Bezimeni

Dylan Dog

DD LUG 13 | 236 str.

Posle krvave bitke sa demonom Ungenanntom, Dylan rešava da se penzioniše kao Istraživač noćnih mora, i pronađe normalan posao. Ali šta uopšte može da radi neko ko je ceo život proveo jureći užase?

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 83%

Priča 9

Scenarij 8

Crtež 8

Naslovnica 8

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 79%

P*8

S*7

C*8

N*7

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Bezimeni
    DD LUGG 2
  • Bezimeni
    DD SUPB 51

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • Il "Senza Nome"
    DD GI 13

ZANIMLJIVOSTI

  • Prvobitno ime ove epizode je bilo "A.A.A.", pa "Investigatore offresi", pa "L’Ungenannt", da bi se na kraju skrasila sa "Il ’senza nome’ "
  • Ungenannt manje - više na nemačkom znači "onaj bez imena", "anonimni"
  • Ovo je trebao da bude Gigante za 2003., ali je Alessandrini kasnio sa crtežom, pa je izašao u približno isto vreme kada i DD Special #18: La scelta, koji se bavi sličnim temama. U stvari, Paola Barbato je ove dve priče napisala u razmaku od par godina
  • Kao i Izbor, mada u manjoj meri, i ova epizoda je puna likova iz pređašnjih priča. Tu su Wells, Trelkovski, Morgana, Bree, Lillie, Johny Freak, Kowalsky (iz Ghost Hotel), Phoenix, i reference na "Lassu qualcuno ci chiama", "Il cano infernale", "Il signore del silenzio", "Grand Guignol", "Goblin" i "Golconda". Plus, sada već nezaobilazni Xabaras ima svoju "special guest star" ulogu na kraju
  • Kada kombinujete imena medijuma Fowley i Crowl, dobijete Crowley, a nije potrebno posebno napominjati ko je on bio...
  • Kowalsky ismeva ideju da je Smrt mogla da pogreši i ubije/preuzme pogrešnu devojku, što je ideja iz Sclavijeve DD epizode Phoenix ;)

Sve što je Paola Barbato pokušala da kaže u Il "senza nome", odnosno Bezimenom, Sclavi je naizgled već odavno rekao u L’incubo dall’indagatore, odnosno Noćnoj mori istraživača, i to mnogo bolje, halucinantnije, opštije i na manjem broju strana.

Bezimeni se, slično kao i nesrećno tempirani specijalac #18, Izbor, bavi onim što je u srži Dylana, takođe putem eliminicaije, mada u manjoj meri nego Izbor. Dylan nije glumac, nije šetač pasa, nije taxista, nije bibliotekar. Ali, za razliku od Izbora, ovde i dobijamo šta on jeste: mračna strana Univerzuma, kako mu gospođa Trelkovsky na početku i njegov tatica Xabaras na kraju kažu.Užas je u njemu, on ne može da pobegne od sebe, pa makar i pokušao da zaboravi. Lepo. Osim što je to, more or less, i poenta Noćne more istraživača. More or less.

I tu prestaje svaka sličnost između Noćne more i Bezimenog... a vala i između Sclavija i Barbatove. Naime, kada obrađuju praktično istu temu, najbolje možemo da vidimo razlike između ova dva autora. U Noćnoj mori, Dylan se, što je i uobičajeno, ne seća ko je i šta je. U Bezimenom, on to vrlo dobro zna, seća se i Lillie i brojnih drugih likova iz pređašnjih epizoda. U Noćnoj mori, Sclavi konstruiše priču kroz gomilu starih naslovnica DD-a koje Villa reinterpretira – potpuni postmodernizam, strip u stripu, priča u priči. U Bezimenom, Barbatova konstruiše priču kroz gomilu poslova koje Dylan pokušava da obavlja kada se "penzioniše" kao Istraživać noćnih mora. U Noćnoj mori, Dylan shvata, zajedno sa nama, da je pravi užas svakodnevni život, i da su noćne more kao bekstvo iz stvarnosti mnogo bolje. U Bezimenom, Dylan shvata da je užas deo njegove ličnosti, i da ne može i ne želi da pobegne od njega. U Noćnoj mori, glavni lik uopšte ne mora da bude Dylan Dog, već može biti i Pera Perić pod pretpostavkom da ima dovoljno naslovnih strana koje bi Villa mogao da reinterpretira. U Bezimenom, glavni lik može biti samo i isključivo Dylan Dog. U Noćnoj mori, Tiziano Sclavi nam priča o samoj srži Dylan Doga kao stripa. U Bezimenom, Paola Barbato nam priča o samoj srži Dylan Doga kao ličnosti.

Kao i uvek, Sclavi nam je ispričao priču koja ima opštu poruku. Kao i uvek, Barbatova nam je ispričala priču koja se tiče isključivo likova o kojima priča. Da li je to gore od onoga što je Sclavi radio? Možda. A možda je samo drugačije. Navikli smo se na Dylana kao tabulu rasu kroz koju možemo da projektujemo svoje nade, strahove i ideale, koje Sclavi o tako dobro poznaje. Nismo navikli na Dylana koji ima ličnost, koji pravi izbore koji će ostaviti tragove na njemu kao ličnosti (jer zaboga, nisu ostavili tragove na nama), koji ima nešto individualno što se razlikuje od nas. Sclavi se recimo lepo igrao sa Dylanovim brakovima, praveći od njih metafore za svoja (i naša) razmišljanja o toj intrigantnoj pojavi, ali de facto nikada Dylana nije oženio – kako bi se čitaoci koji nisu ženjeni snašli sa time? A opet, kada je jedino što je sigurno želja/ne-želja za brakom, sa tim svako može da se identifikuje, zar ne? Svako je želeo nekoga da oženi. Barbatova pak sa Dylanovim brakovima barata potpuno realistično – da, Dylan se ženio dva puta, sa Lillie i Bree. I naravno da je to ostavilo traga na njemu. I naravno da, kada se kao glumac pojavi u predstavi u kojoj glavnog lika progone duhovi njegove dve pokojne supruge, da će te supruge za Dylana biti Lillie i Bree. Logično. Što je Gaiman, a i Pratt značajno pre njega, provalio i izrekao u nekoj od epizoda Sandmana koje je crtao Marc Hempbell, a ja parafraziram (jer daleko je dnevna soba u kojoj se nalaze Sandman trejdovi): suština žena nije u snovima. Suština žena je u pravom, realnom svetu. Nema boljeg primera za to od Paole Barbato, koja je uzela jedan od najpoetičnijih, najromantičnijih serijala ikada, a koji je napravio muškarac, i racionalizovala ga, prebacila u stvaran svet.

Upropastila? Možda. Sve zavisi od toga da li je ovo proces (a iako Barbatova to nije spomenula na jednom web-forumu na kome odgovara na pitanja čitalaca, po svemu sudeći jeste proces). Ukoliko su Izbor, Broj dvesta i Bezimeni samo početak nečega što Barbatova pokušava da sazida od pepela serijala koji je nekada bio Dylan Dog (a već dugo to više nije – u komi je, kako nam je Sclavi lepo predstavio svojom poslednjom epizodom), ko smo mi da se protivimo i dajemo ocene pre nego što se proces završi? Sclavija više nema. Barbato nam je jedina nada.

Tako gledano, Bezimeni je solidan eksperiment u potrazi za suštinom Dylanove ličnosti. Barbatova voli tu temu, uticaj raznih elemenata na psihu i strukturu ličnosti, osim Izbora, time se bavi i u Šaradi (stidljivo, kako sve njene teme počinju) i u Nekropolisu. Šta bi Dylan sve uradio da pobegne od svojih košmara? I šta bi sve uradio da ih se ne odrekne? Bezimeni traga za odgovorom na ta pitanja, i to radi u načelo uspešno. Epizoda je sastavljena od brojnih minijatura koje pričaju o Dylanovim nesuđenim zanimanjima koja se obavezno završavaju povratkom u užas, i praktično mogu biti priče same za sebe. U tim minijaturama ima interesantnih i manje interesantnih. Prva, gde pokušava da bude pozorišni potrčko, pa postaje glumac koga progone bivše supruge, neefektivna je, a upotreba Lillie i Bree je očajna. Druga, sa Dylanom kao šetačem psa ima interesantan obrt (kratka priča, pa objašnjenje traje svega dve strane – naučila se Paola da ne treba mnogo objašnjavati), ali sve skupa deluje neozbiljno. Treća, gde Dylan radi u krojačnici je klasičan horor, kao da je izašla iz Poeovog pera – dobar suspense, dobar jezivi kraj. Filmski kritičar je jedina profesija u kojoj Barbato koristi svoju jaču stranu, prikazivanje emocija. Scena u kojoj Johny Freak sa platna svojim nemuštim jezikom pita Dylana zašto ga je zaboravio najjača je u celom stripu, i nadjačćava i pojavu Xabarasa na poslednjoj strani. Bibliotekarska priča je pak opet horor, a poslednja, gde Dylan "glumi" taxistu i po drugi put sreće Bezimenog, odličan je finale ove priče. Međutim, sve to sklepano kao celina na momente gubi na zanimljivosti i na ritmu. Znamo da će se Dylan vratiti svojoj staroj profesiji, zanima nas samo kako, i 230 strana da bi se stiglo do tog kako je malko previše. Minijature jesu zanimljive, dijalozi jesu odlični, ali sasvim lepo smo mogli da prođemo sa tri profesije i zaključkom, a ne sa pet. Barbatova je ionako izjavila da joj za pisanje najviše odgovara format specijalca, 160 strana, i to se vidi, jer su neke njene regularne epizode zbrzane, a ova je pak razvučena.

A tu je i Alessandrini. Grafički tata Marti Misterije se ovde našao u nebranom grožđu, crtajući Dylana, pa još na 236 strana, pa još na A4 formatu, pa nije ni čudo što je kasnio godinu dana sa završavanjem epizode. I solidno se snašao. Dylan ima otvorene oči i normalnu bradu, monstrumi izgledaju monstruozno, a trebe poželjno. Takođe, reč je o Alessandriniju kakvog ga pamtimo iz ranih dana, sa gomilom senki i detalja, pre nego što je crtače MM-a uhvatila manija čiste linije. Ipak, čitajući strip, nikako ne možemo da se odupremo osećaju da će se pojaviti balončić sa "HMMGR!" i da će dobri stari stric Marti ušetati u kadar sa Javom, toliko nas kadriranje i uopšte telesni pokreti i izrazi lica podsećaju na MM. To ume malo da smeta, i pokazuje koliko neke autore vezujemo uz njihove najpoznatije likove.

Bezimeni je, dakle, eksperiment o tome šta čini jednu ličnost, i donekle, po čemu je se ljudi sećaju, ali pre svega o tome šta čini Dylanovu ličnost. Paralele između Dylana i Ungenannta su očigledne, i vidimo šta bi bilo sa Dylanom da se odrekao svoje suštine. To je priča koja na momente gubi tempo, ali je i pored toga interesantna. I da, ponovo možemo da kažemo da ovo nije Sclavijev Dylan. I da, ponovo možemo da se pitamo kuda ova normalizacija Dylana vodi. I da, ponovo ne možemo da damo odgovor na to pitanje, osim da se nadamo da vodi nekuda (a najavljeni sastanak svih Dylanovih scenarista na kojima će biti odlučeno o sitnim -ali bitnim- promenama u serijalu izgleda to potvrđuje). Po pitanju usporedbe Bezimenog sa Izborom, koja je neizbežna jer su izašli praktično jedan za drugim, Bezimeni je tehnički bolja priča, kreće se po manje klizavom terenu i niko neće probati da linčuje Barbatovu zbog nje. A ipak, Izbor, i pored toga što praktično nema radnju, emotivno je jači, pa makar i po cenu relativnog banalizovanja naših omiljenih DD priča. Mrtva trka, u kojoj Bezimeni ipak pobeđuje u fotofinišu isključivo zahvaljujući boljem scenariju (i drastično boljoj Stanovoj naslovnici).

Na kraju, možemo da zaključimo da i ima neke logike da žensko normalizuje i spušta na zemlju strip koji je napravio muškarac.

I da primetimo da se u recenzijama epizoda koje je pisala Barbatova mnogo češće koristi "Dylan" nego "DD".

Naprijed

DD LU G1 Pao s neba

DD LUGG 3 Krugovi u žitu

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • prozirna senka

    Ukupna ocjena 82%

    8, 8, 9, 7

    Lekar, pekar, apotekar... Mogao je biti Dilan, bilo sta. Da li? Pa, posle procitane price, tesko. Cega god da se lati, bilo kog "normalnog" posla, isti se pretvara u jurcanje demona, ili necemu slicnom. Ako je Paola htela da nam da do znanja da je eto Dilan zapravo predodredjen od Boga/Djavola da se bavi ovim poslom, iako je mogao da bude bilo sta, onda je uspela. Ali, to Paolino traganje za Dilanovim identitetom mi lici na besmisleno jurcanje psa za svojim repom, dakle uzaludnim. Uzaludnim, jer nema Dilana bez nocnih mora i nocnih mora bez Dilana, bas kao i prostor-vreme, idu zajedno. Da li sam u pravu ili ne videcemo u godinama koje su pred nama. U svakom slucaju, bilo mi je vise nego zanimljivo citati i uzivati u ovoj prici, bez obzira na tu uzaludnost koja provejava kroz svesku. Pravo osvezenje posle svih ovih promasaja u DD serijalu. Alesandrini je pokazao da je zaista pravi majstor, vidi se da je dosta truda ulozio crtajuci ovu epizodu, sto se opet ne moze kazati za njgovo delanje u MMu, unazad Bog zna koliko godina. Stanova naslovna strana samo delimicno nam otkriva sta se krije medju koricama, zato malo niza ocena od ostalih.
    28.02.2005
    22:07:00 sati
    prozirna senka
    uredi
  • kico

    Ukupna ocjena 90%

    9, 9, 9, 9

    Odličan gigant,odlična priča i odličan crtež.....Nakon tone bezveznih epizoda koje nas truju po redovnoj seriji a pogotovo almanahu,konačno da pročitam nešto zbog čega sam volio Dylana oduvijek.....
    31.12.2007
    15:04:00 sati
    kico
    uredi
  • Lucy Liu

    Ukupna ocjena 97%

    10, 10, 9, 10

    Supersjajna epizoda!Čini mi se da Paola ima dobre epizode jedino kad se bavi prošlim...oh well!
    01.01.2008
    17:30:00 sati
    Lucy Liu
    uredi
  • kiky

    Ukupna ocjena 81%

    8, 7, 9, 9

    Još jedan Barbatin ogled u racionalizaciji, komformizaciji i šta-ja-znam-sve-ne-izaciji Dylanove ličnosti, koje na kraju priče ipak vodi samo prema očekivanom završetku, a to je da o bilo kakovoj -izacijaciji Dylanove osobnosti nema priče. E sada još samo da Barbatova ne inzistira na prikazivanju Dylanove profesije kao na njegovu nekakovu zlu sudbinu, utamničenje i poćne se prema tome odnositi kao prema njegovome osobnom izboru, možda će onda moje ocjene njezinih uradaka biti još i veće od ove koju dajem "Bezimenom". Pohvalan koncept epizode, skoro pa svojevrsni omnibus, sastavljen od interesantnih pričica u crnohumornome, ironičnom stilu, tako na tragu načina na koji ih je Sclavi pisao. I još jedna pohvala Paoli na jako dobro iskorištenom Grouchu, sa kojim eto na početku svoje DD odiseje nije niti sama znala što bi, a kojemu je ovdje jako dobro udahnula dašak živosti i sve one druge osobite kvalitete koje Groucho kao lik posjeduje. Alessandrini besprijekoran, užitak za gledanje.
    04.01.2008
    18:23:00 sati
    kiky
    uredi
  • Spock

    Ukupna ocjena 78%

    8, 7, 9, 6

    Zanimljivo s dvije vrhunske priče (u biblioteci i krojačnici), dvije vrlo dobre (kritičar i slučajni glumac) i jednom s, meni, nelogičnim obratom (Dylan kao šetač psa). Završetak, kao i priča s Dylanom kao taksistom (u kabriolet Bubi s dvoja vrata!!!?) su nepotrebno komplicirani i prilično zbunjujući. Specijalac "Izbor" mi je bolji. Alessandrini je pravo osvježenje.
    09.01.2008
    18:28:00 sati
    Spock
    uredi
  • flamboyant soul

    Ukupna ocjena 75%

    8, 7, 8, 6

    Njah, nije mi baš leg'o ovaj gigant. Sada mi je stvarno žao kada pogledam kako sam bio oštar prema onim (naj)ranijim epizodama, a koje su masu bolje od ove. Jer, nije ovo toliko loše da ti se zgadi, ono, da možeš ispljuvati i isprditi sve gluposti i nebuloze, ovo je samo nekako beskrajno jednolično. Da, sve te pričice i minijaturice su nedvojbeno tu, nisu ni loše, ali jednostavno to nije to, stvar ne hoda. Sclavijev Dylan Dog je (ipak) onaj Dylan Dog kojega volimo, ili barem onaj Dylan Dog kojega možemo prihvatiti kao više ili manje zadovoljavajuću verziju onoga što mi mislimo da bi bilo najbolje da bude. U stvari, možda bi najbolje bilo reći da je taj Dylan Dog barem (ako ništa drugo) interesantan lik. Paola Barbato to ne kuži, ne kuži da nije poanta u cilju/odgovoru nego u putovanju/potražnji, a jedina satisfakcija je ona usputna/indirektna. Racionalizacija i ostale metode tu jednostavno nemaju šta tražiti... Alessandrini je kvalitetno odradio posao, što se pak nemože reći i za Stana.
    10.01.2008
    04:04:00 sati
    flamboyant soul
    uredi
  • Ukupna ocjena 82%

    8, 8, 8, 10

    Prvih pedesetak stranica mi je bilo naporno čitati, ali onda pa nadalje je sve teklo glatko.
    26.01.2008
    19:56:00 sati
    Akul
    uredi
  • Aco

    Ukupna ocjena 85%

    9, 8, 9, 7

    Nakon bljuvotina u vidu regularne serije, ovaj gigant je pravo osvježenje u svakom pogledu. Interesantna priča o tome kako je Dylan predodređen da bude istraživač noćnih mora i da od toga ni da želi ne može pobjeći. E sad, da li je stvarno trebalo 200+stranica da bi se to ispričalo, nisam baš siguran mada su kratke pričice o Dylanovim usputnim profesijama dosta zanimljive. Izdvojio bih priču o sestrama u krojačnici koja je na mene ostavila najveći utisak, dok priču sa psom priznajem da nisam baš razumio. Međutim ono što me prikovalo za čitanje je Alessandrinijev crtež-stvarno, lijepo je vidjeti majstora dok crta drugog junaka a čini mi se da se sjajno snašao na DD-u. Sam Dylan mu je odličan, a potrudio se i kod sjenćenja i tuširanja pa tako u ovom DD gigantu ima toliko crne boje kao u prosječnih 20 epizoda MM-a novije dobi zajedno. Sve u svemu - jako dobar gigant!
    05.02.2008
    21:19:00 sati
    Aco
    uredi
  • ken2

    Ukupna ocjena 85%

    8, 8, 10, 7

    je, moglo je na malo manje stranica, ovako me mrvicu umoriloali, ipak je to jako dobro, crtež fantastičan, dobro aco kaže, potrošio je više tuša na ovog dilana, nego na 50 martija
    07.02.2008
    21:37:00 sati
    ken2
    uredi
  • bonjovi4ever

    Ukupna ocjena 76%

    8, 7, 8, 7

    Zanimljiva i proprilično nadahnuta priča, ne bih rekao da je dosadna, bilo je zanimljivo vidjeti Dylana u drugim poslovima i čekati kako će se isti izjaloviti. Pred kraj mi se ipak čini da neke stvari nisu najbolje sklopljene i djeluju pomalo nedorečeno/nejasno. Također iznenađujuće dobar crtež Allesandrinija (da kažem istinu nisam previše očekivao od njega pa me jako pozitivno iznenadio).
    13.02.2008
    15:09:00 sati
    bonjovi4ever
    uredi
  • Windwalker

    Ukupna ocjena 90%

    9, 9, 9, 9

    Baš volim ovakve dugačke Dylane sastavljene od više malih pričica koje čine jednu cjelinu. Barbatova ovdje nadmašila samu sebe. Alessandrini je gotovo odličan, kao i Stano.
    13.03.2008
    12:04:00 sati
    Windwalker
    uredi
  • Barker

    Ukupna ocjena 70%

    7, 6, 8, 7

    Hmmm, mislio sam da me samo Ruju moze uspavati dok citam Dilana, ali eto, i Barbatova je uspela u tome. Sto svakako nije dobar znak. Ovo je Dilan kakvog ne volim da vidim, koji olako dize rukle od svega, pokasava raditi svasta i ne zeli zavisiti od Gruca (kojemu je Paola konacno dala i malo vise od par strana i 2-3 bezvezna vica, eto ,to je plus svakako). Diajlozi su mi nekako razvuceni i naporni, a price variraju po kvalitetu. Prva sa pozoristem, kao i ona sa psom su najslabije. Zar u Grand G. nebi trebali biti i njegovi stari poznanici glumci? A i dog-sitter fora je bila prezvakana i vidljiva iz aviona. Odlicna atmosfera u pricama sa sestrama i u biblioteci, kao i u taxi finalu. Sad razumem one kojima je pojavljivanje Xabarsa svako malo iduckalo na nerv (pogotovu ako znamo kako se sve zavrsilo u jubilarcu :/ ).Alessandrini je odlicno obavio svoj posao. Posto ne citam MM i znam ga samo iz nekoliko KP koje je radio, asocijacije na druge junake nisam imao. Mozda je ipak malo preterao sa mucenickim izrazom Dilanovog lica, ali kontam da je to islo u opisu scenarija. Sve u svemu, solidan gigant,samo malo preeeeeedugacak za moj ukus.
    13.03.2008
    21:05:00 sati
    Barker
    uredi
  • delboj

    Ukupna ocjena 61%

    5, 4, 8, 10

    Ne znam kad sam više očekivao od nekih DD epizoda kao od Izbora i Bezimenog ali sam ostao potpuno razočaran. A Izbor je dobar koliko je Bezimeni loš. Jedino je crtež zanimljiv.
    09.05.2008
    09:50:00 sati
    delboj
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 86%

    9, 8, 9, 8

    Baš zabavan gigant, preporučam ga svima da ga pročitaju. Lijepo zamišljena priča, bolje reći lijepo zamišljen detalj da je Dylan izaslanik, tj. neka vrsta katalizatora koji je rođen s darom i predodređen da drži ravnotežu između dva različita svijeta te da od te dužnosti ne može pobjeći. Za scenarij ipak par ocjena manje jer je kraj malo kompliciran pa ga nisam baš dobro shvatio, a i mišljenja sam da je pojavljivanje Xabarasa potpuno nepotrebno (koliko vidim, čini se da je to njegovo pojavljivanje na zadnjoj stranici već uobičajena stvar kod Paole Barbato, nešto slično kao Rujuov i Chiaverottijev obrat na zadnjoj stranici koji se dogodio već mnogo puta). Uostalom, nije baš ni najbolje objašnjeno zašto je Dylan iznenada odlučio promijeniti zanimanje. Od ostalih dijelova stripa, a tu mislim na zanimanja koje je Dylan promijenio, najbolji su mi oni s krojačem i knjižničarom. Dio s šetačem pasa je nerazumljiv i poprilično glupav, onaj s filmskim kritičarom mi je simpatičan, a onaj početni u kazalištu nije ništa specijalno. U svakom slučaju, simpatično je i zanimljivo gledati kako se Dylan snalazi na raznim poslovima:) Alessandrini me je ovaj put ugodno iznenadio jer je ovdje daleko bolji nego u MM-u, naslovnica također vrlo dobra.
    09.05.2008
    18:38:00 sati
    mpavin
    uredi
  • Panon

    Ukupna ocjena 99%

    10, 10, 10, 9

    Činilo se kako je Dylan konačno odustao od svog zanimanja istraživača noćnih mora, ali ga njegov posao ipak i dalje prati, te on shvaća kako su on i noćne more jedno. He, he, Alessandrini mi je bolji u Dylanu, nego u Martinu.
    18.10.2008
    23:14:00 sati
    Panon
    uredi
  • Gil-galad

    Ukupna ocjena 82%

    8, 8, 9, 7

    Samo na momente dosadnjikavo, ali u celosti posmatrano zanimljiv eksperiment Barbatove (koji možda i nije samo eksperiment...). Znam samo da se meni mnogo više dopada njen Dylan od Sclavijevog, koji je nekako "opštiji" od Paolinog, čemu je Đole posvetio prostor u recenziji. Njen Dylan stoji sa obe noge na zemlji, iako mu je istovremeno glava (ostala) u oblacima, dok Sclavijev nikada nije prestao da lebdi u svom limbu. I to, s vremenom, kod Barbatove funkcioniše sve bolje!
     
    Alessandrini odličan, zaista se svojski potrudio, pa crtež u potpunosti izvlači nedostatke priče, pre svega razvučenost.
    02.07.2009
    19:48:00 sati
    Gil-galad
    uredi
  • Inferno

    Ukupna ocjena 77%

    8, 6, 9, 8

    Paola Barbato nam je predstavila još jednu netipičnu priču koja unatoč određenim manama, opet uspijeva biti i više nego zanimljiva. Baš se vidi ta razlika između nje i Sclavija. Kod Sclavija lik Dylana Doga predstavlja svakoga od nas (smrtnika) i on time stavlja naglasak na priču (s nekakvom općom porukom), dok s druge strane to nije slučaj kod Paole koja se prema Dylanu odnosi kao prema konkretnoj individui sa svim posebnim obilježjima koji sačinjavaju njegovu ličnost. U prijevodu, riječ je o racionalizaciji i banalizaciji. Srećom, Paola uspijeva pronaći mjeru u svemu tome, a to potvrđuju konfuzni scenarij i povremene alegorije. Ta se teza također očituje i u poenti priče koja glasi da Dylan ne može pobjeći od samoga sebe, od vlastite sudbine. Mora se priznati da bi nama čitateljima malo značila ta poruka, ukoliko je upućena samo Dylanu kao fikcijskom liku. Ali potvrda kako u ovom gigantu ipak nema banalizacije u onom tvrdom i nezdravom smislu, dokazuje to što se svi mi, svatko na svoj način, možemo prepoznati kao predodređeni, kao oni koji non-stop pokušavaju poput Shanea razbiti kalup i biti nešto što nisu. Dakle i kod Barbatice imamo opću poruku (ipak nas to primarno zanima, jer nas većina čitatelja shvaća Dylana tek kao sredstvo preko kojeg se šalje poruka). Sam zamišljeni koncept priče je za svaku pohvalu iako u realizaciji ima priličan broj grešaka koje opet ne uspijevaju narušiti previše opći dojam. Prva je: predvidljivost. Zatim, kao što su mnogi već zaključili, radnja je umjetno rastegnuta, pa ritam biva nikakav. Dosadno na momente. "Bezimeni" jednostavno nije smio završiti u gigant formatu, ali što je tu je... Iz navedenih razloga i sve te mini-priče ne ostavljaju željeni utisak. Em su razvučene, em ih je previše (5-6?), em su neke od njih, usudit ću se reći, glupave. Priznajem da ima interesantnih momenata (krojačnica) i dobrih dijaloga, ali malo se toga  može zaključiti iz njih samih i mislim da je nešto takvo puno bolje funkcioniralo u Sclavijevoj priči Totentanz. Ipak, nama je najvažnija zajednička karakteristika, tj, da je riječ o pričama više-manje horor/mračne tematike (u skladu s porukom, jelte). Kao negativnu točku, još bih spomenuo Paolino inzistiranje na Dylanovoj sudbini, kao tragičnoj sudbini. Čitava priča je kao što sam već rekao pomalo predvidljiva i već viđena, ali opet mi je drago što je izdan jedan ovakav strip koji se dotiče spomenute teme o Dylanu kao posredniku između stvarnosti i košmara. Iako na momente dosadna priča, u cjelini to pruža solidnu zabavu, posebice oni djelovi s demonom Ungennantom koji također sugerira kako se Dylan ovdje nalazi u fazi krize identiteta. Crtež je povjeren Alessandriniju koji je vraški ozbiljno shvatio postavljenu mu zadaću. Baš se potrudio, a što je još važnije, skroz se prilagodio DD serijalu (sjene). Hrpa prekrasnih vinjeta su omogućile ugodno čitanje. Ako već treba iznijeti koju zamjerku, onda  su to povremene aluzije na MM i jednoličnost. Da zaključim, Barbatin strip me još jednom ne ostavlja ravnodušnim, iako je riječ tek o nekakvom eksperimentu, tako da je konačna ocjena nekih 10% viša od one objektivne. "Duga noć" je ipak njezin najbolji gigant. :P
    05.07.2009
    22:48:00 sati
    Inferno
    uredi
  • ViKing

    Ukupna ocjena 86%

    9, 9, 8, 8

    Odlično, iznad proseka redovne serije, iako nisam baš oduševljen svime što Paola napiše. 
    02.08.2009
    23:35:00 sati
    ViKing
    uredi
  • Klukas

    Ukupna ocjena 57%

    6, 6, 5, 6

    Ideja nije loša, ali svidjela mi se tek kad sam pročitao recenziju. Jer, nisam baš u potpunosti skužio što je Barbatova htjela reći, kraj je bezvezan i konfuzan.
    Od pričica su mi dobre "krojačnica", "pas/groblje" i "knjižnica", ostalo je bezveze, pogotovo "kazalište". "Kino" je zabavno i smiješno ali ne više od toga.
    Crtež prosječan, nije baš da mi paše za DD. Naslovnica dobra samo jer žene izgledaju seksi, inače Stano nije neki crtač i rijetke su njegove naslovnice koje mi se sviđaju.

    31.12.2009
    15:23:00 sati
    Klukas
    uredi
  • superhik-osvetnik

    Ukupna ocjena 75%

    7, 9, 6, 9

    13.08.2010
    18:35:00 sati
    superhik-osvetnik
    uredi
  • supermike

    Ukupna ocjena 80%

    8, 8, 8, 8

    Bilo je zanimljivo vidjeti Dylana kako se bori sa drugim poslovima u ovom stripu. Alessandrini nije loš ovdje ali Dylan je puno puta nacrtan premršavo. Scenarij/priča su dobri.

    17.08.2010
    04:48:00 sati
    supermike
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Barbato je nadmašila samu sebe.Alessandrini je također odradio svoj dio zadatka,Stano također.

    21.12.2010
    13:58:00 sati
    Patrix
    uredi
  • doktor78

    Ukupna ocjena 77%

    8, 8, 7, 8

    15.01.2011
    17:07:00 sati
    doktor78
    uredi
  • bjelolasica

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Ova priča je odlična od početka do kraja.

    16.12.2011
    16:11:00 sati
    bjelolasica
    uredi
  • drogsy

    Ukupna ocjena 84%

    8, 9, 8, 9

    Prilično neobično, na momente čak i previše neobično za DD-a. Djeluje kao više malih priča stopljeno u jedno, a spojene su Dylanovim napuštanjem i pronalaskom novog posla. Sve bi bilo puno bolje da se Xabaras nije pojavio na kraju. Alesssandrini je iznenađujuće dobro prilagodio svoj stil, Stanova naslovnica gotovo odlična.

    19.01.2012
    10:06:00 sati
    drogsy
    uredi
  • Cevap

    Ukupna ocjena 89%

    9, 9, 9, 8

    Odlična epizoda. Isprva i nisam bio nešto zaintrigiran (čini mi se da je Dylan nekako prebrzo odlučio da odustaje, nije se nešto nećkao) s Ungenanntom ali kasnije je odlično. Odličan Gigant, crtež je super, priča zanimljiva do samog kraja, naslovnica dobra. Čisti primjer dobre epizode.

    03.08.2012
    21:33:00 sati
    Cevap
    uredi
  • Ukupna ocjena 81%

    8, 9, 8, 6

    31.01.2013
    13:54:00 sati
    coszinus
    uredi
  • Rahazlam

    Ukupna ocjena 79%

    9, 7, 8, 7

    Dobra epizoda ima i dosadnih dijelova i zaminljivih ali kad se sve zbroji i oduzme pobijeduju oni zanimljiiviji!!!Tema je takoder odlicna crtez mi je sjajan volim Alessandrinija iako smatram da i nije neki crtac al meni je njegov crtez sjajan!!!!

    17.08.2013
    20:06:00 sati
    Rahazlam
    uredi
  • brancika

    Ukupna ocjena 49%

    3, 5, 6, 7

    Crtež +3, priča zbunjujuća, kraj jedino dobar ali i pomalo plaši. Bez uvrede ljubiteljima Dylan Doga, ali meni je ova epizoda kao i većina Dylan Dogova potpuni promašaj. Pre brutalno, depresivno i zbunjujuće.

    05.04.2014
    18:05:00 sati
    brancika
    uredi
  • King Warrior

    Ukupna ocjena 40%

    5, 3, 4, 4

    Ono sto kod Zagorovih avantura nazivamo minimalnim brojem stranica, kod Dylana je vec prica koja nema kraja. Ocigledno da su DD autori navikli na standardnih 96 stranica, to im je granica da postave i razrade jednu misterioznu ili horror pricu. Kada treba napisati epizodu koja je tri puta duza, tu se ocigledno pogube, to nije drugacije ni kod jedne od najboljih autorica DD serijala, naime Barbatove.

     

    Ovdje nam je pruzila jednu viseslojnu pricu, tek na kraju je kao malo ubacila neke poveznice da bi se moglo prezentovati kao jedna cjelina. Rezultat je razocaravajuci, prije svega jer ovakva vrsta price izgleda kao da je napisana na sliu, samo da bi se ispunila norma od skoro 240 stranica.

     

    Sto se tice crteza, Alessandrini, Martijev vizuelni otac, nije stvoren da crta Dylana, pa bi mu bolje bilo da ostane kod svog junaka nemoguceg. 

    14.10.2017
    17:10:00 sati
    King Warrior
    uredi
  • Hercule Poirot

    Ukupna ocjena 85%

    9, 9, 8, 7

    Mozaično, zaokruženo, vidi se nit vodilja projekta.

    18.09.2019
    11:29:00 sati
    Hercule Poirot
    uredi
  • going going

    Ukupna ocjena 71%

    7, 6, 8, 8

    Nesto mi nije sveukupno preterano dobro legao ovaj Paolin gigant. Na momente strasno dosadan i sa previse dijaloga, tu prevashodno mislim na pricu iz pozorista Gran Ginjol i to spominjanje Bri i Lili mi uopste nije leglo, dok mi je prica o bioskopu bila skroz pogodjena sa jako dobrim emotivnim krajem, kao sto je i poslednja prica Dilan Taxi driver jako dobra, krojacnica onako, zanimljiv koncept ali nista vise od toga kao i ona prica sa psom, a biblioteka potpuno nepotrebna. Gruco mi je u potpunosti neprepoznatljiv u ovoj epizodi i kao sto je imao cudne opaske u Carobnom frulasu ovde je tek otisao u krajnost i uopste se ne prikazuje kao Dilanov prijatelj, kako ga je Sclavi prikazivao i kako ga je Barbatova lepo predstavila u #200. Trenutak kad Dilan shvati da ne moze da pobegne od sebe i od onoga sto on jeste, da je uzas deo njega mi je lep i istinit, medjutim nedovoljno iskren i pomalo patetican, i da li je stvarno bilo potrebno da prodjemo 240 strana da bismo dosli do tog zakljucka. Izmorila nas je previse Barbatova dok smo dosli dotle, ocigledno Dilanu ne lezi dugometrazna forma (iznad 130, maksimalno 160 strana za van redovne serije) a i sama Barbatova ne pripoveda ovu pricu s lakocom i svojom dozom poetike koju inace ima. Naravno da ona nije novi Sclavi, niti bi trebalo da bude, ali ima mnogo bolje izvedenih scenarija od ovog. A i kraj sa pojavljivanjem Ksabarasa je vec postao klise. Posle odlicne upotrebe na kraju #200 i simpaticnog cameo pojavljivanja u Carobnom frulasu, mislim da nije bilo potrebe za njim i ovde. Da li nam je tim cameo pojavljivanjima Barbatova sve vreme nagovestavala i pripremala nas za dvodelnu pricu Ksabaras/U ime oca?

     

    Interesantno je videti kako se Alessandrini jako dobro snasao na DD,ali toliko sam se navikao da ga vidim na stranicama MM da sam svaki put ocekivao da ce da iskoci Java ili da ce se Dilan preobraziti u Martija. U odnosu na MM, ovde Alessandrini dodaje mnogo crne, vrhunsko sencenje i scene u zamisljenom svetu kad Dilan prodje izmedju monolita su odlicno nacrtane. 

    Naslovne strane i Stanova i Villina korektne, mada mi je bolja Stanova. 

    22.02.2020
    21:18:00 sati
    going going
    uredi

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Željezni Čovjek
    Kod: KT LU 2
    Ocjena: 76%
    Vrijeme: 6.4.2020. 11:35:00
    Autor: ReemCP
    Broj komentara: 1
    Broj pogleda: 319
  • Najcrnja kronika
    Kod: AF SA 83
    Ocjena: 66%
    Vrijeme: 5.4.2020. 19:29:00
    Autor: paro
    Broj komentara: 1
    Broj pogleda: 337
  • Kroz Erondàr
    Kod: DRGN LIB 8c
    Ocjena: 77%
    Vrijeme: 1.4.2020. 21:43:00
    Autor: kandraks
    Broj komentara: 3
    Broj pogleda: 589
  • Gil
    Kod: DJIL LMS 1
    Ocjena: 77%
    Vrijeme: 1.4.2020. 0:55:00
    Autor: Spock
    Broj komentara: 7
    Broj pogleda: 861
  • Son of Superman
    Kod: SU TPB 4
    Ocjena: 65%
    Vrijeme: 29.3.2020. 20:10:00
    Autor: Paka01
    Broj komentara: 0
    Broj pogleda: 506

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Newfoundland!
    Kod: ZG VEC 151/153
    Ocjena: 78%
    Vrijeme: 10.1.2020. 15:02:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 11
    Broj pogleda: 1895
  • Zeleni labirint
    Kod: ZG VEC 97/99
    Ocjena: 61%
    Vrijeme: 6.2.2020. 0:34:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 18
    Broj pogleda: 1789
  • Ratnice
    Kod: ZG VEC 99/102
    Ocjena: 79%
    Vrijeme: 9.3.2020. 0:06:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 13
    Broj pogleda: 1662
  • Mortimer: Zadnji čin
    Kod: ZG LU 271/274
    Ocjena: 79%
    Vrijeme: 19.3.2020. 15:30:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 11
    Broj pogleda: 1455
  • Početak raspleta
    Kod: AF SS 412
    Ocjena: 61%
    Vrijeme: 11.2.2020. 19:31:00
    Autor: Kila Banana
    Broj komentara: 3
    Broj pogleda: 1313

Aukcije

Forum