Nojev let

Dylan Dog

DD SD 31 | 96 str.

Ken Harrel bježi iz ludnice u koju je strpan pred dvije godine kada je kuhinjskim nožem ubio suprugu Nicole. Posjećuje starog prijatelja i bivšeg zaručnika ubijene supruge – Dylan-a Doga. Ken osjeća grizodušje zbog svog zločina i traži od Dylan-a pomoć oko transporta mentalno zaostalog momka Birdy-a (također bjegunca iz ludnice) do otoka ptica. Neobična skupina ulazi u Wolksvagen bubu i započinje putovanje iskupljenja.

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 85%

Priča 9

Scenarij 8

Crtež 9

Naslovnica 7

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 80%

P*8

S*7

C*8

N*6

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Nojev let - Arakne - Proročanstvo
    DD LIB 37
  • Nojev let
    DD SD 31

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • Il volo dello struzzo
    DD SR 109

ZANIMLJIVOSTI

  • prva epizoda koju potpisuje Sclavi nakon jednogodišnje pauze (od čuvenog broja 100: Priča o Dylan Dogu)
  • "Galeb Jonathan Livingstone" Richarda Bach-a očito je nadahnuće autora za priču
  • među starim papirom na smetlištu možemo vidjeti i prvi broj Dylan-a Doga «Zoru živih mrtvaca»
  • Dylan ponovno susreće starog prijatelja i stalnog pacijenta psihijatrijske klinike Harlech – lorda Chestera (prvi put se pojavio već u br. 8: Povratak čudovišta)
  • str. 60. – 61., rješenje matematičkog zadatka: napojnica već obuhvaća 27 funti koje su prijatelji potrošili (25 podijeljeno sa 3 = 8,3 po objedu + 2 podijeljeno sa 3 = 0,6 po napojnici iznosi 9 puta 3 = 27), tome pribrojimo 3 funte ostatka i dobijemo svih 30 funti

Ljubav pokreće svijet, a svijet, nažalost, nije uvijek prekrasno mjesto. Ako nekog uistinu volite nije vam teško ponekad zažmiriti na jedno oko i oprostiti neke greške voljene osobe, pa čak ako se radi o nevjernosti. Možemo reći: «Nije svetica, ali tko to jest? Nitko…». Možemo zavaravati sami sebe: «Ona me jako voli nikad me ne bi prevarila.» Ipak, prije ili kasnije doći će do usijanja, prijelomne točke i tada u trenutnom bijesu, pogođeni spoznajom da stvari nisu idealne kakvim ih zamišljamo, možemo počiniti užasan zločin. Upravo takva tragična sudbina snašla je Ken-a Harrela. U napadu tjeskobe on ubija svoju voljenu ženu Nicole. S njezinom krvlju na rukama bira broj Dylan-a Doga. Nicole je nekad bila Dylan-ova zaručnica, a on, Ken Harrel, prijatelj koji mu ju je preoteo. Ken je istinski volio Nicole i ne može živjeti s činjenicom da je odgovoran za njezinu smrt. U pokušaju da smiri savjest krivnju svaljuje na Dylan-a te nasrne na njega nožem. Još jednom Groucho stiže u pravi čas da spasi šefa. Ken je uhićen i smješten u ludnicu. Jednog jutra, dvije godine kasnije, Dylan se budi i kraj kreveta ugleda čovjeka glatko obrijane glave s ožiljkom koje mu na licu ocrtava vječni osmijeh. Taj čovjek je, naravno, Ken Harrel. Isti onaj koji je pred par godina razrezao lice kako bi uvijek bio nasmiješen za svoju ženicu (pošto mu ona nije dala razloga za smijeh). Ken je pobjegao iz ludnice u Harlechu kako bi svog novog prijatelja Lennie Birda, velikog ljubitelja ptica, odveo do otoka nastanjenog isključivo pticama. Dylan odluči pomoći dvojici prijatelja, te kvartet (i Groucho se priključuje ekipi) ulazi u VW bubu i kreće na putovanje.

Prva postaja četvero neobičnih prijatelja je benzinska crpka. Tamo je zaposlen starac koji im odluči ispričati priču. Starac priča o svojoj ženi Elli: «Bila je mlada i lijepa, ali mislila je kako je stara i ružna.» Da bi oraspoložio ženu starac joj poklanja kanarinca. Uspio je u naumu, ali ipak prisutnost smrti ubrzo se opet osjećala u blizini žene i ona ubrzo umire. Kanarinac je također uginuo i starac ga odluči preparirati. Od tog dana starac se osjeća kao zarobljenik na ovome svijetu, kao preparirani kanarinac – bez duše koja je umrla zajedno sa voljenom ženom. Tko zna, možda je starčeva žena uistinu bila stara i ružna? Možda je samo u njegovim očima još uvijek bila mlada i lijepa. Nije mogao prihvatiti istinu, tj. svoju ženu kao nemoćnu, staru i na kraju života, baš kao što ni Ken nije mogao prihvatiti činjenicu da ga žena ne voli. U svojoj glavi oboje su stvorili svijet kakav im najbolje odgovara, no iluzija ne traje vječno i ostaje im suočavanje sa gorkom istinom. Nakon opskrbe benzinom putovanje se nastavlja. Četvorka naiđe na divlje odlagalište otpada. Autori nam tom prilikom poklanjaju «baladu o smetlištu svijeta». Mora se priznati da spomenuta balada naginje patetici, ali srećom u granicama tolerancije. Ljubavna pisma, aparati visoke tehnologije, odjeća s etiketom – stvari koje su nam nekoć bile jako važne sada samo tvore hrpu smeća i mogući rasadnik boleština. Tipično sclavijevsko propitivanje o (ne)smislu života, ali kako sam spomenuo – u prihvatljivoj mjeri. Usred smetlišta odbačeno je i tijelo mlade žene, koje otkrije policija na čelu sa inspektorom Bloch-om i na tragu Dylanove bube, pošto se vjeruje da je Ken oteo istraživača noćnih mora. Ne znajući za truplo, putnici u bubi lagano klize idiličnim seoskim krajolikom. Odluče provesti noć u kučići na vrhu brda. Ispod hrpe starih novina kuća skriva još jedno truplo. Dovoljno svježe da miris ne upozori naše junake, tako da opet truplo pronalazi tek Bloch i policija. Policija uskoro stigne i Dylanovu bubu. S neba se spušta gusta magla u kojoj naši prijatelji nestaju progoniteljima.

Nakon nekoliko godina, slučajno… Dylan ponovno stiže na benzinsku crpku i ugleda starca s početka priče. Starac kaže da je osjećao kako je došlo njegovo vrijeme te priznaje da je on ludi serijski ubojica-sokol. Daje posljednju samoubilačku naredbu svom pomagaču sokolu i ovaj mu prokljuva vrat. Dylan-a taj događaj podsjeti na Ken-a i Birdy-a pa nam daje svoju verziju završetka njihove avanture. U magli su pobjegli policiji i stigli do litice koja baca pogled na otok ptica – njihovo odredište. No, i policija je već stigla. Ken-a zahvati nova kriza, za koju je znao da će kad-tad doći i luđački nasrne na policajce. U općem kaosu dolazi do pucnjave u kojoj Ken gubi život, a Birdy sa svojim improviziranim krilima odluči poletjeti prema otoku ptica. Kraj kakvog bi Dylan volio i kakvog je odlučio pamtiti dobivamo na zadnjoj stranici stripa: Birdy se uzdiže u zrak i leti prema svome domu – «obećanom» otoku.

Marcheselli & Sclavi surađivali su na nekoliko izvrsnih epizoda ( «Dugački pozdrav» i «Dok vas smrt ne rastavi» su najbolji primjer), a kvaliteta ove epizode je također na visokom nivou. Sjetna priča o iskupljenju, o dobrome u svima nama i nastojanju da budemo što bolji. Priča brzog ritma i skladnog crteža. Freghieri mi nije među omiljenim crtačima, ali je pravi izbor za ovu epizodu. Ima taj neki «ljepuškasti» stil crtanja koji odgovara ovakvoj priči. Naslovnica, međutim, nije baš u duhu epizode. Trebalo je možda staviti «ekipu iz bube» kako s ruba litice gleda prema otoku ptica. Ken koji izgleda kao poludjeli klaun i davi Dylana je loš izbor. Šteta, inače se sve lijepo poklapa sa ironičnim naslovom.

«Krila su mu neprikladna za let…»

Izgleda da su neki od nas predodređeni na neuspjeh i koliko god se trudili neće uspjeti postići puno u životu. Valjda bi trebali biti zadovoljni malim stvarima. Ipak, u prirodi je čovjeka da teži «većim stvarima». Sigurno se dosta toga «vrzmalo» po glavi Tiziana Sclavi-a u trenucima odmora od svojeg čeda – Dylan-a Doga. Možda se upitao kakvog smisla ima u pisanju novih avantura kad će jednog dana sve pasti u zaborav (nije slučajno prvi broj DD na «smetlištu svijeta»). E pa ima smisla! Odmor je «tatici» koristio i sve dok se još uvijek možemo nadati epizodama poput ove ima smisla u nastavku avantura istražitelja noćnih mora. Dakle, da nema ponekih zapadanja u patetiku (već spomenuta «balada» i poneke Ken-ove izjave), ova epizoda bi zaslužila najviše ocjene. Srećom humor je na razini: Groucho rastura a simpatičan je i seljak koji puca u rodu na dimnjaku vičući: «Imam već dvanaestero djece!» Ken i ludi krilati ubojica umiru s osmijehom na licu. Konačno su postali «jedno sa svemirom» poput duha djevojke Emme iz seoske kučice. Duša ubojice-sokola umrla je puno prije njegove fizičke smrti, dok Ken Harrel nikad nije u potpunosti izgubio dušu iako je oduvijek bila pomalo «zakržljala». Jako dobra epizoda!

«Ne znam ima li budućnosti, ali letom je izazivam.»

Naprijed

DD SD 30 Čuvar uspomena

DD SD 32/33 Arakne

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • jasa

    Ukupna ocjena 99%

    10, 10, 10, 9

    Svaka čast na recenziji!!!
    16.08.2006
    08:04:00 sati
    jasa
    uredi
  • I like girlz

    Ukupna ocjena 74%

    6, 7, 9, 8

    početak vrlo obećavajući, ali nastavak pomalo razočaravajući. sveukupno solidno, ali ništa više od tog. freghieri, po običaju, odličan.
    16.08.2006
    19:49:00 sati
    I like girlz
    uredi
  • Ukupna ocjena 87%

    10, 10, 7, 6

    Jako lepa recenzija, ali ja bih smao dodao jedan detalj koji je, cini se, promakao - ili ga je autor recenzije namerno izostavio: u novinskom clanku ne govori se o dva begunca iz Harlecha, nego samo o jednom. Birdy se tu ne pominje uopste.

    Mislim da je Birdy nepostojeci lik, to jest simbol onog dela Kenove duse koji je uspeo da se oslobodi i da odleti. Mislim da bi ovo tumacenje dalo jedno novo svetlo prici i da valja celu pricu citati ponovo imajuci taj detalj u vidu.
    19.08.2006
    02:57:00 sati
    Leo Charm
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Ovo mi je definitivno jedna od najboljih epizoda Dylana (za top 5)! Priča je dosta komplicirana i moglo bi je se shvatiti na više načina. Ipak mislim da je ova recenzija odlično napisana i da nam daje odličan uvid u epizodu a i ova pretpostavka Leo Charma se svakako mora uzeti u obzir. Freghieri je još jednom dokazao da zna svoj posao i odlično je da je baš on crtao ovu epizodu. Naslovnici ću dati desetku (iako je mogla biti bolja) jer ova epizoda to zaslužuje.
    21.08.2006
    01:21:00 sati
    mpavin
    uredi
  • Ukupna ocjena 60%

    7, 5, 7, 3

    Ovo je zapravo Sclavijeva oda pticama. Drugim riječima, slobodi. Maštanje o bijegu iz okova, uzdići se iznad smetlišta svijeta. Međutim, ta ideja ostaje jalova; ostaje samo u spekulativnom umu i tako postaje bijedno eskapističko smeće. Navalom poznatog /pretjeranog/ sclavi-malodušja, bijeg ostaje jedino u fantaziji, dok u zbilji postoji samo nojev let = ostanak u lancima. I tako Kenov put ka zvijezdama, počinje, ostaje i završava u blatu... Ali, caka je u tome, da upravo u ovom jedinom danom i zbiljskom svijetu, pobjediš to smetlište, da tu zaplešeš na žici pa makar i bio okovan, pa ti neće srce i dušu napuniti vata, ko gosponu Sclaviju. Ovo Tiziano nikako da dokuči, te otud njegovi "otoci ptica", paradoksalno, pretvaraju se u njegove okove. Dakle, nije svijet ništavilo, nego su ništavilo pusta maštanja, prazne iluzije, sjene, utvare. Slađi su dukatovi voćni jogurti od snova o nemogućim završecima. I još jedna stvar: ne trebaš toliko idealizirati životinje Sclavi, pa ni ptice, nisu one ništa bolje (ili lošije), to su jednostavno ptice. I često ih ljudi jedu, a dogodi se i obratno: ptice pojedu ljude. Inače, epizoda je nastala pod utjecajem izvrsnog filma Alana Parkera - Birdy (1984).
    27.08.2006
    12:53:00 sati
    stinky
    uredi
  • Aco

    Ukupna ocjena 47%

    3, 4, 7, 5

    Da sam komentirao ovu epizodu prije godinu-dvije,ocjene bi bile visoke.Međutim,polako postajem zasićen ekstremnom patetikom kojom zrače neke DD priče,pa tako i ova.Muka mi je već od Sclavijevih depresivnih pogleda na svijet i od njegove patetične ljubavi prema životinjama.I sam scenarijo mi je dosta neuvjerljiv.Ono,ludi ubojica dođe kod Dylana i kaže mu da idu na otok gdje žive ptice a ovaj onako hladnokrvno "Ok,nema problema,idemo",kao da je to nešto najnormalnije na svijetu.Kraj je valjda napravljen tako da se svi skupa uzmemo u ruke rubac i plačemo..Dosta mi je toga.Za Freghierija vrijedi isto.Nekad mi je bio zakon ali sad njegove velike ljepuškaste face više nisu tako atraktivne.Stano je potpuno promašio bit sa svojom naslovnicom(nešto što se često znalo dogoditi Ferriju na MisterNO-u).Ipak,recenzija je odlična + zanimljivi komentari.Vega stvarno zna posao i dobili smo još jednog člana u dream-teamu Dylanovih recenzenata.
    03.09.2006
    20:38:00 sati
    Aco
    uredi
  • Barker

    Ukupna ocjena 78%

    8, 9, 8, 3

    Neke kombinacije su zaista dobitne. M&S su bas takva kombinacija. Pod uslovom da mozete da progutate knedle od patetike uvaljane u mrvice beznadja koje nam serviraju. Ja mogu!
    Dali samo meni Ken neodoljivo lici na Billy Corgana iz Smashing Pumpkins?
    21.09.2006
    04:07:00 sati
    Barker
    uredi
  • prozirna senka

    Ukupna ocjena 51%

    5, 5, 5, 6

    Previse filozofski za moj ukus.
    02.12.2006
    16:08:00 sati
    prozirna senka
    uredi
  • lwood

    Ukupna ocjena 89%

    10, 9, 8, 8

    šta reć? -odlična priča.
    04.04.2007
    15:17:00 sati
    lwood
    uredi
  • Ukupna ocjena 93%

    10, 10, 10, 3

    Još jedno remek-djelo iz radionice Sclavi-Marchesellia.  Sve odlično ispričano, također odlično nacrtano od strane mog omiljenog crtača Freghieria, jedino mi je žao što ova epizoda neće dobiti 100% zbog stvarno očajne stanove naslovnice. Jedva trojka, i to poklonjena....
    23.09.2007
    23:20:00 sati
    Akul
    uredi
  • flamboyant soul

    Ukupna ocjena 50%

    4, 4, 7, 5

    Put ka iskupljenju vjerojatno je jedna od onih tema koje smo imali prilike vidjeti baš svugdje, od filmova do stripova. Da je ovo prvi put da Sclavi napiše ovako nešto nebi imao s tim problema, ali ovo je već postalo zamorno. Te fore tipa: "Jao, cijeli svijet je protiv mene!", "Životinje su bolje od ljudi, one nikog ne mrze.", "Mene niko ne razumije.", "Ja živim u svome svijetu gdje letim slobodan poput ptice...", "Svijet je ružno mjesto, sudbina nam je svima crna, nema smisla opirati se, niko nije kriv..." i slična sranja. Nemogu to više čitati ni progutat. Okay, par puta to mogu shvatit, ali nemojmo pretjerivati. Crtež nije toliko loš, a naslovnica promašena totalno. Dakle za ljubitelje patetike.
    06.10.2007
    17:42:00 sati
    flamboyant soul
    uredi
  • kico

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Prekrasno!
    09.10.2007
    12:44:00 sati
    kico
    uredi
  • bonjovi4ever

    Ukupna ocjena 89%

    9, 9, 9, 8

    Pročitao sam ovu priču davno. Danas iz dosade odlučio ju ponovo pročitati. I dalje mi se jednako sviđa. Priča o iskupljenju, želji za slobodom koja je u svakom od nas i zavaravanjima i iluzijama kojima se predajemo kad je stvarnost preteška za podnijeti. Priča se može interpretirati na više načina i to je ono što najviše volim kod Dylana, tj. Sclavija. Freghieri ovdje odličan.

    BALADA O SMEĆU je odlična, evo je i ovdje ;)
     
    BALADA O SMEĆU


    Ovo je balada o smetlištu svijeta, o snovima prekratkim,
    kupljenim pa odbačenim, o osjećajima raznim,
    o ljubavi i pustolovini, o satima zaboravljenim,
    o danima već prošlim...

    Sa starim novinama odlaze i riječi koje su slavno ispisivale
    povijest, povijest koja je zapisana jučer...
    Možda su to bile tek nevažne priče, hici iz pištolja
    koji paraju mozak i brzo se zaboravljaju...

    I ljubavna pisma su tu, na otpadu tužnom...
    Papiri svezani vrpcom, uspomene na jedan život,
    ili samo jednu večer, ljubavi već završene, ljubavi
    uništene, ljubavi velike poput kante za smeće...

    More uzmi-pa-baci kućanskih aparata visoke tehnologije i
    niske čovječnosti, igračke za odrasle koji nikako da shvate
    da su igračke gotove i da ništa više ne valja...
    Baterije ne traju dovijeka...

    Odjeća s etiketom, u modi još prije dva, tri dana,
    a u ovom golom svijetu dobro je da barem krojači uživaju,
    kako bi svojim ništavilom odijevali moje ništavilo i ja se
    zavaravam...

    Zavaravam se da nešto možda i ne treba baciti,
    da će nešto možda ostati, pa makar samo krik ludila,
    nade da ću se prometnuti u pticu koja će uspjeti
    poletjeti iz gnijezda...

    Da, naravno, ostat će za nama i nakon što umremo,
    cijelo more otpadaka, kako bi svjedočilo o tome da je sve
    pošlo naopako, da smo i mi bili za baciti, a da toga
    nismo bili svjesni...

    Iz ove balade o smetlištu svijeta, sačuvat ću samo taj krik
    bijega iz gnijezda...
    Krila još nesigurna pod nebom straha,
    ne znam ima li budućnosti, ali letom ja je izazivam...
    13.12.2007
    17:20:00 sati
    bonjovi4ever
    uredi
  • Ukupna ocjena 92%

    10, 10, 8, 8

    epizoda koja mi je ostala u odličnom sjećanju, za neke je možda previše filozofska, ali meni nije, neki dijelovi ove epizode su mi među najboljima u cijelome serijalu. žao mi je jedino što naslovnica (nije baš pogođena) i tipičan fregherijevski (svi-su-mi-prekrasni, crta-samo-manekene) crtež o kojem sam već puno puta govorio da ima potencijala ali u crtanju dylana i nekih drugih lica potpuno promašuje! izuzev toga, vrhunska epizoda.... 
    15.02.2008
    21:55:00 sati
    blackport8
    uredi
  • ken2

    Ukupna ocjena 93%

    10, 10, 10, 3

    ne znam kako funkcionira izrada naslovnica u boneliju, ali svakako bi trebalo da je scenarist zamisli, mislim da to nije slučaj ovdje, potpuni promašajinače, prekrasna priča, meni jedan od najboljih dilana uopće, a birdy me podsjeća na johnya
    17.02.2008
    12:47:00 sati
    ken2
    uredi
  • Windwalker

    Ukupna ocjena 99%

    10, 10, 10, 9

    Jedna odlična, filozofska epizoda. Top 10 Dylana.
    13.03.2008
    10:10:00 sati
    Windwalker
    uredi
  • Madcat

    Ukupna ocjena 94%

    10, 10, 8, 10

    Jedan od najboljih Dilana koji sam ikada procitao. Cak mi je i Freghieri ovde drag, njegov crtez Kena kao lika mi je odlican. Prica i scenario su zakon, dirljivi i duboki. Ken kao lik je...no comment, svaka cast. Duboka epizoda, sjajna, vredna citanja pa i 10 puta. Svaka cast, ne, mislim da vise nema reci da se opise koliko je Nojev Let dobra epizoda.
    02.04.2008
    20:07:00 sati
    Madcat
    uredi
  • Panon

    Ukupna ocjena 83%

    9, 8, 8, 8

    Svidjela mi se ova epizoda. Nema teških filozofiranja, a strip se lako čita bez zamora. Kao što su neki već rekli, Birdy me odmah podsjetio na Johnnyja Freaka.
    30.12.2008
    20:54:00 sati
    Panon
    uredi
  • Opti

    Ukupna ocjena 79%

    8, 8, 9, 4

    Dopadljiva priča krcata zanimljivim likovima i Sclavijevim jeftinim pokušajima dubine (što nije baš dopadljivo). Scene s pticama su ako ne pretenciozne onda nepotrebne, kao da je autor prvo smislio naslov i onda se probao nadovezati na to iako bi priča mogla teći savršeno i bez ptica.
    Crtež odličan, naslovnica šugava.
    17.07.2009
    18:49:00 sati
    Opti
    uredi
  • drogsy

    Ukupna ocjena 97%

    10, 9, 10, 10

    Epizoda koja spada u sam vrh serijala. Maestralno vođenje priče pomoću poneke onirističke sekvence i izvrsnih dijaloga između Dylana i, poludjelog od depresije, Kena Harella, sjanih scena poput one na odlagalištu smeća, odličnog kraja i Freghierija na svom crtačkom vrhuncu, jednostavno kao da "mole" da se ovo remek-djelo ekranizira.

    19.02.2010
    11:26:00 sati
    drogsy
    uredi
  • Andrey

    Ukupna ocjena 95%

    10, 10, 9, 8

    Kada san prije par godina ovaj strip prvi puta pročitao malo me je zasmetala patetika i neuvjerljiva kriminalistička pozadina priče,danas mi to više nije važno pa na Sclavijeve/Marcheselijeve scenarije drugačije gledam i samim time su mi još bolji i draži.Znači ovo je jedna kompleksna,alegorijska priča melankoličnog i depresivnog ugođaja.Ali da ne bude pre depresivna pobrinuo se naravno Groucho ali i u ostalim dijalozima imamo solidnu količinu humora.Mislim da je ovo još jedan primjer gdje nisu životinje-Sclavijeva velika ljubav prepatetični motivi.Jako mi se i sviđa kako je Ken prikazan sa lažnim osmijehom koji je ironičan i groteskan.To postaje još bolje kada je umro,lažni osmijeh je zamijenjen pravim-umro je i oslobodio se.Mislim da je Ken zapravo isto dio Dylanove ličnosti koja je psihotična i nekontrolirana i tako obješnjavam što je bez problema on krenuo na put s njim.Onda zapravo su svi sudionici "puta oslobođenja"-uključujići i sokola ubojicu međusobno jedna ličnost.Ako je to zaista bilo na umu scenarista-fenomenalno.Tada bi se i dala objasniti naslovnica i naivan zaplet.Rasplet je genijalan,izvrsno odrađen kada priča naglo prestaje-nagli skok u budućnost pa opet u prošlost.Prekrasan strip.Fregheriejv crtež je baš prikladan,atmosferičan,izvrsni su mi i kontrasti svjetla i sjena,njegov po meni najbolji rad.Naslovnica je izvrsno nacrtana ali slaba ideja,recenzetova bi bila puno bolja.Kraj je dvoznačan;optimističan ili upravo suprotno,zadnja slika i zadnja didaskalija u možebitnom kontrastu ali svakako nada kod S&M postoji.

    17.04.2010
    22:22:00 sati
    Andrey
    uredi
  • acestroke

    Ukupna ocjena 66%

    6, 7, 6, 9

    Ovu pricu sam procito dva put, i jos uvijek ne vidim sta ljudi u njoj vide da je tako dobro da zasluzuje 85%.  Freghieriev crtez je los, kao i uvijek - on mi nikad nije bio omiljen; njegov Dylan i ne izgleda kao onaj Dylan iz mog djetinstva, i upste ne mogu da razumijem kako on jos uvijek crta za Bonelija.  Prica je ok, i malo zbunljiva : zasto se zove Nojev Let?  Gdje su nojevi?  Zasto one sve scene sa pticama?  Ili nisam razumio, ili se ovo stvarno nije kliknulo sa mnom.  Naslovnica mi se puno svidja: onaj tip sto davi Dylana (Ken Harrel) izgleda kao Batmanov protivnik The Joker.  Prica kao prica ima tuznu atmosferu, veoma poetsku, i kraj uopste nisam shvatio: zasto je Ken morao da umre na tako glup nacin (ptice napadnu policiju i jedan policajac, dok se brani od ptica, slucajno upuca Kena; ma daj covjece... !)?  Neke scene iz ove price ce mi ostati u pamcenju dugo vremena, ali ne vjerujem da cu je ikad vise procitat.

    28.04.2010
    22:06:00 sati
    acestroke
    uredi
  • Spock

    Ukupna ocjena 74%

    8, 8, 8, 2

    EDIT 28.08.2018.

    Nakon što me kolega Sarghan nagovorio na ponovno čitanje ove epizode s zanimljivim zapažanjem koje povezuje ovu priču s legendarnom pričom istog tandema (#121: Dok vas smrt ne rastavi), malo su bolji dojmovi - možda i zbog tog detalja. Naime, poveznica bi bila Birdy. U ovoj priči riječ je o izmišljenom liku koji je u Dylanovoj glavi završio na otoku ptica. U drugoj priči otok istog izgleda se zove Birdy, a Dylan opet umišlja stvari. Ovdje je umislio da je na tom otoku istoga izgleda i imena (Birdy) završila njegova nesretna Lillie, a tu se i vjenčao s njom, barem u mislima ili nekoj paralelnoj dimenziji.
    To podudaranje nije slučajno, jer su obje priče napisali Sclavi i Marcheselli, ali ja ne vidim neku bitniju nit poveznicu. Možda bi trebalo odgovor tražiti u ostalim njihovim pričama.
    U oba slučaja je riječ o umišljenim događajima od strane Dylana i to u pričama jasno stoji.

     

    Iako zanimljiva, ova priča kvalitetom se nikako ne može mjeriti s gore navedenom, a pogotovo ne s antologijskom #74: Dugački pozdrav. Te dvije epizode su vrhunac Dylan Doga.

    Ima previše patetike i ne mogu se oteti dojmu da je to sve već viđeno. Nadalje, ta ubojstva djevojaka su nelogična i previše slučajna, a o razlozima i načinu ubojstava ne treba ni pričati. Priča je bila i više nego zanimljiva i bez toga. Istina, scenarističko iznenađenje i kompletna promjena vremena, teme i mjesta radnje je iznenađujuća i više nego originalna, ali tada slijedi neuvjerljivo razrješenje i obračun sa starcem i sokolom.

     

    Freghieri mi je ranije bio odličan, ali s vremenom mi je počeo ići na živce. Uvijek ista lica, pogotovo žena! Naslovnica potpuno promašena. 

     

    Uz zanimljiv i gore naveden detalj kojeg je kolega Sarghan primijetio, ovu priču izdiže iznad prosjeka pitanje kojeg si obožavatelj Sclavijevih djela postavlja nakon čitanja:

    "Koliko je luđaka bilo u Bubi?"


    Četiri (mislim da ne)

    Tri (nadam se)

    Dva (nadam se da ne)

    Samo jedan (e to bi tek bila katastrofa)

    05.05.2010
    21:32:00 sati
    Spock
    uredi
  • Ukupna ocjena 68%

    5, 5, 10, 8

    Solidna epizoda,Freghieri ubedljivo najbolji crtac Dilana!

    09.08.2010
    23:51:00 sati
    dragan94
    uredi
  • Ukupna ocjena 52%

    5, 2, 8, 7

    Sve skupa mi je prepatetično. Kraj je totalno predvidljiv.Ovo mi je jednostavno loše.

    21.05.2012
    17:03:00 sati
    tekumze
    uredi
  • cod83

    Ukupna ocjena 96%

    10, 10, 9, 9

    28.03.2013
    23:06:00 sati
    cod83
    uredi
  • doktor78

    Ukupna ocjena 78%

    8, 7, 9, 6

    Iako se osjeća sclavijevski štih u ovoj priči, ipak nije to - to. Uspoređivati je sa genijalnim "Dugačkim pozdravom" ili "Dok vas smrt ne rastavi" mi je pomalo jeretički.

    09.08.2013
    12:08:00 sati
    doktor78
    uredi
  • Tutta

    Ukupna ocjena 63%

    6, 4, 9, 6

    A sto reci. Prvih dvadesetak stranica,ala brale,ovo ce dobra prica biti. Dva bivsa prijatelja se susrecu. Bivsa,postaje pokojnica. Aj da vidimo dalje.Sjede cijela ekipa u kola i krenu. Na benzinskoj je bilo jos ok,al onda sve sto je slijedilo,dosadno,lose i bez veze. Crtez mi je vrlo dobar, svaka cast G.Freghieriju.

    08.10.2013
    03:11:00 sati
    Tutta
    uredi
  • Ukupna ocjena 79%

    8, 8, 8, 7

    02.01.2014
    23:38:00 sati
    dylan_dog12
    uredi
  • supermark

    Ukupna ocjena 99%

    10, 10, 10, 9

    najgenijalniji strip ikad izdan od bonellija

    15.02.2014
    23:27:00 sati
    supermark
    uredi
  • Stripmen

    Ukupna ocjena 72%

    8, 7, 7, 6

    Odlična epizoda.

    29.09.2014
    10:53:00 sati
    Stripmen
    uredi
  • velka031

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    26.11.2014
    22:44:00 sati
    velka031
    uredi
  • RadioClash

    Ukupna ocjena 79%

    8, 9, 8, 4

    20.09.2016
    14:41:00 sati
    RadioClash
    uredi
  • DividerOfShadows

    Ukupna ocjena 83%

    9, 8, 9, 5

    Ovu sam priču pročitao nedavno i svidjela mi se ponovna upotreba "sanjarskog štiha" (npr. Dylanovo pamćenje posljednjeg Birdyjevog leta) po kojem su Sclavi i Marcheselli ispekli zanat (primjer "Dugački pozdrav"). Dylanu se na taj način dodjeljuje nova dimenzija koja bi po važnosti trebala biti ravnopravnija njegovoj uobičajenoj svakodnevnici punoj noćnih mora i raznih čudovišta jer jednakom žestinom privlači čitatelje (naročito mene) ovog stripa. Svidjela su mi se i razna Dylanova i Kenova promišljanja i kontemplacije jer uvode dosta dobre filozofske elemente u priču. 

    Priča je sama po sebi odlična te (kao što je i autor recenzije naveo pod zanimljivostima) primjećujem utjecaj knjige "Galeb Jonathan Livingston" Richarda Bacha koja je meni osobno jedna od najdražih književnih djela. Freghierijev stil crtanja dovoljno je dobar za ovaj strip. Jedino smatram da je naslovnica mogla biti puno bolja jer se ova pomalo kosi s atmosferom same priče; po mojem bi mišljenju bilo prikladnije da predstavlja Dylana i Birdyja na litici kako promatraju suncem obasjani otok ptica koji im je, naposlijetku, ipak bio krajnji cilj.

    18.01.2017
    14:42:00 sati
    DividerOfShadows
    uredi
  • Jocko

    Ukupna ocjena 97%

    10, 10, 10, 7

    U prilog tezi da je Cijuci (odnosno Birdy) zapravo Kenov alter ego, koju je izneo Leo Charm (a i sam Dilan u jednom trenutku u stripu), ide činjenica da se ptice ne spominju samo i isljučivo NAKON što je Ken upoznao Birdy-a. Ako se sećate, strip počinje sovom koja izlazi iz televizora, zatim nojem itd itd... Ken je već tada bio opsednut pticama, iako nam pisci ne govore mnogo o tome.
    Leo Charm je takođe lepo primetio ono što mi je promaklo - da se u članku spominju Dilan, Ken, pa i Gručo i Buba - ali ne i Birdy. No Dilan i Gručo vide Birdy-a, ali to ionako nije neki ključan dokaz da je Birdy stvaran. Najzad, strip govori i o duhovima, koji imaju značajnu ulogu u stripu. Tako se i Birdy može posmatrati i kao stvaran i kao imaginarni lik - deo Kena koji želi da okusi slobodu.
    Nekoliko razmišljanja o stripu:
    - Strip je prepun kvalitetnih citata, koji pogađaju u samu metu. Jesu patetični na momente, ali sve zavisi od toga KAKO se čita. Ako probate da čitate Gručovim glasom, kao da to on izgovara, ne da neće zvučati patetično, već će još zvučati i sarkastično/oporo/vrcavo. Šteta što strip kao medijum nema zvuk i naratora, tako bi se sigurno izbegao dobar deo patetičnosti, koja zvuči tako samo na papiru.
    - Drago mi je što je ovde naglasak na muškim likovima, a ženski, iako su svedeni na najmanju meru (duhovi su i sporedni likovi), ipak još više upotpunjuju strip. Ken je jako tragičan lik, i jedan od onih koji se pamte, kao i Birdy.
    - Scenaristički, ako izuzmem onaj iznenadni napad galebova na kraju a u stilu Hičkokovih Ptica, strip je savršen. Onaj rez u magli me je zbunio, ali autori su i igrali na kartu iznenađenja - u tome je sva čar. Da je obrnuto ne bi valjalo nikako. Ovako emocionalno nabijena scena ide na sam kraj, a misterija oko ubistva nešto pre, sa maglom kao vezivnim tkivom.
    - U stripu ima humora, uglavnom kroz Gručove fore koje dominiraju, ali i drugačije - seljak roda i 12 dece. Osim humora ima i kvalitetnih dijaloga, kao i ona balada o stvarima, koja iznosi dobru poentu.
    - Strip je obogaćen prikazima ptica. O svakoj su date neke više ili manje uobičajene informacije. Neretko manje, kao o sokolu i sl. Poenta ovih prikaza je mnogo dublja nego što su prikazi mesta koje Marti Misterija obilazi u svojim stripovima. Dok Castelli davi sa svojim šturim podacima, Sclavi i M. to ne rade sa pticama u ovom slučaju. Poenta pričica o pticama je potpuno drugačija, i savršeno se uklapa u samu priču.
    - Aluzije na ptice nisu samo prilikom spominjanja ptica. Takođe u više navrata Birdy je upoređen sa pticom (ispao iz gnezda...slomljeno jedno krilo.,mislim ruka/ ne znam ima li budućnosti ali letom je izazivam / i ptica život provodi u kavezu, treba joj vremena i vežbe za let... pod time je Ken mislio i na Birdya koji nikada do tada nije leteo jer je život proveo u Harlech ludnici - kavezu; a misli i na sebe, koji je živeo u kavezu od života i nije do sada leteo: ''čitav život stojim na rubu ponora.'')
    - Priča o dekici, njegovoj ženi i kanarincu je takođe sjajna. I dekica je umro sa osmehom na krvlju umazanim usnama kao i Ken. Kanarinac je u priči ključan. Njemu je dato da okusi slobodu, ali je život proveo u zatvoru i na njega to otkriće, kako nigde više ne može biti slobodan, kobno utiče, te umire poražen. Za njega sloboda nema smisla - ceo svet mu je kavez. Stvar percepcije, kao i u Kenovom slučaju.
    - Naziv stripa, nojev let, je savršen. Šteta što Acestroke-u epizoda nije kliknula, inače ne bi ni pitao zašto se strip tako zove i gde su nojevi. Iako je prikaz noja dat na početku i više ga nigde nema, noj postaje i ostaje metafora do samog kraja stripa. Noj je u stripu poleteo (element na granici sna i jave), ali Birdy nije. Nije jer u stvarnosti nojevi ne lete. Njihov se let završava propašću. Padom. Sunovratom. Ali ne i u Dilanovim sećanjima... koja su nemoguća.

    Što se crteža tiče, pročitao sam za sada solidan broj Freghierijevih epizoda i mogu reći da mu je ovo najbolji rad za sada. I do sada. Gotovo da ne mogu da zamislim da može bolje od ovoga. Ima on epizoda gde se vidi da ne daje sve od sebe, ali ovde su ga pisci priče stisli da da maksimum i to se i vidi. Prekrasne sličice prirode, emocije na licima Birdy-a, ali ne i Kena jer je ''poker-joker-face''... Zapravo ovo mi je mnogo bolje nacrtano nego Dugački pozdrav, koji je max za ocenu 8. Freghierijev crtež mi se više sviđa od Ambrosinijevog (ako ne računamo prve dve epizode koje je Ambr. crtao), tako da je on i bolji izbor za ovu epizodu. Ovo je epizoda k'o stvorena za Casertana, ali za sada mi je ovo Freghierijev najbolji rad na Dilanu.
    Što se naslovne tiče, i ovakva je prilično solidna (kao da govori o nekom ljubitelju ptica koji radi u cirkusu i koji liči na Jokera, a samo mesto dešavanja na naslovnoj je cirkuska kamp prikolica?!) ali recenzentova sa 'ekipom iz bube' bi bila pun pogodak. Šteta što se ovi iz Bonelija nekad ne ugledaju na američke naslovne, koje često pogađaju u suštinu.

    04.06.2017
    15:22:00 sati
    Jocko
    uredi
  • King Warrior

    Ukupna ocjena 74%

    8, 7, 9, 2

    Ima ova prica dvije strane, svoje dobre i lose elemente. S jedne strane fino ispricana epizoda, nije naporna i emotivna je, a i Freghieri je ovdje bolji nego ikad prije ili poslije. S druge strane moglo bi se reci da je prica pateticna, ima praznog hoda sa encikopledijskim citatima o pticama, nepotrebno ubacivanje duhova. Sve u svemu soldina epizoda. 

    14.07.2017
    09:12:00 sati
    King Warrior
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 58%

    5, 5, 7, 7

    Solidna epizoda. Dijela se sjećam od davnog čitanja. Zanimljivo kako Dylan često ima prijatelje koji se jednokratno pojavljuju u ponekoj epizodi u kojoj i skončaju. Freghieria nisam nikad previše preferirao.

    16.08.2017
    13:03:00 sati
    hrvoje23
    uredi

Anketa

Što vam je najinteresantnije na stripovi.com?

Rezultati

Arhiva

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

Aukcije

Forum