Pao s neba

Dylan Dog

DD LU G1 | 236 str.

Jedne noći nakon pada sjajne zvijezde padalice, Dylan sretne izvanzemljca. Prije negoli ga se vojska dočepa, sakrije tako on njega u svom stanu koji uskoro postaje poprište jednog odnosa između očinske i sinovske figure, ali i umovanja o potrebi junaka u ovom svijetu. I dok brutalni serijski ubojica bez razloga niže svoje žrtve, Dylanov dragi izvanzemaljac Roger, sve više osjeća potrebu da bude poput svog idola Dylana – da postane superheroj!

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 65%

Priča 6

Scenarij 8

Crtež 6

Naslovnica 5

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 60%

P*5

S*5

C*7

N*4

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

 • Pao s neba
  DD LUGG 1
 • Pao je s neba
  DD SCG 12
 • Pao s neba
  DD SUPB 48

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

 • Piovuto dal cielo
  DD GI 12

ZANIMLJIVOSTI

 • Prvi ne-HC gigant Bonellijevog izdanja na hrvatskim kioscima.
 • Naslov giganta jednak je talijanskom prijevodu filma "It came from the sky" iz 1999., sa Christopherom Lloydom u ulozi izvanzemaljca.
 • Superheroj iz stripa "Steelman" sličan je u dosta pogleda sa Supermanom (ime Man of Steel - Steel Man), superjunakom kojeg su 1938. g. stvorili Jerry Siegel i Joe Shuster (a sve ostalo je povijest!). Porijeklo obadva junaka je identično (AvalorKripton) i jedan i drugi bili su spašeni od svojih roditelja kojisu ih u kapsuli poslali sa umirućeg planeta. Kostim Steelmana jednim dijelom sliči i na kostim Flasha, još jednog od superheroja kuće DC.
 • Sudbina Morgona, ubojice čija je svijest i mozak pretočen u robotsko tijelo, analogno je liku negativca Caina i događaju iz filma "Robocop 2" iz 1990. godine
 • Str. 57. zadnja vinjeta, H.G. Wells citira roman "Vremenski stroj", koji je napisao njegov imenjak (1866-1946), također autor drugog romana kojeg su nedavno obradili i ZG LU 132/133 "Zeleni rubac" (Otok doktora Moreaua)
 • Str. 29., kip Freddyja iz "Nightmare in Elm Street" i "The Mummy"; posteri: str. 70., 3. vinjeta, poster "Malteški sokol"; str. 86., 5. vinjeta "Night of the living dead"; str. 173., 2. vinjeta "American Werewolf in London"
 • Str. 33., 2 vinjeta "Llatte, zukkerow" umjesto "mmllijekooo, sseecr"
 • Str. 58., 3. vinjeta "Vampirella", "Eerie", str. 179., "Creepy", "Eerie" (sva tri su iz Warren Publishing), "Venus", "Thor" (Marvel Comics), i još neki neidentificirani: "Monsters", "Terror", "Jaws"
 • Str. 60., 4. vinjeta - "Moby Dick" Hermana Mellvilea, tema kojom se bavio Faraci u spec.; 3. vinjeta poster "Star Wars"
 • Str. 182., druga vinjeta, na policama vidimo stripove Bonelli kuće, Juliju i Legs
 • Str. 210., ovo više liči na neki Grunfov izum, nego na futurističko vozilo ;)

"Zvijezda padalica... Moram zaželjeti želju..."

Ponuda Dylan Dog edicija se upravo povećala za jedan, i to u smislu giganata u SC formatu koji će nadam se redovito stizati na kioske. Iz nepojmljive izdavačke politike izrodio je nešto noviji, 12. po redu, gigant koji je neke dvije godine ispred naše zaostale redovne serije. System Comics pak s druge strane polagano kroči od prvog broja te je prema pokazanom samo pitanje vremena kad će se ove dvije edicije susresti i što će dobroga proizaći iz te kolizije. Za razliku od prvih brojeva giganata koji su se sastojali po principu od više epizoda, što kraćih što dužih, ono što dobivamo u ovom broju je jedna cjelovita epizoda predstavljena od strane Freghierija kojeg imamo prilike vidjeti u velikom formatu po prvi put na ovim prostorima i relativno novijeg scenariste u DD staffu – Faracija.

Ostavimo zasad izdavačke politike na strane, te se osvrnimo malo i na ono što bi sama recenzija morala pokazati. Faracijev debi u Bonelliju je bio upravo u Groucho dodatku 13. specijalcu kojeg je izgurao uz Picattovu pomoć. No sad Faraci ima pred sobom odrađenu i koju epizodu iz redovne serije i jednog cjelovitog giganta. Prema njegovim riječima, stripom čiju recenziju čitate htio je napraviti mali eksperiment, odnosno prikazati okoline iz dva različita svijeta, onog superherojskog i onog dilandogijanskog (naravno, na način kako ga sam Faraci shvaća). Sama uporaba najvećeg šund strip-pozitivca u povijesti stripa - Čovjeka od čelika - odnosno "Man of Steel" dokaz je da strip uopće nema namjeru biti pretenciozan u smislu glorificiranja super-junaka, već se rabi sama simbolika superheroja superherojskog stripa. Klasične ideje poput vječne borbe između dobra i zla, pozitivaca i negativaca sa nadnaravnim moćima, ovdje su samo da bi neke ustaljene norme i forme iz američkih stripova bile suprotstavljene "talijanskoj školi" horrora. Iz prikazanih razlika morali bi uočiti sve ono u čemu se razlikuje jedan Bonelli i jedan šund superherojski strip. Osim Supermana, tu je i high-tech robotski izrod iz Robocopa 2, otkud je uzet i izgled i princip kreiranja glavnog negativca. Znanstvenik bez skrupula dr. Starell Floyd želi stvoriti ultimativno oružje, ali i zaprepastiti svijet svojim genijem. Serijski ubojica John Morgon objašnjava svoj motiv jednostavnom formulom, da ga je zlo(čin) prigrlio jer se kao previše družio s njim...

Man of Stell Meets Robocop 2

Kako funkcioniraju ta dva svijeta? Na obje strane imamo junake. Dylan je strip-junak bez nekog nadljudskog elementa, čak štoviše, u onom pravom Sclavijevskom duhu, Dylan je apsolutno nesavršen. On je skoro pa panofob, emotivno labilan, žrtva neuzvraćene očinske ljubave i nikad razrješenog konflikta sa majkom/ljubavnicom, nekonformista, skeptik prema irealnom svijetu, mada ga objeručke obuhvaća. Kakav je model jednog Supermena? On je posljednji "boy-scout", apsolutno moralan, nadljudske snage i nevjerojatnih moći, ikona savršenog čovjeka, simbol Amerike. Roger (a i Faraci preko njega) pokušava objasniti Dylanu koliko su oni zapravo slični, da predstavljaju junake koji se bore za dobro, da trebaju postojati junaci koji se bore za dobro... Koji predstavljaju dobro...

"Stripovi stvarno štete. Navode te na snove... A kad snovi završe, stvarnost izgleda još teža."

Budući da je gigant opsežan količinom stranica na koje se scenarij može rasporediti, Faraci je to dobro iskoristio da malo detaljnije započne sa raščlanjivanjem odnosa između naših starih prijatelja, Dylana i Groucha, sa "izvanzemaljcem" Rogerom ili pak Dylanovom ondašnjom ljubavnicom Karen Palmer. Veza sa Palmericom zapravo pokazuje kako je Dylan nesposoban i ograničen u osjećajnim konfliktima prema ženama. Kod odnosa sa Rogerom, Dylan je stavljen u ulogu očinske figure, čiji je zadatak odgojiti "sina" koji osim svojih moći mora imati i odgovornost, i uputiti dobro još nezrelog nadčovjeka u razliku između dobra i zla. Kako Roger upoznaje svijet, poput svih ostalih superjunaka iz klasičnih američkih stripova, on shvaća da može pomoći svijetu i ljudima i pomagati im nebrojeno puta, ali oni će se uvijek odnositi prema njemu kao strancu, kao prema čudovištu, kao prema različitome od sebi, a takvih se ljudi uvijek plaše.

Slabe (ili dobre?) strane su... Nepostojanost motiva ubojice (osim buntovnika, postoji li i serijski ubojica bez razloga?), šundovski, subjektivni pristup pojmu i principu dobra i zla. Patetika? Podnošljiva i dobro usmjerena na situaciju. Humor je sveprisutan, ali bih izdvojio momenta kad naši junaci susreću Wellsovom nagog fembota, koji više liči na neki seksualni Wellsov fetiš. Poveća uporaba visokotehnoloških stvarčica je svakako novost u Dylanovom svijetu, no to možemo pripisati i drugom utjecaju, ali i Wellsovom geniju. Sjetimo se sprave koja detektira duhove.

Freghieri se dobro snašao u gigantoresknom crtežu, gdje već svoj isprobani stil utvrđuje i u velikom formatu. Pohvalna je i promjena stila crtanja kad autor rabi isječke iz crtanih stripova o Steelmanu, a i kod Dylanove noćne more, gdje crtež prelazi u onaj isprani stripovski crtež koji kao da je prilagođen mlađoj dobi koji čita stripove. Naslovnica je malo nejasna, kao da Stano nije smio neprijatelja s kojim će se sukobiti superheroj sa naslovnice.

Mada je već u početku bio ocijenjen kao najlošiji gigant u karijeri, ja bi rekao da je Faraci uspio u svojoj namjeri i u ovom eksperimentalnom team-upu uspio prikazati sve karakteristične ili recimo to klasične elemente, dva, u suštini jako različita stripa i tipa heroja.

"Dakle, ako postoje zlikovci, onda postoje i junaci koji se bore protiv njih i uvijek pobjeđuju."

Naprijed

DD SUPB 17b Drugi

DD LUG 13 Bezimeni

Naprijed

Recenzije čitatelja

 • kiky

  Ukupna ocjena 55%

  3, 5, 8, 7

  Faraci je Dylana (kao lika) dosta dobro "skužio" i u mnogim karakteristikama bi se mogao usuditi reći da je najbliži sklavijevom... izgubljenost, komplexnost odnosa sa ljepšim spolom, požrtvovnost, romantični idealizam, trenutačna cendravost, samo su neki od elemenata kojima je dotični scenarist portretirao Dylana u svojim pričama. A da se mediokritetsko baratanje tim elementima, njihovim banalizovanjem, ili s druge strane pretjerivanjem  znalo pokazati i kontraproduktivno jednako kao u par sklavijevih navrata, pokazuje i neizbježna poveznica "Pao s neba" sa "Johnny Freakom". Još jedna priča o drugačijem, tragičnom, neshvačenom mladom ljudskom životu ukalupljena tako da u nama izaziva emocije, simpatije i suosječanje. Još jedan ljudski lik čija je vanjština, fizička nakaradnost suprotnost nevjerovatnom unutarnjem potencijalu kojega krije u sebi (Faracijev Roger posjeduje velike moći koje podrazumijevaju i velike odgovornosti, dok Sclavijev Johnny, iako kripl, ispostavlja se čovjek sa gomilom talenata koje, nakon što ga Dylan preuzme u svoje skute, odjednom iskaću jedan za drugim na površinu). A plasiranjem jednog takvog lika u centar ove priče i Faraci će se pozabaviti predrasudama, neznanjem koje generira strah i ignoranciju, i to na klasičan, neinventivan, trom i pomalo naporan način... koje se prema kraju pretvara u bezvrijedno, ridikulozno napucavanje high-tech-robo-humano-android-šta-ti-ja-znam-koji-sve-kurac mašina vs. umišljenih superheroja. I kako to obično kod Faracija na kraju ispadne; gomila likova, uspkos hvalevrijednom građenju njihovog karaktera, ostaje samo tako da se koprca u običnoj, patetičnoj, zamornoj te po ničemu posebnoj priči koju na jedvite jade izgura do kraja.
  02.07.2007
  18:58:00 sati
  kiky
  uredi
 • Ukupna ocjena 44%

  4, 4, 5, 5

  Očekivao sam da će se Deecayu ovo svidjeti, to koketiranje sa SF-om – meni se upravo zbog toga ne sviđa. Sama priča, superman križan sa robocopom ubačen u DD-svijet, je pristojna... kad bih ja htio bilo kakav strip. Ali ne! Ja želim Dylana Doga, sa onime što on jest (ili je bio?): istraživač noćnih mora. Živi mrtvaci, vukodlaci, manijaci, serijski ubojice, psihopate, natprirodno zlo, demonsko, okultno, zazivanja, uklete kuće, zabačena mjesta, stvorovi, pa i ludi doktori. Ali ludi doktori frankenštajnskog tupa, osamljenici koji preziru društvo i norme, a ne ukalupljeni u strukture, ne bijedno politiziranje, genetski inžinjering, države, vlade, vojska, bio-oružja. Taj ispolitizirani tehno-svijet ne pripada u rješavanje nemogućih slučajeva, u stravu i užas, u noćne more.Kao da se negdje putem, kretanjem kroz devedesete, izgubio duh DD-a, onaj s kojim je ušao na velika vrata. Je li to diktat društva, danak sveopćem tehno-konzumerizmu, ne znam. Ne znam jesu li današnji fanovi, ili gro njih, upravo ti tehno-konzumenti ili je taj preokret samo tromost DD-stuffa u plutanju trendom, ali onda ću ja biti taj ludi doktor na brdu, u staroj kući sa velikim vratima, koji se smije u lice ovoj novoj, degeneričnoj,  generaciji DD-a. Ostavljam si proklete dane, noći punog mjeseca, fatasmagorije u New Yorku, besane noći u Londonu, terminatore-goleme i stravične hridine.Kiky reče da je Faraci dobro skužio Dylana – no, ja kažem suprotno: sve je pobrkao! Kao da "to" nosi strip! Ironično je da su baš "to" svi pokupili, nauštrb istraživanja noćnih mora i bitke protiv sila mraka u duhu stare bonelijevske škole idealizma, što je Dylan Dog, u početku, svakako imao (usprkos drugačijitosti). Svi su prepoznali samo taj psihološki aspekt, nesigurnost, "ljudskost", sumnju, empatičnost, uvažavanje različitosti i sublimirali strip u to, od toga stvorili brand, to naturaju, podvaljuju, prenapuhano do podsmijeha. A zapravo je iritantno i dosadno, ovo neprestano tupljenje po psihologizaciji Dylana i svijeta, sa konstantnim "drugačijima a dobrima". To smo već čuli, a bilo je sumnjivo odmah – ne kaže se badava: nakaza u licu, nakaza u duši. Ta nisu valjda svi ti DD-pisci gabori, pa se neprestano identificiraju sa frikovima ali sa zlatnim srcem. Ja međutim dvojim u dobrotu Rogera s velikom glavom, beznogog Johnnyja i atoničnog djeteta-skenera. Nemojte mi od pomodne političke korektnosti ili društvene osjetljivosti, nametnutog suosjećanja, raditi haj point, ključnu stvar, nervus probandi stripa... to može biti pridodano ali onom bitnom, onome što zapravo čini duh D y l a n a  D o g a: istraživanje noćnih mora. Tako, vratite dakle meni vukodlake iz njemačke šume ili barem kaotične golkonde užasa, a psihološka naklapanja ostavite doktoru Philu.
  04.07.2007
  18:37:00 sati
  stinky
  uredi
 • kico

  Ukupna ocjena 70%

  7, 5, 9, 7

  Hm.................trebao sam dobro razmisliti što napisat za ovaj strip.Početak odličan,a opet netipičan za junaka na koga smo navikli.Možda sporedno da jest neki lik umiješan u sve ovo,a ne Dylan bilo bi možda i bolje.Čudno je opet to kako nas kraj stripa uvjeri u ono što od početka sumnjaš da jest,a nadaš se da nije.A opet .... pa nije to Dylan na kojeg smo navikli i kakav nam se nekad nudio.Novo nešto,neloše ali novo nešto.I nepotrebno.... ili samo nedostatak ideje drugačijih ljudi.
  08.07.2007
  15:29:00 sati
  kico
  uredi
 • Spock

  Ukupna ocjena 31%

  1, 1, 8, 1

  Iako sam po naslovnici pretpostavio da je ovo loš strip, nisam ni pomislio da ovoliko loš može biti. Ovo uopće nije Dylan. Patetika kao u Paole Barbato, a i Dylanovo ponašanje sliči njenim epizodama, samo što je ovdje još zbunjen i neodlučan. Ne volim superherojske stripove pa ne mogu naći ni usporedbu za ovu katastrofu. Čak ni u Nathanu nema ovoliko high-tech stvari!! Naslovnica najgora što sam vidio. Ako nisi ljubitelj Dylana kojeg prevari ono što piše Dylan Dog na naslovici, nema šanse da te naslovnica natjera da ga uzmeš. U biti potpuno odgovara ovoj epizodi; smeće naslovnica-smeće strip.
  Jedina svjetla točka je Freghierijev crtež koji je odličan čak i u A4 formatu.
  Eh da, još me najviše naljutilo kad sam vidio numeraciju na hrptu. Pa zašto su morali stavit numeraciju ako se zna da je ovo broj 12?
  Ukratko, žali Bože svake lipe potrošene i svake minute izgubljene na čitanje ovog...
  09.07.2007
  13:00:00 sati
  Spock
  uredi
 • Aco

  Ukupna ocjena 53%

  3, 5, 8, 5

  Gotovo identičnog sam mišljenja kao i stinky. Jednostavno, ovo nije onaj Dylan Dog kojeg smo zavoljeli i koji  je stekao sada već kultni status na području ex-YU. Tajne vojne laboratorije imali smo npr.  i u odličnom "Skeneru",ali ovdje je taj tehno-dio još izrazitiji pa još u kombinaciji sa super-herojima. Da ne govorim o završnom "napadu" na vojnu bazu u kojem Dylan u stilu Jamesa Bonda riješava i najjače profesionalce. Jedino što mi se zaista sviđa je scena u kojoj ludi ubojica prijeti da će mučiti djevojku a ako se Dylan pomakne, Groucho će biti živ spaljen. Onako baš napet moment. Crtež jako lijep, odavno Freghieri nije crtao ovako dobro i užitak ga je gledati na A4 formatu. Najjača mu je stana crtanje ljudi izbliza,dok se u većim kadrovima izgubi ali ipak je crtež bolji dio ovog giganta. Naslovnica loša,baš kao i odluka da se na hrbat stavi "Broj 1". 
  14.07.2007
  21:59:00 sati
  Aco
  uredi
 • Ukupna ocjena 41%

  3, 3, 6, 5

  Ne znam što da napišem, a da pri tom ne kopiram Stinkyja. Jednostavno Stinky je sve rekao o ovoj epizodi. Jedino što bih još dodao je citat Flamboyntova komentara na zg maxi : Dali me neko pravi budalom?Neko ko se smije u redakciji kako budalama može praktički sve prodat ako stavi neki ultra-mega-cool prefiks tipa specijal,maxi,klasik ili šta već..."  Jednostavno, volio bih da te eksperimente, uglavnom neuspijele, ostave za redovnu seriju ( ako već bez njih ne ide ), a da nam za stripove tipa gigant,maxi,specijal daju nešto što će stvarno odgovarat nazivu specijal,gigant,maxi ( pri tom ne mislim samo na broj stranica i format, hehehe ).
  25.07.2007
  16:23:00 sati
  Manetola
  uredi
 • Vorador

  Ukupna ocjena 83%

  8, 8, 10, 5

  Nije loše. Naslovnica skroz bezveze. Broj na hrptu je i mene neugono iznenadio.
  31.07.2007
  23:07:00 sati
  Vorador
  uredi
 • Ukupna ocjena 82%

  6, 10, 10, 4

  Zanimljiv početak, napeti dio sa Dylanom i Grouchom u podrumu sa ubojicom, neočekivani(istina o rogeru) , ali pomalo priglupi rasplet( upad u bazu,"Robocop"...), te prekrasni Fregieriev crtrež u A4 formatu odlike su ovog giganta. Još bi izdvojio kako je Faraci uspio prikazati Dylana kako je Sclavi to i zamislio dok ga je stvarao. Stano je mogao i bolje...
  13.08.2007
  01:06:00 sati
  Akul
  uredi
 • zeljko

  Ukupna ocjena 55%

  5, 5, 8, 1

  sve je super i sve je za pet... ali ovo nije DD ... ovo je neki drugi strip sa drugim glavnim junakom... cini mi se da su DYlanu oduzeli malko IQu kad je uspio progutati priču o vanzemaljcu... inteligentna ka svemiru i nauci nastrojena civilizacija bi sigurno zavist ljubomoru i osobno nadmetanje barem u tako važnim pitanjima zamijenila kolektivnom solidarizacijom dok ne prođe opasnost...naslovnica niđe veze... pomislih da se opet ne radi o nekim prolupalim satelitima i hakerima koji su da bi spriječili bag superkompjutera morali ubaciti Dylana u komp dauništi tu milenijumsku bubu jedan od razloga zašto volim Bonelija je format... sad je pljunuo i na todylane dylane na šta si spao...jedina veza s horrorom ovdje je ta što je SF sestra horrora po očevoj strani ...ps. ostaje problem gdje čuvati ovako velik strip
  13.08.2007
  21:54:00 sati
  zeljko
  uredi
 • mpavin

  Ukupna ocjena 71%

  8, 6, 9, 2

  Početak vrlo dobar, kasnije je Faraci poprilično usrao stvar s onim robotom. Ostaje nerazjašnjeno kako je Roger pobjegao iz instituta i to još u onoj kapsuli. Čini se kako je scenaristima DD-a ponestalo mašte i standardnih ubojica i zombija pa sad izmišljaju tehnološke epizode poput ove. Crtež je dobar, a Stano je nacrtao očajnu naslovnicu ovaj put. Što se tiče ovog ostalog, nevezanog za epizodu, jako sam zadovoljan što je izašao prvi gigant na kioscima po prihvatljivoj cijeni.
  13.08.2007
  23:57:00 sati
  mpavin
  uredi
 • Barker

  Ukupna ocjena 42%

  3, 4, 6, 3

  Vredan pohvale je pokusaj uporedbe dve razlicite skole stripa, koji god da su bili razlozi za to. E sad, sto smo dobili to sto nismo hteli je vredno kritike. Dilanov susret sa ET-jem je skoro pa smesan, posebno ako uzmemo u obzir njegov stav prema tome. Jos vise ako se setimo scene iz legendarne Neko nas zove odozgo. Kroz ostatak stripa se naizmenicno smenjuju glupe, simpaticne, duhovite i povremeno emotivno/pateticne scene. Gigant je ispao prevelik zalogaj za ovu pricu, jer je recimo Skener u regularnoj seriji bio mnooogo citljiviji i zabavniji, bar nismo morali da trpimo humanoidnog aliena sa smesno docrtanom glavom.
  19.08.2007
  18:17:00 sati
  Barker
  uredi
 • mali od palube

  Ukupna ocjena 75%

  8, 6, 9, 6

  Čitao sam i bolje.
  29.09.2007
  16:10:00 sati
  mali od palube
  uredi
 • Digging Bill

  Ukupna ocjena 82%

  8, 9, 10, 1

  Meni je ovaj Faracijev Dylan jako zanimljiv..Faraci je izravan, usredotočen na ono što mu je bitno, uspijeva nam prenijeti svoju priču, i priča ima lijepu dozu dobrog Grouchovog humora..Dylanov lik je posve pogođen, kao i Grouchov, a priča je puna osjećaja..mogu mu zamjerati samo na čisto superherojskom završetku koji priči daje bajkovit kraj..ali i sama priča je takva, jedna DD bajka, s odličnom karakterizacijom likova..jedna mješavina DD-a, superherojštine i Disneya dodao bih..a s fenomenalnim Freghierievim crtežom ispada jedna posve zanimljiva i lako čitljiva epizoda..jedino je naslovnica stvarno bijedna
  06.10.2007
  18:10:00 sati
  Digging Bill
  uredi
 • prozirna senka

  Ukupna ocjena 20%

  1, 1, 4, 2

  Da li Faraci misli da su citaoci budale, pa da mogu da progutaju ove gluposti kojima gigant prosto vrvi? Ne samo sto je Dilan ovde spao na najnize grane, pocev od patetike a la Barbato, pa do superherojskih podviga u osvajanju ultratajnoultraobezbedjeneultraistrazivacke vojne baze, vec i sam pocetak koji citaoca vodi u pogresnom smeru da je rec o vanzemaljcu, prkosi zakonima fizike. Rodzerova kapsula koja pada s neba i eksplodira na par metara od Dilana, na istog ne ostavlja ama bas nikakvog traga, a i povrsinu Zemlje jedva da je zagrebala? Da li Faraci uopste zna kolika je brzina broda/kapsule kada ista uleti u atmsoferu? Da li on zna da od iste ne bi ostalo ni tragova da je zveknula o zemlju? Da li on zna da je i to razlog zatos sve NASAine/Ruske/ine misije zavrsavaju u okeanima? I odakle uopste Rozder na nebu, kad je on proizveden u obliznjoj bazi??? IDIJOTE JEDAN!!! Nosi se u qrac i ti i taj tvoj Pali sa neba! *ebo te onaj ko te pustio da objavis ovo govno od stripa!
  09.10.2007
  19:21:00 sati
  prozirna senka
  uredi
 • Lucy Liu

  Ukupna ocjena 60%

  8, 8, 1, 9

  Priča je išla jako dobro,sve dok nismo saznali da je Roger zapravo genetski mutant.Jebote!Naslovnica je mogla i bez Steel Mana,nekakve transvestitske kombinacije Supermana,Batmana i Robina.
  27.10.2007
  16:17:00 sati
  Lucy Liu
  uredi
 • Ukupna ocjena 64%

  6, 6, 8, 4

  U potpunosti se slažem sa Lucy Liu. Radnja je išla odlično dok ne upade u vode genetskog inženjeringa i mutanata. Kako sam strip čitao na plaži, tu sam prestao čitati i otišao u more...Crtež kao i uvijek od ovog majstora - vrlo solidan. 
  19.11.2007
  18:42:00 sati
  jethro
  uredi
 • Ukupna ocjena 66%

  6, 7, 8, 3

  složit ću se sa posljednja dva komentara, strip dosta gubi na valjanosti na samom kraju, rasplet je morao biti bolji... opet, ne znam zašto su neki navalili sa tako lošim ocjenama, nije mi sad ovo tolika katastrofa - crtež je jako dobar, u biti, najboli dio stripa, sam scenarij, složit ću se, nije tipičan dylanovski, ali nije ni toliko loš. jedino gdje strip stvarno gubi bodove je promašena naslovnica, sorry Angelo, ali znaš ti i puno bolje. tako, strip je solidan, ima mana, ali nije toliko loše za prvi ludensov gigant, vidjet ćemo kako će ići dalje... 
  07.01.2008
  16:30:00 sati
  blackport8
  uredi
 • flamboyant soul

  Ukupna ocjena 44%

  5, 4, 5, 2

  Rekli su sve prethodnici - teški promašaj od giganta. Ovo nije Dylan Dog. Možda bi se iz početne premise dalo nešto i izvući, ali Faraci i to uništava patetikom i ostalim sranjima. Dodajte tome i ovaj Freghierijev crtež i Stanovu naslovnicu koja nema veze s ničim, i čovjek se pojede živ zato što je za ovo platio 50 kuna...

  Evo baš gledam, na televiziji je ''Freejack'' sa Anthonyjem Hopkinsom, Mickom Jaggerom i ostalima, pa ako ste slučajno upravo sada krenuli čitati ovaj gigant - nemojte. Pogledajte si rađe ovaj filmić, ako ništa drugo, barem da se prisjetite tko je Emilio Estevez, i kako izgleda.
  15.01.2008
  20:54:00 sati
  flamboyant soul
  uredi
 • Ukupna ocjena 34%

  1, 1, 9, 1

  A šta reći? Sve ste već napisali. Želio bih samo naglasiti da ja stvarno ne tražim neku veliku nauku od stripa. Nije mi bitno jel naivan ili nije. Ipak je to samo strip. Najčešće mi služi za opuštanje. Ali ovaj gigant je stvarno drek nad drekovima! Još počne zanimljivo a onda ga useru do daske! Toliko je loš da sam se čak bojao kupiti drugi broj giganta al ipak sam ga kupio. Ako i on bude glup definitivno prestajem sa kupnjom giganta. Jedino je crtež odličan, a ostalo sve želim što brže zaboraviti!
  20.01.2008
  01:20:00 sati
  Godza
  uredi
 • bonjovi4ever

  Ukupna ocjena 45%

  3, 2, 9, 3

  Stano sa svojom naslovnicom i Faraci sa pričom zbilja ko da su pali s neba i pritom udarili u glavu...jedino Freghieri stoji čvrsto na Zemlji i daje malo bolji dojam stripu.
  24.01.2008
  10:16:00 sati
  bonjovi4ever
  uredi
 • delboj

  Ukupna ocjena 76%

  8, 8, 8, 4

  Iako baš i ne volim američke super heroje, ovaj strip mi se svidio. Dilan na većem broju stranica bolje funkcioniše, ima tu prostora za mnogo toga što se inače preskoči u redovnoj seriji i komentar će za razliku od prethodnih biti pozitivan. Neke stvari su mogle biti bolje izvedene, i meni je zasmetalo kad se preokrene priča da je Rodžer mutant, proizvod genetskog inžinjeringa. Ali tema je opet do kaja bila korektno ispoštovana. Sviđa mi se kad Lord Vels kao oficir pokaže vozačku stražaru, a to je nešto za hipnozu. Freigherijev crtež na velikom formatu nije mnogo drugačiji od onog na koji smo navikli. Naslovnica je najlošiji dio giganta. Dobro je što su sa ovim konačno krenuli SC giganti za 12 KM. Šteta što i MM nije mogao da ide u ovakvom izdanju.
  13.02.2008
  09:54:00 sati
  delboj
  uredi
 • Windwalker

  Ukupna ocjena 82%

  7, 8, 10, 7

  Koliko god epizoda bila zbrčkana, uživao sam čitati ovih 240 stranica. Dojam uvelike popravlja i Freghieri, koji možda crta malo presavršene likove, ali ipak je majstor. Naslovnica vrlo čudna za Dylana, i na svoj čudan način dobra.
  12.03.2008
  22:27:00 sati
  Windwalker
  uredi
 • Panon

  Ukupna ocjena 75%

  8, 7, 7, 9

  Solidno prosječna priča, koju razvodnjuje Freghierijev sterilan, čist i precizan crtež. Tip nije loš crtač, ali mi se njegova tehnika ne dopada. Čovjek-kompjuter je nešto najgluplje što sam vidio u DD-u!
  19.10.2008
  22:10:00 sati
  Panon
  uredi
 • cibalia

  Ukupna ocjena 44%

  2, 3, 9, 2

  Ne znam je li Faraci vidio za kojeg junaka piše scenarij????!!!!!!! Slažem se s nekolicinom koja tvrdi da ovo nije Dylan. Faraci, daj nam neke noćne more. Grucho je ovdje uspio zadržat malo važniju ulogu jer biste trebali primjetit da je novim scenaristima on postao stroj za viceve.Nadalje, gluposti poput pada s nebesa, uništili su strip jer rane postavke su krivo naštimane. Ideja Superman vs. Robocop pali u Americi jer ja inaće ne podnosim nikakve Hulkove, Spajdermene, Vulverine ili kako već... Zanimljivi karakteri ove priče su Karen, Wells koji je usput dobro poslužio svrsi i ubojica. Mislim da je tehnološke gluposti trebalo totalno izbacit i preoblikovati samo temelje na kojem je strip građen. Ubojica je bio zanimljiv lik, ali njegovo korištenje kao Robocopa spada u poteze stoljeća. Glupost. Roger mi nije zanimljiv, zapravo me strašno naživcirao. Freghieri je kritičarima s ovim djelom, po meni, sašio usta. Volim njegov stil, još da je priča dobra. Crtež apsolutno najsvjetlija točka ovoga stripa. Naslovnica je užasna. E, moj Stano... Da bar ima veze s stripom dao bi joj veću ocjenu.    Ukupni dojam je da će priča dobit 3 zbog truda, scenarij 2, crtež 9, a naslovnica također 2...
  08.03.2009
  02:41:00 sati
  cibalia
  uredi
 • soulfly tribe

  Ukupna ocjena 44%

  4, 4, 5, 5

  sranje od stripa,šteta para
  09.03.2009
  03:30:00 sati
  soulfly tribe
  uredi
 • Inferno

  Ukupna ocjena 53%

  4, 5, 7, 5

  Neću biti pretjerano kritičan jer je strip bilo zabavno čitati. Međutim, ovo nije Dylan Dog. A Freghieri je car.
  24.05.2009
  23:34:00 sati
  Inferno
  uredi
 • Gil-galad

  Ukupna ocjena 56%

  6, 5, 6, 5

  Čitljivo, ali ništa više od toga...
  02.07.2009
  19:32:00 sati
  Gil-galad
  uredi
 • supermike

  Ukupna ocjena 60%

  5, 5, 8, 6

  Zanimljiv početak, sredina stripa osrednja a završetak bezveze, ukratko. Zašto štampaju svoje brojeve na ovim izdanjima? Kakva je to debilana? Zašto ne možemo imati izdanja sa originalnim brojevima? Kao da to rade ljudi koji nikad nisu čitali/sakupljali stripove!

  17.08.2010
  04:37:00 sati
  supermike
  uredi
 • Ukupna ocjena 84%

  7, 9, 10, 6

  Faraci je kralj.Freghieri je nevjerojatno dobro obavio ovaj posao.Naslovnica je O.K.,shvaćam da ima veze s vezom,ali mogla je biti puno bolja.

  20.12.2010
  15:36:00 sati
  Patrix
  uredi
 • doktor78

  Ukupna ocjena 77%

  7, 7, 10, 5

  Prica koja je imala potencijala, ali je na kraju upropastena. Freghieri je odlican na gigant formatu. Naslovnica jedna od najgorih ikad

  09.01.2011
  18:57:00 sati
  doktor78
  uredi
 • Zagor12

  Ukupna ocjena 70%

  6, 7, 9, 4

  Priča se ne čini nešto, ali u prvom dijelu priče je scenarij izvrsno šarmantno i vedro ostvaren. Epizoda počinje padati kada Roger biva otet i smanjio je scenarij za dvije ocjene. Freghieri sa svojim čistim crtežom ne paše tako dobro gigant izdanju, ali je ipak crtež odradio izvrsno. Naslovnica potpuno kalja cijelu epizodu i ovo je jedno od Stanovih najlošijih i najnemaštovitijih djela.

  29.03.2011
  12:41:00 sati
  Zagor12
  uredi
 • Tonka24

  Ukupna ocjena 70%

  7, 7, 9, 1

  Hm što reći... Strip je krenuo odlično i stvarno bio mi je jako dobar sve dok nisu oteli Rogera tada je kvalitetom jako nisko pao... pogotovo taj neki robocop i slične robotske gluparije. Sam kraj stripa totalno bezveze... Od jako dobre priće uspijeli su napraviti prosječnu priču. Crtež malo čudan ali kad se navikneš zaista jako dobar...A ova naslovnica... mislim da je steta trošit slova za išta reći.

  15.07.2011
  12:33:00 sati
  Tonka24
  uredi
 • bjelolasica

  Ukupna ocjena 55%

  5, 5, 7, 4

  Pola stripa je za 10, a pola za 0.

  16.12.2011
  21:10:00 sati
  bjelolasica
  uredi
 • Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  03.01.2014
  17:59:00 sati
  Tintilinic
  uredi
 • Ukupna ocjena 65%

  6, 6, 9, 2

  10.02.2014
  19:52:00 sati
  coszinus
  uredi
 • King Warrior

  Ukupna ocjena 60%

  6, 6, 6, 6

  Ok strip, solidno izveden s obzirom da DD autori nisu navikli na price na tako velikom broju stranica. Malo IT, malo Supermana, malo Robocopa, malo Randall Mutanta, tu i tamo koji komadic patetike. 

  15.10.2017
  16:10:00 sati
  King Warrior
  uredi
 • Hercule Poirot

  Ukupna ocjena 47%

  3, 3, 8, 5

  Santa Barbara je; prema ovome; serija koja je preferirala konceptualnu umjetnost.

  23.09.2019
  16:42:00 sati
  Hercule Poirot
  uredi

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

 • Atentat u Washingtonu
  Kod: TX ZS 1014/1016
  Ocjena: 83%
  Vrijeme: 26.2.2021. 1:14:00
  Autor: igor 12
  Broj komentara: 1
  Broj pogleda: 90
 • Povratak zemlji
  Kod: POZ FB 1
  Ocjena: 85%
  Vrijeme: 24.2.2021. 20:50:00
  Autor: paro
  Broj komentara: 5
  Broj pogleda: 352
 • Okrutni grad
  Kod: NR LIB 7b
  Ocjena: 90%
  Vrijeme: 24.2.2021. 0:42:00
  Autor: ReemCP
  Broj komentara: 6
  Broj pogleda: 465
 • The Walking Rat
  Kod: RTM PACO 106
  Ocjena: 85%
  Vrijeme: 21.2.2021. 22:54:00
  Autor: Deers
  Broj komentara: 0
  Broj pogleda: 401
 • Festival
  Kod: AF SA 176
  Ocjena: 79%
  Vrijeme: 21.2.2021. 3:28:00
  Autor: paro
  Broj komentara: 3
  Broj pogleda: 340

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

 • Hellingenova sudbina
  Kod: ZG SR 648/650
  Ocjena: 34%
  Vrijeme: 24.12.2020. 14:30:00
  Autor: igor 12
  Broj komentara: 12
  Broj pogleda: 2071
 • Put osvete
  Kod: KM LU 24
  Ocjena: 59%
  Vrijeme: 13.1.2021. 12:49:00
  Autor: Hercule Poirot
  Broj komentara: 8
  Broj pogleda: 1773
 • Gorka istina
  Kod: KM ZS 870
  Ocjena: 83%
  Vrijeme: 28.11.2020. 23:37:00
  Autor: Hercule Poirot
  Broj komentara: 8
  Broj pogleda: 1645
 • Krater strave
  Kod: TX ZS 301
  Ocjena: 79%
  Vrijeme: 14.1.2021. 16:55:00
  Autor: igor 12
  Broj komentara: 15
  Broj pogleda: 1449
 • Bura
  Kod: KM ZS 927
  Ocjena: 72%
  Vrijeme: 6.1.2021. 11:18:00
  Autor: Hercule Poirot
  Broj komentara: 7
  Broj pogleda: 1429

Aukcije

Forum