Odbljesci smrti

Dylan Dog

DD ZS 44 | 96 str.

Naizgled mirna učiteljica Eliza Taner jednog dana iz čista mira počini masakr u školi. Igrom slučaja tamo se nadje i Dylan Dog te tako biva upleten u istragu koja će ga dovesti do misterioznog ogledala...

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 81%

Priča 9

Scenarij 8

Crtež 7

Naslovnica 9

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 72%

P*7

S*6

C*7

N*7

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

 • Odraz smrti
  DD LEX 44
 • Nitko - Odrazi smrti - Goblin
  DD LIB 15
 • Priča ni o kome - Odrazi smrti - Goblin
  DD VCKI 15
 • Odblesci smrti
  DD ZS 44

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

 • Riflessi di morte
  DD SR 44

ZANIMLJIVOSTI

 • temom ogledala Dylan se već bavio u epizodi #10 "Iza Ogledala"
 • Dylanova ljubavnica Mirna inspirirana je likom Marilyn Monroe

Vražja su ta ogledala! Tako obična i jednostavna, a opet tako tajanstvena. Ogledalo se oduvijek bilo zanimljivo mnogim piscima te se stoga kao važan subjekt u priči spominje u mnogim poznatim djelima kao npr. u "Alisi u zemlji ogledala"... ali ipak možda najpoznatije književno ogledalo od svih je bilo upravo ono u "Snjeguljici i sedam patuljaka", i zacijelo nema osobe na ovom svijetu koja nije čula za onu legendarnu rečenicu; "Ogledalce, ogledalce moje, najljepši na svijetu tko je?" Ogledalima se tako uvijek pripisivalo mračno i neobjašnjivo značenje, pa je tako tome slučaj i u "Odbljescima smrti". Ovdje tako svaka osoba koja se naga (to je čini se važan element u priči) ogleda u ogledalu, i to obično prije večernjeg počinka, ujutro se budi kao potpuno nova osoba, ali ne u pozitivnom smislu, nego kao nemilosrdni stroj za ubijanje, koji gazi sve pred sobom, te ubija svakog tko mu stane na put.

Ovo je zacijelo jedna od, možda uz "Ubojice", najnasilnijih epizoda DD-a uopće i odmah se primječuje da ovo nije Sclavijev rukopis. Dotični Toninelli je po načinu pričanja priče izravan i direktan, okrutan i nemilosrdan. Ovdje krv jednostavno teče u potocima, a gine se na sve strane. A umiru redom svi, i djeca u školi, i bakice u samoposluzi, policajci, te otmjeni službenici u banci. Zrakom lete odrubljene glave, čupaju se jezici kliještima, a o sceni bičevanja vlastite supruge ne treba ni govoriti... Prema tome, nema tu, da se našalim, nikakve diskriminacije ni segregacije, jer svatko dobije svoje. Toninelli ništa ne uljepšava niti se ne zamara nekakvim dubljim dijalozima ili emocijalnim scenama. Svejedno, sav taj horror ipak uspijeva na trenutke povezati sa dozom zdravog humora, te tako ovdje Groucho nije jedini šaljivdžija, nego mu se pridružuje i Dylanova djevojka Mirna, možda najljepša žena koju je Dylan ikad povalio, ali istovremeno i jedna od najtupavijih. Ona je prava inspiracija za pričanje onih sočnih viceva o plavušama, pa je čudno kako joj je scenarist namijenio ulogu učiteljice, ali nekako je morao povezati masakr u školi sa Dylanom, koji se u vrijeme masakra tamo pojavio samo kako bi Mirni vratio torbicu koju je ona kod njega zaboravila (očito nakon strastvene noći koju su zajedno proveli).

Zanimljive su same po sebi i žrtve ogledala, učiteljica Taner, Džejn Sparker, te siromah Trimple. Sve su to osobe pomalo razočarane u životu i frustrirane. Učiteljicu Taner djeca jednostavno ismijavaju u školi i prave budalu od nje. Džejn Sparker je žrtva svog sadistički nastrojenog supruga, a staretinar Trimple je siromah koji se svakodnevno odlazi u banku ponižavati kako bi mu odobrili kredit, a koji mu banka nikada neće dati. Tim osobama čini se baš i nije puno trebalo da bi poludjele, tj. da bi im pukao film. I možda stoga dotično ogledalo nije od njih napravilo ubojice samo tako, nego je ono samo projiciralo sve te njihove strahove i mržnju koju su skrivali u sebi. Tako npr. "obična" Džejn Sparker nikada nebi smogla snage da se suprotstavi svom suprugu, no njezin odraz u ogledalu bez imalo ustručavanja uzima sjekiricu i razvaljuje suprugovu glavu, te ga raskomada na komadiče i spremi u zamrzivač, a zatim mirno krene u samoposlugu i tamo nastavi svoj ubilački pohod.

"Odbljesci smrti" su po načinu pričanja priče daleko od epizoda tipa "Dugački pozdrav" ili "Dok vas smrt ne rastavi", ali ne treba je stoga odmah smatrati lošijom i bezveznijom. Prije svega, nije dosadna, radnja je brza i dinamična, nema zastajkivanja u radnji, likovi su zanimljivi. Kao što "Dok vas smrt ne rastavi" oduševljava dubokom i romantičnom pričom, tako "Odbljesci smrti" opet na drugi način šokira scenama nasilja i krvi. A opet je to jedan te isti Dylan Dog, koji je takav strip koji si može priuštiti pričati priču na oba načina. On može biti i lijepa ljubavna priča, i izrazito krvava i nemilosrdna. U Dylanu Dogu svatko zaista može pronači nešto za sebe, i možda je zbog toga tako popularan.

Naprijed

DD ZS 43 Priča ni o kome

DD ZS 45 Goblin

Naprijed

Recenzije čitatelja

 • realist

  Ukupna ocjena 92%

  9, 9, 10, 8

  Kad sam kao klinac pročitao ovu epizodu,bila mi je genijalna,baš zbog tog nasilja.Desetak godina kasnije,iako je dojam malo slabiji,još uvijek sam oduševljen s ovom epizodom.Crtež mi je genijalan,sva ta krv,jezici,oči,ludilo.Ipak,imam dojam da su izbačene dosta bitne stranice u Dnevnikovom izdanju...
  03.05.2004
  16:47:00 sati
  realist
  uredi
 • Aco

  Ukupna ocjena 83%

  9, 8, 8, 8

  Eto nam jedne epizode gdje ne treba tjedan dana da bi se shvatilo što je pisac htio reći.Pratimo živote naizgled sasvim običnih ljudi u jednoj pravoj horror-atmosferi a kao dodatak i zanimljiva misterija ogledala - Dylan kakvog osobno najviše volim,mada ogledalo u ovoj epizodi nije ni do koljena onom u broju 10.I opet smo ostali bez objašnjenja odakle potiče to famozno ogledalo i što je ono zapravo?Sviđa mi se pasica na kraju gdje Dylan gleda u ogledalo a u odrazu iza njega-Smrt.Impresivno.Groucho je u punoj formi.I kao profesor i kao "Adam" a i vicevi su mu strašni.Crtež je korektan,posebne pohvale za masakr u školi i bičevanje, gdje je posao odrađen vrlo dobro.
  06.05.2004
  20:23:00 sati
  Aco
  uredi
 • Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  odlican strip.jedan od najboljih.
  07.05.2004
  22:27:00 sati
  miodrag
  uredi
 • Heyoka

  Ukupna ocjena 84%

  8, 8, 9, 9

  Dobra epizoda. Ima jako zanimljivih normalnih momenata poput onog o zlostavljanju žena. Ne znam zašto, ali to me podsjeća na oporu Sclavijevu priču o Primrose i Budu u "Prema dalekom svijetu". Montanari i Grassani mi nisu najdraži no ovdje su posao odradili odlično. Pitka epizoda, odlična za opuštanje.
  10.05.2004
  11:26:00 sati
  Heyoka
  uredi
 • Ukupna ocjena 78%

  9, 7, 9, 3

  Sviđa mi se. Jednostavna priča sa pravim trash horor scenama i dobrim popratnim dijalozima. Antidvojnici koji izlaze iz ogledala, dobro zamišljeno, jedino je šteta što kraj nije jači, ovako je malo prejednostavno. Epizode s ogledalima su OK, moćna su ogledala.
  14.05.2004
  19:58:00 sati
  stinky
  uredi
 • SnotMan

  Ukupna ocjena 62%

  7, 6, 6, 5

  Nikad je nisam smatrao za neku epizodu..
  25.05.2004
  12:41:00 sati
  SnotMan
  uredi
 • Ukupna ocjena 30%

  3, 2, 3, 6

  Smeće. Sve i nekako, ali nema nikakvog objašnjenja o tome šta se, ustvari, desilo. M&G su standardno loši, a i Stano je podbacio.
  08.01.2005
  11:35:00 sati
  Verfalk2003
  uredi
 • zveky

  Ukupna ocjena 80%

  8, 7, 10, 5

  Skroz ok epizoda!I meni se nekad puno vise svidjala,ali nikako da mi je sad losa!M&G standardno odlicni;)!
  09.01.2005
  04:17:00 sati
  zveky
  uredi
 • Ukupna ocjena 35%

  3, 3, 3, 8

  Meni je ovo prilicno losa epizoda. Ideja sa ogledalom je solidna ali vec totalno izlizana, i imam utisak da se ponavlja ista stara prica. Osim toga, postavka likova je depresivna, gotovo svi su totalni zivotni gubitnici (i kako se bas to utrefilo), prica je tipican splater, sa previse besmilenog krvoprolica i mnostva nelogicnosti, a moglo je i bolje. Pored toga, crtez je los.
  10.01.2005
  12:49:00 sati
  Bilja
  uredi
 • SejoSexon

  Ukupna ocjena 68%

  5, 5, 10, 8

  M&G su spasili ovu pricu koja nije losa a nije ni dobra a prosjecne stvari covjek brzo zaboravi. Kada mislim na ovu epizodu odmah mislim na moj omiljeni tandem. M&G FOREVER!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  22.03.2005
  13:18:00 sati
  SejoSexon
  uredi
 • zeljko

  Ukupna ocjena 92%

  9, 9, 10, 8

  Evo čitam ove komentare koje su prije mene napisali DD ljubitelji i zaista se čudim. Zašto vam je tako prijeko potrebno objašnjenje? Zar sve mora biti jasno i objašnjeno? Odlična epizoda koju sam pročitao nedavno i za razliku od ovih novijih DD "uradaka" sjećam se većine dijaloga i slika...
  22.03.2005
  13:32:00 sati
  zeljko
  uredi
 • prozirna senka

  Ukupna ocjena 57%

  6, 5, 6, 6

  Kao sto su moji prethodnici kazali, skorz je ok da antilikovi izleze iz ogledala. Ovde je problem sto se ne zna, a i to je napomenuto ranije, odakle se sad pa ovo ogledalo stvorilo. Steta, ocene bi bile vece, ovako... Mirna me je osvojila svojom prostodusnoscu (eufemizam, jel da;)), bas je prava Gruco 2:)
  21.02.2006
  02:37:00 sati
  prozirna senka
  uredi
 • DeeCay

  Ukupna ocjena 74%

  8, 8, 6, 8

  Kupio ovo novo izdanje i pročitao opet nakon nekih desetak godina... Zasluge za scenarij nikako da se dodijele jednoznačno jer je mjestimično spominjan i Sclavi i Toninelli. Prvoklasan slasher sa velikom dozom nasilja, humora koji se vrti oko glavne ideje priče - zrcalima i dvojnicima, dosta dobrim upoznavanjem pozadine čak i sporednih likova (svaki je imao svoju priliku da zabljesne). Fali potpuno razrješenje (u biti jedan lik ga samo natukne na kraju priče pa se to može odoka prihvatiti), no to uopće ne škodi raspletu priče. Jedna stvar, sve žrtve zrcala bili su mirni, pasivni i povučeni ljudi, odnosno pripadnici jedne krajnosti koji je reflektiranjem na drugu krajnost postala izrazito nasilna, neuravnotežena i agresivna. Možda je zrcalo bilo samo katalizator godinama nakupljavane negativne energije koja se mogla osloboditi samo čistim izlaganjem nagog tijela. No ima tu i dadaističkih umjetnika - Phillipe Soupault, nešto Lovecraftijanskih eksperimenata s ljudima ribama i čudovištima, dobre stare plavuše Merlin Monroe. Str. 41 prijevod bojadisar? Ha? Str. 72., na posteru iza Dylana stoji naslov NOVA FUMETO sa sličnom naslovnicom od prvog broja DD "Noć živih mrtvaca". Ili je bila Zora?
  08.11.2006
  15:37:00 sati
  DeeCay
  uredi
 • Vorador

  Ukupna ocjena 80%

  8, 8, 8, 8

  Iako mi je miljama udaljena od najboljih epizoda ipak se radi o nezaboravnoj epizodi. Kada sam je prvi put čitao, dosta davno u dnevnikovom izdanju oduševila me svojim genijalnim scenama nasilja, krvi do koljena i odličnim grouchovim vicevima. Sada su dojmovi malo drugačiji ali ipak ovo je epizoda koju sam uvijek pamtio i jedva sam čekao da izađe reprint.
  22.11.2006
  19:20:00 sati
  Vorador
  uredi
 • npetros2@htnet-dsl

  Ukupna ocjena 71%

  7, 5, 9, 8

  Kad sam vidia da je Toninelli scenarist mislia sam da će uništiti i Dylana kao što je učinio sa Zagorom...
  24.12.2006
  11:27:00 sati
  npetros2@htnet-dsl
  uredi
 • mpavin

  Ukupna ocjena 67%

  8, 4, 8, 7

  Nije mi jasno. Na kraju ništa nije objašnjeno u vezi zrcala koje ubija pa zato slaba ocjena za scenarij. Jedna sasvim klasična epizoda sa puno klanja. Crtež solidan, naslovnica prosječna.
  20.01.2007
  01:36:00 sati
  mpavin
  uredi
 • Ukupna ocjena 78%

  8, 7, 9, 6

  Jedna od rijetkih (pre)brutalnih epizoda u kojoj krv teče u potocima. Tonnineli nam je ovdje ispričao jednu zanimljivu(ali krvavu) priču koja se razlikuje od ostalih. Priča ok,  ali mislim da je naslije u školi na početku bilo stvarno nepotrbno. Nikad nisam volio vidjeti kako djeca u stripovima pogibaju. Jest da se to u stripu rijetko vidi, ali u stvarnosti se to puno, puno češće događa. M&G su odradili fantastičan posao, sve su odlično prikazali, samo što je u nekim djelovima crtež malo slabiji. Naslovnica nije baš nešt posebno...
  31.08.2007
  02:05:00 sati
  Akul
  uredi
 • Lucy Liu

  Ukupna ocjena 99%

  10, 10, 10, 9

  Priča dosta krvava i perverzna,što mi se naravno svidjelo.Mogla bi se čak sagledati u nešto ovakvo:Ogledalce,ogledalce,jesi li ubio moju obitelj? DA!
  15.09.2007
  15:30:00 sati
  Lucy Liu
  uredi
 • bonjovi4ever

  Ukupna ocjena 62%

  7, 3, 8, 8

  Ja sam zbog početnih recenzija mislio da će ovo biti odličan strip. Upravo sam ga pročitao i mogu reći da to nikako nije. Strip zanimljivo počinje,niti nastavak nije loš,ali kraj je totalno sranje. Ma užas, tako dobru priču uništiti tako lošim krajem. Zadnja stranica stripa uopće nema smisla, barem ne u ovoj našoj dimenziji ( možda Toninellijevoj): Ovo je mogao biti jedan od najboljih Dylana,ali ovako ostaje samo propali pokušaj, zato tako niska ocjena za scenarij. Ajde pohvala M&G jer su ovdi bili bolji nego inače.
  13.11.2007
  17:30:00 sati
  bonjovi4ever
  uredi
 • Windwalker

  Ukupna ocjena 65%

  7, 7, 5, 8

  Nije loše, ali puno lošije od 'S druge strane zrcala'.
  13.03.2008
  23:05:00 sati
  Windwalker
  uredi
 • Spock

  Ukupna ocjena 77%

  8, 7, 10, 2

  I onda neki kažu da M&G nisu dobri, a ovdje su spasili situaciju. Zahvaljujući ponajprije njihovom crtežu ova brutalna priča dobija vrlo dobre ocjene. Palac dolje za Stana.
  14.03.2008
  13:31:00 sati
  Spock
  uredi
 • Ukupna ocjena 94%

  9, 9, 10, 10

  23.06.2008
  11:29:00 sati
  Misko iz Darwooda
  uredi
 • flamboyant soul

  Ukupna ocjena 70%

  7, 7, 7, 7

  Dobro je to, povratak korijenima, jeftini horror koji ne zahtijeva mozganje. Sjedneš, opustiš se, i Toninelli te onako ziheraški provoza do kraja, bez previše grbavljenja po rupama u scenariju i sa pokojim dobrim crnim vicem. Uz to, ovo je vjerojatno najbolji Montanari&Grassani crtež koji sam ja vidio u Dylanu Dogu. You gotta love it!
  04.07.2008
  23:17:00 sati
  flamboyant soul
  uredi
 • hrvoje23

  Ukupna ocjena 93%

  9, 9, 10, 9

  Odlican strip! Pravi, stari, extra napet Dylan. Crtez perfektan. Napetost na razini Hitchcocka. Nimalo dosadno. Ali ipak nakon drugog čitanja, sve je malo splasnulo.
  29.09.2008
  11:35:00 sati
  hrvoje23
  uredi
 • ken2

  Ukupna ocjena 82%

  8, 8, 9, 7

  vrlo dobro, sviđa mi se, puno dobrih masakr scena, ali i duhovita epizoda, i merlinka odvaljuje, ali profesor groucho je ipak ono po čemu se pamti ova epizoda
  21.10.2008
  18:06:00 sati
  ken2
  uredi
 • Panon

  Ukupna ocjena 81%

  8, 8, 8, 9

  Stvarno izvrstan Dylan, jedan od onih pravih u početku. Radnja je stvarno zanimljiva i napeta. Stripu poseban šarm daje priglupa plavuša :)
  16.01.2009
  23:50:00 sati
  Panon
  uredi
 • supermike

  Ukupna ocjena 70%

  6, 6, 8, 10

  Priča je srednja žalost, naslovnica kakve volim.
  19.01.2009
  17:10:00 sati
  supermike
  uredi
 • Klukas

  Ukupna ocjena 65%

  8, 6, 6, 5

  Odličan zaplet sa odličnim scenama i uznemirujućim nalazima obdukcija. Sve je bilo zaista obećavajuće, međutim kraj je pomalo razočaravajući.
  Je li stvar u scenariju ili mojim prevelikim očekivanjima, ne znam. U svakom slučaju, epizoda je zabavna, crtež dovoljno dobar. Po svemu tipičan predstavnik talijanskog stripa.
  23.03.2009
  23:38:00 sati
  Klukas
  uredi
 • Inferno

  Ukupna ocjena 80%

  7, 9, 8, 8

  Ustvari vrlo dobra priča. Baš sam se zaželio eksplicitnih scena i ritualnih ubojstava. DD nije čisti horror u klasičnom smislu, već je taj element tu dijelom zbog kozmetičkih i komercijalnih razloga. Međutim, iako one najgenijalnije Dylanove epizode uglavnom nisu slasheri, ja osobno takav tip priče shvaćam kao i više nego prihvatljivu alternativu. Od stripa se traži da bude lagan za čitanje i ova epizoda to jest jer nema previše mudrovanja. Čak sam naišao na par jakih momenata, dovoljno da epizoda izbjegne bilo kakvo uspređivanje s Chiaverottijevim trashom. Kraj je polovično dobar. Uvijek možemo reći da je ogledalo uzeto od stričeka Hamlina, ali kako objasniti obrat na kraju gdje neko sasvim drugo ogledalo proizvodi iste nuspojave? Nebitno. Naglasak je ipak na ambijentu i slasherskim scenema, tako dobro dočaranima od strane Montanarija & Grassanija. Usitinu, zrcalo je često obrađivana tema. Ovdje je riječ o odrazu koji predstavlja mračnu stranu onih ljudi koje okolina ponižava, a ovi nemaju snage uzvratiti. Sve u svemu, vrlo dobro.
  19.04.2009
  21:40:00 sati
  Inferno
  uredi
 • Barker

  Ukupna ocjena 44%

  4, 4, 4, 8

  Ja resio da konacno popunim sve praznine u komentarisanju procitanih Dilana :) Nemam nista pametno da kazem o ovoj prici sem da su ogledala zasluzila bolji tretman kad smo se vec navukli na njih u mitskom #10 ;)
  20.04.2009
  20:56:00 sati
  Barker
  uredi
 • grofica Varga

  Ukupna ocjena 70%

  6, 5, 9, 10

  6.7.2010. 5,4,9,10

  Kako u horror filmovima ne preferiram klanje i krv na sve strane, tako to ne volim ni u stripu. Više volim Dylanove epizode koje su triler sa elementima horrora. Ova epizoda to nije. Sve se zna od samog početka a stranice početka i kraja spojene su klanjem. Svejedno ne mogu da ne pohvalim crtež i naslovnicu.

  21.05.2017 6,5,9,10

  Podigla sam ocjene za priču i scenario. Slažem se i nakon drugog čitanja s onim što sam pisala prije 7 godina ali smatram da sam bila stroga pri ocjenjivanju. Napomenula bih da ogledalo ne izvaziva sušto zlo u ljudima, nego njihovu suprotnost. Sve žrtve su bili blagi ljudi bez neke hrabrosti s kojom bi se izborili za sebe u životu. Jedina žrtva groznog karaktera je bio muž sadist. I on je zamjenjen suprotnim karakterom - ekstremnim mazohistom. Vikao je 'da' 'da' dok ga je žena kasapila. 

  26.07.2010
  18:39:00 sati
  grofica Varga
  uredi
 • Ukupna ocjena 93%

  9, 9, 10, 9

  Ocjene govore za sebe.

  21.12.2010
  14:33:00 sati
  Patrix
  uredi
 • acestroke

  Ukupna ocjena 70%

  7, 7, 7, 7

  Dobar strip, iako nije nista posebno, dosta je zabavan za jedno brzo citanje u cenifi.  Crtez je dobar: M & G su pravi majstori 'pulp horror trash violence', i ovdje im to dosta godi.  Uopste ne znam ko je u stvari napisao ovu epizodu: unutar stripa pise Tonineli, a unutar prve korice spominje se Sclavi, ali nije vazno... Svidjaju mi se scene nasilja, jer ovim crtacima, a pogotovo ovom serijalu, to stvarno super pase.  Naslovnica je dobra: imamo ne samo jednog, nego dva Dylana!  A ona Myrna mi se puno svidja: prava 'dumb blonde', koja nema pojma ni o cemu, glupa kao daska, pravi stereotype, ali zabavan stereotype.  Epizoda koja ce se lako zaboravit, ali se sigurno treba procitat jednom svakih par godina.

  17.08.2011
  16:58:00 sati
  acestroke
  uredi
 • drogsy

  Ukupna ocjena 74%

  8, 7, 7, 8

  Da sam pet godina mlađi najvjerojatnije bih opalio sve desetke ovoj priči koja mi se kao klincu veoma svidjela upravo zbog količine klanja i krvi koliko sadrži. I baš sam ju nedavno opet pročitao i razočarao se koliko scenarij na momente zaštekava i koliko sam kraj ne djeluje baš k'o neki kraj. Ono, razbe zrcalo i to je to, a objašnjenje za sve je smrt. M&G neloši.

  07.01.2012
  20:38:00 sati
  drogsy
  uredi
 • Ukupna ocjena 76%

  7, 8, 8, 7

  Vrlo zabavna priča, s puno crnog humora, kojemu dodatno doprinosi Dylanova plavuša.

  21.05.2012
  19:55:00 sati
  tekumze
  uredi
 • bjelolasica

  Ukupna ocjena 77%

  8, 8, 7, 8

  Onaj twist na kraju mi je bio sasvim nepotreban.

  01.08.2012
  22:23:00 sati
  bjelolasica
  uredi
 • Stripmen

  Ukupna ocjena 74%

  8, 7, 7, 8

  Solidna epizoda.

  28.09.2014
  17:09:00 sati
  Stripmen
  uredi
 • caramba

  Ukupna ocjena 83%

  7, 8, 10, 8

  Jako dobro. Scena čupanja jezika prebrutalna. Crtež perfektan!

  14.12.2014
  11:27:00 sati
  caramba
  uredi
 • Oki

  Ukupna ocjena 80%

  7, 8, 9, 8

  Ovu epizodu sam doživio kao neku zajebanciju...svidio mi se lik Dylanove buduće bivše cure.
  09.06.2015
  13:29:00 sati
  Oki
  uredi
 • Ukupna ocjena 77%

  8, 9, 7, 5

  20.12.2015
  12:00:00 sati
  TenthNazgul
  uredi
 • marko15532

  Ukupna ocjena 78%

  9, 8, 7, 6

  Lepo za pročitati i vraćati mu se. Nekoliko misli od mene.

   

  O kraju: Myrna2 kasni iz rasejanosti. Setivši se tek na kraju, izlazi iz ogledala da završi posao, pokazujući time da je nebitno je li subjekat ''''potpuno go'''' ili ne. Tako nam uklanja banalno objašnjenje.

   

  O spavanju: karakteri su ne samo umorni već i sumorni. Shrvani, uspavljuju se na esencijalnom nivou ii ustupaju mesto svom Mr Hydeu, bezrečnom nasilniku. 

   

  O nasilnom mužu: postojanje reči ''sadomazohizam'' već i samo svedoči tome da je sadista odbljesak pokunjene sobe. Tako žena već živi sa svojim odbljeskom, permanentno uspavana. 

   

  O Dylanu: sedeći pažljivo pred ogledalom, daje nam primer psihološke budnosti i samopažnje (kao i "ti bogomoljci koji se su se verovatno i tuširali odeveni", koji bi ovde mogli biti predstavnici osoba koji pažljivo prate sopstvene misli i dela). Time Dylan uspeva da izbegne da postane žrtva sopstvenih neispitanih nagona, oduzimajući im snagu bdenjem nad sobom. Teoretski, i on ima svoj odbljesak, ali preispitivanjem samog sebe uspeva da ostane svoj (ili njegov) gospodar.

   

  Zašto je odbljesak ''smrt''?  Trenutno samo to razumem po sistemu eliminacije (život je ono svesno i budno). Ali verovatno valja pogledati Sonete Orfeju od Rilkea. Čini mi se da u svakom slučaju "Smrt" ne predstavlja fizičku smrt (kao potpuno odsustvo, ono je i neopisivo i beznačajno) već fizičko i intelektualno ropstvo.

   

  O publici: http://monkeastman.tumblr.com/post/108946696762/portrait-of-an-imbecile-by-phillippe.

   

  19.01.2016
  02:27:00 sati
  marko15532
  uredi
 • Dwayne_Looney

  Ukupna ocjena 46%

  4, 2, 7, 7

  Vrlo konfuzno i bez objašnjenja, npr. za činjenicu da su se organi ubojica, na kraju samih ubijenih, "preselili" na suprotnu stranu. Evo ako je Toninelli htio neki psihološki aspekt pa da se pred ogledalom lome oni kojima ne ide u životu i da njihovo "druženje" s istim kad su goli budi i raspiruje zlo u njima ALI, brate, ne možeš zaboraviti što si na početku pisao. A kao što netko reče, ova zadnja stranica baš nije trebala jer ako bi nešto prije i mogli objasniti sada to sve postaje nemoguće.

  08.12.2016
  22:05:00 sati
  Dwayne_Looney
  uredi
 • karlitos

  Ukupna ocjena 64%

  6, 6, 7, 7

  Zabavan slasher i ništa više.

  07.06.2017
  22:17:00 sati
  karlitos
  uredi
 • King Warrior

  Ukupna ocjena 65%

  7, 4, 8, 8

  Opet prica o ogledalu...Pocetak je izuzetno dobar i napet, drugi dio je dosta konfuzan i zbrzan. M&M iznenadjujuce dobri u ovoj prici. 

  25.06.2017
  16:27:00 sati
  King Warrior
  uredi
 • Jocko

  Ukupna ocjena 76%

  7, 8, 8, 7

  Ocene i utisak su nakon prvog čitanja (po sećanju)


  Sasvim solidna epizoda, koju najviše pamtim po onoj sceni kada Dilan i Gručo kampuju u kući pa im se priviđaju nekakvi riboliki stvorovi :)
  Završnica reklo bi se jednostavna i bez puno objašnjenja, ali meni sasvim zadovoljavajuća, ne odgovara na pitanja već naprotiv postavlja nova, a nije tipičan mindless twist. Ima i krvi do kolena a i dosta zabavnih momenata. Inače ovu priču uopšte ne treba posmatrati kao nekakav nastavak ili suparnika epizodi ''S druge strane zrcala'', inače će čovek da se razočara bez razloga. Ova epizoda pristupa problematici ogledala s druge polazne tačke, i nije takmac legendarnoj desetki.
  MG su se baš potrudili. I naslovna dobra.  

   

  11.12.2018
  11:46:00 sati
  Jocko
  uredi
 • Space Marine

  Ukupna ocjena 60%

  3, 7, 7, 9

  Vrlo citljiva i zanimljiva epizoda. Vec vidjena prica i motivi, ali barem dijalozi nisu zamorni te je crtez dobar i vrlo prikladan za ovu epizodu. Twist na kraju ocekivan i bespotreban.

  13.05.2019
  19:42:00 sati
  Space Marine
  uredi
 • Hercule Poirot

  Ukupna ocjena 61%

  6, 5, 7, 7

  Dobro, no ne i perfektno.

  13.09.2019
  12:20:00 sati
  Hercule Poirot
  uredi
 • Beren

  Ukupna ocjena 53%

  5, 4, 7, 5

  Nakon Priče ni o kome, ovo dođe kao prijeko potrebni restart sistema.

  Sve ili skoro sve je ovdje pravolinijsko, mada, bez rukavica pravolinijsko. Ono što mi je zasmetalo je što Dilan ubije dvije osobe i nikom ništa. Niti se on tu potrese, niti policija. Takođe, pretjeralo se u glupostima koje Mirna ispaljuje. Nijedna učiteljica nije toliko glupa. Što se tiče priče, Tonineli je sam sebe pokopao nepotrebnim detaljom o preraspodjeli organa u tijelu ubica, bez čega bismo imali smislenu poruku, a ovako smo dobili samo malo zabave.

  06.05.2020
  11:12:00 sati
  Beren
  uredi
 • delboj

  Ukupna ocjena 87%

  8, 10, 8, 9

  Sklavi je ovdje dao oduška i sebi i svima koji su nezadovoljni nepravdom i ko zna čime sve ne. Malo je karikirao školstvo, malo ublažio nemilosrdnost banaka, ali sve u svemu to je tu negdje.

  28.07.2020
  16:12:00 sati
  delboj
  uredi
 • Ukupna ocjena 68%

  7, 5, 8, 8

  19.10.2020
  19:04:00 sati
  coszinus
  uredi
 • allessi

  Ukupna ocjena 86%

  8, 8, 10, 8

  Po meni, dva su malo poveća propusta u ovoj priči.. Prvi je taj što nije objašnjeno od kud ogledalo, tko ga je donio, kako je nastalo, od kud u onoj kući.. A drugi je činjenica da osobe moraju biti gole ispred ogledala kako bi njihove suprotnosti izašle van (ko da nisu mogle biti i obučene?!?).. Sve ostalo je sasvim solidno i korektno odrađeno.. Svakako će epizoda ostati upamćena po količini nasilja i eksplicitnim scenama.. 

  M&G su odlični, skoro pa da nemaju greške.. Recimo da je ovaj njihov uradak točno za sve one koji ih non stop kritiziraju.. Naslovnica je ok, ništa posebno, govori o samoj radnji..

  03.12.2020
  12:09:00 sati
  allessi
  uredi
 • Rev

  Ukupna ocjena 72%

  9, 6, 7, 6

  Odlična ideja, nedorađen scenarij. Slasher epizoda s ubačenim zrcalnim klonovima da se dobije na mistici. Praktički cijelu epizodu se, osim koljaže, vrlo malo toga događa te se čak ni u zadnjim stranicama ne dobiva neki konkretan završetak.

   

  Crtež solidan ali neki likovi (Merlinka pogotovo) mijenjaju izgled i lica od kadra do kadra.

  Naslovnica zanimljiva, ali Dylan u zrcalu ne izgleda kao uspavani "original".

   

  Generalno, sasvim ok epizoda. Humor, krv i golotinja, što nam više treba.

  Scena bičevanja je doista brutalna.

  25.12.2020
  09:29:00 sati
  Rev
  uredi
 • Ukupna ocjena 44%

  2, 2, 8, 8

  19.03.2021
  00:00:00 sati
  Alex Kross
  uredi
 • Ivan Liverpool

  Ukupna ocjena 85%

  8, 8, 10, 7

  Brutalna epizoda, mrtvi na sve strane. No, zadovoljan sam generalno gledajuci s njom. Kao sto su neki primijetili, ni meni bas nije jasno zasto treba biti gol pred zrcalom da bi se pojavio tvoj dvojnik. Mala zamjerka na to kako je Dylan prebrzo shvatio da je zrcalo kljuc svega. I steta sto nije malo vise prikazano to sto se desava s ljudima kad ih naopaka osobnost uzme. Na primjeru Groucha vidjeli smo da je "naopaki Groucho" (da ga tako nazovem) nosio pravoga prema zrcalu, tako da vjerujem da su sve te osobe zavrsile s onu stranu zrcala, no jesu li mrtve ili zarobljene u nekom paralelnom svijetu, prepusteno je nama da odlucimo. U svakom slucaju jako dobar motiv zrcala uzet u epizodi. Crtez odlican, a na naslovnici se tocno vidi da nije to Villa. Nije losa, ali nista spektakularno po mom misljenju.

  12.10.2021
  22:09:00 sati
  Ivan Liverpool
  uredi

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

 • Prerijski vjetar
  Kod: ZG PRIDA 2
  Ocjena: 82%
  Vrijeme: 7.12.2021. 0:46:00
  Autor: igor 12
  Broj komentara: 6
  Broj pogleda: 625
 • Bilo jednom...
  Kod: KP LIB 27
  Ocjena: 81%
  Vrijeme: 5.12.2021. 0:10:00
  Autor: Spock
  Broj komentara: 12
  Broj pogleda: 1107
 • Izdaja mrtvaca
  Kod: KM ZS 426
  Ocjena: 78%
  Vrijeme: 3.12.2021. 0:09:00
  Autor: Hercule Poirot
  Broj komentara: 4
  Broj pogleda: 1152
 • Čovjek iz Baltimorea
  Kod: TX LIB 62
  Ocjena: 82%
  Vrijeme: 1.12.2021. 1:21:00
  Autor: tex2
  Broj komentara: 4
  Broj pogleda: 1096
 • Velika iluzija
  Kod: MM LIB 86
  Ocjena: 76%
  Vrijeme: 29.11.2021. 0:48:00
  Autor: drogsy
  Broj komentara: 7
  Broj pogleda: 1168

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

 • Žrtve i krvnici
  Kod: NN LIB 71c
  Ocjena: 96%
  Vrijeme: 9.11.2021. 0:20:00
  Autor: Jerry Krause
  Broj komentara: 1
  Broj pogleda: 2425
 • Crne suze
  Kod: ZG LU 321
  Ocjena: 34%
  Vrijeme: 3.11.2021. 0:10:00
  Autor: igor 12
  Broj komentara: 11
  Broj pogleda: 2323
 • Povratak u kuću strave
  Kod: ZG LUSP 41
  Ocjena: 36%
  Vrijeme: 12.10.2021. 1:13:00
  Autor: igor 12
  Broj komentara: 12
  Broj pogleda: 2284
 • Oči sudbine
  Kod: ZG PRIDA 1
  Ocjena: 80%
  Vrijeme: 2.10.2021. 8:38:00
  Autor: igor 12
  Broj komentara: 10
  Broj pogleda: 2039
 • Vigilanti
  Kod: ZG LU 316/317
  Ocjena: 41%
  Vrijeme: 28.10.2021. 0:17:00
  Autor: igor 12
  Broj komentara: 8
  Broj pogleda: 2039

Aukcije

Forum