Golconda

Dylan Dog

DD ZS 41 | 96 str.

Neistraženo mjesto u misterioznoj šumici bijaše oskrnavljeno što otvoriše vrata užasu… Amber Cat je sasvim slučajno okrenula krivi broj i dobila vezu sa paklom, gradom juri ogromno oko na tandemu, profesora Philipa Mortimera otimaju vile a ljudi u polucilindru padaju sa neba i vrše sveopći kaos…

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 93%

Priča 9

Scenarij 10

Crtež 9

Naslovnica 9

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 82%

P*7

S*7

C*8

N*8

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Golconda
    DD LEX 41
  • Golkonda
    DD ZS 41

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • Golconda
    DD SR 41

ZANIMLJIVOSTI

  • od naslovnice, pa na dalje sve je u znaku belgijskog nadrealista Renea Magrittea
  • početak takozvanog Golconda-opusa koji će se nastaviti epizodom «Peto godišnje doba» i epizodom «Div»
  • str. 52; Francie Griffith i Elsie Wright bijahu dvije djevojčice koje snimiše gomilu fotografija na kojima su se, kako su tvrdile, slikale sa pravim vilama, čime lukavo provociraše medijsku pažnju samo da bi se nakon toga pokazalo da se radi o lažnim fotkama
  • str. 51-54; profesor Philip Mortimer junak je stripa kreiranog od strane belgijskog pisca Edgara P. Jacobsa
  • telefonski broj pakla je, prema ovoj epizodi, 666-666

Utjecaj nadrealizma i istaknutih predstavnika toga osebujnog umjetničkog smjera, ne samo na stil Tiziana Sclavia, nego i na njegovu stripovsku kreaciju Dylana Doga veći je nego što se to na prvi pogled i čini. Nadrealizam kao pokret nastao kao reakcija na industrijsku revoluciju početkom dvadesetog stoljeća te strahote prvoga svjetskog rata zagovarao je oslobođenje uma, oštro se oslanjao na psihoanalizu, vođen imaginacijom podsvjesnog… zadirući pomalo u ekstrem pokušavajući revolucionarizirati doživljaj pojedinca te njegove osobne, društvene i političke poglede pokušavajući ga osloboditi od krutih, restriktivnih običaja i ustaljenih pravila ponašanja. Sam Andre Breton, osnivač i autor manifesta o nadrealizmu opisuje njegov pravi cilj riječima «živjela socijalna revolucija, i samo ona!». Posljedica svega toga opet bijaše što se nadrealizam počeo povezivati sa komunizmom i anarhizmom (treba li dodati koliko je Marxov dijalektički materijalizam te kontroverzne, i u praksi počesto pogrešne ideje Sigmunda Freuda žestoko utjecale na razvoj nadrealizma, te reći samim time kako se Sclavi nikada nije trudio skrivati svoje ljevičarsko opredjeljenje čije ideje počesto bezobrazno upravo i promoviraše kroz par svojih uradaka obojenih nadrealističnim tonom, te koliko su recimo frojdovske teorije o Edipovskom kompleksu i tumačenju snova utjecale na stvaranje mnogih epizoda Dylana Doga, primjerice epizode «Snovi»?). Groucho Marx, a ovdje mislim na pravog Groucha Marxa, kultnog komičara, u mnogim svojim filmovima, upravo kao i Charlie Chaplin, glumio je dadaiste, a dadaizam ne bijaše ništa drugo no smjer u umjetnosti koji je upravo izrodio nadrealizam, što opet njegov izbor kao Dylanovog sidekicka čini sve samo ne slučajnim od strane Sclavija. I naravno, ne zaboravimo na Renea Magrittea koji je poslužio kao glavna inspiracija Golconda-opusu u kojemu je Sclavi najsnažnije zakoračio u nadrealizam.

A upravo kao i u Magritteovim slikama, tako i u «Golcondi» ništa nije onakvo kakvim se na prvi pogled doima. Sazidana od apsurda, Sclavi u čistoj surrealističnoj maniri oduševljava, šokira te ujedno i zabavlja spajanjem i kombiniranjem naizgled nespojivih elemenata, što se ne bi smjelo striktno promatrati kroz prizmu nekog trenutačnog Sclavijevog napada egzhibicionizma. Tiziano lukavo podbada svojim sarkastičnim i ciničnim tonom («u Londonu se događaju čudne stvari…», «Pa nisam vam ja kriv što ste izabrali Thachericu!») čineći to u svome prepoznatljivom i zafrkantski dopadljivom crnohumornom stilu, stilu koji će prisvojiti, ne samo u Golcondi, nego i u većini kasnijih DD uradaka, te stilu koji će dotični autor na trenutke ipak uspjeti nagrditi vlastitim napadima patetike i pretjeranog malodušja. Ne zaboravimo i na «Golcondin» romantičan element (Dylana i Amber Cat, romansu psa i mačke), Groucha koji je u jednoj ovakvoj epizodi, upravo poput svoga slavnog glumačkog imenjaka, sasvim u svom elementu («Kada vidite čovjeka koji izgleda glupavo i govori kao glupan, ne dajte se zavarati; to je uistinu glupan.»), i Blocha koji je tako dražesno izgubljen u svom tom ludilu i u ozbiljnom strahu za svoju mirovinu.

Nakon «Golconde» dosta se toga promijenilo… prvi ozbiljniji izlet u nadrealizam pokazao se za Sclavija i više nego uspješnim, te nekako na krilima tog uspjeha odlučuje skladno (a ponekad i odlučnije) i dalje ploviti u tim vodama, koje će, uz tu i tamo koje manje ili više posrtanje, uspjeti iznjedriti neke od najosebujnijih i najboljih epizoda Dylana Doga uopće. A činjenica da se, nakon ove epizode, još nekoliko puta vračao u Golcondu, dovoljno govori koliko se taj svijet bajki i apsurda Sclaviju zapravo drag.

Naprijed

DD LEX 40 Dogodilo se sutra

DD ZS 42 Hijena

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • prozirna senka

    Ukupna ocjena 90%

    9, 9, 9, 9

    Svakako jedna od ponajboljih epizoda Dilana Doga.
    16.08.2006
    12:34:00 sati
    prozirna senka
    uredi
  • npetros2@htnet-dsl

    Ukupna ocjena 58%

    5, 4, 7, 10

    smeće
    16.08.2006
    12:57:00 sati
    npetros2@htnet-dsl
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Jedan od onih brojeva koje čitam sa pogledom na brojku stranice ne da bih vidio koliko još imam nego koliko mi je još ostalo.
    Što god to ikome značilo :)
    Ovo je ukratko manifestacija svega onoga zbog čega čitam ovaj strip.
    Stotka je bila neizbježna kod mene ovaj put.
    Picatto je bio kao stvoren za ovu temu, priča je unikatna i originalna, scenarij je tečan a naslovnica mi je jedna od boljih u zadnje vrijeme.

    P.S. Svaka čast za recenziju.
    16.08.2006
    15:47:00 sati
    dejd
    uredi
  • IGMAN2

    Ukupna ocjena 90%

    9, 9, 9, 9

    Toliko nevjerojatno bizarna epizoda da ne može da ti se ne svidi :)
    Sclavi u punom uzletu mašte. Krvave mašte !
    Tko pročita ovu bizarnu i krvoločnu priću, jedino što može zakljućiti je da je tom čovjeku nužno dugotrajno liječenje u psihijatriskoj ustanovi :) Četvorometarsko oko vozi se biciklom, a demoni u obličju
    engleskih džentlmena masakriraju gradom, čak i malu djecu da bi im uzeli
    dvije žvakaće. Demon-Sotona ima telefon i kompjutor, koji leti tako što prdne i do kojega se dolazi u središte Zemlje, klimavom, više korpom nego liftom...
    Ipak, moram reći da je, i nakon svega ovoga navedenog, Sclavi pretjerao kad Dylan sjedne u 'Bubu' i oveze se iz Engleske u Indiju! Tek tako!
    Vrlo dobra epizoda, u kojoj je čak i Grucho nadmašio sama sebe.
    Jedino što mrzim epizode, kad, nakon svega proživljenog, na kraju, glavni junak sve zaboravi
    16.08.2006
    22:54:00 sati
    IGMAN2
    uredi
  • alen

    Ukupna ocjena 83%

    8, 9, 8, 8

    Kad sam bio klinac nisam volio ovakve epizode Dylana Doga. Bile su mi drazi oni slasheri tipa Ubojice ili Prokleti dan. Sada sam ponovo procitao Golcondu u Extra izdanju i prilicno me se dojmila. Kada usporedim ovakav DD s onim sto danas izlazi cisto mi je zao tog nekad odlicnog junaka.
    17.08.2006
    12:07:00 sati
    alen
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Odlična epizoda!
    17.08.2006
    15:04:00 sati
    Godza
    uredi
  • Vorador

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Nisam baš ljubitelj Golconda opusa ali lagao bih kad bi rekao da nisam uživao čitajući ovaj strip. Preporuke.
    17.08.2006
    19:14:00 sati
    Vorador
    uredi
  • kico

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Evo što je Dylan!Ovakve epizode drže serijal napetim.Zbog ovakvih epizoda volim Dylana.
    18.08.2006
    12:54:00 sati
    kico
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Ma stvarno za preporuku onima koje treba navuci na strip! Meni je cela ta trilogija veoma draga, pa i diskutabilni Div! Volim Sklavija u ovom maniru, definitivno! I da, i Pikato je mnogima diskutabilan ali neke stvari mu leze savrseno i ovo jeste jedna od tih.
    19.08.2006
    03:16:00 sati
    Leo Charm
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 88%

    8, 8, 10, 10

    Poprilično luda epizoda, ali luda na dobar način:) Crtež i naslovnica fenomenalni.
    21.08.2006
    01:29:00 sati
    mpavin
    uredi
  • Ukupna ocjena 97%

    10, 10, 9, 10

    Meni definitivno jedna od top 5 epizoda starog Dylana :)))
    Sjecam se osjecaja kad sam je prvi put citao dok sam jos bio klinac, ma zakon ali prvenstveno me je privukla zbog KRVI NASILJA i GORE-SCENA :)))
    23.08.2006
    23:56:00 sati
    c64
    uredi
  • sonor

    Ukupna ocjena 88%

    9, 9, 8, 10

    Također jedna od dražih epizoda! Prava dilanovska! Zaboravija si napomenit da je ovo zadnja Villina naslovnica za Dylana.:)
    31.08.2006
    18:11:00 sati
    sonor
    uredi
  • Koresh

    Ukupna ocjena 81%

    7, 9, 8, 9

    Jedan od boljih Dylana, ali ništa posebno, kao ni drugi dylani koje sam čitao. Prvi puta sam dylana čitao nakon par mjeseci, ali kad ću ga drugi put, to je pitanje godina. Ovo je jedan od pet dylana koje imam (izdanje ZS) a i to ću rasprodat. Iz jednog razloga-mrzim horore. Ali ova priča je solidna.
    03.09.2006
    15:33:00 sati
    Koresh
    uredi
  • Ukupna ocjena 85%

    8, 8, 9, 10

    DD je posetio ljubljanu, Zagreb i Beograd. Ko ne veruje neka pogleda mapu na 73. tabli epizode gde se lepo vidi da je na putu do Golconde prosao kroz ova tri grada, koji su u vreme objavljivanja ove price bili u istoj drzavi. Piccatto na toj karti nije nacrtao Istru, a sledeci teoriju zavere, mogu da zakljucim da ona za njega ne postoji, kad vec nije u sastavu Italije! Mrski imperijalisti! Naslovnica spada u sam vrh, prosto se najezim svaki put kada je vidim. Piccatto u ovoj fazi mi je veoma drag, ali vise ga volim kada, nakon sticanja iskustva, rutine i brzine "uprosti" svoj stil (za razliku od npr. Milazzo-a o Brindisi-ja). Za pricu nisam bas u stanju racionalno da sudim (skapirao sam ljude u cilindrima i njihovu misiju). Kako to napisa uvazeni Djole u komentaru za broj 156-Div, "nista pod milim bogom nije jasno,ali da sve perfektno ima smisla". Tako da su ocene za pricu i scenario rezultat freneticne voznje koju nam je Sclavi priredio. Inace, koristi kostur iz broja 18-Zlocin, trpa sve i svasta, pa ga nafiluje nadrealizmom. To ovde super funkcionise, odnosno ne secam se da je ikad vise ovako dobro funkcionisalo.
    04.09.2006
    16:43:00 sati
    jovandd
    uredi
  • Aco

    Ukupna ocjena 72%

    7, 7, 7, 9

    Sigurno jedna od kultnijih epizoda i vjerojatno jedna od onih zbog koje je DD dobio toliko vjernih fanova.Naime,mislim da baš svaki DD-fan zna za Golcondu,za ljude sa polucilindrima i velikom oku na biciklu.Kao ne baš prevelikom ljubitelju dotičnog stripa,ne volim baš priče koje je Sclavi pisao pod utjecajem tko zna koje substance i ne mogu reći da mi se sviđa "Golcondijanski" ciklus(Div, 5. godišnje doba),ali ova epizoda je sasvim OK.Podsjeća me malo na #18(Zločin)ali ipak slabija.Masakr u banci kad čovjek sa polucilindrom pobije 16-oro ljudi vjerojatno je jedan od najvećih u DD-serijalu a Groucho je u top-formi.I sama priča ide dosta dobro sve do dolazka u Indiju(btw. jovandd je dobro primjetio da je Dylan prošao putem bratstva i jedinstva LJ-ZG-BG,a nakon toga preko Bugarske zapalio za Tursku i dalje).Nakon toga tempo poprilično padne i nastavak i kraj su skroz LSD-ovski.Luigi Piccato je stvoren za ovakve priče,u scenama masakriranja i crtanju morbidnih likova je nenadmašan.Lijepa naslovnica.Kako mu je ovo zadnja u redovnoj seriji,imam dojam kako se Villa ispočetka nije baš dobro snašao na DD-u.Tek nakon što je počeo crtati naslovnice za Superbook je onaj pravi.
    04.09.2006
    20:16:00 sati
    Aco
    uredi
  • Barker

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Kakav kosmar, kakvo ludilo od stripa. Slicno kao i u Cagliostru i ovde se sve odvija freneticnom brzinom, sve vrvi od apsurda. A ja to volim! Definitivno u top 5 DD. Hvala Sclaviju (i s.com) sto su me upoznali sa Magritte-om. Zanima me jos jedna stvar: dali i u Ludensovom izdanju onaj bend peva (vristi): Golkonda, Golkonda, zena zvana blonda!!!!! ili je to Dnevnik rimovao slobodnim stilom :)
    16.09.2006
    13:46:00 sati
    Barker
    uredi
  • Ukupna ocjena 36%

    1, 1, 7, 9

    lud jebe zbunjenog....mučio se juče s njom, jedva čekao da se pojavi stranica 96. Kruže glasine da se od Ludensovih stripova u Sloveniji proda najviše baš DD. Nije ni čudo da smo onda na podijumu što se tiče samoubojstva, nema nam spasa
    17.09.2006
    13:54:00 sati
    jang
    uredi
  • Prodigy

    Ukupna ocjena 48%

    2, 3, 9, 6

    Na zalost,ova epizoda bila bi po meni Sclavijev pokusaj da nas zatrpa gomilom svacega i ostavi da se koprcamo pod tom "hrpom nicega!"Cijela prica nema nikakav koncept, i jedino vrijedno spomena je Picikatto koji briljira prikazima raznoraznih koljaza i pokazuje mastovitost u kreacijama monstruoznih likova.No sve je to dzaba kad Sclavi davi macku od prve do zadnje strane.Sve je jos puno gore kad znamo da prica ima i nastavak, u ovom slucaju cak 2.Mozda je sve to presubjektivno,jer ja sam tip koji nikad nije pusio taj nadrealizam,cak stovise zgrozen sam kad vidim sta nam se sve pokusava servirati kao umjetnost.Sacuvaj me boze kosmara i nocnih mora u koje smo kroz "Golcondu" uvuceni,a sve sto smo htjeli je 1/2 sata odmora uz opustajuce stivo.
    01.10.2006
    18:07:00 sati
    Prodigy
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Kakav trip:)))
    Ovo je epizoda zbog koje smatram da je Sclavi genije.
    02.01.2007
    10:26:00 sati
    KILLEX
    uredi
  • esse

    Ukupna ocjena 88%

    10, 8, 8, 10

    03.02.2007
    15:11:00 sati
    esse
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Uh što volim ovakve apsurdne epizode! Sclavijev mozak je kao stvoren za ludnicu(ne dao Bog). Ovaj broj sadrži toliko apsurdnih ubojstva ( otvaranje  kišobrana u tijelu, guljenje lica poput jabuke) od kojih su nekoliko stvarno  extremno krvavi i užasni ( izbacivanje utrobe kroz usta ). Ova je priča toliko krvava i užasna zato jer je na njoj radio (nekadašnji) majstor u svom zanatu: Piccatto. Tko bi drugi osim njega mogao tako detaljno prenijeti Sclavijeve bolesne umotvorine na papir . Naslovnica je u rangu sa ostatkom stripa.
    31.08.2007
    01:46:00 sati
    Akul
    uredi
  • lwood

    Ukupna ocjena 48%

    5, 4, 5, 6

    od prvih 50-ak dylana jedna od lošijih epizoda
    13.10.2007
    17:51:00 sati
    lwood
    uredi
  • bonjovi4ever

    Ukupna ocjena 83%

    8, 8, 9, 8

    Vrlo zanimljivo. Kišobran uguran u grlo i rastvoren u tijelu, vrag koji koristi kompjuter i glavom razbija površinu zemlje kad ide u izviđanje, oko koje vozi bicikl nakon što izvrši krvoproliće, ljudi u cilindru koji sa svojim moždanim vijugama masakriraju ljude ( jesam li spomenuo da i rastvaraju kišobrane u njima? :) Da je nadrealizam bio ovako predstavljen u školi, ja nikada ne bih studirao ekonomiju :) Sclavija bi trebalo staviti pod obaveznu lektiru u srednjoj školi. Picatto odličan, epizoda baš za njega.
    01.12.2007
    10:54:00 sati
    bonjovi4ever
    uredi
  • ken2

    Ukupna ocjena 75%

    7, 7, 8, 9

    luda epizoda, možda malo preluda za meneipak, kao veliki fan nadrealizma, postavljam je visoko u dd opusu, a još bih spomenuo prve prave nadrealiste, na čijem izvoru su se napajali ovi XXstoljetni: hyeronimus bosh i peter breugel - to su tek luđaci
    05.03.2008
    20:27:00 sati
    ken2
    uredi
  • Spock

    Ukupna ocjena 91%

    9, 8, 10, 10

    Sclavijevo ludilo u najboljem i najzanimljivijem formatu. Zbog ovakvih priča nisam volio Dylana kao dijete jer su mi bile besmislene, a to je dokaz da je Dylan namjenjen odrasloj populaciji. Budući da su mi još draže normalnije i logičnije epizode, vjerovatno još nisam potpuno odrastao, barem u glavi. Piccatto, po običaju, odličan. Villa nas je podario još jednom genijalnom naslovnicom, nažalost i njegovom zadnjom u Dylanu.PS: Buba je bila uništena u prethodnom broju, ali to u Dylanovu kontinuitetu bez kontinuiteta nije bitno. 
    06.03.2008
    11:13:00 sati
    Spock
    uredi
  • Windwalker

    Ukupna ocjena 97%

    10, 10, 9, 10

    Ovo je remek-djelo. Ovo je pravi Dylan. Ovo je pravi Sclavi. Ovo je neponovljivo.
    12.03.2008
    23:02:00 sati
    Windwalker
    uredi
  • flamboyant soul

    Ukupna ocjena 91%

    9, 9, 9, 10

    Apsurd u ulozi ismijavanja, frekvencije ludila, kaos, košmar, naprosto nenadjebivo. Inače ni ja ne otkidam na slične Sclavijeve 'pokušaje nečega', ali ovo je jednostavno predobro. Lakoća kojom se (naizgled) besmisleni kadrovi i dijalozi redaju jedan za drugim i nalaze svoje mjesto u cjelini je naprosto veličanstvena. Ovakve epizode čovjeku uljepšaju dan.
    15.04.2008
    23:39:00 sati
    flamboyant soul
    uredi
  • vope

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Četiri desetke kao iz rukava. Da, i meni je ova među 5 najboljih priča ikad u DD serijalu, opšte ludilo i čisti, stoprocentni horor sa puno krvi i iznutrica sve začinjeno Sklavijevim genijem/ludilom. Pikato je kralj.Kao klinja sam se bojao ovog stripa, kao i epizode Njujork, Njujork, jer sam mislio (o moj bože...) da isijavaju čisto zlo i da će mi se nešto gadno desiti. Srećom sve je ostalo unutra, na papiru...
    12.07.2008
    21:15:00 sati
    vope
    uredi
  • Ukupna ocjena 62%

    5, 9, 5, 5

    fantaziranje.
    23.07.2008
    13:16:00 sati
    Misko iz Darwooda
    uredi
  • Death

    Ukupna ocjena 94%

    10, 8, 10, 10

    Baš sam uživao čitajući ovu epizodu. Najbolje mi je ono s kišobranom. Jedino je Sclavi pretjerao s putovanjem s bubom od Engleske do Indije (?).
    02.10.2008
    10:36:00 sati
    Death
    uredi
  • Panon

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Jedna od meni 10 najboljih DD priča! Bizarne radnje ljudi s polucilindrima me naprosto uvijek oduševe, a birokratski pakao je jedna od najboljih stvari u DD-u! Villina naslovnica legendarna, šteta što je zadnja za DD.
    30.12.2008
    21:32:00 sati
    Panon
    uredi
  • Klukas

    Ukupna ocjena 53%

    5, 4, 6, 8

    Imam prilično neujednačeno misljenje, ne mogu se odlučiti je li mi priča ok ili nije, a činjenica da do samog kraja ne znam na čemu sam moze biti znak genijalnosti ali i lošeg scenarija. Apsurd može biti odličan ali i izlika za nedorečenost.
    U svakom slučaju mi je glupo putovanje u Indiju. Također, mislim da je bend Demoni zaslužio malo veću pažnju, nekako su razvodnjeni (kad su već imali priliku "zapjevati").
    Neke od situacija i scena su pregenijalne, npr. u banci, ili probijanje glave klarinetom, ili djevojčina izjava da ima osjećaj da ih netko gleda a kad ono divovsko oko, itd...
    Crtež kao i priča previše varira. Neke vinjete su genijalne, a neke jako loše i neraumljivo nacrtane. Negdje stvarno nije jasno što se događa.
    Villa standardno kvalitetan.
    I za kraj, ako smijem primjetiti, Dilana rijetko vidimo toliko ludo zaljubljenog - a Amber mi se čini jednom od najmanje zgodnih družica i gošća.
    18.03.2009
    00:29:00 sati
    Klukas
    uredi
  • King Warrior

    Ukupna ocjena 91%

    9, 9, 9, 10

    odlicna i originalna epizoda.
     
    10.07.2009
    23:37:00 sati
    King Warrior
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Ovu epizodu obozavam... kakvo ludilo
    16.10.2009
    12:28:00 sati
    kasper
    uredi
  • Inferno

    Ukupna ocjena 82%

    8, 8, 8, 10

    Urnebesno! :)
    06.11.2009
    12:29:00 sati
    Inferno
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    22.02.2010
    16:42:00 sati
    Winter
    uredi
  • Ukupna ocjena 97%

    10, 9, 10, 10

    Sve je dobro,krvavo,možda previše krvavo,ali dobro.

    20.12.2010
    16:04:00 sati
    Patrix
    uredi
  • drogsy

    Ukupna ocjena 85%

    8, 9, 8, 10

    Uh, ovo mi je oduvijek bila pomalo čudna priča, ali dobra zbog svih tih ludih radnji i scena s puno krvi. Ma odakle je samo moglo pasti Sclaviju na pamet da izmisli priču o tome da ako netko stane na mjesto, koliko god ono malo bilo, gdje nitko nikad nije bio izrode se događaji poput ovih koje imamo u ovoj epizodi? Ludnica.

    03.05.2011
    11:35:00 sati
    drogsy
    uredi
  • Combatrock

    Ukupna ocjena 97%

    10, 9, 10, 10

    pravi veliki dylan... moja omiljena faza od 35 do 105 broja...

    14.08.2011
    09:01:00 sati
    Combatrock
    uredi
  • acestroke

    Ukupna ocjena 91%

    8, 9, 10, 10

    Posle nekoliko citanja ove epizode, ni sam vise ne znam sta se ovdje u stvari desava, ali jedna stvar je sigurna: vrlo je zabavna epizoda, i na pravi satiricni nacin!  Piccattov crtez super pase ovom scenariju, gdje imamo puno nasilja, krvi, i slash / splasher scena gdje ljudi eksplodiraju i umiru na odvratne nacine.  Ona scena sa kisobranom je posebno nezaboravna.  Amber Cat mi je simpaticna Dylanova djevojka, i ako mene pitate, jedna od zgodnijih koje je Dylan zbario u svom serijalu.  Crtez je odlican, a naslovnica ona vrhunska i kultna: gospoda ljudi lebdi na nebu, svi izgledaju isto, a u stvari su svi monstrumi ili demoni.  Kraj price je dobar, pogotovo ono kad Dylan i Amber odu u Indiju i posjete onog Djavola/Demona, koji ima nekoliko dobrih linija.  Amber: "Ali grozne stvari se desavaju u Engleskoj..."  Djavo: "Pa nisam ja kriv sto ste izabrali Thatchericu!"  Super!  ;)

    15.08.2011
    15:20:00 sati
    acestroke
    uredi
  • supermike

    Ukupna ocjena 85%

    8, 8, 9, 10

    Volim brutalne epizode. Priča je teža za shvatiti ali ima dosta epizoda ovakvih. Crtež je vrlo dobar a naslovnica svaka Villina je priča za sebe i svojevrsno remek djelo.

    16.08.2011
    13:05:00 sati
    supermike
    uredi
  • Gil-galad

    Ukupna ocjena 70%

    7, 8, 7, 4

    Nadrealizam kao nadrealizam... Nije za svakoga... Nisam nikada bio oduševljen time kako Sclavi to radi (Jodo is my cup of tea), iako ima izuzetaka, ali za jedno mu skidam kapu: ume da priču privede kraju kao niko drugi. Konkretno - ova priča mi nije ništa posebno, ali je kraj podiže na jedan mnogo viši nivo...

     

    Lift za pakao - motiv je koji imamo kasnije u sjajnoj istoimenoj epizodi, a koji je, ako se ne varam, potekao iz Golconde...

     

    A fora za Thatchericu i više nego legendarna...

    25.09.2011
    00:31:00 sati
    Gil-galad
    uredi
  • writer

    Ukupna ocjena 19%

    1, 1, 4, 1

    Nema ovde nikakvog nadrealizma, neko pišme scenario da napišem nešto, ne mora da ima nikakav koncept, daj samo da nešto objavimo. Ubedljivo najgluplji Dylan koji sam do sada čitao. Niđe veze, samo se kolju i lupetaju gluposti. Dylan se tek tako odlučuje na put u Indiju i to raspalom Bubom. Zaljubljuje se bezveze u onu rospiju (previše naivno i providno) koja non stop viče: 'Pizze mi' Gluplju uzrečicu nisam nigde čuo, i teško mi je bilo i da je čitam. A žestoko je kad ono čudovište iz šupka pusti mlaz i izbaci ga na površinu zemlje kao raketni pogon.

    09.02.2012
    19:27:00 sati
    writer
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Ovo mi je jedna od najbolih Dylanovih priča.

    21.05.2012
    14:48:00 sati
    tekumze
    uredi
  • Ukupna ocjena 84%

    8, 9, 8, 9

    04.01.2013
    10:36:00 sati
    coszinus
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Remek-djelo.

    27.09.2013
    14:28:00 sati
    El Niño
    uredi
  • Opti

    Ukupna ocjena 40%

    3, 2, 7, 4

    Ove Sclavijeve boleštine me nikad nisu zabavljale, a ponajmanje ovdje. Zaista ne znam kako neki ovdje mogu toliko uživati u kaspaljenju dijelova tijela u raznoraznim maštovitim načinima.

    08.03.2014
    09:01:00 sati
    Opti
    uredi
  • bjelolasica

    Ukupna ocjena 74%

    8, 7, 7, 8

    Pročitoa je pred dva sata, ali više nisam siguran što se u njoj dogodilo. Znam samo da je bilo jako puno satire i da je epizoda vrlo dobra.

    29.07.2014
    20:39:00 sati
    bjelolasica
    uredi
  • Peci

    Ukupna ocjena 40%

    4, 4, 4, 4

    02.08.2014
    12:39:00 sati
    Peci
    uredi
  • Oki

    Ukupna ocjena 97%

    9, 10, 10, 10

    Dylandogovska ludnica od epizode prepuna impresivnih krvavih scena...
    29.08.2014
    22:21:00 sati
    Oki
    uredi
  • Stripmen

    Ukupna ocjena 60%

    7, 6, 5, 6

    Nažalost meni ova epizoda nnije nešto.

    28.09.2014
    17:03:00 sati
    Stripmen
    uredi
  • caramba

    Ukupna ocjena 88%

    9, 9, 8, 10

    Sclavi je bio na jebačkom tripu kad je ovo pisao.

    07.12.2014
    20:18:00 sati
    caramba
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 81%

    8, 7, 9, 9

    Vrlo paradoksalna epizoda, s nekoliko perfektno nacrtanih scena. Naslovnica mi je kao malome bila vrlo upečatljiva..

    31.01.2015
    16:43:00 sati
    hrvoje23
    uredi
  • Jocko

    Ukupna ocjena 94%

    9, 9, 10, 10

    Opičena horor slešer priča koja, već nakon dvadesetak stranica stavlja do znanja čitaocu da joj nema pomoći i da će biti sve luđe i luđe kako strip bude odmicao. Ovde i nema neke logične ili dubokoumne priče. Celokupni zaplet se zasniva na jednoj apsurdnoj ideji koja je Sclaviju služila samo kao postavka i paravan / poligon za svoje gadosti, kojih ovde ima na pretek! Sve moguće i nemoguće scene nasilja kao i čudovišta / likovi koji se javljaju su tu da upotpune ovo horor remek-delo.
    Do tada a i od tada je u mnogo stripova čudovište zapravo bio čovek (ili još češće žena) - ovoga puta imamo čitavu paletu čudovišta - i nije u pitanju nikakva halucinacija, san, ludilo ili nešto treće. Napokon su to zaista čudovišta!

    Piccatto najdraži crtač, ovde kao i u skoro svim početnim epizodama zasluženo za 10. Izgleda da se specijalizovao za ove nadrealne epizode.
    Villina poslednja naslovna čista 10, ne samo odličan crtež već i super scena, prosto intrigira i mami na čitanje.

     

    23.11.2016
    04:29:00 sati
    Jocko
    uredi
  • karlitos

    Ukupna ocjena 71%

    8, 6, 7, 8

    Solidna epizoda, no ipak malo precijenjena. Svidjele su mi scene u kojima su ljudi s polucilindrima, koje je Piccatto odlično nacrtao. Uglavnom, dobra i orginalna ideja s malo slabijom razradom i scenarijem.

    11.01.2017
    19:38:00 sati
    karlitos
    uredi
  • grofica Varga

    Ukupna ocjena 88%

    8, 8, 10, 10

    Prvih 30-tak stranica je bilo malo zbunjujuće. Da oko koje vozi biciklu?! Odvalila sam od smijeha. Ali nakon tog početnog ludila stvari su počele dobivati neki smisao. Prvo je Cat nagovjestila da je ona pokrenula taj kaos telefonirajući demonu, da bi se na kraju dogodio twist. Krivnja pada na dvoje mladih s početka priče i dvoje mladih (Dylan i Cat) stvari vrate u normalu

    U stripu imamo jako puno scena brutalnog ubijanja ali Piccatto sa svojim pomalo karikaturnim i humorističnim stilom ublažava svu tu brutalnost. Pitam se na što bi to sličilo da je Roi crtao. Zato Piccattu dajem visoku ocjenu. Imamo i dosta humora, što također ublažava svu tu krvavu dramu. Čak je i demon komičan. Djeluje kao da savjesno radi svoj posao, al stalno ima neke gnjavaže zbog ljudi.

    14.05.2017
    21:17:00 sati
    grofica Varga
    uredi
  • Ukupna ocjena 91%

    8, 10, 9, 10

    Važan strip iz djetinjstva...puno nasilja, teški kaos od pojava i melankoličan i sanjiv završetak onemogućuju zaborav ovog stripa. Osim toga, u ovoj epizodi mi je najdraža Dylanova ljubavnica.

    04.12.2017
    23:55:00 sati
    TenthNazgul
    uredi
  • Gris

    Ukupna ocjena 46%

    4, 3, 6, 7

    05.05.2018
    07:59:00 sati
    Gris
    uredi
  • Space Marine

    Ukupna ocjena 79%

    7, 9, 8, 7

    Zanimljiva priča puno simbolike popraćena jako dobrim crtežom...definitivno jedan od boljih Piccatovih radova. Priča nije neka velika filozofija, više je čušpajz simbola, krvi i zabave :)

    02.02.2019
    16:21:00 sati
    Space Marine
    uredi
  • Hercule Poirot

    Ukupna ocjena 76%

    7, 6, 9, 10

    Sve već viđeno, ali malo će koga ostaviti ravnodušnim.

    13.09.2019
    12:17:00 sati
    Hercule Poirot
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    14.01.2020
    18:16:00 sati
    benx40
    uredi
  • Beren

    Ukupna ocjena 85%

    8, 8, 9, 10

    Sclavi odmah nakon "Dogodilo se sutra" još jednom koristi slučajnost kao gorivo za zaplet.

    A zaplet, priča i rasplet su toliko suludi, apsurdni i pretjerani da su genijalni. 

    Piccato odličan.

     

     

    21.03.2020
    23:11:00 sati
    Beren
    uredi
  • going going

    Ukupna ocjena 85%

    7, 8, 10, 10

    Otkaceno i nadrealno! Veliki sam ljubitelj lika i dela Renea Magrita. Dobra epizoda otkacena kao i naprimer Njujork Njujork tj. Zlocin odnosno Kaljostro kako je vec gde prevedena epizoda, ali mi ipak nije toliko genijalna kao ta prica. I opet Sclavi za ovakvu otkacenu tematiku bira Piccata koji je u ovo doba bio medju najjacim crtacima i meni jedan od najdrazih. Odlicna oprostajna Villina naslovna strana!

    07.06.2020
    18:47:00 sati
    going going
    uredi

Najnovije

Vijesti

    Magazin

    Recenzije

    • Put za raj
      Kod: ZG VCSP 32
      Ocjena: 50%
      Vrijeme: 3.7.2020. 23:14:00
      Autor: Djole
      Broj komentara: 1
      Broj pogleda: 1491
    • Čuvari divljine
      Kod: MN LMS 930/933
      Ocjena: 78%
      Vrijeme: 2.7.2020. 23:44:00
      Autor: Koresh
      Broj komentara: 7
      Broj pogleda: 581
    • Pećina Maja
      Kod: KM ZS 948
      Ocjena: 64%
      Vrijeme: 1.7.2020. 1:49:00
      Autor: Hercule Poirot
      Broj komentara: 5
      Broj pogleda: 630
    • Otvorene karte
      Kod: TX ZS 1095/1097
      Ocjena: 86%
      Vrijeme: 30.6.2020. 1:23:00
      Autor: igor 12
      Broj komentara: 6
      Broj pogleda: 696
    • Pero Komanča
      Kod: TX ZS 581/582
      Ocjena: 72%
      Vrijeme: 27.6.2020. 17:44:00
      Autor: tex2
      Broj komentara: 5
      Broj pogleda: 853

    Aukcije

    Forum

    Najčitanije

    Vijesti

      Magazin

      Recenzije

      • Izgubljeni svijet
        Kod: ZG VEC 107/109
        Ocjena: 95%
        Vrijeme: 14.4.2020. 23:55:00
        Autor: igor 12
        Broj komentara: 17
        Broj pogleda: 2545
      • Poslije apokalipse
        Kod: NN LIB 55
        Ocjena: 100%
        Vrijeme: 23.5.2020. 17:54:00
        Autor: Jerry Krause
        Broj komentara: 1
        Broj pogleda: 2431
      • Svijet Nancy Porter
        Kod: NN ALM 7a
        Ocjena: 61%
        Vrijeme: 21.4.2020. 18:47:00
        Autor: Jerry Krause
        Broj komentara: 0
        Broj pogleda: 1559
      • Put za raj
        Kod: ZG VCSP 32
        Ocjena: 50%
        Vrijeme: 3.7.2020. 23:14:00
        Autor: Djole
        Broj komentara: 1
        Broj pogleda: 1491
      • Bokser Pat
        Kod: TX ZS 370/371
        Ocjena: 57%
        Vrijeme: 11.4.2020. 0:26:00
        Autor: tex2
        Broj komentara: 6
        Broj pogleda: 1379

      Aukcije

      Forum