Hijena

Dylan Dog

DD ZS 42 | 96 str.

Grin, zvani Hijena, bježi iz zatvora i kreće u lov na bivše suradnike. Može li ga Dylan zaustaviti?

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 80%

Priča 8

Scenarij 8

Crtež 8

Naslovnica 8

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 58%

P*6

S*5

C*4

N*7

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Hijena
    DD LEX 42
  • Dogodilo se sutra - Golconda - Hijena
    DD LIB 14
  • Dogodilo se sutra - Golkonda! - Hijena
    DD VCKI 14
  • Hijena
    DD ZS 42

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • La iena
    DD SR 42

ZANIMLJIVOSTI

  • Ova je epizoda u Italiji doživjela čak tri reprinta: Prima ristampa, Seconda ristampa i Collezione Book (tvrde korice).
  • Nakon što je Claudio Villa nacrtao prvih 41 naslovnicu DD, prešao je na Texa, i od ovog broja (pa sve do danas) za DD naslovnice je zadužen Angelo Stano.
  • Na 87. stranici je prikazano jedno od najnevjerovatnijih spašavanja u povijesti stripa: Dylan se strmoglavljuje kroz prozor, a Grucho, kao da je predvidio mjesto i vrijeme pada, leži na izbočini kata ispod i Dylana u letu hvata za ruku.
  • Ovaj je strip inpiriran američkim filmom "Stakeout" (kod nas preveden kao "Policijska zasjeda") Johna Bedhama sa Richardom Dreyfussom i Emiliom Estevezom u glavnim ulogama. Oni paze na bivšu djevojku jednog odbjeglog zatvorenika i Estevez se s vremenom zaljubljuje u nju. Spomenutu žensku ulogu je odigrala Madeline Stowe, a i ženski lik iz stripa se zove Madeline.

Ovaj odličan strip počinje bijegom iz zatvora. Beskrupulozni Grin, (eng. Onaj koji se smije, cerekalo) zvani Hijena, bježi iz najstrože čuvanog zatvora Dartmoor i pritom ubija čuvara koji mu je pomogao.

Tijekom priče, saznajemo kako je proveo određeno vrijeme u zatvoru zbog toga što su ga izdali bivši suučesnici u pljački. Grin ih nikada nije otkucao, dijelom zbog toga što je upravo on sakrio plijen, a dijelom zbog toga što im je pripremio strašnu osvetu. Njegovim bijegom iz zatvora počinje noćna mora za “životinjsku” bandu (svi članovi imaju nadimak po nekoj životinji). Treba skinuti kapu velikom Sclaviju koji je odlično okarakterizirao likove (koliko se to već može učiniti na manje od 100 stranica) i svakom od njih dao obilježja životinja čije nadimke nose, a Tacconi ih je sjajno nacrtao. Grin je neumoljiv, podmukao i okrutan poput prave hijene i zastrašujući je način na koji je likvidirao bivše suradnike. Štakora (koji i ima nešto štakorsko u izgledu) je prvo ranio, a onda, kada je ovaj već pomislio da se izvukao, na njega nahuškao štakore kojih se ovaj najviše bojao. Boxer iliti Pas je nastradao od vlastitog ljubimca. Grinov prijatelj je, dok je Grin još bio u zatvoru, prema Grinovim uputama dresirao dobermana da ubije kada čuje određeni zvuk, a onda ga poklonio Boxeru. Iako je Bloch poslao policajce da čuvaju Boxera, Grin ga je nazvao telefonom i pustio zvuk sa kazetofona. Ne trebam ni pričati kako je Boxer završio :-(. Zmija je trebala stradati od zmijeskog griza, ali Grin nije imao vremena čekati njenu smrt pa ju je izmasakrirao nožem.

Paralelno s tom pričom pratimo Dylana, kojeg je Bloch zadužio da pazi na Grinovu djevojku Madeline. Dylan se po običaju zaljubljuje u Madeline, a posebno su simpatični načini na koju ju pokušava osvojiti (čak je i pao kroz prozor :-).

Scena u kojoj Grin i njegov pomoćnik Lynch automobilima bježe pred policijom je prikazana u maniru najboljih filmskih jurnjava automobilima. Kada se nađu u stupici, Grin opet iskazuje svoju hijensku narav i ubija najodanijeg prijatelja kako bi prikrio vlastiti bijeg.

Dylan i Grin se sukobljavaju u Madelininom stanu, gdje otkrivamo kako je Grin sakrio plijen u ormariću na kolodvoru, a ključ u Madelinin medaljon. Prilikom naguravanja, Dylan pada kroz prozor (po drugi put u ovom stripu), a Madeline odlazi sa Grinom. Zahvaljujući Grouchu, Dylan ipak ne pogiba i na vrijeme obavijesti Blocha o Grinovim namjerama. Grina, osim policijske zasjede, na kolodvoru dočekuje i prazan ormarić. U pucnjavi ga Dylan rani i Grin bježi.

Kraj stripa je naprosto odličan. Ono što je prikazano na posljednjoj stranci bi mogli nazvati “poetskom pravdom”. Grin, hijena po imenu i karakteru, je skončao na isti način kojim je eliminirao svoje bivše prijatelje: bježeći s kolodvora, dospio je u zoološki vrt i upao u kavez sa hijenema koje su ga raskomadale! Cijelu tu scenu prati Lynchov duh, koji priznaje da je upravo on, nesposobni i prestrašeni mucavac, pokazao najviše hrabrosti i dosjetljivosti, pa je ukrao ključ iz Madelininog medaljona i pokupio plijen. Savršeno!

Naprijed

DD ZS 41 Golconda

DD ZS 43 Priča ni o kome

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • prozirna senka

    Ukupna ocjena 68%

    9, 9, 2, 8

    Ma strip je naprosto odlican, ali taj crtez je odvratan. Tacconi je jedan od najuzasnijih strip cratca, uz nenadmasnog Henryja, sa kojima sam se susreo (citajuci stripove, naravno). Steta, inace bi ova epizoda dobila jako, jako visoke ocene, samo da je neko drugi crtao. Eh, sta se tu moze...
    28.09.2004
    16:16:00 sati
    prozirna senka
    uredi
  • Ukupna ocjena 72%

    7, 7, 7, 9

    Nije losa epizoda. Meni Tacconijev crtez ne smeta, i mislim da je sasvim OK iako su likovi, sto je cesto kod crtaca, veoma slicni medjusobno jako slicni, i to uglavnom zenski. DA li je neko primetio da gotovo nema razlike izmedju Madelaine i Zmije? ZAto crtezu dajem 7. Kad ce muski crtaci vec jednom da nauce da se zene RAZLIKUJU MEDJUSOBNO. :)
    I lepe zene mogu da imaju razlicite noseve, usta, oci, gradju...
    Ono sto malo smeta jeste nedostatak nadrealnog u scenariu (ako se izuzme scena spasavanja na strani 87). Takodje mi smeta iritantan nacin na koji je Dilan pokusavao da se nametne MAdelaine. Zaista koliko naivan je Sclavi kad veruje da bi to upalilo. Tako napadan pristup zaista je vise zastrasujuc nego privlacan i u americi se zove stalking i kaznjiv je zakonom. To govorim kao neko ko slucajno zna kako zensko razmislja :))
    Moze da prodje iako svakako ima boljih epizoda.
    30.09.2004
    11:03:00 sati
    Bilja
    uredi
  • Aco

    Ukupna ocjena 73%

    7, 8, 7, 7

    Serijski ubica a Bloch ga lovi uz Dylanovu pomoć.Klasika,dakle..Kod ove epizode mi je zanimljivo kako Hijena ubija svoje žrtve.Posebno je impresivna scena sa štakorima i sam kraj u kavezu sa hijenama.Sviđa mi se i stranica 74,vinjeta dolje desno-na što vas podsjeća,imate li koju asocijaciju(he,he)?Dylanov stil nabacivanja mi je odvratan i okarakterizirao bih ga sa jednom riječju koja počinje na "p" a koju ne bih htio izgovoriti.Sad netko će reći kako je to romantično,nedužno,da je na taj način zbario na tone žena i što ja znam što sve još,ali Dylana kao lika baš zbog takvih stvari ne podnosim(za razliku od Blueberryja,Nathana i Torpeda koji su mi uzor).Grouchovo spašavanje Dylana je također malo priglupo i nevjerojatno.Po svim zakonima fizike mršavi Groucho nikako ne bi mogao zadržati Dylana u padu ali pošto Groucho i ne postoji,onda je sve moguće.Ovog crtača nisam baš zapamtio.Osim u "Oštrica brijača",ne sjećam se nijedne epizode koju je on crtao.Stano i njegove naslovnice bolje pašu DD i bolje su od početnih Villinih,iako mi je u novije vrijeme zakon Villa i njegove naslovnice za Superbook.
    01.10.2004
    17:01:00 sati
    Aco
    uredi
  • Ukupna ocjena 83%

    9, 8, 8, 8

    Ovo je više Nick Raider nego Dylan Dog, ali super mi se sviđa priča. Čudna epizoda za Sclavija, bez demona, bez čudovišta, bez natprirodnog, čak i bez one svojstvene depresije. Grin je napravljen u stilu prljavog Harija, odlučan, zajeban i opak i ne pita se puno o smislu života ili smrti (valjda se Sclavi zabunio s ovim likom). Vidim da Aco ima prljavu maštu i pokvarene strasti, pa mu ne može promaći str. 74:)) Dylanov stil nabacivanja, ne smeta mi, ima i boljih i gorih načina. Za Bilju: čini se da Zmija ima veća usta:) Kraj je najobičnija i najjeftinija finta, ali istovremeno efektna: Hijenu su pojele hijene.
    01.10.2004
    20:38:00 sati
    stinky
    uredi
  • doktor78

    Ukupna ocjena 56%

    6, 6, 4, 8

    Strip sam davno citao, ali se sjecam da sam se i tada pitao kakve ovo veze ima sa Dylan Dogom. Kao sto neko vec ranije rece, ovo je prije prica za Nick Raidera. Zbog toga ovako slabe ocjene...
    08.10.2004
    14:43:00 sati
    doktor78
    uredi
  • zeljko

    Ukupna ocjena 99%

    10, 10, 10, 9

    Strip je fenomenalan. Posebno je moćan završetak...kao i u svakom Dilan Dogu očekujemo nešto što će nam dati povoda za razmišljanje...
    25.10.2004
    11:22:00 sati
    zeljko
    uredi
  • IGMAN2

    Ukupna ocjena 28%

    2, 3, 2, 7

    Hijena mi je jedan od najlošijih Dylana koje sam čitao! Veča katastrofa
    od ove epizode je samo to što čujem pohvale o njoj.
    Kao prvo Taccioniev crtež je loš.Sva sreća da crta rijetko (do sada, čini mi se,4 broja :(, al i to je previše. Sama epizoda nema ama baš
    nikakve veze sa Dylanom i sa ovim sam sve rekao o njoj! Umjesto Dylana
    mogao je biti bilo koji drugi junak i bilo bi isto. Loše.
    Nema tu ništa za Dylana. Nikakva misterija, ništa nadnaravno.Ništa.
    Obična krimi prića. Potpuno promašeni žanr. Pobjegne lik iz zatvora i
    sveti se svojim partnerima. tisuću puta prežvakana tema, a što se tiće
    genijalnih karaktera likova. Psolikog Boxera ubijaju psi,štakorolikog
    Rata.. štakori, Zmiju bi zmija da ju nije..., a Hijenu- tko? Pogodite
    Ovakvu karakterizaciju bi očekivao u Mikijevom almanahu.
    Ni priče ni atmosfere za Dilana. Jadno
    30.10.2004
    17:31:00 sati
    IGMAN2
    uredi
  • Ukupna ocjena 53%

    6, 6, 3, 8

    Kad se sjetim da mi je prije nekoliko godina lokalni diler stripova između Sjećanja na nevidljivog, Alfe i omege, Povratka čudovišta i ove priče, preporučio ovu kao najkvalitetniju...
    20.11.2004
    12:06:00 sati
    Verfalk2003
    uredi
  • Barker

    Ukupna ocjena 23%

    2, 2, 2, 5

    Klasicna gangsterska prica o izdaji i osveti koja je "zacinjena" zivotinjskim komparacijama je daleko od onoga sto trazim u DD. Dodati na to i groznog Taconija. Stanov debi je prosecan, ali kad bolje pogledam originalnu nalovnicu i odlicne boje ipak bi povecao na 6.
    20.11.2004
    12:37:00 sati
    Barker
    uredi
  • kiky

    Ukupna ocjena 83%

    9, 9, 7, 8

    Ovog put bez vampira, duhova, zombija, namjesto čega nam Sclavi servira jednu odličnu, opaku i žestoku priču o zlu u svom svome ljudskom obliku. Groucho je genijalan, a Dylanova zaljubljenost koja ga skoro košta glave… ma, savršeno!
    22.08.2006
    15:28:00 sati
    kiky
    uredi
  • Vorador

    Ukupna ocjena 52%

    3, 3, 8, 10

    Bezveze priča, već sto puta viđeno i predvidljivo. Za Dylanovo nabacivanje Madeleaine mogu samo reći da je ljigavo. Crtež i naslovnica je jedino što valja u ovom stripu.
    23.08.2006
    16:00:00 sati
    Vorador
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 67%

    7, 7, 5, 10

    Po tko zna koji put, opet ista tema sa manijakalnim ubojicom. Takve epizode kod mene uglavnom dobivaju nekakve šestice i sedmice pa će tako biti i ovaj put. Mislim da je Dylanovo nabacivanje onoj Madeleine pomalo glupavo. Još ima bezveznih detalja, npr. ono Grouchovo hvatanje Dylana... Za ovo epizodu još mogu reći da mi se sviđa karakterizacija likova. Ludi ubojica Grin mi je baš zakon i ona ostala njegova ekipa kojoj se on osvećuje nije loša, a također je „jak“ i onaj njegov pomoćnik. Za ovaj crtež sam već u nekoj recenziji rekao da mi ne paše i čini mi se da sam dao jedinicu. Ovdje ću dati ipak malo višu ocjenu;) Za crtanje naslovnica je Stano uglavnom antitalent ali mogu reći da mu je ova prva, debitantska, jako jako dobra!
    24.08.2006
    00:09:00 sati
    mpavin
    uredi
  • npetros2@htnet-dsl

    Ukupna ocjena 66%

    7, 6, 6, 9

    Stano za svoj početak itekako briljirao!
    24.12.2006
    11:15:00 sati
    npetros2@htnet-dsl
    uredi
  • Ukupna ocjena 67%

    9, 7, 4, 7

    Priča je stvarno odlična, ali je realizacija malo traljava. Jesta da nema ničeg nadrealnog( ako izuzmeno spašavanje i zadnju stranicu), ali promjene su katkad dobre. Inače, ako izuzmeno Dylanovo upucavanje( koje mi se stvarno zgadilo ovdje) priča je vrhunska. Nažalost, ova odlična priča će dobiti slabije ocjene zbog crteža. Tacconi je stvarno najlošiji crtač koji je ikada crtao Dylana.Čak je I coppola bolji.  Iako je ovdje crtež malo bolji nego u oštrici bitve, opet je vrlo, vrlo slabo. Stano je dobro počeo sa naslovnicama, savim solidna nasovnica za debi(samo kud stave Dylanu smeđe oči)...
    31.08.2007
    01:57:00 sati
    Akul
    uredi
  • bonjovi4ever

    Ukupna ocjena 58%

    7, 7, 3, 7

    Pa nije ni tako loša priča, ali ovo nije epizoda za Dylana, nego više priča za Lazarusa ili Raidera. Zapravo, ipak ima u epizodi puno horora, barem kad je crtež u pitanju.
    03.11.2007
    14:00:00 sati
    bonjovi4ever
    uredi
  • Spock

    Ukupna ocjena 34%

    5, 1, 2, 10

    Sclavi očito nema puno iskustva s ženama kada misli da bi ono upucavanje upalilo. Dylanova upucavanja su inače katastrofalna, ali ovo je dno dna. Sama priča je bezvezna, začinjena najgorim crtežom (podsjeća me na Henrya iz MM), da bi sve kulminiralo nemogućim i glupim spašavanjem od strane Groucha. Zar nije dosta što ga je ona ženska spasila na sličan način. Ovo mi je, do sada, najgori Dylan... 
    07.03.2008
    13:22:00 sati
    Spock
    uredi
  • Windwalker

    Ukupna ocjena 16%

    1, 1, 1, 7

    Mislio sam da je 'Oštrica britve' nešto najgore, ali nije. Ovo je. Jedino je dobar Stano, iako mu ova prva naslovnica nije baš najbolja.
    13.03.2008
    21:08:00 sati
    Windwalker
    uredi
  • ken2

    Ukupna ocjena 65%

    7, 7, 5, 8

    čudna, ali dobra epizoda, bez uobičajenog dilanovog bestijarija, mislim da s vremena na vrijeme treba ubaciti u serijal ovakve epizode
    18.04.2008
    07:33:00 sati
    ken2
    uredi
  • flamboyant soul

    Ukupna ocjena 61%

    6, 7, 5, 7

    Heh, a je da je priča dosta plitka i više onako krimi-akcijska, ali mi je uvijek bila nekako draga. Laka za čitanje, sa par jakih sadističkih scena i nekoliko dobrih crnjaka, sve u svemu jedna dobra osvetnička pričica. Što se tiče Dylanovog nabacivanja onoj ženskoj - rekli su sve prethodnici, Sclavi je nadmašio samog sebe u djetinjastom pogledu na svijet. Ovdje čak i Tacconijeve groteske donekle funkcioniraju, znači da epizoda stvarno nije loša.

    @Aco: ne sjećaš se koje je još epizode crtao Tacconi? Ti si sretan čovjek, vjeruj mi, a ja pošto sam zlobnik moram te podsjetiti, jedna od njih je kultna ''Pobuna automobila''. ;)))))
    06.07.2008
    03:32:00 sati
    flamboyant soul
    uredi
  • Ukupna ocjena 46%

    5, 5, 2, 10

    jeftini krimić
    21.11.2008
    15:27:00 sati
    Misko iz Darwooda
    uredi
  • Panon

    Ukupna ocjena 61%

    7, 8, 3, 7

    Uff, odvratnog li Tacconijevog crteža. Zbog crteža se nisam trudio previše shvatiti priču, pa mi je radnja ove epizode ostala u površnom sjećanju. S ovom naslovnicom kao prvom za DD, Stano mi se baš i nije iskazao.
    28.11.2008
    11:01:00 sati
    Panon
    uredi
  • supermike

    Ukupna ocjena 63%

    6, 7, 6, 6

    Dokaz da Sclavi zna pisati dobre krimi radnje, mada nisam baš ljubitelj takvih priča u Dylanu jer volim više one brutalnije. Šteta što je Villa prestao crtati naslovnice jer njegove su duplo bolje od Stanovih. Svijetla strana crteža mi je negativac koji zanimljivo izgleda, baš faca ubojice.
    13.01.2009
    17:32:00 sati
    supermike
    uredi
  • Klukas

    Ukupna ocjena 74%

    8, 8, 6, 8

    Zabavno, ali ipak netipično za Dilana. Ima odličnih i pomalo zastrašujućih scena i one podižu cijeli dojam i povezuju s onim na što smo kod Dilana navikli.
    A sam Dilan je previše iritantan; i inače me zna iritirati njegovo ponašanje, ali ovdje je naročito naporan.
    Crtež je neujednačen, ponegdje odličan, a negdje katastrofa. Dilan je naročito loš. Od odličnih vinjeta izdvojio bih likove koji liče na životinje čije nadimke nose.
    Naslovnica je iznenađujuće dobra, pogotovo jer ju je Stano crtao.
    18.03.2009
    00:22:00 sati
    Klukas
    uredi
  • swamp thing

    Ukupna ocjena 34%

    2, 2, 5, 7

    Ovo mi je jedan od lošijih DD koje sam čitao. Priča je, kao što je neko gore naveo, prije za Nik Rajdera, iako mi se čini da je i za njega prebanalna. Crtež nije toliko loš, ali ne bi škodilo ni da je bolji, najveća zamjerka ide na crtež Dylana. Slažem se i da je u ovoj epizodi Dylan toliko naporan, da je to u nekim momentima nepodnošljivo. Obe scene kod prozora stana od Medlin su nevjerovatno glupe i nepotrebne. Ne mogu da vjerujem da je ovo napisao Sclavi... Sve u svemu naivna priča totalno promašena za ovog junaka, sa koliko toliko podnošljivim crtežom i totalno neupečatljivim likovima.
    29.09.2009
    22:39:00 sati
    swamp thing
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 91%

    9, 9, 9, 10

    Odlična prica, no tema bi mozda bila bolja za recimo N.Raidera. Ima nekoliko glupih scena, sto naravno umanjuje ocijenu scenarija. Naslovnica je OK. Tacconi mi je jako dobar -znači odličan, no jedina zamjerka je sto Dylan malo cudno izgleda. Ostalo je nacrtano savrseno! Snijeg...
    10.12.2009
    21:26:00 sati
    hrvoje23
    uredi
  • Ukupna ocjena 55%

    5, 5, 5, 10

    Hijena...Priznajem da volim "snijezne" Dylan Dogove. A pogotovo kad crtac zna docarati snijezni ugodjaj. Tacconi zna, mada nisam odusevljen njegovim crtanjem likova. Sve zene koje se pojavljuju u njegovim stripovima (kojih ruku na srce, nema puno na svu srecu) su identicne, perfektne ljepotice savrseno izvajanih lica i tijela...Halo, malo realnosti...Moram priznati da me inace u Dogovim stripovima nervira toliko prisustvo zenske ljepote. Nervira me i sami Dylan koji svaku zeli odvesti u krevet (pa cak i u mrtvacnici). Umjesto da to izgleda macho i zavodnicki, ispada kukavicki i perverzno. Dylan je u sustini jedan slabic, ali su mu stripovi ipak dobri (ne zbog njega, naravno). Ne moze svaka djevojka biti tako prelijepa...Niti je to normalno, niti prirodno, niti mi se svidja bas...Ali to je vec i Sclavijeva krivica...U svakom slucaju, vratimo se Hijeni. U pitanju je triler a ne horor, iako ima par jezivih scena raskomadanih tijela, sto je ovaj perfekcionist prilicno dobro nacrtao. Prica nije nista posebno, scenario takodje, i iskreno da me nisu omamile snijezne pahulje, bilo bi svasta...Jedino sto me pored snijega i lijepog ambijenta odusevljava kod ove epizode je fantasticna naslovnica, Stanovo malo remek-djelo. U svakom slucaju, jedna od najboljih naslovnica ikad. 
    12.12.2009
    16:50:00 sati
    Winter
    uredi
  • Koresh

    Ukupna ocjena 56%

    7, 7, 3, 5

    26.12.2009
    19:53:00 sati
    Koresh
    uredi
  • Ukupna ocjena 63%

    9, 7, 2, 9

    Sve je dobro osim crteža.

    21.12.2010
    14:19:00 sati
    Patrix
    uredi
  • drogsy

    Ukupna ocjena 74%

    7, 8, 7, 8

    Nice! Iako kopirana ideja, lijepo je sve to izvedeno. Tacconi solidan.

    03.05.2011
    11:30:00 sati
    drogsy
    uredi
  • Combatrock

    Ukupna ocjena 77%

    8, 7, 8, 8

    Solidna krimi priča. Čak u jednom kadru vidimo na noćnom stočiću jedne od žrtava knjigu Džon Le Karea The Russia House..., kao neki omaž Le Kareu, ali nedovoljno jak. Tacconijev crtež sasvim solidan, ne vidim razlog da zasmeta.

    14.08.2011
    13:05:00 sati
    Combatrock
    uredi
  • acestroke

    Ukupna ocjena 60%

    5, 5, 7, 9

    Prica prosejcna, i vise bi godila Nick Raider serijalu nego Dylanovom.  Ovo je prava kriminalisticka/detektivska prica, i nema nikakve veze sa istrazivacem nocnih mora.  Znam da ljudi ne cijene ovog crtaca Tacconija, ali meni uopste nije bass toliko los; stavise, mislim da mu scene nasilja ove epizode super gode.  Grin/Hijena nije bas naj-originalniji lik, ali ipak ima dobrih stvari ovdje, kao onaj kraj, koji je totalno nepredvidljiv.  Ko bi rek'o da je Hijenin partner Lynch ukrao pare, i sve njih sjebo?  Scena na zadnjoj stranici, gdje on priznaje sta je uradio, dok hijene u zoloskom vrtu jedu Grina, je stvarno dobra.  Sve ostalo je 'ok'.

    16.08.2011
    18:09:00 sati
    acestroke
    uredi
  • Ukupna ocjena 76%

    7, 9, 7, 7

    Priča mi je odlična. Puno je tu dobrog humora, Groucho je sjajan, ovi gagsteri sa životinjskim imenima su isto sjajni. Jedino mi smeta Dylan kao zavodnik, stvarno je ljigav. To mi kod ovog junaka stvarno ide na živce. Crtež mi nije baš najbolji. Neču reči, da je loš ali mogao bi biti i bolji.

    21.05.2012
    19:41:00 sati
    tekumze
    uredi
  • Cevap

    Ukupna ocjena 68%

    8, 7, 5, 8

    Epizoda je vrlo dobra, atmosferično i nadasve zanimljivo. Međutim, ono što me najviše kopka (hajde, i ono Grouchovo spašavanje) je crtež. Pobogu, Dylan izgleda kao nekakav silovatelj a ne Dylan. Likovi ponekad izgledaju tako debilno da se radije koncentiram na nešto drugo (OK, Grin i onaj štakorasti su i dobro prikazani s obzirom na njihovu osobnost, ženske su hvala bogu pošteđene). Naslovnica je dobra. Bilo kako bilo, jedna dobra epizoda.

    16.08.2012
    00:35:00 sati
    Cevap
    uredi
  • Ukupna ocjena 38%

    3, 3, 4, 8

    06.01.2013
    14:04:00 sati
    coszinus
    uredi
  • d4nic4

    Ukupna ocjena 53%

    6, 6, 3, 8

    prica nije bas dylandogovska,al dobra je skroz.crtez necu komentirat jer su svi vec rekli sve :)

    06.01.2013
    18:17:00 sati
    d4nic4
    uredi
  • Tutta

    Ukupna ocjena 80%

    8, 8, 8, 8

    Vrlo dobra prica! Likovi su odigrali svoje uloge. Scenario nazalost ne ostade bez mane.  Al ne uzimajuci u obzir, mozda tri,cetri scene, sve ostalo je dobro. Crtez,zenski likovi su crtani za cistu desetku. Kuce,auta,ulice,sitni detalji i pogotovo atmosfera , takodjer cista desetka. Al problem je bio sa tri face,tj.,Dylan,Bloch i Boxer,uzasno,ocajno su nacrtani.

    23.01.2014
    23:09:00 sati
    Tutta
    uredi
  • bjelolasica

    Ukupna ocjena 62%

    8, 8, 2, 8

    Priječa je dopadljiva, čisti krimić bez nekog horrora s određenom porukom. Crtež je loš, jako loš.

    29.07.2014
    20:46:00 sati
    bjelolasica
    uredi
  • Peci

    Ukupna ocjena 20%

    2, 2, 2, 2

    02.08.2014
    12:37:00 sati
    Peci
    uredi
  • Oki

    Ukupna ocjena 63%

    7, 6, 6, 6

    Krimi Dylan s nekoliko "sočnih" ubojstava.
    30.08.2014
    09:19:00 sati
    Oki
    uredi
  • Stripmen

    Ukupna ocjena 72%

    8, 8, 5, 9

    Zabavna priča sa lošim crtežom.

    28.09.2014
    17:05:00 sati
    Stripmen
    uredi
  • caramba

    Ukupna ocjena 76%

    8, 8, 6, 10

    Grin je zbilja dojmljiv lik, vrlo okrutan i pomalo komičan, neobična kombinacija. Epizoda je dobra, ne mora svaki Dylan biti s duhovima, vragovima, koljačima i ostalim utvarama da bi bio zanimljiv, morao je i Sclavi katkad pisati scenarij bez utjecaja tripova. Jedino je onaj Dylanov ulazak kroz prozor na početku totalna glupost. Crtež kvari sam Dylan jer je preloše nacrtan - najgore u ovih prvih 42 broja. Naslovnica mi je odlična zbog neuobičajene perspektive.

    11.12.2014
    21:49:00 sati
    caramba
    uredi
  • DragonSlayer

    Ukupna ocjena 59%

    6, 8, 4, 5

    Ne znam kako ocijeniti ovaj strip, sama radnja je poprilično zanimljiva i lako čitljiva te kroz cijeli strip imamo poprilično alanfordovski ugođaj, tipična priča o manijaku koji bježi iz zatvora viđena nebrojeno puta. Nema tu nikakve Sclavijeve filizofije niti kompliciranja, a što se crteža tiče to je baš očaj, ako obratite pažnju vidjet ćete da su svi likovi identični onima u Oštrici britve, jednostavno rečeno Tacconi sucks. Prva Stanova naslovnica doista izgleda kao da je napravljena na silu, ali već u sljedećoj epizodi vidljiv ogroman napredak...

    13.04.2015
    14:18:00 sati
    DragonSlayer
    uredi
  • Space Marine

    Ukupna ocjena 73%

    7, 8, 7, 7

    Vrlo dobar krimić s oke karakteriziranim likovima. Ima par vrlo dobrih situacija. Tacconi kojeg inače baš i ne volim ovdje je solidan. Stano se mogao više potruditi oko naslovnice.

    02.08.2015
    17:01:00 sati
    Space Marine
    uredi
  • supermark

    Ukupna ocjena 50%

    5, 5, 4, 8

    odlična naslovnica, ali strip i nije nešto. Lad sam vidio da cura povlači Dylana konopcem smučilo mi se... nije mi jasno što je scenaristima u glavi kad pišu takve gluparije. Dylan bi morao imati 15-20kg da ga zenska moze povući...

    05.10.2016
    20:20:00 sati
    supermark
    uredi
  • Jocko

    Ukupna ocjena 43%

    4, 3, 4, 10

    Očajno. Dilan koji se pentra po zgradama kao Spajdermen, izvodi vratolomije i visi na kanapu a ŽENSKA ga POVLAČI GORE. Jeste Dilan mršav, al' okle joj snage?! Na kraju stripa isto neke vratolomije po zgradama...
    Pritom i sama priča nije ništa posebno a ona poređenja sa životinjama su krajnje debilna.
    Bar neke prednosti su što je Hijena zanimljiv i beskrupulozan lik, i ono bekstvo iz zatvora i zimska atmosfera. Ima tu i jurnjave kolima i akcije što nije često kod Dilana, eto, bar nešto da valja.

    Tacconi najgori crtač DD, vidi se da čovek ne ulaže truda u ono što radi - žensku kosu crta u tri poteza olovkom npr... Svi likovi mu imaju slične face, kao kod Herrmana. Samo što ovaj nije Herrman jebiga. Dalje, njegov Dilan je uvek namršten i ne liči na sebe. Kad čitam Tacconijeve DD, kao da glavni lik nije Dilan, takav je osećaj. Većina muškaraca i sve žene mu izgledaju isto, mada žene lepo crta. Aj' neke scene nacrta i dobro kao onog mafijozu što su ga izjeli pacovi. Vidi se da se više trudio kod stripa Aristocratici. Ova epizoda bi legla Freghieriju - mafijaši, pucačina, jurnjava kolima...

    Naslovna je odlična - em napeta, em sneg, em dobra perspektiva, em psihopata liči na Jokera, em Stanova prva, em dobro obojeno.

    - Inače Hijena ima osmeh ko Žerar Depardije :)))

    23.11.2016
    07:54:00 sati
    Jocko
    uredi
  • karlitos

    Ukupna ocjena 51%

    6, 6, 2, 9

    Koja glupost! Jedino što mi se ovdje sviđalo je kraj i načini na koje Grin ubija. Sve ostalo - katastrofa; od dosadnih dijaloga, dosadnih likova do užasno iritantnog Dylana. No zasigurno, crtež je najgori dio ovog stripa. Naslovnica super, ima odličnu atmosferu i Grin je nacrtan zastrašujuće.

    11.01.2017
    19:42:00 sati
    karlitos
    uredi
  • grofica Varga

    Ukupna ocjena 51%

    4, 4, 6, 9

    Ovo bi bilo dosadnjikavo i u Nick Raideru. Sve je loše. Osim naslovnice. Plitka, linearna priča bez intrige, humora, iznenađenja... Stvarno mi nije jasno od kud ovo u Dylanu?! Čak nije stvar u tome što nema paranormalnog kada je radnja zanimljiva. Ima DD dobrih epizoda i bez nadnaravnog.

    Ne volim Tacconija al uz dobre dijaloge i zanimljivu priču prožvakala bih i loš  crtež. Ovdje se sve poklopilo da mi bude najgora epizoda po kronologiji. 

    Dylanovo 'zavođenje' u ovoj epizodi su već mnogi kritizirali i stvarno se ponaša kao opsesivni manijak. Dolazi ženi na prozor, kao neki voajer. Dođe joj na posao i maše grudnjakom, s tim da ga Tacconi crta s nekom perverznom facom. I još je kao s tim uspije osvojiti. Realno bi dobio zabranu pristupa na 100 m.

    Znao je Dylan imati i u prijašnjim epizodama upucavanja koja su na rubu ukusa. Ko zadnja seljačina, ali opet ne treba ni prigovarat na svaku, da se ne uništi humoristična crta. Al ovdje se stvarno ponaša ko psihopat.

    Prva Stanova naslovnica je jako dobra. Ne znam jel mi bolji Villa ili Stano. Villa odlično crta Dylanovo lice. Muževniji je i djeluje puno više kao strip junak. Dok Stano ima neku umjetničku crtu u naslovnicama. 

    14.05.2017
    23:36:00 sati
    grofica Varga
    uredi
  • King Warrior

    Ukupna ocjena 28%

    3, 2, 2, 7

    Totalno lose ispripovijedana prica, na momenat izgleda kao da nedostaje po koja vinjeta izmedju redova. Prvi dio, u kojem Dylan zavodi Mad, je toliko glup i nelogican da je to strasno.

    Tacconi je uzasno los crtac. 

    21.06.2017
    11:49:00 sati
    King Warrior
    uredi
  • Ukupna ocjena 80%

    8, 7, 9, 8

    Glavni negativac je dosta uvjerljivo gadno prikazan, što je najjača strana ove epizode...po tome se najviše i pamti.

    04.12.2017
    23:58:00 sati
    TenthNazgul
    uredi
  • allessi

    Ukupna ocjena 82%

    8, 9, 7, 10

    Prvo crtež.. S Tacconijem se ovdje prvi puta susrećem i mogu reći da nije uopće loš.. Totalno je drukčiji od ostalih Dylanovih crtača i ima svoj poseban stil.. Jedino što samog Dylana crta poprilično loše.. Sve ostalo je ok, ali Dylanov izgled i izrazi lica su dosta loši.. Naslovnica je jako lijepa.. Dylan visi sa zgrade, a ispod njega se vidi snijeg na ulici.. Dosta poetična i intrigantna naslovnica..

    A sad, sama priča.. Sclavi se još jednom pokazao kao majstor devete umjetnosti.. U jedan horror strip ubacio je čistu kriminalistiku, ali učinivši to na način da ispadne ko da je horror strip.. Jako dobro ispričano, ima i glavu i rep.. Načini Grinovih ubijanja su sablazni i odlično scenaristički dočarani..

    02.08.2018
    08:22:00 sati
    allessi
    uredi
  • Hercule Poirot

    Ukupna ocjena 14%

    1, 1, 1, 5

    Nevrijedno spomena. Užas.

    13.09.2019
    12:18:00 sati
    Hercule Poirot
    uredi
  • Beren

    Ukupna ocjena 61%

    6, 5, 7, 7

    Zabavna priča o manijakalnom ubici, ali dosta klimave realizacije.

    Nikako se ne uklapa u ovaj niz Sclavijevih epizoda koje je okružuju.

     

    Tacconi mi je skroz ok odradio posao. 

    21.03.2020
    23:21:00 sati
    Beren
    uredi
  • going going

    Ukupna ocjena 49%

    4, 3, 6, 10

    Sigurno najlosiji Sclavijev rad u prvih 100 brojeva. Dok sam citao bukvalno mi je u glavi bilo pa ovo je scenario za Nik Rajdera ali ga je Sclavi greskom napisao za Dilana. Dilanovo nenormalno udvaranje kako se nikad ne ponasa, visi sa zgrada, devojka ga podize, na kraju ga Gruco spasava, pa ga Grin upuca a ustvari ga nije upucao. Dosta glupa epizoda sveukupno. Djole je napisao lep komentar na kraju VCove knjige medjutim mislim da je precenio epizodu u potpunosti, jedino sto mogu da pohvalim jeste Sclavijevo splater giallo explotation trenutke posebno ubistvo Zvecarke koje bi danas bilo vrhunac mizogonije sto kaze Djole. Grin prvo hoce da je ubije, medjutim prvo imaju seks, pa je ugrize zmija pa je polugolu Grin iskasapi. E to danas retko vidjamo na Dilanu, mada mi je za bezumne splater epizode mnogo bolji Kjaverotijev istinski trash nego Sclavijev pokusaj trasha. 

    Neuporedivo bolju saradnju, a opet je to podcenjena prica, Sclavi i Tacconi su imali na jednoj ranijoj epizodi a to je fenomenalna Ostrica britve (brijaca) koja se premalo spominje. Tu su Sclavi i Tacconi pokazali kako dobro umeju da se upare. Medjutim Tacconi ovde nije ni priblizno dobro odradio posao kao tamo, verovatno nije bio inspirisan scenarijem. A i onaj jedan njegov rad na Mister Nou mi je bio jako dobar. Steta sto on vise ne crta, sta se desilo sa Tacconijem?  

    Stanova prva naslovna starna sjajna, odlicno pogodjena perspektiva, snezna atmosfera, Grinov manijakalni osmeh i odlicno kolorisanje cine prvu Stanovu naslovnu stranu jednom od onih koja se pamti! A vec sledecom Prica ni o kome, Stano i Sclavi se u potpunosti upisuju u legendu ako vec nisu to do sada zajedno postigli na ovom serijalu.

    08.06.2020
    02:53:00 sati
    going going
    uredi
  • delboj

    Ukupna ocjena 54%

    5, 7, 4, 6

    Dilan ovdje kao da je ubačen u neki drugi strip, van svog okruženja, crtež užasan... Nije ovo bilo dobro.

    28.07.2020
    14:27:00 sati
    delboj
    uredi
  • Ukupna ocjena 77%

    8, 7, 8, 8

    17.03.2021
    12:47:00 sati
    Alex Kross
    uredi
  • Dexters

    Ukupna ocjena 57%

    5, 5, 6, 9

    Velika razmimoilaženja u komentarima s tendencijom slabijih ocjena kako se približavamo sadašnjosti. Prvo, priča kao priča nije dosadna, dakle može proći kao zabavan trash. Strip je prožet nekakvom smećarsko- štakorskom atmosferom. Dylanovo ponašanje je čudno, ima dosta neodmjerenog seksizma (znam da je ovo stari DD al opet). Čudno mi je da se svi zgražaju nad Grouchovim spašavanjem Dylana, a ne nad Mad i njenim povuci-potegni- ono je zbilja umobolno. Tacconi generalno i nije toliko loš, ali činjenica da Dylana crta kao negativca mi ne prolazi.

    19.04.2021
    14:06:00 sati
    Dexters
    uredi
  • Ivan Liverpool

    Ukupna ocjena 28%

    3, 2, 2, 7

    Danas procitao Zagor "Duhovi" i ovu epizodu Dylana Doga. Misljenja sam da bi bilo bolje da nisam nista procitao. Ne mogu vjerovati, da tako random citanjem raznih serijala kronoloski mi se u istom danu potrefe 2 uzasne epizode, ali eto tako je ispalo. 

     

    Epizodu je dosta tesko bilo i pratiti zbog uzasno loseg crteza. Dylan bas ima siroku paletu crtaca, od nekih sjajnih do nekih katastrofalnih. Tacconi spada u ove potonje. Za debi sam mu dao 3, ali s obzirom na to da je cak i nazadovao od te epizode, po prvi put cu u ocjeni otici ispod trojke. Dva za trud, kako bi se skolski reklo. Prica je, kao sto sam vec i rekao, teza za pratiti, ali i ne pase Dylanu. Netko je rekao da bi ovdje za ovu pricu mogao biti bilo koji junak i slazem se s tim. A ona Dylanova udvaranja... Nemam rijeci. Cak ni naslovnici ne mogu dati desetku da bude malo bolja ocjena jer eto Villa je na radost nas Texovih fanova presao u Tex staff i vise ga nema ovdje, a Stano s ovom se i nije bas previse proslavio, ali svejedno i takva naslovnica ostaje nesto najbolje na ovome stripu.

    09.10.2021
    21:42:00 sati
    Ivan Liverpool
    uredi
  • Salkan

    Ukupna ocjena 73%

    9, 6, 7, 7

    Iako je priča dobra, čini mi se da je scenario više isklišeiziran u određenoj namjeri: pa se uobičajene užasnoće i brutalnosti izbjegavaju ne radi nedoraslog crtača. Što se pak crtača tiče, iako je većina sklona reći da je loš, meni se u ovoj epizodi dopao prikaz te određene vrste psihopata i izgleda da Tacconiju baš i pašu luđaci kao što su Grin i onaj njegov mucavi pomoćnik (sa zaleđenim bolesnim izrazima lica). Plus na strani crtača su i lijepi prikazi ženskih likova, mada ni Dilan nije uopšte loše nacrtan. Sve u svemu, natprosječno dobra epizoda.

    23.01.2022
    14:20:00 sati
    Salkan
    uredi

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Bandera!
    Kod: MTX VCZS 36
    Ocjena: 77%
    Vrijeme: 9.6.2022. 1:56:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 25
    Broj pogleda: 2537
  • Priče vrača Mnogo Očiju
    Kod: ZG NID 1
    Ocjena: 62%
    Vrijeme: 9.5.2022. 0:50:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 10
    Broj pogleda: 2090
  • Strijeljanje u zoru
    Kod: KM ZS 92
    Ocjena: 78%
    Vrijeme: 4.5.2022. 0:43:00
    Autor: Hercule Poirot
    Broj komentara: 14
    Broj pogleda: 1873
  • Fantomski brod
    Kod: ZG MX 42
    Ocjena: 61%
    Vrijeme: 26.4.2022. 0:14:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 9
    Broj pogleda: 1794
  • Crommovi sluge
    Kod: ZG LU 325/327
    Ocjena: 49%
    Vrijeme: 12.5.2022. 1:47:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 14
    Broj pogleda: 1760

Aukcije

Forum