Maelstrom

Dylan Dog

DD VA 3 | 96 str.

Anđeo Uništitelj hara svijetom i upravo je u Londonu, a za njim ostaju trupla, što uznemiruje starog Blocha. Pokazuje se da sva ubojstva imaju veze sa okultizmom i tako naš Dylan biva uvučen u košmar vještica, čarobnih mačaka i maelstroma…

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 82%

Priča 9

Scenarij 6

Crtež 10

Naslovnica 7

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 86%

P*8

S*8

C*8

N*8

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Maelstrom
    DD LEX 63
  • Maelstrom
    DD VA 3

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • Maelstrom!
    DD SR 63

ZANIMLJIVOSTI

  • Povratak čarobnog mačka Cagliostra (kojeg smo upoznali u epizodi DD extra 18 ZLOČIN; pojavit će se i u epizodi DD SD 41 MAČJE OKO)
  • Drugi put se pojavljuje i vještica Kim (također iz epizode ZLOČIN)
  • Tu je i gospođa Trelkovski, medijum (upoznali smo je u epizodi DD extra 25 MORGANA)
  • Preko vještica, ova se epizoda povezuje sa DD extra 3 NOĆI PUNOG MJESECA, a ujedno je i neka vrsta nastavka DD extra 18 ZLOČIN
  • Početak stripa je citiranje Procesa (str.5), Franza Kafke, a i Preobražaj (str.11) je uključen (iako nije jasno kakve veze ova dva djela imaju sa radnjom, vjerojatno malo odavanje počasti Kafki)
  • Spominje se strip Roy Mann, autori Sclavi i Micheluzzi, str.86 (moram priznati da prvi put čujem za ovo, tako da za sve daljnje informacije kontaktirajte Sclavija)
  • Spominje se Robert A. Heinlein, (str.81), SF pisac, poznati roman mu je ZVJEZDANI JURIŠNICI (Starship Troopers) po kojem je 1997. snimljen istoimeni film (P. Verhoeven)

«Bit će da je Josefa K. netko oklevetao jer su ga jednog jutra uhitili, iako nije učinio nikakvo zlo.»

Ovom rečenicom počinje kultno djelo Franza Kafke, Proces. Istom rečenicom počinje i manje kultna epizoda DD, Maelstrom. U kakvoj su vezi ova dva djela? Naravno, u nikakvoj. Nakon citiranja (iz nepoznatog razloga) početne situacije iz Procesa, Sclavi vodi priču u totalni košmar. Dobro, može se reći da postoji kostur priče; Anđeo Uništitelj, sa inicijalima J.K, pokušava spriječiti dolazak Antikrista, koji bi mogao iskoristiti pojavu maelstroma (što god to značilo), neku vrstu prolaza između svjetova tame i svjetlosti, pa ubija čuvare, točnije njih 666. Čuvari su vještice i čarobnjaci, koji pak žele proučiti pojavu maelstroma, pa se u radnju upliće vještica Kim, naša stara znanica iz New Yorka, njezin čarobni mačak Cagliostro, a preko njih i Dylan Dog sa svojom fatalnom ljubavlju. No, ako očekujete neko racionalno pojašnjenje događaja, što, kako i zašto, zaboravite. Možda je okultistima i magičarima jasno sve to oko maelstroma i vještica, ali prosječni čitatelj će se zadovoljiti nadahnutom pričom i znakovima upitnika, dok se prepušta ovoj fantasmagoriji. Upravo zbog te iracionalnosti dajem scenariju manju ocjenu, jer volim kad je rješenje barem malo (ne puno) opipljivo (iako mi se priče sa apokaliptičnim anđelima u misiji sviđaju).

Jača strana priče su i likovi. Dvoje (ne)običnih supružnika, Barney i Henrietta, jedni su od upečatljivijih sporednih likova u opusu DD. Posebno je dobar Barney, sa svojim ironičnim komentarima potpuno zasjenjuje Grouchoa, pa je valjda zato ovaj luckasti pomoćnik sveden na marginu. Osim toga, Barney je i vizualno odlično prikazan, rekli bi da je malo veća «njuška» sa svojim izgledom posušene žabe. Taj lik igra još jednu ulogu u priči, ta figura koja izaziva podsmijeh ustvari je Vještičji Arhitekt, rukovoditelj radova na teseractu, četverodimenzionalnoj kocki (ovdje se moram ponoviti: što god to značilo). Slijedeći akter je vještica Kim – dobra vještica sa zapada. Ona će napokon sresti Dylana (nakon što se u Zločinu nisu uspjeli vidjeti), zaljubiti se i izgubiti svoju moć, postat će obična smrtnica, a tako je moralo biti (ne tražite zašto) prema planu glavnog aktera, tisućugodišnjeg mačka Cagliostra. Ovaj mačor ima nevjerojatne moći, on je taj koji prouzročuje košmare i razna halucinantna bića iz svijeta snova, upravlja Dylanom, ali ima jednu slabost: privržen je svojoj Kim i ne želi je izgubiti, a to je neminovno, jer živa smrtnica za njega je izgubljena isto kao i mrtva vještica, pa se mačak malo koleba. Inače, zašto je ovaj mačak čaroban? Možda je odgovor u imenu. Cagliostro (u izdanju Vanninija koristi se ime Frensis, što je samo nasljeđe grijehova otaca, tj. Dnevnika koji je nekad davno pogrešno koristio to ime u epizodi New York, New York koja je ustvari epizoda DD extra Zločin, a obje su krivo prevedene iz misterioznih razloga jer naslov originala glasi jednostavno Cagliostro). Dakle, Cagliostro je ime jednog od najvećih čarobnjaka epohe prosvjetiteljstva, čije je pravo ime Giuseppe Balsamo (1743-1795). Grof Cagliostro smatran je uistinu magom u drevnom smislu te riječi, za njega se vezuju egipatska magija, nekromantija, priče o zvijezdama, Memfisu, velikim tajnama, hijerofantima, pretvaranje pamuka u svilu, poznavanje tajne rasta rubina, dijamanata i smaragda, pričao je o velikom gradu u srcu afričkih prašuma deset puta većem od Pariza i slične stvarčice. Tako ta čudesa povezuju naša dva Cagliostra, mačka i suludog grofa. Zanimljiv lik je i sam Anđeo Uništitelj, J.K. Bivši pop, postaje fanatično oružje u borbi protiv svih mračnjaka, vještica, okultista, čarobnjaka, vidovnjaka, gatara i ostalih. Na kraju valjda sagori u prevelikoj želji te postaje i sam oličenje zla koje maelstrom (prikazan kao prolaz u Evil Dead 2) proguta. Jadni Dylan među svom ovom paletom zanimljivih faca jedva da pronalazi mjesta i obični je pion u Cagliostrovim kandžama, koji praktički ne učini ništa (osim što pojebe Kim i tako je spasi hehe).

Jedino što ću još spomenuti su Sclavijeve (paklene) inverzije, izokrenuta stanja, od Kafkinog mirnog, prepustljivog Josefa K. ovdje je čista suprotnost, energični, žestoki i reaktivni Josef K. koji bez po muke sređuje policajce; pa vještica sa zapada Kim koja je ovdje kao dobra za razliku od poznate zle vještice sa zapada iz Čarobnjaka iz Oza; naravno i završna inverzija, Anđeo koji bi trebao predstavljati Dobro eliminirajući zle vješce, postaje Zlo, a okultizam postaje Dobro. To su tipični potezi za Sclavija, ovakva izvrtanja uz naravno, kontradikcije, apsurde itd. Očito je Sclavi u sukobu sa Crkvom, jer često prikazuje «zločeste» svećenike, a vjerojatno nije na čisto ni sa kršćanskom vjerom i Bogom kao takvim. No, to su njegove stvari, njegovi stavovi nisu naši stavovi, a njegovi deliriji služe za našu zabavu.

Crtež maestralno isporučuje Luigi Piccatto i rekao bih da je tu bio u vrhunskoj formi. Prave trash scene (satara u glavu, str.8), odlično crtani likovi (Barney, razne verzije Anđela), prizor maelstroma (str.96), slika na zidu (str.30), sve je lijepo i jasno nacrtano, a što je najvažnije, i efektno. Ista kombinacija, Sclavi i Piccatto, radila je i prethodnu epizodu (Zločin), očito Piccattu leži Cagliostro. Stano se nije nešto posebno istakao na naslovnici, koja moguće da djeluje malo bezlično, ali, opet, nije preloša.

I tako, imamo još jednu epizodu iz «vještičjeg opusa», sa odličnim idejama i neshvatljivim rješenjima, koja svakako zaslužuje da se pročita, a racionalnost treba ostaviti po strani i prepustiti se magiji mašte (ili da se jasnije izrazim, treba zajahati divlje konje ludila i krenuti na putovanje Maelstromom).

(DODATAK ZA VJEŠTICE, ČAROBNJAKE I VJEŠCE)

Čitanje stripa preporuča se na sabatima, uz slušanje Black Sabbath i pjesme Sabbath Bloody Sabbath, ili ako želite na poznatom jeziku, onda se preporuča Dok čekaš Sabah sa Šejtanom grupe Zabranjeno Pušenje)

Naprijed

DD VA 2 Vampiri

DD VA 4/5 Tajne Remblina

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • prozirna senka

    Ukupna ocjena 85%

    8, 8, 9, 10

    Odlicna epizoda. Ona je mozda i ponajbolja, a ovde bih pomenou jos i Uzas beskonacnosti i Vampire kao vise neogo dobre epizode, prica koju je Vanini objavio, u svom prekratkom izdavackom zivotu. Sjajan nastavak epizode Njujork, Njujork/Zlocin, iako se po prici to ne bi moglo kazati. Ovde je glavna tema Biblijska borba Dobra i Zla, gde je doduse po Sklaviju Zlo Dobro a Dobro Zlo (sic!). Ipak, ona tanka nit koja povezuje ove dve epizode su meni omiljena vestica Kim i njen macor, sa kojima cemo se susresti i kasnije. Trazio sam znacenje pojma Maelstrom (osim vrtloga, naravno) i jedino sto sam nasao je da ima neke veze sa Biblijom. Tacno znacenje za mene je ostala nepoznanica. Pikato je kao i obicno sjajan, a i naslovna strana mi se mnogo dopala, ah ti Terserakti, ah te vise dimenzije (cetvrta u ovom slucaju)...
    16.11.2004
    16:03:00 sati
    prozirna senka
    uredi
  • corto33

    Ukupna ocjena 86%

    9, 9, 8, 8

    Meni osobno bolji nego DD Extra 18: Zločin. Picattov crtez, koji mi se inace ne dopada ovdje odlicno funkcionira a Sclavi je nenadmasan kod ovakvih prica.
    Onaj lik Barney je skinut iz jednog humoristickog stripa u pasicama, u originalu se naziva Andy Capp a bio je i objavljivan u Stripoteki koliko se secam.
    17.11.2004
    12:50:00 sati
    corto33
    uredi
  • Ukupna ocjena 79%

    8, 8, 8, 7

    E ovo je jedna meni od ponajboljih epizoda, zasigurno najbolja od kratkog vaninijevog tiraža. Početne aluzije na Kafkine pripovijesti meni su jasan znak o kakvoj će se epizodi raditi, tzv. ''kafkijanskoj'' gdje neobičnosti nemaju ni netrebaju dobiti znanstveno objašnjenje. Vještica Kim koja se zaljubljuje u Dylana, a on naravno i u nju, daje mi jednu savršeno romantičnu draž, a crno humorno prikazan vještičji tulum na groblju izvrstna je dosjetka. Kako volim epizode o kojima saznajemo nešto iz dylanovog života, ovu treba spomenuti jer se saznaje kako je imao četiri iz matematike. Čudno za čovjeka koji svoje usluge naplaćuje 50 funti dnevno plus troškove, a na kraju uvijek dobije figu. Srećom, naplati on to na drugi način...Đačom ocijenom od jedan do pet, 4+
    18.11.2004
    21:08:00 sati
    Mx2
    uredi
  • Barker

    Ukupna ocjena 87%

    8, 8, 10, 9

    Posle odlicnog Zlocina, eto nama i odlicnog Maelstroma. Cagliostro je jedan nadasve enigmatican "lik" koji daje posebnu car pricama, a posebno je slab na Dylana i bas me zanima dali cemo nekad dobiti i detaljnije objsnjenje o uticaju ovog macora/carobnjaka. Pitanje je dali se Kim i ovoga puta dosadjivala (nisu prosli vekovi, tek par godina) pa se opet srece sa Dylanom. To sto se bas tu zatekao unistitelj i terasect moze biti samo opravdanje za dobru partiju seksa :). Prica je halucinantna i nadrealna (volim onaj deo kad se Dylan i macak voze autom i nadju se na vrhu kocke), krvava koliko treba a posveta Kafki je koliko nejasna toliko i efektna. Onaj tip opasno lici na Andy Capp-a, a Maelstrom je ogromni vrtlog iz istoimene Poove price koja se desava u vodama oko Norveske a i zvuci nekako skandinavski. Dali je sad jasno zasto volimo Picatta?
    19.11.2004
    05:14:00 sati
    Barker
    uredi
  • kiky

    Ukupna ocjena 81%

    8, 7, 9, 9

    Solidan nastavak epizode "Njujork, Njujork". Priče o magiji, okultizmu i vješticama su uvijek zanimljive, a Sclaviju očito služe kao dobar temelj na kojemu može svojoj bujnoj mašti dati krila. Pa tako i ovdje imamo splet neobičnih, nebuloznih a i duhovitih sekvenci, koje sve zajedno tvore natprosječno, više-manje originalno i čitko djelce.
    19.11.2004
    15:51:00 sati
    kiky
    uredi
  • Ukupna ocjena 81%

    8, 8, 8, 9

    Zanimljiva priča, ali ipak je ne bih ubrojio u najbolje od DD-a.
    20.11.2004
    12:21:00 sati
    Verfalk2003
    uredi
  • Djole

    Ukupna ocjena 79%

    8, 8, 8, 7

    Opšta inverzija dobra i zla, anđela i đavola, ljudi i zveri, racionalnog i umišljenog... nije loše, ovo je period punog kreativnog zamaha Dylana koji će trajati do Nojevog leta, a onda početi da opada, da bi posle Jezera na nebu sve otišlo bestraga. Inače, komšija je baziran na geg stripu Andy Capp, a ko hoće više da sazna o Teseractu, neka sačeka epizode MM iz ciklusa Countdown.
    29.11.2004
    11:56:00 sati
    Djole
    uredi
  • Aco

    Ukupna ocjena 85%

    8, 9, 9, 7

    Vrlo dobar nastavak legendarnog #18.Ako se pažljivo čita,može se sve lijepo pohvatati.Luda ideja o ubici vještica,koji je ujedno sposobniji od Dylana(ubio ih samo nekoliko;-))Dobra je i scena kad se vještice vraćaju kući sa zabave i kad spaljena vještica zamoli prijatelja da nekoliko dana ostane "živjeti" kod njega - u grobu!A i onaj pas kome ništa nije jasno je nevjerojatan.Odličan je i Barney i njegovi komentari o svojoj ženi a Grouchova šala o gospodinu Jonesu koji misli da je Napoleon i dođe kod psihijatra je fenomenalna.Mene Barney podsjeća ne strip Dragec Peh koji je izlazio kao dodatak Vjesnikovom Alan Fordu.Piccato je ovdje u top-formi,svaka mu čast.Kadrovi pojave Maelstroma,vještica kad razgovaraju,Dylana&Cagliostra u zraku itd. su za čistu 10.
    07.12.2004
    10:38:00 sati
    Aco
    uredi
  • ken2

    Ukupna ocjena 78%

    8, 8, 8, 6

    odličan strip, i duhovit, a predvodi barney, dobro je sve posloženo
    20.12.2004
    21:05:00 sati
    ken2
    uredi
  • Ukupna ocjena 92%

    10, 9, 9, 8

    strip je jako dobar sa dobrom razvijenom radnjom i jedan je od boljih koje sam citao
    02.03.2005
    23:02:00 sati
    vittorio
    uredi
  • SejoSexon

    Ukupna ocjena 94%

    9, 10, 9, 10

    Nikada necu shvatiti zasto je SD preskocila epizode koje je objavio Vannini posto se radi o sjajnim epizodama.
    29.03.2005
    07:13:00 sati
    SejoSexon
    uredi
  • VALTER

    Ukupna ocjena 93%

    9, 10, 9, 9

    Dylan konacno upoznaje Kim, i ponovno biva uvucen u svijet apsurda. Barney Pembleton, sarkasticni muzic koji uziva u zadirkivanju svoje gospodje rospije kojoj se ukazuju nadnaravne vizije, na kraju stripa priznaje joj da je zapravo vjesticji arhitekt i graditelj Teseracta, na sto ga ona proglasava pijancem. Taj obrat prati i obrat u kojem se ispostavlja da je dobro zapravo zlo, a zlo dobro. Ubojica vjestica JK zapravo je Antikrist kojeg je Maelstrom povukao sebi. Odlican Slavi, vrlo dobar Piccatto ciji mi je crtez ovdje nekako plasticniji nego u Cagliostru.
    20.08.2005
    17:10:00 sati
    VALTER
    uredi
  • Ukupna ocjena 96%

    10, 9, 10, 9

    Odličan nastavak odlične priče(DDEX18 Zločin). Po meni je ova priča bolja od zločina iako samo za nijansu. Ovdje ima manje toga nabacanog za razliku od zločina, ali i to savršeno funkcionira.  Piccatto u svojim najboljim danima, mnogo odličih scena(posebno me dojmila scena na kojoj J.K drži vatreni mač, odlično nacrtano, svaka čast...) nekadašnjeg majstora. Naslovnica također u vrhu...
    04.09.2007
    23:00:00 sati
    Akul
    uredi
  • flamboyant soul

    Ukupna ocjena 77%

    8, 7, 8, 8

    Čudna, nepretenciozna, ali i zabavna epizodica, sa klasičnim Sclavijevim obratom na kraju. Vještice su dobre a anđeli loši, koja glupost. Svakako vrijedi spomenuti i Barneya, odnosno njegov specifični odnos sa ženom. Crtež dobar, naslovnica isto.

    13.10.2007
    19:48:00 sati
    flamboyant soul
    uredi
  • GeneziS

    Ukupna ocjena 94%

    10, 10, 9, 7

    Sve priče sa Kaljostrom, računajući i " U ime oca " od P. Berbato su mi sam vrh DD.
    04.04.2008
    00:33:00 sati
    GeneziS
    uredi
  • Spock

    Ukupna ocjena 93%

    10, 9, 10, 6

    Volim ovakve šašave Dylane s dosta humora, a još kad se opet pojavljuje najzgodnija i najsimpatičnija vještica Kim i njezin mačor; onda to mora biti odlično. Teško da nešto može biti bolje od najduhovitijega, najzanimljivijega, ma najboljega; antologijskog broja 18: Zločina/Njujork, Njujorka/Cagliostra. Ovaj je također odličan, ali ipak u svakome aspektu (osim crtežu) za nijansu lošiji.
    20.10.2008
    06:45:00 sati
    Spock
    uredi
  • Lucy Liu

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Jednostavno...PREJEBENO!
    14.11.2009
    16:22:00 sati
    Lucy Liu
    uredi
  • Andrey

    Ukupna ocjena 92%

    9, 9, 10, 8

    Još jedna u niz Sclavi & Picattovih ludih,zabavnih,neobićnih,deliričnih,duhovitih stripova,sa posvetama svemu i svačemu(tipa Zločin,Golconda,Grand Guignol,...).Oba su u top-formi,na vrhuncu karijere,sviježi i jednostavno izvrsni.Na svakoj stranici se nađe nešto zanimljivo,bilo to crtež(koji jednostavno savršeno paše),hommage,fenomenalni dijalozi,... tako da nakraju neki smisao ili poanta nija najvažnija.Barney bi mogao biti ispiriran likom Al Bundya.Životinja ovdje nema patetičnu ulogu,za razliku od nekih drugih Sclavijevih radova.Jedna zanimljivost;onaj vlasnik prodavionice igračaka podsjeća na Ralpha iz Velikog Guignola(DD 31).Naslovnica je u stilu priče,ideja je izvrsna,ali nekako nedostaje neka atmosferičnost,mističnost;možda zbog nedovoljne iskorištene upotrebe boja.Dylan Dog extra serija je nešto najbolje što trenutno izlazi na kioscima od Bonellija.
    15.11.2009
    12:52:00 sati
    Andrey
    uredi
  • Panon

    Ukupna ocjena 98%

    10, 10, 10, 8

    Ova epizoda je jednaka ako ne čak i bolja od ''Zločina'', pretežito zbog toga što ovdje dolazi do susreta Dylana i Kim što u priči otvara jednu novu dimenziju koje nije bilo u ''Zločinu''. Tipično za Sclavija, epizoda obiluje bizarnostima i misterijem. Uvijek smatram odličnim potezom kada u epizodi nije sve razjašnjeno pa se ostavlja na volju čiteteljima da sami smisle objašnjenje: ovdje je to dakako maelstrom - zašto, kako,...?Najjači mi je bio Barney koji stalno podbada svoju ženu, on uistinu daje komičnu crtu epizodi. Tu je i onaj izbezumljeni pas kojem ništa nije jasno, pa na kraju kaže: ''Ne mogu više'', hehe! Piccatto kao i uvijek briljira kad je u pitanju crtež. A Stanova naslovnica? Odlično je osmišljena ali joj fali dimenzija misterija, mislim da je najviše uprskao time što je pozadinu obojao u rozu boju. Trebao je neku tamiju, što bi joj dalo dašak misterija.
    15.11.2009
    21:13:00 sati
    Panon
    uredi
  • Inferno

    Ukupna ocjena 85%

    8, 9, 8, 10

    Inverzija dobra i zla, Cagliostro, Kim, humor, nadrealizam, nebuloze, druge dimenzije... Sclavi se igra, a mi uživamo.
    14.12.2009
    18:09:00 sati
    Inferno
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 82%

    8, 8, 9, 7

    Pa, mrvicu slabije od Zločina jer mi cijela ta zbrka oko dobra i zla nije nešto napeta. Kraj sa inverzijom je ispao više-manje dobro, smatram kako je to bilo dobro rješenje, ali ipak ne i najbolje. U ovoj epizodi mi je najjači humor, najbolji dosad jer Barney rastura. :D Najviše zbog toga će mi ova epizoda ostati u sjećanju. Piccatto je nešto lošiji nego u prethodnim epizodama, Dylana je nekoliko puta nacrtao traljavo. Sve drugo je ok, a za naslovnicu su mogli odabrati neku bolju boju.
    15.12.2009
    14:50:00 sati
    mpavin
    uredi
  • Gil-galad

    Ukupna ocjena 85%

    9, 8, 8, 10

    Obožavam ovu epizodu! Podsetih se noćas i prethodnih epizoda s vešticama... Pade mi sad na pamet kako definisati jednu srpsku turbo-folk "zvezdu" koja ima iste inicijale kao i glavni negativac u ovoj priči. Antihrist, yeah! :D Zez, ova priča je stvarno prebogata fantastičnim i komičnim momentima, and the Oscar goes to Barney! :D A Cagliostro malkice podseća na Behemota iz Bulgakovljevog romana "Majstor i Margarita". Među najboljim epizodama DD!
    17.01.2010
    04:33:00 sati
    Gil-galad
    uredi
  • wele

    Ukupna ocjena 90%

    9, 9, 9, 9

    jedna od mojih omiljenih dilanovih epizoda

    18.01.2010
    10:04:00 sati
    wele
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Ideji ću dati čistu desetku zbog vele-majstora Kafke.Sclaviju također desetka.Picatto je car.Stano je stvarno iznad prosjeka.

    27.12.2010
    11:48:00 sati
    Patrix
    uredi
  • acestroke

    Ukupna ocjena 92%

    9, 10, 10, 5

    Odlicna epizoda.  Sve Dylanove price u kojim se pojavljuju vjestica Kim i njen macak Cagliostro su super, pa je bogami i ova.  Prica o ovom Andjelu Osvetinku, koji ubija vjestice, je lijepo izmisljena.  Piccattov crtez ovdje super godi, jer mu neki likovi izgledaju kao karikature, i ovdje imamo ovu debelu zenu i njenog muza, koji djeluju kao par likova iz humoristickog stripa.  Jedino mi naslovnica nikako ne godi: zbunljiva je previse, Dylan je premal na slici, i stvarno ne izgleda kao ista posebno.  Sve ostalo je dobro, mozda i predobro.

    25.08.2011
    14:29:00 sati
    acestroke
    uredi
  • writer

    Ukupna ocjena 90%

    9, 9, 9, 9

    Kultna epizoda.

    13.01.2012
    15:26:00 sati
    writer
    uredi
  • drogsy

    Ukupna ocjena 86%

    9, 9, 8, 8

    "Maelstrom" je barem deset puta kvalitetnija priča od "Zločina", kako po gotovo savršenom scenariju, tako po ideji, crtežu i humoru. Ovo je zapravo toliko dobra i simpatična epizoda da mi dođe zlo kad se sjetim kako mi je Paola Barbato uništila lijep dojam o njoj ubacujući Cagliostra i Kim u onu dvodijelnu kontinuitet-razarateljsku epizodu "Xabaras/U ime oca".

    14.01.2012
    23:38:00 sati
    drogsy
    uredi
  • Ukupna ocjena 80%

    8, 8, 8, 8

    Sviđa mi se što je priča zabavna i možeš je tu i tamo opet pročitati.

    21.05.2012
    18:51:00 sati
    tekumze
    uredi
  • bjelolasica

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Najbolja mi je bila susjeda i njezin suprug.

    14.06.2012
    14:04:00 sati
    bjelolasica
    uredi
  • Opti

    Ukupna ocjena 81%

    9, 7, 9, 6

    DD priče o vješticama su mi zanimljive, pa ni ova nije izuzetak, a najbolje je što se Sclavi sjetio staviti Andyja Cappa i njegovu ženu, njihova prepucavanja su mi baš smiješna, mada ne znam što se to desi njegovoj ženi na kraju. Također, što epizoda više odmiče, to postaje nezanimljivija, nekako imam dojam da je mogao biti bolji kraj. Zanimljiva je lekcija o 4D kocki. :PP

    Piccatto je super, ali u nekim kadrovima Dylanova faca izgleda čudno. Naslovnica je prekričava.

     

    500-ti komentar. :D

    23.09.2013
    18:55:00 sati
    Opti
    uredi
  • bonjovi4ever

    Ukupna ocjena 75%

    8, 6, 8, 9

    Jedna vrlo humoristična, uzbudljiva i u Sclavijem stilu nadrealna epizoda sa krajem koji mi nije baš najbolje sjeo, taj preokret djelovao mi je pomalo bezveze. Barney i žena su ko Peg i Bundy u britanskoj verziji. Picatto je potpuno pogođen crtač za ovakvu epizodu. Ima dosta odličnih trenutaka, pogotovo na onih par stranica gdje su prikazani ubijeni Čuvari s kojima Kim komunicira. U to mi je vrijeme osobno bio u najboljoj fazi, kasnije je postao malo lošiji, prečesto mu je crtež bio vrlo neujednačen, ponekad djelovao nabrzinu nažvrljan. Ovdje to većinom izbjegava. I Stano je napravio u potpunosti odgovarajuću naslovnu.

    11.02.2014
    19:12:00 sati
    bonjovi4ever
    uredi
  • Ukupna ocjena 87%

    9, 9, 8, 9

    01.06.2014
    19:39:00 sati
    dylan_dog12
    uredi
  • Ukupna ocjena 68%

    7, 7, 7, 5

    11.08.2014
    16:14:00 sati
    coszinus
    uredi
  • Oki

    Ukupna ocjena 83%

    9, 8, 9, 5

    Eto, saznali smo što je u velikoj mjeri utjecalo na izumiranje vještica u svijetu, a priču dalje vodi naš dragi Calgiostro...
    22.06.2015
    20:03:00 sati
    Oki
    uredi
  • Space Marine

    Ukupna ocjena 83%

    9, 8, 8, 8

    Dobra priča o vješticama s završetkom koji ih prikazuje suprotno od uobičajenoga. Piccatto je napravio odličan posao, pogotovo u akcijskim scenama. I više nego dostojan nastavak sage o vješticama u ovom serijalu.

    20.08.2015
    10:31:00 sati
    Space Marine
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 43%

    5, 1, 6, 7

    Nikako mi se ovo nije svidjelo! Tko je na kraju dobar, tko negativac... OK mi je veza s Kafkom i ostalim strip junacima.

    26.08.2015
    11:07:00 sati
    hrvoje23
    uredi
  • caramba

    Ukupna ocjena 82%

    8, 9, 8, 7

    Po prvom kadru u stripu mislio sam da Groucho leži u krevetu. Barneyjeva podjebavanja su vrh. I eto na kraju saznajemo da je to činio iz ljubavi.

    20.02.2016
    16:32:00 sati
    caramba
    uredi
  • RadioClash

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Jedna od meni najdražih 

    28.05.2016
    16:44:00 sati
    RadioClash
    uredi
  • Goran100

    Ukupna ocjena 92%

    9, 10, 9, 8

    Šteta što se Jenkins ne pojavljuje i ne podnosi izvještaje Blochu. Uz Groucha i Barneya to bi bio urnebes. Vidi se lagani pad u kvalieti Piccattovog crteža u odnosu na ranije brojeve ali i dalje je to vrlo dobro.

    18.10.2016
    18:38:00 sati
    Goran100
    uredi
  • Jocko

    Ukupna ocjena 97%

    10, 10, 9, 10

    Tip priča koje se meni najviše sviđaju kod Dilana. Rolerkoster ludila, od džinovskih bubašvabi, Kafke, veštica, demona i svakojakih drugih čudovišta do lepe Kim i Kaljostra. Fenomenalno. Naročito dirljiva scena koja mi je i sad u pamćenju je ona sa starim lutkarom i njegovom ''decom''.
    Nisam hteo da cepidlačim pa sam i ovoj epizodi i Zločinu dao 10-ke za priču i scenario iako je ovde priča malo bolja nego u Zločinu. Tamo je sve zbrda-zdola (u pozitivnom smislu) ali se ne vidi kud priča vodi, dok u Maelstromu već od samog početka se tu krije nešto veće, što na kraju kulminira demonom JK, Maelstrom prolazom i sl.
    Scenario je perfektan jer ništa nema da odskače ili da se ne uklapa - čak je i onaj čikica Barney tu sa razlogom što se vidi na poslednjoj stranici. Takođe, sve pršti od humora.
    Ima mnogo upečatljivih scena, naročito leteća buba na teseraktu ili skup svih veštica i veštaca u kući madam Trelkovski.
    Svaka epizoda sa madam Trelkovski poput ove u startu je favorit kod mene. Dal zato što se ložim na veštice, paranormalno i gatanje ili na starije dame, ostaje da utvrdim ;))) Elem, ta scena sa čudovištima i ''kućom čija unutrašnjost ne može postojati na ovom svetu'' (da parafraziram epizodu Martija Misterije ''Strava u Providensu'' orig.br 5 gde se isto javljaju čudni uglovi u začaranoj kući) dakle ta scena je antologijska. U jednom trenutku se vidi i Gospodar tišine / Uskedasi kako jaše svog belog zekonju. Predivan detalj.
    Crtež ovde dobija 9 jer je odavde Piccatto počeo da se kvari - lica i sve ostalo crta mnogo više kao karikature. Primer njegove druge faze je Titanik ili još bolje Noćna mora (orig.br 77), tu kao da je brzao pa mu crtež izgleda manje ''moćno'' nego u Zločinu ili Grand Guignolu npr... Mada Piccatto mi je, bar taj u prvih 100 brojeva skoro uvek za 9-10, što je pohvalno. Jednom kad se pređe preko njegovog pomalo neobičnog stila uviđa se koliko je zapravo dobar crtač. Nije Rembrant jebiga ali za stripovske standarde je tata-mata. Onaj stari Piccatto mi je u rangu najboljeg Casertana.
    Naslovnica mi ide možda i u top 10. Starinski prozori, mnoštvo čudovišta i stvorova, izvrnute proporcije.. Čak i ova roze boja zidova mi je sasvim ok. Kao klinja sam čitao broj 2 vampire i nekako preskočio ovaj 3. broj te nabavio 4 i 5 o Ramblinu. I uvek sam želeo da pročitam strip sa tako kul naslovnicom i čudnim nazivom ''Maelstrom'', ali mi se nije dalo jer nisam znao gde da kupim.

    Uz Zločin ovo je jedan od najboljih Dilana, apsolutna preporuka.

     

    25.11.2016
    20:14:00 sati
    Jocko
    uredi
  • grofica Varga

    Ukupna ocjena 87%

    8, 9, 9, 9

    Puno bolja od epizode Njujork Njujork/Zločin/Cagliostro. Bože koliko naziva. Po humoru i kaotičnosti su istovjetne, ali ovdje imamo puno bolje razrađenu i definiraniju priču.

    Vidim da se u komentarima spominje inverzija dobra i zla. Ja se čak nebi složila da je riječ o inverziji. Od početka priče JK miriše na zlo, mahom ubija simpatične i bezazlene likove, stoga nije iznenađujuće da je maelstrom njemu presudio. Zlo je zlo, a dobro je dobro. I sam vrag citirat će bibliju za svoju korist. Činjenica da je JK bio svećenik koji misli da oslobađa svijet od zla i pri tom ubije 665 ljudi ne čini njega dobrotvorom. To dokazuje i scena u crkvi. Nije njemu Isus iscjelio ruku, nego ga je pokušao ubiti križem koji je umalo pao na njega.

    Piccata volim al moram priznati da se pokvario. Brzao je s Dylanovom facom. Naslovnica nije loša. 

     

    15.06.2017
    16:18:00 sati
    grofica Varga
    uredi
  • King Warrior

    Ukupna ocjena 94%

    10, 9, 10, 7

    Predobra epizoda, pogotovo prve 2/3 su sam vrh. Ludnica, zabava zagarantovana od prve do zadnje stranice. 

    05.08.2017
    17:23:00 sati
    King Warrior
    uredi
  • karlitos

    Ukupna ocjena 92%

    9, 9, 10, 8

    Odlična epizoda, Piccatto sjajno paše u ovakvoj "humorističnoj" priči.

    31.12.2017
    21:19:00 sati
    karlitos
    uredi
  • Ukupna ocjena 92%

    9, 9, 10, 8

    28.06.2019
    01:14:00 sati
    benx40
    uredi
  • Hercule Poirot

    Ukupna ocjena 91%

    10, 10, 8, 7

    Iznenađujuće dobra priča!

    02.10.2019
    13:00:00 sati
    Hercule Poirot
    uredi
  • velka031

    Ukupna ocjena 81%

    7, 8, 10, 6

    29.11.2019
    23:01:00 sati
    velka031
    uredi
  • delboj

    Ukupna ocjena 86%

    9, 9, 8, 8

    Dobra epizoda, radnja nijednog trenutka nije dosadna, likovi su zanimljivi... Gdje je danas Dilanov serijal u odnosu na ovo vrijeme? Dnevnikovo ime Frensis je stvarno bila nevjerovatna ideja. A Pikato je u to vrijeme očito znao da crta. Danas je zaboravio.

    11.07.2020
    16:19:00 sati
    delboj
    uredi

Najnovije

Vijesti

    Magazin

    Recenzije

    • Otmica
      Kod: NR LIB 7a
      Ocjena: 92%
      Vrijeme: 14.7.2020. 16:48:00
      Autor: ReemCP
      Broj komentara: 1
      Broj pogleda: 151
    • Ice Cream Man
      Kod: ICM IMG 1/5
      Ocjena: 80%
      Vrijeme: 12.7.2020. 19:37:00
      Autor: Paka01
      Broj komentara: 0
      Broj pogleda: 360
    • Proteus
      Kod: TX ZS 33/984/985
      Ocjena: 76%
      Vrijeme: 10.7.2020. 15:34:00
      Autor: igor 12
      Broj komentara: 6
      Broj pogleda: 797
    • Njihalo strave
      Kod: VB PO 1
      Ocjena: 70%
      Vrijeme: 7.7.2020. 15:05:00
      Autor: Kila Banana
      Broj komentara: 8
      Broj pogleda: 852
    • Božji sud
      Kod: KP SA 7c
      Ocjena: 82%
      Vrijeme: 6.7.2020. 9:20:00
      Autor: Spock
      Broj komentara: 9
      Broj pogleda: 579

    Aukcije

    Forum

    Najčitanije

    Vijesti

      Magazin

      Recenzije

      • Poslije apokalipse
        Kod: NN LIB 55
        Ocjena: 100%
        Vrijeme: 23.5.2020. 17:54:00
        Autor: Jerry Krause
        Broj komentara: 1
        Broj pogleda: 2448
      • Put za raj
        Kod: ZG VCSP 32
        Ocjena: 50%
        Vrijeme: 3.7.2020. 23:14:00
        Autor: Djole
        Broj komentara: 4
        Broj pogleda: 1981
      • Svijet Nancy Porter
        Kod: NN ALM 7a
        Ocjena: 61%
        Vrijeme: 21.4.2020. 18:47:00
        Autor: Jerry Krause
        Broj komentara: 1
        Broj pogleda: 1576
      • Hellgate u plamenu
        Kod: ZG LU 275/276
        Ocjena: 87%
        Vrijeme: 23.6.2020. 1:11:00
        Autor: igor 12
        Broj komentara: 14
        Broj pogleda: 1372
      • Dame sumnjiva morala
        Kod: FB KP 41
        Ocjena: 96%
        Vrijeme: 23.4.2020. 22:05:00
        Autor: luxi68
        Broj komentara: 13
        Broj pogleda: 1254

      Aukcije

      Forum