Arakne

Dylan Dog

DD SD 32/33 | 188 str.

Nakon posjete zgodne Lydie Bord, zene kojoj je nestao njezin otac Julius, Dylan uzima njen slucaj i odlazi u Llandlow, mali gradic u planinama Walesa . . .

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 67%

Priča 7

Scenarij 8

Crtež 5

Naslovnica 7

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 65%

P*6

S*6

C*7

N*6

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Nojev let - Arakne - Proročanstvo
    DD LIB 37
  • Arakne
    DD SD 32
  • Proročanstvo
    DD SD 33

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • Aracne
    DD SR 110
  • La profezia
    DD SR 111

ZANIMLJIVOSTI

  • Arakne: pauk na grckom jeziku, rijec cije je porijeklo iz grcko-rumunjske mitologije. (Arachne was a great mortal weaver who boasted that her skill was greater than that of Minerva, the Latin parallel of Pallas Athena, goddess of crafts. Arachne refused to acknowledge that her knowledge came, in part at least, from the goddess. The offended goddess set a contest between the two weavers. Athena won the contest. Athena,the goddess turned Arachne into a spider).
  • Mali gradic Llandlow stvarno postoji u Walesu, u Engleskoj, i nije samo rezultat maste Manfredijevog uma. Lociran je 24 km jugozapadno od Cardiffa.

Slicna kao prethodne Dylanove dvostruke episode (Dvorac Straha/Dama u Crnom, & Misterij Ramblyna/Pecinska Zvijer), ova prica nosi naseg istrazivaca nocnih mora daleko od Londona, do malog gradica gdje nista nije kao sto izgleda. Llandlow je malo, mracno mjesto gdje stanovnici imaju previse tajni, i moguce je da pripadaju nekoj sekti koja vjeruje u ogromne bogove-paukove. Dylan je iznenađen kad sazna da jedini hotel u Llandlow ima veoma poznato ime – "Dylanov Hotel". Je li ovo sudbina, ili nekakav koban znak?

Llandlow ima dosta sumnjivih tipova: crnokosi djecak Llewelyn Flint, koji se rodio gluhonijem, i koji hoce nesto da kaze, ali niko ga ne moze cuti; serif gradica, Martin Wales, koji kaze Dylanu da je Llandlow, “malo mjesto u kojemu se svi poznaju i dosađuju na jednak nacin. Trebao nam je potres da bi nas malo razdrmao.” Onda imamo one klasicne elemente nepoznatog mjesta: mracne ulice, covjek u kisnom kaputu koji prati Dylana po noci, stara legenda o ovom malom gradu koja nije bas prirodna, voajeri u hotelima (izgleda da Dylan stvarno obozava zene – ko bi rekao?!), i konacno rjesenje o nestanku Juliusa Borda.

Kao u velicini Dylanovih epizoda, neko je konacno ubijen, i sumnja pada na stanovnike Llandlowa. Ovdje je meni bilo tesko razlikovati stanovnike jednog od drugoga, zato sto u Roijevim rukama oni svi izgledaju slicno. Nisam nikad bio fan njegovog rada, za razliku od hiljade drugih clanova ovog sajta, koji smatraju da je covjek ‘genije’ I ‘legenda’ sto se tice Dylanovih crtaca. Meni nekako Roijev crtez izgleda amaterski, kao da je covjek poceo da crta pa nikad nije zavrsio rad; i svijet koji on crta uvijek izgleda mutan, kao da ga mi gledamo kroz prljavi prozor. A najveci problem je sto njegovi likovi svi izgledaju isto: moze li mi neko reci ko je ko u ovoj prici? Osim Dylana, Groucha i Lydije, svi ostali stanovnici Llandlowa izgledaju isto, sto u stvari nije najbolji kompliment crtacu (tsk, tsk, tsk Roi).

Scenarij Gianfranca Manfredija je, ipak, nekako dobar, i iako ne mogu reci da mi se ova prica bas obozava, mogu da kazem da mi se nekako sviđa. Njegovi ljudi mogu biti ozbiljni i duhoviti, u istom trenutku, I da nikad ne izgube svoju ljudsku prirodu. Kao Sclavi, Manfredi zna Dylana I njegove mane, I zato sredinom epizode Dylan i Lydia konacno vode ljubav – jedna od njegovih omiljenih hobija. Kasnije, kad on privuce Sektu Paukova, i stanovnike koji su veliki vjernici tog kulta, ova prica pređe u besmislenu fazu - ali dok je ovo ipak Dylan Dog, besmislenost je dozvoljena.

Na kraju, u trenutku kad je Dylan zavezan kao zarobljenik Sekte Pauka, i kad ga kulta zeli zrtvovati u centru Llandlowa, u pomoc mu kao i obično stiže Groucho, zajedno sa Llewelynom Flintom, te oni zajedno odluce da se bore protiv ogromnih paukova koji su ih okruzili! Da nije bilo pravednih stanovnika koji su se pridružili borbi, ne bi tako lako savladali te gigantske bube, i prezivjeli da se bore jos jedan dan. Pocujmo ovaj dobar razgovor između Groucha i Dylana pri kraju epizode:

Dylan: Pa, stari moj, napokon si dobio i jednu slavnu zgodu za svoju autobiografiju.
Groucho: Na zalost, ne valja. Istinita je i vjerodostojna pa joj nitko nece vjerovati.

Sve u svemu, prilicno dobra prica i scenarij, koji bi svakako zasluzivali bolji crtez, primjerice Casertana, Piccatta, ili M&G. Tako je, rekao sam M&G, u inat svima vama obozavateljima Roija! ;) Sad kad ovo znate, bacite mi svoje najbolje argumente!

Naprijed

DD SD 31 Nojev let

DD SD 34 Bliski susreti

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • DeeCay

    Ukupna ocjena 63%

    6, 5, 8, 6

    Maybe I can say a thing or two on the subject… ;) M&G better than Roi? No way. I like Roi's grotesque approach, that gruesome and unclear imagery… As for scenario, maybe just too slow-pasted narration, reminds me of a Stephen King's horror soap-operas about small secluded towns lost in time with odd townsfolk; there's a little bit of classic greco-roman mithology (Arachne the Weaver) and DD continuity. And there's an end with an (un)expected twist. Just average.

    31.05.2010
    23:04:00 sati
    DeeCay
    uredi
  • SenG

    Ukupna ocjena 72%

    6, 7, 9, 6

    Beauty really is in the eye of the beholder... I for one could never stomach M&G - they are my my least favourite DD artist(s), after Picatto, who holds the last spot hands-down (incidentaly, this is also how he draws). Roi and Brindsi (and Mari from NN) are the ones who I admire the most.

    31.05.2010
    23:13:00 sati
    SenG
    uredi
  • Opti

    Ukupna ocjena 38%

    2, 5, 4, 5

    črmbkš

     

    @zagor te-nay: you broke the harmony :P

    31.05.2010
    23:14:00 sati
    Opti
    uredi
  • Zagor-te-nay

    Ukupna ocjena 82%

    7, 8, 10, 7

    Inaće, strip je solidan, svidija mi se, Roi rastura, al je početak puno bolji od kraja. Atmosfera zakon.

    31.05.2010
    23:37:00 sati
    Zagor-te-nay
    uredi
  • King Warrior

    Ukupna ocjena 59%

    6, 6, 6, 5

    多么愚笨的是您人们?

    01.06.2010
    07:33:00 sati
    King Warrior
    uredi
  • Panon

    Ukupna ocjena 83%

    8, 7, 10, 8

    Epizoda je jako dobra i posebno mi se svidjelo povezivanje Walesa i antičke Grčke preko trgovačkih veza. Svake pohvale Roiju su suvišne, tip je naprosto odličan. Jedino mi je Stanova druga naslovna slabija, s toliko sive boje.

    01.06.2010
    09:44:00 sati
    Panon
    uredi
  • docA

    Ukupna ocjena 78%

    7, 6, 10, 9

    "...u inat svima vama obozavateljima Roija!"

     

    Ma pazi sta mi rece?!

    (povracam..i jos mi se povraca...BLJUAAAARGH! Jebem ti, kao da sam celu noc mesao tekilu, niksicko i baltik votku)

    Ne ostavljam komentare na recenzije, ali sam u ovom slucaju morao da dam komentar...da, komentar na explicit gospodina recenzenta! 

     

     

     

     

    02.06.2010
    03:11:00 sati
    docA
    uredi
  • Spock

    Ukupna ocjena 56%

    6, 6, 5, 5

    Slažem se s recenzentom po pitanju crteža. Uvjerljivo Roi-jev najgori uradak. Crtež je nerazumljiv, a protagonisti svi isto izgledaju. Priča ništa posebno.

    02.06.2010
    06:21:00 sati
    Spock
    uredi
  • Lucy Liu

    Ukupna ocjena 73%

    10, 10, 1, 10

    Iako sam pročitao samo drugi dio,epizoda mi se jako svidjela,i da,Roi je koma.

    06.06.2010
    09:58:00 sati
    Lucy Liu
    uredi
  • Pajtos

    Ukupna ocjena 81%

    7, 7, 10, 9

    06.06.2010
    21:58:00 sati
    Pajtos
    uredi
  • Barker

    Ukupna ocjena 37%

    3, 3, 5, 4

    ocito je ovo jos jedna stilska vezba manfredija za mv-a u najavi. umesto gradica u velsu ubacite ovde jedno izgubljeno indijansko pleme ili gradic  sa doseljenicima zaboravljen i od boga negde u pustarama arizone, zamenite dilana i gruca sa magicnim i poom i to bi bilo to.

    iako sam bio siguran da cu nalupati jedinice, ipak ovo danasnje citanje nije bilo totalno mucenje. misterije ima u dovoljnim kolicinama, teorija zavere radi solidno, ljudi-pauci su uistinu odvratni, (ne)ocekivani rasplet na kraju je ocekivan :), gruco iako ima veliku ulogu u spasavanju situacije na kraju ipak biva posprdan (gruco, ubijas vec mrtvog pauka! :roll eyes: )

    nejasnoci crteza znatno doprinosi i sivi papir kojim nas je u ovom broju pocastila sd.

    stano se nije bas pretrgo, prva naslovnica je ok, jeziva prilika koja ljulja kolevku sa prevrnutim krstom je sasvim dovoljna za ove kapljice znoja na celu, ali druga je cisti fuseraj.

    22.07.2010
    18:45:00 sati
    Barker
    uredi
  • Stripmen

    Ukupna ocjena 60%

    8, 8, 1, 9

    Davno sam pročitao ovu priču najviše mi je ostala u sećanju je to kako sam teškom mukom nabavio ARAKNE.Priča nije loša, nemam običaj pljuvati po ni jednom strip crtaču no ovaj je crtež živa KATASTROFA.

    30.07.2010
    01:15:00 sati
    Stripmen
    uredi
  • drogsy

    Ukupna ocjena 65%

    6, 6, 7, 8

    Pa ne znam baš... Ova epizoda nam svojom solidnošću samo potvrđuje da dvodijene epizode u DD-u nisu prijeko potrebne. Roi solidan, mada mi se njegovi raniji radovi više sviđaju, ali s kasnijima će se već popraviti.

    06.05.2011
    20:42:00 sati
    drogsy
    uredi
  • Ukupna ocjena 61%

    7, 3, 8, 7

    I malo Lovcrafta u Dylanu. Početna atmosfera ko u Lovcraftovim pričama. Nešto se sprema, ne znamo šta, gradi se atmosfera ali onda u ovoj priči sve pada u vodu. Zvršetak je ubitačno loš.

    21.05.2012
    14:17:00 sati
    tekumze
    uredi
  • bjelolasica

    Ukupna ocjena 89%

    9, 10, 8, 8

    Hmmm, Roi ima svoj karakteristični crtež i njegova atmosfera je odlična, ali u ovom slučaju likovi nisu najbolje izvedeni. Priča i scenario su odlični!

    27.06.2013
    23:49:00 sati
    bjelolasica
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 76%

    8, 8, 8, 4

    Volim kad Dylan dođe u neku vukojebinu i onda tamo susreće teške redikule i otkriva lokalne tajne. Ova priča je također vrlo dobro ispala. Horor je na razini zbog pojave ljigavih paukova, svidio mi se lik Martina Walesa pa sam bio razočaran na kraju kad je ispao izdajica a najviše me oduševilo što je Groucho imao veću ulogu, jednu od najvećih dosad. Jedino što mi se ne sviđa su bezvezne naslovne.

    05.08.2013
    17:10:00 sati
    mpavin
    uredi
  • Ukupna ocjena 73%

    7, 7, 8, 7

    02.01.2014
    23:37:00 sati
    dylan_dog12
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 55%

    7, 2, 7, 7

    Veselio sam se ovom dvobroju jer sam sudio po naslovnicama. A još su priče u nastavcima prava rijetkost u Dylanovim pustolovinama. Pauci, čudovišta, pećine, izolirano mjesto, Roi koji to zorno prikazuje; i onda što se više približavamo kraju epizoda se čini sve glupljom. Opet je Bonellijev junak jedan od davnina 'izabrani'.

    16.08.2017
    13:07:00 sati
    hrvoje23
    uredi
  • bonjovi4ever

    Ukupna ocjena 49%

    4, 3, 7, 7

    Koji napor je ovo bio pročitati, ne da mi se ni komentirati, Manfredi zbilja nije ništa vrijedno spomena za Dylana napravio. Roi je dobar crtač, iako ovdje, osobito na početku, pretjeruje s neraspoznatljivošću crteža, na prvih nekoliko stranica nije mi bilo jasno koji vrag se događa... Ali inače je pun pogodak za jezivu atmosferu, pa makar malo pridonosi dojmu ovog mlakog Manfredijevog dvodijelnog smora.

    16.08.2017
    17:56:00 sati
    bonjovi4ever
    uredi
  • Jocko

    Ukupna ocjena 75%

    6, 8, 9, 6

    I ja volim ove epizode u nedođijama, kao npr i Zona sumraka, Naslikani košmar, Iz dubine, Tajne Ramblina, Snovi (specijal) itd...
    Kod priče mi je baš odbojna količina klišea - proročanstvo, ''čoveci''-pauci, odabrani, žrtvovanje, cipke materine...
    Zato jedna šestica, neki bolji prosek. Ali scenario je super. Dečak ima svoju ulogu od samog početka, Gručo takođe, humor je na nivou (čak ga je i previše za moj ukus, naročito Dilan ovde vrca od humorističnih opaski), za likove se ne zna kakve su im namere (išao sam linijom slabijeg otpora i sumnjao u svakog sporednog lika ovde), radnja kao što kaže DeeCay teče sporo i gradi se, ima dosta twistova, a kraj mi čak nije loš ali ni vau - ima humora i akcije, a ne tipičan glupi twist kao Chiaverottijev. Osećaj nakon čitanja je kao da sam pročitao Dilanov specijal, a ne dvodelnu priču redovne serije. Možda i najdraži momenat mi je u Araknama, strane 78-82... Ili sve scene sa Gručom u Proročanstvu.

    Atmosfera ovde igra veliku ulogu, a naročito...
    ...crtež, koji nije ništa gori od bilo kog Roijevog iz tog perioda. Opet da se složim sa Bonjovijem da se na početku ne zna ko pije a ko plaća, ali generalno sviđa mi se... U Araknama je crtež tamniji sa više crne, a u Proročanstvu svetliji.. Ma nema, Roi je tata mata za ovaj tip priča. Lica crta fenomenalno, kadrira odlično, crtež je napet, jeziv... Jedino što, kad god ima akcije, to izgleda zamrljano i užasno, sa puno nekih linija i koječega... Ali ne samo ovde, već u skoro svakom njegovom stripu. Zato mi je za 10 u epizodama poput Poslednjeg čoveka na zemlji ili Igri sa smrću, Mefistu, gde nema puno akcije.
    Ipak mi je sveta četvorka u DD: Piccatto (najdraži), Casertano (najbolji), Roi (najozbiljniji), Brindisi (najnormalniji). Tu su i raniji Dall'Agnol i raniji Siniscalchi, Venturi, Freghieri, pa Stano, MG...

    29.08.2017
    07:44:00 sati
    Jocko
    uredi
  • Hercule Poirot

    Ukupna ocjena 52%

    6, 5, 5, 4

    Ispod prosjeka.

    04.09.2019
    11:28:00 sati
    Hercule Poirot
    uredi
  • Ukupna ocjena 90%

    8, 9, 10, 9

    26.10.2019
    01:33:00 sati
    Zagorfan01
    uredi
  • Ukupna ocjena 59%

    5, 6, 8, 2

    29.03.2021
    15:06:00 sati
    Alex Kross
    uredi
  • prozirna senka

    Ukupna ocjena 33%

    2, 2, 5, 6

    Ja cim sam video tamo neki galles i da je dilan tomas galski pesnik poput tandarabriksa poceo sam sebi da kopam oci (jebem vam mater, vels i velski, konji neopeveani i nepismeni!!!). od tog momenta sam izgubio svako zanimanje za epizodu, a tek i sama tema o nekim tamo paukovima ne da me je zanteresovala...

    07.04.2021
    00:42:00 sati
    prozirna senka
    uredi
  • going going

    Ukupna ocjena 80%

    8, 7, 9, 8

    Pre nego što sam se posvetio čitanju ove dvodelne priče, bacio sam pogled na ocene na recenziji i u komentarima da bih znao šta da očekujem jer Manfredija ne mirišem nešto previše na Dilanu. Ali opet nisam ni dovoljno njegovih priča za Dilana pročitao. Na MVu je odličan.

    I nakon pročitanog stripa moram priznati da sam iznenadjen negativnim ili osrednjin ocenama kolega čitalaca. Možda su u vreme čitanja bili navikniti na Sclavijeva remek dela (mada je i tada tu bio Chiaverotti koji je bio zaslužan za popriličan broj osrednjih, loših do katastrofalnih epizoda) pa im je ovaj Manfredijev, u odnosu na Sclavija, delovao slabije. Ali ova dvodelna epizoda je remek delo za većinu priča posle #200 a posle #300 bolje i da ne spominjem.

    Manfredi vešto stvara atmosferu misterije, straha i jeze u prvoj svesci. U tome mu naravno mnogo pomaže i jako inspirisani Roi (sem u prologu, tu se ne razaznaje ništa i ne zna se ko pije a ko plaća). Dilan i privlačna klijentkinja dolaze u negostoljubivo i zabačeno selo, selo sa strašnom tajnom iz prošlosti, spaljena crkva, zemljotres, legenda o ljudima-paucima itd. Mnogi od ovih elemenata su nam već viđeni u DD svetu, ali ja to ne bih uzeo za zlo epizodi jer su to neki osnovni postulati horror žanra i dilana kao serijala. Horor i jezivih trenutaka u ovoj priči ne manjka: monstruozno čudovište čuvar, transformacije u pauka, vrlo efektna scena kada Lidija i Dilan bivaju prekinuti usred seksa, i kasnija scena žrtvovanja u kojoj Dilan zaposednut od strane pauka treba da ima seks s Lidijom i da je ,,oplodi" u trenutku pomračenja Sunca. Ljudi pa de ćete bolji i zabavniji i luđi horor od ovoga u jednoj neambicioznoj priči? Rasplet je pomalo prelak i banalan ali ne umanjuje previše sveukupan utisak. Takođe pohvala za veliku dozu humora u priči, Gručo je bio odlican i drago mi je da je imao stvarnu ulogu i raspletu a da nije tu samo da ispaljuje fore, a i Dilan je bio neobično duhovit ovog puta.

    Roijev crtez je ovde mozda dostigao vrhunac u stepenu koliko moze biti uznemirujuci i gadan. Da li je to zbog paukova ili je prosto bio inspirisan, ali ovde je skoro pa odlican. Atmosferu koju je napravio ne bi uspeo da izvede ni jedan drugi crtac.

    Stanove naslovne strane interesantne i uznemirujuće, ali nisu bas najbolje izvedene.

    Vrlo dobra priča, da su nam sada ovakve prosečne priče u redovnoj seriji ne bi bilo zime za Dilana.

    08.04.2021
    08:42:00 sati
    going going
    uredi

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

Aukcije

  • ZS 734 Zagor (-5).
    Vrijeme: 23.09.2021 18:15:34
    Prodavač: FFCavle
    Cijena: 20 kn
    Broj ponuda: 7
    Broj pogleda: 303
  • Zagor ZS br.21
    Vrijeme: 26.09.2021 22:25:13
    Prodavač: bicko
    Cijena: 254 kn
    Broj ponuda: 6
    Broj pogleda: 276
  • Zagor ZS br.83
    Vrijeme: 26.09.2021 22:08:54
    Prodavač: bicko
    Cijena: 304 kn
    Broj ponuda: 6
    Broj pogleda: 265
  • ZS-90
    Vrijeme: 27.09.2021 20:09:44
    Prodavač: marac777
    Cijena: 306 kn
    Broj ponuda: 37
    Broj pogleda: 210
  • Zagor ZS br.39
    Vrijeme: 26.09.2021 22:12:52
    Prodavač: bicko
    Cijena: 252 kn
    Broj ponuda: 5
    Broj pogleda: 190

Forum