Mozaik straha

Dylan Dog

DD SD 14 | 96 str.

Nešto jezivo i mračno sije smrt londonskom četvrti Bloodsbury, nešto što ujedno predstavlja i novi izazov za Dylana Doga.

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 49%

Priča 2

Scenarij 3

Crtež 9

Naslovnica 7

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 58%

P*5

S*5

C*7

N*5

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

 • Mozaik horora
  DD HO 5
 • Mozaik straha
  DD SD 14

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

 • Il mosaico dell'orrore
  DD SR 92

ZANIMLJIVOSTI

 • ako sam dobro provjerio na internetu, Bloodsbury u stvarnosti ne postoji, no postoji nešto slično, a zove se Bloomsbury. Radi se o povijesnoj četvrti u Londonu poznatoj po tome što u njoj nalazi British Museum, The British Library i još gomila povijesnih građevina i spomenika. (op.ured. valjda je jasno zašto je Chiavi zamijenio Bloom sa Blood)
 • spominje se ime Marguerite Yourcenar, pseudonim francuske spisateljice Marguerite Cleenewerck de Crayencour, poznatoj i po tome što bješe prva žena izabrana u Académie Française 1980.

Kada se radi o Kjaverotiju, teško je osmisliti neku pozitivnu uvodnu riječ ili reći nešto originalno, ili nešto novo o čovjeku koji i sam jedva da uspijeva biti originalan, nov ili osebujan... I čiji rad na Dylan Dogu karakterizira jednoličnost, monotonost i uvijek jedne te iste greške u koracima.

«Mozaik straha» vodi nas u Bloodsbury, londonsku četvrt uznemirenu nizom tajanstvenih i bizarnih ubojstava i neobjašnjivih izljeva ludila, a ujedno posebnu po tome što ju je Kjavi prošarao «osebujnim» stanovnicima, naspram kojih se, ne samo Dylan nego i njegov simpatični drug Groucho, doimaju poput sasvim normalnih osoba. Mogući uzrok svega zla što je zahvatio gorespomenutu londonsku četvrt već od samog početka upoznajemo kroz introspektivni monolog kao neku mračnu silu kojoj je očigledno jako dosadno te se odlučila okrutno pošaliti na račun nevinih stanovnika Bloodsburya. Samim time iznenađenje čitatelja je time veće kada već pri kraju spoznajemo da je mračna sila što hara ovom epizodom zapravo jedna tužna, zaboravljena ljudska duša što urla sav svoj užas. No njezine poprilično okrutne i nasilne mjere privlačenja pažnje na sebe onemogućuju nas da (su)osjećamo bilo kakvu simpatiju za nju, te samim time potencijalni «emotivni» rasplet ostaje bez ikakvog efekta na čitatelja. Ali kao da to nije dovoljno, Kjavi nam još dodatno sugerira da je poanta svega bila zapravo užas svakodnevnice, ravnodušnost kao možda najgora i najokrutnija ljudska osobina. No, pitanje je kakve to veze uopće ima sa svime do tada napisanim i nije li poanta čisto reda radi ubačena na sam kraj u svrhu stvaranja privida uspješno zaokružene cjeline? Rado bih ovdje savjetovao Kjavia da kada se bavi takvim temama, neka se malo više ugleda na kolegu Sclavija (kojega i onako neuspješno oponaša) a koji užas svakodnevnice uspijeva puno efektnije prikazati bez da prolije i jednu kap krvi i koji tu poantu suptilno tjera već od samoga početka priče...

Epizodu izvlači Roi, koji Kjavijeve perverzije jednostavno odlično vizualno dočarava. Šteta što je to, uz ponešto dopadljivo trknutih dijaloga među akterima ove priče, jedini plus ovome, još samo jednom u nizu, Kjavijevu promašaju.

Naprijed

DD SD 13 Preobražaj

DD SD 15 Prikazanja

Naprijed

Recenzije čitatelja

 • kico

  Ukupna ocjena 52%

  4, 3, 9, 4

  Proljev!
  02.03.2007
  15:47:00 sati
  kico
  uredi
 • prozirna senka

  Ukupna ocjena 42%

  2, 2, 8, 6

  Strava i uzas. No, sta se drugo od Kjavija moze i ocekivati?
  02.03.2007
  16:05:00 sati
  prozirna senka
  uredi
 • vang0gh24

  Ukupna ocjena 83%

  7, 8, 10, 8

  ovo mi je bio prvi DD od SD kojisam procitao nakon velike pauze i meni je strip bio vrhunski. pogotovo mi se svideo nacin na koji je titlovan text koji izgovara onaj nesrecni duh sto ubija gradom. stvarno ne mogu da se setim lozhih stvari u vezi ovog stripa na koga su svi osuli drvlje i kamenje.
  07.03.2007
  21:55:00 sati
  vang0gh24
  uredi
 • Aco

  Ukupna ocjena 67%

  5, 6, 9, 7

  Klasičan Chiaverotti;dakle par stvarno dobro osmišljenih trash-horror scena i perverzija(od kojih posebno treba napomenuti djevojku koja se ševi sa džinovskim paukom)te kretensko objašnjenje na kraju.Nakon toliko pročitanih DD-a,stvarno je već postalo vrlo lako nakon tek nekoliko stranica pogoditi jel piše Sclavi,Ruju ili Chiaverotti.Dylan eto na kraju pustio suzu i tako spasio svijet,a suzu puštam i ja,ne toliko zbog glupe radnje koliko zbog činjenice što Roi troši vrijeme na ovakve scenarije mada je Chiaverotti znao imat i žešćih bisera.Crtež je odličan a ionako je Roi najjači u scenama gdje krv štrca na sve strane a kojih ovdje srećom ima podosta.Jeidno mi se čini da ne crta dobro žene.
  08.03.2007
  12:52:00 sati
  Aco
  uredi
 • Ukupna ocjena 76%

  7, 7, 9, 7

  Jedna solidna priča u kojoj se Kjaveroti čak izdiže iz svog prosjeka praznih pričica strave koje nebi utjerale strah u kosti ni ptici kukavici da zna čitati..čast iznimkama..a ovo je jedna od njih..Istina je da pri kraju stripa pokušava moralizirati i kao ukazati nam da je ravnodušnost najgori od svih ubojica,istina je i da krade dosta ideja od Sclavija...ali uz iznimku kvarta u obliku lude( zar je i tamo teško dobit građevinsku dozvolu pa se u sto godina oblik kvarta nije mogao promjenit u naprimjer oblik tenka??!!)priča ima glavu i rep i zato dajem plus.Roi fantastičan kao i uvijek,naslovnica solidna.
  09.03.2007
  15:43:00 sati
  cooper
  uredi
 • Barker

  Ukupna ocjena 69%

  5, 6, 10, 6

  Burzujka koja unajmljuje Dylana kako bi joj priveo duha da bi je ovaj kresnuo, pomocnica koja parira Grouchu u izvaljivanju smejurija, vestice iz Wike, harlequin shaped naselje i jos gomila krvavih scena. Pa zar vam je to malo za zabavu? Slicno kao i kod Bogomoljke, uspesna imitacija Sclavija. A i Roiju prvi put desetka.
  22.03.2007
  12:57:00 sati
  Barker
  uredi
 • lwood

  Ukupna ocjena 90%

  9, 9, 9, 9

  meni je ovo odlična epizoda.
  04.04.2007
  15:09:00 sati
  lwood
  uredi
 • Ukupna ocjena 76%

  6, 8, 9, 7

  Jedna od boljih Chiaverottijevi pričica sa slabijim završetkom, ali unatoč svemu zadovoljan sam ovom epizodom. Roi dosta dobar (inače mi nije nešto), naslovica malo slabija
  09.05.2007
  08:58:00 sati
  Akul
  uredi
 • Beva

  Ukupna ocjena 84%

  8, 7, 10, 9

  Meni ova epizoda uopće nije loša... Doduše, kad sam je prvi put čitao, prije nekih 10-ak godina, crtež mi je bio bezveze, ali s vremenom mi je Roi postao fantastičan... Sama priča je ok... Doduše, dio kad Dylan izaziva kvart je čudan, ali DD je horor strip... Dakle, sve u svemu, dobro...
  15.06.2007
  14:34:00 sati
  Beva
  uredi
 • SnotMan

  Ukupna ocjena 40%

  2, 1, 9, 4

  Shteta tinte..
  06.07.2007
  23:37:00 sati
  SnotMan
  uredi
 • Ukupna ocjena 72%

  7, 7, 9, 3

  Pa ne, skoro pa odlična epizoda! Ovo je nešto kao B-strane; vreba iz prikrajka kad se zasitiš hitova. Kiky je sasvim dobro opisao u čemu se sastoji greška (bolje ne bih ni sam;) - ali, previše je taj gaf gurnuo u prvi plan. Jer, on ne smeta toliko ovoj epizodi, da bi je se bezuvjetno porušilo. To već i Barker primjećuje (koji ne voli Chiaverottija), ali: što ćete više od ovoga? Pa ima čak i skulptura vještica od Blob-mase! Lijepo imitiranje Sclavija, sa psihodelijom i baladom, kao i vjerno imitiranje samog sebe - sa jadnim završetkom = jako dobar Chiaverotti. Zamislite da je istjerao priču bez te završne dvije stranice i pokušajem "poantiranja". Recimo sa metafizičkim zlim kvartom. To bi bila divota. Ovako, "jedna duša koja urla sav svoj užas", a insinuira se na ravnodušnost, je toliko prebedasto, deplasirano i promašeno, da je to milina. Plus, ta je konstrukcija (duša koja urla sav svoj užas), kretenasta. Ima nešto smiješno u tome. Ah, što sad, takav je diktat Sclavija: detektirati, signalizirati i ukazati problem - ravnodušnost. Chiavi si samo radi ovog udovoljavanja, skrši izvrsnu epizodu - i to u fotofinišu. Ipak, sedmica.
  08.07.2007
  20:49:00 sati
  stinky
  uredi
 • Spock

  Ukupna ocjena 66%

  5, 5, 9, 9

  Epizoda sa dosta odličnih dijelova, ali sa stvarno kretenskim završetkom. U biti priča vrhunski funkcionira do 88 stranice kad slijedi raspad sistema. Nešto kao krava koja daje 20 litara mlijeka pa sve prolije. Roi je uvijek vrhunski, ali čak je i on ovdje na nekim nerazumljivim vinjetama podbacio. - ocjene 6 6 9 9   72%
   
  02.10.2009. 21:40h     Dvije godine kasnije (nakon ponovnog čitanja) ponovno isti utisci, s tim da sam još više razočaran završetkom. Nešto tako glupo u ove dvije godine nisam pročitao. Šteta, jer sve do završetka je stvarno zabavno i orginalno. Dakle, po ocjena manje za priču i scenarij.
   
  10.11.2007
  23:15:00 sati
  Spock
  uredi
 • Windwalker

  Ukupna ocjena 87%

  8, 8, 10, 9

  Meni je ovo jedna od boljih epizoda, dosta brutalna. Kraj mi se jako svidio. Crtež ne treba komentirati. Naslovnica, kao i većina drugih naslovnica iz ovog doba Dylana, ima neki posebni, mistični ugođaj koji mi se sviđa.
  12.03.2008
  22:40:00 sati
  Windwalker
  uredi
 • flamboyant soul

  Ukupna ocjena 39%

  3, 2, 7, 3

  Ako postoji jedna stvar koja me u životu istinski živcira onda je to ulizivanje i podilaženje, a upravo to ovdje radi Claudio Chiaverotti. Cemu to preuzimanje ispraznih sclavijevskih filozofiranja? Ako vec radiš jeftini horror, onda ga profesionalno odradi do kraja, bez previše (melo)dramatiziranja. Mislim da je Chiaverottiju netko do tada vec trebao objasniti da cesto život nije jednostavan poput matematike, pa da minus i minus daju plus. Znaci, Chiavi, kad nakalemiš drek na drek, to ti opet ispadne drek. Vece drek, ali drek u suštini nevertheless.
  27.06.2008
  10:33:00 sati
  flamboyant soul
  uredi
 • ken2

  Ukupna ocjena 53%

  7, 2, 8, 2

  zaboravljen od svih, ravnodušnost... kao početna ideja je jako dobro, ali brate, pa moglo se to i manje glupoovako sam čitao strip tek tako da dođem do kraja, bezvezno sve, i tako to, ništa posebno, ravnodušan i ja, ali onda je slijedilo objašnjenje i tek sam tu postao razočaran
  21.10.2008
  17:54:00 sati
  ken2
  uredi
 • Panon

  Ukupna ocjena 96%

  9, 10, 10, 9

  Genijalno, čovjek se utjelovljuje u gradsku četvrt i proždire ljude. Genijalna mi je bila ona izjava babe što je je napumpao duhRoi je crtački genije!
  29.10.2008
  16:41:00 sati
  Panon
  uredi
 • Ukupna ocjena 52%

  5, 4, 6, 7

  slabo i nerazumljivo.
  05.01.2009
  13:20:00 sati
  Misko iz Darwooda
  uredi
 • Ukupna ocjena 90%

  9, 8, 10, 9

  02.04.2009
  09:58:00 sati
  farrar
  uredi
 • Ukupna ocjena 10%

  1, 1, 1, 1

  OVO JE BIO MOJ PRVI STRIP O DILAN DOGU.POTPUNI FIJASKO. KAD SAM UZEO HORUSOVO IZDANJE ZBOG CISTE RADOZNALOSTI, SMUCIO MI SE ZIVOT. NAJGORI DILAN DOG IKADA, BOLJE BI BILO DA SU SVE IZDAVACKE KUCE PRESKOCILE OVAJ STRIP. KATASTROFA!!!!!
  11.05.2009
  13:37:00 sati
  misa
  uredi
 • drogsy

  Ukupna ocjena 67%

  5, 7, 8, 7

  Primjetio sam da neki na forumu simboliziraju ovu epizodu kao glavnicu u tom razdoblju gdje je neko vrijeme dominirao Chiaverotti. Ne mogu reći da se slažem sa klasom epizode. Opisao bih ju kao ''jedva probavljivom''

  18.02.2010
  20:46:00 sati
  drogsy
  uredi
 • King Warrior

  Ukupna ocjena 49%

  4, 4, 8, 1

  totalni promasaj

  22.03.2010
  17:43:00 sati
  King Warrior
  uredi
 • Ukupna ocjena 90%

  9, 10, 10, 3

  Jedna od omiljenih epizoda. Atmosfera odlična, mračna, klaustrofobična, Dylanovski romantična. Roi fenomenalan kao i uvek. Ima možda par manjih padova (ili samo jedan, kada se Dylan obraća kvartu) već pomenutih od strane drugih čitalaca, ali ne smetaju toliko.

  Suza na kraju spašava dan? Zašto da ne...

  02.07.2010
  12:19:00 sati
  Darkoman
  uredi
 • Solid Snake

  Ukupna ocjena 70%

  7, 7, 7, 7

  meni epizoda lepo legla.

  22.02.2012
  22:33:00 sati
  Solid Snake
  uredi
 • acestroke

  Ukupna ocjena 51%

  4, 4, 8, 3

  Tesko je reci sta se ovdje u stvari desava, iako nam onaj mali 'twist' na kraju pokusava sve ovo da objasni.  Uopste nije realno sta se sve ovdje desava, a da ne govorimo o 'slucajnom' humoru; to jest, sve je nekako glupo i toliko smjesno, umjesto da je strasljivo, onak kako je Chiaverotti htjeo da ispadne.  Roi-ev crtez je odlican, i naj jaca tacka u ovom stripu.  Scenarij i prica su osrednji, a moguce i gore od toga.  Naslovnica je totalni promasaj, kao da ju je neko dijete nacrtalo.  Ona zeljezna zmija na naslovnoj, koja je istovremeno pojavljuje i u stripu, lici na ono cudoviste iz epizoda "Iz Dubine", samo sto je ovje na sebe stavila onaj oklop kao neko podzemno "Iron Man" nakaza.  Epizoda mozda nije toliko losa koliko je cudna, ali je opak veoma zaboravna.  Nesto izmedju 'smeca' i 'campy' horrora.

  23.08.2012
  16:15:00 sati
  acestroke
  uredi
 • writer

  Ukupna ocjena 47%

  5, 3, 6, 5

  Loše. nema puno smisla sama priča. za ubijanje zimske dosade.

  18.12.2012
  00:49:00 sati
  writer
  uredi
 • bjelolasica

  Ukupna ocjena 18%

  2, 2, 1, 3

  Na 87 str. pa sve do kraja Claudio je uništi sve što je do tada radio. Sramota od stripa da nije ovakav kraj napravio dao bih ocjene više od 8, ovako ide 2 za kaznu. Roi još lošiji, inače mi je OK, ali sada je sve loše ovu epizodu je trbeao crtati bilo tko drugi. Naslovnica isto nikakva.

  14.07.2013
  13:53:00 sati
  bjelolasica
  uredi
 • mpavin

  Ukupna ocjena 76%

  8, 8, 7, 7

  Inače sam alergičan na te glupe Chiaverottijeve i Rujuove krajeve i rasplete ali iz nekog nepoznatog razloga ovdje mi je kraj baš paše. Istina je da smo već vidili te teorije o "užasu svakodnevnice i ravnodušnosti" nekoliko puta ali nije mi smetalo prvenstveno zbog dobrog humora te zanimljivih likova i ubojstava (izdvojio bih scenu kod frizera sa "visoko podšišanom glavom" hehe). Crtež varira od solidnog do nerazumljivog.

  04.08.2013
  10:02:00 sati
  mpavin
  uredi
 • macca1985

  Ukupna ocjena 54%

  4, 4, 8, 6

  Sranje!! Spaliti nakon čitanja.

  Jedino majstor Roi izvlači strip od potpunog debakla.

  23.10.2013
  00:32:00 sati
  macca1985
  uredi
 • Ukupna ocjena 63%

  6, 6, 7, 6

  02.01.2014
  23:30:00 sati
  dylan_dog12
  uredi
 • Tutta

  Ukupna ocjena 33%

  2, 2, 6, 3

  Lose,vrlo lose.

  28.01.2014
  22:49:00 sati
  Tutta
  uredi
 • Peci

  Ukupna ocjena 47%

  4, 4, 7, 2

  04.08.2014
  22:32:00 sati
  Peci
  uredi
 • Stripmen

  Ukupna ocjena 25%

  3, 3, 1, 4

  Delim mišljenje sa većinom poštovanih kolega,ovo ja za zatvor.

  29.09.2014
  10:30:00 sati
  Stripmen
  uredi
 • Ukupna ocjena 26%

  2, 1, 4, 5

  Najgori Dylan Dog ikad po mome misljenju

  08.08.2015
  22:11:00 sati
  Dylan-Forever
  uredi
 • bonjovi4ever

  Ukupna ocjena 62%

  6, 4, 8, 8

  Dobar početak i priča je u općenitim crtama dosta dobro smišljena, ali skroz nezanimljivo obrađena i s ponekim rupama u radnji. Roi bi bio odličan da njegov crtež povremeno nije toliko nejasan.

  26.03.2016
  22:18:00 sati
  bonjovi4ever
  uredi
 • Ukupna ocjena 65%

  7, 7, 5, 8

  31.07.2016
  13:30:00 sati
  tomodeadpool
  uredi
 • hrvoje23

  Ukupna ocjena 69%

  7, 7, 7, 6

  Solidno, a na kraju i malo nejasno. Roi odgovara ovakvim pričama. Naslovnica poznata od 'maloih nogu', ali zapravo i nije nešto posebno.

  13.10.2016
  09:57:00 sati
  hrvoje23
  uredi
 • Jocko

  Ukupna ocjena 64%

  5, 7, 7, 7

  Ovo je jedna od mnogih Dilanovih epizoda koje su dovoljno zabavne + horor da mi ne budu loše ali suviše prenatrpane da bi ih upamtio kroz pola godine ili godinu dana. Takav je dobar deo Chiaverottijevih epizoda - mnoštvo kreativnih ubistava na jednom mestu, a priča u drugom planu.
  Ovde ima mnogo takvih wtf i wow momenata, ima i humora... Zapravo ima dosta toga što mi se sviđa, počev od asistentkinje koja liči na Gruča, debele matorke koja upada Dilanu u krevet i angažuje Dilana da joj nađe seksi duha, kreativnih ubistava (vodeni krevet, skulptura s vešticama) wtf momenata (bakuta koja pije mozak na slamku, ženska se jebe sa paukom, svemirski brod izleće sa bioskopskog platna, kuća plače tako što cure suze kroz prozore...), dijalozi su interesantni, naročito ljubavni petougao: Dilan - plavuša - plavušin dečko - matorka - duh /zlikovac/zmija... Žao mi je što Dilan nije ugrabio priliku da overi debelu, dobar je komad ;) Al mi je drago što je zbog toga izvisio za plavušu.
  Čak se u stripu pojavljuje na 2 mesta i sam Roi. :) Onaj monolog glavnog ''negativca'' nije loš ali je na momente usiljen i ''tries too hard to be funny''. Gručo nevidljiv, nije ni morao da se pojavljuje.
  Kraj mi iskreno i nije tako loš, čak me je malo i dirnuo, priznajem, iako je to jedan od krajeva u stripovima koji najviše mrzim - Dilan vs glavni negativac, ali bez borbe, već taj negativac se ispostavlja da je neshvaćeni pozitivac a zatim sledi njegov tužni srceparajući monolog te isti negativac nestaje brzinom svetlosti, iščezava među zvezde... Jadno, znam, ali ovoga puta mi se svidelo, iako kao što Kiky kaže ništa ne može da opravda matorog što je ubijao... Sviđa mi se čak i konstrukcija ''duša koja urla sav svoj užas''. Sviđa mi se ranjivost starca čiji se go leš nalazi u kadi, napušten, zaboravljen, baš morbidno-depresivno-realna scena, podsetila me na film Se7en. Sviđa mi se momenat sa suzom i starčev monolog. Ali mi se ne sviđa osuda i kritika ravnodušnosti (kako da ljudi ne budu ravnodušni kada i ne poznaju preminulog jbt!?!). Ne sviđa mi se ni što matori proliva drugorazredne forice ceo strip da bi se na kraju uozbiljio...
  Crtež dobija samo 7. Drag mi je Roi jako, ali ovde se vidi da se nije trudio dovoljno, na velikom broju vinjeta ne mogu da razaznam šta je nacrtano, a to nije odlika dobrog crteža. Takođe koristi previše linija, naročito u akcionim scenama. Ovoj epizodi bi možda bolje legao drugi crtač ili Roi koji se više trudi.
  Naslovnica je više za 6 ali dobija 7 zbog elementa mističnosti - dugo me je strip mamio da ga pročitam samo zbog naslovnice. Inače nije nešto - oči kuća su najblaže rečeno smešne itd...

  01.04.2017
  07:54:00 sati
  Jocko
  uredi
 • Oki

  Ukupna ocjena 44%

  2, 3, 9, 2

  Ovo je stvarno jedna blesava priča koja mi ni u ponovnom čitanju u libellusovom izdanju nije ništa bolja...
  12.03.2018
  18:56:00 sati
  Oki
  uredi
 • Ukupna ocjena 32%

  1, 2, 6, 5

  Ovo je jedna od najgorih Dylanovih priča kojih sam pročitao. Priča i scenarij NULA ako bi bilo moguče.Jedina svetla točak je ona domačica kod koje je došao duh i spavao s njom, te zove Dylana, da joj vrati tog duha u stan. Zbog toga dajem scenariu 2 umjesto 1. Kraj je standardno Chiavarottijev sa totalno debilnimi razjašnjavanji.

   

  26.07.2018
  09:31:00 sati
  tekumze
  uredi

Anketa

Što vam je najinteresantnije na stripovi.com?

Rezultati

Arhiva

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

Aukcije

Forum