Dva života Drim

Dylan Dog

DD VEC 14 | 96 str.

Drim Von je kao devojčica doživela saobraćajnu nesreću zbog koje je tri puta bila na pragu smrti. Od tada Drim je u stanju da posećuje svet s druge strane tog praga. Tokom poseta drugoj strani njeno ovozemaljsko telo gubi svest. U poslednje vreme Drim gubi svest nenadano, nakon čega se budi u drugim delovima grada. Poslednji put se probudila prekrivena tuđom krvlju. Istovremeno Londonom hara ubica. Možda je Dilan Dog jedini koji može pronaći vezu između ovih događaja.

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 72%

Priča 6

Scenarij 7

Crtež 8

Naslovnica 9

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 57%

P*3

S*4

C*8

N*9

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Dva života djevojke Dream
    DD LEX 103
  • Dva života Drim
    DD VEC 14

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • Le due vite di Dream
    DD SR 223

ZANIMLJIVOSTI

  • Epizoda originalno izlazi u martu 2005. godine, Veseli četvrtak je objavljuje u februaru 2009., a Ludens u aprilu 2016. godine.
  • Kako se priča oslanja na epizodu “Inferni”, pojavljuju se likovi koje je Sklavi stvorio za tu epizodu, čuvari Reda u paklu, dvolični upravnik pakla.
  • Na 79. strani dvolični upravnik pakla govori: “Toliko godina blistave karijere i da se sada desi nešto ovakvo...”, iako je još Sklavi epizodu “Inferni” bazirao na grešci, propustu u birokratskom paklenom aparatu, a tu premisu su koristili i drugi autori koji su taj Sklavijev narativ upotrebljavali za svoje priče.

A kada je pronađe pokazaće se da to neće uticati na kvalitet ove epizode.

Oslanjajući se na, i koristeći, tvorevine drugih autora u svojim radovima strip scenaristi razvijaju kontinuitet i šire svet junaka o kojem pišu. Ta upotreba može ići u više različitih pravaca, od razvijanja početne ideje, preko upotrebe određenih elemenata za iskazivanje novih, u predlošku nepostojećih, ideja, do osporavanja orginalnih ideja. Predložak za ovu epizodu Ruju je pronašao u 46. broju orginalne serije, epizodi „Inferni“. Premisa te epizode počiva na ideji postojanja mnoštva „paklova“ u koje se dolazi posredstvom onostranog birokratskog aparata. Kao i kod svakog aparata, moguće su greške, i one se dešavaju.

Problem sa ovom Rujuovom epizodom se nalazi upravo u upotrebi Sklavijeve tvorevine iz pomenute epizode. Deluje kao da Ruju nije imao ništa da kaže o, ili povodom, predloška. Jednostavno, iskoristio je Sklavijev diskurs mnoštva „paklova“, pa čak i zaplet koji počiva na birokratskoj grešci, onako kako ih je autor zamislio, bez ikakvih intervencija. Pa čak je i to urađeno na ne baš najsrećniji način.

Narativ o ubici Vernonu Rejndeju, koji se nakon smrti vraća, u telu Drim Von, da bi osvetio svoju smrt je banalan, ne najsjajnije zamišljen, neadekvatno realizovan, a tokom cele priče deluje kao suvišan i nasino „uguran“ u priču. Rejndejevo bivstvovanje kao krvoloka pre smrti je gotovo apsurdno. Ali nikako filozofski, ili umetnički apsurdno, kako to umeju da budu epizode Dilana Doga. Njegovo ponašanje jednostavno ne odgovara svetu dela u kojem se nalazi.

Deo priče koji se odvija u jednom od „paklova“, iako ne donosi ništa novo ili drugačije u odnosu na Sklavija, deluje za nijansu kvalitetnije. Istini za volju, taj kvalitet se ogleda isključivo u konstrukciji samog pakla, bez ikakvog uticaja na kvalitet celokupnog narativa. Pakao koji posećuje Drim, i Dilan, je jedan od onih „paklova“ koji se približavaju onome što ne postoji – raju. Likovi koji prave društvo junacima ove priče su interesantni, iako im nije poklonjeno suviše pažnje. Sam pakao je zamišljen veoma melanholično i pomalo tužno, pa upotreba poezije Artura Remboa i Dilana Tomasa upotpunjuje doživljaj.

Možda najkvalitetniji, a svakako najupečatljiviji, element ove epizode su predstavnici Reda u „paklovima“, Pištolj i Oko, koji krase i, stanovski kvalitetnu, naslovnicu. Iako je njihova uloga u priči gotovo zanemarljiva, njihovi dijalozi su vrcavi, interesantni, odišu jednom dozom kvalitetnog i prigodnog humora.


Što se crteža tiče, Pikato diže kvalitet ovoj epizodi. Ipak, i njegovo crtanje odražava stanje stvari u celoj priči. Crteži dela priče koji se odvijaju u „ovozemaljskom“ Londonu su siroviji, grublji, oštrijih crta, i u pojedinim tablama neubedljivi. Prikaz paklenog Londona je pak na zavidnom umetničkom nivo. Pikato se u tim momentima oslobodio, pomalo razlio inače jasne linije, uneo jednu dozu „zamagljenosti“, te tako verno dočarao ideju poetičnog i melanholičnog pakla. U svakom slučaju, crtež izuzetno kvalitetniji od narativa.

„Dva života Drim“ je priča koja može poslužiti kao školski primer neinspirativnog pristupa korišćenju postojećih elemenata mitologije. Upotrebiti kvalitetan element samo zbog njegovog kvaliteta, njegove privlačnosti, bez ikakve ideje koja stoji iza te upotrebe, nikako nije recept za stvaranje kvalitetnih, pa čak ni osrednjih, epizoda.

Naprijed

DD VEC 13 Mudrost mrtvih

DD VEC 15 Na talasima sećanja

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • acestroke

    Ukupna ocjena 54%

    4, 4, 7, 9

    Meh, prosjecno.  Prica je 'preposterous', ima elemente epizoda "Dok Grad Spava", "Tama", itd.  Lijepo je vidjeti one likove iz epizode "Pakli" ponovo, oni me uvijek prilicno zabave.  Ali ovo sranje u ovoj prici, i kako onaj ubica uzima tijelo ove mlade Drim da bi se osvijetio nekim ljudima koji su mu sudili, je stvarno glupo uradjeno i zamisljeno.  Tipicni Ruju.  Picato je dobar, Ruju je ocajan, ali naslovnica je super.  Bravno Stano.

     

    23.11.2021
    04:21:00 sati
    acestroke
    uredi
  • Spock

    Ukupna ocjena 63%

    4, 6, 8, 9

    Uh, koliko prijevod može izmjeniti ukupan dojam. Za primjer ću uzeti drugu vinjetu u recenziji, gdje u Ludensovom primjerku ide tekst:

    "Hej, vidiš li svjetlo?" i "Naravno, kolega. I znam što to znači."

     

    Sad usporedite ovu bezidejnost s urnebesnim prijevodom u VČ izdanju iz recenzije! U pitanju je tek jedna sličica, ali jasno je da preozbiljan i preobičan Ludensov prijevod vodi čitatelja u krivom smjeru - onom ozbiljnom. U slučaju VČ izdanja jasno je da Ruju pokušava biti duhovit po uzoru na Sclavija, što i ne krije s obzirom da koristi Scalvijeve likove i ideje.

     

    S druge strane, u Ludensovom izdanju stoji da Dream odlazi u limb, a ne u neku vrstu birokratskog pakla za "djevojke iz internata", kako je u VČ izdanju.

    Situacija je i u ovom slučaju ista; limb je ozbiljan, a nivo za djevojke iz internata duhovit. S obzirom na prikazano u stripu bolje odgovara da je taj svijet neki limb, ali ako gledam ovu priču kao ozbiljnu onda mogu samo napisati: Ruju, kao Ruju! Bolje izbjeći i uzeti nešto vrijedno pažnje za čitati!

     

    Piccatta volim čak i kada je očigledno da su njegovi najbolji radovi prošlo vrijeme. Lijepo dočarava razliku između limba i stvarnosti, a Stano daje još jednu naslovnicu s idealno pogođenom temom.

    23.11.2021
    21:12:00 sati
    Spock
    uredi
  • Hercule Poirot

    Ukupna ocjena 55%

    3, 3, 9, 10

    Ni lijep crtež, ni efektna naslovnica ne mogu prikazati ili sakriti što se nalazi u sadržaju. 

    27.11.2021
    13:19:00 sati
    Hercule Poirot
    uredi

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Crna ljubav
    Kod: DDJP DRKW 8
    Ocjena: 76%
    Vrijeme: 27.11.2021. 19:48:00
    Autor: Koresh
    Broj komentara: 1
    Broj pogleda: 481
  • Korijeni
    Kod: ZG KRJNUB 1/6
    Ocjena: 82%
    Vrijeme: 25.11.2021. 0:11:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 9
    Broj pogleda: 1571
  • Dva života Drim
    Kod: DD VEC 14
    Ocjena: 72%
    Vrijeme: 23.11.2021. 0:36:00
    Autor: -Dule-
    Broj komentara: 3
    Broj pogleda: 1119
  • Smrt filmske zvijezde
    Kod: NR LIB 4a
    Ocjena: 57%
    Vrijeme: 21.11.2021. 0:16:00
    Autor: Hercule Poirot
    Broj komentara: 11
    Broj pogleda: 1673
  • Mikijeve najluđe avanture
    Kod: MIMA GLE 2
    Ocjena: 82%
    Vrijeme: 19.11.2021. 0:12:00
    Autor: Lord Vader89
    Broj komentara: 1
    Broj pogleda: 1124

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Žrtve i krvnici
    Kod: NN LIB 71c
    Ocjena: 96%
    Vrijeme: 9.11.2021. 0:20:00
    Autor: Jerry Krause
    Broj komentara: 1
    Broj pogleda: 2271
  • Crne suze
    Kod: ZG LU 321
    Ocjena: 34%
    Vrijeme: 3.11.2021. 0:10:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 11
    Broj pogleda: 2246
  • Povratak u kuću strave
    Kod: ZG LUSP 41
    Ocjena: 36%
    Vrijeme: 12.10.2021. 1:13:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 12
    Broj pogleda: 2237
  • Vigilanti
    Kod: ZG LU 316/317
    Ocjena: 41%
    Vrijeme: 28.10.2021. 0:17:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 8
    Broj pogleda: 2005
  • Oči sudbine
    Kod: ZG PRIDA 1
    Ocjena: 80%
    Vrijeme: 2.10.2021. 8:38:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 10
    Broj pogleda: 1997

Aukcije

Forum