Užas beskonačnosti

Dylan Dog

DD VA 1 | 96 str.

Whitleyja Daviesa progone noćne more sa vanzemaljcima i on rešava da se obrati Dylanu. Ali, užas ne dolazi spolja, već iznutra, i Dylan mora da se snađe u lavirintu Whitleyjevog uma...

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 96%

Priča 10

Scenarij 9

Crtež 10

Naslovnica 9

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 92%

P*9

S*9

C*9

N*8

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

 • Užas iz beskraja
  DD LEX 61
 • Užas beskonačnosti
  DD VA 1

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

 • Terrore dall'infinito
  DD SR 61

ZANIMLJIVOSTI

 • Ovo je prvi deo »vanzemaljske trilogije« Sclavija i Brindisija. Preostala dva dela su DD #131 »Quando caddono le stelle« (DD SD 53 "Dok padaju zvijezde") i DD #136 »Lassu qualcuno ci chiama« (DD SD 58 "Netko nas zove odozgo")
 • Dylan se sretao sa vanzemaljcima još u DD #40 »Accade domani«, (DD ZS 40 "Dogodit će se sutra") DD #112 »Incontri ravvicinati« (DD SD 34 "Bliski susreti") i DD #176 »Il Progetto«, a UFO se pojavljuje i u kratkoj priči »UFO« Sclavija i Casertana, reprintovanoj u DD SuperBook #9. Lutanje kroz nesvesno je tema DD Special #7 »Sogni«.
 • Doktor Bronsky se već pojavljivao u DD #4 »Il fantasma di Anna Never«(DD SD EXT 4, DD ZS 4 "Duh Anne Never"), a kraj njegove karijere videli smo u DD #113 »La meta oscura« (DD SD 35 "Mračna polovica")
 • U ovoj epizodi Dylan nije smuvao nijednu žensku.

»Da, svemir... beskraj iz koga dolaze leteći tanjiri... možda se nalazi u umovima svih nas.«

Whitley Davies ima problem. Prilikom posete staroj porodičnoj kući u kojoj je živeo kao dete, u snove počinju da mu dolaze vanzemaljci i teraju ga da se seti nečega. Kada bude video leteći tanjir i na javi, on odlučuje da potraži pomoć našeg omiljenog Istraživača noćnih mora. Njih dvojica odlaze nazad u kuću na selu, gde izbegavaju požar koji su prema Whitleyjevim snovima, postavili vanzemaljci. Ali, pošto Dylan nije video vanzemaljce, postavlja se pitanje da li je sve to samo u Whitleyjeovoj glavi? Da bi to razrešili, njih dvojica odlaze kod Doktora Bronskog, psihijatra, koji hipnotiše Whitleyja. U transu, on priča da je imao brata Stephena koji je poginuo, da mu je otac bio alkoholičar i da su mu se vanzemaljci prvi put prikazali u vidu druga za igru Chokyja kada je imao šest godina, neposredno posle Stephenove smrti. »Konačni obračun« se dešava porodičnoj kući Daviesovih, tokom poslednje sesije hipnoze. Sva sećanja izlaze na površinu: Stephena je ubila Whitleyjeva majka, verski fanatik, zbog toga što je ličio na vanzemaljca, a Whitley je sve to video, čak je krivio sebe za to. Dete je poludelo od tog prizora, a nasilje kojem ga je podvrgnuo njegov rođeni otac dovršilo je onošto mu je ostalo od psihe. I jedne noći, dok su svi spavali, mali Whitley je polio svoje roditelje, jednu ubicu i jednog nasilnika, benzinom... i zapalio ih. Ili je barem on to tako zapamtio: u stvari, kuću je zapalio pijani Whitleyjev otac. Vanzemaljci su došli i oduzeli detetu sećanja... sve dok njegovo nesvesno nije počelo da ključa i izbacuje deliće te tragedije u podsvesno ili čak u svesno. Onesposobivši Dylana i Bronskyja, Whitley pokušava da ponovo zapali kuću... ali sećanja se ponovo vraćaju oličena u Dylanu, koji uspeva da spreči ponavljanje tragedije. Na kraju,Whitley ostaje u naručju svoje žene Laure,koju je u jednom trenutku oslovio sa »mama«, i vidimo leteći tanjir sa nasmejanim vanzemaljcem kako odlazi, verovatno zauvek.

»Nekada se dete oseća kao čudovište, a ne prihvata realnost da su prava čudovišta njegovi roditelji, majka i otac, osobe najvažnije za njega... bez kojih bi bio izgubljen.«

Kroz celu vanzemaljsku trilogiju se provlači da vanzemaljci nisu ono što mislimo da jesu, bića sa druge planete, već nešto sasvim treće. Ovde je poenta jasna: istražujemo svemir, a još nismo shvatili šta se nalazi u nama samima, u ljudskoj psihi. Sclavi i Brindisi to prikazuju na odličan (mada na momente previše očigledan) način: užas dolazi iznutra, pravy beskonačnost je naša svest, nikakve tajne svemira ne mogu da se mere sa tajnama našeg bića. Izmešanost simbola prelomljenih kroz svest šestogodišnjeg dečaka, zatrpanih pod talogom trideset godina igra se sa nama, skriva suštinu, ali otkriva da nešto tamo duboko ne valja i da nije valjalo od početka, da je zgrada naše svesti trošna u samim temeljima. Whitley nije žrtva vanzemaljaca, već svojih roditelja, ljudi sklonih slabostima i nesposobnih da oblikuju nov život. Što kaže onaj aforizam, a ja parafraziram: život je najvrednija stvar, a svaka budala ga pravi.

U stvari, gresi roditelja se veoma često pojavljuju kao tema u DDu, toliko često da bi se mogli uzeti kao centralni motiv celog serijala. Jer, kao što je Whitley zarobljenik ludila svoje majke i slabosti svog oca, Dylan je zarobljenik ambicioznosti Dylana Starijeg i slabosti Morgane. Sve je to očigledno i ovde, a još očiglednije je u »Sogni«, u kome postoje i direktne aluzije na »La storia di Dylan Dog«. Porodica nas oblikuje... i porodica uglavnom zabrlja u tom poslu, stvarajući aveti, noćne more i užase koji će nas progoniti kroz ceo život. Nije bitno da li se oni konkretno manifestuju kao vanzemaljci, zombiji ili dvorske lude, ključ nije vani, ključ je u nama. A oslobađanje od unutrašnjih demona može biti i burnije nego oslobađanje od pravih. Whitley se svojih demona privremeno oslobodio ovde, a konačno i za svagda u »Quando caddono le stelle«. Dylan je pokušao da ih se oslobodi u »La storia di Dylan Dog«, ali mu Bonelli to nije dozvolio, tako da i dalje mora da proživljava užase na koje ga je njegov pravi otac, Tiziano Sclavi, osudio kada ga je stvorio.

Naprijed

DD LEX 60 Frankenstein

DD VA 2 Vampiri

Naprijed

Recenzije čitatelja

 • Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Dobar strip.
  28.03.2003
  20:46:00 sati
  eagle
  uredi
 • Ukupna ocjena 97%

  10, 9, 10, 10

  Odlična epizoda. Ne samo odlična, nego i jaka. Ljudska psiha, stanja uma, da li se mogu spoznati, analizirati, dokučiti? Nikad nismo sigurni.
  30.03.2003
  22:13:00 sati
  stinky
  uredi
 • Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Epizoda koja najavljuje sestu i najuspesniju sezonu DD-a (da se ogradim-citao sam samo epizode objavljene na srpskom/hrvatskom jeziku), prema mom laickom misljenju (videti epizode 61-72 originalne serije)i epizoda posle cijeg citanja sam odlucio da skupljam DD-a. Znaci da sam subjektivan, veoma. Prosto je fascinantno koliko dug put je Sclavi presao od prvog broja DD-a do "Uzasa beskonacnosti". U DD-u se prosto razmahao posle ucenja zanata na Zagoru, Mister Nou i Ken Parkeru (zna Bonelli kako se dolazi do sopstvenog serijala, a u prilog tome istrazite koji su sve junaci zaceti od strane pisaca/scenarista i crtaca koji su se afirmisali na DD-u), a i u okviru samog serijala je toliko evoluirao da je neverovatno uzivanje to pratiti (npr. procitaj broj 1, pa broj 9, zatim 19...), tako da se u nekom trenutku shvata da je Sclavi veeeeliki literata koji je od DD-a napravio najznacajniju pojavu u Hororu u poslednjih 30 godina (patented by Aleksandar Radivojevic, beogradski filmski kriticar i dramaturg, ako se ne varam), a o SF-u ce se jos raspravlajti (napomena: "Uzas beskonacnosti" je objavljen pre pojave "X- files"). Posebno je uzivanje pratiti Brindisijev crtez, koji je ovde na vrhuncu i ciji stil se kasnije pojednostavljuje (volim detaljisanje), sto vec mozemo videti u epizodi "Dok padaju zvezde" (slicno Milazzu u "Avetima proslosti",u odnosu na kasnije epizode Ken Parkera, nazalost Brindisi je kvalitativno dosta daleko od ovog vrhunskog majstora ali je i on odlican, inace ne znam da li ste primetili da DD ima najjacu crtacku postavu u Bonellijevoj ergeli, da li je to zato sto mu je to naj serijal u svakom pogledu?). Sta reci za naslovnu stranu ciji se kreator odaziva na ime Angelo Stano. Jel to onaj sto je nacrtao prvi broj DD-a?
  04.04.2003
  22:46:00 sati
  jovandd
  uredi
 • Ukupna ocjena 95%

  10, 9, 10, 8

  odličan strip,jedna od najboljih priča u svim dosadašnjim DD-ovima.mislim da je naslovnica mogla biti bolja,ali to je manje važno. strip je stvarno remek-djelo!!
  21.07.2003
  11:01:00 sati
  shareef
  uredi
 • Aco

  Ukupna ocjena 92%

  10, 9, 9, 8

  Zanimljivo je kako su prikazani vanzemaljci mada ja više volim one klasične priče o malim zelenima.Ljudski um,zagonetan poput svemira,obiteljska tragedija,vanzemaljci - sve super ukomponirano.Priča je jaka do jaja,puna užasa,pogotovo na kraju, i stvarno dok je čitaš nije ti svejedno.Brindisi je odličan a na naslovnici me smeta Dylanova faca,ov odrugo je OK.
  13.09.2003
  12:27:00 sati
  Aco
  uredi
 • Barker

  Ukupna ocjena 96%

  10, 10, 9, 9

  Strasan pocetak jedne fenomenalne trilogije. Uvek pali to mesanje inner/outer space, a kako neko rece ovo je nastalo pre X-files. I naravno porodica. Mislim, stvarno je lako postati Whitley u nekim slucajevima. Bruno u punoj formi, a bogami i Angelo.
  20.03.2004
  03:16:00 sati
  Barker
  uredi
 • Ukupna ocjena 96%

  10, 10, 9, 9

  Covjek u svemiru,a tek svemir u covjeku,brrrrr....Fantazija.
  02.09.2004
  18:50:00 sati
  fujo83
  uredi
 • prozirna senka

  Ukupna ocjena 90%

  9, 9, 9, 9

  Posle citanja Djolove recenzije, tesko je biti pametan a ne reci vec receno. U svakom slucaju jedna jako dobra epizoda sa sjajnom temom mikro i makrokozma.
  27.09.2004
  05:39:00 sati
  prozirna senka
  uredi
 • Ukupna ocjena 85%

  9, 9, 8, 7

  Šta reći?
  20.12.2004
  11:16:00 sati
  Verfalk2003
  uredi
 • SejoSexon

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Fenomenalno! Ovu epizodu sam prvi put procitao u njemackom izdanju DD (Carlsen Verlag).
  29.03.2005
  07:17:00 sati
  SejoSexon
  uredi
 • kiky

  Ukupna ocjena 92%

  9, 9, 10, 8

  Bez obzira koliko puta Sclavi koristio istu ideju gdje uzima jedan lik kojega kroz priču analizira i secira pokazujući nam njegove strahove, traume i uzroke svih njegovih traumi, večinom mu to uspije prezentirati na uvijek novi i jedinstven način. I ovdje mu je to uspješno pošlo za rukom, epizoda je snažna, efektna a na trenutke čak pomalo i jezovita.
  08.05.2005
  13:51:00 sati
  kiky
  uredi
 • Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Vanninijeva izdanja nisu baš najbolja po uvezu,ali mi se jako sviđaju boje naslovnica za razliku od SD kojoj su boje naslovnice nekako mutne.Što se tiče priče,ocjene govore sve.Imam jednu malu primjedbu glede Brindisija,ali ipak ne mjenja ocjenu.
  04.09.2005
  11:51:00 sati
  zerovnik
  uredi
 • flamboyant soul

  Ukupna ocjena 93%

  9, 9, 10, 9

  Genijalna epizoda, što drugo reći. Sclavi on fire, onakav kakvog ga najviše volim (i jedini kojeg priznajem), a to je bez patetike. Sjećanja, snovi, moré, patnja, jednom riječju - strava. Interesantno rješenje za prikaz vanzemaljaca, mada sam ustvari nešto slično gledao u jednom filmu (ali o tome drugom prilikom). Brindisi genijalan, Stano također.Čoki je legenda.
  12.09.2007
  23:06:00 sati
  flamboyant soul
  uredi
 • npetros2@htnet-dsl

  Ukupna ocjena 64%

  6, 5, 8, 7

  Dosita nigdje kraja ovome užasu...
  04.10.2007
  12:41:00 sati
  npetros2@htnet-dsl
  uredi
 • ken2

  Ukupna ocjena 96%

  10, 10, 9, 9

  kada je dilan dobar, onda je dobar, kada nije, onda je katastrofa, smećeponekad se pitam i zašto ga uopće čitam, a onda naletim na ovakve epizode.... genijalne 
  23.02.2008
  09:05:00 sati
  ken2
  uredi
 • GeneziS

  Ukupna ocjena 99%

  10, 10, 10, 9

  Ova trilogija o vanzemaljcima u izvedbi Sclavija i Brindisija je ultra zanimljivo štivo. Svaka čast.
  06.04.2008
  22:49:00 sati
  GeneziS
  uredi
 • Spock

  Ukupna ocjena 96%

  10, 10, 10, 6

  Putovanje u bespuća ljudske psihe by Tiziano Sclavi!! Priča možda i nije nešto posebno (čak je i inspirirana filmom "Communion" iz 1989. sa Christopher Walkenom; u biti i glavni protagonista se isto zove - Whitley), ali način na koji ju je Sclavi ispričao, a Brindisi nacrtao je za puno veću ocjenu od desetke. 8-10-10-6 04.09.2009. Nakon drugog čitanja, ovog puta u novom i puno boljem Ludensovu ruhu, čak je i dojam puno bolji. Povlačim ono ranije napisano da priča nije nešto posebno i mijenjam ocjenu priče iz 8 u 10. Jednostavno genijalana epizoda.
  13.10.2008
  21:51:00 sati
  Spock
  uredi
 • Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  sviđa mi se dvosmislen kraj.brindisi super
  18.12.2008
  17:49:00 sati
  Misko iz Darwooda
  uredi
 • Death

  Ukupna ocjena 99%

  10, 10, 10, 9

  Genijalni Sclavi napravio je jednu fenomenalnu priču o vanzemaljcima i ljudskoj psihi. Već sam uvod ostavlja jak dojam. Zaplet radnje i hipnoza su još bolji, a ni kraj me nije razočarao, dapače, vrlo je efektan i zbudljiv. Brindisi je također odradio odličan posao.
  11.07.2009
  17:15:00 sati
  Death
  uredi
 • Panon

  Ukupna ocjena 95%

  9, 10, 10, 8

  Sva osnova i srž ove epizode su već rečeni u prethodnim komentarima, pa neću da se ponavljam i potvrđujem sve rečeno. Samo ističem kako je epizoda uistinu posebna, ali me i ražalostila kad je majka htjela ubiti Whitleyjevog brata. Sclavi je pravi stručnjak kad je u pitanju predstavljanje ljudske psihe i svega poznatog i nepoznatog što ona skriva! Brindisi također nenadmašan, iako je Stano nacrtao pomalo nezgrapnu naslovnicu.
  12.07.2009
  20:02:00 sati
  Panon
  uredi
 • Inferno

  Ukupna ocjena 96%

  10, 9, 10, 9

  To je to! Metafizika kod Dylan Doga mi je uvijek bila draža od klanja i sakaćenja. Izvanzemaljci, noćne more, ljudska psiha, tajne našeg uma, svemir, beskraj... užas. Što reći nego f-e-n-o-m-e-n-a-l-n-o. Dečki prije mene su već interpretirali priču, te se slažem s njima, samo mislim da je poenta previše jasna, odnosno već na samom početku su se nazirale neke sugestije o tome kakav će biti rasplet. To je ujedno jedini razlog zašto ne idu sve desetke. Što se tiče crteža, preferiram one prljave i mračne, ali kako odoljeti prekrasnim sličicama Bruna Brindisija. Zato i njemu desetka.
  13.07.2009
  21:19:00 sati
  Inferno
  uredi
 • Lucy Liu

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Znači,ovako je sve počelo,to sa svemircima!Moram reći da je prilično ubercool.
  14.07.2009
  00:41:00 sati
  Lucy Liu
  uredi
 • provodina

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Izvanzemaljci smo mi u one mračne tajne koje se nalaze u nama.Kako jedan dječji mozak može percipirat brutalno ubojstvo koje je on vidio svojim očima.Njegov mozak je morao sakrit tu gorku istinu koja ga mori i stvoriti u njemu aluziju na izvanzemaljce.Sclavi je na zanimljiv način u ovom stripu prikazao što sve može učiniti ljudski um pogotovo dječji da sakrije surovu stvarnost.Djeci za razliku od ostalih ne nedostaje mašte pa i sam zločin u sebi prikazuju kao nešto drugo ili  u ovom slučaju još gore zločin svoje obitelji prepisuju sebi jer im je laše razumjeti da su oni krivci,a ne njihovi roditelji.Davno me nije neki DD ovako oduševio kao ovaj.Pogotovo u zadnje vrijeme kad su ovi novi DD jedno opće šamaranje.Svaka čast Paoli i svima drugima, ali niko nije dorastao majstoru Sclaviju što dokazuje i ova priča.
  18.07.2009
  16:07:00 sati
  provodina
  uredi
 • writer

  Ukupna ocjena 97%

  10, 10, 9, 10

  Odličan strip. Jedan od najboljih DD.
  29.07.2009
  10:28:00 sati
  writer
  uredi
 • Beva

  Ukupna ocjena 93%

  9, 10, 9, 9

  Odlična priča, bolesni brat kao inspiracija za vanzemaljce je fenomenalan motiv... Brindisi bolji nego u kasnijoj fazi, Stano odličan...
  10.08.2009
  20:56:00 sati
  Beva
  uredi
 • mpavin

  Ukupna ocjena 88%

  8, 9, 10, 7

  Opet dobar Sclavi, stvarno je u ovim prvim brojevima on jedan nepresušan izvor dobrih ideja. Vjerojatno i najbolja epizoda svemirske trilogije. Crtež nije baš za 10 jer Brindisi još nije usavršio likove u ovoj ranijoj fazi, ali ajde, smilovati ću mu se. Na naslovnici ne valja Dylanova faca i prejednostavan svemirski brod.
  22.08.2009
  13:11:00 sati
  mpavin
  uredi
 • Andrey

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Nakon dosta obrađenih horror/mystery tema u Dylanu,red je došao i na male zelene.Kada sam prije par godina na ovom sajtu ugledao ovu naslovnicu i recenziju strip me sadržajem odmah zaintrigirao.Ali i tada me mnogo drugih Dylana i ostalih stripova zaintrigriralo(npr.Mefisto).Brzo je prošlo par godina i Mefisto me nije oduševio,pa stoga niti nisam s nekim entuzijazmom krenuo na čitanje ovog stripa.Možda je upravo to razlog što me je ovo oduševilo,ne sjećam se kad su me zadnji put prolazili trnci prilikom čitanja nekog stripa,sada jesu-više puta.Scenarij je snažan,bez greške,nema nikakvih nepotrebnih stvari,potresna priča,izvrstan rasplet.Zauvijek ću zapamtiti onu scenu kada sova išćupa srce Whitleyu u snu.A životinje ovdje imaju dobru ulogu i simboliku,dobro su iskorištenei i to je valjda jedini slučaj u Sclavijevim scenarijima.Plus je i pojavljivanje dr. Bronskog,zanimljiv lik.I još jedan plus je Sclavijev sarkastičan humor,kada Dylan zajebava klijente,jako mi to fali u novim epizodama.Zapravo bih rekao da je ovo najstrašniji dylanov strip,a bez ubojica,koljača i zločestih tajnih organizacija.
  29.08.2009
  00:37:00 sati
  Andrey
  uredi
 • King Warrior

  Ukupna ocjena 83%

  8, 8, 9, 8

  sasvim solidno,ipak daleko od najbolji epizoda
  29.08.2009
  11:47:00 sati
  King Warrior
  uredi
 • Ukupna ocjena 92%

  10, 10, 8, 8

  Uzivancija beskonacnosti.
  15.10.2009
  23:15:00 sati
  kasper
  uredi
 • Mhejl

  Ukupna ocjena 95%

  10, 10, 9, 8

  Šta reći o ovm prekrasnom stripu? Ništa, jer je sve već rečeno i potvrđeno. Impresioniran sam jezivom Sklavijevom idejom i prekrasnim Brindisijevim crtežom. Slažem se sa Panonom, scena sa majkom i mongoloidnim djetetom je jedna od najtužnijih i najjezivijih koje sam ikada vidio.

  31.01.2010
  12:47:00 sati
  Mhejl
  uredi
 • drogsy

  Ukupna ocjena 93%

  9, 9, 10, 9

  Lijepo urađena epizoda od početka pa do kraja, uz najbolji Brindisijev uradak u ovom njegovom početnom periodu

  19.02.2010
  11:44:00 sati
  drogsy
  uredi
 • Ferri

  Ukupna ocjena 94%

  10, 9, 9, 10

  22.04.2010
  05:22:00 sati
  Ferri
  uredi
 • acestroke

  Ukupna ocjena 83%

  9, 9, 8, 5

  Dobra prica, cija naslovnica obecava vise susreta sa vanzemaljcima.  Sve mi se ovdje svidja (osim naslovnice, koja izgleda kao da ju je neko dijete nacrtalo, i to na vrat na nos).  Brindisijev crtez je solidan, a scenario je veoma kompleksiran, dubok i originalan.  Ne bi ja bas stavio ovu epizodu sa vrhuncima ovog serijala, kao sto drugi clanovi ovdje rade, ali eto, mogu priznati da je jako dobra.  Whitijev psiholoski problem je stvarno super realiziran, i drago mi je da vidim crtez koji stvarno hvata temu scenaria, i gdje zajedno ta dva elementa super ucestvuju.  One flashback scene sa Whittijem kad je bio mali, kad mu je otac bio pijandura, a mati nekakva luda zena - to je sve originalno uradjeno, i nema sanse da iko to moze da predvidi (kao sto je slucaj sa velicinom Dylanovim novim epizodama).  Kad na kraju otkrijemo pravi razlog Whittijevog ludila, sve stvarno ima puno smisla, i prica ostavlja dobar i nezaboravljiv utisak koji ne prolazi lagano.  Da je naslovnica na istom nivou kao Brindisijev crtez i Sclavijev scenario, bila mi bi ocjena puno veca. 

  20.09.2010
  20:29:00 sati
  acestroke
  uredi
 • Ukupna ocjena 82%

  9, 8, 8, 7

  24.09.2010
  19:46:00 sati
  El Niño
  uredi
 • Ukupna ocjena 96%

  10, 10, 9, 9

  moderno,majke mi....predobro,nema sta

  22.11.2010
  20:11:00 sati
  Thorgall
  uredi
 • Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Sclavi forever!!!

  18.12.2010
  16:20:00 sati
  Patrix
  uredi
 • doktor78

  Ukupna ocjena 89%

  9, 9, 9, 8

  Vrlo kompleksna epizoda

  29.01.2011
  14:53:00 sati
  doktor78
  uredi
 • Gil-galad

  Ukupna ocjena 76%

  7, 8, 8, 7

  Zanimljiv prikaz događaja kakvih u našem bliskom okruženju sigurno ima mnogo više nego što možemo pretpostaviti, a uz to ova epizoda navodi na razmišljanje o tome kakve sve mehanizme koristi ljudski mozak kako bi nas, na neki način, sačuvao od sećanja i uspomena... Kad smo kod istih, Sclavi se njima često koristi/poigrava na najrazličitije moguće načine, što nekad bude pun pogodak, ali generalno nisam njegov veliki ljubitelj.

   

  Konkretno, ono što mi kod ove epizode kvari dojam, iako baš u tome i jeste poenta, to su premise na osnovu kojih psihijatar Bronsky rešava Whitleyev problem; jeste ono što se čoveku dešava u detinjstvu uglavnom ključno za njegov dalji razvoj, ali je Sclavi ovde donekle tu činjenicu predstavio kao neki stereotip. Možda je to (pre)gruba reč, ali ne pada mi na pamet neka adekvatnija... Recimo da je neke stvari uzeo zdravo za gotovo.

   

  Crtež vrlo, vrlo dobar! Brindisijeva realističnost i posvećenost detaljima odgovaraju ovoj priči.

  31.03.2012
  20:03:00 sati
  Gil-galad
  uredi
 • Ukupna ocjena 96%

  10, 10, 9, 9

  Super priča. Jedan od najboljih Dylana.

  21.05.2012
  20:45:00 sati
  tekumze
  uredi
 • predsjednik

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Koliko se sjecam bio je izvrstan kad sam ga prvi put citao.

  22.03.2013
  02:57:00 sati
  predsjednik
  uredi
 • Rahazlam

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Meni najbolja Dylanova epizoda i jedan od najboljih stripova koje sam pročitao!!
  27.07.2013
  15:23:00 sati
  Rahazlam
  uredi
 • Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Klasika!

  22.05.2014
  19:32:00 sati
  Dylan-Forever
  uredi
 • Stripmen

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Jako fina i emocionalna epizoda,jedna od mojih omiljenih.

  28.09.2014
  17:31:00 sati
  Stripmen
  uredi
 • Oki

  Ukupna ocjena 86%

  8, 9, 9, 8

  Aha...ako ste alkoholičar, onda su vam velike šanse da vam dijete liči na vanzemaljca...ili susjeda;)
  01.02.2015
  17:39:00 sati
  Oki
  uredi
 • Space Marine

  Ukupna ocjena 82%

  9, 8, 8, 7

  Jako dobra epizoda s dobrom poantom o pravim tajnama naše psihe. Zanimljivo i atmosferično. Crtež dobar, jednino malo zamjeram jednostavnost prikaza izvanzemaljaca. U naslovnicu nije uloženo previše truda, ali otprilike pogađa bit epizode.

  09.08.2015
  12:48:00 sati
  Space Marine
  uredi
 • hrvoje23

  Ukupna ocjena 73%

  7, 7, 8, 7

  Meni ispodsprosjek. S obzirom na temu očekivah više. Davno sam čitao, pa sam se sječao samo malih djelića mozaika. Sve u svemu nit-je-savršeno- niti loše. Brindisi ok. Ali ipak je najbolji na Nick Raideru

  26.08.2015
  11:14:00 sati
  hrvoje23
  uredi
 • caramba

  Ukupna ocjena 98%

  10, 10, 10, 8

  Beskonačnost čovjekovog uma. Savršena mi je ta usporedba sa svemirom koju Dylan spominje na kraju. Crtež je fantazija. Šteta što i Stano nije malo veći trud uložio.

  16.02.2016
  21:25:00 sati
  caramba
  uredi
 • Goran100

  Ukupna ocjena 82%

  9, 9, 7, 7

  Dobra priča. Ukupni dojam kvari Brindisijev crtež koji je u početnoj fazi. Ni naslovnica nije neka sreća.

  18.10.2016
  18:12:00 sati
  Goran100
  uredi
 • Jocko

  Ukupna ocjena 98%

  10, 10, 10, 8

  Moj prvi pročitani Dilan. Komšinica, ljubazna bakica iz stana pored mi je jedno jutro poklonila tri Vaninijeva stripa koja je dobila na poklon uz novine 2001 (ili koje već), i tako sam se u prvom, drugom osnovne navukao na ovaj strip.
  Prvi pročitani Dilan - nije mogla kontraverznija epizoda od ove. Tada sam se prvi put susreo sa mnogim teškim temama i bolesnim scenama: Poremećeni odnosi u porodici, traume iz detinjstva, roditelji koji više vole jedno dete od drugog, iracionalni strahovi, hipnoza kod psihijatra, razlaganje automobila na sastavne delove svetlosnim snopom, vanzemaljac čudnog oblika koji petlja džinovskom iglom za pletenje po mozgu, sova koja vadi srce...
  Tada naravno nisam bio potpuno svestan cele te psihološke pozadine ove priče i dugo posle toga nisam mogao da se otrgnem tom prvobitnom detinjem utisku da vanzemaljac Čaki stvarno postoji i da su vanzemaljci u stripu stvarni a ne produkt Vitlijeve mašte. Tek sam kasnije uvideo da su vanzemaljci u ovoj priči sredstvo a ne cilj. Alatka, oruđe koje Sclavi koristi da nam predoči krhkost ljudske psihe.
  Ovo je prava preteča Dosijea X koji je baš u ovom fazonu - u većini slučajeva se ne zna da li je čudovišno zaista istina ili je okrutna ali neumitna realnost krivac za sve. Ili je istina negde tamo... U ovom slučaju u Vitlijevom mozgu. na na na na NA na tara ra ra ram ra ram ra ram na na na na NA na...

  Brindisijev čist, fin crtež mi je dugo bio jedan od najboljih u serijalu ali fale mu emocije u crtežu kao kod Casertana ili Piccattovo ludilo. Ipak mi je najčešće za 10-ku pa eto i ovde.

  23.11.2016
  02:57:00 sati
  Jocko
  uredi
 • grofica Varga

  Ukupna ocjena 90%

  9, 10, 8, 9

  Jako dobra epizoda, iako se i dalje pitam jesam li sve shvatila.

  Sve je kristalno jasno do trenutka kada se Alieni pojave, te ih vide i Dylan i doktor i Whitlijeva žena. Po tom sudeći, vanzemaljci su stvarno bili prisutni u Whitlijevom životu te mu uistinu pomogli da prebrodi izuzetno tragične događaje. To saznanje mi je iznenađujuće dobar obrat. Jedan od jačih u serijalu.

  Čitajući epizodu mislila sam da će to biti tipična epizoda, u kojoj će se sve vrtiti oko vanzemaljaca, ali ih na kraju balade neće ni biti. I onda me Sclavi iznenadi.

  Brindisi mi je previše sladunjav i čist. Još mi nije na nivou.

  07.06.2017
  14:16:00 sati
  grofica Varga
  uredi
 • karlitos

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Genijalna epizoda!

  10.06.2017
  10:29:00 sati
  karlitos
  uredi
 • going going

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Ne znam sta da dodam jer je sve vec receno u recenziji i komentarima. Sjajna prica u svakom pogledu.

  Inace ovo mi je bio prvi Dilan Dog sto sam ga procitao jos kao klinac sam ga pronasao zajedno sa ostalim DD koje je izdao Vanini zatrpane iza brda Alan Fordova kod mog brata u sobi, on je oduvek i najvise bio Alan Fordovac dok za Bonelli i nije bio toliko vezan. 

  Sada na ponovno citanje posle ko zna koliko godina 11, 12(?) me je potpuno odusevila. Nisam ocekivao takav smer price, da ce se mnogo vise fokusirati na hipnozu i psihoanalizu Whiteya i njegovog izmucenog i napacenog detinjstva a da su vanzemaljci i svemir samo metafora za skrivene dubine beskonacnosti naseg uma. Mada na kraju su se ipak pojavili vanzemaljci ili ne? To je na nama da sami prosudimo.

  Knedla mi je zastala u grlu na sceni izmedju majke i Whiteyevog mladjeg brata, vrlo potresno. 

  Brindisi odlican, detaljniji i mracniji nego kasnije u karijeri. 

  Odlicna je i Stanova naslovna strana.

  Prica za pamcenje i medju najboljima sto sam je procitao na DD.

  03.09.2017
  15:17:00 sati
  going going
  uredi
 • d4nic4

  Ukupna ocjena 98%

  10, 10, 10, 8

  Skepticno sam pocela citat misleci da se radi o jos jednoj klasicnoj-vanzenaljci-napadaju prici,a docekalo me sasvim ugodno iznenadjenje...preporuka

  12.09.2017
  09:12:00 sati
  d4nic4
  uredi
 • Mummy

  Ukupna ocjena 62%

  5, 5, 9, 5

  Meni je prosečna epizoda...

  15.09.2018
  09:55:00 sati
  Mummy
  uredi
 • Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  04.06.2019
  23:26:00 sati
  benx40
  uredi
 • Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  17.06.2019
  00:53:00 sati
  Patton
  uredi
 • Hercule Poirot

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Iznenađujuće dobro!

  24.09.2019
  12:08:00 sati
  Hercule Poirot
  uredi
 • velka031

  Ukupna ocjena 99%

  10, 10, 10, 9

  Bravo Sclavi, majstore!

  17.10.2019
  22:27:00 sati
  velka031
  uredi
 • Ukupna ocjena 90%

  9, 9, 9, 9

  15.04.2020
  16:05:00 sati
  savas
  uredi
 • delboj

  Ukupna ocjena 71%

  7, 6, 8, 8

  Nije me oduševila ova epizoda. Čitao sam ovo davno u Vaninijevom izdanju, pa sam sad opet pročitao Ludensovo. Priča je tužna, ali ne dijelim mišljenje ostalih čitalaca da je ovo toliko dobra epizoda.

  10.07.2020
  16:14:00 sati
  delboj
  uredi

Najnovije

Vijesti

  Magazin

  Recenzije

  • Ice Cream Man
   Kod: ICM IMG 1/5
   Ocjena: 80%
   Vrijeme: 12.7.2020. 19:37:00
   Autor: Paka01
   Broj komentara: 0
   Broj pogleda: 305
  • Proteus
   Kod: TX ZS 33/984/985
   Ocjena: 76%
   Vrijeme: 10.7.2020. 15:34:00
   Autor: igor 12
   Broj komentara: 6
   Broj pogleda: 772
  • Njihalo strave
   Kod: VB PO 1
   Ocjena: 70%
   Vrijeme: 7.7.2020. 15:05:00
   Autor: Kila Banana
   Broj komentara: 8
   Broj pogleda: 840
  • Božji sud
   Kod: KP SA 7c
   Ocjena: 82%
   Vrijeme: 6.7.2020. 9:20:00
   Autor: Spock
   Broj komentara: 8
   Broj pogleda: 568
  • Put za raj
   Kod: ZG VCSP 32
   Ocjena: 50%
   Vrijeme: 3.7.2020. 23:14:00
   Autor: Djole
   Broj komentara: 4
   Broj pogleda: 1954

  Aukcije

  Forum

  Najčitanije

  Vijesti

   Magazin

   Recenzije

   • Poslije apokalipse
    Kod: NN LIB 55
    Ocjena: 100%
    Vrijeme: 23.5.2020. 17:54:00
    Autor: Jerry Krause
    Broj komentara: 1
    Broj pogleda: 2447
   • Put za raj
    Kod: ZG VCSP 32
    Ocjena: 50%
    Vrijeme: 3.7.2020. 23:14:00
    Autor: Djole
    Broj komentara: 4
    Broj pogleda: 1954
   • Svijet Nancy Porter
    Kod: NN ALM 7a
    Ocjena: 61%
    Vrijeme: 21.4.2020. 18:47:00
    Autor: Jerry Krause
    Broj komentara: 1
    Broj pogleda: 1574
   • Hellgate u plamenu
    Kod: ZG LU 275/276
    Ocjena: 87%
    Vrijeme: 23.6.2020. 1:11:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 13
    Broj pogleda: 1347
   • Dame sumnjiva morala
    Kod: FB KP 41
    Ocjena: 96%
    Vrijeme: 23.4.2020. 22:05:00
    Autor: luxi68
    Broj komentara: 13
    Broj pogleda: 1253

   Aukcije

   Forum