Crni užas

Dylan Dog

DD LUSP 12 | 130 str.

Dok se grobar Frančesko Delamorte bori protiv zombija na groblju grada Bufalora, Dilan se u Londonu suočava sa čudovišnom mafijom, koja traga za vječnim životom...

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 76%

Priča 7

Scenarij 7

Crtež 8

Naslovnica 10

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 81%

P*7

S*7

C*8

N*8

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Crni užas
    DD LUSP 12
  • Crni užas
    DD SUPB 26
  • Smrt, ljubav, smrt
    DD ZSSP 11

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • Orrore Nero
    DD SPEC 3

ZANIMLJIVOSTI

  • Prvi susret Dilana Doga i Frančeska Delamortea, Sklavijevih likova.
  • Ova priča (o grobaru u malom gradiću Buffalori) prvi put bila je objavljena 1978. godine (Rusconi) pod nazivom "Guerre terrestri". Comunia 1991. godine objavljuje ponovno Sclavijev zaboravljeni roman, "Dellamorte dellamore".
  • Ova epizoda je rimejk romana Tiziana Sclavija "Dellamorte Dellamore" (iz 1991.), a kasnije, nakon stripa, doživjela je i svoju ekranizaciju pod istim nazivom "Dellamorte DellAmore", iz 1994 godine. U filmu lik Frančeska igra Rupert Everet, lik po kojem je Dylan Dog dobio svoj vizualni identitet. U SAD-u je film poznat pod imenom ’Cemetery Man’. Vidi također tekst.
  • Francesco Dellamorte također se pojavljuje u kratkom nastavku nazvanom "Stelle cadenti" (Zvijezde padalice), objavljenoj u Superbook #14; gdje Dylan, Groucho, Francesco i Gnaghi šeću zajedno tijekom noći svetog Lorenza, gledajući zvijezde padalice i pričajući o životu i smrti, no nisu sami...
  • Hrvatsko izdanje nema dodatak o čudovištima, za razliku od srpskog koja ima i tekst o čudovištima i kratki strip "Suzi Strajk".
  • Str. 117., pominju se Ksabaras i njegov serum besmrtnosti, te doktor Archibald Potter iz #1 "Zora živih mrtvaca".
  • Str. 28., Džoi završi Dilanovu maketu galije.
  • Str. 11., Frančeskov hobi je slaganje makete lobanje.
  • U hrvatskom izdanju Dellamorte se preziva - DellaSmrt, a udovica Dellamorte - DellaLjubav. Očito je u romanu drugačije, pa je Dellamorte majčino djevojačko prezime.
  • Str. 2., "Nema više mjesta u paklu pa mrtvi hodaju zemljom" (When there's no more room in hell, the dead shall walk the earth.) – Dawn of The Dead iliti Zora živih mrtvaca by George C. Romero.
  • Str. 22., Joey pušta pjesmu Iron Maidena "Number of the Beast" (666 naravno).
  • Mafijaš Frank Castello zove se identično kao i Frank Castle odnosno strip heroj Punisher; lik ciničnog debeljka Falstaffa možda je zasnovan na debelom i duhovitom Johnu Fallstaffu iz Shakespearovih komedija; pravo prezime Tony White je Lobianco (po talijanskom "bijeli") što je potpuno u suprotnosti s njegovim karakterom; pojavljuje se "Arkham avenue" – Arkham je fiktivni gradić iz Lovecraftovih demonskih djela, kao i slavni Arkham Asylum iz Batmana...
  • Str. 32. Slika "Les Amants" avantgardnog slikara Renea Magrittea, kojeg Sclavi voli vizualno citirati u svojim stripovima (vidi kultnu Golcondu).
  • Str. 45., poster kultne horror serije "Vault of horror".
  • Str. 54., knjige nerazumljivih autora i naslova: "Ten Cances: The Devil Milanese Editions" (Decio Canzio: Il Diavolo), "Android Sent?"; Str, 56., "Abraxas - T. Slave" (Tiziano Sclavi - Xabaras), "Castle – fragger Jinx" (epizoda Martina Mysterea sa Mr. Jinxom koju je također crtao Freghieri); sve se te knjige nalaze u "paklenom" odjelu 6th f. VI. 666 (6. kat, 6. dvorana red 666). Brojne su reference tijekom stripa o vražjoj i paklenoj simbolici. (by DeeCay, Deers)
  • Dellamorte vozi Autobianchi Bianchina kao i njegov pandan u Sclavijevem romanu uz razliku što je u romanu riječ o kabriolet verziji. (by Deers)
  • Originalni naslov "Orrore nero" bi trebala biti igra riječima i asocirato na "Umore nero", crni humor (by Deers)
  • Buffalora – selo gdje se odvija radnja u stripu zaista postoji. Nalazi se kraj Brescie, u pokrajini Lombardija, s ukupnim stanovništvom od 2500 stanovnika. Tko zna postoji li tamo zaista groblje gdje mrtvi uskrsavaju.

Dilan Dog specijal. Zvuči impresivno, zar ne? Specijalno izdanje, dokaz dobre prodaje i vjernosti publike, poslastica za svakog čitaoca. Barem bi tako trebalo da bude. Čak ni najzagriženiji fanovi ne mogu da poreknu da je specijal edicija koja se izuzetno srozala i razvodnila, usred hiper-produkcije koju Dilan ima u Italiji (almanasi, maksiji, giganti...). Dok su očekivanja čitalaca najčešće vezana za redovne brojeve i gigante, specijalima vladaju mnogi scenaristički anti-talenti, kao što su sveprisutni Ruju i Kjaveroti. Na svu sreću, uvijek se možemo vratiti prvim specijalima, koji su se razlikovali od redovne serije po tehnici i motivima pripovjedanja. Recimo, u specijalu ’Strava iz nekog drugog Kad’ imamo format mini-priča, koje prepričavaju bića iz druge dimenzije. U ’Klubu strave i užasa’ opet imamo formu kratkih priča, koje nam iznose jednu zanimljivu teoriju o Dilanovom porijeklu. A u specijalnom broju ’Crni užas’, koga ovaj put recenziram, imamo susret dvojice likova koje je osmislio majstor Sklavi.

Ko su ti likovi? U pitanju je grobar Frančesko Delamorte, u duetu sa nama dobro znanim istraživačem noćnih mora, gospodinom po imenu Dilan Dog. U pitanju su prilično zanimljivi i srodni likovi, a shodno tome, radnja je podijeljena na dva odvojena dijela, koja se spajaju tek na kraju stripa. Prvi dio prati život (čitaj muku) Frančeska, koji se odigrava na malom groblju italijanskog gradića Bufalore. Ovaj dio je izašao iz Sklavijevog pera, u stvari prekopiran je iz njegove knjige, po kojoj je nastao kultni horor-film Dellamorte DellAmore. U drugom toku radnje, koji je napisao scenarista Luiđi Minjako, pratimo Dilana u borbi protiv mafije (!).

Sada se trebam skoncentrisati na lik Delamortea i na njegov dio radnje, koji je zaista sjajan. Tu imamo većinu Sklavijevih elemenata, izbrušenih do savršenstva, praćeni zanimljivom radnjom i mračnom, tužnom atmosferom. Uvodni dio je sjajan, ali i čudan, jer smo na par stranica jednog stripa vidjeli tužnu viziju prikrivene zlobe i pakosti, otimanja i zelenaštva koje se često ispoljava u malim, ruralnim i siromašnim mjestima na jugu Italije (a ako ćemo iskreno, u svim mjestima). Naizgled mirni, dobroćudni vinar Amedeo pretvorio se u podmuklog ubicu, koji je počinio smrtni grijeh, to jest ubistvo, radi jednog parčeta zemlje! I na kraju ga je stigla (uslovno rečeno) ruka pravde, uobličena u liku zombija koji je nekada bio njegova žrtva. I tako, iako je Amedeo umro (scena njegove sahrane zaslužuje da bude antologijska), on je ipak stanovnik Bufalore, grada u kome, po Frančeskovim riječima: Mrtvi žive, a živi umiru! I tako stanovnici vaskrsavaju, nažalost u obliku zombija. A zombiji su klasični dilanovski, žive mašine, željne ljudskog mesa i krvi. I neka me DeeCay slobodno proziva po forumu da sam morbidan ;)), ali prosto moram reći da mi je scena kad Delamorte upuca Amedea u glavu jednostavno fantastična! Ehm, kao što sam rekao, ovi dijelovi su uzeti iz knjige i filma, i oni su fenomenalni, za čistu desetku. Ipak, po mom mišljenju, Delamorteu je dato skandalozno malo prostora, toliko malo da mogu lako reći da ga je Dilan potpuno potisnuo i zasjenio. Ko je Delamorte?

Frančesko Delamorte

On je jedna vrsta nulte verzije Dilana, jedan od desetina likova koje je Sklavi stvarao i uništavao, dok ih nije uobličio u Doga. Međutim, ovaj lik je dobio svoj dio slave prvo u Sklavijevoj knjizi, pa zatim u kultnom filmu, remek-djelima koji su mu omogućili istinsku besmrtnost. Ali opet ostaje suštinsko pitanje: ko je Delamorte i kakvo je moralna pozadina njegovih postupaka? On može biti (polu)ludi grobar, koji hladnokrvno ubija i žive i mrtve, slušajući svoje glasove smrti i ludila, ali takođe može biti i vuk samotnjak, prikriveni heroj, neumorni stražar koji čuva svijet od najezde povratnika. Ostaje jedna činjenica: Bufalora je mjesto nalik paklu, ako ne i pakao sam. Kakav je život čovjeku koji je svaki dan depresivan (podsjeća li vas na nekoga ;)?), koji svaki dan rano ustaje da bi što prije počeo da pije? Njegovo postojanje se može svesti na tri radnje, koje vječito ponavljaju na malom, samotnom groblju: pokopaj-upucaj-pokopaj! Beskrajna igra ubijanja, koja ga je na kraju toliko izludila da je počeo da ubija i žive, jer su po njemu oni samo mrtvaci koji su živi još neko vrijeme (’ S vremena na vrijeme poželim da posao obavim unaprijed! ’). Nisam još uvijek pomenuo bitan faktor njegove životne hronike, njegovu ljubavnicu (u filmu ima ime Lei, što na talijanskom znači ona). Kako se osjećao kada je morao da pogleda svoju vaskrslu ljubav u oči, da bi je zatim vratio u smrt (’ Hoću li je opet vidjeti? Ne. ’)?! I tako od usamljenog grobara postade izmučeni pojedinac, a posle i nemilosrdni ubica, ravan samoj Smrti. A svi koji su odgledali film znaju kako se završio Frančeskov i Đanijev odlazak iz Bufalore, na granici koja dijeli postojanje i ništavilo (’ Prepuštam ti proklete mrtvace, sestro! Delamorte te pozdravlja i odlazi! ’).

Vjerujte mi, mrzim što sada moram da počnem da grdim ovaj specijal. Ako želim da budem objektivan, moram da kažem da je Minjako sa svojim davljenjem o mafiji i Dilanovoj borbi protiv nje dobrano unazadio specijal. Teško je naći riječi za opis ovako dosadnog dijela stripa, ali ću ipak pokušati. Dakle, Dilan kreće u obračun protiv mafije kada kriminalac Toni Lobjanko ubije dječaka Džoija, Dilanovog prijatelja. Džo me prosto iritira, u pitanju je jedan dosadan i umnogome beznačajan lik, madam moram da izdvojim jedan sjajan detalj, trenutak kada Džo završi Galiju. U tom trenutku sam se zapitao: ’Da li je zaista tako teško sastaviti Galiju? Da li je moguće da se Dilan podsvjesno sabotira, zato što u stvari ne želi da završi maketu, zato što se boji istine?!’ Toni je klasičan tip negativca (vidjeli smo ih mali milion puta u krimi-filmovima), plaćeni ubica, veliko đubre koje sebi krči put u životu, svim sredstvima. Takav žestoki momak će umrijeti onako kako je i živio- nasilno. Međutim, taj i takav kriminalac se upleo u veliku stvar, koja zalazi u domen natprirodnog. Da, upleo se tajnu vječnog života..... Veliki plus za ovaj dio je to što imamo da vidimo jednog drugačijeg Dilana: agresivnog, grubog, željnog osvete, koji koristi sva sredstva, držeći se poslovice: ’ Cilj opravdava sredstvo. ’ Toliko drugačija figura od tužnog, melanholičnog i povučenog istraživača! Magnajko je ovde ubacio mnogo materijala i akcije za prosječnu epizodu Nika Rajdera, čest sindrom slabijih DD scenarista. Uprkos ovim pozitivnim elementima, ostaje činjenica da je ovo ipak previše, previše dosadno i besmisleno, sa konfuznim objašnjenjem na kraju. Objašnjenje ipak uspjeva da preplete svjetove Dilana i Frančeska....

Sveprisutna Smrt

Eh, još jedanput imamo sjajan kraj (’ Uspeo sam! Vratio sam se iz.... BANG! BANG! ’), i veliki susret dvojice junaka: Dilana i Frančeska, dvojca koji je potekao iz istog uma. Teško je dati ocjenu priče, dio sa Delamorteom zaslužuje desetku po mojim kriterijumima, a dio sa mafijom solidnu peticu. Ipak sam se odlučio za zlatnu sredinu, što je najbolje i najpoštenije rješenje.

Iako mnogi od nas imaju krupne zamjerke za rad Dnevnika, koji je često bio loš, niko ne može da porekne da su svojim maštovitim naslovom dali novu dimenziju cijeloj priči. Naslov ’Smrt, ljubav, smrt’ tako prekrasno oslikava poentu priče i toliko ljepše zvuči od Ludensovog nemaštovitog i doslovnog ’Crni užas’. Još jedna stvar mi smeta kod Ludensovog izdanja - preveli su prezime Dellamorte kao DellaSmrt, zaista jadno. Dodatak o čudovištima je zanimljiv i poučan, to je ideja za svaku pohvalu.

The End

Što se crteža tiče, u mojim recenzijama jako često opisujem Fregijerijeve radove. Nekada sam imao nekativno mišljenje o njemu, ali mi je sve draži i bolji. Najpoštenije bi bilo reći da on nije umjetnik, niti će to ikada biti, već valjani zanatlija koji pošteno zarađuje svoju platu. Mala zamjerka ide na Frančeskov izled, jer nikako ne liči na verziju iz filma. Standardna osmica. O Vili i njegovim naslovnicama je već i previše rečeno, tako da ću samo reći da je ovo savršena naslovnica, njegova najbolja. Depresivni pogled, Galija....

Kada se sve pogleda, ovde imamo jedan sasvim dobar specijal koji zaslužuje svoje ime.

Naprijed

DD LUSP 11 Strava iz nekog drugog Kad

DD LUSP 13 Mefisto

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • DeeCay

    Ukupna ocjena 69%

    7, 6, 7, 9

    Mada je tema zajednička, zaključio bih da nije bila baš plodonosna ova kombinacija realne (Mignaccov dio) i nadrealne (Sclavijev dio) naracije. Zajedničke teme su živi mrtvaci i dvije Dylanove inkarnacije. Kod Sclavija živi mrtvi su rezultat neobjašnjivog fenomena današnjice (ili sam DellaMorte ne percipira normalu na način nekog prosječnog čovjeka), odnosno manjka slobodne volje i monotonosti "normalnog" učmalog života; što čak dovodi do Dellamorteove teorije i prakse da ponekad i sam vječno upokoji pokojeg živog koji nisu ništa drugo nego živi mrtvaci. Kod Mignacca su pak živi mrtvi rezultat fizičkog frankenštajnovskog eksperimenta. Postoji droga, postoji lud znanstvnik koji je sa financijerima iz Mafije stvorio eliksir života na temelju Xabarasovih bilješki.  Osobno bih više volio da se Sclavi sam usredotočio na svoju narativnu liniju, a zaplet s Cosa Nostrom mogao se fino izbaciti. Izdvojio bih jednu misao o svijetu koju je sročio ona zajebantski gangster Falstaff: "Beskrajni užasi jučerašnjice i današnjice… Kad malo razmislite, jedina stalnost čovječanstva svakog doba i vremena jest zločin..." Kako sam već i napomenuo gore, to je u biti stripizacija Sclavijevog romana
    02.06.2009
    16:54:00 sati
    DeeCay
    uredi
  • Zagor-te-nay

    Ukupna ocjena 70%

    7, 7, 7, 7

    Šta da se reće, bilo je materijala za napravit nešto bolje, al sve u svemu - pomalo dosadno.
    02.06.2009
    18:03:00 sati
    Zagor-te-nay
    uredi
  • Deers

    Ukupna ocjena 82%

    9, 7, 9, 7

    Svak čast na receziji. Samo imam par zamjerki ili još par zanimljivosti:-Francesco ne liči na onog iz film iz jednostavnog razloga što je ovaj strip izašao puno prije samog filma a i knjige ako imam točne podatke.-Knjige na polici : T. Slave Abraxas ( Tiziano Sclavi - Xabaras ) ,  Castel Fragger Jinx ( epizoda Martina Mysterea sa Mr. Jinxom koju je također crtato Freghieri)-Dellamore nije prezime njegove cure , kako je ludens preveo , već djevojačko prezime njegove majke. - Dellamorte vozi Fiat 850 =)- originalni naslov Orrore nero bi trebala bit igra riječima i asocirato na Umore nero , crni humor Što se tiče same priče slažem se  s receznetom  da je dio o grobaru neusporedivo bolji od ovog ostalog. A zanimljiva mi je ova analogija sa Buffalorom kao paklom. Po meni je to jedna druga dimenzija odbačena od Sclavija  koja se zbog nevjerovatne  slučajnosti da čovjek koji si ubrizga virus besmrtnosti bude zakopan na groblje di mrtvaci oživljuju prijeti sudariti sa dyalnovom stvanosti koje je odlično prikazano u sekvenci sudara, ali tu dolazi Smrt u igru i rješava stvar. Smrt, ljubav , smrt je naziv koji najviše paše ovom djelu ali i cijelom Dyalnovom opusu. Za Sclavija je oduvijek Smrt bila ljubav i ljubav bila Smrt.   
    02.06.2009
    18:23:00 sati
    Deers
    uredi
  • kico

    Ukupna ocjena 91%

    9, 9, 9, 10

    Najbolji Dylanov specijalac ikad.
    02.06.2009
    20:17:00 sati
    kico
    uredi
  • Panon

    Ukupna ocjena 79%

    7, 8, 8, 10

    Meni je također bio odličan dio sa Dellamorteom kako živi svoj jednolični život i tamani žive i mrtve. Trebalo je više prostora u epizodi dati njemu, jer je Dylanov dio o sukobu s mafijom pomalo nezanimljiv. Ipak, je zanimljivo vidjeti bijesnog i osvetoljubivog Dylana kako bi osvetio smrt dječaka. O zadnjoj vinjeti nemam riječi, legendarna je! Mislim da bi bilo bolje da je Roi crtao ovaj Specijal, jer bi savršeno dočarao turobnu atmosferu Bufalore i Dellamortea.
    02.06.2009
    22:33:00 sati
    Panon
    uredi
  • Barker

    Ukupna ocjena 79%

    8, 8, 8, 7

    Prvo cu pohvaliti Mhejla kao jednog od najnovijih DD fanova i kao jednom od najagilnijih u vaskrsavanju diskusija o Dilanu. I sve ovo decko postize sa samo 10% procitanog materijala. Svaka cast!Sto se samog speca tice, oduvek mi je bio medju najdrazim u kolekciji, jadnicak, kad je morao da prezivi svu onu torturu dok sam ga vukao sa sobom u JNA i pazio da mi ne nestane. Sad je jako ofucan, ali kad ga otvorim, osetim miris koji me vraca skoro 20 godina nazad i budi neka nedefinisana secanja tuge, sete, melanholije, ushicenja, ma svega... I taj naslov, tako savrseno (a mozda nasumicno) odabran.Jasno je da je deo u Bufalori vrhunac, desavanja u Londonu iako kliseizirana ipak pomazu u dinamici, jer bi inace sve bilo precrno i pretuzno, pravi crni uzas. Bilo bi odlicno kad bi se neko setio da prevede par Sclavijevih romana, ne sumnjam da bi bili bestselleri.Naravno, obavezne preporuke za Soavijev predobar film, sa fantasticnim Rupertom i prelepom Anom Falchi.Ovo je jos uvek rani rad Freghierija, jako sam ga voleo na pocetku (na stranu sto mi se sad zgrozio) i lepo se snalazi u mracnim scenama, ocigledno covek voli da crta groblja. Villa mi je najslabija karika, ja ionako nisam fan njegovog hiperrealizma, kojeg ovde bas i nema, ali svejedno ne dopada mi se realizacija lepe ideje za naslovnicu, ali da ne kvarim prosek ide 7.
    03.06.2009
    02:22:00 sati
    Barker
    uredi
  • Ukupna ocjena 97%

    10, 10, 9, 10

     Slažem se sa recezentom u većini izlaganja i pohvaljujem njegov trud. Meni je ovo najdraža epizoda Dilan Doga i ne mogu biti objektivan. Sjećam se da sam kao srednjoškolac, uvijek sa manjkom para ( trebalo je ispasti frajer pred curama kad izađemo u disko ) nekoliko dana obigravao oko trafike i pazio da se ne rasproda ovaj specijalac. Kad sam ga konačno kupio i pročitao, ostao sam oduševljen. Sve mi je bilo genijalno ( i sada je ), i paralelni tok radnje, i Gručo, i dječak Džoi ( tipični klinjo iz komšiluka, koji je pomalo dosadan, ali on u tebi vidi nekakvog uzora, pa ti je simpatičan ), i plaćeni ubica psihopata, i priče o čudovištima, i Suzi Strajk :-)... Na kraju sudar dvije radnje, Dilanove i Frančeskove istovremenim pucnjem u glavu zombija je kulminacija. Jedino dajem devetku crtež, što neko reče Fraghieri nije umjetnik, ali je zanatlija i korektno odradi svoj posao, za razliku od Kosua koji nije ništa. Pozdrav i još jednom hvala za podsjećanje na antologijsku epizodu.
    03.06.2009
    10:10:00 sati
    Milac
    uredi
  • supermark

    Ukupna ocjena 81%

    7, 8, 9, 9

    odlican strip! DD specijalci su najbolja edicija. dovoljno govori sto mi ovaj strip ne ulazi u TOP3 specijalca. I ne bih se slozio sa tvrdnjom recenzenta da su izgubili na kvaliteti... kad vec spominjemo recenzenta;odlican posao! jedna od najboljih recenzija u zadnje vrijeme. bravo!
    04.06.2009
    23:59:00 sati
    supermark
    uredi
  • King Warrior

    Ukupna ocjena 67%

    6, 6, 8, 7

    Ova epizoda mi nije bas legla...kao da ne pripada Dylanovom svijetuSuper opsirna i informativna recenzija
    05.06.2009
    00:07:00 sati
    King Warrior
    uredi
  • Spock

    Ukupna ocjena 87%

    8, 8, 10, 9

    Nisam impresioniran kao Kićo, pa bih ocijenio sa - solidno. Pomalo čudna i zbunjujuća prića, ali tko se navikne na Sclavija, nije mu to neki problem. Freghieri ovdje u ranoj fazi - odličan. Villa standardno odličan.
    07.06.2009
    06:57:00 sati
    Spock
    uredi
  • Lucy Liu

    Ukupna ocjena 29%

    3, 3, 1, 8

    "Crni užas"?Sama priča je crni užas!Priča je dosadna,Dellamorte je dosadan,Freghieri je dosadan;jedina svjetla točka u ovom mješavilu dosade i previše crta je Villa,iako je mogao bolje.
    07.06.2009
    12:11:00 sati
    Lucy Liu
    uredi
  • Inferno

    Ukupna ocjena 66%

    6, 6, 8, 6

    Meni je film "Dellamorte Dellamore" osrednji. Sclavi je tu poručio dosta toga, međutim u trenucima kad je trebao  poentirati, počinje biti konfuzan i stvara se dojam da zajebaje čitatelja, a meni se stvarno ne da nagađati i razbijati glavu jel to istina il' nije. :) Što se tiče Mignacca, nisam siguran da je i on znao što će s mafijom i sa susretom dvaju Sclavijevih likova. Pozitivna stvar ovog specijalca je to što se lako čita, zatim ambijent Buffalore, te onaj moment kada dečko završi Dylanovu galiju. Freghieri standardno dobar.
    08.06.2009
    15:38:00 sati
    Inferno
    uredi
  • bora81

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Iskreno ne znam kako neko moze dati manje ocene od cetiri 10 za ovaj strip.Meni je ovo jedan od najboljih DD ikada.Onaj film sto su snimili po ovom filmu je zaista teska beda jer je izbaceno preko 70% stripa koji je fantastican.U principu jedino dosadno u stripu i jeste to sto je prikazano u filmu.Posebni utisak na mene je ostavio Dilan koji nakon ubistva onog nesrecnog decaka koji se nasao ni kriv ni duzan kao svedok zlocina postaje osvetnik koji gazi sve pred sobom kako bi nasao ubicu i osvetio decaka.Jedan brilijantan horor - krimi  - triler koji zaista vredi procitati.Jednostavno sve u ovom specijalu je perfektno i voleo bi kada bi danas mogao neko bar da ponovi slicne DD kao sto su  bili u zlatnoj seriji.Uostalom ja ni ne znam dal u zlatnoj seriji ima neki bas los broj koji ne moze da se cita dok danasnji LUD i VC su mi bas smor.
    12.06.2009
    02:48:00 sati
    bora81
    uredi
  • cibalia

    Ukupna ocjena 81%

    8, 9, 7, 9

    Kao prvo bih pohvalio odličnu recenziju s kojom se potpuno slažem. Sclavijev dio gotovo je upropašten Mignaccovim dijelom, kojeg svi znamo kao nedarovitog scenarista koji rijetko poentira. Tako je ovdje uništio priču za antologiju svojim zamornim dijelom s mafijom. Pošto nisam gledao više puta spomenuti film, tu nemogu povući paralelu s stripom. Reći ću da je Sclavijev dio za 10, a Mignaccov za nategnutih 6. Freigheri mi nikada nije bio mrzak. Crtač koji se ne izdvaja previše te sigurno nije dobar kao neki (Roi, Stano, Piccato), ali nije ni među najgorima (Cossu, M&G, Copolla) te bih ga svrstao u sredinu. Korektno i rutinski je odradio posao. Villi devetka zbog toga jer je mogao odabrati naslovnicu gdje bismo vidjeli i Francesca. Sve u svemu, ne najbolji, ali solidan spec. Još jednom pohvale za recenziju. 
    17.07.2009
    10:00:00 sati
    cibalia
    uredi
  • swamp thing

    Ukupna ocjena 72%

    7, 7, 7, 9

    Dio sa mafijom mi se nije narocito svidio, dok dio s Dellamorte-om ima neku posebnu car... Steta sto tako nije tokom citavog stripa. Crtac mi jednostavno ne lezi. Villina naslovnica tipicno odlicna, ali ima boljih. 
    25.08.2009
    23:34:00 sati
    swamp thing
    uredi
  • Ukupna ocjena 81%

    8, 8, 9, 6

    Mali ispravak - Dellamorte vozi Autobianchi Bianchinu, automobil ove stare talijanske marke automobila zasnovan na tehnici Fiata 500. Znači, nema nikakve izravne veze sa Fiatom 850.  Strip je moj prvi Dylan Dog u životu (tada kao Smrt, ljubav, smrt) pa sam emocionalno vezan uz ovu reinkarnaciju. Jedan od boljih DD.
    26.08.2009
    20:07:00 sati
    jethro
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 78%

    7, 6, 10, 9

    Zanimljiv specijalac. Ima dosta dobrih scena sa Francescom i općenito je taj dio mnogo bolji nego ovaj sa Dylanom i mafijom. Dio sa Francescom baš ima pravi, da tako kažem, okus horora i tog zombijevskog crnog užasa, a Dylanov "realniji" dio s mafijom nije baš toliko napet. Kod Francesca je najjača njegova ravnodušnost kad ubija zombije, vidi se da mu je dosadno. :D Male zamjerke idu za sam kraj jer smatram da to "spajanje dvaju svjetova" nije izvedeno kako triba. Crtež odličan, a za naslovnicu je bilo boljih motiva.
    13.09.2009
    10:37:00 sati
    mpavin
    uredi
  • Aco

    Ukupna ocjena 77%

    9, 8, 7, 5

    Slažem se sa predhodnicima, da nema bezveznog srednjeg djela u kome se Dylan preobrazi u nemilosrdnog top-akcijskog heroja , ocjene bi bile i više.Ovako Sclavijev dio za svaku pohvalu, taj Dellamorte je baš karizmatičan lik, kad krene ubijati mrtvace na groblju te usput popiti jednu rakijicu. Njegova priča o svojoj ljubavi je baš dirljiva, kad joj na krajo pošalje metak u glavu itd. Svidio mi se, puno više nego Dylanov lik i volio bih pročitati još koju njegovu avanturu.Kraj je malo brzoplet, ko da je ponestalo stranica, mada je ta završna scena stvarno dojmljiva.Naslov je nadahnuto prevedan u Dnevnikovom izdanju dok je u Ludensovom (opet) loš/nespretan.Ako je u Ludensovom izdanju stvarno prevedeno DellaSmrt onda je to kriminalno, (nisam još čitao).
    26.09.2009
    14:03:00 sati
    Aco
    uredi
  • drogsy

    Ukupna ocjena 94%

    10, 9, 9, 10

    Naprosto sam oduševljen ovom stripovskom poluadaptacijom Sclavijevog romana. Oba djela su odlična, i onaj s mafijom i onaj sa Dellamorteom koji ima najbolji posao na svijetu.

    19.02.2010
    11:16:00 sati
    drogsy
    uredi
  • supermike

    Ukupna ocjena 94%

    10, 10, 8, 10

    Pogledao sam film prije par godina i jednostavno nisam mogao shvatiti kako taj glumac liči na Dylana, poslije sam saznao! Strip sam pročitao davno prije filma i dobar kao i ostali najstariji Dylanovi specijali koje potpisuje Sclavi! Naslovnica je odlična 

    17.05.2010
    23:13:00 sati
    supermike
    uredi
  • acestroke

    Ukupna ocjena 61%

    6, 5, 7, 7

    Ovo je nekako slabo, pogotovo zato sto je veoma zbunljivo.  Ima utisak dva drugacija stripa, a ne jednog: ona polovina sa Delamorte grobarom je dobra i interesantna, ali ona druga sa mafijom je dosta losa, i zato zasluzuje ovako lose ocjene.  Posle jedno 60 ili 70 stranice, nisam stvarno vise znao ni sta se ovdje dogadja, toliko je scenarij zbunljiv.  Freghierijev crtez je srednji - on mi nikad nio bio omiljeni, ali eto, ipak je ok.  Naslovnica veoma slaba, nema puno atomsfere, i Dylan na njoj izgleda veoma cudno, kao da je neko drugi.  Villa je inace legenda za mene, ali ovdje je sigurno nacrto svoju najgoru naslovnu svih vremena: srijednja, tanka i lagano zaboravljiva.  Kao i ova prica.

    10.07.2010
    05:40:00 sati
    acestroke
    uredi
  • Ukupna ocjena 94%

    9, 10, 9, 10

    Crni užas,pa što se ima za reći o specijalu "Crni Užas"?Pa krenimo od samog početka,bolje reći od naslovnice.Što bi bilo prikladno za reći o početnom crtaču naslovnica DD-a?Ma koga ja zavaravam,pa normalno da je desetka za Villu,pa što bi drugo moglo biti?Prijeđimo na autore:Sclavija i Mignacca.Hm,pa ovdje je ideja prosječna Sclavijeva ideja,stavljam naglasak na "SCLAVIJEVA IDEJA" zbog toga što ovdje kao da Mignacca nije ni bilo,dok se radio ovaj strip.Objasnit ću i zašto:strip ima sve elemente Sclavija(barem po mom mišljenju).Ideja koju je Sclavi prvi iskoristio.Scenarij je napravljen na Sclavijev način.Pa,kad se sve zbroji(i oduzme :)) Sclavi je po meni jedini sa Freghierijem radio strip,no kad već spominjem Freghierija,prijeđimo na njega.Iako je Freghieri ovdje obavio odličan crtež,više bi mi pasao netko kao Piccato ili možda kojim slučajem Stano.U crtežu me se posebno dojmila zadnja scena i dio kad se spominje Xabarasov serum.Eto pa baš se isplatilo što sam potrošio taj novac,bar sam se malo zabavio čitajući ovaj strip.Mislim da se nema što za reći pa za kraj se samo prisjetite str.49 sličice 3 i 4.Malo,nadam se,Sclavijevskog humora.

    18.12.2010
    17:39:00 sati
    Patrix
    uredi
  • co11ector

    Ukupna ocjena 85%

    8, 8, 9, 10

    Vrlo zanimljiv, zapravo jedno od najzanimljivijih izdanja gledao sam i film dellamorte dellamore i ne moze se usporediti s ovim izdanjem ne mogu reći da je savršenstvo ali svakako jedna jako dobra priča!

    02.12.2011
    08:00:00 sati
    co11ector
    uredi
  • writer

    Ukupna ocjena 64%

    7, 6, 6, 7

    Nekako je glupo što se pomešao fulm sa stripom. Gledao sam film i zamišljao da je Dylan ustvari DelaMorte, a ovde su njih dvojica dva različita čoveka. Crtež malo lošiji. Pogotovo lica Dylana i Dela Mortea. Prevod u Ludensu vrlo loš.

    19.01.2012
    21:07:00 sati
    writer
    uredi
  • bjelolasica

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Kombinacija Sclavijeve knjige i stripa, uvjerljiva naracaija koja ostavlja bez daha i odličan crtež koji je prati.

    01.06.2013
    15:23:00 sati
    bjelolasica
    uredi
  • Rahazlam

    Ukupna ocjena 94%

    9, 9, 10, 10

    Najbolji dylanov specijalac sigurno,prica je odlicna crtez savrsen naslovnica takoder dobra!!!

    09.08.2013
    19:11:00 sati
    Rahazlam
    uredi
  • sergej773

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Dellamorte je izuzetno harizmarican lik. :D

    12.04.2014
    21:14:00 sati
    sergej773
    uredi
  • PijaniPatak

    Ukupna ocjena 85%

    9, 8, 8, 10

    Upravo se vratio sa napornog puta iz Tuzle. Na neka dva sata od Banjaluke sam na nekoj pumpi uzeo ovaj superbook bez ikakvog predznanja i počeo ga čitati u busu.

    Utisak posle čitanja je polovičan.

    Bolesna i psihodelična Sclavijeva filozofija i simbolika je pun pogodak. Buffalora - ludi čas: groblje i mesto su odraz Francescovog psihičkog stanja; Orrore nero podseća na Umore nero što znači Crni humor - još jedan dokaz Sclavije ironične note u filozofiji života tj. filozofiji smrti; totalno moralno posrnuće lika posle smrti voljene kada umesto mrtvih odluči da preventivno ubija žive (koji su ionako u Sclavijevoj filozofiji mrtva tela propala pod apatijom male italijanske varošice) istovremeno kada Mignaccov Dylan kreće u osvetnički pohod bez pardona. Sudar (simboličnije rečeno totalno stapanje) Dylana i Dellamortea na kraju, na granici između Dellamorteovog psihodeličnog ništavila i Dylanove brutalne "realnosti" je sjajan. Žao mi je što Dellamorte i Gnaghi (gna gna na italijanskom znači bla bla odnosno aluzija je na blebetanje (nebitnost i suvislost rečenog)) nisu odrađeni po glumcima iz filma. Uočljiv je i kratki preobražaj Francescov nakon što je upoznao devojku - on hoda grobljem s blaženim osmehom dok oko njega besciljno tumaraju zombiji (smrt na koju se toliko poziva) bez one tipične agresivnosti. Čisto simbolično, apstraktno, paradoksalno...

    Mignaccov deo je razočaravajući, ali ne i bez težine. Cilj priče je valjda stvaranje veze između prvog Dylana i njegovih korena tj. Dellamortea onom papazjanijom o Xabarasovom serumu. Sva ta priča o mafiji me je dobrano namučila, ali tu je više smetala realizacija nego sama ideja. Motiv majke je savršeno seo, emotivni element koji me je nekako stalno pratio dok sam pratio Tonija po njegovim misijama. Motiv Galije opet dubiozan: da li to Dylan sabotira sam sebe ili je tu nešto drugo (ko da i ovako nije dovoljno duboko)...Šteta. Uz samo malo više truda, Mignacco je mogao savršeno da se uklopi u Sclavijev štih. Imao je materijala koliko hoće.

    Ne znam, previše sam umoran od puta da bih se setio svega što mi je pre pola sata zujalo mislima.

    Sveukupni utisak je veoma veoma pozitivan

    13.08.2014
    02:02:00 sati
    PijaniPatak
    uredi
  • Stripmen

    Ukupna ocjena 83%

    9, 8, 8, 8

    Odlična priča.Meni je najdraže izdanje zlatne serije koje ima fantastičan dodatak o čudovištima.

    30.09.2014
    08:17:00 sati
    Stripmen
    uredi
  • Tutta

    Ukupna ocjena 91%

    10, 8, 10, 7

    Odlicno!

    (Prevod - los)

    14.04.2015
    09:06:00 sati
    Tutta
    uredi
  • Jocko

    Ukupna ocjena 88%

    9, 9, 9, 7

    Ovde mnogi kritikuju Mignaccovu ulogu u ovom stripu. Meni se kao i većini više svideo Sclavijev deo, ali mi je baš bio gušt da čitam i onaj drugi sa mafijom, jednim delom i zato što znam da će nakon tog dela da se nastavi Sclavijev. Da je samo prikazan Dellamorteov monoton život na groblju epizoda bi možda bila i lošija, paradoksalno. Ovako ima i zombija, groblja, neobičnih likova, melanholije, bizarne romanse ali i mafije, beskrupuloznosti, nasilja, pucačine, tajnih virusa, želje za moći i majki zavijenih u crno.
    I na kraju se dva različita toka, dve priče odlično stapaju u jednu.

    Zato za priču i scenario po 9, jer su scene sa mafijom razvučene pa malo kvare prosek ali ne previše.
    Freghierijev crtež mi se inače veoma sviđa, odlično je prikazao malo mesto Buffaloru... Iako je scene sa mafijom zbrzao eto i njemu 9.
    Villina naslovna na superbook izdanju bolja od originalne, ali na obe ideja sama po sebi i nije nešto. Mada je u neku ruku dobro što na koricama nema Dellamortea, njegova pojava je iznenađenje.

    Iako sam bio čuo za film Dellamorte Dellamore, ipak sam ga odgledao tek nakon što sam pročitao ovaj strip tako da mi je čitanje stripa bilo pravi užitak.

    Prevod je u Ludensovom izdanju zaista loš, par puta sam se po nekoliko minuta zadržavao na oblačiću da shvatim šta je pisac hteo da kaže tj. prevodilac da prevede.

    23.11.2016
    01:07:00 sati
    Jocko
    uredi
  • Space Marine

    Ukupna ocjena 71%

    6, 7, 8, 8

    Vrlo zanimljiv način prebacivanja radnje. Malo dosadni dijalozi u mafijaškom dijelu. Jako mi se svidio talijanski dio. Dobar kraj.

    17.07.2018
    15:50:00 sati
    Space Marine
    uredi
  • Hercule Poirot

    Ukupna ocjena 64%

    3, 7, 8, 10

    Od same priče nisam očekivao ovakva scenaristička rješenja. Dobra rješenja.

    17.09.2019
    17:42:00 sati
    Hercule Poirot
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    26.03.2020
    23:15:00 sati
    benx40
    uredi

Najnovije

Vijesti

    Magazin

    Recenzije

    • Božji sud
      Kod: KP SA 7c
      Ocjena: 82%
      Vrijeme: 6.7.2020. 9:20:00
      Autor: Spock
      Broj komentara: 4
      Broj pogleda: 242
    • Put za raj
      Kod: ZG VCSP 32
      Ocjena: 50%
      Vrijeme: 3.7.2020. 23:14:00
      Autor: Djole
      Broj komentara: 1
      Broj pogleda: 1591
    • Čuvari divljine
      Kod: MN LMS 930/933
      Ocjena: 78%
      Vrijeme: 2.7.2020. 23:44:00
      Autor: Koresh
      Broj komentara: 7
      Broj pogleda: 605
    • Pećina Maja
      Kod: KM ZS 948
      Ocjena: 64%
      Vrijeme: 1.7.2020. 1:49:00
      Autor: Hercule Poirot
      Broj komentara: 5
      Broj pogleda: 638
    • Otvorene karte
      Kod: TX ZS 1095/1097
      Ocjena: 86%
      Vrijeme: 30.6.2020. 1:23:00
      Autor: igor 12
      Broj komentara: 6
      Broj pogleda: 703

    Aukcije

    Forum

    Najčitanije

    Vijesti

      Magazin

      Recenzije

      • Izgubljeni svijet
        Kod: ZG VEC 107/109
        Ocjena: 95%
        Vrijeme: 14.4.2020. 23:55:00
        Autor: igor 12
        Broj komentara: 17
        Broj pogleda: 2548
      • Poslije apokalipse
        Kod: NN LIB 55
        Ocjena: 100%
        Vrijeme: 23.5.2020. 17:54:00
        Autor: Jerry Krause
        Broj komentara: 1
        Broj pogleda: 2432
      • Put za raj
        Kod: ZG VCSP 32
        Ocjena: 50%
        Vrijeme: 3.7.2020. 23:14:00
        Autor: Djole
        Broj komentara: 1
        Broj pogleda: 1591
      • Svijet Nancy Porter
        Kod: NN ALM 7a
        Ocjena: 61%
        Vrijeme: 21.4.2020. 18:47:00
        Autor: Jerry Krause
        Broj komentara: 0
        Broj pogleda: 1560
      • Bokser Pat
        Kod: TX ZS 370/371
        Ocjena: 57%
        Vrijeme: 11.4.2020. 0:26:00
        Autor: tex2
        Broj komentara: 6
        Broj pogleda: 1380

      Aukcije

      Forum