Izgubljeni grad

Dylan Dog

DD SD 59 | 96 str.

Dylan dobiva pismo u kojem ga Annabelle Parker, jedna od njegovih brojnih bivših djevojaka, moli za pomoć i poziva u svoj gradić u provinciji, Bothridge. Nakon dolaska u grad, Dylan primjećuje da su cijelo mjesto i njegovi stanovnici potpuno izmijenjeni. Istražujući okolnosti, otkriva da je razlog tome (vječita) borba između dobra i zla...

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 71%

Priča 7

Scenarij 5

Crtež 9

Naslovnica 8

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 64%

P*6

S*5

C*7

N*7

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Izgubljeni grad
    DD SD 59

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • La citta perduta
    DD SR 137

ZANIMLJIVOSTI

Ova epizoda sa sugestivnom Stanovom naslovnicom na prvi pogled može izgledati zanimljivo. Međutim, za scenarij nemam neke pohvale. Radnja se temelji na borbi između dobra i zla u sferi religije poznate pod imenom zoroastrizam ili mazdaizam (dobila ime po osnivaču, proroku Zaratustri iz 6. st. p.n.e.). Bog svjetla i vatre, Ahura Mazda (Ormazd, Mitra) jest onaj koji predstavlja sile dobra. Ahriman je njegov pandan, odnosno vođa sila zla i mraka. I tu sve počinje.

Dylan dobiva pismo od Annabelle Parker, jedne od svojih mnogih bivših, u kojem ga ona poziva u Bothridge, mali provincijski gradić u brdima, ističući da se radi o pitanju života i smrti. Dylanu naviru sjećanja na provod s Annabelle u Bothridgeu, ali sljedeća njegova izjava potiče nam znatiželju. Dylan se ne sjeća zašto je tada uopće išao u Bothridge. Kroz Dylanova sjećanja dobivamo informacije o mjestu i likovima koji će biti ključni likovi u epizodi, a to su živahna Annabelle i Wellington's pub, poznata lokalna pivnica čiji je vlasnik dobro raspoloženi mladić Steve.

Međutim, kada je Dylan stigao u Bothridge, to više nije bio gradić kakvog se sjećao. Ljudi i građevine su mu bili potpuno nepoznati. Sve je bilo u nekom sumornom i mračnom tonu. Dylan zalazi u prvu pivnicu, ali stari vlasnik nema pojma tko je Annabelle Parker. Dylan odlazi do lokacije gdje se nada da je njezina kuća i tamo se upoznaje s Annabelle, ali Annabelle Brown, koja je zapravo djevojčica, a ne živahna plavuša. Njezin otac, doktor Brown, upućuje ga kod gospođe Johnson koja mu iznajmljuje sobu. Ovdje nailazi na njezinog sina Armanda Johnsona. Naizgled običan dječak, Armand mu postavlja pitanja o tome kako je prošao barijeru, je li Ahrimanov ili Ormadzov sluga. Dylan ostaje zbunjen, a Armand odlazi u štagalj kod svojih slugu, zmija, štakora i pauka. Time dobivamo sliku o Armandu, Ahrimanovom slugi u službi zla, dok je Annabelle Ormadzova kći i time ratnica na strani dobra.

U ostatku epizode dobivamo sve širu sliku o događajima, te usporedo s Dylanom i mi otkrivamo kako su izmijenjen grad i njegovi stanovnici zapravo posljedica borbe između dobra i zla, odnosno između Ormadzove kćeri Anye i Ahrimanovog ratnika Azhi Dahake. Ta borba je samo jedna od mnogih između dobra i zla koje se vode diljem svijeta. Ključ ostatka radnje jest lokalni klošar i pijanac, zapravo Steve, koji osim Dylana jedini ima sjećanje na prijašnji Bothridge.

Ova epizoda je prvijenac rada Giuseppea De Narda na Dylan Dog serijalu, ali nemam nekih pohvala za nju. Epizoda je u cijelosti svedena na borbu između dobra i zla. De Nardo je očito namjeravao podići rejting dozom mistike, ubacivši u epizodu mitološke likove iz zoroastrizma. Iako su neki vjerojatno naučili osnove o ovoj istočnjačkoj religiji, epizoda se uistinu ne ističe ničim posebnim. Početak je možda zaintrigirao većinu čitatelja Dylanovom izjavom da se ne sjeća zašto je išao u Bothridge. Iskreno, meni se početak svidio upravo zbog te Dylanove reakcije, ali se na kraju sve svelo na puku borbu Ahrimanovih i Ormadzovih podanika.

De Nardo se također nije istakao ni svojom idućom epizodom ''Ponori ludila''. Sljedeći njegov uradak, ''Izgubljene ljubavi''', ispao je slabašan pokušaj gradnje karijere na kultnim Sclavijevim epizodama ''Morgana''', ''S druge strane smrti''' i ''Dok vas smrt ne rastavi'''. I na kraju osvrt na Bigliardov crtež. Kao i De Nardu, i Bigliardu je ova epizoda prvi rad na Dylanu Dogu. Pročitao sam epizodu uvjeren da je autor crteža Bruno Brindisi. Ta sličnost crteža je ipak nestala s njegovim idućim radom, ''Bog u tamnici''', gdje je primijenio dosta sjenčanja u crtežu. Možda ste se na kraju zapitali postoji li neka dublja poruka koju smo trebali pročitati između redaka ili je sve jednostavno ''nedužna'' vječita borba dobra i zla. Ja ne znam, ostavljam na vama da sami zaključite.

Naprijed

DD SD 58 Netko nas zove odozgo

DD SD 60 Loše misli

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • Barker

    Ukupna ocjena 35%

    2, 2, 6, 5

    pih, ne samo sto su dosad selendre u zabiti bile pogodne za raznorazne svinjarije i gadosti nego su sad i srca bitaka izmedju dobra i zla. obicno ne prilazim detaljnim analizama svim nelogicnostima kojima se susrecem u stripovima, ali ovaj vrhunac o zameni gradova sa sve njegovim ziteljima je vrh gluporija. sudeci po debiju, jasno je da de nardo nema sta da trazi u dilanovom stafu, a to je samo ubedljivije dokazao sa svim svojim narednim scenarijima. dali zbog toga sto su losi , mislio sam da ih ima previse ali listajuci popise kapiram da je uradio tek 5-6, a u tandemu sa biljardom samo 3! (srecom). ovo je i biljardov debi na serijalu i mozda za nijansu bolji od ostalih radova koji ce uslediti, ali generalno ne volim ovaj tip crteza. nece biti jedinice samo zato sto sam kliknuo na linkove o zaratustri i saznao par nepotrebnih informacija :)

    01.08.2010
    12:50:00 sati
    Barker
    uredi
  • Lucy Liu

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Jedna od najboljih!

    09.08.2010
    09:52:00 sati
    Lucy Liu
    uredi
  • King Warrior

    Ukupna ocjena 72%

    8, 5, 9, 6

    volim ove price u provincijskim,tajanstvenim naseljima. Strip je odlicno krenuo, ali negdje od sredine uzeo je nesto manje dobar pravac. Citljivo, ali nista sto ce se dugo pamtiti. Crtez odlican, Stanova naslovnica ovoga puta tek solidna.

    09.08.2010
    18:16:00 sati
    King Warrior
    uredi
  • acestroke

    Ukupna ocjena 70%

    7, 7, 7, 7

    Ovo me puno podsjeca na "Kucu Izgubljenih", Dylanov specijalac koji se isto tako radi o malom gradicu gdje stanovnici upravo nisu ono sto izgledaju.  Scenario mi se puno svidja, pogotovo ona borba izmedju male Anabelle i Armanda (zbog istog imena, tip mi je nekako simpatican ;), i one scene gdje Dylan i Steve sjede u onoj supi i polako se sjecaju Wellington's Pub su ozibiljno i pametno uradjene.  Bigliardo mi je odlican crtac, i potpuno mi njegov stil izgleda kao Brindisijev, sto je u stvari ok.  Ona borba pri kraju mi je isto tako dobra i interesantna, kao i scenario koji ne samo prijatno iznenadjuje nego i stvarno uvodi neke nove elemente Dylanovog svijeta u ovaj serijal po prvi put (kao onaj mali tip od gline, koji izgleda kao Pillsbury Doughboy), i to je u samom sebi razlog za pohvalu.  

    03.10.2010
    16:21:00 sati
    acestroke
    uredi
  • Guzonjin sin

    Ukupna ocjena 61%

    5, 5, 8, 7

    Nije loš, ali nije ni odličan.

    17.10.2010
    18:27:00 sati
    Guzonjin sin
    uredi
  • Spock

    Ukupna ocjena 66%

    6, 4, 9, 9

    Nisam ni sumnjao da je priča plagijat, a k tome još i loš plagijat. De Nardo je jedan od lošijih bonellijevih scenarista. Nasuprot tome, Bigliardo je odličan crtač. Samo da napomenem; ovo mu nije debi U DD. Prije toga je nacrtao priču (Pjev sirene) koja je objavljena u Gigantu broj 5 (ovo ljeto je izašao kod nas!).

     

     

    05.09.2011
    12:01:00 sati
    Spock
    uredi
  • drogsy

    Ukupna ocjena 62%

    5, 6, 7, 8

    Po mojem mišljenju, De Nardo je najgori Dylanov scenarist ikad, ali startao je sa solidnim plagiranjem. Kasnije će to izgledati puno gore.

    15.10.2011
    23:21:00 sati
    drogsy
    uredi
  • doktor78

    Ukupna ocjena 73%

    7, 7, 8, 7

    U početku mi je bio bezveze, ali kako je radnja odmicala dojam se malo popravio. Bigliardo je dobar crtač. Naslovnica i nije baš nešto

    26.11.2011
    13:49:00 sati
    doktor78
    uredi
  • Gil-galad

    Ukupna ocjena 55%

    4, 6, 6, 7

    Jedna od onih epizoda napisanih tek da se popuni mesečni ritam izlaženja.

     

    Nešto što jako zanimljivo i skromno počinje, završava se borbom većom od života (kojoj tu nije mesto), pa jedna odlična podloga biva uludo potrošena. Možda je de Nardo istripovao da je tako govorio Zaratustra...

    22.11.2012
    15:55:00 sati
    Gil-galad
    uredi
  • bjelolasica

    Ukupna ocjena 68%

    7, 5, 8, 8

    Nelogičnost je onaj mali glineni čovac kojeg Anya pretvori u svog slugu. Koja je bila njegova uloga kod zlog gospodara? Borba prekratka i brza, prebrza preobrazba mjesta.

    03.07.2013
    14:57:00 sati
    bjelolasica
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 82%

    9, 7, 9, 7

    Vrlo dobra priča! Atmosfera i tajanstvenost na početku odlični, rasplet i završni obračun pomalo banalni. De Nardo je poslije napisao još par priča i skoro sve su bile jako loše...šteta. Bigliardo je vrlo dobar, poslije postaje još bolji.

    06.08.2013
    13:37:00 sati
    mpavin
    uredi
  • Tutta

    Ukupna ocjena 55%

    5, 3, 8, 7

    Prica je eventualno posjedovala dobar kapacitet, ali dosta kaotican i ne bas najbolje izveden scenario, vidi promasaj u odabiru likova, nama prezentirani cinjenica i dogadjaja,odvukla je sve u c-movie kategoriju. Crtez/Naslovnica,ok.

    19.01.2014
    00:55:00 sati
    Tutta
    uredi
  • Stripmen

    Ukupna ocjena 67%

    7, 6, 7, 7

    Solidna priča i ništa više,prolazno.

    29.09.2014
    19:26:00 sati
    Stripmen
    uredi
  • DividerOfShadows

    Ukupna ocjena 85%

    8, 9, 8, 10

    Odlična priča, vrlo je uzbudljiva, zanimljiva i originalna! U redu, malo mi je zvučalo nategnuto ono kad je Annabelle objasnila Dylanu da je njezin otac ni manje ni više nego Ahura Mazda koji se bori protiv Ahrimana, ali sam je koncept razmjerno dobro realiziran. Moram priznati da su me prizori kad je Armand slao paukove, zmije i goleme da ubiju stanovnike držali u neizvjesnosti i jedva sam čekao saznati kako će sve to završiti. Scenarij je odličan i crtež ga savršeno prati. Kad smo kod crteža, Bigliardo je napravio super posao. Dobar je gotovo kao Brindisijev!

    Naslovnici dajem čistu desetku - oni roza likovi na njoj vrlo su jezivi, a i arhitektura je prekrasno predočena. Svaka čast, momci!

    23.03.2019
    12:18:00 sati
    DividerOfShadows
    uredi
  • Hercule Poirot

    Ukupna ocjena 68%

    7, 4, 9, 8

    Već viđeno, manjak originalnosti.

    06.09.2019
    13:25:00 sati
    Hercule Poirot
    uredi
  • Jocko

    Ukupna ocjena 67%

    6, 6, 8, 7

    Solidna epizoda, ponajviše zbog vrlo dobrog crteža i atmosfere malog mesta. Što kaže mudro Gil-galad: ''Nešto što jako zanimljivo i skromno počinje, završava se borbom većom od života (kojoj tu nije mesto), pa jedna odlična podloga biva uludo potrošena.''
    Baš tako: epska borba životinjica (paukovi, pacovi i zmije VS pčelice Maje), Golem koji brzo strada, devojčica i dečak u klasičnim anime/manga pozama za okršaj... Uprkos gothic/viktorijanskoj arhitekturi Izgubljenog grada, utisak je kao da gledam osrednji hororčić začinjen jakim manga uticajem. 
    Deo na početku u vezi sa Dilanovim neshvatanjem zašto pamti sve u vezi sa gradićem, je pomalo naivno odrađen.
    Najdraže su mi scene sa čovečuljkom od gline u koga 'ulazi' devojčica, i scena kad Dilan i stari Steve pokušavaju sećanjem da vrate grad u nekadašnje stanje. Dakle, scene koje nisu naročito epske u poređenju sa finalnim okršajem, ali su mnogo više u duhu priče i u službi građenja atmosfere mističnosti.
    Zoroasteriksizam mi je ovde ubačen isuviše na silu (Barker: ''pih, ne samo sto su dosad selendre u zabiti bile pogodne za raznorazne svinjarije i gadosti nego su sad i srca bitaka izmedju dobra i zla.''), a to što je priča delom plagijat (kako je izneo recenzent), me ne čudi.
    Ipak, bilo je mnogo gorih i nelogičnijih epizoda.

     

    23.09.2019
    12:28:00 sati
    Jocko
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 65%

    6, 5, 8, 8

    Za prolistati i zaboraviti. Inače bi priče u provincijama i zabitima mogle i trebale biti dobre.

    24.01.2020
    11:59:00 sati
    hrvoje23
    uredi
  • Ukupna ocjena 49%

    3, 3, 8, 7

    31.03.2021
    20:33:00 sati
    Alex Kross
    uredi
  • prozirna senka

    Ukupna ocjena 29%

    2, 2, 4, 5

    jednostavno uzasno. kako je "prica" kao bajagi napredovala, tako sam brze listao, e ne bi li prekratio sebi muke. a ni crtez nije bas nesto.

    29.04.2021
    03:33:00 sati
    prozirna senka
    uredi

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Kad grad umire
    Kod: NN LIB 65c/66
    Ocjena: 94%
    Vrijeme: 7.5.2021. 16:48:00
    Autor: Jerry Krause
    Broj komentara: 3
    Broj pogleda: 2134
  • Osveta
    Kod: NN LIB 67a, b
    Ocjena: 96%
    Vrijeme: 9.5.2021. 18:55:00
    Autor: Jerry Krause
    Broj komentara: 2
    Broj pogleda: 2120
  • Uz rijeku
    Kod: ZG MX 40
    Ocjena: 62%
    Vrijeme: 15.6.2021. 1:33:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 9
    Broj pogleda: 1976
  • Očeva sablja
    Kod: KM ZS 236
    Ocjena: 85%
    Vrijeme: 7.6.2021. 1:45:00
    Autor: Hercule Poirot
    Broj komentara: 10
    Broj pogleda: 1711
  • Markov dvojnik
    Kod: KM ZS 228
    Ocjena: 79%
    Vrijeme: 5.5.2021. 19:06:00
    Autor: Hercule Poirot
    Broj komentara: 9
    Broj pogleda: 1703

Aukcije

Forum