Loše misli

Dylan Dog

DD SD 60 | 96 str.

Dylan biva nepravedno zatvoren i pretučen od strane policajaca. U zatvoru upoznaje zatvorenika Forresta koji ima posebne moći.

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 93%

Priča 10

Scenarij 10

Crtež 8

Naslovnica 9

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 66%

P*6

S*6

C*6

N*6

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Loše misli
    DD SD 60

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • Cattivi pensieri
    DD SR 138

ZANIMLJIVOSTI

  • Priča počinje iza ponoći te se Dylan prisjeća jednog svojeg ranije slučaja (Poslije ponoći) te je Dylan uvjeren da se radi o remaku.
  • U samoj priči susrećemo Dylanovog susjeda s topom (Komšija).
  • Dylan i Bloch se prisjećaju događaja iz priče DD SD 51 Killexov povratak.
  • Gore potpisani recenzent se osjećao kao zadnji kreten (haha, još to i priznaje ;)) jer je tek na 84. stranici shvatio da ga ovo jako podsjeća na film „Zelena milja“.
  • Odvjetnica Riker se pojavljuje i u epizodi DD LU 96 Projekt. (hvala Deers)
  • Kada Dylan govori o slučaju Sacco and Vanzetti misli na slučaj koji je protresao SAD 1927. godine. Na kraju je jedan drugi anarhista priznao da se u njihovim krugovima znalo da je Sacco kriv, a Vanzetti nevin. Ali Vanzetti nije želio izdati pokret pa je isto pogubljen.
  • U Britanskom sudstvu presedani imaju snagu zakona.
  • Posljednji Dylan izdan od strane SD.

Kada sam proučavao spisak koji je napravio drug PijaniPatak upalo mi je u oči da ova epizoda nije recenzirana, a nosi Sclavijev potpis iz „ranih dana“. Prišao sam samoj priči s rezervom jer ako do sada Sclavi nije recenziran onda se može svašta pomisliti, ali hvala Bogu ne samo da je priča odlična nego je barem kod mene izazvala promjene u poretku najboljih priča o Dylanu Dogu.

Uvod u priču je neortodoksan. Dylan doživljava brojne nezgode koje ga na kraju odvedu u zatvor. Tamo upoznaje Forresta i Keela dvojicu ljudi koji su osumnjičeni za ubojstvo. Nakon što biva brutalno pretučen od strane stražara Knoxa Dylana spašava Keel koji gotovo uguši policajca, ali nakon intervencije Forresta koji rješava Keela „loših misli“ Knox se spasi. Ubrzo doktor prepoznaje Dylana koji biva oslobođen, ali nikako iz glave ne može izbaciti Forresta za kojeg vjeruje da je nevino optužen.

Sclavijeva genijalnost u ovoj priči dolazi na vidjelo! Započinje priču tako da ona bude mamac za čitatelje pošto su već jednom nešto takvo čitali, da bi nakon toga napravio zaokret u kojemu se tematizira policijska brutalnost, a nakon toga slijedi novi zaokret u kojemu se bavi rasizmom i imigrantima. Scenarij se vrlo dobro upotpunjuje sa crtežom jer se točno može vidjeti da izrazi lica samih likova prate na odgovarajući način ono što žele izreći. Dovoljna je samo jedna vinjeta i lako se može zaključiti tko je primjerice sadista ili ksenofob. Najkompleksniji lik je Forrest, on je poput nekog anđela koji pomaže ljudima da dobiju drugu priliku te nam se tu servira činjenica da nije svaka duša crna jer je s one strane zakona. Keel koji je bio ubojica bez trunke savjesti doživljava promjenu te na kraju postaje priznati psiholog koji na kraju nastrada jer se usudio baviti problemima zatvorskog sustava. S time se daje opis dvoličnosti zatvorskog sustava i kriminalaca. Moramo priznati da ponekad svi mislimo da pravu treba uzeti u svoje ruke te da je sudstvo sporo i da ne kažnjava dovoljno dobro počinitelja zločina, ali u ovom slučaju se radi o osobama koje su se zaklele da će čuvati ustavno-pravni poredak te je zato njihov sadizam jednak sadizmu ubojica. Također se napominje da policajci imaju poseban tretman za zarobljenike IRA-e što je još jedna mrlja na savjesti policije. Nakon toga imamo Rudyja i Ronnieja dvojicu zatvorenika kojima je isto ponuđena druga šansa. Rudy je iskoristi, a Ronnie ne. Dolazimo do zaključka da se neki ljudi nakon što dobiju drugu priliku ne okrenu leđa zločinu nego i dalje ga čine.

I tako nakon svih tih promišljanja na polovici stripa dolazimo do problema rasizma. Istina je da se od početka stripa pojavio problem rasizma, ali se sada Sclavi konkretno krenuo njime baviti. Prikaz odnosa snaga u sudnici je prikazan odlično. Sclavi odmah napada pravednost sustava jer se još neiskusnom odvjetniku povjerava ovakav ozbiljan slučaj. Sudac i porota su već pristrani što se vidi iz njihovih pokreta, ali opet sve dokaze i svjedočenja Sclavi uspijeva dovesti u pitanje te nam tako zapravo ostavlja mogućnost da sami prosudimo te shvatimo da je presuda donesena na temelju boje kože, a ne pravedne prosudbe dokaza. Suprotstavlja i dvije oprečne kategorije svjedoka. Suprug ubijene žene nije toliko opsjednut osvetom, nego iznosi činjenice onakve kakve mu se čine. S druge strane stara engleska baba, pardon gospođa, se želi što prije riješiti šljama. Ujedno se sve lik pravde pokazuje bez poveza preko očiju sve dok sudac ne donese presudu i tada se nad njime ispisuju riječi koje nisu vrijedile u ovom slučaju te imamo završnu vinjetu koja najbolje sažima cijelu priču.

n N

Kada se priča pročita može se steći dojam da je trajala duže nego što je, ali za razliku od mase drugih priča ova nije ni dosadna ni zamorna. Zaokupi pažnju i na kraju ostavlja čitatelja da se on sam zapita koliki je rasista jer koliko god mi bili uvjereni da nismo rasisti to smo ipak djelomično. Dylan je vjerojatno to isto mislio sve dok nije popričao s Keelom.

Dylan: „I ja sam bio tamo. A bio je još jedan čovjek, crnac, Forrest...“
Keel: „Da... Forrest... Ali zašto si dodao i ono crnac? Bilo je dovoljno „još jedan čovjek“...“

Koliko puta smo mi dodali ovu imenicu crnac? Tek kada tu riječ izbacimo iz opisivanja drugih ljudi možda ćemo tek tada prestati biti rasisti

Dylanove „loše misli“:
1) Morgana
2) Marina Kimball
3) Lillie Connoly
4) Vampiri
5) galija
6) jedan od demona iz pakla
7) doktor Xabaras
8) Danny iz „Šestog čula“ (hvala Hajo)
9) Johnny Freak
10) Groza Strašni
11) doktor Killex
12) demon iz „Petog godišnjeg doba“
13) čudovište iz „Zvjerskog brloga“
14) Frankenstein

Naprijed

DD SD 59 Izgubljeni grad

DD LU 61 Nesmiljeni Hook

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • DeeCay

    Ukupna ocjena 46%

    4, 5, 5, 4

    Pa tako, baš prosječna epizoda, ripoff Kingove "Zelene milje"; a to što Sclavi iznosi neke svoje stavove o dvoličnosti sustava i prirodi ljudi i nije ga nešto izvuklo. Bolji je dok se bavi svojim invencijama. Cossu mi nije među omiljenijim crtačima.

    25.07.2013
    00:16:00 sati
    DeeCay
    uredi
  • King Warrior

    Ukupna ocjena 41%

    4, 4, 5, 2

    Losa kopija filma "Green mile". 

    25.07.2013
    00:19:00 sati
    King Warrior
    uredi
  • selanne

    Ukupna ocjena 83%

    8, 8, 9, 8

    Meni je ovo leglo... 

    25.07.2013
    06:57:00 sati
    selanne
    uredi
  • doktor78

    Ukupna ocjena 67%

    7, 7, 6, 7

    Navikli smo da mnoge Dylanove epizode budu inspirirane filmovima ili knjigama, i to u principu nije lose, ali ovo je bas ocita kopija "Zelene milje". Ako dodamo jos Cossuov crtez kojeg smatram najgorim Dylanovim crtacem... Ne bas za pamcenje

    25.07.2013
    07:37:00 sati
    doktor78
    uredi
  • Johnny Difool

    Ukupna ocjena 30%

    4, 3, 1, 6

    Bljak! Loš Sclavi i kao i uvijek očajni Cossu. Kad bi King znao na koje se načine prerađuju njegove priče. Jedva sam pročitao do kraja.

    25.07.2013
    10:50:00 sati
    Johnny Difool
    uredi
  • drogsy

    Ukupna ocjena 69%

    6, 8, 7, 6

    Ja se baš nimalo ne mogu složiti s negativnim komentrima. Pa ovo je jedva kopija Kingovog romana, i to samo u ideji, a ima i originlan i funny početak. Ako ništa drugo, barem je epizoda izašla prije filma i sasvim se lako i brzo pročita. Jedino što fali je malo više horror elemenata. Cossu je ovdje u svojem najboljem periodu kada je još ulagao više truda u scene strave i užasa. Stanova naslovnica ima dobru ideju, ali sam Stano se nije baš "ubio" od posla dok je crtao istu.

    25.07.2013
    15:30:00 sati
    drogsy
    uredi
  • Ukupna ocjena 70%

    7, 7, 7, 7

    Slažem se sa predhodnikom. Ovo samo po ideji podsječa na Green Mile. Kod dylana smo imali više epizoda koje su bile čisti copy paste poznatih filmova i knjige pa nikome nije toliko smetalo. U ovoj priči Sclavi opet, kao i mnogo puta, kritizira društvo. Možda jedino smeta što je to i preočitno ali priča kao priča je sasvim solidna. Crtež mi je isto solidan. Nije najbolji ali nije ni toliko loš, da bi ga htio kritizirati.

    26.07.2013
    11:30:00 sati
    tekumze
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 73%

    7, 8, 7, 7

    Nije ovo toliko loše. Scenarij je zanimljiv kao i likovi, rasplet je vrlo dobar. Čak su i sudski djelovi napeti a i simpatično je što se Sclavi sitio ubaciti onog ludog susjeda s topom.

    06.08.2013
    14:14:00 sati
    mpavin
    uredi
  • Panon

    Ukupna ocjena 80%

    9, 8, 7, 8

    Jako dobra epizoda, sviđa mi se što Sclavi izravno ističe nedostatke i propuste sistema, ovdje konkretno britanskog, ali se ista radnja može smjestiti bilo gdje u svijetu jer svugdje ima antagonizama. Cossu mi se ovdje čak dobro uklopio, obično mi njegov crtež smeta.

    15.08.2013
    19:17:00 sati
    Panon
    uredi
  • Barker

    Ukupna ocjena 69%

    7, 7, 7, 6

    ocigledno je da vazi staro pravilo: ako je prica dobra, ni sranje crtez je nemoze pokvariti. stavise, mozda se crtac jos i potrudi da bude na nivou. cossu drugi put sa sclavijem na redovnoj seriji daleko iznad svog proseka.

    sto se same price tice, dosad sam je procitao 5-6 puta i uvek se moram prisetiti sta  i kako se tu zbiva. bez sumnje je ovo jako dobra prica , ali uvek mi fali to nesto da bih je svrstao u omiljene ili nezaboravne. zelenu milju niti sam citao, niti gledao, ali mislim da je ocigledna i posveta forestu whitakeru. lik odvetnice je skroz simpa.

    22.08.2013
    14:15:00 sati
    Barker
    uredi
  • Tutta

    Ukupna ocjena 76%

    8, 8, 7, 7

    Sasvim ok prica. Tuzan kraj,al to bas i daje prici na kvaliteti. Scenario sasvim ok,lijepo rasporedjeno. Advokatkinja L.Riker,simpaticna i slatka do bola. Lijepo je nacrtana. Crtez je poprilicno ok,al sa dosta "mana",npr.crnci su lose nacrtani.

    09.10.2013
    22:31:00 sati
    Tutta
    uredi
  • Stripmen

    Ukupna ocjena 82%

    9, 8, 8, 7

    Fina epizoda meni se ovo jako svidelo.

    29.09.2014
    19:27:00 sati
    Stripmen
    uredi
  • Spock

    Ukupna ocjena 62%

    7, 7, 5, 5

    Sclavijeva adaptacija Kingova hita. Pa i nisam baš oduševljen. Priča je napeta i čita se u jednom dahu, ali od Sclavija očekujem puno više od pukog prepisivanja. Cossu je jedan od gorih Dylanovih crtača i njegov crtež uvelike umanjuje opći dojam epizode. Ovdje opet imamo neuvjerljiva i skoro pa ista lica likova, s jako loše prikazanim emocijama.

    11.09.2017
    05:13:00 sati
    Spock
    uredi
  • Goran100

    Ukupna ocjena 72%

    8, 8, 6, 6

           Sclaviju kod nekih ozbiljnih tema odgovara kada ih se dotakne usput nekom minijaturom, ali kada to protegne na cijelu epizodu počinje biti malo zamoran. Ispada kao da smo u vrtiću pa će nam on to potanko objasniti. Sve je pojednostavljeno, likovi su ili iznimno dobri ili iznimno loši. Slično imamo i u drugim epizodama, sada mi na pamet padaju Zlo, Crveni znak i Doktor teror. Ima ova priča i svojih vrlo dobrih trenutaka pa sam se možda, ovako nepravedan, obrušio na nju iziritiran Cossuovim crtačkim nedjelom. Ni Stano ne blista.

     

    09.07.2019
    00:12:00 sati
    Goran100
    uredi
  • Hercule Poirot

    Ukupna ocjena 61%

    5, 5, 7, 10

    Ne volim stripovske reference na filmove.

    06.09.2019
    13:27:00 sati
    Hercule Poirot
    uredi
  • Jocko

    Ukupna ocjena 60%

    7, 6, 5, 6

    Skoro pa sam potpuno zaboravio o čemu se u Zelenoj milji radi, a i nije me film baš oborio sa nogu kad sam ga gledao prvi i jedini put, tako da ovo nisam posmatrao kroz prizmu omaža/krađe.
    Interesantan početak sa aluzijama na Posle ponoći a pojavljivanje komšije iz pričice Sused i ostale reference takođe kul. Forrest je ok lik, i ostaje misterija do samog kraja (koji je jako tužan: ''loše misli... obiđu svet i vrate se''). Lik mladolike advokatice jako simpa, mada bi mi nekako bilo slađe da se završilo onim pijanim poljupcem, umesto standardnim seksom.
    Ipak scenaristički ima dosta mana, nekoliko wtf raspoređenih vinjeta i loših odluka koje više odgovaraju scenaristima-početnicima nego Sklaviju itd... nezgrapno je sve to. Dijalozi variraju od vrlo visprenih do banalnih.
    Priča se nekako može posmatrati iz dva dela, prvi deo do upoznavanja advokatice, koji je ok i brutalniji, i drugi deo sa advokaticom i suđenjem, koji je zanimljiviji ali i nekako razvučen. Rasplet pirova pobeda. 
    Ipak i scenario dobija prolaznu ocenu u poređenju sa crtežom. Prva dva-tri Cossuova rada na Dilanu (Sjene recimo), su mi još bila i jako dobra, ali ovo je već slabašno. Likovi drveni, izrazi lica nikakvi (u epizodi poput ove likovi MORAJU da imaju odlično nacrtana lica, a NE kao Dilanove face na strani 94), Dilan na više mesta izgleda jezivo loše (strana 7, kadar dole levo)... Petica je najviše za ovakav crtež. Naslovna me nikad nije privlačila da pročitam epizodu. 
    Na kraju ukupno 60% što je za moj sistem ocenjivanja dosta nisko. Jedna od onih epizoda poput Crno prokletstvo (slučajno su i u njoj sporedni likovi crnci), koje možda i zaslužuju višu finalnu ocenu (izraženo u %), ali neadekvatan crtež ruži opšti utisak. 

    11.11.2019
    04:45:00 sati
    Jocko
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 91%

    9, 9, 10, 7

    Odlična priča, čiju vrijednost ne umanjuje povezanost sa 'Zelenom miljom'. Cossu standardan! Nažalost kraj SD-a.

    24.01.2020
    11:54:00 sati
    hrvoje23
    uredi

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Voštana maska
    Kod: KT LU 9/10
    Ocjena: 65%
    Vrijeme: 25.9.2020. 14:03:00
    Autor: Kila Banana
    Broj komentara: 3
    Broj pogleda: 414
  • Prvi ciklus: Iza i Oel
    Kod: NV STKON 1
    Ocjena: 97%
    Vrijeme: 22.9.2020. 15:07:00
    Autor: koze123
    Broj komentara: 5
    Broj pogleda: 538
  • Seminole
    Kod: TX SA 17
    Ocjena: 83%
    Vrijeme: 18.9.2020. 16:48:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 9
    Broj pogleda: 869
  • Zamak ludila
    Kod: DRGN LIB 13b
    Ocjena: 84%
    Vrijeme: 17.9.2020. 10:50:00
    Autor: kandraks
    Broj komentara: 5
    Broj pogleda: 464
  • Posljednja bitka?
    Kod: AF SS 418
    Ocjena: 71%
    Vrijeme: 17.9.2020. 0:17:00
    Autor: Kila Banana
    Broj komentara: 2
    Broj pogleda: 348

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Put za raj
    Kod: ZG VCSP 32
    Ocjena: 50%
    Vrijeme: 3.7.2020. 23:14:00
    Autor: Djole
    Broj komentara: 15
    Broj pogleda: 2768
  • Povratak Zimske Zmije
    Kod: ZG VCZS 20
    Ocjena: 91%
    Vrijeme: 7.8.2020. 17:10:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 14
    Broj pogleda: 1878
  • Povratak samuraja
    Kod: ZG VEC 155/157
    Ocjena: 81%
    Vrijeme: 31.8.2020. 23:37:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 9
    Broj pogleda: 1446
  • Plamen nad Merivelom
    Kod: ZG VEC 143/144
    Ocjena: 76%
    Vrijeme: 18.8.2020. 0:16:00
    Autor: going going
    Broj komentara: 12
    Broj pogleda: 1275
  • Proteus
    Kod: TX ZS 33/984/985
    Ocjena: 76%
    Vrijeme: 10.7.2020. 15:34:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 7
    Broj pogleda: 1194

Aukcije

Forum