Mater Dolorosa

Dylan Dog

DD VEC 152 | 94 str.

Mater Dolorosa je naziv broda kojim plovi Dylan u paralelnoj vremenskoj liniji, a na kojem se za njegovu dušu odvija najvažnija bitka – majka mu Morgana pokušava se oduprijeti Majkisvihbolestiistrahova. U toj dramatičnoj sceni Dylan određuje najbitniju karakternu crtu koja će ga pratiti svo vrijeme uz nas, te ga poistovjetiti sa svojim čitateljima: paradoksalno ali istinito, suprotnosti se ne isključuju jer je Svijet u kome smo rođeni stvoren da bude polarizovan u svakom pogledu.

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 88%

Priča 8

Scenarij 8

Crtež 10

Naslovnica 10

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 86%

P*8

S*7

C*9

N*9

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Mater Dolorosa
    DD LU 188
  • Majke i očevi
    DD VCSP 1
  • Mater Dolorosa
    DD VEC 152

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • Mater Dolorosa
    DD SR 361

ZANIMLJIVOSTI

  • Vjerni Oče, prikazujemo ti Prežalosno i Bezgrešno srce Marijino koje je patilo radi naših grijeha! Oče, milost da se po Njenoj Boli oslobodimo duha zlog i svih njegovih zavođenja! Na čast Boli Marijinih po Šimunu prorečenih!
  • Vjerni Oče, prikazujemo ti Prežalosno i Bezgrešno srce Marijino koje je patilo radi naših grijeha! Oče, milost da se po Njenoj Boli oslobodimo duha zlog i svih njegovih zavođenja! Na čast Marijine Boli radi bijega u Egipat!
  • Vjerni Oče, prikazujemo ti Prežalosno i Bezgrešno srce Marijino koje je patilo radi naših grijeha! Oče, milost da se po Njenoj Boli oslobodimo duha zlog i svih njegovih zavođenja! Na čast Marijine Boli kada je Isusa na Križnom putu srela!
  • Vjerni Oče, prikazujemo ti Prežalosno i Bezgrešno srce Marijino koje je patilo radi naših grijeha! Oče, milost da se po Njenoj Boli oslobodimo duha zlog i svih njegovih zavođenja! Na čast Marijinih Boli pod Križem pretrpljenih!
  • Vjerni Oče, prikazujemo ti Prežalosno i Bezgrešno srce Marijino koje je patilo radi naših grijeha! Oče, milost da se po Njenoj Boli oslobodimo duha zlog i svih njegovih zavođenja! Na čast Velike Marijine Boli kad je mrtvo Isusovo Tijelo u svoje krilo primila!
  • Vjerni Oče, prikazujemo ti Prežalosno i Bezgrešno srce Marijino koje je patilo radi naših grijeha! Oče, milost da se po Njenoj Boli oslobodimo duha zlog i svih njegovih zavođenja! Na čast najveće Marijine Boli kad je Isusovo mrtvo Tijelo do groba pratila!
    Oče naš, Zdravo Marijo, Slava Ocu.
  • Mater dolorosa je 361.broj redovne serije Dylan Dog. U Italiji je izdat 29.09.2016.godine, kao jubilarac povodom 30 godina serijala.
  • Prema skromnom mišljenju autora ove recenzije, gigantske religiozne konotacije naziva ove priče nisu mogle biti izbjegnute, pa je gornja molitva usmjerena onima koji su zaboravili na svoj Put, a ne onima koji za taj Put i ne znadoše.
  • Srbijanski izdavač Veseli Četvrtak 3.oktobra 2019.godine štampa ovaj broj kao 152.u redovnoj seriji. Ludens ovaj broj štampa kao 188. u redovnoj seriji, 2.decembra 2021.godine. Kapitalno izdanje VČ „Majke i očevi“, koje između ostalog sadrži i ovu epizodu, odštampano je 17.08.2018.godine, po uzoru na talijansko HC izdanje ove priče, od 30.03.2017.godine (BAO Publishing).
  • Mater dolorosa je 8.samostalni rad Roberta Recchionija na „redovnom“ Dylanu, dok je Gigiju Cavenagu ovo premijera na serijalu. Od 363.broja ovaj slikar preuzima rad na DD naslovnicama od dugogodišnjeg člana DD tima, Angela Stana.
  • Marco Mastrazzo (ne)uspješno crta naslovnice prekookeanskih izdanja ove priče.
  • Priča predstavlja svojevrstan omaž serijalu i zaokružuje sagu o porijeklu glavnog junaka.
  • Iako nedorečenost uglavnom krasi najbolje epizode u serijalu o istraživaču noćnih mora, čitaoci će biti uskraćeni egzaktnim dispozicijama ovog broja – priča se završava onako kako se završava i jubilarni 100.broj (Priča o Dylanu Dogu), na otvorenom moru brod nastavlja svoj put, što ujedno znači i da je po n-ti put čitaocima servirano dvoumlje i slobodan prevod zaključaka.
  • Strip je prosto nakrcan slikarskim remek-djelima i praktično izgleda kao katalog širokog raspona ljudskih raspoloženja: od muke, patnje, boli i uživanja do sreće, radosti i slobode. No, nasuprot velikoj većini Bonellijevih stripova, u ovom slučaju crtež ne nadopunjuje priče, već kist, boja i oblici paralelno, u posebnom, jasno vidljivom sloju vrše preispitivanje ličnosti na svoj način.
  • Definicije pojmova na početku teksta prekopirane su sa ove stranice.

Šta je to, zapravo, percepcija? Prema definiciji, percepcija ili opažanje jest proces kojim mozak organizuje podatke dospjele iz raznih osjetila i tumači ih tvoreći smislenu cjelinu. Ona, na primjer, omogućava da se razne mrlje boja vide kao određeni predmet, da se mnoštvo zvukova čuje kao govor, spoj slatkoga, kiseloga i ostalih okusa okusi kao određeno jelo itd. Percepcija je aktivnost organizma, proces organiziranja, integriranja, i tumačenja osjetilnih informacija koji omogućuje upoznavanje i prepoznavanje značenja predmeta, pojava i događaja u čovjekovoj okolini. Ona je svojevrstan „subjektivni odraz objektivne stvarnosti”.

Kad već znamo šta je percepcija, da se podsjetimo i šta je to emocija: to su kratkotrajni subjektivni, fiziološki i funkcionalni izražajni fenomeni koji usklađuju reakcije prilagodbe na važne događaje u našemu životu. Emocija je definirana kao epizoda međusobno povezanih, sinkroniziranih promjena u stanjima svih ili većine podsustava organizma kao odgovor na procjenu vanjskog ili unutarnjeg stimulativnog događaja kao relevantnog za glavne probleme organizma. Emocije organiziraju i usklađuju četiri međusobno povezana aspekta iskustva: fiziološka pripremljenost, koja predstavlja način na koji se naše tijelo fizički mobilizira kako bi udovoljilo situacijskim uvjetima, ekspresija emocija, koja se odnosi na način na koji izražavamo svoje emotivno iskustvo okolini, osjećaji, koji se odnose na subjektivni doživljaj emocionalnog iskustva, te funkcije emocija koje se odnose na ono što želimo postići u određenom trenutku. Emocija je teorijski konstrukt koji se ne može izravno promatrati, te se o postojanju emocija može zaključiti na osnovu brojnih vanjskih pokazatelja unutarnjih procesa. Emocije se promatraju kao odgovori na niz komponenti, a te komponente su: kognitivna, osjećajna, motivacijska, motorna te somatska komponenta.

Dakle, s ozbiljnim životnim dobom došla je i neizostavna potreba da se na najozbiljniji mogući način posvetimo svakoj sitnici koja je izazvala našu reakciju, bez obzira kakvog karaktera ili smisla ona bila – što je direktni rezultat gore objašnjenih pojmova, a bez kojih je potpuno pogrešno i praktično nemoguće posmatrati ovu epizodu.

Bez spominjanja bunara ili tunela u kojem se omiljeni serijal o Dylanu Dog našao u proteklim godinama, osvrnuti se na Mater Dolorosu nije nimalo lak posao, i u samoj toj konstataciji leži poenta: ako se neko i dalje pita, ovaj broj mu je odgovor – da, Dylanov serijal je potpuna, suha komercijala, ali komercijala koja je dovedena na vrhunac svoje svrsishodnosti. Međutim, Mater Dolorosa nikako nije štivo kojim se zatvaraju ili podvlače neka poglavlja, ili nedajbože sam serijal.

Svrstavanje Dylana u komercijalu nije pogled preko ramena i alibi za njegovo dosadašnje proputovanje. Naprotiv, u vremenu koje pokušava da proždre našu osobenost i individualizam uniformiše kao kužnost, nusprodukt liberalnog načina razmišljanja, prirodno je očekivati da poneka epizoda o našem omiljenom derištu iz Londona jednostavno bljesne, odskoči od ustaljenih šablona i razbudi horde razočaranih dilanoljubaca.

„Dylana su načinili bespomoćnim i dotjerali ga do zida sa svojim eksperimentima. Vrijeme se promijenilo, vrijeme je promijenilo i junaka, s tim da su ostali samo njegovi strahovi. Ogoljeni, gorki, ružni i strašni, svi osim jednog. Straha od nepripadanja. Svatko od nas podsvjesno želi pripadnost. Dylan želi da zna svoje majku i oca, on ne želi da bude sam, iako se (kao i svako od nas) trudi da na sva zvona oglasi kako je slobodan, neograničen i neraspoređen“, izrekla bi jedna nestvarna osoba.
„Da, ali ova polarizacija figure majke nije isključiva. Personifikacija bolesti u obliku Mater Morbi i personifikacija majčinstva u liku Morgane savršeno dotjeruje predstavu o tome kako Dylanov um funkcioniše – no jedna drugu ne mogu isključiti, jer to Dylan ne želi“, odgovoriće neko drugi sa cigaretom u jednoj i pivskom kriglom u drugoj ruci.

Iz tog ugla, ova priča bi se mogla posmatrati kao direktan nastavak vremenske linije u trenutku kada u #100 Priči o Dylan Dogu na brodu izbije famozna pobuna zbog nerazumijevanja genija Dylanovog oca, što kasnije vodi u razdvajanje ličnosti, stvaranje Abraxasa i sklanjanje Dylana u sirotište. Drugim riječima, narativni diskontiunitet u ovoj sagi jeste zaokružen ovom epizodom, ali vrata nisu potpuno zamandaljena.

Ne računajući na mogućnost da će se površni nemači pojma o Dylanu Dog sami dovesti do besmisla prekopavajući po njegovim grobovima i grobljima i upasti u zamku da otpočnu još jednu bitku Objektivno vs Subjektivno, tvrdim da je ovo sjajna epizoda i to uopšte ne poredeći ju sa periodom u kojem je nastala. Jasno je da je riječ o jubileju i da su SBE donekle naučili lekciju nakon nedobrih jubilaraca u serijalima poput Martija Misterije, ali lično nisam očekivao da će ovaj broj biti ovako kvalitetan. Sama postavka priče savršena je, gdje se iz ničega pojavljuje Mater Dolorosa, brod koji kao simbol spasenja – u najuzvišenijem tonu – donosi ono što nam svima svakako treba, i vraća nas u mučnu scenu žrtvovanja Dylanovih roditelja, koja se još jednom podvlači kao najbitniji momenat u njegovom životu kakvog znamo. Dalje ćemo prisustvovati okršaju epskih razmjera u okviru kompletnog serijala, gdje dvije najznačajnije osobnosti glavnog junaka biju boj za njegovu dušu. Očito se insistira na polarizaciji, dualizmu, ali koji je zbog specifičnosti samog Dylanovog lika i njegovih slojevitih i komplikovanih psihoza sveden na vrlo očit i lako probavljiv nivo. Miješanje vremenskih linija u naraciji nisu tako česte u epizodama o istraživaču noćnih mora, ali kada se dese – onda su dovedene do skoro pa savršenstva u literarnom smislu. Svi elementi u postavci fabule plutaju u toj šerpi, i onda ih u pravom trenutku autor izvlači i ispravno koristi. Tako se u ovom slučaju scenarist hvata za Ghosta u trenutku kada je potrebno objasniti strah od gubitka najljepših sjećanja vezanih za Moonlight, a koja su opet toliko važna psihopati Dylanu da je spreman skočiti u vodu i izgubiti život: jer kakvog smisla ima život ako se nemamo čega sjećati? A opet podvlačim, to je samo jedan primjer kako je Recchioni savršeno poslagao kockice ne zalazeći u teritorij otkrivanja nekih novih Dylanovih psihotičkih oštećenja.

Imamo pravo strahovati da je ovaj broj jedna vrsta ispunjene narudžbe čitatelja. Sve liči na jedno kvalitetno ispunjeno obećanje i odšljakanu narudžbu, gdje je autor ciljano krenuo u zaključenje dijela priče. Na jednostavan, romantičan ali prije svega originalan način Recchioni reže repove koji vise nad momentom razdvajanja ličnosti njegovog oca i žrtvovanja majke. Ali kako iz ovog momenta u našoj, realnoj vremenskoj liniji posmatrati ovu epizodu ako znamo da se njome od serijala oprostio prvo Stano, a sada znamo da je ona i najbolje Recchionijevo djelo, najbolji broj sada već bivšeg šefa DD tima? Da li je on svjesno stvorio vrhunac svog opusa na baš ovaj način, potencirajući pojam spasenja kao jedinog mogućeg ishoda u svim bitkama koje postoje, koje su postojale i koje će postojati?

Ne želim gubiti vrijeme na analizi crteža. Zapravo, ovdje se ne radi o crtežu, nego o pravom malom slikarskom remek-djelu. Svaka vinjeta pažljivo oslikava hrpu emocija, a najviše podvlači intenzitet boli u iskrivljenim grimasama likova. Ti likovi u vinjetama su u boli, svi su izmučeni...i kroz tu silnu emociju boli naziru se konture životne radosti. Kako je brod koji donosi zlo u svojoj utrobi i samu Mater Morbi sačinjen od kostiju, a jarboli mu pojedreni krikovima grešnika direktno iz pakla – tako je i pragmatični John Ghost (spasilac Dylanov i neprijatelj mu) obučen u najskuplje zlatno odijelo, nonšalantno maše rukama dok ga drugi brane, hedonist je, ali je Dylanova (naglašena) sušta suprotnost. Svaki gest i krik Morganin prati dramatičniji pokret i vrisak Majke svih bolesti, svaki grč na licu otrovane Dylanove majke paralelno izvlači luđački osmijeh i slavodobitni usklik MaterMorbi... a tek neke od grandioznih slika/prikaza paklenih muka, talasa, ronjenja i krvarenja! Ipak je ljepota u oku posmatrača, i to je jedan od prerogativa slobode. Dovoljno je lijepo da otvori mogućnost svakom oku da uživa na svoj način i prepozna ono što mu ispliva iz duše. Valjda se to zove umjetnost.

Ovo možda nije perjanica Dylanovog života, ovaj broj, ali je toliko snažna rika pisca i njegovog stvoritelja, da se mora uzeti za ozbiljno. Možda ovo nisu momenti koji će većinu oduševiti, ali se mora odati priznanje kako je urađeno. Na nivou metafore, višeslojno, paralelne vremenske linije koje veže jedna nit, prošlost, sadašnjost i budućnost strip-junaka, sve u jednom, spakovano kao praznična bombonjera.“, reći će onaj prvi bez piva u rukama, dok gasi čik u pepeljaru.


Onaj drugi će razmisliti da li da naruči još jednu kriglu i ujutro će, dok niko ne gleda, krišom otrčati u kiosk i kupiti ovaj broj. Postoji velika vjerovatnoća da će od preprodavača tražiti onu grandioznu knjižurinu od VČ (čije ime ne spominjemo), ali ja vam to nisam rekao.

Naprijed

DD VC 151 Vila „Remington“

DD LU 189 Nakon duge šutnje

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • delboj

    Ukupna ocjena 79%

    7, 7, 9, 10

    Zanimljiv crtež, više liči na slikarsko djelo nego na strip, mnogo kadrova preko cijele stranice (ili čak preko dvije), nezamislivo za nekadašnji Boneli... Priča namjerno ostaje nedorečena.

    04.06.2023
    09:16:00 sati
    delboj
    uredi
  • Ukupna ocjena 91%

    8, 9, 10, 10

    05.06.2023
    13:15:00 sati
    Alex Kross
    uredi
  • Gil-galad

    Ukupna ocjena 81%

    8, 6, 10, 9

    Sclavi je prikazivao užas svakodnevice, a Barbatova svakodnevicu užasa, što je bila jedna od najvećih promena u serijalu svojevremeno.

     

    Rrobe je, najpre kroz Mater morbi, a onda i Dolorosu, pokušao da užas predstavi kao Dylanovu bolest. S obzirom na redakcijska i ostala previranja, šta se do kraja krilo iza te zamisli, ostaje nejasno, a ova priča hrabar pokušaj da se napravi nešto drugačije. Ne čak ni do kraja uspešan, ali hrabar i vredan hvale.

     

    Cavenagovo životno delo.

    30.06.2023
    00:45:00 sati
    Gil-galad
    uredi
  • Macbeth

    Ukupna ocjena 87%

    9, 7, 10, 9

    Crtež je savršen, brutalan i mračan, boja je odlična! Sama priča je super, sviđa mi se smjer u kojem ovo sve ide (pogotovo s Bolešću kao ženom koja prati Dylana), ali mjestimice je patetika toliko užasna da mi to stvarno jako kvari dojam. Osim toga - jako, jako dobro. Naslovnica je odlična, brod izgleda vrlo moćno!

    24.08.2023
    18:42:00 sati
    Macbeth
    uredi
  • Ukupna ocjena 84%

    8, 7, 10, 9

    Priča je veoma konfuzna po mom mišljenju ali ima neku čar. John Ghostova uloga totalno mi je nejasna. Crtež je brutalan a Stanova oproštajna naslovnica veoma dobra

    30.10.2023
    23:38:00 sati
    NoddyThe
    uredi
  • Ukupna ocjena 94%

    9, 9, 10, 10

    16.07.2024
    19:14:00 sati
    Crow
    uredi

Najnovije

Vijesti

    Magazin

    Recenzije

    • Grupna terapija
      Kod: KOLORKA 264
      Ocjena: 88%
      Vrijeme: 15.7.2024. 0:15:00
      Autor: night
      Broj komentara: 4
      Broj pogleda: 977
    • Rat na pašnjacima
      Kod: TX LIB 30
      Ocjena: 92%
      Vrijeme: 12.7.2024. 23:24:00
      Autor: tex2
      Broj komentara: 5
      Broj pogleda: 1323
    • Falange crnog reda
      Kod: KOLORKA 77
      Ocjena: 80%
      Vrijeme: 10.7.2024. 21:58:00
      Autor: Salkan
      Broj komentara: 3
      Broj pogleda: 1118
    • Landersovi plaćenici
      Kod: TX SAGK 34b/35a
      Ocjena: 73%
      Vrijeme: 9.7.2024. 23:39:00
      Autor: Ivan Liverpool
      Broj komentara: 4
      Broj pogleda: 1270
    • El Shatt - Fragmenti
      Kod: ALBUM UOJPS 1
      Ocjena: 69%
      Vrijeme: 8.7.2024. 12:47:00
      Autor: Paka01
      Broj komentara: 0
      Broj pogleda: 955

    Aukcije

    Forum

    Najčitanije

    Vijesti

      Magazin

      Recenzije

      • Poltergeist!
        Kod: DD LEX 132
        Ocjena: 83%
        Vrijeme: 8.5.2024. 11:33:00
        Autor: Ivan Liverpool
        Broj komentara: 2
        Broj pogleda: 1775
      • Planina tajni
        Kod: TX ALM 3b
        Ocjena: 76%
        Vrijeme: 21.6.2024. 15:51:00
        Autor: tex2
        Broj komentara: 4
        Broj pogleda: 1728
      • Put za Serenity
        Kod: TX SAK 7
        Ocjena: 94%
        Vrijeme: 10.6.2024. 0:09:00
        Autor: Ivan Liverpool
        Broj komentara: 9
        Broj pogleda: 1718
      • Cesta
        Kod: ALBUM ORKA_SP 57
        Ocjena: 94%
        Vrijeme: 29.6.2024. 0:16:00
        Autor: paro
        Broj komentara: 3
        Broj pogleda: 1717
      • Ogrlica od žada
        Kod: NN LIB 77b
        Ocjena: 80%
        Vrijeme: 27.6.2024. 8:01:00
        Autor: Jerry Krause
        Broj komentara: 2
        Broj pogleda: 1701

      Aukcije

      Forum