Vidio sam kako umireš

Dylan Dog

DD ZS 27 | 96 str.

Jednog jutra na vrata istraživača noćnih mora pozvoni Arnold Ascott. Taj tip tvrdi da ima paranormalne sposobnosti – može predvidjeti smrt. Da će slučaj biti od iznimne važnosti za Dylana Doga možemo zaključiti iz sljedećeg priopćenja gospodina Ascotta – Dylan će počiniti samoubojstvo za tri dana! Da li je Arnold Ascott samo šarlatan? Ili u slučaju da nije, može li gorka sudbina našeg junaka biti promijenjena?

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 79%

Priča 6

Scenarij 8

Crtež 9

Naslovnica 10

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 83%

P*7

S*8

C*8

N*9

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Video sam kako umireš
    DD ZS 27

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • Ti ho visto morire
    DD SR 27

ZANIMLJIVOSTI

  • epizoda se temelji na romanu Stephena Kinga «The Dead Zone», tj. istoimenom filmu Davida Cronenberga sa Christopherom Walkenom u glavnoj ulozi
  • prvi samostalni rad Giuseppe-a Ferrandina na Dylanu Dogu (surađivao je sa Sclavijem na epizodi ZS 13: «Među nama»), kasnije je napisao još samo ZS 39: «Gospodar tišine»
  • ova epizoda je, nažalost, morala biti preskočena u Ludensovim reprintima zbog spora između scenariste i izdavačke kuće Bonelli
  • str. 5, na fotografijama su bivše Dylanove ljubavi: Morgana i Anna Never
  • str. 46,Groucho stavlja gramofonsku ploču – Pink Floyd i njihov kultni album «The Wall», točnije pjesmu « Goodbye Cruel World »
  • u originalu Ascottova zadnja vizija najavljuje smak svijeta za trinaest godina (tj. krajem 2001. godine), dok prema izdanju Zlatne Serije smak svijeta stiže za trideset godina (znači 2018. godine)

"Što se dogodilo sa mojim snovima? Gdje su priviđenja i utvare iz mašte? Zar ne postoji baš ništa osim stvarnosti?"

Hladno je februarsko popodne. Melankolija je u zraku. Bivši pijanica drhtavim rukama približava čašu usnama. Proklinjajući alkohol, razbija čašu o zid. Osjećaj praznine ne jenjava. Život se čini kao velik promašaj. Isprazne ljubavne avanture, rješavanje tuđih problema, samo da bi izbjegao suočavanje s vlastitim. Ali gle, nešto blista u mraku! Vrh ogromnih škara viri s ruba radnog stola i kao da šapuće: «Dođi! Riješit’ ću sve tvoje probleme.» Dylan Dog prihvaća poziv i naginje se nad prijeteću oštricu. To bi bio prolog još jedne avanture istraživača noćnih mora. Vrlo vjerojatno najintrigantniji prolog kojem smo mogli svjedočiti listajući stranice ovog junaka. Možemo postaviti pitanje: Što ako je naš junak tek propali bivši bobby koji u alkoholu traži bijeg od svakidašnjice. Jedan od onih koji ekipi iz birca priča «lovačke priče» o čudovištima i strašnim bićima iz zone sumraka. Pred barmenom koji užasno podsjeća na slavnog komičara Groucho Marx-a i koji mu u kritičnim situacijama umjesto pištolja «dobacuje» novu rundu. Tako bi svakako bilo lakše objasniti neke scenarističke ekstravagance tokom dugog izlaženja omiljenog nam junaka:)

Nakon zanimljivog uvoda, možemo se fokusirati na glavnu priču epizode. Arnold Ascott pozvoni na vrata Dylana Doga sa uznemirujućom pričom. Tvrdi da je vidio samoubojstvo našeg junaka. Dylan Dog će za tri dana zabiti škare u vlastito grlo. Skeptičan prema Ascottovim tvrdnjama, Dylan odluči posjetiti njegovog liječnika te se zaputi u psihijatrijsku kliniku profesora Langa. Profesor Lang potvrđuje Ascottove paranormalne sposobnosti u koje se i sam imao prilike uvjeriti. Nakon osmogodišnje kome (prouzročene automobilskom nesrećom), Arnold Ascott probudio se sa nevjerojatnom sposobnošću: kada dodirne neku osobu (ili osobni predmet iste) može predvidjeti njenu smrt! Tako je pred Langovim očima, slučajno prolivši epruvetu s krvlju Rite Basington, predvidio njenu strašnu smrt. Pošto je i njegov život u igri, Dylan zabrinut odluči posjetiti Ascotta u vrtiću u kojem radi kao odgajatelj. Stiže baš u trenutku kada vidoviti pedagog pokušava objasniti majci jednog dječaka kako je dodirom na njenog sina predvidio njezinu skoru smrt. Majka ljutito odlazi, smatrajući ga luđakom. Ascott i Dylan slijede njezin automobil. Stižu u njenu zgradu u trenutku kada ju manijak komada nožem u liftu. Prekasno da bi spasili jadnu ženu, ali ipak u pravom trenutku da spase njenog sina. Na sprovodu Mary Wright, žrtve okrutnog manijaka, Ascott upoznaje Williama Cherilla, budućeg britanskog premijera. Prilikom rukovanja vidi apokaliptičnu budućnost: Cherill, tada već predsjednik, kao novi Hitler odgovoran je za stravične koncentracijske logore i spreman da uništi čitav svijet kako bi zaustavio «virus koji šire pripadnici nižih rasa». Navečer u Ascottov stan upada Archie Stevens, koji je bio zaljubljen u Mary Wright, i počinje maltretirati vlasnika stana. Zadirkuje ga da i njemu prorekne budućnost. Ascott mu odgovori da će ga za dva dana pregaziti autobus. Prestravljen Archie odluči tog dana ne izlaziti iz stana. Istovremeno narkomanski par otima autobus. Voze se do parkirališta na vrhu zgrade i «prelete» preko ruba. Igrom slučaja, radi se o zgradi nasuprot Archijeve tako da autobus ulijeće ravno u njegov stan na četrnaestom katu. Dylan na mjestu nevjerojatne nesreće pronalazi fotografiju snimljenu pred devet godina na kojoj se nalaze vlasnik stana, Mary Wright, William Cherill, Rita Basington i Arnold Ascott. Shvaća da je Ascott zapravo pobio ostale ljude sa fotografije. Odlazi do njegova stana u kojem mu ubojica otkriva razloge svog zločina. Pred osam godina Ascott je odlučio posjetiti voljenu Ritu Basington. Kroz prozor njenog stana ugledao je «strašan» prizor: Rita s troje njegovih prijatelja (Archie, Mary i Cherill) uživa u orgijama. Shrvan prizorom Ascott doživi prometnu nesreću i pada u komu. U planiranju osvete pomogla mu je novostečena sposobnost predviđanja budućnosti. Ipak, na životu je još uvijek najveća zvjerka : William Cherill. Ascott tvrdi da ga je poštedio jer je jednostavno umoran od ovog svijeta. Budući da je vidio kakva će budućnost biti (ili točnije, da je neće biti) poštedio je bivšeg prijatelja kako bi se osvetio čitavom nemoralnom svijetu. Treći dan sviće i tek tada Dylan primjećuje da se Ascott maskirao u njega. Svom snagom Ascott se nabija na škare koje vire sa stola. Predskazanje se obistinjuje, iako umire tek lažni Dylan Dog. Scenarist nam prikazuje zadnje Ascottovo predskazanje. Svijet će biti potpuno uništen za trideset godina krivnjom novog Hitlera, Williama Cherilla.

Rukovanje sa novim Hitlerom by Corrado Roi

Ferrandino je kvalitetan scenarist i prava je šteta što nije odradio više epizoda. Istina, ima i on svojih mana. U slučaju ove epizode sve teče vrlo glatko i imam samo riječi hvale tako dugo dok se autor drži Kingovog predloška. Problem nastane kada iz izvrsnog dječjeg psihologa (u što se možemo uvjeriti prilikom smirivanja posvađanih djevojčica u vrtiću), scenarist odluči napraviti proračunatog ubojicu. «Probudio sam se u svijetu koji spava» izjavi razočarani Ascott. Na kraju ispada jednak, ako ne i gori, od budućeg masovnog ubojice Cherilla, kojeg je jedinog s crne liste ostavio na životu. Zbog čega se osvećivao? Swingerske zabave bivših prijatelja na koju nije bio pozvan?! Izgleda da se i on poput novog Hitlera zalaže za «provjerena moralna načela». Epizoda funkcionira dobro kao kritika totalitarnog društva. Nelogično je da baš nitko od žrtava ne prepoznaje bivšeg prijatelja Ascotta. Možda bi, da je navedeno kako je Ascott pretrpio veće ozljede lica nakon nesreće, te da je podvrgnut plastičnoj operaciji, sve imalo više smisla. Ipak ima par efektnih scenarističkih rješenja: manijakovo trabunjanje u liftu: «Htio si mamu samo za sebe, je li? Ali, tati se to ne sviđa! Tata je velik i svako jutro se brije brijačem…Tata je strašan!», dječak koji se uvjerava da je stravično ubojstvo njegove majke samo trik poput crtanog filma, tip kojeg pregazi autobus na četrnaestom katu (izvrsno!). Groucho je također u elementu. Nakon što sazna da mu gazdu za tri dana čeka kobni susret sa škarama, uzima ih sve i nosi na brušenje uvjerivši se da neće biti gotove četiri dana. «Dobri, stari Groucho!» Corrado Roi je izvrstan (iako Dylan izgleda kao da mu je prijeko potreban posjet frizeru). Briljira u eksplicitnom prikazu ubojstva Mary Wright u liftu, te u prikazu koncentracijskih logora. Bager koji «rukom» grabi hrpu leševa, izgladnjela djeca i žene. Uistinu zastrašujuće! Naslovnica je nevjerojatno intrigantna, baš kao i sam naslov epizode.

Sve u svemu epizoda koja ima više kvaliteta nego mana. Možda bi bilo bolje da se scenarist do kraja držao slavnog predloška. S druge strane, tada bi epizoda bila čisti plagijat. Autor nam daje naslutiti svoju kvalitetu, koju će potvrditi izvrsnim «Gospodarom tišine».

«Doći će trenutak kada ćeš jednostavno umrijeti…prosto zato jer više nećeš željeti da živiš.»

P.S. ako je vjerovati proročanstvu Dnevnikovog izdanja iskoristite maksimalno vrijeme koje vam je ostalo do 2018. godine :)

Naprijed

DD LEX 26 Poslije ponoći

DD LEX 28 Oštrica britve

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • kico

    Ukupna ocjena 88%

    8, 8, 10, 10

    Genijalni Roi trese scenu!A Dylan ima dvojnika:pomalo bezveze.Scene ubojstva/samoubojstva/proročanstva su genijalne.Odlična epizoda.
    27.09.2006
    13:44:00 sati
    kico
    uredi
  • skot

    Ukupna ocjena 81%

    8, 9, 7, 9

    Iako ne volim Dylana Doga, ovo mi je jedna od njegovih najboljih epizoda. Šteta što Ludens nije objavio ovaj strip, pa neće baš svatko moći pročitati ovu odličnu priču.
    27.09.2006
    15:06:00 sati
    skot
    uredi
  • Aco

    Ukupna ocjena 69%

    7, 7, 7, 6

    Da nije priglupog maskiranja ubojice u Dylana na kraju,bila bi ovo iznadprosječna epizoda.Mislim,dobro je izveo sva ubistva(mada ono sa autobusom spada u težak sci-fi)i sa nestrpljenjem sam iščekivao 3. dan kad se Dylan trebao ubiti,jer je dotad Arnold sve ispravno "pogodio",ali na kraju je sve skupa prilično razočaravajuće.Roi u fazi kad nikako ne uspijeva dobro nacrtati Dylanovu frizuru i zato ocjena niže.Šteta što je ovaj broj Ludens preskočio jer mislim da ga vrijedi pročitati.
    27.09.2006
    17:25:00 sati
    Aco
    uredi
  • prozirna senka

    Ukupna ocjena 86%

    8, 8, 10, 8

    Bizarne smrti, pitka ali i napeta prica, bas kao i fantasticni Roi su uspeli kod mene da zasene nezadovoljstvo zbog (jos jednog) sitnog politicarenja, kojima serijal Dilan Dog obiluje. Ovo je jedna od top ten epizoda DDa svih vremena, svakako, a najbolji Roijev rad.
    27.09.2006
    17:38:00 sati
    prozirna senka
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Naslovnica govori za sebe.
    27.09.2006
    23:26:00 sati
    dejd
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 94%

    9, 9, 10, 10

    Jedna od boljih i zanimaljivijih prica!
    29.09.2006
    11:06:00 sati
    hrvoje23
    uredi
  • kiky

    Ukupna ocjena 91%

    8, 9, 10, 10

    E to su bila zanimljiva i uzbudljiva DD vremena kada su se epizode pisale pod snažnim utjecajem najznačajnijih i najpoznatijih ostvarenja horror umjetnosti... i premda su, kao rezultat toga (u očima nekih) nastajali pomalo besramni plagijati, scenaristi su se znali potruditi i svojim dosjetkama svakoj takvoj epizodici ipak dati dašak osobnosti. I Ferrandino to vrlo dobro radi; odličan je pripovjedač, ima smisla za napetost, jezu i dramatičnost. Roi ga smjelo prati u stopu odličnim crtežom čiji najblistaviji trenutci su upravo jezivo, maglovito crtane scene vizija budućnosti. Palac gore i za nezaboravnu scenu «letećeg» autobusa koju je Villa odlično pretočio u izvrsnu naslovnicu.
    29.09.2006
    19:11:00 sati
    kiky
    uredi
  • Barker

    Ukupna ocjena 80%

    7, 8, 9, 8

    Motiv osvetnika koji tamani svoje zrtve na osnovu neke fotke iz proslosti, je, iako puno puta prezvakan ,dobar osnov za pricu. Ferandino je to lepo iskoristio i dao nam skoro 90 strana vrhunskog uzbudjenja. Konacni rasplet je blago razocaravajuci, pogotovu sto smo prethodno skoro poverovali u ostala predskazanja, pa cak i o letecem autobusu. Super, bez pogovora. Samoubistvo sa makazama mi steze grlo i pri samoj pomisli. Roi je ovde veoma dobar, naslovnica solidna jer je Vila iskoristio pravi detalj.
    13.11.2006
    21:21:00 sati
    Barker
    uredi
  • npetros2@htnet-dsl

    Ukupna ocjena 78%

    7, 9, 8, 6

    Nakon Gospodar tišine pročita sam ovaj Ferrandinov rad i nakon pročitanog moram reći da sam prilično zadovoljan. Ako izuzmemo tu početnu, već poprilično izlizanu priču dobivamo vrlo zanimljiv uradak jer Ferrandino je vodi na neki svoj privlačan način. Isto kao i u "Gospodaru tišine" konačno riješenje me nije razočaralo, maskiranje u Dylana ispada jedino riješenje. Zaista šteta što Ferrandino nije više radia priče jer radi se o i više nego solidnom scenaristu! Roi, iako je ovo njegov početak nije me skroz impresionirao, može on i bolje, pokazaće to kasnije! A u svemu ovome Villa je ipak (istina, rijetko kad) najslabija karika.
    22.06.2007
    11:18:00 sati
    npetros2@htnet-dsl
    uredi
  • Ukupna ocjena 94%

    9, 9, 10, 10

    Za ovaj strip sam se tako namučio da ga nabavim(što mi nije uspjelo pa sam se morao zadovoljiti sa skeniranom verzijom) i moram priznat da se isplatilo. Po meni ovo je Roiev najbolji rad na DD i u tom sam ga razdoblju još mogao podnositi. Što se tiče Ferrandinina, s jedne strane je loše što nije radio više epizoda, ali na neki način je to dobro jer imamo manje preskočenih brojeva u extra seriji. Naslovnica odlična, baš te privlači da pročitaš ovaj odlični strip.
    30.06.2007
    23:40:00 sati
    Akul
    uredi
  • ken2

    Ukupna ocjena 80%

    8, 7, 9, 8

    priča iz doba kada je dilan još uvijek bio svježi lik, lijepo je pročitati nešto koliko toliko dobro od njega, jer ove nove priče mi ne leže, crtež je sjajan, naslovnica lijepa, iako u dnevnikovom izdanju preblijeda
    10.07.2007
    18:17:00 sati
    ken2
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Kako ovaj Ferrandino dobro priča! Radnja teče, poskakuje, razlijeva se, bistra, kao gorski potočić;). Kakav izvrstan humor (žirafe pojele mozak, tata se brije brijačem...tata je strašan, autobuska nesreća na 14. katu - slučaj za prometnu policiju itd) i kako dobro doziranje nadnaravnog: onako, tek ovlaš, tek dotaknuto a prožeto od početka do kraja. Pa i nakon finala, nakon "razrješenja", ostaje sumnja, miris nadnaravnog - je li Ascott bio samo osvetnik ili ipak ludi paranormalni osvetnik?! Nisam siguran ni da li najjači Sclavi može to postići. A takva djela su mi vrh: od Medusa Touch do Night of the Demon. Sljedeća stvar, koju Ferrandino maestralno rabi - egzistencijalizam. I ovdje i u Gospodaru, preispitivanje o smislu, nenametno, baš pogođeno, upravo kako treba, cinično, crno, ali bez iseravanja. I opet kažem: nisam siguran ni da li najjači Sclavi... Ma, do sutra mogu hvaliti ovu epizodu, imam bar 25 čitanja, a uvijek je svježa. Moj top 10 i desetka naravno.ps - ovo što Vega kaže, u originalu se prorokuje smak svijeta za 2001, ima više smisla i drži vodu u okviru onog fanoznog traganja za unified theory i simbolikom; naime, 2001. Sclavi piše svoju oproštajnu epizodu - Projekt i odlazi sa DD-a (da bi se kasnije ipak vratio hehe). No, uskoro ćemo vidjeti i to čudo - i u Hrvatskoj smo dostigli smak svijeta. Još mjesec, dva, tri.
    11.07.2007
    12:02:00 sati
    stinky
    uredi
  • doktor78

    Ukupna ocjena 86%

    9, 9, 8, 8

    Super epizoda, sa tmurnom atmosferom koju još dodatno pojačava Roi-ev crtež
    09.09.2007
    18:45:00 sati
    doktor78
    uredi
  • Spock

    Ukupna ocjena 86%

    8, 9, 9, 8

    Solidna priča s odličnim scenama, a tu je i Roi. Skoro odlično!
    08.02.2008
    13:56:00 sati
    Spock
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    nitko ne stvara atmosferu kao roi, izvrsna priča
    12.02.2008
    15:07:00 sati
    darkwoodaxe
    uredi
  • flamboyant soul

    Ukupna ocjena 88%

    8, 8, 10, 10

    Dobra epizoda. Ova je jedna od onih (rijetkih) koje su 'preživjele' prelazak iz osamdesetih u devedesete. Ovaj Ferrandino je stvarno znao kvalitetno potegnut priču, valja mu to priznati. Istina, malo se gubi kad skrene radnju dalje od svojih 'inspiracija', ali dobro, ne tako strašno. Slažem se sa ovima koji kažu da je ovo najbolji Roijev crtež, ja nisam neki njegov obožavatelj, ali ovdje čovjek stvarno briljira (kao i dobri stari Claudio Villa).
    31.08.2008
    14:44:00 sati
    flamboyant soul
    uredi
  • Panon

    Ukupna ocjena 97%

    9, 10, 10, 10

    Ovaj Dylan svakako spada na Olimp najboljih epizoda iz rane faze! Roi je naprosto fantastično svojim crtežom prikazao pravu atmosferu. Najžešća scena mi je kad se ono dvoje narkića zabija autobusom u zgradu i onaj lik stvarno umire, nevjerojatno! A završetak je stvarno epski, svaka čast Fernandinu za scenarij! Naslovnica, naravno, legendarna!
    17.01.2009
    20:19:00 sati
    Panon
    uredi
  • supermike

    Ukupna ocjena 87%

    10, 8, 8, 9

    Roi je odličan za ovakve tmurne priče. Bez obzira što se luđak na kraju prerušio u Dylana, strip je jako dobar.
    19.01.2009
    16:40:00 sati
    supermike
    uredi
  • Ukupna ocjena 82%

    9, 8, 7, 10

    naslovnica je više obećavala.
    24.01.2009
    17:55:00 sati
    Misko iz Darwooda
    uredi
  • Klukas

    Ukupna ocjena 58%

    7, 5, 5, 7

    Dobra epizoda, sa odličnim trenutcima ali i promašajima. Sviđa mi se atmosfera, radnja je tečna, intrigantne scene, ubojstva...
    A što se promašaja tiče, onaj klinac kaže da ima 3 godine, a priča i razmišlja kao da ima 10. Isto vrijedi i za curice u vrtiću. Ne želim da ispadne da cjepidlačim, ali izbaci me iz tijeka priče, gubi se na uvjerljivosti.
    Također, Ascottu je doktor pomogao da se zaposli u vrtiću, i to baš u onom u koji žena kojoj se želi osvetiti dovodi svoje dijete. Ubojstvo autobusom je fora iako malo prefantastično.
    Najbolji trenutci epizode su mi dijalozi odnosno komentari likova na svijet, život i razne situacije.
    Crtež je ok, sviđa mi se stil, ali Dilan baš ne liči na sebe, a likovi su često ukoèeni s obzirom na situaciju u kojoj se nađu.
    Naslovnica intrigantna, ali opet ništa posebno.
    07.02.2009
    15:33:00 sati
    Klukas
    uredi
  • King Warrior

    Ukupna ocjena 70%

    6, 7, 7, 10

    prosijecna DD epizoda,za ono vrijeme mozda cak i ispod prosijeka.Kao sto rece Misko,naslovnica je vise obecavala.
    25.05.2009
    18:35:00 sati
    King Warrior
    uredi
  • Andrey

    Ukupna ocjena 83%

    6, 9, 10, 8

    Vidljivo je kako Ferrandino napreduje svakim narednim brojem,pa je prava šteta što ih ima samo 3(tj.2 i pol).Ovdje opet izvrsno pripovijeda,zanimljivo intrigantno,sa zanimljvim minijaturama,atmosferom i temom.Napisano u Sclavijevom/horror/filmskom stliu pa i sa sclavijevskim krajem ali rasplet jako vuče i na chiaverottija ,što nije baš pohvalno.Ali opet kao i Sclavi ostavlja prikraju  indicije da tu (možda) ima nečeg nadnaravnog osim letećeg busa sa 14.kata:).Osim nelogičnosti i nepopularnog raspleta strip je savršeno napisan i stravično dobro nacrtan.

    28.02.2010
    19:22:00 sati
    Andrey
    uredi
  • acestroke

    Ukupna ocjena 91%

    9, 10, 8, 10

    Super prica, jedna od nezaboravljivih prica iz Dylanovog serijala.  Iako je prica kopirana iz Stephen Kingovog "Mrtve Zone", ipak je ovdje dobra: sve se ipak osjeca veoma originalno, i frisko.  Likovi su interesantni, Ferrandinov scenario je odlican, a Roijev crtez je ipak, pa, Roijev, i kao u "Misterij Temze", ovdje taj stil dobro sluzi.  Ovu pricu sam u poslednju godinu puno puta procito, pogotovo onda kad sam prevodio ona Italijanski DD 27 na Srpsko-Hrvatski, pa sad je skoro znam iznutra.  Kako god da se ova epizoda pogleda i procita, rezultat je inace samo jedan: skoro savrsen!!!

    27.07.2010
    21:53:00 sati
    acestroke
    uredi
  • Ukupna ocjena 71%

    7, 6, 8, 8

    Solidna pricica sa iritirajucim i besmislenim novim Hitlerom.

    28.07.2010
    11:56:00 sati
    kasper
    uredi
  • PJ24MKD

    Ukupna ocjena 97%

    10, 9, 10, 10

    Za mene ovo je top 10 materijal.

    04.08.2010
    04:21:00 sati
    PJ24MKD
    uredi
  • morrison

    Ukupna ocjena 91%

    9, 8, 10, 10

    Prica koja mi i dan danas deluje jednako snazno kao i kada sam je prvi put procitao. Odlican scenario, briljantni Roijevi kadrovi. Koliko samo Ferandino nadostaje...

    08.08.2010
    13:50:00 sati
    morrison
    uredi
  • grofica Varga

    Ukupna ocjena 76%

    6, 6, 10, 10

    Kao da sam čitala Castellijevog Zagora. Strip je bio fenomenalan do one točke kada smo saznali da Ascott ubija sve te ljude. S tim krajem ga je totalno upropastio. Ascott u principu nema nikakve medijske sposobnosti, već je jednostavno sva ubojstva dogovorio. Dogovorio je s dvoje narkića da ukradu bus, u trenutku kad je vozač slučajno išao popiti piće, kako je k vragu mogao znati da će ovaj ići popiti piće. A najvećeg gada je ostavio živog jer mu je eto, sve dopizdilo i on je umoran od života. Šteta što je kraj toliko trashy. Roi super crta. On mi je jedan od najboljih crtača u boneliju.

    28.09.2010
    09:28:00 sati
    grofica Varga
    uredi
  • Oki

    Ukupna ocjena 91%

    9, 8, 10, 10

    Jako dobra epizoda,Roi fantastičan-šokantna scena u liftu...
    12.09.2011
    15:10:00 sati
    Oki
    uredi
  • Ukupna ocjena 90%

    8, 9, 10, 9

    17.05.2012
    12:43:00 sati
    Mirko1
    uredi
  • bjelolasica

    Ukupna ocjena 88%

    8, 8, 10, 10

    Najbolje parkiran bus ikada. XD

    01.08.2012
    20:32:00 sati
    bjelolasica
    uredi
  • predsjednik

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    14.05.2013
    23:36:00 sati
    predsjednik
    uredi
  • drogsy

    Ukupna ocjena 81%

    7, 8, 9, 9

    Šteta što je ideja za ovu epizodu inspirirana Kingovim romanom, jer je ista stvarno dobra i ima fin ritam i nije nimalo dosadna, a Groucho je ovdje u formi. Jedino što onako smeta je to nacističko viđenje Velike Britanije u budućnosti, mada smo tako mogli vidjeti neke izvrsne scene by Roi, koji je ovdje korak do savršenstva. Kraj je pomalo mlohav s objašnjenjima, ali zato scena s busom rastura. Inače, ja sam ovu epizodu pročitao tek kad ju je Libellus objavio, dakle nakon dosta godina čitanja DD-a, i mogu reči da mi je uspjela ponuditi nešto novo, unatoč mojem gubljenju vjere u serijal prouzrokovanim morem monotonih i prosječnih novih epizoda.

    06.07.2013
    19:09:00 sati
    drogsy
    uredi
  • Ukupna ocjena 67%

    6, 5, 9, 7

    Opet imamo plagijat, ovog puta po romanu Stephena Kinga koji je ekraniziran i u Cronenbergovum filmu The dead zone iz 1983 godine.  Pa što je uopče Sclavi sam napisao? Priča je zanimljiva i drži te u neisvesnosti ali je kraj totalno glup. Razlog ubojstva? Ljutnja na prijatelje kojim se Arnold osvečuje. Nešto slično smo imali i u epizodi 21 Prokleti dan kada se je neznanac osvečivao zbog smrti djevojke. Glupo je i to što se Arnold maskira u Dylana i sam sebe ubija i na ta način ostvaruje svoju viziju. Jedino što se mi sviđa je Roijev crtež.

    07.07.2013
    10:12:00 sati
    tekumze
    uredi
  • Ukupna ocjena 82%

    5, 9, 10, 10

    Roi je definitivno izvukao ovu epizodu... Priča mi je sva nekako dosadnjikava, a kad sam vidio da je kao predložak korištena Kingov roman (mrzim Kinga!) sve se razjasnilo.

    15.10.2013
    07:53:00 sati
    coszinus
    uredi
  • Opti

    Ukupna ocjena 58%

    8, 5, 3, 10

    OK priča. Preokret na kraju je katastrofa. Roi je užasan. Naslovnica je dobra. I to je to. Odličan je Grouchov vic "Zapalila se plantaža marihuane - svjedoci okrivljuju zmaja.

    20.12.2013
    12:48:00 sati
    Opti
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 73%

    7, 8, 7, 7

    Svježa mi je ova priča jer film nisan gleda, baš vuče na čitanje da vidiš što će biti s Dylanom na kraju. Nažalost, taj rasplet sa lažnim Dylanom i novim Hitlerom je i najlošija stvar. Scenarij je, kao što neko reče, kao da ga je pisa Chiaverotti. Što se tiče novog Hitlera, mogli su nešto bolje napraviti s njim npr. ubiti ga odma ovdi ili napraviti još jednu epizodu s njim jer ne znamo ima li zapravo Ascott nadnaravne moći ili je i ovaj dio izmislio. Kako je 2001. godina odavno prošla a nijedan scenarist se nije toga dotakao čini se da je ipak ovo potonje u pitanju. Crtež i naslovnica su solidni. Btw Libellusov prijevod s kojim se toliko hvale je pomalo naporan i isforsiran, previše onih tjahova i bahova, uspoređiva san malo s Ludensovim one ostale dvi epizode u knjizi i tamo je više puta prirodnije prevedeno, više u duhu našeg jezika.

    10.05.2014
    08:38:00 sati
    mpavin
    uredi
  • Stripmen

    Ukupna ocjena 78%

    8, 8, 7, 9

    Odlična epizoda sa super twistom.

    28.09.2014
    16:33:00 sati
    Stripmen
    uredi
  • DragonSlayer

    Ukupna ocjena 79%

    6, 7, 10, 10

    Što reći a da već nije rečeno? Roi u svom najboljem izdanju, Villa također, sama ideja je već isfurana odavno, a ima i hrpetina rupa u priči za koje je kriv i loš Dnevnikov prijevod, kao npr klinac koji navodno ima tri godine, na 29 stranici lik dobije šaku u glavu bez nekog razloga, ljudi koji su hipnotizirani da se bace autobusom sa zgrade što nikako nije moguće, nitko od njegovih starih prijatelja ga ne prepoznaje, kako je  mogao pogledati film iz 1983 kada je od 1980 do 1988 bio u komi i u početnoj sceni se jasno vidi da je to  Dylan po slikama Anne Never i Morgane, ako je to u prvoj sceni Arnold otkud onda on zna za njih? Nije povećalo ni ocjenu to što sam par dana prije nego što sam pročitao ovaj strip, odgledao Dead Zone...

    15.04.2015
    16:08:00 sati
    DragonSlayer
    uredi
  • Rahazlam

    Ukupna ocjena 80%

    9, 7, 8, 8

    18.02.2016
    01:51:00 sati
    Rahazlam
    uredi
  • karlitos

    Ukupna ocjena 94%

    9, 9, 10, 10

    Meni jedna od najboljih epizoda u serijalu. Priča odlična, kraj super smišljen, a scenarij je vrlo napet. Neke scene, poput one s autobusom ili s ubojicom u liftu, su kultne i jedne od najboljih u Dylan Dogu. Crtež je perfektan, meni je Roi najbolji crtač Dylan Doga.

    31.10.2016
    14:08:00 sati
    karlitos
    uredi
  • Jocko

    Ukupna ocjena 82%

    7, 8, 9, 10

    U odnosu na ''''Gospodar tišine'''' od istog scenariste, ova epizoda me nije nešto naročito bila oduševila. Kraj vuče na Chiaverottija što nije pohvalno - mada nije loš. Zapravo ceo strip sam imao osećaj kao da je pisao Chiaverotti. To se pre svega odnosi na priču mada i donekle na neke scenarističke zavrzlame. Doduše bolji Chiaverotti, ali opet...
    Dakle jedna dobra priča koja (meni) iz više razloga nije bolja - a mogla je biti. Verovatno stoga što ima puno rupa u priči.
    Međutim ide ocena više za scenario zbog dve kultne scene, koje je i Karlitos spomenuo: autobus i ubica iz lifta. Autobus scena jer je u jin i jang odnosu sa naslovnicom. Da upotrebim onu kliše frazu: ko je čitao strip - shvatiće. Ta scena bez ove naslovne, ili naslovna bez te scene - nije to to. Ali ovako zajedno... Uff...
    Scena sa ubicom iz lifta i dijalog (bolje reći monolog) ubice - to se pamti i zbog toga se Dilan i čita. To je jedna bolesna perverzija kakvu bi samo oni najokoreliji i najdijaboličniji reditelji prikazali u svojim filmovima. Lako je strip mogao i bez ove scene, ali onda to ne bi bilo to... Mala informacija: dan dva nakon čitanja ovog stripa, sanjao sam da u strahu od visine, stojeći na gredama neke visoke a ''bušne'' kuće, jedva uspevam dovući do lifta, kad ono lift staje sprat ispod i ulazi glumac Javier Bardem (tada nisam gledao ''''No country for old men''''). Odjednom u snu povezujem njega i manijaka iz lifta iz ove epizode. Malo je reći da sam se usrao u gaće. Srećom sam ga nekako išutirao iz lifta, iako mislim da ovaj nije imao britvu već lopatu kao oružje...
    U komentarima videh sada dosta rupica, kiksova i u scenariju, na koje sam i zaboravio a koje se i meni nisu svidele, no ipak ide 8, u globalu scenario jeste napet i izdiže priču na viši nivo.
    Roi mi je inače sjajan, ali ovde da li zbog Dnevnikovog bledog otiska ili nečeg drugog nije za 10. Scena konc-logora, izgladnelog deteta i hrpe leševa na gomili pamtim kao najbolju njegovu bravuru ovde.
    Naslovna, kao što i rekoh - u simbiozi sa stripm je za najvišu ocenu. A pritom je jedna od najpodsticajnijih - kako i ne bi?! Leteći autobus nad Londonom? Ko još ne želi da sazna kako i zašto??? :)

    31.05.2017
    01:03:00 sati
    Jocko
    uredi
  • going going

    Ukupna ocjena 58%

    1, 7, 8, 10

    Ovo je moj prvi susret sa scenaristo Ferrandinom i stvarno sam bio odusevljen. Dilanov monolog pre nego sto izvrsi samoubistvo, jurnjava za manijakom u liftu i njegov govor, autobus koji sa krova ulece u drugu zgradu, konstantni osecaj neizvesnosti. Vrlo filmski odradjeno (sto je i logicno jer je ova epizoda omaž (ili plagijat?) filma Dead Zone).

    Znamo da ce se Dilan izvuci nekako na kraju epizode ali kako epizoda odmice sve sam se vise brinuo kako ce to Ferrandino izvesti i odradio je to na najgori moguci nacin. Toliko glupo i trivijalno razresenje koje je potpuno nelogicno nisam ocekivao. Taj kraj je usledio kao hladan tus i pokvario celokupni utisak epizode. 

    Takodje bih kao mane ove epizode izdvojio ubacivanje novog Hitlera: William Cherilla (cije ime neodoljivo podseca na Winston Churchil ) i njegovo buduce unistenje planete. Ne znam kako je Sclavi to dopustio kao glavni i odgovorni na serijalu. 

    Roi je sjajno docarao atmosferu epizode, mada mi on nikada nije bio medju omiljenim Dilanovim crtacima. 

    Villina naslovna strana je genijalna i legendarna. Ogromna navlakusa. 

    17.08.2017
    14:31:00 sati
    going going
    uredi
  • Space Marine

    Ukupna ocjena 45%

    3, 3, 6, 9

    Malo pogubljena priča i scenario, kraj stvarno naivan. Crtež pomalo ispod razine standarnog Roia.

    25.05.2018
    22:26:00 sati
    Space Marine
    uredi
  • velka031

    Ukupna ocjena 94%

    9, 9, 10, 10

    08.06.2018
    22:58:00 sati
    velka031
    uredi
  • Hercule Poirot

    Ukupna ocjena 94%

    9, 9, 10, 10

    Vrhunski! Izvanredna priča koja ne postaje dosadna ni nakon više čitanja.

    13.09.2019
    12:06:00 sati
    Hercule Poirot
    uredi

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Bog Puma
    Kod: TX ZS 45
    Ocjena: 53%
    Vrijeme: 30.9.2020. 13:04:00
    Autor: tex2
    Broj komentara: 2
    Broj pogleda: 149
  • Leglo otrovnica
    Kod: KM ZS 806
    Ocjena: 87%
    Vrijeme: 29.9.2020. 13:13:00
    Autor: Hercule Poirot
    Broj komentara: 3
    Broj pogleda: 376
  • Vremenska mašina
    Kod: MM LIB 39
    Ocjena: 54%
    Vrijeme: 28.9.2020. 13:46:00
    Autor: prozirna senka
    Broj komentara: 4
    Broj pogleda: 492
  • Pipci!
    Kod: ZG VEC 158/159
    Ocjena: 78%
    Vrijeme: 27.9.2020. 21:05:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 4
    Broj pogleda: 1048
  • Voštana maska
    Kod: KT LU 9/10
    Ocjena: 65%
    Vrijeme: 25.9.2020. 14:03:00
    Autor: Kila Banana
    Broj komentara: 3
    Broj pogleda: 528

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Put za raj
    Kod: ZG VCSP 32
    Ocjena: 50%
    Vrijeme: 3.7.2020. 23:14:00
    Autor: Djole
    Broj komentara: 15
    Broj pogleda: 2772
  • Povratak Zimske Zmije
    Kod: ZG VCZS 20
    Ocjena: 91%
    Vrijeme: 7.8.2020. 17:10:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 14
    Broj pogleda: 1897
  • Povratak samuraja
    Kod: ZG VEC 155/157
    Ocjena: 81%
    Vrijeme: 31.8.2020. 23:37:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 9
    Broj pogleda: 1483
  • Plamen nad Merivelom
    Kod: ZG VEC 143/144
    Ocjena: 76%
    Vrijeme: 18.8.2020. 0:16:00
    Autor: going going
    Broj komentara: 12
    Broj pogleda: 1282
  • Proteus
    Kod: TX ZS 33/984/985
    Ocjena: 76%
    Vrijeme: 10.7.2020. 15:34:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 7
    Broj pogleda: 1196

Aukcije

Forum