Pobuna automobila

Dylan Dog

DD SD 28 | 96 str.

Početak je srpnja. Vrijeme za ljetni odmor i odlazak na more. Nažalost, to je i vrijeme učestalih nesreća na autoputu. Ove godine broj žrtava popeo se na trideset i devet. Dylan-a posjećuje čovjek koji tvrdi da je zapravo riječ o ubojstvima. Na istraživaču noćnih mora je zadatak da otkrije pravog krivca. Možda se radi o automobilima koji se osvećuju zbog lošeg održavanja, možda netko upravlja autima daljinskim uređajem, možda je cesta izgrađena na mjestu davnog krvoprolića. Na kraju, moglo bi biti pomalo od svega navedenog (ili pak nešto sasvim deseto).

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 16%

Priča 1

Scenarij 1

Crtež 2

Naslovnica 4

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 31%

P*2

S*2

C*3

N*4

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

 • Pobuna vozila - Zemlja obojenih sjena - Čuvar sjećanja
  DD LIB 36
 • Pobuna automobila
  DD SD 28

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

 • La rivolta delle macchine
  DD SR 106

ZANIMLJIVOSTI

 • epizoda je djelomično inspirirana kultnim horror filmom Johna Carpentera "Christine" (baš kao i kasnija, jednako neuspješna epizoda: LU 61 "Nesmiljeni Hook")
 • Dylan na str. 49 spominje film «Noćna mora», horror Romana Scavolini-a koji je poznat i pod naslovima "Nightmare in a Damaged Brain" ili "Blood Splash"
 • Bloch spominje seriju "S druge strane mogućega" ili "The Outer Limits", vrlo popularnu šezdesetih godina prošlog stoljeća
 • vozačica kamiona nosi nadimak Betty Boop prema popularnom i kontroverznom liku iz crtića ranih tridesetih godina 20. stoljeća
 • posljednja od četiri epizode koje je crtao Ferdinando Tacconi

Posebna napomena: prije čitanja ove epizode obavezno pripremite vrećice za povraćanje

Bezobziran liječnik odbija primiti pacijenta jer žuri na odmor. Pacijent izlazi iz bolnice i pada mrtav na ulici. «Savjesni» doktor u to vrijeme već putuje sa ljubavnicom na more – u život. No, njegov automobil ima drugačiju zamisao. Odbija «slušati» dobrog doktora i prouzroči nesreću u kojoj ljubavnici pogibaju. Timothy Brynard, komunalni činovnik/postmodernistički pjesnik, posjećuje Dylan-a i iznosi svoju teoriju o automobilima ubojicama. Prema toj teoriji automobili imaju svako pravo mrziti svoje vlasnike pošto ih ovi tjeraju do maksimuma, troše gume, puše i psuju prilikom vožnje. Sve to jadni autići moraju trpjeti. Nakon izlaganja svoje teorije činovnik/pjesnik veselo ulazi u svoj oldtimer, odmilja Christine. Najveća ljubav njegova života «Christine» strmovaljuje se niz most ravno do paklenskih dubina. Ljubav je gadna! Nakon što čuje za nesreću, Dylan još uvijek prilično nezainteresiran ipak odluči, onako usput, zatražiti izvješća o nesrećama od Bloch-a. Stari prijatelj mu savjetuje da posjeti mehaničara koji za osiguravajuće društvo pokušava dokučiti uzroke nesreća.

Charlie Golding, zapravo je deminutiv od Charlene, što dakako znači da je mehaničar žensko i samim time veliki fan čuvenog istraživača noćnih mora. Radnja se seli na plažu obasjanu suncem. Momak sjedi i čita strip, dok se njegovi prijatelji druže s curama. Počinje zadirkivanje : «Osamnaest mu je godina, a još uvijek čita stripove o čudovištima, umjesto da se bavi curama.» U tom trenutku pomislimo da je scenarist odlučio kritizirati pljuvanje po stripovima i licemjerje onih koji to čine. Bože, kako smo se prevarili! Chiaverotti prikazuje ljubitelja stripova kao nedruštvenog mladića koji traži «draga, ugodna papirnata čudovišta» da mu pomognu u bijegu od ljudi, pravih čudovišta, koji navodno hine veliku zabavu sunčajući se na plaži. Uvaženi je scenarist time udijelio šamar svim ljubiteljima stripova, pa vas molim da mu, ako ga ikad sretnete, odvratite istom mjerom. Želja mladog ljubitelja stripova ubrzo se ispuni. Motor spasioca tajanstveno se otme kontroli i pregazi prijatelja koji ga je zadirkivao. Dylan čuje za nemili događaj na radiju te sa Charlene odlazi na plažu. Dylan je također prikazan kao mrzitelj javnih okupljališta. Plažu smatra «pravim paklom» i svuda oko sebe čuje «mrmor prokletih duša» .

Val nesreća se nastavlja. «Maminog sina» s ceste izgura tajanstveni Porsche koji zatim pragazi tipa za telefonskom govornicom, a za sljedeću metu odabire Charlene i Dylan-a koji su upravo na putu s plaže. Ubojiti Porsche pokušava izgurati Charlenin automobil preko litice. Dylan iskače iz auta, razbija vjetrobransko staklo Porsche-a i iznenadi se ugledavši prazninu za volanom. Slijedi mala retrospektiva Porsche-a. Prisjeća se kako je ubio svog vlasnika i odluči počiniti samoubojstvo. Kao, okušao se u ubijanju, pa ga sad zanima da li je i samoubojstvo jednako zabavno. Zapali se koristeći upaljač i sroza niz liticu uz bolni jauk (vjerujem da su mnogi upravo u tom trenutku odustali od čitanja epizode). Dylan sav sretan što je izbjegao smrt odluči proslaviti odvlačeći mehaničarku u krevet. Slijedi još jedan trivijalan prikaz smrti na cesti. Vozačica kamiona Betty Boop sudari se sa kamiondžijom zvanim Devil. Počašćeni smo prizorom zagrljenih «duša» Betty i Devil-a koje odlaze prema zvijezdama. Charlene je pozvana na očevid. Sa sobom dovlači Dylana koji u grmlju pronalazi psa. Kad kasnije Dylan stiže kući, tamo zatekne gospođu koja tvrdi da je na autocesti vidjela dušu psa svoje sestre. Radi se, naravno, o Tommy-u, psu kojeg je Dylan pronašao na mjestu sudara kamiona. Pas kojeg su se gospodari odlučili riješiti prilikom odlaska na odmor. U tome je, kako to obično biva, posljednju riječ imala žena. Naime, muž je volio psa toliko da ga je vozio na prvom sjedištu (dok je žena morala sjediti na stražnjem) i smatrao ga je iznimno inteligentnim, ali supruga je odlučila da pas mora otići i mužić se morao pokoriti. Pas Tommy shrvan neopisivom tugom telepatijom je upravljao automobilima i slao u smrt vozače. Dylan ipak smatra da pas ne može biti zao jer nije čovjek! On shvaća da je pas počinio nedjela iz očaja zbog napuštanja i spreman mu je oprostiti. Lijepo objasni Tommy-u: «Ubijanje ničemu ne koristi…Samo stvara novu bol.» Prijateljstvo je rođeno i već se čini da će Dylan usvojiti psa kad ovaj iznenada istrči na ulicu i završi pod kotačem automobila. Jadan pesek se pokajao i počinio samoubojstvo.

Očajna epizoda. Nema nijednog simpatičnog lika (što nije «temelj» loše epizode, ali ipak...). Čak je i glavni junak prikazan antipatično. Ne priča o nogometu, ne pleše lambadu, ne igra društvene igre, mrzi plaže. Sam je sebi dovoljan! Zar je to pravi Dylan Dog? Scenarij je prepun nelogičnosti i iritantnih Chiaverotti-evih dijaloga. Timothy Brynard (onaj komunalni činovnik/postmodernistički pjesnik s početka priče) - takvim ja zamišljam Chiaverotti-a: kao neurotičnog iritantnog tipa, šmokljanskog izgleda. Super-pas koji osim telepatskih sposobnosti može udahnuti život automobilu (kao što je slučaj s Porsche-om). Pravi čudotvorac! Zatim ona epizodica sa klošarom koji za nesreće okrivljuje duše osuđenika (cesta je izgrađena na mjestu gdje se nekad nalazio zatvor), na što se duše uvrijede i presude klošaru zbog klevete. Obično popunjavanje stranica. Na plaži poludjeli motor i čudovište iz stripa u simbiozi ubijaju mladića. Glupost na glupost. Definitivno jedna od najgorih i svakako najuvredljivija epizoda u Dylan Dog serijalu. Epizoda koja je trebala ukazati na veliki problem napuštanja ljubimaca uspjela nas je samo dobrano iznervirati. Tacconi u duhu priče crta sve likove sa divljačkim, gotovo luđačkim, izrazom lica. Crtež je statičan i nenadahnut, što se još i može oprostiti jer uz takvu je priču nemoguće pronaći inspiraciju. Naslovnica je u harmoniji sa naslovom epizode. Za kraj mogu samo reći: nemojte zanemariti svoje ljubimce prilikom odlaska na odmor, ne zato jer bi mogli postati serijski ubojice, nego zato što to jednostavno nije humano ni lijepo.

Naprijed

DD SD 27 Stravična invazija

DD SD 29 Zemlja obojenih sjena

Naprijed

Recenzije čitatelja

 • kiky

  Ukupna ocjena 25%

  1, 2, 4, 4

  Još samo jedna prezentacija (tko zna koja već po redu) Kjaverotijevog atalenta, ovdje možda dovedena do samog extrema. Niti ovdje atalentno ne razočarava, već je jasno da će priča (koja se ne sastoji zapravo od ničega osim par automobilskih nesreća) završiti još jednim izrazito nemaštovitim, iritantnim raspletom, a to se i dogodilo. Postupno primjetan odmak od klasičnog eksplicitnog trash-stila koji opet zamjenjuje Kjavijev naporni manirizam (koji je svoj vrhunac doživjeo u "Labirintima straha" a kojim nam Kjavi očajnički želi pokazati da je "odrastao"), kopiranje Sclavijevog stila koristeći se nadrealističnim momentima i jeftinom filozofijom bez ikakvog pokrića u samoj priči. Biser epizode predstavlja Dylanova izreka peseku; "Ti ne možeš biti zao… ti nisi čovjek". Joj, Kjavi, daj odjebi!
  23.07.2006
  21:13:00 sati
  kiky
  uredi
 • I like girlz

  Ukupna ocjena 28%

  2, 2, 4, 4

  dosadno, glupo, iritantno i ne znam šta već ne...
  23.07.2006
  22:05:00 sati
  I like girlz
  uredi
 • prozirna senka

  Ukupna ocjena 18%

  1, 1, 3, 3

  Pa meni je iz samog naslova epizode bilo jasno da se radi o teskom trashu. Ovo je sigurno, uz nenadhebivog Nesmiljenog Kuka, "biser nad biserima" DDa:-(
  24.07.2006
  17:28:00 sati
  prozirna senka
  uredi
 • npetros2@htnet-dsl

  Ukupna ocjena 14%

  1, 2, 1, 2

  Može li gore? ne, ne može!
  24.07.2006
  19:04:00 sati
  npetros2@htnet-dsl
  uredi
 • Vorador

  Ukupna ocjena 37%

  2, 2, 7, 4

  Ugh. Koje sranje. Ali ima puno gorih kao npr. Nesmiljeni Hook i Stravična invazija. Tacconi OK.
  26.07.2006
  15:14:00 sati
  Vorador
  uredi
 • mpavin

  Ukupna ocjena 26%

  3, 2, 1, 8

  A što reći…ne znan je li ovo jednostavno smiješno ili žalosno. Još nisam vidio ovoliko gluposti u jednom stripu. Crtež je užasan, nikad mi se nije sviđao stil ovog crtača. Jedino je naslovnica zaslužila prolaznu ocjenu...
  30.07.2006
  13:39:00 sati
  mpavin
  uredi
 • Ukupna ocjena 17%

  1, 1, 2, 5

  Paranormalni pas i žena auto-mehaničar = ne može gore ni u paklu! Plus Tacconi NacrtaoSamSveLikoveIstovjetnoOnimaUHijeni i imamo savršenu slijedeću epizodu Stravične invazije, drugim riječima, prekiseli krastavac. Rekao bih, najgora Chiaverottijeva epizoda, u kojoj se i dodatno srozao podilazeći Sclaviju, jer, upravo obratno nego što Vega reče: nije naglasak na neprilagođenim stripašima, već u preziranju zdrave zabave i životnog elana. Kao da je bolje biti gik, puno-sam-pametan-ali-me-nitko-ne-shvaća-zato-je-tu-eskapističko-štivo-npr-horor-stripovi. Očigledan utjecaj Sclavija i njegovih paranoja, koje su mu na kraju oduzele onu početnu snagu te se počeo gubiti u edipovim kompleksima i analnoj filozofiji. Zato, slabost treba prepoznati i ispravno je tretirati; to je elementarno, dragi moj Chiaverotti.
  01.08.2006
  11:54:00 sati
  stinky
  uredi
 • Aco

  Ukupna ocjena 26%

  1, 1, 5, 5

  Par promjetnih nesreća a na kraju pas sa paranormalnim moćima koji je poludio od boli i tako prouzrokovao sve te masakre.Kao što su predhodnici rekli - gore se nije moglo.Kao i kikyju,vrhunac ovog smeća je Dylanova srceparajuća izjavan a kraju o psu koji "ne može biti zao jer nije čovjek".Kakva patetika!Kakva gadarija!Kakav sroz.Pun mi je k... ovakvih izjava u DD-u.Kad tome dodamo Dylana koji onako coolersi šeta plažom u trapericama i odijelu.Zbog ovakvih me poteza(+zaljubljivanje u svaku klijenticu,ljubav prema životinjama,vegetarijanstvu itd.) oduvijek živcirao kao lik.Tacconijeve žene su baš perverzne,sve ostalo mu je dosta loše.Očaj od epizode.
  01.08.2006
  22:31:00 sati
  Aco
  uredi
 • kico

  Ukupna ocjena 14%

  1, 1, 2, 2

  U rangu duha iz usisivača!Nevrijedno pomena....
  15.09.2006
  19:35:00 sati
  kico
  uredi
 • Barker

  Ukupna ocjena 14%

  1, 1, 2, 2

  Odavno komentari nisu bili ujednaceniji.
  18.09.2006
  03:43:00 sati
  Barker
  uredi
 • flamboyant soul

  Ukupna ocjena 15%

  1, 1, 2, 3

  Pubuna automobila koje ustvari nema, nego je krivac pas sa paranormalnim sposobnostima koji se osvećuje svim ljudima jer su ga njegovi vlasnici napustili kada su išli na godišnji odmor, a sve to dok se Dylan u krevetu 'gužva' sa 'masnim' automehaničarom. Automehaničar je (u stripu) ustvari žensko, pa neznam dali sam jedini, ali meni ovo definitivno izgleda kao nekakav Chiaverottijev coming out. Ne baš suptilna i ne previše kvalitetna aluzija na svoje mokre (?) snove o mehaničarima sa tvrdim gedora drškama. Katastrofa...
  06.09.2007
  15:14:00 sati
  flamboyant soul
  uredi
 • Ukupna ocjena 45%

  4, 4, 6, 3

  HAHAHA!  A je me Chiaverotti ovdje dobro nasmija.... Istina, strip je loš, ali ima nekih scena koje će mi ostati u sjećanju i zbog njih su ocjene malo više (pr. zapaljeni auto pada niz liticu i viče AAAAH! XD koja glupost).  Po meni Tacconiev najbolji rad na Dylanu(iako je i ovdje prosječan), ne žalim što ga više nema u stafu. Stano...grozan...
  21.09.2007
  23:00:00 sati
  Akul
  uredi
 • ken2

  Ukupna ocjena 47%

  6, 3, 5, 5

  ajme...a najstrašnije u svemu je da ovo nije najgori dilandog, jer pored nesmiljenih usisivača i sličnih gustih granja, ovo je poezijasama ideja o godišnjim odmorima i izbacivanju ljubimaca na cestu je dobra, ali je katstrofalno provedena, a kako sam na strani pasa, a protiv copertona i nivee, evo malo viših ocjena
  28.02.2008
  12:51:00 sati
  ken2
  uredi
 • Windwalker

  Ukupna ocjena 32%

  3, 3, 3, 5

  Bezveze.
  13.03.2008
  10:12:00 sati
  Windwalker
  uredi
 • Panon

  Ukupna ocjena 61%

  6, 6, 5, 10

  Jedan od lošijih Dylana koje sam dosad čitao, ali sigurno nije katastrofalan. Taconijev crtež užasan, jednostavno ne mogu prihvatiti njegov stil. Pohvala Stanu za odličnu naslovnicu.
  23.11.2008
  01:08:00 sati
  Panon
  uredi
 • bonjovi4ever

  Ukupna ocjena 26%

  2, 2, 2, 8

  Nakon ove epizode zbilja imaš osjećaj ko da si doživjel prometnu nesreću...
  01.12.2008
  22:05:00 sati
  bonjovi4ever
  uredi
 • tiberije

  Ukupna ocjena 10%

  1, 1, 1, 1

  boze boze moze li gore od ovoga
  11.12.2008
  05:20:00 sati
  tiberije
  uredi
 • Ukupna ocjena 51%

  8, 1, 5, 9

  Solidna ideja, zaista, mada patetična. Ali, taj scenario. Pa, ako je čovek pišući ovo potrošio više od pola sata, onda je debil. A ako su ga urednici pritiskali da nešto nažvrlja, kako ne bi remetili hiperprodukciju raznoraznih DD edicija, što se onda autor nije žalio na mobing. Crtež po istom principu kao i scenario, ali nekako paše sumanutoj skarednosti pojedinih scena.
  02.04.2009
  10:27:00 sati
  farrar
  uredi
 • Klukas

  Ukupna ocjena 29%

  2, 1, 4, 8

  Naravno da je ovo loše. Ne znam odakle ovako blesava ideja. Pubuna automobila još bi i mogla proći, ta sjećamo se starog horora "Teror mašine", ali kraj priče, da je pas kriv za sve, to je stvarno bezveze. Isto tako je slijed događaja bezveze (kad se sazna da se radi o psu).
  No ima par zabavnih scena. Što se tiče Chiaverottijevog šamara ljubiteljima stripa (@Vega), ja nisam primio, ništa mi se nije činilo uvredljivo.
  Chiaverotti je dokazao da zna napraviti dobar strip, ima stvarno dobrih, ali osim prosječnih ima i loših. Ova spada među lošije.
  No ne smatram to nekom tragedijom, upravo zbog same koncepcije Dilana, prevelike fluktacije autora i varirajuće kvalitete.
  Crtež tako tako, nije baš nešto; dobro primjećeno, likovi izgledaju ko luđaci.
  Naslovnica jedna od boljih Stanovih.
  10.08.2009
  23:43:00 sati
  Klukas
  uredi
 • hua

  Ukupna ocjena 55%

  7, 6, 2, 10

  Nije toliko losa...Ukraden je donekle filmMaximum Overdrive (1986)http://www.imdb.com/title/tt0091499/
  07.09.2009
  04:03:00 sati
  hua
  uredi
 • Spock

  Ukupna ocjena 22%

  1, 1, 4, 4

  Znao sam da je ovo katastrofa od stripa, ali da je ovako loše stvarno nisam očekivao. Ovo je definitivno, nešto najgore i najgluplje što sam u životu pročitao. Istina, moram još i onaj o pobješnjelim usisivačima pročitati, ali mislim da gore od ovog ne može! Srećom pa je ovo Tacconiju zadnje nedjelo u DD.
  09.12.2009
  13:16:00 sati
  Spock
  uredi
 • acestroke

  Ukupna ocjena 55%

  5, 4, 7, 7

  Okay, so let me see if I can figure this out: Dylan Dog, who has been involved with monsters coming out of the television, who has gone against monkeys dressed like goblins, dinosaurs crossing over into modern London, been to the twilight zone three times (once was too many times!), fought "killers from the forest", encountered an old record that plays death music, and been involved with so many other crazy and far-ed and outrageous situations, that same Dylan Dog gets ripped now because he's encountered cars that kill?  Come on, people!  This is not among Dylan's best cases, but certainly it's not the worst.  If anything, it has great elements which make it memorable, like the dog that can control machines.  It's certainly not plausible, but it's DYLAN DOG, for CRYING OUT LOUD!!!

  As far as the artwork, I have always liked Tacconi, and I'd rather have him draw DD episodes than Roi or Freghieri.  Too bad he only did three Dylans (it says that he did four, but I can not think of the fourth.  Only three: Ostrica Brijaca, Hijena, i ova Pobuna Automobila).  The scenario is crazy and wacky, but for this period of Dylan Dog, which to me was mediocre, at best, it's one of the more memorable ones.  Even the cover is a good one, compared with the more recent Iza Zavjese.

  Ignore some of these comments, which are WAAAAY TOO NEGATIVE, and read this episode.  You'll remember it for a long time, even though you may not want to read it again.

  12.03.2010
  19:47:00 sati
  acestroke
  uredi
 • Solid Snake

  Ukupna ocjena 10%

  1, 1, 1, 1

  Upravo sam procitao epizodu.Po naslovu(koji je ultra glup) nisam ni ocekivao neku posebnu pricu,ali ovo je katastrofa.

  05.05.2010
  15:00:00 sati
  Solid Snake
  uredi
 • morrison

  Ukupna ocjena 11%

  1, 1, 1, 2

  Verovatno najgora DD epizoda, racunajuci sve paralelene dimenzije.

  06.06.2010
  15:22:00 sati
  morrison
  uredi
 • doktor78

  Ukupna ocjena 60%

  6, 5, 7, 6

  Sama prica o automobilima koji polude kako-tako moze proci, ali objasnjenje da je sve zakuhao odbaceni pas je, blago receno, katastrofa. Taconni ovdje i nije toliko los kao u nekim ranijim radovima

  01.10.2011
  12:59:00 sati
  doktor78
  uredi
 • bjelolasica

  Ukupna ocjena 15%

  1, 1, 2, 3

  Da nije ubio psa na kraju dao bi priči veću ocjenu.

  26.11.2011
  20:56:00 sati
  bjelolasica
  uredi
 • velka031

  Ukupna ocjena 23%

  1, 1, 3, 8

  Sramota!!!

  09.01.2013
  23:47:00 sati
  velka031
  uredi
 • Oki

  Ukupna ocjena 47%

  5, 3, 6, 5

  Trash horror doslovno...a da je iritantan kako većina kaže,e to baš i nije istina,jer za ubit 40 minuta-doobar,a jedino što mi je u ovom izdanju slobodne dalmacije bilo iritantno je to što su u više navrata umjesto riječi spasioc napisali nepostojeću riječ spasavaoc...koje li nepismenosti!
  09.09.2013
  07:52:00 sati
  Oki
  uredi
 • Nathan Never

  Ukupna ocjena 17%

  1, 1, 3, 2

  boli glava...ne preporuča se kao poklon nekome :D

  17.09.2013
  12:59:00 sati
  Nathan Never
  uredi
 • Ukupna ocjena 52%

  5, 5, 5, 7

  02.01.2014
  23:22:00 sati
  dylan_dog12
  uredi
 • macca1985

  Ukupna ocjena 53%

  5, 5, 6, 5

  Chiaverotti, ako si već smislio toliki trash da je jedan mali pas svojim

  paranormalnim moćima prouzročio smrt tolikih ljudi i pobunu automobila,

  zašto si onda još morao toliko zeznuti epizodu da si jadnu životinju na kraju dao ubiti??

  Glupo i jadno.

  05.04.2014
  22:43:00 sati
  macca1985
  uredi
 • Stripmen

  Ukupna ocjena 18%

  2, 2, 1, 3

  Općenito grozna epizoda sa katastrofalnim twistom.

  29.09.2014
  10:48:00 sati
  Stripmen
  uredi
 • drogsy

  Ukupna ocjena 27%

  2, 1, 4, 6

  Pitam buraza, koji nije čitao ovu epizodu, što misli zašto su se automobili pobunili, na što on reče u zajebanciji da je riječ o autima-vanzemaljcima, na što sam ja odgovorio "da bar".

   

  Kriste... Epizoda, koja je mogla funkcionirati kao solidan i zabavan trash da su automobilske nesreće malo maštovitije prikazane, ovdje biva totalno zasrana maloumnim i debilnim krajem toliko da vam ostavljam da ga pročitate sami za sebe, a scena u kojoj auto pada u provaliju i viče aaaah jednostavno me razvalila.

  I Tacconi, koji je inače solidan crtač, ovdje se uklapa u bljedilo. Ako je i meni, koji volim Chiaverottija, ovo jaaako loše, onda zante na čemu smo. Mislim da nikad dosad nisam ovako nisko ocijenio jedan strip.

  29.07.2015
  02:34:00 sati
  drogsy
  uredi
 • WOLF-HUNTER

  Ukupna ocjena 10%

  1, 1, 1, 1

  Steta papira! Ovo je definitivno jedna od onih epizoda koje predstavljaju materijalna visak za jedan serijal...

  08.08.2015
  14:19:00 sati
  WOLF-HUNTER
  uredi
 • luxi68

  Ukupna ocjena 30%

  1, 1, 6, 6

  Jao kakva glupost... i onda kazu gordon link nebulozan

  30.08.2016
  14:17:00 sati
  luxi68
  uredi
 • karlitos

  Ukupna ocjena 19%

  1, 1, 3, 4

  Užas!

  07.12.2016
  19:33:00 sati
  karlitos
  uredi
 • hrvoje23

  Ukupna ocjena 74%

  7, 5, 10, 8

  Čitao na plaži na Pagu. Vrlo zabavno. Bilo je puno glupljih tema koje prolaze bolje u ocjenjivanju. Tacconi odličan - šteta što je imao samo nekoliko epizoda za crtanje u DD serijalu.

  03.08.2017
  09:22:00 sati
  hrvoje23
  uredi
 • Jocko

  Ukupna ocjena 28%

  1, 5, 2, 4

  Način na koji je recenzent (namerno) suvoparno prepričao ovaj strip, čini da strip zvuči još gluplje nego što jeste. Kad se ogoli fasada, koja u mom slučaju i nije toliko loša, dobija se golo govno od priče - pas sa super moćima... Ma idi! Još samo su mi Sklavijevo ''Zlo'' i Chiaverottijeva ''Mora jedne letnje noći'' (od ovih koje sam čitao) u rangu ove priče po gluposti... Čak mi je i ''Vila zla'' odlična za ovo.
  Međutim, mnoge stvari koje su ljudima zasmetale, meni su bile sasvim ok:
  - Dijalozi su mi bili sasvim pristojni, živahni, sa puno šala, doskočica.
  - Dilanu zaista odgovara po karakteru da se grozi plaže. Mislim, šta očekivati od jednog lika koji je vegeterijanac, usamljenik, melanholik, sklapa galiju i svira klarinet!? Da se maže na plaži, ide na odmore, brčka, sluša glasnu mjuzu i ide u diskoteke? Naravno da ne!
  - Ona scena sa tinejđerom na plaži mi se ne čini kao šamar stripofilima, mada na neki način bi moglo tako da se protumači. Više vidim kako je Chiaverotti na kliše način pristupio tome, nego kao neku direktnu uvredu. Uostalom Chiaverotti je sprdnju sa plažom imao i u Deliriju, nije mu ovo prvi put.
  - Dugo nije bilo nekog muškog klijenta, kao onog ludaka s početka. Meni je on skroz šašav lik. Kao i mehaničarka, nije loša fora a i dobri su dijalozi između Dilana i nje, bazirani na različitim karakterima.
  - Scena koju je recenzent nazvao fillerom i koja to i jeste mi je jedna od najboljih u stripu, onaj monolog ludaka i pokušaj vešanja istog od strane uvređenih duhova. Zabavno!
  - Onaj momenat kad kola viču AAAAH sam skroz prevideo, valjda jer mi je bilo retardirano da kola uopšte razmišljaju, pa sam se do tog AAAh momenta već navikao te nisam ni primetio. Ali jeste urnebesno hehe

  Crtež mi je od ovog čove jako loš šta god da je nacrtao u Dilanu, ali ovde je zaista bedno ispalo, izuzev kako je nacrtao eksterijer paba u luci + većinu scena sa onim duhovima iz prošlosti... Ni naslovna nije nešto iako me je tema jako privlačila. Oduvek sam hteo da pročitam Maelstrom i Pobunu automobila. I naravno, u vreme kad sam skupljao Alana Forda, onaj visoki lik iz striparnice Darkwood što liči na pokojnog glumca Zablaćanskog, se sprdao kako ima neka Dilanova epizoda opičenog Alanfordovskog naslova: Superosjetilni opažaji... Moraću i nju da pročitam. Samo se nadam da neće biti sranje kao ova.

  ... Uglavnom zabavno ispričana ali užasna priča sa odvratnim crtežom.

  22.08.2017
  05:46:00 sati
  Jocko
  uredi
 • King Warrior

  Ukupna ocjena 17%

  1, 1, 1, 8

  Uzeo sam ovu epizodu u ruke sa optimizmom, mislio sam ne moze biti toliko lose, sigurno je recenzent pretjerao i tako pokrenuo gomilu losih komentara, ali prevario sam se, itekako. 

  Uzasno losa prica, isto tako i nacrtana. Da barem ima nekoliko komicnih momenata, pa da se moze proglasiti trasevskom, ali cak ni to. Ovo je samo dno dna. 

  22.08.2017
  15:59:00 sati
  King Warrior
  uredi
 • Ukupna ocjena 43%

  5, 1, 6, 7

  Chiavarotti je uzeo predložku po romanu Stephena Kinga Carolina o autu koji ubija. Čak mi je početak u redu kada onaj filozof Dylanu objašnjava, da auto ima dušu. Nije puno pogrešio. Auto je stvar. Ali vozač, dakle čovjek u njega transformira svoju osobnost. Ako je vozač ljut, iznerviran, žuri mu se... onda i vozi auto tako. Pa od tuda i puno nesreča. To bi i moglo proči. Ima nekoliko dobrih trash scena + zgodna mehaničarka.

  Ali Chiavirottijev kraj je opet ubitačan. Uvijek kada čitam njegove priče napišem, da glupjeg kraja od napisanog ne može. Ovdje je opet nadmašio samog sebe. Pas sa paranormalnim močima. Ma nemoj. Bolje bi bilo, da bi potpuno kopirao Kinga i, da bi bio autobil ubojica, koji bi mijenjao svoje vlasnike recimo. U svakom slučajju siguran sam, da bi ja ili bilo ko od forumaša napisao bolji završetak ove priče.

  Ovaj kraj je stvarno glupji, da glupje ne može.

  Sada čekam, da me Chiavarotti opet demantira. Znam, da može to!

  26.07.2018
  21:15:00 sati
  tekumze
  uredi
 • Hercule Poirot

  Ukupna ocjena 11%

  1, 1, 1, 2

  Kada bi se ovo ocijenilo "smećem", bila bi to uvreda za smeće. Ne za strip.

  04.09.2019
  11:21:00 sati
  Hercule Poirot
  uredi
 • Ukupna ocjena 60%

  6, 6, 6, 6

  28.11.2019
  14:57:00 sati
  LL1986
  uredi
 • Ukupna ocjena 74%

  8, 8, 6, 8

  22.02.2020
  01:11:00 sati
  benx40
  uredi
 • Ukupna ocjena 10%

  1, 1, 1, 1

  28.03.2021
  22:35:00 sati
  Alex Kross
  uredi

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

 • Crna ljubav
  Kod: DDJP DRKW 8
  Ocjena: 76%
  Vrijeme: 27.11.2021. 19:48:00
  Autor: Koresh
  Broj komentara: 1
  Broj pogleda: 360
 • Korijeni
  Kod: ZG KRJNUB 1/6
  Ocjena: 82%
  Vrijeme: 25.11.2021. 0:11:00
  Autor: igor 12
  Broj komentara: 9
  Broj pogleda: 1548
 • Dva života Drim
  Kod: DD VEC 14
  Ocjena: 72%
  Vrijeme: 23.11.2021. 0:36:00
  Autor: -Dule-
  Broj komentara: 3
  Broj pogleda: 1117
 • Smrt filmske zvijezde
  Kod: NR LIB 4a
  Ocjena: 57%
  Vrijeme: 21.11.2021. 0:16:00
  Autor: Hercule Poirot
  Broj komentara: 11
  Broj pogleda: 1662
 • Mikijeve najluđe avanture
  Kod: MIMA GLE 2
  Ocjena: 82%
  Vrijeme: 19.11.2021. 0:12:00
  Autor: Lord Vader89
  Broj komentara: 1
  Broj pogleda: 1120

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

 • Žrtve i krvnici
  Kod: NN LIB 71c
  Ocjena: 96%
  Vrijeme: 9.11.2021. 0:20:00
  Autor: Jerry Krause
  Broj komentara: 1
  Broj pogleda: 2270
 • Crne suze
  Kod: ZG LU 321
  Ocjena: 34%
  Vrijeme: 3.11.2021. 0:10:00
  Autor: igor 12
  Broj komentara: 11
  Broj pogleda: 2240
 • Povratak u kuću strave
  Kod: ZG LUSP 41
  Ocjena: 36%
  Vrijeme: 12.10.2021. 1:13:00
  Autor: igor 12
  Broj komentara: 12
  Broj pogleda: 2236
 • Vigilanti
  Kod: ZG LU 316/317
  Ocjena: 41%
  Vrijeme: 28.10.2021. 0:17:00
  Autor: igor 12
  Broj komentara: 8
  Broj pogleda: 2002
 • Oči sudbine
  Kod: ZG PRIDA 1
  Ocjena: 80%
  Vrijeme: 2.10.2021. 8:38:00
  Autor: igor 12
  Broj komentara: 10
  Broj pogleda: 1997

Aukcije

Forum