Gospodar tišine

Dylan Dog

DD ZS 39 | 96 str.

Nekoliko starih Dylan-ovih poznanika umire. Njihove smrti okarakterizirane su kao samoubojstva. Pošto su tri neobična samoubojstva međusobno povezanih osoba nevjerojatna slučajnost Dylan se baca na istragu. Najprije sumnja pada na Larry-a, omraženog kolegu iz srednje škole, ali kako se u cijelu priču uklapa legenda o Uskebasi-u, Gospodaru tišine, koji može dati odgovor na vječito pitanje: Koji je smisao života? Odgovor za kojim su tragale sve tri osobe neposredno prije samoubojstva.

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 100%

Priča 10

Scenarij 10

Crtež 10

Naslovnica 10

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 89%

P*8

S*8

C*9

N*8

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Gospodar tišine
    DD ZS 39

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • Signore del silenzio
    DD SR 39

ZANIMLJIVOSTI

  • priča se bazira na biblijskoj legendi o kralju Solomonu, koji je od najvećeg filozofa svoga vremena Uskebasi-a, tražio odgovore o smislu života
  • treća, ujedno i posljednja, epizoda čiji scenarij potpisuje Giuseppe Ferrandino
  • u prologu Ferrandino se duhovito poigrava s početkom Ivanovog evanđelja
  • još jedna epizoda koja je, nažalost, morala biti preskočena u Ludensovim reprintima zbog spora između scenariste i izdavačke kuće Bonelli
  • treće pojavljivanje lorda H. G. Wells-a (ranije se pojavio u br. 5 "Ubojice" i br. 30 "Šesto ćulo")
  • lutke-automati, izum lorda Wells-a, u sjećanje dozivaju ljude iz staklenke Dr. Pretorius-a iz klasika Jamesa Whale-a "The Bride of Frankenstein"
  • Larry izgledom podsjeća na najvećeg Batman-ovog rivala - Jockera

Jesen je. Vjetar nosi lišće duž puste ulice. Odjednom, iz daljine, pojavljuje se čovjek, istočnjačkog izgleda, jašući ogromnog zeca. Taj čovjek zna ultimativnu istinu. Odgovor na pitanje o smislu života. To pitanje muči Dylan-ovu prijateljicu iz školskih dana, Justine Singer. Nakon večere s Dylanom ona odlazi kući, jer kako kaže: istina je očekuje. Sutradan je pronađena mrtva sa žicom za roštilj zabijenom u čelo. Čudan izbor za samoubojstvo, pošto kao što Bloch kaže, žene preferiraju plin. Dylan-a zadesi nezahvalan posao obavještavanja Justininog oca o nesretnoj sudbini kćerke. U njegovu stanu zatekne Larry-a, kolegu iz srednje škole.

Larry: »I, što bi antipatični lik mogao da radi osim antipatičnog posla.»

Larry je zasigurno jedan od najupečatljivijih likova koje smo mogli susresti u Dylanu Dogu. Visok, plav, nosi odijelo sa prugicama i leptir-mašnu, sa licem poput pervertita i jockerovskim osmijehom. Sada plaćeni ubojica, nekad povučeni dječak. Jedan od onih tipova koji su odmalena izolirani od društva, vjerojatno ne vlastitim izborom. Tip kojeg možemo susresti u svakom razredu, apsolutno svake srednje škole. Mada ga, kad smo i sami bili srednjoškolci, uopće ne bi ni primijetili. No na kraju, Larry nije posve dehumanizirana osoba. On se vratio iz Afrike, gdje je obavljao prljav posao ubijajući crnce, iz ljubavi prema Justine i njezinom ocu. Jedinim osobama koje su ga tretirale kao ljudsko biće. Ipak, sposobnost da volimo ne čini nas dobrom osobom i Larry svakako nije dobar čovjek. Možda bi stvari bile drukčije da nije bio takve naravi. Možda ne bi postao toliko ogorčen da je bio prihvatljiviji našem društvu, koje je, na žalost, često sklono predrasudama. Na to pitanje bolje da ne tražimo odgovor jer nam se vjerojatno ne bi svidio. Baš kao što Dylan sugerira Justine, od istine nam je često draža milosrdna laž.

Nakon što i Justinin otac umire pod čudnim okolnostima, prije posljednjeg izdisaja izrekavši ime Uskebasi, Dylan se za pomoć obraća lordu H. G. Wellsu. Kad istraživač noćnih mora, sa nepoželjnim partnerom Larry-em, stigne do Wells-a nađe se usred cirkusa. Razuzdane lutke-automati zauzele su cijelu kuću. Bića za koja lord Wells tvrdi da mu ublažuju oporu svakodnevicu (iako smatram da mu je kod tog problema od veće pomoći oskudno odjevena djevojka koja proviri iz spavače sobe i kojoj, navodno, daje «satove iz semiotike»). Wells-ov izum nazivam bićima jer iako su plod njegove genijalnosti (ili ludosti), one nisu samo obični mehanizam nego pokazuju i emocije. Tako imamo lutku kraljice Elizabete, koja umiljato liže Larry-u ruku (na što ju ovaj, naravno, s gađenjem odalami), te vojnika koji plaće Wellsu na koljenima. Ta bića su dokaz da i Wells traži smisao života, samo što je on odabrao bolji način. Nije tražio odgovore od nekog mitskog bića, nego je na ta pitanja pokušao odgovoriti sam. Lord ispriča Dylan-u biblijsku legendu o filozofu Uskebasi-u od kojeg je kralj Solomon tražio odgovore o smislu života. Odgovore je Uskebasi zapisao u knjigu, nakon čijeg su čitanja ljudi počinili samoubojstva pošto nisu mogli prihvatiti istinu. Solomon je tada mudro zaključio da je bolje živjeti u neznanju. Dylan zatim posjećuje madame Elington. Ekscentričnu i fanatičnu staricu koja je u svojem domu izgradila hram posvećen svim preminulima koje je poznavala (uključujući ravnatelja bivše škole i obiteljskog ljekarnika). Ona je pronašla smisao svog života: kroz sjećanje održavati «živima» svoje umrle. Tužan je i jadan to život, no ona ga je sama odabrala. Kao što Groucho kaže u jednom dijelu stripa: «Još nisam odlučio čime ću se u životu baviti…». Nitko ne bi smio fokusirati svoj život samo na jednu stvar, jer upravo su ljudi koji često točno ne znaju što žele učiniti od svog života najzanimljiviji i najsretniji. Kod madame Elington Dylan shvati da su Justine i njezin otac prije smrti posjedovali knjigu. Čuvenu knjigu koja navodno sadrži odgovore na egzistencijalno pitanje. Upravo je tu knjigu Larry uzeo iz njihova stana, što znači da je i njegova smrt neupitna. Uistinu, Dylana dočekuje užasan prizor: Larry je isčupao vlastito srce i «isprao» ga niz WC-školjku. Zašto bi itko odabrao takvu smrt? Možda je Larry shvatio da je postao jednak, pa čak i gori, od svih onih koji su ga omalovažavali i držali na distanci tijekom odrastanja. Taj čin je njegovo kajanje, pa usprkos zornog prikaza njegove okrutnosti (spaljivanja crnaca naplamom), uspijeva zadobiti naše simpatije. Ipak smo svi ljudi i svi griješimo, samo što neki od nas dobe priliku (ili nepriliku) da se «ukopaju» dublje i naprave više štete.

Casertano, koji je uvijek odličan, ovdje je dao svoj maksimum. Svaki izraz lica izgleda uvjerljivo, izvrsno poigravanje sjenom (vidi zadnju vinjetu na str. 26), te stavljanje inače pozadinskih likova u prvi plan (bogataš koji se prežderava u restoranu, gorostasni crni barmen, čistač-grbavac, par koji se «šlata» ispred WC-a) je odličan potez. Crtež koji bi samostalno mogao «ispričati» bit epizode. Poručuje nam da bi smisao trebali tražiti u sitnicama kojima inače ne pridodajemo nikakvu važnost. Izvrstan dojam zaokružuje Villina naslovnica.

Na kraju saznajemo da je za samoubojstva najvjerojatnije odgovoran otrov kojim su bile natopljene stranice čuvene knjige. No, to i ne mora biti točno. Scenarist se u posljednjim stranicama stripa još jednom naruga traženju smisla života. Propalica krade knjigu u parku, Dylanu i Blochu ispred nosa, i gle čuda: odluči je pročitati. On koji nije pročitao nijednog retka još od osnovne škole, smatra da će baš u toj knjizi pronaći smisao života. U toj knjizi koja bi mogla biti o bilo čemu. Propalica počiniti samoubojstvo, no najvjerojatnije knjiga nije imala nikakav utjecaj na njegovo djelo. Možda je potrebno umrijeti da bi shvatili smisao svog života. To ne znači da je smrt cijena kojom plaćamo spoznaju, baš naprotiv. Cijena je život, a spoznaja dar koji dobivamo na kraju puta. Tako je jedino zadovoljavajuće i pravedno. Zar ne?

«Na početku bijaše Riječ. Onda se pojavio Čovjek i, na kraju, Ja. Ja, Spoznaja.»

Naprijed

DD ZS 38 Glas iz magle

DD LEX 40 Dogodilo se sutra

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • Barker

    Ukupna ocjena 96%

    9, 10, 10, 9

    Cestitke Vegi na prvoj recenziji. Cini se imamo jos jednog DD eksperta. E pa, dobrodosao. Izabrao si odlicnu epizodu za start. Vecita potraga nikad ne prestaje. Svako od nas trazi (priznao to ili ne) deo vecite istine, koja eto moze biti i tako strasna, da si zabijes zarac u celo. A casovi semiotike su taaako bolji izbor :) Ferandino nas lepo vodi kroz pricu, podarivsi nam usput par odlicnih epizoda, Larry-ja pre svih.( a i prezivecemo nekako taj deo Dylanovog secanja na proslost, mi unifikatori :p ) Treba li reci da je ovo Casertanov vrhunac (u kojoj li sam recenziji ovo vec rekao) Ovo je meni savrsen crtez. Mozda nije red da sad odmah kritikujem kako su Pasji otok i Uspomene iz podzemlja daleko ispod njegovog nivoa, ali sta da se radi. I dalje je to za klasu bolje od vecine crtacke ergele kod Dylana.
    05.07.2006
    11:53:00 sati
    Barker
    uredi
  • mohas

    Ukupna ocjena 94%

    10, 9, 9, 10

    Odlican strip
    jedna od epizoda zbog kojih ipak volim DD
    05.07.2006
    12:01:00 sati
    mohas
    uredi
  • prozirna senka

    Ukupna ocjena 93%

    10, 8, 10, 9

    Fantasticna prica. Fernandino je ovde uspeo da ispripoveda jednu jako zanimljivu pricu koja citaocevu paznju drzi i bukvalno od prve pa do poslednje strane. Tacno, malo ukupan utisak kvari samo objasnjenje da je knjiga bila posuta otrovom, ali olaksavajuca okolnost (barem u mom slucaju) je ta da to nije bilo ocigledno. Kasertano je ovde maestralan, otuda i najvisa ocena za crtez. Da mi je samo znati sta se to u medjuvremenu dogodilo sa starim majstorem...
    05.07.2006
    17:42:00 sati
    prozirna senka
    uredi
  • manhunter

    Ukupna ocjena 96%

    10, 10, 9, 9

    Jedna od najboljih DD epizoda. Pravi LSD trip.
    06.07.2006
    06:37:00 sati
    manhunter
    uredi
  • Ukupna ocjena 94%

    10, 9, 9, 10

    mocno,zbog ovakvih epizoda jos uvek kupujem DD nadajuci se svakom novom DD nekoj novoj dobroj prici kao ova
    06.07.2006
    08:27:00 sati
    ratnik svetlosti
    uredi
  • Koresh

    Ukupna ocjena 84%

    8, 10, 7, 9

    Jedan od najboljih Dylana koje sam pročitao.. Tema i radnja odlični, crtež najlošiji dio priče, naslovnica jako dobra. Sve skupa jako, jako dobro.
    06.07.2006
    21:29:00 sati
    Koresh
    uredi
  • kico

    Ukupna ocjena 91%

    10, 10, 10, 1

    Sve me zaboli i sve pada u vodu kada vidim ovakvu loše skeniranu/uvećanu/prepravljenu/štatijaznam naslovnicu!
    15.09.2006
    19:24:00 sati
    kico
    uredi
  • Aco

    Ukupna ocjena 79%

    8, 7, 9, 7

    Priča je vrlo intrigantna i sve do samog kraja te drži u napetosti ali objašnjenje o nekoj tekućini oko knjige koja tjera ljude na samoubojstvo me je priznajem malo razočaralo.Zašto jednostavno nije objašnjenje da kad pročitaš što je smisao života poželiš napraviti samoubojstvo?To bi moglo proći a ne tamo neka tekućina.Ipak,radi se o sasvim solidnoj epizodi. kojoj crtež itekako podiže ukupni dojam.Cassertano je veliki majstor,njegov način kadriranja i crtanje izraza lice se poprilično razlikuje od ostalih u DD-staffu i pravi je užitak čitati epizode koje on radi.Sjajna interpretacija Uskebasija,pa zatim halucinacije prije smrti te kadrovi koje je i recenzent naveo razlog su zbog kojeg ovaj strip vrijedi pročitati.Naslovnica tako-tako.
    20.01.2007
    18:29:00 sati
    Aco
    uredi
  • delboj

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Nije mi jasno zašto do sada niko nije dao četiri desteke za ovu epizodu? Fenomenalna epizoda, naslovnica, crtež, sama priča, Gručove šale, ne zna se šta je bolje. Da je bar bilo više ovakvih epizoda. A čim se u priči spominje legendarni Solomon mora da bude dobra epizoda.
    30.01.2007
    10:14:00 sati
    delboj
    uredi
  • esse

    Ukupna ocjena 97%

    10, 9, 10, 10

    03.02.2007
    15:09:00 sati
    esse
    uredi
  • npetros2@htnet-dsl

    Ukupna ocjena 94%

    10, 9, 9, 10

    Jedva sam čeka pročitati ovu epizodu i stvarno je nesvakidašnja. Sama ideja je pohvalna i konačan rasplet o otrovu me nije uopće razočarao, dapače jedino to je i imalo smisla a i super dojam ostavlja na kraju! One šale sa Blochom su smješne, ali moram priznati da u cijeloj priči tu nešto fali, da nije skroz razrađeno. Casertano je odličan, kao i Villa! Jedan od vrhova DD!
    21.06.2007
    12:13:00 sati
    npetros2@htnet-dsl
    uredi
  • gumiflex

    Ukupna ocjena 90%

    9, 9, 9, 9

    S tim da je otrov iz Umberta Eco "Ime ruže"
    21.06.2007
    14:29:00 sati
    gumiflex
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Što drugo nego da se ponovim: kako ovaj Ferrandino dobro priča! A može i dvostruko ponavljanje: kako ovaj Casertano dobro crta! Ovaj put egzistencijalizam u prvi plan (nakon prikrivenog u Viđenom umiranju) te dodan onirizam (opet u rangu najjačeg Sclavija). Onaj tko ne čita pravu (baš filozofsku) filozofiju, ovdje je ima sasvim dovoljno te valjanu. A onaj pak tko čita, zapravo ne dobije ništa više nego je to ovdje dano (u smislu konačnog odgovora; terminološku zbrku i logičke egzibicije ipak dobije). Dakle, kao nekakav, podcrtani, konačni odgovor: Što manje znaš, to si sretniji. Obično, a duboko, paradoksalno a valjano. Što manje čuti, vidjeti, imati, željeti, žuditi. Solomon je to znao, hindusi su znali, Schopenhauer je znao, stoici su znali, cinici i općenito, svi, svi koji bi lupali glavu u potrazi za odgovorom, naposljetku se jedino mogu sartreovski zapitati: ima li smisla živjeti? I onda si postaviti temelj na nešto (bilo što, što već ti čudaci, kakvi smo ljudi, mogu zajahati kao divlje konje ludila). Ovi drugi, koji si ne postave temelj, ne nasade se na "the nešto", zariju si npr.ražanj u glavu ili iščupaju srce i bace u wc-školjku. Ukratko, rabljenje moje valjda najdraže biblijske knjige (Propovjednik), kao i izvrsnog mi Imena ruže, spakirano u najbolji crtež i perfektnu priču = desetka! Ne znam koji mi je draži: ovo ili Vidio sam kako umireš. Ferrandino je trebao biti drugi čovjek na DD-u (ako ne i prvi; makar, dajmo Sclaviju prednost kao autoru).
    11.07.2007
    12:38:00 sati
    stinky
    uredi
  • ken2

    Ukupna ocjena 90%

    9, 9, 9, 9

    odlična priča, vješto ispričana i nacrtana, scena čupanja srca samome sebi je maestralna, velika šteta što je napisao samo par epizoda, i što ih nema u extra seriji, sve preskočene su nadprosječne
    26.08.2007
    10:33:00 sati
    ken2
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Odlična epizoda koja se ističe od ostalih po načinu pripovijedanja. Nemam nikakvih većih zamjerki te moram prizanti da se isplatilo nabaviti ovu epizodu. Čak je i Groucho odličan. Dodatni plus je i pojavljivanje lorda wellsa.  Od Casertana smo dobili jedan perfektan i realističan crtež koji odiše stravom. Nismo ni očekivali ništa manje od njega. Naslovnica je također odlična, jedna od najboljih koje je Villa radio.
    29.08.2007
    01:25:00 sati
    Akul
    uredi
  • flamboyant soul

    Ukupna ocjena 78%

    8, 7, 9, 6

    Egzistencijalistička pitanja su oduvijek bila interesantna, kao i likovi koji se njima bave (ili bolje rečeno pokušavaju baviti), bilo u stripu, knjizi ili filmu. Ipak nebih ovo dizao u nebesa, fali tu nešto na kraju. Nadovezat ću se na @Acu: Otrov ih ubija?! Ne treba da znamo smisao života? Larry je ubijao po Africi jadne crnce jer je produkt devijantnog društva koje mora nekoga mučiti da bi dokazalo svoju (ispraznu) nadmoć? OK je sve to, solidne pouke za male školarce. Nije važna vanjština i tako dalje. To znam i bez gospodina Ferrandina. Meni treba da Dylan Uskebasiju pogleda u oči i kaže: "Smisao života? Pa koga peče dupe za to? Nije da ću ovdje biti zauvijek da se time zamaram, to prepuštam tebi, i nek ti je sa srećom. Pusa, ćao Uskebasi-boy." Ali to je Dylan, znam, čovjek koji nije želio odrasti, Petar Pan, zato on to nemože. Crtež odličan, naslovnica smiješna.
    02.09.2007
    16:45:00 sati
    flamboyant soul
    uredi
  • Spock

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Sve je već napisano, a i ocjene govore same za sebe. Teško dajem sve desetke, ali ova epizoda to zaslužuje. Naslovnica genijalna. Villa je ovdje nadmašio sam sebe. Tako nevjerovatno orginalna, a posebno bih izdvojio otpalo lišće nošeno vjetrom kao simbol prolaznosti života.
    03.03.2008
    14:25:00 sati
    Spock
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 97%

    10, 9, 10, 10

    Jedna od najboljih Dilanovih epizoda. Horror, mistika, napetost, akcija, Groucho i njegov humor, ispektor Bloch, Dilanova bivsa... Sve to ova epizoda ima, u pravom smislu! Crtež pravi 'dilanovski'. Nakon drugog čitanja epizoda mi nije scenaristički savršena kao prvi puta, zato ocjenu smanjujem na 9. Inače i dalje jedna od najboljih epizoda našeg istraživača.
    15.04.2008
    14:34:00 sati
    hrvoje23
    uredi
  • Klukas

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Nema se šta puno reći, ovo je jedna od najjačih Dilanovih epizoda! Mračno, mistično, napeto, zanimljivo... nema rupa i nejasnoća. Za one koji preferiraju racionalniji kraj, tu je objašnjenje s otrovom, za one koji vole mistiku tu je i dalje zeko-peko.
    Likovi odlično okarakterizirani, odlično nadopunjavanje sa fenomenalnih crtežom. Naslavnica odlična! I naravno, humor je tu, a za promjenu zgodna teta ovog puta nije tu za Dilana...
    14.04.2009
    22:55:00 sati
    Klukas
    uredi
  • Panon

    Ukupna ocjena 85%

    8, 7, 10, 10

    Pošto sam pročitao već dosta DD stripova, egzistencijalni užasi mi nisu ništa novo. Ipak, da sam čitao kronološki, ova epizoda bi mi vjerojatno bila mnogo originalnija i bolja. Lik Larryja mi je zanimljiv: iako obične vanjštine, unutar njega se krije ubilačka zvijer, koju je hranio dok je radio kao plaćenik u Africi. Fora mi je što se priča vrti oko Gospodara tišine, lik baš super izgleda. A ovdje se baš vidi da je Casertano dao sve od sebe kad je u pitanju crtež, koji je u ovoj epizodi natprosječan. Naslovnica je isto odlična!
    08.05.2009
    14:35:00 sati
    Panon
    uredi
  • King Warrior

    Ukupna ocjena 63%

    7, 6, 6, 6

    ne dijelim ovo odusevljenje oko ove priceduh ili nesto slicno koji prisiljava ljude na samoubistvo? Ok, da duh nije zec mozda bi i upalilo
    11.06.2009
    16:07:00 sati
    King Warrior
    uredi
  • hua

    Ukupna ocjena 61%

    6, 6, 6, 7

    Nista posebno. Ja sam ocekivao vise.

    23.01.2010
    17:56:00 sati
    hua
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Brutalno jak strip...Buduci da sam veliki ljubitelj filozofije prosto sam se nasladjivao citajuci rijeci Uskebasija, ultimativnog filozofa, veceg i jaceg i od samog Hegela...:) Salu na stranu, Uskebasi uistinu ulijeva strah, buduci da se bavi temom koja je apsolutno nespoznatljiva i preteska za bilo kakvu analizu a Casertano je ruku na srce, jedini ovo mogao nacrtati. Epizoda koja ide na sami vrh, uz "Tri puta nula" i "Uspomene nevidljivog"...Briljantno, genijalno, stravicno, uzasno...Sve desetke.

    26.01.2010
    20:42:00 sati
    Winter
    uredi
  • Andrey

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Još jedna u nizu izvrsnih DD stripova.Ferrandino je po stiilu pripovijedanja,po motivima,humoru itd. najbliži Sclaviju od svih scenarista a rekao bih da mu i uspjeva stvoriti bolju atmosferu od njega.On maestralo vodi radnju(U čemu ga izvrsno prati Casertano).Motiv zeca(razna tumačenja),noćna atmosfera,naćini samoubojstava,didaskalije,humor(koji pomaže da strip ne bude previše melankoličan,depresivan).flashbackovi iz Afrike(vrhunac epizode) samo su neki elementi koji mi se jako dopadaju.Baš tih desetak stranica kada Larry iščupa svoje vlastito srce i u flashbackovima se prisjeća svog posla su jedne od najboljih trenutaka DD stripa i Casertanovog crteža.Rasplet je možda bezvezan(u prvu ruku) jer nakon svega očekuješ spekatakularan kraj ali pošto se daje naslutiti da možda i knjiga nije bila otrovana još samo čini boljim.Naslovnica je jedna od mojih najdražih,jednostavno mi ovaj strip nebi bio toliko drag bez zeca.

    27.02.2010
    17:51:00 sati
    Andrey
    uredi
  • acestroke

    Ukupna ocjena 97%

    9, 10, 10, 10

    Jedna od najboljih Dylana svih vremena, ja bi je stavio u Top 15.  Scenario originalan, and crtez je savrsen, pogotovo naslovnica.  Uskebasi (njegova knjiga) je jedan veoma interesantan ubica za ovaj serijal, a Ferrandinov scenarij je odlican.  Steta sto on ima probelma sa Bonelijem (ili sa Ludens?); u stvari, to nema nikakvog smisla, zato sto se njegove price u Dylanu jos uvijek stampuju u Italiji (Collezione book izdanje), i to mora znaciti da je njegov problem sa Ludensom, ili sa nekom domacom knjizarom/bibliotekom.

    One scene sa Larijem, kad je u Africi i kad se bori sa Afrikancem (prije nego sam sebi iscupa scrce) su fenomanalne; to su najbolji djelovi ove epizode - one tihe scene, gdje niko nista ne kaze, a gdje Casertanov crtez vlada sam sa sobom.  Super epizoda!

    22.03.2010
    21:32:00 sati
    acestroke
    uredi
  • krem

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    meni bez sumnje jedan od najbojlih DD

    23.05.2011
    16:27:00 sati
    krem
    uredi
  • Oki

    Ukupna ocjena 94%

    10, 10, 8, 10

    Što reći....vrhunska priča,stvarno jedna od najboljih. Po meni najslabija karika ovog djela je Casertanov crtež-nije loš,ali ipak nekako prejednostavan i sa premalo detalja.
    03.09.2011
    13:50:00 sati
    Oki
    uredi
  • supermike

    Ukupna ocjena 94%

    10, 9, 9, 10

    Ova pitanja iz stripa sam se toliko puta zapitao i davno shvatio da dok sam živ neću dobiti odgovore. Priča je odlična scenarij je malo lošiji, crtež dosta dobar a naslovnica  je I LOVE IT! Šteta što je preskočena u Ludens extra.

    15.11.2011
    16:00:00 sati
    supermike
    uredi
  • Ukupna ocjena 88%

    8, 8, 10, 10

    17.05.2012
    12:51:00 sati
    Mirko1
    uredi
  • Ukupna ocjena 77%

    8, 7, 8, 8

    21.05.2012
    17:05:00 sati
    tekumze
    uredi
  • bjelolasica

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Hvala Bogu pa mene nije nikada zanimao smisao živoata! :)

    29.07.2014
    18:10:00 sati
    bjelolasica
    uredi
  • Peci

    Ukupna ocjena 30%

    3, 3, 3, 3

    02.08.2014
    20:32:00 sati
    Peci
    uredi
  • Stripmen

    Ukupna ocjena 81%

    8, 8, 8, 9

    Fino napravljena epizoda.

    28.09.2014
    16:58:00 sati
    Stripmen
    uredi
  • bonjovi4ever

    Ukupna ocjena 88%

    9, 8, 9, 10

    NS obzirom na temu, baš me zanimalo kako će Ferrandino speljati kraj priče. Uglavnom, odlična ideja vrlo dobro provedena u priču, s jednako dobrim Grouchom (lijepo je vidjeti humor koji se ne temelji na stalnom nizanju viceva ala Ruju, Chiaverotti, Mginacco i slični), a kraj prigodan. Da se odavde dosta poruka izvući.

    Casertano u svojim ponajboljim danima, mislim da će kasniji biti i još nešto bolji, a potom će se srozati...

    Stanova naslovna za uokviriti.

    25.01.2016
    16:08:00 sati
    bonjovi4ever
    uredi
  • Jocko

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Mnogo je već toga napisano o ovoj legendarnoj epizodi, i sa većinom pozitivnih komentara se u potpunosti slažem.
    Ono što je tipično za Dilana jesu svakojaka pop fiction čudovišta, i već od prvog broja su tu zombiji, pa serijske ubice (mali milion njih), vukodlaci, vampiri i slična gamad. Ali nijedno od tih stvorenja, uslovno rečeno ''negativaca'' ne može da se meri sa Uskebasijem, Gospodarom tišine. Da li je ikada nacrtana originalnija naslovnica: čudni žgoljavi lik koji jaše osedlanog džinovskog zeca pustim londonskim ulicama dok lišće raznosi vetar u poznu jesen, a Dilan setno gleda u njegovom pravcu držeći ogromnu knjigu na kojoj piše Uskebasi. Mislim da nema ništa originalnije i interesantnije od toga. Mesecima pre nego što ću pročitati ovu epizodu pitao sam se u sebi: ''O čemu li se tu radi, i ko je taj neobični lik sa naslovnice?''
    Šteta što nema više takvih neobičnih likova u ovom serijalu.

    Uvodna scena koja je u top 3 Dilanovih svih vremena, originalna ideja, još bolja realizacija, inteligentni dijalozi, karakterizacija upečatljivih likova npr lik Larija (o kojem bi se mogao napisati poseban tekst), kultne scene poput one néme kada Lari umire ili kada zec izlazi iz wc šolje, mnoga postavljena pitanja a malo odgovora, uplitanje u filozofiju koje tera čitaoca na razmišljanje, odličan kraj (ne onaj sa otrovom već nakon toga).

    Ako na sve ovo dodamo odličan Casertanov crtež, jednu od najboljih Villinih naslovnica (meni je najlepša Posle ponoći) - dobija se, slobodno mogu reći...

    ... Strip bez mane.

    23.11.2016
    00:32:00 sati
    Jocko
    uredi
  • jvucica3

    Ukupna ocjena 94%

    9, 9, 10, 10

    Epizoda sa tjeskobnom i pomalo mučnom atmosferom punom egzistencijalnih pitanja o kojima se svako od nas barem jednom zapitao, ali i sa puno sjajnih doskočica (pogotovo Grouchovih) te kvalitetno napisanih dijaloga. Sami početak stripa sa Uskebasijem na ulici iako traje samo par stranica možda je i najbolji početak nekog Dylana (rame uz rame sa scenom Smrti na maskenbalu "S onu stranu ogledala") dok je sam Uskebasi za mene najupečatljiviji lik serijala. 

    Rasplet nije loš dapače dobar je, ali mislim da bi ovoj priči više pasao neki misteriozniji i nerazjašnjen kraj podložan raznim tumačenjima. 

    Casertano je savršen kao i naslovnica, koja je jedna od najboljih Bonellijevih uopće.kad je prvi put vidiš ne da ti mira,  jednostavno te vuče da pročitaš strip.

    13.02.2017
    19:16:00 sati
    jvucica3
    uredi
  • karlitos

    Ukupna ocjena 89%

    10, 9, 8, 8

    Vrlo dobra epizoda...

    12.03.2017
    21:19:00 sati
    karlitos
    uredi
  • grofica Varga

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    U trenutku kada sam krenula ovo čitati bila sam skeptična. Neki lik mi tu nešto jaše na nekom velikom zecu. Krepala sam od smijeha. I još kad je počelo 'Ja. Spoznaja. Ja. Istina.' Pomislila sam 'Neće valjda ovaj na zecu cijeli strip nešto pametovati?!' Al već iduća scena, Dylan i Justine u restoranu... Njihov dijalog me je oduševio. Dvije krajnosti u debati. Ona nabrijana, puši, razbija glavu velikim pitanjima, a on opušten, zafrkant, sugerira da živi taj trenutak s njim kad su se već našli nakon toliko godina.

    Može se slobodno kazati da cijeli strip vrvi ekstremima. Imamo ljude koji su tražeći spoznaju zaglibili u one crne i depresivne sfere. Ništa nema smisla. I gdje je najbolje odmah skončati to 'sranje koje zovemo život'. Nasuprot  njima imamo ljude poput Dylana i Blocha koji su cinični nebi li zaštitili sebe od zavrzlama velikih pitanja.

    Balans u stripu nosi lord Wells. On je primjer jednog intelektualca koji voli znati, čita, proučava, razmišlja, diskutira ali isto tako 'daje satove iz semiotike' sisatim ženama. Drugim riječima tražeći smisao života nije zaboravio živjeti. Mozgaj tražeči odgovore dok te to čini sretnim i zadovoljnim. Ako te opali na negativu kani se toga. I to me dovodi do zaključka da je Wells u biti poanta stripa. 

    Što se samog kraja tiče on mi je najmanje bitan. Jel to otrov ili neki tamo zec, briga me. Radnja je zadovoljavajuće završila, a sve ono najbolje sam dobila u toku čitanja. 

    Definitivno najbolja DD epizoda koju sam čitala. Al imam ih još dosta za pročitati tako da se nadam da će me još koja epizoda oboriti s nogu.

     

    12.05.2017
    23:56:00 sati
    grofica Varga
    uredi
  • Space Marine

    Ukupna ocjena 70%

    6, 8, 7, 7

    Zanimljiva epizoda s dosta zdravog humora. Mozda pomalo jeftina ta ideja s otrovom starim pola stoljeća, ali to bi bio jedini veći propust. Zanimljiv lik Larryja, bogato okarakteriziran. Crtež odlično prati priču, nije sad nešto posebno, ali nemam zamjerki.

    07.11.2018
    09:19:00 sati
    Space Marine
    uredi
  • going going

    Ukupna ocjena 76%

    5, 7, 10, 10

    Epizodu vadi maestralno inspirisani Casertano i odlicna Villina naslovna strana. Medjutim sama prica iako na prvi pogled pitka a dubokoumna je krajnje banalna. Finalno razresenje sa otrovom je prosto glupo, isto tako i scena sa skitnicom/samurajem koji tek tako otima Dilanu i Velsu atkovku. 

    Prica o Dilanovim drugarima iz srednje skole mi takodje ne pije vodu s obzirom na Dilanovu proslost, i ne volim kad se tako olako ubacuju likovi iz Dilanove proslosti koji bi samim tim trebalo da dodaju na znacaju epizodi i jos vise probude neke emocije kod citalaca. To ovde nije upalilo. Zatim lik Larija koji izgleda kao da je izasao iz nemackog ekspresionistickog filma  je jako iritantan i nelogican lik. Baba koja egzistencijalno kuka takodje. I sve ih Dilan poznaje. 

     

    01.07.2019
    22:56:00 sati
    going going
    uredi
  • Hercule Poirot

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Priča za više čitanja! Možda i među 20-tak najboljih Dylanovih priča.

    13.09.2019
    12:16:00 sati
    Hercule Poirot
    uredi
  • Beren

    Ukupna ocjena 88%

    9, 8, 9, 10

    Vrlo upečatljiv početak, zanimljiva tema, zanimljivi likovi, scenario koji drži pažnju, odličan crtež, vrhunska naslovnica.

    Jedino nisam baš bio presrećan sa onim objašnjenjem razloga samoubistava i to mi je jedina zamjerka. Mnogo bi bilo bolje da se takvo objašnjenje preskočilo.

     

    P.S. 1: Odnos između Lorda H.G.W. i Gruča uvijek dodaje kvalitet epizodi. Tu uvijek bude vrhunske komedije. 

    P.S. 2: Naslov epizode mi je oduvijek bio moćan. Jedan od najboljih ikad. Moćno zvuči "Gospodar tišine".

     

     

    25.03.2020
    21:44:00 sati
    Beren
    uredi

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Seminole
    Kod: TX SA 17
    Ocjena: 83%
    Vrijeme: 18.9.2020. 16:48:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 1
    Broj pogleda: 93
  • Zamak ludila
    Kod: DRGN LIB 13b
    Ocjena: 84%
    Vrijeme: 17.9.2020. 10:50:00
    Autor: kandraks
    Broj komentara: 4
    Broj pogleda: 297
  • Posljednja bitka?
    Kod: AF SS 418
    Ocjena: 71%
    Vrijeme: 17.9.2020. 0:17:00
    Autor: Kila Banana
    Broj komentara: 1
    Broj pogleda: 221
  • Operacija Kovčeg - Veriga
    Kod: CRRO DNEV 1
    Ocjena: 71%
    Vrijeme: 13.9.2020. 15:32:00
    Autor: Hercule Poirot
    Broj komentara: 4
    Broj pogleda: 762
  • Crna magija
    Kod: MN LIBSP 1
    Ocjena: 86%
    Vrijeme: 10.9.2020. 21:26:00
    Autor: kiky
    Broj komentara: 8
    Broj pogleda: 752

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Put za raj
    Kod: ZG VCSP 32
    Ocjena: 50%
    Vrijeme: 3.7.2020. 23:14:00
    Autor: Djole
    Broj komentara: 15
    Broj pogleda: 2751
  • Povratak Zimske Zmije
    Kod: ZG VCZS 20
    Ocjena: 91%
    Vrijeme: 7.8.2020. 17:10:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 14
    Broj pogleda: 1811
  • Hellgate u plamenu
    Kod: ZG LU 275/276
    Ocjena: 87%
    Vrijeme: 23.6.2020. 1:11:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 17
    Broj pogleda: 1700
  • Povratak samuraja
    Kod: ZG VEC 155/157
    Ocjena: 81%
    Vrijeme: 31.8.2020. 23:37:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 8
    Broj pogleda: 1313
  • Plamen nad Merivelom
    Kod: ZG VEC 143/144
    Ocjena: 76%
    Vrijeme: 18.8.2020. 0:16:00
    Autor: going going
    Broj komentara: 12
    Broj pogleda: 1247

Aukcije

Forum