Izvrnute uloge

Dylan Dog

DD SP 8b | 32 str.

Istraživač noćnih mora, Groucho, u ovoj naopkaoj epizodi umesto serijskog ubice sreće serijsku ljubavnicu, koju, gle čuda, odvodi u krevet, gde će da (na)*ebe;-)…

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 47%

Priča 5

Scenarij 4

Crtež 4

Naslovnica 8

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 61%

P*5

S*5

C*6

N*8

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Golijat
    DD LUSP 3

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • Goliath
    DD SPEC 13

ZANIMLJIVOSTI

  • Poslednja, osma Grouchova epizoda. Od naredne godine, dakle leta 2000, Dylanov specijalac dobija svih 160 strana samo za sebe
  • Naslovna strana Izvrnutih uloga je zapravo parodija na DD #19 Memorie dall’invisibile/Uspomene nevidljivog/Sjećanja na nevidljivog
  • U četvrtoj vinjeti, strana 132, Dylan malkice podseća na Lurcha iz Family Adams/Porodice Adams
  • Simpatični đavolak, Azazel, koji se ubi da ‘pomogne’ Lordu Williamu Crookedu, bi mogao biti omaž istoimenom vragolku Isaaca Asimova
  • Ljubav između Lorda i prelepe Eleonore je ništa drugo do stripovna parodija na ljubav Lepotice i zveri;)
  • Ova epizoda je doživela i svoje drugo izdanje u DD SuperBook seriji #19, gde su pored ove sabrane i priče #5, #6 i #7. Prve četiri su, pak, sabrane u DD SuperBook #7
  • Naslovna strana ovoga izdanja nije objavljena u Hrvata, jerbo je izdavač Ludens ovu epizodu ubacio kao dodatne 32 strane DD Sp13 Golijat. U Italiji je ona objavljena kao posebna sveščica uz specijalni broj, a kako ista i izgleda, može se videti u donjem levom ćošku naslovne strane DDa

Ako sam u mojoj prethodnoj recenziji Groucha ispljuvao dodatak specijalu, za ovu epizodu imam samo reči hvale. A dva su razloga za to. Kada se pročita Golijat, i čitalac nađe u stanju šoka kao što se vaš omiljeni :-P recenzent našao, iščitavanje narednih 32 strana Grucovih budalaština mu dođu kao melem na ljutu ranu. Drugi je Faraci. Čovek je uspeo da me sa Lordom Crookedom i njegovom zlom sudbinom nasmeje do suza. Izistinski!

Nema ovde neke smislene priče. Uostalom, od Grouchovih ‘avantura’ neki smisao se ne može ni očekivati. Ostaju nam, dakle, zbrda zdola nabacane priče bez nekakve veze među sobom, a njih je prilično uzevši u obzir mali format. I grof Drakula i Duh koji uvek kasni da se pojavi, i serijska ubica/ljubavnica i Insperktor Jenkins i sluga Dog su tu da pokažu kako je ova priča naopaka. I jeste. I bravo za Faracija.

Naime, nekada davno, još dok je junaštvo i viteštvo bilo na ceni, živeo je čovek po imenu Lord Crooked, plemenitog porekla i duše, koji je imao jednu manu, oči mu nisu bile na istoj visini. Kako je imao neki čudan pogled na svet, po dobijanju ljubavi lepe i rasejane Eleonore, poklonio joj je sliku, malo remek delo, i postavio na zid u položaj koji odgovara njegovom pogledu na svet. Uz pomoć kilavog đavolčića, prokelo je svet da se izvrne naopačke ukoliko neko pomeri sliku.

Ideja da se svet okreće naopako samim pomeranjem ‘uklete’ slike je simpatična i ovde funkcioniše jako dobro. Faraci je uspeo da nam na 32 strane ispriča zanimljivu komedijicu, i da nam razgali srca posle iščitavanja Golijata. Jedino što ne funkcioniše ovde je crtež. Picatto je očajan, ja ge više ni ne prepoznajem, čovek se srozao skroz naskroz. Da mi je samo znati gde je nestao taj njegov specifični stil na koji smo navikli još od epizoda Povratka čudovišta, Njujork, Njujork, ili Maelstroma, samo njih da navedem za primer. Naslovna strane je donekle manje-više u redu, uklapa se u ovu epizodu.

Znam, znam, ni ja ne mogu da verujem da sam nahvalio jednog Groucha! Ali, za to je ‘kriv’ Faraci. I pre svega majmun Ruju.

Naprijed

DD LUSP 6b Ne urlajte na ta vrata

DD SP 6 Na ruti Moby Dicka

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • kiky

    Ukupna ocjena 62%

    6, 5, 7, 8

    Gručov dodatak koji se sastoji od podjednakog odnosa duhovitih i ne baš duhovitih trenutaka. A pod duhovitijim ovdje smatram priču o Williamu Croockedu i njegovoj čudnoj deformaciji lica, a pod ne baš duhovitim smatram upravo Gručov repertoar prepun slabašnih viceva.
    07.02.2006
    12:09:00 sati
    kiky
    uredi
  • SejoSexon

    Ukupna ocjena 31%

    3, 2, 4, 4

    Ovi dodaci su užasni i nepotrebni.
    14.02.2006
    09:10:00 sati
    SejoSexon
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 64%

    7, 6, 6, 7

    za ovu Grouchovu epizodu i neman baš nešto posebno za reći. ideja o izvrnutim ulogama je bila odlična, ali trebala je biti bolje izvedena. Groucho je provalio nekoliko gluposti i bilo je nekoliko fora na račun onoga s krivim očima. crtež osrednji, za naslovnicu nemam komentara...
    20.02.2006
    15:51:00 sati
    mpavin
    uredi
  • Aco

    Ukupna ocjena 79%

    8, 8, 7, 10

    Bolji od prošlčogodišnjeg Groucho-dodatka i jedna sasvim pristojno odrađena epizoda.Ima par stvarno dobrih fora;grof Drakula koji je imao problema sa Rh- negativnim psihologom.serijska ljubavnica te Crookedova vojna taktika(odvalio sam se od smijeha kad na čistoj ravnici spomene padinu)i smisao za arhitekturu.Inače je vrlo zanimljivo vidjeti obrnute uloge i Jenkinsa kao inspektora a Blocha kao policajca koji regulira promet.Što se Groucha tiče,primjećujem da su mu vicevi puno bolji u regularnim epizodama nego u njegovom dodatku.Što se Piccata tiče,recenzent je dobro primjetio da više nije na razini prijašnjih epizoda ali još uvijek je sasvim solidan crtač i sigurno jedan od najboljih u DD-staffu.Naslovnica legendarna i sasvim jasno daje do znanja koja je DD epizoda najbolja.
    23.02.2006
    12:30:00 sati
    Aco
    uredi
  • Barker

    Ukupna ocjena 51%

    4, 4, 6, 9

    Dok se jos nisam bacio na zanat, da pribelezim i sledece: ovo je manje -vise ocekivan Gruco dodatak. Zabavan i duhovit, sa neuobicajenom posvetom Nevidljivom i ipak slabiji od Horrorpopinga.
    27.02.2006
    20:35:00 sati
    Barker
    uredi
  • Ukupna ocjena 57%

    5, 5, 6, 9

    Ispravljam se: i ovaj Groucho je vrijedan pažnje. Napokon uspjeli humor, baš ironično - na kraju puta.
    05.08.2006
    12:47:00 sati
    stinky
    uredi
  • npetros2@htnet-dsl

    Ukupna ocjena 43%

    4, 3, 4, 10

    Ovi dodadaci su stvarno nepotrebni, dobro da su ih ukinuli prije 6-7 godina...
    12.01.2007
    11:30:00 sati
    npetros2@htnet-dsl
    uredi
  • Ukupna ocjena 67%

    6, 8, 5, 10

    Groucho ko groucho:
    13.01.2007
    20:50:00 sati
    KILLEX
    uredi
  • Lucy Liu

    Ukupna ocjena 94%

    9, 9, 10, 10

    Pa,malo slaba epizoda,ali ipak dobra,Naslovnica odlična.
    23.09.2007
    11:34:00 sati
    Lucy Liu
    uredi
  • flamboyant soul

    Ukupna ocjena 44%

    4, 4, 4, 8

    Tko Groucha shvati ozbiljno - luđi je od njega. Ima par dobrih fora.Retardirani đavolak bi mogao biti Hellboy, ili ne?
    02.10.2007
    03:26:00 sati
    flamboyant soul
    uredi
  • Ukupna ocjena 59%

    4, 6, 8, 5

    Prosječan dodatak, mislim da ih nisu ni trebali stavljati...piccatto je dobar, ali nije se baš nešto posebno potrudio.
    06.10.2007
    23:42:00 sati
    Akul
    uredi
  • Windwalker

    Ukupna ocjena 56%

    5, 5, 7, 5

    Ovaj Groucho je malo bezveze, ali ima i gorih.
    13.03.2008
    10:26:00 sati
    Windwalker
    uredi
  • Panon

    Ukupna ocjena 83%

    8, 8, 9, 8

    Ovaj Grouchov dio je stvarno nenadyebiv! Gomila zafrkancije, provala, ali ipak je najbolji vampir s dobrim ukusom za unutarnje uređenje, xe,xe!
    19.10.2008
    22:04:00 sati
    Panon
    uredi
  • supermike

    Ukupna ocjena 85%

    9, 8, 8, 10

    Primjetio sam i ja da je Piccatto nešto lošiji nego prije što mi je jako čudno jer inače Bonellijevi crtači postaju bolji s vremenom ali eto ima ima i obrnutih stvari i kod crtača. Ovaj dodatak je fora i ugodno opuštajuće kratko štivo koje me je nekoliko puta lijepo nasmijalo. Općenito nisam ljubitelj tih kratkih dodataka kuće Bonelli ali neki poput ovog su stvarno ugodno iznenađenje.

    16.08.2011
    14:40:00 sati
    supermike
    uredi
  • bjelolasica

    Ukupna ocjena 84%

    8, 8, 9, 9

    Zabavna epizodica, ali možda najslabiji od svih tih dodataka.

    30.09.2012
    13:15:00 sati
    bjelolasica
    uredi
  • Spock

    Ukupna ocjena 60%

    5, 5, 7, 9

    Jedan od lošijih Grouchovih dodataka. Piccato je, također, dobro ispod svoje razine.

    09.01.2013
    13:43:00 sati
    Spock
    uredi
  • Stripmen

    Ukupna ocjena 42%

    5, 4, 4, 3

    Ovi Grouchovi specijalci gori su nego Čikini (izuzev legendarne petorke)

    30.09.2014
    08:34:00 sati
    Stripmen
    uredi
  • Tutta

    Ukupna ocjena 44%

    2, 2, 8, 8

    Jedva citljivo. Crtez ok.

    04.04.2015
    11:25:00 sati
    Tutta
    uredi
  • King Warrior

    Ukupna ocjena 75%

    8, 7, 7, 9

    Dobra ideja, sasvim solidno sprovedeno. Ova prica je bolja od vecine Sclavijevih gdje pokusava nesto dubokoumno da nam kaze. 

    10.04.2015
    08:28:00 sati
    King Warrior
    uredi
  • Hercule Poirot

    Ukupna ocjena 48%

    5, 3, 5, 9

    I zbog ovakvih stvari Groucho nikada neće biti Trampy.

    23.09.2019
    16:48:00 sati
    Hercule Poirot
    uredi

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Terorizam
    Kod: AF SS 361
    Ocjena: 79%
    Vrijeme: 3.12.2019. 14:23:00
    Autor: Kila Banana
    Broj komentara: 2
    Broj pogleda: 2234
  • Crni orao
    Kod: ZG MX 35
    Ocjena: 61%
    Vrijeme: 21.11.2019. 22:51:00
    Autor: WOLF-HUNTER
    Broj komentara: 11
    Broj pogleda: 1911
  • Newfoundland!
    Kod: ZG VEC 151/153
    Ocjena: 78%
    Vrijeme: 10.1.2020. 15:02:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 10
    Broj pogleda: 1644
  • Jeza iz “Drugdje“
    Kod: ZG MX 36
    Ocjena: 77%
    Vrijeme: 23.12.2019. 17:30:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 7
    Broj pogleda: 1438
  • Brod misterija
    Kod: ZG ZG_SI5 1/6
    Ocjena: 80%
    Vrijeme: 7.12.2019. 15:55:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 3
    Broj pogleda: 1363

Aukcije

Forum