Tri puta nula

Dylan Dog

DD SD 47 | 96 str.

Sclavi na vrhuncu kreativnosti, stvara možda i najbolju priču Dylana Doga. Zašto tri puta nula daje nula, te zašto tri podijeljeno s nula daje beskonačnost? Sve to, i mnogo više, u ovoj epizodi koja ruši pravila i spaja nespojivo!

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 93%

Priča 9

Scenarij 10

Crtež 9

Naslovnica 9

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 91%

P*9

S*9

C*9

N*8

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Vještičji vrh - Tri puta nula - Crvena smrt
    DD LIB 42
  • Tri puta nula
    DD SD 47

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • Tre per zero
    DD SR 125

ZANIMLJIVOSTI

  • U ovoj epizodi imamo 'normalnog' Groucha, od kojeg se može puno toga naučiti.
  • Ova priča nastala je nakon prvog Sclavijevog duljeg 'odmora' od Dylana Doga. U tom ciklusu podario nam je i 'Nojev let' i 'Dok vas smrt ne rastavi'.
  • Naziv mjesta 'Bellybutton' Sclavijeva je duhovita dosjetka, pošto belly button na engleskom znači – pupak. Dakle, Bellybutton ili vukojebina ;)
  • Pokušao sam provjeriti istinitost tvrdnje starog Amosa o mačkama. Naime, on tvrdi kako se mačke na prvi znak opasnosti ukipe, i ostaju mirovati satima dok nisu sigurne kako je opasnost prošla. Balkanske mačke ili bježe, ili zastanu na mjestu samo na par sekundi.

Što se događa kad netko ide istraživati nešto što i djeca mogu shvatiti, ali je u istom trenutku jako teško objasniti da je to zaista i točno? Kao na primjer, jednostavna matematička radnja, koja glasi 3 x 0 = 0. Je li tomu doista tako, upitao se simpatični profesor Knock, rođeni Londonac koji jako čudno priča engleski. I mada njegova istraživanja pokazuju upravo suprotno, tj. da tri pomnoženo s nulom daje tri, izgleda da se svemir ne slaže s tim. A kad se svemir ne slaže s nečim, on otvara vrata u beskraj. Ili, kao što kaže citat iz stripa, koji je pak citat Lao Cea: 'Tao stvori jedan, jedan stvori dva, dva stvori tri, a tri stvori sva bića. Tri vrata beskraja su.' Dakle, Sclavi sasvim sigurno nije slučajno odabrao baš trojku, za one koji su se zapitali zašto ne osam puta nula, ako takvih ima. I mada se sam simbol osmice lako transformira u simbol beskonačnosti, ni trojka nije daleko, spojiš par linija i tu si, kao što Brindisi zorno prikazuje na par vinjeta. Profesor Knock, iako nije postigao prvotnu namjenu, uspio je u nečemu puno većem. Nije dokazao svoju jednadžbu, ali je pokrenuo niz zabavnih i čudnih događaja koji čine ovu priču, i na tome mu neizmjerno hvala. E da, usput je otvorio prolaz u nešto što bi vrlo lako mogla biti kakva druga dimenzija, no to je sad manje važno ?

Simptomatično za ovu priču je što počinje recesijom, koja upravo pogađa svijet zadnjih mjeseci, a recesija nastaje, vjerojatno kao i u stvarnosti, najobičnijom glupošću. Zahvaljujući tomu, na scenu stupa Groucho, britak i oštar u kritiziranju svjetskog poretka, a u istom mahu i duhovit. Inače, priča obiluje duhovitim situacijama i dijalozima, što samo potpomaže radnju i podiže atmosferu. Dylan je ovdje više kao pasivni promatrač, uvučen u priču za koju misli da ne sadrži ništa nadnaravno u sebi. Recesija je, pa prihvaća bilo kakav posao. Makar taj posao značio i odlazak Bogu iza nogu i obavljanje uloge običnog dostavljača. Da, običnog dostavljača poslanog da spriječi recesiju i svijet izvuče iz krize, što opet pokazuje da kriza nestaje isto onako kako i nastaje – glupošću.

Sclavi se ovdje igra. Igra se zaplitanjem i ispreplitanjem naoko beznačajnih sitnica, izgovorenih tek onako, usput. Primjerice, Past, izlazeći iz zatvora, komentira: 'Vidi se da je smrt na dopustu.' Na prvo čitanje ta rečenica ne upada u oči, no kasnije postaje jasno kako nam Sclavi crta rješenje, iako zna da ga nećemo prepoznati. To čini kraj još boljim i neočekivanijim.

Uf, čini mi se kao da sam napisao ne znam koliko toga, a u stvari nisam ni zagrebao ispod površine ove slojevite priče. Ono što ju čini posebnom su likovi, tako živopisni i jedinstveni, a opet tako jednostavni. Primjerice, Eugeneova baka, ishlapjela starica koja vjeruje kako joj muž, zaleđen u frižideru, čeka da otkriju lijek protiv raka. Naizgled nebitan lik, no savršeno uklopljen u završetak priče. Zatim trojka, Eugene, Will i Past, pljačkaši od kojih samo jedan završi u zatvoru, i cijelih 18 godina čeka na osvetu. Scena kad Past autostopira do Bellybuttona je antologijska, kao i ona kad ga puštaju iz zatvora. Tu su i Verna i Bert, koji imaju jako velikih problema s hvatanjem jednog purana, koji se kasnije također pokazuje kao važan protagonist priče. Ništa nije tu bez razloga, pa ni kineski prodavač, koji se nakon neuspješnog pokušaja pljačke njegove prodavaonice pretvara u filozofa. Ni narkoman koji je tu pljačku izvršio. Mogu ovako do sutra, i opet ne bih obuhvatio sve. A nije mi to ni cilj, 'Tri puta nula' je priča koju morate pročitati.

Kako završava? Fenomenalno. To je sve što ću reći. Ne želim nikome kvariti užitak čitanja, a oni koji su već pročitali ionako to znaju. Svi komadići slagalice spojeni su u jednu smislenu cjelinu, a čitatelj nakon čitanja ima onaj poluludi osmijeh na usnama, zbog kojeg ga okolina s čuđenjem promatra, pitajući se kako jedan običan strip može tako djelovati na odraslog, zrelog čovjeka. Odgovor bi vjerojatno glasio – kako može biti zreo kad još čita stripove.

Brindisi je ovdje odličan, snježni ugođaj koji traje kroz cijelu priču fenomenalno je dočarao. Likovi su također dobri, dobro smišljeni, simpatični. Kadriranje na momente odlično, ukupni dojam odlična devetka. Za desetku je ipak trebao ponuditi mrvicu više.

Stanova naslovnica je intrigantna i dobra, u duhu 'matematske' priče. Također devetka, možda bi s današnjim kolorom dobila i 10.

I eto nas na kraju. Nadam se da sam vam barem mrvicu dočarao ugođaj priče, koji je meni čak i bitniji od same radnje. Nisam htio puno prepričavati, bio bi to veliki grijeh s moje strane. I molim vas, sjetite se ove priče ponekad, dok vam pahulje snijega padaju po licu, i dok bezuspješno tražite dvije jednake. Podržite profesora Knocka množeći jabuke nulom, i tko zna, možda i vi otvorite vrata beskraja. A možda i ne.. ;)

Naprijed

DD SD 46 Vještičji vrh

DD SD 48 Crvena smrt

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • Barker

    Ukupna ocjena 93%

    9, 10, 9, 9

    Heh, ovo je prica koju sam ja jos poodavno krenuo da recenziram, ali , kao i Bevi, nije mi bas islo, a imao sam velike planove s njom. Ko zna, mozda zato nisam vise nijednu recku uradio nakon ovog "neuspeha". Svejedno, jos jedan dokaz je pred nama- o tome ko je pravi covek za Dilana. Majstor Tiziano u punom naletu, prica pricu u njegovom stilu, naizgled punu besmislica, ali naravno da to nije istina. Kad se sve sklopi u celinu, i trecerazredna smrt ima smisla (!) A u medjuvremenu mozemo da kontemplujemo o zenu, razmatramo u sta i kome verujemo, (khm, "U sta veruje onaj koji ne veruje"), a ne bi bilo lose da oni malo veci znalci iz matisa bace pogled na one proracune na tablama. Ja sam samo prvu tablu letimicno pogledao, te derivacije imaju smisla...Brindisiju sam dao devetku da ne bih kvario ocenu, nekako mi ne prija u zadnje vreme njegov crtez, pre svega vecina likova mi je odbojno nacrtana. Uz izuzetak Dilana i Gruca i ponekog zenskog lika, ostali likovi su mu bas grozni, osobito muskarci i stari ljudi. Stanov nadrealni doprinos ovoj prici odrzava visoku celokupnu ocenu.
    27.05.2009
    18:20:00 sati
    Barker
    uredi
  • kico

    Ukupna ocjena 94%

    9, 9, 10, 10

    Čim sam vidio naslovnicu,znao sam da je to -to! :)
    27.05.2009
    18:29:00 sati
    kico
    uredi
  • Ukupna ocjena 94%

    10, 10, 8, 10

    doista izvrsna priča, ultimativni top 5 dylana.
    27.05.2009
    23:12:00 sati
    Pavel
    uredi
  • Zagor-te-nay

    Ukupna ocjena 91%

    10, 10, 8, 7

    Oduševilo me!
    27.05.2009
    23:41:00 sati
    Zagor-te-nay
    uredi
  • Panon

    Ukupna ocjena 97%

    10, 10, 10, 7

    Konačno da je recenzirana ova odlična epizoda! Jednostavno odlična radnja koja odiše humorom, Grouchovom ironijom, bizarnim događajima,... a opet se sve može objasniti matematičkom jednadžbom. Ovdje ima toliko smiješnih i zabavnih scena i dijaloga da je suvišno to nabrajati, treba pročitati strip i gotovo!
    28.05.2009
    23:33:00 sati
    Panon
    uredi
  • supermark

    Ukupna ocjena 98%

    10, 10, 10, 8

    Fenomenalna epizoda! Jedna od TOP 3 Dylana Doga! Sclavi dokazao genijalnost ovom epizodom koja gradi kvalitetu prvenstveno na humoru. Brindisi odličan, čista desetka (meni najdraži crtač u bonneliju), dok mi je jedino zakazao Stano svojom naslovnicom. Nije loša, ali ova epizoda zaslužuje puno bolje.
    30.05.2009
    17:11:00 sati
    supermark
    uredi
  • Lucy Liu

    Ukupna ocjena 76%

    7, 7, 8, 10

    Ja ovu priču jedva da i jesam razumio,ali me se ipak i svidjela.Naslovnica je ubercool!
    31.05.2009
    14:03:00 sati
    Lucy Liu
    uredi
  • King Warrior

    Ukupna ocjena 98%

    10, 10, 10, 8

    fenomenalna epizoda,odlicna recenzija.
    01.06.2009
    11:16:00 sati
    King Warrior
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    01.06.2009
    15:11:00 sati
    Misko iz Darwooda
    uredi
  • il cattivo

    Ukupna ocjena 97%

    10, 10, 10, 7

    Volim ovakve priče u kojima se treba non stop vraćati natrag kad pročitaš neku stvarčicu koja ti nije odmah jasna.A ovdje bome, do kraja ti baš ništa nije jasno.:)Sclavi na vrhuncu, Brindisi odličan, Stano mi je malo zakazao na naslovnici..mislim da bi jedna tabla profesora Knocka bolje stajala na naslovnici.Ova mi je presvijetla totalno, bez obzira na smisao...
    04.06.2009
    10:51:00 sati
    il cattivo
    uredi
  • Aco

    Ukupna ocjena 86%

    9, 9, 8, 8

    Nakon dugog vremena ponovo uzeh u ruke Dylana i mogu reći da je ovo jedna odlična epizoda.Na prvi pogled konfuzna i razbacana, ali sa jako efektnim završetkom koji sve te događaje i naizgled sasvim različite likove spaja u jednu cjelinu. Odmah se vidi da je ovo Sclavijevo djelo, jer za razliku od ostalih koji kao po pravilu totalno zaj..u kraj, kod njega to nije slučaj. Neznam kojeg bi lika istaknuo, možda baku i purana, pa onog zatvorenika koji 18 godina kopa tunel u ćeliji i taman kad ga je konačno iskopao stiže mu poruka da su ga pomilostili i da je slobodan. Ironija a la Sclavi ! Inteersantan je i taj prikaz nastanka recesije, od čovjeka koji odbije kupiti hladnjak pa do bombastičnih naslova u dnevnom tisku. Crtež je standardno Brindisijevski lijep, posebno ta sniježna kulisa, iako mi on nikako ne paše za horror stripove, jer je previše pedantan i dotjeran, i puno mi je bolji npr. u Brad Barronu ili Texu.  Ima još jedna zanimljivost iako nisam 100% siguran da je točna,naime Dylan se predstavlja kao John Smith, a čini mi se da je to ime koristio i Corto Maltese u "U znaku jarca", kad nakon ranjavanja metkom izgubi pamćenje.A možda sam u krivu, jer sad sam na poslu i nemogu provjerit.
    06.06.2009
    17:26:00 sati
    Aco
    uredi
  • GeneziS

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    GENIJALNO.Sclavi u svom najboljem izdanju.
    07.06.2009
    20:05:00 sati
    GeneziS
    uredi
  • hua

    Ukupna ocjena 77%

    7, 8, 8, 8

    Ta izvestacena filozofija 3x0=3 je u stvari najdosadniji deo stripa i najgluplji. Kad bi izbacili tog profesora koji lupeta, strip bi bio efektniji.
    21.06.2009
    11:25:00 sati
    hua
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 88%

    8, 9, 10, 7

    Haha, kako je Sclavi genijalan. Čitaš strip i kad ti se čini da ništa ne razumiješ on ubaci još novih elemenata i onda bude još i gore. xD Šalu na stranu, na kraju je Sclavi dao objašnjenje koje povezuje sve likove i sitnice koje su tijekom čitanja bile nejasne. I njemu je to lako kao ispiti času vode, dok drugi DD scenaristi skoro uvik unište taj kraj stripa. Kao i prethodnom komentatoru,  i meni je najdosadniji dio stripa upravo taj 3X0. Sclavi je ovdje pokazao i jednog novog, ozbiljnog Groucha koji kritizira svijet, gospodarstvo ali uz sveprisutnu dozu humora... opet odličan potez. Za crtež mogu reći da sam uživao u svakoj sličici, prekrasna snježna atmosfera i ugođaj. Naslovnica prosječna.
    25.08.2009
    09:02:00 sati
    mpavin
    uredi
  • Ukupna ocjena 91%

    9, 10, 9, 7

    Dok sam citao ovu epizodu imao sam osjecaj kao da gledam neki film brace Cohen sa neuobicajenom dozom nadnaravnog. Vrlo slozena prica, koja je u isto vrijeme i vrlo opustajuca i neobavezna, a samo najveci majstori mogu ove dvije krajnosti spojiti na ovako uvjerljiv i kompaktan nacin.Treba ovo vise puta procitati da bi se dala neka ozbiljnija analiza, ali ja cu se ovdje osvrnuti samo na jednu stvar, koja me se posebno dojmila. Naime, formula tri puta nula mora biti jedan od kljucnih simbola price, iako smisao ovog simbola nije potpuno jasan, a koliko vidim niko u svojim komentarima nije ovo do sada potpuno objasnio. Dakle jedno od tumacenja moze biti da je ova formula prakticno kritika pretjerane apstraktnosti cesto primjetne u mnogim sferama zivota prije svega radi mistifikacije jednostavnih stvari (npr. ekonomski i administrativni problemi). Nula je sama po sebi apstrakcija, jabuke se ne mogu mnoziti nulom, apstrakcija ne moze ponistiti stvarne stvari. Zato samo djeca mogu shvatiti pravo stanje stvari, ogoliti neke stvari koje se cine previse komplikovanim, bas zato sto ne teze apstrakciji kao odrasli.Medjutim, Sclavi u sceni u kojoj profesor preko svoje formule izgleda otvara vrata neke druge dimenzije, nagovjestava dodatne implikacije gore opisane premise. Naime profesor ignorise nulu, ignorise apstrakciju, i dolazi u dimenziju u kojoj vlada praznina i u kojoj postoje dvije jednake pahuljice. Dakle, iako bez apstrakcije neke stvari izgledaju jednostavnije, takav striktno realan svijet ustvari krije potpunu prazninu. Nije svaka pahuljica jedinstvena, posebna i carobna, vec je u pitanju samo padavina koja nastaje jasnim hemijskim procesima, pa nema razloga da ne postoje dvije, tri ili stotinu istih pahuljica, ako se za to stvore potrebni atmosferski uslovi. Shodno tome, profesor pada u ocajanje, jer uvidja da je sa druge strane apstrakcije samo praznina.Ili, ako hocemo da idemo jos dalje, bez apstrakcije nema Boga, a bez Boga vlada praznina. Realno gledajuci, nije svaki covjek jedinstven, vec smo svi isti, svako je samo skup mesa, kostiju i krvi i nista vise. Na taj nacin, neapstraktan pogled na svijet na kraju nuzno vodi u nihilizam.Medjutim, Sclavi pravi odmak od ovako mracnih zakljucaka, na njemu svojstven nacin, kroz posvemasnju ironiju i relativizaciju, pa je i pored dosta tuzne scene sa profesorom koji shvata istinu, ovo prije svega jedna vedra i zabavna epizoda.
    10.11.2009
    22:56:00 sati
    Djuro
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    30.11.2009
    20:45:00 sati
    Winter
    uredi
  • morrison

    Ukupna ocjena 99%

    10, 10, 10, 9

    Jedna od onih epizoda koje se mogu okarakterisati kao savrsene, ovakve vise ne prave :) Briljantno.

    15.01.2010
    17:40:00 sati
    morrison
    uredi
  • Opti

    Ukupna ocjena 96%

    10, 10, 10, 6

    Jedan od rijetkih Dylana koji mi se svidio. Likovi su simpatični, pričice super ukomponirane (pomalo ostavlja dojam nekog omnibusa), čak ni dašak Sclavijeve notorne patetike nije pokvario doživljaj.

    Crtež je super (mada na to ne obraćam previše pažnje u Dylanu, osim kad crtaju Roi, Casertano i njima slični). Naslovnica i nije baš maštovita, ali ne znam koji je drugi motiv Stano mogao odabrati. Lijepo izgleda barem. 

    10.03.2010
    15:57:00 sati
    Opti
    uredi
  • Andrey

    Ukupna ocjena 95%

    10, 10, 9, 8

    Briljantna priča,vrhunac Sclavijeve scenarističke karijere u kojem se isprepliću njegovi raniji motivi i elementi(ali nikako kao bezidejno ponavljanje).Usudio bih se reći da je ovo njegovo posljednje scenarističko  remek-djelo.Prekrasna apstraktna,višeslojna priča sa odličnim dijalozima.Kao što netko već reče na ovom sajtu  Grouchovi vicevi kada je scenarist Sclavi nisu samo kao prepisani odnekud nego ponekad filozofski-višeznačni i važni sa sam taj strip-to se ovdje najbolje vidi.Osim toga ovdje je svako Grouchovo otvaranje usta zanimljivo(posebice kada govori o istini,laži,svjetskim problemima itd,ima i političkih aluzija(Italija!) i itekako je poučan je.Sve to ini ovaj strip izvrsnim i aktualnim štivom.Htio sam staviti najbolje citata ali onda sam shvatio da i trebao prepisati pola stripa:)Najbolji mi je kada trećerazredna smrt kaže svojoj "ljubavi":"Čuo sam se s ovdašnjim kolegom,rekao mi je da ćeš živjeti još...čitav život.Crtež je vrlo dobar sa izvrsnom snježnom atmosferom.Naslovnica je isto dobra ali mislim da je ipak bilo mnogih boljih motiva ovako je nekako promašena bit,ali dobro nacrtana.

    Jedan od najboljih Dylana koji se može beskonačno mnogo puta ponovno s istim guštom pročitati.


     

    09.04.2010
    16:08:00 sati
    Andrey
    uredi
  • Goran100

    Ukupna ocjena 95%

    10, 10, 9, 8

           Hrpa humora i komičnih situacija.

           -Ti... Možeš li mi odgovoriti? -Samo pitaj. -Već sam pitao. -Ja sam već odgovorio. -Šta si odgovorio? -Šta si pitao? -Nisam pitao ništa. -Nisam odgovorio ništa.

           Profesor Knock i Dylan u Bellybuttonu: -Ti mršav si i težak jako. Ali drag. Dođi, topli čaj ponudila tebi. A onda veliko znanstveno otkriće dobiješ. Sada ga stvorila ja. Ionako shvatiti nećeš, ali iz svoje kože iskočila je ne rečem li ga. -Po vašem govoru rekao bih da niste odavde. -Naravno da ne. Ja londonac čistokrvni sam.

           Neprocjenjivo.

     

    26.07.2010
    19:21:00 sati
    Goran100
    uredi
  • doktor78

    Ukupna ocjena 99%

    10, 10, 10, 9

    Vrlo zanimljiva i tipicno sclavijevska prica, uz odlican Brindisijev crtez, daju jednu od najupecatljivijih Dylanovih epizoda

    07.09.2010
    18:11:00 sati
    doktor78
    uredi
  • Spock

    Ukupna ocjena 98%

    10, 10, 10, 8

    Odlična recenzija Sclavijevog remek djela. Sclavi još jednom dokazuje kakav je genijalac. Volim Brindisijev čisti crtež, a ovdje savršeno dočarava snježni ugođaj. Stano je mogao izabrati i bolju temu za naslovnicu.

    22.01.2011
    10:22:00 sati
    Spock
    uredi
  • drogsy

    Ukupna ocjena 83%

    8, 10, 7, 8

    Genijalna radnja i scenarij. Kad se samo sjetim da mi je pri prvom čitanju ovo bila užasno dosadna epizoda. Međutim, Brindisi nešto slabiji nego inače.

    13.02.2011
    21:12:00 sati
    drogsy
    uredi
  • d4nic4

    Ukupna ocjena 91%

    9, 9, 9, 10

    Sta se zanimljivosti tice - balkanske su macke iznimke koje potvrdjuju pravilo :) sclavi je radnju, odnosno radnje savrseno isprepleo,onako taman da su simpaticno zapetljane i da cine ovu epizodu jednstvenom. sta se crteza tice,brindisi je oduvijek bio jedan od mojih omiljenih crtaca i po meni (pogotovo u kombinaciji sa sclavijem) ne moze biti nikako los

    26.07.2011
    23:26:00 sati
    d4nic4
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Sjajna priča.

    21.05.2012
    14:26:00 sati
    tekumze
    uredi
  • acestroke

    Ukupna ocjena 93%

    9, 9, 10, 9

    Veoma ambiciozna epizoda.  Ioako nisam bas 100% razumio sve sto se desilo, ipak mi je bilo zabavno citati filozofske izjave od vecine likova u ovoj prici, a pogotovo Grouchove.  Brindisi je odlican, a bogami i Sclavijev scenario.  Naslovnica super.  Da bi ovo sve sastavio onako kako treba, moguce je da bi trebo da ovo procitam najmanje jos par puta, ali moguce je da je ovo nesto sto se ne moze skros skontat, kao i Kubrickova "2001: A Space Odyssey".  Kako god se gleda, odlicna epizoda, sa veoma originalnim i zanimljivim likovima.

    20.08.2012
    00:05:00 sati
    acestroke
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 83%

    8, 9, 8, 8

    Ima nekoliko zanimljivih filozofskih upadica i Groucho me pozitivno iznenadio, i velik je plus snijeg. Epizoda je svakako drugačija od ostalih. Crtež sasvim ok.

    20.12.2012
    09:01:00 sati
    hrvoje23
    uredi
  • Ukupna ocjena 96%

    9, 10, 10, 9

    3 x sjajno!

    14.01.2013
    11:20:00 sati
    kasper
    uredi
  • Guzonjin sin

    Ukupna ocjena 88%

    8, 8, 10, 10

    04.04.2013
    00:38:00 sati
    Guzonjin sin
    uredi
  • bjelolasica

    Ukupna ocjena 96%

    10, 10, 9, 9

    Komplicirana epizoda koja nije da se pročita reda radi, već da se prostudira.

    01.07.2013
    08:35:00 sati
    bjelolasica
    uredi
  • Tutta

    Ukupna ocjena 71%

    7, 7, 8, 5

    Ok. Crtez vrlo dobar.

    29.08.2014
    09:10:00 sati
    Tutta
    uredi
  • Stripmen

    Ukupna ocjena 93%

    10, 10, 8, 9

    Fenomenalna epizoda jedna od mojih omiljenih.

    29.09.2014
    19:07:00 sati
    Stripmen
    uredi
  • Jocko

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Na red mi je došla i ova čuvena epizoda. Tačnije, nije došla na red, već sam video u časopisu Kiša posvećenom Dilanu (koji sam uzeo na Sajmu knjiga) da postoji tekst o ovoj epizodi, a koji se kasnije ispostavio da je veoma sličan recenziji, pa pretpostavljam da je preuzet odavde.
    U svakom slučaju reč je o epizodi na koju, čitajući relativno i uslovno rečeno redom (uglavno čitam Dilane šarano ali u okviru nekoliko godina, npr sada sam na 1996-1997 što se redovne serije tiče, a što se tiče izdanja van redovne, tu mi ostalo više epizoda različitih edicija i pre '96), nisam mogao da dočekam da pročitam, koliko je naslovna strana ali i naslov intrigantan. Isti je slučaj bio i sa Nekropolisom i njegovom naslovnicom i činjenicom da su ga, kao i Tri puta nula, veoma hvalili, pa takođe nisam izdržao da ne pročitam što pre. Još neke takve intrigantne epizode su mi svakako bile Gospodar tišine, Maelstrom... Dokaz da dobra kombinacija naslova i ilustracije na naslovnoj strani ume da bude pun pogodak.
    Mogu reći da je epizoda ispunila sva moja očekivanja. Na prvi pogled se činilo da će priča govoriti o recesiji i politici, zatim o mračnim tajnama / pljački, ubistvima, osveti / teškoj metafizici i filozofiji (otuda i neobičan naslov)... Na kraju ispade da govori o svemu tome, pa i o svačemu drugom.
    Ono što nisam očekivao, to je da je radnja smeštena u mali gradić, pod snegom, i da će atmosfera biti kao u toj famoznoj seriji Twin Peaks. Malo mesto puno bizarnih ljudi i bizarnih događaja, i stranac koji dolazi da otkrije mračne tajne i biva upleten, menjajući (ili možda ne) sudbinu pojednih stanovnika, a možda i celog mesta. Uglavnom, ono što je Sclaviju ispalo sasvim ok u dva stripa (Tajne Ramblina, Zver iz pećine), ovde mu je potpuno uspelo u samo jednom!
    Zapravo nisam ni svestan kakvo sam malo čudo pročitao, uvek sa osmehom na licu, jer ova epizoda prosto puca od kvalitetnog humora, koji je u pojedinim situacijama, obrnuto proporcionalan belini snega. Kad god se čini da se priča rasplinjava i da se pojavljuju novi likovi, to se događa sasvim spontano, da bi na kraju cela priča bila zaokružena u jednu kompaktnu celinu, bez ikakvih viškova ili manjkova. Slažem se sa autorom recenzije da je ovde ugođaj bitniji i od same radnje. I to ne samo zato što je reč o ''snežnoj'' epizodi, ili ''tajnama malog mesta'', već i zbog sveobuhvatnog odnosa svih likova i događaja. Sve je ''kliknulo''.
    Šta mi je najzanimljivije kod ovakvih priča? To što autor priče, ako zna svoj posao, kao Sklavi ovde, od naizgled nepovezanih i možda bi se moglo reći i svakodnevnih elemenata pravi nesvakidašnje i veoma važne. Niti studiram režiju niti književnost pa ne znam kako bi se to ''stručno'' moglo nazvati, ali ja to zovem ''mitologija'' predmeta, likova i mEsta. To je ono što najviše volim kod jednog dela - kad se predmeti, ljudi, životinje, stave u nekakav odnos, i taj amalgam koji izađe je naprosto predivan, kao ovde. A opet ta smeša nije bezlična, već je jasno od kakvih je činioca sastavljena.
    Npr jedan od mojih omiljenih filmova, Shining: sekira, vrata, hotel, bliznakinje, redrum, ludački osmeh, pisaća mašina, 237, lavirint, dull boy, indijansko groblje...
    Ili Trainspotting: fudbal, krigla, opijumske kuglice, beba na plafonu, najgori toalet u Škotskoj, such a pefect day, razgovor za posao, fix, snajper, škotska vukojebina (we're the lowest of the low), spid, klabing itd...
    U Tri puta nula su to: mačka, recesija, rupa u stomaku, frižider, dve iste pahuljice, ćuran, 3x0=3, trećerazredna smrt, muž u frižideru, sekira, theft gone wrong, osiguravajuće društvo, zen, kašika, školska tabla, sneg, autostop, Pupak, luda bakica, 18 godina uzalud, Prošlost...
    Kad se sve ovako navede redom, nekome ko nije čitao strip nema puno smisla sve to, ali sve ovo zajedno tvori jednu odličnu priču. I kao što pisaća mašina ili sekira postaju na neki način ''mitološki'' predmeti Shininga, a wc-šolja i krigla Trainspottinga, isto važi i za ćurana, kašiku ili bizarno 3x0=3 u Tri puta nula.
    Da budem iskren, onaj deo sa dve pahulje i razočaranim naučnikom nisam baš najbolje razumeo, bar ne na nekom višem nivou, ali ovo je svakako epizoda kojoj ću se vraćati, stoga nemam razloga za žurbu (a i komentator Djuro je to lepo analizirao). Uostalom, ova epizoda je više humoristična nego što bi se na prvo čitanje reklo, a i ima predivan ugođaj i simatične i šarolike likove, da sam nekako pustio mozak na ispašu i nisam mnogo lomio glavu oko filozofskih aspekata priče. Mada i nema mnogo filozofije, ako ne računamo starog matematičara i ''životne filozofije malih ljudi iz malog mesta'' (i Gručove monologe). Jer stekao sam utisak da svi monolozi/dijalozi kineskog prodavca koji najednom postaje zen master nisu tu da filozofije radi, već radi doživljaja. Ne tvrdim da lupeta, ali ne treba ni preozbiljno analizirati baš svaku rečenicu ovoga stripa u potrazi za nekakvim skrivenim značenjem, jer je doživljaj ono što je ovde ključno, način na koji su ljudske sudbine isprepletane, efekat leptira itd... (ima nekih važnih izjava na koje doduše treba obratiti pažnju, neko je već naveo onu kada zatvorenik kaže kako je ''smrt na dopustu'' pa se na kraju to ispostavi kao tačno itd). Epizoda jeste zahtevna za čitanje, ali iz ugla dešavanja šta-gde-kako-i-koga, sve se i više nego lepo razjasni i raspetlja na kraju, koji zaista nije mogao da bude bolji.
    Svidela mi se i ideja trećerazredne smrti kao i jedne jedine The Smrt, što je na neki način povezano sa epizodama poput ''Sedam prokletih duša'' ili svim onim sa birokratskim paklom. Kada je reč o Smrtima i Paklovima, tu sam uvek za ponovno pojavljivanje i razrađivanje istih, a ovde je ta fora sa smrtima lepo izvedena. Podseća me čak na Saramagovu knjigu ''Smrt i njeni hirovi''.
    Jedino što me malo nervira jeste Gručo u filozofskom fazonu, zanimljiviji je i manje naporan u svom klasičnom/komičnom duhu. Ovde mi se na momente čini kao da prosipa suviše poznate/prežvakane 'mudrosti', čak i iz čista mira, kao da je Sklavi trbuhozborac a Gručo njegova lutka, to mi se ne sviđa. Čini se kao da je mnoge pametnije i ''straight to the point'' stvari rekao u epizodama kada je bio neozbiljniji a time i nonšalantniji (mada ni ovde nije mnogo ozbiljan, za razliku od Dugačkog pozdrava). 
    Nisam nešto očekivao da će ići sve desetke i 100%, ali na kraju ipak ne znam čemu bih i dao 9... Za razliku od Casertana iz ovog perioda kome se pomalo i iskvario crtež, Brindisi se čini kao da nije nešto mnogo opao u kvalitetu, iako definitivno drugačije crta nego u prvim epizodama na Dilanu.
    Tri desetke za tri najvažnija aspekta stripa, isto kao i kod epizode Nojev let. Zanimljivo je kako obe epizode imaju specifične, intrigantne i poetične naslove, tačno se vidi da se iza njih krije i smislena, kvalitetna priča, i da je Sklavi njima posvetio veliku pažnju. Šteta što nema više ovakvih originalnijih, kreativnijih epizoda u serijalu.

    PS. Narkoman me podseća na Glistu u bijegu, a trećerazredna smrt na neku poznatu ličnost, samo što ima vrlo odbojnu facu. Zapravo većina likova liči već na nekog - ili je crtač preuzeo face od stvarnih ličnosti, ili im je dao autentičnija lica da bi i sama epizoda dobila na autentičnosti.

     

    01.11.2017
    13:28:00 sati
    Jocko
    uredi
  • Mummy

    Ukupna ocjena 38%

    2, 2, 8, 2

    Nije mi se dopala ova epizoda. Po ocenama na sajtu očekivao sam više. Po meni ispod proseka.

    26.09.2018
    17:23:00 sati
    Mummy
    uredi
  • Hercule Poirot

    Ukupna ocjena 96%

    10, 10, 9, 9

    Bar da je više ovakvih Dylana.

    05.09.2019
    18:03:00 sati
    Hercule Poirot
    uredi
  • karuro

    Ukupna ocjena 88%

    9, 9, 9, 7

    Jedna odlicna epizoda puna filozofije i odlicno ispletena prica. Jedino ona teza sa tri jabuke pomnozene sa nula mi ne igra. Jedna jabuka je 1 a ne nula sto znaci 3 puta tri ako su tri jabuke je 9, a ne 3 puta nula koji daje 3. Nula je nista, a ne jabuka. Pa tri puta nista daje nista. Tako da tri puta nula je ipak nula. Crtez je odlican, naslovnca mi je ok.

    28.09.2019
    12:30:00 sati
    karuro
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    06.12.2019
    01:29:00 sati
    benx40
    uredi
  • Ukupna ocjena 96%

    10, 10, 9, 9

    14.04.2020
    16:02:00 sati
    savas
    uredi

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Bog Puma
    Kod: TX ZS 45
    Ocjena: 53%
    Vrijeme: 30.9.2020. 13:04:00
    Autor: tex2
    Broj komentara: 2
    Broj pogleda: 140
  • Leglo otrovnica
    Kod: KM ZS 806
    Ocjena: 87%
    Vrijeme: 29.9.2020. 13:13:00
    Autor: Hercule Poirot
    Broj komentara: 3
    Broj pogleda: 375
  • Vremenska mašina
    Kod: MM LIB 39
    Ocjena: 54%
    Vrijeme: 28.9.2020. 13:46:00
    Autor: prozirna senka
    Broj komentara: 4
    Broj pogleda: 492
  • Pipci!
    Kod: ZG VEC 158/159
    Ocjena: 78%
    Vrijeme: 27.9.2020. 21:05:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 4
    Broj pogleda: 1046
  • Voštana maska
    Kod: KT LU 9/10
    Ocjena: 65%
    Vrijeme: 25.9.2020. 14:03:00
    Autor: Kila Banana
    Broj komentara: 3
    Broj pogleda: 528

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Put za raj
    Kod: ZG VCSP 32
    Ocjena: 50%
    Vrijeme: 3.7.2020. 23:14:00
    Autor: Djole
    Broj komentara: 15
    Broj pogleda: 2772
  • Povratak Zimske Zmije
    Kod: ZG VCZS 20
    Ocjena: 91%
    Vrijeme: 7.8.2020. 17:10:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 14
    Broj pogleda: 1897
  • Povratak samuraja
    Kod: ZG VEC 155/157
    Ocjena: 81%
    Vrijeme: 31.8.2020. 23:37:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 9
    Broj pogleda: 1483
  • Plamen nad Merivelom
    Kod: ZG VEC 143/144
    Ocjena: 76%
    Vrijeme: 18.8.2020. 0:16:00
    Autor: going going
    Broj komentara: 12
    Broj pogleda: 1282
  • Proteus
    Kod: TX ZS 33/984/985
    Ocjena: 76%
    Vrijeme: 10.7.2020. 15:34:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 7
    Broj pogleda: 1196

Aukcije

Forum