Goblin

Dylan Dog

DD ZS 45 | 96 str.

Doktor Roger Sinclaire ubijen je pred očima svoje kćerke, Sharon, koja tvrdi da joj je oca ubio Goblin, visok oko pola metra. Pošto joj niko drugi ne veruje, Sharon se obraća Dilanu Dogu. Goblin nastavlja da ubija i to uglavnom profesore sa univerziteta na kom je predavao i prof. Sinclaire.

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 66%

Priča 6

Scenarij 6

Crtež 8

Naslovnica 6

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 65%

P*6

S*6

C*7

N*6

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Goblin
    DD LEX 45
  • Nitko - Odrazi smrti - Goblin
    DD LIB 15
  • Priča ni o kome - Odrazi smrti - Goblin
    DD VCKI 15
  • Goblin
    DD ZS 45

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • Goblin
    DD SR 45

ZANIMLJIVOSTI

  • Strip je očito inspiriran romanom "Ubistvo u ulici Morgue" E.A.Poe-a
  • Ponovo se pojavljuje pas koji je Dylana spasio u epizodi #26 "Poslije ponoći"
  • Dilan ovde po ko zna koji put izražava svoje gnušanje prema eksperimentima koji se izvode na životinjama.
  • Ova priča u Italiji je objavljena u vrijeme eksplozije popularnosti Dylan Doga, tako je na originalnoj talijanskoj naslovnici (kao i na broju #43) dodana traka preko desnog kuta gdje piše tiraž ove epizode od 200.000 komada! Kasnije će ta brojka biti višestruko premašena jer su se priče iz redovne serije (bez reprinta) na svom vrhuncu prodavale u pola milijuna primjeraka. (op.ur.)

Iako priča u ovoj epizodi uopšte nije loša, i spada u solidne trilere sa primesom SF-a, primetna je, po meni, veoma neopravdana generalizacija svrstavanjem ljudi u dva glavna tabora: naučnici i sanjari. S jedne strane naučnici su prikazani kao ljudi bez mašte, tvrdokorni, surovi, neosetljivi na maštu i svet bajki, gotovo kao nacisti u malom. To se naročito odražava u ubistvu naučnice Wendy Morgan, kojoj pre smrti Goblin objašnjava kako upravo naučnici ubijaju svet mašte i sve likove iz bajki, kako ona samim tim što je naučnica pati od nedostatka mašte. Kao neko ko je u životu imao prilike da se kreće u naučnim krugovima, između ostalog kao neko ko ima oca naučnika, nikako ne mogu da se složim sa tim tvrdnjama, niti je uopšte tačno da su naučnici ti koji ubijaju svet bajki. No, malo prostora za odbranu je ipak dato Rogeru Sinclairu, kada se ispostavlja da je njegov tajni rad bio u stvari pokušaj stvaranja živog homunkulusa (elfa), što znači da ipak nije patio od toliko nedostatka mašte i da je ipak sanjario o bajkama i njihovom oživljavanju. Takođe, on izražava veoma veliku ljubav prema pokojnoj supruzi, Sharoninoj majci kojoj posvećuje ovaj neobični ekperiment. S druge strane, profesor Sinclair se bavio eksperimentima u kojima se vršila vivisekcija životinja, što je njegovu kćerku Sharon toliko užasnulo da je naposletku sažaljevala, pa i opravdavala ubicu svog rođenog oca što nalazim veoma neukusnim, bez obzira na to da li se Dilan slaže sa upotrebom životinja u eksperimentima ili ne. Sharon je predstavljena kao usamljena, osetljiva, inteligentna devojka, očigledno veoma nesigurna u sebe i povučena. Ona se, za razliku od svog oca, ne slaže sa eksperimentima koji se vrše na životinjama, i mada je možda trebalo da čitaoci primete razliku između nežne, osetljive kćerke-sanjara i tvrdokornog oca naučnika, zapravo je očigledna upravo sličnost između njih dvoje. Šaron se Dilanu žali na usamljenost i kaže da je toliko dugo sama da već ne zna da li i ume da voli, a Roger se, pre nego što je ubijen, takođe oseća usamljenim i razmišlja da li da ode u diskoteku ili kući gde ga čeka kćerka.

Osim usamljenog oca i kćerke, i ostali likovi nisu posebno srećniji. Druga homunkulusova žrtva, Elisabeth White, živi sama u svom stanu i pre smrti razmišlja o tuzi i prolaznosti života. Njena smrt prikazana je izveštačeno i nategnuto. Naime, Roger Sinclair ubijen je iznenada, tako da nije imao vremena za odbranu, ali Whiteova je videla minijaturnog ubicu, bar pet puta manjeg i slabijeg od nje sa minijaturnim nožićem, gotovo uspela da pobegne od njega, a ipak je ubijena. Interesatno kako se Whiteova, slično kao još neki Dilanovi likovi, u panici izgubila u sopstvenom stanu. Još jedan usamljeni lik je treća žrtva homunkulusa, Wendy Morgan, koja je takođe naučnica, usamljena, udata ali sa mužem koji je više ne voli i koji je otišao kod druge žene. Ona je isto kao i prethodne žrtve veoma usamljena sa gubitkom vere u život. Ovde se već pomalo oseća šablon koji se razbuktava kod predstavljanja sledeće žrtve, profesora Perkinsa, koji je predstavljen kao (još jedan) usamljeni naučnik, bez ikog svog, bez prijatelja, porodice, bez ikog kome se dopada, ali koji se teši činjenicom da u svojim rukama drži živote drugih ljudi i posmatra ih kao veliki Bog (!!!!????). Zanimljivo da je za njegovu smrt delimično (iako nesvesno) odgovorna upravo studentkinja koju je oborio nekoliko puta na ispitu. Ovde je Perkins izveo celu, pomalo preteranu, predstavu sam sa sobom, kao odu uopućenu čitaocu , o svojoj usamljenosti i otuđenosti, u kojoj je ismevan da bi na kraju ipak postao cenjeni doktor (ogledalo ružnog pačeta koje nije izraslo u labuda?). Jedan nesretno prikazan i prilično nepotreban i nejasan lik je doktorica Barstin, koju Goblin ubija gotovo usput, bez po muke, i koju valjda u nedostatku mašte a i stranica, autor ostavlja samu, noću u parku (što u Londonu zaista retko ko normalan radi) da bi je Goblin valjda lakše našao i ubio na što manje strana. O Barstin gotovo ništa nije rečeno ni napisano, ali ostaje utisak usamljenosti, jer je žena u parku sama iako je cela stvar sa njenim ubistvom užasno neuverljiva. Poslednji od grupe naučnika je profesor Clive Hornel, jedini od njih koji ne izaziva sažaljenje, jedini koji očigledno ima porodicu i nije usamljen. Hornel Dilana najpre oduševi svojom otvorenošću i maštom, da bi potom «narušio svoj ugled» kod Dilana pričom o vivisekciji, nakon čega Dilan i Sharon njegovu smrt od strane Goblina nalaze gotovo opravdanom, što nalazim da je izuzetno neukusno i okrutno. Ako je Goblin ubio Sharonina oca, a ona je veoma «nežna» i «osećajna» osoba, kako onda ona može da žali za životinjama ubijenim u eksperimentima, do te mere da opravdava ubistvo rođenog oca i svih njegovih kolega, od kojih Hornel ima malog sina. Nekako mi tu dva i dva nikako ne daju četiri. Ako cenite život, onda cenite i život ljudi a ne samo životinja. Životinja koja ubija a ne radi hrane, ubica je koliko i čovek ubica. Čini mi se da je autor ove epizode zaboravio na to. Primećuje se u tom pogledu izvesna sličnost sa epizodom Zlo u kome se takođe autor (neuspešno) bavi pravima životinja. Iskreno, baš kao što ističe Hornel, bojim se da bez tih eskperimenata, ljudi bi i dalje umirali od dijabetesa, tuberkuloze, pa i običnih upala. Bojim se da se tu ne slažem s Dilanom koji ističe da bi radije umro nego da bude lečen «preko smrti nevinih životinja» što može da kaže samo neko ko nije iskusio šta znači biti bolestan ili imati nekog voljenog ko je bolestan.

Dall’ Agnolov crtež je solidan, prilično živahan, sa Sharon koja neobično liči na sve prethodne Dall’ Agnolove ženske likove sa kojima je Dilan takođe spavao, punih usana i guste živahne kose. Po meni, Dilan je odlično nacrtan, mada je kao lik prilično iritantan. U ovoj epizodi, osim par viceva, Gručo je sasvim sporedan lik. Takođe, Goblin spada u epizode koje su manje splater. Iako ubistava ima dosta, ona su brza i efikasna i na njih nije stavljen neki preteran akcenat.

Naposletku, imamo još jednu epizodu koja je pokušaj da se oslika surovost sveta u kome živimo i opšta usamljenost ljudi na zemlji, prilično neuspeo i pomalo patetičan. Iako priča ima solidnu ideju i zanimljivu tematiku, ipak je generalizacija dovedena do malo prevelikih srazmera, prikaz naučnika je prilično jednostran i grub, a prikaz ljudske usamljenosti patetičan. Ne mogu da kažem da mi se epizoda u globalu uopšte ne dopada, čak mislim da je solidno odrađena, ali mislim da je sa takvom osnovom priče moglo i bolje. Od mene, za priču 6, iako u suštini nije loša, zbog gomile kontradikcija i generalizacija, likovi su i pored brojnih pokušaja, ipak nedovoljno verodostojni i jednostrani, a radnja je ponekad malo nategnuta, scenario 6 (mada su dijalozi dobri, ima dosta kontradikcija u izjavama likova), crtež je za 8, a naslovnica je za 6 jer je veoma nemaštovita, da ne kažem, dosadna. Goblin koji se sa nožem šunja iza Dilana koji ništa ne sluti. Iako mi se dopada Stanov crtež...ma daj!!!

Naprijed

DD ZS 44 Odbljesci smrti

DD LEX 46 Pakao

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • Ukupna ocjena 40%

    3, 3, 6, 4

    DD polako množi svoju vojsku fanova na sajtu, pa tako evo novog recenzenta, koji će, nadam se, nastaviti sa obradom gradiva. Međutim, ovdje se ne bih složio sa autorom, jer priča ove epizode jeste loša. Liči mi na pokušaje svega i svačega, ali traljavo i jadno izvedene. Pokušaji trilera, pa početnički pokušaji karakterizacije sukoba dvaju svijetova, svijeta mašte i svijeta racionalizacije i onaj najjadniji pokušaj, s ciljem progovaranja o žalosnoj sudbini životinja. Kakva isprazna patetika, ovo je i Sclavi pokušao u Zlu, no trebalo bi ih obojicu lupiti mokrom krpom po glavi, jer srozavaju DD u tim situacijama da mi djeluje stvarno isprazno i bijedno. Što se tiče trilera, Chiaverotti očito voli ovakve priče otkrivanja tajanstvenog ubojice (Bogomoljkini zločini, Zapisano krvlju, Sto godina kasnije…), no tu se nije držao oprobanog recepta, naglasak na žestoka ubojstva i koncentracija priče na razotkrivanje, već se zagubio u širini sa onim raznim pokušajima da bude Sclavi sa svojom filozofijom. Tako je lagano citirao Petra Pana i ubijanje svijeta mašte pragmatizmom odraslih (kad goblin priča Wendy žalosnu priču o bajkama), ali ne čini mi se baš uspjelo. Naravno, zato se Wendy i zove Wendy (ona Wendy koja je letjela s Petrom Panom u Nedođiju, ali koja je ipak odrasla). A ovo sa životinjama ne da mi je totalno bezveze, već me i lagano iritira, pa nećemo se sad raspuknuti svi od žalosti što ponešto živine biva umoreno, takav je život, hranidbeni lanci i te finte, budući da sam se popeo na vrh tog lanca, jedem sva ta stvorenja: piliće, svinje, patke, zečeve, ribe, purane, sve (bolje da Sclavi ne pročita ove komentare, jer bi možda trebao novu seriju elektrošokova). A i svakako bih si pomogao u slučaju potrebe preko bilo kojeg broja miševa ili majmuna, za razliku od Dylana. Crtež i naslovnica mi se ne sviđaju, prilično slabo. Evo, nakon rasprave na forumu o Chiaverottiju, otkrio sam još jedno njegovo slabo djelo, uz Ubice dolaze iz mraka i (možda) Pobunu automobila. I za kraj, ja bih ipak rekao da priča nije inspirirana Poovim Ubojstvom u ulici Morgue, već filmom Gremlini, koji se i spominje u stripu, dok je sama ideja majmuna osvetnika preuzeta iz Argentove Phenomene (tamo imamo majmuna koji iz osvete siječe britvom negativca), općenito mi se čini da Chiaverotti dosta kopira Argenta i talijanski horor u tim pričama sa otkrivanjem tajanstvenih ubojica.
    19.06.2004
    21:23:00 sati
    stinky
    uredi
  • Heyoka

    Ukupna ocjena 65%

    5, 7, 7, 8

    Prije izvjesnog vremena sam po prvi put pročitao Goblina i odmah sam uočio ovo što je i Bilji (opravdano) zasmetalo, a to je Chiaverottijeva patetičnost oko životinja. Na stranu što Chiaverotti kopira Sclavijevu "Alfu i omegu", epizoda je vrlo solidna imajući u vidu CC-ov opus, ima čak i nečeg ličnog (detalj sa medicinskim fakultetom - CC je neuspješni student medicine). Slažem se sa (odličnim) recenzentskim prvijencem autorice, samo nikako ne mogu dati Dall'Agnolu veću ocjenu od Stanove.
    21.06.2004
    10:57:00 sati
    Heyoka
    uredi
  • kiky

    Ukupna ocjena 86%

    7, 9, 10, 8

    REVIDIRANO 6. PROSINCA 2006; Davno je napisana recenzija ove epizode i sječam se da sam je tada u svome komentaru samo tako otfrknuo kao lošu... no, kako sam ja u fazi prevrednovanja ljudi, stvari i raznih pojava, moje impresije su pozitivnije. Čjavi, shlasher... dva pojma koja idu dobro zajedno. Ali i scenaristički priča je na visini; dijalozi odlični, Dylan koji je (samo)ironičan, Bloch koji je ciničan i Gručo koji je jednostavno odličan! Solidan, razrađen rasplet, interesantan moralni dvoboj (za i protiv pokusa na životinjama), crtež fenomenalan... zabavan i vrlo dobro urađen strip!
    21.06.2004
    20:38:00 sati
    kiky
    uredi
  • Barker

    Ukupna ocjena 37%

    2, 3, 6, 4

    Ha, pa i ja sam naucnik (dobro, uslovno receno, a i radim u pivari :)) ali ta generalizacija mi je tako pase. Znaci ne zanima me nista izvan laba, a scenarista se ovde i nije pretrgo da mi objasni kako su to ostali ljudi (sekretarice, ekonomisti, manekeni, ...) sve poneseni svetom maste, bajki i basni i samim tim zive boljim zivotima.
    Ovo je jos uvek podnosljiva Dall'Agnolova faza tek pre totalnog preokreta na gore.
    22.06.2004
    03:21:00 sati
    Barker
    uredi
  • doktor78

    Ukupna ocjena 90%

    9, 9, 9, 9

    Ovaj strip sam prvi i zadnji put čitao prije ravno 14 godina, i ostao mi je u jako lijepom sjećanju. Možda bi se taj dojam pomutio kada bih ga sada pročitao (čitajući vaše,uglavnom negativne, komentare),ali na osnovu sjećanja,čista devetka od mene!
    28.06.2004
    20:23:00 sati
    doktor78
    uredi
  • Aco

    Ukupna ocjena 68%

    6, 7, 8, 5

    Ne bi ni bilo tako loše da na kraju nema glupe preserancije o jadnim životinjama,jadno mi je to objašnjenje.Dajem plus za psa koji se pojavio i u kultnoj epizodi Posle ponoći a dobro je prikazan i život vrhunskih doktora/naučnika.Iako majstori svog posla,istina je da su to vrlo usamljeni i pomalo tužni ljudi(više puta sam imao priliku uvjeriti se u to).Ide mi na živce sva ta kampanja protiv eksperimenata na sirotim životinjama i sl.To su gluposti i tako govore samo oni koji vrlo malo znaju(pa tako i Dylan koji onako hrabro izjavi da su biokemički proseci u životinjama potpuno drukčiji nego kod čovjeka što je naravno čista glupost i neistina).U medicini(a posebno u farmakologiji) je nužno izvoditi pokuse na životinjama ali treba ih svesti na minimalnu mjeru a ne da kao na fakultetu izmasakriramo nekoliko zečeva samo da bi dokazali neku formulu u vezi cirkulacije.Crtač DallAgnol mi nije baš previše poznat ali u ovoj epizodi je vrlo dobar,dobre su mu pozadine a posebno mi se sviđa scena u kojoj Dylan i Sharon šetaju u parku.Sam Dylan mu je nešto lošiji(pogotovo me nervira frizura),ali može proći.Naslovnica je loša.Dylanova faca koja zauzima pola stranice i pored njega tajanstveni ubojica.Ovakvih naslovnica smo se već nagledali..
    02.07.2004
    18:43:00 sati
    Aco
    uredi
  • SnotMan

    Ukupna ocjena 88%

    9, 9, 9, 7

    Dal'Agnol-ov najbolji rad
    24.08.2004
    17:57:00 sati
    SnotMan
    uredi
  • Ukupna ocjena 68%

    6, 6, 9, 5

    Dall'Agnol je bio odličandok je kopirao Stanu. Kad je pronašao svoj stil, svi smo zažalili. Što se tiče naslovnice, citirat' ću Brdara:''Dylan izgleda kao da mu je umrla učiteljica i sad mu se priviđaju čudovišta.''
    20.11.2004
    11:47:00 sati
    Verfalk2003
    uredi
  • SejoSexon

    Ukupna ocjena 60%

    5, 5, 7, 9

    Prvo bih cestitao Bilji na njenoj recenziji koja mi se jako dopala. A sto se tice price, radi se o epizodi koju jednom procitas i koju odmah poslije zaboravis.
    22.03.2005
    12:57:00 sati
    SejoSexon
    uredi
  • Ukupna ocjena 44%

    3, 4, 6, 5

    Žalosno kako Dylan može zabajaviti
    30.10.2005
    09:41:00 sati
    zerovnik
    uredi
  • Vorador

    Ukupna ocjena 74%

    6, 6, 10, 8

    Zabavna trash epizodica s puno nasilja. Crtež mi se sviđa.
    05.12.2006
    21:13:00 sati
    Vorador
    uredi
  • VALTER

    Ukupna ocjena 28%

    1, 1, 6, 4

    "...i zato su mi smiješni Donovan, Dylan, Antoine i drugi, angažirani pjevaci..."; pjevao je Arsen Dedic. Meni je pak smiješan angažirani Claudio Chiaverotti, borac za prava životinja. Majmun prerušen u vilenjaka, osvecuje se lijecnicima odgovornima za smrt životnog mu partnera. Cak i vivisekciju izvrši na jednome od njih.
    Ovome se uistinu nema što dodati.
    11.12.2006
    14:08:00 sati
    VALTER
    uredi
  • DeeCay

    Ukupna ocjena 50%

    5, 4, 6, 5

    Prosječni Chiavijev uradak s interesantnom idejom, a pri tom mislim na ubojicu, a ne na neuspjelu moralnu pouku poput nabrzaka osuđivanje vivisekcije (rezanje naživo?) životinja kao zlog i nemoralnog čina. Dvoumim se jel htio prikazati kako priroda vraća milo za drago ako joj se naudi ili bića iz mašte vraćaju usluge ako ih se zaboravi i počne kalkulirati hladnim brojkama. Nego, goblini, elfovi, vilenjaci, patuljci i sva ta sila vilinskog svijeta različiti su od folklora do folklora pa kad ih u stripu nazivaju istodobno goblinima (groteskni vilenjaci), vilenjacima, nije greška nego malo nespretno. Nakon Lord of The Rings, svi smo naučili da su dwarfovi mali, a elfovi veliki. Dakako, Poovo "ubojstvo u Rue Morgue" ima tu svoje prste zasigurno. Imena žrtava je mogao nazvati prema likovima iz priča. Doktorica White kao Snow White, možda Roger kao Roger Rabbit. Znanstvenica koju fantazira da znanost sve više potiskuje maštu baš ironično ima imena likova iz priča - Wendy kao Wendy iz Petra Pana i Morgan kao Morgana iz jedne od priča.
    21.12.2006
    20:36:00 sati
    DeeCay
    uredi
  • npetros2@htnet-dsl

    Ukupna ocjena 65%

    6, 7, 6, 8

    Baš su zabavne ove epizode, ovdje imamo majmuna koji se osvećuje znanstvenicima nakon što su ovi htjeli vršiti pokuse na njima?
    24.12.2006
    11:38:00 sati
    npetros2@htnet-dsl
    uredi
  • Spock

    Ukupna ocjena 73%

    7, 8, 8, 4

    Priča mi je stvarno dobra. Volim ovakve Dylan Dogove koji su više trileri nego besmisleni horori sa krvi na sve strane. Crtež mi se ne sviđa. Naslovnica loša zbog loše nacrtanog Dylana. DODATAK: 15.03.2008. Ono što ljudi čine jednim beštijama je prvi horor, pa se ne bih složio s nekima da ovo nije horor priča. Baš sam uživao kad je majmun obavljao vivisekciju nad onim gadom od znanstvenika. Ne znam zašto mi se nakon prvog čitanja nije svidio crtež. Sada mi je vrlo dobar, pa mijenjam ocjenu s 5 na 8. Ostale ocjene ostaju iste.  
    26.12.2006
    19:55:00 sati
    Spock
    uredi
  • prozirna senka

    Ukupna ocjena 45%

    3, 4, 6, 6

    Ipak je to Kjaveroti... Taman kad sam se spremao da mu dam vecu ocenu (konacno!) za svoj rad na Goblinu, a o tome sam premisljao oko 40te strane, on je krenuo u banalizaciju i patetiku, i time, naravno, upropastio jednu potencijalno zanimljivu pricu. Da se drzao homonukulusa do kraja, bilo bi mnogo bolje. Ovako, besmisleno objasnjenje o pobesnelom majmunu koji kolje sve odreda (kako je jedno majmunce od pola metra i dvadesetak kila sposobno da zakolje ljude koji su skoro metar i po i stotinjak kila tezi, nije jasno), i kretensko lamentiranje nad zlehudom zivotinjskom sudbom gelde vivisekcije i ostalih naucnih eksperimenata su obesmislili Goblina. Dall'agnol je ovde sjajan, a inace mi se gadi.
    17.01.2007
    01:46:00 sati
    prozirna senka
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 76%

    8, 6, 9, 7

    Majmun se nabildao u dvorani pa ubija svih živih iako ima pola metra, a još se i kreće kao Spiderman. :p Nevjerojatno je do kakvih sve objašnjenja može doći taj Chiaverotti. Nisam bio razočaran jer sam znao otprije da je majmun ubojica (pročita san na forumu, koji je kao i obično pun dragocjenih spoilera :ppppp). Crtež devetka, ali ne mogu vjerovati kako se Dall'agnol kasnije pokvario. Usporedite ovu epizodu ili epizodu Mrak sa epizodom Sotonin pogled. Skoro pa potpuno drukčiji crtež. U Sotoninom pogledu je to bio čisti užas, sve je bilo bijelo. Bonelli mu vjerojatno nije dao love za tintu. :p Naslovnica uobičajeno dosadna.
    20.01.2007
    01:32:00 sati
    mpavin
    uredi
  • esse

    Ukupna ocjena 65%

    6, 7, 7, 5

    03.02.2007
    15:15:00 sati
    esse
    uredi
  • I like girlz

    Ukupna ocjena 43%

    2, 3, 8, 4

    majmun s intelektom čovjeka koji hoda uokolo i ubija???? mislim nemam stvarno riječi na ovakvu glupost. ovo mi je u top 3 najveća kjavijeva debilizma.
    29.05.2007
    19:33:00 sati
    I like girlz
    uredi
  • Digging Bill

    Ukupna ocjena 62%

    7, 5, 7, 5

    Par solidnih ideja al izvedba niš posebno..crtež  solidan, naslovnica bezvezna, mada dobro nacrtana, aln totalno nemaštovita
    12.08.2007
    13:36:00 sati
    Digging Bill
    uredi
  • Ukupna ocjena 71%

    6, 6, 9, 8

    Zanimljiva epizodica, ali u smislu nekakvog suvislijeg angažmana promašena baš zbog neuvjerljivog crno-bijelog postavljanja stvari. Dylanova izjava kako bi radije umro nego da zbog njega strada koja životinja je smješna. Peter Singer i bietičari njegove orjentacije bi bili oduševljeni. Crtež je odličan, mala je slatka i putena, ali na prvim tablama je djevojčica, a onda cura i pol! Naslovnica nije dinamična,ali je prilično dojmljiva,ostaje u glavi,lako se pamti.
    13.08.2007
    13:43:00 sati
    fantom
    uredi
  • Ukupna ocjena 75%

    7, 7, 9, 6

    Jedna zabavna i solidna epizoda, nije odlična, ali nije ni loša. Sasvim sam zadovoljan ovom epizodom. Ctež je odličan, naslovnica slaba( Zašto je Villa morao otići?!)...
    31.08.2007
    02:11:00 sati
    Akul
    uredi
  • flamboyant soul

    Ukupna ocjena 51%

    5, 3, 7, 6

    Šupljikava epizodica koja funkcionira prvih 50-ak stranica a onda nastaje totalni kolaps. Znamo mi gospodine Chiaverotti da se rade svakakvi pokusi sa životinjama, i nije nam drago. Ali ako čitam horror strip sa ubijanjem onda to i želim, a ne neke pouke. Tobože čitam stripove da me nešto nauče, ma možeš si mislit. Tapija živa. Nek Chiaverotti i Sclavi odu na televiziju na neki talk-show pa nek prezentiraju problem, a ne da mene (koji stripove kupujem radi zabave) zamaraju s time. Crtež podnošljiv, naslovnica slaba.
    03.09.2007
    15:59:00 sati
    flamboyant soul
    uredi
  • darkwoodaxe

    Ukupna ocjena 47%

    6, 6, 2, 5

    solidna priča, jedan od meni omrženih crtača
    12.02.2008
    15:31:00 sati
    darkwoodaxe
    uredi
  • Windwalker

    Ukupna ocjena 68%

    7, 7, 6, 8

    Prosječna epizoda, sa jasnom porukom protiv nasilja nad životinjama. Bolji mi je LL Mačje oči koji je slične tematike.
    13.03.2008
    22:45:00 sati
    Windwalker
    uredi
  • Ukupna ocjena 55%

    7, 7, 1, 10

    LOSE
    04.09.2008
    18:44:00 sati
    ninny
    uredi
  • ken2

    Ukupna ocjena 72%

    9, 6, 7, 6

    dobra ideja, ali lošije izvedbevidim da mnogima ne pašu dilandogovska moraliziranja po pitanju životinja, ali meni je to jedan od razloga zašto ga volim, ili bolje rečeno, zašto trpim većinu epizoda, dok ne dočekam neku odličnurecimo, meni se srce cijepa kad god vidim pregaženu životinju na cesti, pogotovo što ZNAM da većina ljudi za manje životinje i ne pokušava zakočit, jer im ne može napravit štetu na autua kakvi me osjećaji spopadnu kad pomislim na pokuse, ne trebam ni govoriti... tako da mi je ideja osvete, oko za oko, zub za zub, jako bliskaipak, moralo je puno bolje
    15.09.2008
    19:25:00 sati
    ken2
    uredi
  • Death

    Ukupna ocjena 68%

    7, 6, 8, 5

    Majmun koji se preušio u goblina i ubija s britvom ubija znanstvenike koji su ubli ženku. 'ajde, neka.
    26.09.2008
    20:56:00 sati
    Death
    uredi
  • Panon

    Ukupna ocjena 82%

    8, 8, 9, 7

    Dobra epizoda u stilu trilera, a na kraju iznenađenje pogotovo zato što tijekom cijele epizode čitalac misli da je ubojica stvarno goblin, a ne majmun. Naslovnica slaba.
    20.12.2008
    02:09:00 sati
    Panon
    uredi
  • supermike

    Ukupna ocjena 51%

    5, 5, 5, 6

    Loše, moglo se bolje to uraditi!
    19.01.2009
    02:39:00 sati
    supermike
    uredi
  • Klukas

    Ukupna ocjena 73%

    6, 9, 7, 7

    Ne slažem se sa recenzentom u nekoliko stvari, ali u isto toliko se i slažem. :-)
    No nisam tu da pišem o recenziji ili komentarima čitatelja; spomenut ću samo to da me čudi da generalizacija likova muči toliki broj čitatelja, a to je nešto što se vrlo, vrlo često javlja kod Dilana, makar prikriveno.Malo je pretjerano to sa majmunom ubojicom koji se maskira u vilenjaka i postaje osvetnik. No, ja sam to shvatio kao neku vrstu parodije i zabavio se vrlo lijepo. Tečno i zabavno, s nekim manjkavostima koje mi se i ne čine toliko bitne.
    Mozda je naporno moraliziranje o pravima životinja, no mislim da bi bez toga epizoda bila prilično praznija.
    I za kraj, ponekad mi se cini da je znanost precijenjena.
    23.03.2009
    23:42:00 sati
    Klukas
    uredi
  • acestroke

    Ukupna ocjena 81%

    8, 8, 8, 9

    Ova mi se bas svidja.  Majmum obucen kao neki vilenjak ide okolo i ubija kirurkge, i svi misle da je to neki Goblin is neke bajke.  A u stvari je majmun kojeg su ti isti kirurgi mucili kad su na njemu pravili eksperimente.  Pa sta sad ovdje fali?  Zasto ovako niske ocjene?  Prica je dosta zanimljiva, i dobrim twistom na kraju, i dobrim scenama nasilja i ubistva.  Crtez mi je vrlo dobar, a naslovnica odlicna.  Dobra i zanimljiva epizoda, nije nimalo dosadna, a kraj epizode je vrhunski: Doktor umrije na isti nacin kao njegove zivotinjske zrtve.  Super.

    18.08.2011
    15:59:00 sati
    acestroke
    uredi
  • drogsy

    Ukupna ocjena 73%

    8, 6, 8, 7

    "Goblin" je još jedna od epizoda koja mi se veoma svidjela pri prvome čitanju, a danas, nakon sigurno 3 godine otkad sam je zadnji puta pročitao, gubi svu svoju draž, bilo da je njezina poruka "nemojte ubijati životinje" ili "Imajte mašte". Kako bilo, mislim da je Chiavi jednostavno loše povezao sve te dobre scene ubojstava, a i sam taj kraj s promjenom osobnosti Hornela, pa i samo rješenje nije me nešto jako oduševilo. No dijalozi su odlični i veliki su plus kod ove epizode. Dall'Agnol solidan, tj. dobar, naslovnica je, s tim Stanovim čudnim goblinom, malo funky.

    11.01.2012
    01:06:00 sati
    drogsy
    uredi
  • sasaradisic

    Ukupna ocjena 94%

    9, 9, 10, 10

    Jako upecatljiva epizoda!

    29.04.2012
    22:54:00 sati
    sasaradisic
    uredi
  • Ukupna ocjena 80%

    8, 8, 8, 8

    Meni je ovo sasvim u redu. Priča ima pravu dozu horrora a ni kraj s kritikom upotrebe životinja u znanstvene svrhe ne smeta.

    21.05.2012
    19:49:00 sati
    tekumze
    uredi
  • Gil-galad

    Ukupna ocjena 74%

    7, 6, 9, 8

    Druga saradnja Chiaverottija i Dall'Agnola donosi pomak u odnosu na prethodnu, Mrak. Još jedna solidna postavka priče, mada na trenutke nemušt scenario; ali zato crtež...

     

    Dall'Agnolov rad je ovde još uvek pomalo hladan, sterilan, ali to je sasvim u skladu sa - kako je sjajno istakla recenzentkinja! - Chiaverottijevim "svrstavanjem ljudi u dva glavna tabora: naučnici i sanjari", jer istovremeno ima i kvadrata koji su izuzetno bajkoviti i onirični! Nije ovo njegov vrhunac, ali krupniju zamerku ne mogu, a i ne želim da nađem.

     

    Stano solidan...

    09.12.2012
    18:05:00 sati
    Gil-galad
    uredi
  • Tutta

    Ukupna ocjena 58%

    5, 6, 6, 7

    Prica je doneklen imala smisla,ubojstva su bila zastrasujuca.Interesantni likovi su u prici, al bez neke velike uloge,vecinom. Ko je sljedeci na redu? Ko je to,sto je to i zasto ubija. Na kraju,kad smo sve saznali,ko,sto i zasto,nisma bas bio odusevljen. Crtez je sa dobrim scenama al nazalost i velikim propustima.Naslovnica ok,mada,Goblin (Majmun),ruke i noge vise lice na nesto reptilsko.

    12.10.2013
    11:22:00 sati
    Tutta
    uredi
  • Ukupna ocjena 70%

    7, 7, 7, 7

    11.05.2014
    15:32:00 sati
    coszinus
    uredi
  • Peci

    Ukupna ocjena 20%

    2, 2, 2, 2

    02.08.2014
    12:30:00 sati
    Peci
    uredi
  • Stripmen

    Ukupna ocjena 40%

    5, 4, 3, 4

    Nemogu da smislim ovu epizodu.

    28.09.2014
    17:11:00 sati
    Stripmen
    uredi
  • bjelolasica

    Ukupna ocjena 70%

    7, 7, 7, 7

    Po meni jedna od boljih Claudijevih radova na DD-u.

    22.11.2014
    11:12:00 sati
    bjelolasica
    uredi
  • caramba

    Ukupna ocjena 81%

    8, 8, 8, 9

    Nažalost, negdje sam si spojlao da je riječ o majmunu pa mi nije epizoda toliko misteriozna bila, ali svidjela mi se ideja o životinji koja se osvećuje, i iskreno baš je bio gušt na kraju - svi dobili što su zaslužili!

    14.12.2014
    11:39:00 sati
    caramba
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 58%

    7, 5, 5, 7

    Sasvim dobro i zadovoljavajuće negdje do polovice, a onda sve pada i tone. Crtež mi baš i nije legao.

    09.03.2015
    20:44:00 sati
    hrvoje23
    uredi
  • ede

    Ukupna ocjena 78%

    8, 7, 9, 6

    Tu je Dalanjol bio jako jako dobar..nakon sto sam pročitao Brijeg zečeva,priča me momentalno asocirala na Goblina,a i na Alfu i omegu,radi istrazivanja na zivotinjama-iako sam te  stripove  poodavno pročitao.Sjecam se i razocarenja kad sam shvatio da goblin ne postoji,vec je rijec o obicnoj majmunici..sve u svemu sasvim solidno sve-osim naslovnice,kao da nije Stanova

    28.03.2015
    02:16:00 sati
    ede
    uredi
  • Oki

    Ukupna ocjena 95%

    10, 9, 10, 8

    Ovo je jako dobra epizoda, po meni previše podcjenjena... Crtež fantastičan!
    10.06.2015
    19:46:00 sati
    Oki
    uredi
  • bonjovi4ever

    Ukupna ocjena 77%

    7, 8, 8, 8

    Opet dobar Chiaverotti, kao i mnogi njegovi uratci s početka karijere. Solidno spajanje slashera (krvoprolića) i priče, a bilo bi i bolje da ubojica ipak nije pomalo neuvjerljiv, s obzirom na to o kome se radi.N ajviše mi se sviđa halucinacija doktorice koja je počinila samoubojstvo, kako svijet snova/mašte umire zbog svijeta stvarnosti, u kojem ljudi imaju potrebu sve objasniti i, da tak kažem, prizemljiti.

    I Agnol je u to vrijeme bio vrlo dobar, ima svoj vlastiti stil crtanja, dosta oniričan i meni privlačan, kojeg je s vremenom mijenjao dok mu crtež nije postao jedva podnošljiv.

    Uglavnom dva autora iz nekog uspješnijeg razdoblja i strip vrijedan barem jednog čitanja.

    17.10.2015
    14:06:00 sati
    bonjovi4ever
    uredi
  • Ukupna ocjena 73%

    7, 9, 6, 7

    20.12.2015
    12:01:00 sati
    TenthNazgul
    uredi
  • grofica Varga

    Ukupna ocjena 72%

    5, 7, 9, 9

    Svidilo mi se to da je goblin na kraju jedan majmunčić željan krvave osvete. To je poprilično interesantno i nepredvidivo iznenađenje za čitatelje. Barem u mojem slučaju. Radnja ima zanimljiv tijek, prvo se pitamo od kud goblin u Londonu, nakon toga se otvori pitanje jel se Sinclaire bavio alkemijom i stvorio Paracelsusovog homunculusa, pa na kraju majmun kojeg je muka i tuga učinila inteligentnim u nekom zlom smislu.

    Iako sam zadovoljna s ovom epizodom opet ne mogu ignorirati loše strane. Karakterizacija znanstvenika je jako loša i slažem se sa svime što je na tu temu napisano u recenziji. Nije istina da znanost ubija maštu, čak i suprotno. Znanost i mašta vrlo često idu jedno s drugim pogotovo kad je riječ o novim teorijama i otkrivanjima. Druga je stvar to što u večini slučajeva i sama znanost stoji u službi novca i pitaj Boga čijih interesa. I može postati brutalna i prema ljudima i životinjama i okolišu. Razumijem poruku epizode koja apelira na zaštitu životinja i to je pohvalno, al nije sve crno bijelo. Bilo tko bi žrtvovao majmuna za svoje zdravlja ili zdravlje voljenih ljudi a Dylan tu glumi nekog Isusa i suštu dobrotu i ljubav prema živim bićima.

    24.05.2017
    11:28:00 sati
    grofica Varga
    uredi
  • Jocko

    Ukupna ocjena 65%

    4, 6, 10, 5

    Priča je bila razočaravajuća, naročito zbog kraja + onog patetičnog žalopoja o jadnim životinjama (koliko me sećanje služi)
    Scenario je napet, uzbudljiv, jer se u maniru pravog trilera otvara više mogućnosti za final conflict, koji je kako sam rekao, bar meni, bezveze. Ona scena sa svetom mašte i bajki je strava.
    Ipak, nije scenario toliko dobar koliko je odličan Dall'Agnolov crtež - da je ovo crtao M&G bilo bi bezveze. Agnol čovek odlično kadrira, akcija mu izgleda napeto, emocije na licu štiklirano, detalji štiklirano, pejzaži i pozadina štiklirano...
    Naslovnica mi je nekako nedovoljno strašna, možda jer Goblin ima onaj smešan par mini očiju. Moglo je to jezivije.

    03.06.2017
    19:48:00 sati
    Jocko
    uredi
  • karlitos

    Ukupna ocjena 64%

    5, 5, 9, 7

    Patetičan i bezvezan kraj, no sama priča nije toliko loša. Ubojstva su dosta zanimljivo napravljena. Crtež odličan.

    07.06.2017
    22:19:00 sati
    karlitos
    uredi
  • King Warrior

    Ukupna ocjena 51%

    5, 4, 7, 3

    Vec na samom pocetku sam predvidio da je ubica majmun, nije bilo toliko tesko ni pogoditi. Dall`Agnolov Dylan pljunuti Hugh Grant. 

    25.06.2017
    16:29:00 sati
    King Warrior
    uredi
  • Space Marine

    Ukupna ocjena 47%

    5, 3, 6, 5

    Nedosadna epizoda s glupim raspletom i puno preocite patetike.

    08.06.2019
    20:41:00 sati
    Space Marine
    uredi
  • going going

    Ukupna ocjena 77%

    7, 8, 9, 5

    Jedna od boljih Chiaverottijevih epizoda. Prica nije apsurdno glupa sa previse slasher elemenata, mada mi je previse ipak 6 doktora da su umesani u vivisekciju i da su svi zajedno radili na toj jednoj vivisekciji. Dovoljan je jedan ili dva hirurga, njih sestoro samo prave guzvu. U svakom slucaju, Chiavi lepo vodi pricu, plete lepo misteriju, narativno bez zamerki, ni u jednom trenutku nije dosadno ni zamorno iako epizoda obiluje tekstom, obrt na kraju je fin i svidja mi se kako je skoncao ,,glavni" negativac epizode. 

    Medjutim ono sto kvari utisak je poslednja verbalna konfrontacija izmedju Dilana i glavnog neprijatelja epizode, previse moralisanja i cudnih dilanovih izjava iako razumem nameru autora da ova epizoda bude angazovana i da se bavi pravima zivotinja, medjutim mislim da je preterao i skliznuo u patetiku cak, sto nije cudno za Chiavija. Medjutim ako izuzmemo to, vrlo solidna epizoda, sa sjanim Dall’ Agnolov crtežom i slabasnom Stanovom naslovnom stranom. 

    Ova epizoda zajedno sa Ispisano krvlju, Armagedonom i Partijom sa smrcu, su mi najbolje Chiaverottijeve price na serijalu. 

     

    28.08.2019
    15:43:00 sati
    going going
    uredi
  • Hercule Poirot

    Ukupna ocjena 53%

    6, 4, 6, 5

    Previše predvidljivo.

    13.09.2019
    12:21:00 sati
    Hercule Poirot
    uredi
  • allessi

    Ukupna ocjena 82%

    8, 8, 9, 7

    Jako dobra epizoda koja će mi ostati u lijepom sjećanju.. Ok, ideja da jedan majmun šeče okolo sa nožićem odjeven kao vilenjak, da ima sposobnost ljudskog razmišljanja i da ubija znanstvenike koji su ubili njegovu partnericu je maaalo nategnuta, ali je epizoda i bez obzira na to jako napeta i zanimljiva.. I sa popriličnom količinom ubojstava.. Dylanovo moraliziranje oko vivisekcije mi nije nešto posebno zasmetalo.. 

    Pietro Dall'Agnol je u ovoj epizodi vjerojatno izveo jednu od svojih najboljih majstorija, te smatram ovu epizodu jednom od njegovih najboljih epizoda.. U kasnijem periodu njegovi radovi puno osciliraju i gube na kvaliteti, čak toliko da su neke epizode i nečitljive.. Dok usporedimo ovu epizodu sa nekom kasnijom, nikad ne bi rekao da je to crtao isti crtač.. Naslovnica je malo ispod prosjeka, ima neke napetosti na njoj, ali djeluje kao da si Stano nije  baš dao previše truda..

    09.04.2020
    11:08:00 sati
    allessi
    uredi
  • Beren

    Ukupna ocjena 77%

    7, 8, 9, 5

    Jedna sasvim dobra i zanimljiva epizoda. Solidna priča, dobar scenario koji drži pažnju, dobri dijalozi, dobar crtež. Jedna od boljih Kjaverotijevih, definitivno.

     

    Sviđa mi se osuda bezdušnosti prema životinjama, ali mi se čini da bi bolje bilo da je Kjavi imao malo više mjere u toj osudi. Dilan mi je u onoj završnoj diskusiji sa doktorom Hornelom ponaša čudno i neprirodno mi je da ga čujem da priča o biohemiji.

    07.05.2020
    22:01:00 sati
    Beren
    uredi
  • delboj

    Ukupna ocjena 69%

    8, 6, 6, 9

    Nije loša priča, ali scenarističko rješenje s majmunom je pokvarilo utisak. Ako je bio cilj da se pošalje poruka o zaštiti laboratorijskih životinja, onda je trebalo napisati drugačiju priču.

    29.07.2020
    14:55:00 sati
    delboj
    uredi
  • Rev

    Ukupna ocjena 52%

    6, 4, 6, 4

    Malo slash, malo splat, alkemija, goblini, vivisekcija, znanost, mašta, predsmrtni monolozi... Ukratko, čušpajz i to nevješto skuhan. U ovu epizodu kao da su nagurane minimalno dvije odvojene priče od kojih ni jedna nije kompletirana.

     

    Koliko god komična, ideja o goblinu koji kolje nožićem je čak simpatična i zabavno jezovita. Šteta što radnja stripa na koncu nema veze sa samim naslovom epizode.

     

    Crtež dobar, ali nekonzistentan. Neki kadrovi su potpuno vizualno nerazumljivi, pogotovo promjenjiva lica likova. Naslovnica slaba, makar vješto predskazuje obrat u priči ako se bolje pogledaju udovi "goblina".

     

    Neloša epizoda koja je mogla biti zabavna dok nije postala naporna. Bloch je ovdje skoro pa raspoložen.

    26.12.2020
    03:06:00 sati
    Rev
    uredi
  • Ukupna ocjena 72%

    7, 7, 8, 6

    19.03.2021
    01:00:00 sati
    Alex Kross
    uredi
  • Ivan Liverpool

    Ukupna ocjena 72%

    7, 7, 8, 6

    Epizoda mi i nije bila pretjerano zanimljiva, iako nije bila ni losa, no kraj je bio dosta dobar. Veoma sam se iznenadio s identitetom goblina. Vec sam mislio kako ce ovo biti jedna od onih sf epizoda s vilama, vilenjacima  i slicnim bicima. Malo je neuvjerljivo kako se majmun prerusio u goblina i ubija jednog po jednog po redu, no moram priznati da je bilo sasvim zabavno procitati ovakav rasplet. Crtez solidan, a naslovnica je podbacila.

    15.10.2021
    22:48:00 sati
    Ivan Liverpool
    uredi

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Čovjek iz Baltimorea
    Kod: TX LIB 62
    Ocjena: 82%
    Vrijeme: 1.12.2021. 1:21:00
    Autor: tex2
    Broj komentara: 2
    Broj pogleda: 584
  • Velika iluzija
    Kod: MM LIB 86
    Ocjena: 76%
    Vrijeme: 29.11.2021. 0:48:00
    Autor: drogsy
    Broj komentara: 5
    Broj pogleda: 857
  • Crna ljubav
    Kod: DDJP DRKW 8
    Ocjena: 76%
    Vrijeme: 27.11.2021. 19:48:00
    Autor: Koresh
    Broj komentara: 4
    Broj pogleda: 848
  • Korijeni
    Kod: ZG KRJNUB 1/6
    Ocjena: 82%
    Vrijeme: 25.11.2021. 0:11:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 11
    Broj pogleda: 1778
  • Dva života Drim
    Kod: DD VEC 14
    Ocjena: 72%
    Vrijeme: 23.11.2021. 0:36:00
    Autor: -Dule-
    Broj komentara: 3
    Broj pogleda: 1175

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Žrtve i krvnici
    Kod: NN LIB 71c
    Ocjena: 96%
    Vrijeme: 9.11.2021. 0:20:00
    Autor: Jerry Krause
    Broj komentara: 1
    Broj pogleda: 2344
  • Crne suze
    Kod: ZG LU 321
    Ocjena: 34%
    Vrijeme: 3.11.2021. 0:10:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 11
    Broj pogleda: 2289
  • Povratak u kuću strave
    Kod: ZG LUSP 41
    Ocjena: 36%
    Vrijeme: 12.10.2021. 1:13:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 12
    Broj pogleda: 2246
  • Vigilanti
    Kod: ZG LU 316/317
    Ocjena: 41%
    Vrijeme: 28.10.2021. 0:17:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 8
    Broj pogleda: 2017
  • Oči sudbine
    Kod: ZG PRIDA 1
    Ocjena: 80%
    Vrijeme: 2.10.2021. 8:38:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 10
    Broj pogleda: 2005

Aukcije

Forum