Misteriozna stvar koja živi iza frižidera

Dylan Dog

DD LUSP 4b | 32 str.

Mušterije ipak svako malo navraćaju u Craven Road tražeći pomoć detektiva noćnih mora, no kako Dylana trenutačno nema kod kuće, Groucho je primoran baciti se na rješavanje misterije zašto jedna mačka konstantno bulji iza frižidera…

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 92%

Priča 9

Scenarij 10

Crtež 9

Naslovnica 8

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 56%

P*5

S*5

C*6

N*4

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Sedam prokletih duša
    DD LUSP 4

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • Sette anime dannate
    DD SPEC 6

ZANIMLJIVOSTI

  • igra riječi; jedan od aktera priče je stanoviti ministar Minor, što aludira na bivšeg britanskog političara Johna Mayora («mayor» - veći, većina «minor» - manji, neznatan)
  • televizijski spiker koji u vijestima komentira svaki ministrov potez je zapravo nitko drugi nego Howard Beale, kojeg pamtimo iz «Kanala 666» gdje na početku priče počini samoubojstvo pred televizijskim kamerama pucnjem u glavu

Sclavija možemo optužiti da piše politički obojene priče, možemo ga optužiti da je tendenciozan, ali teško da mu itko može osporiti način na koji priča svoje priče. Jednostavno se ovdje može iščitati Sclavijevo političko opredjeljenje (a koje se on zapravo nikada niti nije previše trudio kriti), i to ponajviše zahvaljujući tome koje je političko opredjeljenje ovdje izvrgnuto ruglu i protiv kojega su Sclavijeve «strelice» uperene. Samim time za očekivati je da se simpatizerima političke opcije koju ovdje ismijava Tiziano priča o frižideru zacijelo neće svidjeti, ali u neku ruku i samim time je Sclavi opet postigao neki efekt.

Klasičan Sclavijev rukopis itekako je prepoznatljiv; još jedna prezentacija vrsnog umijeća baratanja simbolikom, alegorijom, koja u sebi krije političku satiru obojenu cinizmom, društvenom kritikom a sve to začinjeno (crno)humornim tonom (kako to uostalom i priliči Grouchovim kratkim pričama) i prstohvatom nadrealizma… a rezultat svega toga funkcionira na jedan vrlo dobar, čak dapače, na trenutke odličan način. Inteligentno je ovo djelce koje po tko zna koji put predstavlja Sclavija u punoj formi, ali gdje također nije naodmet napomenuti da kada se zagrabi malo dublje ispod površine ove još jedne Sclavijeve «zafrkancije», vidi se koliko je ova epizoda o frižideru jedna zapravo ozbiljna a i pomalo tužna priča.

Naprijed

DD LUSP 7 Kuća izgubljenih

DD LUSP 2 Snovi

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • prozirna senka

    Ukupna ocjena 22%

    1, 1, 5, 1

    Pa, lepo je uvazeni recenzent napomenuo, onaj kome se svidja pljuvanje po britanskoj demokratiji (a ovde i po konzervativcima, kao legitimnoj politickoj opciji) dace vece ocene, ja svakako necu. Zbog sopstvenog opredeljenja, naravno, ali i zbog prinicipijelne kritike na kritike britanskoga drustva. Ua za Sklavija. Pikato tragican, a naslovna strana, ovaj, naslovna strana, ovaj...:-(
    15.04.2006
    01:30:00 sati
    prozirna senka
    uredi
  • Curunir

    Ukupna ocjena 26%

    3, 1, 4, 2

    Ha, pa nek mi nadje bolje drustvo od britanskog! Mozda kanadsko, sto je opet pod Krunom:-pppppp. Kamo srece da su i US ostale pod Krunom, bar bi Indijanci prezivjeli a ne bi bilo ni Busha ni ropstva ni nezasitnih kauboja koji sve tamane.... I dakako, pa Senko ti bi se morao oduseviti, vidis da se rabi rijec frizider i to jedno 20 puta na 30ak stranica!!!!!:-((
    :)))
    Sam strip, jeftina patetika bez imalo humora i zabave. Jadni Groucho.
    15.04.2006
    19:11:00 sati
    Curunir
    uredi
  • Ukupna ocjena 13%

    1, 1, 2, 1

    Smeće nultog reda. Nezabavno i nesmiješno. Dakle, pravo štivo za poštovanog recenzenta (ujedno, slušača Madonne). Piccatta inače cijenim, pa mu dajem ocjenu više (inače, zaslužuje sav prezir što je radio na ovoj stupidnosti). Sclavi, kako si se srozao. Ako želiš raditi istinski humor, natrag k korijenima - za početak, 20 filmova Buda Spencera i T. Hilla.
    15.04.2006
    21:29:00 sati
    stinky
    uredi
  • npetros2@htnet-dsl

    Ukupna ocjena 20%

    2, 3, 1, 2

    !
    15.04.2006
    21:46:00 sati
    npetros2@htnet-dsl
    uredi
  • Ukupna ocjena 16%

    1, 1, 3, 1

    Prvi put da dajen jedinice, ali to ova žalost i zaslužuje.
    16.04.2006
    18:22:00 sati
    vice
    uredi
  • Aco

    Ukupna ocjena 29%

    2, 3, 4, 2

    Nisam ni desničar ni ljevičar(u biti,pojma nemam što ovi pojmovi znače),ali činjenica jest da je ovaj strip totalni promašaj.Bez konkurencije,ovo je najgori Grouchov dodatak do sada.Smijao sam se jedino kad mačka pdne kroz prozor i pravo Grouchu u krilo ali to je premalo za prolaznu ocjenu.Piccato mi je oduvijek bio drag ali ovakve epizode ga samo srozavaju.Još jednom-loše.
    18.04.2006
    17:35:00 sati
    Aco
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 22%

    2, 1, 4, 1

    A što reći nego da su ovo gluparije. Nije bilo baš smiješno i priča nema smisla, a ovi dodaci su često bezvezni i nepotrebni. Jedino Piccatto zaslužuje malo veću ocjenu.
    19.04.2006
    23:40:00 sati
    mpavin
    uredi
  • Heyoka

    Ukupna ocjena 38%

    2, 2, 8, 2

    Tony Blair je laburist (dakle, papirnati ljevičar) no to mu ne smeta da poput poslušnog psića ide sa američkim Hitlerom (nazvao bih ga Hitlerom 21.vijeka no odnedavno imamo i iranskog pa da se ko ne zezne) u sodomizirajuće pohode po Bliskom Istoku gdje njegovi vojnici junački do balčaka zabijaju metle u analni otvor zarobljenika. Sclavi ima dosta stavova s kojima se slažem (mada me njegova zoofilija, napravljena po uzusima vegetarijanske Al Qaide - PETA-e -, tjera na povraćanje), i sam sam ljevičar no ne takav da bih obilježavao datume dolaska prve socijalističke vlasti u svojoj zemlji u svojim djelima (4.8.1983. - nije u ovoj epizodi, ali je iz one - među svim vodećim svjetskim psihijatrima čuvene - diskusije o DD UT koju imamo na forumu kao vječni argument neuračunljivosti u slučaju da nas optuže za kakvo krivično djelo). Njegovo ljevičarstvo opasno naginje nacizmu jer je lišeno svake samokritičnosti što, pretpostavljam, Čovjek-Munja nije htio postići. Grouchov humor mlak mada su desničari dušu dali (no pun intended) za ismijavanje. :)
    25.05.2006
    10:59:00 sati
    Heyoka
    uredi
  • Barker

    Ukupna ocjena 55%

    5, 5, 8, 1

    Izvan direktnih politickih konotacija, ovo moze biti zabavno stivo o samospoznaji :p
    16.09.2006
    13:28:00 sati
    Barker
    uredi
  • Lucy Liu

    Ukupna ocjena 94%

    9, 9, 10, 10

    When Dylan's not home,who're you gonna call?Groucho Marx!When your cat is starin' at yo' fridge,who're you gonna call?Groucho Marx!
    23.09.2007
    11:45:00 sati
    Lucy Liu
    uredi
  • Ukupna ocjena 56%

    4, 4, 9, 5

    Kraj i crtež su mi se jedino svidjeli...ostalo nije vrijedno spomena....
    06.10.2007
    23:44:00 sati
    Akul
    uredi
  • Windwalker

    Ukupna ocjena 77%

    8, 8, 8, 5

    Jedan od boljih Groucha.
    13.03.2008
    10:20:00 sati
    Windwalker
    uredi
  • ken2

    Ukupna ocjena 32%

    2, 2, 5, 5

    koliko god volim grouchoa u dylanu, toliko su mi ove njegove solaže besmislene, uz najbolju volju i političko opredjeljenje, ipak nisam izdržao do kraja
    16.04.2008
    09:44:00 sati
    ken2
    uredi
  • Panon

    Ukupna ocjena 85%

    9, 8, 9, 7

    Ovaj dio sa Grouchom stvarno pere konzervativne desničare, he, he, pozdrav druže Sclavi! U svakom slučaju, Grouchov dodatak uvijek ispadne dobra zayebancija.
    19.10.2008
    22:02:00 sati
    Panon
    uredi
  • Spock

    Ukupna ocjena 73%

    7, 7, 8, 7

    Vrlo dobro! Nasmijao sam se par puta, a političke gluposti me ne zanimaju pa mi i ne smetaju.
    28.11.2008
    08:34:00 sati
    Spock
    uredi
  • flamboyant soul

    Ukupna ocjena 31%

    3, 3, 4, 1

    Heh, e moj Groucho...Mada, na stranu politika, ima nekoliko dobrih fora.
    13.01.2009
    02:27:00 sati
    flamboyant soul
    uredi
  • Opti

    Ukupna ocjena 40%

    3, 2, 8, 1

    Ovaj dodatak mi se nije svidio, previše konfuzno, s potpuno besmislenom radnjom, dok su ovi drugi bar malo pokušali unijeti priču. Veliki minus prevoditeljici koja se nije ni potrudila prevesti neke od šala koje rade po principu igre riječi.
    Crtež je dobar, naslovnica grozna; GROUCHO IS WATCHING YOU.
    22.07.2009
    08:03:00 sati
    Opti
    uredi
  • Klukas

    Ukupna ocjena 62%

    7, 7, 6, 2

    Zabavno i opuštajuće. Ništa spektakularno, ali ocjena više kad se malo promisli i o pozadini.
    Picatta inače volim no ovdje je nekako nenadahnut.
    Naslovnica? Hmmm
    09.11.2009
    22:59:00 sati
    Klukas
    uredi
  • supermike

    Ukupna ocjena 63%

    6, 6, 7, 6

    Sve ove kratke pričice su slične. Simpatične je ono što najviše mogu reći za to jer su prekratke da bi ih mogao ozbiljno ocjeniti. Ova je dosta solidna a Piccatto je dosta izgubio onaj veličanstveni dar koji je imao u mom omiljenom Dylanu broj 18!

    18.12.2011
    02:43:00 sati
    supermike
    uredi
  • acestroke

    Ukupna ocjena 86%

    8, 9, 9, 8

    Veoma ambiciozna i zabavna prica.  Ovo se moze gledati kao zabavna horor/komedija, ili satira o Engleskoj vladi i paklu.  Kako god da se pogleda, vidi se da ovdje Sclavi i Piccatto rasturaju, kao sto su inace radili u ranim danima u ovom serijalu.  Groucho je veoma simpatican lik, i ovdje, kao glavni heroj price, uspije da odrzi radnju i pricu puno bolje nego sto sam ocekivao.  Crtez odlican, naslovnica dobra, a prica i scenarij su neponovljivi, iako su malo konfuzni; ipak se mora priznat da su veoma originalni i zabavni.  Super.

    11.08.2012
    16:53:00 sati
    acestroke
    uredi
  • bjelolasica

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    " Hej, kolegice! Rekli su mi da voliš viceve. Znaš li onaj o dvojici koji se sretnu i jedan pita drugoga:

    - Što ti se dogodilo?

    - Znaš umro je djed.

    - Oh, žao mi je... Ali bio je jako star?

    - Osamdesetšest godina.

    - Pa, čuj, normalno je...

    Ali onaj tužni ga prekine:

    - Ne, znaš, on je bio fenomen. Izgledalo je da ima trideset manje. Na dan kad je umro odveo je dvije u motel.

    - D - dvije? Ah, znači od toga... srce...

    - Ma ne, nije to! Bio je požar u motelu!

    - Oh, nebesa, onda je jadan izgorio! Užasne li smrti!

    - Ne, ne! Stigli su vatrogasci s platnom i on se bacio sa sedmog kata.

    - Ah, shvaćam! Promašio je platno i ...

    - Ma ne, pogodio je u sredinu. samo što je odskočio u željeznu ogradu susjedne zgrade.

    - I tako je umro! 

    - Ne, odskočio je i od tamo, preletio tristo metara i završio na nekakvoj velikoj anteni.

    - I tako je napokon umro!

    - Ma, ne! Prosklizao je njome kao na toboganu i nastavio letjeti!

    - Pa dobro, može li se znati kako je umro?

    - Trebali smo ga srušiti.

    29.09.2012
    14:45:00 sati
    bjelolasica
    uredi
  • sergej773

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    12.04.2014
    21:17:00 sati
    sergej773
    uredi
  • going going

    Ukupna ocjena 90%

    9, 8, 10, 9

    Ja nisam upoznat sa politickim okolnostima zbog kojih je ova epizoda nastala, ali mi je svejedno bila izuzetno zanimljiva i zabavna.

    Sclavijeva tumacenja Pakla, zivota, nistavila i takvih metafizickih razmisljanja mi nikad nije dosta!

     

    Piccato jedan od najboljih crtaca DD!

    05.08.2014
    21:20:00 sati
    going going
    uredi
  • Stripmen

    Ukupna ocjena 54%

    6, 5, 5, 6

    Solidna priča na momente dosadna.

    30.09.2014
    08:21:00 sati
    Stripmen
    uredi
  • Tutta

    Ukupna ocjena 29%

    1, 1, 7, 2

    Lose.

    06.04.2015
    23:19:00 sati
    Tutta
    uredi
  • King Warrior

    Ukupna ocjena 27%

    1, 1, 6, 3

    Ne bih rekao da nam je Sclavi ovom pricom htjeo da prenese politicku poruku, prije bih rekao da je bio drogiran. 

    07.04.2015
    00:23:00 sati
    King Warrior
    uredi
  • allessi

    Ukupna ocjena 82%

    9, 8, 8, 7

    Ova kratka epizoda je odrađena jako dobro na ovih 30 stranica prostora.. Politički orijentirano, ali humoristički dobro izvedeno.. Kratko, ali intrigantno  :)  Zaslužuje prolaznu ocjenu..

    21.05.2015
    17:34:00 sati
    allessi
    uredi
  • RadioClash

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Odlično

    15.02.2016
    16:17:00 sati
    RadioClash
    uredi
  • karlitos

    Ukupna ocjena 94%

    10, 8, 10, 10

    Odličan Grouchov dodatak. Super priča puna satire i crnog humora. Piccatto je odličan crtač, a i naslovnica je super.

    13.11.2016
    11:46:00 sati
    karlitos
    uredi
  • Dwayne_Looney

    Ukupna ocjena 35%

    2, 2, 7, 2

    Nisam baš 100% siguran o čemu je Sclavi pisao i koje je poruke slao ali znam da je dodatak loš i nezanimljiv, bez humora. Očito su mu dosadili talijanski konzervativci pa je to mislio ovdje ubaciti ali vrlo loše

    23.12.2016
    19:39:00 sati
    Dwayne_Looney
    uredi
  • Jocko

    Ukupna ocjena 85%

    9, 9, 9, 4

    Sreća pa mi politički elementi ove ultra zabavne pričice nisu ni malo pokvarili utisak (kao većini ovde).
    Ta podela na desnicu i levicu zamara, a i sam Gručo izjavljuje kako se verovatno ništa ne bi promenilo ni da je Minor došao na vlast. Sve su to dve strane jednog istog novčića i ne dozvoljavam da mi (upitna) politička orijentacija autora pokvari ovo delo. Da je redovan Dilan u pitanju ili da je epizoda o Sklavijevoj borbi za zaštitu životinja pa i da se iznerviram, ali kada je Gručo u prvom planu, sve tričarije poput političkih poruka (skrivenih ili ne) me ni najmanje ne dotiču.
    Ne znam kakav je Ludensov prevod (a i ne želim da znam) ali je prevod Veselog Četvrtka savršen, i najbanalnija igra reči je prevedena. Pravi humor fest, naročito u prvoj polovini stripa.
    Upravo mi se kod ove pričice sviđa spoj politike i nadrealnog. Kao i što pred kraj vidimo malo ozbiljnijeg Gruča.
    Odlična je i aluzija na specijale Sedam prokletih duša i Stravu iz nekog drugog kad, kao i parodiranje Dilanovog lika.
    Jedino mi se ne sviđa što je ono čudovište ubačeno iznebuha i malo konfuzniji, nezgrapniji scenario. Cela ta priča sa mačkom, frižiderom, pticom, političarem i jednim velikim Ništa je sjajna!
    Pikato odličan, kao i u ranoj fazi.
    EDIT: Oceniću originalnu naslovnu koja je u uglu Ludensovog specijala 4... a ona je za 4, šteta što kvari prosek.

    21.03.2017
    05:45:00 sati
    Jocko
    uredi

Anketa

Što vam je najinteresantnije na stripovi.com?

Rezultati

Arhiva

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

Aukcije

Forum