Simfonija smrti

Dylan Dog

DD SD 21 | 96 str.

Nakon sto preminuli gospodin Ant ostane bez unutrašnjih organa, a osoba koja je našla tijelo izvrši strašno samoubistvo, Bloch se baca u istraživanje. Dylana unajmljuje misteriozni tip. Čudni smrtonosni slučajevi se i dalje dešavaju, a Dylan se zaljubljuje...

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 10%

Priča 1

Scenarij 1

Crtež 1

Naslovnica 1

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 40%

P*3

S*3

C*4

N*5

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Simfonija smrti
    DD SD 21

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • Sinfonia mortale
    DD SR 99

ZANIMLJIVOSTI

  • Dylan govori profesoru Ruthefordu da ima prijatelja u New Yorku koji je stručnjak za alhemiju. Prijatelj je, dakako, Martin Mystere.
  • Galeb koji se sprijateljuje sa Dylanom se zove Livingston - po Jonathanu Livingstonu iz kultnog djela Richarda Bacha.

Ova epizoda je bila lijek za jedan čudan poremećaj koji sam imao od 8.godine. Naime, kad god sam okusio, vidio ili čak pomislio na one slane štapiće koji se umaču u neku vrstu kinderlade, povraćao sam. Međutim, otkako sam prvi put pročitao "Simfoniju smrti", ogavna je i neprirodna slatko-slana mješavina prepustila laskavu titulu "Sredstva za povraćanje" La Neveovoj splačini. Nadam se da sada cijenite moje napore da pročitam ovaj strip još dva puta.

Odakle krenuti u ovom samom dnu abeza Dylanove produkcije? Priča je "uvjerljiva" kao i svaka priča horrora BRRR-produkcije iz ’80-tih - imamo užasna ubistva i smrti, natprirodnog ubicu, policajca koji rjesava slučaj i glavnog junaka koji ga zna i koji mu pomaže. Tu je i sisata plavuša koju glavni junak obavezno odvede u krevet. OK, "Dylan Dog" je horror-strip no La Neveova bezidejnost je neprilična. Namjerno sam nazvao Blocha "policajcem", a Dylana "glavnim junakom" jer oni tokom cijele epizode i nisu ništa drugo. Uobičajenog odnosa između njih ovdje nema, oni su dvojica glumaca koji su došli odraditi posao, uzeti honorar i otići na neku od svojih jahti. Kakav osjećaj za priču ima, La Neve je pokazao kod početka raspleta, kad nam objašnjava zašto longplejka ubija ljude. Na tom mjestu sam počeo zijevati pa sam sebi morao zaliti đugum kafe da dovršim prvo čitanje. Kraj je iritirajuce predvidljiv što nikako nije odlika normalnog stripa, pogotovo DD-a.

Scenarij je grozan. Dijalozi su šuplji, likovi su jednodimenzionalni i upravo glupi (Dylan iz ove epizode je najgluplji Dylan svih vremena). Ja sam se, iz na početku navedenih razloga, mogao identifikovati samo sa Blochom jer nam je obojici svako malo trebalo sredstvo protiv povraćanja. Odnosa između likova nema, bukvalno na samom kraju La Neve pokušava ubaciti nekakav odnos Dylana i Jabira kojeg nema. Glavni negativac je smiješan, od momenta kad se izlegne iz jajeta koje Dylanova cura Cyd izbaci iz ledja (?!) tjera na smijeh.

"Grrraaaaaaaaaaahhh!!!"

Stanovništvo se poziva kod kazana sa grahom. Spominje se i maestralna Orwellova "Životinjska farma". La Neve ovim stripom napada totalitarističke režime.

Nažalost, od svega ovog, tačno je samo ovo drugo. Spominjanje graha je samo borbeni uzvik glavnog negativca (sad i bez čitanja znate koliko je smiješan) što u SD-u nisu našli za shodno promijeniti. Nije da bi to uticalo na krajnju ocjenu epizode no ovako i njima moram dati minus. La Neve vrši masakr nad još jednim književnim masterpieceom - "Galebom Jonathanom Livingstoneom". Za ovu knjigu sam emotivno vezan još iz ratnih vremena, vremena opsade kad sam kao 10-godišnji klinac zamišljao kako bi bilo lijepo pobjeći iz tih okova, letjeti preko morskih prostranstava, rugati se ajkulama kojima sam izvan domašaja... La Neve me lično uvrijedio ne samo tako što je ubacio Jonathana Livingstonea u katastrofalan strip nego i tako što ga je prikazao kao dresiranog galeba.

Crtež Ugolina "My left foot" Cossua ujedinjuje sve DD-fanove bez obzira na preferense, naciju, rasu i veličinu dioptrije - riječ je o najgorem crtaču DD-a svih vremena. Ići ću toliko daleko i reći da je on uz dimnjačara Bagnolija i zastrašujućeg Tortija najgori crtač u Bonelliju. Uistinu, njegovi likovi nevjerovatno dobro prate podsvjesnu namjeru La Nevea da likovi izgledaju glupo. Groteskna lica, neurotični pokreti junaka...katastrofa. Cossuov metod crtanja lica se vjerovatno sastoji u tome da umoči stopalo u tintu i onda ostavi otisak na papiru. Za crtanje noseva, tačnije babura, koristi nožni palac. Kako bi dobio širi dijapazon likova, naš Ugolino se honorarno zaposlio u prodavnici cipela.

A što se naslovnice tiče... Nikad nisam bio Stanov fan no u Dream Teamu koji je ovo radio, on je ipak najmanje brljao (iako je pravio greške). No, kako ovaj strip NE SMIJE dobiti preko 10%, dajem mu keca. Ipak treba ga pohvaliti zbog visoke inteligencije. Čovjek je očito pročitao samo prve dvije-tri stranice, vidio kako galebovi izvlače utrobu gospodinu Antu ("pročišćavaju ga") i napravio naslovnicu koja nema veze sa ovom grozotom od epizode. Nažalost, gospodin Stano očigledno pati od nekog oblika daltonizma jer su unutra galebovi (BIJELE boje), a na naslovnici gavranovi, vrane ili svrake (CRNE boje). Naslovnica bi mogla poslužiti za plakat remakea Hitchcockovih "Ptica". Po običaju, Stano je nacrtao Dylanovu "bubu" u babyblue boji makar je ona ili crno-bijela ili crno-žuta ili neke stote boje, ali...babyblue???

Bogu hvala pa sam ovaj strip kupio nakon što sam se navukao na DD-a. Da nisam, nikad ne bih pročitao nijednu epizodu poslije ovog ništavila objavljenog u SD pod brojem 21. Ova epizoda predstavlja užas u koji je DD upao i za potpuni dojam nedostaju još samo Chiaverottijev automobil iz "Pobune automobila" koji pada u provaliju i viče: "AAAAH" sa čijim je volanom Rujuov Cameron Gark aka Nesmiljeni Hook. Taj fin kaiš o propasti DD-a bi, dakako, mogao dočarati samo jedan čovjek - Ugolino Cossu...

Final thought? Kupite ovaj strip i poklonite ga najvećem neprijatelju jer, kako reče Bukowsky, "čak i najgori čovjek zaslužuje da si može obrisati guzicu".

Naprijed

DD SD 20 Sotonin pogled

DD SD 22 Priča o Dylanu Dogu

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • Aco

    Ukupna ocjena 28%

    3, 2, 2, 7

    Kod Bonellija bi bilo bolje da su preskočili jedan mjesec i uopće ne izdali ovo smeće.Ništa.Nula.Priča priglupa a scenarij skoro da ne može biti gori,kako je priča odmicala,vjerojatno je scenarista onako usput dolazio do novih ideja i ubacivao ih.Likovi su kao lutke,čak mi je i Groucho debilan.Dajem plus za plavušu i njenu zgodnu tetovažu na leđima ;-)Međutim,sam kraj i borba sa demonom je priča za sebe,stvarno treba biti umjetnik da bi se napravilo nešto tako loše,glupo i totalno promašeno.A tu je i naš prijatelj iz Milana,Cossu.Šampion među katastrofalnim crtačima.Nisam znao da li da se smijem ili da se ljutim na sebe što sam potrošio pola sata vremena čitajući ovo sranje.
    10.05.2004
    19:29:00 sati
    Aco
    uredi
  • kiky

    Ukupna ocjena 30%

    3, 3, 3, 3

    ...nema se tu šta pametno dodati...
    ...epizoda koja se čita jednom i nikad više...
    10.05.2004
    20:01:00 sati
    kiky
    uredi
  • Barker

    Ukupna ocjena 14%

    1, 1, 1, 5

    Znaci, konacno imamo i recenziju najgore (ali najgore) DD epizode. I kako su mogli da je ubace na mesto br.99. Kada se budu radili prevodi obavezno uz najbolje dajte i ovu, da se zna da ljudi na ovom forumu nisu "neki tamo klinci" koji gutaju "neke tamo slicice" vec vrlo dobro znaju sta je deveta umetnost.
    Naslovnici nikako nemogu dati manje od 5.
    10.05.2004
    23:44:00 sati
    Barker
    uredi
  • Djole

    Ukupna ocjena 11%

    1, 1, 1, 2

    Veoma, veoma loše. Od ideje neprikladne za Dylana, preko lošeg scenarija, do skandaloznog stvorenja zvanog Cossu... ne zna se šta je gore.
    11.05.2004
    23:54:00 sati
    Djole
    uredi
  • Ukupna ocjena 71%

    7, 7, 7, 8

    meni ova epizoda uopste nije tako losa. crtez nije katastrofalan kao sto autor recenzije kaze ;) a ni prica i scenario.ovo mi je cak jedna od boljih epizoda dilana.naslovnica jeste malo u neskladu sa samom pricom ali je odlicna za one koji jos nisu procitali sam strip :)
    bilo kako bilo strip vrijedi procitati...
    12.05.2004
    00:16:00 sati
    verter
    uredi
  • Ukupna ocjena 38%

    5, 3, 4, 2

    Već sam rekao, sviđaju mi se Heyokine humoristične recenzije. A ovdje je i doprinio stari majstor Bukowski (vidim da je Faktotum bilo poučno štivo!!!) s ovećom dozom cinizma i ironije. Međutim, za divno čudi, nije mi Simfonija smrti najgori DD. Ne znam jel to zbog toga što sam neposredno prije pročitao jedan drugi «piece of shit» u obliku Dostave smrti, ali ovo mi se, nakon toga, činilo intrigantno. Simfoniju smrti sam čitao davno, odmah kad je izašla, no, bio sam zaboravio o čemu se uopće radi, i kad mi je Heyoka napomenuo kako se gnuša ovog uratka, odlučio sam i sam to provjeriti. Početak mi je, recimo, dobar, baš me iznenadio (pozitivno, budući su mnogi totalno ocrnjivali epizodu). Ono s galebima koji vade organe, suludo, totalni trash, utjecaj opskurne produkcije horora – sviđa mi se. U tim scenama mi je podnošljiv i Cossu. Ono što ga jebe, to su krošnje drveća, pitam se da li je Cossu možda studirao u koloniji naivnog slikarstva u Hlebinama, ima isti stil. Onda još imamo par dobrih scena samoubojstava i tada dolazi rasplet. E, tu lagano počinje debilizam. Jaje koje izlazi iz leđa!!!??? morbidno, ploča koja svira sama od sebe, Nigredo za kojeg skužiš da je ustvari visok 5m tek kad stane pored Dylana (no tu dolazimo do nerješive jednadžbe jer a = b, b = c, međutim c = 3a, gdje su a – visina Dylana, b – visina Jabira, c – visina Nigreda). Kako su La Neve i Cossu izveli ovu matematičku egzibiciju, ostaje nepoznanica. Uz bolji završetak i uvjerljivije objašnjenje, ovo bi bila sasvim dobra priča.
    12.05.2004
    14:50:00 sati
    stinky
    uredi
  • SnotMan

    Ukupna ocjena 69%

    8, 7, 6, 6

    MA,prosječna epizoda bez nekog uzbudjenja.
    25.05.2004
    12:46:00 sati
    SnotMan
    uredi
  • Ukupna ocjena 35%

    4, 4, 2, 5

    ah, sjećam se kad sam kupio "svemirca". odmah mi je bilo žao tih 16 kuna čim sam vidio da Cossu crta. to je strašno. Ovaj je još gori. Kad sam ga kupio prije koliko-je-to-već-bilo godina, to mi je među dylanima bila kruška među jabukama. i danas je. mislim u stvari da sam ga prodao na tržnici za 5 kuna, tako nešto. Priča krene dobro, ali ga taj zna upropastiti.taj strip je Č U D A N. ne volim ni onaj drugi broj što je la neve pisao, valjda "beskrajna noć". dobro si rekao za crtež, nemam šta dodati.
    26.05.2004
    11:52:00 sati
    nikola
    uredi
  • Ukupna ocjena 23%

    2, 1, 2, 8

    Ovu epizodu sam prvi put vidio kad sam se vraćao s pregleda iz bolnice u Vitezu. Tad je nisam kupio, a sad kad jesam žalim što sam to učinio.
    20.11.2004
    11:35:00 sati
    Verfalk2003
    uredi
  • Ukupna ocjena 38%

    1, 1, 9, 5

    Ma nije tako strašno,ljudi!Priznajem da su priča i scenarij bezveze,ali Cossu mi se baš sviđa.
    28.05.2005
    13:41:00 sati
    zerovnik
    uredi
  • Ukupna ocjena 71%

    7, 6, 10, 2

    Sviđa mi se jedino Cossuov crtež.
    01.06.2005
    14:49:00 sati
    Pierce
    uredi
  • zveky

    Ukupna ocjena 45%

    3, 3, 7, 6

    Lose,lose...
    04.06.2005
    05:25:00 sati
    zveky
    uredi
  • lwood

    Ukupna ocjena 25%

    2, 2, 3, 4

    loše i dosadno
    10.12.2005
    14:13:00 sati
    lwood
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 72%

    8, 6, 8, 6

    Ne sjećam se baš dobro, ali mislim da je ovo prvi Dylan koji sam kupio (i pročitao), pa mi je možda i zbog toga ova epizoda uvijek bila zanimljiva. Priča počinje dobro sa onim otkrivenim tajnim laboratorijem. Ipak na kraju se sve to malo pokvari; ima dosta rupa u scenariju, mnoge stvari nisu baš dobro objašnjene i imam dojam da se sve to na kraju odvijalo na brzinu. Crtežu neman što prigovoriti, a naslovnica je mogla biti bolja jer ova nema nikakve veze sa stripom. I moran još pohvaliti Heyoku na ovako zanimljivoj i poprilično duhovitoj recenziji, iako nam nisu ista mišljenja o ovom stripu ;)
    19.04.2006
    23:52:00 sati
    mpavin
    uredi
  • npetros2@htnet-dsl

    Ukupna ocjena 14%

    1, 2, 1, 2

    Jeste li gledali onaj film "gore ne može" ?? E, pa tako bi se trebao zvati ovaj strip.
    23.07.2006
    00:56:00 sati
    npetros2@htnet-dsl
    uredi
  • prozirna senka

    Ukupna ocjena 10%

    1, 1, 1, 1

    Uzas!
    02.12.2006
    17:11:00 sati
    prozirna senka
    uredi
  • Ukupna ocjena 48%

    5, 3, 7, 3

    Joj kak je ovo mogla biti dobra priča...La Neve (poput i večine novijih autora) potpuno zasro kraj, ali stvarno nisam vjerovao da itko može zasrati kraj gore od Rujua. Prva polovica stripa je sasvim zadovoljavajuća, ali od trena kad se ona ploča priljepila na facu onog tipa strip ide u nekom posve nezamislivom smjeru. Što se tiče Cossua, mogu reći da mi njegov crtež nije tolko loš kao što drugi govore. Neke stvari crta bolje, neke lošije, ali mislim da je sasvim solidno odradio posao ovdje. Jedino što me smeta je ona stvar sa visinom Jabira-Nigreda-Dylana. Sve ostalo je ok...Naslovnicu ne želim komentirati....
    21.09.2007
    22:38:00 sati
    Akul
    uredi
  • flamboyant soul

    Ukupna ocjena 10%

    1, 1, 1, 1

    Vjerojatno nikad nisam više platio za nešto čime se može jedino guzica pobrisati. Ništa ne valja u ovoj epizodi, baš ništa. Ajde barem je recenzija humoristična, pa sam se nasmijao od srca.
    26.09.2007
    17:25:00 sati
    flamboyant soul
    uredi
  • Ukupna ocjena 52%

    6, 3, 7, 4

    slažem se da je scenarij jako loš, kao što autor recenzija reče, dylan nikada nije bio gluplji negu u ovoj epizodi, a odnos između jabira i dylane je toliko glup, zapravo izmišljen, da ne znam što na to reći. naslovnica nema veze sa stripom iako sama po sebi nije loša, i zato 4. ovo je jedna slabija epizoda dylana, gdje glavnog junaka vidimo u neprepoznatljivom izdanju, scenarij je jako loš, ali ne bih toliko izgadio crtež (koji mi je sasvim ok, ne znam što je tu toliko loše??!!!) pa čak ni priča ne bi bila toliko loša da se malo bolje razradila i da se zamjeni kraj. slabja epizoda dylana, ali ne toliko loša da bi dobila četiri jedinice kao što je to bio slučaj kod većine...
    09.02.2008
    17:10:00 sati
    blackport8
    uredi
  • Windwalker

    Ukupna ocjena 39%

    4, 4, 2, 9

    Ovo mi je bila dobra epizoda dok sam bio mlađi, posebno me fascinirala scena dok ptice onom tipu povade sve organe. Nekome se povraća od toga, no meni se više povraća od Cossuovog crteža općenito. No nije dobio jedan, jer pravi jasnu razliku između, npr. Dylana i drveta kraj ceste; ili ptice i automobila. A treba i to znat. Naslovnica vrlo dobra, gotovo da ni nema veze s pričom. Podsjeća na Martina 'Krilati osvetnici', koji je remek-djelo prema ovome.
    13.03.2008
    23:02:00 sati
    Windwalker
    uredi
  • ken2

    Ukupna ocjena 28%

    2, 2, 4, 4

    nije mi ovo trebalo, ali odlučio sam popuniti rupe u čitanju dilan doga, ali izgleda da je za neke rupe bolje da ostanu nepopunjene, xexe
    18.04.2008
    07:39:00 sati
    ken2
    uredi
  • Panon

    Ukupna ocjena 69%

    8, 7, 5, 9

    Nije baš da bih ovaj strip usporedio sa ''Pobunom automobila'' ili ''Nesmiljenim Hookom'', ali mu stvarno neostaje boljih ideja i razvoja priče. Možda bi se sve činilo bolje da nije lošeg Cossuovog crteža. Za razloku od Cossuovog crteža, Stanova naslovnica je super!
    17.01.2009
    02:22:00 sati
    Panon
    uredi
  • Ukupna ocjena 42%

    2, 5, 4, 9

    Ovde nema smislene priče /predmeta pripovedanja a ni početne ideje/, dok scenario sam po sebi nije suviše loš. Crtač je na ovom forumu previše okaljan, ima svoj stil kod koga mi najviše smeta "drvenost" i beživotnost likova te nedovoljna dinamičnost. I stoji ona brljotina sa proporcijama u završnom obračunu Dylan-Nigredo, te stoga ovde dve ocene manje. Naslovnica odlična i bolje što Stano nije čitao strip.
    01.05.2009
    10:35:00 sati
    farrar
    uredi
  • Klukas

    Ukupna ocjena 64%

    7, 7, 7, 1

    Do 79. stranice epizoda je odlična; nakon toga bezveze... Cijelo vrijeme sam uživao čitajući, odlična atmosfera, pomalo napeto i zanimljivo. No očekivao sam loš kraj, tipično za DD. zaista šteta, mogla mi je biti jedna od najboljih epizoda. Alkemiju u centru priče mogu prožvakat, ali nisam baš siguran da autor dobro barata pojmovima odnosno da ih je shvatio, ali ionako je završna borba katastrofa. A tek jaje koje izlazi iz - leđa?! Cura je preživjela (!?!) - a što je sa raspuknutom kožom, a tek kičmom? Ono nešto što joj je na leđima ipak je ne bi trebalo oživjeti nakon što je obavila "svoj zadatak". Fora mi je to što je "vinilka" živa kao i što može učiniti onima koji je poslušaju. Previše je jedino njen let kad se zalijepi tipu za lice.
    Crtež mi je sasvim solidan. Lica ponekad ispadaju neujednačeno, ali ako ništa izrazi su dobri, odlično prikazuju kroz što prolaze likovi - što inače nije slučaj kod dosta DD crtača. Šteta što "gadnije" scene nisu bolje nacrtane.
    Stano po običaju neinspirativan.
    28.07.2009
    15:16:00 sati
    Klukas
    uredi
  • Spock

    Ukupna ocjena 33%

    1, 1, 7, 6

    Ovo je uvjerljivo najgori Dylan koji sam do sad pročitao. Mislio sam da je nemoguće, ali gori je od Nesmiljenog Hooka. Cossu nije toliko loš, crtež mu je sasvim u redu.
    26.11.2009
    18:57:00 sati
    Spock
    uredi
  • acestroke

    Ukupna ocjena 36%

    3, 2, 5, 6

    Nije najgora DD prica svih vremena, ali je bas tanka.  Scenario je naivan i glup, a Dylan se ponasa kao tinejdzer.  Crtez nije bas los kosto svi kazu, a ni naslovnica nije losa; sve u svemu, naslovnica je najbolja stvar ovog stripa.  Sve ostalo se zabooravi odmah kad se procita.

    22.02.2010
    23:54:00 sati
    acestroke
    uredi
  • swamp thing

    Ukupna ocjena 26%

    2, 2, 3, 5

    Jos nisam pročitao Nesmiljenog Hook-a, ali ovo je idiotizam... Pa jel' se taj La Neve zajebava sa nama?

    07.05.2010
    21:09:00 sati
    swamp thing
    uredi
  • supermark

    Ukupna ocjena 36%

    2, 2, 5, 9

    baš loš loš strip.... jedan od najnebuloznijih koje sam ikad pročitao! ni glave ni repa... međutim, cossu mi nije toliko loš, barem ne koliko je drugim forumašima. naslovnica mi je (čak) odlična i nije zaslužila ovako loše ocijene!

    07.01.2011
    00:59:00 sati
    supermark
    uredi
  • Ukupna ocjena 60%

    7, 6, 5, 6

    Problem je kod procjene kvalitete ove epizode nedovoljna upućenost većine čitatelja u faze alkemijskog procesa, a propust je samo izostanak popratnog teksta u dodatku stripa za one na koje bi izostanak pravodobne informacije mogao utjecati kod konačne prosudbe cjeline. Završni sukob je upravo onakav kakvim treba biti i sjajna je posveta nadilaženju faze nigreda kroz "sukob" njega i albeda - metafizički prožimajućih razvojnih stupnjeva u proizvodnji kamena mudraca i uzdizanju iznad materijalnih ograničenja tvari (izoistavljeni su citrinitas i rubedo kao scenaristički manje potentni i pretjerani za zadani broj stranica). Kad se nešto napada dobro je znati zbog čega, ne činiti to tek ovlaš. Možda je nekome estetska dimenzija stripa slabija strana Simfonije smrti upravo zbog odsustva konteksta i nepoznavanja polazišne osnove priče. Ona je manje promašena nego što se to može učiniti na prvo čitanje, a drugu priliku i čitanje svakako zaslužuje.

    13.10.2011
    09:07:00 sati
    aristotel skotos
    uredi
  • bjelolasica

    Ukupna ocjena 13%

    2, 1, 1, 1

    Ovakve se stvari trebaaju što prije zaboraviti. Zašto su gavranovi na naslovnici kada se radi o labudovima, pardon galebovima. :D

    26.11.2011
    22:46:00 sati
    bjelolasica
    uredi
  • Tutta

    Ukupna ocjena 22%

    1, 1, 4, 4

    Lose.

    24.11.2013
    15:24:00 sati
    Tutta
    uredi
  • Ukupna ocjena 52%

    4, 5, 6, 7

    02.01.2014
    23:27:00 sati
    dylan_dog12
    uredi
  • macca1985

    Ukupna ocjena 66%

    6, 6, 8, 6

    Počelo je obećavajuće a kako se primiče kraj stripa postalo pravi trash!

    03.04.2014
    13:32:00 sati
    macca1985
    uredi
  • Peci

    Ukupna ocjena 62%

    6, 6, 7, 5

    28.07.2014
    20:22:00 sati
    Peci
    uredi
  • Stripmen

    Ukupna ocjena 26%

    3, 2, 2, 5

    Loše i nemaštovito.

    29.09.2014
    10:39:00 sati
    Stripmen
    uredi
  • drogsy

    Ukupna ocjena 41%

    2, 3, 6, 8

    Konačno jedna stvarno loša epizoda DD-a (većina popljuvanih DD epizoda su zapravo čisti prosjek), pa mogu reći da sam zadovoljan. Moja očekivanja su ispunjena.

     

    Razumijem da je La Neve u trenutku pisanja epizode bio zainteresiran za alkemiju, ali mogao je barem prije predaje scenarija provjeriti s koliko rupa u radnji i debilizama isti obiluje. Vinilna ploča-ubojica, izdresirani galeb, životinje koje kao osjećaju neko zlo, iritantni likovi, iznenadno mijenjanje scena uz preveliki vremenski odmak (kao da je priči bilo potrebno više stranica),npr. kada je Dylan točno upoznao Jabira?, završnica, koja možda ima smisla, ali je jednostavo jadna...

     

    Trojka scenariju isključivo zbog izvrsne scene na samom početku stripa u kojem galebovi onom liku izvade organe. Domišljato. Cossu, kao i uvijek, pretjerano popljuvan. Mislim, kako biste se vi osjećali da morate vizualizirati scenarij u kojem jednoj djevojci jaje izlazi iz leđa? 

     

    Jedna od najgorih epizoda u serijalu, na samoj granici da upravo zbog toga bude izvrsna.

    27.05.2015
    10:34:00 sati
    drogsy
    uredi
  • karlitos

    Ukupna ocjena 12%

    1, 1, 1, 3

    Meni osobno najgori Dylan Dog...

    08.12.2016
    20:51:00 sati
    karlitos
    uredi
  • King Warrior

    Ukupna ocjena 43%

    5, 2, 5, 7

    Lose razradjeno, konfuzno, besmisleno. 

    Mozda bi bolje bilo da se autor uhvatio pobune zivotinja i toga drzao, ili jos bolje, ljudskog bjesnila kao u onom trenutku kada je zena u sumi podivljala i napala dvojicu muskarca. Kraj je banalan. 

    06.08.2017
    13:44:00 sati
    King Warrior
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 68%

    7, 5, 8, 8

    Vrlo zanimljiva epizoda, pogotovo prva polovica. Sam rasplet nešto lošiji. Pohvala crtežu! Uopće mi se ne da čitati do kraja što je sve recenzent nadrobio u svom pamfletiću.

    23.08.2017
    09:29:00 sati
    hrvoje23
    uredi
  • Ukupna ocjena 32%

    1, 2, 6, 5

    Zabavna mi je ona scena u gostionici kada Dylanova nova bivša cura priča o razpadanju tijela pa ih bace van. Dakle u svemu se može pronači nešto dobro.

    26.07.2018
    14:40:00 sati
    tekumze
    uredi
  • Jocko

    Ukupna ocjena 56%

    4, 6, 8, 2

    Ova epizoda je za mene toplo-hladno. Neko je pre mene to lepo sumirao - intrigantan početak a trash završnica.
    Raščlaniću, nema druge.

    Odlično:
    + Uvodna scena s galebovima koji vade organe 
    + Humor (Gručo, pronalaženje jetre ispod kreveta, pričanje o leševima u restoranu i još poneka slična simpa scena, kao npr ona kod doce) 
    + Seksi milfača Evelyn nagužena pase travu u sred šume iz čista mira (volim ovakve Boneli izlete u fetišizam i perverziju... Na pamet mi padaju i Tamnica od papira (bizarni sado mazo u sobi pored), Posljednji uštap (jedna prilično suptilna pervy scena), Demoni (demon opšti sa babom), Peto godišnje doba (najčudnija scena 'seksa' koju sam u stripovima video), Bliski susreti (ne sećam se konkretno ali epizoda je obilovala perverzijama, koje su moguće uključivale i vanzemaljce), Mračna polovica (Dylan paralizovan posmatra kako mu projekcija gorile siluje devojku, nemoćan da išta učini), Iza zavjese (klinac gleda roditelje kako imaju sex kroz ključaonicu i umisli da je ćale dlakava zver koja hoće da naudi majci)  Oštrica britve (sado mazo s ''limenom kantom''), Kuća duhova (u osnovi priče je sadizam), Zvjerski brlog (vrlo mučna završnica)... Bolje da ovde stanem da ne ispadnem dežurni ''kolekcionar nastranosti'' ovog sajta :)
    DD je definitivno Boneli serijal s najmanje dlaka na jeziku.

    Zanimljivo:
    + Životinje na okupu (osećaju promene, upozoravaju...)
    + Galeb Livingston (ako ništa drugo, simpa je)
    + Odnos Jeremya i Cyd: otvorena veza/prijateljstvo/nema ljubomore + ekstra ljubomorni-zbunjeni Dilan koji tvori ljubavni trougao
    + Ploča stara vekovima od čudnog materijala, na koju je nasnimljena tišina koja ubija (cela ta misterija oko ploče me podsetila na Martija Misteriju u pozitivnom smislu; pritom se ovde aludira na Martija + aludiranje na podzemnu tj. prvi susret Martija i Dilana)
    + drveće koje se lako obara (tu nedostaje krupan kadar desetina poobaranih drveća, kao domine - to bi bila fora dostojna Sklavijevih a la Golkonda!)
    + Nakazna leđa i scena kod doktora (rezanac iz leđa završava u nosu doktora koji posle razvlači metarske pertle iz nosa koje ga zatim vešaju je totalni bizar fest) 
    + Jaje iz leđa (DA, to mi je interesantna scena, baš zato što je neočekivana - pozitivan WTF čijoj bizarnosti dodatno doprinose otvorene oči Cyd)
    + Likovi kao hipnotisani bulje u zid i klanjaju se

    Bezveze:
    + Upoznavanje Dilana i Cyd (ko da su hebeni srednjoškolci; a kad se na to doda da je za sve 'kriv' izdresirani galeb ?!!?)
    + Jabar, iako intrigantan lik s puno potencijala, nije nimalo razrađen

    Katastrofa:
    + Ploča se lepi liku za facu; i ono stvorenjce u mikroskopu (bila je bolja slična scena u Vili zla) 
    + Objašnjenje u vezi sa alhemijom, i cela ta borba dobra i zla
    + Završnica sa mačevanjem (takve je debilne endove imao i Marti Misterija; to je ono ''epski sukob dobra i zla'', prikazan u vidu dobrog viteza i lošeg viteza (crno i belo)... Idiotizam u rangu dinosaurusa sa laserima iz očiju, ako baš hoćete poređenje), završnica zbrzana, bez ideje, bez poente...
    + Dijalozi u rangu nižih razreda osnovne: ''Ne, prokletniče!'' ''Ona je nedužna!'' ''Ti nisi!'' ''Pobedio sam!'' ''Ne, nisi!'' ''Gotov si'' ''Ha ha'' ''Jesi li spreman za smrt bedniče''... BLJAK!
    + Nisam isprva ni izvalio da je Dilan premali u odnosu na Jabera, tj da su autori zasrali visinu (to se dogodilo jer je Jaber po nepisanom pravilu morao da bude prikazan kao ravnopravan sa Zlom, a autor je, jebo ga ja, mislio da bi bilo bezveze da Dilan bude iste veličine kao Zlo (samim tim i ravnopravan) i zato ga je smanjio, zaboravljajući da je stranu-dve ranije Dilan bio Jaberove veličine)
    + Pokušaj da se približi Jabar kao lik bezveznom patetikom na kraju
    + Kako je Cyd preživela s onim govnima na leđima to ni doktorima suniverziteta u Masučaseču nije jasno

    Za scenario ide veća ocena jer je strip svojim dobrim delom dovoljno zanimljiv i napet i ima dosta kul scena, ali priča ne vodi ničemu tačnije debilnoj borbi dobra i zla, nekakvoj alhemiji i sav pokušaj smisla koji je građen se gubi na polovini (a naročito posl. trećini) stripa. 

    Crtež mi je vrlo dobar i mislim da komentatori prilično podcenjuju crtača (u ovoj epizodi). Istina, Dilana crta ko meleza-daunovca, ali ipak fino kadrira, koristi umereno crnu ali i ostavlja dosta belo, ima dosta detalja-crtica-šrafura. Sviđa mi se njegov stil, iako pokrete neretko crta kruto... Može tanka osmica. Najbolji je ipak bio u debiju, Sjenama. 
    Naslovna je nikakva, neinspirativna... Nikad je nisam gotivio, iako je očigledan omaž meni dragom filmu Ptice.

    Saberi-oduzmi, bilo je i gorih priča (Pobuna automobila, Stravična invazija, Mora jedne ljetnje noći, Zlo, Vila zla, Oni su među nama itd...). Da kraj nije (sa svesnom namerom?!) odrađen debilno, možda bi dobio za priču 1-2 ocene više. I još da naslovna nije nezanimljiva, ova bi priča lagano dogurala do 65%. Ovako jebiga. 
    Miks svega i svačega zanimljivog, pa još sa prijemčivim crtežom, a kad je u osnovi svega govno (pa još i rasplet govno) mi je najteže oceniti. Isto važi i za druge slabe priče - Pobuna automobila mi je čak bila i zabavna, jer nisam imao apsolutno nikakva očekivanja. Simfonija je pak imala potencijala da bude vrlo dobra.

    16.10.2018
    07:13:00 sati
    Jocko
    uredi
  • Oki

    Ukupna ocjena 55%

    4, 4, 8, 7

    Početak ove epizode je izgledao kao početak nečeg vrlo dobrog, usudio bih se čak reći i odličnog, no kod raspleta je konstrukcija olabavila, a kraj je totalno urušio ovu priču u potpunosti. Cossu je u Dylanovim počecima bio savršen crtač za savršene horor atmosfere (pri tome mislim na epizodu “Sjene”), ali ovdje mada još uvijek zadovoljavajući, Cossuov crtež doživljava lagani pad kvalitete. Naslovnica uopće nije loša, iako navedenog događaja sa naslovnice nema u priči. Na kraju, mislim da će ovu epizodu svatko pamtiti, bar po uvodnoj sceni, šteta što kod ove recenzije počev od samog recezenta...ljudi ne znaju biti realni, pa realno ocjeniti strip. Takvih recezenata i komentara nam stvarno ne treba u recenzijama, al’ dobro, srećom većina ih više niti ne zalazi na stripovi.com.
    08.02.2019
    12:34:00 sati
    Oki
    uredi

Anketa

Što vam je najinteresantnije na stripovi.com?

Rezultati

Arhiva

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

Aukcije

Forum