UFO

Dylan Dog

DD PI 2 | 2 str.

Dok Dylan i Groucho raspravljaju o tome da li bi voleli da ih kidnapuje NLO, pravi leteći tanjir se šeta gradom.

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 100%

Priča 10

Scenarij 10

Crtež 10

Naslovnica 10

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 63%

P*5

S*5

C*7

N*7

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Kratke priče 1
    DD PI 2

ZANIMLJIVOSTI

  • Na samo dve strane, ovo je jedna od najkraćih epizoda Dylan Doga
  • UFO je nastala kao dodatak za emisiju na Rai Due "Mixer: I veri X files, indagini non convenzionali"
  • op.ur. Djole me konačno natjerao da dodam ovaj piratski Dylan u bazu stripova:-)

"Ima više stvari u snovima nego na nebu i zemlji…"

Koliko toga može da se kaže na dve strane? Koliko vredna može biti epizoda koja praktično nema radnju, u kojoj Dyla prvo sedi, a onda spava, i to je to? Da li uopšte treba recenzirati tako nešto?

U UFO, Sclavi je uspeo da smesti samo jednu sitnicu: celokupnu suštinu Dylan Doga, a donekle i stripova uopšte – bekstvo od stvarnosti, pa makar ta stvarnost ponekad bila i apsurdna kao što su sami snovi. Na prvoj strani, Dylan izražava želju da ga kidnapuje NLO kako bi se uverio u njihovo postojanje. A na drugoj, leteći tanjir koji se šeta gradom rešava da ga ne kidnapuje da mu ne bi oduzeo nadu u postojanje natprirodnog i zamenio je hladnim empirijskim dokazom. Dylan, iako se nada, misli da natprirodne pojave ne postoje (malo smešno posle dvesta i kusr epizoda koje ga demantuju, no dobro, svi koji traže kontinuitet u DD-u odavno su izvršili ritualno kolektivno samoubistvo), i beži u snove koji mu nude sklonište od užasa zvanog stvarnost. A vanzemaljci odbijaju da svedu njegove snove na taj bedni fizički dokaz o njihovom postojanju, na jedno sećanje koje će biti mnogo bleđe i jadnije od sećanja na snove, jer ne predstavlja cilj njegovih stremljenja, već njihovo okončanje, banalizovanje jednog ideala koji je sam po sebi uvek čist, ali se u stvarnosti neumitno iskvari i zaprlja svakodnevicom.

"Zato… ne teba mu oduzimati… nadu."


I zbilja, šta su snovi koji su se ostvarili? Još samo jedno jadno iskustvo, uspoređeno sa milion drugih koji se na kraju u lavirintima psihe sva izjednačavaju, koja postaju daleko od tog plemenitog spiritus movensa koji nas vija da nastavimo sa životom. Kada se snovi ostvare, prestaju da budu cilj, svrha nečijeg života, i ostavljaju ćoveka ispraznim, u potrazi za nečim drugim što će raditi, tražiti, ili još gore, ostavljaju ga samog suočenog sa problemima noćne more zvane stvaran život, sa takozvanim i o tako bitnim i relevantnim stvarnim problemima koji ubijaju sve što može da ga uzdigne iz "ustajale žabokrečine" svakodnevice, standarda jednog drtuštva, veoma jalovih vrednosti koje navodno određuju normalu u koju treba da se uklopimo i po kojoj treba da šabloniziramo svoj život zaboravljajući da smo možnda, ali samo možda, predodređeni za neke veće stvari od dileme kako nabaviti novac za najnoviji model mobilnog telefona. Bez snova gubi se ono opšte, gubi se altruizam, gubi se veličanstveniost o kojoj učimo u tim školama, ali koje društvo kasnije suzbija. Sclavi je više puta stavio do znanja da je Dylanov najveći košmar da će postati običan, da će ga mašina društvenog poretka samleti i ispljunuti ga kao činovnika (treba pogledati samo odličan "Il incubo di indagatore" i videti šta je tu Dylanov najveći košmar, a tu je i Marinin monolog iz "Il lungo addio" u kome se priča o jednom "normalnom" toku života, a Dylan je precepljen). That’s the point: standardno je zlo, normalno je najveći košmar, i sva kasapljena, svi monstrumi su samo jedan eskapizam zarobljen u oblik stripa koji nam nudi odmor od realizma i čuva naše ideale, brižno pazi na njih da bismo ih se setili svaki put kada ga otvorimo i možda se ponovo pokrenuli da ih ostvarimo.

Eto koliko toga može da stane na dve strane.

Naprijed

DD LEX 60 Frankenstein

N/A

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • Aco

    Ukupna ocjena 85%

    10, 8, 8, 7

    Meni se sviđa već sama činjenica da su samo 2 stranice dovoljne da se ispriča priča koja ima čak i jako pametnu i lijepu poruku.I najveći slovenski pesnik,dr.France Prešeren,majstor nad majstorima,u svojoj pjesmi "Slovo od mladosti" govori da je nada najvažnija stvar u životu i da je to ona sila koja pokreće čovjeka i tjera ga prema naprijed,čak i kad su okolnosti loše i situacija neizdrživa.Po njemu,nema gore stvari od situacije u kojoj čovjek nema nadu,nema san.
    Cassertano mi je jedan od najomiljenijih crtača DD ali ovdje se nije toliko iskazao kao u npr. "Posle ponoći" ili "Ples smrti" ali i on je zaslužan za cjelokupni(dobar) dojam.
    21.11.2003
    16:11:00 sati
    Aco
    uredi
  • Ukupna ocjena 24%

    1, 2, 3, 6

    Ovo je stvarno najkraći mogući strip. Zanimljivo mi je vidjeti da i ovakvi pokušaji ostavljaju veliki utisak kod pojedinih čitaoca, kao što je npr. Djole oduševljen ovom epizodom, međutim, mene baš nije fasciniralo. Neka te dvije stranice budu metafora cijelokupne biti D.D.-a, ali to ipak ostaju dvije male stranice, par slikica, nekoliko riječi, koje, na kraju krajeva, i nisu nešto pregenijalno. Tako da u tom kontekstu mogu dati minimalne ocjene ovoj epizodici.
    21.11.2003
    19:59:00 sati
    stinky
    uredi
  • SejoSexon

    Ukupna ocjena 43%

    1, 1, 9, 10

    Ja se slazem sa Stynkijem. Kratke price su mi se dopale ali ova na dvije stranice me nije bas odusevila.
    29.11.2003
    14:04:00 sati
    SejoSexon
    uredi
  • Dzimi Gitara

    Ukupna ocjena 47%

    6, 5, 4, 2

    Ideja je simpaticna, ali zaista sturo izvedena na dve strane. Istina, ima nagovestaj dubljeg smisla, ali je iz ovog pirata mnogo upecatljivija Bela Rada i Ambrosini.
    Inace ovaj strip sam procitao jer mi je Djole zagolicao radoznalost recenzijom. To je dokaz koliko marketing znaci, mada ova recenzija svakako nije nastala iz marketinskih pobuda. U svakom slucaju male ocene za strip, a za recenziju 10.
    10.12.2003
    21:05:00 sati
    Dzimi Gitara
    uredi
  • Top

    Ukupna ocjena 41%

    3, 2, 7, 5

    ma kako je fenomenalna, vec sam i zaboravio da sam je citao... ipak je to samo jedna poruka, a ne prica.
    28.12.2003
    15:38:00 sati
    Top
    uredi
  • D.J.

    Ukupna ocjena 81%

    8, 8, 8, 9

    Kratko, ali "to the point."


    19.03.2004
    22:19:00 sati
    D.J.
    uredi
  • prozirna senka

    Ukupna ocjena 68%

    6, 6, 8, 8

    Ne verujem da sam u svom zivotu naleteo na kraci strip (ne racunam kaiseve u dnevnim novinama za jednokratnu upotrebu). Ali, bez obzira sto je prica imala poentu, ipak nije ostavila Bog zna kakav utisak na mene. Da li zato sto je ta poenta banalna? Verovatno.
    04.10.2004
    03:05:00 sati
    prozirna senka
    uredi
  • Ukupna ocjena 89%

    9, 9, 9, 8

    UFO je zakon!
    20.11.2004
    11:09:00 sati
    Verfalk2003
    uredi
  • supermark

    Ukupna ocjena 69%

    7, 7, 7, 6

    Zanimljivo koliko toga stane na samo dvije strane. Sclavi se ponovno dokazuje kao majstor... Casertano osrednji, kao i Stano
    08.08.2007
    16:08:00 sati
    supermark
    uredi
  • flamboyant soul

    Ukupna ocjena 54%

    5, 5, 6, 6

    Ja sam kao tu negdje, u sredini. Nisam ni previše oduševljen ni previše razočaran. Dvije stranice su malo i lako se pročitaju, da je strip duži vjerojatno bi bio užasno loš, ovako mi je samo interesantan. A i to Sclavijevo 'objašnjavanje' Dylana kao pojave mi je naporno, svi znamo tko je on i zašto je takav - ne želi odrasti, želi biti Petar Pan, on je sve ono što bi Sclavi želio biti i razmišlja onako kako Sclavi percepira svijet oko sebe, i to je to. Više pažnje nebi tome pridodavao. Let's move on; koljačine, monstrumi i ostala srodna tematika.
    17.12.2007
    00:29:00 sati
    flamboyant soul
    uredi
  • Andrey

    Ukupna ocjena 80%

    8, 8, 8, 8

    Solidan strip koji je zapravo mogao stati i na jednoj stranici.Kao što je već rečeno,suština,smisao,svrha Dylana sadržana u 2 stranice.A još vidim da ima veze sa jednom od mojih najdražih serija:) Inače,u tom piratu.Rečenica:"Ima više stvari u snovima nego na nebu i zemlji" je izvrsna,još da je Groucho ispričao neki bolji vic na početku,bila bi veća ocijena. Babilonska biblioteka mi je najbolja kratka priča u tom piratu.
    18.04.2009
    10:56:00 sati
    Andrey
    uredi
  • Barker

    Ukupna ocjena 70%

    7, 7, 7, 7

    Vidim, preskocio sam da dam komentar za ovo. Znaci, i ja negde oko sredine, nikako da se osetim super uzbudjeno zbog onog sto nam je nakratko servirano ovde. A uglavnom sam "slab" na ovakve stosove, neznam sata mi je sad :)
    20.04.2009
    20:47:00 sati
    Barker
    uredi
  • Panon

    Ukupna ocjena 67%

    5, 6, 9, 7

    Pošto je ova epizoda napisana samo za dodatak emisiji, ni ne treba se očekivati nešto izvanredno na dvije stranice. Ipak, točno je da su sva Dylanova uvjerenja sažeta i rečena na najkraći način, što je bilo i dovoljno. Lično, epizoda nije ostavila na mene neki utisak. Ipak, bila je dobra provala što ga svemirci, između ostaloga, nisu odlučili oteti jer nije osiguran.
    26.04.2009
    11:33:00 sati
    Panon
    uredi
  • Inferno

    Ukupna ocjena 90%

    9, 9, 9, 9

    Kratko, ali jebitačno. Interpretacija je super i drži vodu. Ipak "samo" devetke, jer 2 stranice ne uspijevaju tek tako ostaviti čitatelja pod jačim dojmom.
    23.06.2009
    18:42:00 sati
    Inferno
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 73%

    5, 9, 8, 7

    Heh, samo 2 stranice i uopće nije loše. Opis samog Dylana i njegovih nada je bolje prošao nego na nekim epizodama od 100-injak stranica. Priči manja ocjena jer ovo nije prvi put da Sclavi objašnjava Dylana. Recenzija je zaslužila najmanje ocjenu 20.

    12.01.2010
    13:17:00 sati
    mpavin
    uredi
  • King Warrior

    Ukupna ocjena 38%

    5, 1, 5, 5

    ha ha, koja zajebancija.

    Bravo Djole za ovako dugu recku za jednu epizodu koja ima dvije stranice i isto toliko recenica. :)

    09.08.2010
    16:35:00 sati
    King Warrior
    uredi
  • Stripmen

    Ukupna ocjena 75%

    7, 7, 8, 9

    Solidno.

    30.09.2014
    08:09:00 sati
    Stripmen
    uredi
  • Jocko

    Ukupna ocjena 87%

    9, 9, 8, 9

    Iako na samo dve strane, ovo je vrlo moćna epizoda. Može da se interpretira na više načina, ali je u suštini poigravanje sa temom vanzemaljaca (i njihovom suštinom i uopšte postojanjem) a ujedno i odličan osvrt na Dilana kao lika. Sada sam bacio pogled na osvrt jednog lika koji je NLO interpretirao na drugačiji način. 

    EDIT: Haha kako sam ispao glup, pogrešno sam interpretirao priču od samo 2 stranice! Doduše ono kako sam ja razumeo ovu pričicu se ne razlikuje mnogo od suštine (da je Dilan taj koji beži u snove i koji se iako ne veruje, ipak nada, te bi mu dokaz postojanja vanzemaljaca samo srušio nade i razlog njegovog postojanja - kako kao osobe, tako i kao strip junaka).
    Zaleteo sam se zbog Gručove fore kako te NLO kidnapuje za novčanu nadoknadu, i dijaloga vanzemaljaca i pomislio kako oni ne postoje, te su dotični u svemirskom brodu zapravo - ljudi! I Dilan bi time otkrio da vanzemaljci nikad nisu ni postojali, te da su to oduvek bili ljudi, te bi samim tim sva njegova nadanja o postojanju onozemaljskog pala u vodu).

    Inače smatram da je ova pričica nepretenciozna i da zaslužuje visoke ocene. Ocena za naslovnicu je ocena opšteg utiska. Ovo mi je jedna od (naj)boljih kratkih pričica za sada.
    Ovde Casertanov crtež i nije nešto wow, a izgleda da je to iz nešto kasnijeg perioda, iz druge polovine 90-ih.

    24.09.2018
    02:06:00 sati
    Jocko
    uredi
  • Hercule Poirot

    Ukupna ocjena 26%

    1, 1, 5, 5

    Glupost.

    24.09.2019
    12:05:00 sati
    Hercule Poirot
    uredi

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Željezni Čovjek
    Kod: KT LU 2
    Ocjena: 76%
    Vrijeme: 6.4.2020. 11:35:00
    Autor: ReemCP
    Broj komentara: 1
    Broj pogleda: 328
  • Najcrnja kronika
    Kod: AF SA 83
    Ocjena: 66%
    Vrijeme: 5.4.2020. 19:29:00
    Autor: paro
    Broj komentara: 1
    Broj pogleda: 344
  • Kroz Erondàr
    Kod: DRGN LIB 8c
    Ocjena: 77%
    Vrijeme: 1.4.2020. 21:43:00
    Autor: kandraks
    Broj komentara: 3
    Broj pogleda: 589
  • Gil
    Kod: DJIL LMS 1
    Ocjena: 77%
    Vrijeme: 1.4.2020. 0:55:00
    Autor: Spock
    Broj komentara: 7
    Broj pogleda: 861
  • Son of Superman
    Kod: SU TPB 4
    Ocjena: 65%
    Vrijeme: 29.3.2020. 20:10:00
    Autor: Paka01
    Broj komentara: 0
    Broj pogleda: 506

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Newfoundland!
    Kod: ZG VEC 151/153
    Ocjena: 78%
    Vrijeme: 10.1.2020. 15:02:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 11
    Broj pogleda: 1895
  • Zeleni labirint
    Kod: ZG VEC 97/99
    Ocjena: 61%
    Vrijeme: 6.2.2020. 0:34:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 18
    Broj pogleda: 1789
  • Ratnice
    Kod: ZG VEC 99/102
    Ocjena: 79%
    Vrijeme: 9.3.2020. 0:06:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 13
    Broj pogleda: 1662
  • Mortimer: Zadnji čin
    Kod: ZG LU 271/274
    Ocjena: 79%
    Vrijeme: 19.3.2020. 15:30:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 12
    Broj pogleda: 1463
  • Početak raspleta
    Kod: AF SS 412
    Ocjena: 61%
    Vrijeme: 11.2.2020. 19:31:00
    Autor: Kila Banana
    Broj komentara: 3
    Broj pogleda: 1313

Aukcije

Forum