Na ruti Moby Dicka

Dylan Dog

DD SP 6 | 160 str.

Tog dana na vrata kuće Dylana Doga navrati niko drugi doli kapetan Achab s neobičnim prijedlogom da uhvate bijelo čudovište, Moby Dicka. Groucho i Dylan silom prisustvuju lovu na legendarnog Moby Dicka, zajedno sa ostalim članovima novog Pequoda II. Pridružite se bezvremenskom lovu kapetana Achaba ploveći na ruti Moby Dicka...

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 95%

Priča 10

Scenarij 9

Crtež 10

Naslovnica 8

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 88%

P*8

S*8

C*9

N*8

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Na ruti Moby Dicka
    DD LUSP 1
  • Na ruti Mobija Dika - Iz ponora vremena
    DD SUPB 47

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • Sulla rotta di Moby Dick
    DD SPEC 15

ZANIMLJIVOSTI

  • Ovim stripom obilježavaju se dvije obljetnice; 15 godina Dylana Doga i 150 godina Moby Dicka, napisanog 1851. godine
  • Film «Moby Dick» u režiji Johna Houstona, uz glumca Gregoryja Pecka u ulozi slavnog Captaina Ahaba iz 1956.
  • Naslovnica je, kako kažu, kao iz tog filma, a na slici su Moby Dick, Gregory Peck kao Ahab i Orson Welles kao propovjednik
  • Teorija o nuklearnoj eksploziji da ona u svom epicentru utječe na vrijeme i raspršuje se u vremenski kontinuum, filozof Giulio Giorello

«Nemojte me pogrešno razumjeti. Ja sam od one vste luđaka koji prkose prirodi i sudbini... Ali sve što sam vam došao ispričati čista je istina, a ne izmišljotina bolesnog uma. Pretpostavljam da ste čitali roman Hermana Melvillea...»

Moram priznati da nisam čitao roman dotičnog romanopisca, no da sam čuo svašta o njemu, to je istina. To je priča o odvažnom jednonogom moreplovcu kapetanu , koji prkosi prirodi i po svaku cijenu želi uloviti velikog bijelog po imenu Moby Dick. Ovaj broj nam donosi i tehnološki napredniju verziju kapetana Achaba (cyborg Achab sa željeznom nogom). A kao što su možda neki od vas i naslućivali, ovo i jeste neke vrste posveta tome romanu. Tko je pak pročitao roman, neka sam ustanovi da li je strip dostojan nastavak legende o Moby Dicku ili ne.

Groucho: «Oslobodi me pa ćeš vidjeti tko je jači. Sam izaberi... Karte, šah ili pikado.»


Svaki lik ima svoju priču, ima svoje razloge zbog kojih je došao na ovaj brod. Svi su oni blisko povezani sa Mobyjem i njihove sudbine isprepletene su s njim. Kapetan Achab je kao idejni začetnik toga lova, no i svi drugi imaju svojih osobnih razloga da ulove tu ulješuru. Dakako da se čitatelj na početku pita kako to da su se svi našli na istome mjestu i s istom namjerom. No sve će doći na svoje mjesto. Svi oni zajedno, pod budnim okom vrlog nam kapetana, pokušat će uloviti tu strašnu neman. Kad kažem strašna neman, onda ovdje podrazumijevam da su svi ti ljudi identificirali Mobyja kao ono nešto što je razlog za njihov neuspjeh u životu. Kao da će se iskupiti za sve svoje grijehe time što će eliminirati jedno veliko zlo koje vreba iz morskih dubina. No ta više-manje imaginarna prijetnja ne može izbrisati ono što je već napravljeno. Jel’ u redu ta tvrdnja? Pa i ne baš. Čitanjem ustanovit ćete da Achab i Moby čine jedan kontinuirani vremenski krug i da će oni postojati zauvijek radi tog vremenskog paradoksa. Pa ako je već knjiga postala legendarna, zašto ne bi i stripom pokazali da je priča o Moby Dicku vječna.

Achab: «Kapetan ne očekuje zahvalnost. Ali poštovanje, to da!!!»


Kapetanova desna ruke je Tamura, a on je taj koji zna priču o svakome i kroz njegovo pričanje saznajemo živote junaka. Vjerni je Achabov pratioc od samog početka, još od vremena kad još nije bio kapetan Achab nego samo tragičan sudionik velike obiteljske tragedije. Mudrog izgleda, ne govori puno, a kad priča te su priče teške alegorije. Kapetan je u romanu isto imao svog vjernog istetoviranog pratioca, a zvaše ga Queequeg. Desna ruka Dylan Doga je naš omiljeni znanac Groucho. Koji je pak u ovom broju nevjerojatno uklopiv. Svaki sarkazam i svaka duhovitost je baš na mjestu. Ovaj lik ne utječe umnogome na tijek radnje, ali je ponekad stvarno nezamjenjiv.

Groucho: «Ah, da... Život je kao film... Unište te kad ti odmah na početku kažu da na kraju glavni glumac umire.»


Oni oko kojih se vrti priča su: Moby Dick, kapetan Achab i Dylan Dog. Moby je utjelovljenje zla, prirode koja se okrenula protiv čovjeka, egzekutora koji kažnjava nevine. Upoznajemo i njegovu samu esenciju, Myriam, koja pokušava Dylana spasiti od smrti. Faraci je pokazao ironiju s onim što zeleni promoviraju, motom «Save the Whales» iliti spasimo kitove. Kitovi su ugrožena vrsta, a ljudi su ih nekad bezdušno lovili. Tako su oni postali žrtve. Ali! Veliki bijeli nije ugrožen, on čak naprotiv djeluje protiv svojih zaštitnika potopljavajući im brodove. Znamo da je Dylan općenito zakleti vegeterijanac i naravno protivnik bezrazložnog lova na životinje pa je ovdje prikazano kako mu je poljuljana teorija o životinjama kao jedinim žrtvama. No on razlikuje tko je žrtva, a tko nije, za razliku od Achaba. Njemu je Moby poubijao sve koji su mu bili dragi, i tu krivnju prebacuje na onog koji je već jednom u povijesti bio ciljan kao krivac. Opsesija, ludost ili možda upornost i hrabrost? Koje su Achabove karakteristike? I jedno i drugo. Na kraju je na neki polulogičan način prikazana ta povezanost između Mobyja i Achaba u prošlosti i onih u budućnosti. No i prošlost i budućnost su dio jednog kozmičkog ciklusa.

Achab: «Vi ste najbolja posada koja se ikad zatekla na moru. Vi ste moja nada, moja obitelj, moja potpora... Kapetan Achab računa na vas. Na svakog od vas...»


Kao što vidite, Achabu mnogo znače njegovi mornari. Već sam rekao da su baš svi povezani na neki način s Mobyjem. U svim njihovim pričama životinje su prvo bile žrtve, da bi na kraju postali njihove noćne more. Prvo ćete čuti priču o nemilosrdnom lovcu Samu Rexxonu kojeg još muči jedan događaj iz prošlosti kad je ubio svog spasitelja. O doktoru Richardu Lassateru, sudionika drame u kojem čovjeka pobjeđuje običan miš. Doktorici Rachel Sturgeon, mladom vojniku koji je cijeli svoj život htjela pokazati svome ocu da je ona netko i za sredstvo je odabrala baš tri nevine ulješure. Njezin ortak, inženjer Sergej Nabok. Stari mornar Fred Wilson, koji zna istinu o Moby Dicku iz istoimenog romana. I svi su oni svjesno ili nesvjesno povezani sa legendom o Moby Dicku, velikom bijelom.

Groucho: «Znanje je znanstveno jedino u potvrdi neznanja.»


Priča je dobra, i dobro je to što je ispričana u cjelovitoj epizodi tako da sve izgleda kompaktnije i cjelovitije. Malo mi nekako odudara od onih standardnih Dylana jer se ovdje ne vidi baš velika okrutnost. Nasilne scene violentnih smrti, ubijanja, krvi. Čak bi rekao da je scenarij dosta ublažen, da su neke stvari izuzete, kako se ne bi narušila njihova ljepota. Kroz cijeli strip povlači se ideja o borbi čovjeka protiv prirode, prkosa nečemu što nije prirodno, što je zlo. Zatim o tome kako u jednoj situaciji onaj koji je žrtva može postati ona koja gazi ( istrijebljeni kitovi – Moby Dick), a i obratno (beskupulozni lovac na kitove – čovjek slomljenog duha, Achab). Kako to zna bivati, možemo čuti životne priče glavnih junaka pripovijesti. Radnja je dosta usporena, prisutan je neki slow-motion, pa dijalozi što ih izgovaraju likovi jako dolaze do izražaja. Mislim da u tome i jeste snaga Faracijeve naracije. I ima jako malo praznog hoda u scenariju. Brindisi je ovdje odličan. Sve više i više sviđa mi se njegov crtež. Jasan, na momente grub, ali jasan. Kadrovi vrlo često izgledaju kao živi, baš kao da isijavaju osjećaje. Naslovnica? Pa, imamo bijelog kita u napadu, Achaba u zamahu i Dylana kako mudro šuti. Logično.

I za kraj ... Bilo je to ljeto 2003. A baš to ljeto bilo je veliko iznenađenje za nas stripofile/stripomanijake/štogod. Izašla su čak 4 specijalna broja, od kojih je i jedan, ako ne i najbolji, bio ovaj Dylan Dog. I pazi, na 160 stranica! Sviđa mi se to, a rado bih i da se nastavi tako. Originalni specijalac datira iz ne-tako daleke 2001. godine, a Ludens je taj koji će se morati potruditi da vremensko uskladi izlaženje tih specijalaca u nas sa Italijom. Što li će nam pokazati budućnost? Pa do sljedećeg specijalca...

Ishmael: «Kapetane Achab! Nešto vas muči?» Achab: «Ništa, dobri moj Ishmaele. Razmišljao sam o prošlosti... I o budućnosti...»

Naprijed

DD SP 8b Izvrnute uloge

DD LUSP 9 Izbor

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • Ukupna ocjena 99%

    10, 10, 10, 9

    priča odlična,ideja fenomenalna,brindisi super,likovi maštoviti,a groucho ima nadprosječno dobre fore :)
    07.11.2003
    12:35:00 sati
    nikola
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    ODLICNA EPIZODA
    07.11.2003
    18:39:00 sati
    comicman
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    odlična epizoda,pravo osvježenje među novim DD-ovima.crtež je genijalan
    07.11.2003
    19:24:00 sati
    shareef
    uredi
  • seinfeld

    Ukupna ocjena 93%

    9, 10, 9, 9

    Izvrsna prica,radnja je odlicna a plot za jednom nije konfuzan.
    Sveukupno vrlo dobro, jedva cekam slijedece ljeto i specijalce!
    07.11.2003
    20:32:00 sati
    seinfeld
    uredi
  • Barker

    Ukupna ocjena 90%

    9, 9, 9, 9

    Da da, uvek su dobre epizode kad Dylan promeni sredinu. Na vodi je odlican (vidi pod "Njujork, Njujork" i "Titanic"), pa to vazi i ovde. Odlicni likovi,posebno onaj Maor. Divan zavrsetak.
    07.11.2003
    20:54:00 sati
    Barker
    uredi
  • Aco

    Ukupna ocjena 96%

    10, 9, 10, 9

    Od svih specijalaca koje je Bernard izdao ovog ljeta,ovaj mi je daleko najdraži,pogotovo jer se radi o mrcini od 160 stranica.Priča je odlična,uspješan spoj Dylana i legendarnog romana,zanimljiva priča o ljudima koji u ubijanju kita vide izlaz iz krize u kojoj se nalaze.Dylan je OK,ali Achab je toliko karizmatično prikazan da dominira u ovoj priči.Groucho je 100% u elementu što automatski daje posebnudraž epizodi.I cijela posada na brodu je zanimljiva(posebno onaj lovac),baš kao i način na koji ih Dylan upoznaje.Priča jedino možda presporo teče a i kraj je malo naivan ali ipak kad se sve zbroji ocjena je - odlično.Posebno moram spomenuti crtež.Ovaj Brindisi mi ispočetka(trilogija sa vanzemaljcima) nije bio ništa posebno ali tip me sve više oduševljava.I ovu epizodu je odradio majstorski,pogotovo kod samog Dylana je odličan a Achaba je nacrtao savršeno.Groucho mu je možda za nijansu lošiji ali cjelokupno gledano,možda je trenutno najjači crtač DD.Naslovnica također odlična i sjajno prikazuje radnju epizode.Za kraj,rečenica koju Dylan izgovara nakon posjete kapetana Achaba ("Obično se dobro slažem s luđacima.Odgovaramo jedan drugome..")je jedna od najlegendarnijih u cijelom serijalu.Berni,sljedećeg ljeta očekujem nešto slično!
    08.11.2003
    00:19:00 sati
    Aco
    uredi
  • SnotMan

    Ukupna ocjena 96%

    9, 10, 10, 9

    fantasticna prica daleko najbolji specijal od onih sto je bernard izdao,crtez je legao ko mlijeko super sve najbolje nije mogao odabrati bolje
    09.11.2003
    13:55:00 sati
    SnotMan
    uredi
  • byoman

    Ukupna ocjena 87%

    8, 8, 10, 9

    Ovo je bilo pravo ljetno iznenadjenje! Ne samo da je uopce izasao DD specijal, vec ga crta i meni najdrazi Brindisi! Prica je stvarno odlicna, i crtez fenomenalan. Jedino nikako ne mogu do kraja progutati Stanove naslovnice
    11.11.2003
    23:04:00 sati
    byoman
    uredi
  • Ukupna ocjena 85%

    8, 8, 9, 10

    13.11.2003
    20:59:00 sati
    Brdar
    uredi
  • Ukupna ocjena 89%

    9, 9, 9, 8

    Odličan Specijal.
    15.11.2003
    12:21:00 sati
    Verfalk2003
    uredi
  • Ukupna ocjena 90%

    9, 9, 9, 9

    Baš pravo osvježenje u moru teško probavljivih novih Dylan Dog epizoda. Lijep crtež, koji odlično ocrtava napetost priče, odličan odnos likova unutar priče i sjajno prikazan vječni sukob kapetana i bijeloga kita, odnosno čovjeka i prirode...Devetka, da se ne ufuraju ako im dam cenera!
    17.11.2003
    11:21:00 sati
    jethro
    uredi
  • zeljko

    Ukupna ocjena 87%

    8, 8, 10, 9

    Priča je odlična sve do samog kraja i eksplozije atomske bombe koja je srušila sva moja nadanja da će ovo biti jedna od najboljih epizoda. Meni je potrebno samo malo da mi se neka epizoda dopadne, međutim ponekad je to nemoguće...kao što je slučaj sa ovom epizodom na fanscinantnih 160 stranica. Dobra ali ne odlična epizoda.
    21.11.2003
    16:05:00 sati
    zeljko
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    najbolje Ludensovo izdanje. Premda se priča igra vremenskim rupama a što je već objvalji u MM epizoda o bermudskom trokutu, ova priča dotiče apsurd. Ljudi na usamljenom brodu, bremenite prošlosti, pod vodstvom poluludog kapetana traže mitsku zvijer.
    Strip uz spoemnutu apsurdnu situcaiju koja je mamac za čitaje upozorava na opasnost eksperimentiranja na životinjima i remećenju reda stvari u prirodi.
    26.11.2003
    14:12:00 sati
    branimir
    uredi
  • SejoSexon

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Najbolji Bonellijev specijalac koji je objavljen na ovim prostorima poslije rata! Mada bi mi bilo draze da Ludens specijalce objavljuje po hronoloskom redu.
    29.11.2003
    14:13:00 sati
    SejoSexon
    uredi
  • Logan

    Ukupna ocjena 94%

    9, 9, 10, 10

    Jednostavno odlično.
    02.12.2003
    20:46:00 sati
    Logan
    uredi
  • Ukupna ocjena 91%

    9, 9, 10, 7

    Najbolji specijalac izdan od Ludensa. Kad sam prvi put pročitao strip, bio mi je prosječan, međutim nakon ponovnog čitanja je odličan. Spaja u sebi jednu zanimljivu priču o pokusima na kitovima sa mistikom, mitskom borbom između kapetana Achaba i Moby Dicka. U sve to su lijepo uklopljeni prizori iz života pojedinih aktera, onako na granici sna i jave, baš u stilu Dylana Doga. Crtež odličan, Brindisi je najbolji.
    09.12.2003
    15:55:00 sati
    stinky
    uredi
  • VALTER

    Ukupna ocjena 86%

    9, 9, 8, 8

    Medju tri najbolja Bonellijeva stripa objavljena ove godine od strane Ludensa;-
    15.12.2003
    10:05:00 sati
    VALTER
    uredi
  • D.J.

    Ukupna ocjena 82%

    8, 8, 9, 7

    Slazem se s Zeljkom: vrlo dobra prica, ali me ipak malo razocarala s krajem. Nisam ga "kupio". Nije dobro previse ocekivati :) Sclavi bi to vjerovatno bolje zavrsio.
    31.01.2004
    05:54:00 sati
    D.J.
    uredi
  • Ukupna ocjena 99%

    10, 10, 10, 9

    Odusevljen. Jedino bi naslovnica mogla imati za nijansu jace boje.
    13.02.2004
    17:36:00 sati
    Skrudrajver
    uredi
  • Ukupna ocjena 85%

    9, 8, 8, 10

    Faraci-novo ime za nas u SCG i HR. Njegov rad je ohrabrujuci. Bas me zanima cija je ideja bila da se povodom jubileja spoje Moby dick i DD. Svaka mu cast. Voleo bih da vidim jos radova ovog scenariste. Zavrsetak pomalo podseca na Ruju-a, sto nikako nije dobro. U svakom slucaju, ni Sclavi se ne bi postideo da je potpisao ovo. Brindisi je kao u broju 131-Dok padaju zvijezde, malo nemotivisan.
    27.09.2004
    00:08:00 sati
    jovandd
    uredi
  • prozirna senka

    Ukupna ocjena 81%

    8, 8, 9, 6

    Prica je zaista originalna. Mislim ono sa ekspolzijom mini nuklearne bombe koja se rasprsi po vremenskom kontinuumu. Gruco je u svom elementu, reao bih cak i malo previse prisutan sa salama. Naslovna strana je prosla najlosije sa ocenama, isuvise je mrka, fale boje, nije oku lepo. Sve u svemu, sasvimn zadovoljavajuce.
    04.10.2004
    02:56:00 sati
    prozirna senka
    uredi
  • Djole

    Ukupna ocjena 88%

    8, 8, 10, 10

    Originalan spoj neoriginalnih elemenata. Konačno objašnjenje je malko previše SF za Dylana i više bi pasovalo Marti Misteriji (nije ni čudo što se prozirnoj senci ova epizoda toliko dopada ;) ), ali dobro, u odnosu na Rujuova razrešenja priča, Faracijevo je suvo zlato.
    27.10.2004
    11:58:00 sati
    Djole
    uredi
  • kiky

    Ukupna ocjena 73%

    7, 6, 9, 7

    Ja ne smatram ovu specialku previše uspješnom... završetak mi se nimalo ne svidja, a samim time mislim da je cijela priča više-manje upropaštena. A i ta boljka loših scenarističkih razrješenja već nam je valjda svima dobro poznata kod nekih DD scenarista. Ostali dijelovi epizode baš i nisu napisani previše originalno ili zanimljivo (ipak je ovo slobodna obrada "Moby Dicka"), imamo nekoliko likova kroz koje nam autor tokom priče prikazuje podsvjesno njihove strahove i psihu, pa na koncu dobijemo prilično dosadnu i iskompleksiranu posadu na brodu Pequod 2 (i ovaj način priče već je mnogo puta obradjen u mnogim epizodama DD-a, svjež primjer je recimo specialka "Snovi"). A i neke scene koje su kao trebale biti efektne (poput sna u kojem se Moby Dick Dylanu prikazuje u obliku andjela ili sl.), ne pružaju neko uzbudjenje, nego sve izgleda poput napornog pokušaja dizanja priče na neki viši nivo. Umjesto da oduševljava, priča zapravo takvim potezima ponajviše zamara. A svima koji to još nisu učinili, preporučam da pročitaju maestralnog Mellwilleovog "Moby Dicka", jer će se tek tada uvjeriti koliko je ovo zapravo slaba epizoda.
    27.10.2004
    16:09:00 sati
    kiky
    uredi
  • Gaston

    Ukupna ocjena 93%

    9, 9, 10, 9

    Odlična priča, Gručo sa izvrsnim forama i natprosječan crtež!
    16.11.2004
    00:29:00 sati
    Gaston
    uredi
  • Ukupna ocjena 91%

    8, 9, 10, 10

    Dobra epizoda, i uopste, svidja mi se Brindisijev crtez. Malo mi prica kasljuca na mestu gde se kit pojavljuje u vidu devojke pod morem, ali hajde da to prihvatimo kao odredjeni nadrealizam...
    U svakom slucaju, dobro nacrtano, pazljivo razradjeno, pazljivo napisano i odlicna naslovnica.
    Nesto sto bih pohvalila.
    18.11.2004
    14:44:00 sati
    Bilja
    uredi
  • Ukupna ocjena 99%

    10, 10, 10, 9

    Izvrsno strip-prikazanje famozne knjige "Moby Dick".
    Brindisijev crtež je fenomenalan.Faraci je vrlo zanimljivo
    obradio temu.Stanove naslovnice nikako ne mogu probaviti.
    Istina je da neke i nisu tako loše,ali ima i takvih koje
    jednostavno nisu za 10.Sad ću ocjenu naslovnice sniziti
    još za jedan jer ipak smatram da nije uputnu nagrađivati
    naslovnice koje nisu na visini zadatka.Brindisi je
    fantastičan.Ako me sjećanje ne vara,bilo je i pojavljivanja zombija.Stvarno izvrsno.Svakako pročitati.
    30.05.2005
    12:53:00 sati
    zerovnik
    uredi
  • Prodigy

    Ukupna ocjena 96%

    10, 10, 9, 9

    Nisam fan Dylanov,ali ovaj specijalac je stvarno izvrstan.Prica se guta u dahu i strip se jednostavno ne ispusta iz ruku do samoga kraja.Gruchovi komentari su bravurozni i stvarno sam im se od srca nasmijao-svaki je na svome mjestu!Crtez kvalitetom prati pricu,sto znaci izvrsno!Ovaj specijalac probudio je ono malo Dylanovskog u meni i mislim da cu procitati jos kojeg Dylana prije konacnog zakljucka o tom junaku.
    24.06.2005
    14:04:00 sati
    Prodigy
    uredi
  • Ukupna ocjena 94%

    9, 9, 10, 10

    Svakako pročitati.
    21.07.2005
    14:53:00 sati
    vice
    uredi
  • Ukupna ocjena 90%

    9, 9, 10, 6

    Odlična epizoda. Ima par gluposti u scenariju ali sve u svemu jako dobro. Naslovnica je definitivno najslabija.
    02.08.2005
    18:32:00 sati
    Godza
    uredi
  • Ukupna ocjena 74%

    8, 8, 8, 2

    sve je odlično osim naslovnice. moby dick je zanimljiva tema, ima solidnih šala. malo me iritira dylanova humanost prema životinjama. ko neka majka tereza umjesto da zgrabi harpun i među oči. ali dobar specijalac, bolji od ostalih ludensovih. naslovnica je koma, onaj kit je očajan. osim toga sve je zbilja ok.
    16.08.2005
    10:36:00 sati
    brzopotezni
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 99%

    10, 10, 10, 9

    Jedan od najboljih stripova...
    20.07.2006
    00:53:00 sati
    hrvoje23
    uredi
  • supermark

    Ukupna ocjena 99%

    10, 10, 10, 9

    odlicna epizoda, jedna od najboljih ludensovih izdanja, a zasigurno najbolji DD specijal
    15.06.2007
    16:52:00 sati
    supermark
    uredi
  • Spock

    Ukupna ocjena 94%

    9, 10, 9, 10

    Još jedan atipični Dylan i još jednom - odlično. Dosta podsjeća na Martija, pa je to još jedan razlog što mi se jako sviđa. Brindisi skoro za 10. Naslovnica vrhunska - drugačija. Zainteresiralo me za strip na prvi pogled.
    25.06.2007
    19:25:00 sati
    Spock
    uredi
  • Ukupna ocjena 92%

    9, 9, 10, 8

    Nakon puno muke napokon sam uspio nabaviti ovaj strip. I moram priznati da se isplatilo! Faraci je odlično iskoristio podlogu o Moby Dicku kako bi nam ispričao jednu odličnu priču na DD način. Jest da Dylan malo pretjeruje sa svojom ljubavlju prema životinjama, ali takav Dylan je Dylan kakvog je Sclavi i zamislio. Svaka čast Faraciju na tome. A i scena kad Rexxon pukne Harpun u sebe je bolesna do jaja! Brindisi odličan, sve vrlo detaljno prikazao kako smo i navikli od njega. Naslovnica je malo previše sivkasta, ali ok.
    02.11.2007
    01:20:00 sati
    Akul
    uredi
  • bonjovi4ever

    Ukupna ocjena 73%

    7, 6, 9, 7

    04.07.2016.
    Čitao sam ovaj specijal prije desetak godina i bio mi je odličan. Sada vidim koliko je to tek, barem što se priče tiče, solidno i ništa više od toga. Ovo jest jedna od ponajboljih priča prosječnog Faracija, s dosta dobrog humora i poprilično upečatljivim likovima, ali inače, većinom, nema tu ničeg toliko vrhunski ispripovijedanog te me malo i završetak zasmetao; razumijem poantu da se prikaže taj vječni sukob Achaba i Mobyja Dicka, ali ti vremenski krugovi ( ili kako već) su mi isforsirani kao sredstvo prikaza istog, ne volim baš takvo fantaziranje, a to je Faraci nekako često imao potrebu raditi u Dylanu (npr. gigant "Pao s neba"). 

    Uglavnom, dosta uzbudljivo za pročitati, dobrim dijelom i zbog odličnog Brindisija, ali inače ništa posebno. 
    07.11.2007
    15:06:00 sati
    bonjovi4ever
    uredi
  • Ukupna ocjena 93%

    9, 9, 10, 9

    pridružiti ću se dobrim kritikama, vidim da gotovo nitko nije dao lošu ocjenu ovoj epizodi. i to s pravom, po mom mišljenju je riječ o najboljem specijalcu od ovih 9 koje smo imali prigodu čitati. brindisi mi je, kao i uvijek, odličan (mada ne i njegovo najbolje djelo). priča je jako dobra, nije sam vrh dylana kao neke zlatne sclavijeve epizode, ali u zadnje vrijeme i nemamo toliko dobrih priča o dylanu, tako da u ovoj epizodi Faraci djeluje prilično osvježavajuće. za naslovnicu devetka, dobra je, ali za 10 ipak fali malo originalnosti... šteta što i ostali specijalci nisu ostali na razini ovoga... 
    07.01.2008
    16:42:00 sati
    blackport8
    uredi
  • Windwalker

    Ukupna ocjena 96%

    9, 10, 10, 9

    Sigurno jedan od najboljih specijala i Dylana uopće, baziran na odličnoj temi o Moby Dicku. Kraj je fenomenalan. Crtež odličan. Naslovnica mi odlično paše, kao neka starinska slika, koja bi bila upečatljivija da Dylan nema crvenu, nego bijelu košulju.
    14.03.2008
    10:19:00 sati
    Windwalker
    uredi
  • flamboyant soul

    Ukupna ocjena 89%

    9, 9, 9, 8

    Mislim da me nikad ni jedan specijalac nije tako ugodno iznenadio kao ovaj. Kraj je malo previše na SF notu, ali svejedno nije loše. Dostojna posveta velikom romanu Hermana Melvillea, a ujedno i specijalac dostojan svake kune, što ruku na srce i nije baš čest slučaj kad su specijalci u pitanju. Preporuka, sve ono što se od Dylana Doga očekuje - ovaj specijalac ima.
    18.04.2008
    02:56:00 sati
    flamboyant soul
    uredi
  • GeneziS

    Ukupna ocjena 73%

    6, 6, 9, 10

    stvarno ne kontam šta vam se toliko svideolo u ovom specijalu.
    20.05.2008
    17:04:00 sati
    GeneziS
    uredi
  • Panon

    Ukupna ocjena 95%

    10, 9, 10, 8

    Brindisija za cara! Ova obrada Mobyja Dicka na dylandogovski način mi se jako dopala!
    19.10.2008
    22:07:00 sati
    Panon
    uredi
  • King Warrior

    Ukupna ocjena 87%

    8, 8, 10, 9

    prica o Moby Dicky...ne bas originalna ali je solidno izvedenacrtez fenomenalan 
    21.07.2009
    20:58:00 sati
    King Warrior
    uredi
  • Beva

    Ukupna ocjena 85%

    8, 8, 9, 10

    Odlična priča s malo nategnutim, netipičnim DD završetkom... Likovi su dobro razrađeni, ali mi ipak fali ono nešto čime Sclavi uzdigne priču na višu razinu... Ne znam, možda je do mene :)
    10.08.2009
    23:30:00 sati
    Beva
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 91%

    9, 10, 10, 4

    Najbolji specijal u ludens izdanju dosad i teško da će ga neki drugi spec nadmašiti. Priča nije baš originalna, ali Faraci je stvorio odlične likove i atmosferu. Brindisi je genijalan kao uvik, naslovnica je očajna.
    14.09.2009
    10:14:00 sati
    mpavin
    uredi
  • Ferri

    Ukupna ocjena 82%

    8, 8, 9, 7

    22.04.2010
    05:27:00 sati
    Ferri
    uredi
  • doktor78

    Ukupna ocjena 77%

    7, 7, 9, 8

    Zao mi je sto ne dijelim odusevljenje ostalih "kolega", ali meni ovaj specijal nije nista posebno

    23.11.2010
    12:05:00 sati
    doktor78
    uredi
  • acestroke

    Ukupna ocjena 90%

    9, 9, 10, 6

    Ovo je, zajedno sa "Kuca Izgubljenih" i "Klub Strave", najbolji Dylanov specijalac, makar od onih koje sam procito.  Price is scenario su odlicno inspirirani Melvile-ovom "Moby Dick" knjizi, koju sam procito prije deset godina, i koja je uvjerljivo jedna od najboljih knjiga svih vremena.  Ovaj scenarista Faraci je stvarno dobar, i sumnjam da bi u ovom slucaju i Sclavi mogao bolje ista da uradi.  Brindisijev crtez je fenomenalan, kao i uvijek; jedino mi naslovnica nije nesto posebno, zato sto u ovom slucaju, a kao i uvijek, Stano je skroz naskroz 'hit or miss.'  Ni duzina od 160 stranica nije ovdje problem, zato sto nema ni jedan trenutak koji je dosadan, predug ili besmislen.  Sve je super realizirano, i kraj mi se isto tako puno svidja, pogotovo kad se Kapetan Achab vrati u proslost, i kaze clane svoje posade, "mislio sam o prosloti, a i o buducnosti."  Odlicno!

    06.12.2010
    17:02:00 sati
    acestroke
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Jedan od najboljih specijala,Grouchove su fore za suze prolit' od smijeha.Scenarij mi se posebno sviđa zbog posvete knjizi.Crtež mi u nekim kadrovima sliči na crteže Mobyja Dicka koje je nacrtao Dino Battaglia,iako to ne znači da je crtež loš.Baš naprotiv,crtež je vrlo dobar.Naslovnica je također dobra.Vidi se da je u nju uloženo truda.

    26.03.2011
    22:21:00 sati
    Patrix
    uredi
  • Gil-galad

    Ukupna ocjena 88%

    7, 9, 10, 10

    Među crtačima Dylana Doga, Brindisi se izdvaja po svom lepom i čistom crtežu; realističan, bez eksperimentisanja, a sa finom količinom detalja i posvećenosti istima, te ako govorimo o nekom klasičnom crtežu, onda bi Brindisi mogao da bude izdvojen i kao najbolji Dylanov crtač. Međutim, svaka priča ima svoju specifičnost, pa tako nije za svaku adekvatan izbor baš ovaj crtač, ali je za ovu bio pun pogodak!

     

    Na pravi način daje Faracijevoj avanturističkoj priči jednu na trenutke epsku notu, kakva priliči legendarnom belom kitu, prikazuje koliko su u stvari mali Achab i njegova posada na otvorenom moru, ali i kakva tišina tamo vlada, koju narušava samo razgovor između članova posade...

     

    Faraci, sa svoje strane, pripoveda priču kakva bi slobodno mogla da se prenese u Martina Mysterea, ali i u Nathana Nevera, zbog genetskih eksperimenata sa životinjama, ali i sci-fi raspleta ove epizode, koja me je podsetila na NN #31 - Kitova pesma... Međutim, upravo tu se javljaju određeni problemi, stvari netipične za Dylana... Ta razjašenjenja koja bi, po mom skromnom mišljenu, više odgovarala pomenutim serijalima. Naime, koliko je osveženje videti tako nešto u DD-u, toliko je i... Well, u najmanju ruku čudno.

     

    Sve u svemu, nedavno sam konačno nabavio Na ruti Moby Dicka i uživao čitajući!

    21.01.2012
    04:31:00 sati
    Gil-galad
    uredi
  • Stripmen

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Jedan od meni najdražih Dilana.

    30.09.2014
    08:30:00 sati
    Stripmen
    uredi
  • Ukupna ocjena 70%

    7, 7, 7, 7

    27.12.2014
    18:04:00 sati
    coszinus
    uredi
  • ede

    Ukupna ocjena 56%

    5, 5, 7, 5

    Ne razumijem odakle ovoliko oduševljenje,da li ste uopće čitali Melvilleovog Moby Dicka?Priča je debelo ispod prosjeka i Dilan mi se tu nimalo ne uklapa..naslovnica je katasrofalna,a ni Brindisijev crtež nije baš naj ovdje..sve u svemu,jedva sam dočekao kraj stripa i sigurno ga zadugo neću ponoviti

    11.02.2015
    16:54:00 sati
    ede
    uredi
  • ninel

    Ukupna ocjena 48%

    3, 4, 6, 9

    Melvilov Mobi Dik je ološ, a ova priča je još lošija!

    Dilan voli životinje i zbog toga je i vegetarijanac, a ovde se bori protiv kita, koji je navodno potopio jedan Grinpisov brod. Mislim, kako kit baš može znati, da su na brodu ljubitelji životinja? Mislim, kakva glupost!

    Naslovnica odlična.

    17.09.2015
    08:05:00 sati
    ninel
    uredi
  • Zagor-te-nay

    Ukupna ocjena 94%

    9, 9, 10, 10

    Ovako DD treba izgledati, radi ovoga ga volimo...a ne današnji DD...ispod svake razine. Atmosfera koja vlada u stripu...malo je ovakvih bisera.

    19.04.2016
    19:47:00 sati
    Zagor-te-nay
    uredi
  • Ukupna ocjena 64%

    6, 5, 8, 7

    Stavrno ne vidim sta je odusevilo ostale citaoce ali po meni je ovo jedna prosjecna DD epizoda.

    11.05.2016
    11:19:00 sati
    pavleg
    uredi
  • drogsy

    Ukupna ocjena 69%

    5, 6, 9, 9

    Solidna obrada "Moby Dicka" koju kvari prebanalno rješenje i bezvezan kraj, u rangu Rujuovih i Chiavijevih. Nažalost, ni ja ne razumijem famu oko ovog specijalca. Vjerojatno je do činjenice što je riječ o prvom specijalnom broju objavljenom u nas nakon raspada Juge, kao i do odličnog Brindisijevog crteža. Ova epizoda je jedan od pokazatelja da Brindisju puno bolje paše SF okružje, nego horror, te je stvarno šteta što nije upao u staff Nathana Nevera gdje je originalno trebao ići.

    22.08.2016
    15:39:00 sati
    drogsy
    uredi
  • karlitos

    Ukupna ocjena 91%

    9, 9, 9, 10

    Odlična epizoda! Uz Demonovu utvrdu, Faracijev najbolji rad na Dylanu.

    16.05.2017
    12:16:00 sati
    karlitos
    uredi
  • going going

    Ukupna ocjena 73%

    8, 5, 8, 10

    Vrlo dobro vodjen, zanimljiv i najvise zabavan specijal kome je los previse Martijevski a premalo Dilanovski kraj snizio sveukupnu ocenu.

    Steta sto Faraci nije odradio kraj u DD maniru, nedorecen ili otvoren za interpretacije nego ovako Martijevski hirurski precizno zaokruzen. 

    Brindisi vrlo dobar, ali ne kao u najboljim radovima.

    20.12.2018
    18:48:00 sati
    going going
    uredi
  • Hercule Poirot

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Priča za više čitanja, odlično.

    24.09.2019
    12:07:00 sati
    Hercule Poirot
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    26.03.2020
    23:09:00 sati
    benx40
    uredi

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Kroz Erondàr
    Kod: DRGN LIB 8c
    Ocjena: 77%
    Vrijeme: 1.4.2020. 21:43:00
    Autor: kandraks
    Broj komentara: 3
    Broj pogleda: 518
  • Gil
    Kod: DJIL LMS 1
    Ocjena: 77%
    Vrijeme: 1.4.2020. 0:55:00
    Autor: Spock
    Broj komentara: 7
    Broj pogleda: 796
  • Son of Superman
    Kod: SU TPB 4
    Ocjena: 65%
    Vrijeme: 29.3.2020. 20:10:00
    Autor: Paka01
    Broj komentara: 0
    Broj pogleda: 464
  • Bliski susreti
    Kod: DD SD 34
    Ocjena: 75%
    Vrijeme: 28.3.2020. 20:10:00
    Autor: Jocko
    Broj komentara: 5
    Broj pogleda: 609
  • When In Rome
    Kod: CTW DC 1
    Ocjena: 67%
    Vrijeme: 23.3.2020. 0:03:00
    Autor: Paka01
    Broj komentara: 0
    Broj pogleda: 616

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Newfoundland!
    Kod: ZG VEC 151/153
    Ocjena: 78%
    Vrijeme: 10.1.2020. 15:02:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 11
    Broj pogleda: 1891
  • Zeleni labirint
    Kod: ZG VEC 97/99
    Ocjena: 61%
    Vrijeme: 6.2.2020. 0:34:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 17
    Broj pogleda: 1756
  • Ratnice
    Kod: ZG VEC 99/102
    Ocjena: 79%
    Vrijeme: 9.3.2020. 0:06:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 13
    Broj pogleda: 1647
  • Mortimer: Zadnji čin
    Kod: ZG LU 271/274
    Ocjena: 79%
    Vrijeme: 19.3.2020. 15:30:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 11
    Broj pogleda: 1386
  • Početak raspleta
    Kod: AF SS 412
    Ocjena: 61%
    Vrijeme: 11.2.2020. 19:31:00
    Autor: Kila Banana
    Broj komentara: 3
    Broj pogleda: 1312

Aukcije

Forum