Doktor Teror

Dylan Dog

DD SC 7 | 94 str.

Nacistički progoni Židova u modernom Londonu. Ili možda ne? Na detektivu noćnih mora je da istraži najveću moru XX veka...

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 16%

Priča 1

Scenarij 1

Crtež 2

Naslovnica 4

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 49%

P*4

S*4

C*5

N*5

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Doktor Teror
    DD LEX 83
  • Daleko od svjetlosti - Doktor Teror - Zed
    DD LIB 28
  • Doktor Teror
    DD SC 7
  • Daleko od svetla - Doktor Teror - Zed
    DD VCKI 28

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • Doktor Terror
    DD SR 83

ZANIMLJIVOSTI

  • Maus je dobio i italijansku verziju imenom Doktor Teror
  • Židovi su ovde predstavljeni poput miševa, baš kao i u Spiegelmanovom stripu, a Nacisti kao svinje (u originalu su mačke, dok su Poljaci svinje)
  • Do promene je naravno došlo jer bi Sclavi radije pre umro nego da njegove ljubimce (mačke, dakle) prikaže nacistima (notice by Djole)
  • Ime glavne protagonistkinje ove priče Anja je isto kao i u Mausu!!!
  • Druga vinjeta na strani 88: Anja Malenski se krije sa porodicom na tavanu kuće Spiegelmanovih!!! Očigledna aluzija na Anu Frank i omaž Artu Spiegelmanu
  • Annelies Marie Frank, ili samo Anne Frank je verovatno najpoznatija žrtva nacističkog pogroma Židova. Njen Dnevnik je postao obaveznom lektirom širom sveta
  • Aron Rosental nije niko drugi do Simon Vizental, čuveni lovac na Naciste, zahvaljujući kome je preko 1100 nacista pohvatano i privedeno licu pravde. Preminuo je nedavno, jeseni 2005
  • Kad se sabiraju babe i žabe dobije se DD SC 7. Iako je ovo prvi Dilan u izdanju Systema, nekom čudnom logikom i povezivanjem sa blaženopočivšim Abatonom koji iznedri 6 Dilana dobismo sedmicu namesto prvenca. Zanimljiva matematika prvobitno uvedena od strane Hrvata koji su prvi počeli da sabiraju babe (Slobodnu Dalmaciju) i žabe (Ludens, Strip Agent). Biće zanimljivo videti da li će ovaj pelcer hrvatskosrpskog logičkomatematičkog čeda biti primljeno i u svetu;)
  • Na stranu logika, ovaj prvenac (sedmerac?) ima i materijalnih grešaka. Na strani 2, u impressumu navedeni su scenarista i crtač iz Magičnog Vetra, a strane 22 i 21 su zamenile mesta
  • Ipak, kad se Systemov Dilan uporedi sa onim đubretom od Abatona, oprema je sjajna. A može i bolje
  • Ova recenzija je overena od strane Djola;-)

[recension on] Dylan Dog iznenada se nalazi u svojevrsnom limbu, gde se mešaju svetovi stvarnosti, Dnevnika Anne Frank i Mausa. Naravoučenije: ne zaboravite! [/recension off]

[comments on the recension on] Serijal Dylan Dog je nadaleko čuven po svojoj neoriginalnosti. Sama neoriginalnost ne mora da bude loša sama po sebi, mnogo je epizoda ponelo visoke ocene iako su sami po sebi plagijati. Ni vaš recenzent nema u principu ništa protivu plagiranja, ali neke granice ipak moraju da postoje. Sijaset epizoda je pokradeno ili su pak bili inspiracija za jednaki broj, dakle sijaset, priča objavljenih unazad, evo već gotovo 20 godina! Neke priče opet samo u naznakama imaju svoju inspraciju (knjiga, film, štagod), dok druge bez imalo srama upiru prstom u datu muzu!

Doktor Teror je upravo pripadnik ove druge grupe. Već na samom startu je jasno kao dan da je Sclavi imao u vidu Arta Spiegelmana i njegovo čuveno delo Maus. Sclavi, štaviše, bez imalo blama pozajmljuje i imena i likove na momente u svojoj priči, toliko da je to jednostavno degutantno. Već smo navikli i da Sclavi kao i ostali scenaristi kritikuju britansku demokratiju predstavljajući je diktaturom, a narodne poslanike beskrupuloznim lopovima, ubicama, fašistima, a evo sada već i nacistima. Što je još gore, samo britansko društvo se predstavlja indiferentnim na takve pojave, pa je u tom svetu i moguće da neonacisti haraju zemljom bez straha da će uopšte biti sankcionisani od strane policije!

No, na stranu Sclavijevo sprdanje sa Engleskom, nešto drugo ovde smeta. Smeta činjenica da je ovaj omaž (ili rip-off, kako vam je draže-zavisi od pogleda) objavljen u Italiji, otadžbini fašizma! Licemerno je od strane Bonellija i njegovih scenarista da se kroz raznorazne serijale nacistička prošlost Nemačke nemilosrdno iskorišćava za tematike epizoda, a da se, gle čuda, sopstvena prošlost zakopava pod pesak.

Ja sam imao priliku da u celosti (ili barem skoro u celosti) iščitam 2 serijala: Martina Mysterea i Dylana Doga. Koliko je epizoda tamo objavljeno? 500? 600? Možda više? Možda manje? Nije bitno. Bitno je da je u celoj toj gomili osvrt na sopstvenu neslavnu prošlost prikazan 1 (JEDNOM!!!), i to u epizodi MM LMS #39 Gospodari oluje. I to je to. A Italija je bila jedna od tri sile potpisnice Trojnog pakta. Italija je bila ta čija je suluda politika osvajanja Balkana (prvo Albanije a potom i Grčke), te nesposobnost iskazana na bojnom polju i direktno umešala moju Otadžbinu u rat koji joj po svemu nije pripadao.

Ako na sav glas tražim od Srba da se kritički osvrnu na sopstvenu ružnu prošlost započetu (nevažećom?) kapitulacijom Kraljevine Jugoslavije 17. aprila 1941, e pa vala isto tražim i od Sclavija i njemu sličnih. Pre nego što počneš da kritikuješ druge, pre nego što počneš da vičeš kako su drugi ružni i glupi, prvo pogledaj sebe. Slika nije nimalo prijatna.

Samo tako nećeš izazivati mučninu. Nećeš biti licemer. Ne zaboravi!

Amin. [/comments on the recension off]

Kontrarecenzija

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 29%

Priča 5

Scenarij 3

Crtež 1

Naslovnica 2

ZANIMLJIVOSTI

  • Unatoč tome što je Italija domovina fašističke ideologije, ipak je Njemačka dobila stigmu glavne zločinačke osovine. Mada ni Italija ni Japan, ali ni Saveznici nisu iz II. svjetskog rata izašli neumrljanog obraza.

Kada se radi priča za Dylanov serijal onda scenarista mora odabrati između dvije mogućnosti. Prva je da se cijela priča natopi velikom dozom krvi i da se lovi ubojica, dok drugi pristup je više psihološki (npr. Alfred Hitchcock) te se uz neku dozu krvi priča se ipak vrti na psihološkoj osnovi. Sclavi je gotovo uvijek znao taj drugi pristup primijeniti u priči, ali ovaj puta je otišao krivim putem i nije postigao onu napetost koju je znao postići ranije, npr. „Lov na vještice“. Ako je Sclavi u nečemu bio uspješan to je bila kritika društva i problema koje tiše društvo. Jer kada se govori o paklu, tj. o jednoj vrst pakla, onda ga Sclavi prikazuje kao veliki birokratski aparat kojega ni sami vragovi ne mogu kontrolirati i voditi, baš kao što i Asterix („Asterix i dvanaest zadataka“) muku muči s administracijom. Kada je želio kritizirati bogataše i njihovo držanje onda ih pokazuje kao plemiće (DD EXT 5 „Ubojice“) čije se mišljenje razbija u krvavoj kupki. Ako se želi na ironičan način nasmijati društvu koje misli da su stripovi odgovorni za rast nasilja onda je tu „Lov na vještice“. Kada se bavi problemom pisca koji je doživio stvaralačku blokadu i koji želi stvoriti remek djelo, ali ne može onda čitatelj treba pročitati DD LUSP 13 „Mefisto“. DD EXT 4 „Priviđenje Anne Never“ tematizira propast uspješnog glumca, koji postaje alkoholičar, do te mjere da on dobije dar viđenja budućnosti. I naravno tu je tema smrti, odnosno da ćemo svi umrijeti bez obzira na naš položaj (DD EXT 10 „S druge strance zrcala“). Sami nastavite niz...

I onda dobijemo ovo! Zadnji put kad sam pročitao ovakvog Sclavijevog Dylana bilo je u epizodi DD SD 9 „Koljač“, što ne treba čuditi ako se uzme u obzir da je ista ekipa radila na oba stripa, jer u ovoj priči Sclavi je želio puno toga reći i na kraju je napravio sranje (da prostite na izrazu). Jasno je da se išlo kritizirati nijekanje holokausta što neki ljudi danas rade, ali je priča izvedena bez jasne scenarističke ideje. Sclavi je ukombinirao neke elemente koji bi sami za sebe bili u redu, no ipak su nepovezani i nejasni, veliki problem su i oniristički momenti koji su jednostavno, blago rečeno, nepotrebni. Na kraju Sclavi pokušava spasiti što se spasiti da pa ubacuje pojavljivanje dnevnika, ali jednostavno rečenica „Ne zaboravite!“ je iritantna do te mjere da može kod čovjeka izazvati apatiju. Ne znam što ne smije zaboraviti. Ovaj strip jer ga se ne može zaboraviti ne zato što je sjajan, već zato što spada u red sa štakorima i automobilima pa ga se ne može izbaciti iz glave koliko je loš. A još tužnije je to što ga potpisuje Sclavi. Anja je lik koji uopće neće probuditi sažaljenje kod čitatelja što je Ana Frank i te kako uspjela. Židovska doktorica je prikazana kao neka kombinacija Mossada i Ramba bez imalo osjećaja bez dublje karakterizacije te da su je nacisti smaknuli vjerojatno bi se postigao neki pozitivan efekt. Kućepaziteljica gdje živi doktor Teror isto nema do kraja objašnjenu ulogu jer na početku je samo ksenofobično nastrojena da bi na kraju bila zapravo pripadnica neonacista. Nadalje, ne znam koliko bi javno bilo koji lord u parlamentu mogao iznositi svoje pronacističke stavove pošto je Britanija bila protiv Hitlera. Slažem se da postoji vjerojatno pristojan broj onih koji su ksenofobično nastrojeni, ali onda je Sclavi mogao osnovati neku novu grupu i strip je mogao tematizirati problem ksenofobije. Ili se mogao pozabaviti problemom unutar policije jer očito postoje ljudi koji mogu stopirati istragu.

Epizoda ima radnju koja je spora i smrtonosno dosadna jer joj fali Sclavijeve ironije, jakog zapleta i humornih momenata. Da se iznio neki novi zaplet, neki novi pogled na nacizam onda bi ovo imalo smisla, ali ovako se stječe dojam da je Sclavi između večere i kreveta na brzinu naškrabao nešto i to poslao u redakciju. Sclavi je ovdje najblaže rečeno dosadan. Coppola je ovdje očito bio logičan izbor jer svaki put kad je epizoda teško (znate već što) on je ovdje. Njegovi likovi su prestatični i ružni, niti jedna žena u ovoj epizodi nije ni simpatična ni ljepuškasta. Ne kažem da trebaju svi biti lijepi, ali opet jedna doza pristojnosti nije na odmet. Stano je napravio najbolje što se moglo postići s ovom naslovnicom.

Naprijed

DD ABA 6 Daleko od svjetlosti

DD SC 8 Zed

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • DeeCay

    Ukupna ocjena 40%

    5, 3, 3, 7

    U biti, priznajem da nisam gledao na ovaj broj iz senkinog aspekta i ovaj broj nisam doživio kao prljavi izljev licemjerja. Ideja jest provedena uspješno, možda i jesmo shvatili i zapamtili besmislenost svega toga užasa, krvi, ubijanja. Senka se najviše orijentirao u svojoj recenziju na Sclavijevu pristranost u umiješanosti talijanskog fažizma u 2. svjetskom ratu, a s druge strane jaka tendencija osuđivanja totalitarističkih režima (striktno nacizam i englesku ksenofobiju) koje smo mogli vidjeti u ovoj epizodi, ali i u "Vidio sam kako umireš" o "Lov na vještice". Ne mislim braniti Sclavija, no gledajući svo to zlo koje se provodilo u 2. svjetskom, nacisti su meni sinonim za sve te genocide i ostale. Italija je također bila grozna (vidi Pasolinijev "Salo or 120 Days of Sodomy"), no nacizam je majka sveg toga. Crtež skandalozan kao i uvijek od istog crtača, a što se rip-offa tiče, barem je odabrao prava djela koja osuđuju zločine 2. svjetskog rata. ;)
    02.05.2006
    15:22:00 sati
    DeeCay
    uredi
  • kiky

    Ukupna ocjena 27%

    3, 3, 2, 3

    Ne razumijem zbog čega je ovo od strane recenzenta doživljeno čisto kao licemjerje i napad na britansku demokraciju, pa radnja Dylana Doga se dešava u Engleskoj, on tu živi i djeluje kao detektiv natprirodnog, pa je normalno da će se pri izricanju svojih raznih stavova, koje nam redovito proturava kroz svog glavnog junaka, Sclavi prvenstveno služiti primjerima prezentiranim u smislu engleske desnice, engleskog extremizma, boriti za prava životinja prvenstveno na engleskom tlu :) i sl… Nacizam je nacizam, bilo gdje u svijetu, a fašizam je također nacizam. Pa tko kaže da se ovdje možda ne može tražiti i osuda fašizma a i zapravo svih totalitarističkih društava svugdje u svijetu? No, na stranu ova još jedna senkina temperamentna recenzija… mana ovoga stripa je, kao što to obično je u angažiranim epizodama ovog i sličnog tipa, čisto da se prvenstveno izrekne stav i osudi, upozori na nešto a kako to obično biva na priču se sasvim zaboravilo, ona je ovdje nekako nebitna, čisto tako nešto naškrabuckano, neki jadan zaplet, spora i dosadna radnja… nema tu niti efektne Sclavijeve zajedljivosti, ironije, malo crnohumornog štiha kao na primjer u famoznoj priči o frižideru. E Sclavi, dosadan si mi ovdje! A i svog tog besmisla i izopačenosti koju nosi ideja nacizma sam bio svjestan i davno prije nego što si ti o tome odlučio napisati ovu epizodu.
    02.05.2006
    20:09:00 sati
    kiky
    uredi
  • delboj

    Ukupna ocjena 19%

    1, 2, 3, 1

    Priča loša, crtez loš, naslovnica smiješna. Jedan od najlošijih stripova koje sam ikad pročitao. Svak čast na ovakvoj recenziji, ali teško da će se iko stvarno kritički osvrnuti na našu ružnu prošlost.
    02.05.2006
    21:35:00 sati
    delboj
    uredi
  • Curunir

    Ukupna ocjena 23%

    3, 1, 3, 2

    agitprop uradak. i fasizam nije nacizam, niti obrnuto:)
    03.05.2006
    01:01:00 sati
    Curunir
    uredi
  • Aco

    Ukupna ocjena 26%

    2, 2, 3, 5

    Kakva besmislenost,kakva patetika...Jedino što mi se sviđa je kad Dylan popije batine od neonacista i tako ispadne totalni pussy pred curom(hehe).Sve ostalo nije vrijedno spomena.Crtež kriminalan,statičan,neujednačen i savršeno se uklapa u scenarijo.Sve u svemu-jadno.Kvalitet Systemovog izdanja je zadoovljavajući ali to mi malo znači.Kandidat za najgoru epizodu DD-a.Zanimljivost:stranica 33,vinjeta desno gore:reklama za film Little big man sa Dustin Hoffomanom.
    03.05.2006
    21:59:00 sati
    Aco
    uredi
  • Ukupna ocjena 49%

    5, 4, 6, 4

    Reklo bi se strip ko strip. Ni vise ni manje. Nista posebno, nista revolucionarno. Pomalo plagijat.
    Meni se cini daleko manje ispolitiziran nego ova recenzija, ali to je valjda subjektivno.
    Idemo dalje.
    03.05.2006
    23:32:00 sati
    kts
    uredi
  • Barker

    Ukupna ocjena 46%

    5, 5, 4, 4

    Kad bi se svaka zemlja zamislila nad svojim gresima gde bi bio kraj planeti. A tek svaki pojedinac. Zato ne vidim razloga (bezrazloznoj) senkinoj srdzbi kad je ova epizoda u pitanju. Sclavi je rekao ono sto je hteo, problem je sto se neke stvari ne daju nagurati u 100 strana, a da se pritom ne izgubi smisao.( moguce je da je ovlas poigravanje sa nacizmom u Kilexovom povratku ispalo efektivnije)
    Sama prica i nije tako dosadna kao sto sam mozda i ocekivao, citljivo je sve to, cak sam se i na Copolu navikao ( ali srecom ovo je baj-baj za njega u serijalu). Fina posveta Mausu. I da, nije mi jasno zasto je neko rekao da mu je najbolji momenat u stripu bio kad je Dylan pretucen od onog skina!!! Zar je Dylan te batine zasluzio? Zato sto je pokusao da razgovara?
    25.05.2006
    05:21:00 sati
    Barker
    uredi
  • Ukupna ocjena 53%

    5, 4, 6, 8

    Dosada teška, sve je to zbrzano i bez duše, jedino naslovnica nešto valja.
    29.05.2006
    21:46:00 sati
    vice
    uredi
  • zeljko

    Ukupna ocjena 46%

    3, 4, 8, 1

    osjetljiva tema, a neko se ovdje pravi pravim englezom...zaboravljajući na daleki japan koji je po ulicama imao zastave njemačke i italije kao dokaz prijateljstva s te dvije europske zemlje... naslovna je očaj... nabaci sve na jedno mjesto da se što više može zapaziti... kontraproduktivno... priča bi i mogla proći da nije pretjerane politizacije... jednostavno sam šokiran da politiku ubacuju u oblake za dylanove replike... crtež je dobar... najjači dio je čitanje anjinog dnevnika... kao što neko već reče... ovo je otprije sve poznato... epizoda je kao kakav američki filmski rimejk
    27.06.2006
    14:56:00 sati
    zeljko
    uredi
  • D.J.

    Ukupna ocjena 84%

    9, 8, 8, 9

    Izgleda da sam jedini koji ostavlja pozitivan komentar za ovu epizodu. Bas mi je odlicna! Ima svega: nepredvidljivosti, ljubavi, mrznje. I ne uzimam je kao kritiku engleskog drustva nego kao opomenu svim modernim drustvima da ne ponovimo stare greske.
    27.07.2006
    03:01:00 sati
    D.J.
    uredi
  • Ukupna ocjena 17%

    1, 1, 2, 5

    Prozirni, previše politiziraš. Recenzija kao da je pomaknuta u paralelnu dimenziju, ovdje nema zajednički jezik sa ostalim čitateljima. I, pomalo je iritantno toliko forsiranje uvađanja "otadžbine", tim više što to nema nikakve veze ni sa stripom ni sa svemirom. Osim toga, jesi li se ti kritički osvrnuo na ružnu prošlost Srbije 1991? (Zašto Markos pušta ovakve stvari i kači ih na sajt, a na nečemu tako neobaveznom kao što je forum, zazire od spominjanja, npr, domovinskog rata). Da se vratim na sam strip - nemam ništa protiv plagiranja u DD, štoviše, gotovo sve najdraže mi epizode, su plagijati. Ovdje nije problem plagiranje, već to što je priča sranje. Ili još gore, uopće je nema! Bezvezno tupljenje i zamaranje iritantnom angažiranom temom. Sclavi kao Učitelj Svijeta. Kako bijedno! ----Ne, zaista to mislim. Trebamo razgovarati kao civilizirana bića. I vi ste ljudi. Doista jeste. Sve možemo dogovoriti. Jer smo ljudi, civilizirani.---- Jad jadova! Jedan od najdebilnijih dijaloga u DD serijalu. Sroz Sclavija. Da ne zaboravimo kako svatko može plasirati smeće.
    04.08.2006
    11:51:00 sati
    stinky
    uredi
  • Ukupna ocjena 29%

    2, 3, 4, 2

    uopste mi nije jasno zasto je napisan ovaj strip, kao sto mi nije jasno kako je recezent uspeo da poveze nacisticke zlocine i fasisticku Italiju?
    ne postoje bez razloga dva razlicita termina za dve razlicite stvari. Kao sto je sam rekao:ne mesajmo babe i zabe!
    04.08.2006
    15:50:00 sati
    Luxor
    uredi
  • Ukupna ocjena 38%

    3, 3, 5, 5

    Sclavi, Sclavi...ovo ti nije trebalo...nemam (pozitivnih) komentara na ovo...djelo...
    08.09.2007
    01:41:00 sati
    Akul
    uredi
  • GeneziS

    Ukupna ocjena 36%

    4, 3, 2, 9

    Od ovog Sclavijevog uradka je lošiji samo - Koljač. Te dve epizode su mi jedine loše, od svega što je Ticijano napisao za DD.
    14.03.2008
    16:52:00 sati
    GeneziS
    uredi
  • SuperHik Srbija

    Ukupna ocjena 36%

    1, 1, 8, 6

    Apsolutno smece od epizode.
    25.03.2008
    14:42:00 sati
    SuperHik Srbija
    uredi
  • Madcat

    Ukupna ocjena 86%

    10, 10, 6, 8

    Jedan od naj Dilana sto se tice price, zaista dirljiva, emotivna epizoda, sa odlicnom porukom. Vrlo mi se svidela. Jedino je Copollin crtez slab as usual, lik prosto nije za crtanje Dilana. Al ne kvari to utisak cele epizode, i bas mi se svidja. Naslovnica solidna.
    02.04.2008
    20:16:00 sati
    Madcat
    uredi
  • kico

    Ukupna ocjena 17%

    2, 1, 2, 2

    Prvi put mukom pročitano,drugi put i nemoguće doći do kraja....
    10.04.2008
    18:43:00 sati
    kico
    uredi
  • weljko94

    Ukupna ocjena 46%

    6, 5, 3, 4

    odlicna prica koja nije iskoriscena potpuno...
    06.05.2008
    23:06:00 sati
    weljko94
    uredi
  • ken2

    Ukupna ocjena 53%

    7, 5, 5, 2

    mislim da ova epizoda ne zaslužuje baš ovako loše kritike, možda tu ima sugestije od recezenta, za pokus bi trebalo odabrat neku lošu priču, napisat recenziju i dat joj devetke i desetke, pa da vidimo hoće li prosjek biti viši od realnog
    03.08.2008
    23:21:00 sati
    ken2
    uredi
  • Ukupna ocjena 88%

    9, 9, 8, 10

    zanimljivo je ono u metrou...
    23.01.2009
    15:37:00 sati
    Misko iz Darwooda
    uredi
  • Spock

    Ukupna ocjena 85%

    9, 9, 7, 10

    Ljudi moji, ova priča je odlična. To što je netko u recenziji, iz raznoraznih razloga, potpuno nepotrebno, dao loše ocjene, ne znači da bi svi automatski trebali dati isto (čast iznimkama). Čak i, inače očajni, Coppolin crtež baš odgovara ovoj priči i samoj tematici. Naslovnica efektna i odlično kolorirana. Bitno je sjećati se i  ne zaboraviti! Ne ponovilo se nikad više!!
    31.03.2009
    17:40:00 sati
    Spock
    uredi
  • Ukupna ocjena 85%

    9, 9, 7, 10

    Slazem se sa Spockom. Ovo je bre odlicna epizoda. Kraj je veoma tuzan, a Dilanova operacija je veoma bolna, a tu vidimo da je Tod dobar lekar. Iako je toliko stra, video je po jetri da je Dilan bio porocan. Svaka cast za remek-delo!
    11.05.2009
    13:44:00 sati
    misa
    uredi
  • PINCA

    Ukupna ocjena 80%

    8, 8, 8, 8

     Daj ljudi ovo je jedan od boljih DD,ova epizoda ne može proći ispod 75%.Šta je ovim gore ????Svima koji su dali dobru recenziju za ova strip skidam kapu do poda.
    02.06.2009
    22:17:00 sati
    PINCA
    uredi
  • Klukas

    Ukupna ocjena 49%

    5, 5, 5, 4

    Ništa posebno. Ok za pročitati, nazi teme su uvijek zanimljive i intrigantne, i vrlo lako ih se može učiniti stravičnima. Iako ovdje imamo par situacija koje su mogle biti takve, ipak fali 'ono nešto'.
    O plagiranju ne bih, jer mi original nije poznat.
    Crtež ok, ali ništa specijalno; bilo je i lošijih crtaca Dilana. Naslovnica prosjek.
    04.06.2009
    22:20:00 sati
    Klukas
    uredi
  • Ferri

    Ukupna ocjena 78%

    9, 7, 7, 9

    09.06.2009
    03:39:00 sati
    Ferri
    uredi
  • King Warrior

    Ukupna ocjena 44%

    7, 2, 5, 2

    Moje misljenje je da je prica ok i da je imala potencijala, medjutim ispala je totalni promasaj.

    26.02.2010
    12:52:00 sati
    King Warrior
    uredi
  • Ukupna ocjena 23%

    2, 1, 3, 5

    Pricha bi i mozda ispala dobra da Sclavi nije bio pod utiskom Spigelmana... ovako je totalno sranje a ni recenzija nije nista bolja.

    03.06.2010
    21:14:00 sati
    Krejzer
    uredi
  • Goran100

    Ukupna ocjena 72%

    8, 7, 7, 6

    Solidna priča. Definitivno ima prolaz. Coppolin crtež je bolji nego u njegovim prethodnim radovima. Naslovnica tako tako. 

    18.07.2010
    00:34:00 sati
    Goran100
    uredi
  • Ukupna ocjena 44%

    1, 7, 5, 5

    U Sclavijevom romanu Non e' sucesso niente, glavni likovi rade u izdacvackoj kuci Ravasio' koja je po mnogo cemu pandan Bonelliju. Tommaso Carta je pisac "najpoznatijeg stripa poslije Dylan Doga" koji se zove Daryl Zed i koji nije nista drugo do malo pomjerena verzija samog Dylan Doga, dok Tommaso Carta nije niko drugi do sam Sclavi. Njegov najbolji prijatelj je Mauro, u kojemu ce mnogi prepoznati Maura Marchesellija, do prije nekoliko mjeseci urednika Dylan Doga. Uglavnom, u tom romanu, u jednom momentu Mauro kaze: "ispravljao sam reprint Doktor Terora. Uh, to je fakat najgora epizoda Daryla Zeda". Tom kaze: "DOKTOR TEROR? ALI, TO JE MOJA EPIZODA!!!" a Mauro kaze: "Jeste, I stvarno je dno dna."

    01.09.2010
    23:03:00 sati
    Zox
    uredi
  • d4nic4

    Ukupna ocjena 49%

    4, 5, 6, 4

    Trash,a bome je i recenzija.

    30.07.2011
    18:52:00 sati
    d4nic4
    uredi
  • acestroke

    Ukupna ocjena 56%

    5, 6, 5, 8

    Epizoda definitivno nije perfektna, ali sigurno nije ni losa kao sto vecina ljudi ovdje tvrdi.  Ima ovdje dosta patetike, i ocajnog crteza, ali holocaust je ipak prikazan u nekakvom autentickom stilu, tako da je bolje vidjeti tu surovu stvarnost, nego onu veselu verziju, a la "Life is Beatiful".  Medjtim, sto se tice recenzije, ovo je jedna od najgorih koje sam ikad procitao, i jednostavno ne mogu da vjerujem da su urednici ovo objavili na ovom sajtu.  Recenzat je veoma ljut covjek, i ima neke dileme koje ga u ovom slucaju onemogucavaju da bude objektivan po ovoj epizodi.  Mislim, stvarno tesko sranje od recenzije.  Ali ova epizoda je makar milion puta bolja od recenzije, to je sigurno.  To se zove ironija nad ironijama, osim ako je to u stvari bio recenzetov cilj?

    12.08.2012
    16:44:00 sati
    acestroke
    uredi
  • drogsy

    Ukupna ocjena 46%

    2, 5, 6, 7

    Imao sam ravnodušan pristup prema ovoj epizodi, s obzirom da je prije ispadalo da sve navodno katstrofalne DD epizode meni ipak i nisu tako katastrofalne, i nakon čitanja mi je stav ostao isti, mada ipak malo više vuče na negativno mišljenje. Kladim se da je Sclaviju jedini razlog za pisanje ove epizode bio uspjeh Spiegelmanovog Mausa, a hommage istog je u ovoj epizodi je prejadan. Također, taj neki Scalvijev pokušaj da nam priopći besmisao nacizma i to da ne smijemo zaboraviti holokaust je jednako tako jadan, jer je, kao što je to netko već primjetio, to svima jasno i nije potrebno da nas netko na to upućuje. Nacizam, Hitler, pa i židovi su ionako predmet sprdnje i zajebancije među mladima danas. Coppolin crtež uopće nije toliko loš koliko zastarijeo. naslovnica mi je kao klincu bila nekako fora i privlačna. Sve u svemu, nepotrebno i bezveze.

    12.05.2013
    15:08:00 sati
    drogsy
    uredi
  • bonjovi4ever

    Ukupna ocjena 50%

    5, 3, 7, 5

    Poprilično dosadna epizoda, bezvezni dijalozi, slabašan rasplet, bez neke radnje, ali nije baš dno dna, kako neki kažu. Da je ovdje bio nekakav bolji završetak, moglo bi ovo čak i proći kao čitljivo. Coppola ovdje bolji nego u prijašnjim brojevima. Ima on taj stariji stil crtanja ( što niti nije čudno s obzirom to da je Coppola rođen negdje dvadesetih godina prošlog stoljeća), ali da bi zaslužio nekakve jedinice, čisti apsurd. Čak mi je i na trenutke dosta dopadljiv za ovakvu priču, premda  ima najviše problema sa crtanjem samih likova. Recenzija ima zbilja previše politiziranja i neobjektivnosti.

    05.06.2013
    18:02:00 sati
    bonjovi4ever
    uredi
  • Vorador

    Ukupna ocjena 10%

    1, 1, 1, 1

    Ne čitajte to smeće! Radije čitajte "Mein Kampf" ako želite postati muškarci! Strip Teror!

    07.06.2013
    15:19:00 sati
    Vorador
    uredi
  • Panon

    Ukupna ocjena 75%

    7, 7, 8, 9

    Epizoda nije najbolja, ali ono važno jest osvrt na zlo izrođeno od nacizma i srodnih ideologija. Ne ponovilo se nikad više.

    16.08.2013
    16:02:00 sati
    Panon
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 46%

    4, 4, 7, 1

    Nije nešto, Sclavi šalje poruke koje već odavno svi znaju i to uz podosta plagiranja i glupavosti u scenariju. Crtež je dosta dobar, zapravo. Recenzija je totalna glupost i nema veze sa stripom, kontrarecenzija je popravila stvar. Naslovnica je smeće.

    19.08.2013
    11:09:00 sati
    mpavin
    uredi
  • Tutta

    Ukupna ocjena 74%

    7, 7, 8, 8

    Plagijat ili ne,ne mora i mozda ne moze sve ostati unikat. Pricaj je zastrasujuca i opomenujuca. Imam stipove,"Maus i "Anne Frank",nisam ih jos procitao,al bas me zanima koliko je T.Sclavi otudjio. Sto se stripa tice,za vako nesto, su 93 stranice definitivno premalo. Crtez mi je vrlo dobar. Naslovnica,da se nikad ne zaboravi.

    Rezenzija od prozirne sene,je totalno izpolitizirana i sa stripom ne veze. 

    12.09.2013
    09:09:00 sati
    Tutta
    uredi
  • Peci

    Ukupna ocjena 30%

    3, 3, 3, 3

    01.08.2014
    21:50:00 sati
    Peci
    uredi
  • Stripmen

    Ukupna ocjena 27%

    3, 2, 3, 3

    Odgovor stinkyu:De se ti malo priseti ružne Hrvatske prošlosti (1991).Slažem se sa mnogima da je Senkina recenzija sranje. Neznam dali je priča Plagijat ali  je loša.

    29.09.2014
    10:13:00 sati
    Stripmen
    uredi
  • Ukupna ocjena 45%

    4, 3, 6, 6

    Veoma dosadno za citat

    31.10.2014
    13:52:00 sati
    Dylan-Forever
    uredi
  • Ukupna ocjena 57%

    5, 6, 6, 6

    Priča je nepostojeća, no poruka koju prenosi je univerzalna, a to je da se trebamo boriti protiv ljudskog zla, koje može biti jednako ili strašnije od bilo kojeg zamišljenog monstruma.

    10.11.2014
    14:49:00 sati
    dylan_dog12
    uredi
  • doktor78

    Ukupna ocjena 32%

    2, 2, 6, 2

    Kakva papazjanija od stripa! Lošijeg Dylana nisam čitao još od spomenutog "Koljača" i "Šume ubojica". Sama naslovnica nije slutila na dobro, pa se nisam toliko ni razočarao kad sam dovršio strip, jer nisam puno ni očekivao. Ovo je trebao da bude omaž Mausu, ali je nažalost ispala totalna lakrdija

    28.01.2016
    17:14:00 sati
    doktor78
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 64%

    7, 5, 7, 7

    Evo i nacista u DD-u. Solidna epizodica za prolistati na godišnjem.

    19.08.2016
    15:13:00 sati
    hrvoje23
    uredi
  • Oki

    Ukupna ocjena 53%

    4, 6, 6, 5

    Jedan čudan Sclavievski način odavanja posvete Dnevniku Anne Frank i Spiegelmanovom Mausu, s tim da je i ovaj lošnjikav Coppolin crtež bolji od Spigelmanovog..
    01.12.2016
    11:58:00 sati
    Oki
    uredi
  • grofica Varga

    Ukupna ocjena 50%

    4, 4, 6, 8

    Recenzija je stvarno loša. Sve se ovo moglo kazati i bez da se ružno izvrijeđa autora, s uvredama tipa pogledaj se u ogledalo.

     

    Sclavi je u ovom slučaju ispao konformist jer je puno lakše pisati o Hitleru i neonacizmu, nego o vlastitom prljavom rublju. U svakom narodu imamo desne i lijeve struje i što god da se zastupa netko će početi histerizirati. On igra na sigurno i piše o neonacizmu, ksenofobičnim Englezima i Hitleru, jer tako ne talasa i ne navlači na sebe hajku jednog dijela talijanske publike. S druge strane i to je ljudski i svi smo mi pomalo licemjerni kad je riječ o nama i našem, te Sclavi nije zaslužio da ga se ovako izvrijeđa.

     

    Još bi i dodala činjenicu da je ovo napisano samo par godina nakon pada zida, kada se Njemačka ujedinila. Ne bih se čudila da se uplašio kako će mu Hitler početi iskakati iz svakog kantuna. I onda brže bolje „Ne zaboravimo!“, „Ne zaboravimo“. (E hvala ti dragi Sclavi što si me podsjetio, baš sam evo nešto zaboravna. Tri cijela sata nitko nije spomenu Hitlera i židove.)

     

    U potpunosti razumijem zašto su čitatelji indiferentni prema ovom stripu. Ne zato što smo mi svi zločesti i hladni nego zato što smo na neke stvari već otupili.  Ne može nas 300 puta dirnuti jedna te ista priča, pogotovo što na ovim prostorima već do 15. godine pročitamo Annu Frank u lektiri. Nakon toga se nekako čini da 90% priča o progonu Židova baca na nju. Zato i jest postala simbol djece brutalno prekinutog odrastanja.

     

    Copollin crtež podsjeća na crteže iz onih umetnutih kratkih priča u Zlatnoj Seriji, s kojima su se popunjavale stranice.

    10.08.2017
    10:26:00 sati
    grofica Varga
    uredi
  • Ukupna ocjena 65%

    7, 4, 8, 8

    Ideja je dobra, samo mogla bi biti i bolje sprovedena. Ta tematika je več puno puta ispričana tako u knjigama, stripovima kao i filmovima. Svejedno ima i Sclavi pravo, da pokuša nešto reči o danoj temi.

     

    12.11.2017
    23:05:00 sati
    tekumze
    uredi
  • Ukupna ocjena 16%

    1, 1, 3, 1

    24.08.2018
    22:37:00 sati
    Jablan
    uredi
  • lukaku44496

    Ukupna ocjena 25%

    2, 2, 4, 1

    16.09.2018
    12:50:00 sati
    lukaku44496
    uredi
  • Jocko

    Ukupna ocjena 47%

    5, 4, 5, 5

    Ocene i utisak su nakon prvog čitanja (po sećanju)


    Osrednje-loše. Počev od Dilana koji hoće da priča sa skinskima dok ga isti tabaju (debil), preko one likuše što se štvrćka s vatrenim oružjem, pa sve do kopije Ane Frank i Mausa, što su svi lepo uočili... Verujem da ima još puno varijacija na temu WW2 i nacista, koje su ili će biti uspešne, ali ovo nije jedna od njih. Inače zabavan momenat kad doktor kaže Dilanu da je poročna svinja, zbog jetre. 
    Da bi se dobila bar 6 za priču i scenario, potrebno je bar malo izaći iz šablona i okvira, a ovo zaista nije ništa više do jedne generične priče.
    Crtež žešće starinski, kao da je iz 60-ih, iz onih novinskih stripova. Što nije nužno loše, ali ne paše uz DD serijal i nije ujednačen. Naslovna ok, ali previše elemenata nabacano. Mislim da bi bilo jasno da je reč o nacistima i da nije ubačena ona hitlerova ''ikona'', slažeš li se, Stano? 

    11.12.2018
    15:15:00 sati
    Jocko
    uredi
  • Ukupna ocjena 65%

    7, 6, 7, 5

    17.05.2019
    23:18:00 sati
    benx40
    uredi
  • Gris

    Ukupna ocjena 64%

    6, 6, 7, 7

    04.08.2019
    15:50:00 sati
    Gris
    uredi
  • Hercule Poirot

    Ukupna ocjena 44%

    6, 6, 2, 2

    Uvrnuto. Samo za pročitati i ništa više.

    02.10.2019
    12:50:00 sati
    Hercule Poirot
    uredi
  • WOLF-HUNTER

    Ukupna ocjena 46%

    5, 4, 4, 7

    Najprivlacnija stvar kod ove price je njezina naslovnica. Odlicna kombinacija krvolocnosti i morbizma ukomponovana Stanovim jezivim stilom predstavlja dobro postignutu primamljivost. Da se isto moze reci i za pricu, cija se dubinska poenta nakon pedeset strania zagubila, ostavljajuci citatelje u nekim trenutcima iskonfuziranim. Sam koncept doktor Terrora je zanimljiv i plodonosan za jednu slasher epizodu. Scene sa zivim operacijama, gang tucama i ubistvima su odlicno prikazani, od kojih sam iskreno dobio zmarce po ledima i stomaku. Mislim da je premalo stranica bilo Sclaviju na raspolaganju, jer je tema o nacistickoj mrznji odlicna ali i siroko obuhvatna zbog cega je pak potrebno vise stranica kako bi se jasnije i kvalitetnij ispricala. Motiv politickog licemjerja je uvijek dobrodosao u ovakvim stripovima jer se osuda na ratne strane moze pojednako iskazati. Pocetak je bio dobar da bi sredinom polako postajao sve zbunjujuci te na kraju isklesiran. “Me zaboravite, ne zaboravite, ne zaboravite” je recenica koja je puno prisutna u ovom stripu. Pretezno se odnosila na Anino iskustvo rata. Citava stvar sa ovom recenicom mi je ostala upamceno kao jako glupa jer sam u njoj vise osjetio autorovo forsiranje nego emocionalnu izlivost lika. Kao da Sclavi nazor gura citavu stvar o zlocinima nad zidovima. Crtez je los, pa cak i u koloru ne izvlaci dodatne ocjene. Medutim, ako uzmem u obzir citavu poentu price onda mi i crtez postaje prihvatljiviji. Iskreno sam ocekivao epizodu koja se bavi vise cmekanjem ljudi i pretjeranom kolicinom krvi, a na kraju sam dobio eto recimo “plagijat.” Meni licno ne smeta sto se autor koristio Art Spiegelmanovim “Mausom” jer sam inace veliki ljubitelj omaza i referencijacija na pop kulturu. Ako oduzmemo neke gluposti koje su umanjile kvalitet price, ova epizoda na kraju ne moze toliko smoriti ili recimo postati sranje kao mnoge, daleko gore od nje... khm khm... “Pobuna automobila”... khm khm... “Nesmiljeni Hook”...
    06.10.2019
    20:02:00 sati
    WOLF-HUNTER
    uredi
  • DividerOfShadows

    Ukupna ocjena 71%

    7, 8, 6, 8

    Da se odmah ogradim na početku – nisam čitao Maus, stoga će moja recenzija biti na temelju samoga stripa.

    Krenimo prvo od uočljivih stvari: naslovnica je prilično dobra. Doktor Tod prilično je jeziv i odvratan na njoj, usudio bih se reći i više nego u Coppolinu crtežu. Kad smo već kod njega, prilično je živopisno nacrtao Hitlera, nije ni loš u orisivanju prostora, ali ne sviđa mi se baš njegov crtež Dylana, pogotovo na stranici 21. Jednostavno izgleda... Pogrešno. Zbog toga mu dajem iznadprosječnu ocjenu, ali ne i odličnu.

    Sama priča? Koliko god da nisam navikao na politiku u tome stripu, nacizam jest mnogima bio noćna mora, stoga je nekako i očekivano da će se takvom tematikom prije ili kasnije pozabaviti i naš voljeni istraživač noćnih mora. Svakako je dobra tema, ali upadljivo je to što je bilo potrebno nešto rastezanja da se Toda uklopi u priču – čovjeku je bilo preko stotinu godina, za Boga miloga, trebao bi biti na aparatima, a ne secirati ljude naživo. Međutim, ima tu i dobrih stvari – scenarij je sasvim okej, neonacisti su prilično odbojni, a Anjina priča i doživljaj samoga fašizma iznimno su potresni, zbog čega strip stvara snažan dojam. Sve u svemu, nimalo loše.

    24.02.2020
    13:39:00 sati
    DividerOfShadows
    uredi
  • Ukupna ocjena 45%

    5, 3, 5, 6

    25.03.2021
    23:19:00 sati
    Alex Kross
    uredi
  • Ukupna ocjena 85%

    9, 9, 8, 7

    Ne slazem se sa misljenjem ostalih da je ovo losa epizoda.Ima rupa u scenariju ali je prica veoma dobra.Crtez moze da prodje a naslovnica je solidna.

    26.03.2021
    16:27:00 sati
    GrouchoDrugi
    uredi
  • Ukupna ocjena 84%

    9, 9, 8, 6

    Naslovnica nije nešto, previše toga je nabacano na nju.

    Ali ostatak stripa mi se baš svidio, pošto inače jako volim povijest. Dylan je prisiljen suočiti se s neonacistima u Londonu. Tu Sclavi genijalno miješa sadašnjost i prošlost te nam donosi vrojne upečatljive scene.

    Dobili smo prikaz nacističkih zločina u WW2 i paralelni prikaz neonacizma koji se, nažalost, i danas javlja. Odlično su prikazani svi brutalni događaji koji su se odvijali u logorima.

    Strip nam šalje važnu poruku: NEKA SE NIKADA VIŠE NE PONOVI!!!!

    Zanimljiva ke Dylanova potraga za nacističkim doktorom smrti koji je ponovno počeo djelovati i sukobi s neonacistima. Imamo mnogo zanimljivih likova, a posebno židovsku djevojku koja ponovno proživljava ratne strahote.

    Crtež je prilično dobar.

    Dobra epizoda s jako važnom porukom.

    09.03.2022
    09:05:00 sati
    Qwertz
    uredi
  • Salkan

    Ukupna ocjena 22%

    2, 1, 4, 1

    Obzirom na to kako dobro znamo Sklavijeve frekvencije, ne mogu se oteti utisku da je ovu epizodu uradio po nečijem nalogu, odnosno da je ova priča puko ispunjavanje forme ili odrađivanje neke naredbe. Neinventivna, nezanimljiva, loša, dosadna, predvidiva i bezveze. Crtež je ispod prosjeka, ali nije katastrofalan. Naslovna fuj. Možda među tri najgora Dilana koja sam čitao.

    23.04.2022
    08:41:00 sati
    Salkan
    uredi
  • Ivan Liverpool

    Ukupna ocjena 29%

    3, 3, 3, 2

    Dosadno. Nije mi privlacna jedostavno ta tema nacizma i neonacizma, a kad uz to jos i iskombinirate Coppolin crtez, jednostavno jedva sam cekao da zavrsi epizoda. Naslovnica je isto dzumbus svega i svacega. 

    19.07.2022
    21:40:00 sati
    Ivan Liverpool
    uredi
  • Ukupna ocjena 65%

    8, 6, 6, 5

    Teška epizoda u kojoj je glavni problem ekstremno brzi tijek događaja. Znamo svi da nacistički zločini imaju nevjerojatno ogromnu težinu, ali gube na istoj s ovako blesavim scenarijem. 

    Ipak, meni je ovo dobra epizoda. Poruka je jasna. Nema opravdanja za takve ljude.

    Crtež mi nije toliko loš... za standarde Coppole. Naslovnica mi nije baš Dylanovska.

    22.10.2022
    11:23:00 sati
    Macbeth
    uredi

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Iskupljenje samuraja
    Kod: JDJP DRKW 2
    Ocjena: 91%
    Vrijeme: 30.11.2022. 17:40:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 3
    Broj pogleda: 369
  • Anđeoska jama
    Kod: DD LIBKB 37b
    Ocjena: 70%
    Vrijeme: 27.11.2022. 16:35:00
    Autor: Sarghan
    Broj komentara: 0
    Broj pogleda: 876
  • Ubijte Nicka Raidera!
    Kod: NR LIB 27b
    Ocjena: 80%
    Vrijeme: 24.11.2022. 21:25:00
    Autor: Hercule Poirot
    Broj komentara: 2
    Broj pogleda: 993
  • Naša Gospa od Munja
    Kod: MM SUPB 4e
    Ocjena: 63%
    Vrijeme: 22.11.2022. 21:35:00
    Autor: prozirna senka
    Broj komentara: 3
    Broj pogleda: 887
  • Maradona
    Kod: ALBUM MAK 9
    Ocjena: 83%
    Vrijeme: 20.11.2022. 23:57:00
    Autor: tex2
    Broj komentara: 0
    Broj pogleda: 752

Aukcije

  • ZMS 195 (-5)
    Vrijeme: 11.12.2022 07:07:50
    Prodavač: Dabo
    Cijena: 25 kn
    Broj ponuda: 0
    Broj pogleda: 0
  • ZMS 516 (5)
    Vrijeme: 11.12.2022 07:06:34
    Prodavač: Dabo
    Cijena: 25 kn
    Broj ponuda: 0
    Broj pogleda: 0
  • ZMS 524 (5)
    Vrijeme: 11.12.2022 07:05:37
    Prodavač: Dabo
    Cijena: 25 kn
    Broj ponuda: 0
    Broj pogleda: 0
  • ZMS 540 (5)
    Vrijeme: 11.12.2022 07:04:40
    Prodavač: Dabo
    Cijena: 25 kn
    Broj ponuda: 0
    Broj pogleda: 0
  • ZS 540 (-5)
    Vrijeme: 11.12.2022 07:03:16
    Prodavač: Dabo
    Cijena: 25 kn
    Broj ponuda: 0
    Broj pogleda: 1

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Rakoši!
    Kod: ZG VEOP 60
    Ocjena: 65%
    Vrijeme: 28.9.2022. 14:17:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 13
    Broj pogleda: 2340
  • Otmica Žalosne Sove
    Kod: KM ZS 94
    Ocjena: 73%
    Vrijeme: 20.9.2022. 23:19:00
    Autor: Hercule Poirot
    Broj komentara: 14
    Broj pogleda: 1733
  • Smrt u magli
    Kod: TX VEC 56/57
    Ocjena: 83%
    Vrijeme: 3.9.2022. 21:42:00
    Autor: tex2
    Broj komentara: 11
    Broj pogleda: 1693
  • Zadatak u Euroaziji
    Kod: AA LIB 15
    Ocjena: 65%
    Vrijeme: 1.11.2022. 0:44:00
    Autor: Jerry Krause
    Broj komentara: 1
    Broj pogleda: 1631
  • Noćni Cvijet
    Kod: ZG PRIDA 6
    Ocjena: 74%
    Vrijeme: 26.10.2022. 9:38:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 10
    Broj pogleda: 1598

Aukcije

Forum