Idol masa

Dylan Dog

DD MX 3b | 96 str.

Stari fudbalski tim gradića Portsmoora vratio se iz samog pakla! Žele slavu ili krv…

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 52%

Priča 5

Scenarij 3

Crtež 6

Naslovnica 10

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 44%

P*4

S*3

C*5

N*5

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

 • Ubio sam Jacka Trbosjeka - Idol masa - Kompleks krivnje
  DD MX 3

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

 • Ho ucciso jack lo squartatore - L`idolo della follia - Complesso di colpa
  DD MAXI 2

ZANIMLJIVOSTI

 • Tema ovog broje je najvažnija sporedna stvar na svijetu – nogomet (a tako rijetka i nevažna u cjelokupnom Bonelli opusu).
 • Na 168-moj stranici maxija se pojavljuje lord Wells.
 • Ovaj maxi je u Italiji izašao 1999 godine, a u Hrvatskoj 2008 godine.
 • Oblik stadiona Stonehenge podsjeća na drevni antički poligon, okultni simbol.

Kako sam jedan od novijih (ali baš novijih, počeo sam sa VČ) ljubitelja Dylana Doga, dugo nisam bio u prilici pročitati neko od maksi-izdanja. To mi je ostala jedna od najvećih želja, iako sam znao da je to izdanje ozloglašeno među obožavaocima kao nedostojno svog imena (prava je ironija da je Dylan Dog maksi jedno od najprodavanijih izdanja u Italiji, izgleda da narod voli debeo strip za male pare:)). Najviše me je privlačio broj tri, zbog prekrasne naslovnice i intrigantnog naslova, ’Ubio sam Jacka Trbosjeka’. Iskreno sam se obradovao kad sam dobio baš ovaj strip, ali ga nisam odmah pročitao, jer sam imao gomilu drugih stripova na čitanje (velika narudžbina uoči MaFesta, he, he). Nažalost, moram da kažem da me je ovaj strip razočarao kao malo koji drugi. Prva i treća priča su loše, jako loše (mada prva ima par zanimljivih momenata), a najbolja priča je druga, ’Idol masa’. Napisao ju je Ruju! Pravo iznenađenje. Još uvijek po utiskom, krenuh da pišem ovu recenziju. Prije nego što započnem dalje izlaganje o ovoj simpatičnoj epizodi, samo bih želio da dam citat iz uvodnika za ovo izdanje: Nakon nje (misli se na prvu priču), uz iste crtače, nastupaju takođe renomirani dylanovci Pasquale Ruju i Gianfranco Manfredi. Uistinu samo maxi autori za maxi izdanje! Renomirani autori, da.....


Nemojte da vas uvodnik zavara, ova priča zaista nije ništa posebno. U pitanju je jedna od onih laganih, pitkih i zabavnih pričica koje najčešće rađa brz tempo izlaženja, te tako se nikad ne približe kultnim epizodama, ni onim gromoroznim, jer su vječito prikovane u prosjeku.... Ako ništa drugo, makar se nisam puno dosađivao uz ovu priči, za razliku od druge dvije. Takođe, pohvalno je što priča nije u potpunosti ’drugorazredna koljačina’, već ima svoju poentu, jasnu i prilično ispravnu. Početna ideja je zanimljiva i inovativna: ’Hej, kako bi izgledalo kada bismo spojili Dylana i fudbal?’. Kakva neobična mješavina, ali mješavina koja funkcioniše prilično dobro!


Priča počinje na pomalo (oprostite na izrazu) priglup način, igrač koji da gol, i propadne u zemlju dok ga drugovi grle! O, Ruju, da li si mogao smisliti malo bolji uvod!? Ovakva trapava uvodna scena je dokaz da bi scenarista trebao da vidi kako kolege u Dampyr timu prave jezivu atmosferu. No, priča se nastavlja dalje, na prilično očekivan način. Dolazak klijentkinje, nova istraga, dolazak u naselje, dvije isprepletane radnje: serijski ubica i detektivska istraga, veliko finale u kome zlikovac nastrada zbog svojih ludih i nepromišljenih postupaka. Ako ovako posmatramo priču, ona je definitivno loša. Međutim, kako bi rekao kolega Le Samurai, računa se i način na koji je čitava priča ispričana, a on je solidan.


Zašto je solidan? Prije svega, Ruju nam je podario neuobičajeno živopisnu i poznatu sliku malog, zagubljenog gradića u provinciji, gdje je svaki dan isti, odakle svi gledaju da pobjegnu, sa lokalnim ’šerifima’ i ’lošim momcima’ (dobro, možda je autor malo subjektivan, pošto i on živi u zabiti....). I tako Dylan, gradski detektiv, rođeni Londonac, upadne u jednu takvu sredinu. U sredinu gdje se svake nedelje gomilaju frustracije, bijes i agresivnost, da bi na kraju nedelje eksplodirala na lokalnom stadionu, stvarajući tuče, lokalna neprijateljstva, huligane.... Tu je i lokalni tim, sa mladim, pomalo uobraženim, momcima koji sanjaju da odu u veliki grad i da naprave karijeru, iako u toj maloj sredini često postaju ’lokalni heroji’. Ovaj dio priče nam opisuje brutalnost i krvožednost navijačkih sukoba, koji polako uzimaju ogromne mjere (nažalost, i kod nas). Još kad znamo da su engleski navijači ozloglašeni zbog nasilja, lako se shvata šta je pisac htio da kaže.... Bitno je da me ne shvatite pogrešno, jer Ruju nije osudio fudbal, već nasilje koje on ponekad proizvodi (kao što kaže jedan sportski komentator u priči: Molim vas, djeco, poslušajte ove riječi. Nogomet je sport, radost, zabava... A ne, ponavljam, ne nasilje i osveta!). Poenta je vrijedna svake hvale.


Likovi nisu ništa posebno, čak bih rekao da su prilično isklišeizirani. Tu je glavni negativac Bradd, gad hladnog srca kome je jedino bitna sreća i slava. Za slavu i sreću će uraditi sve, lagati, krasti, ubijati, pa čak i prizvati samog Đavola.... On je idol masa, kao što kaže i, savršeno pogođeni, naslov. Izdvojio bih scene njegovih ubistava, naročito prvo (igrač i dvije djevojke), možda je jedino scena pokolja čitavog tima prenasilna i pretjerana. Da zaključim, u pitanju je harizmatičan, naoko simpatičan čovjek. Drew Thorpe je sestra fudbalera koji je nestao, Dylanova nova klijentkinja, a istovremeno i djevojka za ovaj mjesec ;). Nema neku pretjerano bitnu ulogu u priči, iako je Dylanu spasila život. Inspektor Brennan je policajac koji je u ovoj priči u ulozi koja bi pripala Blocku. Iako bi formalno trebao da bude Bog i batina u gradiću, on je mora da sluša zahtjeve bogate korporacije Celtyc Inc (opet zle korporacije, ah), koja, pogodite, zapošljava polovinu stanovnika, te ima skoro neograničenu vlast u gradu. Vlasnik korporacije je Stanley Hydewhite (i on je učestvovao u prizivanju Đavola), blijed i nezanimljiv lik, biznismen koji se prilično dobro snalazi u poslovnoj džungli.. Njegov sin se zove William Hydewhite, naduveni sin bogatog tate, lokalni mangup koga štiti kompanija njegovog oca, vođa i podstrekač najbrutalnije grupe navijača. Naravno Braddu je lako da zaludi mladog i zaslijepljenog Williama.... Potter je stari, pošteni trener, koji voli svoje igrače kao da su mu dijeca, premda je i on učestvovao u prizivanju Đavola. Međutim, najbitnija činjenica je da se on pokajao, te tako predstavlja simbol čistog, poštenog fudbala, kakav bi trebao biti.


Ostaje utisak da Ruju nije znao da izbalansira scenario, te smo tako dobili previše detektivske građe u sredini i zbrzan, brljav kraj, sa nelogičnim objašnjenjem (jako česta boljka, ne pitajte). Objašnjenje i rasplet su loši, izgurani na silu. Kad vidim ovakve brljotine, često se zapitam:’ Zar ne bi bilo bolje neke stvari ostaviti nedorečenim?’. Izgleda da to i nije tako loša opcija. Veliki propust je što se Bradd i Dylan sreću tek na kraju priče, a i taj susret traje svega nekoliko sekundi. Mrzim kada se sve završi velikom eksplozijom, a, dođavola, upravo to se ovdje dogodilo! Zbog svega ovoga, a i zbog još nekih stvari, scenariju ide petica, žao mi je. Trebalo je ubaciti više mistike i horor-atmosfere u priču, a i sam tempo radnje je trebao biti dosta brži, sa više neposredne opasnosti po Dylana. Ali dobro, to sam samo ja....


Montanari i Grassani mi nisu omiljeni crtači, ali su ovdje uradili dobar posao, a imaju i konstantan nivo kvaliteta. Zamjerka ide na statičnosti, ali i na pretjerano jaku štampu Ludensa, koja na nekim mjestima ’guši’ crtež. Izgled Đavola uopšte nije zastrašujuć, naprotiv, on je nacrtan kao mračna silueta?! Grozno. Stanova naslovnica, iako nema veze sa ovom pričom, je prekrasna. Svakako jedna od najboljih. Ne znam zašto mi se tačno dopala, pa ću samo reći da je ovo jedna od rijetkih naslovnica gdje se sve složi - i motiv, i crtež i boja. Zaslužena desetka.


Šta reći na kraju? Odlična ideja, ali lošnjikav rasplet. Riječi koje se najčešće koriste za scenarije ovog gospodina.

Kažu da ste vi stručnjak za užase. Pa, pokušajte zamisliti na stotine bijednih radnika koji krajem tjedna postaju zastrašujući tučari, potencijalni ubojice.... Nasilnici bez razloga... Nasilje koje hrani samo sebe od jedne nedjelje do druge, u neprekidnom nizu napada iz mržnje i osvete. Nije li to pravi užas? U zdravlje!

Naprijed

DD MX2c Osveta vremena

DD MX 1b Ljudski zamorci

Naprijed

Recenzije čitatelja

 • supermark

  Ukupna ocjena 51%

  5, 4, 6, 6

  Loš Ruju, osrednji M&G i osrednji Stano. A to je najbolja priča ovdje... fuj!Kao i svi ostali maxiji... zaboravljiv nakon tri dana!
  16.06.2009
  18:00:00 sati
  supermark
  uredi
 • kico

  Ukupna ocjena 40%

  5, 2, 6, 1

  Glup scenarij totalno,realizacija još gora. M&G ako ih voliš,dobri su. Naslovnice nema.
  17.06.2009
  00:03:00 sati
  kico
  uredi
 • Barker

  Ukupna ocjena 16%

  1, 1, 3, 1

  Mhejl, nemoj me pogresno shvatiti, ali mozda bi mogao malo uzeti odmora od pisanja DD recenzija. Nemoguce (po svim pravilima igre) je da si ovoj prici dao vecu ocenu od Vampira,  a u samom tekstu trubis kako nista ne valja, ali je ipak zabavna i pitka pricica. Preporucujem ti da se lepo potrudis da nabavis i procitas sto vise Dilana ovog leta, a recenzije mogu i pricekati, niko te ne juri da svake nedelje napises po koju.O samoj prici ne bih, ocene govore dovoljno. 
  17.06.2009
  00:13:00 sati
  Barker
  uredi
 • Zagor-te-nay

  Ukupna ocjena 46%

  3, 1, 9, 7

  Počelo je dobro, kao nogomet, moglo bi bit nešto...al sranje kasnije. Nikako mi nije jasno kako se M&G troše na ovim glupim sranjima, crtež je savršen za ddoga.
  17.06.2009
  00:22:00 sati
  Zagor-te-nay
  uredi
 • Panon

  Ukupna ocjena 78%

  8, 7, 8, 9

  Nogometno nasilje kao problem je tema o kojoj ima dosta materijala za obradu, pa ju je prilično lako obraditi u Dylanu. Navijačko nasilje, bahati i razulareni nogometaši + užas koji ih povezuje s Dylanom su dobra stvar, koja ipak nije polučila odličan uspjeh u ovoj epizodi. Ne kažem da je epizoda loša, nego da je ipak trebalo ubaciti više užasa u nju. A pošto mrzim nogomet, i sve ono što ide uz njega (navijačka divljanja, kladionice, korupcija, nogometaši sa završenom srednjom ili čak samo osnovnom školom,...), onda mi je stvarno gušt pročitati ovu epizodu.
  17.06.2009
  12:21:00 sati
  Panon
  uredi
 • Lucy Liu

  Ukupna ocjena 91%

  10, 10, 10, 1

  Ovo je super!Ja mrzim nogomet,a Ruju mi je to lijepo prikazao dodavši demone i sotonističke obrede.Crtež je kao i uvijek cool,a pošto mi je jedina  naslovnica na raspolaganju od priče s Jackom  Trbosjekom,njoj dajem jedan,it sucks balls.
  21.06.2009
  11:35:00 sati
  Lucy Liu
  uredi
 • delboj

  Ukupna ocjena 55%

  4, 5, 8, 4

  Tu i tamo ima par dobrih rjesenja, ostalo slabo.
  25.06.2009
  13:21:00 sati
  delboj
  uredi
 • Markos

  Ukupna ocjena 20%

  1, 1, 3, 5

  Žali Bože vremena i novca. Mi, fanovi svojih omiljenih junaka, smo stvarno mazohisti. Iako je već odavno jasno da su priče koje se objavljuju u Dylan maxijima otpatci iz regularne serije i samim tim manje kvalitetne, iako smo se već puno puta opekli, opet željno kupujemo novi broj, nadajući se kako ovaj možda neće biti tako loš kao prethodni. Pa... neće. Nego još i gori:) Ruju samo da nešto napiše, Montanari i Grassani standardno loši (ili dobri, za one koji ih ipak vole). Preskočiti.
  18.07.2009
  23:47:00 sati
  Markos
  uredi
 • Aco

  Ukupna ocjena 37%

  4, 3, 3, 7

  Eto i to smo dočekali - Dylan na nogometnom travnjaku. Zvuči glupo a epizoda je još gluplja - diabolični plan prizivanja đavola pomoću sotonskog oblika stadiona, eskalacija nasilja na stadionu i nestanci nogometaša.. Najgluplje od svega je kad Dylan manirom rasnog strijelca na kome bi mu pozavidjeli i Tex i Zagor pištoljem pogodi loptu u letu prema golu i tako spriječi nastanak užasa.Tragikomedija.M&G su već legende,imaju bazu fanova ali činjenica je da ni nakon 20-ak i više godina crtanja ne mogu pogoditi lice Dylana kako treba.Dobro Marko kaže,ovo već prerasta u sado-mazo scenu..znamo da su maxiji katastrofalni ali nas ne spriječava da ih kupimo i čitamo.Eto što ti je kolekcionarstvo..
  16.08.2009
  18:19:00 sati
  Aco
  uredi
 • Rock.Bob Rock

  Ukupna ocjena 31%

  4, 1, 5, 1

  Smeće, totalno smeće. A još kad se sjetim da je ovo najbolja priča ovog Maxija. Crtež jedini može proći.
  19.08.2009
  15:31:00 sati
  Rock.Bob Rock
  uredi
 • hua

  Ukupna ocjena 47%

  4, 5, 5, 5

  07.09.2009
  03:14:00 sati
  hua
  uredi
 • morrison

  Ukupna ocjena 25%

  1, 1, 4, 7

  Bruka. Fudbal i horor nikako ne idu zajedno.

  15.01.2010
  17:36:00 sati
  morrison
  uredi
 • hrvoje23

  Ukupna ocjena 42%

  5, 2, 5, 6

  Krivo utrosenih pola sata, ili ne!?? Citljivo je, na momente i zanimljivo, ali fali prave radnje. Previse je toga predvidljivo. i kao sto kaze recenzent-na kraju eksplozija, i sve je rijeseno! M&G mogu puno puno bolje!

  02.09.2010
  13:07:00 sati
  hrvoje23
  uredi
 • Ukupna ocjena 54%

  3, 3, 9, 9

  Moglo je biti puno bolje odrađeno,iako od Ruju-a ne očekujem nešto više od ovog.M&G su odlični,ali ne i savršeni.Stano je odradio odličan posao,iako je naslovnica za priču "Ubio sam Jacka Trbosjeka",koja je i najbolja od tri priče u ovom maxi-u.

  19.12.2010
  18:30:00 sati
  Patrix
  uredi
 • writer

  Ukupna ocjena 76%

  8, 7, 8, 7

  Solidan Maxi, prva i druga priča su ok, treća malo slabija. Montanari&Grassani su dobro odradili posao, bolje nego ikad.

  23.07.2011
  19:22:00 sati
  writer
  uredi
 • mpavin

  Ukupna ocjena 50%

  5, 3, 7, 5

  Priča koja će ostati zapamćena samo zbog toga što je glavna tema nogomet, što je, kao što je već rečeno prije, vrlo rijetka pojava u Bonelliju. Ostalo je sve prosječno: negativci, likovi i standardno loš rasplet i objašnjenje na kraju. Atmosfera također slaba, ne slažu se horor i nogomet. M&G malo slabiji nego inače, ali more proći.

  02.07.2013
  11:09:00 sati
  mpavin
  uredi
 • Rahazlam

  Ukupna ocjena 76%

  9, 8, 6, 7

  Ma prica je sasvim ok!!

  06.08.2013
  02:00:00 sati
  Rahazlam
  uredi
 • Floyd98

  Ukupna ocjena 61%

  5, 5, 7, 10

  Bez veze, kao i druge dvije priče u ovom maxiju koje su mi moram priznat bile bolje od ove

  01.09.2013
  22:35:00 sati
  Floyd98
  uredi
 • Stripmen

  Ukupna ocjena 41%

  5, 4, 4, 2

  Loša epizoda.Kako se usuđuju razj...ti fudbal ovako?

  30.09.2014
  08:40:00 sati
  Stripmen
  uredi
 • Spock

  Ukupna ocjena 16%

  1, 1, 3, 1

  Nakon naporne i glupe prve epizode, druga je ekstremno smeće koje vrijeđa zdravu logiku čitatelja i sigurno ulazi u top 5 meni najgorih Dylana, a nije da je tu slaba konkurencija. Jedino je treća epizoda podnošljiva u ovome nesretnom Maxiju. D.D. Maxi je recept za odvikavanje od stripova, jer nakon ovoga neko vrijeme ne da ti se ni započinjati nešto čitati. M&G uvelike kumuju tom osjećaju, pogotovo u ovoj epizodi. Naslovnice nema, pa ocjena ide ukupnom dojmu.

  07.01.2017
  09:37:00 sati
  Spock
  uredi
 • King Warrior

  Ukupna ocjena 31%

  4, 2, 3, 4

  Seprtljava i priglupa epizoda o fudbalu, kao da su je napisali Ameri, koji pojma nemaju o ovome sportu.

  Od jednog Italijana autora vise se ocekuje na ovu temu, pogotovo sto se i radnja odvija u Engleskoj, majci fudbala. 

  03.10.2017
  19:18:00 sati
  King Warrior
  uredi
 • Hercule Poirot

  Ukupna ocjena 25%

  1, 1, 3, 10

  Naslovnica dobra. Ostala noćna mora. I za Dylana također.

  23.09.2019
  16:38:00 sati
  Hercule Poirot
  uredi
 • prozirna senka

  Ukupna ocjena 24%

  2, 2, 2, 6

  Ovo niti je citljivo niti je gledljivo. Iskreno, namucio sam se iscitavajuci do kraja besmislenu pricu sa ocajnim M&G crtezom.

  19.03.2021
  20:59:00 sati
  prozirna senka
  uredi
 • Ukupna ocjena 58%

  5, 6, 6, 7

  13.05.2021
  00:33:00 sati
  Alex Kross
  uredi
 • Ukupna ocjena 35%

  2, 2, 6, 5

  21.06.2021
  15:42:00 sati
  coszinus
  uredi
 • Ivan Liverpool

  Ukupna ocjena 37%

  4, 2, 5, 4

  Potpuno razocaran. Konacno da se i nogomet stavi u stripove, ali mozda bi bilo bolje i da nije. Naporna epizoda. Ni crtez M&G-a nije ovdje na nivou. Bas i nema nekih elemenata koji bi se ovdje dali istaknuti.

  17.09.2022
  18:50:00 sati
  Ivan Liverpool
  uredi
 • Macbeth

  Ukupna ocjena 32%

  3, 2, 4, 5

  Vrlo loše, gotovo pa i smiješno, ali nije dovoljno šarmantno da bih dao višu ocjenu... crtež je neshvatljivo loš ovdje, sve je zapravo skroz trećerazredno. Nogomet je u središtu pozornosti ovdje, pa eto - nije najgora epizoda ikad, zanimljivo je vidjeti Dylana u ovakvom okruženju. Osim toga - jedno veliko ništa.

  12.08.2023
  15:14:00 sati
  Macbeth
  uredi

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

 • Inkal
  Kod: JD STKON 13/14
  Ocjena: 96%
  Vrijeme: 5.7.2023. 9:27:00
  Autor: Salkan
  Broj komentara: 13
  Broj pogleda: 1717
 • Napad u Montezumi
  Kod: TX SAGK 41b/42a
  Ocjena: 66%
  Vrijeme: 15.8.2023. 0:03:00
  Autor: Ivan Liverpool
  Broj komentara: 7
  Broj pogleda: 1659
 • Tajanstveno brdo
  Kod: TX SAGK 18c/19a
  Ocjena: 56%
  Vrijeme: 17.7.2023. 1:20:00
  Autor: Ivan Liverpool
  Broj komentara: 7
  Broj pogleda: 1613
 • Junaci iz utvrde Kearny
  Kod: TX LIB 86
  Ocjena: 85%
  Vrijeme: 1.8.2023. 10:02:00
  Autor: tex2
  Broj komentara: 4
  Broj pogleda: 1479
 • Jahači iz Wyominga
  Kod: TX LU 117/118/119
  Ocjena: 77%
  Vrijeme: 9.9.2023. 8:38:00
  Autor: tex2
  Broj komentara: 8
  Broj pogleda: 1477

Aukcije

Forum