Konjanici vremena

Dylan Dog

DD SD 11 | 96 str.

Priča o spisateljici Sabrini čija mašta postaje stvarnost, a vilenjaci, vještice i vitezovi silaze sa stranica njezinih romana te siju strah i užas po Londonu.

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 71%

Priča 7

Scenarij 5

Crtež 9

Naslovnica 8

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 72%

P*6

S*6

C*8

N*7

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Konjanici vremena
    DD HO 2
  • Onkraj smrti - Vitezovi vremena - Titanic
    DD LIB 30
  • Konjanici vremena
    DD SC 13
  • Konjanici vremena
    DD SD 11

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • I cavalieri del tempo
    DD SR 89

ZANIMLJIVOSTI

  • Nema posebnih napomena

Konjanici vremena nastaju u vrijeme kada je Chiaverottijev rad na Dylanu Dogu bio u punom zamahu. Ali, može li se isto reći i za njegovu kreativnost i maštu, pošto je upravo ona misao vodilja ove priče? I dali je ona stabilnija, sređenija, konzistentnija i lucidnija od mašte, takoreći, glavne junakinje Konjanika, Sabrine, spisateljice jeftinih romana… ? Ovo pitanje postavljam stoga što Sabrinina mašta polako izmiče njezinu nadzoru, počinje živjeti vlastitim životom i sijati strah i trepet gdje god se pojavi. Mašta je to u kojoj su akumulirane godine i godine emocija i frustracija jedne čedne, suzdržane i nadasve nezadovoljne ženske osobe, i to nezadovolj(e)ne u svakom pogledu, kako profesionalnom, tako i u privatnom... seksualnom.

Svijet romantičnih junaka, jednom tako plah i nevin, a koji je Sabrina stvorila kao bijeg iz stvarnosti sada biva nagrizan nesretnom i nemirnom (pod)svješću te se neizbježno rastapa u ludilu; romantični susret prerasta u krvavo ubojstvo, lijepo i nevino se pretvara u ružno i oholo, svjetlo postaje mrak, a princ (metafora savršenog mladića i ljubavnika iz djevojačkih snova) poprima oblik neprijateljske zvijeri. K tome još srednjovjekovna konjica protutnji poslovnim dijelom Londona te počini masakr nad službenicima i buržujima, u tipično dylandogovskoj maniri, gdje Chiaverotti svoju ironiju pretače u Sabrinino sveopće nezadovoljstvo nad samom sobom i svijetom oko sebe. I sve bi to bilo jako lijepo i krasno, i u duhu serijala, promatrati kako Chiaverotti dopadljivo ironizira ljubiće, sistem i institucije, i kako se zabavlja gradeći psihoanalitički profil jedne tragične ličnosti čija se slabost i nemoć objektivizira u obliku sveopćeg zla... ali... ovdje ipak pričamo o Chiaverottiju. I ipak se ovakva ideja, ovakav obećavajući koncept nije uspio održati do samoga kraja.

Zahvaljujući raznim modifikacijama, scenarističkim intervencijama, očekivanim (ali neugodnim) preobratima, sav taj psihoanalitički i psihopatološki potencijal priče pada u vodu. Na pozornicu odjednom uskače ideja višestrukih, isprepletenih univerzuma koja predstavlja pravo malo razočaranje i značajno preokreće priču, te baca Sabrinu i njezinu važnost sasvim u pozadinu. Rasplet nam jasno daje na znanje da je Sabrina cijelo vrijeme bila zapravo sporedni lik, katalizator (a ne uzrok) svega zla i da svo zlo i naopako događalo nezavisno od nje. A što reći o Dylanu? Pa upravo on je taj, preko kojega Chiaverotti rasplinjava naše iluzije o solidnoj završnici, koji svojim petim i pol čulom, i svojom nevjerojatnom sposobnošću zapažanja naoko beznačajnih detalja dolazi do banalnog rješenja. Da stvar bude još gora, Chiaverotti na kraju ne servira ništa konkretno, ironija postaje sve tanja i tanja, likovi redom gube na atraktivnosti i dimenziji, njihovi motivi i zločini ostaju nedorečeni i šuplji a potencijalna simbolika (u obliku prinčeva, jednoroga, mačeva:falusa) na mnogim mjestima postaje besmislena. S nekog trivijalnog stajališta, ovdje se, naravno, dogodila priča, klasična borba između dobra i zla, ali to nije više... ono... nešto... posebno.

Konačna (i najveća) ironija ipak je u tome da sam na kraju dobio odgovor na svoje pitanje s početka recenzije, da mašta o kojoj se toliko kontemplira u Konjanicima, nije ovoga puta najbolje poslužila Chiaverottija i da mu je priča u konačnici ispala i završila upravo poput lakih romana njegove junakinje Sabrine; teatralno i patetično.

Naprijed

DD HO 1 S druge strane smrti

DD SD 12 Titanic

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • acestroke

    Ukupna ocjena 77%

    7, 7, 9, 8

    Vrlo dobra epizoda.  U ovo doba, kad sam ovo prvi put procito, nisam znao tako puno o Brindisiju, niti sam u to vrijeme cito nite jednu Dylanovu epizodu koju je on nacrto, ali ovdje me je on prilicno iznenadio, i od tada ga smatra da je jedan od najboljih crtaca u DD staffu.  Prica je originalna, iako je neobicna.  Masta i stvarnost se lijepo spajaju ovdje, i kraj price me je bas iznenadio.  Naslovnica dobra, kao i citava epizoda.  Ovo bi za nekoliko godina trebalo da izadje u Extra ediciji, u VC KI, a i u LL KI, tako da ce fanovi svakog izdanja ovo moci da ponovo (ili po prvi put) procitaju.

    11.06.2012
    17:36:00 sati
    acestroke
    uredi
  • bjelolasica

    Ukupna ocjena 85%

    10, 7, 8, 10

    Nedavno nabavio i pročitao ovu priču pa me je Claudio iznenadio.

    11.06.2012
    19:00:00 sati
    bjelolasica
    uredi
  • Combatrock

    Ukupna ocjena 94%

    9, 9, 10, 10

    Sve ocene su povecane za jednu zato sto je ovo bio poklon...

    11.06.2012
    19:37:00 sati
    Combatrock
    uredi
  • drogsy

    Ukupna ocjena 68%

    6, 6, 8, 8

    Mašta spisateljice koja se pretvara u stvarnost u obliku vitezova iz 12. stoljeća, koji kolju ljude današnjice, i spisateljičino prividno ludilo nije loše kao početna ideja, ali sve to povezano zajedno s neoriginalnom borbom između dobra i zla u fiktivnom svijetu ne zadovoljva baš previše moj ukus. Brindisi kao da se malčice pogoršao nakon odlično nacrtanih epizoda "Zlo" i "Strava iz beskraja" u smislu da mu fizionomija ljudi u ovome periodu prije stotog broja opasno šteka, ali čistoća i ljepota crteža su i dalje na razini.

    I čestitke recenzentu na povratnoj recenziji. Još!

    11.06.2012
    20:55:00 sati
    drogsy
    uredi
  • Ukupna ocjena 82%

    8, 8, 9, 7

    Sama ideja, da likovi iz knjiga ožive mi je odlična. Da je to srednjevekovni vitez koji tamani ljudi po Londonu još bolja.

    12.06.2012
    00:30:00 sati
    tekumze
    uredi
  • King Warrior

    Ukupna ocjena 67%

    6, 6, 8, 7

    Sasvim solidna prica, Brindisi jos uvijek u razvoju.

    12.06.2012
    11:31:00 sati
    King Warrior
    uredi
  • Panon

    Ukupna ocjena 77%

    7, 6, 10, 8

    Unatoč Chiaverottijevim nedostacima u scenariju, ocjena više zbog kvalitetnog Brindisijevog crteža.

    27.06.2012
    19:07:00 sati
    Panon
    uredi
  • Barker

    Ukupna ocjena 64%

    7, 5, 7, 7

    he, kiky razbija sa svojim analizama! ovo je u svakom slucaju sasvim zabavno stivo nezavisno sto je kraj (po ko zna koji put) uprskao stvar. a da, junakinja ponovo gine :( ali ce za utehu (valjda) dobiti svoju pricu u nekom univerzumu (!)

    23.07.2012
    19:33:00 sati
    Barker
    uredi
  • Sarghan

    Ukupna ocjena 78%

    8, 7, 9, 6

    Većina Chiaverottijevih priča u ovom razdoblju mi se svidjela, pa tako i ova. Ima nekih sitnih propusta u scenariju, no pošto nisam previše očekivao, ja sam i više nego zadovoljan ovom pričom. Brindisi svojim čistim crtežom također podiže kvalitet priče, a posebno mi se svidjelo kako je nacrtao zadnju scenu.

    25.07.2012
    01:39:00 sati
    Sarghan
    uredi
  • Ukupna ocjena 75%

    6, 6, 10, 9

    Prica nije bas nesto, jer zbunjuje pokusavajuci sklopiti previse ideja koje ne idu zajedno. Brindisijev crtez je genijalan kao i uvijek.

    25.08.2012
    19:30:00 sati
    mmitranic
    uredi
  • writer

    Ukupna ocjena 88%

    8, 8, 10, 10

    Mislim da mi je ovo prvi Dylan Dog kojeg sam pročitao, ako se dobro sećam.

    Po meni priča je interesantna, crtež i naslovna odlični.

    18.12.2012
    00:48:00 sati
    writer
    uredi
  • wele

    Ukupna ocjena 68%

    6, 5, 9, 8

    19.12.2012
    00:44:00 sati
    wele
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 81%

    8, 7, 10, 6

    Maštovita i jako dobra priča koja tu i tamo mrvicu zašteka u realizaciji. Brindisi odličan, naslovnica promašaj.

    04.08.2013
    09:41:00 sati
    mpavin
    uredi
  • Space Marine

    Ukupna ocjena 90%

    9, 8, 10, 9

    Drugi Dylan Dog kojega sam ikada pročitao. Zauvijek će mi ostati u lijepome pamćenju.

    13.09.2013
    20:14:00 sati
    Space Marine
    uredi
  • Ukupna ocjena 74%

    7, 7, 8, 8

    02.01.2014
    23:32:00 sati
    dylan_dog12
    uredi
  • Stripmen

    Ukupna ocjena 57%

    6, 5, 6, 6

    Meni  je ova epizoda jako loša.

    29.09.2014
    10:27:00 sati
    Stripmen
    uredi
  • Ukupna ocjena 76%

    8, 7, 8, 7

    Zanimljivo i solidno na kraju

    11.08.2015
    01:26:00 sati
    Dylan-Forever
    uredi
  • Tutta

    Ukupna ocjena 40%

    2, 2, 7, 7

    S velikim iscekivanjem/ocekivanjem, sam poceo ovu epizodu citati. Nazalost, pokazalo je se kao totalno razocarenje. Prica, scenario, kao kuca bez temelja. Jednostavnije, cisti corak. Crtez, ok, nista vrhunski. Naslovnica takodjer.

    30.10.2015
    10:26:00 sati
    Tutta
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 76%

    8, 7, 8, 7

    Sasvim solidno.

    17.10.2016
    09:57:00 sati
    hrvoje23
    uredi
  • Spock

    Ukupna ocjena 37%

    1, 1, 7, 10

    Nevjerovatno visoke ocjene za ovo Chiaverottijevo smeće bez priče. Nabacao je gomilu gluposti i sve objasnio teorijom o paralelnim svjetovima. Najjača su mi takva objašnjenja netalentiranih pisaca. Fuj!!

    Brindisi zna i može bolje, a naslovnica je stvarno odlična.

    05.03.2017
    09:31:00 sati
    Spock
    uredi
  • Jocko

    Ukupna ocjena 82%

    9, 6, 10, 7

    Ima bar dve godine kako sam čitao tako da se ne sećam svega, ali u svakom slučaju epizoda koja je ostavila veoma pozitivan utisak na mene, naročito uzevši u obzir da je ovo radio Chiaverotti.
    Sećam se da je priča vrlo intrigantna, sama ideja je odlična, pa čak i završnica sa paralelnim univerzumom i poslednja vinjeta na poslendjoj strani koja je jako lepa i nije patetična kakve Chiaverottijeve završnice znaju da budu. Ceo taj šmek Jenkija na dvoru kralja Artura + vitezova u Londonu 20.veka je odličan, ali...
    ... uprkos tome, scenario je veoma faličan, na granici podnošljivosti. Na svakih 20ak stranica se događa nekakav bljesak svetlosti, provlačenje iz jedne u drugu dimenziju, onesvešćivanje glavne ''glumice'' i sl. Tačnije, scenario je mnogo, u nedostatku drugih reči - iseckan i iscepkan. Nema dobrih ''prelaza'', nema kontinuiteta, ovako odlična ideja / priča, biva maltene srozana ne-previše-kreativnim scenariom. Ipak, nije ovo tako loše, jer je kraj (bar meni, ali koliko vidim ne i drugima) zadovoljavajuć, a plačno-patetične scene su, koliko se sećam uglavnom izostale.
    Mora se reći da ovde crtež značajno povećava prosek - ovo je druga Brindisijeva priča koju sam pročitao, već me je kod Užasa beskonačnosti oduševio, a ovde je naročito sjajan, u pogledu apsolutno svega - detalja (prva stranica), kadriranja, emocija... Tačno, ima taj 'čist' stil crtanja, crta dosta bebasto lica, naročito Dilanovo, ali to se ljudima uglavnom sviđa. Eto, na primer, i Siniscalchi u prvim epizodama,  i Bigliardo crtaju kao Brindisi, pa su takođe veoma dobri crtači. Ljudi vole i cene taj čist stil, ali koji obiluje detaljima, kao što je to ovde slučaj.
    Naslovna mi se dopada, naročito igra senke i svetlosti na zgradi u pozadini, to što je mrak, i što se igra sa logikom (moderno okruženje + srednjevekovni vitez).
    NAPOMENA: Ocene su od pre dve godine...

    03.04.2017
    16:51:00 sati
    Jocko
    uredi
  • grofica Varga

    Ukupna ocjena 78%

    7, 7, 9, 9

    Moram priznati da sam vidjevši naslovnicu očekivala nešto drugačije i ratobornije... A ono iznutra priča o nježnoj sanjarki, otuđenoj, povučenoj u svijet mašte i izgubljenoj u Londonu sadašnjice.

     

    Na početku mi je to bilo pomalo razočaravajuće, ali Sabrinin lik mi se baš svidio pa sam sve više i više dobivala dobar dojam. Ona je pravi novitet nakon svih onih koje nakon tri loša vica, već budu osvojene i gole, ispružene na krevetu. Nemam ništa protiv loših viceva, ni pružanja po krevetu. Neka toga dok se može. Al u Dylanov svijet neka za promjenu zaluta i poneka ovakva.

     

    U početku je Sabrina uistinu djelovala frustrirano i kao da je postala destruktivna prema svojoj romantičnoj i nježnoj strani, te sve ono lijepo počela pretvarati u horor.

    Drago mi je da nije krenulo u tom smjeru i što je sav taj psihoanalitički i psihopatološki potencijal priče, Chiaverotti bacio u vodu. Umjesto da je krenuo u neku psihopatologiju, ju je isprofilirao kao jako inteligentnu i sabranu. Jednu od rijetkih koja je napravila pregled mozga, pa otišla psihijatru i tek onda pokucala Dylanu na vrata. Što govori da je jako odgovorno, odraslo i zrelo pristupila problemu kada je pomislila da ludi.

     

    Jednu romantičnu dušu, nedovoljno samopouzdanu da bude vamp žena u našem svijetu, Chiaverotti je odveo u svijet mašte koji uistinu postoji. Gdje ona po svemu sudeći pripada. U svijet romantike, čednih dama i vitezova koji se bore za naklonost djeva.

    Ona je u tom svijetu osjetila ljubav i poželjnost, a bome se i falusna simbolika dobrano konkretizirala. Taj Dylan mora da je kralj seksa i bog potencije. U usmrđenoj srednjovjekovnoj tamnici, okružen inkvizitorima, s osudom na lomaču koja visi na glavi, on nema problema i njemu se uspije dignuti.

    Kraj takvog živog i pravog Dylana, ne treba radnji ni simbolike, ni mačeva:falusa. A simbolični princ s tamburicom nek tambura tamo jednorogu. Jer mu kraj Dylana, izgleda, drugo ni ne preostaje. Sabrina se ipak na kraju, umjesto da je pukla, realizirala u svakom smislu.

     

    Žao mi je što je tragično završila. A ako je već morala, bolje da je završila ko neka Trnoružica na groblju vila, gdje ju je odnio vitez i gdje su je prekrile tisuće ružinih latica. To je ona, koliko god patetična bila. U svakom slučaju bolje i to, nego da je završila u ludnici, kako je djelovalo na početku.

    24.08.2017
    01:19:00 sati
    grofica Varga
    uredi
  • Gris

    Ukupna ocjena 32%

    1, 1, 6, 8

    11.08.2019
    16:56:00 sati
    Gris
    uredi
  • Hercule Poirot

    Ukupna ocjena 90%

    9, 9, 9, 9

    Priča koja nije "pretendirala biti nešto" i zato je ispala sasvim dobro, ako ne i vrlo dobro.

    03.09.2019
    15:21:00 sati
    Hercule Poirot
    uredi
  • Oki

    Ukupna ocjena 71%

    7, 5, 9, 8

    Chiaverottieva sanjarenja... 

    02.05.2020
    20:22:00 sati
    Oki
    uredi
  • Ukupna ocjena 61%

    5, 5, 8, 7

    26.03.2021
    11:32:00 sati
    Alex Kross
    uredi
  • Ukupna ocjena 70%

    7, 7, 7, 7

    Onako...

    26.03.2021
    16:06:00 sati
    GrouchoDrugi
    uredi
  • going going

    Ukupna ocjena 79%

    8, 7, 9, 7

    Iznenadjujuce dobra pocetna ideja, dobro vodjena prica i uobičajeno slab Chiavijev kraj ali nije toliko slab kraj da pokvari ukupan utisak stripa, i dobro je pa nema onih umobolnih preokreta na kraju, pa posle toga jos jedan preokret na preokret. Ovo je mozda i najbolji Chiavijev kreativni period. Priči dosta pomaze jako dobar Brindisi koji nije inspirisan kao u prethodnim radovima ali je opet skoro pa odlican.

    Jako lepo je izanalizirao motive kiky u svojoj recenziji tako da nemam šta još tu da dodam, a što nije već rečeno.

    06.04.2021
    09:19:00 sati
    going going
    uredi

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

Aukcije

Forum