Ljudski zamorci

Dylan Dog

DD MX 1b | 96 str.

Ekipa narkomana provali u skladište lijekova farmaceutske tvrtke Cogswell te se nakon poluuspješno izvedene krađe jedan po jedan odaju čarima svemogućih tableta. No, pilule koje rabe put su prema dimenziji mrtvih te pojačavaju osjetila, kao i agresivnost. Što se zapravo krije iza tih svemogućih pilula?

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 39%

Priča 2

Scenarij 4

Crtež 5

Naslovnica 6

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 46%

P*3

S*3

C*6

N*6

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Duh s radija - Ljudski zamorci - Ukradeni život
    DD MX 1

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • La radio fantasma - Cavie umane - La vita rubata
    DD MAXI 3

ZANIMLJIVOSTI

  • Četvrti de Nardov rad na Dylan Dogu
  • Str. 117, na kamionu je najvjerojatnije krivo napisano naziv tvtke: "british", a ne "britisch oil company"
  • Str. 141., rasplesani dvojac sa rupama od Tommyguna, Ned i Vera, baš podsjećaju na Baby Kate i duhove iz Alana Forda
  • Str.162., po prvi put vidimo detaljnije izgled Grouchove spavaće sobe (fan je tasmanijskog vraga;)

"Ljudski zamorci" druga je od tri priče koje su izašle u ovome maxiju, a vjerujem da bi se mnogi složili sa mnom, ujedno i najslabija iz ovog trojstva. Ne samo da de Nardu izmiče kontrola nad domenom horrora, već se pomalo gubi i u samoj melodramatskoj strukturi priče. Sjetimo se konfuznog "Izgubljenog grada", hommagea/ripoffa P.H. Dickove pripovijetke"A glass of darkness", te"Ponora ludila", žive neinspirativne dosade o misterioznim događajima u ludnici simbolično nazvanoj Serenity (koja je malo previše ocijenjena u recenziji, mea culpa). Isto tako je optuživan za opetovano korištenje Dickovih ideja u DD AL99 "Sperduti nel nulla",a 2002. odlučuje napisati sequel Sclavije kultne epizode "Dok vas smrt ne razdvoji" – "Amori perduti/Izgubljene ljubavi". Zatim slijede stripizacije "Šestog čula" i Kingove "Misery". De Nardo je najvjerojatniji kandidat za najjalovijeg scenarista za serijal, no to ćemo moći sa sigurnošću opovrgnuti ili potvrditi kad sve ostale epizode budu objavljene kod nas.

Priča se gradi oko petorice narkomana koji cijeli strip pokušavaju doći do sintetičke droge i lagano tripuju. To su Zack i Tina, Thaddeus i Irina, te Rick Morran. Svi su različitih karaktera, no imaju jednu zajedničku osobinu, a to je da su bolesno potrebni droge. Nećemo saznati njihove životne priče ni gledati ih sa samilošću kako si sustavno uništavaju živote već ćemo dobiti njihov pogled na svijet kroz prizmu sintetičke droge. Nove, poboljšane, efektivnije i transcedentalne droge. Oni su mladi ljudi sa "snom" - otrći se droge i živjeti normalno. No, na snu sve i ostaje, pošto nisu ni dovoljno jaki ni pametni te se ciklički vrte u začaranom krugu uživanja u drogi. Irina je jedina koja bi nešto mogla i napraviti od cijele grupe, no treba joj poticaj kao i neka sigurnosna distanca od tog života na margini i samodestruktivne okoline. AdamScott i Sphinx ne pripadaju grupici izgubljenih dječaka i djevojčica nego zapravo iskorištavaju upravo tu njihovu slabost, štono prodajom droge ili štono eksperimentiranjem.

Dr. Karl Rufus, jedan je od glavnih istraživača u farmaceutskoj Cogswellkorporaciji, i samo jedan mali kotačić u velikom mehanizmu korporacije. Takve korporacije postaju sinonim za najveću opasnost koja prijeti čovječanstvu, budući da je i gubitak jednog malog bolesnog kotačića samo mala neznatna komplikacija koja će se sama od sebe odzdraviti. Rufus kao negativac nema sve osobine jednog klasičnog "mad scientista", poput ludila i želje za osvajanjem svijeta, ali je zato lišen ikakvih moralnih dvojbi oko zla i dobra. Novac i slava su sve što se računa.

Epizoda ima prikaze eksplicitnog fiksanja i uživanja u drogi što bi pred nekih desetak godina možda bilo malo predrska tema za jedan Bonelli. De Nardo je sasvim sigurno htio prikazati polusvijet narkomana u nekoj mlakoj varijanti nadnaravne kriminalističke drame, no dakako, de Nardo nije ni takav scenarist ni Bonelli nije kuća koja će prikazati jedan veliki socijalni problem na pravi realistični način. Miljama, miljama daleko od "Trainspottinga", ako vam je slučajno pala na pamet usporedba takvog tipa. Priča počinje Irininim introspektivnim monologom koji pokušava dočarati unutarnje stanje lika, tijek razmišljanja, a na isti način priča i završava, epilogom iz glave glavnog protagonista. Ne Dylana, nego Irine. Začuđujuća decentralizacija na mjestu gdje je ne bi očekivao. Dakako, Nardo kroz njezin epilog moralizira o snazi volje i nemogućnosti jednog prosječnog narkomana da se otrgne iz blaženog zagrljaja opojnih droga. Volja sama najčešće nije dovoljna, potreban je neki/nečiji stalni podražaj i pažnja.

Nokturno dvojca M&G mračan je kao u epizodama tipa "Noći punog mjeseca", odnosno oni svojim crnim bojama sa minimalističkim dizajnom vinjeta pružaju atmosferu noćne tišine, pune nadnaravne jeze. Narkomani nisu uopće prikazani kao narkomani, da de Nardo nije napomenuo da se drogiraju i da su ovisnici to se ne bi niti vidjelo. Gdje je očaj u licima, opće tjelesno propadanje? Za kraj, de Nardova opservacija problematika narkomana...

"Narkomanu izgleda nemoguće da bi se mogao vratiti u normalan život. Nepredvidljivost budućnosti ga straši. Draže mu je vrijeme provoditi čitajući etikete na lijekovima..."

Naprijed

DD MX 3b Idol masa

DD MX 6c Nesavršena budućnost

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • Vorador

    Ukupna ocjena 37%

    3, 3, 3, 10

    Razočaravajeće. Ne samo ova epizoda nego i cjeli maxi. Što se tiče ove priče, zamjerio bih to što nema veza s hororom i što je površno napisana. M&G standardno lošnjikavi.
    17.08.2006
    19:12:00 sati
    Vorador
    uredi
  • kico

    Ukupna ocjena 52%

    3, 3, 9, 7

    Najgora epizoda u prvome maxiju objavljenom u Hrvatskoj.Već tisućama puta viđena stvar o pokusima na ljudima sa margine.O uništavanju mladih ljudskih života,u ovome slučaju skupine narkomana i provalnika,u korist znanosti.Montanari & Grassani briljiraju i ovaj put,a cijeli maxi je posvećen upravo njihovom crtežu.Druge dvije epizode su odlične,ova je najgora.A da je slučajno obučena u ruho redovite serije,bila bi epizoda koju bi redovito preskakao pri iščitavanju kolekcije Dylana Doga.
    18.08.2006
    11:22:00 sati
    kico
    uredi
  • Deers

    Ukupna ocjena 37%

    1, 2, 6, 10

    Definitivno najnajnajgora priča u maxiju a možda čak i šire. Priča koja gotovo da i nema veze sa horrorom i dylan dogom osim onih duhova bez kojih bi priča ličila na lošu kriminološku priču.
    18.08.2006
    20:51:00 sati
    Deers
    uredi
  • Ukupna ocjena 33%

    3, 2, 4, 6

    Meni jedna stvar vrlo cesto zasmeta, a to je to razvrstavanje na horor i ne-horor. Znamo svi koliko je nama omiljenih DDa koji UOPSTE NISU HOROR ali te teraju na jezu neke druge vrste. Dakle, nije ovde problem sto nema horora, nego sto nema, maltene, nicega.
    Neko ko se zeli baviti toliko izvikanom temom kao sto je narkomanija mora mnooooogo vise da polomi glavu kako bi napravio dobru pricu.
    M&G - ne bih komentarisao. Neko ih voli, neko ne. Ja ne i jbg. Nikako mi nisu docarali narkomane.
    Sve u svemu, stvarno mnogo tanak uradak u svakom smislu.
    19.08.2006
    03:07:00 sati
    Leo Charm
    uredi
  • Ukupna ocjena 94%

    10, 8, 10, 10

    Ja uopste neznam zasto se ljudima ova prica ne svidja. Mislim da je ovo jedna od najboljih prica koje su objavljene u poslednje vreme bas zbog toga sto iskace iz klasicnog klisea DD. Crtez i naslovnica odlicni.
    19.08.2006
    11:00:00 sati
    priki
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 45%

    3, 3, 8, 3

    I ja se slažem da je ovo najgora epizoda u ovom maxiju. Ovakva priča uopće ne pristaje DD serijalu. Osim onih scena koljačine na kraju priča i nema baš puno veze s hororom. Učinilo mi se da gledam jedan loš film o narkomanima, a ionako nikad nisam volio takve vrste filmova. M&G su bili standardno dobri, jedina zamjerka je ona koju je spomenuo Deecay. Naslovnica ovog maxija je jako dobra, ali se ne odnosi na ovu epizodu pa ću dati neku prikladnu ocjenu.
    21.08.2006
    01:27:00 sati
    mpavin
    uredi
  • kiky

    Ukupna ocjena 55%

    2, 5, 9, 7

    Na temelju onoga što sam čuo i čitao o DD Maxijima, a prije nego što nam je evo konačno jedan od njih dospio u ruke, očekivao sam trash; krv, seks i nasilje, nešto tipa Ubojice, Odbljesci smrti i Zapisano krvlju… ali dobio sam samo bijednu gomilu kojekakvih mudrolija i pokušaja od kojih upravo pričica Đuzepea De Narda predstavlja najgori. Đuzepe na trenutke dobro vlada scenarijem, način pričanja priče kroz lik narkomanke je hvalevrijedan, ali džabe sve to kada je radnja ubitačno dosadna i praktički ne vodi nikuda. A takav vam je De Nardo uvijek bio, dopadljiv na momente, no previše ponekad orijentiran na bavljenje sporednim dijelovima priče zbog čega počesto zaboravlja na glavninu te samim time opet ispada slab u globalu, ali i kronično nesposoban izmisliti originalnu, zabavnu, pametnu priču ili barem dobru početnu stavku preoblikovati u uspješnu epizodu… takav je uvijek bio i takav će biti i u buduće te uopće ne treba niti jednu njegovu DD epizodu dočekivati sa nekim pretjeranim optimizmom.
    22.08.2006
    21:44:00 sati
    kiky
    uredi
  • jasa

    Ukupna ocjena 91%

    9, 9, 9, 10

    Prejaka priča, idete mi na živce sa omaložavanjem stripova, po čemu ovo vama ne valja, napravite vi bolje!
    28.08.2006
    22:34:00 sati
    jasa
    uredi
  • Aco

    Ukupna ocjena 39%

    2, 3, 5, 9

    Epizoda koja bi valjda trebala potaknuti na razmišljanje o jadnim narkomanima i njihovoj problematici te kako ih pojedinci iskorištavaju.Dajte rupčić,plače mi se..Slabašno i jadno i potpuno promašeno.U ovoj priči nema ničega vrijednog spomena.Dylana onako najnormalnije pomaže narkomanki kao da mu je to svakodnevnica.Srozao si se,stari.M&G u zalazku karijere.Naslovnica odlična ali nažalost sa nikakvom vezom sa ovom epizodom.
    04.09.2006
    22:59:00 sati
    Aco
    uredi
  • Barker

    Ukupna ocjena 30%

    1, 2, 5, 6

    Pitam se kako li DeNarda nije bilo sram da zatrazi/uzme honorar za ovaj shit.Uzeleo sam se malo pravog horora kod Dylana. Umalo da posegnem cak i po Kjavijevim ranim radovima, ali Hellboy i Hellblazer su mi bili blizi (i bolji) izbor. Petica za M&G jer sam dobio utisak da su se malo potrudili oko izgleda narkosa + onaj stari stanodavac je izuzetno detaljno nacrtan i netipican za njih.
    21.09.2006
    03:56:00 sati
    Barker
    uredi
  • Prodigy

    Ukupna ocjena 86%

    10, 9, 8, 5

    Ocjene se odnose na kompletan maxi,a ne samo na drugu pricu,koja mi je ujedno i najlosija ali ne i losa, pogotovo kad dolazi u sendvicu sa dvije super jake epizode prije i poslje nje.Pogodjeno je i to sto su sve tri epizode dosta razlicite tematski,pa ih se bez problema moze procitati zaredom.Naslovnica je u banani.
    23.09.2006
    20:14:00 sati
    Prodigy
    uredi
  • prozirna senka

    Ukupna ocjena 47%

    4, 3, 6, 8

    Ako je Rujuova prica najbolja, onda je jasno kakvog je (ne)kvaliteta ovaj maksi. De Nardo nedorecen, bljutav, no svakako ne i najgori u ovoj knjizi. Neslavnu etiketu budalastine nad budalastinama poneo je ipak Ukradeni zivot. Oce li neko da pljune po njoj uskoro, ili to ja da uradim?
    18.10.2006
    21:51:00 sati
    prozirna senka
    uredi
  • npetros2@htnet-dsl

    Ukupna ocjena 48%

    4, 3, 7, 6

    Pa sveukupno gledajući ovaj maxi nije toliko loš. Ruju-ev duh nije loše zamišljen ali je kraj(po običaju) pretjerano zbrkan. Treća priča od Accatina mi je definitivno najbolja od ovih tri! A ova DeNardovo sranje ne vrijedi ni komentirati! Prejadno.
    22.04.2007
    18:06:00 sati
    npetros2@htnet-dsl
    uredi
  • Ukupna ocjena 10%

    1, 1, 1, 1

    Zalutalo u DD-serijal. U tom smislu odgovaram Leu Charmu: DD je prvenstveno horor strip, te su zato jasni komentari recenzenata. To što je unutar tog žanra, Sclavi ponudio nešto više, samo je dobrodošlo. Ali, horor-diskurs bi trebao biti zvijezda vodilja uvijek (te posebno ovakvim povremenim /i slabijim/ autorima, kao što je De Nardo). Za ovaj neuspjeli Drugstore Cowboy - palac dolje. I ekspresno trpanje u top 5 najgorih DD svih vremena, ako ne i mjesto broj 1. MiG ne zaslužuju jedinicu, nego klasično dobru ocjenu, ali da ne povisim vrijednost ovog smeća. Naslovnici jedan jer je ova priča ni nema.
    11.07.2007
    17:23:00 sati
    stinky
    uredi
  • Ukupna ocjena 37%

    2, 2, 7, 4

    Najgora priča u ovom maxiju, meni ujedno i jedna od gorih koje sam pročitao. Jedino je crtež kako tako dobar...
    07.10.2007
    22:07:00 sati
    Akul
    uredi
  • doktor78

    Ukupna ocjena 59%

    4, 5, 8, 8

    Najslabija epizoda u MAXI-ju. Slazem se sa vecinom kolega da nije dobra ideja da sve tri epizode u MAXI-ju crta isti autor (u ovom slucaju, autori). Volim M&G, ali vec negdje na polovini postaje monotono...
    12.10.2007
    15:29:00 sati
    doktor78
    uredi
  • Inferno

    Ukupna ocjena 27%

    2, 1, 5, 3

    Bijedno kao i ostatak tzv. modernih Dylanovih epizoda. "Ukradeni život" je za nijansu užasniji. Čitaš i čitaš ovu epizodu, pa te uhvati neka monotonija, halucinacija i melankolija i počneš misliti da je ovo solidno i da ovo nije još samo jedan razočaravajuči Dylan s kojim ste izgubili još sat svog dragocjenog života. Tek nakon par dana, kad se srede dojmovi shvatiš kakvo je ovo patetično iritirajuće smeće. Ova je epizoda stavila točku na "i", i čvrsto sam odlučio odjebat čitav serijal. Kad pročitaš lošeg Texa - opet dobro, kad pročitaš lošeg Zagora - opet nisi potrošio puno vremena, ali kad pročitaš lošeg Dylana u kojem živiš za onu zadnju stranicu genijalnog završetka, a u stvarnosti dobiješ nogom u stomak da ti se povrača mjesec dana... u takvu se situaciju, bogami, više neću dovoditi. Montanari&Grassini na neke jednostavne finte ostavljaju dobar dojam, ali ne i kod mene. Ovu smušenu i nepovezanu temu o narkomanima bi i moja baba bolje napisala od ovog debilčine od scenariste. Pa kako ih nije sram trpati jedan serijal ovim indolentnim beljezgarijama i jeftinim nedorađenim i bezidejnim filozofijama. Gdje je nestao horror-Dylan?
    12.10.2007
    18:42:00 sati
    Inferno
    uredi
  • Lucy Liu

    Ukupna ocjena 87%

    9, 9, 10, 3

    Što se mene tiče,ovo je sjajna epizoda,i IMA veze s horrorom-ali malo light-tipa.Što se tiče recenzencije,epizoda "Izgubljeni grad"  je meni jedna od najboljih.Možda i ja čak napišem recenzenciju o njoj...
    14.10.2007
    12:39:00 sati
    Lucy Liu
    uredi
  • Windwalker

    Ukupna ocjena 49%

    4, 4, 5, 10

    Isuse... Sreća njihova da im naslovnica koja im niti ne pripada podiže prosjek.
    12.03.2008
    22:59:00 sati
    Windwalker
    uredi
  • flamboyant soul

    Ukupna ocjena 22%

    2, 2, 3, 1

    Gnjusno loša epizoda koja ni ne zaslužuje recenziju, ustvari ne zaslužuje ni da se o njoj govori. Kakva hrpa sramotnog smeća! Prosječni Chiaverottijev uradak je za ovo vrh vrhova (pazite, govorim o  Chiaverottiju, a znamo svi koliko njegovi prosječni radovi vrijede). Sramota.
    07.09.2008
    23:18:00 sati
    flamboyant soul
    uredi
  • ken2

    Ukupna ocjena 48%

    3, 3, 7, 9

    loše, loše, jedva dočekao kraj, već viđeno sto puta, bar da je dobro obrađeno, ali nijeM&G volim, ovdje su unutar svog prosjekanaslovnice nema, pa ocjenjujem ovu za ukradeni život, a ona je jako dobra
    05.11.2008
    01:37:00 sati
    ken2
    uredi
  • Panon

    Ukupna ocjena 74%

    7, 7, 8, 8

    Uporaba nekih klišeja poput klasičnog ludog znanstvenika željnog za moći i novcem narušava kvalitetu epizode, koja gledano u globalu i nije tako loša.

    05.06.2010
    20:32:00 sati
    Panon
    uredi
  • acestroke

    Ukupna ocjena 43%

    2, 3, 7, 7

    Sigurno najgora epizoda iz ovog Maxija.  Ne samo da nije interesantna i da je dosadna, nego je zbunljiva, i izgleda kao da bi trebala da pripada nekom drugom serijalu, mozda u Nick Raideru.  Procito sam bio prvih 50 stranica, i jos uvijek mi je bilo tesko znati sta se u stvari desava; kad sam procito ostale stranice, vidio sam o cemu je stvar, ali ipak nije imalo previse smisla.  Nakromani u DD serijalu?  Mozda bi i moglo, ali scenario bi trebo da bude puno bolji.  Ovako kako jest je veoma slabo, i bio sam puno razocaran, pogotov zato sto su one druge dvije epizode iz ove knjige puno bolje.  Jedino mi je crtez ok; prica i tekst su slabi.   :(

    15.08.2010
    15:23:00 sati
    acestroke
    uredi
  • Ukupna ocjena 49%

    3, 3, 7, 10

    Loše,M&G i Stano popravljaju dojam.

    09.11.2011
    20:35:00 sati
    Patrix
    uredi
  • supermike

    Ukupna ocjena 49%

    3, 2, 8, 10

     Loše. Od droge vide mrtve ljude. Totalno nemaštovit scenarij. Crtež je ok.

    19.12.2011
    00:31:00 sati
    supermike
    uredi
  • bjelolasica

    Ukupna ocjena 46%

    2, 2, 8, 10

    Ovdje pod milim Bogom ništa nije bilo zanimljivo.

    14.09.2012
    14:03:00 sati
    bjelolasica
    uredi
  • Ukupna ocjena 25%

    1, 1, 6, 1

    28.11.2012
    14:31:00 sati
    coszinus
    uredi
  • Opti

    Ukupna ocjena 34%

    2, 2, 7, 1

    Ako je De Nardu toliko stalo do ovakvih priča, mogao bi možda pisati predloške za anti-droga PSA reklame. Da je bar iole zanimljivo, ali što ćeš. Naslov pristaje, jer ovaj strip je stvarno zamoran. He, he.

    M&G su prosječni u sve tri priče, od kojih svaka počinje identičnom vrstom kadra. Naslovnica ne pripada ovoj priči, koja nema zasebnu pa je ne mogu ni ocijeniti.

    10.08.2013
    11:14:00 sati
    Opti
    uredi
  • Stripmen

    Ukupna ocjena 36%

    4, 3, 4, 3

    Od ovakvih epizoda ljudi se i počnu drogirati.

    30.09.2014
    08:36:00 sati
    Stripmen
    uredi
  • Spock

    Ukupna ocjena 22%

    1, 2, 4, 1

    Zamorna, glupa i suvišna priča začinjena napornim M&G, čiji loš (pridjev "porculanski" bi ga najbolje opisao) crtež bez dinamke posebno dolazi do izražaja u ovakvim pričama bez horor elemenata. De Nardi je sigurno duhove ubacio da bi se ovo nedjelo moglo izdati u Dylan Dogu, a rezultat su ghostbusters-narkomani. Naslovnice nema, pa ocjena ide općem dojmu.

    01.11.2016
    06:41:00 sati
    Spock
    uredi
  • jvucica3

    Ukupna ocjena 49%

    3, 3, 8, 7

    Ptičica mi je šapnula da je ovo u biti bio De Nardov pripremljen scenarij za Nick Raidera koju je sklepao u jedno popodne, a kad je dobio zadatak da napiše priču za Dylana onda se pokvareno zacerekao i rekao sam sebi - ko će sad opet nešto smišljat tlaka je to, dat ću im ovo ko ga jebe, uvalit ću im mikija. I bome si nam ga uvalio, do balčaka...

    Šta reć, priča nema blage veze s Dylanovim svijetom i s onim što taj strip predstavlja a i bez tog "detalja" opet je loša i nezanimljiva. M&G su sasvim dobro obavili posao, ali primjetno je kako su na maxijima u pravilu malo slabiji nego u redovnim pričama.

    06.02.2017
    20:18:00 sati
    jvucica3
    uredi
  • King Warrior

    Ukupna ocjena 45%

    6, 3, 4, 6

    Dosadna epizoda, mada tema i nije toliko losa koliko je lose sprovedena. Dylan jebe sve redom, od prostitutki do narkomanki. Kako se do sada nije zarazio nekom bolescu, nikako mi nije jasno.

    03.10.2017
    19:22:00 sati
    King Warrior
    uredi
  • Hercule Poirot

    Ukupna ocjena 32%

    2, 2, 5, 5

    Varijacija na temu. Na dosadnu temu.

    14.09.2019
    18:25:00 sati
    Hercule Poirot
    uredi

Najnovije

Vijesti

    Magazin

    Recenzije

    • Otmica
      Kod: NR LIB 7a
      Ocjena: 92%
      Vrijeme: 14.7.2020. 16:48:00
      Autor: ReemCP
      Broj komentara: 0
      Broj pogleda: 24
    • Ice Cream Man
      Kod: ICM IMG 1/5
      Ocjena: 80%
      Vrijeme: 12.7.2020. 19:37:00
      Autor: Paka01
      Broj komentara: 0
      Broj pogleda: 343
    • Proteus
      Kod: TX ZS 33/984/985
      Ocjena: 76%
      Vrijeme: 10.7.2020. 15:34:00
      Autor: igor 12
      Broj komentara: 6
      Broj pogleda: 787
    • Njihalo strave
      Kod: VB PO 1
      Ocjena: 70%
      Vrijeme: 7.7.2020. 15:05:00
      Autor: Kila Banana
      Broj komentara: 8
      Broj pogleda: 845
    • Božji sud
      Kod: KP SA 7c
      Ocjena: 82%
      Vrijeme: 6.7.2020. 9:20:00
      Autor: Spock
      Broj komentara: 9
      Broj pogleda: 577

    Aukcije

    Forum

    Najčitanije

    Vijesti

      Magazin

      Recenzije

      • Poslije apokalipse
        Kod: NN LIB 55
        Ocjena: 100%
        Vrijeme: 23.5.2020. 17:54:00
        Autor: Jerry Krause
        Broj komentara: 1
        Broj pogleda: 2447
      • Put za raj
        Kod: ZG VCSP 32
        Ocjena: 50%
        Vrijeme: 3.7.2020. 23:14:00
        Autor: Djole
        Broj komentara: 4
        Broj pogleda: 1967
      • Svijet Nancy Porter
        Kod: NN ALM 7a
        Ocjena: 61%
        Vrijeme: 21.4.2020. 18:47:00
        Autor: Jerry Krause
        Broj komentara: 1
        Broj pogleda: 1574
      • Hellgate u plamenu
        Kod: ZG LU 275/276
        Ocjena: 87%
        Vrijeme: 23.6.2020. 1:11:00
        Autor: igor 12
        Broj komentara: 14
        Broj pogleda: 1364
      • Dame sumnjiva morala
        Kod: FB KP 41
        Ocjena: 96%
        Vrijeme: 23.4.2020. 22:05:00
        Autor: luxi68
        Broj komentara: 13
        Broj pogleda: 1253

      Aukcije

      Forum