Nasljednici Zone sumraka

Dylan Dog

DD VEC 29 | 96 str.

U Inveraryju dani teku monotonom jednoličnošću, sve se svodi na ponavljanje jednog te istog dana za drugim. No u tijeku je također i promjena gdje postoji rizik mijenjanja nepokretne stvarnosti "Zone" zauvijek. A kad Dylan stigne tamo po treći put dočeka ga zabrinjavajuće otkriće: Inverary je postao grad duhova. Kamo su nestali njegovi stanovnici? Odgovor leži u samoj tajni postojanja, u toj tankoj granici koji razdvaja život od smrti…

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 38%

Priča 3

Scenarij 3

Crtež 4

Naslovnica 8

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 43%

P*2

S*3

C*5

N*7

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

 • Nasljednici sumraka
  DD LEX 118
 • Naslednici zone sumraka
  DD VEC 29

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

 • Gli eredi del Crepuscolo
  DD SR 238

ZANIMLJIVOSTI

Naslednici Sklavija ili…

"Kako se samo usudio?!"

To je prva, ali ne nužno i ispravna reakcija koju su mnogi imali kada su čuli da će Mikele Masijero, relativno novi scenarista Dilan Doga, raditi nastavak Sklavijeve Zone sumraka. Masijero se usudio, i to je to. Nema svetih krava, DD serijal i dalje traje, sve teme i motivi su fair game. Pitanje je samo da li je novi scenarista imao nešto vredno da kaže ovim nastavkom.

Sama Zona sumraka je pak poseban slučaj. Dok prvi deo i nije toliko neraskidivo vezan sa suštinom Dilana kao lika i kao simbola, drugi to svakako jeste. U prvom delu, Sklavi nam priča da besmrtnost nije nužno dar, i da je ništavilo ponekad bolje od neinspirativnog, jednoličnog života – rani pokušaj pripovedanja "užasa svakodnevice" koje će kasnije dovesti do savršenstva. "Povratak u Zonu sumraka" je već složenija priča. Ubacivanje Ksabarasa, Morgane/Opal, Galije i konačno, i mesmerizacija samog Dilana vezani su za sudbinu serijala. Dilan postaje živi mrtvac, u nekoj vrsti paralelnog univerzuma koji leži kraj crne rupe, i prolazi kroz praktično istovetne situacije svaki dan. Što podseća na situaciju u kojoj se našao i sam DD serijal – svakog meseca, novi monstrum, nova devojka, nova epizoda, ali se ipak ništa ne menja, priče su de fakto iste. Nezvanični treći deo serijala, "Posljednji čovjek na zemlji" podvlači tu paralelu. Svet se navodno završava u martu 2001., što je tačno vreme kada se Sklavi povukao sa serijala, mada ne zauvek. Dilan je pak preživeo smak sveta, pošto je mesmerizovan, ali nastavlja da živi u Zoni sumraka, u limbu.

U takvom narativnom okruženju, može li Masijero, poznat po tome što je kod Mister Noa doveo do ukidanja serijala, da nam kaže nešto novo? Da li se uopšte potrudio da kaže nešto, ili je, eto, samo iskoristio marketinški momenat, i napravio besmisleni i nepotrebni nastavak?

"Naslednici Zone sumraka" je nepotrebna epizoda, oko toga ne može biti diskusije. Šta je trebalo da se kaže, Sklavi je već rekao ranije. A da li je Masijero uopšte i pokušao nešto da doda, može se diskutovati.

Priča prati dva Dilana. Jedan je u nekoj verziji Invererija, mesmerizovan, živi jedan te isti dan kao inspektor lokalne policije, i ide na kontrole kod doktora Hiksa. Ali kontrole su sve češće, i mesmerizovani počinju da se pretvaraju u prah i pepeo. Drugi Dilan je, uslovno rečeno, onaj "naš", koji zbog noćnih mora o Zoni sumraka rešava da se vrati u Invereri, i nalazi da je seoce napušteno. Masijero manje ili više vešto izbegava problematičnije elemente ranijih epizoda, kao što su Ksabaras i Morgana, a koncentriše se... pa, to je problem – ne koncentriše se ni na šta konkretno do pred sam kraj epizode. "Naš" Dilan luta kroz prazan Invereri, podsećajući se svega što se na određenim mestima dešavalo ranije, i imamo utisak da je to Masijero i hteo – da podseti čitaoca na ranije, ali i bolje epizode. Efekat je pak deja vu, da smo sve to već videli, jer i jesmo. A mesmerizovani Dilan živi svoju rutinu, dok se ljudi oko njega pretvaraju u pepeo, i to je to.

Naravno, takva priča je začinjena onim što Masijero smatra onirističkim sekvencama. Da deluju šuplje i izveštačeno ne treba naglašavati; pitanje je samo da li deluju tako zato što scenarista nije imao dovoljno umeća da se izrazi kako treba, ili zato što eto bezvoljno kopira Sklavija. Obe opcije su moguće, i zavisi od toga kako rešite da shvatite i prihvatite ovu epizodu. No, o tome kasnije.

Na kraju, Masijero se opredeljuje za smrt, kao i Sklavi u prvoj epizodi (ali ne i u drugoj!), izbegavajući neprijatne dileme oko besmrtnosti kojima se recimo Paola Barbato bavi. Stanovnici Invererija nestaju jednom zauvek, biraju ništavilo umesto rutine, čak iako nisu direktno svesni tog izbora. I mesmerizovani Dilan se pretvara u prah, a "naš" se budi – sve je to valjda bio san, iako je Zona između sna i jave, Sklavi je to već ustanovio, pa se možda sve i dogodilo.

E sad, Sklavi je i sam rekao da Zona ne traje večno. Pitanja oko mesmerizovanog i "našeg" Dilana nije bilo potrebno razrešavati – obojica postoje, u nekim različitim univerzumima, odnosno pričama, i otud i oscilacije, pojavljivanje i nestajanje i likova i mesta, prelaze iz jedne priče u drugu. Ali Masijero je smatrao da nam objašnjenje treba, i ponudio nam je ideju da je mesmerizovani Dilan, odnosno jedan njegov deo, u stvari ostao u Invereriju, a veći deo Dilana se vratio u London. Ideja o dva Dilana nije nova; u "Noćnoj mori istraživača", u nekoj vrsti sna, Dilan nailazi na svoj grob, na kome piše da je rođen 1986., kada je izašao prvi broj serijala, i da je umro 1995., kada je izašao famozni broj 100. I Dilan koji vidi taj grob kaže: "Žao mi je zbog njega, ali ja sam i dalje živ". Dilana ima više, to smo shvatili. i nije bilo potrebno da nam Masijero to bukvalno i nacrta, prikazujući nam jednog od njih. No, to smo već rekli – nepotrebna epizoda. Šta god da je Masijero pokušao da nam kaže, to mu nije pošlo za rukom. Postavlja se pitanje – da li je uopšte nešto i pokušao da saopšti?

Možda.

Sve se svodi na Hiksov monolog pri kraju, kada objašnjava da je izabrao smrt za Invereri zato što je, eto, bilo potrebno da se prihvati da je "jedan ciklus završen zauvek". Ciklus? Ciklus čega? Da li to Masijero pokušava da nam kaže da je vreme kada je izašao "Povratak u Zonu sumrka" gotovo, i da to treba da prihvatimo? Epizoda se ipak zove "Naslednici Zone sumraka", i Dilan na kraju kaže da, iako Zona verovatno više ne postoji, ona nastavlja da živi u njemu. Proglašava li se to Masijero za naslednika Sklavija?

Opet, možda. Ništa u ranijim epizodama ovog scenariste nam ne pokazuje da ima takve ambicije. Navedena scena sa Hiksom bi mogla biti samo kilavo scenarističko rešenje za objašnjavanje uvek problematične ideje da su besmrtnici rešili da umru.

Da li je Masijero samo oportunista, ili je pride i ambiciozan, ostavljam vama na razmišljanje; dodao bih samo da se ovde lepo vidi koliko Monatari i Grasani, kao crtači, kroz godine ne samo da nisu napredovali, nego su i nazadovali; i da je Stano, slučajno ili namerno, pogrešio na naslovnici – u celoj epizodi se uopšte ne pojavljuje famozna Galija (koju o toliko dugo nismo videli), već Haronov jedrenjak. Ta „omaška“ je verovatno prodala više hiljada primeraka ove epizode, te ću izraziti zdravu dozu skepse da je slučajna.

U normalnim okolnostima, "Naslednici Zone sumraka" bila bi blago zanimljiv eksperiment, iako potpuno neuspeo. U godini kada se Sklavi vratio, a Barbatova radi jubilarac nazvan "Ksabaras/U ime oca", taj eksperiment je ’em neuspeo, 'em nepotreban. Ili, pravnički rečeno, Masijero svakako nije u prvom naslednom redu ni Zone sumraka, ni Sklavija.

A vala ni u drugom.

Naprijed

DD LEX 117 U sjeni vulkana

DD VEC 30 Veliko đubre

Naprijed

Recenzije čitatelja

 • GeneziS

  Ukupna ocjena 22%

  1, 3, 2, 4

  01.06.2010
  21:02:00 sati
  GeneziS
  uredi
 • Barker

  Ukupna ocjena 36%

  2, 3, 4, 9

  Ponovo nekim sticajem okolnosti ispalo je da uzmem u ruke serijal o Zoni bas kad je na red stigao i ovaj broj. Utisci o prethodnicima su i dalje odlicni. Zona je savrseni, sjajni atmosfericni horor koji se gradi na svih 96 strana. Povratak u Zonu je ulazak u "opasnu" zonu u koju Sklavi voli da nas ufura(a mi se bas i ne bunimo, naprotiv) i postaje jedan od nosecih stubova serijala. Jezivi zavrsetak u Poslednjem coveku na Zemlji samo stavlja tacku na i (ili je ipak samo brise ostavljajuci i nas da visimo u limbu ocekujuci povremene bljeskove onoga sto je nekad bilo supernova?)

  I onda se pojave naslednici. I pitanje "Kako je samo smeo?" koje se pojavilo tek nakon sto smo se uverili od kakvog je materijala sazdan Masijero. Pa se tako moje shvatanje o vrednosti necijeg potpisa popisanog na snegu i necijeg u zlatotisku samo potvrdjuje. Nazalost.

  09.06.2010
  08:23:00 sati
  Barker
  uredi
 • grofica Varga

  Ukupna ocjena 55%

  3, 3, 9, 10

  M&G su mi super, naslovnica je privlačna jedino što dilan ima neku mutavu facu. Priča i scenarij su totalno loši.

  10.08.2010
  08:59:00 sati
  grofica Varga
  uredi
 • boris84

  Ukupna ocjena 43%

  1, 1, 9, 10

  Nevjerovatno skrnavljenje Dylana u svakom smislu i obliku. Po meni, ubjedljivo najgora epizoda ikada napisana u istoriji. Ali treba jasno naglasiti, da je crtez odlican, a naslovnica je zaista perverzno mocna. Masiero je klasicni destruktivac. Malo li mu je sto je unistio Mister Noa, pa se sada okomio na Dylana. E pa nece moci, ove noci!

  02.11.2010
  00:04:00 sati
  boris84
  uredi
 • Guzonjin sin

  Ukupna ocjena 45%

  3, 2, 8, 6

  31.03.2011
  02:42:00 sati
  Guzonjin sin
  uredi
 • drogsy

  Ukupna ocjena 46%

  2, 5, 6, 7

  Nepotrebno. Još i sav onaj podsjetnik i opet ona ista scena na  početku samo dodatno kvare dojam.

  M&G su se potrudili u rangu svojih mogućnosti, no naslovnica je mutava. I mene je itekako privukla kada sam je prvi put vidio na netu, no jasno da, kad se pročita strip, da je napravljena samo da bi privukla kupce. Mada, ima vezs pričom, ali galija na njoj nema.

  06.07.2011
  18:18:00 sati
  drogsy
  uredi
 • bjelolasica

  Ukupna ocjena 10%

  1, 1, 1, 1

  Priča živa dosada. Sada znam kako je ljudima koji kažu da su jedva pročitali strip. Crtež mi je inače za 10, ali dajem 1 jer je grijeh ovaj crtež koristiti u ovakvoj smečarskoj priči.

  17.06.2012
  12:35:00 sati
  bjelolasica
  uredi
 • mpavin

  Ukupna ocjena 43%

  1, 2, 8, 10

  Priča je nepotrebna, to smo već ustvrdili. Ali je i uz to totalno besmislena, glupa i loša. Masiero dira tamo di ne bi smio, ovaj put nam je samo nabacao isprepletene scene iz dviju dimenzija i onda na kraju kad se očekiva neki smisleni kraj nije reka (ili nije moga reći) apsolutno ništa jer vjerojatno ni on sam ne zna što je htio i u što se upustio. Lipa naslovnica sa galijom, naslov epizode i M&G služe samo da poboljšaju prodaju jer sigurno su nostalgičari i povremeni čitatelji ovo kupili. M&G su ovdje čak puno bolji nego u maxi ediciji.

  28.08.2012
  09:16:00 sati
  mpavin
  uredi
 • acestroke

  Ukupna ocjena 62%

  6, 5, 7, 8

  Nije bas katastrofalno kao sto neki ovdje kazu, ali je ipak besmisleno sto se tice scenarija.  Ovo je jos jedna Dylanova epizoda u stilu 'nocne more' (Beskrajna Noc, Snovi, itd), a koliko se sjecam, treca je u ovoj Zona Sumraka trilogiji.  Ima ljepih scena, koje su haman stvorene u scenaristovoj (Masiero) glavi, i koje izgledaju totalno abstraktno (sta se ovdje upravo dogadja?  gdje je stvarnost?  gdje je san?).  Naslovnica lijepa, a M & G su tipicni (meni nikad nisu toliko smetali kao drugima).  Ipak, ne vidim zasto se ovaj serijal vraca u Zonu Sumraka, kad ni prva epizoda u Inverary-u nije bila toliko zanimljiva.  Po treci put je i vise nego sto nam treba.  Nadam se da nece biti cetvrte pojave ovog mladog gradica u Zoni Sumraka. 

  28.12.2012
  17:33:00 sati
  acestroke
  uredi
 • ede

  Ukupna ocjena 64%

  5, 6, 8, 7

  Sve gore i gore priče..crtež-istina je da su M&G nazadovali,ali kad vidim njihov stil,iz sentimentalnih razloga pretpostavljam,ne mogu da dam lošije od osmice..stalno me vraćaju u kasne 80te i legendarne Noći punog meseca

  12.11.2014
  14:14:00 sati
  ede
  uredi
 • King Warrior

  Ukupna ocjena 27%

  3, 2, 3, 3

  Totalna nebuloza od epizode, ali autora ne treba u ovom slucaju ni toliko kriviti a Sclavija glorificirati, jer nije ni Sclavi sa pricom "Povratak u Zonu sumraka" napravio bolji posao. Nadam se da je ovo zadnji put da cujemo nesto o Zoni Sumraka. 

  21.07.2017
  17:22:00 sati
  King Warrior
  uredi
 • going going

  Ukupna ocjena 61%

  4, 6, 7, 10

  Nije ovo toliko lose koliko je potpuno nepotrebno. 

  Masierova tema je Zona sumraka, a on se ne bavi Zonom sumraka, jer vidi se da nema sta da kaze vec potpuno kopira sve ono sto je Sclavi vec uradio u Povratku u Zonu sumraka samo bez hrabrosti jer nema ni Ksabarasa, ni Opal, ni Morgane. 

  A i potpuno je nepotreban nastavak posle Poslednjeg coveka na Zemlji, nema vise sta da se kaze.

  Ono objasnjenje o smrti svih stanovnika Invererija i o dvostrukom Dilanu je vrlo glupo razresenje zapetljane situacije iz koje Masiero nije umeo da se izvuce.

  Jedini nastavak Zone koji bi mogao da prodje je da se pokaze Dilanov zivot tamo (kao sto i prikazuje u samom pocetku sa onom plavusom sa kojom zivi Dilan) i da se to malo razradi na neki interesantan nacin bez ikakvog ulazenja u detalje, jer stvarno nema sta vise da se kaze. 

  Montanari i Grasini su mi neobicno prijali u ovoj epizodi iako uopste nisam ljubitelj njihovog crteza.

  Naslovna strana je teska navlakusa. Mislio sam da ce Masiero hteti da povuce neke paralele izmedju Galije i Harnovog Jedrenjaka da je to ustvari isti brod, ali nista od toga. 

  Procitati i zaboraviti. 

  26.08.2017
  18:20:00 sati
  going going
  uredi
 • allessi

  Ukupna ocjena 64%

  6, 6, 7, 7

  Kao stripofil koji je do sada pročitao tek nešto više od 60-ak Dylana, teško mi je komentirati ovu epizodu, jer od nabrojenih epizoda koje su vezane uz Zonu sumraka nisam čitao još niti jednu.. Tj. ovo mi je prva epizoda na tu temu.. I normalno da mi je podosta zbunjujuća, jer nisam upoznat niti sa likovima, a niti sa osnovnim postavkama Zone sumraka.. Ali ono što mogu reći je da je scenario loš, jer u cijeloj epizodi nikako nije jasno što je gospodin Masiero htio reći.. Možda će mi ova epizoda imati smisla nakon što pročitam i prijašnje dijelove, ali sudeći po komentarima čitatelja, čisto sumnjam.. Crtež nije loš, ali je u ovom slučaju potraćen.. Naslovnica je ok.. Ništa posebno..

  08.04.2018
  13:36:00 sati
  allessi
  uredi
 • Ukupna ocjena 42%

  2, 4, 6, 6

  25.07.2018
  13:25:00 sati
  Klanfi99
  uredi
 • Dexters

  Ukupna ocjena 28%

  2, 2, 4, 4

  Nažalost, ovo je katastrofa. Uručiti nagradu onome koji je sposoban dva puta pročitati ovu priču.

  02.01.2019
  22:34:00 sati
  Dexters
  uredi
 • Hercule Poirot

  Ukupna ocjena 41%

  2, 2, 7, 8

  Noćna mora.Ne za Dylana. Za čitatelje.

  12.09.2019
  11:29:00 sati
  Hercule Poirot
  uredi
 • Deers

  Ukupna ocjena 56%

  4, 6, 6, 8

  Dobar dio vremena dok sam čitao sam se pokušavao sjetiti drugog nastavka. Skoro sam se iznenadio kad sam vidio svoj komentar. Pri kraju se sve posložio (scenarist nam lijepo prepričao ali uz vlastiti komentar) i dao par rečenica nastavka. Par. Rečenica. Nastavka. To je ta epizoda. O gotovo ničemu.

  05.11.2019
  20:54:00 sati
  Deers
  uredi
 • acivi

  Ukupna ocjena 67%

  7, 7, 6, 7

  Bas po mom ukusu kako jedna Dylan Dog prica treba da bude. Najslabiji u svemu je mozda crtez, ali i on je jos dobar.

  17.06.2020
  15:24:00 sati
  acivi
  uredi
 • prozirna senka

  Ukupna ocjena 26%

  2, 2, 2, 8

  Potpuno bespotrebna epizoda. Ja njoj prilazim sa naucnog stanovista, ni crne rupe nisu vecne, zahvaljujuci hokingovoj radijaciji isparavaju, pa eventualno i same u dalekoj buducnosti nestaju. Otude bi i stanovnici Invererija i Dilan u njemu nasao konacnu smrt, ali i to je vec Sklavi ranije odradio. Eh...

  01.04.2021
  01:30:00 sati
  prozirna senka
  uredi
 • Ukupna ocjena 37%

  1, 1, 7, 10

  26.04.2021
  00:39:00 sati
  Alex Kross
  uredi

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

Aukcije

Forum