Hijena

Dylan Dog

DD ZS 42 | 96 str.

Grin, zvani Hijena, bježi iz zatvora i kreće u lov na bivše suradnike. Može li ga Dylan zaustaviti?

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 80%

Priča 8

Scenarij 8

Crtež 8

Naslovnica 8

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 58%

P*6

S*5

C*4

N*7

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

 • Hijena
  DD LEX 42
 • Dogodilo se sutra - Golconda - Hijena
  DD LIB 14
 • Dogodilo se sutra - Golkonda! - Hijena
  DD VCKI 14
 • Hijena
  DD ZS 42

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

 • La iena
  DD SR 42

ZANIMLJIVOSTI

 • Ova je epizoda u Italiji doživjela čak tri reprinta: Prima ristampa, Seconda ristampa i Collezione Book (tvrde korice).
 • Nakon što je Claudio Villa nacrtao prvih 41 naslovnicu DD, prešao je na Texa, i od ovog broja (pa sve do danas) za DD naslovnice je zadužen Angelo Stano.
 • Na 87. stranici je prikazano jedno od najnevjerovatnijih spašavanja u povijesti stripa: Dylan se strmoglavljuje kroz prozor, a Grucho, kao da je predvidio mjesto i vrijeme pada, leži na izbočini kata ispod i Dylana u letu hvata za ruku.
 • Ovaj je strip inpiriran američkim filmom "Stakeout" (kod nas preveden kao "Policijska zasjeda") Johna Bedhama sa Richardom Dreyfussom i Emiliom Estevezom u glavnim ulogama. Oni paze na bivšu djevojku jednog odbjeglog zatvorenika i Estevez se s vremenom zaljubljuje u nju. Spomenutu žensku ulogu je odigrala Madeline Stowe, a i ženski lik iz stripa se zove Madeline.

Ovaj odličan strip počinje bijegom iz zatvora. Beskrupulozni Grin, (eng. Onaj koji se smije, cerekalo) zvani Hijena, bježi iz najstrože čuvanog zatvora Dartmoor i pritom ubija čuvara koji mu je pomogao.

Tijekom priče, saznajemo kako je proveo određeno vrijeme u zatvoru zbog toga što su ga izdali bivši suučesnici u pljački. Grin ih nikada nije otkucao, dijelom zbog toga što je upravo on sakrio plijen, a dijelom zbog toga što im je pripremio strašnu osvetu. Njegovim bijegom iz zatvora počinje noćna mora za “životinjsku” bandu (svi članovi imaju nadimak po nekoj životinji). Treba skinuti kapu velikom Sclaviju koji je odlično okarakterizirao likove (koliko se to već može učiniti na manje od 100 stranica) i svakom od njih dao obilježja životinja čije nadimke nose, a Tacconi ih je sjajno nacrtao. Grin je neumoljiv, podmukao i okrutan poput prave hijene i zastrašujući je način na koji je likvidirao bivše suradnike. Štakora (koji i ima nešto štakorsko u izgledu) je prvo ranio, a onda, kada je ovaj već pomislio da se izvukao, na njega nahuškao štakore kojih se ovaj najviše bojao. Boxer iliti Pas je nastradao od vlastitog ljubimca. Grinov prijatelj je, dok je Grin još bio u zatvoru, prema Grinovim uputama dresirao dobermana da ubije kada čuje određeni zvuk, a onda ga poklonio Boxeru. Iako je Bloch poslao policajce da čuvaju Boxera, Grin ga je nazvao telefonom i pustio zvuk sa kazetofona. Ne trebam ni pričati kako je Boxer završio :-(. Zmija je trebala stradati od zmijeskog griza, ali Grin nije imao vremena čekati njenu smrt pa ju je izmasakrirao nožem.

Paralelno s tom pričom pratimo Dylana, kojeg je Bloch zadužio da pazi na Grinovu djevojku Madeline. Dylan se po običaju zaljubljuje u Madeline, a posebno su simpatični načini na koju ju pokušava osvojiti (čak je i pao kroz prozor :-).

Scena u kojoj Grin i njegov pomoćnik Lynch automobilima bježe pred policijom je prikazana u maniru najboljih filmskih jurnjava automobilima. Kada se nađu u stupici, Grin opet iskazuje svoju hijensku narav i ubija najodanijeg prijatelja kako bi prikrio vlastiti bijeg.

Dylan i Grin se sukobljavaju u Madelininom stanu, gdje otkrivamo kako je Grin sakrio plijen u ormariću na kolodvoru, a ključ u Madelinin medaljon. Prilikom naguravanja, Dylan pada kroz prozor (po drugi put u ovom stripu), a Madeline odlazi sa Grinom. Zahvaljujući Grouchu, Dylan ipak ne pogiba i na vrijeme obavijesti Blocha o Grinovim namjerama. Grina, osim policijske zasjede, na kolodvoru dočekuje i prazan ormarić. U pucnjavi ga Dylan rani i Grin bježi.

Kraj stripa je naprosto odličan. Ono što je prikazano na posljednjoj stranci bi mogli nazvati “poetskom pravdom”. Grin, hijena po imenu i karakteru, je skončao na isti način kojim je eliminirao svoje bivše prijatelje: bježeći s kolodvora, dospio je u zoološki vrt i upao u kavez sa hijenema koje su ga raskomadale! Cijelu tu scenu prati Lynchov duh, koji priznaje da je upravo on, nesposobni i prestrašeni mucavac, pokazao najviše hrabrosti i dosjetljivosti, pa je ukrao ključ iz Madelininog medaljona i pokupio plijen. Savršeno!

Naprijed

DD ZS 41 Golconda

DD ZS 43 Priča ni o kome

Naprijed

Recenzije čitatelja

 • prozirna senka

  Ukupna ocjena 68%

  9, 9, 2, 8

  Ma strip je naprosto odlican, ali taj crtez je odvratan. Tacconi je jedan od najuzasnijih strip cratca, uz nenadmasnog Henryja, sa kojima sam se susreo (citajuci stripove, naravno). Steta, inace bi ova epizoda dobila jako, jako visoke ocene, samo da je neko drugi crtao. Eh, sta se tu moze...
  28.09.2004
  16:16:00 sati
  prozirna senka
  uredi
 • Ukupna ocjena 72%

  7, 7, 7, 9

  Nije losa epizoda. Meni Tacconijev crtez ne smeta, i mislim da je sasvim OK iako su likovi, sto je cesto kod crtaca, veoma slicni medjusobno jako slicni, i to uglavnom zenski. DA li je neko primetio da gotovo nema razlike izmedju Madelaine i Zmije? ZAto crtezu dajem 7. Kad ce muski crtaci vec jednom da nauce da se zene RAZLIKUJU MEDJUSOBNO. :)
  I lepe zene mogu da imaju razlicite noseve, usta, oci, gradju...
  Ono sto malo smeta jeste nedostatak nadrealnog u scenariu (ako se izuzme scena spasavanja na strani 87). Takodje mi smeta iritantan nacin na koji je Dilan pokusavao da se nametne MAdelaine. Zaista koliko naivan je Sclavi kad veruje da bi to upalilo. Tako napadan pristup zaista je vise zastrasujuc nego privlacan i u americi se zove stalking i kaznjiv je zakonom. To govorim kao neko ko slucajno zna kako zensko razmislja :))
  Moze da prodje iako svakako ima boljih epizoda.
  30.09.2004
  11:03:00 sati
  Bilja
  uredi
 • Aco

  Ukupna ocjena 73%

  7, 8, 7, 7

  Serijski ubica a Bloch ga lovi uz Dylanovu pomoć.Klasika,dakle..Kod ove epizode mi je zanimljivo kako Hijena ubija svoje žrtve.Posebno je impresivna scena sa štakorima i sam kraj u kavezu sa hijenama.Sviđa mi se i stranica 74,vinjeta dolje desno-na što vas podsjeća,imate li koju asocijaciju(he,he)?Dylanov stil nabacivanja mi je odvratan i okarakterizirao bih ga sa jednom riječju koja počinje na "p" a koju ne bih htio izgovoriti.Sad netko će reći kako je to romantično,nedužno,da je na taj način zbario na tone žena i što ja znam što sve još,ali Dylana kao lika baš zbog takvih stvari ne podnosim(za razliku od Blueberryja,Nathana i Torpeda koji su mi uzor).Grouchovo spašavanje Dylana je također malo priglupo i nevjerojatno.Po svim zakonima fizike mršavi Groucho nikako ne bi mogao zadržati Dylana u padu ali pošto Groucho i ne postoji,onda je sve moguće.Ovog crtača nisam baš zapamtio.Osim u "Oštrica brijača",ne sjećam se nijedne epizode koju je on crtao.Stano i njegove naslovnice bolje pašu DD i bolje su od početnih Villinih,iako mi je u novije vrijeme zakon Villa i njegove naslovnice za Superbook.
  01.10.2004
  17:01:00 sati
  Aco
  uredi
 • Ukupna ocjena 83%

  9, 8, 8, 8

  Ovo je više Nick Raider nego Dylan Dog, ali super mi se sviđa priča. Čudna epizoda za Sclavija, bez demona, bez čudovišta, bez natprirodnog, čak i bez one svojstvene depresije. Grin je napravljen u stilu prljavog Harija, odlučan, zajeban i opak i ne pita se puno o smislu života ili smrti (valjda se Sclavi zabunio s ovim likom). Vidim da Aco ima prljavu maštu i pokvarene strasti, pa mu ne može promaći str. 74:)) Dylanov stil nabacivanja, ne smeta mi, ima i boljih i gorih načina. Za Bilju: čini se da Zmija ima veća usta:) Kraj je najobičnija i najjeftinija finta, ali istovremeno efektna: Hijenu su pojele hijene.
  01.10.2004
  20:38:00 sati
  stinky
  uredi
 • doktor78

  Ukupna ocjena 56%

  6, 6, 4, 8

  Strip sam davno citao, ali se sjecam da sam se i tada pitao kakve ovo veze ima sa Dylan Dogom. Kao sto neko vec ranije rece, ovo je prije prica za Nick Raidera. Zbog toga ovako slabe ocjene...
  08.10.2004
  14:43:00 sati
  doktor78
  uredi
 • zeljko

  Ukupna ocjena 99%

  10, 10, 10, 9

  Strip je fenomenalan. Posebno je moćan završetak...kao i u svakom Dilan Dogu očekujemo nešto što će nam dati povoda za razmišljanje...
  25.10.2004
  11:22:00 sati
  zeljko
  uredi
 • IGMAN2

  Ukupna ocjena 28%

  2, 3, 2, 7

  Hijena mi je jedan od najlošijih Dylana koje sam čitao! Veča katastrofa
  od ove epizode je samo to što čujem pohvale o njoj.
  Kao prvo Taccioniev crtež je loš.Sva sreća da crta rijetko (do sada, čini mi se,4 broja :(, al i to je previše. Sama epizoda nema ama baš
  nikakve veze sa Dylanom i sa ovim sam sve rekao o njoj! Umjesto Dylana
  mogao je biti bilo koji drugi junak i bilo bi isto. Loše.
  Nema tu ništa za Dylana. Nikakva misterija, ništa nadnaravno.Ništa.
  Obična krimi prića. Potpuno promašeni žanr. Pobjegne lik iz zatvora i
  sveti se svojim partnerima. tisuću puta prežvakana tema, a što se tiće
  genijalnih karaktera likova. Psolikog Boxera ubijaju psi,štakorolikog
  Rata.. štakori, Zmiju bi zmija da ju nije..., a Hijenu- tko? Pogodite
  Ovakvu karakterizaciju bi očekivao u Mikijevom almanahu.
  Ni priče ni atmosfere za Dilana. Jadno
  30.10.2004
  17:31:00 sati
  IGMAN2
  uredi
 • Ukupna ocjena 53%

  6, 6, 3, 8

  Kad se sjetim da mi je prije nekoliko godina lokalni diler stripova između Sjećanja na nevidljivog, Alfe i omege, Povratka čudovišta i ove priče, preporučio ovu kao najkvalitetniju...
  20.11.2004
  12:06:00 sati
  Verfalk2003
  uredi
 • Barker

  Ukupna ocjena 23%

  2, 2, 2, 5

  Klasicna gangsterska prica o izdaji i osveti koja je "zacinjena" zivotinjskim komparacijama je daleko od onoga sto trazim u DD. Dodati na to i groznog Taconija. Stanov debi je prosecan, ali kad bolje pogledam originalnu nalovnicu i odlicne boje ipak bi povecao na 6.
  20.11.2004
  12:37:00 sati
  Barker
  uredi
 • kiky

  Ukupna ocjena 83%

  9, 9, 7, 8

  Ovog put bez vampira, duhova, zombija, namjesto čega nam Sclavi servira jednu odličnu, opaku i žestoku priču o zlu u svom svome ljudskom obliku. Groucho je genijalan, a Dylanova zaljubljenost koja ga skoro košta glave… ma, savršeno!
  22.08.2006
  15:28:00 sati
  kiky
  uredi
 • Vorador

  Ukupna ocjena 52%

  3, 3, 8, 10

  Bezveze priča, već sto puta viđeno i predvidljivo. Za Dylanovo nabacivanje Madeleaine mogu samo reći da je ljigavo. Crtež i naslovnica je jedino što valja u ovom stripu.
  23.08.2006
  16:00:00 sati
  Vorador
  uredi
 • mpavin

  Ukupna ocjena 67%

  7, 7, 5, 10

  Po tko zna koji put, opet ista tema sa manijakalnim ubojicom. Takve epizode kod mene uglavnom dobivaju nekakve šestice i sedmice pa će tako biti i ovaj put. Mislim da je Dylanovo nabacivanje onoj Madeleine pomalo glupavo. Još ima bezveznih detalja, npr. ono Grouchovo hvatanje Dylana... Za ovo epizodu još mogu reći da mi se sviđa karakterizacija likova. Ludi ubojica Grin mi je baš zakon i ona ostala njegova ekipa kojoj se on osvećuje nije loša, a također je „jak“ i onaj njegov pomoćnik. Za ovaj crtež sam već u nekoj recenziji rekao da mi ne paše i čini mi se da sam dao jedinicu. Ovdje ću dati ipak malo višu ocjenu;) Za crtanje naslovnica je Stano uglavnom antitalent ali mogu reći da mu je ova prva, debitantska, jako jako dobra!
  24.08.2006
  00:09:00 sati
  mpavin
  uredi
 • npetros2@htnet-dsl

  Ukupna ocjena 66%

  7, 6, 6, 9

  Stano za svoj početak itekako briljirao!
  24.12.2006
  11:15:00 sati
  npetros2@htnet-dsl
  uredi
 • Ukupna ocjena 67%

  9, 7, 4, 7

  Priča je stvarno odlična, ali je realizacija malo traljava. Jesta da nema ničeg nadrealnog( ako izuzmeno spašavanje i zadnju stranicu), ali promjene su katkad dobre. Inače, ako izuzmeno Dylanovo upucavanje( koje mi se stvarno zgadilo ovdje) priča je vrhunska. Nažalost, ova odlična priča će dobiti slabije ocjene zbog crteža. Tacconi je stvarno najlošiji crtač koji je ikada crtao Dylana.Čak je I coppola bolji.  Iako je ovdje crtež malo bolji nego u oštrici bitve, opet je vrlo, vrlo slabo. Stano je dobro počeo sa naslovnicama, savim solidna nasovnica za debi(samo kud stave Dylanu smeđe oči)...
  31.08.2007
  01:57:00 sati
  Akul
  uredi
 • bonjovi4ever

  Ukupna ocjena 58%

  7, 7, 3, 7

  Pa nije ni tako loša priča, ali ovo nije epizoda za Dylana, nego više priča za Lazarusa ili Raidera. Zapravo, ipak ima u epizodi puno horora, barem kad je crtež u pitanju.
  03.11.2007
  14:00:00 sati
  bonjovi4ever
  uredi
 • Spock

  Ukupna ocjena 34%

  5, 1, 2, 10

  Sclavi očito nema puno iskustva s ženama kada misli da bi ono upucavanje upalilo. Dylanova upucavanja su inače katastrofalna, ali ovo je dno dna. Sama priča je bezvezna, začinjena najgorim crtežom (podsjeća me na Henrya iz MM), da bi sve kulminiralo nemogućim i glupim spašavanjem od strane Groucha. Zar nije dosta što ga je ona ženska spasila na sličan način. Ovo mi je, do sada, najgori Dylan... 
  07.03.2008
  13:22:00 sati
  Spock
  uredi
 • Windwalker

  Ukupna ocjena 16%

  1, 1, 1, 7

  Mislio sam da je 'Oštrica britve' nešto najgore, ali nije. Ovo je. Jedino je dobar Stano, iako mu ova prva naslovnica nije baš najbolja.
  13.03.2008
  21:08:00 sati
  Windwalker
  uredi
 • ken2

  Ukupna ocjena 65%

  7, 7, 5, 8

  čudna, ali dobra epizoda, bez uobičajenog dilanovog bestijarija, mislim da s vremena na vrijeme treba ubaciti u serijal ovakve epizode
  18.04.2008
  07:33:00 sati
  ken2
  uredi
 • flamboyant soul

  Ukupna ocjena 61%

  6, 7, 5, 7

  Heh, a je da je priča dosta plitka i više onako krimi-akcijska, ali mi je uvijek bila nekako draga. Laka za čitanje, sa par jakih sadističkih scena i nekoliko dobrih crnjaka, sve u svemu jedna dobra osvetnička pričica. Što se tiče Dylanovog nabacivanja onoj ženskoj - rekli su sve prethodnici, Sclavi je nadmašio samog sebe u djetinjastom pogledu na svijet. Ovdje čak i Tacconijeve groteske donekle funkcioniraju, znači da epizoda stvarno nije loša.

  @Aco: ne sjećaš se koje je još epizode crtao Tacconi? Ti si sretan čovjek, vjeruj mi, a ja pošto sam zlobnik moram te podsjetiti, jedna od njih je kultna ''Pobuna automobila''. ;)))))
  06.07.2008
  03:32:00 sati
  flamboyant soul
  uredi
 • Ukupna ocjena 46%

  5, 5, 2, 10

  jeftini krimić
  21.11.2008
  15:27:00 sati
  Misko iz Darwooda
  uredi
 • Panon

  Ukupna ocjena 61%

  7, 8, 3, 7

  Uff, odvratnog li Tacconijevog crteža. Zbog crteža se nisam trudio previše shvatiti priču, pa mi je radnja ove epizode ostala u površnom sjećanju. S ovom naslovnicom kao prvom za DD, Stano mi se baš i nije iskazao.
  28.11.2008
  11:01:00 sati
  Panon
  uredi
 • supermike

  Ukupna ocjena 63%

  6, 7, 6, 6

  Dokaz da Sclavi zna pisati dobre krimi radnje, mada nisam baš ljubitelj takvih priča u Dylanu jer volim više one brutalnije. Šteta što je Villa prestao crtati naslovnice jer njegove su duplo bolje od Stanovih. Svijetla strana crteža mi je negativac koji zanimljivo izgleda, baš faca ubojice.
  13.01.2009
  17:32:00 sati
  supermike
  uredi
 • Klukas

  Ukupna ocjena 74%

  8, 8, 6, 8

  Zabavno, ali ipak netipično za Dilana. Ima odličnih i pomalo zastrašujućih scena i one podižu cijeli dojam i povezuju s onim na što smo kod Dilana navikli.
  A sam Dilan je previše iritantan; i inače me zna iritirati njegovo ponašanje, ali ovdje je naročito naporan.
  Crtež je neujednačen, ponegdje odličan, a negdje katastrofa. Dilan je naročito loš. Od odličnih vinjeta izdvojio bih likove koji liče na životinje čije nadimke nose.
  Naslovnica je iznenađujuće dobra, pogotovo jer ju je Stano crtao.
  18.03.2009
  00:22:00 sati
  Klukas
  uredi
 • swamp thing

  Ukupna ocjena 34%

  2, 2, 5, 7

  Ovo mi je jedan od lošijih DD koje sam čitao. Priča je, kao što je neko gore naveo, prije za Nik Rajdera, iako mi se čini da je i za njega prebanalna. Crtež nije toliko loš, ali ne bi škodilo ni da je bolji, najveća zamjerka ide na crtež Dylana. Slažem se i da je u ovoj epizodi Dylan toliko naporan, da je to u nekim momentima nepodnošljivo. Obe scene kod prozora stana od Medlin su nevjerovatno glupe i nepotrebne. Ne mogu da vjerujem da je ovo napisao Sclavi... Sve u svemu naivna priča totalno promašena za ovog junaka, sa koliko toliko podnošljivim crtežom i totalno neupečatljivim likovima.
  29.09.2009
  22:39:00 sati
  swamp thing
  uredi
 • hrvoje23

  Ukupna ocjena 91%

  9, 9, 9, 10

  Odlična prica, no tema bi mozda bila bolja za recimo N.Raidera. Ima nekoliko glupih scena, sto naravno umanjuje ocijenu scenarija. Naslovnica je OK. Tacconi mi je jako dobar -znači odličan, no jedina zamjerka je sto Dylan malo cudno izgleda. Ostalo je nacrtano savrseno! Snijeg...
  10.12.2009
  21:26:00 sati
  hrvoje23
  uredi
 • Ukupna ocjena 55%

  5, 5, 5, 10

  Hijena...Priznajem da volim "snijezne" Dylan Dogove. A pogotovo kad crtac zna docarati snijezni ugodjaj. Tacconi zna, mada nisam odusevljen njegovim crtanjem likova. Sve zene koje se pojavljuju u njegovim stripovima (kojih ruku na srce, nema puno na svu srecu) su identicne, perfektne ljepotice savrseno izvajanih lica i tijela...Halo, malo realnosti...Moram priznati da me inace u Dogovim stripovima nervira toliko prisustvo zenske ljepote. Nervira me i sami Dylan koji svaku zeli odvesti u krevet (pa cak i u mrtvacnici). Umjesto da to izgleda macho i zavodnicki, ispada kukavicki i perverzno. Dylan je u sustini jedan slabic, ali su mu stripovi ipak dobri (ne zbog njega, naravno). Ne moze svaka djevojka biti tako prelijepa...Niti je to normalno, niti prirodno, niti mi se svidja bas...Ali to je vec i Sclavijeva krivica...U svakom slucaju, vratimo se Hijeni. U pitanju je triler a ne horor, iako ima par jezivih scena raskomadanih tijela, sto je ovaj perfekcionist prilicno dobro nacrtao. Prica nije nista posebno, scenario takodje, i iskreno da me nisu omamile snijezne pahulje, bilo bi svasta...Jedino sto me pored snijega i lijepog ambijenta odusevljava kod ove epizode je fantasticna naslovnica, Stanovo malo remek-djelo. U svakom slucaju, jedna od najboljih naslovnica ikad. 
  12.12.2009
  16:50:00 sati
  Winter
  uredi
 • Koresh

  Ukupna ocjena 56%

  7, 7, 3, 5

  26.12.2009
  19:53:00 sati
  Koresh
  uredi
 • Ukupna ocjena 63%

  9, 7, 2, 9

  Sve je dobro osim crteža.

  21.12.2010
  14:19:00 sati
  Patrix
  uredi
 • drogsy

  Ukupna ocjena 74%

  7, 8, 7, 8

  Nice! Iako kopirana ideja, lijepo je sve to izvedeno. Tacconi solidan.

  03.05.2011
  11:30:00 sati
  drogsy
  uredi
 • Combatrock

  Ukupna ocjena 77%

  8, 7, 8, 8

  Solidna krimi priča. Čak u jednom kadru vidimo na noćnom stočiću jedne od žrtava knjigu Džon Le Karea The Russia House..., kao neki omaž Le Kareu, ali nedovoljno jak. Tacconijev crtež sasvim solidan, ne vidim razlog da zasmeta.

  14.08.2011
  13:05:00 sati
  Combatrock
  uredi
 • acestroke

  Ukupna ocjena 60%

  5, 5, 7, 9

  Prica prosejcna, i vise bi godila Nick Raider serijalu nego Dylanovom.  Ovo je prava kriminalisticka/detektivska prica, i nema nikakve veze sa istrazivacem nocnih mora.  Znam da ljudi ne cijene ovog crtaca Tacconija, ali meni uopste nije bass toliko los; stavise, mislim da mu scene nasilja ove epizode super gode.  Grin/Hijena nije bas naj-originalniji lik, ali ipak ima dobrih stvari ovdje, kao onaj kraj, koji je totalno nepredvidljiv.  Ko bi rek'o da je Hijenin partner Lynch ukrao pare, i sve njih sjebo?  Scena na zadnjoj stranici, gdje on priznaje sta je uradio, dok hijene u zoloskom vrtu jedu Grina, je stvarno dobra.  Sve ostalo je 'ok'.

  16.08.2011
  18:09:00 sati
  acestroke
  uredi
 • Ukupna ocjena 76%

  7, 9, 7, 7

  Priča mi je odlična. Puno je tu dobrog humora, Groucho je sjajan, ovi gagsteri sa životinjskim imenima su isto sjajni. Jedino mi smeta Dylan kao zavodnik, stvarno je ljigav. To mi kod ovog junaka stvarno ide na živce. Crtež mi nije baš najbolji. Neču reči, da je loš ali mogao bi biti i bolji.

  21.05.2012
  19:41:00 sati
  tekumze
  uredi
 • Cevap

  Ukupna ocjena 68%

  8, 7, 5, 8

  Epizoda je vrlo dobra, atmosferično i nadasve zanimljivo. Međutim, ono što me najviše kopka (hajde, i ono Grouchovo spašavanje) je crtež. Pobogu, Dylan izgleda kao nekakav silovatelj a ne Dylan. Likovi ponekad izgledaju tako debilno da se radije koncentiram na nešto drugo (OK, Grin i onaj štakorasti su i dobro prikazani s obzirom na njihovu osobnost, ženske su hvala bogu pošteđene). Naslovnica je dobra. Bilo kako bilo, jedna dobra epizoda.

  16.08.2012
  00:35:00 sati
  Cevap
  uredi
 • Ukupna ocjena 38%

  3, 3, 4, 8

  06.01.2013
  14:04:00 sati
  coszinus
  uredi
 • d4nic4

  Ukupna ocjena 53%

  6, 6, 3, 8

  prica nije bas dylandogovska,al dobra je skroz.crtez necu komentirat jer su svi vec rekli sve :)

  06.01.2013
  18:17:00 sati
  d4nic4
  uredi
 • Tutta

  Ukupna ocjena 80%

  8, 8, 8, 8

  Vrlo dobra prica! Likovi su odigrali svoje uloge. Scenario nazalost ne ostade bez mane.  Al ne uzimajuci u obzir, mozda tri,cetri scene, sve ostalo je dobro. Crtez,zenski likovi su crtani za cistu desetku. Kuce,auta,ulice,sitni detalji i pogotovo atmosfera , takodjer cista desetka. Al problem je bio sa tri face,tj.,Dylan,Bloch i Boxer,uzasno,ocajno su nacrtani.

  23.01.2014
  23:09:00 sati
  Tutta
  uredi
 • bjelolasica

  Ukupna ocjena 62%

  8, 8, 2, 8

  Priječa je dopadljiva, čisti krimić bez nekog horrora s određenom porukom. Crtež je loš, jako loš.

  29.07.2014
  20:46:00 sati
  bjelolasica
  uredi
 • Peci

  Ukupna ocjena 20%

  2, 2, 2, 2

  02.08.2014
  12:37:00 sati
  Peci
  uredi
 • Oki

  Ukupna ocjena 63%

  7, 6, 6, 6

  Krimi Dylan s nekoliko "sočnih" ubojstava.
  30.08.2014
  09:19:00 sati
  Oki
  uredi
 • Stripmen

  Ukupna ocjena 72%

  8, 8, 5, 9

  Zabavna priča sa lošim crtežom.

  28.09.2014
  17:05:00 sati
  Stripmen
  uredi
 • caramba

  Ukupna ocjena 76%

  8, 8, 6, 10

  Grin je zbilja dojmljiv lik, vrlo okrutan i pomalo komičan, neobična kombinacija. Epizoda je dobra, ne mora svaki Dylan biti s duhovima, vragovima, koljačima i ostalim utvarama da bi bio zanimljiv, morao je i Sclavi katkad pisati scenarij bez utjecaja tripova. Jedino je onaj Dylanov ulazak kroz prozor na početku totalna glupost. Crtež kvari sam Dylan jer je preloše nacrtan - najgore u ovih prvih 42 broja. Naslovnica mi je odlična zbog neuobičajene perspektive.

  11.12.2014
  21:49:00 sati
  caramba
  uredi
 • DragonSlayer

  Ukupna ocjena 59%

  6, 8, 4, 5

  Ne znam kako ocijeniti ovaj strip, sama radnja je poprilično zanimljiva i lako čitljiva te kroz cijeli strip imamo poprilično alanfordovski ugođaj, tipična priča o manijaku koji bježi iz zatvora viđena nebrojeno puta. Nema tu nikakve Sclavijeve filizofije niti kompliciranja, a što se crteža tiče to je baš očaj, ako obratite pažnju vidjet ćete da su svi likovi identični onima u Oštrici britve, jednostavno rečeno Tacconi sucks. Prva Stanova naslovnica doista izgleda kao da je napravljena na silu, ali već u sljedećoj epizodi vidljiv ogroman napredak...

  13.04.2015
  14:18:00 sati
  DragonSlayer
  uredi
 • Space Marine

  Ukupna ocjena 73%

  7, 8, 7, 7

  Vrlo dobar krimić s oke karakteriziranim likovima. Ima par vrlo dobrih situacija. Tacconi kojeg inače baš i ne volim ovdje je solidan. Stano se mogao više potruditi oko naslovnice.

  02.08.2015
  17:01:00 sati
  Space Marine
  uredi
 • supermark

  Ukupna ocjena 50%

  5, 5, 4, 8

  odlična naslovnica, ali strip i nije nešto. Lad sam vidio da cura povlači Dylana konopcem smučilo mi se... nije mi jasno što je scenaristima u glavi kad pišu takve gluparije. Dylan bi morao imati 15-20kg da ga zenska moze povući...

  05.10.2016
  20:20:00 sati
  supermark
  uredi
 • Jocko

  Ukupna ocjena 43%

  4, 3, 4, 10

  Očajno. Dilan koji se pentra po zgradama kao Spajdermen, izvodi vratolomije i visi na kanapu a ŽENSKA ga POVLAČI GORE. Jeste Dilan mršav, al' okle joj snage?! Na kraju stripa isto neke vratolomije po zgradama...
  Pritom i sama priča nije ništa posebno a ona poređenja sa životinjama su krajnje debilna.
  Bar neke prednosti su što je Hijena zanimljiv i beskrupulozan lik, i ono bekstvo iz zatvora i zimska atmosfera. Ima tu i jurnjave kolima i akcije što nije često kod Dilana, eto, bar nešto da valja.

  Tacconi najgori crtač DD, vidi se da čovek ne ulaže truda u ono što radi - žensku kosu crta u tri poteza olovkom npr... Svi likovi mu imaju slične face, kao kod Herrmana. Samo što ovaj nije Herrman jebiga. Dalje, njegov Dilan je uvek namršten i ne liči na sebe. Kad čitam Tacconijeve DD, kao da glavni lik nije Dilan, takav je osećaj. Većina muškaraca i sve žene mu izgledaju isto, mada žene lepo crta. Aj' neke scene nacrta i dobro kao onog mafijozu što su ga izjeli pacovi. Vidi se da se više trudio kod stripa Aristocratici. Ova epizoda bi legla Freghieriju - mafijaši, pucačina, jurnjava kolima...

  Naslovna je odlična - em napeta, em sneg, em dobra perspektiva, em psihopata liči na Jokera, em Stanova prva, em dobro obojeno.

  - Inače Hijena ima osmeh ko Žerar Depardije :)))

  23.11.2016
  07:54:00 sati
  Jocko
  uredi
 • karlitos

  Ukupna ocjena 51%

  6, 6, 2, 9

  Koja glupost! Jedino što mi se ovdje sviđalo je kraj i načini na koje Grin ubija. Sve ostalo - katastrofa; od dosadnih dijaloga, dosadnih likova do užasno iritantnog Dylana. No zasigurno, crtež je najgori dio ovog stripa. Naslovnica super, ima odličnu atmosferu i Grin je nacrtan zastrašujuće.

  11.01.2017
  19:42:00 sati
  karlitos
  uredi
 • grofica Varga

  Ukupna ocjena 51%

  4, 4, 6, 9

  Ovo bi bilo dosadnjikavo i u Nick Raideru. Sve je loše. Osim naslovnice. Plitka, linearna priča bez intrige, humora, iznenađenja... Stvarno mi nije jasno od kud ovo u Dylanu?! Čak nije stvar u tome što nema paranormalnog kada je radnja zanimljiva. Ima DD dobrih epizoda i bez nadnaravnog.

  Ne volim Tacconija al uz dobre dijaloge i zanimljivu priču prožvakala bih i loš  crtež. Ovdje se sve poklopilo da mi bude najgora epizoda po kronologiji. 

  Dylanovo 'zavođenje' u ovoj epizodi su već mnogi kritizirali i stvarno se ponaša kao opsesivni manijak. Dolazi ženi na prozor, kao neki voajer. Dođe joj na posao i maše grudnjakom, s tim da ga Tacconi crta s nekom perverznom facom. I još je kao s tim uspije osvojiti. Realno bi dobio zabranu pristupa na 100 m.

  Znao je Dylan imati i u prijašnjim epizodama upucavanja koja su na rubu ukusa. Ko zadnja seljačina, ali opet ne treba ni prigovarat na svaku, da se ne uništi humoristična crta. Al ovdje se stvarno ponaša ko psihopat.

  Prva Stanova naslovnica je jako dobra. Ne znam jel mi bolji Villa ili Stano. Villa odlično crta Dylanovo lice. Muževniji je i djeluje puno više kao strip junak. Dok Stano ima neku umjetničku crtu u naslovnicama. 

  14.05.2017
  23:36:00 sati
  grofica Varga
  uredi
 • King Warrior

  Ukupna ocjena 28%

  3, 2, 2, 7

  Totalno lose ispripovijedana prica, na momenat izgleda kao da nedostaje po koja vinjeta izmedju redova. Prvi dio, u kojem Dylan zavodi Mad, je toliko glup i nelogican da je to strasno.

  Tacconi je uzasno los crtac. 

  21.06.2017
  11:49:00 sati
  King Warrior
  uredi
 • Ukupna ocjena 80%

  8, 7, 9, 8

  Glavni negativac je dosta uvjerljivo gadno prikazan, što je najjača strana ove epizode...po tome se najviše i pamti.

  04.12.2017
  23:58:00 sati
  TenthNazgul
  uredi
 • allessi

  Ukupna ocjena 82%

  8, 9, 7, 10

  Prvo crtež.. S Tacconijem se ovdje prvi puta susrećem i mogu reći da nije uopće loš.. Totalno je drukčiji od ostalih Dylanovih crtača i ima svoj poseban stil.. Jedino što samog Dylana crta poprilično loše.. Sve ostalo je ok, ali Dylanov izgled i izrazi lica su dosta loši.. Naslovnica je jako lijepa.. Dylan visi sa zgrade, a ispod njega se vidi snijeg na ulici.. Dosta poetična i intrigantna naslovnica..

  A sad, sama priča.. Sclavi se još jednom pokazao kao majstor devete umjetnosti.. U jedan horror strip ubacio je čistu kriminalistiku, ali učinivši to na način da ispadne ko da je horror strip.. Jako dobro ispričano, ima i glavu i rep.. Načini Grinovih ubijanja su sablazni i odlično scenaristički dočarani..

  02.08.2018
  08:22:00 sati
  allessi
  uredi
 • Hercule Poirot

  Ukupna ocjena 14%

  1, 1, 1, 5

  Nevrijedno spomena. Užas.

  13.09.2019
  12:18:00 sati
  Hercule Poirot
  uredi
 • Beren

  Ukupna ocjena 61%

  6, 5, 7, 7

  Zabavna priča o manijakalnom ubici, ali dosta klimave realizacije.

  Nikako se ne uklapa u ovaj niz Sclavijevih epizoda koje je okružuju.

   

  Tacconi mi je skroz ok odradio posao. 

  21.03.2020
  23:21:00 sati
  Beren
  uredi
 • going going

  Ukupna ocjena 49%

  4, 3, 6, 10

  Sigurno najlosiji Sclavijev rad u prvih 100 brojeva. Dok sam citao bukvalno mi je u glavi bilo pa ovo je scenario za Nik Rajdera ali ga je Sclavi greskom napisao za Dilana. Dilanovo nenormalno udvaranje kako se nikad ne ponasa, visi sa zgrada, devojka ga podize, na kraju ga Gruco spasava, pa ga Grin upuca a ustvari ga nije upucao. Dosta glupa epizoda sveukupno. Djole je napisao lep komentar na kraju VCove knjige medjutim mislim da je precenio epizodu u potpunosti, jedino sto mogu da pohvalim jeste Sclavijevo splater giallo explotation trenutke posebno ubistvo Zvecarke koje bi danas bilo vrhunac mizogonije sto kaze Djole. Grin prvo hoce da je ubije, medjutim prvo imaju seks, pa je ugrize zmija pa je polugolu Grin iskasapi. E to danas retko vidjamo na Dilanu, mada mi je za bezumne splater epizode mnogo bolji Kjaverotijev istinski trash nego Sclavijev pokusaj trasha. 

  Neuporedivo bolju saradnju, a opet je to podcenjena prica, Sclavi i Tacconi su imali na jednoj ranijoj epizodi a to je fenomenalna Ostrica britve (brijaca) koja se premalo spominje. Tu su Sclavi i Tacconi pokazali kako dobro umeju da se upare. Medjutim Tacconi ovde nije ni priblizno dobro odradio posao kao tamo, verovatno nije bio inspirisan scenarijem. A i onaj jedan njegov rad na Mister Nou mi je bio jako dobar. Steta sto on vise ne crta, sta se desilo sa Tacconijem?  

  Stanova prva naslovna starna sjajna, odlicno pogodjena perspektiva, snezna atmosfera, Grinov manijakalni osmeh i odlicno kolorisanje cine prvu Stanovu naslovnu stranu jednom od onih koja se pamti! A vec sledecom Prica ni o kome, Stano i Sclavi se u potpunosti upisuju u legendu ako vec nisu to do sada zajedno postigli na ovom serijalu.

  08.06.2020
  02:53:00 sati
  going going
  uredi
 • delboj

  Ukupna ocjena 54%

  5, 7, 4, 6

  Dilan ovdje kao da je ubačen u neki drugi strip, van svog okruženja, crtež užasan... Nije ovo bilo dobro.

  28.07.2020
  14:27:00 sati
  delboj
  uredi
 • Ukupna ocjena 77%

  8, 7, 8, 8

  17.03.2021
  12:47:00 sati
  Alex Kross
  uredi
 • Dexters

  Ukupna ocjena 57%

  5, 5, 6, 9

  Velika razmimoilaženja u komentarima s tendencijom slabijih ocjena kako se približavamo sadašnjosti. Prvo, priča kao priča nije dosadna, dakle može proći kao zabavan trash. Strip je prožet nekakvom smećarsko- štakorskom atmosferom. Dylanovo ponašanje je čudno, ima dosta neodmjerenog seksizma (znam da je ovo stari DD al opet). Čudno mi je da se svi zgražaju nad Grouchovim spašavanjem Dylana, a ne nad Mad i njenim povuci-potegni- ono je zbilja umobolno. Tacconi generalno i nije toliko loš, ali činjenica da Dylana crta kao negativca mi ne prolazi.

  19.04.2021
  14:06:00 sati
  Dexters
  uredi
 • Ivan Liverpool

  Ukupna ocjena 28%

  3, 2, 2, 7

  Danas procitao Zagor "Duhovi" i ovu epizodu Dylana Doga. Misljenja sam da bi bilo bolje da nisam nista procitao. Ne mogu vjerovati, da tako random citanjem raznih serijala kronoloski mi se u istom danu potrefe 2 uzasne epizode, ali eto tako je ispalo. 

   

  Epizodu je dosta tesko bilo i pratiti zbog uzasno loseg crteza. Dylan bas ima siroku paletu crtaca, od nekih sjajnih do nekih katastrofalnih. Tacconi spada u ove potonje. Za debi sam mu dao 3, ali s obzirom na to da je cak i nazadovao od te epizode, po prvi put cu u ocjeni otici ispod trojke. Dva za trud, kako bi se skolski reklo. Prica je, kao sto sam vec i rekao, teza za pratiti, ali i ne pase Dylanu. Netko je rekao da bi ovdje za ovu pricu mogao biti bilo koji junak i slazem se s tim. A ona Dylanova udvaranja... Nemam rijeci. Cak ni naslovnici ne mogu dati desetku da bude malo bolja ocjena jer eto Villa je na radost nas Texovih fanova presao u Tex staff i vise ga nema ovdje, a Stano s ovom se i nije bas previse proslavio, ali svejedno i takva naslovnica ostaje nesto najbolje na ovome stripu.

  09.10.2021
  21:42:00 sati
  Ivan Liverpool
  uredi
 • Salkan

  Ukupna ocjena 73%

  9, 6, 7, 7

  Iako je priča dobra, čini mi se da je scenario više isklišeiziran u određenoj namjeri: pa se uobičajene užasnoće i brutalnosti izbjegavaju ne radi nedoraslog crtača. Što se pak crtača tiče, iako je većina sklona reći da je loš, meni se u ovoj epizodi dopao prikaz te određene vrste psihopata i izgleda da Tacconiju baš i pašu luđaci kao što su Grin i onaj njegov mucavi pomoćnik (sa zaleđenim bolesnim izrazima lica). Plus na strani crtača su i lijepi prikazi ženskih likova, mada ni Dilan nije uopšte loše nacrtan. Sve u svemu, natprosječno dobra epizoda.

  23.01.2022
  14:20:00 sati
  Salkan
  uredi

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

 • Bandera!
  Kod: MTX VCZS 36
  Ocjena: 77%
  Vrijeme: 9.6.2022. 1:56:00
  Autor: igor 12
  Broj komentara: 25
  Broj pogleda: 2537
 • Priče vrača Mnogo Očiju
  Kod: ZG NID 1
  Ocjena: 62%
  Vrijeme: 9.5.2022. 0:50:00
  Autor: igor 12
  Broj komentara: 10
  Broj pogleda: 2090
 • Strijeljanje u zoru
  Kod: KM ZS 92
  Ocjena: 78%
  Vrijeme: 4.5.2022. 0:43:00
  Autor: Hercule Poirot
  Broj komentara: 14
  Broj pogleda: 1873
 • Fantomski brod
  Kod: ZG MX 42
  Ocjena: 61%
  Vrijeme: 26.4.2022. 0:14:00
  Autor: igor 12
  Broj komentara: 9
  Broj pogleda: 1794
 • Crommovi sluge
  Kod: ZG LU 325/327
  Ocjena: 49%
  Vrijeme: 12.5.2022. 1:47:00
  Autor: igor 12
  Broj komentara: 14
  Broj pogleda: 1760

Aukcije

Forum