Simfonija smrti

Dylan Dog

DD SD 21 | 96 str.

Nakon sto preminuli gospodin Ant ostane bez unutrašnjih organa, a osoba koja je našla tijelo izvrši strašno samoubistvo, Bloch se baca u istraživanje. Dylana unajmljuje misteriozni tip. Čudni smrtonosni slučajevi se i dalje dešavaju, a Dylan se zaljubljuje...

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 10%

Priča 1

Scenarij 1

Crtež 1

Naslovnica 1

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 41%

P*3

S*3

C*4

N*5

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

 • Iza zastora - Sotonin pogled - Smrtonosna simfonija
  DD LIB 33
 • Simfonija smrti
  DD SD 21

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

 • Sinfonia mortale
  DD SR 99

ZANIMLJIVOSTI

 • Dylan govori profesoru Ruthefordu da ima prijatelja u New Yorku koji je stručnjak za alhemiju. Prijatelj je, dakako, Martin Mystere.
 • Galeb koji se sprijateljuje sa Dylanom se zove Livingston - po Jonathanu Livingstonu iz kultnog djela Richarda Bacha.

Ova epizoda je bila lijek za jedan čudan poremećaj koji sam imao od 8.godine. Naime, kad god sam okusio, vidio ili čak pomislio na one slane štapiće koji se umaču u neku vrstu kinderlade, povraćao sam. Međutim, otkako sam prvi put pročitao "Simfoniju smrti", ogavna je i neprirodna slatko-slana mješavina prepustila laskavu titulu "Sredstva za povraćanje" La Neveovoj splačini. Nadam se da sada cijenite moje napore da pročitam ovaj strip još dva puta.

Odakle krenuti u ovom samom dnu abeza Dylanove produkcije? Priča je "uvjerljiva" kao i svaka priča horrora BRRR-produkcije iz ’80-tih - imamo užasna ubistva i smrti, natprirodnog ubicu, policajca koji rjesava slučaj i glavnog junaka koji ga zna i koji mu pomaže. Tu je i sisata plavuša koju glavni junak obavezno odvede u krevet. OK, "Dylan Dog" je horror-strip no La Neveova bezidejnost je neprilična. Namjerno sam nazvao Blocha "policajcem", a Dylana "glavnim junakom" jer oni tokom cijele epizode i nisu ništa drugo. Uobičajenog odnosa između njih ovdje nema, oni su dvojica glumaca koji su došli odraditi posao, uzeti honorar i otići na neku od svojih jahti. Kakav osjećaj za priču ima, La Neve je pokazao kod početka raspleta, kad nam objašnjava zašto longplejka ubija ljude. Na tom mjestu sam počeo zijevati pa sam sebi morao zaliti đugum kafe da dovršim prvo čitanje. Kraj je iritirajuce predvidljiv što nikako nije odlika normalnog stripa, pogotovo DD-a.

Scenarij je grozan. Dijalozi su šuplji, likovi su jednodimenzionalni i upravo glupi (Dylan iz ove epizode je najgluplji Dylan svih vremena). Ja sam se, iz na početku navedenih razloga, mogao identifikovati samo sa Blochom jer nam je obojici svako malo trebalo sredstvo protiv povraćanja. Odnosa između likova nema, bukvalno na samom kraju La Neve pokušava ubaciti nekakav odnos Dylana i Jabira kojeg nema. Glavni negativac je smiješan, od momenta kad se izlegne iz jajeta koje Dylanova cura Cyd izbaci iz ledja (?!) tjera na smijeh.

"Grrraaaaaaaaaaahhh!!!"

Stanovništvo se poziva kod kazana sa grahom. Spominje se i maestralna Orwellova "Životinjska farma". La Neve ovim stripom napada totalitarističke režime.

Nažalost, od svega ovog, tačno je samo ovo drugo. Spominjanje graha je samo borbeni uzvik glavnog negativca (sad i bez čitanja znate koliko je smiješan) što u SD-u nisu našli za shodno promijeniti. Nije da bi to uticalo na krajnju ocjenu epizode no ovako i njima moram dati minus. La Neve vrši masakr nad još jednim književnim masterpieceom - "Galebom Jonathanom Livingstoneom". Za ovu knjigu sam emotivno vezan još iz ratnih vremena, vremena opsade kad sam kao 10-godišnji klinac zamišljao kako bi bilo lijepo pobjeći iz tih okova, letjeti preko morskih prostranstava, rugati se ajkulama kojima sam izvan domašaja... La Neve me lično uvrijedio ne samo tako što je ubacio Jonathana Livingstonea u katastrofalan strip nego i tako što ga je prikazao kao dresiranog galeba.

Crtež Ugolina "My left foot" Cossua ujedinjuje sve DD-fanove bez obzira na preferense, naciju, rasu i veličinu dioptrije - riječ je o najgorem crtaču DD-a svih vremena. Ići ću toliko daleko i reći da je on uz dimnjačara Bagnolija i zastrašujućeg Tortija najgori crtač u Bonelliju. Uistinu, njegovi likovi nevjerovatno dobro prate podsvjesnu namjeru La Nevea da likovi izgledaju glupo. Groteskna lica, neurotični pokreti junaka...katastrofa. Cossuov metod crtanja lica se vjerovatno sastoji u tome da umoči stopalo u tintu i onda ostavi otisak na papiru. Za crtanje noseva, tačnije babura, koristi nožni palac. Kako bi dobio širi dijapazon likova, naš Ugolino se honorarno zaposlio u prodavnici cipela.

A što se naslovnice tiče... Nikad nisam bio Stanov fan no u Dream Teamu koji je ovo radio, on je ipak najmanje brljao (iako je pravio greške). No, kako ovaj strip NE SMIJE dobiti preko 10%, dajem mu keca. Ipak treba ga pohvaliti zbog visoke inteligencije. Čovjek je očito pročitao samo prve dvije-tri stranice, vidio kako galebovi izvlače utrobu gospodinu Antu ("pročišćavaju ga") i napravio naslovnicu koja nema veze sa ovom grozotom od epizode. Nažalost, gospodin Stano očigledno pati od nekog oblika daltonizma jer su unutra galebovi (BIJELE boje), a na naslovnici gavranovi, vrane ili svrake (CRNE boje). Naslovnica bi mogla poslužiti za plakat remakea Hitchcockovih "Ptica". Po običaju, Stano je nacrtao Dylanovu "bubu" u babyblue boji makar je ona ili crno-bijela ili crno-žuta ili neke stote boje, ali...babyblue???

Bogu hvala pa sam ovaj strip kupio nakon što sam se navukao na DD-a. Da nisam, nikad ne bih pročitao nijednu epizodu poslije ovog ništavila objavljenog u SD pod brojem 21. Ova epizoda predstavlja užas u koji je DD upao i za potpuni dojam nedostaju još samo Chiaverottijev automobil iz "Pobune automobila" koji pada u provaliju i viče: "AAAAH" sa čijim je volanom Rujuov Cameron Gark aka Nesmiljeni Hook. Taj fin kaiš o propasti DD-a bi, dakako, mogao dočarati samo jedan čovjek - Ugolino Cossu...

Final thought? Kupite ovaj strip i poklonite ga najvećem neprijatelju jer, kako reče Bukowsky, "čak i najgori čovjek zaslužuje da si može obrisati guzicu".

Naprijed

DD SD 20 Sotonin pogled

DD SD 22 Priča o Dylanu Dogu

Naprijed

Recenzije čitatelja

 • Aco

  Ukupna ocjena 28%

  3, 2, 2, 7

  Kod Bonellija bi bilo bolje da su preskočili jedan mjesec i uopće ne izdali ovo smeće.Ništa.Nula.Priča priglupa a scenarij skoro da ne može biti gori,kako je priča odmicala,vjerojatno je scenarista onako usput dolazio do novih ideja i ubacivao ih.Likovi su kao lutke,čak mi je i Groucho debilan.Dajem plus za plavušu i njenu zgodnu tetovažu na leđima ;-)Međutim,sam kraj i borba sa demonom je priča za sebe,stvarno treba biti umjetnik da bi se napravilo nešto tako loše,glupo i totalno promašeno.A tu je i naš prijatelj iz Milana,Cossu.Šampion među katastrofalnim crtačima.Nisam znao da li da se smijem ili da se ljutim na sebe što sam potrošio pola sata vremena čitajući ovo sranje.
  10.05.2004
  19:29:00 sati
  Aco
  uredi
 • kiky

  Ukupna ocjena 30%

  3, 3, 3, 3

  ...nema se tu šta pametno dodati...
  ...epizoda koja se čita jednom i nikad više...
  10.05.2004
  20:01:00 sati
  kiky
  uredi
 • Barker

  Ukupna ocjena 14%

  1, 1, 1, 5

  Znaci, konacno imamo i recenziju najgore (ali najgore) DD epizode. I kako su mogli da je ubace na mesto br.99. Kada se budu radili prevodi obavezno uz najbolje dajte i ovu, da se zna da ljudi na ovom forumu nisu "neki tamo klinci" koji gutaju "neke tamo slicice" vec vrlo dobro znaju sta je deveta umetnost.
  Naslovnici nikako nemogu dati manje od 5.
  10.05.2004
  23:44:00 sati
  Barker
  uredi
 • Djole

  Ukupna ocjena 11%

  1, 1, 1, 2

  Veoma, veoma loše. Od ideje neprikladne za Dylana, preko lošeg scenarija, do skandaloznog stvorenja zvanog Cossu... ne zna se šta je gore.
  11.05.2004
  23:54:00 sati
  Djole
  uredi
 • Ukupna ocjena 71%

  7, 7, 7, 8

  meni ova epizoda uopste nije tako losa. crtez nije katastrofalan kao sto autor recenzije kaze ;) a ni prica i scenario.ovo mi je cak jedna od boljih epizoda dilana.naslovnica jeste malo u neskladu sa samom pricom ali je odlicna za one koji jos nisu procitali sam strip :)
  bilo kako bilo strip vrijedi procitati...
  12.05.2004
  00:16:00 sati
  verter
  uredi
 • Ukupna ocjena 38%

  5, 3, 4, 2

  Već sam rekao, sviđaju mi se Heyokine humoristične recenzije. A ovdje je i doprinio stari majstor Bukowski (vidim da je Faktotum bilo poučno štivo!!!) s ovećom dozom cinizma i ironije. Međutim, za divno čudi, nije mi Simfonija smrti najgori DD. Ne znam jel to zbog toga što sam neposredno prije pročitao jedan drugi «piece of shit» u obliku Dostave smrti, ali ovo mi se, nakon toga, činilo intrigantno. Simfoniju smrti sam čitao davno, odmah kad je izašla, no, bio sam zaboravio o čemu se uopće radi, i kad mi je Heyoka napomenuo kako se gnuša ovog uratka, odlučio sam i sam to provjeriti. Početak mi je, recimo, dobar, baš me iznenadio (pozitivno, budući su mnogi totalno ocrnjivali epizodu). Ono s galebima koji vade organe, suludo, totalni trash, utjecaj opskurne produkcije horora – sviđa mi se. U tim scenama mi je podnošljiv i Cossu. Ono što ga jebe, to su krošnje drveća, pitam se da li je Cossu možda studirao u koloniji naivnog slikarstva u Hlebinama, ima isti stil. Onda još imamo par dobrih scena samoubojstava i tada dolazi rasplet. E, tu lagano počinje debilizam. Jaje koje izlazi iz leđa!!!??? morbidno, ploča koja svira sama od sebe, Nigredo za kojeg skužiš da je ustvari visok 5m tek kad stane pored Dylana (no tu dolazimo do nerješive jednadžbe jer a = b, b = c, međutim c = 3a, gdje su a – visina Dylana, b – visina Jabira, c – visina Nigreda). Kako su La Neve i Cossu izveli ovu matematičku egzibiciju, ostaje nepoznanica. Uz bolji završetak i uvjerljivije objašnjenje, ovo bi bila sasvim dobra priča.
  12.05.2004
  14:50:00 sati
  stinky
  uredi
 • SnotMan

  Ukupna ocjena 69%

  8, 7, 6, 6

  MA,prosječna epizoda bez nekog uzbudjenja.
  25.05.2004
  12:46:00 sati
  SnotMan
  uredi
 • Ukupna ocjena 35%

  4, 4, 2, 5

  ah, sjećam se kad sam kupio "svemirca". odmah mi je bilo žao tih 16 kuna čim sam vidio da Cossu crta. to je strašno. Ovaj je još gori. Kad sam ga kupio prije koliko-je-to-već-bilo godina, to mi je među dylanima bila kruška među jabukama. i danas je. mislim u stvari da sam ga prodao na tržnici za 5 kuna, tako nešto. Priča krene dobro, ali ga taj zna upropastiti.taj strip je Č U D A N. ne volim ni onaj drugi broj što je la neve pisao, valjda "beskrajna noć". dobro si rekao za crtež, nemam šta dodati.
  26.05.2004
  11:52:00 sati
  nikola
  uredi
 • Ukupna ocjena 23%

  2, 1, 2, 8

  Ovu epizodu sam prvi put vidio kad sam se vraćao s pregleda iz bolnice u Vitezu. Tad je nisam kupio, a sad kad jesam žalim što sam to učinio.
  20.11.2004
  11:35:00 sati
  Verfalk2003
  uredi
 • Ukupna ocjena 38%

  1, 1, 9, 5

  Ma nije tako strašno,ljudi!Priznajem da su priča i scenarij bezveze,ali Cossu mi se baš sviđa.
  28.05.2005
  13:41:00 sati
  zerovnik
  uredi
 • Ukupna ocjena 71%

  7, 6, 10, 2

  Sviđa mi se jedino Cossuov crtež.
  01.06.2005
  14:49:00 sati
  Pierce
  uredi
 • zveky

  Ukupna ocjena 45%

  3, 3, 7, 6

  Lose,lose...
  04.06.2005
  05:25:00 sati
  zveky
  uredi
 • lwood

  Ukupna ocjena 25%

  2, 2, 3, 4

  loše i dosadno
  10.12.2005
  14:13:00 sati
  lwood
  uredi
 • mpavin

  Ukupna ocjena 72%

  8, 6, 8, 6

  Ne sjećam se baš dobro, ali mislim da je ovo prvi Dylan koji sam kupio (i pročitao), pa mi je možda i zbog toga ova epizoda uvijek bila zanimljiva. Priča počinje dobro sa onim otkrivenim tajnim laboratorijem. Ipak na kraju se sve to malo pokvari; ima dosta rupa u scenariju, mnoge stvari nisu baš dobro objašnjene i imam dojam da se sve to na kraju odvijalo na brzinu. Crtežu neman što prigovoriti, a naslovnica je mogla biti bolja jer ova nema nikakve veze sa stripom. I moran još pohvaliti Heyoku na ovako zanimljivoj i poprilično duhovitoj recenziji, iako nam nisu ista mišljenja o ovom stripu ;)
  19.04.2006
  23:52:00 sati
  mpavin
  uredi
 • npetros2@htnet-dsl

  Ukupna ocjena 14%

  1, 2, 1, 2

  Jeste li gledali onaj film "gore ne može" ?? E, pa tako bi se trebao zvati ovaj strip.
  23.07.2006
  00:56:00 sati
  npetros2@htnet-dsl
  uredi
 • prozirna senka

  Ukupna ocjena 10%

  1, 1, 1, 1

  Uzas!
  02.12.2006
  17:11:00 sati
  prozirna senka
  uredi
 • Ukupna ocjena 48%

  5, 3, 7, 3

  Joj kak je ovo mogla biti dobra priča...La Neve (poput i večine novijih autora) potpuno zasro kraj, ali stvarno nisam vjerovao da itko može zasrati kraj gore od Rujua. Prva polovica stripa je sasvim zadovoljavajuća, ali od trena kad se ona ploča priljepila na facu onog tipa strip ide u nekom posve nezamislivom smjeru. Što se tiče Cossua, mogu reći da mi njegov crtež nije tolko loš kao što drugi govore. Neke stvari crta bolje, neke lošije, ali mislim da je sasvim solidno odradio posao ovdje. Jedino što me smeta je ona stvar sa visinom Jabira-Nigreda-Dylana. Sve ostalo je ok...Naslovnicu ne želim komentirati....
  21.09.2007
  22:38:00 sati
  Akul
  uredi
 • flamboyant soul

  Ukupna ocjena 10%

  1, 1, 1, 1

  Vjerojatno nikad nisam više platio za nešto čime se može jedino guzica pobrisati. Ništa ne valja u ovoj epizodi, baš ništa. Ajde barem je recenzija humoristična, pa sam se nasmijao od srca.
  26.09.2007
  17:25:00 sati
  flamboyant soul
  uredi
 • Ukupna ocjena 52%

  6, 3, 7, 4

  slažem se da je scenarij jako loš, kao što autor recenzija reče, dylan nikada nije bio gluplji negu u ovoj epizodi, a odnos između jabira i dylane je toliko glup, zapravo izmišljen, da ne znam što na to reći. naslovnica nema veze sa stripom iako sama po sebi nije loša, i zato 4. ovo je jedna slabija epizoda dylana, gdje glavnog junaka vidimo u neprepoznatljivom izdanju, scenarij je jako loš, ali ne bih toliko izgadio crtež (koji mi je sasvim ok, ne znam što je tu toliko loše??!!!) pa čak ni priča ne bi bila toliko loša da se malo bolje razradila i da se zamjeni kraj. slabja epizoda dylana, ali ne toliko loša da bi dobila četiri jedinice kao što je to bio slučaj kod većine...
  09.02.2008
  17:10:00 sati
  blackport8
  uredi
 • Windwalker

  Ukupna ocjena 39%

  4, 4, 2, 9

  Ovo mi je bila dobra epizoda dok sam bio mlađi, posebno me fascinirala scena dok ptice onom tipu povade sve organe. Nekome se povraća od toga, no meni se više povraća od Cossuovog crteža općenito. No nije dobio jedan, jer pravi jasnu razliku između, npr. Dylana i drveta kraj ceste; ili ptice i automobila. A treba i to znat. Naslovnica vrlo dobra, gotovo da ni nema veze s pričom. Podsjeća na Martina 'Krilati osvetnici', koji je remek-djelo prema ovome.
  13.03.2008
  23:02:00 sati
  Windwalker
  uredi
 • ken2

  Ukupna ocjena 28%

  2, 2, 4, 4

  nije mi ovo trebalo, ali odlučio sam popuniti rupe u čitanju dilan doga, ali izgleda da je za neke rupe bolje da ostanu nepopunjene, xexe
  18.04.2008
  07:39:00 sati
  ken2
  uredi
 • Panon

  Ukupna ocjena 69%

  8, 7, 5, 9

  Nije baš da bih ovaj strip usporedio sa ''Pobunom automobila'' ili ''Nesmiljenim Hookom'', ali mu stvarno neostaje boljih ideja i razvoja priče. Možda bi se sve činilo bolje da nije lošeg Cossuovog crteža. Za razloku od Cossuovog crteža, Stanova naslovnica je super!
  17.01.2009
  02:22:00 sati
  Panon
  uredi
 • Ukupna ocjena 42%

  2, 5, 4, 9

  Ovde nema smislene priče /predmeta pripovedanja a ni početne ideje/, dok scenario sam po sebi nije suviše loš. Crtač je na ovom forumu previše okaljan, ima svoj stil kod koga mi najviše smeta "drvenost" i beživotnost likova te nedovoljna dinamičnost. I stoji ona brljotina sa proporcijama u završnom obračunu Dylan-Nigredo, te stoga ovde dve ocene manje. Naslovnica odlična i bolje što Stano nije čitao strip.
  01.05.2009
  10:35:00 sati
  farrar
  uredi
 • Klukas

  Ukupna ocjena 64%

  7, 7, 7, 1

  Do 79. stranice epizoda je odlična; nakon toga bezveze... Cijelo vrijeme sam uživao čitajući, odlična atmosfera, pomalo napeto i zanimljivo. No očekivao sam loš kraj, tipično za DD. zaista šteta, mogla mi je biti jedna od najboljih epizoda. Alkemiju u centru priče mogu prožvakat, ali nisam baš siguran da autor dobro barata pojmovima odnosno da ih je shvatio, ali ionako je završna borba katastrofa. A tek jaje koje izlazi iz - leđa?! Cura je preživjela (!?!) - a što je sa raspuknutom kožom, a tek kičmom? Ono nešto što joj je na leđima ipak je ne bi trebalo oživjeti nakon što je obavila "svoj zadatak". Fora mi je to što je "vinilka" živa kao i što može učiniti onima koji je poslušaju. Previše je jedino njen let kad se zalijepi tipu za lice.
  Crtež mi je sasvim solidan. Lica ponekad ispadaju neujednačeno, ali ako ništa izrazi su dobri, odlično prikazuju kroz što prolaze likovi - što inače nije slučaj kod dosta DD crtača. Šteta što "gadnije" scene nisu bolje nacrtane.
  Stano po običaju neinspirativan.
  28.07.2009
  15:16:00 sati
  Klukas
  uredi
 • Spock

  Ukupna ocjena 33%

  1, 1, 7, 6

  Ovo je uvjerljivo najgori Dylan koji sam do sad pročitao. Mislio sam da je nemoguće, ali gori je od Nesmiljenog Hooka. Cossu nije toliko loš, crtež mu je sasvim u redu.
  26.11.2009
  18:57:00 sati
  Spock
  uredi
 • acestroke

  Ukupna ocjena 36%

  3, 2, 5, 6

  Nije najgora DD prica svih vremena, ali je bas tanka.  Scenario je naivan i glup, a Dylan se ponasa kao tinejdzer.  Crtez nije bas los kosto svi kazu, a ni naslovnica nije losa; sve u svemu, naslovnica je najbolja stvar ovog stripa.  Sve ostalo se zabooravi odmah kad se procita.

  22.02.2010
  23:54:00 sati
  acestroke
  uredi
 • swamp thing

  Ukupna ocjena 26%

  2, 2, 3, 5

  Jos nisam pročitao Nesmiljenog Hook-a, ali ovo je idiotizam... Pa jel' se taj La Neve zajebava sa nama?

  07.05.2010
  21:09:00 sati
  swamp thing
  uredi
 • supermark

  Ukupna ocjena 36%

  2, 2, 5, 9

  baš loš loš strip.... jedan od najnebuloznijih koje sam ikad pročitao! ni glave ni repa... međutim, cossu mi nije toliko loš, barem ne koliko je drugim forumašima. naslovnica mi je (čak) odlična i nije zaslužila ovako loše ocijene!

  07.01.2011
  00:59:00 sati
  supermark
  uredi
 • Ukupna ocjena 60%

  7, 6, 5, 6

  Problem je kod procjene kvalitete ove epizode nedovoljna upućenost većine čitatelja u faze alkemijskog procesa, a propust je samo izostanak popratnog teksta u dodatku stripa za one na koje bi izostanak pravodobne informacije mogao utjecati kod konačne prosudbe cjeline. Završni sukob je upravo onakav kakvim treba biti i sjajna je posveta nadilaženju faze nigreda kroz "sukob" njega i albeda - metafizički prožimajućih razvojnih stupnjeva u proizvodnji kamena mudraca i uzdizanju iznad materijalnih ograničenja tvari (izoistavljeni su citrinitas i rubedo kao scenaristički manje potentni i pretjerani za zadani broj stranica). Kad se nešto napada dobro je znati zbog čega, ne činiti to tek ovlaš. Možda je nekome estetska dimenzija stripa slabija strana Simfonije smrti upravo zbog odsustva konteksta i nepoznavanja polazišne osnove priče. Ona je manje promašena nego što se to može učiniti na prvo čitanje, a drugu priliku i čitanje svakako zaslužuje.

  13.10.2011
  09:07:00 sati
  aristotel skotos
  uredi
 • bjelolasica

  Ukupna ocjena 13%

  2, 1, 1, 1

  Ovakve se stvari trebaaju što prije zaboraviti. Zašto su gavranovi na naslovnici kada se radi o labudovima, pardon galebovima. :D

  26.11.2011
  22:46:00 sati
  bjelolasica
  uredi
 • Tutta

  Ukupna ocjena 22%

  1, 1, 4, 4

  Lose.

  24.11.2013
  15:24:00 sati
  Tutta
  uredi
 • Ukupna ocjena 52%

  4, 5, 6, 7

  02.01.2014
  23:27:00 sati
  dylan_dog12
  uredi
 • macca1985

  Ukupna ocjena 66%

  6, 6, 8, 6

  Počelo je obećavajuće a kako se primiče kraj stripa postalo pravi trash!

  03.04.2014
  13:32:00 sati
  macca1985
  uredi
 • Peci

  Ukupna ocjena 62%

  6, 6, 7, 5

  28.07.2014
  20:22:00 sati
  Peci
  uredi
 • Stripmen

  Ukupna ocjena 26%

  3, 2, 2, 5

  Loše i nemaštovito.

  29.09.2014
  10:39:00 sati
  Stripmen
  uredi
 • drogsy

  Ukupna ocjena 41%

  2, 3, 6, 8

  Konačno jedna stvarno loša epizoda DD-a (većina popljuvanih DD epizoda su zapravo čisti prosjek), pa mogu reći da sam zadovoljan. Moja očekivanja su ispunjena.

   

  Razumijem da je La Neve u trenutku pisanja epizode bio zainteresiran za alkemiju, ali mogao je barem prije predaje scenarija provjeriti s koliko rupa u radnji i debilizama isti obiluje. Vinilna ploča-ubojica, izdresirani galeb, životinje koje kao osjećaju neko zlo, iritantni likovi, iznenadno mijenjanje scena uz preveliki vremenski odmak (kao da je priči bilo potrebno više stranica),npr. kada je Dylan točno upoznao Jabira?, završnica, koja možda ima smisla, ali je jednostavo jadna...

   

  Trojka scenariju isključivo zbog izvrsne scene na samom početku stripa u kojem galebovi onom liku izvade organe. Domišljato. Cossu, kao i uvijek, pretjerano popljuvan. Mislim, kako biste se vi osjećali da morate vizualizirati scenarij u kojem jednoj djevojci jaje izlazi iz leđa? 

   

  Jedna od najgorih epizoda u serijalu, na samoj granici da upravo zbog toga bude izvrsna.

  27.05.2015
  10:34:00 sati
  drogsy
  uredi
 • karlitos

  Ukupna ocjena 12%

  1, 1, 1, 3

  Meni osobno najgori Dylan Dog...

  08.12.2016
  20:51:00 sati
  karlitos
  uredi
 • King Warrior

  Ukupna ocjena 43%

  5, 2, 5, 7

  Lose razradjeno, konfuzno, besmisleno. 

  Mozda bi bolje bilo da se autor uhvatio pobune zivotinja i toga drzao, ili jos bolje, ljudskog bjesnila kao u onom trenutku kada je zena u sumi podivljala i napala dvojicu muskarca. Kraj je banalan. 

  06.08.2017
  13:44:00 sati
  King Warrior
  uredi
 • hrvoje23

  Ukupna ocjena 68%

  7, 5, 8, 8

  Vrlo zanimljiva epizoda, pogotovo prva polovica. Sam rasplet nešto lošiji. Pohvala crtežu! Uopće mi se ne da čitati do kraja što je sve recenzent nadrobio u svom pamfletiću.

  23.08.2017
  09:29:00 sati
  hrvoje23
  uredi
 • Ukupna ocjena 64%

  7, 4, 8, 7

  Zabavna mi je ona scena u gostionici kada Dylanova nova bivša cura priča o razpadanju tijela pa ih bace van. Ima puno trash scena. One tetovže na leđima cure su me podsječale na strip Crna rupa pa sam mislio, da če ići priča u sasvim drugom pravcu, ali eto.

  26.07.2018
  14:40:00 sati
  tekumze
  uredi
 • Jocko

  Ukupna ocjena 59%

  4, 7, 8, 2

  Ova epizoda je za mene toplo-hladno. Neko je pre mene to lepo sumirao - intrigantan početak a trash završnica.
  Raščlaniću, nema druge.

  Odlično:
  + Uvodna scena s galebovima koji vade organe 
  + Humor (Gručo, pronalaženje jetre ispod kreveta, pričanje o leševima u restoranu i još poneka slična simpa scena, kao npr ona kod doce) 
  + Seksi milfača Evelyn nagužena pase travu u sred šume iz čista mira (volim ovakve Boneli izlete u fetišizam i perverziju... Na pamet mi padaju i Tamnica od papira (bizarni sado mazo u sobi pored), Posljednji uštap (jedna prilično suptilna pervy scena), Demoni (demon opšti sa babom), Peto godišnje doba (najčudnija scena 'seksa' koju sam u stripovima video), Bliski susreti (ne sećam se konkretno ali epizoda je obilovala perverzijama, koje su moguće uključivale i vanzemaljce), Mračna polovica (Dylan paralizovan posmatra kako mu projekcija gorile siluje devojku, nemoćan da išta učini), Iza zavjese (klinac gleda roditelje kako imaju sex kroz ključaonicu i umisli da je ćale dlakava zver koja hoće da naudi majci)  Oštrica britve (sado mazo s ''limenom kantom''), Kuća duhova (u osnovi priče je sadizam), Zvjerski brlog (vrlo mučna završnica)... Bolje da ovde stanem da ne ispadnem dežurni ''kolekcionar nastranosti'' ovog sajta :)
  DD je definitivno Boneli serijal s najmanje dlaka na jeziku.

  Zanimljivo:
  + Životinje na okupu (osećaju promene, upozoravaju...)
  + Galeb Livingston (ako ništa drugo, simpa je)
  + Odnos Jeremya i Cyd: otvorena veza/prijateljstvo/nema ljubomore + ekstra ljubomorni-zbunjeni Dilan koji tvori ljubavni trougao
  + Ploča stara vekovima od čudnog materijala, na koju je nasnimljena tišina koja ubija (cela ta misterija oko ploče me podsetila na Martija Misteriju u pozitivnom smislu; pritom se ovde aludira na Martija + aludiranje na podzemnu tj. prvi susret Martija i Dilana)
  + drveće koje se lako obara (tu nedostaje krupan kadar desetina poobaranih drveća, kao domine - to bi bila fora dostojna Sklavijevih a la Golkonda!)
  + Nakazna leđa i scena kod doktora (rezanac iz leđa završava u nosu doktora koji posle razvlači metarske pertle iz nosa koje ga zatim vešaju je totalni bizar fest) 
  + Jaje iz leđa (DA, to mi je interesantna scena, baš zato što je neočekivana - pozitivan WTF čijoj bizarnosti dodatno doprinose otvorene oči Cyd)
  + Likovi kao hipnotisani bulje u zid i klanjaju se

  Bezveze:
  + Upoznavanje Dilana i Cyd (ko da su hebeni srednjoškolci; a kad se na to doda da je za sve 'kriv' izdresirani galeb ?!!?)
  + Jabar, iako intrigantan lik s puno potencijala, nije nimalo razrađen

  Katastrofa:
  + Ploča se lepi liku za facu; i ono stvorenjce u mikroskopu (bila je bolja slična scena u Vili zla) 
  + Objašnjenje u vezi sa alhemijom, i cela ta borba dobra i zla
  + Završnica sa mačevanjem (takve je debilne endove imao i Marti Misterija; to je ono ''epski sukob dobra i zla'', prikazan u vidu dobrog viteza i lošeg viteza (crno i belo)... Idiotizam u rangu dinosaurusa sa laserima iz očiju, ako baš hoćete poređenje), završnica zbrzana, bez ideje, bez poente...
  + Dijalozi u rangu nižih razreda osnovne: ''Ne, prokletniče!'' ''Ona je nedužna!'' ''Ti nisi!'' ''Pobedio sam!'' ''Ne, nisi!'' ''Gotov si'' ''Ha ha'' ''Jesi li spreman za smrt bedniče''... BLJAK!
  + Nisam isprva ni izvalio da je Dilan premali u odnosu na Jabera, tj da su autori zasrali visinu (to se dogodilo jer je Jaber po nepisanom pravilu morao da bude prikazan kao ravnopravan sa Zlom, a autor je, jebo ga ja, mislio da bi bilo bezveze da Dilan bude iste veličine kao Zlo (samim tim i ravnopravan) i zato ga je smanjio, zaboravljajući da je stranu-dve ranije Dilan bio Jaberove veličine)
  + Pokušaj da se približi Jabar kao lik bezveznom patetikom na kraju
  + Kako je Cyd preživela s onim govnima na leđima to ni doktorima suniverziteta u Masučaseču nije jasno

  Za scenario ide veća ocena jer je strip svojim dobrim delom dovoljno zanimljiv i napet i ima dosta kul scena, ali priča ne vodi ničemu tačnije debilnoj borbi dobra i zla, nekakvoj alhemiji i sav pokušaj smisla koji je građen se gubi na polovini (a naročito posl. trećini) stripa. 

  Crtež mi je vrlo dobar i mislim da komentatori prilično podcenjuju crtača (u ovoj epizodi). Istina, Dilana crta ko meleza-daunovca, ali ipak fino kadrira, koristi umereno crnu ali i ostavlja dosta belo, ima dosta detalja-crtica-šrafura. Sviđa mi se njegov stil, iako pokrete neretko crta kruto... Može tanka osmica. Najbolji je ipak bio u debiju, Sjenama. 
  Naslovna je nikakva, neinspirativna... Nikad je nisam gotivio, iako je očigledan omaž meni dragom filmu Ptice.

  Saberi-oduzmi, bilo je i gorih priča (Pobuna automobila, Stravična invazija, Mora jedne ljetnje noći, Zlo, Vila zla, Oni su među nama itd...). Da kraj nije (sa svesnom namerom?!) odrađen debilno, možda bi dobio za priču 1-2 ocene više. I još da naslovna nije nezanimljiva, ova bi priča lagano dogurala do 65%. Ovako jebiga. 
  Miks svega i svačega zanimljivog, pa još sa prijemčivim crtežom, a kad je u osnovi svega govno (pa još i rasplet govno) mi je najteže oceniti. Isto važi i za druge slabe priče - Pobuna automobila mi je čak bila i zabavna, jer nisam imao apsolutno nikakva očekivanja. Simfonija je pak imala potencijala da bude vrlo dobra.

  16.10.2018
  07:13:00 sati
  Jocko
  uredi
 • Oki

  Ukupna ocjena 55%

  4, 4, 8, 7

  Početak ove epizode je izgledao kao početak nečeg vrlo dobrog, usudio bih se čak reći i odličnog, no kod raspleta je konstrukcija olabavila, a kraj je totalno urušio ovu priču u potpunosti. Cossu je u Dylanovim počecima bio savršen crtač za savršene horor atmosfere (pri tome mislim na epizodu “Sjene”), ali ovdje mada još uvijek zadovoljavajući, Cossuov crtež doživljava lagani pad kvalitete. Naslovnica uopće nije loša, iako navedenog događaja sa naslovnice nema u priči. Na kraju, mislim da će ovu epizodu svatko pamtiti, bar po uvodnoj sceni, šteta što kod ove recenzije počev od samog recezenta...ljudi ne znaju biti realni, pa realno ocjeniti strip. Takvih recezenata i komentara nam stvarno ne treba u recenzijama, al’ dobro, srećom većina ih više niti ne zalazi na stripovi.com.
  08.02.2019
  12:34:00 sati
  Oki
  uredi
 • Hercule Poirot

  Ukupna ocjena 32%

  2, 2, 5, 5

  Shvaćam ljude koji odustaju od Dylana.

  03.09.2019
  15:33:00 sati
  Hercule Poirot
  uredi
 • Ukupna ocjena 88%

  9, 9, 8, 10

  24.12.2019
  22:49:00 sati
  LL1986
  uredi
 • Ukupna ocjena 20%

  1, 1, 4, 2

  28.03.2021
  13:20:00 sati
  Alex Kross
  uredi
 • Rev

  Ukupna ocjena 62%

  5, 7, 6, 8

  Vrhunski trash-Dylan. Epizoda prepuna apsurdnih i bizarnih scena, tragikomičnih situacija, s hrpom suvišnih likova koji su tu većinom da krknu sebe ili nekog drugog. Ako već ne možemo dobiti solidne ili odlične Dylane, objeručke prihvaćam ovakve epizode uz koje mogu zaboraviti na pamet i samo uživati u farsi.

   

  Dinamika epizode za jedan trash je idealna. Prva polovica skoro pa ozbiljna, podiže atmosferu i mistiku, da bi u drugom dijelu sva pravila prestala vrijediti i započeo pravi cirkus. Lebdeća gramofonska ploča koja prilazi liku, a zatim ga guši, dok je on pokušava urazumiti, mi spada u sam vrh DD humora.

   

  Crtež manje bitan, ali nije mi previše smetao. Najviše problema su predstavljala lica likova (Dylan je naprosto ružan) te prevelika ugrčenost ljudskih tijela u kadrovima, što je čak i doprinjelo komičnosti epizode. Naslovnica mi se prilično sviđa, ponajviše radi predivne boje neba, kontrasta crnih ptica te činjenice da zapravo nema nikakve veze s ovom epizodom, što je čini još prikladnijom.

   

  Sve u svemu, jako dobra loša epizoda, vratit ću joj se kad god će mi trebati nešto da mi podigne raspoloženje.

  12.07.2021
  15:54:00 sati
  Rev
  uredi
 • Ukupna ocjena 17%

  1, 1, 1, 8

  Jao joj, naletio sam na ovog Dylana kod prijatelja u ormaru. Pročitah, vraćam se na čitanje i komentiranje Zagora. Ali prije toga moram popiti tabletu za glavu.

  Edit: trebao sam odabrati neku bolju epizodu za ostavljanje svojeg jubilarnog, četrdesetpetog komentara.

  11.02.2022
  15:48:00 sati
  Qwertz
  uredi
 • Ivan Liverpool

  Ukupna ocjena 40%

  4, 2, 6, 4

  Druga zaredom epizoda Dylana koja je bas losa. Zanimljivo kako scenaristi uvijek uspe s necim novim iznenaditi, koji puta to bude pozitivno iznenadenje, a koji put dode do onog wtf momenta kao sto je ovdje doslo kod mene nakon sto je Cyd izaslo jaje iz leda. Svasta se ovdje zbilo u ovoj epizodi, od pozitivnih strana mogao bi izdvojiti onog Jabira i kako je izdresirao galeba da mu dovede Dylana. Domisljato i jedino vrijedno spomena. Citam recenziju koja je pisana u izrazito komicnom stilu, ali ne bih se bas slozio s konstatacijom kako je Cossu uvjerljivo najgori crtac u Dylanu i jedan od najgorih uopce. Cossu je solidan crtac, no ovdje je i on malo podbacio. Imao je kasnije i dosta bolje radove, pa mu zato dajem tek sesticu za ovaj crtez. Ali ima puno gorih crtaca, evo dovoljno je pogledati samo broj iza i onog D'Agnolla, katastrofa. Tacconi uzas. Coppola isto. Ma ima gorih crtaca, mogao bi do sutra nabrajati. Naslovnica me isto nije bas impresionirala, rekao bih da je cak i ispod Stanovog prosjeka. (prosjek mu je ocjena oko 5)

  26.07.2022
  21:16:00 sati
  Ivan Liverpool
  uredi
 • Macbeth

  Ukupna ocjena 46%

  5, 4, 5, 4

  Ovo je toliko blesavo, opičeno i trešasto da je zapravo i dobro! Meni je ova epizoda bila vrlo zabavna, crtež uopće nije toliko loš, a priča je glupasta, ali ima daleko gorih epizoda po tom pitanju... dodatni plus je galeb Livingstone, vrlo simpatična životinjica. Naslovnica nije baš dobra.

  30.10.2022
  19:48:00 sati
  Macbeth
  uredi
 • Calendulus Corvus

  Ukupna ocjena 40%

  4, 2, 6, 4

  Poprilično bedasta i djetinjasta epizoda ustom i izrazito loše napisana, bolje rečeno nabacana bez ikakvog reda i kontinuiteta. Ne krivim one koji je smatraju najgorom Dilanovom epizodom, ali to je ipak Dilanova epizoda, ima neke zabavne momente. Kosuov crtež naprotiv i nije toliko loš u ovim ranijim epizodama. Naslovnica potpuno promašena.

  15.05.2023
  17:08:00 sati
  Calendulus Corvus
  uredi

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

 • Za-Te-Nejeva senka
  Kod: MM VEC 57
  Ocjena: 41%
  Vrijeme: 25.9.2023. 0:37:00
  Autor: prozirna senka
  Broj komentara: 2
  Broj pogleda: 812
 • Avantura u Utahu
  Kod: TX SAGK 19b/20a
  Ocjena: 78%
  Vrijeme: 23.9.2023. 9:17:00
  Autor: Ivan Liverpool
  Broj komentara: 7
  Broj pogleda: 1141
 • Bijeli vrač
  Kod: TX SAK 3
  Ocjena: 77%
  Vrijeme: 21.9.2023. 19:02:00
  Autor: tex2
  Broj komentara: 15
  Broj pogleda: 1243
 • Znak pantere
  Kod: TX SAGK 17b/18a
  Ocjena: 53%
  Vrijeme: 19.9.2023. 8:43:00
  Autor: Ivan Liverpool
  Broj komentara: 7
  Broj pogleda: 1279
 • Ibikus
  Kod: ORKA 54
  Ocjena: 89%
  Vrijeme: 17.9.2023. 9:20:00
  Autor: Salkan
  Broj komentara: 3
  Broj pogleda: 1083

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

 • Inkal
  Kod: JD STKON 13/14
  Ocjena: 96%
  Vrijeme: 5.7.2023. 9:27:00
  Autor: Salkan
  Broj komentara: 13
  Broj pogleda: 1703
 • Napad u Montezumi
  Kod: TX SAGK 41b/42a
  Ocjena: 66%
  Vrijeme: 15.8.2023. 0:03:00
  Autor: Ivan Liverpool
  Broj komentara: 7
  Broj pogleda: 1655
 • Tajanstveno brdo
  Kod: TX SAGK 18c/19a
  Ocjena: 56%
  Vrijeme: 17.7.2023. 1:20:00
  Autor: Ivan Liverpool
  Broj komentara: 7
  Broj pogleda: 1597
 • Junaci iz utvrde Kearny
  Kod: TX LIB 86
  Ocjena: 85%
  Vrijeme: 1.8.2023. 10:02:00
  Autor: tex2
  Broj komentara: 3
  Broj pogleda: 1461
 • Jahači iz Wyominga
  Kod: TX LU 117/118/119
  Ocjena: 77%
  Vrijeme: 9.9.2023. 8:38:00
  Autor: tex2
  Broj komentara: 7
  Broj pogleda: 1449

Aukcije

Forum