Necropolis

Dylan Dog

DD VEC 03 | 96 str.

Zbog trovanja hranom, Dylana hitna pomoć vozi u bolnicu na ispiranje želuca. Sutradan se budi u futurističkom zatvoru, kao deo tajnog eksperimenta protiv svoje volje. Do koje granice čovek može da ide u potčinjavanju drugima?

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 86%

Priča 9

Scenarij 8

Crtež 9

Naslovnica 8

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 88%

P*9

S*8

C*8

N*8

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

 • Nekropolis
  DD LEX 92
 • Nekropolis
  DD VEC 3

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

 • Necropolis
  DD SR 212

ZANIMLJIVOSTI

 • Nekropolis, na grčkom jeziku "grad mrtvih".
 • Arhanđel (gr.), "prvi glasnik", anđeo najvećeg ranga.
 • Priča je inspirisana (najviše) filmovima Cube, Das Experiment, i Orwellovim besmrtnim delom 1984.
 • "Terapija bolom" je već viđena u Kubrickovom filmu Clockwork orange.
 • Bibliotekar u Nekropolisu se zove Harry Dufresne, kao i glavni lik filma "The Shawshank redemption".

Obožavaoci DD su oduvek znali: jedini pravi scenarista istraživača natprirodnih pojava se zove Tiziano Sclavi. Samo on i niko više, a kamoli nekakva studentkinja. Tim više je Paola Barbato imala težak zadatak kada se drznula da krene da osmišlja avanture Dylana i Groucha. Svoj debi u redovnoj seriji je imala sa epizodom San razuma, sasvim prosečnom, usledilo je nekoliko boljih, ali i dan-danas su čitaoci podeljeni oko toga da li je ona podigla ili snizila kvalitet omiljenog im junaka.

Kako bilo, Sclavi je svojevoljno otišao u penziju, i zadovoljava se nadzorom i kontrolom dolazećih scenarija, a Paola je postala u međuvremenu jedan od glavnih scenarista Dylana Doga, i ovom epizodom je barem na momenat uspela da reinkarniše Sclavijev duh, pa je navodno i veliki majstor izjavio: "Žao mi je što se ove priče nisam ja setio"... Kao što (na žalost) nepotpisani autor u predgovoru ovog izdanja kaže, Sclavi i Barbatova imaju drugačiji pristup i viđenje lika Dylana Doga. Dok je Sclavijev Dylan i pored svih užasa, monstruma i ubica, ipak sačuvao zrnce optimizma, i to i poručuje, Barbatova, ponajviše ovom epizodom, šalje više nego pesimističko viđenje sveta u kojem živimo. Ako je Sclavijeva filozofija bila "užas svakodnevice", Paola nam ovde nudi "svakodnevicu užasa", dnevnik mučenja jednog sasvim običnog čoveka, gotovo jednog od nas.

Dobro jutro, vi se nalazite u Nekropolisu

Da ne bude zabune, Barbato nam ne nudi ništa novo, naprotiv. Uz žestok, neskriven flert sa Orwellovom "1984", ili filmovima poput "Cube" ili "Das Experiment", ona ipak uspeva da nam predoči svoje viđenje borbe "pojedinac protiv sistema", i da to tako prezentuje da ni jednog trenutka to ne izgleda kao plagijat, a ni kao hommage, već kao jedan, sasvim dobar, original falsifikata. Dylan se greškom(?) nalazi u zatvoru budućnosti, gde se potčinjavanje nevidljivim čuvarima i potiskivanje sopstvene volje i identiteta nalazi na dnevnom redu. Ništa nije prepušteno slučaju, svako dešavanje, pa i ono najbanalnije, poput lične higijene i obavljanja fizioloških potreba su jasno definisane, njihov početak, kao i vreme trajanja. Naredbe, zbog kojih, ako se bez pogovora ne izvrše, sledi kazna. Sledi sistematsko uništavanje lične volje, povinovanje zapovestima "onih", poput nabezobzirnije dresure ljudskih bića, na koje nam Barbato ukazuje samim spominjanjem naslova knjige Taming of the shrew/ Ukroćena goropad.

Sa obzirom na dela od kojih uzima inspiraciju, i ova epizoda se kritički odnosi na društveno ustrojstvo razvijenih zemalja. Posmatrajući iz sadašnjice, u nekim metodama iz Nekropolisa može gotovo da se oseti duh nanokapitalizma, ili ako vam draže, globalizacije. Metoda „štapa i šargarepe“ naravno nije nova, samo su ovoga puta u igri novi automobil i Full HD televizor, koji uredno se uredno otplaćuju novom, sjajnom, fancy kreditnom karticom. Pusti se razmišljanja i logike, ima već ko će to za tebe da radi.... Branimo se od sistema?? Ne, ne, ne, sistem smo već odavno mi sami...

Jin i Jang na Freghieriev način

I dok Barbato nanovo pripoveda hiljadu puta ispričanu Borbu Dobra i Zla, izvanrednu podršku dobija od Giovannija Freghierija, crtača ove priče. Izvrsno izabran za ovu epizodu (rekao bih ne slučajno), Freghieri svojim crtežom fenomenalno prenosi atmosferu iz Nekropolisa. Belina ništavila iz prve polovine stripa nam gotovo fizički opipljivo prenosi beznadežnost i prve naznake ludila pred kojima se Dylan nalazi. Thumbs up.

Inače, ne mogu da se otmem utisku da se Barbato u ovoj epizodi oprobala i u, koliko je to moguće, ulozi muškog šoviniste. Najveći negativac u stripu, ubica kojeg svi zovu Arhanđel, je ni manje ni više - žena. Još jedna metafora na Evin praiskonski greh, ili je ovo ipak bio pokušaj dodvoravanja čitaocima DD koji je baš i ne mirišu??? I još jedan kuriozitet vezan za Paolu - ovo je PRVA epizoda koju je ona pisala, a u kojoj vidimo Dylana u ulozi neodoljivog zavodnika, if you know what i mean ;-)

Ova priča je imala sve predispozicije da postane fenomenalna, ali je imala nesreću da izađe u redovnoj seriji, i tako ostane skučena na skromnih 98 stranica, koje joj ne dopuštaju da se razmahne. Samim time, i kraj je malo zbrzan, i to kvari opšti utisak, ali, sve u svemu, u periodu lošijih epizoda Dylana Doga, ova epizoda predstavlja jednu od najsvetlijih tačaka. Preporuke.

Naprijed

DD VEC 2 Kuća duhova

DD VEC 4 Ubojica vještica

Naprijed

Recenzije čitatelja

 • DeeCay

  Ukupna ocjena 80%

  9, 6, 9, 8

  U vezi idola... Nikad nisam patio previše za Sclavijem, a vjerojatno sam oduvijek volio i Chiavijev trash i Barbatino distanciranje od originalnih postavki lika i serijala. Ovo je u biti priča o eksperimentu unutar eksperimenta, tek jedan dio eksperimentiranja sa rehabilitacijskim metodama, a vjerojatno i socijalnom reintegracijom. Kratka kompaktna priča sa poantom vjerojatno inspirirana Eksperimentom i Cubeom (još bih dodao THX1138 i Hellevator, tek kao reference), no sa inverznom porukom. Slažem se sa Djoletom iz samog predgovora ovome stripu, a i manhunteru iz recenzije, da je ovo maksimalan "užas svakodnevice", i u biti samim načinom pripovijedanja Barbato je pokazalo da se taj "užas" niti ne mora manifestirati nasiljem već je sasvim dostatna konstantna represija, gubitak slobodne volje i slobode. A ni tu nije kraj, ima još većeg užasa... Ne samo da je pokazala postojeći zatvorski sustav nije dobar, već bih rekao i da ovaj strogi represivni sustav ne utječe na zatvoreničku rehabilitaciju. Kriminalnom elementu je potreban kruti, represivni, jednolični sustav, i to doživotni, jer dođe li do rupe u sustavu, sve se ruši. I u sebe dodatno vuče i one dobre. Epizoda jest malo neuobičajenija, zato i ima potencijala biti dobra. Necropolis - dystopia ili ipak utopia? pitanje je sad...
  20.08.2008
  15:48:00 sati
  DeeCay
  uredi
 • kico

  Ukupna ocjena 82%

  8, 8, 9, 7

  Da,ova epizoda se izdvaja iz regularnog dijela redom dosadnih epizoda o ničemu,ali sve u svemu i blago mi je razočarenje nakon toliko legendi koliko sam čuo o njoj prije nego li sam je uopće nabavio i pročitao.A to je sve daleko od onog starog košmarskog Dylana kakvog sam oduvijek volio.
  20.08.2008
  16:06:00 sati
  kico
  uredi
 • kiky

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Pa sad, koliko je Nekropolis zapravo užasno mjesto, o tome bi se dalo raspravljati... represija, kontrola, zahtjev za poslušnošću i obazrivošću, redom, ok sve su to mehanizmi kojima se sistem koristi... ali sistem je to koji omogućuje napredovanje, daje određenu slobodu, dozvoljava ljubav, sex... i koliko samo vremenom postaje jasno da je red, kontrola zapravo poželjna, korisna, neštetna, pa čak i ona nešto radikalnija jer je još uvijek bolja od bilo kakvog nereda. Nekropolis ne kažnjava ljude onoliko koliko ih zapravo spašava od njih samih. Dylan nimalo ne ispada pametan u cijeloj ovoj priči, jer je zapravo ovdje ponajviše sam sebi najveći neprijatelj, i u početku kada se opire represiji a i nakon čina rušenja/slamanja Nekropolisa, čina koji se nikako ne može nazvati pobjedom zbog posljedica koje iz toga proizlaze. Ali barem je iz svega toga naučio neku lekciju! Sistem funkcionira! Sve u svemu, Barbatova je sjajno i inteligentno koncipirala ovo djelo, ponudila zanimljive osvrte, trenutke i komentare... baš za fino si porazmisliti o tome kako se svijet okreće, tko drži konce, tko svira a tko pleše. Studija egzistencijalizma at its best!
  20.08.2008
  16:22:00 sati
  kiky
  uredi
 • Spock

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Vrhunski!! Napeta, originalna i uzbudljiva epizoda koja se ne zaboravlja, svjetlosnim godinama udaljena od dosadnih priča kojima smo bombardirani u zadnje vrijeme.
  20.08.2008
  17:43:00 sati
  Spock
  uredi
 • vope

  Ukupna ocjena 94%

  10, 10, 8, 10

  Tema mi nije nova budući da sam istu apsolvirao kod trojstva Haksli-Zamjatin-Orvel čije reference Barbati obilno koristi ali na dobar način tako da sam sa uživanjem/užasom konzumirao ovu epizodu i podsjetio se vječne, uzaludne i neravnopravne borbe pojedinac-sistem. Užasno... dobro!
  21.08.2008
  10:04:00 sati
  vope
  uredi
 • I like girlz

  Ukupna ocjena 80%

  8, 8, 8, 8

  dosad najbolja priča izašla iz pera paole barbato... nek samo ovako nastavi...
  21.08.2008
  16:22:00 sati
  I like girlz
  uredi
 • Aco

  Ukupna ocjena 78%

  8, 9, 6, 9

  Pravo osvježenje u posrnulu redovnu DD seriju. VOlim kad se glavne junake potisne na rub živaca i kad ih preplave one istinske emocije i očajanje, a spomenute filmove nisam gledao tako da sve skupa , ova je epizoda ostavila dosta dobar dojam na mene. Nažalost, crtež ne prati scenarijo tako da su Freghierijeve emocije dosta neuvjerljive i površne, trebao je ovo raditi npr. Mari, e to bi onda bilo pravo..On se stvatno poprilično srozao mada se u ovoj epizodi sa razliku od nekih prijašnjih dosta potrudio, ali sve u svemu - uzalud. Naslovnica je od onih koje se pamte - jednostavna ali ostavlja snažan dojam.
  22.08.2008
  15:42:00 sati
  Aco
  uredi
 • delboj

  Ukupna ocjena 76%

  7, 7, 9, 7

  Veseli četvrtak je krenuo sa dosta kvalitetnim epizodama ali mi od njih i dalje ostaje najbolja Čarobni frulaš. Nekropolisom nisam baš oduševljen, tematika mi nije posebno zanimljiva. Nema ni one Dilanovske atmosfere, Dilan se ne uklapa u priče sa mašinama i kompjuterima. Ali bar je crtež dobar, idealna priča za Freghierija, njegov stil je kao stvoren za nešto ovako.
  28.08.2008
  14:37:00 sati
  delboj
  uredi
 • indagatore dell incubo

  Ukupna ocjena 94%

  9, 9, 10, 10

  Konglomerat Samjatina, Hakslija i Orvela  - i DD - rezultat moze biti samo "uzasan"! :)
  11.09.2008
  14:43:00 sati
  indagatore dell incubo
  uredi
 • npetros2@htnet-dsl

  Ukupna ocjena 87%

  10, 8, 8, 9

  Bravo za Barbatovu! Prava životna priča koja nam ustvari govori da "sistem" mora postojati. Slažem se s jednim komentarom kad kaže da Necropolis ne kažnjava ljude onoliko koliko ga u biti spašava od njih samih. Freghieri dosta kvalitetan dok je naslovnica jedna od najboljih Stanovih. Još jednom - jako dobra epizoda!
  20.09.2008
  17:05:00 sati
  npetros2@htnet-dsl
  uredi
 • Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Ovo je po meni najbolji strip Dilana Doga ikada!!! E ovo ja nazivam cisto savrsenstvo. Ovde sistem zaista funkcionise, kako je i sam Dilan rekao. Super je sve ukomponovano i samo mesto i sama pravila da ima odredjeno vreme za nesto, sve je super odradjeno! Ali bih voleo da sam na njegovom mestu, jer 22 je zaista...
  27.09.2008
  22:38:00 sati
  misa
  uredi
 • bonjovi4ever

  Ukupna ocjena 93%

  10, 9, 9, 9

  Jedan od općenito najboljih Dylana,makar isto mislim da bi možda bilo još bolje da je ovaj broj bio izdan, u recimo specijalnoj seriji, pa da se protegne na još nekih 30-ak stranica
  28.09.2008
  15:58:00 sati
  bonjovi4ever
  uredi
 • GeneziS

  Ukupna ocjena 97%

  10, 10, 9, 10

  Jedina ne-Sclavijeva epizoda koja mi je među ominjenih 10.
  20.12.2008
  04:58:00 sati
  GeneziS
  uredi
 • Barker

  Ukupna ocjena 74%

  8, 7, 7, 8

  Ne bih da izigravam "staro gundjalo" ali Barbatin Dilan me ne dotice. Ne onako kako je znao tvorac. Iako je ovde sve poslozeno poprilicno dobro i iako sam fan ovakvih ideja, jednostavno "poruka" prolazi kroz mene, teskoba i nepravda se gube na procitanoj i preklopljenoj strani, a meni je zivot i dalje lep.
  30.12.2008
  04:01:00 sati
  Barker
  uredi
 • Andrey

  Ukupna ocjena 94%

  9, 10, 9, 10

   Jako dobro i zanimljivo.Ovo je jedna horror(kada debeli čelavac kaže "Ja sam projektirao nekropolis",kada Dylan sazna s kime je sve okružen) alegorijska prića(o borbi protiv sistema i  represije).Stravično,potresno,sve što bi strip kao DD trebao biti.A napokon je i Barbatin Dylan završio u krevetu sa curom ++;).Freghieri u nekim scenama fantastičan,negdje prosječan,ali ipak savršeno paše ovoj priči.Stano je napravio izvrsnu naslovnicu,izvrsno je prikazao ludilo na njoj.
  17.01.2009
  13:35:00 sati
  Andrey
  uredi
 • ken2

  Ukupna ocjena 84%

  9, 9, 7, 9

  odlučio sam ne kupovati vč dilana, godinu dvije mogu sačekati ludensa, i tako bi ostalo da ovu priču ne hvaliste na svim mogućim mjestima ovog sajta...pa, eto, kupih ju, da vidim to čudoi nisam se pokajao, od uvodnog teksta pa do kraja, sve je vrijedno pažnjejoš samo da je crtež malo bolji, ali i ovako kuca na vrata top 10-15 dilana
  01.02.2009
  14:51:00 sati
  ken2
  uredi
 • Wicked

  Ukupna ocjena 96%

  10, 10, 9, 9

  Ni sanjao nisam da je Paola sposobna napisati nesto ovako. Bravo!!! Freghieri takodje odlican. Ovaj Dilan staje rame uz rame sa nekim od najboljih epizoda.
  16.02.2009
  04:09:00 sati
  Wicked
  uredi
 • cibalia

  Ukupna ocjena 96%

  9, 10, 10, 9

  Hehehe! Dilan D'g je ovdje potpuno izgubljen.volim takve epizode.Barbatova šiša Rujeta i Mignjača.Svaka čast.jedan veliki minus. Gdje je Grucho????!!!!!! Jeb'o Dilana bez Gruče.I napokon je dopustila da Dilan spraši žensku.Moram napomenut da je malo feministički dati ženi ulogu arkoanđela.Ma da ne govorim dalje, odlična epizoda. Thumbs up kak' bi rek'o forumaš.hunter.Freigheri mi je odličan crtač i dobit' će desetku i po'.Naslovnica je za devetku. Svakako među top 10 Dilana.     
  28.02.2009
  16:06:00 sati
  cibalia
  uredi
 • soulfly tribe

  Ukupna ocjena 75%

  8, 8, 7, 6

  dobro i zanimljivo,najbolji dd od VČ,makar bi ovdje bolji bio roijev crtež.da bolje izrazi tu paranoju...
  09.04.2009
  17:48:00 sati
  soulfly tribe
  uredi
 • Inferno

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Ima finih komentara prije mene, pa se nema potrebe ponavljati. Samo ću reći kako je Barbatova preko ove maštovito koncipirane priče odaslala poruku, odnosno više njih, s kojoma se apsolutno slažem jer sam po samopredjeljenju antianarhist. Scenaristica je pokazala da ima ideje (i nakon broja 200), da zna što hoće i zato realizacija ne može zaštekati. Freghijerijev crtež je pogođen, a naslovnica je genijalna.
  10.04.2009
  16:43:00 sati
  Inferno
  uredi
 • Mhejl

  Ukupna ocjena 96%

  9, 10, 10, 9

  Potpisujem sve što je rečeno u recenziji. Oduševio sam se ovim stripom, iako sam imao velika očekivanja. Kad sam otvorio strip, nisam mogao da vjerujem da je ovo Fregijeri, prosto se vidi  da je ovo crtano sa dušom i sa velikim trudom. Kad bi stalno ovako crtao, bio bi mi omiljeni DD crtač. Stanova naslovnica prekrasno nacrtana i obojena, on je ubjedljivo najbolji crtač u ekipi.
  17.05.2009
  19:47:00 sati
  Mhejl
  uredi
 • King Warrior

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  pravo remek-djelo!Perfektna prica,spakovana perfektno na 96 strana,ostao sam bez rijeci.110%
  20.05.2009
  19:58:00 sati
  King Warrior
  uredi
 • Ferri

  Ukupna ocjena 77%

  8, 8, 7, 8

  08.06.2009
  09:47:00 sati
  Ferri
  uredi
 • badseed

  Ukupna ocjena 93%

  10, 9, 9, 9

  odlična epizoda
  03.07.2009
  00:32:00 sati
  badseed
  uredi
 • novaks1973

  Ukupna ocjena 96%

  10, 10, 9, 9

  I za mene je ovo jedna od 10-20 najboljih epizoda ikada. Svaka cast Batbatovoj na atmosferi koja iako se zasniva na filmu Kocka nije izgubila od svoje originalnosti. Za preporuku svima koji pocinju sa citanjem Dilana.
  26.08.2009
  17:43:00 sati
  novaks1973
  uredi
 • Ukupna ocjena 96%

  10, 10, 9, 9

  22.12.2009
  21:09:00 sati
  Baka Bandit
  uredi
 • drogsy

  Ukupna ocjena 91%

  10, 8, 9, 10

  Odlična ideja za epizodu te odlično sprovedeno, maestralan Fregiheriev crtež , sve pohvale za Paolu Barbato

  19.02.2010
  11:03:00 sati
  drogsy
  uredi
 • swamp thing

  Ukupna ocjena 90%

  10, 10, 7, 9

  Predobra epizoda...

  25.05.2010
  23:48:00 sati
  swamp thing
  uredi
 • acestroke

  Ukupna ocjena 83%

  9, 8, 8, 8

  Ovo je dobra prica, to je ocito, ali da je jedna od najboljih Dylana svih vremena, to sigurno nije (ok, mozde jeste top 30, ali samo to).  Poenta ove price je dobro uradjena: to da normalni ljudi mogu da postanu ubice ako na to budu prisiljeni, ali eto, Freghierijev crtez je ovdje sve, i meni nikad covjek ne godi, pa da tako ne mogu da dam velike ocjene.  Atmosfera mi se svidja, pogotovo one scene gdje je Dylan u onoj sobi bez ikakvih prozora, i kad onaj glas mu nareduje koliko dugo ima da jede; isto tako mi se svidja kraj epizode, koji je stvarno poetican i nezaboravljiv.  Dio price o onom/onoj Archandjelo mi je najgori: sve je nekako zbunljivo, brzo uradjeno, bez ikakvog objasnjenja, ili logike: to me je stvarno zbunilo - pa ko koga guzi ovdje?  Neka mi neko objasni ako moze... ipak, sve u svemu, dobra epizoda, bolja od ovih redovnih koje danas izlaze, ali da je ovako visoko ocjenjena, to ne razumijem.  

  22.10.2010
  02:39:00 sati
  acestroke
  uredi
 • hrvoje23

  Ukupna ocjena 67%

  8, 3, 8, 10

  Nije me se pretjerano dojmila ova epizoda! Ništa posebno, čak razočaravajuče uništena tema.

  16.01.2011
  12:38:00 sati
  hrvoje23
  uredi
 • mpavin

  Ukupna ocjena 89%

  10, 7, 10, 8

  Spomenute filmove nisam gledao tako da mi je ovo pravo osvježenje u serijalu i zbog toga priči desetka ko kuća. S druge strane razočarao me pomalo rasplet, čitav taj izlazak iz Necropolisa i objašnjenje koje je već postalo klišej. Stvarno sam očekivao nešto jače od toga a na kraju je izvuklo od mene jedan (ne baš veliki) WTF. Crtež je pun pogodak.

  03.06.2011
  16:45:00 sati
  mpavin
  uredi
 • writer

  Ukupna ocjena 97%

  10, 10, 9, 10

  Priči ništa dodati i ništa oduzeti, sve je dobro upakovano... Sve nas čeka neka vrsta Nekropolisa..

  17.06.2011
  00:08:00 sati
  writer
  uredi
 • d4nic4

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Svakako jedna od ponajbolja epizoda ikad

  26.07.2011
  00:34:00 sati
  d4nic4
  uredi
 • Umri_Muški

  Ukupna ocjena 85%

  9, 9, 7, 10

  Barbato mi se zasad jako sviđa, ne vidim zašto ju uspoređuju sa Sclavijem kad žena ima potpuno svoj stil. Freghieria ne volim, djeluje mi amaterski, u ovom broju mi je najmanje loš - zato 7, više od mene ne može dobiti. naslovnica je fantastična.

  27.08.2011
  01:49:00 sati
  Umri_Muški
  uredi
 • Oki

  Ukupna ocjena 70%

  7, 7, 7, 7

  Malo iznad prosjeka-ništa posebno...
  04.09.2011
  14:41:00 sati
  Oki
  uredi
 • Hitchcock

  Ukupna ocjena 90%

  9, 9, 9, 9

  13.09.2011
  23:29:00 sati
  Hitchcock
  uredi
 • PJ24MKD

  Ukupna ocjena 90%

  10, 8, 9, 9

  Sve je receno u proslih komentara i svakako u recenziju. Samo bi dodao da je meni kraj ostavio utisak da je mogao biti malo bolji, efikasniji. :) Ipak, Top 5 prica od ovih od "Veseli Cetvrtak".

  08.01.2012
  03:23:00 sati
  PJ24MKD
  uredi
 • Gil-galad

  Ukupna ocjena 95%

  10, 9, 10, 8

  Odlična saradnja Barbatove i Freghierija! Mene je ona ovom epizodom kupila u potpunosti.

   

  Crtež je fantastičan, i radnja se zahvaljujući vrhunskom Freghierijevom uklapanju kvadrata, tj. kompoziciji svake strane, odvija maltene filmski tečno.

  21.01.2012
  03:08:00 sati
  Gil-galad
  uredi
 • Ukupna ocjena 86%

  10, 8, 9, 5

  Odlična epizoda.

  13.02.2012
  14:18:00 sati
  Imrahil
  uredi
 • sasaradisic

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Epizoda neverovano osmišljena! Izvanredno! Naslovnica je isto odlična, jedino je Dylanovo lice malo čudno ali nisam hteo da kvarim ocenu.Za ovu epizodu čista stotka!!!

  02.05.2012
  14:02:00 sati
  sasaradisic
  uredi
 • Ukupna ocjena 79%

  8, 8, 8, 7

  Definitivno nešto svježe, novo u DD serijalu.

  21.05.2012
  14:31:00 sati
  tekumze
  uredi
 • bjelolasica

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Do vraga zašto ovo nije ranije napisano!

  Khm, bolju polovicu je uhvatila manija za DD :)

  (10,10,9,9)

  22.09.2012
  18:46:00 sati
  bjelolasica
  uredi
 • Ukupna ocjena 81%

  7, 9, 9, 6

  29.10.2012
  09:46:00 sati
  coszinus
  uredi
 • doktor78

  Ukupna ocjena 85%

  9, 8, 9, 7

  Slazem se da je kraj zbrzan, ali i pored toga radi se o dobroj prici uz poentu tipa " cak i los sistem je bolji nego anarhija". Ostalo mi je nejasno je li Dylan sve sanjao, ili je to bio neki eksperiment... Jedino mi naslovnica nije nesto legla

  10.01.2013
  12:07:00 sati
  doktor78
  uredi
 • vuk.mitic

  Ukupna ocjena 99%

  10, 10, 10, 9

  Mozda moja najomiljenija epizoda DD. Sve je usiveno savrseno, od prve do poslednje stranice, i kao slag na tortu, frigieri, moj omiljeni DD crtac..
  Perfektno!!

  24.01.2013
  16:27:00 sati
  vuk.mitic
  uredi
 • Villain

  Ukupna ocjena 81%

  7, 7, 10, 9

  Niža ocena zbog teškog copy paste-a...

  Inače je dobro sve odrađeno tj "preslikano"!

  25.10.2013
  15:19:00 sati
  Villain
  uredi
 • Ukupna ocjena 91%

  10, 10, 8, 7

  Jedna od najboljih epizoda !

  02.11.2013
  11:52:00 sati
  klazar
  uredi
 • Tutta

  Ukupna ocjena 57%

  5, 5, 8, 3

  Dosad sam procitao oko , 60 brojeva DD, ima svega,od vrhunski dobro obradjenih prica do zalosti Bozije. Gdje da svrstam ovu? Sredina. I opet je se desilo,Dylanova ljubavnica,postala pokojnica. Vec sam to komentirao u recki "Cesta za nigdje". Autori, pustite ih da zive!!!

  20.01.2014
  00:53:00 sati
  Tutta
  uredi
 • Ukupna ocjena 97%

  9, 10, 10, 10

  25.03.2014
  17:24:00 sati
  Dylan-Forever
  uredi
 • Space Marine

  Ukupna ocjena 95%

  10, 9, 10, 8

  Odličan primjer epizode DD-a koja izlazi iz ustaljene rutine serijala. Priča je odlično zamišljena i izvedena. Scenario je korektan i bez previše suvišnih dijaloga. Freghieri je sve odlično prikazao, odlično kadrira. Pravo malo remek-djelo, jedino je naslovnica relativno slaba.

  25.10.2014
  17:08:00 sati
  Space Marine
  uredi
 • Ukupna ocjena 86%

  10, 8, 8, 8

  Vrlo dobar Dylan.

  02.01.2015
  14:38:00 sati
  El Niño
  uredi
 • solar

  Ukupna ocjena 73%

  8, 7, 7, 7

  Ideja je dobra, ipak ta cijela atmosfera mi se nije previše dopala, nešto tu definitivno nedostaje.
  Freghierija nikad nisam previše volio.

  15.06.2015
  00:26:00 sati
  solar
  uredi
 • Zagor12

  Ukupna ocjena 76%

  9, 7, 7, 7

  Barbato je dobila fantastičnu ideju za priču od koje bi se čak, u teoriji, mogao napraviti zaseban (mini)serijal. Nekropolis je na svim razinama nevjerojatno kompleksna epizoda i ostaje pravo žaljenje za tim što nismo dobili nešto više, još konkretnije, nešto što još više udara u srž. Ovako se, nakon superzanimljivog i napetog početka priča polako počinje gubiti i negdje poslije sredine dolazi do praznog hoda, brzanja i nedorečenosti; kao da Barbato nije znala kako sve lijepo reći u 96 stranica stripa - zato kažem da bi bilo odlično da je priča bila još duža. Ali kraj je zato ponovno mind-blowing... Freghieri mi se ovdje nije baš svidio, iako je imao nekoliko odličnih kadrova, a Stano je, kao i uvijek, nacrtao jednu solidnu naslovnicu.

  20.07.2015
  13:09:00 sati
  Zagor12
  uredi
 • Ukupna ocjena 91%

  9, 9, 9, 10

  Odlicna epizoda, jedna od najboljih.

  11.05.2016
  11:21:00 sati
  pavleg
  uredi
 • RadioClash

  Ukupna ocjena 87%

  9, 9, 8, 9

  15.05.2016
  22:39:00 sati
  RadioClash
  uredi
 • Rahazlam

  Ukupna ocjena 93%

  10, 8, 10, 9

  Jos jedna u nizu odličnih Barbatinih epizoda,Freghieri odličan!!
  21.09.2016
  18:28:00 sati
  Rahazlam
  uredi
 • allessi

  Ukupna ocjena 85%

  8, 9, 9, 7

  Priča je dobra i ona svakako odskače od prosjeka, ali da je baš toliko dobra koliko ju većina hvali, ne bih se složio.. Iskreno, epizoda i nema nekih posebnih propusta, više manje je sve na svome mjestu, ali me jednostavno nije dotakla.. Prva referenca koje sam se ja sjetio je Resident Evil, prvi film i tamošnjeg The hive.. Dio sa ženom arhanđelom mi je odličan, isto kao i Freghieriev crtež.. Bez greške.. A naslovnica je mogla biti i bolja.. Dylanovo lice je čudno, neproporcionalno nacrtano.. Sve u svemu, epizoda je jako dobra i spada u vrh Dylanovih epizoda, ali ne vjerujem da ću ju više uzeti u ruke..

  08.05.2019
  13:26:00 sati
  allessi
  uredi
 • Ukupna ocjena 94%

  10, 9, 9, 10

  22.05.2019
  07:38:00 sati
  benx40
  uredi
 • Wayto

  Ukupna ocjena 92%

  10, 9, 9, 8

  Jedan od najbolje prikazanih stripova o kriminalnom umu i na koji nacin se sve more staviti pod kontrolu u odredenim vec smisljenim uvjetima 

  04.06.2019
  06:27:00 sati
  Wayto
  uredi
 • Jocko

  Ukupna ocjena 96%

  10, 9, 10, 9

  Ocena i komentar nakon prvog i jedinog čitanja pre 4 godine (kad pre proletelo jebem ti sunac)

  Ovo pamtim kao jedan od najboljih Dilana koje sam čitao. Scene kada sede za stolom i razgovaraju pod zadatim uslovima, ili ona kada padne mrak i svi polude a Dilan padne na zemlju i uhvati se za glavu su antologijske za mene. Crtež bi ovde išao Roijev ali je i Freghieri odličan u scenama kada nestane struje, i kada treba dočarati crno beli kontrast. Može mu se za štošta prigovoriti ali za kontraste je maher i zaslužio je desetku (ali ne samo zbog toga). Završnica me nije bila baš baš oduševila kad sam prvi put čitao, ali sam vremenom provalio da je možda i najbolja moguća. Gručo mi ne nedostaje kao nekima, jebiga može se i bez njega ponekad. Priča sama po sebi istina nije originalna sasvim (Das Experiment, Cube, Exam, Belko Experiment... you name it), ali je vrhunski vođena i urađena. Možda nekima nije vrhunska priča, ali ja se ložim na ovakve psiho-trilere.
  Naslovna jedna od onih koje prosto teraju da pročitaš strip (kao i Gospodar tišine, Maelstrom, Uspomene iz podzemlja, Golconda...). Šteta što je Dilanova faca blentavo ispala.

  04.06.2019
  10:39:00 sati
  Jocko
  uredi
 • Hercule Poirot

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Vrhunski! Priča za više čitanja!

  11.09.2019
  19:39:00 sati
  Hercule Poirot
  uredi
 • karuro

  Ukupna ocjena 87%

  9, 9, 8, 9

  Jedna fenomenalna epizoda.

  28.09.2019
  21:24:00 sati
  karuro
  uredi
 • DividerOfShadows

  Ukupna ocjena 81%

  8, 8, 8, 9

  Bit ću iskren, iz nekog mi je razloga teško bilo povjerovati da je ovu priču napisala Barbato, mada who knows, možda je do one scene na str. 61 gdje se Dylan... Lijepo provodi s djevojkom ;-) 

  Da prijeđem na stvar: vrlo dobra priča. Izgleda da moj hunch nije bio u krivu, bogme mi se činilo da vidim utjecaj Kocke u tim bijelim prostorima, izolaciji i nekima tamo na vrhu koji upravljaju svime. Nije to loša stvar, naravno, ako se nadahnuće fino uvrsti u novu priču, a rekao da je to upravo ovdje slučaj. Scenarij je također prilično dobar – strip se može progutati u tren oka, iako se slažem da je na kraju možda mrvicu zbrzan. Freghieri nije loš, izgleda da su mu dobro legle igre svjetlosti i sjene, što je inače talent koji poistovjećujem s Roijem (I swear to God, taj čovjek može napisati magistarski rad o tome). Naslovnica je iznimno upečatljiva, baš kao da doziva čitatelja da uzme strip u ruke i zaroni u još jednu divnu distopiju Dylanova svijeta, tako da, po običaju, sve pohvale idu i Stanu.

   

  24.02.2020
  13:15:00 sati
  DividerOfShadows
  uredi
 • prozirna senka

  Ukupna ocjena 58%

  6, 5, 6, 7

  Kada sam prvi put procitao ovu pricu, pre skoro 13 godina (lele meni), bila mi je jedna od najboljih DD prica ikada, a svakako najbolja Barabtova prica. A onda sam pogledao THX 1138 na jednom letnjem festivalu u Bruklinu. I to bi bilo to. Ako mi se prica zbog originalnosti svidjala, nestala je naprecac. jbg

  14.01.2021
  05:32:00 sati
  prozirna senka
  uredi
 • Ukupna ocjena 73%

  9, 7, 6, 7

  31.01.2021
  19:53:00 sati
  Salkan
  uredi
 • Ukupna ocjena 97%

  10, 9, 10, 10

  Bravo Barbato...

  28.03.2021
  11:57:00 sati
  GrouchoDrugi
  uredi
 • Ukupna ocjena 97%

  9, 10, 10, 10

  21.04.2021
  13:10:00 sati
  Alex Kross
  uredi
 • going going

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Vrhunska epizoda! Drugačija, razbija šablon, smela, hrabra, napeta, uzbudljiva, višeznačna i ostavlja dosta prostora za diskusiju i analiziranje. To je ono sto trazim od Dilana Doga! I ovo je u top 5 najboljih epizoda serijala koje nije pisao Sclavi. Fregijeri se izuzetno potrudio, naslovna strana je sada već postala kultna. 

  22.06.2021
  05:41:00 sati
  going going
  uredi

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

 • Kad grad umire
  Kod: NN LIB 65c/66
  Ocjena: 94%
  Vrijeme: 7.5.2021. 16:48:00
  Autor: Jerry Krause
  Broj komentara: 3
  Broj pogleda: 2131
 • Osveta
  Kod: NN LIB 67a, b
  Ocjena: 96%
  Vrijeme: 9.5.2021. 18:55:00
  Autor: Jerry Krause
  Broj komentara: 2
  Broj pogleda: 2118
 • Uz rijeku
  Kod: ZG MX 40
  Ocjena: 62%
  Vrijeme: 15.6.2021. 1:33:00
  Autor: igor 12
  Broj komentara: 9
  Broj pogleda: 1964
 • Očeva sablja
  Kod: KM ZS 236
  Ocjena: 85%
  Vrijeme: 7.6.2021. 1:45:00
  Autor: Hercule Poirot
  Broj komentara: 10
  Broj pogleda: 1703
 • Markov dvojnik
  Kod: KM ZS 228
  Ocjena: 79%
  Vrijeme: 5.5.2021. 19:06:00
  Autor: Hercule Poirot
  Broj komentara: 9
  Broj pogleda: 1676

Aukcije

Forum