Leš & Gvozdene cipele

Nick Raider

HLB SC 10 | 32 str.

U prvoj priči, da bi spasio bebu Alice Monaghan koje su oteli pripadnici Malog naroda, Hellboy mora položiti leš kraljevog miljenika u jedno od četiriju groblja. No, nisu ni svi pripadnici Malog naroda baš zainteresirani da Hellboy uspije... U drugoj priči, Hellboy se nakanio osloboditi svijet zlog goblina zvanog Željezne cipele koji napada putnike namjernike iz svoje kule...

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 85%

Priča 9

Scenarij 9

Crtež 8

Naslovnica 7

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 90%

P*8

S*8

C*9

N*8

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

 • Leš - Gvozdene cipele
  HLB SC 11

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

 • The Corpse and The Iron Shoes
  HLB DH 0

ZANIMLJIVOSTI

 • #Leš
 • Na temelju ove priče, odnosno lika raspalog leša iz priče, i priče "Seed of Destruction" (a i drugih elemenata nekih njegovih drugih priča) rađen je film "Hellboy" iz 2004. Guillerma del Tora. Leš se u filmu zvao "Ivan the Corpse"
 • Priča "Leš" za ovo izdanje dobila je dodatno prvu stranu, a svezak započinje uvodom Mignolinog fana P. Craiga Russella
 • Mignola je posudio motive iz raznih narodnih irskih pripovijesti, a motiv leša i četiriju groblja iz narodne priče "Teig O’Kane and the corpse/Teig O’Kane i leš"
 • Netko iz kuće Dark Horse 1995. prišao je Mignoli sa idejom da napravi priču o Hellboyu koja bi se pojavljivala u katalogu Advance Comicsa #75-#82 Capital Cityja u formi po 2 strane po broju; 1996. izašlo je combo izdanje "Hellboy: The Corpse & The Iron Shoes"; 1998. ove dvije priče izašle su u "Hellboy: The Chained coffin & Other stories TPB", 2003. reprint TPB-a, a 2004. uz film izašao je promo kolor strip "The Corpse"
 • Radnja priče se dešava u Irskoj 1959. godine
 • Vilinski svijet boji se željeza, a zamjena djeteta Changelingom (Zamjenskim) dolazi iz europskog folklora i narodnog vjerovanja, gdje se umjesto pravog djeteta stavlja potomak vile, trola, vilenjaka ili neke druge legendarne kreature koja je tajno ostavljena na mjesto ljudskog djeteta za koje sepak mislilo da je oteto i odvedeno u Svijet vila
 • Narod Malih ljudi, zamjenu djeteta Changelingom i rođenje nove Kraljice Vila obradio je i Castelli u LMS MM #74/75 u priči "U zemlji patuljaka"
 • Cu Chulainn ili Cúchulainn (u prijevodu Pas iz Cullana)– junak iz mitologije irskih Kelta, slavljen u tzv. "Ulsterskom ciklusu", mitski junak Ulstera, a najveći neprijatelj bila mu je Kraljica Medb, kraljica Connachta, a također je zaslužna i za njegovu smrt. Kralj Conchobar sakrio je jednom prilikom Cuchulainna u "Valley of the deaf/Glean-na-Bodhar" od bitke (jer kao bio je berserker) da ne bi nasjeo na provokacije saveznika Kraljice Medb.
 • Gruagach (škotski galski) ili brownie legendarna je vrsta vilinskog svijeta popularnog u folkloru oko Škotske i Engleske. U Skandinaviji ga nazivaju tomte, Slaveni domovoi, Hrvati Domaći, nijemci Heinzelmännchen. Najčešće nastanjuju kućei pomažu u zadacima oko kuće. Ne vole biti viđeni i radit će samo po noći, obično u zamjenu za male darove ili hranu.
 • Jenny Greenteeth – lik iz engleskog folklora, to je riječna vještica, a običavala je vući djecu ili odrasle u vodi i utapajući je. Često je opisivana zelene kože, sa dugom kosom i oštrim zubima. Najjvjerojatnije je izmišljena da plaši i odvraća djecu od opasnih voda. U Slavena zvala se Rusalka, u Japanu Kappa, Australiji Bunyip
 • Str.19., Hellboy rabi amajliju Corneliusa Agrippe protiv demonskih životinja, posuđena iz vatikanske knjižnice. Naime, Heinrich Cornelius Agrippa von Nettesheim (1486-1535) je bio poznati njemački čarobnjak, okultis, astrolog i alkemičar. Nakon njegove smrti počele su kružiti glasine da bavio i sazivanjem demona!
 • Sidhe, irska i škotska galska riječ koja se u početku odnosila na otvore u zemlji za koje se mislilo da su dom natprirodnih rasa vila ili patuljaka, a kasnije i na stanovnike same. Mnogi vide Sidhe kao kasnije, literarne verzije Tuatha De Dananna (bogovi i obogotvoreni junaci irske mitologije). Često ih se naziva eufemizmima poput "dobrih susjeda", Naroda vila, Gospode ili jednostavno Naroda. Tako dobiše imena poput Aes Sidhe, Daoine Sidhe i Duine Sith koji znače doslovno – Narod mira
 • #Gvozdene cipele
 • Budući da je trebao sakupiti i objediniti dvostranične epizode "Leša", a one su bile premalo za jednu svesku, Mignola je napisao ovu kratku priču
 • Radnja druge priče odvija se u Irskoj 1961. godine
 • Srpsko Systemovo izdanje Hellboya rađeno je u C/B tako da ne vidimo trud kolorista Matthewa Hollingswortha/Jamesa Sinclaira

"Up the airy mountain,
Down the rushing glen,
We daren’t go a-hunting
For fear of little men. "

The Fairies
William Allingham

(Počet ću skoro-istim riječima kao i gosp. Craig uvodu ovom svesku...) Posjedujem promo primjerak epizode "Leš", koji je vjerojatno je izašao radi promocije samog filma o Hellboyu, i dobih ga na poklon. O strip-junaku Hellboyu prije ovog stripa nisam ništa čitao nego sam samo pogledao film i skupio malo pozadinskih informacija o junaku. Tek radi informativnosti teksta, reći ću da je serijal osmislio prvobitno crtač, te scenarist Mike Mignola, a prvi put Hellboy se pojavljuje 1993. u "San Diego Comic-Con Comics #2" kuće Dark Horse. Priče su mračne atmosfere, obiluju mnoštvom motiva iz narodnih folklora mnogih zemalja, a sve su praćene Mignolinim osebujnim dizajnom. U ovom broju pažnja je usmjerena na irski folklor.

"Bury ’im in that church at Teampoll-Démus.
If not there, then Carrick-Fhad-Vicorus.
If not there, then Imolgue-Fada.
And if not there, it must be Kill-Breedya. "

Prva duža kratka priča, prema samim riječima scenarista, nastala je integracijom motiva iz narodnih pripovijesti, posebice irskih, koje je načuo tijekom godina i motiva iz Hellboyeva stvarnog svijeta. Za glavni predložak poslužila je irska narodna priča "Teag O’Kane i leš", a Mignola je lešu dao ime - Tam O’Clannie iz Kilarneya – dok je u originalnoj priči lik koji nosi leš bio kažnjen zbog sklonosti porocima i nepokornosti. Spominju se i mitski irski junak Cu Chulainn, čudovište iz predaja poput svinjolikog ratnog šampiona Groma, Jenny Greenteeth (Jenny Zelenozuba), zločesti Gruagach/Domaći koji je izjednačen sa Changelingom, sam Kralja Daoine Sidha (koji će se pojavljivati i u ostalim pričama) – elokventan i mudar, kao i veći rastom za razliku od ostatka Malog naroda. Druga priča je zapravo kratki prikaz Hellboyeve borbe sa goblinom koji nosi željezne čizme i nastala je samo kao fill-in "Lešu".

Atmosfera stripa je u potpunosti, i narativno i crtežom i jezikom, u mističnom svijetu starih legendi, no, također na nekim mjestima Hellboy razbija tu mističnu liniju nekim elementom iz stvarnog svijeta. Kao s novčićem iz Vatikanske knjižnice, koja je miljama daleko od poganskog svijeta irske predaje i bajki. Jezik (u originalu) je specifičan i strašno vuče na staroenglesku-irsku šatru, sarkastičan i ciničan sa obaju strana protagonista i antagonista. U obje priče prisutno je miješanje starih poganskih vjerovanja koja se manifestiraju kroz postojanje vilinskog svijeta, i kršćanskih simbola i likova. Naime, vilenjaci se nakon Hellboyeve intervencije namjeravaju povući pod zemlju, budući da njihova rasa odumira, te to možemo shvatiti i kao povlačenje poganskih vjerovanja pred potpunom dominacijom kršćanske vjere.

Hellboy: The Corpse

Crtež je u potpunosti karakteristična Mignolina kreacija, uz Hollingsworthovo bojanje koje je izbjegnuto u srpskim izdanjima. Ne slijedi neku klasičnu formu kadriranja već se veličina i općenite proporcija vinjeta mijenjaju elastično da bi se prilagodile potrebama priče. Općenito dominiraju teške sjene koje opet naročito dolaze do izražaja kod CB izdanja.

Probati, možda vam se svidi...

"Look for them, but you shall not find them. Weep… for they are gone forever"!"

Naprijed

N/A

HLB DH 1 Hellboy: Into the Silent Sea

Naprijed

Recenzije čitatelja

 • kico

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Hellboy je zakon!Ko se nije navukao na crtež Mikea Mignole,navući će se jednog dana....vjerujte mi.A priče -----perfekcija!
  20.04.2007
  15:05:00 sati
  kico
  uredi
 • Aco

  Ukupna ocjena 86%

  8, 8, 10, 8

  Lijepa kratka priča(mislim na Leš).Kao što je to običaj u Hellboyu MIgnola je odlično iskoristio irsku legendu i narodne priče u stripu i rezultat je i više nego zadovoljavajući.Crtež fantastičan,mračan i mističan,sa sjajnim odabiram crne boje odlično se uklapa u radnju.Meni je čak drago što System Paklenka(;-)) objavljuje u c/b jer tako njegov crtež još više dolazi do izražaja.Naslovnica je jedna od milijun sličnih kad je Mignolin Hellboy u pitanju ali ipak je dobra.Zanimljivo kako ima vrlo malo Hellbojevih crteža gdje se vide njegove noge;-)).Druga kratka priča je baš ono kako stoji u uvodu-da se popuni broj stranica i ništa više.A sad ozbiljno,Hellboy je odlično izdanje,cijena je stvarno mala,priče dobre a crtež iznadprosječan, pa se nadam kako će System još dugo izdavati ovog junaka
  10.05.2007
  11:22:00 sati
  Aco
  uredi
 • Barker

  Ukupna ocjena 85%

  7, 8, 10, 10

   Moj prvi susret sa Hellboy-em je bio upravo sa ovom pricom, kad sam kupio Chained Coffin... album. Kupovao sam napamet, potpuno mi se svideo crtez (a bogami i kolor) i nisam se prevario. Sa Systemovim sveskama sam jos vise zavoleo ovaj strip, a i dalje mislim da su mi ove kratke price nesto slabije.
  16.05.2007
  18:59:00 sati
  Barker
  uredi
 • Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Odlican strip pravi horor ,na nasem trzistu je bio potreban ovakav strip jos od stare horor edicije.Razlikuje se od kod nas najzastupljenijih Bonelijevih stripova a u isto vreme i od americkih klasicnih superherojskih stripova.Hellboy karakterise uspesno koriscenje razlicitih mitoloskih elemenata u kreiranju prave horor price.
  17.05.2007
  19:38:00 sati
  alien hunter
  uredi
 • flamboyant soul

  Ukupna ocjena 82%

  8, 8, 9, 7

  Horror atmosferičnost povezana sa dobrom starom akcijom, i uz mrvicu ironije/sarkazma, čini od Hellboya doista specifično iskustvo. Epizoda ''Leš'' je možda jednostavna i pravolinijska, ali ju je bio pravi užitak čitati. Bitno je samo da ne očekujete korištenje povijesnih/mitoloških/folklornih motiva onako kako to radi stari lisac Alfredo Castelli. ;) 'Epizoda' ''Gvozdene cipele'' je tu samo da popuni stranice, pa ju ni nema smisla ocjenjivati. Ljudi, čitajte Hellboya!
  02.02.2008
  04:58:00 sati
  flamboyant soul
  uredi
 • ken2

  Ukupna ocjena 86%

  9, 8, 9, 8

  neki dan mi je stigao komplet helboja, i odlučio sam početi s kratkim pričama, za zagrijavanjei stvarno, ovo je poprilično dobro, crtež sjajan, atmosfera otkida, leš koji rukom pokazuje gdje je slijedeće groblje... nema mjesta, nema mjesta
  14.07.2008
  22:01:00 sati
  ken2
  uredi
 • Digging Bill

  Ukupna ocjena 96%

  10, 9, 10, 9

  Odlična priča, crtež i atmosfera...zakon
  24.09.2008
  23:35:00 sati
  Digging Bill
  uredi
 • Deers

  Ukupna ocjena 99%

  10, 10, 10, 9

  Hellboy je strip velikog ( izdavačkog) potencijala koji je nazalošt nedovoljno iskorišten i pogrešno zapostavljen, šteta jer je to je dan od rijetih bisera svijetskog stripa a pogotovo s strane crteža: rijetko koji crtež sa toliko malo detalja može toliko puno ispričati i toliko dobro opisati atmosferu. S njegovin crtežima i anjbanalnije stvari izgledaju stravično..... MIGNOLA RULZ!!!!!!
  04.01.2009
  20:22:00 sati
  Deers
  uredi
 • Ukupna ocjena 96%

  9, 10, 10, 9

  17.08.2012
  23:25:00 sati
  Imrahil
  uredi
 • acestroke

  Ukupna ocjena 72%

  7, 7, 7, 9

  Sto se tice price "Les", stvarno mi se svidja.  Ona fora gdje Hellboy mora da zakopa tijelo u mjesto koje nece donijet belaja je lijepo smisljena, i dogadjaji su lijepo napisani i nacrtani.  Medjutim, ona druga epizoda, "Gvozdene Cipele", je slaba, jer je gotova prije nego sto je ikad pocela.  Mislim da nije ni par stranica duga; cak i da je u novinama, bila bi prekratka za taj format.  Procita se jednom, i onda sumnjam ikad vise ponovo. 

  04.06.2016
  15:28:00 sati
  acestroke
  uredi
 • karlitos

  Ukupna ocjena 96%

  10, 10, 9, 9

  Hellboy je definitivno remek-djelo stripa. Ovdje imamo odličnu mračnu priču s dozom humora i jednostavnim, ali dosta dobrim crtežom. Naslovnica isto soldina.

  14.11.2016
  21:52:00 sati
  karlitos
  uredi
 • Ukupna ocjena 83%

  8, 8, 9, 8

  To mi je najbolja priča od Hellboja koju sam za sada pročitao. I ta priča je vizualno odlična. Opet imamo fino zasnovu iz mitologije ali i sama priča je dobro ispričana.

  24.06.2018
  21:10:00 sati
  tekumze
  uredi

Anketa

Što vam je najinteresantnije na stripovi.com?

Rezultati

Arhiva

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

 • Dadilja
  Kod: DD SD 38
  Ocjena: 42%
  Vrijeme: 19.6.2019. 0:56:00
  Autor: Sarghan
  Broj komentara: 3
  Broj pogleda: 367
 • Obračun u Crnoj Dolini
  Kod: KT LMS 186/187
  Ocjena: 74%
  Vrijeme: 18.6.2019. 22:55:00
  Autor: Spock
  Broj komentara: 0
  Broj pogleda: 304
 • Vijetnam
  Kod: MNR 1
  Ocjena: 79%
  Vrijeme: 16.6.2019. 22:11:00
  Autor: igor 12
  Broj komentara: 10
  Broj pogleda: 984
 • Martian Manhunter - American Secrets
  Kod: MARMAN DC 1/3
  Ocjena: 83%
  Vrijeme: 15.6.2019. 14:58:00
  Autor: Paka01
  Broj komentara: 0
  Broj pogleda: 279
 • Faces
  Kod: BT DC 6
  Ocjena: 48%
  Vrijeme: 14.6.2019. 23:49:00
  Autor: Paka01
  Broj komentara: 0
  Broj pogleda: 341

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

 • Ledene zemlje
  Kod: ZG MX 33
  Ocjena: 73%
  Vrijeme: 3.5.2019. 1:04:00
  Autor: igor 12
  Broj komentara: 12
  Broj pogleda: 1817
 • Killer Jim
  Kod: KT LU 14/15
  Ocjena: 72%
  Vrijeme: 23.3.2019. 1:10:00
  Autor: Spock
  Broj komentara: 3
  Broj pogleda: 1599
 • Prljava afera
  Kod: MN LIB 8
  Ocjena: 56%
  Vrijeme: 11.4.2019. 1:08:00
  Autor: Spock
  Broj komentara: 12
  Broj pogleda: 1586
 • Spirale multiverzuma
  Kod: NN LIB 64b
  Ocjena: 60%
  Vrijeme: 14.5.2019. 0:36:00
  Autor: Jerry Krause
  Broj komentara: 1
  Broj pogleda: 1508
 • Krvna zakletva
  Kod: MN LIB 63
  Ocjena: 83%
  Vrijeme: 23.4.2019. 0:39:00
  Autor: igor 12
  Broj komentara: 9
  Broj pogleda: 1403

Aukcije

Forum