Užas beskonačnosti

Dylan Dog

DD VA 1 | 96 str.

Whitleyja Daviesa progone noćne more sa vanzemaljcima i on rešava da se obrati Dylanu. Ali, užas ne dolazi spolja, već iznutra, i Dylan mora da se snađe u lavirintu Whitleyjevog uma...

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 96%

Priča 10

Scenarij 9

Crtež 10

Naslovnica 9

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 92%

P*9

S*9

C*9

N*8

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Užas iz beskraja
    DD LEX 61
  • Užas beskonačnosti
    DD VA 1

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • Terrore dall'infinito
    DD SR 61

ZANIMLJIVOSTI

  • Ovo je prvi deo »vanzemaljske trilogije« Sclavija i Brindisija. Preostala dva dela su DD #131 »Quando caddono le stelle« (DD SD 53 "Dok padaju zvijezde") i DD #136 »Lassu qualcuno ci chiama« (DD SD 58 "Netko nas zove odozgo")
  • Dylan se sretao sa vanzemaljcima još u DD #40 »Accade domani«, (DD ZS 40 "Dogodit će se sutra") DD #112 »Incontri ravvicinati« (DD SD 34 "Bliski susreti") i DD #176 »Il Progetto«, a UFO se pojavljuje i u kratkoj priči »UFO« Sclavija i Casertana, reprintovanoj u DD SuperBook #9. Lutanje kroz nesvesno je tema DD Special #7 »Sogni«.
  • Doktor Bronsky se već pojavljivao u DD #4 »Il fantasma di Anna Never«(DD SD EXT 4, DD ZS 4 "Duh Anne Never"), a kraj njegove karijere videli smo u DD #113 »La meta oscura« (DD SD 35 "Mračna polovica")
  • U ovoj epizodi Dylan nije smuvao nijednu žensku.

»Da, svemir... beskraj iz koga dolaze leteći tanjiri... možda se nalazi u umovima svih nas.«

Whitley Davies ima problem. Prilikom posete staroj porodičnoj kući u kojoj je živeo kao dete, u snove počinju da mu dolaze vanzemaljci i teraju ga da se seti nečega. Kada bude video leteći tanjir i na javi, on odlučuje da potraži pomoć našeg omiljenog Istraživača noćnih mora. Njih dvojica odlaze nazad u kuću na selu, gde izbegavaju požar koji su prema Whitleyjevim snovima, postavili vanzemaljci. Ali, pošto Dylan nije video vanzemaljce, postavlja se pitanje da li je sve to samo u Whitleyjeovoj glavi? Da bi to razrešili, njih dvojica odlaze kod Doktora Bronskog, psihijatra, koji hipnotiše Whitleyja. U transu, on priča da je imao brata Stephena koji je poginuo, da mu je otac bio alkoholičar i da su mu se vanzemaljci prvi put prikazali u vidu druga za igru Chokyja kada je imao šest godina, neposredno posle Stephenove smrti. »Konačni obračun« se dešava porodičnoj kući Daviesovih, tokom poslednje sesije hipnoze. Sva sećanja izlaze na površinu: Stephena je ubila Whitleyjeva majka, verski fanatik, zbog toga što je ličio na vanzemaljca, a Whitley je sve to video, čak je krivio sebe za to. Dete je poludelo od tog prizora, a nasilje kojem ga je podvrgnuo njegov rođeni otac dovršilo je onošto mu je ostalo od psihe. I jedne noći, dok su svi spavali, mali Whitley je polio svoje roditelje, jednu ubicu i jednog nasilnika, benzinom... i zapalio ih. Ili je barem on to tako zapamtio: u stvari, kuću je zapalio pijani Whitleyjev otac. Vanzemaljci su došli i oduzeli detetu sećanja... sve dok njegovo nesvesno nije počelo da ključa i izbacuje deliće te tragedije u podsvesno ili čak u svesno. Onesposobivši Dylana i Bronskyja, Whitley pokušava da ponovo zapali kuću... ali sećanja se ponovo vraćaju oličena u Dylanu, koji uspeva da spreči ponavljanje tragedije. Na kraju,Whitley ostaje u naručju svoje žene Laure,koju je u jednom trenutku oslovio sa »mama«, i vidimo leteći tanjir sa nasmejanim vanzemaljcem kako odlazi, verovatno zauvek.

»Nekada se dete oseća kao čudovište, a ne prihvata realnost da su prava čudovišta njegovi roditelji, majka i otac, osobe najvažnije za njega... bez kojih bi bio izgubljen.«

Kroz celu vanzemaljsku trilogiju se provlači da vanzemaljci nisu ono što mislimo da jesu, bića sa druge planete, već nešto sasvim treće. Ovde je poenta jasna: istražujemo svemir, a još nismo shvatili šta se nalazi u nama samima, u ljudskoj psihi. Sclavi i Brindisi to prikazuju na odličan (mada na momente previše očigledan) način: užas dolazi iznutra, pravy beskonačnost je naša svest, nikakve tajne svemira ne mogu da se mere sa tajnama našeg bića. Izmešanost simbola prelomljenih kroz svest šestogodišnjeg dečaka, zatrpanih pod talogom trideset godina igra se sa nama, skriva suštinu, ali otkriva da nešto tamo duboko ne valja i da nije valjalo od početka, da je zgrada naše svesti trošna u samim temeljima. Whitley nije žrtva vanzemaljaca, već svojih roditelja, ljudi sklonih slabostima i nesposobnih da oblikuju nov život. Što kaže onaj aforizam, a ja parafraziram: život je najvrednija stvar, a svaka budala ga pravi.

U stvari, gresi roditelja se veoma često pojavljuju kao tema u DDu, toliko često da bi se mogli uzeti kao centralni motiv celog serijala. Jer, kao što je Whitley zarobljenik ludila svoje majke i slabosti svog oca, Dylan je zarobljenik ambicioznosti Dylana Starijeg i slabosti Morgane. Sve je to očigledno i ovde, a još očiglednije je u »Sogni«, u kome postoje i direktne aluzije na »La storia di Dylan Dog«. Porodica nas oblikuje... i porodica uglavnom zabrlja u tom poslu, stvarajući aveti, noćne more i užase koji će nas progoniti kroz ceo život. Nije bitno da li se oni konkretno manifestuju kao vanzemaljci, zombiji ili dvorske lude, ključ nije vani, ključ je u nama. A oslobađanje od unutrašnjih demona može biti i burnije nego oslobađanje od pravih. Whitley se svojih demona privremeno oslobodio ovde, a konačno i za svagda u »Quando caddono le stelle«. Dylan je pokušao da ih se oslobodi u »La storia di Dylan Dog«, ali mu Bonelli to nije dozvolio, tako da i dalje mora da proživljava užase na koje ga je njegov pravi otac, Tiziano Sclavi, osudio kada ga je stvorio.

Naprijed

DD LEX 60 Frankenstein

DD VA 2 Vampiri

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Dobar strip.
    28.03.2003
    20:46:00 sati
    eagle
    uredi
  • Ukupna ocjena 97%

    10, 9, 10, 10

    Odlična epizoda. Ne samo odlična, nego i jaka. Ljudska psiha, stanja uma, da li se mogu spoznati, analizirati, dokučiti? Nikad nismo sigurni.
    30.03.2003
    22:13:00 sati
    stinky
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Epizoda koja najavljuje sestu i najuspesniju sezonu DD-a (da se ogradim-citao sam samo epizode objavljene na srpskom/hrvatskom jeziku), prema mom laickom misljenju (videti epizode 61-72 originalne serije)i epizoda posle cijeg citanja sam odlucio da skupljam DD-a. Znaci da sam subjektivan, veoma. Prosto je fascinantno koliko dug put je Sclavi presao od prvog broja DD-a do "Uzasa beskonacnosti". U DD-u se prosto razmahao posle ucenja zanata na Zagoru, Mister Nou i Ken Parkeru (zna Bonelli kako se dolazi do sopstvenog serijala, a u prilog tome istrazite koji su sve junaci zaceti od strane pisaca/scenarista i crtaca koji su se afirmisali na DD-u), a i u okviru samog serijala je toliko evoluirao da je neverovatno uzivanje to pratiti (npr. procitaj broj 1, pa broj 9, zatim 19...), tako da se u nekom trenutku shvata da je Sclavi veeeeliki literata koji je od DD-a napravio najznacajniju pojavu u Hororu u poslednjih 30 godina (patented by Aleksandar Radivojevic, beogradski filmski kriticar i dramaturg, ako se ne varam), a o SF-u ce se jos raspravlajti (napomena: "Uzas beskonacnosti" je objavljen pre pojave "X- files"). Posebno je uzivanje pratiti Brindisijev crtez, koji je ovde na vrhuncu i ciji stil se kasnije pojednostavljuje (volim detaljisanje), sto vec mozemo videti u epizodi "Dok padaju zvezde" (slicno Milazzu u "Avetima proslosti",u odnosu na kasnije epizode Ken Parkera, nazalost Brindisi je kvalitativno dosta daleko od ovog vrhunskog majstora ali je i on odlican, inace ne znam da li ste primetili da DD ima najjacu crtacku postavu u Bonellijevoj ergeli, da li je to zato sto mu je to naj serijal u svakom pogledu?). Sta reci za naslovnu stranu ciji se kreator odaziva na ime Angelo Stano. Jel to onaj sto je nacrtao prvi broj DD-a?
    04.04.2003
    22:46:00 sati
    jovandd
    uredi
  • Ukupna ocjena 95%

    10, 9, 10, 8

    odličan strip,jedna od najboljih priča u svim dosadašnjim DD-ovima.mislim da je naslovnica mogla biti bolja,ali to je manje važno. strip je stvarno remek-djelo!!
    21.07.2003
    11:01:00 sati
    shareef
    uredi
  • Aco

    Ukupna ocjena 92%

    10, 9, 9, 8

    Zanimljivo je kako su prikazani vanzemaljci mada ja više volim one klasične priče o malim zelenima.Ljudski um,zagonetan poput svemira,obiteljska tragedija,vanzemaljci - sve super ukomponirano.Priča je jaka do jaja,puna užasa,pogotovo na kraju, i stvarno dok je čitaš nije ti svejedno.Brindisi je odličan a na naslovnici me smeta Dylanova faca,ov odrugo je OK.
    13.09.2003
    12:27:00 sati
    Aco
    uredi
  • Barker

    Ukupna ocjena 96%

    10, 10, 9, 9

    Strasan pocetak jedne fenomenalne trilogije. Uvek pali to mesanje inner/outer space, a kako neko rece ovo je nastalo pre X-files. I naravno porodica. Mislim, stvarno je lako postati Whitley u nekim slucajevima. Bruno u punoj formi, a bogami i Angelo.
    20.03.2004
    03:16:00 sati
    Barker
    uredi
  • Ukupna ocjena 96%

    10, 10, 9, 9

    Covjek u svemiru,a tek svemir u covjeku,brrrrr....Fantazija.
    02.09.2004
    18:50:00 sati
    fujo83
    uredi
  • prozirna senka

    Ukupna ocjena 90%

    9, 9, 9, 9

    Posle citanja Djolove recenzije, tesko je biti pametan a ne reci vec receno. U svakom slucaju jedna jako dobra epizoda sa sjajnom temom mikro i makrokozma.
    27.09.2004
    05:39:00 sati
    prozirna senka
    uredi
  • Ukupna ocjena 85%

    9, 9, 8, 7

    Šta reći?
    20.12.2004
    11:16:00 sati
    Verfalk2003
    uredi
  • SejoSexon

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Fenomenalno! Ovu epizodu sam prvi put procitao u njemackom izdanju DD (Carlsen Verlag).
    29.03.2005
    07:17:00 sati
    SejoSexon
    uredi
  • kiky

    Ukupna ocjena 92%

    9, 9, 10, 8

    Bez obzira koliko puta Sclavi koristio istu ideju gdje uzima jedan lik kojega kroz priču analizira i secira pokazujući nam njegove strahove, traume i uzroke svih njegovih traumi, večinom mu to uspije prezentirati na uvijek novi i jedinstven način. I ovdje mu je to uspješno pošlo za rukom, epizoda je snažna, efektna a na trenutke čak pomalo i jezovita.
    08.05.2005
    13:51:00 sati
    kiky
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Vanninijeva izdanja nisu baš najbolja po uvezu,ali mi se jako sviđaju boje naslovnica za razliku od SD kojoj su boje naslovnice nekako mutne.Što se tiče priče,ocjene govore sve.Imam jednu malu primjedbu glede Brindisija,ali ipak ne mjenja ocjenu.
    04.09.2005
    11:51:00 sati
    zerovnik
    uredi
  • flamboyant soul

    Ukupna ocjena 93%

    9, 9, 10, 9

    Genijalna epizoda, što drugo reći. Sclavi on fire, onakav kakvog ga najviše volim (i jedini kojeg priznajem), a to je bez patetike. Sjećanja, snovi, moré, patnja, jednom riječju - strava. Interesantno rješenje za prikaz vanzemaljaca, mada sam ustvari nešto slično gledao u jednom filmu (ali o tome drugom prilikom). Brindisi genijalan, Stano također.Čoki je legenda.
    12.09.2007
    23:06:00 sati
    flamboyant soul
    uredi
  • npetros2@htnet-dsl

    Ukupna ocjena 64%

    6, 5, 8, 7

    Dosita nigdje kraja ovome užasu...
    04.10.2007
    12:41:00 sati
    npetros2@htnet-dsl
    uredi
  • ken2

    Ukupna ocjena 96%

    10, 10, 9, 9

    kada je dilan dobar, onda je dobar, kada nije, onda je katastrofa, smećeponekad se pitam i zašto ga uopće čitam, a onda naletim na ovakve epizode.... genijalne 
    23.02.2008
    09:05:00 sati
    ken2
    uredi
  • GeneziS

    Ukupna ocjena 99%

    10, 10, 10, 9

    Ova trilogija o vanzemaljcima u izvedbi Sclavija i Brindisija je ultra zanimljivo štivo. Svaka čast.
    06.04.2008
    22:49:00 sati
    GeneziS
    uredi
  • Spock

    Ukupna ocjena 96%

    10, 10, 10, 6

    Putovanje u bespuća ljudske psihe by Tiziano Sclavi!! Priča možda i nije nešto posebno (čak je i inspirirana filmom "Communion" iz 1989. sa Christopher Walkenom; u biti i glavni protagonista se isto zove - Whitley), ali način na koji ju je Sclavi ispričao, a Brindisi nacrtao je za puno veću ocjenu od desetke. 8-10-10-6 04.09.2009. Nakon drugog čitanja, ovog puta u novom i puno boljem Ludensovu ruhu, čak je i dojam puno bolji. Povlačim ono ranije napisano da priča nije nešto posebno i mijenjam ocjenu priče iz 8 u 10. Jednostavno genijalana epizoda.
    13.10.2008
    21:51:00 sati
    Spock
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    sviđa mi se dvosmislen kraj.brindisi super
    18.12.2008
    17:49:00 sati
    Misko iz Darwooda
    uredi
  • Death

    Ukupna ocjena 99%

    10, 10, 10, 9

    Genijalni Sclavi napravio je jednu fenomenalnu priču o vanzemaljcima i ljudskoj psihi. Već sam uvod ostavlja jak dojam. Zaplet radnje i hipnoza su još bolji, a ni kraj me nije razočarao, dapače, vrlo je efektan i zbudljiv. Brindisi je također odradio odličan posao.
    11.07.2009
    17:15:00 sati
    Death
    uredi
  • Panon

    Ukupna ocjena 95%

    9, 10, 10, 8

    Sva osnova i srž ove epizode su već rečeni u prethodnim komentarima, pa neću da se ponavljam i potvrđujem sve rečeno. Samo ističem kako je epizoda uistinu posebna, ali me i ražalostila kad je majka htjela ubiti Whitleyjevog brata. Sclavi je pravi stručnjak kad je u pitanju predstavljanje ljudske psihe i svega poznatog i nepoznatog što ona skriva! Brindisi također nenadmašan, iako je Stano nacrtao pomalo nezgrapnu naslovnicu.
    12.07.2009
    20:02:00 sati
    Panon
    uredi
  • Inferno

    Ukupna ocjena 96%

    10, 9, 10, 9

    To je to! Metafizika kod Dylan Doga mi je uvijek bila draža od klanja i sakaćenja. Izvanzemaljci, noćne more, ljudska psiha, tajne našeg uma, svemir, beskraj... užas. Što reći nego f-e-n-o-m-e-n-a-l-n-o. Dečki prije mene su već interpretirali priču, te se slažem s njima, samo mislim da je poenta previše jasna, odnosno već na samom početku su se nazirale neke sugestije o tome kakav će biti rasplet. To je ujedno jedini razlog zašto ne idu sve desetke. Što se tiče crteža, preferiram one prljave i mračne, ali kako odoljeti prekrasnim sličicama Bruna Brindisija. Zato i njemu desetka.
    13.07.2009
    21:19:00 sati
    Inferno
    uredi
  • Lucy Liu

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Znači,ovako je sve počelo,to sa svemircima!Moram reći da je prilično ubercool.
    14.07.2009
    00:41:00 sati
    Lucy Liu
    uredi
  • provodina

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Izvanzemaljci smo mi u one mračne tajne koje se nalaze u nama.Kako jedan dječji mozak može percipirat brutalno ubojstvo koje je on vidio svojim očima.Njegov mozak je morao sakrit tu gorku istinu koja ga mori i stvoriti u njemu aluziju na izvanzemaljce.Sclavi je na zanimljiv način u ovom stripu prikazao što sve može učiniti ljudski um pogotovo dječji da sakrije surovu stvarnost.Djeci za razliku od ostalih ne nedostaje mašte pa i sam zločin u sebi prikazuju kao nešto drugo ili  u ovom slučaju još gore zločin svoje obitelji prepisuju sebi jer im je laše razumjeti da su oni krivci,a ne njihovi roditelji.Davno me nije neki DD ovako oduševio kao ovaj.Pogotovo u zadnje vrijeme kad su ovi novi DD jedno opće šamaranje.Svaka čast Paoli i svima drugima, ali niko nije dorastao majstoru Sclaviju što dokazuje i ova priča.
    18.07.2009
    16:07:00 sati
    provodina
    uredi
  • writer

    Ukupna ocjena 97%

    10, 10, 9, 10

    Odličan strip. Jedan od najboljih DD.
    29.07.2009
    10:28:00 sati
    writer
    uredi
  • Beva

    Ukupna ocjena 93%

    9, 10, 9, 9

    Odlična priča, bolesni brat kao inspiracija za vanzemaljce je fenomenalan motiv... Brindisi bolji nego u kasnijoj fazi, Stano odličan...
    10.08.2009
    20:56:00 sati
    Beva
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 88%

    8, 9, 10, 7

    Opet dobar Sclavi, stvarno je u ovim prvim brojevima on jedan nepresušan izvor dobrih ideja. Vjerojatno i najbolja epizoda svemirske trilogije. Crtež nije baš za 10 jer Brindisi još nije usavršio likove u ovoj ranijoj fazi, ali ajde, smilovati ću mu se. Na naslovnici ne valja Dylanova faca i prejednostavan svemirski brod.
    22.08.2009
    13:11:00 sati
    mpavin
    uredi
  • Andrey

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Nakon dosta obrađenih horror/mystery tema u Dylanu,red je došao i na male zelene.Kada sam prije par godina na ovom sajtu ugledao ovu naslovnicu i recenziju strip me sadržajem odmah zaintrigirao.Ali i tada me mnogo drugih Dylana i ostalih stripova zaintrigriralo(npr.Mefisto).Brzo je prošlo par godina i Mefisto me nije oduševio,pa stoga niti nisam s nekim entuzijazmom krenuo na čitanje ovog stripa.Možda je upravo to razlog što me je ovo oduševilo,ne sjećam se kad su me zadnji put prolazili trnci prilikom čitanja nekog stripa,sada jesu-više puta.Scenarij je snažan,bez greške,nema nikakvih nepotrebnih stvari,potresna priča,izvrstan rasplet.Zauvijek ću zapamtiti onu scenu kada sova išćupa srce Whitleyu u snu.A životinje ovdje imaju dobru ulogu i simboliku,dobro su iskorištenei i to je valjda jedini slučaj u Sclavijevim scenarijima.Plus je i pojavljivanje dr. Bronskog,zanimljiv lik.I još jedan plus je Sclavijev sarkastičan humor,kada Dylan zajebava klijente,jako mi to fali u novim epizodama.Zapravo bih rekao da je ovo najstrašniji dylanov strip,a bez ubojica,koljača i zločestih tajnih organizacija.
    29.08.2009
    00:37:00 sati
    Andrey
    uredi
  • King Warrior

    Ukupna ocjena 83%

    8, 8, 9, 8

    sasvim solidno,ipak daleko od najbolji epizoda
    29.08.2009
    11:47:00 sati
    King Warrior
    uredi
  • Ukupna ocjena 92%

    10, 10, 8, 8

    Uzivancija beskonacnosti.
    15.10.2009
    23:15:00 sati
    kasper
    uredi
  • Mhejl

    Ukupna ocjena 95%

    10, 10, 9, 8

    Šta reći o ovm prekrasnom stripu? Ništa, jer je sve već rečeno i potvrđeno. Impresioniran sam jezivom Sklavijevom idejom i prekrasnim Brindisijevim crtežom. Slažem se sa Panonom, scena sa majkom i mongoloidnim djetetom je jedna od najtužnijih i najjezivijih koje sam ikada vidio.

    31.01.2010
    12:47:00 sati
    Mhejl
    uredi
  • drogsy

    Ukupna ocjena 93%

    9, 9, 10, 9

    Lijepo urađena epizoda od početka pa do kraja, uz najbolji Brindisijev uradak u ovom njegovom početnom periodu

    19.02.2010
    11:44:00 sati
    drogsy
    uredi
  • Ferri

    Ukupna ocjena 94%

    10, 9, 9, 10

    22.04.2010
    05:22:00 sati
    Ferri
    uredi
  • acestroke

    Ukupna ocjena 83%

    9, 9, 8, 5

    Dobra prica, cija naslovnica obecava vise susreta sa vanzemaljcima.  Sve mi se ovdje svidja (osim naslovnice, koja izgleda kao da ju je neko dijete nacrtalo, i to na vrat na nos).  Brindisijev crtez je solidan, a scenario je veoma kompleksiran, dubok i originalan.  Ne bi ja bas stavio ovu epizodu sa vrhuncima ovog serijala, kao sto drugi clanovi ovdje rade, ali eto, mogu priznati da je jako dobra.  Whitijev psiholoski problem je stvarno super realiziran, i drago mi je da vidim crtez koji stvarno hvata temu scenaria, i gdje zajedno ta dva elementa super ucestvuju.  One flashback scene sa Whittijem kad je bio mali, kad mu je otac bio pijandura, a mati nekakva luda zena - to je sve originalno uradjeno, i nema sanse da iko to moze da predvidi (kao sto je slucaj sa velicinom Dylanovim novim epizodama).  Kad na kraju otkrijemo pravi razlog Whittijevog ludila, sve stvarno ima puno smisla, i prica ostavlja dobar i nezaboravljiv utisak koji ne prolazi lagano.  Da je naslovnica na istom nivou kao Brindisijev crtez i Sclavijev scenario, bila mi bi ocjena puno veca. 

    20.09.2010
    20:29:00 sati
    acestroke
    uredi
  • Ukupna ocjena 82%

    9, 8, 8, 7

    24.09.2010
    19:46:00 sati
    El Niño
    uredi
  • Ukupna ocjena 96%

    10, 10, 9, 9

    moderno,majke mi....predobro,nema sta

    22.11.2010
    20:11:00 sati
    Thorgall
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Sclavi forever!!!

    18.12.2010
    16:20:00 sati
    Patrix
    uredi
  • doktor78

    Ukupna ocjena 89%

    9, 9, 9, 8

    Vrlo kompleksna epizoda

    29.01.2011
    14:53:00 sati
    doktor78
    uredi
  • Gil-galad

    Ukupna ocjena 76%

    7, 8, 8, 7

    Zanimljiv prikaz događaja kakvih u našem bliskom okruženju sigurno ima mnogo više nego što možemo pretpostaviti, a uz to ova epizoda navodi na razmišljanje o tome kakve sve mehanizme koristi ljudski mozak kako bi nas, na neki način, sačuvao od sećanja i uspomena... Kad smo kod istih, Sclavi se njima često koristi/poigrava na najrazličitije moguće načine, što nekad bude pun pogodak, ali generalno nisam njegov veliki ljubitelj.

     

    Konkretno, ono što mi kod ove epizode kvari dojam, iako baš u tome i jeste poenta, to su premise na osnovu kojih psihijatar Bronsky rešava Whitleyev problem; jeste ono što se čoveku dešava u detinjstvu uglavnom ključno za njegov dalji razvoj, ali je Sclavi ovde donekle tu činjenicu predstavio kao neki stereotip. Možda je to (pre)gruba reč, ali ne pada mi na pamet neka adekvatnija... Recimo da je neke stvari uzeo zdravo za gotovo.

     

    Crtež vrlo, vrlo dobar! Brindisijeva realističnost i posvećenost detaljima odgovaraju ovoj priči.

    31.03.2012
    20:03:00 sati
    Gil-galad
    uredi
  • Ukupna ocjena 96%

    10, 10, 9, 9

    Super priča. Jedan od najboljih Dylana.

    21.05.2012
    20:45:00 sati
    tekumze
    uredi
  • predsjednik

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Koliko se sjecam bio je izvrstan kad sam ga prvi put citao.

    22.03.2013
    02:57:00 sati
    predsjednik
    uredi
  • Rahazlam

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Meni najbolja Dylanova epizoda i jedan od najboljih stripova koje sam pročitao!!
    27.07.2013
    15:23:00 sati
    Rahazlam
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Klasika!

    22.05.2014
    19:32:00 sati
    Dylan-Forever
    uredi
  • Stripmen

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Jako fina i emocionalna epizoda,jedna od mojih omiljenih.

    28.09.2014
    17:31:00 sati
    Stripmen
    uredi
  • Oki

    Ukupna ocjena 86%

    8, 9, 9, 8

    Aha...ako ste alkoholičar, onda su vam velike šanse da vam dijete liči na vanzemaljca...ili susjeda;)
    01.02.2015
    17:39:00 sati
    Oki
    uredi
  • Space Marine

    Ukupna ocjena 82%

    9, 8, 8, 7

    Jako dobra epizoda s dobrom poantom o pravim tajnama naše psihe. Zanimljivo i atmosferično. Crtež dobar, jednino malo zamjeram jednostavnost prikaza izvanzemaljaca. U naslovnicu nije uloženo previše truda, ali otprilike pogađa bit epizode.

    09.08.2015
    12:48:00 sati
    Space Marine
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 73%

    7, 7, 8, 7

    Meni ispodsprosjek. S obzirom na temu očekivah više. Davno sam čitao, pa sam se sječao samo malih djelića mozaika. Sve u svemu nit-je-savršeno- niti loše. Brindisi ok. Ali ipak je najbolji na Nick Raideru

    26.08.2015
    11:14:00 sati
    hrvoje23
    uredi
  • caramba

    Ukupna ocjena 98%

    10, 10, 10, 8

    Beskonačnost čovjekovog uma. Savršena mi je ta usporedba sa svemirom koju Dylan spominje na kraju. Crtež je fantazija. Šteta što i Stano nije malo veći trud uložio.

    16.02.2016
    21:25:00 sati
    caramba
    uredi
  • Goran100

    Ukupna ocjena 82%

    9, 9, 7, 7

    Dobra priča. Ukupni dojam kvari Brindisijev crtež koji je u početnoj fazi. Ni naslovnica nije neka sreća.

    18.10.2016
    18:12:00 sati
    Goran100
    uredi
  • Jocko

    Ukupna ocjena 98%

    10, 10, 10, 8

    Moj prvi pročitani Dilan. Komšinica, ljubazna bakica iz stana pored mi je jedno jutro poklonila tri Vaninijeva stripa koja je dobila na poklon uz novine 2001 (ili koje već), i tako sam se u prvom, drugom osnovne navukao na ovaj strip.
    Prvi pročitani Dilan - nije mogla kontraverznija epizoda od ove. Tada sam se prvi put susreo sa mnogim teškim temama i bolesnim scenama: Poremećeni odnosi u porodici, traume iz detinjstva, roditelji koji više vole jedno dete od drugog, iracionalni strahovi, hipnoza kod psihijatra, razlaganje automobila na sastavne delove svetlosnim snopom, vanzemaljac čudnog oblika koji petlja džinovskom iglom za pletenje po mozgu, sova koja vadi srce...
    Tada naravno nisam bio potpuno svestan cele te psihološke pozadine ove priče i dugo posle toga nisam mogao da se otrgnem tom prvobitnom detinjem utisku da vanzemaljac Čaki stvarno postoji i da su vanzemaljci u stripu stvarni a ne produkt Vitlijeve mašte. Tek sam kasnije uvideo da su vanzemaljci u ovoj priči sredstvo a ne cilj. Alatka, oruđe koje Sclavi koristi da nam predoči krhkost ljudske psihe.
    Ovo je prava preteča Dosijea X koji je baš u ovom fazonu - u većini slučajeva se ne zna da li je čudovišno zaista istina ili je okrutna ali neumitna realnost krivac za sve. Ili je istina negde tamo... U ovom slučaju u Vitlijevom mozgu. na na na na NA na tara ra ra ram ra ram ra ram na na na na NA na...

    Brindisijev čist, fin crtež mi je dugo bio jedan od najboljih u serijalu ali fale mu emocije u crtežu kao kod Casertana ili Piccattovo ludilo. Ipak mi je najčešće za 10-ku pa eto i ovde.

    23.11.2016
    02:57:00 sati
    Jocko
    uredi
  • grofica Varga

    Ukupna ocjena 90%

    9, 10, 8, 9

    Jako dobra epizoda, iako se i dalje pitam jesam li sve shvatila.

    Sve je kristalno jasno do trenutka kada se Alieni pojave, te ih vide i Dylan i doktor i Whitlijeva žena. Po tom sudeći, vanzemaljci su stvarno bili prisutni u Whitlijevom životu te mu uistinu pomogli da prebrodi izuzetno tragične događaje. To saznanje mi je iznenađujuće dobar obrat. Jedan od jačih u serijalu.

    Čitajući epizodu mislila sam da će to biti tipična epizoda, u kojoj će se sve vrtiti oko vanzemaljaca, ali ih na kraju balade neće ni biti. I onda me Sclavi iznenadi.

    Brindisi mi je previše sladunjav i čist. Još mi nije na nivou.

    07.06.2017
    14:16:00 sati
    grofica Varga
    uredi
  • karlitos

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Genijalna epizoda!

    10.06.2017
    10:29:00 sati
    karlitos
    uredi
  • going going

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Ne znam sta da dodam jer je sve vec receno u recenziji i komentarima. Sjajna prica u svakom pogledu.

    Inace ovo mi je bio prvi Dilan Dog sto sam ga procitao jos kao klinac sam ga pronasao zajedno sa ostalim DD koje je izdao Vanini zatrpane iza brda Alan Fordova kod mog brata u sobi, on je oduvek i najvise bio Alan Fordovac dok za Bonelli i nije bio toliko vezan. 

    Sada na ponovno citanje posle ko zna koliko godina 11, 12(?) me je potpuno odusevila. Nisam ocekivao takav smer price, da ce se mnogo vise fokusirati na hipnozu i psihoanalizu Whiteya i njegovog izmucenog i napacenog detinjstva a da su vanzemaljci i svemir samo metafora za skrivene dubine beskonacnosti naseg uma. Mada na kraju su se ipak pojavili vanzemaljci ili ne? To je na nama da sami prosudimo.

    Knedla mi je zastala u grlu na sceni izmedju majke i Whiteyevog mladjeg brata, vrlo potresno. 

    Brindisi odlican, detaljniji i mracniji nego kasnije u karijeri. 

    Odlicna je i Stanova naslovna strana.

    Prica za pamcenje i medju najboljima sto sam je procitao na DD.

    03.09.2017
    15:17:00 sati
    going going
    uredi
  • d4nic4

    Ukupna ocjena 98%

    10, 10, 10, 8

    Skepticno sam pocela citat misleci da se radi o jos jednoj klasicnoj-vanzenaljci-napadaju prici,a docekalo me sasvim ugodno iznenadjenje...preporuka

    12.09.2017
    09:12:00 sati
    d4nic4
    uredi
  • Mummy

    Ukupna ocjena 62%

    5, 5, 9, 5

    Meni je prosečna epizoda...

    15.09.2018
    09:55:00 sati
    Mummy
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    04.06.2019
    23:26:00 sati
    benx40
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    17.06.2019
    00:53:00 sati
    Patton
    uredi
  • Hercule Poirot

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Iznenađujuće dobro!

    24.09.2019
    12:08:00 sati
    Hercule Poirot
    uredi
  • velka031

    Ukupna ocjena 99%

    10, 10, 10, 9

    Bravo Sclavi, majstore!

    17.10.2019
    22:27:00 sati
    velka031
    uredi
  • Ukupna ocjena 90%

    9, 9, 9, 9

    15.04.2020
    16:05:00 sati
    savas
    uredi
  • delboj

    Ukupna ocjena 71%

    7, 6, 8, 8

    Nije me oduševila ova epizoda. Čitao sam ovo davno u Vaninijevom izdanju, pa sam sad opet pročitao Ludensovo. Priča je tužna, ali ne dijelim mišljenje ostalih čitalaca da je ovo toliko dobra epizoda.

    10.07.2020
    16:14:00 sati
    delboj
    uredi

Najnovije

Vijesti

    Magazin

    Recenzije

    • Ice Cream Man
      Kod: ICM IMG 1/5
      Ocjena: 80%
      Vrijeme: 12.7.2020. 19:37:00
      Autor: Paka01
      Broj komentara: 0
      Broj pogleda: 305
    • Proteus
      Kod: TX ZS 33/984/985
      Ocjena: 76%
      Vrijeme: 10.7.2020. 15:34:00
      Autor: igor 12
      Broj komentara: 6
      Broj pogleda: 772
    • Njihalo strave
      Kod: VB PO 1
      Ocjena: 70%
      Vrijeme: 7.7.2020. 15:05:00
      Autor: Kila Banana
      Broj komentara: 8
      Broj pogleda: 840
    • Božji sud
      Kod: KP SA 7c
      Ocjena: 82%
      Vrijeme: 6.7.2020. 9:20:00
      Autor: Spock
      Broj komentara: 8
      Broj pogleda: 568
    • Put za raj
      Kod: ZG VCSP 32
      Ocjena: 50%
      Vrijeme: 3.7.2020. 23:14:00
      Autor: Djole
      Broj komentara: 4
      Broj pogleda: 1954

    Aukcije

    Forum

    Najčitanije

    Vijesti

      Magazin

      Recenzije

      • Poslije apokalipse
        Kod: NN LIB 55
        Ocjena: 100%
        Vrijeme: 23.5.2020. 17:54:00
        Autor: Jerry Krause
        Broj komentara: 1
        Broj pogleda: 2447
      • Put za raj
        Kod: ZG VCSP 32
        Ocjena: 50%
        Vrijeme: 3.7.2020. 23:14:00
        Autor: Djole
        Broj komentara: 4
        Broj pogleda: 1954
      • Svijet Nancy Porter
        Kod: NN ALM 7a
        Ocjena: 61%
        Vrijeme: 21.4.2020. 18:47:00
        Autor: Jerry Krause
        Broj komentara: 1
        Broj pogleda: 1574
      • Hellgate u plamenu
        Kod: ZG LU 275/276
        Ocjena: 87%
        Vrijeme: 23.6.2020. 1:11:00
        Autor: igor 12
        Broj komentara: 13
        Broj pogleda: 1347
      • Dame sumnjiva morala
        Kod: FB KP 41
        Ocjena: 96%
        Vrijeme: 23.4.2020. 22:05:00
        Autor: luxi68
        Broj komentara: 13
        Broj pogleda: 1253

      Aukcije

      Forum