Obuzeta Sotonom

Dylan Dog

DD LU 93 | 96 str.

Astronautkinja Kay Harrison vraća se iz svemira sa senzacionalnom pričom o susretu sa Vragom prilikom kojeg ju isti "obuzeo". Neposredno nakon što Kay zamoli Dylana za pomoć, neki stranac klempavih ušiju nalik na mutante iz Neverovog svijeta kokne njezinu sestru objasnivši sam sebi da je morao ubiti Kay i Vraga u njemu. No, kako stvari nisu nikada onakve kakvima se čine, Dylana zaintrigira slučaj...

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 50%

Priča 2

Scenarij 5

Crtež 7

Naslovnica 8

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 53%

P*4

S*4

C*6

N*8

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Obuzeta sotonom
    DD LU 93

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • Possessione diabolica
    DD SR 171

ZANIMLJIVOSTI

  • Chiaverottijeva zadnja epizoda je bila davna LU DD #64 "Crna duša"
  • Nastavak je najavljen kao "Nesretni zgoditak", samo sam osobno mišljenja da bi iz originala "Scolpo di sfortune" ipak bilo ljepše "Kolo nesreće", okreće li se, okreće...
  • Još jedna epizoda u kojoj se Dylan susreće sa nekim avatarom Vraga (ovaj put bez simbolike šestice – Chiavi, kaj rušiš kontinuitet?!), vidi još: DDEX #6 "Ljepota demona", DDEX #46 "Dva lica istine", DD orig. #146 ili LU DD #68 "Hotel duhova", orig. DD #86 " Priča jednog sirotog đavola" (uoči đavolji uzorak sa 6); SDDD #39"Peto godišnje doba"
  • Elementi filma "Astronaut’s wife" odnosno Astronautova žena sa Charlize Theron i Johnnyjem Deppom u glavnim ulogama, a taj se film i eksplicitno spominje u jednoj liniji. Jedna od likova Charlize Kay sklepana je od imena glumice Charlize Theron, kao i lik Shermana prema imenu jednog od lika iz filma. Spomenimo i najbolji film o opsjednutosti Vragom, "Rosemarina beba" Romana Polanskog koji je osim dijabolične teme imao i osobne tragedije tijekom filma.

Kao prvo, ne bih se složio sa naslovom iz jednostavnog razloga što sam naslov može biti spoiler, a istodobno isključuje drugi smisao koji je imao originalni naslov "Possessione diabolica" odnosno "Đavoljom opsjednutošću" u srednjem rodu. "Obuzeta Sotonom" usredotočuje se na ženski rod. Motiv Vraga pokupljenog u svemiru iz filma je "Astronaut’s wife" odnosno Astronautova žena sa Charlize Theron i Johnnyjem Deppom u glavnim ulogama (koji je pak lošija verzija "Rosemarine bebe" Romana Polanskog). Kayina sestra se zove Charlize u stripu, a i dobri astronaut inženjer se kakti našali na račun loših filmova tipa "Astronautova žena". Kao da je Chiavijev scenarij originalan. Isto tako, ima i film "Đavolje utočište" sa Jeffom Goldblumom, gdje glavni lik biva reanimiran, no s druge strane ne vrati se samo on, već i netko drugi, ako ne Vrag lično. To je slično Valusovom slučaju..

Ne mogu, a da ne priznam da sam strip pročitao za desetak minuta, ako ne i manje, pošto nema niti nekakvih interesantnih preobrata ni nešto teksta kojim Dylan istražuje Vraga samog. Sve se svodi na klasičnu filmsku istragu s pojedinim momentima tripovanja kad se u radnju uključuju nadrealni elementi. Osim glavnog lika klijenta Kay Harrison i stalne postave, ima i nekolicina sporednih likova poput inženjera astronauta Browna Shermana, doktora dobrice Dextera, tužitelja Phillipa Larsena. U jednom trenutku Dylan razmišlja o Vragovoj rezidenciji za koju svi vele da je pod zemljom, a kao, razmišlja on, što ako se on nalazi u svemiru? Ha?! Sreo se s Vragom barem tri, četiri puta, i to je sve što ima za reći !? Od sve te opsjednutosti Vragom, naslućivanje smisla Vragovog postojanja i svrhe ili smisla samog opsjedanja je najmanje. A i tu se prevario, pošto Vragova ima i na Zemlji, samo što ih nazivamo ljudima.

Glasovi Granta Valusa su klasična manifestacija shizofrenoidnosti, i Chiavi je ovdje igrao na kartu različitosti stavova o opsjednutosti demonom sa vjerske i znanstvene strane. Neki opsjednutost objašnjavaju kao uznapredovali stadij shizofrenije gdje dolazi do glasova iz niotkuda, osjećaja proganjanosti i halucinacija. Ako bolesnik još ktome ima pozadinski vjerski fundamentalizam, nije čudno da tog nekog kog čuje, vidi ili osjeća, poistovjećuje sa demonom ili Vragom. Sjetimo se Sclavijevog DD VA #3 "Maelstroma" i religioznog frika koji sebe smatra Božjom rukom i kažnjava nesvete vještice. Glede Vraga i žena... Da li je Chiavi jedan bezobrazni šovinista koji se igra sa srednjovjekovnom katoličkom predrasudom da je žena đavolje stvorenje? Da je žena Vrag koji svojim lascivnim vanjskim izgledom i ponašanjem uzburkava duhove u muškarcima i rađa ono najgore u njima, što rezultira pohotom, bludničenjem, prijestupima seksualne vrste?

Ili je djevojka vidjela Vraga među zvijezdama što bi moglo značiti da je put do zvijezda, iliti slave i uspjeha Vražja domena, odnosno, slava i moć kvare ljude, pretvaraju ih u "vragove" bez skrupula ili savjesti, možda su oni izvana lijepi i krasni, no iznutra bahati i Vragu sličniji...

Scenarij i priča uopće nisu pretenciozni, ali nisu ni malkice inspirativni. Čak izgleda da se Chiavi niti ne trudi kao dosad sa svojim kvazi-razrješenjima ili ekstremnim bezrazložnim nasiljem. Nije valjda da je baš toliko ostario pa nas više niti ne pokušava šokirati?! Freghieri kolko tolko pokušava izaći iz klasične bonellijanske forme malo drugačijim kadriranjem (što je pohvalno), no likovi su mu opet svi više manje isti koje je iskoristio u svom prošlom broju Dylan Doga. U većini sekvenci njegov Vrag sličan je Stanovom Vragu sa naslovnice DD #65 "Apokalipse", što je jedna vrsta dosljednosti. Nakon što sam ga apsorbirao ovoliko brzinom, imam neki osjećaj nezadovoljenja, nešto fali, neki smisao, neka ideja, nije mi očito bila dovoljna posljednja vinjeta u kojoj već klasično dobijamo preobrat da sve što ste mislili dosad, i što je scenarist napisao, nije točno...

Naprijed

DD LU 90 Rijeka zaborava

DD LU 94 Za šaku novca

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • kiky

    Ukupna ocjena 43%

    2, 3, 7, 7

    Epizoda se odlikuje klasičnim modusom operandi kojemu već godinama pribjegava, kako Kjavi tako i Ruju; servira nam se pričica koja večinom svoga toka ima nadnaravni štih, samo da bi nam se ponudio "neočekivani" racionalni raplet iz kojeg izvire ljudska mržnja, zavist, ljubomora i sl..., no  na samom samcatom kraju (doslovce u posljednjih par sličica stripa) svejedno nam se "sugerira" da je u svemu tome ipak bilo nečega "natprirodnog". Jednom-dvaput takva fora i djeluje, treći put više ne, a n-ti put već puno pokazuje o scenaristovoj "maštovitosti" i "dovitljivosti". Svjetliji trenutak stripa je prikaz povijesti "ludila" Valusa Granta, no teško da mi i to može sprati osječaj da već godinama čitam jednu te istu epizodu Dylana iznova i iznova, i iznova...  
    17.04.2007
    17:35:00 sati
    kiky
    uredi
  • kico

    Ukupna ocjena 60%

    6, 6, 6, 6

    Ništa posebno....no na to smo i navikli od Dylana zadnje vrijeme....šteta.
    17.04.2007
    23:33:00 sati
    kico
    uredi
  • Ukupna ocjena 43%

    2, 2, 7, 10

    Pohvale crtežu i odličnoj naslovnici! Ostatak stripa ću zaboraviti kao i većinu Dylana koje čitamo u zadnje vrijeme (nažalost)!
    02.05.2007
    23:38:00 sati
    Godza
    uredi
  • Ukupna ocjena 62%

    5, 5, 8, 8

    Ajme meni, koje smece... Ošo Dylan Dog u Q...
    06.05.2007
    14:03:00 sati
    c64
    uredi
  • Ukupna ocjena 79%

    7, 7, 9, 10

     Ajd napokon jedna epizoda koja je mrvicu bolja od ovih novijih, ali također nije ništa posebno.Ako ništa drugo barem je bolji od rujuvih i barbatovih epizoda u posljednje vrijeme. Ipak je to Chiaverotti kakvog svi znamo. Crtež i naslovnica odlični.
    09.05.2007
    08:42:00 sati
    Akul
    uredi
  • prozirna senka

    Ukupna ocjena 36%

    2, 3, 5, 6

    Kao po svom starom, lošem običaju, Kjavi je servirao još jedno sranje u lice čitalaca. Serijal DDa tone sve dublje i dublje, i ja se zaista više i ne sećam kada sam pročitao neku iole normalnu priču poslednji put. Bejahu li to Otkucaji vremena? Verovatno...
    11.05.2007
    01:49:00 sati
    prozirna senka
    uredi
  • Aco

    Ukupna ocjena 49%

    3, 5, 6, 7

    Potpisujem kikyjev komentar i slažem se sa DeeCayem jer nakon čitanja (ja sam potrošio 12 minuta)ostajem indiferentan. Ništa posebno, prazno, bezidejno. Čisto odrađivanje posla. Freghieri je još dobar kad crta likova izbliza, na svemu ostalomo se totalno srozao i daleko je od najboljih dana.  
    13.05.2007
    13:15:00 sati
    Aco
    uredi
  • Ukupna ocjena 63%

    4, 4, 10, 9

    crtez i naslovnica odlicni.prica slabija ali...
    14.05.2007
    18:51:00 sati
    dzoni
    uredi
  • Ukupna ocjena 52%

    4, 5, 5, 10

    Umrtvljeniji Chiaverotti, ali još uvijek svjetlosnim godinama ispred Paole Barbato, te par koplja iznad Rujua. DD koji bar nalikuje DD-u. Šteta što se Chiavi odrekao trasha i psihodelije - baš čitam onaj "navodno ozloglašeni" period s početka SD-a, kad je napisao gotovo sve epizode - mogu reći da je ono dosta dobro. A prema ovome što izlazi sada, lako bi moglo biti - zlatne godine DD-a. E, kad ne bi bilo Sclavijevog maestralnog ulaska na scenu.
    10.07.2007
    16:37:00 sati
    stinky
    uredi
  • delboj

    Ukupna ocjena 44%

    3, 2, 7, 8

    Najgora epizoda u redovnoj seriji do sada. Nema nikakve radnje, sve se vrti oko nekakvih gluposti a kraj je besmislen.
    15.07.2007
    10:42:00 sati
    delboj
    uredi
  • zeljko

    Ukupna ocjena 59%

    6, 6, 6, 5

    klasikagorak okus za fanove DDasve postaje onako rutinski... jesu li se scenaristi umorili ili je DD isti a mi ostarili :D
    15.07.2007
    20:36:00 sati
    zeljko
    uredi
  • Spock

    Ukupna ocjena 56%

    4, 4, 8, 8

    Kao što su već mnogi napisali; ništa orginalno, baš kao i moj komentar.
    17.07.2007
    17:41:00 sati
    Spock
    uredi
  • Ukupna ocjena 61%

    5, 5, 7, 10

    Slabašan strip radi glupe ideje,pokupiti vraga u svemiru,a onda nekakva racionalizacija,pa onda opet, za kraj-nadnaravno! Nekakav trash horror krimić,neinspirativno. Puno mi je bolji sljedeći DD Nesretni zgoditak.
    12.08.2007
    10:06:00 sati
    fantom
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 55%

    4, 3, 8, 10

    Opet se pojavljuje standardni ubojica a Chiavi nas pokušava zavarati s vragom od kojeg na kraju ne bude ništa. Zadnjom vinjetom opet pokušava dati mističnost epizodi (i reći nam da vrag ipak ima svoje prste u svemu tome) a to je već napravio milijun puta. Poprilično mi je dosadio s tim, taj njegov potez je postao žalostan. I kao što to obično biva ovakvoj ultra jadnoj epizodi naslovnica i crtež povećavaju ocjenu. Stano je ovaj put nadmašio samog sebe, jedna od najboljih naslovnica uopće.
    14.08.2007
    00:06:00 sati
    mpavin
    uredi
  • npetros2@htnet-dsl

    Ukupna ocjena 44%

    3, 2, 7, 8

    Ko još ima volje ove gluposti čitati?
    17.08.2007
    15:19:00 sati
    npetros2@htnet-dsl
    uredi
  • mali od palube

    Ukupna ocjena 70%

    6, 6, 8, 10

    Heh...Šta  reči
    16.10.2007
    15:02:00 sati
    mali od palube
    uredi
  • Lucy Liu

    Ukupna ocjena 63%

    9, 8, 1, 9

    Chiaverotti je očito bio inspiriran Rujuovim (lošim) epizodama,ali nam je ipak ostavio svog dobrog starog šarma.
    27.10.2007
    16:13:00 sati
    Lucy Liu
    uredi
  • bonjovi4ever

    Ukupna ocjena 54%

    3, 4, 8, 9

    Freghieri odličan u ovom broju. Ostalo je tipično Kjavijevo spreseravanje koje je često u novijim brojevima.
    03.11.2007
    13:36:00 sati
    bonjovi4ever
    uredi
  • Barker

    Ukupna ocjena 28%

    1, 1, 5, 7

    Ne, ne i ne, ni ovaj broj nije nikako smeo ugledati svetlost dana /stamparije. Gomila bezidejnih trabunjanja i redjanja kilavih slicica je svakako bezobrazluk na najvisem nivou. Nesretni "Nesretni zgoditak" mi je nakon  ovoga ravan doktorskoj tezi na temu porodice i drustva.
    25.11.2007
    17:49:00 sati
    Barker
    uredi
  • Windwalker

    Ukupna ocjena 61%

    4, 4, 9, 10

    Scenaristička glupost, ali likovni dio odličan. Jedino čemu ovaj strip služi je da naslovnicom ukrašava policu.
    12.03.2008
    22:30:00 sati
    Windwalker
    uredi
  • Madcat

    Ukupna ocjena 54%

    3, 4, 8, 9

    Chiavi se vraca samo da bi opet lupao gluposti. Freghieri je cak poceo da mi se svidja, naslovnica je extra, al prica i scenario. Omg, jos jednom, rasplet price je kao neki zloca koji je sve izveo da lici na ludilo i iskoristio to, omg, Chiavi, stoti put to radis. A onda opet na kraju taj "preokret" gde ispada da ipak ima vraga u njoj. Chiavi klasik. Prica nista promenjena samo sa nekom novom idejom. Par njegovih solid "perverzija" koje on uvek ispali, deo kad se ubica priseca proslosti pa je djavo u svima koji su mu urpoooastili zivot je solidan. I strp sam po sebi se da procitati, Fregheri je nekako dusu dao za ovakve epizode. Al opet, sve to je vec vidjeno, vec izlizano, i skroz bzvz. Jos bih dao i vecu ocenu za scenario da kraj nije opet ovako idiotski izveden. Ovako, ocene su takve kakve jesu.
    05.04.2008
    12:04:00 sati
    Madcat
    uredi
  • Ukupna ocjena 62%

    5, 5, 8, 8

    naslovnica jako dobra, freghieri isto. . . ali priča i scenarij loši. . . više baca na neki triler nego na DD. . . iako je i u takvim formama dylan zna biti puno bolji i zanimljiviji. . . solidno, zapravo ispodprosječna epizoda, pročitatš i zaboraviš. . .
    04.09.2008
    17:10:00 sati
    blackport8
    uredi
  • flamboyant soul

    Ukupna ocjena 38%

    2, 3, 5, 8

    Smiješno mi je, kako se siroti Chiaverotti, nekoliko puta unutar iste epizode, premišljao kako da nazove ''to'' što je 'opsjednulo' sirotu Šarliz (ili Kei...), dali neimenovani demon, ili vrag osobno, ili pak alien,... Freghieri zamoran, svi mu likovi (i muški i ženski) imaju identičnu fizionomiju lica. Stano majstore! Barem čitanje ne oduzima više od nekih 15-ak minuta, ako ništa drugo.
    15.09.2008
    19:58:00 sati
    flamboyant soul
    uredi
  • Panon

    Ukupna ocjena 79%

    8, 8, 7, 10

    Solidan Dylan, međutim na Freghierijev se crtež ne mogu naviknuti. Naslovnica odlična!
    18.10.2008
    22:51:00 sati
    Panon
    uredi
  • acestroke

    Ukupna ocjena 35%

    2, 3, 5, 5

     Sto se mene tice, najgori grijeh koji bilo koji strip moze da pocini je to da bude dosadan, a u slucaju ove Dylanove epizode "Obuzeta Sotonom", prica nije samo dosadna, nego je i glupa, prespora i jednostavno los plagijat filma "The Astronaut's Wife" (1999), koji je isto tako bio los.  Ovo bi bilo puno lose da je bilo koji Boneli junak u pitanju - Nathan Never, Martin Mystere, ili ko god.  Kad napokon stignemo do kraja price, i kad saznamo ko je u stvari kriv za sve ovo, taj zakljucak nema nikakve veze ni sa cim, niti ima ikakvog smisla.  Meni se cini da je scenarista Chiaverotti jednostavno bio ocajan da nesto ubrzo zamisli, i zavrsi pricu na najgluplji moguci nacin.  Crtez Freghierijev je veoma osrednji - cijenim ga tacno u sredini, sa peticom.  Naslovnica isto tako bez veze, a o prici i scenariju da i ne govorim.  Stavise, vec sam sve reko.  

    11.11.2010
    16:04:00 sati
    acestroke
    uredi
  • doktor78

    Ukupna ocjena 66%

    5, 5, 9, 9

    Bezveze, dosadno... Stvar donekle izvlaci kao i uvijek odlicni Freghieri, te Stanova naslovnica. Sto se same price tice, ona je katastrofa. Chiaverotti, idi u penziju!

    26.01.2011
    23:26:00 sati
    doktor78
    uredi
  • bjelolasica

    Ukupna ocjena 37%

    2, 1, 7, 7

    Zašto sam zbog naslovnice očekivao dobru priču, ne znam ni sam.

    28.12.2011
    17:53:00 sati
    bjelolasica
    uredi
  • Guzonjin sin

    Ukupna ocjena 64%

    5, 5, 8, 10

    30.06.2012
    18:44:00 sati
    Guzonjin sin
    uredi
  • Stripmen

    Ukupna ocjena 46%

    4, 4, 5, 7

    Dosadna i nemaštovita epizoda.

    29.09.2014
    20:11:00 sati
    Stripmen
    uredi
  • King Warrior

    Ukupna ocjena 48%

    5, 3, 5, 9

    Prica nije losa, ima nekomplikovan tok i nije konfuzna, ali je uzasno dosadna i predvidljiva. Nesto se desilo, glavni krivac je onaj iz sjenke, onaj na koga se sumnja ispade nevin, Dylan skonta to, ali bez da to kaze u oblacicima vec nakon onog "Judo plesacu", gdje mu svane istina, uputi se u trku da spasi zrtvu, dok glavni krivac polaze racune svojoj zrtvi i prica sve zasto i kako. Naravno, Dylan dolazi u posljednji momenat, ubija krivca i jos na zadnjoj stranici scenarista nas ostavlja u dvomuljenju sa duplim obrtajem i daje nam signal da je ipak onako kako smo mislili cijelo vrijeme. Otprilike 95% DD epizoda ima taj tok. 

    13.10.2017
    20:19:00 sati
    King Warrior
    uredi
  • Ukupna ocjena 40%

    2, 1, 9, 4

    08.05.2019
    12:53:00 sati
    Nikola444
    uredi
  • Hercule Poirot

    Ukupna ocjena 49%

    3, 3, 9, 4

    Sve već viđeno i ne osobito dobro.

    27.09.2019
    16:40:00 sati
    Hercule Poirot
    uredi

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Seminole
    Kod: TX SA 17
    Ocjena: 83%
    Vrijeme: 18.9.2020. 16:48:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 1
    Broj pogleda: 213
  • Zamak ludila
    Kod: DRGN LIB 13b
    Ocjena: 84%
    Vrijeme: 17.9.2020. 10:50:00
    Autor: kandraks
    Broj komentara: 4
    Broj pogleda: 316
  • Posljednja bitka?
    Kod: AF SS 418
    Ocjena: 71%
    Vrijeme: 17.9.2020. 0:17:00
    Autor: Kila Banana
    Broj komentara: 1
    Broj pogleda: 233
  • Operacija Kovčeg - Veriga
    Kod: CRRO DNEV 1
    Ocjena: 71%
    Vrijeme: 13.9.2020. 15:32:00
    Autor: Hercule Poirot
    Broj komentara: 4
    Broj pogleda: 764
  • Crna magija
    Kod: MN LIBSP 1
    Ocjena: 86%
    Vrijeme: 10.9.2020. 21:26:00
    Autor: kiky
    Broj komentara: 8
    Broj pogleda: 755

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Put za raj
    Kod: ZG VCSP 32
    Ocjena: 50%
    Vrijeme: 3.7.2020. 23:14:00
    Autor: Djole
    Broj komentara: 15
    Broj pogleda: 2752
  • Povratak Zimske Zmije
    Kod: ZG VCZS 20
    Ocjena: 91%
    Vrijeme: 7.8.2020. 17:10:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 14
    Broj pogleda: 1818
  • Hellgate u plamenu
    Kod: ZG LU 275/276
    Ocjena: 87%
    Vrijeme: 23.6.2020. 1:11:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 17
    Broj pogleda: 1702
  • Povratak samuraja
    Kod: ZG VEC 155/157
    Ocjena: 81%
    Vrijeme: 31.8.2020. 23:37:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 8
    Broj pogleda: 1319
  • Plamen nad Merivelom
    Kod: ZG VEC 143/144
    Ocjena: 76%
    Vrijeme: 18.8.2020. 0:16:00
    Autor: going going
    Broj komentara: 12
    Broj pogleda: 1249

Aukcije

Forum