Kuća izgubljenih

Dylan Dog

DD LUSP 7 | 132 str.

Kuća Velascovih je potpuno prazna. U njoj više niko ne živi, jedino tišina noći. Stanovnici grada Haven mora da kriju neku tajnu, ili makar tako samo izgleda. Dylan dolazi da istražuje misteriju kuće, ali prvo mora da čuje i razumije one čudne glasove iz dubine podruma kuće...

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 100%

Priča 10

Scenarij 10

Crtež 10

Naslovnica 10

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 85%

P*8

S*8

C*8

N*7

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Kuća izgubljenih
    DD LUSP 7
  • Kuća izgubljenih ljudi
    DD SUPB 34

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • La casa degli uomini perduti
    DD SPEC 5

ZANIMLJIVOSTI

  • Priča sadrži elemente filma “The Amityville Horror”, odnosno "ukletu" kuću koja progoni svoje žitelje.
  • Dylan spominje "Evil dead", kultni film Sama Raimija iz 1981. godine.

Prvo se oči polako zatvore. Onda nekako prelazimo u onaj čudni svijet snova dok nas mozak više ne može ništa da čuje, i postane gluh na sve što ostane budno. Kad nas snovi onda savladaju, jedino se možemo nadati da će biti zabavni i lijepi, a ne noćne more, koje mogu da traju vječno (makar u našem umu). U tim snovima nekad vidimo ljude koje znamo, ali oni se uvijek neobično ponašaju – potpuno drugačije zvuče, i rade lude stvari koje ne možemo da shvatimo. Da je moj čitav život makar kao jedan od mojih snova, to bi stvarno bila prava ‘avantura’ u kojoj ne bih hteo često učestvovati.

Dylanova avantura u epizodi “Kuća izgubljenih” je nešto poput dubokog sna od kojeg se naš Istraživač noćnih mora jednostavno ne može da probudi. Stanovnici Havena, malog gradića u kojem je kuća Velascovih locirana, svi izgledaju kao zombiji: hodaju, i očito su živi, ali vidi se da unutra u sebi nemaju ništa. Liče na igračke na navijanje koji se kreću okolo ne zato što hoće, nego zato što im je takav život. Dylanu ovo nije jasno, i čovjek je normalno više iznenađen ponašanjem stanovnika gradića nego što je iznenađen kućom Velascovih. Ovo mjesto očito nije slično ni jednom drugom kojeg je nas junak ikad prije posjetio.

Casertanov crtež u ovoj priči jednostavno vlada; čovjek sa svojom olovkom kreira jedan svijet u kojem stvarnost i mašta zajedno egzistiraju, i polako gradi ton koji je nezaboravljiv. Svaka njegova slika, svaka vinjeta, je savršena: ni jedan crtež se ne osjeća nepotrebnim, niti ih ima premalo. Nisam nikad prije mogao zamisliti da horor film može da postoji na stranicama stripa, ali ovdje Casertano djeluje kao režiser i kinematograf: isto kao da je čovjek neka vrsta reinkarnacije Stanleya Kubricka i Conrada Halla, u jednom dijelu. Nije ni čudo što je njegov crtež odgovoran za neke od najboljih epizoda Dylanovog serijala (Iza ogledala, Uspomene Nevidljivog, Poslije ponoći).

Što se tiče Sclavijevog scenarija, šta se drugo može reci što već nije rečeno? Svi mi Dylanovci znamo da je čovjek otac ovog junaka, i da bez njega, na žalost, dobijamo samo osrednje epizode koje danas izlaze u redovnim izdanjima. Kad on sarađuje sa najboljim Dylanovim crtačima (Casertano, Ambrosini, Stano), dobijamo vrhunce ovog serijala, kao Poslije ponoći, Dugački pozdrav, Morgana i Klub strave. Sad možemo dodati i Kuću izgubljenih toj grupi, zato što stvarno zaslužuje da bude spomenuta uz ta ostala remek djela. Ali eto, dosta više, umori se sav do pisanja. Odoh da spavam, i nadam se da će mi snovi biti istog kvaliteta kao Kuća izgubljenih.

Naprijed

DD LUSP 13 Mefisto

DD LUSP 4b Misteriozna stvar koja živi iza frižidera

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • drogsy

    Ukupna ocjena 92%

    9, 9, 10, 8

    Dobra priča, a i sviđa mi se taj Casertano sa početka devedesetih.

    Dobar je i kraj što se tiče onih zadnjih desetak stranica.

    22.07.2010
    11:47:00 sati
    drogsy
    uredi
  • Panon

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Definitivno jedan od najboljih DD Specijalaca, a Casertanov crtež na vrhuncu! Njegov crtež stvara posebnu atmosferu mistike u ovoj epizodi. Predobra je i zamisao što na kraju ispada da nije kuća ta koja je 'ukleta', nego stanovnici mjesta. Prvi DD Specijal kojeg sam pročitao i bocnuo točno na izvrsnu epizodu :)

    Napomena: ovaj Specijal zapravo ima 130 str., jer nema tekstualnog dodatka.

    22.07.2010
    15:37:00 sati
    Panon
    uredi
  • Barker

    Ukupna ocjena 92%

    9, 9, 10, 8

    definitivno jedan dd klasik kojeg smo mi dobili odprilike deceniju kasnije :/ izuzetna atmosfera na svih 160 strana zahvaljujucu autorskom dvojcu koji je skoro uvek imao dobitne kombinacije! osecaj teskobe dok protagonisti borave u kuci je prikazan fenomenalno, bukvalno filmski. tvist na kraju je odlican iako sa ove vremenske distance moze izgledati malo jeftino.

    22.07.2010
    18:54:00 sati
    Barker
    uredi
  • Lucy Liu

    Ukupna ocjena 49%

    5, 5, 3, 10

    Eh,moglo je bolje!

    24.07.2010
    08:18:00 sati
    Lucy Liu
    uredi
  • Goran100

    Ukupna ocjena 82%

    8, 9, 8, 7

    Klasično Sclavijevo izvrtanje uloga. Dobar specijalac.

    24.07.2010
    15:10:00 sati
    Goran100
    uredi
  • Spock

    Ukupna ocjena 97%

    10, 10, 10, 7

    Dovoljno je reći Sclavi & Casertano. Najbolji Dylanov specijalac!

    30.07.2010
    07:05:00 sati
    Spock
    uredi
  • poison

    Ukupna ocjena 96%

    10, 10, 9, 9

    ova recenzija mi je posluzila kao preporuka da procitam strip. hvala puno, nisam se pokajao sto sam kupio.

    24.08.2010
    08:22:00 sati
    poison
    uredi
  • doktor78

    Ukupna ocjena 80%

    8, 8, 8, 8

    07.10.2010
    12:28:00 sati
    doktor78
    uredi
  • Felagund

    Ukupna ocjena 90%

    9, 9, 9, 9

    Izvrstan broj, jednostavno izvrstan broj, neznam sto drugo reci, osim da sam zahvaljujuci tom broju pozelio procitat Mathesonovog "Ja sam legenda".

    03.03.2011
    15:24:00 sati
    Felagund
    uredi
  • supermike

    Ukupna ocjena 92%

    10, 8, 10, 8

    Dobar specijal ukratko. Bilo je super vidjeti Dylana skroz pogubljenog i histeričnog. Casertano je ovo odradio odlično, super atmosfera!

    09.01.2012
    17:06:00 sati
    supermike
    uredi
  • bjelolasica

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Sclavi & Casertano.

    29.09.2012
    14:31:00 sati
    bjelolasica
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 84%

    9, 7, 10, 6

    Klasični Sclavi koji se ne boji prodrijeti u dubinu Dylanovog lika, njegovih strahova i mora. Kraj mi je malo pokvario dojam, ubacivanje paralelnih dimenzija je nepotrebno jer ako selo ne postoji u našoj dimenziji i Groucho je naišao samo na groblje kako su Dylan i onaj njegov prijatelj prije njega uspili ući u selo? Klasične Sclavijeve zbunjoze.. Casertano odličan, naslovnica traljava.

    03.07.2013
    11:41:00 sati
    mpavin
    uredi
  • Rahazlam

    Ukupna ocjena 92%

    9, 9, 10, 8

    Savrsena jeziva atmosfera koja se proteze kroz cijeli strip,tema zanimljiva,kuca je jedna od najcescih tema horora,crtez odlican,naslovnica solidna.

    09.08.2013
    19:07:00 sati
    Rahazlam
    uredi
  • Opti

    Ukupna ocjena 82%

    10, 7, 8, 7

    Zabavna priča, mada moram priznati da me riješenje s paralelnim Havenom podosta razočaralo, to je valjda Sclavijev omiljeni način raspleta. Top dijelovi su ona dvojica staraca koji predskazuju kišu i prvih 40-ak stranica, gdje još vlada neki osjećaj nepoznatog.

    Crtež je vrlo dobar. Naslovnica može proći.

    13.08.2013
    10:41:00 sati
    Opti
    uredi
  • kazo3000

    Ukupna ocjena 81%

    8, 8, 8, 9

    13.12.2013
    10:40:00 sati
    kazo3000
    uredi
  • Stripmen

    Ukupna ocjena 60%

    7, 6, 5, 6

    Nije mi ova epizoda baš sela.

    30.09.2014
    08:18:00 sati
    Stripmen
    uredi
  • Ukupna ocjena 62%

    6, 6, 7, 5

    08.08.2015
    20:33:00 sati
    coszinus
    uredi
  • going going

    Ukupna ocjena 91%

    8, 10, 10, 7

    Sjajna prica! Casertano je majstor atmosfere, pravi horror su nam ponudili on i Sclavi. Iako mislim da bi utisak bio jos bolji bez svestenikovog govora na poslednjoj strani

    11.12.2015
    21:12:00 sati
    going going
    uredi
  • Ukupna ocjena 79%

    8, 8, 8, 7

    25.12.2015
    23:27:00 sati
    Eddie Monsoon
    uredi
  • RadioClash

    Ukupna ocjena 86%

    9, 8, 10, 5

    Naslovnica bezveze

    24.09.2016
    17:33:00 sati
    RadioClash
    uredi
  • Jocko

    Ukupna ocjena 94%

    10, 10, 10, 4

    Odličan specijalac, od prvih pet specijalaca ovaj je drugi najbolji posle Mefista a tu su negde po kvalitetu.
    Ima čuvenu Lavkraftijansku kuću (kao i u MM #5 Strava u Providenceu), misteriju malog mesta itd - nema bolje kombinacije za horor... Ipak, nekad se čini da su scene u selu strašnije od scena u kući. Od svih epizoda koje sam čitao ovde je Dilan bio najbliži ludilu. Onaj delirijum pri kraju je odlično prikazan ali postaje malo over the top kako se bliži kraj stripa. Takođe ono pojašnjenje oko kuće i čoveka koji ju je sagradio je bezveze, na kraju ispade svako dobar i svako loš - i žitelji i kuća. Krenuše sa bakljama, toljagama i motikama na kuću da bi zamolili Dilana da bude jedan od njih, kako da ne... Paralelne dimenzije na kraju su baš kul - rascep ličnosti, što da ne. Ko zna, možda je pravi Dilan umro u prvim brojevima i sve ovo kasnije je neki drugi ''on''?? Na kraju krajeva možda je ''pravi'' Dilan onaj koji je ostao u Hejvenu. Ili nema ''pravog''...
    osećaj je sličan kao nakon čitanja Totentanza - da li se desilo ili ne?

    Casertanov crtež je strava, naročito nezaboravna stranica sa nakaznom decom iz Hejvenske škole ili scene delirijuma. Ono kad sveštenik da Dilanu čašicu i kaže ''PIJ!'' - da je to crtao bilo ko a naročito M&G ispalo bi prosečno. Casetano i od prosečne scene napravi antologijsku, pa i od sto puta viđene scene seksa (na groblju).
    Originalna naslovna je golo govno, ona Villina za superbook je sjajna. Jebiga ocenjuje se originalna.

    27.11.2016
    02:26:00 sati
    Jocko
    uredi
  • King Warrior

    Ukupna ocjena 74%

    8, 7, 8, 5

    Ovo da je strip o Zagoru, sigurno bi diskutovali o tome da li se Dylan vratio kuci ili je ipak ostao u Havenu. Prica je bukvalno Dylanov demon ludila, mada sigurno ne kada je kvalitet epizode u pitanju. 

    08.07.2017
    16:56:00 sati
    King Warrior
    uredi
  • karlitos

    Ukupna ocjena 95%

    10, 10, 9, 8

    Odlična epizoda s genijalnim krajem.

    24.08.2017
    20:43:00 sati
    karlitos
    uredi
  • Dexters

    Ukupna ocjena 96%

    10, 9, 10, 9

    Jeremy, istraživač paranormalnog, posjećuje jednu ukletu kuću u malom engleskom selu- da bi istražio navodne paranormalne događaje u njoj. Njegov lik je "suvišan čovjek", rekao bih da je bez obitelji, nema posla- možda egzistira jer se ogrebao od penziju. Jeremy ubrzo nestaje,i na njegovo mjesto stupa Dylan. Svakodnevica (užasna?) se vrti oko boravka u kući, buljenja u njen interijer, i posjeta obližnjem selu da bi se priskrbile namirnice. Onda se brže- bolje vraćate u kuću da bi ste u njoj boravili/preživjeli.

     

    Dylan i čitatelj osjećaju prisutnost "zla", ali ne možemo ga lokalizirati. Već na str.1 imamo izraz: osjećam nemir, ali ne uočavam ništa opipljivo. Izdvojio bih moment kada Dylan pronađe usmrćenu mačku pred kućom, govori: da je bio čovjek, manje bih plakao. Tu naslućujemo obrat, bar na perceptivnoj razini- zlo je vani.

     

    Sclavi nam nudi model u kojem zlo nije život, a bogme ni smrt. Str.46 pastor Hagerty govori: ne zaboravi da moraš umrijeti, bez smrti ne bismo mogli imati život. Zlim bićima iz sela smrt služi samo kao alatka prema vječnom životu, prema egzistiranju zla kao takvog. Lutaju između života i smrti, između svjetla i tame, obožavaju zlo.

     

    Tvorac kuće, čiji se duh pojavljuje, govori nam kako je kuću napravio kao kulu protiv zla. Međutim, zov tame je bio prejak. Da ne bi popustio, zatvorio se u kuću i umro od gladi i žeđi (str. 113). Primjetite Sclavijevu kritiku kršćanstva: bijeli duh s bradom i poniznim pogledom, odbacivanje tijela, zatvaranje u samostan,naposljetju raspad duha, zajedno s kućom tj. samostanom. Zov tame u Dylanovom slučaju se manifestira kroz ljubav prema Marilys (nemognućnost odbacivanja vlastitog tijela), i kroz spoznaju da si sam,a svi su čudovišta- onda se prepusti jer možda sam zapravo samo ja čudovište koje živi u samostanu.

     

    Tema se može posmatrati na podlozi tipične Sclavijeve ideje užasa svakodnevice i bijega od iste, ali meni je draže posmatrati na jednoj filozofsko- hipotetskoj razini. Ako bi zlo, koje svatko od nas može subjektivno definirati, doista postojalo u toliko širokim razmjerima- što nam je onda činiti? Materijala za razmišljanje ima, Sclavi ne daje daje odgovor već se rasplet scenarija događa na relativno banalan način postojanja više dimenzija postojanja. Ipak ukazuje nam na roman Richarda Mathesona- I Am legend, možda se tu barem krije put do istine, jer odgovoru još nismo dorasli.

    25.08.2018
    09:25:00 sati
    Dexters
    uredi
  • FINALLE

    Ukupna ocjena 79%

    7, 8, 9, 7

    05.01.2019
    23:21:00 sati
    FINALLE
    uredi

Anketa

Što vam je najinteresantnije na stripovi.com?

Rezultati

Arhiva

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Gospodari pretpovijesti
    Kod: NN LIB 39
    Ocjena: 73%
    Vrijeme: 18.5.2019. 18:49:00
    Autor: Spock
    Broj komentara: 2
    Broj pogleda: 429
  • Monstrum iz Philadelphie
    Kod: ZG VC 137/138
    Ocjena: 82%
    Vrijeme: 14.5.2019. 18:13:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 5
    Broj pogleda: 596
  • Spirale multiverzuma
    Kod: NN LIB 64b
    Ocjena: 60%
    Vrijeme: 14.5.2019. 0:36:00
    Autor: Jerry Krause
    Broj komentara: 1
    Broj pogleda: 847
  • Ledene zemlje
    Kod: ZG MX 33
    Ocjena: 73%
    Vrijeme: 3.5.2019. 1:04:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 10
    Broj pogleda: 1265
  • Buntovnik
    Kod: KT LMS 619/620
    Ocjena: 44%
    Vrijeme: 27.4.2019. 19:30:00
    Autor: Spock
    Broj komentara: 4
    Broj pogleda: 839

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Tajna druida
    Kod: ZG MX 32
    Ocjena: 65%
    Vrijeme: 22.2.2019. 2:20:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 10
    Broj pogleda: 3467
  • Zemlja
    Kod: NN LIB SB 11g
    Ocjena: 76%
    Vrijeme: 2.3.2019. 0:09:00
    Autor: Jerry Krause
    Broj komentara: 1
    Broj pogleda: 2252
  • Riječni pirati
    Kod: MN LIB 5
    Ocjena: 82%
    Vrijeme: 19.3.2019. 0:10:00
    Autor: Spock
    Broj komentara: 18
    Broj pogleda: 1867
  • Španjolska kopča
    Kod: TX LIB 90
    Ocjena: 35%
    Vrijeme: 22.2.2019. 2:09:00
    Autor: selanne
    Broj komentara: 7
    Broj pogleda: 1664
  • Na koži
    Kod: DD LU 153
    Ocjena: 56%
    Vrijeme: 2.3.2019. 10:15:00
    Autor: Mhejl
    Broj komentara: 5
    Broj pogleda: 1598

Aukcije

Forum