Naslikani košmar

Dylan Dog

DD VEC 9 | 96 str.

Prošlo je mnogo godina od misterioznog nestanka stanovitog Hyeronimusa Quaila, otkačenog umjetnika na čijim su slikama prevladavali mračni motivi poput agonije, patnje i smrti. Nedavno otkriće jedne njegove freske u gradiću Ffestinogu, nagnala je gradonačelnika Whitea da pozove Dylana Doga, koji bi kao poznati istraživač noćnih mora uvelike doprinio publicitetu. Međutim, odmah po dolasku u Wales, Dylan nailazi na niz ritualnih ubojstava, a na mjestu zločina ubojica ostavlja platna na kojima redovito bivaju oslikani žrtvini posljednji trenuci. Sve to navodi na zaključak kako se ukleti slikar ponovno vratio...

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 68%

Priča 7

Scenarij 5

Crtež 8

Naslovnica 8

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 65%

P*6

S*6

C*6

N*7

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

 • Oslikana noćna mora
  DD LEX 98
 • Naslikani košmar
  DD VEC 9

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

 • L''incubo dipinto
  DD SR 218

ZANIMLJIVOSTI

 • Debi Michelea Masiera na DD-u. Dosad je bio poznat po radovima na Mister Nou, a vjeruje se da je on uz još nekolicinu autora i više nego zaslužan zašto je Sergio Bonelli odlučio skratiti muke spomenutom dugovječnom serijalu.
 • Čudno da je već u svom debiju Masiero maknuo Dylana iz uobičajenog ambijenta (London, Groucho, Bloch...)
 • Tema priče je inspirirana kultnim hororom iz 1976., pod nazivom: „Kuća nasmijanih prozora“, od talijanskog redatelja Pupija Avatija.
 • Naslovnica ove epizode Dylana Doga je posveta „Mukama svetog Sebastijana“, konkretno, slici koju je u 15. stoljeću izradio talijanski slikar Andrea Mantegna. Nije prvi put da Angelo Stano koristi motive poznatih slika za svoje naslovnice. Na primjer, naslovnica epizode DD LU 79 „San razuma“ jednaka je „Vrisku“, Edvarda Muncha.
 • Sveti Sebastijan je kršćanski mučenik iz 3. stoljeća koji je činio brojna čuda i kojeg je rimski car Dioklecijan dao pogubiti batinjanjem nakon neuspješnog pokušaja strijeljanja.
 • Lik Hyeronimusa Quaila je očito baziran na velikom nizozemskom renesansnom slikaru Hyeronimusu Boschu.
 • U 3. vinjeti, na 18. stranici, Colin drži žigicu u lijevoj ruci, što nije slučaj kod ostalih crteža.
 • Smrt se u različitim oblicima dosad pojavljivala u sljedećim brojevima: #10, #88, #125, #135, #139, #158, #170, #190, #193. (...)
 • Epizoda je u Italiji izašla krajem 2004. godine.

Kao što znate, Smrt je česta Dylanova neprijateljica. Iako je prisutna i kod ostalih Bonellijevih stripova, ona je u DD-u prikazana kao fizička osoba u dugoj crnoj halji s kapuljačom, a u ruci drži kosu. Iz epizode u epizodu nastavlja se nadmudrivanje ova dva protivnika. Njena pojava je uvijek dojmljiva, pomalo zastrašujuća, tako da obožavam epizode u kojima se ona suprotstavlja Dylanu. Mnogo toga je već rečeno na ovu temu, ali Masiero je, u želji da nam ponudi nešto novo, povukao zanimljivu paralelu između umjetnosti i smrti. Smrt, osim što je odvratna, prokleta, izopačena i okrutna, ona je i tašta (sujetna). Voli kad je se poštuje i kada smrtnici ovjekovječuju njezin mukotrpni rad.

Ugođaj koji krasi priču je mračan kao što i priliči horor žanru. Nažalost, taj se element u novijim epizodama sve više gubi. Naime, mnogi scenaristi pretvaraju Dylana Doga u obični detektivski strip. Srećom, Masiero je izbjegao tu zamku ubacivši više scena sadističkih ubojstava tako dobro dočaranih od strane Nicole Marija koji uz to čitateljima savršeno uspijeva demonstrirati osjećaj nespokoja kojim epizoda odiše.

Ima tu i dosta mana, a tiču se scenarija i odvijanja radnje. Kao prvo, zar nije čudno to što je gradonačelnik White dizao publicitet fresci, koja bi ga direktno inkriminirala u slučaju da se otkrije njena dugo skrivana tajna? Josh, kao i freska s njegovim likom, ipak nisu bili od neke velike važnosti za radnju, tako da to pomalo djeluje kao scenaristički višak. Pošto je susret sa Smrću vrhunac epizode, može se steći dojam kako radnja ne služi svrsi te da se i bez nje (tj. bez okolišanja) moglo reći to što se htjelo (v. prvi pasos). Je li dio s navodnim povratkom ukletog slikara, gradonačelnikovim prijateljima i osveti bio prijeko potreban? Pa, u neku ruku, jest, jer to može poslužiti odvlačenju pažnje od glavnog, hm, negativca, ali i zbog prezentacije onoga o čemu se radi u epizodi. Neke bi čitatelje, pak, mogao iritirati lik Kathy Bliss, a posebno njezina kasnija uloga, koja bi, po meni, bolje pristajala svima samo ne njoj. Jedan dio zamjerki ide i raspletu jer ni ovog puta Dylan nije učinio ništa kako bi otkrio misterij, već ga je jedna lokalna budala dovela pred gotov čin i to baš kad se Masieru prohtjelo.

Unatoč svemu, smatram da je ovo pristojna priča, iako ne spada u red onih genijalnih. I što je najvažnije, lako se čita. Naslovnica je zanimljiva, također, ali bi bilo bolje da su korištene „umjetničke“ boje. :)

Naprijed

DD VEC 8 Veliki san

DD VEC 11 Nelojalna konkurencija

Naprijed

Recenzije čitatelja

 • Ukupna ocjena 59%

  7, 5, 5, 8

  Mogao je taj crtez i malo bolje da se odradi. Inace, pa recimo prosecan Dilan
  21.05.2009
  13:18:00 sati
  misa
  uredi
 • Barker

  Ukupna ocjena 65%

  5, 5, 9, 8

  Mislim da mi ovo dosad najbolja Marijeva izvedba u Dilanu. Crtez mi je savrseno legao, a asocijacije na Casertana jos vise poboljsavaju utisak. To se nemoze bas reci i za pricu, ali je svakako bolje od debilnih detektivskih/krimi gluporija kojima je Dilan zasut od nekih scenarista. Odlazak u zabaceno selo je uvek pozitivna promena, Smrt mi je oduvek bila omiljena (ne)prijateljica kod Dilana, pa cak i ovde gde saznajemo da je sujetna i da pomalo trza na umetnost :) Celinu zaokruzije Stano, nisam ni znao da je ovo posveta vec postojecoj slici, ali mi je odmah cim sam je video na sbe sajtu privukla paznju, volim kad osetim nadrealizam, a njega bas ima ovde, pogledajte prikaz okoline.
  24.05.2009
  15:27:00 sati
  Barker
  uredi
 • Spock

  Ukupna ocjena 50%

  3, 3, 9, 5

  Marijev crtež mi ovdje nije baš nešto posebno legao, za razliku od nekih drugih njegovih radova. Priča ništa posebno - prosjek. Naslovnica loša.  6 6 6 3 (53 %) 
  EDIT 17.12.2015.
  Nakon drugog čitanja, skoro 7 godina kasnije i novom Ludensovom izdanju, priča mi je puno lošija, a crtež puno bolji. Dapače, smatram da Marijev mračni crtež uvelike spašava ovu priču bez smisla. 
  28.05.2009
  15:54:00 sati
  Spock
  uredi
 • Ferri

  Ukupna ocjena 75%

  8, 7, 7, 9

  Dobar!
  08.06.2009
  08:52:00 sati
  Ferri
  uredi
 • Aco

  Ukupna ocjena 70%

  7, 7, 7, 7

  Nije loše. Volim te priče kad se Dylan makne van Londona, na selo ili u manja mjesta, ali šteta što nema Groucha jer on uvijek zeza mještane sa par dobrih fora. Recenzent nije spomenuo,ali neznam da li smo ovu restauratoricu već susreli u nekoj od prošlih epizoda.Priznajem da se ne sjećam. A eto, vidjeli smo da i Smrt ima svog omiljenog crtača, a jedan od mojih je svakako NIcola Mari mada je on daleko od dana kada je doslovno rasturao na Nathan Neveru. Primjećujem da je dosta pročistio crtež u usporedbi sa prijašnjim epizodama(npr. Phoenix) pa sad nije toliko ekstreman kao prije ali ipak je njegov rad još uvijek zadovoljavajući.  Zadovoljan sam ovom epizodom pa zato sve 7.
  08.06.2009
  10:45:00 sati
  Aco
  uredi
 • okiboki

  Ukupna ocjena 73%

  8, 7, 7, 7

  Meni se ova prica bas svidela,pogotovo kad sam je pre neki dan ponovo procitao,totalno nepredvidivo i drzi do kraja.
  11.06.2009
  14:27:00 sati
  okiboki
  uredi
 • E1 Letteri

  Ukupna ocjena 96%

  10, 9, 10, 9

  01.10.2009
  18:28:00 sati
  E1 Letteri
  uredi
 • Mhejl

  Ukupna ocjena 71%

  6, 7, 8, 8

  Priča ''Naslikani košmar'', Masijerov debi na Dilanu, je svakako epizoda koja me je prilično prijatno iznenadila. Nije to bila epizoda od koje se očekivalo mnogo toga, niti epizoda koja će dobiti finu osmicu, ali je opet lijepa, kompaktna priča sa glavom i repom. Solidni prosjek, koji nedostaje u DD serijalu. Većina epizoda su ili pravi ''tariguzi'' ili biseri, sredina je rijetka. Marijev crtež izaziva dosta podijeljenih mišljenja, ali meni je on jedan od najdražih crtača. Ovo nije njegov rad koji najviše cijenim (u stvari, to su epizodi ''Znak vampira'' i ''Poslednja karta''), ali je sasvim korektno odradio posao. Želio bih i da pohvalim Infernovu recenziju u kojoj je rečno sve što se trebalo reći, bez ikakvog rastezanja ili zbrzavanja. 

  31.01.2010
  12:56:00 sati
  Mhejl
  uredi
 • PJ24MKD

  Ukupna ocjena 76%

  7, 8, 8, 7

  Mari definitivno je jedan od najzanimljivijih Dilanovih crtaca. Ne bi ga uvrstio u omiljenih top 3 crtaca recimo, ali uvek mi je drago kad citam strip koji je on nacrtao, ima nesto posebno u ovaj njegov stil. Sva sreca da je ovde Masiero skroz solidno odradio ovu pricu, pa i pored nekoliko malih problema u scenario kojih je spomenuo Inferno u njegovoj kratkoj-i-jasnoj recenziji, ipak ovo je jedna sasvim dobra i veoma zanimljiva horor-triler epizoda koja se cita u jedan dah.

  18.12.2010
  06:46:00 sati
  PJ24MKD
  uredi
 • drogsy

  Ukupna ocjena 55%

  6, 5, 5, 7

  Zanimljiva tema, pomalo dosadna izvedba, loš Mari, kojemu likovi sve više gube ljudski izgled, i solidna naslovnica. Sve skupa - zaboravljivo.

  10.07.2011
  17:21:00 sati
  drogsy
  uredi
 • mpavin

  Ukupna ocjena 49%

  5, 5, 4, 7

  Priče u kojima Dylan odlazi u neku vukojebinu su često veoma dobre, ali ovdi to, nažalost, nije slučaj. Nakon dobrog i zagonetnog početka Masiero ne zna što će pa nam je ponudio totalno debilni kraj sa Smrću koji se nikako ne slaže s ovom epizodom i koji nema nekog velikog smisla. Bilo bi bolje da je ženska samo još jedan poremećeni ludi ubojica u nizu. (Eh da, koliko puta je uopće bilo da je Dylanova cura/klijentkinja ubojica? Opet reciklaža...) Mari je čak mrvicu bolji nego u drugim epizodama, nije za jedinicu.

  03.11.2011
  11:55:00 sati
  mpavin
  uredi
 • Ukupna ocjena 63%

  7, 4, 8, 6

  Ideja sama po sebi mi je dobra, ali je sve skupa konfuznu. Nuvjerljivo mi je, da je cura ubojica, pa još i ona smrt na kraju. Sve skupa je nekako nabacano, da se privede kraju.

  21.05.2012
  14:27:00 sati
  tekumze
  uredi
 • acestroke

  Ukupna ocjena 72%

  7, 7, 7, 9

  Puno bolje nego sto sam ocekivao, pogotovo kad sam vidio da je kombinacija Masiero & Mari.  Prica je prilicno originalna, o slikaru koji crta mrtvace i ljudi koji su na neki grozan nacin patili dok su umirali.  Mari mi nikad nije bio omiljen, ali ovdje je podnosljiv.  Naslovnica je odlicna, rijetko mi se ikad bilo koja Stanova ne svidja.  I pojava Smrti na kraju epizode je super scena; meni je Smrt kao lik i Dylanov protivnik jedan od omiljenih likova u ovom serijalu, jos od epizoda Iza Ogledala i S Druge Strane Smrti.  Odlican kraj price, pogotovo zadnja stranica i vinjeta (Smrt: "Slatki snovi!").  He he he, veoma dobro :)

  27.08.2012
  17:46:00 sati
  acestroke
  uredi
 • macca1985

  Ukupna ocjena 64%

  7, 7, 5, 7

  Zanimljiva priča, ali odvratan crtež!!!

  08.09.2013
  22:15:00 sati
  macca1985
  uredi
 • Ukupna ocjena 54%

  5, 2, 9, 6

  Loša priča, sa mnogo rupa. Jedino crtež vredi.

  20.11.2013
  13:53:00 sati
  Imrahil
  uredi
 • Ukupna ocjena 85%

  8, 9, 8, 10

  Super prica,Marijev crtez je bas mracan i strasan 

  25.03.2014
  17:45:00 sati
  Dylan-Forever
  uredi
 • Ukupna ocjena 59%

  5, 7, 5, 8

  Prosječna priča.
  27.10.2015
  00:43:00 sati
  El Niño
  uredi
 • allessi

  Ukupna ocjena 74%

  8, 8, 6, 8

  Za mene je ovu epizodu obilježio Marijev crtež koji mi ne leži i koji kod mene nema prođu, pa čak ni kod Dylana.. Čitao sam dosta epizoda koje je on crtao u Nathanu Neveru i nije mi se tamo nikako svidio..

  Recimo da je za mene ovo epizoda sa dobro razrađenom tematikom i idejom,  sa zanimljivim likovima i radnjom, ali kod koje crtež nimalo ne pridonosi njezinom ukupnom ugođaju..

  Naslovnica je prosječna, ne odudara..

  16.01.2016
  09:30:00 sati
  allessi
  uredi
 • King Warrior

  Ukupna ocjena 23%

  2, 1, 2, 8

  Uzasno iritirajuca epizoda, imam osjecaj da se autor tokom pisanja totalno pogubio. Odjednom je na kraju bez ikakve potrebe ubacio i Smrt. Tek tako. Nepotrebno, zaista. Tok price se baca sa jednog pravca na drugi, izlgedalo je kao da je ovo autorov prvi strip uopste. Mari uzasno brzoplet, na momente cak totalno haotican sa svojim crtezom.

  02.10.2017
  11:03:00 sati
  King Warrior
  uredi
 • Hercule Poirot

  Ukupna ocjena 43%

  4, 2, 6, 7

  Nedostaje vezivnosti.

  02.10.2019
  12:53:00 sati
  Hercule Poirot
  uredi
 • prozirna senka

  Ukupna ocjena 45%

  4, 3, 6, 6

  Nista ovde ne funkcionise. Prica puba rupa, kraj neubedljiv, a ni Mari bas nije na visini zadatka. Za zaborav...

  18.03.2021
  22:15:00 sati
  prozirna senka
  uredi
 • Jocko

  Ukupna ocjena 82%

  8, 8, 9, 7

  Čitao pre x godina pa pišem iz glave.
  Zanimljiva epizoda - bizarna naslovna strana koja me mamila da pročitam, Marijev crtež sa kojim sam se prvi put susreo (njegov gotski stil ipak odudara od Roijevog), priča smeštena u malo britansko seoce (obožavam britanska seoca i seoca generalno, počev od Twin Peaksa / Ramblina, škotskog mestašca u The Wicker Man...). Pamtim neke polu-nepotrebne i vrlo mračne scene sa 'hičkokovskim' ptičurinama, kao i to da je epizoda posveta slikarstvu i slikaru - čime me podseća na serijal koji sam prošle godine čitao, Jan Diks. Od horor momenata, najviše pamtim scenu Dilana na biciklu, kada skrene u gustu travu. Ono po čemu je ova epizoda posebna je svakako završnica tj. konačni rasplet. Sve do raspleta, ovo je jedna solidna i atmosferična supernatural krimi misterija sa gotik horor elementima... ali rasplet joj daje filozofsku crtu. Ne samo zbog dešavanja, već i zbog ponovne pojave jednog poznatog lika iz serijala. Iako je utisak do završnice generalno sasvim solidan, još je malo popravljen takvim raspletom. Crtež koji imam u VČ izdanju je 'izbeljen' pa mi je Marijev bled crtež bio više za 8, i ne tako moćan. Međutim kad sam 'prelistao' skeniranu verziju sa pojačanim crnilom, uverio sam se koliko je reč o autoru koji može da iznese horor atmosferu - a ona je u ovoj epizodi smeštenoj u malom mestu preko potrebna. Nekad skenovi imaju svojih prednosti.

  EDIT: Scenario 7 -> 8

  22.03.2021
  13:37:00 sati
  Jocko
  uredi
 • Ukupna ocjena 78%

  9, 9, 5, 9

  Ne slazem se da je losa epizoda.Cak je i iznad proseka.

  28.03.2021
  11:49:00 sati
  GrouchoDrugi
  uredi
 • Ukupna ocjena 80%

  7, 7, 10, 8

  22.04.2021
  15:07:00 sati
  Alex Kross
  uredi
 • goodpaso

  Ukupna ocjena 83%

  8, 8, 9, 8

  Naslovnica najslabija,ne `tera` da se kuoi strip

  Mari rastura sa atmosferom u svakom stripi,u TOP 3 DD crtaca,

  prica ok, to sto se misli da je je Dilan nemocan je samo jos jedan dokaz nase svekolike nemoci ispred Smrti. Ljudi se ko bajagi trude i guzvaju i onda izadje njeno velicanstvo i kaze `ja sam glavna bre`

  13.06.2021
  17:53:00 sati
  goodpaso
  uredi

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

 • Zarobljenica Hurona
  Kod: ZG KOZA 13
  Ocjena: 70%
  Vrijeme: 1.7.2022. 7:46:00
  Autor: igor 12
  Broj komentara: 11
  Broj pogleda: 1855
 • Piroman
  Kod: ZG VEC 183/185
  Ocjena: 52%
  Vrijeme: 23.8.2022. 4:04:00
  Autor: igor 12
  Broj komentara: 1
  Broj pogleda: 1822
 • Podvig Žalosne Sove
  Kod: KM ZS 459
  Ocjena: 51%
  Vrijeme: 4.7.2022. 11:36:00
  Autor: Hercule Poirot
  Broj komentara: 8
  Broj pogleda: 1648
 • Prkos smrti
  Kod: KM LU 4b
  Ocjena: 95%
  Vrijeme: 17.8.2022. 0:52:00
  Autor: Ivan Liverpool
  Broj komentara: 13
  Broj pogleda: 1483
 • Krv i led
  Kod: JDJP PHPR 3
  Ocjena: 89%
  Vrijeme: 22.7.2022. 0:42:00
  Autor: igor 12
  Broj komentara: 3
  Broj pogleda: 1419

Aukcije

Forum