Rijeka zaborava

Dylan Dog

DD LU 90 | 94 str.

Simona Zaplowskog proganjaju vizije u kojima vidi ubojstva žena od strane misterioznog ubojice. Njegovim slučajem pozabaviće se Dylan Dog kojega istraga vodi u prošlost, u vrijeme legende o Glavosječi.

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 39%

Priča 4

Scenarij 3

Crtež 4

Naslovnica 6

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 46%

P*3

S*3

C*6

N*5

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Rijeka zaborava
    DD LU 90

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • Il fiume dell’oblio
    DD SR 168

ZANIMLJIVOSTI

  • četvrta samostalna DD epizoda Michellea Medde, nakon kratke pričice «C’era una volta» za Almanah Straha 1994, te regularnih «Tamnica od papira» i «Otkucaji vremena»
  • str. 72; naslovi za koje George Zaplowsky tvrdi da je skladao (The dark bride of the sun, Stairway to paradise) zapravo je igra riječi, te asociraju na legendarne hitove iz sedamdesetih; «Dark side of the moon» Pink Floyda i «Stairway to heaven» Led Zeppelina

Pročitavši dobar dio njegovog bonelijevskog opusa, zaintrigirao me Michellea Medda, te nađoh u njegovoj scenarističkoj pojavi pomalo samozatajnog individualca, sklonog otklonu od uobičajenog, eksperimentiranju sa formom, novim idejama, sa znalačkim iskustvom kako te ideje što originalnije prezentirati u svojim pričama... ili sposobnošću da barem naizgled nepretencioznim pričama vrsnom karakterizacijom, svojstvenom narativnom strukturom i snažnim (melo)dramatičnim trenutcima uspije dati pečat kvalitetno odrađenog djela.

Naviknuvši me time da njegovim djelima uvijek pristupam sa ponešto višim očekivanjima, «Rijeka zaborava» ostavlja dojam jednog pravog razočaranja jer vrlo malo od tog prepoznatljivog (osobitog) Meddinog stila nalazimo u ovoj epizodi, možda onako samo fragmentarno... Prezentirajući epizodu poput oveće slagalice čije je elemente razbacao po cijeloj priči, Medda tu slagalicu i sam postupno prema kraju slaže u jedan poprilično neuvjerljiv i banalan mozaik, do kojega dolazi ne zamarajući se pretjerano kvalitetnom razradom priče i uporabom mašte nego jednostavnim nizanjem slučajnosti kroz cijeli tijek storije. Likovi u priči, kao jedan od porazbacanih dijelova ove Meddine slagalice, ostaju na kraju samo elementi bez karaktera i osobnosti jer sve nekako ostaje podređeno, u službi onoga što je trebala biti prava zvijezda ovog «filma»; a to je rijeka zaborava. Meddina svojstvena uporaba didaskalija pri kraju opasno prerasta u litaniju, dok svaki iole snažniji narativni trenutak epizode svojom kratkočom biva osakačen dosezanja svoga pravog intenziteta.

Bez imalo ambicije jedne «Tamnice od papira», bez osebujnosti «Otkucaja vremena», bez autorske prepoznatljivosti, dramatičnosti, daška surrealizma koji počesto služi kao podloga neke plemenite misli ili poante, «Rijeka zaborava» savršeno se uklopila u jedan, već pomalo zabrinjavajuće loš niz DD epizoda kojima smo pretrpani u zadnje vrijeme.

Naprijed

DD LU 89 Meduza

DD LU 93 Obuzeta Sotonom

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • Barker

    Ukupna ocjena 35%

    2, 3, 5, 5

    Izuzetno lose odradjen posao. Iritantna Dylanova "otkrica" koja niko godinama nije mogao videti, pogotovo ono sa mostom i kolima su vise nego annoying.Da ne pominjem druida i zrtvovanje. Di Vincenzo konacno dobija horor pricicu i za nijansu je bolji od prethodnih krimica, ali je i dalje los crtac.
    05.12.2006
    17:06:00 sati
    Barker
    uredi
  • Vorador

    Ukupna ocjena 55%

    6, 6, 5, 4

    Solidno. Naslovnica, loša.
    06.12.2006
    00:52:00 sati
    Vorador
    uredi
  • Cliff Burton

    Ukupna ocjena 54%

    4, 4, 7, 9

    Jako loše kao i još neki u posljednje vrijeme.Zbog ovakvih brojeba dođe mi da se upustim u čitanje i onda ostavim strip i krenem čitati brojeve poput "Igra sa smrću"
    08.12.2006
    11:36:00 sati
    Cliff Burton
    uredi
  • Aco

    Ukupna ocjena 33%

    1, 3, 5, 6

    Sjećanje jednog ubojica su plovila rijekom i "ušla" u tek začeto dijete pa se onda tokom godina postepeno prenosila na njega???AARRGGHHH!!!Pa dobro ko tu koga zaj....a?!!Koja morbidna glupost,kakva bljuvotina!Da ne govorim o starom Citroenu Diani kojeg 24 godine nitko nije primjetio onako izletjelog u provaliju dok je završna scena sa Druidom također velika enigma.Crtež vuče na onog majstora Cassertana ali nije mu ni do koljena.Kao što je i kiky rekao,redovna serija DD-a postaje zabrinjavajuće loša ali već sljedeća,"Zrcalo duše"(Ludens91) je (iznenađujuće)stvarno vrlo dobra i možda je to znak da ipak dolaze bolji dani.
    09.12.2006
    18:02:00 sati
    Aco
    uredi
  • night

    Ukupna ocjena 37%

    3, 2, 6, 4

    Pa nije baš nešto naročito,a DD sve više kupujem iz navike.Da vidim i 91 pa da se predomislim,daće Bog.
    24.12.2006
    20:53:00 sati
    night
    uredi
  • Ukupna ocjena 17%

    1, 1, 3, 2

    Apsolutna debilana brez primjere. Na zalost ima takvih gadosti jos puno puno kot cike Bonellija.
    25.12.2006
    18:12:00 sati
    mike
    uredi
  • Ukupna ocjena 63%

    6, 6, 7, 6

    S obzirom kakv smo sve drek u zadnje vrijeme čitali, ovo i nije tako loše. Ali idući broj je stvarno dobar!
    06.01.2007
    15:38:00 sati
    Godza
    uredi
  • prozirna senka

    Ukupna ocjena 29%

    2, 2, 4, 5

    Ovaaaj, jel' Meda cist u glavu? Prevazisao je i Kjavija i Rujua zajedno. Secanje koje plovi rekom dok se ne utali u oplodjenom jajascu? 'Ajde Medo u Harlek na lecenje. I povedi i ostatak DD stafa, nece da skodi...
    17.01.2007
    14:38:00 sati
    prozirna senka
    uredi
  • kico

    Ukupna ocjena 61%

    5, 5, 7, 10

    Genijalna naslovnica!Još Dylanu samo čekić treba.... :-)
    17.01.2007
    23:31:00 sati
    kico
    uredi
  • delboj

    Ukupna ocjena 56%

    6, 4, 8, 2

    Loša priča, jedna od najlošijih u posljednje vrijeme.
    28.01.2007
    08:52:00 sati
    delboj
    uredi
  • Spock

    Ukupna ocjena 50%

    4, 3, 7, 8

    Stvarno čudno šta Meddi bi, pa ubrlja stvar ovako idiotskim raspletom i još gorim objašnjenjem. Inače, sve do 70.-te stranice priča ide tečno i bez zamjerki,  a onda raspad sustava. Meddu jako cijenim i ovako nešto je potpuno atipično za njega. Crtež solidan, a naslovnica puno obećava, pa je i razočaranje izvedbom veće.
    07.07.2007
    19:24:00 sati
    Spock
    uredi
  • boromir

    Ukupna ocjena 73%

    7, 6, 8, 10

    Naslovnica mi se posebno dopala jedna Dylanovih i bolje bi bilo da je cijela ova priča bila o onom druidu s kraja .....
    09.07.2007
    23:30:00 sati
    boromir
    uredi
  • Ukupna ocjena 32%

    2, 2, 5, 5

    Pa evo, zapravo i ovdje Medda pokušava nešto novo, priča u noir-stilu, ali loše. Nema ni duhovitosti, otkačenog humora koji je krasio Tamnicu i Otkucaje. Dakle, nakon dva, skoro pa remek-djela, jedan bulšit. Treća sreća, kaže se.
    10.07.2007
    16:24:00 sati
    stinky
    uredi
  • ken2

    Ukupna ocjena 39%

    3, 3, 5, 6

    nakon dostave smrti, ovo izgleda osvježavajuće, a mogla je ispast i sasvim solidna epizodica, a nije, kraj je tako zbrzan, a dilan se po intuiciji izjednačio s texom, odmoriću se malo od doga
    12.08.2007
    19:29:00 sati
    ken2
    uredi
  • Ukupna ocjena 61%

    5, 6, 7, 7

    Kako li sam se samo radovao ovoj epizodi, samo zbog potpisa Medda pod tekst. A na kraju...ne samo da mi je pomalo glupo što nitko nakon svih tih godina nije otkrio onaj auto, nego i to što kraj(dio sa druidom, da se razumimo...) nema baš nikave veze sa ničim...Čini se da je ruju imao utjecaj i na ostale scenariste u DD stafu...Di vincenzo mi je ovdje sasvim solidan, mogu reći da me malo i iznenadio, šteta što ne dobiva više ovakvih hororaca, možda bi se mogao iskazati u njima, a ne u nekim rujuvim glupim krimićima...Naslovnica je solidna iako nema veze baš sa radnjom, a i Dylanove traperice mi izgledaju kao one koje su pri dnu široke , one kakve cure nose...
    05.10.2007
    23:30:00 sati
    Akul
    uredi
  • bonjovi4ever

    Ukupna ocjena 48%

    5, 2, 7, 6

    Jako loše. Jedan od rijetkih Meddinih promašaja.
    03.11.2007
    13:47:00 sati
    bonjovi4ever
    uredi
  • Windwalker

    Ukupna ocjena 42%

    3, 3, 5, 9

    Zaboravljeno!
    12.03.2008
    22:43:00 sati
    Windwalker
    uredi
  • Madcat

    Ukupna ocjena 56%

    4, 2, 10, 8

    Iju...znaci sama ideja Reke Zaborava...ajd...svidja mi se, secanja koja teku...ali secanja koja su se prenela do jajne celije pa tako u lika? Pa onda opet lik ih ispusti pa ih ubica dobije? What the...? Dostava Smrti je imala gluplju pricu pa je bolje izvedena od ovoga. Ruju katkad jako prijatno iznenadi ("Rodjen za ubijanje", hoce li neko vec recenzirati da joj dam cistu desetku, jedan od fav Dilana i fav naslovnica, Rujov savrsenac). Vincenzu 10, ulazi medju moje fav crtace Dilana, al prica i scenario...pocetak je ok. Ima feeling prica na momente. Al sta je s didaskalijama, Ruju molim te? To je nesto najgluplje sto sam dosad video u DD-u i nema nikakav smisao.Jednostavno, moglo je to bolje. Naslovnica solidna, boje i sve, crtez extra, al prica...izvedba baca sve u vodu. Sama ideja Reke Zaborava se mogla bolje izvesti od plutajuceg svetla, a cinjenica da deda IZGUBI pamcenje pa ga opet dobije je idiotska.
    02.04.2008
    19:41:00 sati
    Madcat
    uredi
  • flamboyant soul

    Ukupna ocjena 35%

    3, 2, 5, 5

    Hahaha, pa ovaj Medda je lud sto posto! Sjećanje koje putuje po rijeci - već ovo je dostatno za automatsko uvrštavanje u ''Hall of Shame'', a onda (kao da to nije dovoljno) slijedi i - reinkarnacija koja ustvari nije reinkarnacija, te onda na kraju i ludi druid koji nema veze s nikim (i ničim)... ludnica. Trebalo bi napisati jednu zasebnu epizodu o/sa svim tim 'genijalnim' idejama iskorištenim do sada u serijalu, kao neki pakleni combo. To bi bio živi maskembal.
    16.09.2008
    02:56:00 sati
    flamboyant soul
    uredi
  • Panon

    Ukupna ocjena 73%

    7, 7, 8, 7

    Pa ne znam, meni je ovaj Dylan ispao solidan, onako, za pročitati kad ti je dosadno, kad nemaš pametnijeg posla. A naslovnica je očajna, ne toliko crtežom, koliko nepovezanošću s radnjom.
    16.01.2009
    23:34:00 sati
    Panon
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 19%

    1, 1, 3, 4

    Lose! Jako lose! Uzasno lose i prenaivno! Cak se sad i pomalo cudim kako sam uspio dovrsiti do kraja...
    17.07.2009
    10:25:00 sati
    hrvoje23
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 66%

    7, 7, 7, 3

    Pa nije to toliko ni loše. Vidim da je većini priču pokvarila ta činjenica da sjećanja putuju rijekom i slažem se da je to rješenje prenategnuto i ne baš najpametnije. Kraj sa druidom daje do znanja da je s njim sve počelo. Druid je imao nekakve moći i kad su ga ubili rijeka je postala začarana na neki način i postala je spremnik njegovih sjećanja. Tako se ta njegova opsjednutost glavama i žrtvovanjem preko rijeke prenijela na ovog današnjeg Glavosjeka te je on nastavio s poslom tj. kidati glave ženama. Ima nekog smisla, ali eto, izgleda da te nadrealne fantazije nisu baš popularne među čitateljima. Meni je ova epizoda ipak solidna jer u Dylanu smo se već nagledali većih gluposti. Naslovnica je ogavna zbog Dylana koji se hvata za čelo, samo je nebo dobro obojano. Di Vincenzov crtež korektan uz manje greškice.
    05.09.2009
    10:48:00 sati
    mpavin
    uredi
  • drogsy

    Ukupna ocjena 69%

    7, 6, 7, 9

    Mislim da smo na taj broj trbali čekati samo mjesec dana ; kako bilo , epizoda mi se svidjela prije svega zbog priče jedino je scenarij bio malo ispod Meddine razine . I za kraj , uvijek odlična Stanova naslovnica

    15.02.2010
    10:18:00 sati
    drogsy
    uredi
  • acestroke

    Ukupna ocjena 47%

    4, 3, 7, 5

    Ova prica pocinje tako dobro da je stvarno prava steta sto se onako lose zavrsava.  Crtez mi se svidja, ali to je to, da budem iskren.  Naslovnica losa, kao i prica (druga polovica, mislim) i scenario.  I primjetio sam puno greskih sto se tice prevoda; u tenutcima taj mladic koji angazuje Dylana se zove Simon, onda poslije nekoliko tipova mu se obracuju kao Seymour.  Pa koji je to sad kurac?  Jesu li ovi nasi prevodioci u Ludensu idioti ili sta?  Stvarno amterske greske, tu nema sta... los Dylan, stvarno los.  Pocetak super, ali kraj je grozota!

    09.11.2010
    16:44:00 sati
    acestroke
    uredi
  • Ukupna ocjena 50%

    5, 3, 7, 5

    Slazem se s acestrokeom. Ovo je stvarno lose. Pocetak i nje los toliko, koliko su ocajna objasnjenja na kraju. Tako da kad se sve skupa pogleda imamo slabasnu epizodu. Crtez mi je jos najbolji segment u ovoj prici.

    @acestroke

    u trenutku kada mladic upoznaje Dylana predstavlja se kao Seymour Zaplowsky, za prijatelje Simon.

    24.03.2011
    08:21:00 sati
    Manetola
    uredi
  • bjelolasica

    Ukupna ocjena 36%

    2, 2, 7, 3

    Kad sam vidio ovu naslovnicu pomislio sam da je Dylan u Indiji na Gangesu.

    10.12.2011
    15:15:00 sati
    bjelolasica
    uredi
  • Guzonjin sin

    Ukupna ocjena 66%

    6, 7, 7, 6

    22.06.2012
    10:08:00 sati
    Guzonjin sin
    uredi
  • Stripmen

    Ukupna ocjena 43%

    5, 5, 3, 4

    Sra... u tri čina.

    29.09.2014
    20:09:00 sati
    Stripmen
    uredi
  • Ukupna ocjena 54%

    4, 6, 5, 9

    26.09.2015
    13:24:00 sati
    El Niño
    uredi
  • Tutta

    Ukupna ocjena 48%

    4, 3, 7, 6

    Ovo je moglo dobro bit, nazalost nije. Scenario, mada i DD,ne drzi vodu. Crtez ok.

    29.11.2015
    23:00:00 sati
    Tutta
    uredi
  • King Warrior

    Ukupna ocjena 28%

    2, 2, 5, 1

    Uzasno losa i dosadna epizoda. Da zlo bude jos vece, Dylanovo prepricavanje radnje dodje mu kao slag na tortu. Uopste to prepricavanje, pojasnjavanje price je ubilo ovdje. Dylan nosi na naslovnici traperice umjesto dzinsa. Boze sacuvaj.

    12.10.2017
    16:48:00 sati
    King Warrior
    uredi
  • Hercule Poirot

    Ukupna ocjena 18%

    1, 1, 3, 3

    Ne mogu vjerovati kako sam pročitao ovaj strip. Dvaput.

    27.09.2019
    16:38:00 sati
    Hercule Poirot
    uredi

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Voštana maska
    Kod: KT LU 9/10
    Ocjena: 65%
    Vrijeme: 25.9.2020. 14:03:00
    Autor: Kila Banana
    Broj komentara: 3
    Broj pogleda: 295
  • Prvi ciklus: Iza i Oel
    Kod: NV STKON 1
    Ocjena: 97%
    Vrijeme: 22.9.2020. 15:07:00
    Autor: koze123
    Broj komentara: 5
    Broj pogleda: 523
  • Seminole
    Kod: TX SA 17
    Ocjena: 83%
    Vrijeme: 18.9.2020. 16:48:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 9
    Broj pogleda: 859
  • Zamak ludila
    Kod: DRGN LIB 13b
    Ocjena: 84%
    Vrijeme: 17.9.2020. 10:50:00
    Autor: kandraks
    Broj komentara: 5
    Broj pogleda: 456
  • Posljednja bitka?
    Kod: AF SS 418
    Ocjena: 71%
    Vrijeme: 17.9.2020. 0:17:00
    Autor: Kila Banana
    Broj komentara: 2
    Broj pogleda: 343

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Put za raj
    Kod: ZG VCSP 32
    Ocjena: 50%
    Vrijeme: 3.7.2020. 23:14:00
    Autor: Djole
    Broj komentara: 15
    Broj pogleda: 2766
  • Povratak Zimske Zmije
    Kod: ZG VCZS 20
    Ocjena: 91%
    Vrijeme: 7.8.2020. 17:10:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 14
    Broj pogleda: 1870
  • Povratak samuraja
    Kod: ZG VEC 155/157
    Ocjena: 81%
    Vrijeme: 31.8.2020. 23:37:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 9
    Broj pogleda: 1438
  • Plamen nad Merivelom
    Kod: ZG VEC 143/144
    Ocjena: 76%
    Vrijeme: 18.8.2020. 0:16:00
    Autor: going going
    Broj komentara: 12
    Broj pogleda: 1272
  • Proteus
    Kod: TX ZS 33/984/985
    Ocjena: 76%
    Vrijeme: 10.7.2020. 15:34:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 7
    Broj pogleda: 1193

Aukcije

Forum