Ne umreti za 24 časa

Dylan Dog

DD VEC 17 | 96 str.

Kada besan otac, koji je izgubio poslednju stvar koja mu je bila draga, to jest svog sina, izbezumljen od tuge i žalosti odluči da nađe krivca na svoj način, pritom uplićući našeg Dilana, i kada prilike za pokajanje i oproštaj nema, shvatate da je ova epizoda nešto posebno...

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 59%

Priča 5

Scenarij 6

Crtež 6

Naslovnica 8

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 61%

P*5

S*5

C*7

N*6

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • 24 sata za život
    DD LEX 106
  • Ne umreti za 24 časa
    DD VEC 17

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • 24 ore per non morire
    DD SR 226

ZANIMLJIVOSTI

  • Početak epizode je veoma sličan sa epizodom DD #103 "Demoni"
  • Na strani 40 nalazi se hotel sa imenom „Lothlorien“, a isti taj naziv nosi i šuma iz knjige Gospodar Prstenova „Družina prstena“
  • Zapaljeni auto sa naslovne strane je isti kao i u Nicku Raideru #1 iz juna 1998. godine.
  • Originalno italijansko izdanje izašlo je 2005 godine

Jedna od boljih epizoda Dilana u skorije vreme, što se Veselog Četvrtka tiče. Priča počinje sasvim naivno, kada Dilan odlazi da pokupi određenu svotu novca koju je neki matori senilni starac odlučio da mu pokloni, shvata da se upleo u nešto što će ga možda najzad dokusuriti i doći mu glave. Starac Harold Baret koji je izgubio sina Tomasa, upliće na nemilosrdan način dvojicu ljudi od kojih je jedan sigurno ubica, na tako surov način, znajući da će čisto srce naći put kroz brojne zamke i dokazati svoju nevinost.

Iako u početku to izgleda veoma okrutno, posle određenog broja strana shvatamo da je on uspeo na veoma dovitljiv i neočekivan način da uhvati pravog ubicu.

Da li je Dilan opet počeo da ubija nesvesno ili je ovoga puta zaista nevin?

Kada im na lukav način ubaci otrov u krvotok dobijamo dva usplahirena mladića koja će na pošten ili nepošten način, učiniti sve da prežive jedan dan, koliko im je i vremena ostalo dok ih otrov ne ubije.

Možda i najzanimljivije u ovoj priči je ponašanje Dilana i njegov odnos prema radu, to jest, rešavanju zagonetke. Pošto je pod pritiskom, ne može razmišljati kako valja i retko ostaje pribran. Tokom čitave epizode nervoza raste sve više dok na kraju ne dobijemo pravu eksploziju emocija, te neočekivanih situacija. Pre nego što uđemo dublje u opis ove epizode da se vratimo na to kako je Dilan dospeo u ovu situaciju. Pogađajte tri puta.. Da, razlog njegovog uplitanja u ovu priču je verovali ili ne, žena. Ljubomora i zločin iz strasti terete Dilana, dok drugog lika u ovu priču upliću sumnjive radnje oko firme koja se bavi mutnim poslovima.

Starac njima dvojici daje zagonetku koju moraju rešiti kako bi doši do protivotrova, koji im je sada preko potreban. Priča je puna obrta i interesantnih scena koje vas drže napete tokom cele priče. Uz više nego solidan crtež Daniele-a Bigliardo-a koji dodaje bolji doživljaj svakoj situaciji, dobijamo još jači efekat same priče. Lica likova su dosta dobro nacrtana i donekle verno prikazuju stanja u kome se likovi nalaze.

Sada se naravno pitate, šta tu ima „nadrealnog“, stvar koja se sreće u svakoj Dilanovoj epizodi. Kako bi Dilan rešio zagonetku, dolazi u susret sa duhovima dotične porodice, i u trenucima bunila dobija se osećaj kao da vreme staje i kada na trenutak pomislite da je sve gotovo, dešava se taj kataklizmični obrt, koji vas ostavlja bez daha.

Naravno, daleko od toga da je ovaj obrt nešto preterano fantastičan, ali pruža dobar ugođaj i mislim da će zadovoljiti većinu čitalaca. Ne trebate naravno ni očekivati ništa specijalno od ove epizode, jer pored toliko fantastičnih Dilana, ne bi bilo fer predstavljati ovu epizodu kao odličnu. Kraj nije zbrzan i odrađen je vrhunski, pogotovo zbog finalnog neočekivanog obrta koji vas ostavlja zatečene. Epizoda koja je izuzetno zanimljiva, ali koja je ipak mogla biti malo bolja, ipak je vredna vaše pažnje, i da će, ako maltene ništa drugo, vratiti onaj stari dobar osećaj čitanja stripova.

Naprijed

DD VEC 15 Na talasima sećanja

DD VEC 18 Ubilački instinkt

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • Ferri

    Ukupna ocjena 80%

    8, 8, 8, 8

    17.11.2009
    05:45:00 sati
    Ferri
    uredi
  • Solid Snake

    Ukupna ocjena 87%

    9, 9, 8, 9

    Meni se dopao.
    17.11.2009
    14:17:00 sati
    Solid Snake
    uredi
  • hua

    Ukupna ocjena 61%

    6, 6, 6, 7

    Nije to Dilan Dog... Akcija glupa, glupi triler... ma...
    19.11.2009
    23:30:00 sati
    hua
    uredi
  • Aco

    Ukupna ocjena 49%

    4, 5, 6, 4

    Kao što je i kolega hua primjetio ,ovo uopće nije Dylan Dog, već nekakav akcioni triler koji bi više odgovarao npr. NIck Rideru. Nema ni horrora, osim ako se pod tim ne podrazumijeva razgovor Dylana i mrtvaca u snu. Kraj je pokušao biti spektakularan i zanimljiv, sli sve skupa je neuvjerljivo.. Bigliardo je odlučio skidati Brindisija, ali to mu ne uspijeva baš najsjajnije.KOrektan crtež, ali bez duše.Naslovnica je klasično odrađivanje posla i ništa više .Loše.
    23.11.2009
    22:29:00 sati
    Aco
    uredi
  • Barker

    Ukupna ocjena 32%

    2, 2, 5, 5

    jos jedno smece "legendarnog" tandema :/ bolje bi mu pristajao naslov "ne umreti od dosade za 24 minuta citajuci ovaj strip". pa koga je jos briga za jedan bedni krimic, a cak i dobitni momenat otrovanog junaka ovaj krelac nije znao da upotrebi. ovako ispada da je chiavi je u demonima prosto razbio na istu temu (ok, tu je i casertano opasno pomogao).
    30.11.2009
    23:24:00 sati
    Barker
    uredi
  • bonjovi4ever

    Ukupna ocjena 36%

    3, 1, 6, 6

    Bogami, veću glupost nisam dugo vremena kod Dylana pročitao. Ak Ruju spada u kategoriju lošijeg scenarista, kamo bi tek ovog de Narda trebalo smjestiti?
    01.12.2009
    23:33:00 sati
    bonjovi4ever
    uredi
  • Ukupna ocjena 24%

    2, 2, 3, 3

    22.12.2009
    21:08:00 sati
    Baka Bandit
    uredi
  • kiky

    Ukupna ocjena 32%

    3, 3, 3, 5

    Trećerazredni sterilni krimić, sa nadnaravnim elementima, te hrpicom dosadno predvidljivih, sasvim očekivanih obrata u totalno bezveznoj završnici... dodatno unakaženih "drvenim" Bigliardovim crtežom.

    26.12.2009
    16:24:00 sati
    kiky
    uredi
  • PJ24MKD

    Ukupna ocjena 70%

    7, 7, 7, 7

    Prosecno.

    28.12.2009
    13:33:00 sati
    PJ24MKD
    uredi
  • Markos

    Ukupna ocjena 50%

    5, 5, 5, 5

    Loše, sterilno, nepotrebno. Zaboraviti.

    30.12.2009
    12:22:00 sati
    Markos
    uredi
  • Wicked

    Ukupna ocjena 38%

    3, 2, 6, 5

    Prosto je neverovatno da posle episode “Na talasima secanja”, u ovako kratkom vremenskom razdoblju dobijemo jos jednu krimi pricu. Kao ni tamo, ni ovde nema ni trunke horora. Radnja ove price je previse monotona i predvidljiva, dok kraj nema veze sa zivotom. Bigliardo onako, ni dobro ni lose.

    11.01.2010
    16:45:00 sati
    Wicked
    uredi
  • wesskowaz

    Ukupna ocjena 44%

    4, 4, 5, 5

    Srednjak.

    13.01.2010
    22:46:00 sati
    wesskowaz
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    06.02.2010
    01:51:00 sati
    pocasni
    uredi
  • alanford

    Ukupna ocjena 53%

    5, 4, 6, 8

    Loše...

    02.08.2010
    09:12:00 sati
    alanford
    uredi
  • Guzonjin sin

    Ukupna ocjena 67%

    5, 8, 7, 7

    10.03.2011
    23:23:00 sati
    Guzonjin sin
    uredi
  • writer

    Ukupna ocjena 76%

    8, 7, 8, 7

    OK epizoda.

    17.06.2011
    00:17:00 sati
    writer
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 41%

    2, 1, 9, 5

    Ja stvarno više ne znan koga ovaj De Nardo zajebava? Inače, najgori scenarist Dylana je sad pao na još niže grane (ako je to uopće moguće) jer ova epizoda uopće nema smisla zbog onog pisma Dylanu na kraju. Znači, stari je zna tko je ubojica i umjesto da odma ubije otrovom onog kretena i vidi njegovu smrt preko onog monitora on ide praviti neke igrice i uplićati Dylana bez razloga u sve to? Jedino ako nije ostavio identična pisma za obojicu što bi stvarno bilo glupo. Jedino moguće obrazloženje je - stari je vidovnjak! Zna je sve unaprid kako će se dogoditi. LoL. Crtež je dobar, a Stano je bio toliko inspiriran kad je pročita ovu bljuvotinu, baš se vidi.

    20.10.2011
    12:09:00 sati
    mpavin
    uredi
  • Oki

    Ukupna ocjena 60%

    7, 4, 8, 3

    Po radnji nije Dylan Dog...inače dobra ideja za priču,ali katastrofalno realizirana... Crtež dobar, naslovnica loša.
    09.11.2011
    22:32:00 sati
    Oki
    uredi
  • Ukupna ocjena 91%

    9, 9, 10, 7

    Baš mi se dopalo što je nekako netipična epizoda, crtež odličan i neki kadrovi su stvarno genijalni, naročito scene pesničenja mi se sviđaju haha.

    16.07.2012
    16:30:00 sati
    ledenastena
    uredi
  • acestroke

    Ukupna ocjena 62%

    6, 5, 7, 8

    Pocetak dobra, sredina je ok, dok je kraj veoma konfuzan, zbunljiv, a bogami i glup.  Veza izmedju Dylana i one Roxane nikad nije objasnjena, ni kakvu ulogu onaj plavi igra... svidjaju mi se one scene kad Dylan sanja ili halucinira sta se u stvari desilo u onom vozu kad je tip ubijen, ali kraj mi stvarno djeluje bezvezno.  Pojma nemam ko, sta, kako, kada i zasto, tako da bi mi bilo bolje da sam procito samo prvu polovicu ove epizode, i onda prestao, ostao bi mi bolji utisak u ustima.  Crtez je dobar, naslovnica takodje.  Problem je u scenariju i prici.

    08.09.2012
    17:41:00 sati
    acestroke
    uredi
  • Ukupna ocjena 68%

    7, 7, 6, 8

    Meni je dobar.Crtež tak-tak,al inače ima nekog zapleta.

    29.01.2013
    23:06:00 sati
    Patrix
    uredi
  • Villain

    Ukupna ocjena 62%

    5, 5, 8, 8

    pokradene ideje. Zanimljiv strip, čisto eto...

    25.10.2013
    15:17:00 sati
    Villain
    uredi
  • Tutta

    Ukupna ocjena 88%

    8, 8, 10, 10

    Steta sto nije vise vakih DD. Crtez preodlican!!!

    08.02.2014
    13:41:00 sati
    Tutta
    uredi
  • Ukupna ocjena 76%

    7, 6, 9, 10

    Onako,prica nije neki horror,mozda bi vise pristajalo Nicku Raideru,ili Juliji.Pocetak podseca na pricu Demoni,a kraj mi je zbunljiv,svidja mi se ono kada Dylan sanja sta se desilo u vozu

    27.05.2014
    13:56:00 sati
    Dylan-Forever
    uredi
  • Spock

    Ukupna ocjena 57%

    6, 3, 8, 6

    Sviđa mi se triler u Dylan Dogu, ali ovdje je u pitanju scenaristički ne baš uvjerljivo ispričana priča. Ima tu dosta nelogičnosti i ekstremno nategnutih rješenja, podudarnosti i slučajnosti. Vjerovatno je De Nardo pisao s mišlju da je ovo Dylan Dog, fantastični horor strip, pa svako rješenje može proći. Crtež više nego solidan. Naloslovnica nije neko remek djelo, ali je atraktivna.

    26.10.2016
    17:01:00 sati
    Spock
    uredi
  • allessi

    Ukupna ocjena 84%

    9, 8, 8, 9

    Solidna epizoda sa dobrim zapletom i sa još boljim završetkom.. Svidjela mi se ta napetost i neizvjesnost koja se provlači tokom cijele epizode.. Crtež je dosta dobar, bez zamjerki, naslovnica također..

    07.04.2017
    07:42:00 sati
    allessi
    uredi
  • King Warrior

    Ukupna ocjena 83%

    9, 8, 8, 8

    Po mom mišljenju još jedna fina epizoda sa De Nardovim scenarijem. Zaista je priča bila neizvjesna, bilo je teško predviditi šta će se desiti na kraju. Ono što je ostalo nedorečeno je u kakvom je u stvari bio Dylan odnosu sa Roxanne, tom dijelu je autor trebao malo više pažnje posvetiti. 

    28.09.2017
    15:41:00 sati
    King Warrior
    uredi
  • Ukupna ocjena 78%

    7, 8, 8, 9

    29.05.2019
    01:18:00 sati
    benx40
    uredi
  • Hercule Poirot

    Ukupna ocjena 29%

    2, 1, 5, 5

    Pročitati jednom. Ako se mora i toliko.

    11.09.2019
    19:53:00 sati
    Hercule Poirot
    uredi
  • prozirna senka

    Ukupna ocjena 49%

    4, 3, 7, 7

    Problem nastaje kad imamo "dilemu" da li je sina ubio dilan ili onaj drugi. Ko je od citalaca od tog momenta i pomislio da je dilan ubica? 

    01.04.2021
    03:24:00 sati
    prozirna senka
    uredi
  • Ukupna ocjena 70%

    7, 6, 8, 7

    23.04.2021
    16:59:00 sati
    Alex Kross
    uredi
  • Ukupna ocjena 61%

    7, 5, 6, 7

    21.05.2021
    19:56:00 sati
    Salkan
    uredi

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Matador
    Kod: TX LU 120/121
    Ocjena: 93%
    Vrijeme: 5.8.2021. 5:14:00
    Autor: tex2
    Broj komentara: 7
    Broj pogleda: 542
  • Opasna vrpca
    Kod: NR LIB 4b
    Ocjena: 66%
    Vrijeme: 2.8.2021. 1:29:00
    Autor: Hercule Poirot
    Broj komentara: 5
    Broj pogleda: 951
  • Vučje srce
    Kod: JDJP DRKW 14
    Ocjena: 71%
    Vrijeme: 30.7.2021. 0:39:00
    Autor: Dwayne_Looney
    Broj komentara: 1
    Broj pogleda: 956
  • Rodoljub Trevor
    Kod: KM ZS 351
    Ocjena: 52%
    Vrijeme: 27.7.2021. 0:51:00
    Autor: Hercule Poirot
    Broj komentara: 7
    Broj pogleda: 1248
  • Beskrajno sećanje
    Kod: MM LIB 79
    Ocjena: 37%
    Vrijeme: 24.7.2021. 0:19:00
    Autor: prozirna senka
    Broj komentara: 6
    Broj pogleda: 1066

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Osveta
    Kod: NN LIB 67a, b
    Ocjena: 96%
    Vrijeme: 9.5.2021. 18:55:00
    Autor: Jerry Krause
    Broj komentara: 2
    Broj pogleda: 2145
  • Uz rijeku
    Kod: ZG MX 40
    Ocjena: 62%
    Vrijeme: 15.6.2021. 1:33:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 9
    Broj pogleda: 2014
  • Očeva sablja
    Kod: KM ZS 236
    Ocjena: 85%
    Vrijeme: 7.6.2021. 1:45:00
    Autor: Hercule Poirot
    Broj komentara: 10
    Broj pogleda: 1820
  • Rodijevi otmičari
    Kod: VB LMS 728
    Ocjena: 63%
    Vrijeme: 28.5.2021. 23:06:00
    Autor: Hercule Poirot
    Broj komentara: 5
    Broj pogleda: 1660
  • Profesionalac
    Kod: KT VG 121/122
    Ocjena: 66%
    Vrijeme: 23.5.2021. 23:18:00
    Autor: Hercule Poirot
    Broj komentara: 5
    Broj pogleda: 1470

Aukcije

Forum