Priča ni o kome

Dylan Dog

DD ZS 43 | 96 str.

Pratimo život, ustvari živote, osobe vrlo zanimljivog imena: NIKO. Ovaj umire nekoliko puta na različite načine, međutim i dalje živi, i usput zubima rastrga vlastitu ženu, masakrira najboljeg prijatelja, posjećuje psihijatra, da bi uz sve to stigao biti i zamorac u eksperimentima našeg starog znanca Xabarasa. Da priča ne bi bila previše zamršena, psihijatar koji liječi Nikog, je nitko drugi nego Xabaras, koji POMAŽE Dylanu Dogu da zaustavi Nikog i spasi svijet…

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 85%

Priča 9

Scenarij 8

Crtež 8

Naslovnica 10

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 88%

P*8

S*8

C*8

N*8

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Ničija priča
    DD LEX 43
  • Priča ni o kome
    DD ZS 43

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • Storia di Nessuno
    DD SR 43

ZANIMLJIVOSTI

  • Ovdje imamo gomilu stvari koje bi vrijedilo navesti kao zanimljive, pa da krenemo redom:
  • Broj epizode je naravno «sedmica» 4 + 3
  • Treći dio trilogije Dylan VS Xabaras (prva dva bi bila #1 Zora živih mrtvaca i #25 Morgana)
  • Prethodnik čuvene «stotke» #100 Priča o Dylanu Dogu
  • Sclavi nam se otkriva kao ljubitelj naučne fantastike i teorije o postojanju paralelnih svjetova; str. 70 pokazuje knjigu, koja mu je vrlo vjerojatno velika inspiracija o toj temi: WHAT MAD UNIVERSE od Frederica Browna (knjiga u koju bi vrlo rado zavirio autor ove recenzije)
  • Saznajemo čuvenu Dylanovu tezu o prihvatljivosti svih mogućih pretpostavki
  • Kao što su većina epizoda DD interpretacija raznih filmova i knjiga, moj je dojam da je Sclavi, čak i u ovoj, naoko apsurdnoj priči, iskoristio ideju iz jednog filma, također prilično košmarnog i konfuznog (saznat ćete kojeg)
  • Dylan koji svira saksofon
  • Xabaras koji je psihijatar
  • Ova priča u Italiji je objavljena u vrijeme početka eksplozije popularnosti Dylan Doga, tako je na originalnoj naslovnici dodana traka preko desnog kuta gdje piše tiraž ove epizode - impresivnih 185.000 komada! Kasnije će taj brojka izgledati pomalo smiješno u usporedbi sa najprodavanijim brojevima redovne serije koji su išli preko 500.000 prodanih primjeraka (op.ur.)

Što reći o epizodi za koju (koliko čujem), čak i u Dylan Dog pošti, prilikom najave reprinta, tvrde da još nisu shvatili??!! Epizodi koja je totalni delirij, nevjerojatni košmar nizanja događaja, čiji sudionici prkose svim zakonima prirode i logike, a pritom ujedno prkose i općepoznatim sitnicama iz serijala o Dylanu Dogu, stavljajući na muke mnogobrojne čitaoce i fanove omiljenog istraživača noćnih mora. Vjerojatno nema iole pomnijeg ljubitelja DD-a, koji se nije zapitao, kako sad Xabaras i Dylan koji se tek upoznaju, zar Dylan ne svira klarinet, otkud onda saksofon i stotinu drugih kurioziteta. Ima li ovo uopće smisla, ili je Sclavi jednostavno prolupao i zajahao divlje konje ludila (kroz zvjezdanu jebovinu na putu za sunčev sustav)??? Dobro, to u svakom slučaju je, ali koliko god se činilo nemoguće, čak i ovaj apsurd ustvari ima (donekle) razumljivu priču. Potrebno je samo nekoliko godina i par desetina puta pročitati dotičnu epizodu, naravno, uz psihičke kontrakcije maksimalnog intenziteta.

Upravo zbog te «teškoshvatljivosti» priče, osvrnut ću se podrobnije na fabulu. Priča je teško razumljiva, jer nema linearan tok, znači ne teče jednostavno od početka prema kraju, već, nazovimo, ide iz svih smjerova. No, vrlo pažljivom analizom, mikroskopski detaljnom, da se shvatiti. Sclavi se jednostavno igra jednom idejom, kombinirajući je sa teorijom o paralelnim svjetovima. O čemu se radi? O pretpostavci koja je ključna za razumijevanje ove priče i od koje Sclavi polazi u daljnjoj izgradnji cijele epizode: što ako samrtnik, umjesto prošlih događaja, vidi ono što će biti kasnije, u jednoj od mogućih budućnosti. Ta osoba u tom trenutku vidi neku vrstu filma čiji je režiser ona sama, i u mogućnosti je činiti sve što joj padne na pamet, drugim riječima, ta osoba je u stanju stvoriti čitav svemir prema vlastitoj viziji. U našem slučaju, ta osoba je dotični Niko (Sclavi se ovdje igra riječima, što još dodatno komplicira stvari, ali i daje mogućnost za razna tumačenja; o tome kasnije). Niko, u jednom svijetu (dimenziji), nazovimo ga jedinim pravim, doživi infarkt i umire. Trenutak prije nego će se to desiti, pročitao je članak u novinama u kojem se spominju Dylan Dog i Xabaras, i unio ovu dvojicu aktera u svoj film. Spoznavši (moguću) budućnost, Niko stvara cijeli jedan svijet, svijet u kome se Eiffelov toranj nalazi u Londonu, svijet u kome Dylan svira saksofon, naplaćuje 60 funti dnevno plus troškovi, uvijek nosi pištolj sa sobom, pa čak i dobrano pije. U tom svijetu se Xabaras i Dylan ne poznaju. Međutim, oni će se upoznati, jer Xabaras, kao psihijatar Nikog, shvaća kroz seanse hipnoze kojoj je podvrgao svog pacijenta, događaje koji će se zbiti u drugom svijetu (onom jedinom pravom), u kojem će Niko postati zombi u eksperimentima jednog drugog doktora Xabarasa. Zbog toga je Niko, koji je vidio budućnost na samrti, progonjen noćnim morama sebe kao živog mrtvaca, zombija koji proždire vlastitu suprugu i ubija sjekirom, navodno, najboljeg prijatelja. Ali, Niko, kao tvorac tog svijeta, upoznat je i sa morama i snovima Dylana Doga, budući ga je on osobno unio i kreirao u svom izgrađenom svijetu. Tako i Xabaras (psihijatar) biva upoznat sa Dylanovim snovima i odlučuje zajedničkim snagama zaustaviti Nikog i spasiti svijet. Dylan mu naravno ne povjeruje, ali kad postane dio more Nikog kome je Xabaras izdao posthipnotičko naređenje da sanja njih dvojicu, uvjerava se da je Xabaras bio u pravu i da je njihov svijet tek tvorevina Nikog. Ubivši Nikog, uništava cijeli taj svijet, što se lijepo vidi kad on i Groucho, a i imaginarni London s Eiffelovim tornjem i Big Benom, polako blijede i nestaju (str. 66, 67).

Ali, to nije kraj, i ko nije šiznuo do ovdje, valjda će uspjeti izdržati do definitivnog kraja. Priča sad počinje u onom jedinom pravom svijetu (koji i je svijet kakvog su čitaoci imali prilike dobro upoznati kroz epizode DD; ovdje Dylan, naravno, svira klarinet i naplaćuje 50 funti dnevno plus troškovi). Ovdje Xabaras nastavlja sa eksperimentima besmrtnosti i uspijeva poboljšati svoj postupak: umjesto automatiziranog zombija, stvara razumno ljudsko biće. A prvi primjerak te nove vrste, je upravo naš Niko. Tako saznajemo da je Xabaras krivac za smrt Nikog, izazvavši kod ovog infarkt, kako bi ga mogao kasnije oživiti. Ali, Niko, koji je već umirao nekoliko puta i rađao se nekoliko puta, ne može više podnijeti kaos svjetova koji se sukobljavaju u njegovoj glavi, kaos koji bi mogao postati njegova vječnost. I zato Niko, koji je putovao kroz svemire kad je Dylan uništio onaj njegov stvoreni svijet, postaje neka vrsta anđela vodiča, koji zakuca na vrata našeg junaka. I Dylan izlazi u noć, slijedi stranca, za kog mu se čini da ga odnekud poznaje i dolazi do stare crkve, one iste crkve u čijem je podzemlju Galija, gdje će se odigrati događaji iz čuvene stotke. U podzemlju se Dylan sukobljava sa Xabarasom, no umjesto omraženog neprijatelja, pogađa prvorođenog nove vrste, Nikog, i tako spašava svijet od najezde nove sorte, razumnih zombija. Barem u ovom stripu. Niko napokon postaje ništavilo, i polako blijede snovi i svjetovi, i nestaju i jedan i drugi Niko (a i svi ostali). I tako dolazimo do završetka priče.

Sclavi se na kraju još malo poigra paralelnim svjetovima, pa ubacuje dimenziju u kojoj su Nikog otrovali žena i njen ljubavnik (ujedno i najbolji prijatelj Nikog), no umjesto novaca od osiguranja, dolazi jedan novi Niko…

Evo, to bi «ukratko» bio sadržaj te konfuzne epizode, a radi lakše orijentacije, još jednom ću navesti da bit ove prilično apstraktne priče, počinje u sredini stripa, kad Niko umire od infarkta, a izmišljeni Xabaras objašnjava izmišljenom Dylanu ključnu pretpostavku o mogućnosti samrtnika kao tvorca budućnosti. Tek kraj stripa je ono što se događa u DD svijetu, kojeg uglavnom pratimo kroz ostale epizode. Početak stripa su samo snovi i noćne more Nikog, koji je utkao djeliće budućnosti u svoj izmišljeni svijet.

Tumačenja – e, tu ulazimo u sferu psihoanalize i fantastičnih pretpostavki, u traganju za konačnim odgovorom i «unified theory». Zašto Sclavi naziva glavnog lika ovog stripa Niko??? Zbog igre riječima koja dovodi do dvosmislenosti. Niko je prikazan kao čovjek koji ni u svom životu ne igra glavnu ulogu, bezobličan službenik kojeg vara žena, ali on ništa ne poduzima da ne bi srušio svoj svijet. On je obična lutka bez krvi i mesa, koja slijepo slijedi svoju sudbinu, određenu prilikom rođenja. S druge strane, čak i takva bezidejna gomila dreka, u stanju je stvarati čitave svjetove. I što nam Sclavi pokušava reći ovom kontradikcijom? Ono što je, ustvari, najjače oružje ikad napravljeno, MISAO, misao koja se rađa u ljudskom umu i koja obuhvaća cijeli svemir, a za koju je sposoban svatko, pa čak i onaj koji je u životu nitko i ništa. Isto tako, možemo se pitati, ne iskazuje li Sclavi tom igrom riječi, svoje razočaranje tradicionalnom religijom, pa i samim Bogom. Jer, kako se zove tvorac svjetova? Niko. Ako to usporedimo sa ustaljenim religijskim vjerovanjem Boga kao Tvorca svjetova, dobivamo formulu Bog = Niko. Znači, prema toj postavci, ne stvara Bog svjetove, već svatko sam stvara svoj svijet. Svoj revolt prema Bogu i religiji, Sclavi iskazuje i u situaciji kad tek rođeni Niko, odbija vječnost koju mu Xabaras nudi. Ovo je klasična tema iz Biblije i literature, kad se prvi čovjek odmeće od Boga i zapada u grijeh, te time u smrtnost. Mnogo je takvih buntovnika, Adam, Kain, Prometej… Sclavi odbacuje vjeru, po kojoj bi dosegao život vječni… Kontradikcije, koje obilježavaju Sclavijeva djela, prisutne su i ovdje. Tako imamo prikaz zapisanog Nikovog života, koji mu je određen od rođenja, kad on saznaje da će postati đak, da će diplomirati, da će se oženiti, otac će mu umrijeti, žena će ga varati…kad umire, sjeća se proživljenog života, gdje je postao đak, diplomirao je, oženio se, otac mu je umro, žena ga vara. To bi bilo u skladu sa vjerom i Božjim naumom, gdje je sve već određeno. Trenutak poslije, imamo Nikog koji stvara svjetove… što više ne bi bilo u skladu sa Bogom Svemogućim i Sveznajućim. Kolebanja oko vjere, Boga??? Interpretirajte sami. Još jedna kontradikcija koja se pojavljuje oko Nikog; na samrti se prisjeća svog užasnog života, ali bi svejedno htio da potraje što duže…poslije, kad mu se nudi vječnost, jedino što želi je da se odmori i da konačno umre… Ovakvi zaokreti, ovakva nesigurnost mišljenja, lutanja od jedne krajnosti ka drugoj, karakteristični su za izvjesnog autora????!!!!!, upravo onog koji je i napisao ovu epizodu.

Vrlo je vjerojatna pretpostavka, da je Niko zapravo sam Sclavi. To je najočitije u situaciji kad Niko saznaje da ga žena vara, i što čini, trkom u majčino krilo (str. 46) – a poznata nam je priča o Edipovom kompleksu. Uz to, Nikov život je monotonija, besmisao kojeg Sclavi često opisuje u DD. Moguće da mu se, kao patološkom depresivcu, i njegov sopstveni život čini takvim. A Niko i stvara svjetove, kao što i sam Sclavi stvara svjetove, kroz svoje pisanje. Previše očitih sličnosti?

Diskutabilna je, međutim, jedna mala stvarčica. U jednoj slici, otac koji šamara Nikog kao dječaka, prikazan je s leđa i strahovito liči na Dylana (str. 44). Što bi ovo trebalo značiti, ide li Sclavi u toliku krajnost, da svoju kreaciju, svog sina, postavlja u apsurdnu morbidnu situaciju vlastitog oca???!!! Također i beskućnik, pijanica sa početka stripa. Je li ovo vizija Dylana kao propalog čovjeka, onog koji se odao piću? To bi mogla biti hipoteza (iako nejasna), ako pokušamo protumačiti rečenicu u kojoj Niko govori Dylanu: Da bi me probudio, morao si žrtvovati život…Svoj, naravno… A na početku se Niko budi, upravo kada skitnica umire. Druga hipoteza ove nejasne rečenice, mogla bi biti da je Xabaras = Dylan (to je opet potvrda one teze o Božjem trojstvu i DD trojstvu, jedno i drugo ultra apstraktno i nedokučivo), jer… onaj koji se žrtvuje da bi spasio svijet, je upravo Xabaras, izmišljeni Xabaras psihijatar iz Nikovog svijeta. I ta žrtva je mutna, ali objašnjenje bi moglo biti slijedeće: Xabaras je izdao posthipnotičko naređenje Nikom da sanja njega i Dylana i tada počinje mora, napad zombija u psihijatrovoj kući. Xabaras se žrtvuje, da bi sa njegovom smrću nestalo i te naredbe, pa se Niko budi i time spašava Dylana, jer zombiji koji ga okružuju, nestaju zajedno sa morom. Zahvaljujući toj žrtvi, Dylan uspijeva zaustaviti Nikog i spasiti svijet…

Druga teško dokučiva stvar je, naravno, Galija. Sveprisutna Galija koja se provlači kroz strip. Što bi ovdje trebala predstavljati, prepuštam svakome da si protumači. Jedino je izvjesno, da je ona vrlo bitan momenat u opusu o DD i da je vezana uz Dylanovo porijeklo. Do sada smo već čuli različita tumačenja, Galija je predstavljala život, smrt, prolaz, sjećanje, križ… Ovdje je neka vrsta sna ili pak nečega što se provlači kroz snove i svjetove. Zanimljivo je da u ovoj epizodi, Galija ima zastave sa simbolom križa, te da na jednoj sličici, na njoj piše Good Year. Pa ko voli, nek izvoli… Još dodajem, da se spominje maketa rimske galije.

Kontinuitet – ako stavimo ovu epizodu u kontinuitet DD, dobivamo nastavak epizode #25 Morgana. A ujedno i jedinice #1 Zora živih mrtvaca. To se spominje i u samom stripu, kao članak u novinama, gdje se uz ostalo pojavljuje i C. Reed, crtač horor stripova iz #25 i poznati medijum, gospođa Trelkovski. Međutim, dobivamo i teškoće tipa, neslaganja sadržaja #25 Morgana i #43 Priča ni o kome. Prema ovom stripu, prvi razumni zombi kojeg je Xabaras stvorio, je Niko, to se izričito kaže u epizodi. A Morgana je u #25 bila isto razumni zombi, onaj koji misli i govori. Možda je #43 ključ za shvaćanje #25 Morgana, no, to ćemo vidjeti dok se neko osmjeli… Po svemu sudeći, jedini stvarni događaj u #25, je prisustvovanje Dylana spiritističkoj seansi i pogibija crtača stripova, Reeda. Ostalo sve je san, ili snovi. #43 je prethodnik #100, jer se tamo odvijaju događaji, koje Xabaras proročki najavljuje na kraju stripa: Dylan će završiti maketu rimske galije i tada će se svega sjetiti. Potražiće Xabarasa na znanom mjestu i onda će se sukobiti posljednji put… zanimljivo

Uvijek volim prepoznati citiranje nekog djela u stripu, bilo da se radi o filmu ili knjizi ili nečem trećem. DD je, hvala Bogu, pun toga. Ovdje nije slučaj da je u potpunosti prenesen neki film, ali određenu sličnost sam uočio. Osnovna ideja stripa, samrtnik koji spoznaje budućnost, ustvari je i osnovna ideja jednog filma: JACOB`S LADDER (JACOBOVA LJESTVICA KOŠMARA) sa Timom Robbinsom u glavnoj ulozi. Teško je reći da li je Sclavi uzeo ideju iz ovog filma, budući su i strip i film, izašli iste godine (1990), film par mjeseci ranije. No, spomenuti film je svakako po Sclavijevom ukusu, također jedan halucinantni košmar, težak za shvatiti, i siguran sam da mu se sviđa. U svakom slučaju, čak i ako je uradio neovisno o tom filmu, ovo je interesantan detalj. A ja volim detalje.

Na crtež se neću posebno obazirati (a bilo bi i vrijeme da privedem kraju ovu pozamašnu storiju, dok još ima živih čitača))). Klasični Stano, svima poznat. Meni osobno, ne jedan od najdražih. Izuzetak je naslovnica, koja mu je jedna od boljih. U vezi naslovnice, opet jedan interesantan detalj. Već znamo da Sclavi jako voli brojeve, pa tako gomila «sedmice». A ovdje se i poigrao sa brojem epizode 43, i grafički ga izrazio na naslovnici; 4 ruke koje okružuju Dylana + 3 ruke koje ga drže. Istu stvar je uradio i sa naslovnicom #25 Morgana; 2 Dylan i Morgana u prvom planu + 5 zombija koji ih slijede. Želi li još nešto reći ovim brojevima? Od mene dosta, a kako kaže Biblija: Ovdje treba pronicavosti! Tko je prodoran, neka odgoneta značenje broja… (Otk, 13,18)

« ZAUSTAVITE VRTEŠKU UNIVERZUMA U MOJOJ GLAVI ! »

Naprijed

DD ZS 42 Hijena

DD ZS 44 Odbljesci smrti

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • Barker

    Ukupna ocjena 94%

    9, 9, 10, 10

    Fenomenalno zavrsen posao stinky! Izgleda da se utrka za najbolju recenziju tek zahuktava. Posto sam ja u grupi "onih" koje DD unified theory izuzetno privlaci jasno je zasto su ocene visoke. Jer u ovom stripu dobijas sve ono sto (ni)si trazio i jos ponesto. Ne znam ni sam koliko sam ga puta procitao i analizirao, ali nacin na koji ti to radis je prilicno "uznemiravajuci". Ova igra sa brojevima na naslovnicama je vrhunac ludila.
    Stano mi je briljantan u ovoj tetralogiji i nikako ne bih mogao da zamislim (ili vidim) nekog drugog da se tu umesa.
    19.04.2004
    21:19:00 sati
    Barker
    uredi
  • kiky

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Najbolji Dylan Dog dosada! Cijela epizoda predstavlja jedan od najimpresivnijih i najsloženijih psiholoških prikaza jednog lika u stripu uopće. Cijeli materijal je samim time dušu dao za različita razmišljanja, zapažanja i interpretacije! Fenomenalno!
    19.04.2004
    21:21:00 sati
    kiky
    uredi
  • prozirna senka

    Ukupna ocjena 94%

    9, 9, 10, 10

    U svakom slucaju, Prica ni o kome je naslednik Doktora Ksabarasa i Morgane, a prethodnik Price o Dilanu Dogu. I to je jedino sto se moze shvatiti i zakljuciti sa sigurnoscu. Sjajna recenzija, nema sta, bas kao i crtez (Stano je moj miljenik). A sto se tice DD Unified Theory, cini mi se da nama ne preostaje nista drugo nego da do'vatimo Sklavija, bacimo ga u podrum, ostavimo ga samo na 'lebu i vodi sve dok ne napise kolio toliko normalnu pricu koja ce pohvatati sve konce i dati nam odgovor na to pitanje koje nas muci jos od 1987, ko je zapravo Dilan Dog. Ili da jednostavno prizna da je lud. Ili da mi sednemo za sto da se pogledamo u oci i priznamoi da su i Sklavi i Dilan samo masta, proizvod nasih tesko obolelih umova. Ili...
    02.05.2004
    20:32:00 sati
    prozirna senka
    uredi
  • Aco

    Ukupna ocjena 93%

    10, 9, 9, 9

    Ovo je već nešto drugo.Morgana mi nije sjela ali ovu priču sam čitao više puta i sve mi je bolja.Dylana nikad nisam doživljavao kao strip koji ima kontinuitet i priču koja se provlači kroz cijeli serijal(kao npr. Nathan Never),več mi je svaka epizoda priča za sebe,pa tako i ova. Super ideja o tvorevini novog univerzuma u trenutku kad NIko umire od infarkta.Zašto ne?Bilo je i većih apsurda kad je Dylan u pitanju.Zanimljivo je gledati Dylana kako pije ko maturant na maturalnom putovanju i Xabarasa kao psihijatra.Crtež na momente stvarno fantastičan i sjajno dočarava horror-atmosferu(glodanje i ostali biseri),Stano odličan.E sad taj pijanac..on mi je nekako najzagonetniji.Tko zna tko je to ali mi se čini da nije samo tako ubačen u priču.Za kraj,veliki naklon Stinkyju na IZVRSNOJ recenziji,koja mi je puno pomogla da shvatim priču.Vidi se da se radi o višetjednom trudu.Bravo,majstore,svaka čast.
    06.05.2004
    13:00:00 sati
    Aco
    uredi
  • SnotMan

    Ukupna ocjena 96%

    9, 10, 10, 9

    Jedna od najboljih epizoda koje sam čitao
    25.05.2004
    12:55:00 sati
    SnotMan
    uredi
  • johnhartson

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Prica je ludnica!!! Po meni ovo je ubedljivo najbolja epizoda koju sam citao i koja uvek moze da se cita s istim uzivanjem kao prvog puta, za razliku od onih triler epizoda. Epizoda za vecnost.
    18.10.2004
    22:09:00 sati
    johnhartson
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Kvalitativni vrhunac rukavca serijala koji je zapocet sa brojem 1, kao sto je br. 136-Netko nas zove odozgo, kvalitativni vrhunac rukavca koji zacet sa brojem 9-Alfa i omega. Nistavilo svakodnevnog zivota-nikad bolje ispricano. Ovaj Sclavi-jev scenario spada u sam vrh svetske proze i tacka. Stano na oba polja savrsen! Temu epizode ne treba mesati sa brojem 7-Zona sumraka, koji govori o slicnim stvarima, jer se radi o Sclavi-jevom naslanjanju na Poe-a i ima neke druge ciljeve. Broj 25-Morgana, treba shvatiti kao uigravanje za ovo remek delo, a u tom kontekstu "iritantno neinspirativni" broj 100 je cist visak, koji je morao da se pojavi, jel da?
    24.10.2004
    22:34:00 sati
    jovandd
    uredi
  • corto33

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Nabavio sam opet ovaj broj i posle deset godina ponovo ga procitao. Sta reci o ovoj prici sto jos nije bilo kazano, vjerovatno jedna od najboljih prica Dylan Doga ili bar u Top 10. Sclavi je nadmasio samog sebe, Stano je pravi melem za oci, naslovnica je jedna najboljih, iako je maznuta iz filma Day of the Dead. Jedino sto mi se ne svida u kontuitetu tih cetiri prica (Dr. Xabaras, Morgana, Prica o nikome i Broj 100) je, da je Sclavi lepo zamrsio konce u Morgani i Prici o nekome, a onda sve to pojednostavio i zbanalizirao u Prici o Dylan Dogu.
    17.11.2004
    13:20:00 sati
    corto33
    uredi
  • Ukupna ocjena 90%

    9, 9, 9, 9

    Uz Morganu najbolji dio iz serijala o Xabarasu.
    20.11.2004
    11:31:00 sati
    Verfalk2003
    uredi
  • kitaric

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Zakon.
    21.11.2004
    04:19:00 sati
    kitaric
    uredi
  • Vorador

    Ukupna ocjena 94%

    9, 9, 10, 10

    Jako dobro; zanimljivo; intrigantno. Među najboljim epizodama.
    30.09.2006
    13:15:00 sati
    Vorador
    uredi
  • npetros2@htnet-dsl

    Ukupna ocjena 36%

    1, 1, 8, 6

    besmislena idiotarija... uludo ste spiskali 18kn
    24.12.2006
    11:19:00 sati
    npetros2@htnet-dsl
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Vrlo dobra priča sa još boljim crtežom,stari dobri Dylan.
    03.01.2007
    08:43:00 sati
    KILLEX
    uredi
  • esse

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    03.02.2007
    15:13:00 sati
    esse
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Jednaostavno najbolji Dylan kojii je ikad izašao.
    09.05.2007
    10:02:00 sati
    Akul
    uredi
  • kico

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Stano.....kako je rijetko u DD stuffu,a kako čovjek dobro crta.
    10.05.2007
    15:51:00 sati
    kico
    uredi
  • gumiflex

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    "Remek-djelo" - Sclavi Stano ubojit dvojacCrtež, tekst- sve... "E pa bit ću Nitko!"
    19.06.2007
    12:43:00 sati
    gumiflex
    uredi
  • ken2

    Ukupna ocjena 91%

    9, 9, 9, 10

    u zadnje vrijeme samo preskačem dilane, a ovaj sam s guštom pročitao, mislim, čitao sam ga i prije 15 godina, ali sam sve pozaboravljao, dobra je to priča, s legendarnim citatima koje je očajan prijevod (ludens) gotovo unakazio, počevši od naslova, ali, to se ne ocjenjuje
    21.06.2007
    12:50:00 sati
    ken2
    uredi
  • flamboyant soul

    Ukupna ocjena 83%

    10, 8, 7, 8

    Dosta dobra epizodica, mada mi nije među najboljima/najdražima. Mislim da se moglo još dosta izvući iz nje. Deliriji i košmari se traže, da se razumijemo, to je OK, samo fali ono nešto na kraju. Stano mi je ovdje gotovo loš, neznam, mučio sam se uz taj njegov crtež. Naslovnica dobra.

    Sjećam se da mi prvi (a bogami ni drugi) put nije baš bilo jasno o čemu se tu zapravo radi, pogotovo sam se par puta vraćao na onaj dio gdje Dylan i Xabaras pričaju kao da se ne poznaju. Gledam broj stranice, čitam sve ponovo, nešto tu jednostavno ne štima... WTF?! ;)))
    31.01.2008
    02:43:00 sati
    flamboyant soul
    uredi
  • Spock

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Jeli starac tu slučajno ili...? Samo Sclavi zna odgovor. Možda priča uopće nije toliko duboka koliko recenzent misli, a možda je još i dublja. Teško mi je pokušati dati odgovor nakon samo jednog čitanja, i to još s prekidima. 9,9,9,9 - 90%
    Nadopuna 03.10.2017.
    Nakon ponovnog čitanja, skoro deset godina kasnije i dalje ne znam tko je starac, ali mi je priča puno bolja, pa čak i logičnija čitajući kvadrilogiju u komadu. Ova epizoda mi je najbolja, a u završnom dijelu je genijalac Sclavi neočekivano šokirao sveukupno pučanstvo i odveo priču kuda nitko nebi ni pomislio. Svaka čast majstoru, koliko god imao bolesne ideje! O crtežu je već sve napisano, a i naslovnica je fantastična.
    P.S. Najviše me je dojmila rečenica na 89.-oj str. kada Nitko kaže: "Kad nas vidiš, nikad ne bi rekao da možemo stvoriti cijele svjetove, zar ne?"
    13.03.2008
    14:22:00 sati
    Spock
    uredi
  • Windwalker

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Za ovu epizodu citirat ću pomalo izmijenjenu izreku Aurelija Augustina: Ja želim pročitati samo 'Ničiju priču'.Zar ništa više?Savršeno, ništa više.  
    13.03.2008
    23:18:00 sati
    Windwalker
    uredi
  • Madcat

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Najbolja epizoda Dilana Doga, ne treba nista vise reci. Moj omiljeni crtac na delu, Sclavijeva prica koja se ne zaboravja sa scenarijom koji je dovodi do savrsenog izrazaja bez ikakve mane. Naslovnica perfektna. Sve u svemu, mislim da je ovo moj #1 Dilan Dog ikada. Amen.
    02.04.2008
    20:19:00 sati
    Madcat
    uredi
  • Ukupna ocjena 67%

    5, 5, 9, 10

    razočaranje nakon DD 1 I DD25
    28.07.2008
    12:26:00 sati
    Misko iz Darwooda
    uredi
  • paranoid

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

     Za mene jedna od najboljih epizoda, ali naravno prvo treba procitati 1 i 25.
    29.09.2008
    21:30:00 sati
    paranoid
    uredi
  • Ukupna ocjena 70%

    5, 5, 10, 10

    da totalno razočaranje nakon dd1 i dd25
    16.10.2008
    21:06:00 sati
    ninny
    uredi
  • supermike

    Ukupna ocjena 97%

    10, 10, 9, 10

    Jako dobra priča. Remek djelo i jedna od najboljih. Strip nije lagan za shvatit ali nije ni pretežak. Uglavnom zbog ovakvih stripova obožavam D.D..
    17.01.2009
    19:09:00 sati
    supermike
    uredi
  • Panon

    Ukupna ocjena 92%

    9, 10, 9, 8

    Pročitao sam ovu epizodu već 3 puta i još uvijek mi nije posve razumljiva. Razumljivo, to je jedna od onih epizoda koje se moraju pročitati najmanje deset puta da se shvati o čem se radi, iako je radnja prilično zanimljiva. Stanu ide bolje crtanje stripova nego crtanje naslovnica.
    19.01.2009
    22:03:00 sati
    Panon
    uredi
  • cibalia

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Možda najdubokoumniji Dylan do sada. Ovo je odlična priča, ali nije među moja 2 dva najjača Dylana jer ipak više volim romantiku. Stano i Sclavi su perfektno odradili posao. Naslovnica sasvim perfektna za priču.
    04.02.2009
    23:27:00 sati
    cibalia
    uredi
  • Klukas

    Ukupna ocjena 90%

    10, 9, 8, 9

    Najrađe bih pustio neocijenjeno, ali u tom slučaju bi ispalo da sam dao samo jedinice a to nikako ne smije biti.
    Svaka čast Stinkyiju na odličnoj recenziji, pomoglo mi je da povežem neke konce ali i da dodatno uživam ne samo u ovoj priči nego i cjelokupnom DD serijalu.
    A što se ovih 4 epizoda tiče, Dr. Ksabaras mi je najdraža jer mi je to prvi pročitani DD, jer je jednostavan, a i zbog krvi i mesa... Kao i kod Morgane, i Priču ni o kome sam morao pročitati dvaput zaredom da bi mi bila koliko-toliko smislena, ali za razliku od Morgane, ova mi se svidjela.
    Priču o Dilanu Dogu nisam pročitao a kad je nabavim, ponovo ću sve 4 epizode riješiti u šutu, s guštom.
    Niko je odlično okarakteriziran, a Stano ga je fenomenalno nacrtao. Iako mi se Stano ne sviđa i zaista ne zna crtati ljude, najprirodnije mi je da zombije upravo on crta, vjerojatno zbog Dr.Ksabarasa i prvog dojma (ali u Morgani nije bio baš uspješan).
    Neke scene je mogao bolje nacrtati, zaista šteta nekih prizora, npr. oglodana žena, ali nema veze; crtež je kvalitetno ugrađen u pricu.
    Naslovnica je loša, sve dok ne pročitate priču - tada je odlična...
    18.03.2009
    00:17:00 sati
    Klukas
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Strip koji intrigira i vuče na nova išitavanja /preispitivanja/ smisla, te pruža beskrajne mogućnosti za različite načine interpretiranja istog. Šta ćete više od jednog dela koje se prodaje uz šibice, žvake i žutu štampu.
    25.04.2009
    11:39:00 sati
    farrar
    uredi
  • Mhejl

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Šta reći o ovome? Iako sam imao izuzetno visoka očekivanja, ova priča me je uspjela oduševiti, opravdavajući svoj status 'velike' priče. Sama priča je jako dobro zamišljena- osnovna postavka, o svijetu koji stvara čovjek na samrti, je genijalna (kako Ksabaras iz izmišljenog svijeta kaže:'Trebali smo poći putevima svoje mašte, snova, uma...')! Za dio u Nikovom svijetu imam samo riječi hvale, sve je savršeno urađeno, a horor scene nezaboravne (kada Niko pojede svoju ženu, ubije njenog ljubavnika...)! Razgovor između Dilana i Ksabarasa je jedan od najzanimljivijih dijaloga koga sam vidio u stripu, a njihove aluzije tipa 'u drugom svijetu možemo biti otac i sin' su izuzetno zabavne. He, he, sviđa mi se što je u stripu (barem u jednom dijelu) Ksabaras pozitivac, ionako sam uvijek naginjao ka njegovom viđenju događaja.:) Dio priče koji se odigrava u 'istinskom' svijetu je takođe jako dobar, sa naročito dobrim krajem (Ksabaras vesla ka galiji). Ono što mi se ne sviđa je Sklavijeva depresivnost i pesimizam: ako osoba može stvoriti svijet po svojoj mjeri, zašto bi u tom svijetu bila čudovište željno ljudskog mesa?! Osim toga, zar taj svijet ne bi bio raj, a ne kopija našeg? Međutim, izgleda da Niko ni u jednom trenutku nije svjestan svoje moći stvaranja, svo vrijeme proživljavajuću užase koje je mogao prekinuti, da je sakupio snage. Niko je na kraju prestao da postoji (a nije prešao u afterlife) samo zbog Sklavijevog ateizma. Ako nije htio da ga pošalje ni u raj ni u pakao, mogao ga je smjestiti u neku vrstu limba, suda, čistilišta (šta već), a ne da prikaže nestajanje duše, koja je besmrtna (prema Hristu) ubije Nikovu ženu i njenog ljubavnika). Na kraju ipak imamo element koji je jako rijedak u Sklavijevim pričama- pravdu (kada vaskrsli starac Crtež zaslužuje posebno poglavlje. Angelo Stano je veliki majstor i umjetnik koji definitvno zaslužuje svoju reputaciju. Crtež je vanserijski, fenomenalan. Premda ne briljira u pejzažima i u detaljnosti, Stano to nadoknađuje prekrasnim sjenčenjem, živopisnim likovima, i sjajno nacrtanim zombijima. Likovi su prekrasni, svaka emocija je jasno prikazana, prosto odišu životom. Najljepše su nacrtani Dilan i Ksabaras, treba priznati da je njegov Dilan onaj 'pravi' i da je Stanov Ksabaras daleko bolji od Brindisijevog. Od izraza lica izdvojio bih vinjetu kad Dilan kaže: 'Nitko', a zatim upuca Nika, i Ksabarasov izraz lica kad Niko oživi, mislim da mu je tekst u toj vinjeti: '...Boga!'. Preksrasno. Zombiji su definitivno najbolji dio crteža, nacrtani izuzetno jezivo i životno, izdavajam scenu kad niko pojede svoju ženu (da, dobro ste pročitali) i kukom ubije njenog ljubavnika. Nikovo lice izgleda pomalo čudno, čisto, sa malo elemenata, nekako bezlično. Moguće je da je to Sklavijev zahtjev, kako bi Niko izgledao kao obični čovjek, jedan od ljudi iz gomile. Strip je u svakom pogledu za desetku.
    01.06.2009
    14:19:00 sati
    Mhejl
    uredi
  • King Warrior

    Ukupna ocjena 95%

    9, 10, 10, 8

    odlicna recka i hvala Mhejl za ovaj divni tekst.
     
    10.07.2009
    23:34:00 sati
    King Warrior
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 68%

    6, 7, 8, 5

    Ova epizoda nije moj favorit. Nakon prvog čitanja ostao sam ravnodušan, a skoro pa je tako bilo i nakon drugog. Sclavi opet iznosi svoja mišljenja i filozofije, miješa sve živo tako da ga je zaista teško shvatiti. Čitanjem odlične stinkyjeve recenzije shvatio sam većinu onog što mi je bilo nejasno i dosta toga je dobilo logičan smisao, ali ovo ipak nije tip priče kakvog ja volim. Na kraju je ispalo da mi najbolja epizoda s Xabarasom broj 1, tj. ona koje je i imala najviše smisla i najmanje skrivenih poruka i filozofija. Crtež slabiji nego u broju 25, lipo su nacrtane snježne scene... Naslovnica mi nije nešto. Za kraj moram spomenuti genijalni razgovor policajca Eda i Blocha: "Smijem li poslije ubiti Groucha? -Smiješ, ali tek nakon mučenja." :DD
    22.08.2009
    09:44:00 sati
    mpavin
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    14.12.2009
    16:06:00 sati
    Winter
    uredi
  • Aster

    Ukupna ocjena 97%

    10, 9, 10, 10

    Ovaj strip je prava nocna mora! (u pozitivnom smislu naravno) I pravi pravcati Dylan Dog!

    ko koga sanja, mi zombije, ili zombiji nas - originalna ideja! Puno je tu poezije, nadrealizma i romantizma! Malo je zamrseno kao kod Lyncha, ali to je to. Prica sa dva dna.

    Sclavi i Stano su najbolja dvojka kod Bonellija, i takodje u svetu stripa!

    Stanov crtez unikat! Majstorski i poeticno ume da prikaze kadrove (vidi stranice  18, 21, 58, 59). A 68 i 69 stranica je prava vizuelna poezija, cist i originalni surrealizam!

    Jedino mi se nije dopala scena na strani 39, kad misteriozni lik zabode kuku u oci... jaoooj! To zaista nije trebalo!

    U svakom slucaju jedan od Dylanovih best of epizoda.

    31.01.2010
    21:57:00 sati
    Aster
    uredi
  • Goran100

    Ukupna ocjena 91%

    9, 10, 8, 10

    Pravi kaos od priče. Izvrsna poveznica sa filmom Jakobova ljestvica. Isto tako odličan film kao i ova priča. Crtež tako tako, može Stano puno bolje (DYD 100). Naslovnica kultna, jedna od najljepših.

    01.07.2010
    20:46:00 sati
    Goran100
    uredi
  • Ukupna ocjena 88%

    9, 9, 8, 10

    16.10.2010
    17:16:00 sati
    El Niño
    uredi
  • acestroke

    Ukupna ocjena 97%

    9, 10, 10, 10

    Sto se tice Sclavija, i njegovog Dylan serijala, ovo je jedna od pravih epizoda koje se stvarno mogu nazvati Dylan Dogovske (kao i "Zora zivih mrtvaca", "Morgana", "Prica o Dylanu Dogu", itd.).  Prica kao prica nema mnogo smisla, ali to je upravo poenta: kao i raniji dio ove teme, "Morgana" (koja je isto tako maestralna), ova epizoda je skroz naskroz jedna duga nocna mora, i nista drugo.  U tom smislu je remek djelo Dylanovog serijala, zato sto nikad ne znamo sta u stvari citamo, o kome se radi, i sta je stvarnost, a sta san.  Stano je super crtac za ovu vrstu stripa (isto tako je dosad nacrto ostale Xabarasove pojave u Dylanovim pricama).  Ovo je tuzna prica, ocajna, kao neki los san, ali kao sto sam prije reko, to je poenta, i zato je ovo izuzetan strip za sve fanove istrazivaca nocnih mora.  Za mene je "Morgana" bolja epizode ove slicne teme, ali ipak, ovo je vrlo dobro, sigurno u Top 15 Dylana svih vremena.  Odlicno!

    10.11.2010
    22:57:00 sati
    acestroke
    uredi
  • drogsy

    Ukupna ocjena 96%

    10, 9, 10, 9

    Definitivno jedan od najzanimljivijih DD-a, teško ponovljivo.

    03.05.2011
    11:27:00 sati
    drogsy
    uredi
  • Milazzo

    Ukupna ocjena 97%

    10, 9, 10, 10

    Odlican DD, vrlo zamrsen, jednostavno te thera da ga citas opet i opet te da sam razvijes svoju teoriju/objasnjene stripa!

    Pohvale za opsirnu i itekako zanimljivu recenziju!

    23.08.2011
    17:33:00 sati
    Milazzo
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    jedan od prvih dylan dogova koje sam procitao,cista desetka

    04.01.2012
    23:49:00 sati
    dimmuforlife
    uredi
  • Gil-galad

    Ukupna ocjena 48%

    4, 4, 6, 6

    Recenzija je genijalna, eto koliko toga jedan strip može da ponudi... Stinky je sjajno, sjajno sve proanalizirao, a moram da pohvalim i Mhejlov komentar, kao odličan appendix ove recenzije.

     

    Međutim, iako sam svestan težine priče, mene ni najmanje nije dirnula, niti ostavila bilo kakav jači utisak. Isto je i sa Morganom... Otuda ovako niske ocene. Jednostavno: not my cup of tea.

    06.01.2012
    05:11:00 sati
    Gil-galad
    uredi
  • Ukupna ocjena 74%

    7, 7, 8, 8

    Da nema ove recenzije uopšte ne bi kužio ovu priču. Prvi broj sa Xabarasom Zora živih mrtveca mi je dobra, Morgana možda još bolja, ovo mi je čudno ili bolje rečeno previše zakomplicirano, a Priča o Dylan Dogu zbrkljana do kraja.

    21.05.2012
    20:02:00 sati
    tekumze
    uredi
  • Ukupna ocjena 72%

    7, 6, 8, 9

    15.01.2013
    08:40:00 sati
    coszinus
    uredi
  • Opti

    Ukupna ocjena 63%

    8, 7, 5, 3

    Ovo je već nešto bolje. Morgana je bila besmisleni kaos, ali ovdje se barem nazire neki smisao. Zabavno je bilo gledati kako je izgledao Univerzum #2, gdje Dylan svira saksofon, u Londonu je Eiffelov toranj, a Dylan nosi pištolj sa sobom. Groucho je na nivou, a pogotovo je dobar vic s Raquel Welch (mada danas nije toliko svjež jer smo puno puta čuli bar jednu inačicu tog vica). Nažalost, kraj je sranje i i više nego predvidljiv. Ta Sclavijeva fora da se na kraju sve vrti ispočetka (u ovom slučaju sa skitnicom) je već zastarjela. Vidim da je nekoliko igara riječi ostalo neprevedeno, kao ono "Nitko ne može stvarati stvarne svjetove, nego samo skice", ili tako nešto, dok bi u originalu trebalo biti, doslovno prevedeno "Nitko MOŽE stvarati svjetove itd.", zato jer se valjda na talijanskom riječ Nitko/Nessuno ne stavlja ispred negativnih glagola, pa je kao u engleskom, "Nobody can create worlds". Zanima me kako će to riješiti Libellusovci.

    Na crtež se stvarno teško naviknuti. Naslovnica sranje, ali zanimljiva je ta teorija da je i na njoj prikazan broj 7 (broj ruku), kao što je i redni broj ove epizode 43, odnosno 4+3=7.

    23.09.2013
    14:23:00 sati
    Opti
    uredi
  • Tutta

    Ukupna ocjena 32%

    3, 3, 4, 2

    Fenomenalna recenzija. Nazalos se ne mogu prikljuciti vecini. Za mene je prica, hajmo samo da je nesto tu(Hollywood greeting). Nepotrebno. Umarajuci i sto je najgore,dosadno.Koliko kod je bilo zamrseno, nije uspjelo da bude uzbudljivo. Kao u filmu "Nightmare",stalno neko budjenje iz sna u san,puno krvi,nesto filozofske price itd. Film je "Trash-Movie",a ovaj strip stavljam takodjer u tu kategoriju. Crtez mi nije zadovaljajuci a naslovnica,bull-shit.

    04.10.2013
    23:31:00 sati
    Tutta
    uredi
  • Peci

    Ukupna ocjena 26%

    3, 3, 2, 2

    02.08.2014
    12:35:00 sati
    Peci
    uredi
  • Stripmen

    Ukupna ocjena 84%

    9, 8, 8, 9

    Puno bolja priča od Morgane.

    28.09.2014
    17:07:00 sati
    Stripmen
    uredi
  • bjelolasica

    Ukupna ocjena 84%

    8, 8, 9, 9

    Jako dobro ispreplitanje radnje s pitanjem što se ovdje događa, ali ova priča je kao set up za nešto važno tako da ostaviti ljude u isčekivanju nije zabavno :P

    22.11.2014
    11:17:00 sati
    bjelolasica
    uredi
  • caramba

    Ukupna ocjena 99%

    10, 10, 10, 9

    Odlična recenzija, zbilja puno pomaže u shvaćanju što se ustvari zbilo u ovoj epizodi koju sam pročitao u jednom dahu. Zanimljivo i ludo do samog kraja. Stotku još nisam čitao, čekat ću da je Libellus objavi. Stano mi nije najomiljeniji crtač, ali odradio je fantastičan posao i zapravo ne znam da li bi tko ovo bolje uradio. Obožavam teme o paralelnim dimenzijama (osim u Zagoru :D) i zbilja je bilo smiješno vidjeti kontradikcije sa samim serijalom u vidu 60 funti, Dylan koji se smije Grouchovim vicevima i svira saksofon, Eiffelov toranj usred Londona i još par stvari. Jedino mi se čini da je Groucho isti u svim dimenzijama.

    12.12.2014
    07:51:00 sati
    caramba
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 83%

    8, 8, 9, 8

    Vrlo vrlo dobro!

    01.03.2015
    08:31:00 sati
    hrvoje23
    uredi
  • Risar_69

    Ukupna ocjena 88%

    10, 10, 6, 10

    05.06.2015
    11:07:00 sati
    Risar_69
    uredi
  • Oki

    Ukupna ocjena 91%

    8, 10, 9, 10

    Priča koja i nije nešto posebno, ali se onako pravo Dylandogovski izguštate u čitanju iste. Legendarna naslovnica.
    07.06.2015
    22:28:00 sati
    Oki
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Klasika

    04.08.2015
    16:40:00 sati
    Dylan-Forever
    uredi
  • Ukupna ocjena 83%

    10, 9, 6, 8

    20.12.2015
    11:58:00 sati
    TenthNazgul
    uredi
  • Rahazlam

    Ukupna ocjena 83%

    8, 8, 9, 8

    Iako ne volim ove konfuzne price,moram priznati da mi se ova svidjela,sviđa mi se ideja da je onaj starac na početku zapravo Dylan Dog!!
    24.10.2016
    02:43:00 sati
    Rahazlam
    uredi
  • Jocko

    Ukupna ocjena 99%

    10, 10, 10, 9

    Top 3 Dilana ikad.

    Izuzetno mračna, depresivna i hladna epizoda o jednom namučenom ljudskom biću.
    Najjači adut je scenario - isprva deluje konfuzno ali je nešto najoriginalnije i najbolje što je Sclavi napisao. Preplitanje paralelnih dimenzija je od svih epizoda baš ovde doživelo vrhunac. Naročito je kvalitetan dijalog oca i sina, ima mnoštvo dobrih citata... Za razliku od Uspomena nevidljivog, gde ima vrlo malo Nevidljivog koji je ugl. posmatrač, ovde je Niku/Nikom ostavljeno više mesta, pa je njegova priča nekako ''zaokružena'' i može lepo da se doživi taj užas i melanholija koje on proživljava.

    Ne mogu ni navesti koje scene su najbolje u ovom stripu - ceo strip je jedna velika, zamršena scena, počev od početka koji se posle ponavlja do kraja koji je opet sam po sebi cliffhanger. Zapravo je teško razlučiti gde je početak a gde kraj.
    Al' eto momenat kada Dilan ubija Nikoga i njegov Svet je da se lirski izrazim ''linija koja ceo serijal deli na dva dela''. Nešto najmorbidnije i najstrašnije na šta sam u Dilanu naleteo. Ubiti Nekoga pa makar on bio Niko znači ubiti - ceo jedan Svet.

    Stano mi nikad nije bio top crtač ali ovde je bolji nego u prva dva dela trilogije, izbacio je one odvratne linijice koje je koristio u Morgani. Naročito je dobro nacrtao Nikov/Ničiji setni pogled i snežnu noć. I tuču sa zombijima naravno.

    U okviru trilogije 1, 25, 43 - ova mi je priča ubedljivo najbolje i nacrtana i napisana.

    Jedino mi na naslovnoj blentava Dilanova faca - otprilike kao da je video govno ispred sebe ali avaj prekasno, ugazio je.

    23.11.2016
    03:44:00 sati
    Jocko
    uredi
  • karlitos

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Dylanov klasik, jedna od najboljih epizoda.

    23.01.2017
    10:05:00 sati
    karlitos
    uredi
  • grofica Varga

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Za razliku od Morgane, Sclavi me nije niti malo upilao silnom konfuzijom. Možda zato što ova epizoda ima priču koja ima svoju logiku, preokrete, početak i kraj.

    U prvih nekoliko stranica Sclavi nas navodi da je sve samo san, međutim onda doznajemo da ni taj san nije običan san, nego film u glavi kojeg vrti osoba u trenutku umiranja. Nitko stvara čitav jedan univerzum u kojem su  glavni protagonisti on sam, Dylan, Xabaras, njegova žena, te njegov prijatelj koji ljubuje s njom njemu iza leđa. 

    U tom univerzumu neke stvari su lude i naopake. Eiffelov toranj koji je u Londonu, plemeniti Xabaras koji je Nitkov psihijatar, Dylan koji pije i smatra Gruchove šale smješnima, te sam Nitko, jedan običan čovjek, koji odjednom ima kanibalističke i ubilačke nagone. U tom univerzumu, protagonisti nisu samo glumci koji se ponašaju u skladu sa scenarijem, nego imaju autonomiju i mogu samostalno razmišljati i djelovati. Zato Xabaras kao Nitkov psihijatar otkrije da se nalaze u svijetu iskreiranom od jednog pošemerenog kanibalističnog uma te skupa s Dylanom uništi taj svijet.

    Strip bi tu mogao završiti da nije ostalo ono glavno pitanje. Zašto je Nitko kreirao svijet u kojem je on krvoločan kanibal koji je pojeo ženu i zašto je priklao njenog ljubavnika, svog prijatelja? Odgovore na ta pitanja možemo dobiti samo u našem standardnom DD univerzumu i Sclavi priču prebacuje tamo. Tu doznajemo da je Nitko samo Xabarasov najuspješniji eksperiment. U cilju da pobjedi smrt napokon je stvorio zombija s dušom i umom, gledajući po onoj definiciji da je čovjek zbog svojih misli, emocija i djelovanja maleni univerzum za sebe. Međutim koliko god je Nitko uspješan eksperiment i dalje Xabaras nije uspio ukloniti tu kanibalističku nuspojavu. Svjestan što je od njega nestalo, Nitko u savezu s Dylanom uništi samog sebe. A Xabaras ostaje bez svog najboljeg zombija.

    Stano je majstor za ovakav tip stripa. Njegov umjetnički stil crtanja paše s ovako opaljenim scenarijom, konfuzijom, metaforama i neodgovorenim pitanjima koji vise u zraku.

    Pitamo se i dalje tko je onaj djedica pijanac. Vjerovatno sam Nitko u svojoj starijoj verziji. Jedino on ima razlog okomiti se na ženu i njenog ljubavnika. Kako je taj stariji Nitko upao u naš univerzum tko će ga znati. 

    30.05.2017
    15:11:00 sati
    grofica Varga
    uredi
  • going going

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Vrhunska epizoda! Genijalna, fantasticna, luda, apsurdna, zabavna, filozofska, nadrealna, emotivna...

    Posle Morgane koja mi je bila blago razocaranje jer mi je bila isuvise konfuzna i nisam mogao da pronadjem neku glavnu nit niti Slcavijevu misao vodilju ovde je ona ocigledna: uzas obicnog zivota, patnja repetativne svakodnevice i jos po nesto.

    Sclavi maestralno vodi pricu. 

    Ne bih se slozio sa stinkyem u recenziji gde poistovecuje Nikoga i Sclavija, mislim da Niko predstavlja svakog od nas, najobicnijeg coveka koji je u ocima modernog i kapitalistickog sveta primer kako treba da izgleda uspesan covek: diplomirao, zaposlen, srecno(?) ozenjen, upao u sigurnost i kolotecinu svakodnevnog zivota. A upravo je to nesto najuzasnije sto moze da nam se desi. Da postanemo bezlicna masa, koja zivi samo da bi eto prozivela taj zivot. Ali i pored svega toga Niko bi zeleo da se taj uzas nastavi... To je verovatno jedan od najtuznijih trenutaka koje sam video u stripu. 

    Ima jos mnogo Sclavijevih genijalnosti i bisera u ovoj epizodi:

    -upoznavanje Dilana i Ksabarasa u paralelnoj dimenziji (ili u snu Nikoga, ili u njegovom fiktivnom svetu na samrti) u kojoj je Ksabaras dobar, izuzetno mi se svideo takav njegov prikaz i ova recenica koju je rekao: Um leti. Katkad se od najsitnijeg detalja, od zrnca peska, izgradi celi svemir. Ostaje pitanje cemu gradnja svemirmskih brodova... Ostaje pitanje nismo li bacili na tisuce godina lutajuci pogresnim putevima, putevima znanosti i tehnologije, umesto da smo jednostavno sledili puteve svojih misli, maste i snova...

    -Dilan kada hladnokrvno upuca nikoga

    -izuzetno napeta i vesto izrezirana jurnjava Dilana za metafizickim Nikom, dok nas, zli Ksabaras udahnjuje vecni zivot Nikome

    -Nikovo olaksanje kada napokon postaje nistavilo i nestaje

    -zavrsnica gde se Ksabaras priblizava Galiji

    Maestralna epizoda

    Stanov crtez je neponovljiv. Naslovna strana takodje.

    Sada se bacam na cuveni #100 u kapitalnom izdanju Majke i Ocevi od Veselog cetvrtka. 

    19.08.2017
    16:34:00 sati
    going going
    uredi
  • Space Marine

    Ukupna ocjena 83%

    8, 9, 8, 8

    Filozofska epizoda u kojoj je manje više sve jasno prikazano i objasnito. Jako zanimljiv pogled na paralelne univerzume i Xabarasa. Crtež tu i tamo malo prejednostavan, ali jako dobro prikazuje atmosferu epizode.

    08.02.2019
    17:57:00 sati
    Space Marine
    uredi
  • Nula

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    06.06.2019
    21:50:00 sati
    Nula
    uredi
  • lukaku44496

    Ukupna ocjena 67%

    8, 8, 4, 7

    15.08.2019
    21:23:00 sati
    lukaku44496
    uredi
  • Hercule Poirot

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Dylan u vrhunskom izdanju.

    13.09.2019
    12:19:00 sati
    Hercule Poirot
    uredi
  • Beren

    Ukupna ocjena 80%

    8, 8, 8, 8

    Ove priče koje čine čuveni DD četvorougao (1, 25, 43, 100) mi nikad nisu bile među najboljima. Jednostavno, previše je tu Sclavi nabacao stvari koje su onda najveći fanovi pokušali da spoje u smislenu cjelinu uglavnom im učitavajući značenja o kojima autor vjerovatno nije ni razmišljao dok ih je pisao. Sav taj na papir nabacani haos se može uvezati uključivanjem priče o multiverzumu (pa i snovima) u jednačinu, ali se ne mogu oteti utisku da je to autoru, a bogami i čitaocima, bio najlakši i najzgodniji način da povežu nepovezivo. Multiverzum + snovi = sve je moguće, odnosno, svako za sebe može protumačiti ono što je pročitao i svako može biti u pravu ili u krivu. Tu skidam kapu Sclaviju, jer je na jednostavan način omogućio da nemoguće bude moguće, a sebe abolirao od svake odgovornosti za napisane nelogičnosti, pa rekao bih i svoju nezainteresovanost da Dilana stavi u neki kalup koji bi smislena priča o njegovom porijeklu i suštini postojanja imala.

     

    U broju 43 Sclavi je podigao nivo pripovjedačkog haosa na viši nivo u odnosu na broj 25, uvodeći i multiverzum u jednačinu kao podršku snovima koje je dotad nemilice izrabljivao. Moram priznati da je to uradio na zanimljiv način, poručujući da smo svi mi univerzum za sebe i svako od nas je sposoban da stvara, ma koliko bio neznatan, neupadljiv, nevidljiv, nesređen, nesretan, nebitan. I paradoksalno, napisani haos tada počne da dobija smisao.

     

    Zato su ove četiri epizode bolje kad se posmatraju pojedinačno, nego kao neka (vještačka) cjelina.

    06.05.2020
    10:11:00 sati
    Beren
    uredi
  • delboj

    Ukupna ocjena 92%

    9, 10, 9, 8

    Sklavi je ovdje htio da što je moguće više zakomplikuje serijal. Na kraju poseban utisak ostavlja rečenica "kad nas vidiš, ne bi rekao da možemo stvarati svjetove". Priča ni o kome sadrži svu apsurdnost serijala i u toj apsurdnosti valjda leži srž kvaliteta.

    28.07.2020
    14:29:00 sati
    delboj
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    11.08.2020
    21:39:00 sati
    benx40
    uredi

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Put za raj
    Kod: ZG VCSP 32
    Ocjena: 50%
    Vrijeme: 3.7.2020. 23:14:00
    Autor: Djole
    Broj komentara: 15
    Broj pogleda: 2762
  • Povratak Zimske Zmije
    Kod: ZG VCZS 20
    Ocjena: 91%
    Vrijeme: 7.8.2020. 17:10:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 14
    Broj pogleda: 1861
  • Povratak samuraja
    Kod: ZG VEC 155/157
    Ocjena: 81%
    Vrijeme: 31.8.2020. 23:37:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 9
    Broj pogleda: 1420
  • Plamen nad Merivelom
    Kod: ZG VEC 143/144
    Ocjena: 76%
    Vrijeme: 18.8.2020. 0:16:00
    Autor: going going
    Broj komentara: 12
    Broj pogleda: 1270
  • Proteus
    Kod: TX ZS 33/984/985
    Ocjena: 76%
    Vrijeme: 10.7.2020. 15:34:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 7
    Broj pogleda: 1191

Aukcije

Forum