Izbor

Dylan Dog

DD LUSP 9 | 160 str.

Dok Grouchov život visi o koncu, Smrt vodi Dylana kroz njegove brojne izbore i alternativne živote koje zbog tih odluka nikada nije proživeo. I na kraju će morati da napravi izbor od koga zavisi Grouchov život...

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 74%

Priča 8

Scenarij 7

Crtež 9

Naslovnica 2

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 76%

P*8

S*7

C*7

N*6

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

 • Izbor
  DD LUSP 9
 • Izbor - Ledena groznica
  DD SUPB 56

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

 • La scelta
  DD SPEC 18

ZANIMLJIVOSTI

 • Ovo je DD priča u kojoj verovatno ima najviše referenci na prošle brojeve. Spominju se, redom:
  DD IT #175: "Il semme della follia/Sjeme ludila"
  DD IT #190: Il segreto di Mordecai/Mordecaijeva tajna
  DD IT #121: Finche morte non vi separi, odnosno DD SD #43: "Dok vas smrt ne rastavi"
  DD IT #80: Il cervello di Killex, odnosno DD AB #4: Kileksov mozak
  DD IT #19: Memorie dall’invisibile, odnosno DD ZS #19: "Uspomene nevidljivog"
  DD IT #88: Oltre la morte, odnosno DD Horus #1: "S druge strane smrti"
  DD IT #81: Johny Freak, odnosno (nadamo se) DD AB #5: "Johnny Freak"
  DD IT #127: Il cuore di Johny, odnosno DD SD #49: Johnyjevo srce
  DD IT #200: Il numero duecento, odnosno "Broj dvjesto"
  DD IT #123: Phoenix, odnosno DD SD #45: "Phoenix"
  DD IT 129: Il ritorno di Killex, odnosno DD SD #51: Killexov povratak
  DD IT #4: Il Fantasma di Anna Never, odnosno DD ZS #4: "Priviđenje Ane Never"
  DD IT #98: Lo sguardo di Satana, odnosno DD SD #20: "Sotonin pogled"
  DD IT #136: Scanner, odnosno DD SD #57: "Skener"
  DD IT #1: L’alba dei morti viventi, odnosno DD ZS #1: "Doktor Ksabaras", odnosno DD SD Extra #1: "Zora živih mrtvaca"
  DD IT #109: Il vollo del struzzo, odnosno DD SD #31: "Nojev let"
  DD IT #25: Morgana, odnosno DD ZS #25: "Morgana"
 • Smrt je dobila novi "look" – sada izgleda kao mantija sa očima i ustima. Na UBC-iju kažu da to podseća na neke ratnike iz mange Nausicaa, međutim Paola Barbato kaže da je u pitanju nesporazum: htela je samo da Smrt izgleda "prijatnije", a Piccatto ju je prilično promenio
 • Piccatto se potrudio da sve scene iz ranijih epizoda crta u stilu svojih kolega koje su te scene originalno nacrtalo. Tako imamo Piccatta koji imitira Brindisija, Casertana, Marija, Stana... i solidno mu ide
 • Greška na strani 88 (mada verovatno namerna): ako Dylan nikada nije kupio svoju VW bubu, ona nije mogla da bude spljeskana sa tablicama DYD 666
 • Jel neko broji po koji put se Dylan ubio? Više puta nego ijedan drugi junak iz stripa, zasigurno...
 • Sudeći po ovoj priči, Bree je bila HIV pozitivna još u vreme "Uspomena nevidljivog...
 • Donekle slični ovoj priči su DD Gigante #13: "Il senza nome/Bezimeni" koji je takođe napisala Barbatove, i DD #217: Il grande sonno, odnosno Veliki san koji je napisao Tito Faraci. Nesrećnom uredničkom odlukom, sve tri epizode su izašle na mesec dana jedna od druge
 • Naravno, u celoj epizodi se oseća atmosfera najpoznatije "šta bi bilo kad bi bilo" priče, Dickensove "A Christmas caroll"

Voli Paola Barbato da nas muči, da se igra sa nama. Nezvanična Sclavijeva naslednica već nekoliko godina manje ili više uspešno koketira sa sclavijanskim elementima u Dylanu i isporučuje nam priče koje nam se možda čine očajnim, možda odličnim, ali nikako nas ne ostavljaju ravnodušnim. Osrednje priče sa jakim emocijama i očajnim razrešenjima koje je u prvo vreme pričala prerasle su u igre sa elementima trojstva u pričama, opite o suštini ličnosti i sveukupnu normalizaciju Dylana kao lika. A fanovi i recenzenti na UBC-iju su nastavili da je vole ili mrze, da je veličaju kao nešto najbolje što se dogodilo Dylanu od kada je Sclavi otišao, ili da je optužuju da banalizuje najdublji strip koji je Sergio Bonelli ikada izbacio.

La scelta, odnosno Izbor, nije izuzetak. Fanovi ili vrište da je ovo skrnavljenje najlepših elemenata u Dylanu, ili su oduševljeni što posle toliko godina ponovo vide stare likove kao što su Bree, Lillie i Xabaras. Niko nije ravnodušan. Priča se o Dylan Specijalcu, po prvi put posle ko zna koliko godina. I samim tim, verovatno i prodaja raste. Ako probamo za tren da se odvojimo od opšte halabuke, imamo na rukama jednu interesantnu priču sa solidnim manjkavostima u scenariju i brilijantnom Piccattovom izvedbom (plus očajnom Stanovom naslovnicom koja ni ne počinje da nam nagoveštava kompleksnost onoga što ćemo naći unutra).

Smrt vodi Dylana kroz raznorazne moguće živote koji se nikada nisu desili zbog izbora koje je pravio. Vidimo šta bi bilo da je uspeo da obuzda Lillie, da je ostao u policiji, da se tokom pijanstva ubio, da je zaista oženio Bree... ponovo prolazimo kroz brojne ključne i najlepše epizode Dylana, ovog puta na jedan drugačiji način, igrajući se šta bi bilo kad bi bilo, gde bi Dylanov život skrenuo da su njegovi izbori bili drugačiji. Barbatova udara na svoje jake tačke, ispoljavanje realnih emocija i bola, jer očigledno da bol odlično poznaje. I tu odrađuje fenomenalan posao. Dylan sa Bree, Dylan koji vidi svoju sreću u braku sa Lillie, Dylan koji vrišti kada ga Xabaras diže iz mrtvih... a iznad svega Bloch koji je srećan zato što je Virgil ostao živ – sve su to potresne scene nabijene emocijama. Ali... ali, osim tih potresnih scena, osim ređanja nasumičnih slika iz Dylanove prošlosti, ovaj strip nema radnju. Jeste, tu je traljavi framing sequence sa Grouchom, Bloody Murrayem i Amber (ubr, zar joj Dylan nije razneo glavu u Semenu ludila?!), ali on očito samo služi da bi se šetnji po alternativnim sećanjima dalo kakvo-takvo opravdanje. U Izboru, glavna stvar su ta alternativna sećanja. OK, u redu je to. No, postavlja se pitanje: čemu?

Barbatova, koliko god dobro iskazivala bol, ima problema sa scenarijem. Naime, iako užasno realističan, iako toliko jak da može da se oseti, to je bol likova. Ona ne želi, ili možda ne uspeva, da nam dočara situaciju u kojoj bismo se poistovetili sa Dylanom i na taj način i mi prošli kroz pakao. Da su Izbor nekom greškom radili Marcheselli i Sclavi, to bi bila priča i o raznim izborima samih čitaoca, koliko o raznim Dylanovim izborima. Ovde to nije slučaj, posle ovoga se nećete zapitati "A šta bi bilo da sam ja nekada davno izabrao...", ne. Ovo je priča o Dylan Dogu, ne o nama. Ali, ako je tako, čemu?

Delimično su u pravu oni koji kažu da je Izbor banalizovao neke od najlepših Dylanovih priča. Lillie više nije li’l lie, zavaravanje da se ljubav može krunisati brakom, ovde je ona prava žena, a ne simbol nemoguće ljubavi. Bree više nije Dylanova Marija Magdalena, neuspešna u svom preobraženju iz kurve u sveticu onoliko koliko je Dylan neuspešan kao nesuđeni Mesija, i ona je normalizovana i svedena na jednu od tipičnih Prattovih žena (mada se tu ne bi moglo govoriti o "svođenju" – ali o normalizaciji da), surovu, nesrećnu, nesigurnu. Jedino Xabaras dobro prolazi – i dalje je i strogi otac i mračna strana Boga, odnosno Tvorca. A Marina iz Dugačkog pozdrava, mala Marina, ljubav za jedno leto, najveća romansa u stripu koja se nikada nije dogodila, vrhunac svih naših izgubljenih ljubavi... Marina se i ne spominje. Po tom pitanju, Barbatova je na jednom forumu napisala kako je smešno svrstavati flert za jedno leto, koga se Dylan čak i ne seća pre nego što mu Marina dođe u kancelariju, u rang sa Lillie i Bree koje je oženio. Brutalno realistično, zaista. Mnoge žrtve su položene da bi se ovaj strip napravio. I opet, moramo da se zapitamo: čemu?

Dylan koga piše Barbatova nije Sclavijev Dylan, a još manje Marchesellijev. To nije ni potrebno reći, zbilja, ničiji Dylan nije i ne može biti kao njihov. Ali za razliku od Rujua, Chiaverottija, Faracija i ostale bulumente ne baš najkvalitetnijih pisaca na kugli zemaljskoj, njen Dylan i ne trudi se da bude kao Sclavijev. Barbatova se našla u opštem sclavijanskom haosu kada je došla u serijal. Imamo lik koji je možda star 600 godina, koji je tucao svoju majku, koji ima dva oca, i čija je poslednja priča već ispričana. I o njemu treba pisati priče. A ona ne želi da samo kopira Sclavija. Želi da priča o istim temama kao i on, egzistencijalnom užasu, ali na svoj način. Za to joj treba lik koji zaista postoji, koji je realan, a ne samo otelotvorenje Sclavijevih, a vala i čitaočevih tinejdžerskih frustracija, želja i ideala. Za to joj treba normalizacija njega i njegovog sveta. Da vidi, i mi sa njom, ko je zaista Dylan Dog. Da na neki način zatvori prošlost i usmeri se ka budućnosti. Zatvaranje prošlosti smo već imali u Broju dvesta. Počinje nakon Dok vas smrt ne rastavi i završava se odmah pre Zore živih mrtvaca. Otkriva nam bezvezarije koje nas ne zanimaju. I efektivno nam kaže, ma koliko mi voleli da nije tako: "O ovome nema više šta da se kaže!" Ne baš lepa poruka za jubilarni broj, ali tačna. U neku ruku, i Izbor ima istu poruku. Barbatova pokušava da upotrebi šta se upotrebiti može iz Dylanove prošlosti, sreže ga na razumnu meru, i onda kada je uspostavila podnošljivu podlogu za našeg junaka, nastavi dalje. Za razliku od Broja dvesta koji se završava gde Zora živih mrtvaca počinje, Izbor ima otvoren kraj, Dylan i Groucho nastavljaju da jure Amber i Murraya. Dakle, prošlost je zatvorena, budućnost nije.

Ali to nije sve. Ostaje pitanje toga ko je i šta je Dylan. Barbatova se time bavi i u DD Gigante #13, Bezimeni, koji je na žalost izašao samo nekoliko meseci posle ovog specijalca, iako je planiran za prošlu godinu. I daje odgovor sistemom eliminacije, u Bezimenom odbacivanjem gomilom Dylanovih potencijalnih zanimanja, a ovde gomilom Dylanovih potencijalnih odluka. Dylan nije onaj što bi tek tako oženio Lillie, Dylan nije onaj što bi se ubio, Dylan nije onaj što bi se žestoko borio za Bree. Kombinovano sa Bezimenim, i ko zna, možda još nekom epizodom u budućnosti, možemo da steknemo dojam šta Dylan, ili barem Dylan Paole Barbato, jeste.

Eto čemu.

Ali, ali, ali.... da li je vredelo toga? Da li nam se to oduzimaju osnovni elementi našeg junaka, njegova haotičnost i efemernost?

Možda.

Trenutno je zaista nemoguće reći više od toga. Da se Sclavi ne vraća nazad, sasvim je jasno. Da Dylan više ne može ovako kako je sada, još je jasnije. Nije se toliko formula istrošila, koliko nema ko da je nastavi. Možemo da se zadoljavamo Faracijevim osrednjim scenarijima, ili da čekamo da Ruju jednom u pet godina izbaci dobru priču, ali - to nije to. Barbatova je pokazala da ume da izađe iz dosadašnjih kalupa, i da unese dah svežine u skoro dvadeset godina star serijal. Naravno da to nije Sclavijev Dylan – ali ni Viettijev Nathan nije Serrin, ni Sclavijev Zagor nije bio Nolittin. Možemo da diskutujemo da li vredi da serijal nastavlja dalje kada originalnih autora više nema, no to je rasprava stara koliko i strip. Tako gledano, Dylan je morao da se ugasi sa "Projektom", i da zanavek bude u komi u koju ga je Sclavi smestio... što je on donedavno donekle i bio. Ali od toga nema ništa. Serijal se nastavlja. Barbatova izgleda ima velike ideje za njega. Moramo da se nadamo da zna šta radi.

Imamo li drugog izbora?

Naprijed

DD SP 6 Na ruti Moby Dicka

DD LUSP 19 Kuga

Naprijed

Recenzije čitatelja

 • prozirna senka

  Ukupna ocjena 45%

  4, 4, 5, 6

  Bez veze. Potpuno bespotrebna epizoda. I posle silnih premotavanja filmova, i izbora koje Dilan nije napravio, i posle datih mogucnosti za Dilanov izbor oko Gruca, dobili smo samo dve stvari: prvo, Dilanova licnost je srozana i ogoljena; drugo, odluka na kraju je kretenska. Pikato ocajan, naslovna strana tako-tako, sve u svemu izgubljeno vreme koje sam posvetio citanju stripa. Na sta je Barbatova mislila kad se hvatala pera, da mi je samo znati.
  23.03.2005
  00:28:00 sati
  prozirna senka
  uredi
 • Ukupna ocjena 65%

  8, 4, 7, 8

  Ni meni se nije pretjerano svidjela epizoda. Očekivao sam puno, činila mi se zanimljiva ideja. Što ustvari i jeste, ideja je dobra (nije najoriginalnija, ima takva stvarčica i u klasiku It`s a Wonderful Life, no svejedno je efektno), ali razrada je trebala biti bolja. Možda nekako povezanije flashbackove, ovako su to samo nabacane bilokoje situacije. Isto tako su tu mogle biti reference na npr. Povratak ubojice, Prokleti dan, Konjanici vremena ili Stravična invazija, a strip bi, u osnovi, bio potpuno isti, ništa se ne bi promijenilo. Djole je u pravu, Barbatova radi «zemaljskog» Dylana. Nema tu metafizike. Što i ne mora nužno biti loše. Različiti pisci, različiti pristupi (recimo, meni je često dobar i Chiaverottijev trasherski DD). Protiv naslovnice nemam ništa, sviđa mi se.
  24.03.2005
  10:52:00 sati
  stinky
  uredi
 • Aco

  Ukupna ocjena 74%

  9, 8, 5, 8

  Izgleda da su Dylanovi specijalci sasvim OK u odnosu na specijalce drugih junaka.I ovaj broj je sasvim solidan.Sviđaju mi se flashbackovi i ponuđeni alternativni nastavci pojedinih kultnih epizoda(npr. Uspomene nevidljivog).Lijepo je ponovno vidjeti neke od legendarnih scena kojih se uvijek rado sječam(npr. kad Dylan kaže Bree da je želi oženiti).Međutim,ako su već radili ovakav tip priče,gdje je tu Marina iz Dugačkog pozdrava?Ako je Phoenix zaslužila pojavljivanje u ovom specijalcu,onda oko Marine ne bi trebalo biti nikakvih dilema,posebno zbog činjenice što se itekako moglo nešto zanimljivo napisati u vezi nje.Sviđa mi se i sam kraj,kad Dylan jednostavno pusti da stvari idu svojim tokom a najveći minus je Piccato.Tužno je gledati kako se stari majstor srozao.Zanimljivo je vidjeti kako je kopirao scene drugih crtača i dobra mu je scena sa Xabarasom i mrtvim Dylanom,ali to je ujedno sve.Od njega sam navikao na (puno)bolje,ovdje izgleda kao da tek odrađuje posao.A da o njegovoj katastrofalnoj interpretaciji Smrti i ne govorim.Možda nije on kriv već mu je Paola rekla da mora crtati tako ali rezultat je kriminalan.Naslovnica mi se sviđa,posebno ovaj drugi Dylan je zakon.
  24.03.2005
  21:32:00 sati
  Aco
  uredi
 • Spock

  Ukupna ocjena 87%

  10, 9, 8, 6

  Zanimljivosti:
  - Ovaj specijal je originalno izašao u listopadu 2004., a Ludens ga izdaje u srpnju 2007.
  - Riječ je o svojevrsnom nastavku epizode DD SR 175 (DD LU 95): Sjeme ludila (kod nas izašao u kolovozu 2007.), mjesec dana nakon ovog specijal) i direktnom svojevrsnom nastavku kronološki gledano narednog specijala DD SP 19 (DD LUSP 19): Kuga, kod nas izdanog čak pet godina nakon ovog izdanja, u kolovozu 2012. Iz tog razloga nije čudno da se taj bitan detalj ne spominje u recenziji i komentarima ovog specijala.
   
  Komentar:
  Paola nije razočarala ovim originalnim specijalom, koji je poseban u većem broju elemenata i daje ogledni primjer nečega višeg - specijalnog.
   
  U kratkom fragmentu priče iz narednog specijala (DD SP 19: Kuga) ubacila je uvijek privlačnu glavnu temu iz Božićne priče Charlesa Dickensa. Obožavam ono "što bi bilo, kad bi bilo", a ovdje još i proživljavamo neke od najupečatljivijih epizoda serijala s drugačijim epilogom i posljedicama, ponovo vidimo većinu bitnih likova u serijalu, a ujedno nam vraća dvoje već pomalo zaboravljenih čudaka (blago rečeno) iz DD SR 175 (DD LU 95): Sjeme ludila, epizode istih autora. Riječ je o još jednoj Dylanovoj bivšoj, poremećenoj ljubavi Amber i ljigavcu Bloody Murrayu. Također nam je pokazala i Smrt u novom, njenom ruhu.
   
  Bitno spomenuti je da ta potjera u koju nas Paola "naglavačke" ubacuje nije bezvezan, nategnuti način kako ubaciti Smrt koja nešto duguje Dylanu i koja će našeg junaka voditi kroz njegove razne životne situacije i odluke, već dio veće cjeline, već spomenutog, kronološki gledanog narednog specijala u kojem dobijamo sve bitne odgovore, koji ostaju u zraku nakon ove epizode: Kako je došlo do te situacije i što se dogodilo sa svim likovima te čudne (blago rečeno) potjere. Može se to nekome ne svidjeti, ali nitko ne može poreći da nije originano. 
   
  Piccatto ukupno solidan, odličan u imitiranju stilova drugih crtača, ali poprilično površan u završnom dijelu. Ovdje je već vidljiv očigledan pad u kvaliteti crteža u odnosu na ranije radove. Naslovnica OK, ali ova priča je nudila više boljih rješenja.
  EDIT: 03.11.2020.
  03.08.2007
  21:41:00 sati
  Spock
  uredi
 • kico

  Ukupna ocjena 78%

  7, 7, 9, 9

  Toliko flashbackova.....toliko uzaludnih flashbackova.Bolje bi bilo da se sačekalo sa objavljivanjem ove epizode u Ludensu dok se sve one "kućice" ne ispune odgovarajućim brojem,jer ovako se gubi čar čitanja nekih epizoda(tipa DD 200).Šteta što izdavačka kuća ne vodi nimalo računa koji specijal će kada izaći..........
  04.08.2007
  11:23:00 sati
  kico
  uredi
 • kiky

  Ukupna ocjena 50%

  5, 5, 5, 5

  Putovanjem kroz Dylanove alternativne svjetove Barbatova nam onako fino poručuje koliko naše odluke, naši izbori određuju naš život a i izgrađuju nas same, naše ličnosti. No, kako igra što-bi-bilo-kad-bi-bilo uvijek rezultira diskutabilnim ishodom i u krajnjem slučaju ostaje samo na pretpostavkama, u slučaju Dylana pokazuje i Paolino relativno poznavanje lika kojim se bavi. Neugodno bode njezino banaliziranje Dylanove ličnosti uvjetovano njegovim drugačijim "alternativnim" žibotnim izborom, gdje Paola na momente toliko zapostavlja ono osobenjaštvo, antikomformizam koji je Dylanova karakterna crta donekle uvjetovana kao rezultat životnog iskustva, no jednako toliko važan, kako sam ga ja počesto doživljavao u Dylanu Dogu,  kao crta osobitosti (a ovdje pojam "osobitosti" upotrebljavam u nešto komplexnijem obliku) usađena našemu glavnom junaku pa čak i od samog rođenja te otporna na bilo kakvo modificiranje bilo kakvim izborom. Zar je, primjerice, to upoznavanje, ta velika ljubav te zatim i tragedija sa Lillie toliko utjecala na Dylanov život da bi drugačiji tok života, tj. neupoznavanje sa Lillie uistinu od njega učinilo nekoga tako običnog, svakidašnje dosadnog?... ako se primjerice vratimo u "Dugački pozdrav", u špilju gdje Dylan pronalazi stari revolver te gdje se prvi put, i to jače nego ikada javlja ideja, želja za sadašnjim pozivom. Scotland Yard bi, neovisno o životnom izboru, za Dylana uvijek bio samo usputna stanica prema nečemu drugome, drugačijemu... no eto, kako se uostalom i išćitava iz mog komentara, dosta toga napisano u "Izboru", od samog početka građenja alternativnih svjetova pa do samog kraja i Dylanove posljednje odluke u ovoj epizodi, poprilično je podložno kritici, oborivosti, prepirci i beskonačnom kontempliranju te stoga ovome Barbatinom uradku, kao takvome, dajem samo polovične ocjene.
  07.08.2007
  15:36:00 sati
  kiky
  uredi
 • Ukupna ocjena 72%

  8, 7, 6, 9

  Meni se strip svidio i nemam nekih većih zamjerkih. Jedan od razloga su i flashbackovi koji su me podsjetili kakav je (Sclavijev)Dylan prije bio. Barbatova je pokazala da zna napisati nešto dobro, ali još uvijek nešto fali da priča bude savrešan. Nije ni ovo loše, ali nemogu se baš naviknuti na Barbatovin stil pisanja...Što se tiče Piccatta, ne mogu vjerovati kako je taj (nekoć meni omiljeni) crtač mogao tako prosječno obaviti posao. Gdje je onaj stari majstor kojeg se svi rado sijećamo? Naslovnica mi se sviđa...
  18.08.2007
  12:14:00 sati
  Akul
  uredi
 • Panon

  Ukupna ocjena 88%

  8, 8, 10, 10

  Možda bi mi ovaj specijal i bio OK da nisam jedan od novijih čitatelja DD-a, pa stoga nemam u vidu većinu starijih izdanja iz kojih se u ovom Sp-u pojavljuje ogromna količina flashbackova. Osim toga, uvijek uživam čitati epizode tipa ''što bi bilo kad bi bilo''. Što se tiče novog looka Smrti, nije loš
  25.08.2007
  16:17:00 sati
  Panon
  uredi
 • Barker

  Ukupna ocjena 61%

  6, 5, 9, 1

  I meni su uvek bile zanimljive price sta bi bilo... A ako kod Dylana od toga ne uspe da se izvuce maksimum, kod koga bi to onda moglo? Kao i vecini, i meni smeta to puko nabacivanje scena (kultnih) iz proslosti samo reda radi. Pa dali bi Dylan skoro uvek imao tako sivu buducnost da je samo i jednom doneo drugaciju odluku.Zavrsio bi onako kako se najvise bojao? Bah, malo mi je jadno to. Plusevi su: Grouchova drama, slike raspleta u oba slucaj(n)a izbora i nravno Dylanov odnos sa kosacicom- to je oduvek bio adut kojim su me kupovali. Pakt, pregovori, odrzavanje obecanja, vracanje usluga... super. Stano kad kiksa, onda KIKSA.
  03.09.2007
  01:14:00 sati
  Barker
  uredi
 • Digging Bill

  Ukupna ocjena 70%

  9, 7, 4, 10

  Zabavna priča, mene malo podsjetila i na onaj L. Ledd specijal Tisuću svjetala NY-a..scenaristica je to vrlo dobro napisala..za crtež se ne slažem da je prosječan, mislim da je ispodprosječan..al mi je naslovnica fenomenalna
  05.09.2007
  23:58:00 sati
  Digging Bill
  uredi
 • Lucy Liu

  Ukupna ocjena 93%

  10, 10, 10, 3

  Koja cool epizoda!Koliko je Dylanov život mogao biti izmjenjen,da je napravio drukčije..!Stvarno dobro,a tu je još i Piccato koju cijelu stvar čini još boljom.Jedino je naslovnica malo degutantna.
  16.09.2007
  16:30:00 sati
  Lucy Liu
  uredi
 • delboj

  Ukupna ocjena 40%

  4, 5, 2, 7

  Davno sam pročitao recenziju i jedva sam čekao da pročitam ovaj specijal. Ali razočarao sam se, ne znam šta je gore. Šta bi Dilan uradio a nije, šta je on uopšte želio, šta sad treba da uradi? A od toga 160 stranica zavisi Gručov život. Strašno, još je i crtež užasan, posebno što sam poslije ovoga pročitao i DD extra 50. Naslovnica i nije loša.
  13.02.2008
  09:58:00 sati
  delboj
  uredi
 • Windwalker

  Ukupna ocjena 90%

  9, 9, 9, 9

  Još jedna odlična Barbatina priča, i jedan od najboljih specijala koje sam pročitao. U ovoj epizodi mi se Piccatto jako svidio, njegov stil ovdje baš paše. Naslovnica skoro odlična.
  13.03.2008
  12:08:00 sati
  Windwalker
  uredi
 • flamboyant soul

  Ukupna ocjena 44%

  6, 4, 4, 2

  Paola Barbato u svom novom pokušaju stvaranja ne-sklavijevskog Dylana Doga, uspijeva nam jedino podariti ovu besmislenu epizodu, ili točnije - drek od epizode. Već viđeno drek, drek bez ikakve važnosti, drek bez ikakvog smisla. U kreaciji ovog dreka, nesebično su sudjelovali i: Luigi Piccatto, te Angelo Stano. (Angelo Stano je stvarno otišao korak dalje od svih. Često imam osjećaj da nezna baš puno o samoj temi stripa za koji crta naslovnice, što mu i nije za zamjeriti kad je Ruju u pitanju, ali ovo je jednostavno sramota.)
  18.04.2008
  20:57:00 sati
  flamboyant soul
  uredi
 • bora81

  Ukupna ocjena 50%

  3, 3, 8, 8

  Slozio bih se sa vecinom komentara da je prilicno dosadan.Ja sam procitao nekih 30 strana sa pocetka i onda sam do kraja bukvalno preleteo da vidim sta ce biti na kraju.Prilicno bleda epizoda i posebno lose je sto je ovo specijal.Veoma bledu i dosadnu priccu pomalo vadi crtez koji je odlican i naslovnica koja mi se dopada.Kraj mi je prilicno glup i neubedljiv.Na pocetku sam mislio da cebiti slicnosti sa ludens sjeme ludila ali ne moze ni da pridje toj epizodi....
  26.05.2008
  18:45:00 sati
  bora81
  uredi
 • nika331

  Ukupna ocjena 86%

  9, 8, 10, 5

  sjajna epizoda. emocije, moralne dileme, sukob sa samim sobom, smrt kao vječna prisutnost u životu, nerazriješena prošlost i otvorena budućnost - ono što je dylan uvijek bio i bit će. glaze into the moment of a life. piccatto savršen. umjetnički savršen. njemu čista 10etka, naslovnica je tragedija, i nema ni veze s pričom.
  20.02.2009
  00:09:00 sati
  nika331
  uredi
 • npetros2@htnet-dsl

  Ukupna ocjena 79%

  7, 7, 9, 10

  Zajebancija od epizode. Inače. ovo je uvjerljivo najbolja Stanova naslovnica
  20.02.2009
  20:03:00 sati
  npetros2@htnet-dsl
  uredi
 • Laza1997

  Ukupna ocjena 81%

  7, 8, 9, 9

  Prica mi je sasvim dobro legla.Zanimljiva pricica,nije nesto posebna ali je iznad proseka.Tema je dobra doduse nije bas najbolje odradjena jer u vecini slucajeva Dilan bi postao gad,olos los covek. 
  Sto nas tera da se zapitamo kako je bas znao pravi izbor da izabere.Sve u svemo crtez na nivou kao i extra naslovnica
  30.06.2009
  13:38:00 sati
  Laza1997
  uredi
 • mpavin

  Ukupna ocjena 78%

  9, 8, 7, 6

  Volim kad se obrađuje ovakva tema, bilo u stripovima ili filmovima... Barbato je dobro iskombinirala sve mogućnosti koje su se mogle dogoditi Dylanu i upravo je to super zanimljivo. Ne sviđa mi se jedino početna postavka sa Murrayem i Amber, mogla je ubaciti nešto bolje umjesto njih. Piccatto malo lošiji nego inače, ali i dalje je to solidno. Na naslovnici Dylan izgleda očajno, dok zombi Dylan izgleda fenomenalno.
  14.09.2009
  10:50:00 sati
  mpavin
  uredi
 • Solid Snake

  Ukupna ocjena 88%

  10, 10, 7, 7

  Volim ovakve tematike.Pogled na buducnost,alternativno minato...
  17.10.2009
  13:46:00 sati
  Solid Snake
  uredi
 • grofica Varga

  Ukupna ocjena 71%

  7, 6, 8, 8

  Osrednja epizoda, ništa spektakularno.

  25.07.2010
  11:55:00 sati
  grofica Varga
  uredi
 • drogsy

  Ukupna ocjena 86%

  9, 9, 8, 8

  Za mene je ovo na granici savršenosti, epizoda koja ni nakon n-tog čitanja ne gubi na svježini. nimalo se ne slažem s negativnim ocjenama. Konačno jedan Dylan koji zaslužuje sufiks "specijal"

  25.07.2010
  19:16:00 sati
  drogsy
  uredi
 • doktor78

  Ukupna ocjena 67%

  8, 7, 5, 7

  Zanimljiva "Sta bi bilo kad bi bilo" prica. Picatto ocajan, o cemu li je on mislio dok je crtao ovaj strip?

  11.10.2010
  22:52:00 sati
  doktor78
  uredi
 • hrvoje23

  Ukupna ocjena 81%

  8, 8, 10, 3

  Zanimljivo! Nazalost nisam citao sve epizode koje se spominju u stripu... da jesam vjerovatno bi ukupni dojam bio i drugaciji. ovako mi je sasvim ok za procitati kad bi bilo-kako bi bilo-da li bi bilo...

  zamjerka ide naslovnici-prikazuje scenu iz stipa, kakvih je puno. trebala je ipak biti malo drugacija. inace je ok.

  10.11.2010
  13:01:00 sati
  hrvoje23
  uredi
 • acestroke

  Ukupna ocjena 84%

  9, 8, 9, 6

  Stvarno vrlo interesantno, i puno mi se svidijela ova verzija Dickensove "A Christma Carol".  Svaki rad umjetnosti u svijetu ima svoju verziju te price, pa zasto ne i Dylan?  Crtez mi je super, sve obozavam sto se tice Piccatta, a i scenario mi godi.  One sve scene sa flashbackovima su fantasticne, ako mene pitate, tako da ovdje ne vidim puno mane, i ne razumijem toliko lose i niske ocjene.  Neke od onih epizoda o kojima su govorili u flasjbackovima nisam nikad citao (nadam se da cu ih uskoro i procitati, zato sto ce ih DD LudExtra uskoro objavit), ali velicinu sam procito, tako da sam znao o cemu Smrt i Dylan razgovaraju.  Prica je emotivna, i svidja mi se puno citav ton / atmosfera, koja je i komicna i fantastican u isto vrijeme.  Jedino mi naslovnica nije bas nesto, zato kad je covjek gleda izgleda kao potpuno drugacija prica nego ona sto jest izmedju korica.  Da sam predpostavljo po naslovnici, ja bi reko da je ovo prica o Dylan kad postane Zombi, ali drago mi je da to nije bio slucaj ovdje.  Epizoda osvjezuje, i procita se u jednom dahu, sigurno jedan od najzabavnijih specijalaca.

  10.12.2010
  00:13:00 sati
  acestroke
  uredi
 • Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Bravo,Barbato.Konačno nešto čitljivo.Picattov je crtež savršen.Naslovnica nema veze s vezom,ali je svejedno super nacrtano,i fenomenalno je,štogod drugi govore.

  20.12.2010
  16:23:00 sati
  Patrix
  uredi
 • Ukupna ocjena 98%

  10, 10, 10, 8

  23.08.2012
  11:28:00 sati
  Lillie
  uredi
 • bjelolasica

  Ukupna ocjena 76%

  10, 10, 4, 4

  U ovoj epizodi crtež mi je jedva legao kao i naslovnica.

  25.09.2012
  18:28:00 sati
  bjelolasica
  uredi
 • Gil-galad

  Ukupna ocjena 84%

  8, 8, 10, 6

  Barbatova je ovde već vidno bila napredovala, a Picatto me oduševljava ovim svojim novim stilom. Voleo sam i njegove stare radove, ali je ovo još bolje. On i Barbatova su savršen tandem, videlo se u Semenu ludila, vidi se to ovde, vidi se u Čarobnom frulašu, ima još epizoda koje su zajedno uradili, ali ništa kao gigant Duga noć... A Izbor je po kvalitetu odmah iza tog giganta i drago mi je što je, zbog brojnih referenci, kod mene tek sad došao na red za čitanje.

  06.11.2012
  00:39:00 sati
  Gil-galad
  uredi
 • Opti

  Ukupna ocjena 45%

  6, 4, 4, 3

  Kao netko ne previše upoznat s svijetom DD, ova epizoda je bila užasno zamorna jer 80% radnje svodi se na prepričavanje prijašnjih događaja. E da, i Groucho radi u Jackrabbit Slim's-u. Majko mila. :)

  Crtež mi je užasan, "Piccatova" Dylanova faca izgleda čudovišnije od ovog stvora na naslovnici (koja je također jadna).

  21.08.2013
  14:11:00 sati
  Opti
  uredi
 • Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Strip odlican!Sjajan posao Barbatovke i Picatta!

  28.04.2014
  12:56:00 sati
  Dylan-Forever
  uredi
 • Stripmen

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Obožavam ovu epizodu definitivno jedan od najboljih DD ikada.

  30.09.2014
  08:32:00 sati
  Stripmen
  uredi
 • SuperHrvoje

  Ukupna ocjena 92%

  10, 10, 9, 5

  Jedan od najboljih Dylanovih specijala. Uvijek sam smatrao da bi izdanja van glavnog trebala na neki način davat drugi pogled na znane likove i priče. Ovdje je ponovo uvođenje starih likova dobro je odrađeno kroz ŠBBKBB priču. Crtež je pregledan i dobro priča priču. Naslovnica je jedini loš dio ovog izdanja.
  21.10.2014
  23:11:00 sati
  SuperHrvoje
  uredi
 • Rahazlam

  Ukupna ocjena 74%

  10, 7, 6, 5

  Jedan od boljih specijala,crtež i naslovnica loši ali priča je dobra!
  08.01.2016
  09:29:00 sati
  Rahazlam
  uredi
 • karlitos

  Ukupna ocjena 67%

  8, 6, 6, 7

  Odlična ideja, razrada malo slabija. Piccatto je katastrofalno nacrtao smrt.

  04.11.2016
  11:09:00 sati
  karlitos
  uredi
 • King Warrior

  Ukupna ocjena 90%

  9, 9, 9, 9

  E ovo je pravi specijal, svaka cast Barbatovoj. Specijali trebaju da budu po necemu specijalni, kao sto je ova epizoda.

   

  Dobra prica, mali podsjetnik bivsih prica i eventualna korekcija ishoda. "Sta bi bilo kada bi bilo", je bas ono sto je probudilo moj interes. 

  16.10.2017
  14:59:00 sati
  King Warrior
  uredi
 • Tutta

  Ukupna ocjena 80%

  8, 8, 8, 8

  Sasvim solidna epizoda. Čak nešto slično u vlastitom životu.

  05.07.2019
  20:59:00 sati
  Tutta
  uredi
 • Hercule Poirot

  Ukupna ocjena 86%

  8, 9, 9, 8

  Jako dobro.

  17.09.2019
  17:39:00 sati
  Hercule Poirot
  uredi
 • Ukupna ocjena 93%

  9, 10, 9, 9

  26.03.2020
  23:09:00 sati
  benx40
  uredi
 • Ukupna ocjena 56%

  8, 8, 1, 5

  31.01.2021
  12:37:00 sati
  Vukvuk
  uredi

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

 • Krv na snegu
  Kod: KT LMS 668/669
  Ocjena: 37%
  Vrijeme: 2.3.2021. 0:42:00
  Autor: Spock
  Broj komentara: 0
  Broj pogleda: 218
 • Ayahuasca
  Kod: MN MX 5
  Ocjena: 80%
  Vrijeme: 1.3.2021. 1:10:00
  Autor: Koresh
  Broj komentara: 4
  Broj pogleda: 411
 • Pošteni Džekob
  Kod: KM ZS 151
  Ocjena: 67%
  Vrijeme: 28.2.2021. 1:35:00
  Autor: Hercule Poirot
  Broj komentara: 4
  Broj pogleda: 946
 • Košmar povratnika
  Kod: BRBA VC 13
  Ocjena: 75%
  Vrijeme: 27.2.2021. 0:19:00
  Autor: grofica Varga
  Broj komentara: 3
  Broj pogleda: 379
 • Atentat u Washingtonu
  Kod: TX ZS 1014/1016
  Ocjena: 83%
  Vrijeme: 26.2.2021. 1:14:00
  Autor: igor 12
  Broj komentara: 15
  Broj pogleda: 721

Aukcije

 • LMS 1
  Vrijeme: 07.03.2021 09:55:58
  Prodavač: Minkila
  Cijena: 250 kn
  Broj ponuda: 0
  Broj pogleda: 2
 • LMS 2
  Vrijeme: 07.03.2021 09:55:58
  Prodavač: Minkila
  Cijena: 100 kn
  Broj ponuda: 0
  Broj pogleda: 1
 • ZS 2
  Vrijeme: 07.03.2021 09:55:57
  Prodavač: Minkila
  Cijena: 250 kn
  Broj ponuda: 0
  Broj pogleda: 1
 • ZS 3
  Vrijeme: 07.03.2021 09:55:57
  Prodavač: Minkila
  Cijena: 250 kn
  Broj ponuda: 0
  Broj pogleda: 1
 • Stripovi bez korica 1
  Vrijeme: 07.03.2021 09:55:57
  Prodavač: Minkila
  Cijena: 200 kn
  Broj ponuda: 0
  Broj pogleda: 1

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

 • Hellingenova sudbina
  Kod: ZG SR 648/650
  Ocjena: 34%
  Vrijeme: 24.12.2020. 14:30:00
  Autor: igor 12
  Broj komentara: 12
  Broj pogleda: 2084
 • Put osvete
  Kod: KM LU 24
  Ocjena: 59%
  Vrijeme: 13.1.2021. 12:49:00
  Autor: Hercule Poirot
  Broj komentara: 8
  Broj pogleda: 1882
 • Krater strave
  Kod: TX ZS 301
  Ocjena: 79%
  Vrijeme: 14.1.2021. 16:55:00
  Autor: igor 12
  Broj komentara: 15
  Broj pogleda: 1461
 • Smirnoffova osveta
  Kod: ZG LU 308
  Ocjena: 57%
  Vrijeme: 24.1.2021. 19:51:00
  Autor: igor 12
  Broj komentara: 11
  Broj pogleda: 1444
 • Bura
  Kod: KM ZS 927
  Ocjena: 72%
  Vrijeme: 6.1.2021. 11:18:00
  Autor: Hercule Poirot
  Broj komentara: 7
  Broj pogleda: 1438

Aukcije

Forum