Serijski ubojica

Dylan Dog

DD SUBP 11b | 16 str.

Ja sam serijski ubojica specijaliziran za serijske ubojice.

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 80%

Priča 8

Scenarij 8

Crtež 8

Naslovnica 8

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 67%

P*7

S*7

C*5

N*7

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Pjev sirene - Serijski ubojica - Posljednja mutacija - Noćna mora na tavanu
    DD LUGG 9
  • Pesma sirena - Serijski ubica - Poslednja mutacija - Noćna mora na tavanu
    DD SCG 5
  • Žvakač pokrova - Serijski ubica - Taksi!
    DD SUPB 11

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • Il` ultima mutazione / Il canto della sirena / Un incubo in soffitta / Serial killer
    DD GI 5

ZANIMLJIVOSTI

  • Serijski ubojica je osoba koja ubija točno određenu skupinu ljudi koju izabere po nekoj svojoj kategoriji. Na prva tri mjesta po broju žrtava drži Kolumbija i to s Luis Alfredo Garavito na prvom, Pedro Alonso López na drugom i Daniel Barbosa na trećem mjestu. Prilažem još i listu serijskih ubojica po broju žrtava.

Tko se mača laća od mača će i poginuti.

Kratke priče često mogu izazvati zabrinutost na licima čitatelja jer se svi uvijek užasavaju pomisli da su takve priče napravljene preko... No znate već čega. Serijski ubojica je jedna od kratkih priča u Dylanovom serijalu tako da ovdje nema posebne filozofije. Ili ima? Ova epizoda je najbolji dokaz da se i u kratkoj epizodi može napisati više dobrih stvari nego u 96 stranica u mjesečnim izdanjima. Moglo bi se povući i paralela s western filmovima. U westernu postoji neki tip koji ubija ljude i onda se pojavi usamljeni jahač koji sredi negativca, ali je i taj jahač jednako krvoločan kao i ubojica. I da li onda jahača doživljavamo kao pozitivca ili negativca? Česti su bili primjeri ljudi od zakona koji su bili isti kao i oni koje su lovili samo su bili pod okriljem zakona. Na samo šesnaest stranica su Mauro i Tiziano uspjeli ipak sastaviti vrlo dobru priču s odličnim twistom na kraju te nam šalju jasnu poruku. Ako želite uspjeti u nekom poslu prvo morate izabrati određenu specijalizaciju te se pobrinuti da u tome budete najbolji. Normalno u svim poslovima su vam potrebni klijenti i osobe koje će platiti korištenje vaših usluga. Dobro u ovom poslu vi radite honorarno, ali ipak ste ispunjeni zadovoljstvom.

Groucho je u ovom slučaju može izazivati zabrinutost kod čitateljstva. Pao je u depresiju i jednostavno nema snage zaje..., tj. mučiti Dylana sa svojim vicevima. U tolikoj je komi da uopće nema neki vic kada se našao u opasnosti niti imamo neki oproštajni vic. Opasnost za Dylana postaje njegova vlastita kuća jer čovjek se pretvorio u hrčka pa više i ne zna što ima, a što nema u kući. Najslabiji dio scenarija je Dylanova naivna opaska da nije zatvorio vrata. Prvo kući uopće nije došao previše rastresen, drugo zatvaranje vrat mu je već trebalo prijeći u naviku, pogotovo jer živi u kući s vratima, a ne u šatoru.

Pouka priče je da i nad vragom postoji još veći vrag te da si čovjek uvijek mora čuvati leđa. Čovjek koji voli ubijate se uvijek mora bojati za svoj život jer će prije ili kasnije naći na nekoga tko će biti brži od njega. Mari je isto lijepo odradio svoj dio. Prava je šteta da ova priča nije izašla na većem broju stranica jer ima više smisla nego neke koje su izašle na većem broju stranica, ali s druge strane možda onda ni ova ne bi bila toliko dobra.

Naprijed

DD LUGG 8b Bila je mrtva

DD SUPB 17b Drugi

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • barkley

    Ukupna ocjena 78%

    8, 7, 8, 9

    03.01.2012
    08:42:00 sati
    barkley
    uredi
  • King Warrior

    Ukupna ocjena 69%

    9, 6, 6, 6

    Dobra ideja, lose sprovedena.

    03.01.2012
    13:29:00 sati
    King Warrior
    uredi
  • hua

    Ukupna ocjena 76%

    10, 10, 2, 10

    03.01.2012
    13:45:00 sati
    hua
    uredi
  • PJ24MKD

    Ukupna ocjena 94%

    10, 10, 8, 10

    Zajedno sa Rujuova "Sused", ovo mi je najgenijalna Dilanova kratka prica. Mari kao da je u neki test-period gde eksperimentira i trazi svoj stil, pa sreca sto se mojim ocima dopada i ova njegova "faza".

    04.01.2012
    04:57:00 sati
    PJ24MKD
    uredi
  • acestroke

    Ukupna ocjena 90%

    10, 10, 7, 9

    Vecina Dylanovih kratkih prica mi se puno svidjaju, i ova sigurno spada u te klasike.  Jednostavna i poeticna, epizoda je super sto se tice price i scenarija; jedino je crtez samo 'ok'.  Ova naslovnica Superbooka je odlicna, ali u Gigant izdanju je ne mogu ocjenit, zato sto ne pripada ovoj prici.  Kraj price, sa onim Dexter-style twistom, je super.  Svidja mi se i ona naracija obdvojice ubica.  Odlicno.

    04.01.2012
    16:53:00 sati
    acestroke
    uredi
  • Oki

    Ukupna ocjena 73%

    9, 8, 4, 10

    Kada sam krenuo čitati strip, nisam znao da je priča tako kratka... Dakle, iznenađujuće kratka,ali efektna priča, nažalost izrazito lošeg crteža.
    11.02.2012
    18:57:00 sati
    Oki
    uredi
  • Barker

    Ukupna ocjena 70%

    7, 7, 7, 7

    jos jedna u nizu dobrih kratkih prica sa neobicnom idejom i solidnim vodjenjem price. mari na nivou, ocena ide za naslovnicu giganta, ali posto se ne odnosi na samu pricu nece biti 10 (koja joj realno pripada)

    27.03.2012
    14:00:00 sati
    Barker
    uredi
  • Sarghan

    Ukupna ocjena 64%

    8, 7, 4, 7

    Ono što mi se sviđa kod Dylanovih kratkih priča je što me vrlo ugodno iznenade na zadnjih par stranica, i to puno efikasnije nego priča na 96 stranica. Isti slučaj je bio i sa ovom pričom.
    Iako jako volim Marijev crtež, ovo je njegov jedini rad koji mi se ne sviđa.

    05.04.2012
    00:04:00 sati
    Sarghan
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 35%

    3, 4, 3, 5

    Nisam ljubitelj kratkih priča. Bilo je par dobrih (Susjed npr.) koje su iznimka, ali ova mi je baš bezveze. A tu je još i standardno loš Mari, ovaj put u pikseliziranom izdanju zbog formata lol.

    13.04.2012
    16:08:00 sati
    mpavin
    uredi
  • Gil-galad

    Ukupna ocjena 64%

    6, 6, 7, 7

    Malo me podsetila ova priča na jednu koja čini kolaž Bar kod Džoa Munoza i Sampaya... Pored toga, ne baš zanimljiv eksperiment.

    20.02.2014
    00:54:00 sati
    Gil-galad
    uredi
  • Mali_Mate

    Ukupna ocjena 49%

    4, 5, 5, 7

    Ima nečeg sitarovskog kod Marija (ili marijevskog kod Sitara), al' šta god to bilo ne funkcionira baš lijepo razvučeno na A4 format.

     

    Priču neću zapamtiti i to je najbolji komentar koji o njoj mogu dati.

    05.04.2017
    02:47:00 sati
    Mali_Mate
    uredi
  • Jocko

    Ukupna ocjena 86%

    8, 9, 9, 8

    Haha baš me je nasmejala recenzija! Jeste kratka i više je nalik na komentar, ali ima tu neku spontanost i blagi sarkazam (naročito u drugoj 'strofi').

    Kod Dilanovih kratkih priča je već očekivano da će imati twist i nekako se čao čitalac pripremam za to, ali ovde zaista nisam uspeo da procenim u kom će pravcu priča ići. Kratko i jednostavno, sa Gručom u elementu (tj. van njega), brižnim Blochom i dobroćudnim serijskim ubicom. Ispostavilo se da nije bilo besmisleno ono što je Dilan rekao (''još je tamo... moj anđeo čuvar''), ipak je Dilan imao svog anđela čuvara. Sklavi se poslužio finim trikom, na početku je narator Džefri Benks, na kraju taj drugi (nazovimo ga anđeo čuvar). I baš u toj narativnoj varci leži ceo twist. 

    Crtež nosi priču i dopunjuje je. Ako izuzmemo da je u nekim verzijama pikselizovano, crtež je jako dobar. Odnos crne i bele, kao i prikaz likova, podseća na Majka Minjolu koji je crtao Helboja. Faca serijskog ubice Džefrija u prvom planu, kada ga nož probada u grlo - takav se stil crtanja ne sreće često u Boneliju. To što je drugačije ne znači nužno da je bolje, ali u ovom slučaju meni jeste. I mračni enterijeri... Naročito ona dva kadra u stanu, iskosa, na jednom je Gručo a već na sledećoj strani Gručo je na zemlji, Dilan je došao do njega a ubica je u prvom planu, utopljen u enterijer. Zanimljivo kako me crtež podseća na Dall'Agnolov u ''Granici'', koja je nastala u skoro isto vreme kad i ova epizodica. Moguće da su i Mari i Dall'Agnol crpeli inspiraciju iz istih izvora, verovatno je za to zaslužan Majk Minjola koji se otprilike u to vreme pojavio sa Helbojem. Ovde je takođe crtež u istom stilu kao i njegov debitantski u epizodi ''Phoenix'', ipak, ovde će ići veća ocena, ne samo zato što je u Phoenixu malo više brljavio, već i stoga što na manjem broju strana dolazi do izražaja mračnjački crtež, a ova priča je kao pisana za ovakav tip crteža. Ovo mi je po depresivnosti i gotik atmosferi najbliže Roiju za sada u Dilanu.  

    11.03.2019
    21:54:00 sati
    Jocko
    uredi
  • Hercule Poirot

    Ukupna ocjena 35%

    4, 3, 3, 5

    Kratko. Ali loše.

    21.09.2019
    14:08:00 sati
    Hercule Poirot
    uredi

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Terorizam
    Kod: AF SS 361
    Ocjena: 79%
    Vrijeme: 3.12.2019. 14:23:00
    Autor: Kila Banana
    Broj komentara: 2
    Broj pogleda: 2234
  • Crni orao
    Kod: ZG MX 35
    Ocjena: 61%
    Vrijeme: 21.11.2019. 22:51:00
    Autor: WOLF-HUNTER
    Broj komentara: 11
    Broj pogleda: 1911
  • Newfoundland!
    Kod: ZG VEC 151/153
    Ocjena: 78%
    Vrijeme: 10.1.2020. 15:02:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 10
    Broj pogleda: 1644
  • Jeza iz “Drugdje“
    Kod: ZG MX 36
    Ocjena: 77%
    Vrijeme: 23.12.2019. 17:30:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 7
    Broj pogleda: 1438
  • Brod misterija
    Kod: ZG ZG_SI5 1/6
    Ocjena: 80%
    Vrijeme: 7.12.2019. 15:55:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 3
    Broj pogleda: 1363

Aukcije

Forum