Dylan Dog & Dampyr crossover

Dylan Dog

DD SR 371 | 188 str.

Dylan Dog i Dampyr susreću se u Londonu, koji se nalazi pod napadom vampira kontroliranih od strane Lodbroka, Gospodara noći. U međuvremenu, John Ghost ima svoje interese u njihovom sukobu...

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 75%

Priča 7

Scenarij 8

Crtež 8

Naslovnica 6

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 85%

P*8

S*8

C*8

N*9

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • Dylan Dog & Dampyr
    DD BOLIB 1
  • Arriva il Dampyr
    DD SR 371

ZANIMLJIVOSTI

  • Prvi susret Dylana Doga i Dampyra i ujedno prvi Bonelli crossover čija radnja počinje u izdanju jednog junaka, a završava se u izdanju drugoga.
  • Prvi dio priče u Italiji je objavljen 28.07.2017. godine u 371. broju Dylan Doga, a drugi dio 03.08.2017. godine u 209. broju Dampyra (po originalnoj numeraciji).
  • U Italiji svaki broj je imao A i B naslovnicu. Cavenagovu kompletnu ilustraciju možete vidjeti na kraju ove recenzije a evo i c/b verzije, a ona Dampyrova koju je nacrtao Enea Riboldi je ovdje.
  • SBE je objavio i posebno tvrdoukoričeno izdanje (30.08.2018. godine) u kojem su objedinjene dvije epizode, link.
  • Prvi put imamo priliku vidjeti kako izgleda podrum u Craven Road 7.
  • Lord Mardsen se, uključujući i ovu epizodu, pojavljuje 22 puta u Dampyr serijalu.
  • Lagertha je prema legendi vikinška žena ratnica s područja današnje Norveške i nekadašnja supruga slavnog Vikinga Ragnara Lothbroka. Lagertha je postala ratnica kada je kralj Švedske Frø, napao Norvešku i ubio norveškog kralja Siwarda. Frø je poslao žene iz kraljeve obitelji u bordel kako bi ih javno ponizio. Čuvši to, Ragnar Lodbrok došao je s vojskom kako bi osvetio svog djeda Siwarda. Skupina žena se preobukla u mušku odjeću i borila na strani Ragnara. Glavna među njima bila je Lagertha, ključna za pobjedu. Impresioniran njenom hrabrošću, Ragnar joj se udvarao. Lagertha je odglumila interes i Ragnar je došao isprositi njezinu ruku. Lagerthin dom čuvali su medvjed i golemi pas. Ragnar je ubio medvjeda kopljem i ugušio psa na smrt. Tako je osvojio Lagerthinu ruku te su se nakon toga vjenčali.

Ovo je prvi Bonelli crossover čija radnja počinje u izdanju jednog lika (Dylan Dog #371), a završava se u izdanju drugoga (Dampyr #209)!

''Kako je moguće da se ranije nismo susreli?'' – sasvim razumljivo Harlan pita Dylana. Doista, dva junaka izdavačke kuće SBE koji imaju dovoljno dodirnih tačaka: oba su žanrovski primarno orjentisani kao horor stripovi, odvijaju se u sadašnjosti, antagonisti su različita (ne)ljudska stvorenja. Iako je politika njihovog izdavača SBE bila prilično rigorozna prema team-up izdanjima, posljednjih godina situacija je drugačija i autori se odlučuju na veću slobodu pri susretima svojih likova, kako kroz one zvanične, tako i kroz razne reference.

Dylan Dog, redovna serija #371
(Roberto Recchioni/Giulio Antonio Gualtieri/Daniele Bigliardo/Gigi Cavenago)


Prvi dio priče je pisan od strane Recchionia i Gualteria. Koliki je udio u pisanju priče jednog i drugog nije mi poznato, iako glavni elementi zapleta sugeriraju da je Recchioni, vjerovatno kao iskusniji, imao veću ulogu u pisanju.

Neovisno od toga itekako je vidljivo koliko su sa uživanjem i entuzijazmom pristupili pisanju scenarija. Recchioni je neko ko izuzetno dobro poznaje pop kulturu i pažljivo prati savremenu književnost, filmove, serije, igre i muziku i ne libi se da koristi pojedine elemente inkorporirajući ih u priču. Prednost koju on ima u odnosu na većinu drugih scenarista jeste što zna kako prirodno ubaciti scenarističke elemente koji su mu se dopali u drugim medijima, a da to ne izgleda kao plagijat ili lijenost netalentiranog pisca. Čak i sam Dylan komentariše da situacija u kojoj su se našli podsjeća na mješavinu Jamesa Bonda, Buffy i Bladea.

Naša priča počinje u Londonu, u noćnom klubu gdje je Dylan nevoljno odvučen od strane svoje aktuelne djevojke. U tom istom klubu se nalazi i Lagertha, vampirica kontrolisana od strane Lodbroka, Gospodara Noći, ali i Harlan sa Kurjakom i Teslom. Harlan je u potrazi sa Lagerthom, koja koristi Dylana kako bi je zaštitio od Dampyra. U opštem metežu koji nastaje kada se noćni klub nađe pod napadom vampira poslanih od strane Lodbroka, Lagertha uspijeva pobjeći uz pomoć Dylana koji se, nesvjestan težine situacije u kojoj se našao, suprostavlja Harlanu. Nedugo poslije toga, na Londonskim dokovima vidimo Lordbroka kojeg je posjetio John Ghost, gdje saznajemo da Ghost ima svoje interese u sukobu između Lordbroka i Mardsena, koji je također Gospodar Noći i čije neprijateljstvo traje još od davne prošlosti.

Prvi susret Dylana Doga i Dampyra

Čitajući strip vidljivo je da Recchioni i Gualtieri pristupaju pisanju kao da produciraju blockbuster američke produkcije. Dinamika pripovjedanja je uzbudljiva, dajući nam sve ono što želimo vidjeti u prvom susretu naših heroja. Imamo Vikinge, imamo Ghosta koji nastavlja sa svojim aktivnostima, Teslu koja zavodi Dylana, Harlana koji u Craven Road 7 pije čaj prije nego što cijela ulica biva napadnuta od strane vampira, Dylan koji dobacuje pištolj Grouchu umjesto obratno, a taj isti pištolj je natopljen Harlanovom krvlju, i meni omiljeni dio – Dylan i Groucho u ''Sam u kući'' situaciji, gdje dočekuju vampire sa podmetnutim zamkama za medvjede ispod tepiha i lampom sa UV zracima koje su izvukli iz podruma. Ovo nije pretenciozna priča koja pokušava biti ozbiljnija nego što to jeste, ovo je adrenalinska zabava naših omiljenih junaka kojoj smo se nadali godinama.

Posebno moram istaknuti Groucha, kod kojeg scenarista ponovo pokazuje suštinsko shvaćanje njegovog karaktera. Apsolutno briljira u interakciji sa svim likovima, i nije samo ''comic-relief'' lik koji donosi olakšanje napetosti onda kada je to potrebno za priču.

Bigliardo crtački izuzetno dobro prati priču i teško je zamisliti nekoga ko bi ovakvo pisanje pratio na nivou na kojem to on radi. Kadriranje, sjenčenje, i naročito facijalne ekspresije su izvedene odlično.

Dampyr, redovna serija #209 (Mauro Boselli/Bruno Brindisi/Enea Riboldi)
U drugom dijelu priče scenarističko kormilo preuzima Boselli i radnja se seli u Škotsku. Priča usporava i postaje složenija tako što Boselli ubacuje Selkie, mitološko biće iz škotskog folklora, koja se pokazuje kao vrijedan saveznik protiv Mardsena. Ovdje postaju izraženije karakterne razlike između likova dva serijala. Dylan i Groucho koji nisu navikli na nasilje i koriste ga nespretno i samo kada je nužno, naspram Harlana, Kurjaka i Tesle koji su naoružani, obučeni vojnici kojima je nasilje svakodnevnica. Idealisti i pacifisti naspram realista koji su militantno nastrojeni. Suštinske razlike koje postoje između njih funkcioniraju prilično dobro, iako se može naći zamjerka da su oba scenarista mogli dati više prostora interakciji između glavnih likova. Primarni razlog zbog kojeg i postoje crossoveri između junaka je kako bi zadovoljili znatiželju čitalaca koji žele vidjeti kakva je dinamika ponašanja likova između sebe.

Da li je Lodbrok u dva navrata potvrdio teoriju ili je nešto drugo u pitanju?

Ono po čemu je ova epizoda također upečatljiva je što u dva navrata Lodbrok govori da Grouchu nije mogao pročitati misli. Da li je Boselli dozvolio sebi, ili u dogovoru sa urednikom Dylana, da pruži čitaocima značajniji dokaz u prilog tvrdnji da Groucho u stvari i ne postoji, da je on samo otjelotvorenje jednog aspekta Dylanove ličnosti? U periodu pisanja ove recenzije, još uvijek traju ''preporod'' epizode Dylana Doga i ostaje za vidjeti kako će se razvijati ova teorija.

Alan Moore, čuveni američki autor, davno je izjavio da je za susrete između junaka dovoljno da se pojave na naslovnici zajedno. Prvi susret između Dylana Doga i Harlana Drake je zabavan, uzbudljiv i eksplozivan između toliko sličnih, i istobno toliko različitih karaktera. Uprkos gore navedenim manjkavostima, mnogo više je onoga što je dobro, na momente i izvanredno. Glavni nedostatak se može naći razlikama u stilu pripovjedanja između dvije epizode, gdje Dampyrova priča ipak ostaje ''monster-of-the-week'' u kojoj se Harlan i ekipa sukobljavaju sa Gospodarom Noći uz lokalne povijesne misterije i legende, samo što sada imaju Dylana i Groucha. Svejedno, Istraživač noćnih mora i Lovac na vampire su dovoljno intrigantni i unose potrebnu svježinu u svoje serijale tako da nestrpljivo očekujemo nastavak. A i lijepo ih je vidjeti zajedno na naslovnici.

Impresivna Cavenagova ilustracija koja je podijeljena na A i B naslovnicu u Italiji

Naprijed

DD VC 151 Vila „Remington“

N/A

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • Nula

    Ukupna ocjena 79%

    6, 8, 9, 10

    24.08.2019
    15:36:00 sati
    Nula
    uredi
  • Bombarder

    Ukupna ocjena 84%

    9, 8, 8, 9

    Fina prica i dobar krosover. Sudar mojih omiljenih SBE likova. Sta znam, Bozeli je majstor dobre price , tako da je ovo preplitanje izvedeno da izgleda kao bas logicno i normalno. Volim i pozadinsku pricu, vikinge vampire, kao i drugi dio koji se seli u maglovitije i ruralne predjele, on mi je jos jeziviji, stalno neka pozadisnska jezi lebdi, Bozeli zna znanje. U prvom dijelu Gruco dominira suvereno, pogodio mu je Rekioni zicu :)

    05.09.2019
    22:38:00 sati
    Bombarder
    uredi
  • Hercule Poirot

    Ukupna ocjena 90%

    9, 9, 9, 9

    Nisam pobornik "team up forme", ali ovo je ispalo zanimljivo.

    03.10.2019
    11:20:00 sati
    Hercule Poirot
    uredi
  • macca1985

    Ukupna ocjena 87%

    9, 9, 8, 9

    19.10.2019
    12:55:00 sati
    macca1985
    uredi

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Banda Daltonovih
    Kod: TX LIBKB 5
    Ocjena: 72%
    Vrijeme: 26.1.2020. 17:50:00
    Autor: Spock
    Broj komentara: 3
    Broj pogleda: 449
  • Seljačka buna
    Kod: ALBUM VL 1
    Ocjena: 86%
    Vrijeme: 24.1.2020. 1:52:00
    Autor: Kila Banana
    Broj komentara: 4
    Broj pogleda: 593
  • Pirati s Kariba
    Kod: KT VG 74/75
    Ocjena: 82%
    Vrijeme: 22.1.2020. 0:20:00
    Autor: Spock
    Broj komentara: 5
    Broj pogleda: 637
  • Šuma mutanata
    Kod: LMS 884/885
    Ocjena: 72%
    Vrijeme: 20.1.2020. 23:18:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 8
    Broj pogleda: 605
  • Kriminal & Comp.
    Kod: AF SA 150
    Ocjena: 70%
    Vrijeme: 18.1.2020. 15:20:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 2
    Broj pogleda: 565

Aukcije

  • STRIPOTEKA 989
    Vrijeme: 03.02.2020 20:38:40
    Prodavač: dhmura
    Cijena: 3 kn
    Broj ponuda: 0
    Broj pogleda: 0
  • DYLAN DOG EXTRA 2
    Vrijeme: 11.02.2020 20:38:31
    Prodavač: drava
    Cijena: 7 kn
    Broj ponuda: 0
    Broj pogleda: 0
  • STRIPOTEKA 990
    Vrijeme: 03.02.2020 20:38:05
    Prodavač: dhmura
    Cijena: 3 kn
    Broj ponuda: 0
    Broj pogleda: 0
  • LMS 983 MR.NO
    Vrijeme: 11.02.2020 20:37:34
    Prodavač: drava
    Cijena: 1 kn
    Broj ponuda: 0
    Broj pogleda: 1
  • STRIPOTEKA 991
    Vrijeme: 03.02.2020 20:37:32
    Prodavač: dhmura
    Cijena: 3 kn
    Broj ponuda: 0
    Broj pogleda: 0

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Terorizam
    Kod: AF SS 361
    Ocjena: 79%
    Vrijeme: 3.12.2019. 14:23:00
    Autor: Kila Banana
    Broj komentara: 2
    Broj pogleda: 2201
  • Crni orao
    Kod: ZG MX 35
    Ocjena: 61%
    Vrijeme: 21.11.2019. 22:51:00
    Autor: WOLF-HUNTER
    Broj komentara: 11
    Broj pogleda: 1868
  • Newfoundland!
    Kod: ZG VEC 151/153
    Ocjena: 78%
    Vrijeme: 10.1.2020. 15:02:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 7
    Broj pogleda: 1392
  • Jeza iz “Drugdje“
    Kod: ZG MX 36
    Ocjena: 77%
    Vrijeme: 23.12.2019. 17:30:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 7
    Broj pogleda: 1382
  • Brod misterija
    Kod: ZG ZG_SI5 1/6
    Ocjena: 80%
    Vrijeme: 7.12.2019. 15:55:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 3
    Broj pogleda: 1329

Aukcije

Forum