Margerita

Dylan Dog

DD LUGG 6d | 32 str.

Postoji mjesto koje svatko od nas zauzima u prostoru i vremenu, jedinstveni identitet koji nam govori tko smo. Ipak, tako je lako izgubiti taj identitet. U jednom licu, tisuću lica, u jednoj ljubavi, tisuću ljubavi. Tko je Margerita? San koji živi u Dylanovom srcu ili sjena jedne nemoguće mogućnosti…

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 90%

Priča 9

Scenarij 9

Crtež 9

Naslovnica 9

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 82%

P*8

S*7

C*8

N*8

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Stanar s trećega kata - Taksi - Tjeskoba - Margerita
    DD LUGG 6
  • Stanar sa trećeg sprata - Taxi! - Teskoba - Bela rada
    DD SCG 2
  • Buđenja - Bela rada - Podrum - Lim
    DD SUPB 37

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • L´inquilino del terzo piano / Taxi ! / Angoscia / Margherite
    DD GI 2

ZANIMLJIVOSTI

  • priča je u Italiji izašla u sklopu 2. giganta iz 1994. godine.
  • svoju premijeru u Srbiji ova je priča imala u sklopu 2. giganta (System Comics) u Siječnju 2007. godine. Dvije godine kasnije, u srpnju 2009. godine, objavljena je i u Hrvatskoj (također u sklopu giganta) dok ju je Veseli četvrtak u kolovozu 2016. godine ponovno objavio u sklopu svoje Superbook edicije.
  • Priču je osmislio Ambrosini, a Sclavi ju je prenio u scenarij
  • str. 202 (LU izdanje) – saznajemo kako je Dylan 1961. godine išao u 3. razred (osnovne škole?). Iako se to matematički više-manje slaže s Dylanovim godinama, u pitanju je bila scena iz sna tako da to i ne mora biti točno ;)

Rijetko tko će sjetiti svih detalja na licu osobe koju smo po prvi put upoznali prije par sati. Ako bi se iz nekog razloga potrudili sjetiti lica te osobe, u mislima ćemo vjerojatno vidjeti samo zamućene obrise njenog lica, uz poneki prenaglašeni detalj raspoznavanja poput boje očiju, kose ili nečeg trećeg što nam je tijekom upoznavanja zapelo za oko. Rijetko kada ćemo u svojim mislima vidjeti kristalno jasnu sliku svih površinskih detalja njenih više ili manje savršenih crta lica. Navedeno osobito vrijedi za osobe koje primijetimo u prolazu samo na par trenutaka ili krajičkom oka.

Ipak, ponekad nam je teško prisjetiti se izgleda dobro nam znanih osoba, članova obitelji, boljih polovica i ostalih dragih ljudi iz našeg života. To osobito vrijedi za osobe koje nismo jako dugo vidjeli i za koje se najčešće iznenadimo koliko su se ili nimalo promijenile od našeg posljednjeg susreta. Naravno, isto vrijedi i za nas same: nerijetko zaboravljamo kako se i naša lica, ali i ličnosti, također mijenjaju protokom vremena. Ipak, iz nekog nama nepoznatog razloga, to rijetko primjećujemo. Ili možda primijetimo, ali s vremenom zaboravimo na to.

I tako prolazimo kroz život, sa sviješću o vlastitom razvoju i promjenama obavijenom maglom zaborava, sve dok jednog dana, možda planski ili posve iznenada, ne upoznamo našu bolju polovicu. I tada cijela ta priča o izgledu i identitetima dostiže posve novu i pomalo kaotičnu razinu zaborava.

Možda nas je naša bolja polovica privukla svojim izgledom, možda svojim karakterom, a možda nečim trećim. Neovisno čime nas je privukla, mi ćemo to znati. Ipak, nećemo znati čime smo mi privukli tu drugu osobu. Ponekad, kada se u teškim razdobljima veza nađe u problemima, pitat ćemo se ne samo što naša bolja polovica vidi u nama, već i što smo mi vidjeli u njoj. Kao što ponekad zaboravimo da se konstantno mijenjamo, ponekad ćemo zaboraviti i što nas je na prvom mjestu i dovelo do te veze, u cijelu tu situaciju. Možda smo se trudili biti bolja osoba nego što to doista jesmo kako bi osvojili tu drugu osobu, možda smo se pravili da smo nešto što nismo, a možda je ta druga osoba iz nas izvukla našu mračnu stranu za koju nismo ni znali da postoji ili za koju jednostavno nismo željeli da ispliva na površinu.

Ipak, toliko smo zaokupljeni samima sobom da ponekad ne primjećujemo kako i našu bolju polovicu također muče ista ta pitanja. Ne samo da sumnjamo i u sebe i u nju, već na isti način i naša bolja polovica također sumnja i u nas, ali i u sebe. Ironično, obje polovice istovremeno sumnjaju i u vlastiti identitet, ali i u identitet osobe pored nas. Takoreći, svaka od polovica istovremeno sumnja i u vlastito postojanje, ali i u postojanje njihove združene, zajedničke cjeline.

Ukratko, u mnogim se vezama zna dogoditi da parovi nerijetko izgube svoje ja, svoj vlastiti identitet. Iako postoje situacije u kojima takav ishod dovodi do kraja veze, također je istina kako kod većine parova nije riječ o gubitku identiteta, već samo o zaboravu. Ti identiteti ponekad nisu nepovratno izgubljeni, već su samo zameteni negdje sa strane odakle strpljivo čekaju dan kada će ih se njihovi vlasnici ponovno sjetiti i pronaći ih u cijelom tom kaosu veza i zaborava. A na kraju dana, upravo će taj pravi identitet otjerati oblak sumnje i zaborava koji se nadvio nad dvije polovice jedne duše.

Upravo se nešto slično dogodilo i Dylanu u ovoj kratkoj priči. Osim što se ova priča bavi temom gubljenja identiteta u vezama, ovo je istovremeno i priča o tome koliko je izgled u većini slučajeva nebitan za dvije sretno zaljubljene osobe.

Koliko je Sclavi predivno ispričao ovu Ambrosinijevu priču, toliko ju je i Ambrosini jednako divno i oslikao. Baš kao i većina ranijih Dylanovih kratkih priča iz giganta, ovo je jedan mali biser koji pokazuje kako se i na malom broju stranica može vrlo uspješno pozabaviti jednim naizgled nebitnim, ali istovremeno i „velikim“ užasom današnjih (mladih) ljudi o čijem ishodu i načinu nošenja s istim ovisi u kojem smjeru će se nastaviti razvijati njihovi životi. Topla preporuka za ovu priču.

Naprijed

DD SCG 1b Zločini iz ljubavi

DD LUGG 8b Bila je mrtva

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • acestroke

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Fantasticno.  Od crteza do scenarija, od maste Sclavija i Ambrosinija, ovo je malo remek djelo serijala koji ih ima dosta.  Margerita (Daisy) u Dylanovom svijetu je ne samo obsesija, ne samo ljubav, nego je i san njegovih snova, fantazija koja mozda postoji u stvarnosti, ili mozda samo u njegovom umu.  Sta god da je, ovaj strip je nesto posebno, perfekcija koja, kad se jednom procita, nikad se ne zaboravlja.  

    22.06.2018
    07:58:00 sati
    acestroke
    uredi
  • going going

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Potpisujem kolegin komentar iznad mog: ,,

    Sta god da je, ovaj strip je nesto posebno, perfekcija koja, kad se jednom procita, nikad se ne zaboravlja.  "


    22.06.2018
    15:57:00 sati
    going going
    uredi
  • Gil-galad

    Ukupna ocjena 84%

    8, 8, 9, 9

    Odličan primer toga šta je sve Dylan Dog kao serijal. Junak kao junak, menjao se mahom pod uticajem Barbatove i Recchionija, ali je manje-više osta(ja)o isti. Čak i u Bilottinoj Planeti mrtvih, videli smo... No, serijal je krajnje jedinstven zbog širine tema koje su obrađene u njemu, što je slučaj i sa ovom epizodom. Kroz lik Dylana Doga se apsolutno sve može ispričati.

    14.07.2018
    01:10:00 sati
    Gil-galad
    uredi
  • Oki

    Ukupna ocjena 61%

    4, 5, 9, 7

    Ova priča ima svojih posebnosti i razumijem ljude kojima je fantastična, ali ja jednostavno Dylana ne vidim ovako opsesivnog i zaluđenog. Ambrosini je ovdje stvarno dobar.
    16.07.2018
    13:57:00 sati
    Oki
    uredi
  • King Warrior

    Ukupna ocjena 47%

    5, 3, 6, 5

    Užasno patetična epizoda. Divim se onima koji su ovdje vidjeli taj smisao kako se DD kao serijal mijenjao, izgleda da se iz svake gluposti može izvući neki smisao. 

    06.08.2018
    12:39:00 sati
    King Warrior
    uredi
  • Barker

    Ukupna ocjena 93%

    9, 9, 10, 9

    Klasicni primer o podeli fanova na frakcije koje se kunu u ovakve price i one druge kojima je  , recimo, Urlatorica vrh napetosti ;) :) Sjajna recenzija koja se dotakla mnogih aspekata tumacenja ove price. Jer nije vazno samo kako mi vidimo druge vec kako i oni vide nas, ne? Svakoga dana mozemo biti drugaciji a da to na kraju ne umanji ljubav koju neko ima prema nama. Ili obratno.

    (Dali je nekome jasna ona cesta pojava dinosaura u nekoliko vinjeta u ovom stripu?)

    03.09.2018
    17:22:00 sati
    Barker
    uredi
  • Jocko

    Ukupna ocjena 94%

    9, 9, 10, 10

    Podseti me priča na scenu iz 500 dana leta (500 days of summer) kada Gordon-Levit kaže za svoju ljubav kako sve ono što mu je na njoj bilo privlačno, sada kad su se posvađali mrzi - čak i mladež.

    Osoba čiji nos obožavam i smatram idealnim, misli da ima ružan nos.

    Jednom sam se pogledao u ogledalu i shvatio da su mi oči nesimetrične, različitih veličina - oba su iskošena ali je jedno veće, otvorenije. Ceo život sam do tada proveo a da nisam toga bio svestan, niti mi je iko to rekao.

    Barker: (Dali je nekome jasna ona cesta pojava dinosaura u nekoliko vinjeta u ovom stripu?)
    Pade mi na pamet da je Ambrozini u to vreme imao dete koje voli dinosauruse pa ih je stoga ovaj ubacio u strip.
    Inače se u dva, tri kadra javljaju Ambrozini i Sklavi. Ovo je jedna od onih ''personalizovanih priča'', za koju se vidi da su se autori više potrudili.

    To se naročito vidi po Ambrozinijevom crtežu. Uvek mi je delovao kao crtač koji radi na silu, da otalja posao - npr. u kasnijim Dilanima i u Jedno doba se manje trudio nego u svom čedu Janu Diksu i Napoleonu.
    Ovde mi je za 10, a stilski podseća na scene detinjstva u Dugačkom pozdravu. Crtež odlično prati priču. 

    Priča isprva podseća na misteriju-noir (Dilanovo praćenje), ali ljupkost glavne protagonistkinje kao i Monmartrovski ambijent ulične cvećare stvaraju utisak kakav npr ostavlja Amelija Pulen.
    Završava se tragično i melanholično, ali sa velikom dozom filozofije i opštim utiskom da je cela priča zapravo samo (''''samo'''') metafora, za: ljubav, međuljudske odnose, prolaznost i promene uzrokovane njom...
    Kada punačka Rada guši Dilana, to je metafora za gušenje u vezi, međuljudsko gušenje identiteta. I upravo ta scena kada Dilanu ispadaju oči iz duplji je jedna od najturobnijih u serijalu.
    Najviše mi se dojmio momenat kada Dilan kaže kako mu je sada samo važno kako ona njega vidi, jer ako se to ne poklapa sa onim kako on vidi sebe, to kako on sebe vidi i doživljava pada u vodu. Njegovo biće se urušava. To me podseća na epizodu ''''Gospodar tišine'''', u kojoj čovek koji otkriva veliku istinu umire, jer tu istu istinu ne može da podnese - nije sposoban, nije stvoren za to, čoveku je spoznaja nečega većeg od njega samog strana i na kraju krajeva nemoguća. Tako i ovde, Dilan se plaši da otkrije i sazna onaj aspekt sebe koji Rada vidi u njemu. 
    Ima obilje ''jakih'', teških scena, kada Dilan poražen najzad prilazi Radi sa suzom u oku, ili kada Rada pogleda u krevetu u Dilana koji je tek tinejdžer, i pusti suzu. Bez reči, nema objašnjavanja, reči su nepotrebne, čitalac sam zaključuje, a Rada čini onaj poslednji čin na koji se namerila.
    Iako je priča ponajviše melanholična, oseća se kroz celu priču taj neki impending doom, kao kada Dilan sanja da je istisnut sa svoje školske slike, i želi da ubije Radu da bi ponovo zauzeo svoje mesto i postojao.
    Scena kada Dilan kao nakaza prilazi Radi, i on nju vidi isto tako... uff... naježio sam se. Zatim, iako je malo previše očigledna metafora u sceni kada se nevidljivi ljube i odlaze, ipak je to jedan od najboljih momenata. 
    Pa scena kada Dilan sedi na podu okružen slikama pitajući se koje je zapravo Radino pravo lice. Iako zna, ono koje je imala na samrti.
    Ali u suštini, pravo lice je nevažno naspram ljubavi prema osobi. Pa i poenta stripa je da se lica menjaju, da su svi ljudi mutanti, a da je ljudska suština ono najvažnije, pa ipak i ona je sklona promenama. Na kraju Dilan gleda u ogledalo koje pokazuje šest istih ''''njega'''', da bi trenutak kasnije pokazalo 6 različitih verzija ''''njega''''. Ali, debeo ili mršav, star ili mlad, proćelav ili zalizan, ipak je to on.
    ALI, da ll je? Da je debeo i proćelav možda ne bi imao toliki uspeh sa ženama, bio bi možda depresivniji i melanholičniji... Da je Gručo viši, muževniji, seksipilnijeg izgleda i neekscentričnog ponašanja, možda bi bio podjednako uspešan sa ženama kao Dilan? Možda je uzrok Gručovog ponašanja i stila u stripu ne taj što je kopija pravog Gruča, već recimo što je bio odbijan od strane žena, a humor mu je odbrambeni mehanizam?
    Izgled nas, u ovom površnom vizuelnom svetu, definiše. A Sklavi verovatno poručuje da na kraju krajeva izgled i nije važan. 
    Postavlja se pitanje da li bi čovek voleo i nastavio da bude sa osobom, kada bi ona bila, ne daj Bože, unakažena nekom nesrećom (ili prosto - stara i ružna). Kao u onom osporavanom a meni ipak dragom filmu Vanilla Sky

    Za trenutak sam se uplašio da će rasplet biti Kjaverotijevski - jednom će Dilan da prođe pored cvećare i zateći će 10 različitih Rada, i ispostaviće se da su sve do jedne majke, ćerke, sestre, rođake, i da sve liče jedna na drugu... Koji bi debilizam bio završiti priču ovakvog senzibiliteta na takav način :)

    Kratka a vrlo slojevita priča. Definitivno za više čitanja.
    Ipak, u pogledu priče i scenarija mi nije za desetke, iako je ocena za opšti utisak (naslovnicu) 10. Možda stoga što Rada malo prejeftino umire na kraju, ili je do završnice (poslednjih 5-6 strana me nije baš raspametilo, iako je zaključak na poslednjoj strani pogodak u centar)...


    26.02.2019
    22:51:00 sati
    Jocko
    uredi
  • Hercule Poirot

    Ukupna ocjena 82%

    9, 9, 7, 7

    Jako dobro, mogla je i duža priča biti.

    18.09.2019
    11:37:00 sati
    Hercule Poirot
    uredi

Najnovije

Vijesti

    Magazin

    Recenzije

    Aukcije

    Forum

    Najčitanije

    Vijesti

      Magazin

      Recenzije

      • Poslije apokalipse
        Kod: NN LIB 55
        Ocjena: 100%
        Vrijeme: 23.5.2020. 17:54:00
        Autor: Jerry Krause
        Broj komentara: 4
        Broj pogleda: 3004
      • Put za raj
        Kod: ZG VCSP 32
        Ocjena: 50%
        Vrijeme: 3.7.2020. 23:14:00
        Autor: Djole
        Broj komentara: 12
        Broj pogleda: 2516
      • Hellgate u plamenu
        Kod: ZG LU 275/276
        Ocjena: 87%
        Vrijeme: 23.6.2020. 1:11:00
        Autor: igor 12
        Broj komentara: 16
        Broj pogleda: 1540
      • Gradske bande
        Kod: NN LIB 57/c-58/a
        Ocjena: 82%
        Vrijeme: 13.6.2020. 19:59:00
        Autor: Jerry Krause
        Broj komentara: 0
        Broj pogleda: 1243
      • Rendžeri, zbogom!
        Kod: KT LMS 690/691
        Ocjena: 77%
        Vrijeme: 3.6.2020. 15:58:00
        Autor: Spock
        Broj komentara: 8
        Broj pogleda: 1153

      Aukcije

      Forum