Phoenix

Dylan Dog

DD SD 45 | 94 str.

Dylanu u stan, tacnije u narucje, ulijece Phoenix, njegova hiperaktivna bivsa djevojka. Sve bi bilo poprilicno normalno da nije jedne male sitnice: prije nesto vise od 5 godina, Phoenix je poginula u saobracajnoj nesreci...

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 76%

Priča 8

Scenarij 7

Crtež 8

Naslovnica 7

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 70%

P*7

S*7

C*6

N*6

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Dok vas smrt ne rastavi - Granica - Phoenix
    DD LIB 41
  • Phoenix
    DD SD 45

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • Phoenix
    DD SR 123

ZANIMLJIVOSTI

  • Lik profesora Adama je ocigledno radjen prema jedinom pravom Jamesu Bondu - Sir Seanu Conneryju.
  • Filmski plakat za Vrtoglavicu iliti Vertiga iza ledja Lullaby/Phoenix (str. 27.); kako stoji na UBC-ovoj recenziji (u jedinoj recenici koju sam znao prevesti :-) ), sama prica je inspirisana Hitchkockovim filmom "Zena koja je zivjela 2 puta".
  • Tema "jedna dusa, a dva t(ij)elaaaa" nije nova za Sclavija - istom se, na malcice drugaciji nacin, bavio i u grozoti zvanoj "Covjek sa 2 zivota".

Ne pamtim da sam u zivotu imao vise posla oko ocjenjivanja neke epizode. Prica i scenarij koji balansiraju u kvaliteti, naslovnica djeluje malcice groteskna (nisam siguran da je Stano potrefio proporcije kako treba), a slag na tortu je crtez kod kojeg sam se prije par godina dvoumio oko dvoznaka: 1 ili 2.

Sama prica nije pretjerano originalna no i takva je prilicno kvalitetna. Zapravo, ona je svojevrsni spoj ideja izrecenih u epizodi "Uspomene na nevidljivog" te zapleta iz gorespomenute "Covjek sa 2 zivota". Dojma sam da je Sclavi ovu pricu i uradio kako bi oprao gorak okus "Covjeka..." o cemu svjedoce pojedina nategnuta scenaristicka rjesenja. Ovdje nema pomahnitalih ubica, ovdje nema demona, zombija, gigantskih kukaca, odbjeglih nosoroga, jednoroga (zapravo, jedini rogovi u prici su oni koje je Dylan nabio Phoenix)... Ovo je prica o krivnji junaka, ali nadasve krivnji Sudbine, te nemilosrdne kucke, koja je uzrok svake ljudske greske. Sudbina nije personifikovana kao jedna od njenih ministrica Smrt - ona je, kao u onoj Pasternakovoj recenici, u svima pomalo.

Sclavi je ovdje pristrasan (i sam je depresivac) - ne osudjuje Lullaby, Damona ili "neku Betty, Helen, ako hocete" za njihovu nesposobnost da preuzmu inicijativu. On osudjuje Sudbinu (zapravo, Boga himself) jer im je zapisao/la vjecitu nesrecu da vjecno balansiraju izmedju postojanja i nepostojanja, jer ih je stvorio netalentovane za zivot. Ili, mozda jos i gore, sto je stvorio druge koji nisu takvi. One koji se bore za svaki sekund zivota, one koji se ne plase promjena nego ih docekuju sa optimizmom. Vjerovatno je Sclavi kroz Damonovo (nehoticno) ubijanje Phoenix iskazao svoju mastariju da nekog od tih, njemu omrazenih, talentovanih ljudi pregazi kamionom. Nije slucajno kao muzicku podlogu odabrao jazz, muziku boli. Interesantno je da Phoenix slusa jazz u 3 ujutro i radi pokrete koji su karakteristicni za disco-muziku. Pretpostavljam da Sclavi smatra je patnja njega i ostalih Antitalenata uzitak za Talente. Ovom prilikom, Sclavi skida aureolu romanticara sa Dylana i prikazuje ga kao preljubnika (OK, preljubnistvo ne mora iskljuciti romanticnost no nije obicaj da heroji nabijaju rogove curama s kojima su u vezi), nas Tiziano je ovdje vise Damon nego Dylan - svog mezimca on stiti za zlocin koji je pocinio i krivnju za to prebacuje na Dylana.

Interesantna je simbolika imena - Phoenix je ona koja se radja kad umre, a Lullaby je uspavanka. Dok slusamo uspavanke (tacnije, dok smo slusali uspavanke kao djeca), padamo u hipnagogiju - niti spavamo niti smo budni. A takva je i Lullaby - ona drijemucka i povremeno proviri da vidi dolazi li Smrt. Usput, objasnjenje imena Lullaby u SD-ovom izdanju je "Ninanana" (?!) sto je jos jedan prilog tezi da je SD svoje citaoce smatrala moronima. Ne bi me zacudilo da je djelatnik firme koja je odustala od Bonellija zbog Digimona i slicnih junaka nastavio sa forsiranjem imena Ninanana.

Kao sto rekoh, scenarij je u pojedinim momentima poprilicno nategnut. Zanima me kako je to Damon Walker od ubogog kamiondzije koji je pocinio ubistvo iz nehata (OK, Smrt kaze da je ona sredila da izadje sa minimalnom kaznom no, pobogu, to je SAD, a ne Balkan!) uspio da se ozeni, zavrsi fakultet i zaposli se "u profesiji" u roku od 5 godina? Posebno ako uzmemo u obzir da spada u grupu Antitalenata. Od izvrsnih detalja, izdvojio bih maestralno Grouchovo podjebavanje osobe koja ga je anketirala preko telefona te eksperiment profesora Adama (komotno mogu reci: "kojeg odlicno glumi Sean Connery") u vezi parapsihologije. Adam mi je ovdje poprilicno nepotreban lik, nema cak ni prvog imena. Umjesto da ubrza pricu, Adam je pomalo usporava i to je malo dosadniji dio price. Bar meni. Smrt je zanimljivo prikazana. Kad je gledamo objektivno, ona je obicna ministrica u sluzbi Sudbine - obavlja posao onako kako joj je to nalozeno. (Opet kritika birokratije, bas kao i u Nevidljivom.) Kad je gledamo kroz oci Lullaby/Phoenix, ona je strasna.

Crtez. Apsolutno najteze za ocijeniti. Estetski gledano, ovo je UZAS! Prvi put kad sam citao epizodu, mislio sam da je Mari ovo crtao metodom "Rorschach". S tim da je i Rorschach imao "citljivijih" crteza. No, u kontekstu price, Mari je jos jednom pokazao da je najbolji docaravac atmosfere u Bonelliju. Svu depresivnost ove price Mari nadopunjuje ogromnim kolicinama crnila. Kao da zeli nacrtati Sclavijevu neizrecenu misao: "(Nas)Zivot nije crno-bijel. On je samo crn." Ipak, nekako mi ne sjeda potpuno "neurednost" kod crteza dok kod vinjete na kojoj Lullaby srece Damona, sudeci po njenim ocima, ona ne vidi ljubav svog zivota nego, u najmanju ruku, Azraila. Na kraju krajeva, Mari je ipak postavio neke standarde i sebi i drugima (obavezno procitati "Jedanaestu zapovijed" i "U ponoru pamcenja" gdje crtez dostize savrsenstvo!) pa mora odrzavati reputaciju.

Zakljucak: procitajte ovu epizodu i slusajte tuznu muziku. Procitajte nakon toga neku knjigu iz realizma ili onaj depresivniji dio Jada mladog Vertera. Ako vam se zgadi zivot nakon toga, zadovoljicete Tiziana Sclavija - velikog pisca i malu dusu.

Naprijed

DD SD 44 Granica

DD SD 46 Vještičji vrh

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • kiky

    Ukupna ocjena 85%

    9, 8, 9, 7

    Natprosječno dobra epizoda; mračna, depresivna, na trenutke ipak pomalo usporena relativno-zanimljivo-dosadnim filozofiranjem o qwerty-tastaturi, ljubavi, reinkarnaciji, sudbini (kojom je Sclavi očito opsjednut, te mu je već bila inspiracija za mnoge epizode DD-a). Ali ipak od početka do kraja epizoda se dobro drži zahvaljujući zanimljivoj radnji i dobro opisanim likovima. Možda je najzanimljiviji profesor Adam, čovjek skeptičan prema nadnaravnim pojavama i varalicama tipa gatare, vidovnjaci i sl, konstantno u svemu tražeći i dokazujući racionalno objašnjenje... dali tu Sclavi izriće opet neki svoj stav? Može biti. Što se tiće Marija kao crtača, ja mu isto dajem visoku ocjenu, jer bez obzira koliko taj crtež naizgled izgleda besmislen i nezgrapan, ne može mu se poreći dinamičnost i sposobnost dočaravanja atmosfere, a večina onirističkih sekvenci u stripu poput kamiona koji uletava u dnevnu sobu ili pomahnitalih konja koji proganjaju Lullaby, jako su dobro crtački dočarane.
    20.10.2004
    14:02:00 sati
    kiky
    uredi
  • Logan

    Ukupna ocjena 76%

    7, 7, 9, 7

    Stvarno Marijev crtež na prvi pogled izgleda užasno,ali u tome je njegova ljepota,u užasu,zato mi se jako sviđa.Solidna priča.
    21.10.2004
    22:58:00 sati
    Logan
    uredi
  • Ukupna ocjena 36%

    5, 5, 1, 3

    Priča je mogla biti i bolje iskorištenija. Ali u svakom slučaju je mnogo bolja od one odvratne i brutalne epizode "Čovjek s dva tijela". Ali ako bi birao između crteža, ta navedena epizoda bi bila mnogo bolja. Crtež je katastrofa, tako da je mnogo bolji onaj crtež iz one extra epizode Oni su među nama. A neuvjerljivo mi je da je taj Dylan zaboravio što je bilo za Phoenix i zašto ju je ostavio. Ona priča o smrti koja je ubila krivu osobu može proći, ali završetak je bezveze. Prosječna epizoda uobičajena za novije epizode Dylan Doga. Ništa posebno.
    31.10.2004
    20:07:00 sati
    hellblazer
    uredi
  • Ukupna ocjena 78%

    8, 7, 9, 6

    Sasvim solidna priča. Mari mi je skroz dobar.
    03.11.2004
    18:09:00 sati
    Verfalk2003
    uredi
  • Barker

    Ukupna ocjena 73%

    7, 8, 8, 4

    Izuzetno tuzna i teskobna prica. A onaj zivotni elan kod Phoenix samo jos vise doprinosi mraku u 99% ovog stripa. Uzasno je kad se desavaju takve stvari (upravo je neki dan autobus usmrtio 15 godisnju devojcicu na povratku iz skole ovde u Skoplju), a pogotovu ako se takvo sto desi vama licno. I posle slusate price da je to bila sudbina, da je tako bilo pisano i da je moralo biti....Uzas, a ti nista ne mozes uciniti da to promenis. I ovde Dylan iznenadjuje- pa on se cak i ne seca zasto je ostavio devojku, a i osecaj krivice mu nije bas impresivan. Ipak neko je i postedjen, zivece, opet igrom sudbine. Mari to prikazuje izuzetno dobro iako povremeno podbaci, a kad je los podseca na loseg Dall'Agnola. Stano kiksa (ponovo).
    05.11.2004
    20:50:00 sati
    Barker
    uredi
  • Ukupna ocjena 75%

    8, 7, 8, 6

    Sclavi se najviše voli igrati apsurdima i kontradikcijama. Ponovo imamo priču o zapisanoj, određenoj Sudbini iskombiniranu sa slučajnošću, tj. greškom, anomalijom Sudbine. Ovakve priče o pogreškama u sistemu (jer Smrt je kod Sclavija točno određen sistem), posebno su mu drage i često ih obrađuje (Dva lica istine, Golkonda, Tri puta nula, itd). Sad, ovdje je to baš ko što reče Heyoka, priča i scenarij variraju u kvaliteti. Dok je relativno dobro objašnjeno kako je došlo do zamjene Phoenix/Lullaby (i ovaj put poznatom Sclavijevom igrom izokretanja, trenutak u kome energična i živahna Phoenix postaje očajna, a izgubljena depresivna Lullaby postaje vesela), napravljen je mali propust oko lika vozača, Damona. On i Lullaby su se poznavali, a budući je on vozio kamion kojim je pregažena Phoenix, to znači da su se njih dvoje morali sresti na mjestu nesreće, a ne kao što je u stripu kad Damon ne zna što je bilo tog poslijepodneva (str. 44). Inače, on je odabran slučajno (hehe), kao i tastatura QWERTY (zanimljiva Sclavijeva pričica i istovremeno besmislena) i postaje figura oko koje se isprepletu dvije sudbine: Phoenix i Lullaby. Priča se, u biti, drži i one poznate, nekome svane dok drugome smrkne, Damon i Lullaby postaju sretni, a za to plaća ceh Phoenix. Znači, u neku ruku, njih dvoje jesu utjecali na sudbinu Phoenix, isto kao što je i Dylan, i evo opet one poznate Sclavijeve: slučajnosti se ne događaju slučajno. Dio sa ESP-om i prof. Adamom je nejasan u cijelom tom kontekstu, pa ga lagano trpamo u bespotreban višak. Primjećujete da Dylan ovaj put nije sreo Smrt? (ranije su se obavezno sretali kad su bili u istoj priči). 100-tka je prošla.
    09.11.2004
    22:28:00 sati
    stinky
    uredi
  • zveky

    Ukupna ocjena 84%

    10, 9, 7, 6

    Odlicna epizoda!Prica je totalni mrak i po kvaliteti definitivno pripada vrhu u serijalu Slobodne Dalmacije,a crtez...dinamican,stvara mracnu atmosferu,vrlo dobro se uklapa u pricu...ali za mene i malo konfuzan,tako da bi ja volio da je i neko drugi.
    24.11.2004
    20:39:00 sati
    zveky
    uredi
  • Aco

    Ukupna ocjena 72%

    9, 7, 6, 6

    Dao bih višu ocjena da je priča rađena na 60-ak stranica.Sam zaplet i objašnjenje su vrlo dobri ali čini mi se da Sclavi na silu razvlači epizodu.Posebno mi je nepotrebno i dosadno događanje kod prof. Alberta.Drugi i još veći minus je Dylan i njegovo zaboravljanje Phoenix.Zna kako je govorila,što je slušala i sl. a ne zna zbog čega ju je ostavio.Srećom,ipak se eto sjetio..Mari u Nathan Neveru funkcionira besprijekorno i daleko je najbolji od svih crtača koji rade na tom junaku,ali u ovoj epizodi mi se uopće ne sviđa.Točno je, da je zaslužan za mračnu atmosferu i da je dobro nacrtao Smrt u kočiji koja ganja Lulaby/Phoenix,ali na nekim stranicama poprilično fuša(posebno kod Dylana,u većim kadrovima,a i sama Smrt mu nije nešto) i generalno gledano ne ostavlja dobar dojam.I naslovnica je u tom stilu.Šteta,moglo je bolje..
    13.12.2004
    12:55:00 sati
    Aco
    uredi
  • crta

    Ukupna ocjena 80%

    8, 8, 8, 8

    sve u svemu jako dobro...al ta prica jedna dusa dva tijelo je malo nepojmljivo...tako da to malo kvari
    19.01.2005
    17:15:00 sati
    crta
    uredi
  • Ukupna ocjena 14%

    2, 1, 1, 2

    Loše.Jako sam se razočarao.
    30.05.2005
    13:17:00 sati
    zerovnik
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 42%

    5, 7, 1, 3

    Ova epizoda mi nije baš nešto posebna, malo je dosadna i scenarij je dosta prazan i zbunjujući. Iako ova epizoda ima rupe u scenariju (kao što su Dylanovo zaboravljanje Phoenix, ono na kraju…itd.)ipak će scenarij od mene dobiti najvišu ocjenu zbog onog detalja da i smrt može pogriješiti kao i svi drugi. Crtež je užasan, birao sam između 1 i 2, (a po mojim ocjenama možete vidjeti što sam odabrao). Kao što sam već nekoliko puta napomenuo, Marijev crtež mi se nikad nije sviđao jer često ne razumijem što je uopće na crtežu, a o licima ne triban ni govoriti. Izuzetci su jedino Nathanove epizode Ljudi sjene i Jedanaesta zapovijed. Naslovnica također slaba. I još moram reći da u ovoj epizodi Groucho totalno razvaljuje s onom anketom:))))
    14.05.2006
    22:37:00 sati
    mpavin
    uredi
  • prozirna senka

    Ukupna ocjena 57%

    8, 8, 1, 6

    Za razliku od recenzenta, ja se uopste nisam dvoumio koju ocenu da dam za crtez. Na stranu sto Marija nikad nisam voleo, jer je brljav, ovde je on katastrofalan. Ko da je umocio svog djoku u tintu i s njim skrabao. Scalvi, s druge strane - sjajan. Iako prica nije originalna, izvlaci je ta atmosfera, teskoba, tuga... koju majstor uspesno plete kroz stranice. Stano opet prosecan.
    03.12.2006
    23:34:00 sati
    prozirna senka
    uredi
  • Ukupna ocjena 67%

    7, 9, 5, 4

    Sclavi je ponovno napisao jednu zanimljivu priču koja briljira sa tematikom, ali grafički zaostaje.  "Dvije duše, jedno tijelo" savršeno funkcionira kao posljedica greške koja se bezuspješno pokušava popraviti, jedino mi nije jasno kako smrt uopće može pogriješiti(vraga umor...) ako je sve zapisano. Grafički me epizoda veoma razočarala. Mari je previše traljav, a njegova neurodnost mi je pokvarila doživljaj atmosfere. Stano je pak bio lijen, što opet nije ništa novo...
    25.09.2007
    21:34:00 sati
    Akul
    uredi
  • Windwalker

    Ukupna ocjena 64%

    6, 6, 7, 7

    Prosječno. Moglo je biti bolje, ali nažalost, nije. Mari se ovdje nije baš iskazao, ali može on puno bolje.
    13.03.2008
    21:03:00 sati
    Windwalker
    uredi
  • Madcat

    Ukupna ocjena 88%

    9, 9, 9, 7

    Odlicna epizoda. Marijev crtez vrlo dobar, prica je dobra, zbunjujuca na pozitivan nacin, i dirljiva. Naslovnica mi je jedino onako, al ne menja celokupni utisak, naravno. :)
    02.04.2008
    20:09:00 sati
    Madcat
    uredi
  • bonjovi4ever

    Ukupna ocjena 79%

    8, 8, 8, 7

    Vrlo dobra epizoda, a što se tiče Marijeva crteža mislim da se on odlično uklapa u epizodu ovakve mračne tematike.
    20.05.2008
    00:10:00 sati
    bonjovi4ever
    uredi
  • Beva

    Ukupna ocjena 89%

    8, 9, 10, 8

    Odlična priča, s odličnom atmosferom i zanimljivom pretpostavkom... Za one nelogičnosti, u stripu se kaže da je Damon NASTAVIO školovanje i diplomirao, što je u 5 godina i više nego moguće... Dakle, možda je nekad odustao od fakulteta pa mu se kasnije vratio... Ni prvi ni zadnji... Mari fenomenalan... Doduše, bolji je u 'Jedanaestoj zapovijedi', ali meni je ono nacrtano bar za 15, tako da je ovdje 10-ka više nego opravdana :) Stano dobar, bio bi i bolji da se malo potrudio oko detalja (kotači, glave konja)... 
    23.07.2008
    12:12:00 sati
    Beva
    uredi
  • flamboyant soul

    Ukupna ocjena 57%

    6, 7, 4, 6

    Ustvari sam ovu epizodu više zapamtio po ulozi Adama (odnosno Seana Conneryja, koji ipak, suprotnu mišljenju recenzenta, nije jedini pravi James Bond, jer svatko tko drži do sebe zna da je to Roger Moore), čovjeka opsjednutog racionalizacijom i ogoljavanjem 'paranormalnog' i paranormalnog (što je svakako u neku ruku sam Tiziano Sclavi), nego po samoj radnji i objašnjenjima čitavog Phoenix/Lullaby fenomena (koji je, uzgred budi rečeno, u dobroj mjeri već viđen i obrađen). Također je interesantno da je Sean Connery (onaj pravi) proveo određeno vrijeme, dok još nije bio slavan, radeći svakojake posliće na lokalnom groblju, pa tako neke scene iz stripa dobijaju dodatnu simboliku. Što se pak tiče ispljuvane epizode ''Čovjeka sa dva života'', to ne samo da je jedna od uspjelijih priča na temu o ljudima koji istovremeno žive, odnosno žele živjeti, neki drugi život, nego je i jedna od onih (kako je @Djole negdje napisao) tipičnih Sclavijevih zapletenih storija u kojima na kraju krajeva niti nemaš potrebu sve 'otplesti' i staviti na svoje mjesto, nego možeš sasvim komotno u njoj uživati ustvari neznajući ništa.
    18.09.2008
    16:26:00 sati
    flamboyant soul
    uredi
  • Panon

    Ukupna ocjena 79%

    7, 8, 9, 7

    Mari je savršen odabir za crtača ove epizode, koja me stvarno ugodno iznenadila izvrsnom pričom. Naslovnica mi se ne sviđa jer je predinamična u odnosu na priču.
    22.12.2008
    01:52:00 sati
    Panon
    uredi
  • Ukupna ocjena 54%

    6, 5, 4, 9

    čudno.mari je užasan.
    01.01.2009
    19:43:00 sati
    Misko iz Darwooda
    uredi
  • Ukupna ocjena 89%

    10, 8, 9, 8

    Preporučena muzička podloga Silver Mt. Zion /Born into Trouble as...../.
    01.05.2009
    10:50:00 sati
    farrar
    uredi
  • Klukas

    Ukupna ocjena 79%

    10, 9, 5, 7

    Majstorski! Dugo nisam pročitao ovako dobrog Dilana! Priča je odlična, a i odlično je izvedena. Stravična i depresivna atmosfera. Također, epizoda mi se čini nekako vrlo sadržajna, a i nekako te natjera da se zamisliš.
    Prije Phoenixa sam pročitao Granicu; možda je i to utjecalo na moje oduševljenje. Ni onda mi se Granica nije svidjela (iako, ponavljam, Chiaverotti mi je ok), a sada - dno dna. Iako i Sclavi ima svojih bisera, zbog ovakvih epizoda: Scla-vi, majstore!
    Istina, scenarij ima nekih "propusta". Naravno da je bezveze to što se Dilan nije mogao ničega sjetiti, ali to nama čitaocima daje draz da čitamo do kraja. Takđjer je malo nejasno upoznavanje Damona i Lullaby, pogotovo, kako je to Stinky primjetio, što su bili na istom mjestu u trenutku nesreće. Ali spreman sam to zanemariti i prepustiti šoku i "jadnom životu u transu".
    Što se tiče Smrti i njene greške - to mi je sasvim ok i daje posebnu draž i završni pečat besmislu i života, i naravno dodatnog humora.
    Crtež mi se nikako ne sviđa. Neke vinjete su odlično legle s obzirom na atmosferu, ali sveukupno - ne.
    Zadivljujuće, Stano ovog puta nije loš.
    19.08.2009
    22:27:00 sati
    Klukas
    uredi
  • King Warrior

    Ukupna ocjena 44%

    6, 6, 2, 2

    Srednja prica. 
    Crtez kao i naslovnica izuzetno losi .
    29.08.2009
    12:33:00 sati
    King Warrior
    uredi
  • Deers

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Definitivno podcijenjena priča.

    Groteskno, mučno, uznemirujuće, pametno, lukavo maštovito- sve od naslovnice do priče i crteža. Čovjek u drugim ljudima, eto što je čovječa duša.

    Može li smrt pogriješiti? Može li?

    UUUUAAAARRRGGGHHHHH!

    05.06.2010
    11:00:00 sati
    Deers
    uredi
  • acestroke

    Ukupna ocjena 54%

    6, 7, 3, 6

    Prva polovica prica je preduga, dosadna, zbunljiva.  Druga polovica je nekako bolja, zato sto saznamo malo vise, ali ipak i kad saznamo, to ne rijesi puno problema koju ova prica donosi.  Stvarno sam bio iznenadjen kad sam procito da je Sclavi napiso ovo; bas se ne zvuci i ne razvija kao njegov scenario.  Crtez Marija je jedan od najgorih koje sam ikad gledo u Dylan Dogu: lijen, ruzan, bez ikakvih detalja, i totalno mrljav.  Kraj price je nekako ok, ali ipak ne sladi onaj gorak ukus u ustima koju prvih 60 stranica gorci.

    Naslovnica je ok, i mislio sam da ce prica biti interesantna kao Stanov rad.  Pri kraju, ni sam vise nisam znao razliku izmedju Lullaby i Phoenix, i stvarno me nije interesovalo.  Onaj kamion je dobra scena, pogotovo kad se iznad njega pojavi ona kocija koju smrt vodi; to je ono iz ovog stripa kojeg nikad necu zaboraviti, ali ostalo?  Dajte mi dan, dva, i nista se vise necu sjecati. 

    06.09.2010
    15:05:00 sati
    acestroke
    uredi
  • Spock

    Ukupna ocjena 63%

    7, 4, 8, 6

    Ovo je puno lošija priča od ovdje na nekoliko mjesta popljuvane "Čovjek s dva života". Za razliku od ove, ta mi je priča odlična. Scenaristički je loše odrađeno; kao da je pisao Chiaverotti, a ne Sclavi. Atmosfera je dobra ponajprije zahvaljujući kontraverznom Marijevom crtežu, ali zbog dosta nejasnog crteža, ipak ne zaslužuje visoku ocjenu.

    24.10.2010
    21:31:00 sati
    Spock
    uredi
  • drogsy

    Ukupna ocjena 82%

    9, 8, 8, 7

    Pročitao opet neki dan i totalno se oduševio idejom "može li smrt pogriješiti?".

    Što se Marija tiče, kad pogledam neke njegove današnje radove, volio bih da je ostao pri stilu kakav je u ovoj epizodi.

    06.05.2011
    20:54:00 sati
    drogsy
    uredi
  • Lucy Liu

    Ukupna ocjena 97%

    10, 10, 9, 10

    Ostala mi je u lijepom sjećanju,i čim sam ju ponovo našao,opet sam se oduševio!

    13.09.2011
    11:03:00 sati
    Lucy Liu
    uredi
  • doktor78

    Ukupna ocjena 83%

    9, 9, 7, 8

    Zanimljiva prica, da Smrt pogrijesi pri odabiru zrtve. Mari ne toliko los kao u nekim drugim radovima

    03.03.2012
    22:28:00 sati
    doktor78
    uredi
  • Ukupna ocjena 96%

    10, 10, 9, 9

    Odlična priča koja potiče na razmišljanje. Marijev crtež je poseban. Naslovnica odlična.

    21.05.2012
    18:56:00 sati
    tekumze
    uredi
  • Gil-galad

    Ukupna ocjena 72%

    8, 7, 7, 6

    Dobra ideja, pa i scenario, uprkos nizu nelogičnosti, koji zaista na momente "presecaju" čitanje, ali dobro... Mari - nije ovo najbolje što ume, ali nije ni najgore... Scene na groblju, magla, onde gde valja izgraditi atmosferu, tu je odličan! Zanimljivo kako, pojedinačno posmatrano, priča, scenario i crtež pate od manjkavosti, ali zajedno uzveši ih, ne mogu da dam niske ocene...

     

    Prilično jeziva tema...

    19.03.2013
    03:53:00 sati
    Gil-galad
    uredi
  • Guzonjin sin

    Ukupna ocjena 40%

    4, 2, 5, 7

    Jedva sam procitao ovo.

    04.04.2013
    00:30:00 sati
    Guzonjin sin
    uredi
  • bjelolasica

    Ukupna ocjena 96%

    10, 9, 10, 9

    Mračno i napeto! Bilo je zanimljivo vidjeti da i teta Smrt ponekad pogriješi.

    29.06.2013
    15:30:00 sati
    bjelolasica
    uredi
  • Ukupna ocjena 74%

    8, 7, 7, 8

    02.01.2014
    23:35:00 sati
    dylan_dog12
    uredi
  • Peci

    Ukupna ocjena 16%

    2, 2, 1, 1

    04.08.2014
    22:23:00 sati
    Peci
    uredi
  • Stripmen

    Ukupna ocjena 70%

    8, 8, 5, 7

    Emocionalna i mračna epizoda.

    29.09.2014
    14:55:00 sati
    Stripmen
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 47%

    4, 5, 5, 5

    Za pročitati i zaboraviti/spremiti na policu.

    06.08.2018
    10:04:00 sati
    hrvoje23
    uredi
  • Jocko

    Ukupna ocjena 75%

    8, 7, 8, 6

    Ne znam šta da mislim o recenziji - recenzent je izneo neka prilično interesantna zapažanja, a ujedno stičem utisak da je dosta samouvereno lupetao u vezi sa nekim stvarima.

    Kad smo kod recenzije, koliko sam ja razumeo, Dilan nije nabio rogove Phoenix sa Muriel - jer potonja to nikad ne bi učinila s Dilanom, koji je odgovoran za smrt njene najbolje drugarice (bar ona to tako vidi, jer je Dilan raskinuo sa Phoenix i time je ''ubio'' a indirektno i zaista ubio). Ne bi učinila ni pre njene smrti, a sigurno ne ni posle - mišljenja sam da je Dilan ispalio Phoenix da bi bio sa Muriel ali do toga nije došlo. Inače Muriel liči na MORGANU - možda ga je zato i privukla?

    Što se lupetanja tiče, mislim da nije ok nazivati Sklavija malom dušom i Antitalentom - bez da jako dobro poznaješ osobu. Zato se trudim da ne gledam delo kroz prizmu autora - a ako mi je za razumevanje dela potrebno poznavanje sAmog autora i / ili njegovih misli, onda to nije uspešno, vanvremensko delo.
    ...

    Nije mi se svidela ova epizoda koliko sam očekivao (i koliko sam pozitivnog čuo o njoj). Kul momenti su tu: Gručovo zajebavanje preko telefona, priča o qwerty-tipkovnici koja odlično popunjava prostor i unosi misteriju (ne slažem se sa Stinkijem da je besmislena, ovde služi kao metafora), pojava profesora (za koga Sklavi naznačava da će Dilan možda opet da sarađuje s njim), nema Blocha što ovoj epizodi (ali i prethodnoj: Granica) daje neki šmek, pa onda oni jezivi video zapisi kad Lullaby u transu priča o prošlim i budućim životima, ljudi koji nisu stvoreni za život i koji dane provode uglavnom žmureći i čekajući smrt (ODLIČNA IDEJA) itd...
    Ali prosto iako je sveukupno dobra epizoda, nije me nešto dirnula, niti bih je opisao kao ''dirljivu, tužnu'' epizodu. Ima elemente prethodne dve priče: i u Granici smo imali osobu koja je 'nerođena', a u Dok vas smrt ne rastavi smo imali Dilanovu ljubav Lilit - mora se priznati da je Phoenix koncipirana kao neka vrsta kopije Dilanovih velikih ljubavi - ima uzrečice, vozi zanimljiv auto, hiperaktivna je... malo mi je ona s njenim osobinama i karakteristikama isuviše usiljeno napisana, kao neka ''velika ljubav wannabe''. Naravno, ona je namerno napisana da bude tako specifična i hiperaktivna da bi odudarala od Lullaby koja je živa a mrtva.
    Već na početku biva pomalo jasno kakav će biti rasplet, ali ono ''meso'' u sredini stripa (oko onog dela gde se pojavljuje Alen i sl) čini da se strip malkice više zaplete i to mu unosi dozu misterije. Inače mi ove epizode poput Čovjeka sa dva života ili Iza zavjese baš i ne leže naročito jer se i meni a u nekim slučajevima (kao npr u Čovjeku) i autoru desi da se pogubi pa se ne zna ko pije ko plaća. Iza zavjese je takođe zbunjoza ali tek pred sam kraj. Ni te dve, ni ova priča mi nisu vrhunske, mada mi je od sve tri pričom najbolja Iza zavjese, ali crtežom najgora.
    Objašnjenje sa Smrti mi je bilo tek jedva ok, mada već viđeno - i više paše Paklenim epizodama. Ovako Smrt radi na kompjuteru i samo je činovnik. Ne sviđa mi se to baš. Takođe i svi pokušaji da se Smrt prikaže kao od krvi i mesa su mi slabašni - npr. kada Smrt kaže kamiondžiji, požuri da ne zakasnimo, to je glupo, jer Smrt nikad ne kasni - sve je zapisano i tako će i biti. Ili ono kako je Smrt imala naporan dan, pa pogrešila, a ko radi taj i greši... Ovo mi je za sada jedan od najslabijih prikaza Smrti u serijalu.
    Ima i dosta nelogičnosti - npr. ono oko Damona Walkera što je recenzent spomenuo. Zatim Dilan se i ne seća zašto je ostavio Phoenix - to je glupo. Doduše, imam opravdanje za ono što se ne seća na početku KO je Phoenix - ne seća se jer zna da je Phoenix mrtva (bar podsvesno ako ne svesno), i kada se Lullaby pojavljuje na vratima on je ne prepoznaje jer odbija da poveruje da je to Phoenix, a čak i kada čuje da je to Phoenix, njegovo peto i po čulo mu govori da tu postoji caka.

    Stinky je izneo zanimljivu teoriju oko Damona: ''On i Lullaby su se poznavali, a budući je on vozio kamion kojim je pregažena Phoenix, to znači da su se njih dvoje morali sresti na mjestu nesreće, a ne kao što je u stripu kad Damon ne zna što je bilo tog poslijepodneva (str. 44).''
    Možda se i nisu morali sresti, jer ako se Lullaby onesvestila, mogla se probuditi u bolnici tek, a i Damon je mogao da izgubi svest ako se skucao. Nije izvesno da su se morali sresti.
    Da, Damon nema šanse da ne zna šta je bilo tog poslepodneva, ali iz njegovog ugla desila se saobraćajka i kasnije zatvor s minimalnom kaznom. Možda ne zna šta se dogodilo s Lullaby, tj ne zna da je bila na mestu nesreće. Nema nikakvog razloga da Dilanu otkrije da je on bio na mestu nesreće i da je on odgovoran za nesreču (to saznajemo na kraju), a šta se desilo s Lullaby tog dana (da je i ona bila na licu mesta) nije znao... Mada uprkos mom pravdanju sklavijevog scenarija, i meni je ovo malo nategnuto - naročito upoznavanje Damona i Lullaby, nesreća i njihov život kad je on izašao iz zatvora. 

    Završnica stripa mi je zbunjujuća. Damon umire. Dilan odlazi kod Lullaby nakon što je čuo da je Damon ubica - zašto odlazi? I da li je onda, ako je verovati Smrti, Lullaby opet kao Phoenix ili šta?


    Kontradiktorno u odnosu na neke komentatore, ali crtež mi nije nešto wow u scenama kada treba da prikaže grandiozne momente (Smrt u kočiji, kamion uleće u sobu...), koliko mi je odličan kada crta Dilana u zamračenoj sobi, izbezumljena lica i sl (četvrti kadar str. 19, poslednji kadar str. 21, prva dva kadra str. 24, četvrti kadar str. 27, drugi kadar str. 48, strana 53, prvi kadar str. 66, strane 72 i 73, prvi kadrovi str. 79, veliki kadar str. 83, strane 85 i 86...).
    Odlično dočarava turobnu atmosferu, a to što je ovo jedan od njegovih ranijih radova na Dilanu dokazuje i to da Dilanovo lice često crta s dosta crnila, u senci, i izbegava da mu nacrta oči. Njegov Dilan je žešći mračnjak. Takođe, kada koristi linije (u šrafuri, pozadini itd) retko kad ih crta skroz prave, već ih izvlači slobodnom rukom, i to čini da crtež izgleda drhtavo - i samim tim amaterski. Takođe crtež izgleda dosta 'pikselasto', to mi se takođe nije baš dopalo.
    Ipak, vidi se da se uigrava i da nije baš svoj na svome, te da je novajlija u Dilanovom svetu.
    Stilom me ovde podseća na Mikea Mignolu, a slično je važilo i za pojedine kadrove DallAgnola u prethodnoj epizodi Granica. Hellboy je nastao 1993-1994... a ovi Dilani tokom 96. Mora da su pokupili malo od Mignole.
    Neki momenti po pitanju crteža koje sam izvadio su za 9, a neki jedva za 7, tako da je opšti utisak jedna solidna 8.


    Naslovna me nikad nije privlačila, ono, kočije, dosadno... Naslov epizode ne ide uz naslovnu. Odabir motiva pogrešan, a i što neko reče - isuviše dinamičan. Ništa posebno, ali ne izgleda uopšte loše pa može jedna šestica.

    11.12.2018
    05:19:00 sati
    Jocko
    uredi
  • Hercule Poirot

    Ukupna ocjena 75%

    8, 8, 7, 6

    Dobar. Emocionalno protkano.

    05.09.2019
    18:00:00 sati
    Hercule Poirot
    uredi
  • Ukupna ocjena 71%

    8, 8, 5, 8

    30.03.2021
    10:05:00 sati
    GrouchoDrugi
    uredi
  • Ukupna ocjena 88%

    9, 10, 8, 7

    30.03.2021
    16:57:00 sati
    Alex Kross
    uredi
  • going going

    Ukupna ocjena 90%

    10, 10, 8, 6

    Pheonix sadrzi sve one elemente, scenaristicka resenja, filozofiju, atmosferu, melanholiju koja je verujem privukla citaoce serijalu. Sve ono najbolje Sclavijevo. A jos je u ovoj epizodi izveo i nadogradnju i kritiku paranormalnih i telekinetickih i parapsiholoskih pojava uvodjenjem lika profesora Adama (pljunutog Sona Konerija) koji ce slicnu ulogu odigrati i u nedavno objavljenoj Sclavijevoj povratnickoj epizodi Posle duge tisine

    I u Pheonixu kao u mnogim Sclavijevim biserima imamo film koji je bio iskrica ideje za Sclavijevu nadogradnju, domastavanje i originalnost. Ovde je to bio Hickokov (po mnogima najbolji) film Vertigo. I posto taj citat nije bas toliko ocigledan i uocljiv isprva Sclavi ga namerno naglasi filmskim plakatom za taj film bas iza ledja glavne junakinje ove price Phoenix odnosno Lullaby. 

    Mari je dosta grublji i ostriji nego sto je kasnije postao. Stil mu je jos uvek neizbrusen. Ali stvara vrlo specificnu i odgovarajucu atmosferu. Sjajan je poslednji kadar sekvence na groblju. Tako dobar kadar a Mari ga je tako neprimetno smestio u poslednji kvadratic u donjem desnom cosku stranice. 

    Stanova naslovna strana preuzima scenu iz stripa ali nesto nedostaje. Nije Stano uspeo u prenosenju motiva, atmosfere ili simbolike price. Cini mi se da je u ovom periodu malo slabiji s naslovnim stranama nego sto je bio pre broja #100 i nakon #150. Mozda je i on bio u krizi i prezasicen, kao i Sclavi?

    12.04.2021
    06:17:00 sati
    going going
    uredi

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Žrtve i krvnici
    Kod: NN LIB 71c
    Ocjena: 96%
    Vrijeme: 9.11.2021. 0:20:00
    Autor: Jerry Krause
    Broj komentara: 1
    Broj pogleda: 2596
  • Crne suze
    Kod: ZG LU 321
    Ocjena: 34%
    Vrijeme: 3.11.2021. 0:10:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 14
    Broj pogleda: 2586
  • Korijeni
    Kod: ZG KRJNUB 1/6
    Ocjena: 82%
    Vrijeme: 25.11.2021. 0:11:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 16
    Broj pogleda: 2556
  • Smrt filmske zvijezde
    Kod: NR LIB 4a
    Ocjena: 57%
    Vrijeme: 21.11.2021. 0:16:00
    Autor: Hercule Poirot
    Broj komentara: 11
    Broj pogleda: 2374
  • Vigilanti
    Kod: ZG LU 316/317
    Ocjena: 41%
    Vrijeme: 28.10.2021. 0:17:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 10
    Broj pogleda: 2234

Aukcije

Forum