Crisis on Multiple Earths Vol. 1-4

Ken Parker

JLA DC 1-4 | 762 str.

Ove četiri kolekcije su kompilacije priča tzv. Srebrnog Doba stripa u kojima se JLA (Justice League of America) udružuje sa JSA (Justice Society of America) u borbi protiv raznih nedaća koje spopadaju i jedan i drugi svet. Naime, JLA je udruženje super-heroja sa Zemlje 1, a JSA sa Zemlje 2, identične planete koje postoje u različitim dimenzijama jer vibriraju različitim frekvencijama.

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 58%

Priča 5

Scenarij 6

Crtež 5

Naslovnica 10

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 46%

P*5

S*3

C*4

N*6

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

 • Crisis on Multiple Earths Vol. 1
  JLA DC 1
 • Crisis on Multiple Earths Vol. 2
  JLA DC 2
 • Crisis on Multiple Earths Vol. 3
  JLA DC 3
 • Crisis on Multiple Earths Vol. 4
  JLA DC 4

ZANIMLJIVOSTI

 • Gardner Fox, originalni scenarista, je bio diplomirani pravnik, ali Velika depresija ’30.-ih ga je navela da piše stripove. Tvorac je Sandman-a (originalnog), Starman-a, Doctor Fate-a, Flash-a, Hawkman-a, kao i prvog udruženja super-heroja – Justice Society of America. Njegova ideja su i Batarang i Batplane.
 • Sama ideja alternativnih svetova koji egzistiraju u različitim dimenzijama usled različitih frekvencija vibracija atoma, može da se dokaže kao proročka, jer trenutno najpopularnija teorija svega je Teorija struna koja pretpostavlja da je sav materijalni svet i četiri osnovne sile sastavljen od sićušnih struna koje vibriraju na različitim frekvencijama, čime grade različite materije. Teorija je matematički dokazana, ali je daleko od fizičkih dokaza.
 • Vol. 1: Scenarista – Gardner Fox; crtači - Mike Sekowsky, Bernard Sachs, Sid Greene; 206 stranica; uključuje izdanja - Justice League of America #21-22 (Aug./Sep 1963.), Justice League of America #29-30 (Aug./Sep. 1964.), Justice League of America #37-38 (Aug./Sep. 1965.), Justice League of America #46-47 (Aug./Sep. 1966.)
 • Vol. 2: Scenaristi – Gardner Fox, Dennis O’Neil; crtači - Mike Sekowsky, Dick Dillin, Sid Greene, Joe Giella; 200 stranica; uključuje izdanja - Justice League of America #55-56 (Aug./Sep. 1967.), Justice League of America #64-65 (Aug./Sep. 1968.), Justice League of America #73-74 (Aug./Sep. 1969.), Justice League of America #82-83 (Aug./Sep. 1970.)
 • Vol. 3: Scenaristi – Mike Friedrich, Len Wein; crtači – Dick Dillin, Joe Giella, Dick Giordano; 191 stranica; uključuje izdanja - Justice League of America #91-92 (Aug./Sep. 1971.), Justice League of America #100-102 (Aug./Sep./Oct. 1972.), Justice League of America #107-108 (Sep./Oct./Nov./Dec. 1973.), Justice League of America #113 (Sep./Oct. 1974.)
 • Vol. 4: Scenaristi – Cary Bates, E. Nelson Bridwell, Paul Lewitz, Elliot S! Maggin, Martin Pasko; crtači – Dick Dillin, Frank McLaughlin;165 stranica; uključuje izdanja - Justice League of America #123-124 (Oct./Nov. 1975.), Justice League of America #135-137 (Oct./Nov./Dec. 1976.), Justice League of America #147-148 (Oct./Nov. 1977.)

Zemlja 1 i Zemlja 2 su dve identične planete koje postoje u različitim dimenzijama jer njihovi atomi vibriraju različitim frekvencijama, tako da one imaju identičnu geografiju, ali različito vreme i različitu istoriju. Na Zemlji 1, koja odgovara našoj, realnoj, ulogu svetskih čuvara pravde imaju članovi JLA (Justice League of America), čiji su originalni članovi Superman, Batman, Wonder Woman, Flash, Green Lantern, Aquaman, Martian Manhunter, Atom, Green Arrow, Hawkman. Na Zemlji 2 Kvebek je nezavisna država (?), aparthejd u Južnoj Africi je ukinut pre nego na Zemlji 1, a magija igra važniju ulogu nego na Zemlji 1, tako da su njihovi panduri više magijski orijentisani (Magicops, huh?) zovu se JSA (Justice Society of America) i njihovi originalni članovi su Flash (Jay Gerrick), Green Lantern (Alan Scott), Hawkman (Carter Hall), Sandman, Spectre, Doctor Fate, Hourman, Atom (Al Pratt), Johnny Thunder and Thunderbolt, Doctor Mid-Nite, Starman, Mister Teriffic, Wildcat, Black Cannary kao i Superman, Batman i Wonder Woman, odnosno njihove Zemlja 2 verzije.

Oko ovog dupliranja likova se i vrti glavna ideja crossover-a. JSA je prvobitno, originalno udruženje super-heroja, koje je u DC univerzumu postojalo krajem ’40.-ih i početkom ’50.-ih godina, ali je zbog loše prodaje ukinut 1951. 1961. godine u Flash-u #123 je začeta genijalna ideja o postojanje dve Zemlje, a dve godine kasnije u Flash-u #137 JSA je zvanično vaskrsao kao udruženje građana za borbu protiv zla. Od tada, pa naredne dve decenije, svako leto je bilo obeleženo raznim krizama na oba Zemlje, ali i na pregršt drugih (Zemlja 3, Zemlja A, Zemlja S, Zemlja X...). Svaka ovih alternativnih zemalja ima svoj super-herojski tim, svoje zločince, ali i svoju alternativnu istoriju. Tako su na Zemlji X Sile osovine pobedile u 2. svetskom ratu, pa se njihov super tim bori protiv nacističkih vojnika (makar nemaju skinse...). Prelazak iz jedne u drugu dimenziju je prvi otkrio Flash u gorepomenutom broju 123, ubovši pravu frekvenciju Zemlje 2, što i jeste ključ za prelazak iz jedne u drugu dimenziju. Neki likovi iz JSA su duplirani u JLA, što je objašnjeno vremenskom razlikom, s time što ipak nisu iste osobe. Glavni junaci iz jednog i iz drugog tima se menjaju, odnosno timovi nisu identični u svakoj priči, mada postoji neki kor, junaci koji jesu u svakoj priči, i prema pravilu uvek su namešteni kao pandani: Doctor Fate-Superman, Wonder Woman-Black Cannary, Batman-Doctor Mid-Nite (ponekad Mr. Teriffic), kao i vec pomnuti duplirani likovi, Flash, Green Lantern, Atom i Hawkman.

Ovaj serijal je pre svega plod ozloglašenog Comics Code Authorty (CCA). Pedesetih godina žanr super-heroja potisnut je raznim detektivskim i horor edicijama, što je dovelo do gašenja JSA. Posle uvođenja koda, najviše su ućarile izdavačke kuće bazirane na super-herojima, čiji se opis inače uklapao u pravila koda (slučajnost, kako da ne...). Ipak, kod je imao striktna pravila, drakonska, i balansiranje između povinovanja kodu i ostvarivanja originalnih ideja uopšte nije lako. Zato je ideja o postojanju alternativnih svetova, objašnjena različitim vibracijama, iako pre svega komercijalno povoljna jer je oživela neke stare junake, ipak jako originalna.

Nažalost, ta ideja i jeste najsjajnija zvezda u ovoj priči. Same priče u Multiple Earths serijalu su klasične, prežvakane, u ovoj količini i naporne avanture junaka koje se odigravaju u manje-više identičnom maniru kroz sva četiri dela. Miran početak sa pokojom šalom, uporedno upoznavanje sa današnjim negativcem i njegovim zlim planom, prvi napad junaka-neuspeh, konsolidovanje snaga, cunning plan, drugi napad i zagarantovani uspeh. Ovo može da se opravda samom ciljnom grupom za to vreme, kao i idejama inhibiranim Kodom. U početku čitava ta naivnost i prija, tako da scene borbe deluju i uzbudljivo. Ima par stvarno genijalnih momenata, kao kad Fiddler (zločinac koji koristi svoju violinu, odnosno njene melodije kao oružje-inače, prvi negativac koji je upravo vibracijama struna violine otkrio drugu dimenziju) svojom violinom oživi prepariranog gorilu i kengura, koji uhvate u klinč Hourman-a. Toliko kretenski da je super!

U suštini, priče ne odstupaju puno od standardnih za Silver Age, s time što ima nekih koje se nadovezuju na događaje koji se dešavaju u standardnom JLA serijalu, pa može do dođe do blagog zbuna (obično se to odnosi na Aquaman-a koji je malo-malo pa ljut na ostatak JLA, touchy little gitt). Najveći zbun predstavlja sama crossover filozofija, jer duplirani likovi i selidba likova iz jedne u drugu dimenziju su ovde normalna pojava. Black Cannary prelazi sa Zemlje 2 na Zemlju 1, U jednom trenutku se na Zemlji 2 pojavljuje Superman, bez nekog validnog objašnjenja, a Robin prelazi na Zemlju 2 da bi se dokazao kao junak.

Crtež je jednostavan, bez grandioznih prikaza multi-borbi, svaka sličica stoji na svom mestu i jasno ograničava radnju u njoj prikazanu. Mike Sekowsky je tipičan pin-up umetnik, njegovi crteži ne obiluju detaljima, akcenat je na izrazima lica i scenama borbi, kojih ovde ima u izobilju. Napredak se primećuje u 3. i 4. delu, gde je crtač Dick Dillin, i gde senke i detalji dobijaju na važnosti, kao i mnogo zahtevniji prikazi junaka u situacijama različitim od pukih KA-BOOM kvadrata.

Ovi stripovi jesu prepuni propusta i grešaka neoprostivih za današnje poimanje dobrog stripa, ipak imam veliko poštovanje prema ovim pričama jer su one početak nečega što je kasnije iznedrilo mnoge dobre ideje i sjajne stripove. Ovo je daleko od obaveznog štiva, više kao doza za onaj prijatan osećaj kad prepoznate neku referncu u daljoj Crisis sagi (geek euphoria), materijal za onaj deo mozga koji ukljucujete samo u odabranom društvu drugih stripofila i lepo izgledaju na polici.

Naprijed

N/A

N/A

Naprijed

Recenzije čitatelja

 • manhunter

  Ukupna ocjena 47%

  5, 5, 4, 5

  Baš skoro sam ponovo počeo da čitam. Možda je to tada i bilo novo, ali ovako sa distance mi je sasvim prosečno, da ne upotrebim neku drugu reč.
  04.05.2008
  22:22:00 sati
  manhunter
  uredi
 • King Warrior

  Ukupna ocjena 76%

  10, 5, 7, 10

  sama ideja je ok,kako je sprovedena to je vec druga stvar.Zadnji crtez je cover od prve krize
  01.06.2009
  11:58:00 sati
  King Warrior
  uredi
 • prozirna senka

  Ukupna ocjena 15%

  1, 1, 2, 3

  Postoji dobar razlog zasto je ovo jedina kriza koju nemam u svojoj kolekciji. Potpuno je neciltjivo. Evo, pokusao sam radi komentara da iscitam sve, ali pokazalo se to herkulijanskim zadatkom, odustao sam posle pola prve knjige. Golo govno.

  14.01.2021
  01:12:00 sati
  prozirna senka
  uredi

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

 • Osujećena zavjera
  Kod: KM ZS 799
  Ocjena: 84%
  Vrijeme: 25.1.2021. 21:34:00
  Autor: Hercule Poirot
  Broj komentara: 1
  Broj pogleda: 553
 • Smirnoffova osveta
  Kod: ZG LU 308
  Ocjena: 57%
  Vrijeme: 24.1.2021. 19:51:00
  Autor: igor 12
  Broj komentara: 8
  Broj pogleda: 846
 • Tročlana banda
  Kod: TX VEC 54/55
  Ocjena: 74%
  Vrijeme: 23.1.2021. 0:22:00
  Autor: tex2
  Broj komentara: 3
  Broj pogleda: 746
 • Dva gerilca
  Kod: TX LIB 57
  Ocjena: 81%
  Vrijeme: 23.1.2021.
  Autor: igor 12
  Broj komentara: 3
  Broj pogleda: 503
 • Jezero čuda
  Kod: MXM SA 3
  Ocjena: 92%
  Vrijeme: 20.1.2021. 19:15:00
  Autor: GitaristRoko
  Broj komentara: 7
  Broj pogleda: 578

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

Aukcije

Forum