Noći punog mjeseca

Dylan Dog

DD ZS 3 | 96 str.

Dylan dolazi u Schwarzwald tragom nestale Mary Ann Price. Otkriva da se na koledžu zbivaju čudne stvari, a tu je i šuma, vukovi, te goli stranci…

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 70%

Priča 7

Scenarij 7

Crtež 7

Naslovnica 7

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 75%

P*7

S*7

C*7

N*8

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

 • Noći punog mjeseca
  DD EXT 3
 • Zora živih mrtvaca - Jack Trobsjek - Noći punog mjeseca
  DD LIB 1
 • Nokite na polna mesečina
  DD MP33 3
 • Zora živih mrtvaca - Džek Trbosek - Noći punog meseca
  DD VCKI 1
 • Noći punog mjeseca
  DD ZS 3

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

 • Notti della luna piena
  DD SR 3

ZANIMLJIVOSTI

 • Prvi rad Montanarija i Grassanija na DD
 • Prvi Dylanov odlazak izvan Britanije i /valjda/ jedini slučaj koji rješava u Njemačkoj
 • Ovu priču bismo mogli nazvati «Suspiria sreće vukodlake», jer crpi neke elemente iz filma Suspiria (1977)
 • Imena dva glavna ženska lika, Mary Ann Price i Alexandra (iliti Alex), zapravo čine ime glavnog ženskog lika iz filma An American Werewolf in London (1981); tj. Alex Price
 • Film o kojem priča Rudy (str. 39) je Wolf Man (1941)
 • Nastavak po vješticama, DD extra 18 ZLOČIN
 • Nastavak po vukodlacima, DD SD 10 POSLJEDNJI UŠTAP
 • Iste godine (1986), i MM se susreo sa vukodlacima (LMS 45 ČAROBNI NAPITAK, LMS 46 NOĆ PUNOG MESECA)
 • A protiv vukodlaka se također borio i Zagor (ZG extra 86 ZVIJERI, ZG extra 87 VUKODLAK)
 • Jedna od rijetkih naslovnica na kojoj je Dylan u bijeloj košulji (preciznije, ima ih samo tri; ova, Ljepota demona i Ubojica)
 • Začudo, Dylan ne završi u krevetu ni sa jednom ženskom
 • Greška u extra izdanju, umjesto Montanari, kao crtač je naveden Montari

«Hoću li vukodlake ili vještice? Vukodlaci… imaju tu dvojnu prirodu, dobro i zlo, neprestano prevladavanje jednog nad drugim. Sviđa mi se to. Ali vještice… vještice znaju dobre trikove. Opće sa demonima. Sviđa mi se i to. Vukodlaci ili vještice? Ma, idem oboje.»

Ovako nekako je govorio Sclavi tih davnih dana, kad je DD bio mlad. Tako smo dobili, ne jednu, nego dvije klasične horror ikone, u istoj epizodi. Vukodlake, koji to zapravo nisu, i vještice, koje doista jesu. Da bi nam to priuštio, Dylan je morao napustiti svoj otok i otići u dobru staru Njemačku. No, naš junak nije ni približno putnik, poput recimo Martina, pa je ovo jedna od rijetkih avantura izvan matične zemlje. Ali ovaj put je morao, jer Sclavi tu podosta citira Suspiriu, čija se radnja događa na koledžu u Freiburgu. Naš koledž nije u Freiburgu, ali je blizu, u istoj pokrajini, Schwarzwaldu. I zato se tu jednog dana nađe Dylan, istražujući nestanak Mary Ann Price. Naravno, zabačene ustanove redovito su sumnjive, pa naš junak odmah po dolasku prisustvuje neobičnom događaju sa studenticama i tajanstvenim glasovima. Uz to, uvijek u paru idu antipatične upraviteljice i retardirani (redovito snažni) domari. Dakako, tu je i šuma, te osamljeno selo znakovitog imena, Wolfburg. Dylan saznaje priču o neobičnim golim ljudima, tzv. strancima, koji se pojavljuju iz šume u noćima punog mjeseca i otimaju djevojke. Odmah posumnja na vukodlake, no priča ustvari završava malo drukčije. Iza svega stoje antipatične upraviteljice koledža, koje su zapravo vještice (također citat iz Suspirie).

Znamo kako funkcionira Sclavi. Na principu inverzija. Naravno, nismo to znali tada, budući je riječ o jednoj od prvih epizoda, ali, sada, gledajući sa distance, uviđamo često korištenje obrata u rješenjima. Pa imamo vukove koji se pretvaraju u ljude, umjesto ljudi koji se pretvaraju u vukove. Uz ovu, imamo još jednu inverziju, zamjena mjesta samih čarobnica. Naizgled dobra postaje glavna, opakija vještica, dok omražena postaje sitna riba, običan eksperimentator sa životinjama. Tu je još i Ottov kobni obrat, iz morona u junaka, pa je tako priča kompletna. Obrat za obratom i Mary Ann je spašena, zle vještice uništene, a Dylan u Njemačkoj nije seksao nego doživio tek omanji flert sa studenticom. Bit će bolje (već u sljedećoj priči će mu se posrećiti sa zgodnom Annom Never).

Epizoda mi je bila draga nekad, draga mi je i sad. Nekako volim te ruralne priče. Očito je i drugi vole, pa i sam Sclavi, jer je dobila nastavak. I to ne jedan, nego, u biti, dva nastavka. Daljnje zgode sa vješticama će uslijediti uskoro, u epizodi Zločin, gdje će Dylan opet otputovati van Britanije, i to u New York (kao što je već uvaženi DeeCay jednom primjetio, i to putovanje je ponovo povezano sa Argentovim vještičjim ciklusom, jer se njegova sljedeća vještica nalazi u New Yorku, a time se bavi film Inferno (1980)). Nastavak po vukodlacima, biti će nešto kasnije, u epizodi Posljednji uštap, i tu će nam se vratiti Mary Ann te njezino dijete, čijom scenom završava ovaj broj. Kako nastavke dobivaju uvijek samo hitovi, ovo bi onda bila najbolja preporuka za Noći punog mjeseca.

Što još reći? Možda da ima premalo krvi i ubojstava. Zato imamo dobar humor i Groucha kakav treba biti. Fore s urocima su stare, ali pale. Osim kod vještica, pa, kao što reče Groucho, ako vam nisu smiješne, možda ste i vi čarobnjak. Kad smo kod vještičarenja, čudite se vješcima koji se bave križanjem vukova i ljudi, uzgajanjem novih rasa? Ipak se radnja događa u Njemačkoj, a Nijemci su se prilično voljeli baviti pitanjem «rasa».

Montanari i Grasani se odmah predstavljaju u svom klasičnom stilu. Onaj tko ih voli, neće ni ovdje naći puno zamjerki. Meni se sviđaju, iako su mi bolji u nastavku, Posljednjem uštapu. Daju se primijetiti neke razlike, kao da su kasnije postali nešto mračniji, više zločestoće su unijeli u one likove gdje je to potrebno. Možda to fali u ovom broju. Svejedno sedmica.

Dakle, vještice, vukodlaci, šuma, selo i solidan humor, dovoljan su razlog da se prisjetite, ili ako kojim slučajem nemate, da nabavite ovu epizodu i pogledate kako je to Sclavi nekad radio, kad je manje filozofirao, a više zabavljao. Ja sam je barem desetak puta pročitao svih ovih godina i uvijek može proći. Gornji dom.

Naprijed

DD EXT 02 Jack Trbosjek

DD EXT 4 Priviđenje Anne Never

Naprijed

Recenzije čitatelja

 • kiky

  Ukupna ocjena 48%

  3, 2, 8, 9

  Uh, tek treća epizoda a već ovakav promašaj! Meni se «Noći punog mjeseca» nikad, ali ama baš nikad nisu sviđale. Priča je to, više-manje, ni o čemu. Imamo dvije babe koje, iz tko zna kojih razloga, iz vukova stvaraju neku novu ljudsku rasu, obrćući tako klasičnu, ali i pametniju, metodu o ljudima koji se za punog mjeseca pretvaraju u vukodlake. No, bez obzira na pun mjesec i vukodlake, epizoda nema uopće atmosfere, napetosti, uzbuđenja (barem trenutačnog :)… a upravo zbog takvog manjka nešto pametnije razrađene priče, cijeli strip nekako završava već tamo na 74. stranici, a sam taj završetak (obrat) koji već spada u domenu čiste pizdarije (sestra vještica koja leti i suklja zrake, tako moćna, zaustavlja vješto metke, no sjekirom je bez problema možeš kljoknut… mislim, meni ovo već toliko zapada u sferu primitivnog kreativizma da boli) služi čisto tome da se ispuni kvota od 96 stranica po epizodi. Napisano u hipu, bez neke naročite usredotočenosti, jer to je ipak bio početak DD serijala, ljude se još tada nije tucalo u mozak sa dilandogovskom filozofijom, bilo je to vrijeme kad se radilo na tome da se što efektnije privuku čitatelji, te su se već u prvih nekoliko epizoda izredale sve najpopularnije horror teme (zombiji, prikaze, Jack Trbosjek, vampiri, manijakalni ubojice) od kojih su mnoge bile čisto zabavno prezentirane, a sjetio se Sclavi da su i vukodlaci «cool» ali njih nam je nekako samo tako zbrda-zdola podvalio.
  11.01.2006
  15:46:00 sati
  kiky
  uredi
 • prozirna senka

  Ukupna ocjena 69%

  7, 7, 6, 9

  Meni se svidela ova epizoda, verovatno pod uticajem Martijeve sjajne price Noc punog meseca. I ova Dilanova, iako vukodlake obradjuje na sasvim drugaciji nacin, je ok. Uostalom, da ne vredi, ne bi se od ove epizode izrodila vesticija trilogija (Noci punog meseca/Njujork, Njujork/Maelstrom), niti bi dobila zavrsetak (?) u Poslednjem ustapu. Ovo je i prvi susret sa kontroverznim dvojcem Montanari/Grasani kojeg cemo i kasnije u DD serijalu veoma cesto (precesto?) susretati.
  11.01.2006
  20:35:00 sati
  prozirna senka
  uredi
 • Aco

  Ukupna ocjena 64%

  5, 7, 7, 7

  Pozdravljam povratak velikog stripofila stinkyja recenzijama.Za razliku od njega,meni su prve epizode DD uglavnom prosječne,da ne kažem lošije,mada sam ih pročitao više puta i skoro ih znam napamet.Kod ove,jedino nadprosječno su Grouchove zajebancije u autu-u biti,uvijek kad Dylan i Groucho negdje putuju dobro se nasmijem(pada mi na pamet epizoda Tajne Remblina).Ostalo je manje-više prosjek i poprilično nategnuto.Mislim,neka vještica iz vukova radi ljude(?) i to baš pored sela Wolfburg(!),a ovi za razmnožavanje trebaju cure pa zato ekonomična vještica napravi internat,čisto da ne manjka materijala..M&G mi se ovdje baš sviđaju,mada se potpuno slažem sa komentarom Psenke da su (nažalost)previše zastupljeni u DD-u.Dobra je vinjeta kad se Dylan vraća u selo sa aerodroma i kad se vještica raspada nakon što ju pogodi sjekira.Što se naslovnice tiče,ja sam oduvijek mislio da je neka greška u bojanju pa zato bijela boja košulje ;-))
  11.01.2006
  22:07:00 sati
  Aco
  uredi
 • Curunir

  Ukupna ocjena 78%

  8, 7, 8, 9

  malo ispod klasike, ali car careva prema novima....
  11.01.2006
  22:17:00 sati
  Curunir
  uredi
 • mpavin

  Ukupna ocjena 79%

  8, 7, 8, 10

  prvo da riješim crtež: M&G-oduvijek mi se sviđao njihov stil i oni su mi među top 5 najboljih crtača DD-a;naslovnica jedna od najboljih dati ću desetku uz činjenicu da mi ne smeta što je Dylanova košulja bijela.ove prve epizode su bolje od sadašnjih i uvijek su mi se više sviđale,a
  ovu sam pročitao više puta i mogu reći da je epizoda dosta dobra i Groucho je izvalio par dobrih viceva. što se tiče scenarija dosta stvari nije objašnjeno i nije detaljno razrađeno kako bi trebalo da bude, ali ipak kako je rekao recenzist spada u gornji dom:)))
  11.01.2006
  23:26:00 sati
  mpavin
  uredi
 • Barker

  Ukupna ocjena 61%

  6, 6, 6, 7

  Klasicna zabava, sta vam jos treba? Jos vestica? Znate gde ih ima, u ponajboljim DD pricama. Vukove cemo ostaviti nemcima. M&G su me tada "kupili" sa ovim crtezom, scene raspadanja Alexinog i Dylanovog lica su me raspametile. To sto su mi se kasnije ogadili je druga prica, ali ne mogu da zamislim da je ovo crtao neko drugi (bas kao i "Damu u crnom")
  14.01.2006
  09:03:00 sati
  Barker
  uredi
 • I like girlz

  Ukupna ocjena 76%

  7, 8, 8, 7

  pomalo možda i naivno, ali za početak sage o dylan dogu sasvim solidno. ovu epizodu posjedujem u dnevnikovom izdanju, tako da je tisak osrednji, ali svaka čast crtačkom duetu M&G na odlično odrađenom poslu. naslovnica za villin standard osrednja.
  14.01.2006
  16:23:00 sati
  I like girlz
  uredi
 • Maximuss

  Ukupna ocjena 79%

  7, 6, 10, 10

  Meni je ovo jedna od najdrazih epizoda. Pravi horor, malo glupa prica, ali odlicno nacrtana. Ima dosta lijepih detalja. Od vec spomenutih raspadanja lica, explozije vjestice, dodao bih i urlikanje vuka ispred mjeseca (dobro bi izgledalo i kao neki logo :) ), ima dobrih zena (malo mi je zao sto je Dylan ostao suh. Mogao se malo vise potrudit). Takodjer odlicna naslovnica.
  15.01.2006
  14:40:00 sati
  Maximuss
  uredi
 • Ukupna ocjena 97%

  9, 10, 10, 10

  jedan od mojih prvih Dylana kojim san zavolija istraživača noćnih mora.M & G su mi zakon a vještice i vukodlaci zajedno su dobitna kombinacija.Ona atmosfera kad dolazi u selo pa odma puca onaj krčmar na njega mi je zakon.Žaj mi je onog retardiranog koji na kraju spasi Dylana,primjetija san da se dosta često pjavljuju takvi divovski mentalni bolesnici,evo pa i u Hridinama duhova.Uglavnom,svakako pročitati.
  20.01.2006
  09:28:00 sati
  vice
  uredi
 • SnotMan

  Ukupna ocjena 68%

  7, 7, 6, 8

  Kulerska epizoda
  24.01.2006
  21:49:00 sati
  SnotMan
  uredi
 • SejoSexon

  Ukupna ocjena 88%

  8, 8, 10, 10

  Uvijek sam volio vukodlake, a još su mi draži kada ih crtaju M&G :-)

  Priea mi je sasvima solidna, ipak se radi o poeetku serijala. Noei punog mjeseca je jedna od onih epizoda DD koje ti uvijek ostaju u sjeaanju iako se ne radi o nekoj super genijalnoj epizodi poput Morgane, Poslije ponoai itd.
  13.02.2006
  07:27:00 sati
  SejoSexon
  uredi
 • Prodigy

  Ukupna ocjena 78%

  8, 7, 8, 9

  Nije od onih epizoda koje cu dugo pamtiti,ali cisto solidno!
  Ne bih nista pametnog imao za nadodati jer je u recenziji sve fino receno!
  02.03.2006
  08:52:00 sati
  Prodigy
  uredi
 • alen

  Ukupna ocjena 78%

  8, 8, 7, 9

  Odlicna epizoda. Vukodlaci? O njima se sve zna, a opet nam Sclavi pokloni dio svoje originalnosti i neceg novog. Bio sam ljubomoran na Dylana jer me pucao puberter a on je dosao u djevojacu skolu. Smijao sam se Grouchou koji je genijalan u ovoj epizodi. Onaj njegov vic sam ispricao nekim poslovnim kolegama iz Njemacke i nije im bio smijesan...
  26.07.2006
  13:28:00 sati
  alen
  uredi
 • npetros2@htnet-dsl

  Ukupna ocjena 82%

  8, 8, 8, 10

  Davno san ovo čita, ali osta je u dobrom sjećanju
  22.08.2006
  21:09:00 sati
  npetros2@htnet-dsl
  uredi
 • kico

  Ukupna ocjena 85%

  8, 8, 9, 10

  Vukodlaci?Pa još i uvod u trilogiju djece mjeseca,njihovih preobražaja i transformacija.Malo drugačije je sve to u Dylanu,opet na njegov način svakako.Iskreno,vukodlake obožavam(kao i štrumpfove)a vukodlaci u Dylanu su mi uvijek bili simpatični....
  09.05.2007
  20:07:00 sati
  kico
  uredi
 • Ukupna ocjena 82%

  8, 8, 8, 10

  Jedna od meni dražih epizoda u prvih 10...
  08.06.2007
  22:11:00 sati
  Akul
  uredi
 • flamboyant soul

  Ukupna ocjena 53%

  6, 4, 5, 8

  Nije mi legla ova epizodica, plitka je previše, Crna šuma, Wolfburg, i onda one vještice koje nisu ni strašne, vukodlaci koji nisu vukodlaci, i stranci koji su 'nešto'. @Kiky je dobro primjetio da je priča završila oko sedamdeset i neke stranice, dalje je samo još veća glupost. Pa ti vukodlaci-vukovi-stranci nikoga ni ne ubijaju, mračni koledž nula totalna, seljani isto malo dosadnjikavi. Jednostavno loše. M&G nikako nemogu bolje, ali svakako mogu gore, Dylan ne liči na ništa, a Groucho izgleda k'o Zoran Vakula. Naslovnica odlična.
  14.09.2007
  23:43:00 sati
  flamboyant soul
  uredi
 • Vega

  Ukupna ocjena 80%

  8, 8, 8, 8

  Super epizoda! Dylan u Njemačkoj, Crna šuma, selo Wolfburg. Atmosfera na vrhuncu (ne znam kako kiky može tvrditi suprutno). Pogledajte samo str. 40 na kojoj se Dylan smjesti u hotel simpatičnog Rudya - mračna sobica, osvijetljena tek svijećom i raspelo na zidu. Klasična horror atmosfera. Edda Blucher je vjerojatno jedina osoba koja je s nestrpljenjem čekala Grouchov vic (pa baš da se i pretvarala). Recenzent je lijepo rekao da Sclavi gradi epizodu na inverzijama: vuk u čovjeka, simpatična sestra glavna gadura. Epizoda je uzela bazu u jednom kultnom horroru - Suspiria (meni osobno među najboljim filmovima ikad). Sve je tu - mračna šuma, koledž sa curama i veliki požar koji ga proguta. Montanari & Grassani mi nisu omiljeni, no ovdje su napravili fantastičan posao. Transformacije čovjeka natrag u vuka na mjesečini izgledaju izvrsno. Vještica koja vodi školu za djevojke koje koristi kao rasadnik za vukove - legendarna ideja.
  27.09.2007
  21:21:00 sati
  Vega
  uredi
 • Spock

  Ukupna ocjena 75%

  6, 8, 8, 9

  Nije loše, ali priča je plitka, a i ti obrnuti vukodlaci mi nikako nisu legli. Sreća pa ima dosta gegova na putovanju s Grouchom, kao i dobrih i napetih scena; što se ponajviše može zahvaliti vrlo dobrim M&G.
  13.11.2007
  22:24:00 sati
  Spock
  uredi
 • Inferno

  Ukupna ocjena 64%

  8, 5, 6, 7

  Epizodu valja pročitati barem radi dobre atmosfere.
  26.12.2007
  22:56:00 sati
  Inferno
  uredi
 • Windwalker

  Ukupna ocjena 91%

  9, 9, 9, 10

  Meni puno bolja od prve 2 epizode. Atmosfera je zakon, a M&G su ovdje još bili, začudo, odlični. Naslovnica savršena, top10,  i COOL je što Dylan ima bijelu košulju.
  13.03.2008
  10:31:00 sati
  Windwalker
  uredi
 • ken2

  Ukupna ocjena 73%

  8, 7, 7, 7

  meni se sviđa ovo križanje vještica i vukodlaka koji to nisu, dobra mi je priča, a dobar je bio i nastavak, u kojem su M&G još i bolji nego ovdjekada sam prvi put čitao ovu epizodu, dakle davno, davno... oduševila me 'filmska' scena u kojoj vučje oči u tri sličice postaju farovi dilanove bube, i priča se nakon prologa nastavlja
  05.10.2008
  23:26:00 sati
  ken2
  uredi
 • Klukas

  Ukupna ocjena 88%

  8, 8, 10, 10

  Sasvim solidina epizoda, odlična atmosfera, dobar crtež. Priča malo isfurana, previše podsjeća na Daria Argenta, ali valjda se zato vukovi pretvaraju u ljude, da ipak ne bude toliko predvidljivo.
  Čini mi se da tu ima materijala za malo više od 96 stranica, kao da se na ponekad radnja malo prebrzo odvija, a vjerujem da bi tada i one predvidljive stvari učinili malo napetijima.
  Tko zna bili Dilan završio u krevetu sa onom curom da nije ubijena. Možda si autori ipak nisu htjeli raditi probleme, da ne ispadne da Dilan ganja (pre)mlade cure. Anyway, nadoknađeno prisutnošću većeg broja komada.
  Zaključak: vuklodlaci,šuma,vještice - uvijek dragi i uvijek zahvalni motivi.
  09.10.2008
  15:06:00 sati
  Klukas
  uredi
 • Lucy Liu

  Ukupna ocjena 97%

  10, 10, 9, 10

  Iako baš  i ne volim vukodlake,ova epizoda mi se puno svidjela.Jedino mi je naslovnica malo smiješna--Dylan u ljubičastim trapericama!eh-heh-heh...
  12.10.2008
  14:30:00 sati
  Lucy Liu
  uredi
 • Panon

  Ukupna ocjena 76%

  7, 7, 8, 10

  Prosječna epizoda koja se ne ističe nekim posebnim scenama ili radnjom. Ipak je lagana za čitanje, unatoč M&G-u. Jedino je naslovnica super (sviđa mi se gaf s Dylanovom bijelom košuljom)!
  23.12.2008
  19:52:00 sati
  Panon
  uredi
 • supermike

  Ukupna ocjena 94%

  9, 9, 10, 10

  Jedna od najboljih naslovnica Dylan Dog serije a i jedna od vrhunskih epizoda. 
  11.01.2009
  03:56:00 sati
  supermike
  uredi
 • Ukupna ocjena 83%

  8, 8, 9, 8

  15.01.2009
  16:22:00 sati
  Misko iz Darwooda
  uredi
 • King Warrior

  Ukupna ocjena 70%

  8, 6, 6, 10

  Perfektna naslovnica koja je obecevala vise. Vukodlak na slici, a nigdje vukodlaka. Cijela prica je mogla dosta bolje da ispadne nego sto jeste. 
  27.06.2009
  13:16:00 sati
  King Warrior
  uredi
 • Ukupna ocjena 85%

  9, 8, 8, 10

  04.07.2009
  10:05:00 sati
  farrar
  uredi
 • hrvoje23

  Ukupna ocjena 82%

  9, 8, 7, 10

  Malo 'vodenasta' prica, ali zato je naslovnica super! Zanimljivo za citanje. Ipak je to tek treca epizoda.
  Nakon tko zna kojeg čitanja, dojam se popravio, ali i dalje ne mogu preći preko toga s koje je strane nacrtan volan!!
  19.08.2009
  11:45:00 sati
  hrvoje23
  uredi
 • Gil-galad

  Ukupna ocjena 73%

  7, 8, 7, 7

  Simpatična epizoda, kojoj iz najmanje dva razloga dajem ocene nešto veće od prosečnih...

   

  Prvo, to je genijalno nacrtan prolog gde Marry Ann odlazi u šumu, a drugo su odlični "veštičji" nastavci koji su usledili. 

   

  Sećam se i pre kada sam je čitao, kao i sada u VČ izdanju, kako sam se smejao kada se veštice zapale i eksplodiraju... Nikad mi neće biti jasno kako je to nekome moglo da padne na pamet... Takva glupost... :D Pa onda se i internat na kraju raspada, po uzoru na sve druge kule zla ovog sveta... Ali, kako epizoda od početka ima jedan prilično parodičan ton, baš kao i prethodna, "Jack Trbosek", ovo je sve ispalo vrlo zanimljivo.

  17.01.2010
  03:58:00 sati
  Gil-galad
  uredi
 • vknez

  Ukupna ocjena 81%

  8, 8, 8, 9

  26.01.2010
  21:50:00 sati
  vknez
  uredi
 • acestroke

  Ukupna ocjena 93%

  9, 9, 10, 9

  Fenomenalna epizoda, za mene sigurno najbolja od prvih 15 Dylanovih.  Atmosfera, radnja price, ono malo selo u Njemackoj - sve je to toliko odlicno i strasljivo da kad sam prvi put ovo sve cito, kad sam imo 12 godina, usro sam se sav od straha.  Vukodlaci nikad nisu bili bolji u Dylanovim pricama, ma ni blizu!  M & G su mi ovdje zakon, a zato sto ih ja ocito volim puno vise neko velicina ljudi, ciji izbor je u stvari Roi.  Ipak, Noci Punog Mjeseca je absolutni MUST za svakog Dylanovca, zato sto ovdje imamo perfektne elemente horor stripa: malo mracno selo, noc koja traje skoro citavu pricu, vukodlake, vjestice (koje se vracaju u drugim epizodama, ZLOCIN), i zadnjih nekoliko stranica koje su abslutna klasika, kao neka strip-verzija filma Darija Argenta.  Ona zadnja vinjeta gdje vukovi hrane malu ljudsku bebu je i strasljiva i nevjerovatno genialna ideja za kraj price.  Ostavlja nezaboravljiv utisak koji jos dan danas pamtim kad se je sjetim.

  27.07.2010
  23:44:00 sati
  acestroke
  uredi
 • drogsy

  Ukupna ocjena 70%

  7, 6, 7, 10

  Nije mi se ovo baš svidjelo jer podosta odmiče od današnjeg DD-a, a ja sam ovu priču pročitao nakon hrpe odčitanih Rujuovih, Chiavievih i Barbatinih priča. Montanari & Grassani su odradili solidan posao, a naslovnica je predobra.

  08.04.2011
  21:43:00 sati
  drogsy
  uredi
 • writer

  Ukupna ocjena 36%

  2, 2, 5, 9

  Govno!

  17.06.2011
  00:20:00 sati
  writer
  uredi
 • Zagor12

  Ukupna ocjena 64%

  6, 5, 7, 10

  Nije mi ovo baš nešto.

  09.12.2011
  13:28:00 sati
  Zagor12
  uredi
 • Deki86

  Ukupna ocjena 54%

  5, 5, 5, 9

  Njah! Prisilio sam se pročitati kako bi mogao krenuti na slijedeću epizodu.

  25.04.2012
  18:58:00 sati
  Deki86
  uredi
 • Ukupna ocjena 68%

  7, 5, 8, 8

  Solidna priča. Sviđa mi se početak i Grouchve dosjetke. Jedino mi smeta što naslov sugerira na vukodlake, a dobivamo neke lude vještice.

  21.05.2012
  17:12:00 sati
  tekumze
  uredi
 • going going

  Ukupna ocjena 73%

  7, 7, 7, 10

  Grucove fore su neprevazidjene! Ove nove epizode me retko kad nasmeju sa nekom Grucovom forom.

  Crtez je dobar {odlicno kombinuju senke sa svetloscu i crno sa belim}

  Naslovnica mi se svidela, a zamislite u Libelusovom izdanju je Dilanova kosulja crvena a ne crna! Sto su to uradili boga pitaj ???

  03.07.2012
  15:25:00 sati
  going going
  uredi
 • Oki

  Ukupna ocjena 90%

  9, 9, 9, 9

  Dobra pričica o vukovima koji se pretvaraju u ljude,hororčić za mladež. Uvjek mi se sviđao Dylan kojeg crtaju M&G....
  09.07.2012
  13:56:00 sati
  Oki
  uredi
 • Ukupna ocjena 78%

  8, 8, 7, 9

  05.10.2012
  13:41:00 sati
  coszinus
  uredi
 • grofica Varga

  Ukupna ocjena 72%

  7, 7, 7, 9

  Zanimljiva epizoda ali ipak s predvidljivim krajem. Čim sam vidjela ono " devet mjeseci kasnije" znala sam kako će završiti.

  02.11.2012
  10:09:00 sati
  grofica Varga
  uredi
 • velka031

  Ukupna ocjena 82%

  9, 8, 7, 10

  09.01.2013
  23:45:00 sati
  velka031
  uredi
 • Goran100

  Ukupna ocjena 81%

  8, 8, 8, 9

         Priča stvarno nije ništa posebno, a početak je bio obećavajući. Što se putovanja tiče, malo je usiljeno, moglo se sve ovo i na otoku dogoditi. Ako se ne varam, čini mi se da je ovo jedina epizoda u kojoj se ne pojavljuje lik koji unajmljuje Dylana, barem što se Sclavijevih epizoda tiče. M&G su dosta dobri. Naslovnica također.

   

  18.06.2013
  21:47:00 sati
  Goran100
  uredi
 • Opti

  Ukupna ocjena 88%

  8, 9, 9, 10

  Ovo je vjerojatno najzabavnija epizoda među prvih 9-10. Sve je tu, njemačke bakice koje vole viceve, njemačke bakice koje su po držanju sudeći reinkarnacija SS časnika, njemački mještani s naglaskom iz kojega su mi se iskrivile oči pri čitanju, vukodlaci (inače ne ljudi-vukovi, nego vukovi-ljudi, pa nisu vukodlaci nego dlakovuci), kraj gdje sve odleti u zrak (već TREĆI u nizu), ukleto putovanje bubom po blatnjavoj šikari itd. Dobre su epizode kad Dylan i Groucho putuju van Londona jer uvijek ima dobre zajebancije, pa tako ni ova epizoda nije izuzetak.

  Crtež mi je odličan, iz nekog razloga su mi M&G među najboljim crtači Dylana (nemojte me ubit). Naslovnica odlična, ali je kolorista zajebao bolju košulje.

  22.08.2013
  11:14:00 sati
  Opti
  uredi
 • bjelolasica

  Ukupna ocjena 94%

  10, 10, 8, 10

  Odličan twist u priči umjesto vukodlaka dobijemo vještice i onaj zabavni Gruchov vic.

  19.10.2013
  21:49:00 sati
  bjelolasica
  uredi
 • Tutta

  Ukupna ocjena 67%

  7, 5, 8, 7

  Ok prica, scenario ispade malo pre uzak.Steta sto nije duze. Scenario bi se onda, mozda puno bolje razradio. Rudijev brcic,ne znam na koga me podsjeca. Crtez,atmosfera su sasvim ok. Naslovnica,ok.

  06.02.2014
  21:47:00 sati
  Tutta
  uredi
 • Ukupna ocjena 94%

  10, 8, 10, 10

  Veoma dobra i zanimljiva epizoda 

  03.03.2014
  14:39:00 sati
  Dylan-Forever
  uredi
 • Peci

  Ukupna ocjena 30%

  3, 3, 3, 3

  05.08.2014
  15:36:00 sati
  Peci
  uredi
 • Stripmen

  Ukupna ocjena 85%

  8, 8, 9, 10

  Meni se sviđa ova epizoda i mislim da je kombinacija veštica i vukodlaka odličnna stvar.

  27.09.2014
  17:20:00 sati
  Stripmen
  uredi
 • sergej773

  Ukupna ocjena 74%

  8, 9, 5, 8

  Ponovo solidna epizoda, ali sa odličnim humorom, zanimljiva kombinacija vukodlaka i veštica.


  Sklavi odličan, M&G neloši,naslovnica skoro pa odlična.

  08.01.2015
  18:33:00 sati
  sergej773
  uredi
 • allessi

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Ova epizoda definitivno spada u one koje se pamte.. Sam početak Dylana, nezaboravni Grouchojevi vicevi, putovanje u Njemačku, mistična atmosfera u šumi, vještice, i na kraju dijete mješanac žene i životinje..

  Crtež je odličan, po meni, onaj pravi Dylanovski.. Naslovnica nezaboravna..

  05.03.2015
  20:06:00 sati
  allessi
  uredi
 • Space Marine

  Ukupna ocjena 72%

  6, 7, 8, 9

  Netipična priča prepuna akcije. Crtež MiG na svom vrhuncu. Osim akcije i započinjanja priče o vukodlacima, stvarno niš´ preposebno. Naslovnica veoma dobra.

  26.07.2015
  15:56:00 sati
  Space Marine
  uredi
 • karlitos

  Ukupna ocjena 64%

  6, 6, 7, 7

  Volim stripove s vukodlaima, no ovo je zbilja loše napravljeno. Umjesto napete priče o vukodlacima, dobili smo dosadnu priču o vješticama koje križaju ljude i vukove. Ovdje fali napetosti i mogao se napraviti neki bolji twist na kraju. Crtež je solidan, volim ovaj rani M&G. Naslovnica ništa posebno, no lijepo nacrtana.

  30.10.2016
  10:09:00 sati
  karlitos
  uredi
 • Jocko

  Ukupna ocjena 70%

  6, 6, 8, 10

  Dobri stari old skul Dilan. Priča i nije neka - vukodlaci koje stvaraju veštice, ma ajte molim vas, ali cela ta atmosfera nemačkih šuma i putovanja po noći bubom je sjajna! Sad kad gledam one prve stranice imam osećaj kao da sam nekada davno bio tamo sa Dilanom i Gručom, toliko je živa ta blatnjava, mračna, kišovita atmosfera... To izvlači priču koja je neuverljiva. Scenario isto, ništa da naročito odskače ali ništa i ne kvari preterano doživljaj.

  Crtež nije ništa ekskluzivno ali je dobro dočarao atmosferu kontrastom crno-belo. MG koliko god prosečni, ipak su nekakav trejdmark Dilana i radili su mnoge dobre brojeve. Obično im dajem od 6-8. Ovde su za 8 jer im ova epizoda leži i podtrudili su se u scenama sa vukodlacima / prirodom itd...
  Naslovna jedna od najboljih u Dilanu, baš retro ali sa puno detalja. Villa mi je ili za 10 il' za 3, nema između. Odličan kadar i položaj tela, vukodlak odlično nacrtan mišićav u rascepanoj odeći, posebno mi se sviđa šapa i mesec u pozadini. Nema veze što Dilan ima belu košulju a ne crvenu.

  24.11.2016
  12:02:00 sati
  Jocko
  uredi
 • Tonka24

  Ukupna ocjena 57%

  4, 6, 6, 9

  Priča započinje dobro.Dylan i Groucho voze kroz mračnu Njemačku šumu,nailaze na niz nevolja koje uspješno nadilaze da bi došli u čudnovati koledž.Radnja naglo pada od trenutka kada Dylan upoznaje stanovnike koledža i kreće prema selu Wolfburg,također,cijela radnja u selu je poprilično loša.Radnja se ponovno penje prema gore kad se Dylan sukobi u šumi s vukovima koji se pretvaraju u ljude i kad se sukobi s vješticom.Kraj priče gdje Dylan spašava Groucha od druge vještice je dobar,nisam se nadao da je druga vještica učiteljica prvoj.Ovdje se radnja pokušava skrenuti na te vukove koji se preobražavaju u ljude a zapravo najmanje se o tome radi,dosta čudan strip.

  Neke scene su napravljene odlično,kao scene prologa preobražaj vuka u čovjeka,radnja u mračnoj Njemačkoj šumi,također ,scene kada Alexandri i Dylanu otpada koža s lica.Ubijanje prve vještice je odlično prikazano a druge još bolje,pogotovo kad se otkrila druga vještica i počela lebdjeti,baš horor pravi,čak mi je utjeralo dozu straha.

  Montanari i Grassani su napravili solidan posao,neke stvari mi se ne sviđaju kod crteža ali odlično su nacrtali otpadanje kože s lica dvoje spomenutih i preobrazbe vukova,odlično su napravili i scenu kada se druga vještica preobrazila i počela lebdjeti.

  Naslovnica je odlična,definitivno najbolja strana ovog stripa.

  Dobili smo priču o vukodlacima u kojoj ima vrlo malo radnje o istima,zato smo dobili dobru radnju s dvije vještice i poprilično dosadnu sredinu priče,kraj,Sclavi je nešto pokušao poručiti na kraju nije poručio ništa,crtež prati priču od potonuća do uzdignuća.

  05.01.2018
  15:08:00 sati
  Tonka24
  uredi
 • Ukupna ocjena 84%

  9, 8, 8, 9

  Ugodno iznenađenje, crtež M&G tada odličan, danas loš i plastičan, barem u novim Maxijima.

  17.03.2018
  14:29:00 sati
  Zagorfan01
  uredi
 • wesskowaz

  Ukupna ocjena 61%

  5, 6, 7, 7

  02.12.2018
  10:24:00 sati
  wesskowaz
  uredi
 • Hercule Poirot

  Ukupna ocjena 65%

  6, 6, 7, 8

  Podnošljivo, ne i loše.

  13.09.2019
  12:07:00 sati
  Hercule Poirot
  uredi
 • Altairfan

  Ukupna ocjena 76%

  7, 7, 8, 10

  Zanimljiva priča i odličan završetak .  

  Jedini nedostatak je malo premalo scary atmosfere . Nije da me je nešto previše uplašilo sve sa vukodlacima .  

  Odlična naslovnica . 

  12.03.2020
  20:53:00 sati
  Altairfan
  uredi
 • goodpaso

  Ukupna ocjena 70%

  6, 7, 8, 7

  Strip za ono vreme je bio dobar

  interesantne stvari ako je nekom promaklo.

  1. Dilan Dog pije pivo u lokalu

  2. Buba iako je DD666 (znaci Dilanov auto iz Engleske) ima volan na levoj strani

  03.05.2020
  22:58:00 sati
  goodpaso
  uredi
 • Ukupna ocjena 72%

  6, 7, 8, 9

  13.03.2021
  12:58:00 sati
  Alex Kross
  uredi
 • Ivan Liverpool

  Ukupna ocjena 70%

  6, 6, 8, 10

  Da se Sclavi drzao samo vukodlaka mislim da bi epizoda bila puno bolja. One dvije vjestice nekako mi nisu sjele. Epizoda dosta losija od prva 2 broja. Crtez je dosta dobar, a naslovnica odlicna.

  09.08.2021
  21:16:00 sati
  Ivan Liverpool
  uredi
 • DividerOfShadows

  Ukupna ocjena 81%

  7, 8, 9, 9

  Prilično dobra epizoda sa svih mogućih gledišta. Da krenemo od priče: zanimljiva je modifikacija uobičajene teme vukodlaka – u ovom su slučaju vukovi ti koji se prevaraju u ljude, a ne obrnuto. K tome, za obradu takve tematike izabrano je odlično mjesto radnje: manji gradić u njemačkom Schwarzwaldu, praktički sa svih strana okružen šumom, pa tako i prilično ranjiv na napade unaprijeđene vrste canis lupus, tako da strave ne nedostaje.

  Kad sam prvi put čitao strip, nisam uopće očekivao da će Edda Blucher biti još gora od Helge jer je glavnu riječ uglavnom uvijek vodila Helga, tako da je taj obrat bio prilično zanimljiv, a scenarij mu je solidno prilagođen.

  Što reći o crtežu? Veliki debi Montanarija i Grassanija, koji su već na samome početku obavili majstorski posao. Kad bih cjepidlačio, rekao bih da se iz nekih scena vidi da ipak još nisu stigli do uobičajene vrhunske forme, ali nema im smisla zbog toga uzimati previše bodova, tako da im ide čista devetka.

  Naslovnica je opet oku vrlo ugodna, a i dinamičnija je od one za epizodu Jack Trbosjek, pa joj također dajem devetku.

   

  25.09.2021
  15:15:00 sati
  DividerOfShadows
  uredi

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

 • Ljudi Urijela
  Kod: KM ZS 369
  Ocjena: 95%
  Vrijeme: 20.10.2021. 0:05:00
  Autor: Hercule Poirot
  Broj komentara: 6
  Broj pogleda: 713
 • Kafa Zombo
  Kod: MIMA GLE 4
  Ocjena: 100%
  Vrijeme: 18.10.2021. 0:32:00
  Autor: Lord Vader89
  Broj komentara: 0
  Broj pogleda: 1045
 • Veliki Džeronimo
  Kod: TX ZS 862/863
  Ocjena: 88%
  Vrijeme: 16.10.2021. 0:28:00
  Autor: tex2
  Broj komentara: 7
  Broj pogleda: 1189
 • Novi Kanton
  Kod: KT VG 39/40/41
  Ocjena: 68%
  Vrijeme: 14.10.2021. 1:02:00
  Autor: Spock
  Broj komentara: 3
  Broj pogleda: 1114
 • Povratak u kuću strave
  Kod: ZG LUSP 41
  Ocjena: 36%
  Vrijeme: 12.10.2021. 1:13:00
  Autor: igor 12
  Broj komentara: 10
  Broj pogleda: 1674

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

 • Zombiji u Darkwoodu
  Kod: ZG VCZS 28
  Ocjena: 85%
  Vrijeme: 8.8.2021. 9:30:00
  Autor: igor 12
  Broj komentara: 12
  Broj pogleda: 2553
 • Bez budućnosti
  Kod: NN LIBSP 19
  Ocjena: 74%
  Vrijeme: 20.8.2021. 7:19:00
  Autor: Jerry Krause
  Broj komentara: 0
  Broj pogleda: 2045
 • Otmica Ikara La Plumea
  Kod: ZG KOZA 11
  Ocjena: 49%
  Vrijeme: 26.8.2021. 0:37:00
  Autor: igor 12
  Broj komentara: 12
  Broj pogleda: 1776
 • Povratak u kuću strave
  Kod: ZG LUSP 41
  Ocjena: 36%
  Vrijeme: 12.10.2021. 1:13:00
  Autor: igor 12
  Broj komentara: 10
  Broj pogleda: 1674
 • Witiko!
  Kod: ZG KOZA 10
  Ocjena: 62%
  Vrijeme: 6.9.2021. 0:29:00
  Autor: igor 12
  Broj komentara: 11
  Broj pogleda: 1659

Aukcije

Forum