Osmijeh mračne dame

Dylan Dog

DD LU 83 | 96 str.

Mlada bogatašica je zabrinuta za svog oca, moćnog industrijalca Jarvisa Claydona, koji je odlučio uroniti u političke vode. Claydon posjećuje medija, zanosnu Loreen Dulak, bez čijeg savjeta ne donosi ni najmanju odluku. Kćerka smatra da gospođica Dulak iskorištava njezinog oca i zatraži pomoć u raskrinkavanju lažnog medija od Dylana Doga. Po početku istrage Dylan biva uvučen u svijet mađioničarskih trikova, duhova iz prošlosti, podvojenih ličnosti, isprepletenih sudbina i drugih malih radosti koje nam život pruža.

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 81%

Priča 7

Scenarij 8

Crtež 9

Naslovnica 9

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 74%

P*7

S*7

C*7

N*8

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Osmijeh mračne dame
    DD LU 83

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • Il sorriso dell'oscura signora
    DD SR 161

ZANIMLJIVOSTI

  • ova epizoda predstavlja svojevrstan nastavak kultne epizode "S druge strane zrcala"
  • poveznica te dvije epizode je profesionalni ubojica Šakal (koji je ostavio «kožu» u prvijencu, no autor ga vraća iz mrtvih za potrebe nastavka).
  • str. 7, Šakal izlazi iz kina u kojem se prikazuju akcijski filmovi "Year of the Dragon" (1985) i "The Killer" (1989) nekoć cijenjenih redatelja Michaela Cimina i Johna Wooa
  • vraća se i profesor Adam (dizajniran po uzoru na slavnog Seana Conneryja) kojeg smo upoznali u epizodi «Phoenix» (orig. 123 ).
  • Groucho izjavi da Angel liči na glumicu Diane Keaton iz filma "Annie Hall" (1977). "Annie Hall" jedan je od najpoznatijih i najpopularnijih filmova cijenjenog komičara i redatelja židovskog porijekla Woodya Allena.
  • str. 19, knjiga s natpisom Vermeer. Jan Vermeer je nakon Rembranta najznačajniji nizozemski slikar. Upamćen je po svojim prozračnim slikama punim kontrasta svijetla i tame. 2003. godine snimljen je film «Djevojka sa bisernom naušnicom» (Girl with a Pearl Earring) koji prikazuje najznačajnije razdoblje umjetnikovog života. Veliki obožavatelj ovog slikara bio je i francuski književnik Marcel Proust.
  • Harry Kopperman alter ego industrijalca Claydona priziva u sjećanje lik Harrya Kellermana kojeg je izmislio Georgie Soloway (Dustin Hoffman) kao krivca za svoje neuspjehe na ljubavnom planu u filmu "Who is Harry Kellerman and Why is He Saying Those Terrible Things about Me? " (1971) snimljenog prema scenariju Herba Gardnera
  • Sclavijev Život izgleda gotovo identično Bergmanovoj Smrti iz klasika «Sedmi pečat» (Det Sjunde inseglet, 1957)
  • Kad govorimo o vještom profesionalnom ubojici - "Šakalu", spomenuo bih i kultni špijunski film iz 1973. "The Day of the Jackal" u režiji Freda Zinnemanna čiji glavni antagonist nosi kodno ime "Šakal"

Moraš biti ili užasno hrabar ili užasno glup da odlučiš napisati nastavak kultne epizode nekoć kultnog stripa. Nastavak epizode iz vremena kad je torba još uvijek bila puna ideja, a tematika relativno svježa (barem što se Bonelli stripova tiče). Već nekoliko godina lako se na prste izbroje epizode Dylana Doga koje su uspjele zaintrigirati čitatelja. Pa jel’ starom Sclaviju uspjelo prizvati u sjećanje stare dane slave? Donekle i jest. «Osmijeh mračne dame» u srazu s prvijencem "S druge strane zrcala" uvjerljivo gubi, no ipak radi se o vrlo uspjeloj igri. Autor nas već u prologu spaja sa starim znancem, profesionalnim ubojicom Šakalom, koji se ni živ ni mrtav dosađuje brojeći leševe na filmu u obližnjem kinu. «Šakal» prolazi kroz egzistencijalnu krizu (što je apsolutno razumljivo u njegovom stanju) i zadnje čega se sjeća je maskenbal nakon kojeg je zaplesao sa Smrću. Živi, zapravo da se točnije izrazim – jednostavno postoji, u svojoj ogromnoj kućetini bez ikakvog cilja sve dok jednog dana ne dobije novi Ugovor! Njegova iznimna vještina uklanjanja ljudskih smetnji ponovno je potrebna. Naručitelj je bivši industrijalac sada perspektivan političar Jarvis Claydon, a meta političarev stari «prijatelj» Harry Kopperman. Pred kraj epizode saznajemo da je Kopperman zapravo fiktivan lik svojevrstan alter ego Jarvisa Claydona, kojeg je zamislio kako bi imao nekoga mrziti za vlastite propuste i greške.

Sclavi se pametno dosjetio iskoristiti Šakala kao ubojicu Koppermana (nešto tipa: pošalji fiktivnog lika da ubije fiktivan lik). Vrijeme je da uključimo i glavnog junaka u priču. Dakle, Claydonova kćerka Angel traži od Dylana pomoć u razotkrivanju lažnog medija koji «muze» novac njenog oca. Lažni medij je gospođica Dulak, rasna crnka, koja je potpuno opčinila starog Jarvisa Claydona, baš kao i Dylana Doga koji prerušen u zbunjenog tipa Davenporta pokuša raskrinkati šaptačicu duhovima. Laik kakav je u takvim stvarima, Dylan potraži pomoć starog poznanika profesora Adama. Profesor nerado pristaje i naposljetku gđica Dulak biva otkrivena i osramoćena. Dylan lijepo ispripovjeda Claydonu kako funkcioniraju stvari, što političara nimalo ne iznenadi jer je oduvijek znao da mu medij prodaje iluzije (štoviše već je isplanirao kaznu za Loreen Dulak i njezinog ljubavnika-pomoćnika Harta). Šakal stiže u zgradu nasuprot stana Nevillea Harta koji se zabavlja sa svojom poslodavkom i čeka vrijeme za ubojstvo. Claydon ulazi u stan i prereže vrat gospođici Dulak, a dolazak Dylana (koji je u međuvremenu pohvatao konce) sprječava ga da istu stvar napravi i njezinom ljubavniku. Točno u 11 sati u naslonjaču kao što je bilo i predviđeno sjedi Jarvis Claydon aka Harry Kopperman kojeg Šakal usmrti preciznim hitcem u čelo.

Priča ovdje ne završava. Kroz čitav strip imali smo prilike gledati neku visoku spodobu s crnim ogrtačem, tmurnim licem i izmorenim očima kako švrlja naokolo. Dylan je ugleda i logički zaključi da se radi o Smrti, njegovoj staroj poznanici. No spodoba kaže: «Ona mi je sestra…ali ja sam Život.» Eh da, na početku epizode Angel je saznala da je u zadnjem stadiju zloćudnog raka, no sada na kraju kad je opet primljena u neku drugu bolnicu (kvalitetniju od Saint Jamesa u kojoj su pobrkali nalaze) saznaje da je zapravo trudna. Bila je to samo igra Života, koji je već umoran od toga da ga nitko ne primjećuje i želi izaći iz ogromne sjene svoje popularne sestrice. Naš junak ipak je obzirniji od većine ljudskog roda pa razmijeni nekoliko riječi sa Životom (čak podijele čašu vode). Jako je lijepo vidjeti autora (znanog po depresiji) toliko zaigranog i uživljenog u duhovitu priču. Grouchove šale ponovno su smiješne, profesor Adam također dodaje dozu humora pretvarajući se pred medijem kako želi razgovarati sa neprežaljenom pokojnom ženicom Rachilde, Dylanova konzervativnost ovog je puta čak simpatična. Mogli bi reći da je Sclavi skoro potpuno uspio u naumu. Zašto skoro? Pa Sclavi ne bi bio Sclavi da nije ubacio tiradu protiv televizije (vidi str. 28), iritantne sjetne komentare profesionalnog ubojice (vidi prolog) i najgore od svega strah od odrastanja i gubljenja snova (što koristi barem u svakoj drugoj epizodi). Kada gledamo epizodu kao cjelinu nedostatci jednostavno okopne pred dahom pozitivnosti koji okružuje priču (zanemarimo sad činjenicu da je Angel ostavio momak pa će vjerojatno biti samohrana majka). Nije loše! Zapravo, nisam ni pomislio da bi moglo bolje. «Lijepo je katkad se malo našaliti.»

Mari je izvrstan izbor za crtača ove epizode. Pošto se radi o priči čiji je glavni junak Život, Marijev mračan, tmuran i atmosferičan crtež uvelike pridodaje ironičnosti ovog djela. Zanimljivo je vidjeti i njegovu interpretaciju nekoliko vinjeta iz "S druge strane zrcala" (str. 14-16) koje je izvorno grafički interpretirao Casertano. Kadriranje je također na visokom nivou – vrlo domišljato i efektno. O izvrsnom skladu crnog i bijelog kod Nicola Marija suvišno je trošiti riječi. Izvrsno dočarava kišu i suze u očima. Crtež nije pretjerano detaljan čime, po mom mišljenju, odaje dojam iskrenosti. Također, crtačev stil mi više odgovara u Dylanu Dogu, nego u Nathanu Neveru. Naslovnica lijepo izgleda (poput plakata nekog japanskog horrorca). Jedina je zamjerka što Crna dama u stripu zapravo nije dama, no naslovnica je vjerojatno urađena u skladu s naslovom (koji je pak Sclavijeva primjedba na život – nit’ je dama nit’ se često smiješi). Epizoda koja zaslužuje preporuku!

Naprijed

DD LU 81 Superosjetilni opažaji

DD LU 84 Bog u tamnici

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • delboj

    Ukupna ocjena 78%

    8, 7, 8, 9

    Jedna od boljih DD epizoda u posljednje vrijeme.
    17.03.2007
    09:40:00 sati
    delboj
    uredi
  • kiky

    Ukupna ocjena 83%

    9, 9, 7, 8

    Bilo je to dobrodošlo osvježenje u prelošem nizu Rujuovih epizoda koje su se polako gomilale, i gdje je Sclavi opet, na svoj način, pokazao kako se to radi. Još jedna drugačija epizoda, još jedan otklon od već monotonih i repetivnih epizoda, još jedan nekonvencionalni horror, još jedna dobra zajebancija, karakterni likovi od kojih svaki ima svoju priču, i naravno neizbježni sklavijevski cinizam (posebno u trenutku kada Gručo i Dylan gledaju televiziju). Eh da, imao je Mari i boljih crtalačkih dana.
    17.03.2007
    12:08:00 sati
    kiky
    uredi
  • prozirna senka

    Ukupna ocjena 73%

    7, 8, 7, 7

    Prilicno zabavna i osvezavajuca prica. Tako razlicita od gomile drugih ddova, naskrabanih od strane nabedjenih scenarista... A cak ni Mari ovde nije mrljav kao obicno.
    17.03.2007
    13:00:00 sati
    prozirna senka
    uredi
  • I like girlz

    Ukupna ocjena 63%

    5, 5, 8, 9

    još jedan u nizu napornih i dosadnih dylana koje sam jedva nekako uspio pročitati do kraja, čisto reda radi da novac koji sam dao ne bude bačen uzalud. sama epizoda je još jedan tipičan primjer sklavijeve stvaralačke krize. da nije marija i stana koji su "izvukli" stvar, ovaj strip bi pobrao i mnogo gore ocjene.
    17.03.2007
    15:05:00 sati
    I like girlz
    uredi
  • Aco

    Ukupna ocjena 75%

    6, 7, 9, 9

    Bolji od većine redovnih brojeva Ludensa ali daleko je to od onog pravog Sclavija.Da nema intrigantnog Života(u odličnoj interpretaciji Marija)ukupni dojam bio bi lošiji,ali ovako imamo jednu sasvim solidnu priču sa zanimljivim likovima i uvjerljivim emocijama(opet zasluga Marija)koja kao cjelina može proći.Najveći plus je svakako Nicola Mari,po meni jedan od najboljih crtača u Bonelliju.Nakon što je prošao početnu katastrofalnu fazu na DD-u(npr. Phoenix),ovdje je sjajan.Odlična mračna atmosfera,kontrasti,emocije likova - sve je to odlično odrađeno.Jedina zamjerka ide mu na crtanje Dylana ali i tu će se već u idućoj epizodi koju radi (Zrcalo duše)popraviti.
    19.03.2007
    12:38:00 sati
    Aco
    uredi
  • sonor

    Ukupna ocjena 78%

    8, 8, 7, 9

    Jedna od boljih u zadnje vrime, da slažem se! Super kontriranje života i smrti! Vegi čestitke na još jednoj recenziji (samo tako), ali moram priznat da mi je bila dosta bolja recenzija koju je napisa naš stari član VICE, ali mu je Webmaser nije objavija!
    19.03.2007
    17:31:00 sati
    sonor
    uredi
  • Barker

    Ukupna ocjena 81%

    8, 8, 8, 9

    Sad se jasno ko je pravi majstor. Jedan mali, malecni twist na kraju pretvara celu epizodu u vedro nebo nad poplavljenom zemljom. Dosta je bilo Smrti, neka i sestra Zivot ima svojih 15 minuta slave. Dok pisem ove redove imam osecaj da je ovo briljantna prica, osim mozda medijumske gnjavaze i razotkrivanja iste. Zastrasujuc Dilanov izraz lica na naslovnici, upravo izmedju zivota i smrti, vase je samo da odaberete sestru koja je vas favorit ;)
    22.03.2007
    13:19:00 sati
    Barker
    uredi
  • Ukupna ocjena 79%

    8, 7, 8, 10

    Sclavi ko Sclavi, ništa drugo nismo ni očekivali od njega. Nakon stvarno loših epizoda pravo je osviježenje čitati nešto ovakvo. Mari bolji nego inače, naslovnica jedna od ljepših u poslijednje vrijeme...
    09.05.2007
    09:05:00 sati
    Akul
    uredi
  • SnotMan

    Ukupna ocjena 75%

    8, 7, 7, 9

    Nakon duzheg perioda normalna pricha,izgleda da se i mari malo potrudio...
    06.07.2007
    23:42:00 sati
    SnotMan
    uredi
  • lwood

    Ukupna ocjena 61%

    6, 7, 6, 4

    ništa posebno.naslovnica preloša
    13.10.2007
    22:54:00 sati
    lwood
    uredi
  • Lucy Liu

    Ukupna ocjena 19%

    1, 1, 4, 1

    Čak i nakon 2-3 čitanja ove epizode,ja nisam uspio shvatiti o čemu se radi!Naslovnica degutantna.
    21.10.2007
    15:54:00 sati
    Lucy Liu
    uredi
  • ken2

    Ukupna ocjena 78%

    7, 7, 9, 9

    odlično nacrtana, solidna, rekao bih 'starinska' priča dilana doga; lijepo je kada čitaš strip, a ne pomisliš 'kad će kraj', a to nije rijetkost u novijem razdoblju dd-a
    20.02.2008
    23:28:00 sati
    ken2
    uredi
  • Beva

    Ukupna ocjena 91%

    8, 9, 10, 10

    Prelijepa priča... Briljantan preokret... Odličan humor... Ne znam što više čovjeku treba da bi uživao...Marijev crtež izražajan, mračan, odličan... Naslovnica po meni u top 10, u strip sam se zaljubio čim sam vidio Stanov rad... 
    06.03.2008
    22:25:00 sati
    Beva
    uredi
  • Windwalker

    Ukupna ocjena 88%

    9, 8, 9, 10

    Jedna čudna, i u početku pomalo zamorna epizoda. Ali fantastičan kraj sve popravlja. Genijalno! Mari se dobro snašao u Dylanu. Naslovnica odlična.
    12.03.2008
    22:33:00 sati
    Windwalker
    uredi
  • Madcat

    Ukupna ocjena 84%

    8, 8, 9, 9

    Nema se sta puno reci, solidna epizoda. Ja nisam neki veliki fan "Iza Ogledala" tako da mi je ovo leglo samo po sebi kakvo jeste. Mari je ovde najsvetlija tacka, a i Stanova naslovnica je extra. Prica je ok, nisam ne znam kako odusevljen, al mi se svidja, a i scenario je dostojno prati. Sve u svemu, dobra epizoda.
    05.04.2008
    12:12:00 sati
    Madcat
    uredi
  • flamboyant soul

    Ukupna ocjena 81%

    8, 8, 8, 9

    I mene je Sclavi 'pridobio' ingenioznim twistom na kraju. Epizoda jest nekonvencionalna, ali je realno gledajući kvalitetom daleko od onih kultnih. Unatoč tome, kako recenzent kaže, Sclavi se možda ziheraški koristi svim onim elementima koji su bili redovito prisutni u starijim brojevima (dobre Grouchove šale, malo filozofije i apsurda, kritika televizije odnosno društva, posvete kultnim filmovima, poveznice sa prošlim epizodama, etc.), ali je konačni produkt čitljiva i zabavna epizoda. Zato, u moru nečitljivog sranja kakvog je ovaj serijal nažalost prepun, nije potrebno previše mozgati da bi se shvatilo zašto su ocjene očitatelja ovako relativno visoke.
    02.09.2008
    13:12:00 sati
    flamboyant soul
    uredi
  • Panon

    Ukupna ocjena 91%

    9, 9, 9, 10

    Odlična epizoda. Uživao sam u čitanju a i mene je iznenadio prevrat - stalno sam mislio da se radi o Smrti,a ono na kraju Život.
    06.11.2008
    23:05:00 sati
    Panon
    uredi
  • Ukupna ocjena 80%

    8, 8, 8, 8

    malo bolja epizoda.
    02.01.2009
    18:12:00 sati
    Misko iz Darwooda
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 75%

    9, 7, 7, 6

    Epizoda na trenutke slabašna i sa nekim sumnjivim rješenjima ali i kao takva je jedna od boljih u zadnje vrime samo zbog završetka u koje se ustanovi da i Život hoće da bude primijećen. To izvlači epizodu. Sumnjiva rješenja su vraćanje Šakala u život (mislim da je to ovdje najmanje bitno i nepotrebno, mogao je to biti bilo koji drugi lik), podvojena ličnost Claydona, dosta gnjavljenja s onom ženskom medijem i Angel, koja nakon nekog vremena postane poprilično naporna. Ovdje je dobar Groucho, pa izuzetno zanimljiv profesor Adam i kao što sam već rekao, Život na kraju. Marija ne volim uopće i njegov crtež mi se gadi, ali ovo je njegov najbolji rad dosad. Likovi ne izgledaju onoliko debilno kao obično, ima više detalja i atmosfera je u nekim trenucima pogođena.
    04.09.2009
    21:30:00 sati
    mpavin
    uredi
  • Inferno

    Ukupna ocjena 88%

    9, 7, 10, 10

    Twist na kraju je carski! Možda je izvedbu trebalo još bolje prilagoditi temi, ali svejedno je bilo užitak čitati ovaj strip. Pravi Dylan Dog.
    03.12.2009
    12:42:00 sati
    Inferno
    uredi
  • acestroke

    Ukupna ocjena 70%

    7, 6, 7, 10

    Nekako osrednje, sto je u stvari steta, zato sto je prvih 20 ili nesto stranica fenomenalno, a isto tako i zadnjih 15.  Sve ostale stranice izmedju su veoma ocajne.  Crtez kao crtez je samo ok, mozda malo vise nego ok, ali naslovnica je pravi zakon.  Najgora stvar ovdje je to sto ona medij Loreen Dulak, i ona Angel koja angazuje Dylana, IZGLEDAJU POTPUNO ISTE!  Sve scene u kojim su one su meni bile jako zbunljive, zato sto obe cure imaju istu frizuru, obe su crnke, tako da u trenutke nisam znao ko pije, a ni ko placa.  Pa zar nisu scenarist i crtac mogli totalno drugacije da izmisle te dvije osobe, nego ovako, skoro potpuno jednako?  To mi je ovdje najveca mana, a i scenario je u momente konfuzan.  Dobra epizoda koja je stvarno mogla da bud vrh vrha; ali eto, nije niko 'perfektan'.

    31.10.2010
    13:13:00 sati
    acestroke
    uredi
  • Ukupna ocjena 81%

    6, 8, 10, 9

    Malo dosadno,nisam sve pohvatao,ali sam shvatio bit priče.Malo slabo za Sclavija.Mari je savršeno crtao.Stano i njegove odlične naslovnice.

    19.12.2010
    20:46:00 sati
    Patrix
    uredi
  • doktor78

    Ukupna ocjena 76%

    8, 8, 7, 7

    Da citiram kolegu Acu:"Bolji od većine redovnih brojeva Ludensa ali daleko je to od onog pravog Sclavija".Naslovnica nema veze sa pričom.

    21.12.2011
    12:56:00 sati
    doktor78
    uredi
  • Ukupna ocjena 61%

    4, 6, 8, 7

    21.05.2012
    17:01:00 sati
    tekumze
    uredi
  • bjelolasica

    Ukupna ocjena 90%

    9, 9, 9, 9

    Sclavi će me uvijek iznenaditi!

    29.04.2013
    21:28:00 sati
    bjelolasica
    uredi
  • danielp

    Ukupna ocjena 73%

    5, 6, 10, 10

    Više sam očekivao od Sklavija i ove epizode. Scenaristički je OK, ali je ideja podvojene ličnosti prežvakana. Na sredini stripa sam skontao da je onaj političar podvojena ličnost (imaginarni prijatelji iz detinjstva, zločesti brat itd.)

    Profesor Adam je smor, mada me je podstaknuo da nađem onu knjigu o Prevarama kod prizivanja duhova

    Mari je izvukao! Dobar je

    Naslovnica mi je jedna od omiljenih

    Ovde crtačima idu desetke, a Sklaviju upola manje

    E da OK je štp je Smrt dobila sestru - ŽIVOT. A da li se Život pojavljuje u još nekoj epizodi DYD-a????

     

    09.08.2013
    16:22:00 sati
    danielp
    uredi
  • Spock

    Ukupna ocjena 80%

    8, 8, 8, 8

    U najmanju ruku zanimljiva epizoda. Drugačija od epizoda ostalih autora, a to je ono što izdiže Sclavija iznad prosjeka. Mari puno bolji nego inače i baš njegov crtež odgovara ovoj priči. Naslovnica zanimljva - neobična.

    27.10.2013
    06:58:00 sati
    Spock
    uredi
  • macca1985

    Ukupna ocjena 89%

    9, 9, 9, 8

    Savršena epizoda!!

    09.11.2013
    23:08:00 sati
    macca1985
    uredi
  • Stripmen

    Ukupna ocjena 66%

    7, 7, 6, 6

    Solidna priča.

    29.09.2014
    20:01:00 sati
    Stripmen
    uredi
  • Tutta

    Ukupna ocjena 43%

    3, 3, 6, 7

    Ovu epizodu moram ponovo pročitati. Po mogućnosti sve odjednom, a ne u više navrata, razbacanih na dva, tri tjedna.  Zamarala me je totalno. Crtež, od odlično do amaterski, il obrnuto. Naslovnica, ok. 

    21.03.2017
    14:36:00 sati
    Tutta
    uredi
  • King Warrior

    Ukupna ocjena 53%

    5, 5, 5, 8

    Iako je ideja i strukutra epizode ok odradjena, ipak nedostaje napetosti i drugih elemenata koji cine jednu pricu uzbudljivom i interesantnom. Ok je fazon da smo na kraju dobili Zivot umjesto Smrti, na koju smo svi na pocetku pomislili, ali ukratko to je jedina stvar zbog koje cemo se sjecati ove price.

    19.09.2017
    10:16:00 sati
    King Warrior
    uredi
  • Hercule Poirot

    Ukupna ocjena 85%

    8, 9, 8, 10

    Neobično. Zanimljivo.

    26.09.2019
    17:14:00 sati
    Hercule Poirot
    uredi

Najnovije

Vijesti

    Magazin

    Recenzije

    • Njihalo strave
      Kod: VB PO 1
      Ocjena: 70%
      Vrijeme: 7.7.2020. 15:05:00
      Autor: Kila Banana
      Broj komentara: 6
      Broj pogleda: 703
    • Božji sud
      Kod: KP SA 7c
      Ocjena: 82%
      Vrijeme: 6.7.2020. 9:20:00
      Autor: Spock
      Broj komentara: 7
      Broj pogleda: 502
    • Put za raj
      Kod: ZG VCSP 32
      Ocjena: 50%
      Vrijeme: 3.7.2020. 23:14:00
      Autor: Djole
      Broj komentara: 2
      Broj pogleda: 1798
    • Čuvari divljine
      Kod: MN LMS 930/933
      Ocjena: 78%
      Vrijeme: 2.7.2020. 23:44:00
      Autor: Koresh
      Broj komentara: 9
      Broj pogleda: 686
    • Pećina Maja
      Kod: KM ZS 948
      Ocjena: 64%
      Vrijeme: 1.7.2020. 1:49:00
      Autor: Hercule Poirot
      Broj komentara: 5
      Broj pogleda: 665

    Aukcije

    Forum

    Najčitanije

    Vijesti

      Magazin

      Recenzije

      • Izgubljeni svijet
        Kod: ZG VEC 107/109
        Ocjena: 95%
        Vrijeme: 14.4.2020. 23:55:00
        Autor: igor 12
        Broj komentara: 17
        Broj pogleda: 2559
      • Poslije apokalipse
        Kod: NN LIB 55
        Ocjena: 100%
        Vrijeme: 23.5.2020. 17:54:00
        Autor: Jerry Krause
        Broj komentara: 1
        Broj pogleda: 2438
      • Put za raj
        Kod: ZG VCSP 32
        Ocjena: 50%
        Vrijeme: 3.7.2020. 23:14:00
        Autor: Djole
        Broj komentara: 2
        Broj pogleda: 1798
      • Svijet Nancy Porter
        Kod: NN ALM 7a
        Ocjena: 61%
        Vrijeme: 21.4.2020. 18:47:00
        Autor: Jerry Krause
        Broj komentara: 1
        Broj pogleda: 1567
      • Hellgate u plamenu
        Kod: ZG LU 275/276
        Ocjena: 87%
        Vrijeme: 23.6.2020. 1:11:00
        Autor: igor 12
        Broj komentara: 13
        Broj pogleda: 1293

      Aukcije

      Forum