Dugački pozdrav

Dylan Dog

DD SD 8 | 94 str.

Marina Kimball, Dylanova poznanica i ljubav iz detinjstva se nekako našla u Londonu i moli Dylana da je otprati do njene kuće u primorskom seocetu Moonlight. Dok putuju, otkrivamo priču Dylanove prve ljubavi...

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 100%

Priča 10

Scenarij 10

Crtež 10

Naslovnica 10

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 93%

P*9

S*9

C*9

N*9

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

 • Dugački pozdrav
  DD LEX 74
 • Armagedon - Dugački pozdrav - Koljač
  DD LIB 25
 • Dugački pozdrav
  DD SD 8
 • Armagedon - Dugi pozdrav - Koljač
  DD VCKI 25

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

 • Lungo addio
  DD SR 74

ZANIMLJIVOSTI

 • Ova priča je noćna mora za one koji se trude da posmatraju DDa kao strip u kontinuitetu, jer postoji gomila podataka koji se ne poklapaju sa drugim epizodama: Dylanovo detinjstvo tokom sedamdesetih (dok se po DD #100 on ne seća ničega pre nego što je stupio u Scotland Yard), spominjanje toga kako njegovi roditelji u to vreme nisu imali para (a po DD #100, Morgana je u to vreme bila uspavana, a Dylan Stariji negde na nekoj planeti...) i prvo oblačenje crnog sakoa i crvene košulje (dok ih je po DD&MM #1 prvi put obukao godinama kasnije).
 • Sličnu temu kvazi-oniričkog putovanja, Sclavi je ponovo obradio, ovoga puta sa Carlom Lucarellijem, u DD #153 "La strada verso il nulla", ali sa katastrofalno lošim rezultatima.

"Biti djeca: kakva okrutnost..."

To je ukratko suština "Il lungo addio". Za razliku od brojnih monstruma sa kojima se Dylan susretao u uobičajenim epizodama, ovde nema iskasapljenih, nema čudovišta, nema krvi... ali užas je tu, sveprisutan, užas životne situacije u kojoj smo svi mi nekada bili, da kao deca donosimo odluke koje će uticati na dalji tok naših života... iako za to nikako ne možemo biti psihički spremni. "Il lungo addio" je priča o onome što je bilo, o onome što jeste i o onome što je moglo da bude... ali nikada neće biti. To je priča o jednom putovanju koje je u stvari poslednji dugački pozdrav između dvoje nekada zaljubljenih. O lepotama i užasima detinjstva i adolescencije.

Priča počinje standardno: lepa devojka zvoni na vrata Istraživača noćnih mora. Groucho otvara, uvodi je unutra, ali sve vreme je mrtav ozbiljan, ni traga od viceva. Ispostavlja se da je devojka Marina Kimball, Dylanova stara ljubav iz vremena kada je prvi put kao tinejdžer sam letovao u mestašcu po imenu Moonlight. Ona ne zna kako se našla u Londonu, ničega se ne seća, ali bi cenila kada bi je Dylan otpratio nazad u Moonlight. Groucho ih kulturno i ozbiljno prati do vrata i njih dvoje kreću na put...

Taj put je put sećanja, Sclavi i Marcheselli koriste brojne postmodernističke metode da bi kroz više nivoa nestvarnog ispričali šta se to desilo u Moonlightu pre dvadesetak godina. A nije se desilo ništa posebno. Dylan se upoznao sa Marinom, zaljubio se, ali nije smogao snage da nešto i uradi po tom pitanju. Mučio je sebe ljubomorom, pokušavao da se dokaže skačući u provaliju sa navodno začaranom galijom, popio batine i bio na korak od samoubistva. Na kraju je uspeo da joj izjavi ljubav, umokrivši se u gaće u istom momentu, ali Marina je to prenebregla, ponašala se kao da se ništa nije desilo. Dok se on mučio, ona je koketirala i sa njim i sa lokalnim "frajerom" Robbyjem ne pokazujući želju za ozbiljnom vezom sa bilo kim od njih. Dylan se na kraju pakuje i odlazi, a ona ne dolazi na stanicu da ga isprati, već odlazi do provalije sa galijom...

I to je to. Nije bilo demona, nije bilo natprirodnih pojava, nije bilo potrebe za herojem koji bi spasao svet ili makar nekoliko života... samo deca koja se ponašaju kao deca. Kroz snove i priviđenja saznajemo šta je dalje bilo sa Marinom (ili možda nije, možda saznajemo šta je moglo da bude sa njom da na dan Dylanovog odlaska nije sišla do galije): udala se za Robbyja, (možda) imala sina sa njim, Robby ju je tukao i na kraju stradao u udesu... i onda se ona našla u Londonu. Nije više devojčica, ali nije ni daleko od nje.

Po dolasku u Moonlight, posle poslednje šetnje po plaži, Dylan prati Marinu do kuće, pozdravlja se sa njom, i ona zatvara vrata... koja se sekund kasnije otvaraju i kroz njih prolazi povorka koja nosi kovčeg. Jer, Marina je naravno mrtva, vidimo je kako stoji na ivici ponora, kako izgovara ono što je htela ali nije mogla da kaže Dylanu kada joj je izjavio ljubav, kako skače dok jedna zvezda pada iznad nje, kako vidi oronulu galiju, i kako galija odjednom postaje nova, gotova Galija, spremna da je odvede. U suzama, i Dylan dolazi do provalije, jer je znao, negde u sebi je oduvek znao šta se desilo sa Marinom, i znao je da je imala poslednju želju, da je on prati. I vidimo kako provalija počinje da svetli, i kako mu je to svetlo sve bliže.

No, pošto posle broja 74 mora da ide i broj 75, a Dylanovo samoubistvo bi to malo otežalo, u sledećem panelu on je u kolima, i seća se drugačijeg odlaska iz Moonlighta, gde Marina dolazi na stanicu, ali prekasno, voz već polazi, i ona viče kako ga voli ali je on od buke voza ne čuje, i odgovara joj kako će mu reći sledećeg leta. Sledeće leto nikada nije došlo. Na kraju, Dylan se vraća kući, pozdravlja se sa još uvek mirnim Grouchom i dok sunce zalazi čeprka po svom modelu galije.

"Ovo je strava... strava..."

Grouchova umerenost u ovoj epizodi je jedan od krunskih dokaza one "škole misli" koja tvrdi da Groucho u stvari i ne postoji, da je on samo otelotvorenje jednog aspekta Dylanove ličnosti, aspekta koji je znao da se ovde sreće sa nečim nesvakidašnjim, jer "prva ljubav zaborava nema". I zaista, čak i posle neverovatnog dvocifrenog broja devojaka (sada već trocifrenog), Marcheselli i Sclavi su uspeli da Marinu učine posebnom, možda i jedinom pravom, ako uzmemo da su sve druge Dylanove devojke samo odjeci Morgane. Šta je to čini posebnom?

Priča o Marini je obična, svakodnevna priča ispričana ne nesvakidašnji način; većina muških čitalaca može da se identifikuje sa mukama kroz koje Dylan ovde prolazi, sa dečjom nesigurnošću u sebe, problemima da se iskažu osećanja koja u tim nevinim godinama deluju kao sudbonosna, a kasnije izgledaju kao šala. "Il lungo addio" govori da ta osećanja i jesu sudbonosna, da bi Dylanovi i Marinini životi bili sasvim drugačiji da su tada mogli da iskažu svoju ljubav. On možda ne bi upao u noćnu moru proživljavanja sulude verzije Edipovog kompleksa, a ona ne bi postala obična domaćica. Ali, bili su deca. Nisu znali. A kasnije nisu želeli da se sećaju, i kada su se ponovo sreli, bilo je kasno, Galija ih je oboje odnela.

Marina je arhetip svačije prve ljubavi, neozbiljna lakomislena devojka koja se ne muči teškim životnim pitanjima, kojoj je flert igra, što više njih hoće da flertuje to joj se više hrani nesigurni ego, a o ozbiljnim vezama će razmišljati kasnije. Koliko Dylan ozbiljno shvata svoja osećanja, ali ih zbog nesigurnosti ne iskazuje, toliko ona odbija da razmišlja o njima jer su suviše dalekosežna. Ona ne shvata (ili možda shvata, ali ne može da se izbori sa tim) da je devojčurak iz male engleske palanke kome je dalji tok života uokviren kao što to u malim palankama obično biva – brak, porodica, kuća za održavati i tračevi kod frizera. Dylan je to shvatio, već razmišlja o užasu toga da je ceo život pred njim i da taj život nije ništa posebno i uvek ima samo jedan isti kraj, no Marina kao da se miri sa time. "Il lungo addio" beleži momenat kada su njih dvoje mogli da se uzdignu izvan zacrtanih im sudbina, ali to nisu uradili. Na kraju, sve je ispalo kao igra reči koju oni ponavljaju kroz celu priču:

"Slušaj..."
"Da?"
"Ništa..."


Ništa, neizrečeno, propušteno.

Ima tu još interesantnih stvari: vidimo začetak Dylanovih simpatija prema VW bubama, kako je pronašao svoj revolver, kako je "ulovio" svoje prvo čudovište (u stvari se Robby maskirao da bi ga uplašio) i kada je prvi put obukao crni sako i crvenu košulju. A tu je i prvi susret sa Galijom...

Carlo Ambrosini je odradio solidan crtački posao, priča u kojoj praktično nema akcije ni u jednom momentu ne deluje monotono, i dobro se snašao sa oniričkim sekvencama, iako lica likova ponekad izgledaju drugačije od panela do panela. No to ne kvari celokupan utisak.

Setna, poetična, a ipak užasna, "Il lungo addio" je priča koja vas tera da pogledate unazad i igrate se "šta bi bilo kad bi bilo...", a onda se setite da više niste dete i da to nikad nećete ni biti, da ne možete nazad i da su greške počinjene tada neispravljive.

Naprijed

DD SD 7 Armageddon!

DD SD 9 Koljač

Naprijed

Recenzije čitatelja

 • Heyoka

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Jednom sam čuo za epizodu u kojoj Groucho ne ispaljuje šale. Mislio sam, zaboravši naziv epizode, da je to nekakva splačina nalik na monotoni horror-film. Međutim, ovo je najbolji DD koji sam pročitao (uz okrutno dobar "Uspomene nevidljivog čoveka"), perfektan scenario i priča, naslovnica je prilična sadrzaju, a crtez je sjajan. Ne mogu da vjerujem koliko toga neko moze da stavi u samo 96 stranica.
  16.01.2003
  16:40:00 sati
  Heyoka
  uredi
 • Ukupna ocjena 80%

  8, 8, 8, 8

  iako je epizoda sasvim ok mislim da je desetka ipak malo previsoka ocjena po mom skromnom sudu.možda jer sam fan "krvavijih" priča a možda i zbog crteža koji me nije previše oduševio(što ni u kom slučaju ne znači da je loš).Ja bih svoju desetku dao ,,skeneru,, dd-sd 59 o kojem ću uskoro ponuditi i svoj sud.
  23.01.2003
  23:27:00 sati
  dino alic
  uredi
 • Ukupna ocjena 91%

  8, 9, 10, 10

  Duga i dosadna priča.Scenario nije neki.Crtež i naslovnice odlični!!!
  15.03.2003
  21:09:00 sati
  eagle
  uredi
 • Markos

  Ukupna ocjena 97%

  10, 10, 9, 10

  Jedna od priča koju dajete prijateljima koji inače ne čitaju stripove da se "navuku" ili da začepite usta onima koji kažu kako su stripovi za malu djecu. Jako, jako, jako lijepa priča koja ostavlja onaj gorak okus na usnama na kraju iako je potpuno jasno da je taj kraj i jedini mogući (kao npr. u Finchovom filmu "Seven"). Ostaje žaljenje što Marcheselli nije napisao više priča nego se ograničio na posao u redakciji. Poput ostalih njegovih uspjelih priča ("Dok nas smrt ne rastavi", "Ples smrti", "Johnny Freak") i ova je priča puna poetike, snažnih emocija i pathosa i koja zorno pokazuje kako Dylan i te kako dobro funkcionira i bez splattera, čudovišta, krvi i Gručovih šala. Carlo Ambrosini je crtež je odradio više nego dobro, a i ovo je jedna od onih epizoda u kojoj smo oduševljeni pričom spremni nagraditi i crtača ocjenom više... Ipak da bi dobio čistu desetku trebao se još malo više potruditi jer kao što je Djole dobro primjetio, lica likova znaju varirati od table do table. A must have! Eh, da. Kao webmaster, razmišljam o uvođenju ocjene i za "službenog" recenzenta jer Djole me je sa ovim tekstom oduševio kao malo tko do sada. Kapa dolje.
  26.03.2003
  17:44:00 sati
  Markos
  uredi
 • Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Mal me nije rasplakao...
  Najemotivnija Dilanova epizoda posle "Dok nas smrt ne rastavi"...
  01.04.2003
  23:39:00 sati
  Sam Lowry
  uredi
 • Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Mmmmmmm. Hteo sam jos pre neki dan da napisem nesto o ovoj epizodi DD-a ali sam rekao sebi da je bolje da je prvo ponovo procitam. Nisam se prevario. Zbog ovakvih prica volim stripove. Markos je u pravu, to je strip u svom najlepsem mogucem obliku. Definitivno se oseti da je Marcheselli prisutan (u prici o "Dok padaju zvezde", uz njegovo ime kao autora zaboravio sam da navedem odlican "Ples smrti";inace ne radi se o regularnoj mesecnoj svesci, vec o prvoj prici u DD Gigant br. 1, naravno govorim o italijanskim izdanjima), odnosno, malo je reci prisutan. Emocije, to se tako zove. Vozi nas deeper and deeper. Ono sto se krije u nama samim je najveca strava, a tu se dugo talozilo. Covek svoj posao radi mnoooogo dobro (definitivno je steta sto nije vise angazovan). Sclavi sve savove price tako precizno zasiva, kao da je hirurg, a ne pisac ali to je vec privilegija odabranih. Usput je nasao mesta i za galiju, WV bubu... Da li to Marina dobacuje pistolj kao Groucho? Licno mi ne smeta sto se podaci o DD-ovoj proslosti ne slazu sa podacima iz drugih prica. Smatram da je to nebitno (izvinjavam se onima kojima je to bitno, mozda je Sclavi hteo da vas zbuni).I ja vec duze vreme mislim da je Groucho alter-ego ovog zabludelog edipovca, odnosno jedan od. Ambrosini je u DD-u uvek bio igrac sa klupe u koga si uvek mogao da se pouzdas i koji svojim radom pokazuje da dise zajedno sa pricom koju ilustruje ("Kanal 666", "Metamorfoze","Dva lica istine", "Vampiri" su storije koje su dobrano pomogle na podizanju DD kulta), a kao nagrada je stigla prvo ova epizoda (prosto briljira u delovima iz DD detinjstva, a 10 je dobio zbog potpunog srastanja sa pricom), a zatim i samostalno kreiranje DD storija (scenario+crtez, jedini takav slucaj u DD ediciji, obratiti paznju na odlicnu svesku "Cuvar uspomena")i na kraju sopstvena fransiza "Napoleone" (kreirao lik+napisao scenario+nacrtao epizodu+nacrtao naslovnicu, takodje jedinstven slucaj za Bonellijeva izdanja; zapamtiti da je potekao iz DD serijala). Nije lose za momka koji doveden u "Ken Parker" tim zato sto je "neprikosnoven u crtanju konja", a i Milazzo ga je najvise voleo od svih autora navedene edicije jer "najbolje podrazava (imitira?)" njegov stil. Malo li je?

  06.04.2003
  20:11:00 sati
  jovandd
  uredi
 • Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Fenomenalno. Priče o mladosti i dječačkim danima, uvijek postižu efekat, ali ovo je još bolje. Ambijent je odabran maestralno; ko se ne prisjeća mora i ljetnih ljubavi. Sve to savršeno spojeno i isprepleteno sa životom i razmišljanjem o životu. Strip koji se čita stotinu puta i uvijek ostavlja trag.
  04.05.2003
  11:40:00 sati
  stinky
  uredi
 • zeljko

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Najbolji DD ubjedljivo što se moga subjektivnog suda tiče. Svakim čitanjem je sve bolji.Prije sedam-osam godina nisu mi se sviđali dijelovi stripa u kojima su opisani snovi ali sada kada sam malo stariji shvatio sam da je strip još bolji nego sam mislio.
   
  Edit: 20 godina poslije cista desetka...tresem se dok citam...mogao bih plakat
  09.05.2003
  15:24:00 sati
  zeljko
  uredi
 • Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  strip je odličan,ali ne preporučujem da ga dajete prijateljima da se "navuku" jer svi kojima sam dosad dao i to im je bio prvi dilan u životu kažu da je dosadan.bolje im prvo dajte zoru ili neki od prvih 5 brojeva
  24.06.2003
  11:11:00 sati
  shareef
  uredi
 • Gaston

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Gospodo, ovo je najbolji Dylan Dog SVIH VREMENA i točka!
  30.08.2003
  12:32:00 sati
  Gaston
  uredi
 • SejoSexon

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Kultna epizoda! ovo je jedna od rijetkih epizoda gdje slobodno mozemo reci da joj nista ne fali. PERFEKTNO!
  31.08.2003
  01:25:00 sati
  SejoSexon
  uredi
 • Aco

  Ukupna ocjena 95%

  10, 10, 9, 8

  FENOMENALNO!Kako priča odmiče,sve je više rasla knedla u grlu.Na kraju kad sam pročitao strip,ostao sam paf.Jednostavno,ova epizoda ostavila je ogroman utisak na mene.Ljubav koja je ovdje prikazana je ona dječačka,nevina,nježna,naivna,to je prva ljubav i ako mene pitate - to je ona najljepša ljubav.Svako od nas se može prepoznati u ovoj priči,svi smo mi doživjeli ovako nešto i mislim da nema čovjeka kojeg ova priča nije ganula.
  Ambrosini je odličan,pogotovo u mimikama.Sclavija ne volim i čak ni ovdje mu ne mogu dati višu ocjenu.
  13.09.2003
  12:41:00 sati
  Aco
  uredi
 • Ukupna ocjena 97%

  10, 10, 9, 10

  Ja sam veliki Dylanov obozavalac i mislim da je ovo jedna od njegovih najboljih epizoda ! Citava atmosfera u prici je jeziva i melanholicna , a Ambrosini me pozitivno iznenadio svojim crtezom .
  22.09.2003
  23:03:00 sati
  vardock
  uredi
 • Dzimi Gitara

  Ukupna ocjena 81%

  8, 9, 8, 6

  odlicna epizoda. To mi je jedan od omiljenih dilana. Dilan je uvek jak kad fura na emocije. Prica nema nekih okrutnosti i jeze, ali jako dobro udara. Crtez je ok. Naslovna mi se ne svidja. Ne znam tacno zasto, ali mi nekako ne lezi ovoj prici.
  14.11.2003
  00:45:00 sati
  Dzimi Gitara
  uredi
 • Ukupna ocjena 94%

  10, 10, 9, 7

  Odlična priča. Među moja Top 3 Dylana.
  17.11.2003
  01:50:00 sati
  Verfalk2003
  uredi
 • SnotMan

  Ukupna ocjena 90%

  9, 9, 9, 9

  ZAKON
  20.11.2003
  21:52:00 sati
  SnotMan
  uredi
 • Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Meni osobno najbolji DD. Priča se vrti oko stvari koje su mogle a nikada se nisu dogodile zbog toga što nije bilo hrabrosti. Na istovjetan način priča i pokazuje koliko male savri koje činimo i koje nam na prvi pogled ne izgledaju bitne usmjeravaju naše živote u ovom ili onome smjeru, posebno kada smo na prekretnicama ili ulascima u prvu mladost kada trebao napustiti djetinjstvo i prigrliti zrelost jer se to od nas očekuje. Ovaj strip sam čitao u četvrtome gimnazije i jako me je dojmio. No ,svako ponovno čitanje izazvalo je jednaku reakciju. Strip sam čitao i svaki put kada bi prekinuo s nekom djeovojkom što je dodatano pjačalo doživljaj.
  Vrijedio ga čitatai stalno i iznova. Mislim da sma dosada ovu priči pročitao bar deset puta i opet namjeravam
  26.11.2003
  14:22:00 sati
  branimir
  uredi
 • Ukupna ocjena 10%

  1, 1, 1, 1

  najlijepsa ljubavna prica u povijesti stripocanstva .
  30.11.2003
  23:40:00 sati
  lagani
  uredi
 • Logan

  Ukupna ocjena 93%

  9, 10, 9, 9

  Jedan od najboljih Dylana Doga ikad napravljenih.Odličan Ambrosinijev crtež i još bolji scenarij čine ovaj strip nezaboravnim iskustvom.Mislim da sam skoro zaplakao na kraju.
  02.12.2003
  20:44:00 sati
  Logan
  uredi
 • Ukupna ocjena 94%

  10, 10, 8, 10

  Vidim da je i meni kao i mnogima ovo najbolji Dylan. Ostalo je već rečeno.
  06.01.2004
  06:16:00 sati
  Wahoomi
  uredi
 • Barker

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Ne znam ni sam zasto sam ovoliko dugo cekao da dam svoj sud o ovoj prici. Mozda zato sto je citam tako cesto. Nacin na koji je ovde prikazan jedan jako vazan deo svacijeg zivota i kako neke odluke daju (ne)ocekivani tok vasem zivotu je nesto fenomenalno. Ambrosini je bio pravi izbor za crtaca, obratite paznju na flesbekove. Marina je san snova, siguran sam da su skoro svi imali neku slicnu njoj (ne bukvalno naravno), a meni je samo ime uvek u vezi sa nekim izuzetno vaznim, fatalnim, prefinjenim, kultnim devojkama. A Gruco je nadmasio samog sebe i toliko je sugestivan samo sa tih desetak reci koje izgovara. Zagrljaj na kraju vlazi oci svima u to sam siguran.Stvarno je steta sto je Marcheselli uradio samo mali broj prica.
  I naravno, priznajte da ste bas ovaj strip nudili svima koji su samo prevrtali ocima kada bi poceli da im pricate o stripu, a nadam se da je bar jedan od njih promenio svoje misljenje.
  20.03.2004
  03:37:00 sati
  Barker
  uredi
 • Ukupna ocjena 91%

  9, 9, 9, 10

  Dakle, nakon ponovnog citanja epizode i to natenane i nekoliko puta, mogu da napisem da je utisak skroz povoljan. Cak sam i o pomalo uvrnutom Ambrosinijevom crtezu promenila misljenje. Iako mi je bio interesantan i ranije (npr odlican KAnal 666), mislila sam da skoro nije u stanju da nacrta pravo zensko. Prevarila sam se. :) I ne samo to, nego je veoma drazesno oslikao ovu epizodu, tako da se prica i crtez odlicno nadopunjuju i povezuju. Prica je netipicna za Dilana, romanticna, nostalgicna, emotivna i sa tek ponekim elementima DilanDog zanra na kraju iako i to u funkciji romantike. Bez obzira na dirljiv scenario, prica ipak ni u kom slucaju nije bljutava. U svakom slucaju, jedna drugacija i interesantnija epizoda, koju vredi procitati.

  Dodatak: ipak, malo je zbunjujuca nemogucnost povezivanja ove epizode sa nekim nadrealnim epizodama o Dilanovoj proslosti i (nepostojecem) detinjstvu. Zbog toga, ipak ocena 9.
  11.06.2004
  13:39:00 sati
  Bilja
  uredi
 • Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Po meni daleko najbolji Dylan do sada! Pročitao sam ga nebrojeno puta i uvijek me iznova oduševi. Tandem Mauro Marcheselli i Tiziano Sclavi odradili su posao za čistu desetku a tu je i Carlo Ambrosini koji je sve to upotpunio odličnim crtežom. Savršenstvo bez mane!
  17.06.2004
  16:10:00 sati
  Clea
  uredi
 • Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  prekrasna priča...taj broj sam prvi put pročitao još u osnovnoj i kako sam osobno nepopravljivi romantičar jako me se dojmila.i stvarno dugački pozdrav je jedan od onih,posebnih stripova koji imaju ono nešto,što vam se uvuče pod kožu i očemu razmišljate prije nego što zaspite noću i sa nekim stvarima iz te epizode se ja mislim svako od nas može poistovjetiti.a kad se sjetim da sam taj broj kupio tek tako,jer sam putovao i trebalo mi je nešto za čitanje u vlaku:)nisam očekivao ništa posebno a pročitao sam jedan od stripova koji je na mene ostavio stvarno onaj posebni feeling.inače ne pratim redovito dylan dog(ali svejedno veliki sam obožavatelj i čitam dylana odkad znam za sebe)i večeras sam čisto slučajno naletio na ovaj forum,i baš sam tražio ima li štogod o ovoj epizodi i nasreću ima:)i drago mi je što su kritike ovako pozitivne,jer sam stvarno očekivao da će mnogo ljudi pljuvati priču,jer nema uobičajenih krvoprolića and stuff,ali priznajem ugodno se iznenadih.i danas nekih 8 ili 9 godina nakon što ga kupih mislim da ću ponovo maknut prašinu s tog broja i malo ga prolistati,eh već me sjeta hvata....svaka čast onom ko je ovo pročitao a i onom koji je imao živaca pročitati ovolku moju recenziju:)cheers!
  21.10.2004
  19:21:00 sati
  easy
  uredi
 • kiky

  Ukupna ocjena 94%

  10, 10, 8, 10

  Kada sam prvi put čitao "Dugački pozdrav", na početku sam pomislio "oh ne, pa ovo je nekakav ljubić!"... no, ovo nije Barbara Cartland nego Tiziano Sclavi, i to se vidi u svakom segmentu priče. Prekrasna ljubavna priča koja je prelijepo ispričana i točno emotivno dozirana tako da nije niti sladunjava a niti je ostala površna ili nedorečena. Završetak je odličan, efektan i zapravo samo takav završetak je jedini bio i moguć da bi se ova priča mogla svrstati u onaj rang pravih malih strip remek-djela!
  28.10.2004
  20:07:00 sati
  kiky
  uredi
 • ken2

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  remek djelo, meni najdraži dylan, jedino me čudi što do sada nisam ostavio komentar, inače, ovo je jedna od najljepših recenzija na sajtu
  13.03.2005
  01:16:00 sati
  ken2
  uredi
 • Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Haha.Bravo Dylane!Sada znam da si bio ovako zaljubljiv i u djetinjstvu.Primjetio sam da ova epizoda ima mnogo sličnosti sa "Cestom za nigdje".Tamo se također Dylan zaljubljuje;također se voze u autu i još mnogo drugih stvari.
  25.05.2005
  18:42:00 sati
  zerovnik
  uredi
 • Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  jedna od boljih Dylanovih priča
  01.06.2005
  14:39:00 sati
  Pierce
  uredi
 • lwood

  Ukupna ocjena 77%

  8, 7, 8, 8

  nekako presentimentalno.inače nije loše
  10.12.2005
  14:00:00 sati
  lwood
  uredi
 • mpavin

  Ukupna ocjena 90%

  10, 8, 9, 9

  Jako dobra epizoda koja se najviše razlikuje od ostalih i podsjeća nas na djetinjstvo. Inače nisam ljubitelj epizoda u kojoj su neke stvari nejasne kao i u ovoj. Npr. ponavlja se rastanak Dylana i Marine na dva različita načina, nije dobro objašnjeno što se zbilo s Marinom (ipak smo doznali da je mrtva). Ambrosini me je ugodno iznenadio i naslovnica je solidna. Pohvale Djole-u za ovu fenomenalnu recenziju:)
  06.02.2006
  00:34:00 sati
  mpavin
  uredi
 • kico

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Remek djelo!Najbolji Dylan Dog svih vremena!I moj najdraži strip u kolekciji!
  12.02.2006
  18:04:00 sati
  kico
  uredi
 • Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  najbolja.. :P
  03.06.2006
  16:16:00 sati
  CAGLIOSTRO13
  uredi
 • Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Prelepa epizoda najbolja posle nojevog leta. posebno mi se svidja fora sto grucho ne pravi uobicajene sale.
  25.06.2006
  15:45:00 sati
  Torpedo 2006
  uredi
 • alen

  Ukupna ocjena 85%

  9, 9, 8, 7

  Vrlo dobra epizoda. Emotivna, sentimentalna i tuzna. Inteligentno napravljena, poslje citanja nisam ostao ravnodusan. Imam malu primjedbu upravo na onu sentimentalnost koja zna biti malo pretjerana. Jedna mi je stvar oduvijek smetala kod Dylana, a to je njegovo zaljubljivanje u svakoj epizodi. Ja osobno mislim da je on jedan napaljenko i da mu je stalo samo do pice, a onda je to ovako sve romanticno upakirano...
  26.07.2006
  14:35:00 sati
  alen
  uredi
 • Matara

  Ukupna ocjena 98%

  10, 10, 10, 8

  Odlično.Jedna od boljih epizoda.Tužan završetak.
  26.08.2006
  16:42:00 sati
  Matara
  uredi
 • prozirna senka

  Ukupna ocjena 94%

  10, 10, 8, 10

  Fenomenalna prica o Dilanovoj (ali i svacijoj) neostvarenoj mladalackojljubavi, o odlukama pred koje mladi Dilan i Marina, bas kao i druga deca, neizbezno moraju da donesu, bez obzira na surovost posledica po njih i njihova pleca. Ovo je prica o odrastanju i ozbiljnosti koju nosi zivot, paralelno sa nevinom mladoscu kojoj je, naravno, sve ravno do Kosova. Upravo iz razloga sto se gotovo svaki citalac moze bar u nekom delu izjednaciti sa ovom epizodom lezi popularnost iste. I gorepotpisani je imao svoju Marinu, svoju najvecu neostvarenu ljubav, svojevremeno... Ambrozini je ovde nadmasio samog sebe, pa otuda i prilicno visoka ocena za crtez. Ostali segmenti price - cista desetka.
  20.09.2006
  23:52:00 sati
  prozirna senka
  uredi
 • Digging Bill

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Upravo sam pročitao ovu priču i po prvi puta osjetio potrebu da ostavim svoj komentar... Ovo je remek djelo, ovaj broj je neponovljiv... Crtež nekako malo varira, ali ipak je fenomenalan... ovo je Dylan Dog
  18.11.2006
  01:07:00 sati
  Digging Bill
  uredi
 • Vega

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Što još reći o ovoj epizodi?! Mauro Marcheselli & Tiziano Sclavi napisali su nevjerojatno sjetnu i osjećajnu priču o prvoj ljubavi, no iznad svega priču o odrastanju, gubitku nevinosti i životnog žara. Marina Kimball je upravo kakvom ju je okarakterizirao Djole (autor ove izvrsne recenzije) lakomislena malograđanska djevojka. Odličan je prizor kad Marina putujući na vlaku s Dylanom planira svoju budućnost, a naš junak ju vidi kako stari i raspada se pred njegovim oćima. Za Dylana je (kao i svakog donekle osvještenog čovjeka) unaprijed isplanirati svaku potankost života jednako smrti. Zbog toga njihova ljubav nije bila moguća, iako tada u njihovim godinama to nije bilo važno. Ipak sam pokušaj ljubavi upropastio je život i Dylanu i Marini(sve to proizlazi iz onoga : „Što bi bilo kad bi bilo...“ mada je očito da ničeg ne bi bilo). Marina se (vjerojatno) udala za pijanca koji ju je maltretirao, dok je Dylan postao „istražitelj noćnih mora“ koji ulazi u svaku vezu nadajući se da je našao onu pravu. Čar ove epizode je u tome što se u njoj može prepoznati svaki muškarac. Mislim tko se svojedobno nije zaljubio u curu kojoj je više bilo stalo do tipova od akcije s frajerskijim autom. Dylanu je žao što veza s Marinom nije uspjela, ne prvenstveno zbog toga jer ju je volio, nego iz razloga što bi ona najvjerojatnije danas bila živa da su zajedno. Činjenica je da je Marina počinila samoubojstvo („ Uvijek je bila pomalo čudna...Nesreća...Kažimo nesreća...“), samo nije jasno da li je to učinila onog dana kad je Dylan napustio Moonlight ili godinama poslije razočarana životom koji je unaprijed zacrtala. Izvrstan je scenaristički potez Groucho bez viceva. Cijela epizoda je poput sna u kojem je sve izvrnuto osim tog ljeta provedenog s Marinom i na kraju kao da se probudio iz sna Dylana dočekuje Groucho i ispriča mu vic („Da ti napravim čaj? Ili bi radije bio sam?“). Crtež je također izvrstan iako primjedba o variranju lica od table do table stoji. Ambrosini je uvijek kvalitetan. Naslovnica je jedna od najboljih u serijalu i sadržava samu bit epizode (koju inače Stano nerijetko promaši, baš kod kvalitetnijih epizoda). Marina i Dylan u lunaparku života skoro da se dodiruju, ali ipak izgubljeni u svemiru. Obavezno štivo, ne samo za obožavatelje Dylana Doga, nego i stripa općenito..."A kaži i sama nije li bolje tako? Zamišljati i zaluđivati se uvijek..."
  14.07.2007
  20:33:00 sati
  Vega
  uredi
 • flamboyant soul

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Ovo je prekrasno. Usudio bih se reći da je pravi grijeh da je ovakva priča završila u jeftinom, mjesečnom, strip izdanju, jer ovo stvarno zaslužuje nešto više. Rijetko kada osjetim da nema neke isfurane, pravocrtne patetike u Dylanu Dogu. Ovo je jedan od tih slučaja. Prekrasna, iskrena priča o nedosanjanoj ljubavi, koja nam je izmigoljile iz ruku, mada ju ustvari nikad nismo ni imali... Sviđa mi se kako je zamišljena Marina Kimball; kao malodušna provincijalka, koja se (kako recenzent dobro primjećuje) ne bavi velikim egzistencijalističkim pitanjima, nego sanja o tome kako će se oženiti i imati djecu. I u tome je problem, nije to loše, međutim od djece se očekuje da sanjaju o tome kako će postati astronauti, vatrogasci ili superjunaci, a tek kasnije dolaze ovi snovi o obitelji, kada se isanjaju ovi mladenački. I tu je Marina kiksala; kao dijete se pretvarala da je odrasla a kad je odrasla shvatila je da je izgubila nevinost djetinjstva pretvarajući se starijom i zrelijom. Interesantno je i da je Dylan bio puno zreliji dok je bio klinac, kasnije se deslilo da je postao djetinjast. Tražeći "onu pravu" u svakom krevetu, u svakoj avanturi, u svakoj noći. To je poanta ove priče, kako ih je to vrijeme provedeno zajedno obilježilo za čitav život, mijenjajući ih kao ljude. Te igre, ti razgovori, ta druženja, ta "ljubav".Crtež je sigurno najlošiji dio ove epizode. Međutim uzevši u obzir genijalnost iste, malo subjektivnosti nemože biti na odmet. Naslovnica vrhunska.
  18.08.2007
  13:25:00 sati
  flamboyant soul
  uredi
 • npetros2@htnet-dsl

  Ukupna ocjena 73%

  8, 8, 6, 7

  ,,,
  18.09.2007
  00:40:00 sati
  npetros2@htnet-dsl
  uredi
 • Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Nema se više šta reći za ovu prelijepu i ujedno i najbolju Dylanovu epizodu svih vremena. Ostali su sve već rekli, stvarno prelijepa priča iz Sclavievog pera(naravno, uz pomoć također odličnog Marchesellia) o staroj/prvoj ljubavi koja se nikad ne zaboravlja. Groucho mi je ovdje neobično normalan, kao da je odmah na početku znao što se dogodilo sa Marinom. Ambrosini je po meni ovdje na vrhuncu, jednostavno me je očarao svojim prikazom prošlosti uz slabiji kontrast, a ni sadašnjost ne zaostaje puno sa detaljima. Toliko me očarao da mi ne smeta ni variranje lica koje su neki spominjali. Naslovnica mi je također jedna od boljih. Napomenuo bih da je naslovnica dobila ovu ocjenu više zbog onoga što i na koji način to prikazuje(iliti kompozicije), a manje zbog stanove crtalačke "vještine" likova i predmeta (da je po "vještini" dobila bi 7).
  18.09.2007
  22:08:00 sati
  Akul
  uredi
 • Panon

  Ukupna ocjena 61%

  4, 6, 8, 7

  Jedan od meni lošijih Dylana!! Ta sladunjava pričica o ljubavi između dječaka i dosadne djevojke mi jednostavno nije materijal za Dylana! Nadam se da nikad više nećemo Groucha vidjeti u ovakvom, najblaže rečeno, očajnom stanju.
  30.09.2007
  19:06:00 sati
  Panon
  uredi
 • bonjovi4ever

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Prelijepa priča, pročitao ju barem pet puta. Svaki put kraj me ostavlja bez riječi, a jako mi se dopala i ova Grouchova promjena. Baš kao pravi prijatelj. Crtežu bih inače dao malo manju ocjenu, ne sviđa mi se kako Dylan povremeno izgleda. Ali inače je crtež potpuno odgovarajući, pri prikazima Dylanove mladosti fenomenalan. 
  03.11.2007
  14:09:00 sati
  bonjovi4ever
  uredi
 • Cliff Burton

  Ukupna ocjena 96%

  10, 10, 9, 9

  Ovakvi brojevi ulaze u legende i uvijek ostaju u srcima čitatelja
  16.12.2007
  21:35:00 sati
  Cliff Burton
  uredi
 • Ukupna ocjena 97%

  10, 10, 9, 10

  teško je dati ikakvu recenziju... jednostavno priča koja se mora pročitati. jedan od najboljih DD ikada. ambrosini je dobar crtač, ovo mu je možda i najbolja epizoda, ali po meni je 9 ipak vrhunac, iako mi je žao da to kvari prosjek jer je strip za čistu desetku.
  30.01.2008
  18:59:00 sati
  blackport8
  uredi
 • Windwalker

  Ukupna ocjena 73%

  7, 7, 8, 7

  Žao mi je što kvarim prosjek, no meni je ovo glupo. Dvaput sam krenuo čitati ovu epizodu, i dvaput sam skoro zaspao, i jedva dogurao do kraja. Jedino je dobra ona ideja s Grouchom.No, kako se ono kaže:De gustibus non est disputandum. 
  14.03.2008
  11:04:00 sati
  Windwalker
  uredi
 • GeneziS

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Tandem Marcheselli i Sclavi jedino u "Johnnyjevom srcu" i "Poslednjem uštapu" ne zaslužuju suve desetke, ali i tu nisu daleko. Sve ostalo su remek dela.
  04.04.2008
  00:43:00 sati
  GeneziS
  uredi
 • Beva

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Nemam ništa novo za reći, fenomenalno...
  11.06.2008
  19:10:00 sati
  Beva
  uredi
 • skeeve

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Vec sam desetak dana u frendovom stanu - on je trenutno na Bracu, a ja, nikad nisam mislio da cu ovo reci, jedva cekam da zavrsi ovo bizarno ljeto i da se ljudi vrate u Zagreb. Po prvi put u zivotu imam osjecaj da mi ljudi nedostaju. Zajebano ljeto, da ne ulazim u detalje. Kad sam neki dan trazio otvarac za konzerve (naravno da ga na kraju nisam nasao - ne samo to, nego sam morao i u ducan po sol i papar, a kuhacu je glumila najobicnija zlica), otkrio sam kutiju punu Dylan Dogova ispod sudopera u kuhinji. Danas sam otvorio kutiju i za pocetak prelistao tu hrpetinu stripova od kojih sam neke citao jako, jako davno. Vecinu nikad. Na vrhu trece stranice ovog stripa netko je (pretpostavljam moj frend, uostalom nije bitno) olovkom napisao sljedece recenice: 'This is the best Dylan Dog ever written. And drawn'.Sve u svemu, predivan strip. A sto se crteza tice, men' dobar. Nisam neki vizualni tip i volim The Hold Steady zbog tekstova, a ne zbog muzike.Jedino mi je zao svih kojima je ovaj strip presentimentalan ili dosadan. Zivot je cudesna stvar. Jebo vas Zagor. :)
  14.08.2008
  01:47:00 sati
  skeeve
  uredi
 • cibalia

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  fenomenalno
  15.11.2008
  00:28:00 sati
  cibalia
  uredi
 • crta

  Ukupna ocjena 89%

  9, 9, 9, 8

  super emotivna prica...dio istorije
  15.11.2008
  00:59:00 sati
  crta
  uredi
 • Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  marcheselli i sclavi su genijalni
  31.12.2008
  12:00:00 sati
  Misko iz Darwooda
  uredi
 • supermike

  Ukupna ocjena 86%

  10, 10, 6, 8

  Kad je ovo izašlo prije 14 ili više godina nakon mog prvog čitanja bilo mi je žao vremena koje sam proveo čitajući strip, sada sam ga pročitao ponovno i nije mi toliko loš kao prije čak je odličan. Kada sam prvi put ovo čitao sa nekih 16g. nisam baš bio za ovakve brojeve i pitao sam se gdje je horror strip. Lijepo se sjetiti starih ljubavi i pitati se šta bi bilo da sam napravio nešto drugo.Jedan od najboljih brojeva svakako ali precijenjen i to najviše zbog lošeg crteža.
  11.01.2009
  04:15:00 sati
  supermike
  uredi
 • Spock

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Definitivno najbolji DD, a možda čak i najbolje do Bonellija uopće. Remek djelo! Sinoć sam ga ponovno pročitao poslije sigurno desetak godina i jednostavo sam oduševljen. Ne bih se složio s nekima koji tvrde da ovo nije pravi Dylan, jer strava svakodnevnog života, male slučajnosti, sretne okolnosti su ipak najstrašnije. Uvijek su me zanimala pitanja šta bi bilo da sam krenuo onim putem, a ne ovim? Dali bi se tamo nešto desilo što bi promjenilo moj život? Ambrosini također odličan, pogotovo u onim dijelovima sjećanja. Stano je potpuno pogodio temu s naslovnicom i svaka čast za to.
   
  EDIT 20.08.2018.
  Potaknut raspravom na forumu odlučio sam se na ponovno čitanje skoro deset godina kasnije, a rezultat toga je moj slijedeći komentar!
   
  Ostajem pri svojoj tvrdnji da je ovo malo remek djelo.
  Remek djelo koje se može tumačiti na više načina.

  Čitajući ovo danas, sam sam se vratio desetak godina unazad kada sam bio na istim mukama. Na moju sreću, ja nisam dopustio da to ljeto nikada ne dođe i sada imam ženu i sina koji su mi sve na svijetu!
  Život je (najčešće) borba, bol i tuga sa malo sretnih trenutaka za koje se živi. Ova priča to najbolje pokazuje.

  Znači, ovo je definitivno ljubavna priča i to nesretna zahvaljujući Dylanovom i Marininom ponosu i neodlučnosti. Gadne su to stvari, a muškarac tu mora napraviti bitan korak naprijed jer su žene ponosnije i prije će umrijeti nego prijeći preko svog ponosa i želje da muškarac pokaže da je uistinu prava osoba za nju.

  Marina nije dočekala slijedeće ljeto, a Dylan je to jako dobro znao. Ovu priču bih interpretirao kao Dylanov san, ili ako baš hoćete da mu je Marinina duša došla u san i povela ga na zadnje, oproštajno putovanje uspomena i želja (sin) nepostojećom autocestom.

  To se da zaključiti najviše prema Grouchovom ponašanju, odnosno ponašanju kakvom bi Dylan htio, a i prema izgledu stvari, automobila, radiju koji hvata samo muziku iz šezdesetih, Marininu nepoznavanju pojma "heavy metal", čovjeku koji se pojavljuje na 36. i 87. stranici, a koji nije dana ostario...

  Postoji mogućnosti da se ona scena na kraju s dolaskom Marine na kolodvor nije ni dogodila i da je to samo Dylanova želja, a da je Marina već tada bila mrtva, ali to ne mijenja puno na stvari.

  Ukratko, Dylan nije imao muda da zadrži ono što osjeća da je trebao zadržati, a sada je kasno za kajanje.

  Svaka čast Sclavi i Marcheselli, (a i Stinkyu i Dextersu hvala što ste me naveli na ponovno čitanje) - poveli ste me na putovanje uspomena, napetih, tužnih, a ponajviše najsretnijih trenutaka u mom životu!! Baš mi je to sada trebalo!!!!
  11.01.2009
  09:40:00 sati
  Spock
  uredi
 • soulfly tribe

  Ukupna ocjena 97%

  10, 10, 9, 10

  odlična priča,netipična za dylana,crtež ne tolko dobar ali idealan,naslovnica predobra.Vrlo tužan kraj...
  09.03.2009
  03:21:00 sati
  soulfly tribe
  uredi
 • Ukupna ocjena 79%

  8, 7, 8, 10

  Nije najbolji Dylan. Prerazvodnjeno i donekle uzaludno. Većina likova me ovde iritira.
  01.05.2009
  10:19:00 sati
  farrar
  uredi
 • mladjo

  Ukupna ocjena 45%

  3, 4, 6, 6

  Strip uz koji me ne veže neko posebno sjećanje. Ipak, ocjene nisu niske zbog toga. Jednostavno, ovakav način iskazivanja emocija i koncept priče mi ne pašu. Moram priznati da mi riječ "sladunjavo" najviše zvoni u mozgu, makar sa time riskiram navući bijes ljubitelja ove epizode:))
  04.05.2009
  23:22:00 sati
  mladjo
  uredi
 • Klukas

  Ukupna ocjena 86%

  10, 10, 6, 8

  Odlično, odlično, odlično! Pravi užitak za čitanje, i na neki način, odmor od krvi, eh eh...
  Rekao bih da je ovo vrlo značajna epizoda za sami serijal. Saznajemo mnoge stvari o Dilanu, a što se one famozne galije i njenog (ne)slaganja tiče, više mi se sviđa objašnjenje da je to zbog Marine nego zbog Morgane. Uostalom, Dilan svoju galiju nikako da završi, isto kao što je njegov zaron do začarane galije na dno mora ostao bez ispunjenja svoje svrhe - Marina se nije ostvarila kao potpuna ljubav. Je li nezavršena maketa simbol neostvarene ili nesavršene ljubavi?
  Zatim, Gručo... Nikad se nisam zamarao sa svim tim teorijama, ali da je Gručo samo fiktivni lik, tj. dio samog Dilana, ovdje dobiva neki smisao.
  Pretpostavka: Dilan je saznao za Marininu smrt i pao u depresiju, nekakav trans. I tada je krenula priča (u Dilanovoj glavi, naravno): Marina zvoni na vrata, javlja se ozbiljan tj. nenormalan Gručo - dio Dilanove osobe koji je uvijek imao, kako Marina kaže, čudan smisao za humor; sad je taj dio umrtvljen.
  Dilan krece u Moonlight (znakovito ime) i za to vrijeme proživljava svoj odnos sa Marinom. Buđenje iz sna događa se kad dolazi do njene kuće i iznosenja lijesa. Marina ono ljeto nije izvršila samoubojstvo, ali pukla je mladenacka ljubav a očito je da je Dilana to poprilično pogodilo.
  Od tog ljeta sve kreće: pištolj, buba, odijelo, čudovista tj. "životni" poziv..., na koncu i galija...
  Marina mu je u kritičnom trenutku dobacila pištolj. Onaj veseliji dio Dilana (Gručo) to je nastavio činiti i dalje.
  Dilan je radio u Scotland Yardu; očito ga je nešto mučilo kad je postao alkoholičar. Odlučio je prekinuti s takvim načinom života, a kreće i u samostalnu "karijeru" - u borbu sa čudovistima (i pokušava završiti galiju).S crtežom nisam baš zadovoljan, naslovnica solidna.
  05.07.2009
  22:18:00 sati
  Klukas
  uredi
 • King Warrior

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Divna i emotivna epizoda. Pored svih cudovista najdraze su mi upravo ovakve Dylanove price
  10.07.2009
  23:25:00 sati
  King Warrior
  uredi
 • weljko94

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Ubedljivo najbolja epiyoda koju sam prochitao!Rispekt
  11.07.2009
  00:09:00 sati
  weljko94
  uredi
 • Ukupna ocjena 97%

  10, 10, 9, 10

  23.09.2009
  19:48:00 sati
  Brdar
  uredi
 • hellraiser

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  22.12.2009
  07:27:00 sati
  hellraiser
  uredi
 • Koresh

  Ukupna ocjena 97%

  10, 10, 9, 10

  12.01.2010
  12:48:00 sati
  Koresh
  uredi
 • acestroke

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Remek djelo!  Najbolji Dylan Dog koji je ikad izaso, i ne vjerujem da ce bolji ikad izaci.  Okay, mozda POSLIJE PONOCI i MORGANA su na istom vrhunskom nivou, ali ipak, ako ovo citate i ne zaplacete na kraju, onda nemate srca.  Nikad prije nisam dao 100% ni jednom stripu, ali DUGACKI POZDRAV je jedna od najboljih prica ikad - ne samo za strip, nego se moze i poredit sa najboljim knjigama, filmovima, ili bilo kakom radom umjetnosti.  Ovo je razlog zasto sam poceo citati Dylana Doga, zasto ga sada citam, i zasto cu ga uvijek citat.  

  A MASTERPIECE!!!

  27.01.2010
  00:01:00 sati
  acestroke
  uredi
 • drogsy

  Ukupna ocjena 91%

  10, 9, 8, 10

  Dosta kasno sam pročitao ovu priču, Dylan mi je već počeo biti monoton. Nakon "Jezera na nebu" i sličnih priča nije baš isto doživjeti ovu priču kao što bi je doživio da mi je bila jedna od prvih DD epizoda.

   

  I tako sam je popljuvao. Nije me dotakla ni malo. Uopće se nisam mogao usporediti sa situacijama u kojima je Dylan dječak. A priča je zapravo izvrstan primjer onoga što je Dylan kao serijal uvijek težio biti. Ne horror, ne splatter, ne pamflet sa čudovištima, već nešto sasvim drugo.                                                        

   

  Taj genijalni koncept sa klijentom-duhom kasnije će se u serijalu izmrcvariti do iznemoglosti.

   

  19.02.2010
  11:08:00 sati
  drogsy
  uredi
 • swamp thing

  Ukupna ocjena 89%

  9, 9, 9, 8

  Sjajna prica, fenomenalan crtez. Meni dovoljno...

  14.04.2010
  18:10:00 sati
  swamp thing
  uredi
 • alanford

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Fenomenalno...

  27.07.2010
  00:45:00 sati
  alanford
  uredi
 • poison

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  moj omiljeni strip

  16.08.2010
  11:42:00 sati
  poison
  uredi
 • il cattivo

  Ukupna ocjena 94%

  10, 10, 8, 10

  Pasivnost je gora od krivog poteza.

  01.09.2010
  08:41:00 sati
  il cattivo
  uredi
 • Lastsioux

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Fucking Amazing! Odmah se vracam u mladost kada citam ovaj strip. I kad se samo sjetim koliko sam ljepih cura upoznao a nisam imao hrabrosti onda me srce zaboli.. Ovaj strip nam daje jednu vrlo dobru pouku a to je da nikada nepropustaj priliku kada ti se pruzi.

  29.04.2011
  20:03:00 sati
  Lastsioux
  uredi
 • doktor78

  Ukupna ocjena 86%

  9, 9, 8, 8

  Dirljivo. Iako prica nije tipicno dilandogovska, ovo je jedan stvarno dobar strip

  20.11.2011
  18:44:00 sati
  doktor78
  uredi
 • Zagor12

  Ukupna ocjena 80%

  8, 8, 8, 8

  U početku mi je dosta smetala ta metafizika, radnja u kojoj uopće nije bilo radnje. Tek kada sam pročitao strip u cjelini shvatio sam bit i poruku. Vjerujem da je na one koji su imali ljubavi koje su ih kasnije napustile ili obratno drugačijim svjetlom gledaju na ovu priču. Mislio sam da je ovo neki fenomenalan, oho-ho dobar strip. Na kraju sam dobio dobar strip, ali ne i remek-djelo. Topla priča u svakom slučaju.

  05.12.2011
  17:35:00 sati
  Zagor12
  uredi
 • bjelolasica

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Što?

  Ništa.

  11.12.2011
  21:46:00 sati
  bjelolasica
  uredi
 • Ukupna ocjena 99%

  10, 10, 10, 9

  Najbolji Dylan ikad!

  13.12.2011
  13:03:00 sati
  Patrix
  uredi
 • Oki

  Ukupna ocjena 95%

  10, 10, 9, 8

  Nikada mi se nisu sviđale priče sa previše fantastike,ali ova ljubavna priča je veliki izuzetak...
  13.12.2011
  13:48:00 sati
  Oki
  uredi
 • Gil-galad

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Lepo je kada posle ovakve priče pročitam ovakvu recenziju. Jedan je Đole! :))

   

  Zbog ovakvih univerzalno romantičarskih epizoda najviše volim Dylana, gde je u fokusu Dylan Dog - večiti dečak... Poezija.

  06.01.2012
  05:43:00 sati
  Gil-galad
  uredi
 • zagor_22

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  vrhunski !

  18.01.2012
  21:53:00 sati
  zagor_22
  uredi
 • wele

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Jedna od najljepsih i najemotivnijih Dilanovih epizoda koju ce najbolje shvatiti oni koji su prozivjeli ono sto i Dilan u ovom stripu.
  16.03.2012
  00:17:00 sati
  wele
  uredi
 • PJ24MKD

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Mislim da mi je ovo jedina "100%" ocjena koju sam dodelio ovde na s.com. Sve cetiri 10-ke za pricu, scenario, crtez i naslovnicu su i te kako zasluzeni!

  30.03.2012
  14:11:00 sati
  PJ24MKD
  uredi
 • Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Ovo je sigurno među najboljim epizodama koje sam pročitao, nije klasična priča ali mi se to baš i dopalo. Na dobar način su prikazane emocije kroz sećanja a svemu doprinosi savršen crtež. Ovaj strip je stvarno zaslužio čistu desetku.

  01.04.2012
  11:50:00 sati
  ledenastena
  uredi
 • Charlito de la Vega

  Ukupna ocjena 64%

  5, 5, 9, 7

  Lijepa recenzija, ali sami strip mi nije ništa posebno. Netko je rekao "sladunjavo" i bio je u pravu. Cijeli koncept mi je bez glave i repa. Ne kužim...

  29.04.2012
  23:33:00 sati
  Charlito de la Vega
  uredi
 • going going

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  ova me epizoda odusevila

  i sto je cudno nema uopste horora

  ambrozini odlicno crta marininu facu a dylanovu nekad nacrta... bolje da ne kazem kako

  02.05.2012
  18:00:00 sati
  going going
  uredi
 • Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Jedan od najboljih Dylana i uopče stripova, da ne govorim Bonellija, kojih sam pročitao. Bolje od ovoga ne može.

  21.05.2012
  20:49:00 sati
  tekumze
  uredi
 • Govinda

  Ukupna ocjena 99%

  10, 10, 10, 9

  Moram se složit. Iako će neki prozvat ovaj strip previše sentimentalnim ili patetičnim, ipak je to romantična priča, vrhunski napravljena, bez pretjerivanja od strane autora. Grouchova "normalnost" je morala jednom doći na red, a također i neobični gost, ovaj put duh osobe koja je upravo umrla tj napustila materijalno tijelo i dolazi vidjeti onoga kojeg je najviše voljela, Dylana, prije konačnog odlaska. Sve desetke, osim naslovnice koja je ipak mogla bit više mistična.

  01.08.2012
  08:43:00 sati
  Govinda
  uredi
 • Cevap

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Eto šta ti je strip. Ponekad se zapitam zašto trošim toliko love na Dylana, a onda pročitam ovu epizodu i miran sam. Zbog ovakvih epizoda se isplati čitati, pa makar prošao i gomilu prosječnih epizoda. Nikakvih zamjerki na ovo.

  03.08.2012
  11:32:00 sati
  Cevap
  uredi
 • velka031

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  13.09.2012
  20:30:00 sati
  velka031
  uredi
 • Ukupna ocjena 96%

  9, 10, 10, 9

  05.10.2012
  13:53:00 sati
  coszinus
  uredi
 • Raoul Duke

  Ukupna ocjena 89%

  9, 9, 9, 8

  Za mene jedna od najlepših Dilanovih epizoda.
  06.02.2013
  16:36:00 sati
  Raoul Duke
  uredi
 • solar

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Evo i ja sam pročitao, nisam Dylanov fan (blago rečeno) ali zbog razvikanosti priče morao sam vidjeti o čemu se radi i mogu reći da je genijalna, baš te pogodi u srce.

  21.04.2013
  22:19:00 sati
  solar
  uredi
 • Rahazlam

  Ukupna ocjena 74%

  7, 7, 8, 8

  Evo opet sam pročitao ovu priču nakon pet godina i moram priznat da sam bio previše strog kad sam je prvi put ocjenjivao!! Iako ovu priču smatram nepotrebnom cijenim mišljenje većine kojima je ova epizoda među najboljima u serijalu,Ambrosini jako dobro crta,pogotovo one scene iz djetinjstva,naslovnica je isto ok!!
  17.08.2013
  19:52:00 sati
  Rahazlam
  uredi
 • Opti

  Ukupna ocjena 27%

  1, 1, 6, 3

  Da, tema nije baš primjerena za žanr ovog serijala, ali ni "Tri puta nula" nije bila horor priča pa mi se svejedno svidjela. Dugački pozdrav nije. Ne znam što distancira ovu epizodu od petparačkih ljubavnih romana s obližnjeg kioska ali eto očito nešto propuštam. Uvijek isti tipovi likova, kratke rečenice, puno trotočja u konverzacijama itd. Možda je ova epizoda cijenjena zato jer je najunikatnija u cijelom serijalu, ali molim vas, ovo nije emotivno, ovo je sladunjavo. Sve je tako forsirano, najtužniji momenti u DDu su mi zapravo pokolji nedužnih kakve često imamo u ranim epizodama. Ne znam ni sam zašto sam uvijek više žalio za tim nebitnim likovima koji iz epizode u epizodu predstavljaju samo topovsko meso više od bilo čega u "Dugačkom pozdravu". 

  Crtež i nije nešto. Scene iz prošlosti i svi ti flashbackovi su mi sjajno prikazani, ali sve scene u "sadašnjosti" su krajnje jadno nacrtane, u nekoliko navrata Dylanova faca izgleda kao da pripada fan-art sekciji SD izdanja. :D Naslovnica i nije nešto.

  24.09.2013
  15:53:00 sati
  Opti
  uredi
 • Tutta

  Ukupna ocjena 96%

  10, 10, 9, 9

  Ovaj strip je me definitivno vezao za DD.  

  02.10.2013
  23:41:00 sati
  Tutta
  uredi
 • Ukupna ocjena 85%

  8, 9, 8, 10

  27.12.2013
  23:52:00 sati
  dylan_dog12
  uredi
 • Enat

  Ukupna ocjena 97%

  10, 10, 9, 10

  Moj drugi po redu najbolji broj Dylana - prekrasna epizoda - jedino me crtež svaki put iznova malo bode u oči.

  11.04.2014
  13:27:00 sati
  Enat
  uredi
 • Floyd98

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Za mene najbolji Bonellijev strip, cista genijalnost...Ni trunke lošeg nema u ovom stripu, milijun puta pročitan, milijun puta oduševljen, nikad zamoran, nikad patetičan, nikad dosadan. Svakim čitanjem spoznaš još neki sloj ovog neprikosnovenog DJELA

  19.04.2014
  21:11:00 sati
  Floyd98
  uredi
 • Peci

  Ukupna ocjena 39%

  4, 4, 4, 3

  01.08.2014
  21:43:00 sati
  Peci
  uredi
 • Stripmen

  Ukupna ocjena 87%

  9, 8, 9, 9

  Lepa,pametna i emocionalna priča.

  29.09.2014
  10:02:00 sati
  Stripmen
  uredi
 • Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Perfektno!

  10.10.2014
  01:01:00 sati
  El Niño
  uredi
 • hrvoje23

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Po pričanjima drugih, očekivao sam više. Ali priča je tako savršeno koncipirana da sam nakon čitanje i sam osjećao neku melankoliju, i prijestio se djetinjstva i mladosti. Tako da sigurno zaslužuje najviše ocijene.

  05.01.2015
  19:44:00 sati
  hrvoje23
  uredi
 • DragonSlayer

  Ukupna ocjena 83%

  8, 8, 9, 8

  Epizoda od koje sam očekivao toliko puno da jednostavno nije mogla nadmašiti moja očekivanja, istina da je bilo atipično za DD i da je epizoda u kojoj se svatko može pronaći, ali nije baš toliko ni tužna ni tragična, mislim da mi je čak bolja Caponeova kopija "Junaci"

  13.04.2015
  16:50:00 sati
  DragonSlayer
  uredi
 • Gru

  Ukupna ocjena 96%

  10, 10, 9, 9

  Netipični Dylan Dog, meni zasigurno u top 10 Dylana!!!

  22.07.2015
  21:08:00 sati
  Gru
  uredi
 • Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Vrh...jedan od boljih...

  15.12.2015
  10:55:00 sati
  TenthNazgul
  uredi
 • RadioClash

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  28.06.2016
  00:06:00 sati
  RadioClash
  uredi
 • etmgosa

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Najbolji Dylan Dog.

  Zbog ove epizode ga jos uvijek ponekad citam. Uporno mislim naletjece nesto bar priblizno slicnog kvaliteta. Mozda ne zasluzuje 10 u poredjenju sa nekim drugim dobrim stripovima, ali dajem 10 jer ga poredim sa ostalim Dylanima (koji mu ne mogu ni primirisati).

  06.07.2016
  18:48:00 sati
  etmgosa
  uredi
 • karlitos

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Možda čak i najbolji Dylan Dog. Odlična priča i crtež.

  02.11.2016
  13:26:00 sati
  karlitos
  uredi
 • Jocko

  Ukupna ocjena 94%

  10, 10, 8, 10

  Volim ''Dugački pozdrav'' jer...

  1. je najnevinija ljubavna priča
  2. Svako od nas ko je imao prvu pravu (a da to nije bila kurava iz kraja koju su svi uz pokliče ''DUUULE SAVIĆ'') može da se pronađe...
  3. je Dilan našao revolver od koga se ''nikada ne razdvaja''...
  4. Gručo po prvi put (a verovatno i poslednji) ne ispaljuje viceve i ponaša se normalno... Što je nenormalno.
  5. je normalan Gručo strašniji od većine Kjaverotijevih scena krvoprolića.
  6. Marina Dilanu dobacuje revolver, što će ubuduće Gručo činiti.
  7. Dilan se bori sa prvim ''čudovištem''.
  8. Dilan odlučuje da će biti lovac na čudovišta kad poraste.
  9. je VW buba tako cool u dečijim očima.
  10. epizoda odaje počast roku '60-ih i '70-ih: Doorsima, Cepelinima, Sajmonu i Garfanklu, Bitlsima, Lenonu...
  11. se prva ljubav pamti
  12. svi mi volimo detalje, poput njenog igranja kosom
  13. je Munlajt lep, naročito noću.
  14. se čitajući ovu epizodu setim pesme Thin Lizzy-ja ''Dancin' in the Moonlight''...
  15. A zatim i ''Fly me to the moon, let me play among the stars... let me see what spring is like on Jupiter and Mars...''
  16. nema svako m'da da skoči sa litice
  17. a dokazivanjem ljubavi dokazano rastu m'da
  18. se pojavljuje Galija. Ali ne Neša, već (ne)obična Galija.
  19. se onaj veliki točak u luna parku odšrafljuje i luta nebom i svemirom dok Dilan recituje Marini svoju pesmu - jel postojala ikada romantičnija scena sa više fantastike od te?
  20. putuju autoputem sećanja
  21. je put sećanja najlepši put - od prošlosti se ne živi ali bez prošlosti nismo niko i ništa...
  22. je detinjstvo strašno... i strasno.
  23. jer - slušaj... - šta? - ništa...
  24. ona nije bilo koja, ona je ONA.
  25. ovo leto može da nam bude poslednje.
  26. smo (bili) mladi i glupi.
  27. neće tamo neki Robby da mi te preotme!
  28. Judo plesaču datira odavno...
  29. će Dilan kad poraste biti patuljak u cirkusu.
  30. se zbog ljubavi često popiju i batine
  31. je okrutnost biti deca... (iako zvuči kliše) a ja kažem: jer su deca okrutna.
  32. Dilan-klinac vidi Marinu kako stari i raspada se pred njegovim očima (bujna mašta koja će ga pratiti i kasnije?)
  33. Dilan i Marina vide Dilana i Marinu - stariji mlađe i obrnuto. Vreme je jedno. Prošlost i budućnost se stapaju u neku vrstu sadašnjosti tj. ovoga trenutka.
  34. Dilan i Marina gledaju voz sa njima mladima kako odlazi... Simbolika: prolaznost...
  35. ne treba se pitati ''šta bi bilo kad bi bilo...'' jer će sama pomisao da zaboli više nego promašena trojka u poslednjoj sekundi...
  36. bi životi glavnih aktera poprimili drugačiji tok da je neko od njih dvoje smogao snage da nešto i učini po tom pitanju...
  37. bi životi glavnih aktera ostali isti čak i da su nešto učinili po tom pitanju
  38. je horor upravo u tome što život ide svojim tokom, bez obzira na (ne)izgovorene reči...
  39. me to podseća na one stihove EKV-a ''Nisu dovoljne reči samo obične reči, da te vrate u život...''
  40. je Sklavi (ili Macheselli) napisao predivnu pesmu (koja kao da prevodom gubi svoju draž, ali i dalje nije loša)
  41. je izvesni youtuber zvani nio ili Anto nio otpevao uz pratnju na gitari istu pesmu a klip možete naći izguglavši ''nio - il lungo addio''
  42. je izvesna youtuberka takođe obradila pesmu a klip možete naći izguglavši ''secondamarea - il lungo addio''
  43. ''ono što želiš neću ti reći, ono što želim čuti neću, sve ono s druge strane ravnodušnosti''
  44. je jedno najobičnije ''volim te'' strašno izgovoriti u pubertetu, a i kasnije nema ničeg strašnijeg i licemernijeg od izgovaranja lažnog ''volim te''...
  45. se zbog tog istog ''volim te'' klinja može upišat' ugaće.
  46. je ''dugački pozdrav'' sinonim za poslednje zbogom.
  47. kad si mlad želiš da se ubiješ zbog svake sitnice...
  48. ... a kad ostariš jer si propustio prilike u mladosti.
  49. da je Dilan-klinac znao da ima metaka u pištolju, da li bi povukao oroz?
  50. vidimo početke Dilanovog šmekerstva.
  51. vidimo da Dilan 'jeftino filozofira' još tada.
  52. saznajemo da je Dilanova odlika crni humor, po čemu je sličan Gruču. A opet ga Gručo nervira iz epizode u epizodu. Neobično.
  53. na Marinino ''boli me stomak'', odgovara: ''Nee, sigurno je rak na jetri. Imaš sreće: za šest meseci sve će biti gotovo!''
  54. vidimo i da voli da se šali na svoj račun.
  55. je Dilan patio od vrtoglavice ali se izlečio skočivši sa litice do Galije. No, ipak se nikada nije potpuno izlečio - zašto onda u Njujork putuje brodom?
  56. se luna park zatvara u treptaju oka.
  57. Zvezda padalica zaista ispunjava želju.
  58. Marinina želja nije kliše.
  59. je to bila najlepša noć u njihovom životu...
  60. nema scena seksa.
  61. nema prolivene kapi krvi. A i koji će đavo?
  62. vrvi od romantike a ne prelazi u patetiku (kao i oko svega na svetu, mišljenja su podeljena)
  63. horor je ovde prolaznost života i smrt drage osobe, a to je veći i nama poznatiji horor od bilo kog drugog.
  64. udara na emocije poput Džonija nakaze, S druge strane smrti i Totentanza... I sve je radio Marcheselli...
  65. jer ovaj strip valja pokloniti devojci / ženi / dragoj osobi...
  66. se zna da će Marina umreti, još u prvoj polovini stripa, ali uprkos tome i dalje održava pažnju...
  67. Scena rastanka na železničkoj stanici nikad nije bila manje patetična od ove.
  68. ''Reći ćeš mi sledećeg leta'' zvuči kao pravi pravcati užas, naročito kada znamo da je to ujedno i njihovo poslednje leto...
  69. je jako čudna činjenica da Marina u scenama iz detinjstva ima zatvorene oči i da ih otvara tek kada Dilan-klinac pokuša da je poljubi na plaži...
  70. je jako čudna činjenica da Marina kaže Dilanu da nema decu ali da dečak koga je Dilan ''zgazio'' izgleda kao dete koje bi ona želela da ima. To ju je jako potreslo. Mislim da Marina laže tj. da je imala dete ali da je umrlo u saobraćajki.
  71.  Priča o ljubavi obično ugnjavi. Ali ova ne.
  72. je Ambrosini veoma dobro nacrtao scene detinjstva.
  73. je naslovni crtež pogodio u suštinu sa ringišpilom u svemiru, oldtajmerima, satelitima i njih dvoje kako se razdvajaju...
  74. bi po ovome mogao da se napravi jbno dobar film, a ne one Holivudske kake sa Čening Tatumom, Bredli Kuperom i ostalom žgadijom koja ne zna da glumi...

  74 razloga, upravo to je broj originalne epizode.

  Crtež mi je ovde u scenama iz detinjstva za 10, ali je u nekim scenama u sadašnjosti Ambrosini otaljavao, kao da ih je crtao na brzinu jer se više koncentrisao na scene iz prošlosti te je za njih ocena 6. Srednja ocena 8, šteta.
  Naslovna prikazuje najbolji momenat ovog stripa.

  22.11.2016
  23:59:00 sati
  Jocko
  uredi
 • jvucica3

  Ukupna ocjena 97%

  10, 10, 9, 10

  Čitav strip naprosto odiše melankolijom,snolikim i sjetnim ugođajem kao i uvijekkad se sjetimo neke stare ljubavi. Koliko tragičan Marina je i prekrasno napisan lik, i ono što ovaj strip čini bezvremenskim je upravo ta emocija koju je Sclavi zajedno sa Marchesellijem uspio stvoriti i prenijeti do nas,da proživljavamo i vjerujemo u tu njihovu romansu.

  Koja je istina ponekad ćudljiva,brzopleta i patetična al hej,zar i ljubav nije takva. Ima puno nezaboravnih scena od kojih posebno izdvajam kad stariji Dylan i Marina gledaju mlade sebe u vlaku koji polako odlazi...scena koliko pripovjedački toliko i filozofski efektna.

  Naslovnica predivna,puna simbolike.

  19.01.2017
  21:13:00 sati
  jvucica3
  uredi
 • grofica Varga

  Ukupna ocjena 77%

  6, 7, 10, 8

  Uh uh... Moje mišljenje je približno onome što je napisao @Opti iako neću dati baš toliko lošu ocjenu jer strip ima svoje momente i kvalitetu.

  Marina vidjevši zvijezdu padalicu zaželi da je njena prva ljubav, Dylan, otprati u smrt, jako dirljivo. Njihovi dijalozi su sladunjavi, al imaju neki šarm, humor i toplinu. Drugačiji je i iskače iz prosjeka, al da su mi svi DD ovakve ljubavne drame ne bih ga čitala.

  Ambrosini zaslužuje najvišu ocjenu jer smatram da onaj stil kojim  je nacrtao događaje u prošlosti zahtjeva veliki trud i vrijeme. Za razliku od onog kada nam serviraju zaobljene ili 'oblačaste' vinjete. 

  A sad da pojasnim zašto me ovo nije oborilo s nogu...

  Ne volim dramu i ne volim teorije u kojemu nas jedna naša odluka/čin/okolnost odredi kakvi ćemo biti cijeli život, tj. sudbina ode u nekom smjeru i moš ga jebat. Ona se mogla razvesti 1000 puta, a odabrala je da će trpit muža nasilnika. Dylan je mogao 1000 puta naći svoju novu ljubav i skrasit se, al odabrao je da će biti ženskar i istražitelj noćnih mora. Ako nešto i krivo odlučimo uvijek možemo donjeti neke nove odluke koje će popraviti štetu, a ako i ne možemo ništa ispraviti, barem možemo naučiti oprostiti sebi i drugima. Te krenuti u život bez tereta i kompleksa.

  Grucho je u ovoj epizodi užas živi. Ne ponovilo se!

  03.07.2017
  22:51:00 sati
  grofica Varga
  uredi
 • Mummy

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Ko što reče Jocko: "Horor je ovde prolaznost života i smrt drage osobe, a to je veći i nama poznatiji horor od bilo kog drugog..." 

   

  09.08.2018
  12:48:00 sati
  Mummy
  uredi
 • Nula

  Ukupna ocjena 94%

  10, 10, 8, 10

  06.06.2019
  21:51:00 sati
  Nula
  uredi
 • Hercule Poirot

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Vrh!

  31.08.2019
  21:26:00 sati
  Hercule Poirot
  uredi
 • karuro

  Ukupna ocjena 74%

  8, 8, 6, 8

  Super epizoda, mada mi je dok vas smrt ne rastavi zeru bolja. Crtez mi nije bas legao, naslovnica mi je dobra.

  28.09.2019
  19:58:00 sati
  karuro
  uredi
 • Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  13.04.2020
  20:41:00 sati
  savas
  uredi
 • delboj

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Kad bi cijeli serijal bio i na trećini ovog nivoa kvaliteta, to bi bilo fantastično. E sad, to što ova i još neke priče iskaču iz nekog zamišljenog kontinuiteta koji je prikazan u drugim epizodama, apsolutno ne umanjuje kvalitet ovakvih priča.

  14.07.2020
  16:17:00 sati
  delboj
  uredi
 • allessi

  Ukupna ocjena 97%

  10, 10, 9, 10

  Horror je u ovoj priči prolaznost života i smrt nam voljene osobe.. Nemogućnost za ispraviti nepopravljivo ili za vratiti propušteno.. Za postupiti drugačije.. Jako lijepo rečeno.. A opet jako tužno.. Da, ovo je najbolji Dylan ikada i sumnjam da će se bolji od ovog ikada više pojaviti.. To su teške riječi, ali stvarno misim da je tako.. Ova je priča toliko drugačija od ostalih da je nemoguće da čitatelju ne ostane u sjećanju.. Ono što je najbolje u njoj je činjenica da se svi mi možemo poistovjetiti sa njom ... da se svi mi sjećamo svoje mladosti i svojih prvih ljubavi.. Ambrosiniju ne mogu dati čistu desetku, ali devetku je za svoj odličan crtež svakako zaslužio.. Naslovnica odiše nostalgičnošću i zbog toga spada u sam vrh serijala..

  19.07.2020
  13:21:00 sati
  allessi
  uredi
 • Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  11.08.2020
  22:24:00 sati
  benx40
  uredi
 • Ukupna ocjena 96%

  10, 10, 9, 9

  Odlicno i emotivno

  19.03.2021
  10:45:00 sati
  GrouchoDrugi
  uredi
 • Ukupna ocjena 97%

  9, 10, 10, 10

  24.03.2021
  23:15:00 sati
  Alex Kross
  uredi
 • Salkan

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Uff

  03.11.2021
  21:13:00 sati
  Salkan
  uredi
 • Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  11.11.2021
  16:49:00 sati
  Mozes77
  uredi
 • Space Marine

  Ukupna ocjena 90%

  9, 9, 9, 9

  Što reći o ovoj epizodi a da već nije rečeno? Dirljivo, romantično, vrlo lako se svatko može poistovjetiti sa sličnom životnom situacijom. Pogađa ravno u srce. Crtež savršeno paše tonu priče.

  16.11.2021
  16:24:00 sati
  Space Marine
  uredi
 • biokovac

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  08.01.2022
  21:34:00 sati
  biokovac
  uredi
 • Jesse_Pinkman

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Sam vrh Bonellievih priča. Najbolja Dylanova priča.

  11.02.2022
  17:28:00 sati
  Jesse_Pinkman
  uredi
 • Neustrašivi Nikola

  Ukupna ocjena 97%

  10, 10, 9, 10

  14.02.2022
  19:22:00 sati
  Neustrašivi Nikola
  uredi
 • Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Dovoljno je samo pročitati str. 43 (Ludens izdanje)...

  20.02.2022
  19:32:00 sati
  Bajdo666
  uredi
 • Džeronimo iz mahale

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Divno..Ljubav, mladost, sve to jednom prođe.

  Čak je i Groucho ozbiljno shvatio nadolazeću romansu, ili mu je ponestalo šala;)

  02.04.2022
  22:01:00 sati
  Džeronimo iz mahale
  uredi
 • Ukupna ocjena 97%

  9, 10, 10, 10

  Ova epizoda ima ono nešto i zaista je jedan od najboljih Dylana koje sam čitao. Donosi nam zanimljive detalje iz Dylanove prošlosti i djetinjstva te informacije o njegovoj prvoj ljubavi. Zaista zanimljivo.

  Kroz cijeli strip se privoači neka određena doza poetike i dojam da je ovo ponešto ozbiljnije od prosječnih Dylan Dogova. Zanimljiv je i lik Marine koji u Dylanu budi mnoge osjećaje iz prošlosti. I ja,također, imam posla s jednom Marinom, ali to sada uopće nije bitno.😉

  Ambrosinijev crtež je genijalan. Možda i najbolji ikada na Dylanu nakon Roia na Partiji sa smrću. Zaista ima maestralnih krupnih kadrova što mi se baš sviđa.

  Naslovnica je baš epska s nekakvim trippy efektom.

  Zaista dobro i zabavno.

  05.04.2022
  16:33:00 sati
  Qwertz
  uredi
 • Ivan Liverpool

  Ukupna ocjena 97%

  10, 10, 10, 7

  Jedna potpuno drugacija epizoda koja odskace od svih dosad procitanih u serijalu. Nema nikakvih cudovista, Groucho se normalno ponasa bez da ikakve viceve ispaljuje. Pa moze li takva epizoda i biti uopce dobra? Odgovor je da itekako moze. Stvarno sjajna prica, prica koja budi emocije kod citatelja. Narocito ako imate neostvarenu ljubav iz mladosti. Vidim po komentarima da se mnogi mogu na neki nacin poistovjetiti s time, a na moju zalost i ja isto. Crtez takoder odlican, Ambrosinijev vjerojatno najbolji rad na serijalu dosad, a naslovnica ponesto losija ipak.

  16.07.2022
  22:49:00 sati
  Ivan Liverpool
  uredi
 • Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  30.08.2022
  23:37:00 sati
  milandog
  uredi
 • Macbeth

  Ukupna ocjena 87%

  10, 10, 6, 9

  Ovo je užas - život! A svatko ima svoju Marinu... ne nužno kao curu, već kao ono što ona predstavlja - propuštenu priliku... stvarno - užas!

  Crtež mi je nažalost ovdje dosta slab (u scenama iz prošlosti je dobar), a naslovnica je lijepa. Jedna od najboljih epizoda Dylana.

  05.09.2022
  01:03:00 sati
  Macbeth
  uredi
 • fabriano

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Život je horror pun propuštenih prilika.

  02.08.2023
  01:51:00 sati
  fabriano
  uredi
 • Deki86

  Ukupna ocjena 99%

  10, 10, 10, 9

  Odlična recenzija, ali što je još zanimljivije brdo odličnih komentara na recenziju.

  A strip me je totalno ubedirao, ali na onaj dobar način, ako me razumijete...

  30.12.2023
  20:45:00 sati
  Deki86
  uredi
 • Biroa

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  06.03.2024
  12:59:00 sati
  Biroa
  uredi

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

 • Eternaut 1969.
  Kod: ORKA 66
  Ocjena: 89%
  Vrijeme: 20.4.2024. 8:34:00
  Autor: Salkan
  Broj komentara: 1
  Broj pogleda: 743
 • Okršaj kod stare misije
  Kod: TX SAK 8b
  Ocjena: 81%
  Vrijeme: 18.4.2024. 20:15:00
  Autor: tex2
  Broj komentara: 4
  Broj pogleda: 1003
 • Čovek mačka
  Kod: MV WIZ 21
  Ocjena: 41%
  Vrijeme: 17.4.2024. 15:37:00
  Autor: prozirna senka
  Broj komentara: 4
  Broj pogleda: 1110
 • U tami
  Kod: TX SAK 6c
  Ocjena: 94%
  Vrijeme: 16.4.2024. 10:06:00
  Autor: Ivan Liverpool
  Broj komentara: 5
  Broj pogleda: 1371
 • Osvetnička braća
  Kod: KM ZS 614
  Ocjena: 69%
  Vrijeme: 14.4.2024. 21:49:00
  Autor: Salkan
  Broj komentara: 3
  Broj pogleda: 1266

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

 • Sjene nad „Golden Baby“
  Kod: ZG LU 318/320
  Ocjena: 71%
  Vrijeme: 8.3.2024. 0:26:00
  Autor: igor 12
  Broj komentara: 9
  Broj pogleda: 1928
 • Rat za vodu
  Kod: NN LIB 71a
  Ocjena: 71%
  Vrijeme: 30.1.2024. 11:44:00
  Autor: Jerry Krause
  Broj komentara: 3
  Broj pogleda: 1783
 • Hitroruki
  Kod: TX ZS 688/690
  Ocjena: 86%
  Vrijeme: 13.3.2024. 20:31:00
  Autor: Koresh
  Broj komentara: 9
  Broj pogleda: 1662
 • Kalahari
  Kod: MN LIB 78
  Ocjena: 59%
  Vrijeme: 2.3.2024. 20:51:00
  Autor: prozirna senka
  Broj komentara: 11
  Broj pogleda: 1628
 • Crvene strelice
  Kod: KM LU 6b
  Ocjena: 80%
  Vrijeme: 8.2.2024. 21:15:00
  Autor: Ivan Liverpool
  Broj komentara: 8
  Broj pogleda: 1589

Aukcije

Forum