Golconda

Dylan Dog

DD ZS 41 | 96 str.

Neistraženo mjesto u misterioznoj šumici bijaše oskrnavljeno što otvoriše vrata užasu… Amber Cat je sasvim slučajno okrenula krivi broj i dobila vezu sa paklom, gradom juri ogromno oko na tandemu, profesora Philipa Mortimera otimaju vile a ljudi u polucilindru padaju sa neba i vrše sveopći kaos…

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 93%

Priča 9

Scenarij 10

Crtež 9

Naslovnica 9

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 83%

P*8

S*8

C*8

N*8

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

 • Golconda
  DD LEX 41
 • Dogodilo se sutra - Golconda - Hijena
  DD LIB 14
 • Dogodilo se sutra - Golkonda! - Hijena
  DD VCKI 14
 • Golkonda
  DD ZS 41

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

 • Golconda
  DD SR 41

ZANIMLJIVOSTI

 • od naslovnice, pa na dalje sve je u znaku belgijskog nadrealista Renea Magrittea
 • početak takozvanog Golconda-opusa koji će se nastaviti epizodom «Peto godišnje doba» i epizodom «Div»
 • str. 52; Francie Griffith i Elsie Wright bijahu dvije djevojčice koje snimiše gomilu fotografija na kojima su se, kako su tvrdile, slikale sa pravim vilama, čime lukavo provociraše medijsku pažnju samo da bi se nakon toga pokazalo da se radi o lažnim fotkama
 • str. 51-54; profesor Philip Mortimer junak je stripa kreiranog od strane belgijskog pisca Edgara P. Jacobsa
 • telefonski broj pakla je, prema ovoj epizodi, 666-666

Utjecaj nadrealizma i istaknutih predstavnika toga osebujnog umjetničkog smjera, ne samo na stil Tiziana Sclavia, nego i na njegovu stripovsku kreaciju Dylana Doga veći je nego što se to na prvi pogled i čini. Nadrealizam kao pokret nastao kao reakcija na industrijsku revoluciju početkom dvadesetog stoljeća te strahote prvoga svjetskog rata zagovarao je oslobođenje uma, oštro se oslanjao na psihoanalizu, vođen imaginacijom podsvjesnog… zadirući pomalo u ekstrem pokušavajući revolucionarizirati doživljaj pojedinca te njegove osobne, društvene i političke poglede pokušavajući ga osloboditi od krutih, restriktivnih običaja i ustaljenih pravila ponašanja. Sam Andre Breton, osnivač i autor manifesta o nadrealizmu opisuje njegov pravi cilj riječima «živjela socijalna revolucija, i samo ona!». Posljedica svega toga opet bijaše što se nadrealizam počeo povezivati sa komunizmom i anarhizmom (treba li dodati koliko je Marxov dijalektički materijalizam te kontroverzne, i u praksi počesto pogrešne ideje Sigmunda Freuda žestoko utjecale na razvoj nadrealizma, te reći samim time kako se Sclavi nikada nije trudio skrivati svoje ljevičarsko opredjeljenje čije ideje počesto bezobrazno upravo i promoviraše kroz par svojih uradaka obojenih nadrealističnim tonom, te koliko su recimo frojdovske teorije o Edipovskom kompleksu i tumačenju snova utjecale na stvaranje mnogih epizoda Dylana Doga, primjerice epizode «Snovi»?). Groucho Marx, a ovdje mislim na pravog Groucha Marxa, kultnog komičara, u mnogim svojim filmovima, upravo kao i Charlie Chaplin, glumio je dadaiste, a dadaizam ne bijaše ništa drugo no smjer u umjetnosti koji je upravo izrodio nadrealizam, što opet njegov izbor kao Dylanovog sidekicka čini sve samo ne slučajnim od strane Sclavija. I naravno, ne zaboravimo na Renea Magrittea koji je poslužio kao glavna inspiracija Golconda-opusu u kojemu je Sclavi najsnažnije zakoračio u nadrealizam.

A upravo kao i u Magritteovim slikama, tako i u «Golcondi» ništa nije onakvo kakvim se na prvi pogled doima. Sazidana od apsurda, Sclavi u čistoj surrealističnoj maniri oduševljava, šokira te ujedno i zabavlja spajanjem i kombiniranjem naizgled nespojivih elemenata, što se ne bi smjelo striktno promatrati kroz prizmu nekog trenutačnog Sclavijevog napada egzhibicionizma. Tiziano lukavo podbada svojim sarkastičnim i ciničnim tonom («u Londonu se događaju čudne stvari…», «Pa nisam vam ja kriv što ste izabrali Thachericu!») čineći to u svome prepoznatljivom i zafrkantski dopadljivom crnohumornom stilu, stilu koji će prisvojiti, ne samo u Golcondi, nego i u većini kasnijih DD uradaka, te stilu koji će dotični autor na trenutke ipak uspjeti nagrditi vlastitim napadima patetike i pretjeranog malodušja. Ne zaboravimo i na «Golcondin» romantičan element (Dylana i Amber Cat, romansu psa i mačke), Groucha koji je u jednoj ovakvoj epizodi, upravo poput svoga slavnog glumačkog imenjaka, sasvim u svom elementu («Kada vidite čovjeka koji izgleda glupavo i govori kao glupan, ne dajte se zavarati; to je uistinu glupan.»), i Blocha koji je tako dražesno izgubljen u svom tom ludilu i u ozbiljnom strahu za svoju mirovinu.

Nakon «Golconde» dosta se toga promijenilo… prvi ozbiljniji izlet u nadrealizam pokazao se za Sclavija i više nego uspješnim, te nekako na krilima tog uspjeha odlučuje skladno (a ponekad i odlučnije) i dalje ploviti u tim vodama, koje će, uz tu i tamo koje manje ili više posrtanje, uspjeti iznjedriti neke od najosebujnijih i najboljih epizoda Dylana Doga uopće. A činjenica da se, nakon ove epizode, još nekoliko puta vračao u Golcondu, dovoljno govori koliko se taj svijet bajki i apsurda Sclaviju zapravo drag.

Naprijed

DD LEX 40 Dogodilo se sutra

DD ZS 42 Hijena

Naprijed

Recenzije čitatelja

 • prozirna senka

  Ukupna ocjena 90%

  9, 9, 9, 9

  Svakako jedna od ponajboljih epizoda Dilana Doga.
  16.08.2006
  12:34:00 sati
  prozirna senka
  uredi
 • npetros2@htnet-dsl

  Ukupna ocjena 58%

  5, 4, 7, 10

  smeće
  16.08.2006
  12:57:00 sati
  npetros2@htnet-dsl
  uredi
 • Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Jedan od onih brojeva koje čitam sa pogledom na brojku stranice ne da bih vidio koliko još imam nego koliko mi je još ostalo.
  Što god to ikome značilo :)
  Ovo je ukratko manifestacija svega onoga zbog čega čitam ovaj strip.
  Stotka je bila neizbježna kod mene ovaj put.
  Picatto je bio kao stvoren za ovu temu, priča je unikatna i originalna, scenarij je tečan a naslovnica mi je jedna od boljih u zadnje vrijeme.

  P.S. Svaka čast za recenziju.
  16.08.2006
  15:47:00 sati
  dejd
  uredi
 • IGMAN2

  Ukupna ocjena 90%

  9, 9, 9, 9

  Toliko nevjerojatno bizarna epizoda da ne može da ti se ne svidi :)
  Sclavi u punom uzletu mašte. Krvave mašte !
  Tko pročita ovu bizarnu i krvoločnu priću, jedino što može zakljućiti je da je tom čovjeku nužno dugotrajno liječenje u psihijatriskoj ustanovi :) Četvorometarsko oko vozi se biciklom, a demoni u obličju
  engleskih džentlmena masakriraju gradom, čak i malu djecu da bi im uzeli
  dvije žvakaće. Demon-Sotona ima telefon i kompjutor, koji leti tako što prdne i do kojega se dolazi u središte Zemlje, klimavom, više korpom nego liftom...
  Ipak, moram reći da je, i nakon svega ovoga navedenog, Sclavi pretjerao kad Dylan sjedne u 'Bubu' i oveze se iz Engleske u Indiju! Tek tako!
  Vrlo dobra epizoda, u kojoj je čak i Grucho nadmašio sama sebe.
  Jedino što mrzim epizode, kad, nakon svega proživljenog, na kraju, glavni junak sve zaboravi
  16.08.2006
  22:54:00 sati
  IGMAN2
  uredi
 • alen

  Ukupna ocjena 83%

  8, 9, 8, 8

  Kad sam bio klinac nisam volio ovakve epizode Dylana Doga. Bile su mi drazi oni slasheri tipa Ubojice ili Prokleti dan. Sada sam ponovo procitao Golcondu u Extra izdanju i prilicno me se dojmila. Kada usporedim ovakav DD s onim sto danas izlazi cisto mi je zao tog nekad odlicnog junaka.
  17.08.2006
  12:07:00 sati
  alen
  uredi
 • Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Odlična epizoda!
  17.08.2006
  15:04:00 sati
  Godza
  uredi
 • Vorador

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Nisam baš ljubitelj Golconda opusa ali lagao bih kad bi rekao da nisam uživao čitajući ovaj strip. Preporuke.
  17.08.2006
  19:14:00 sati
  Vorador
  uredi
 • kico

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Evo što je Dylan!Ovakve epizode drže serijal napetim.Zbog ovakvih epizoda volim Dylana.
  18.08.2006
  12:54:00 sati
  kico
  uredi
 • Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Ma stvarno za preporuku onima koje treba navuci na strip! Meni je cela ta trilogija veoma draga, pa i diskutabilni Div! Volim Sklavija u ovom maniru, definitivno! I da, i Pikato je mnogima diskutabilan ali neke stvari mu leze savrseno i ovo jeste jedna od tih.
  19.08.2006
  03:16:00 sati
  Leo Charm
  uredi
 • mpavin

  Ukupna ocjena 88%

  8, 8, 10, 10

  Poprilično luda epizoda, ali luda na dobar način:) Crtež i naslovnica fenomenalni.
  21.08.2006
  01:29:00 sati
  mpavin
  uredi
 • Ukupna ocjena 97%

  10, 10, 9, 10

  Meni definitivno jedna od top 5 epizoda starog Dylana :)))
  Sjecam se osjecaja kad sam je prvi put citao dok sam jos bio klinac, ma zakon ali prvenstveno me je privukla zbog KRVI NASILJA i GORE-SCENA :)))
  23.08.2006
  23:56:00 sati
  c64
  uredi
 • sonor

  Ukupna ocjena 88%

  9, 9, 8, 10

  Također jedna od dražih epizoda! Prava dilanovska! Zaboravija si napomenit da je ovo zadnja Villina naslovnica za Dylana.:)
  31.08.2006
  18:11:00 sati
  sonor
  uredi
 • Koresh

  Ukupna ocjena 81%

  7, 9, 8, 9

  Jedan od boljih Dylana, ali ništa posebno, kao ni drugi dylani koje sam čitao. Prvi puta sam dylana čitao nakon par mjeseci, ali kad ću ga drugi put, to je pitanje godina. Ovo je jedan od pet dylana koje imam (izdanje ZS) a i to ću rasprodat. Iz jednog razloga-mrzim horore. Ali ova priča je solidna.
  03.09.2006
  15:33:00 sati
  Koresh
  uredi
 • Ukupna ocjena 85%

  8, 8, 9, 10

  DD je posetio ljubljanu, Zagreb i Beograd. Ko ne veruje neka pogleda mapu na 73. tabli epizode gde se lepo vidi da je na putu do Golconde prosao kroz ova tri grada, koji su u vreme objavljivanja ove price bili u istoj drzavi. Piccatto na toj karti nije nacrtao Istru, a sledeci teoriju zavere, mogu da zakljucim da ona za njega ne postoji, kad vec nije u sastavu Italije! Mrski imperijalisti! Naslovnica spada u sam vrh, prosto se najezim svaki put kada je vidim. Piccatto u ovoj fazi mi je veoma drag, ali vise ga volim kada, nakon sticanja iskustva, rutine i brzine "uprosti" svoj stil (za razliku od npr. Milazzo-a o Brindisi-ja). Za pricu nisam bas u stanju racionalno da sudim (skapirao sam ljude u cilindrima i njihovu misiju). Kako to napisa uvazeni Djole u komentaru za broj 156-Div, "nista pod milim bogom nije jasno,ali da sve perfektno ima smisla". Tako da su ocene za pricu i scenario rezultat freneticne voznje koju nam je Sclavi priredio. Inace, koristi kostur iz broja 18-Zlocin, trpa sve i svasta, pa ga nafiluje nadrealizmom. To ovde super funkcionise, odnosno ne secam se da je ikad vise ovako dobro funkcionisalo.
  04.09.2006
  16:43:00 sati
  jovandd
  uredi
 • Aco

  Ukupna ocjena 72%

  7, 7, 7, 9

  Sigurno jedna od kultnijih epizoda i vjerojatno jedna od onih zbog koje je DD dobio toliko vjernih fanova.Naime,mislim da baš svaki DD-fan zna za Golcondu,za ljude sa polucilindrima i velikom oku na biciklu.Kao ne baš prevelikom ljubitelju dotičnog stripa,ne volim baš priče koje je Sclavi pisao pod utjecajem tko zna koje substance i ne mogu reći da mi se sviđa "Golcondijanski" ciklus(Div, 5. godišnje doba),ali ova epizoda je sasvim OK.Podsjeća me malo na #18(Zločin)ali ipak slabija.Masakr u banci kad čovjek sa polucilindrom pobije 16-oro ljudi vjerojatno je jedan od najvećih u DD-serijalu a Groucho je u top-formi.I sama priča ide dosta dobro sve do dolazka u Indiju(btw. jovandd je dobro primjetio da je Dylan prošao putem bratstva i jedinstva LJ-ZG-BG,a nakon toga preko Bugarske zapalio za Tursku i dalje).Nakon toga tempo poprilično padne i nastavak i kraj su skroz LSD-ovski.Luigi Piccato je stvoren za ovakve priče,u scenama masakriranja i crtanju morbidnih likova je nenadmašan.Lijepa naslovnica.Kako mu je ovo zadnja u redovnoj seriji,imam dojam kako se Villa ispočetka nije baš dobro snašao na DD-u.Tek nakon što je počeo crtati naslovnice za Superbook je onaj pravi.
  04.09.2006
  20:16:00 sati
  Aco
  uredi
 • Barker

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Kakav kosmar, kakvo ludilo od stripa. Slicno kao i u Cagliostru i ovde se sve odvija freneticnom brzinom, sve vrvi od apsurda. A ja to volim! Definitivno u top 5 DD. Hvala Sclaviju (i s.com) sto su me upoznali sa Magritte-om. Zanima me jos jedna stvar: dali i u Ludensovom izdanju onaj bend peva (vristi): Golkonda, Golkonda, zena zvana blonda!!!!! ili je to Dnevnik rimovao slobodnim stilom :)
  16.09.2006
  13:46:00 sati
  Barker
  uredi
 • Ukupna ocjena 36%

  1, 1, 7, 9

  lud jebe zbunjenog....mučio se juče s njom, jedva čekao da se pojavi stranica 96. Kruže glasine da se od Ludensovih stripova u Sloveniji proda najviše baš DD. Nije ni čudo da smo onda na podijumu što se tiče samoubojstva, nema nam spasa
  17.09.2006
  13:54:00 sati
  jang
  uredi
 • Prodigy

  Ukupna ocjena 48%

  2, 3, 9, 6

  Na zalost,ova epizoda bila bi po meni Sclavijev pokusaj da nas zatrpa gomilom svacega i ostavi da se koprcamo pod tom "hrpom nicega!"Cijela prica nema nikakav koncept, i jedino vrijedno spomena je Picikatto koji briljira prikazima raznoraznih koljaza i pokazuje mastovitost u kreacijama monstruoznih likova.No sve je to dzaba kad Sclavi davi macku od prve do zadnje strane.Sve je jos puno gore kad znamo da prica ima i nastavak, u ovom slucaju cak 2.Mozda je sve to presubjektivno,jer ja sam tip koji nikad nije pusio taj nadrealizam,cak stovise zgrozen sam kad vidim sta nam se sve pokusava servirati kao umjetnost.Sacuvaj me boze kosmara i nocnih mora u koje smo kroz "Golcondu" uvuceni,a sve sto smo htjeli je 1/2 sata odmora uz opustajuce stivo.
  01.10.2006
  18:07:00 sati
  Prodigy
  uredi
 • Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Kakav trip:)))
  Ovo je epizoda zbog koje smatram da je Sclavi genije.
  02.01.2007
  10:26:00 sati
  KILLEX
  uredi
 • esse

  Ukupna ocjena 88%

  10, 8, 8, 10

  03.02.2007
  15:11:00 sati
  esse
  uredi
 • Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Uh što volim ovakve apsurdne epizode! Sclavijev mozak je kao stvoren za ludnicu(ne dao Bog). Ovaj broj sadrži toliko apsurdnih ubojstva ( otvaranje  kišobrana u tijelu, guljenje lica poput jabuke) od kojih su nekoliko stvarno  extremno krvavi i užasni ( izbacivanje utrobe kroz usta ). Ova je priča toliko krvava i užasna zato jer je na njoj radio (nekadašnji) majstor u svom zanatu: Piccatto. Tko bi drugi osim njega mogao tako detaljno prenijeti Sclavijeve bolesne umotvorine na papir . Naslovnica je u rangu sa ostatkom stripa.
  31.08.2007
  01:46:00 sati
  Akul
  uredi
 • lwood

  Ukupna ocjena 48%

  5, 4, 5, 6

  od prvih 50-ak dylana jedna od lošijih epizoda
  13.10.2007
  17:51:00 sati
  lwood
  uredi
 • bonjovi4ever

  Ukupna ocjena 83%

  8, 8, 9, 8

  Vrlo zanimljivo. Kišobran uguran u grlo i rastvoren u tijelu, vrag koji koristi kompjuter i glavom razbija površinu zemlje kad ide u izviđanje, oko koje vozi bicikl nakon što izvrši krvoproliće, ljudi u cilindru koji sa svojim moždanim vijugama masakriraju ljude ( jesam li spomenuo da i rastvaraju kišobrane u njima? :) Da je nadrealizam bio ovako predstavljen u školi, ja nikada ne bih studirao ekonomiju :) Sclavija bi trebalo staviti pod obaveznu lektiru u srednjoj školi. Picatto odličan, epizoda baš za njega.
  01.12.2007
  10:54:00 sati
  bonjovi4ever
  uredi
 • ken2

  Ukupna ocjena 75%

  7, 7, 8, 9

  luda epizoda, možda malo preluda za meneipak, kao veliki fan nadrealizma, postavljam je visoko u dd opusu, a još bih spomenuo prve prave nadrealiste, na čijem izvoru su se napajali ovi XXstoljetni: hyeronimus bosh i peter breugel - to su tek luđaci
  05.03.2008
  20:27:00 sati
  ken2
  uredi
 • Spock

  Ukupna ocjena 91%

  9, 8, 10, 10

  Sclavijevo ludilo u najboljem i najzanimljivijem formatu. Zbog ovakvih priča nisam volio Dylana kao dijete jer su mi bile besmislene, a to je dokaz da je Dylan namjenjen odrasloj populaciji. Budući da su mi još draže normalnije i logičnije epizode, vjerovatno još nisam potpuno odrastao, barem u glavi. Piccatto, po običaju, odličan. Villa nas je podario još jednom genijalnom naslovnicom, nažalost i njegovom zadnjom u Dylanu.PS: Buba je bila uništena u prethodnom broju, ali to u Dylanovu kontinuitetu bez kontinuiteta nije bitno. 
  06.03.2008
  11:13:00 sati
  Spock
  uredi
 • Windwalker

  Ukupna ocjena 97%

  10, 10, 9, 10

  Ovo je remek-djelo. Ovo je pravi Dylan. Ovo je pravi Sclavi. Ovo je neponovljivo.
  12.03.2008
  23:02:00 sati
  Windwalker
  uredi
 • flamboyant soul

  Ukupna ocjena 91%

  9, 9, 9, 10

  Apsurd u ulozi ismijavanja, frekvencije ludila, kaos, košmar, naprosto nenadjebivo. Inače ni ja ne otkidam na slične Sclavijeve 'pokušaje nečega', ali ovo je jednostavno predobro. Lakoća kojom se (naizgled) besmisleni kadrovi i dijalozi redaju jedan za drugim i nalaze svoje mjesto u cjelini je naprosto veličanstvena. Ovakve epizode čovjeku uljepšaju dan.
  15.04.2008
  23:39:00 sati
  flamboyant soul
  uredi
 • vope

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Četiri desetke kao iz rukava. Da, i meni je ova među 5 najboljih priča ikad u DD serijalu, opšte ludilo i čisti, stoprocentni horor sa puno krvi i iznutrica sve začinjeno Sklavijevim genijem/ludilom. Pikato je kralj.Kao klinja sam se bojao ovog stripa, kao i epizode Njujork, Njujork, jer sam mislio (o moj bože...) da isijavaju čisto zlo i da će mi se nešto gadno desiti. Srećom sve je ostalo unutra, na papiru...
  12.07.2008
  21:15:00 sati
  vope
  uredi
 • Ukupna ocjena 62%

  5, 9, 5, 5

  fantaziranje.
  23.07.2008
  13:16:00 sati
  Misko iz Darwooda
  uredi
 • Death

  Ukupna ocjena 94%

  10, 8, 10, 10

  Baš sam uživao čitajući ovu epizodu. Najbolje mi je ono s kišobranom. Jedino je Sclavi pretjerao s putovanjem s bubom od Engleske do Indije (?).
  02.10.2008
  10:36:00 sati
  Death
  uredi
 • Panon

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Jedna od meni 10 najboljih DD priča! Bizarne radnje ljudi s polucilindrima me naprosto uvijek oduševe, a birokratski pakao je jedna od najboljih stvari u DD-u! Villina naslovnica legendarna, šteta što je zadnja za DD.
  30.12.2008
  21:32:00 sati
  Panon
  uredi
 • Klukas

  Ukupna ocjena 53%

  5, 4, 6, 8

  Imam prilično neujednačeno misljenje, ne mogu se odlučiti je li mi priča ok ili nije, a činjenica da do samog kraja ne znam na čemu sam moze biti znak genijalnosti ali i lošeg scenarija. Apsurd može biti odličan ali i izlika za nedorečenost.
  U svakom slučaju mi je glupo putovanje u Indiju. Također, mislim da je bend Demoni zaslužio malo veću pažnju, nekako su razvodnjeni (kad su već imali priliku "zapjevati").
  Neke od situacija i scena su pregenijalne, npr. u banci, ili probijanje glave klarinetom, ili djevojčina izjava da ima osjećaj da ih netko gleda a kad ono divovsko oko, itd...
  Crtež kao i priča previše varira. Neke vinjete su genijalne, a neke jako loše i neraumljivo nacrtane. Negdje stvarno nije jasno što se događa.
  Villa standardno kvalitetan.
  I za kraj, ako smijem primjetiti, Dilana rijetko vidimo toliko ludo zaljubljenog - a Amber mi se čini jednom od najmanje zgodnih družica i gošća.
  18.03.2009
  00:29:00 sati
  Klukas
  uredi
 • King Warrior

  Ukupna ocjena 91%

  9, 9, 9, 10

  odlicna i originalna epizoda.
   
  10.07.2009
  23:37:00 sati
  King Warrior
  uredi
 • Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Ovu epizodu obozavam... kakvo ludilo
  16.10.2009
  12:28:00 sati
  kasper
  uredi
 • Inferno

  Ukupna ocjena 82%

  8, 8, 8, 10

  Urnebesno! :)
  06.11.2009
  12:29:00 sati
  Inferno
  uredi
 • Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  22.02.2010
  16:42:00 sati
  Winter
  uredi
 • Ukupna ocjena 97%

  10, 9, 10, 10

  Sve je dobro,krvavo,možda previše krvavo,ali dobro.

  20.12.2010
  16:04:00 sati
  Patrix
  uredi
 • drogsy

  Ukupna ocjena 85%

  8, 9, 8, 10

  Uh, ovo mi je oduvijek bila pomalo čudna priča, ali dobra zbog svih tih ludih radnji i scena s puno krvi. Ma odakle je samo moglo pasti Sclaviju na pamet da izmisli priču o tome da ako netko stane na mjesto, koliko god ono malo bilo, gdje nitko nikad nije bio izrode se događaji poput ovih koje imamo u ovoj epizodi? Ludnica.

  03.05.2011
  11:35:00 sati
  drogsy
  uredi
 • Combatrock

  Ukupna ocjena 97%

  10, 9, 10, 10

  pravi veliki dylan... moja omiljena faza od 35 do 105 broja...

  14.08.2011
  09:01:00 sati
  Combatrock
  uredi
 • acestroke

  Ukupna ocjena 91%

  8, 9, 10, 10

  Posle nekoliko citanja ove epizode, ni sam vise ne znam sta se ovdje u stvari desava, ali jedna stvar je sigurna: vrlo je zabavna epizoda, i na pravi satiricni nacin!  Piccattov crtez super pase ovom scenariju, gdje imamo puno nasilja, krvi, i slash / splasher scena gdje ljudi eksplodiraju i umiru na odvratne nacine.  Ona scena sa kisobranom je posebno nezaboravna.  Amber Cat mi je simpaticna Dylanova djevojka, i ako mene pitate, jedna od zgodnijih koje je Dylan zbario u svom serijalu.  Crtez je odlican, a naslovnica ona vrhunska i kultna: gospoda ljudi lebdi na nebu, svi izgledaju isto, a u stvari su svi monstrumi ili demoni.  Kraj price je dobar, pogotovo ono kad Dylan i Amber odu u Indiju i posjete onog Djavola/Demona, koji ima nekoliko dobrih linija.  Amber: "Ali grozne stvari se desavaju u Engleskoj..."  Djavo: "Pa nisam ja kriv sto ste izabrali Thatchericu!"  Super!  ;)

  15.08.2011
  15:20:00 sati
  acestroke
  uredi
 • supermike

  Ukupna ocjena 85%

  8, 8, 9, 10

  Volim brutalne epizode. Priča je teža za shvatiti ali ima dosta epizoda ovakvih. Crtež je vrlo dobar a naslovnica svaka Villina je priča za sebe i svojevrsno remek djelo.

  16.08.2011
  13:05:00 sati
  supermike
  uredi
 • Gil-galad

  Ukupna ocjena 70%

  7, 8, 7, 4

  Nadrealizam kao nadrealizam... Nije za svakoga... Nisam nikada bio oduševljen time kako Sclavi to radi (Jodo is my cup of tea), iako ima izuzetaka, ali za jedno mu skidam kapu: ume da priču privede kraju kao niko drugi. Konkretno - ova priča mi nije ništa posebno, ali je kraj podiže na jedan mnogo viši nivo...

   

  Lift za pakao - motiv je koji imamo kasnije u sjajnoj istoimenoj epizodi, a koji je, ako se ne varam, potekao iz Golconde...

   

  A fora za Thatchericu i više nego legendarna...

  25.09.2011
  00:31:00 sati
  Gil-galad
  uredi
 • writer

  Ukupna ocjena 19%

  1, 1, 4, 1

  Nema ovde nikakvog nadrealizma, neko pišme scenario da napišem nešto, ne mora da ima nikakav koncept, daj samo da nešto objavimo. Ubedljivo najgluplji Dylan koji sam do sada čitao. Niđe veze, samo se kolju i lupetaju gluposti. Dylan se tek tako odlučuje na put u Indiju i to raspalom Bubom. Zaljubljuje se bezveze u onu rospiju (previše naivno i providno) koja non stop viče: 'Pizze mi' Gluplju uzrečicu nisam nigde čuo, i teško mi je bilo i da je čitam. A žestoko je kad ono čudovište iz šupka pusti mlaz i izbaci ga na površinu zemlje kao raketni pogon.

  09.02.2012
  19:27:00 sati
  writer
  uredi
 • Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Ovo mi je jedna od najbolih Dylanovih priča.

  21.05.2012
  14:48:00 sati
  tekumze
  uredi
 • Ukupna ocjena 84%

  8, 9, 8, 9

  04.01.2013
  10:36:00 sati
  coszinus
  uredi
 • Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Remek-djelo.

  27.09.2013
  14:28:00 sati
  El Niño
  uredi
 • Opti

  Ukupna ocjena 40%

  3, 2, 7, 4

  Ove Sclavijeve boleštine me nikad nisu zabavljale, a ponajmanje ovdje. Zaista ne znam kako neki ovdje mogu toliko uživati u kaspaljenju dijelova tijela u raznoraznim maštovitim načinima.

  08.03.2014
  09:01:00 sati
  Opti
  uredi
 • bjelolasica

  Ukupna ocjena 74%

  8, 7, 7, 8

  Pročitoa je pred dva sata, ali više nisam siguran što se u njoj dogodilo. Znam samo da je bilo jako puno satire i da je epizoda vrlo dobra.

  29.07.2014
  20:39:00 sati
  bjelolasica
  uredi
 • Peci

  Ukupna ocjena 40%

  4, 4, 4, 4

  02.08.2014
  12:39:00 sati
  Peci
  uredi
 • Oki

  Ukupna ocjena 97%

  9, 10, 10, 10

  Dylandogovska ludnica od epizode prepuna impresivnih krvavih scena...
  29.08.2014
  22:21:00 sati
  Oki
  uredi
 • Stripmen

  Ukupna ocjena 60%

  7, 6, 5, 6

  Nažalost meni ova epizoda nnije nešto.

  28.09.2014
  17:03:00 sati
  Stripmen
  uredi
 • caramba

  Ukupna ocjena 88%

  9, 9, 8, 10

  Sclavi je bio na jebačkom tripu kad je ovo pisao.

  07.12.2014
  20:18:00 sati
  caramba
  uredi
 • hrvoje23

  Ukupna ocjena 81%

  8, 7, 9, 9

  Vrlo paradoksalna epizoda, s nekoliko perfektno nacrtanih scena. Naslovnica mi je kao malome bila vrlo upečatljiva..

  31.01.2015
  16:43:00 sati
  hrvoje23
  uredi
 • Jocko

  Ukupna ocjena 94%

  9, 9, 10, 10

  Opičena horor slešer priča koja, već nakon dvadesetak stranica stavlja do znanja čitaocu da joj nema pomoći i da će biti sve luđe i luđe kako strip bude odmicao. Ovde i nema neke logične ili dubokoumne priče. Celokupni zaplet se zasniva na jednoj apsurdnoj ideji koja je Sclaviju služila samo kao postavka i paravan / poligon za svoje gadosti, kojih ovde ima na pretek! Sve moguće i nemoguće scene nasilja kao i čudovišta / likovi koji se javljaju su tu da upotpune ovo horor remek-delo.
  Do tada a i od tada je u mnogo stripova čudovište zapravo bio čovek (ili još češće žena) - ovoga puta imamo čitavu paletu čudovišta - i nije u pitanju nikakva halucinacija, san, ludilo ili nešto treće. Napokon su to zaista čudovišta!

  Piccatto najdraži crtač, ovde kao i u skoro svim početnim epizodama zasluženo za 10. Izgleda da se specijalizovao za ove nadrealne epizode.
  Villina poslednja naslovna čista 10, ne samo odličan crtež već i super scena, prosto intrigira i mami na čitanje.

   

  23.11.2016
  04:29:00 sati
  Jocko
  uredi
 • karlitos

  Ukupna ocjena 71%

  8, 6, 7, 8

  Solidna epizoda, no ipak malo precijenjena. Svidjele su mi scene u kojima su ljudi s polucilindrima, koje je Piccatto odlično nacrtao. Uglavnom, dobra i orginalna ideja s malo slabijom razradom i scenarijem.

  11.01.2017
  19:38:00 sati
  karlitos
  uredi
 • grofica Varga

  Ukupna ocjena 88%

  8, 8, 10, 10

  Prvih 30-tak stranica je bilo malo zbunjujuće. Da oko koje vozi biciklu?! Odvalila sam od smijeha. Ali nakon tog početnog ludila stvari su počele dobivati neki smisao. Prvo je Cat nagovjestila da je ona pokrenula taj kaos telefonirajući demonu, da bi se na kraju dogodio twist. Krivnja pada na dvoje mladih s početka priče i dvoje mladih (Dylan i Cat) stvari vrate u normalu

  U stripu imamo jako puno scena brutalnog ubijanja ali Piccatto sa svojim pomalo karikaturnim i humorističnim stilom ublažava svu tu brutalnost. Pitam se na što bi to sličilo da je Roi crtao. Zato Piccattu dajem visoku ocjenu. Imamo i dosta humora, što također ublažava svu tu krvavu dramu. Čak je i demon komičan. Djeluje kao da savjesno radi svoj posao, al stalno ima neke gnjavaže zbog ljudi.

  14.05.2017
  21:17:00 sati
  grofica Varga
  uredi
 • Ukupna ocjena 91%

  8, 10, 9, 10

  Važan strip iz djetinjstva...puno nasilja, teški kaos od pojava i melankoličan i sanjiv završetak onemogućuju zaborav ovog stripa. Osim toga, u ovoj epizodi mi je najdraža Dylanova ljubavnica.

  04.12.2017
  23:55:00 sati
  TenthNazgul
  uredi
 • Gris

  Ukupna ocjena 46%

  4, 3, 6, 7

  05.05.2018
  07:59:00 sati
  Gris
  uredi
 • Space Marine

  Ukupna ocjena 79%

  7, 9, 8, 7

  Zanimljiva priča puno simbolike popraćena jako dobrim crtežom...definitivno jedan od boljih Piccatovih radova. Priča nije neka velika filozofija, više je čušpajz simbola, krvi i zabave :)

  02.02.2019
  16:21:00 sati
  Space Marine
  uredi
 • Hercule Poirot

  Ukupna ocjena 76%

  7, 6, 9, 10

  Sve već viđeno, ali malo će koga ostaviti ravnodušnim.

  13.09.2019
  12:17:00 sati
  Hercule Poirot
  uredi
 • Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  14.01.2020
  18:16:00 sati
  benx40
  uredi
 • Beren

  Ukupna ocjena 85%

  8, 8, 9, 10

  Sclavi odmah nakon "Dogodilo se sutra" još jednom koristi slučajnost kao gorivo za zaplet.

  A zaplet, priča i rasplet su toliko suludi, apsurdni i pretjerani da su genijalni. 

  Piccato odličan.

   

   

  21.03.2020
  23:11:00 sati
  Beren
  uredi
 • going going

  Ukupna ocjena 82%

  7, 7, 10, 10

  Otkaceno i nadrealno! Veliki sam ljubitelj lika i dela Renea Magrita. Dobra epizoda otkacena kao i naprimer Njujork Njujork tj. Zlocin odnosno Kaljostro kako je vec gde prevedena epizoda, ali mi ipak nije toliko genijalna kao ta prica. I opet Sclavi za ovakvu otkacenu tematiku bira Piccata koji je u ovo doba bio medju najjacim crtacima i meni jedan od najdrazih. Odlicna oprostajna Villina naslovna strana!

  07.06.2020
  18:47:00 sati
  going going
  uredi
 • delboj

  Ukupna ocjena 91%

  10, 9, 8, 10

  Ovo je najbolji period serijala. Sklavi na vrhuncu, Pikato još podnošljiv. Naslovna je fenomenalna. A posebno račun za poziv u pakao...

  28.07.2020
  14:25:00 sati
  delboj
  uredi
 • allessi

  Ukupna ocjena 80%

  8, 8, 8, 8

  Nije ova epizoda toliko odlična, ali je svakako kultna, i to iz više razloga.. Sclavi je imao odličnu ideju koju je ovdje prvi puta sproveo u djelo.. Nije se libio dotaknuti u sam pakao (i to po prvi put u serijalu) kako bi nešto napravio od serijala.. Ideja sa odnosom psa i mačke mi je genijalna, a i humora ima sasvim dovoljno.. Čovjek se stvarno zamisli što bi se desilo da okreneš krivi broj telefona i slučajno dobiješ vezu sa paklom? Osobno mi se ta ideja jako svidla.. 

  Piccatto je jako dobar u ovoj svojoj ranoj fazi.. Niti zbrljan, niti krut - skoro pa da danas više ne možeš prepoznati tog crtača, koliko se s vremenom promijenio.. Naslovnica je jako zanimljiva.. Posveta Magritteu sa čovjekom u polucilindru kao motiv se pokazala sasvim solidnom..

  11.11.2020
  06:49:00 sati
  allessi
  uredi
 • Ukupna ocjena 94%

  9, 9, 10, 10

  17.03.2021
  12:02:00 sati
  Alex Kross
  uredi
 • Ivan Liverpool

  Ukupna ocjena 98%

  10, 10, 10, 8

  Au kakva epizoda! Inace nisam bas fan takvih nadrealnih epizoda u kojima nisi siguran sto tocno citas jer previse naginju fantaziji. Vise volim one realne Dylanove epizode koje bi po zanru bile krimici ili trileri. No ova me epizoda naprosto odusevila! A jos uz to je popracena i genijalnim humorom. "Jednom sam imao psa koji je znao reci svoje ime- Zvao se Vau." Piccatto i dalje ostaje jedan od meni najdiskutabilnijih crtaca, ne samo na ovom serijalu nego i opcenito, dosta varira iz epizode u epizodu, a ovdje smo imali prilike vidjeti jedan od njegovih najboljih crteza! Za naslovnicu ipak mislim da se mogao neki bolji motiv uzeti. Mozda onaj kad su bili u sredistu zemlje i pricali s onim divom.

  06.10.2021
  18:45:00 sati
  Ivan Liverpool
  uredi
 • Salkan

  Ukupna ocjena 94%

  10, 10, 9, 7

  Ovo je definitivno jedan od najboljih Dilana ikada. Priča i scenario su fantastični a crtež odličan. Najviše ocjene idu upravo za prikaz ubistava. Ono sa kišobranom...nevjerovatno. Jedino mi naslovnica nije zaslužila desetku iako je odlična. Možda više zbog toga da ovu odličnu epizodu ne bih slučajno strpao među 5 najboljih...

  23.01.2022
  14:24:00 sati
  Salkan
  uredi
 • Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Ludilo na entu!

  14.04.2022
  22:22:00 sati
  Bajdo666
  uredi
 • Deki86

  Ukupna ocjena 64%

  6, 6, 7, 7

  Nisam obožavatelj ove epizode. Ona scena s otvaranjem kišobrana je dobra. Ovo jednostavno nije za mene, šta mogu...

  20.08.2022
  16:41:00 sati
  Deki86
  uredi
 • Ukupna ocjena 91%

  10, 10, 8, 7

  Totalno opičeno! Teško je naći manu, možda eto naslovnica... ovo je jedna od onih epizoda zbog koje se navučeš na Dylana. Jednom riječju: klasik.

  27.08.2022
  13:10:00 sati
  Macbeth
  uredi

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

 • Dragulj Akbara
  Kod: TX LU 93/94
  Ocjena: 79%
  Vrijeme: 7.6.2023. 0:16:00
  Autor: tex2
  Broj komentara: 11
  Broj pogleda: 930
 • Incident u Fullertownu
  Kod: TX SAGK 42b/43a
  Ocjena: 91%
  Vrijeme: 5.6.2023. 15:31:00
  Autor: Ivan Liverpool
  Broj komentara: 7
  Broj pogleda: 916
 • Mater Dolorosa
  Kod: DD VEC 152
  Ocjena: 88%
  Vrijeme: 4.6.2023. 0:10:00
  Autor: Salkan
  Broj komentara: 2
  Broj pogleda: 989
 • Stare rane
  Kod: NR LIB 25c/26a
  Ocjena: 100%
  Vrijeme: 3.6.2023. 0:12:00
  Autor: ReemCP
  Broj komentara: 3
  Broj pogleda: 757
 • Aya iz Yopougona
  Kod: AYA FB 1&2
  Ocjena: 74%
  Vrijeme: 1.6.2023. 0:24:00
  Autor: Markos
  Broj komentara: 3
  Broj pogleda: 658

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

 • Eternaut
  Kod: ETER ORKA_SP 31
  Ocjena: 100%
  Vrijeme: 6.4.2023. 18:46:00
  Autor: Salkan
  Broj komentara: 18
  Broj pogleda: 22329
 • Zlatni kanjon
  Kod: TX SA 16
  Ocjena: 44%
  Vrijeme: 11.3.2023. 10:10:00
  Autor: prozirna senka
  Broj komentara: 5
  Broj pogleda: 1563
 • Misija u Meksiku
  Kod: TX VEC 63/64
  Ocjena: 81%
  Vrijeme: 1.4.2023. 14:58:00
  Autor: tex2
  Broj komentara: 7
  Broj pogleda: 1551
 • Normin princ
  Kod: KP FB 60
  Ocjena: 93%
  Vrijeme: 16.3.2023. 21:33:00
  Autor: Macbeth
  Broj komentara: 11
  Broj pogleda: 1418
 • Naručeni izdajnik
  Kod: KM LU 31b
  Ocjena: 53%
  Vrijeme: 24.3.2023. 14:11:00
  Autor: Hercule Poirot
  Broj komentara: 7
  Broj pogleda: 1401

Aukcije

Forum