Tajne Remblina

Dylan Dog

DD VA 4/5 | 192 str.

Tajanstvena obožavateljica iz Ramblina piše Dylanu ljubavna pisma, no Dylan saznaje da je to seoce poznato i po misterioznim nestancima tamošnje mladeži. I to je više nego dovoljno da se Dylan uputi u Ramblin i otkrije njegovu stravičnu tajnu…

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 58%

Priča 4

Scenarij 5

Crtež 8

Naslovnica 7

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 72%

P*7

S*6

C*7

N*7

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

 • Misterij Ramblyna
  DD LEX 64
 • Pećinska zvijer
  DD LEX 65
 • Tajne Ramblina
  DD VA 4
 • Zver iz pećine
  DD VA 5

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

 • Segreti di Ramblyn
  DD SR 64
 • La belva delle caverne
  DD SR 65

ZANIMLJIVOSTI

 • priča je donekle inspirirana serijalom Twin Peaks, redatelja Davida Lyncha
 • str. 44; konobarica Hettie Jones otkriva da je Dylanova iskaznica iz Scotland Yarda istekla prije 8 godina, što znači ako se radnja ove epizode dogadja 1992. onda možemo zaključiti da je Dylan napustio Scotland Yard 1984.
 • Nakon DAME U CRNOM drugi po redu dvobroj i još jedan koji su nacrtali Montanari & Grassani, ponovno u suradnji sa Sclavijem

U ovoj epizodi uistinu imamo svega i svačega; jedno veliko čudovište, jedno malo manje (i dlakavije) čudovište, prase sa krilima, konobaricu sa povezom preko sasvim zdravog oka, policajca koji pati od vukotrofije, militantno nastrojenu policijsku sekretaricu, zaigranu dječurliju, a svemu tome nemojmo zaboraviti pridodati i našeg Dylana (plus sve njegove fobije), pa Groucho, Block i Jenkins… smjestimo ih u jedno neobično i od Boga zaboravljeno selce, koje strahuje od još neobičnijeg ljudoždera i što dobijemo? Pa, mnogi bi rekli da u svemu tome imamo itekako dovoljno materiala za jednu zanimljivu i pristojnu epizodu. Da, samo kako je onda kao rezultat svega toga ispao jedan poprilično slab i neprobavljiv bučkuriš?

Počnimo od same priče; mutirano ljudsko biće Katinka, kojega su se vlastiti roditelji odrekli (čitaj; bacili u provaliju), živi duboko u pečinama Ramblina i svako malo izadje na površinu da se nahrani mladim ljudskim mesom, a u isto vrijeme piše Dylanu ljubavna pisma… ideja koja već i prije nego što se prenese u djelo izgleda smiješna, ispala je, nažalost, smiješno i nakon što je evo i sprovedena u djelo. Kako bih nekako mogao i početi da kritiziram ovu dvodjelnu epizodu, moram se nadovezati na jednu od zanimljivosti, a to je ona o inspiraciji serijalom Twin Peaks. Naime, koliko se još sječam dotičnog serijala, u njemu se takodjer u jednom čudnom gradiću dogodilo ubojstvo omiljene i popularne djevojke Laure Palmer. Ne treba ni spominjati da kao i u «Tajni Ramblina» i Twin Peaks vrvi sav od živopisnih i neobičnih likova od kojih je svaki udaren na svoj način. Ali, ono po čemu je ta serija bila posebna i samim time dosegla kultni status, je način na koji je inspektor koji je došao u taj gradić istraživao cijeli slučaj. Istražujući večinom bez fizičkih dokaza, inspektoru su se u mnogim onirističkim sekvencama pojavljivali čudni likovi te mu se obračali jednom kratkom rečenicom koju je trebalo prokužiti i shvatiti njezin smisao, a koja je usmjeravala inspektora na pravi put i na kraju prema raspletu cijelog slučaja. Sličan način istrage Sclavi primjenjuje kod Dylana, koji u svojim snovima proživljava cijelu istragu, i gdje u mnogim predmetima i pojavama koje mu se prikazuju treba tražiti simboliku i ključ za rješenje cijele misterije. No, problem je u tome što «Tajne Rambilna» nisu Twin Peaks, a niti je Sclavi David Lynch. Iako su onirističke scene u stripovima poželjne i zanimljive ako su dobro sklepane, ne mogu se oteti dojmu da su ovdje te scene predugačke i da služe ujedno i tome da se popune stranice. I tu ujedno nastaju problemi; priča je razvučena do boli, jer očito da je bila predugačka za jednu epizodu, a prekratka za dvije. Samim time čini mi se da je ubačeno podosta nepotrebnih scena u samu priču, koje više štete nego pomažu cijeloj epizodi koja već svojim površnim i mlako razradjenim konceptom nudi samo razočaranje. A zbog te podosta razvučene radnje autori kao da su se pomalo izgubili u prostoru i vremenu, te stoga opet trpi sam kraj, koji je opet odradjen traljavo u samo dvije-tri stranice i… priča gotova! Dobili smo priču na 192 stranice, gomilu dijaloga, nešto krvavih scena, trčaranje likova s lijeva na desno, a opet nismo dobili ništa. Više se vremena potrošilo na nepotrebne trivijalnosti a ono na što se trebalo usredotočiti, a to je sama priča, brzopletom i nepromišljenom razradom je uništena već zacijelo i u prvom poluvremenu.

Ali, kako nebi sve bilo crno, moram napomenuti jednu stvar po čemu je ova epizoda jedinstvena; Groucho ovdje naprosto briljira svojim pošalicama i podjebicama na račun stanovnika Ramblina, te njihovog načina života… njegovi verbalni sukobi sa otkačenom konobaricom Hettie najblistaviji su dijelovi scenarija. Ovo je meni epizoda u kojoj je Groucho u najboljoj formi! Ali i cijela ta malogradjanština Ramblina i njegovih stanovnika jako je dobro tempirana humorom i taj humor (ako već nismo dobili horror) spašava ovaj dvobroj od čiste propasti, na čijoj granici «Tajne Ramblina/Zver iz pečine» itekako opasno balansira.

Naprijed

DD VA 3 Maelstrom

DD SD 2 Igra sa smrću

Naprijed

Recenzije čitatelja

 • prozirna senka

  Ukupna ocjena 33%

  2, 1, 6, 6

  Djubre od epizode! Neverovatno je kako se jedna idijotska prica moze razvuci na cak 192 strane. I kiky, dobra ti je ova recenzija Tvin Piksa;)
  18.11.2004
  17:49:00 sati
  prozirna senka
  uredi
 • Ukupna ocjena 42%

  4, 3, 5, 6

  U biti meni je ovo zanimljiva priča iz serijala o DD. Puno besmislenih motiva je valjda trebalo predstavljati aluzije na životni apsurd, kao zamisao svinje koja leti i slijepca koji vidi, pa me to podsjeća pomalo na qwerty tipkovnicu kod Phoenixa. Mislim da je skriveni motiv ovdje bila izoliranost svijeta u vidu selendre u kojem se dylan našao, slično kao u Zoni sumraka i onim abcdovskim selima u Araknama i Proročanstvu. U puno epizoda čini mi se kako upravo kroz ta mala mjesta, eto na kraju i Bufaloru u Smrt, ljubav, smrt, pokazuje kako je najgori horror samoća i dosada, što je nekoliko puta dylan i rekao baš tim riječima. Ako mi se zbog čega ove dvije epizode sviđaju onda su to nastupi Grucha i cinizam Blocha, a ono što me je zasigurno razočaralo je sam kraj kada je katinka čudovište. Fore kada radijacija ili genetske predispozicije dijete učine deformirano i samim time ga osude na vječni progon iz ''normalnog'' društva za svaku su pohvalu, ali da ta djeca izgledaju kao divovski pudinzi sa ticalima, recimo kao i George iz Motela Bejts,...a-a, to je pretjerivanje na kvadrat. Kratko rečeno meni dirljiva epizoda o osamljenosti ljudi, ali srondanog kraja.
  18.11.2004
  20:56:00 sati
  Mx2
  uredi
 • Ukupna ocjena 53%

  5, 5, 5, 8

  Naslovnice obecavaju vise nego sto sama prica nudi. Ipak, prica ima nekakav solidan tok iako je mnostvo ubacenih elemenata preterano i sluzi za popunjavanje strana, sto se na zalost i primecuje. Insistiranje na Tvin Piksu vise smeta nego sto popravlja utisak epizode i da se nije uopste pravil paralela sa Lincom, a i da je epizodu crtao neko drugi, npr Casertano, sigurno bi ispalo mnogo bolje. UZ to, prica je trebala biti skracena na jednu epizodu, ovako je suvise razvucena. Sama ideja da je cudoviste zapravo devojka vec se pojavljivala u Derilijumu, istina, u nesto boljem izdanju (i crtezu) - iako se kladim da je i ta epizoda plagirana iz nekog postojeceg filma, jer mi zvuci poznato.

  Opste uzevsi, Sclavi se potrudio da napravi zaplet i karikirane likove cudnog mesta, potrudio se da napravi koliko-toliko sokantan kraj i mozda malo prepatetican tok dogadjaja, ali nesto je ispalo. Nesto sto nije bas cvet Sclavijeve karijere, ali nije ni najgore sto je napisao, cak je sasvim OK za citanje.
  Malo mi je iritantna Dilanova detinjasta i nerealna zaljubljenost u sasvim nepoznatu autorku pisama na osnovu svega jedne fotografije, s obzirom da je rec o coveku u sasvim zrelim godinama. Ako on ima bar 33-34 godine, a Katinka svega 18, izracunajte sami koliko je ova "zaljubljenost" normalna i realna i koliko je Dilan u toj situaciji "simpatican".
  19.11.2004
  08:52:00 sati
  Bilja
  uredi
 • Ukupna ocjena 92%

  10, 10, 8, 8

  fenomenalna priča koja na apsrdan način pokazuje ludilo tzv. malih sredina a ujedno i problematizira pitanje odrastanja i puberteta kada kroz metamorfozu iz djeteta u odraslog čovjeka svi pomalo fizički naikujemo na "čudovišta".
  19.11.2004
  14:22:00 sati
  branimir
  uredi
 • Barker

  Ukupna ocjena 44%

  4, 3, 5, 8

  Izuzev "Dame u crnom", dvodelne price su kod Dylana uglavnom lose( "Ananga" ima prolaz sto se ne moze reci za "Aracne"). Ono sto smo dobili u Ramblinu je nesto sto ima dobru premisu ali sama razrada teme se banalizuje na kraju. Galerija freaky likova u selu je veoma zanimljiva i svi su dobro uklopljeni u radnju. Problem ( i to poveliki) je svakako Katinka/monstrum koji pise ljubavna pisma Dylanu. Zasto? Da bi bas on dosao i ubio je? Tako razumni monstrum bi lako mogao i da izvrsi samoubistvo zar ne? Zanimljiv i duhovit momenat je kad monstrum povuce dim iz jointa klinca kojeg je upravo ubio, pa konstatuje kako je trava shit i da je bolje da se vrati mesu. Ljudskom naravno.
  Ovde cu ponoviti da se M&G mnogo bolje snalaze kad rade ove nazovimo ruralne price (valjda zbog drveca koja toliko vole da detaljno crtaju), nego kad su u pitanju gradske sredine (setite se samo "Sukoba").
  Stano ovog puta na visini.
  20.11.2004
  12:16:00 sati
  Barker
  uredi
 • Djole

  Ukupna ocjena 62%

  6, 6, 6, 8

  Zanimljivo over-the-top splatter plagiranje Twin Peaksa. Ne funkcioniše loše, i Sclavi ume da napravi te nebulozne priče učini zabavnim, što je i ovde uspeo. Ali ništa više od toga.
  23.11.2004
  12:04:00 sati
  Djole
  uredi
 • Ukupna ocjena 72%

  8, 5, 8, 9

  Brzo se cita i jos brze zaboravlja. Prednost i ujedno mana ove epizode je ta sto je trebalo samo da premosti periode izdavanja remek dela koji su se pojavili pre i posle nje, u najuspesnijoj DD sezoni. Znaci, nepretenciozna i pitka, a nazalost, u takvoj konkurenciji i slaba. Zabrinjava Sclavi-jevo razresenje price, za koje smo znali da ne moze biti racionalno, ali da ce se bas takmiciti sa Castelli-jem i njegovom degutantnom bljuvotinom iz br. 20-Iz dubine, nisam ocekivao. Ova epizoda je znacajna sto su M&G pokazali da znaju odlicno da crtaju. Radi se o likovima koji sa DD-om od samog pocetka i njihov rad nikog ne ostavlja ravnodusnim. Ili ih vole ili ih mrze. Bonelli je to mudro shvatio, pa ih je izdvojio iz serijala i dao im MaxiDD, koji oni iskljucivo rade. Jedna sveska godisnje sa tri epizode, pa ko voli neka izvoli.
  02.12.2004
  15:10:00 sati
  jovandd
  uredi
 • Ukupna ocjena 71%

  7, 6, 9, 5

  Dovoljno zanimljivo da privuče pažnju. Sclavijeva interpretacija Twin Peaksa, u biti, najviše interpretacija likova koji se pojavljuju u Twin Peaksu. Priče već funkcioniraju drukčije, tj. pravi Twin Peaks bavi se kolektivnim podsvjesnim i nesvjesnim i tim forama malo dublje, a Tajne Ramblina sve to prikazuju direktnije i jednostavnije, pa čak i do te mjere da dobivamo na kraju eksplicitno rješenje sa degeneriranim monstrumom (koje je apsurdno, ali u DD svijetu može funkcionirati kao objašnjenje). Samo to rješenje identično je ranijem (iz fenomenalne epizode IZ DUBINE) i tako se pokazuje da Sclavi ponekad kopira sam sebe (recimo Cesta za nigdje liči na Dugački pozdrav). Možda želi reći da može i potpuno sam napisati takva rješenja, pošto je Iz dubine radio sa Castellijem (a i Dugački pozdrav u suradnji sa Marchesellijem:))
  03.12.2004
  11:20:00 sati
  stinky
  uredi
 • Aco

  Ukupna ocjena 64%

  7, 6, 6, 7

  Složio bih se sa kikyjem.Igrača ima ali nisu dobro ukomponirani i ekipa ne funkcionira najbolje.Mogla se razviti dobra priča o malom zabačenom mjestu i užasu koji u njemu vlada.Međutim,ništa od toga.Strašno mi smeta razvučenost scenarija,moglo je to sve skupa stati u jednu epizodu.Dajem plus za svinju-tragača i za policajca Olivera.Groucho je jednostavno fantastičan,pogotovo kad podjebava Olivera i onu ženu sa povezom preko oka.U biti,ova epizoda je više komedija nego horror,ako se izuzme zadnjih nekoliko stranica.Pojava Johna koji je živio kao čudovište mi je totalno nepotrebna i suvišna a sam rasplet je ionako već viđen u #20 i kvari ukupan dojam.Crtež na momente solidan,ali standardno neujednačen(posebno kod samog Dylana),a kako su nacrtali čudovište je u najmanju ruku smiješno(mogli bi malo pogledati kako to rade npr. Piccato ili Roi)
  07.12.2004
  20:44:00 sati
  Aco
  uredi
 • SejoSexon

  Ukupna ocjena 85%

  7, 8, 10, 10

  Dugo mi je trebalo da nabavim durgi dio ove price i nisam bio razocaran. M&G su ponovo dokazali da su sjajni crtaci, a sto se tice price, ne slazem sa vecinom komentara posto je meni prica pravo sjela, prica je od pocetka do kraja zanimljiva, pa ko voli neka izvoli.
  29.03.2005
  07:11:00 sati
  SejoSexon
  uredi
 • Madcat

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Jedan od fav Dilana, i to dupla epizoda. Divno. Luda prica u stilu Twin Peaksa, sa jako zanimljivim zapletom. Crtez extra, volim M&G i ovde ga odradise super. Naslovnice lude i dobre. Sve u svemu, po meni  zasluzuje ovu ocenu.
  02.04.2008
  20:25:00 sati
  Madcat
  uredi
 • Spock

  Ukupna ocjena 48%

  3, 6, 6, 3

  Kao i u "Iz dubine" objašnjenje nastanka čudovišta (koje još i izgleda kao neidentificirana gomila nečega) je neizmjerno glupo. Možda je Sclavi to osmislio kao neku vrst metafore, ali ne da mi se razbijat glavu s "Šta je pjesnik htio reći?". Sclavi sve do samog infantilnog razješenja misterija odlično drži konce u svojim rukama ponajprije zahvaljujući ogromnoj količini odličnog humora. Meni dragi M&G su, kao i Stano na naslovnici, a za razliku od Roi-ja u već spomenutoj epizodi, također pali na prikazu čudovišta.
  24.10.2008
  06:40:00 sati
  Spock
  uredi
 • writer

  Ukupna ocjena 97%

  9, 10, 10, 10

  Slažem se sa Branimirom, ovo je ipak jedna fenomenalna i dosta emotivna epizoda. Jedna od najdražih DD.
  29.07.2009
  10:36:00 sati
  writer
  uredi
 • Ukupna ocjena 97%

  10, 9, 10, 10

  predobro i presmješno
  11.11.2009
  16:37:00 sati
  Misko iz Darwooda
  uredi
 • Lucy Liu

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Predobra epizoda,baš trash i bizarna kavu volim!Jest da kraj malo tjera na "WTF?!",ali ipak jedna od najboljih epizoda ikad!

  Groucho:Pa,baš mi je drago...što odlazim,hoću reći.A ako ikad skoknete do Londona,nadam se da ćete skoknuti s Big Bena.

  Groucho:Što se čudiš,šefe,pa ovdje je to normalno.Ja sam tu zatražio nešto toplo,i oni su mi dali kaput.

  Groucho:Jenkinse,ti si kao otvorena knjiga.Šteta što je uvijek na pogrešnoj strani.

  12.03.2010
  00:18:00 sati
  Lucy Liu
  uredi
 • mpavin

  Ukupna ocjena 65%

  6, 5, 8, 8

  Zabavno, ali ipak totalno besmisleno i neobjašnjivo. Ne znan što je ovdje Sclavi htio poručiti, a eventualni pokušaj da se kopira epizoda Iz dubine mi se ne sviđa. Ta epizoda mi se oduvik gadila.

  19.04.2010
  14:22:00 sati
  mpavin
  uredi
 • acestroke

  Ukupna ocjena 71%

  7, 7, 9, 2

  M & G su mi uvijek bili omiljeni, pa za crtez dajem im ovdje dobru ocjenu.  Sto se tice naslovnica, one su katastrofa: dvije od najgorih koje je Stano ikad uradio.  Kad se gledaju, covijek ne moze da zna sta se upravo radi na slici, i iako je to nekad dobra stvar, u ovom primjerku to je promasaj.  Stvarno izgledaju veoma amaturske, koda ih je mali klinac nacrtao.  Prica je dobra, makar onaj prvi dio MISTERIJ RAMBLYNA.  Ima tu puno misterije, mracne atmosfere, crnih tajni i svakakih cudni stvari sto ovaj gradic krije.  Letece svinje, covjek koji urla na krovu kao da je vukodlak, i cudna romansa izmedju stanovnika grada su elementi koji uspiju da naprave ovu pricu interesantnom.  Ali drugi dio, PECINSKA ZVIJER, je puni promasaj; kao sto je neko drugi vec rekao, zasto su morali da naprave jos jednu verziju onog cudovista iz epizode IZ DUBINE? Nije samo sto je to odvratno, nego pomalo glupo, nevjerovatno, i previse lako za 'climax' price.  Je li Sclavi stvarno mislio da ce ovaj kraj biti dovoljan da zadovolji najbolje Dylanove fanove?  Mozda one pocetne, ali ne one iskusne, one koje prate njegove price od samog pocetka istrazivaca nocnih mora.  Da je i drugi dio price bio dobar kao i prvi, imali li bi mi remek djelo, kao onu DAMA U CRNOM epizodu.  Ovako kako je, samo je ok, i ne vjerujem da cu ovu pricu citat ponovo za mnogo, mnogo godina.   

  14.05.2010
  14:56:00 sati
  acestroke
  uredi
 • swamp thing

  Ukupna ocjena 72%

  8, 8, 6, 6

  Ovo su mozda najblesavije DD epizode ikad, nesto sto pomalo vuce na horror komedije tipa serijala ''Evil Dead''. Kraj jeste malo blaah... ali nedovoljno da bi upropastio super zabavnu pricu. Gruco briljantan! A tek scena kad Dilan kleci prestrasen kao malo dijete od sismisa...fenomenalno!!! M&G dobijaju prolaznu ocjenu, iako bi, kako je neko spomenuo, Kasertano bio bolji izbor. Prva naslovnica dobra, druga totalno neinspirativna, a la Zagor.

  21.05.2010
  17:11:00 sati
  swamp thing
  uredi
 • Ukupna ocjena 64%

  5, 6, 8, 7

  31.05.2010
  23:58:00 sati
  Winter
  uredi
 • grofica Varga

  Ukupna ocjena 83%

  8, 8, 9, 8

  Ponekad se ne treba hvatati za priču ako su likovi i spika koja se vrti oko njih dovoljni da bi strip bio zabavan. Svi ti luđaci iz provincije i Grucho koji je posebno duhovit - ne treba mi više da bi dala visoke ocjene. Prvi dio je ipak nešto bolji od drugog.

  Edit: Povisujem ocjenu naslovnice sa 7 na 8. Drugo ostaje isto.

  I nakon ponovnog čitanja dojam je isti. Horor komedija sa zanimljivim likovima. Tko ovu priču ne prihvati na opušten i zajebantski način neće mu se sviditi. Tako da mogu razumjeti ove loše ocjene. Također, ovo je jedna od rijetkih epizoda gdje imamo priliku uživati u Jenkinsu i njegovim izjavama. Inače se pojavi na kratko, al tu mu je dano puno prostora.

  29.06.2010
  10:56:00 sati
  grofica Varga
  uredi
 • boris84

  Ukupna ocjena 91%

  10, 10, 8, 7

  Briljantna prica! Ako se ogranicimo samo i iskljucivo na ovaj broj, jer je nastavak (sledeci broj) izuzetno lose odradjen. Jedna od originalnijih Dylanovih epizoda... naravno iz pera velikog Tiziana! Crtez, a pogotovo naslovnica su mogli biti i bolji, ali boze moj!  

  03.11.2010
  00:25:00 sati
  boris84
  uredi
 • Ukupna ocjena 94%

  9, 9, 10, 10

  Epizoda za pamćenje.Nije za 20 najboljih,ali bi svakako bila u 30 najboljih.

  21.12.2010
  14:12:00 sati
  Patrix
  uredi
 • Zagor12

  Ukupna ocjena 63%

  5, 6, 7, 9

  Vodafak?

  Apsurdna epizoda, al stvarno...

  23.02.2011
  14:59:00 sati
  Zagor12
  uredi
 • predsjednik

  Ukupna ocjena 94%

  9, 9, 10, 10

  Stvarno i vise nego zanimljiv strip i po meni sa razlogom dat Montanariju i Grassaniju koji su poznati da crtaju dosta dobro ovakve "ruralne" epizode.

  08.06.2011
  16:18:00 sati
  predsjednik
  uredi
 • drogsy

  Ukupna ocjena 67%

  6, 7, 7, 7

  Ja bih prije to nazvao polunepotrebno; nije da se radi o skroz nezanimljivoj ideji za priču. Nastavak jače kvari dojam, pogotovo još i uvod u nastavak: "Je li to kraj Dylana Doga?". Bože, k'o da je izašlo prije 60, a ne 20 godina. Scenarij dobiva relativno visoku ocjenu isključivo zbog Grouchove dobre forme. M&G dobri, druga naslovnica baš i ne.

  03.07.2011
  20:55:00 sati
  drogsy
  uredi
 • Panon

  Ukupna ocjena 84%

  8, 8, 9, 9

  Zanimljiva epizoda sa zbrzanim krajem. Očekivao sam veći rasplet na kraju, a ovako je to čudovište sređeno u par vinjeta plus poruka kako su prava čudovišta ljudi a ne ta kreatura. Ipak, epizoda odiše humorom zajebancijom i to mi se najviše svidjelo. Posebno je dobra stvar što Groucho sudjeluje u slučaju zajedno sa Dylanom (što se stvarno rijetko događa) i dodatno začinjava situaciju svojim humorom. Što kaže recenzent, Groucho je spasio epizodu :) Montanari i Grassani su u ovom dvobroju bolji nego inače.

  14.07.2011
  17:58:00 sati
  Panon
  uredi
 • supermike

  Ukupna ocjena 79%

  8, 7, 9, 7

  M & G su mi skroz dobri za Dylana. Priča je dobra dok je scenarij malo prebrijan ali i dalje nije tako loše. Netko je spomenuo da mu je to kao "THE EVIL DEAD" ali kako sam shvatio loše dok je meni spomenuti film vrh niskobuđetnih horrora a epizode koje barem na neki način podsjećaju na nešto takvo su pravi D.D. ili Sclavi. Epizoda je svakako zanimljiva, pogotovo prvi dio kad tek dolaze i saznaju da djevojka ne živi tamo. Drugi dio malo kvari prosjek i to najviše kraj. Svakako je zanimljivo i ono što je bitno jezovito. Humor je također jako dobar. Daleko je to od najboljih priča ali meni je to probavljivo.

  15.08.2011
  17:20:00 sati
  supermike
  uredi
 • gandalf5000

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Samo da kazem ovi sto su dali slabe ocjene veze nemaju sta je prica 

   

  prica je fenomenalna opisana u detalj odlicno iscrtana

  16.08.2011
  20:05:00 sati
  gandalf5000
  uredi
 • Umri_Muški

  Ukupna ocjena 57%

  6, 6, 5, 6

  jedno je omaž, drugo je plagijat. toliko glup kraj da sam požalio što sam čitao, ne znam zašto je ovo u dva broja.

  28.08.2011
  17:19:00 sati
  Umri_Muški
  uredi
 • Gil-galad

  Ukupna ocjena 57%

  5, 6, 6, 6

  Sclavijevo sprdanje s mnogo čime...

   

  No, početna premisa - devojka piše Dylanu pisma... Koja je kako-tako uspela da me zainteresuje, je na kraju potpuno upropašćena, pa sam se zaista zapitao kako je moguće da Sclavi napiše tako glup kraj?

  25.09.2011
  00:45:00 sati
  Gil-galad
  uredi
 • bjelolasica

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Koja odlična WTF epizoda.

  29.11.2011
  19:54:00 sati
  bjelolasica
  uredi
 • Ukupna ocjena 62%

  6, 5, 7, 8

  21.05.2012
  18:48:00 sati
  tekumze
  uredi
 • macca1985

  Ukupna ocjena 95%

  10, 10, 9, 8

  E ako je ovo vama loše, onda slobodno prestanite čitati ovaj strip.

  27.10.2013
  23:08:00 sati
  macca1985
  uredi
 • Ukupna ocjena 77%

  8, 7, 8, 8

  01.06.2014
  19:36:00 sati
  dylan_dog12
  uredi
 • Ukupna ocjena 78%

  7, 9, 8, 6

  19.06.2014
  14:40:00 sati
  Eddie Monsoon
  uredi
 • mladjo

  Ukupna ocjena 51%

  4, 4, 8, 3

  Priča koja ima dosta veliki broj izvrsnih elemenata koji jednostavno nisu ukomponirani u kvalitetnu cjelinu tako da smo dobili jednu čitljivu ali ispodprosječnu epizodu. Šteta.

  14.03.2015
  13:12:00 sati
  mladjo
  uredi
 • Oki

  Ukupna ocjena 92%

  8, 10, 10, 8

  Ludnica/bučkuriš svega i svačega začinjen s mnogo humora koji ne posustaje. M&G u najboljim danima.
  20.06.2015
  18:18:00 sati
  Oki
  uredi
 • hrvoje23

  Ukupna ocjena 74%

  8, 6, 8, 8

  Nisam niti znao da je ovo dvobroj, što me prvotno ugodno iznenadilo, a na kraju malo i razočaralo, jer mi se čini da je ipak za nekih 40tak stranica prerazvučeno. Previše sanjarenja, lutanja šumama, gorama i pećinama, te iste fore među ekipom. Solidno djelce, ali očekivao sam i više. Isto vrijedi i za M&G.

  26.08.2015
  11:10:00 sati
  hrvoje23
  uredi
 • Tutta

  Ukupna ocjena 46%

  4, 3, 7, 4

  Drugi dio.

  01.11.2015
  10:21:00 sati
  Tutta
  uredi
 • wele

  Ukupna ocjena 81%

  9, 7, 8, 9

  05.11.2015
  19:35:00 sati
  wele
  uredi
 • caramba

  Ukupna ocjena 84%

  8, 8, 10, 6

  Totalno luda priča u kojoj se stalno neki k događa, uz pravovremene doze humora. M&G fantastični.

  25.02.2016
  13:38:00 sati
  caramba
  uredi
 • King Warrior

  Ukupna ocjena 53%

  7, 5, 5, 2

  Sclavi se bas raspisao, u vise navrata umanjena su slova, da bi mogla da stanu u oblacice. Ne sjecam se kada je jedna DD epizoda imala ovoliko teksta. Prica se nije nuzno morala proteci na dvije sveske, jedna bi bila i vise nego dovoljna. Na momente interesantna prica, ali sve u svemu nista posebno ili inovativno. 

  06.08.2017
  08:11:00 sati
  King Warrior
  uredi
 • karlitos

  Ukupna ocjena 61%

  7, 7, 4, 7

  Vrlo zabavna priča u stilu Twin Peaksa, ali mi je crtež uništio cjelokupni dojam. Naslovnice su zbilja čudne, ali su ok.

  31.12.2017
  21:21:00 sati
  karlitos
  uredi
 • Gris

  Ukupna ocjena 79%

  8, 8, 8, 7

  02.12.2018
  22:14:00 sati
  Gris
  uredi
 • Jocko

  Ukupna ocjena 86%

  7, 9, 10, 8

  Ocene i utisak su nakon prvog čitanja (po sećanju)


  Jedna od prvih epizoda koje sam čitao, u izdanju Vaninija. Ima sve preduslove za najbolju DD priču: neobična misterija, malo mesto u brdima, opičeni likovi, dovoljno nadrealnog, vrhunski humor (ne samo Gručo)... Međutim rasplet je malo usrao stvar. Otkako sam počeo da pratim recenzije i komentare ovde, počeo sam s omalovažavanjem da gledam na ovu, meni nekada jako dragu, epizodu. A iskreno, ne da mi nije loša, nego spada u red onih vrlo-dobrih. MG odlično prijanjaju uz ovu epizodu - mislim da će ovo biti prvi a verovatno i jedini put da dobijaju 10 od mene. Čak su i u Dvorcu strave-Dami u crnom dobili 9.
  To što je priča na duplom broju strana mi uopšte nije smetalo, mada se maalko razvodnilo. Kad sam prvi put čitao nisam ni znao da je omaž Twin Peaksu. Kog sam gledao pre nekoliko godina i oduševio se! Ramblin je svakako inferioran u odnosu na Twin Peaks, što i ne čudi jer je Linčovo čedo vrhunska stvar, ali ni Ramblin nije za baciti. 
  Prva naslovna odlična, mislim pogledaj te pitoreksne britanske kućice u sred nedođije - vukodlak, pećinski čovek i svinja koja leti... Pa dićeš bolje?!
  Druga malko manje, mada mi se sviđa što je čudovište stilizovano, iako ne deluje baš strašno - mada nije strašno ni u stripu.

  Eto šta je povodljivost i zakon mase - kad vidim niske ocene, pa makar argumentovane, dođe mi da i ja dam 70-75%
  Na kraju sam dao ovoliko i ne žalim. Možda tu igra ulogu i nostalgija, ali za mene je ovo DILAN DOG.

  11.12.2018
  13:00:00 sati
  Jocko
  uredi
 • Ukupna ocjena 86%

  9, 8, 9, 8

  29.06.2019
  12:48:00 sati
  benx40
  uredi
 • Hercule Poirot

  Ukupna ocjena 43%

  3, 3, 7, 4

  Prilično razočaravajuće.

  02.10.2019
  12:59:00 sati
  Hercule Poirot
  uredi
 • Space Marine

  Ukupna ocjena 47%

  4, 3, 6, 8

  Vrlo naivna epizoda, s očitim kopiranjem Twin Peaksa. Crtež prosječan, likovi stereotipični i dosadni.

  22.02.2020
  13:21:00 sati
  Space Marine
  uredi
 • velka031

  Ukupna ocjena 56%

  4, 4, 9, 5

  Nažalost,smor. Imao je Sclavi namjeru napisati nešto zanimljivo,čim je razvukao na dvije sveske, ali osim (što kiky kaže) sjajnog Groucha koji je spasio stvar, nije napravio puno.

  M&G su ovdje jako dobri, naročito u prilazu pećina.

  19.03.2020
  12:21:00 sati
  velka031
  uredi
 • delboj

  Ukupna ocjena 67%

  7, 6, 7, 7

  Zabavna priča, ali s izvjesnim pretjerivanjima. Moglo je ovo i bolje da se izvede. Mnogo likova, neobičnih, Vels je sam po sebi drugačiji od Engleske...

  11.07.2020
  16:22:00 sati
  delboj
  uredi

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

 • Seminole
  Kod: TX SA 17
  Ocjena: 83%
  Vrijeme: 18.9.2020. 16:48:00
  Autor: igor 12
  Broj komentara: 1
  Broj pogleda: 102
 • Zamak ludila
  Kod: DRGN LIB 13b
  Ocjena: 84%
  Vrijeme: 17.9.2020. 10:50:00
  Autor: kandraks
  Broj komentara: 4
  Broj pogleda: 299
 • Posljednja bitka?
  Kod: AF SS 418
  Ocjena: 71%
  Vrijeme: 17.9.2020. 0:17:00
  Autor: Kila Banana
  Broj komentara: 1
  Broj pogleda: 221
 • Operacija Kovčeg - Veriga
  Kod: CRRO DNEV 1
  Ocjena: 71%
  Vrijeme: 13.9.2020. 15:32:00
  Autor: Hercule Poirot
  Broj komentara: 4
  Broj pogleda: 762
 • Crna magija
  Kod: MN LIBSP 1
  Ocjena: 86%
  Vrijeme: 10.9.2020. 21:26:00
  Autor: kiky
  Broj komentara: 8
  Broj pogleda: 752

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

 • Put za raj
  Kod: ZG VCSP 32
  Ocjena: 50%
  Vrijeme: 3.7.2020. 23:14:00
  Autor: Djole
  Broj komentara: 15
  Broj pogleda: 2751
 • Povratak Zimske Zmije
  Kod: ZG VCZS 20
  Ocjena: 91%
  Vrijeme: 7.8.2020. 17:10:00
  Autor: igor 12
  Broj komentara: 14
  Broj pogleda: 1811
 • Hellgate u plamenu
  Kod: ZG LU 275/276
  Ocjena: 87%
  Vrijeme: 23.6.2020. 1:11:00
  Autor: igor 12
  Broj komentara: 17
  Broj pogleda: 1700
 • Povratak samuraja
  Kod: ZG VEC 155/157
  Ocjena: 81%
  Vrijeme: 31.8.2020. 23:37:00
  Autor: igor 12
  Broj komentara: 8
  Broj pogleda: 1313
 • Plamen nad Merivelom
  Kod: ZG VEC 143/144
  Ocjena: 76%
  Vrijeme: 18.8.2020. 0:16:00
  Autor: going going
  Broj komentara: 12
  Broj pogleda: 1247

Aukcije

Forum