Kronika

Ken Parker

KP FB 37 | 96 str.

Pljačka u banci Wells Fargo ostavlja žrtve. Jedan od članova bande je uhapšen, i sad će na sud. Međutim, njegovi saučesnici ucjenjuju svakoga tko ima dokaz protiv optuženog, i Ken se udružuje sa ‘sucem’ (ili je on krvnik?). Zajedno, njih dvoje kreću za Boise City...

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 100%

Priča 10

Scenarij 10

Crtež 10

Naslovnica 10

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 91%

P*8

S*9

C*9

N*9

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Kronika
    KP FB 37
  • Pljačka Vels fargo
    KP LMS 584
  • Kronika - Pjesnik - Stara mržnja
    KP SA 13

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • Cronaca
    KP SR 37

ZANIMLJIVOSTI

  • Ova epizoda je u Italiji prvi put objavljena u martu 1981. U Dnevnikovom LMS izdanju, ova epizoda se zove “Pljačka Vels Fargo”
  • Na UBC Top 10 Kenovih epizoda, ova priča trenutno zauzima 9. mjesto.
  • Film je, makar mene, dosta podsjetio na film Tima Robbinsa, “Dead Man Walking”, sa Seanom Pennom i Susan Sarandon u glavnim ulogama.

“Pravda bi se trebala razlikovati od osvete!”

U Americi, capital punishment (smrtna kazna) je ozbiljan i osjetljiv predmet konverzacije između ljudi koji vjeruju u politiku različitih ideala. Demokrati bi radije da se osuđenici za ubojstvo kazne u zatvoru, i da trunu unutra do kraja života, dok se republikanci nadaju da oni koji ubiju zaslužuju da budu ubijeni. SAD je jedna od tri demokratskih nacija na planetu koja još uvijek izvršava smrtne kazne. Religijske grupe se suprotstavljaju ovoj teoriji, zato što smatraju da je ovakva kazna nehumana. Njihova opozicija se naravno ne slaže, i dok god budemo imali drugačije ideje o partikularnim poslovima države, izgleda da ćemo imati i umjetnička djela koja će nam prezentirati teoriju svojih tvoraca o sličnim kontroverznim ishodima.

Kao u većini Kenovih epizoda, “Kronika” je društveni komentar o američkoj politici. U ovom slučaju, točnije o smrtnim kaznama države. Ovo nije melodramatična priča u kojoj scenaristi Berardi i Mantero pokušavaju da uvjere bilo koga da se slažu sa zakonima američkih sudova. Dobijamo dobre argumente za ‘podržavanje’ ove metode, i argumente ‘protiv’ ove metode. Na kraju nam ostaje opcija da filozofiramo kako hoćemo, i da se pridružimo onoj strani koja ima bolji argument.

Mladić koji je ovdje optužen za ubistvo, Vincent Hagler, očito je zao i pokvaren, i posle suđenja, proglašen je krivim. Osuđen je na vješanje. Način na kojim se ponašao na sudu je maliciozan i zloban, pogotovo sa onim izjavama, “moj brat je koknuo blagajnika”. Očito je da se Vincent uopšte ne kaje zbog ubistva blagajnika; štaviše, spreman je da pred sudijom i advokatima laže, i optuži svog vlastitog brata za taj isti zločin. Drugačije rečeno, on je tip za kojim nitko živ ne bi trebao žaliti. Ali Ken ima drugačiju filozofiju:

Ken: “Danas se pola grada okupilo kako bi ubilo dječaka zavezanih ruku i nogu. Tko ima želudac za takvo nešto, nema pravo nikome suditi, čak ni ubojici.

Ljepota ovog serijala, a pogotovo ove epizode, je to što nikad ne pokušava da odvoji strane. Iako Kenov argumenat ima puno smisla (on nije vjerenik poslovice ‘oko za oko’), krvnik George Maledon ima i svoje mišljenje, koje je suprotno od Kenovog, ali ipak uvjerljivo i razumno.

Maledon: “Kad bismo tako razmišljali (kao vi), smrtne kazne ne bi ni bilo. Na žalost, neophodna je… Koliko bi nevinih bilo ubijeno na ulicama, kad se ne bi zaustavilo nasilje?

George Maledon je veoma originalan tip, i uopšte ne sliči bilo kom drugom liku u Bonellijevom stripu (ja se ne mogu sjetiti sličnog). Čovjek je racionalan, mudar i iskustan, ne samo u svom zanatu, nego i generalno u životu. Scene u kojim se on pametno raspravlja s Kenom su stvarno zanimljive. Moguće je da su u nekoj drugoj dimenziji ova dvojica rodbina, možda otac i sin. Ovo kažem zato što oba imaju odlične argumente za svoju filozofiju, i zato što ni jedan neće da prihvati razloge drugog. Naravno, to je ono što stvara dramu i konflikt. Bez toga čitava epizoda bi bila neka jeftina ‘sapunica’.

Berardi i Mantero su uradili fenomenalan posao na scenariju. Ne mogu da se sjetim puno stripova koji imaju toliko duboke i ozbiljne teme o politici i državnim odlukama i osuđenicima. Neki dijelovi i konverzacije između likova u ovoj priči su me podsjetili na radove Dostojevskog i Kafke. To je usporedba koju me nije sram napraviti.

Što se tiče crteža, Ambrosinijeva olovka je ovdje stvorila još jedno remek djelo za SBE. Zajedno sa Dylanovom epizodom “Dugački pozdrav”, koju je Ambrosini nacrtao, ova priča spada u vrhunce izdavačke kuće Bonelli. Milazzova naslovnica je perfektna: jednostavna, rječita i skromna. Kaže nam sve sto treba da znamo, a istovremeno i ništa. Zavisi o filozofiji čitalaca; neki će biti na Kenovoj strani, a neki na Maledonovoj. Ali bilo kako bilo, većina bi trebala da bude malo mudrija posle čitanja Kenove “Kronike”.

Naprijed

KP FIB 35 Staza divova

KP FB 40 Apaš

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • bjelolasica

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Odlična priča, još bolja recenzija. Osobno sam pobornik za smrtnu kaznu.

    13.09.2011
    16:59:00 sati
    bjelolasica
    uredi
  • Combatrock

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Radovao sam se LMS epizodi, jos vise sam se obradovao novom tvrdom izdanju. Pravi, veliki strip. Ken na kakvog smo navikli. Impulsivan, nervozan, rastrzan izmedju svog osecaja za pravdu i realngo zivota. Plus mnogo progutane prasine do mesta izvrsenja kazne....

    14.09.2011
    19:25:00 sati
    Combatrock
    uredi
  • Barker

    Ukupna ocjena 88%

    8, 9, 9, 10

    svakako jos jedna jako dobra prica u kojoj se kritizira drustvo, uz to o jos i te kako osetljivoj temi. dijalozi izmedju kena i krvnika su vrhunski: odmereni, argumentirani i pomalo filozofski. ambrosini sve to vrhunski prati, a milazzo briljira sa naslovnom na kojoj glavni junak pijucka kaficu i cita novine - epohalno za vestern tematiku.

    02.12.2011
    11:59:00 sati
    Barker
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 96%

    9, 10, 10, 9

    Nakon 'Dome slatki dome' zaredao se niz 'već viđenih' epizoda koje se bas po ničem ne izdvajaju. A onda dolaze 'Pravo i Krivo' i 'Kronika'. Dvije odlične epizode, iako priznajem, da mi je prošla bila nešto bolja. Jako zanimljivo za čitati. Naslovnica mi nije toliko savršena, no jako mi se svidio Ambrosnijiev crtez u ovoj epizodi. A tek dijalozi između likova. Konačno se Ken vraća na stare staze.

    12.01.2012
    08:31:00 sati
    hrvoje23
    uredi
  • Ukupna ocjena 80%

    8, 8, 8, 8

    Tema smrtna kazna je stvarno vrlo ozbiljna za jedan Bonelli strip. Nabrajane su sve činjenice za i protiv.

    23.05.2012
    11:42:00 sati
    tekumze
    uredi
  • corto33

    Ukupna ocjena 68%

    7, 8, 5, 8

    02.10.2012
    17:35:00 sati
    corto33
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 81%

    8, 9, 8, 6

    Klasična epizoda Kena koja pokušava poslati poruku, a najviše zbog toga i volimo Kena. Likovi su odlični, dijalozi postavljaju visoke standarde. Možda nije na razini onih prvih najboljih epizoda ali je svakako vrlo dobra.

    16.02.2014
    11:53:00 sati
    mpavin
    uredi
  • Guzonjin sin

    Ukupna ocjena 93%

    8, 10, 10, 9

    18.05.2014
    17:30:00 sati
    Guzonjin sin
    uredi
  • Ukupna ocjena 79%

    7, 8, 8, 10

    25.07.2014
    23:14:00 sati
    coszinus
    uredi
  • Ukupna ocjena 91%

    10, 10, 8, 7

    Jako interesantna epizoda sa fenomenalnim dijalozima.

    17.08.2014
    14:53:00 sati
    Nedo
    uredi
  • igor 12

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    što volim nedjelju,i to još bez ikakvih obaveza.pa progutaš u dahu 8 epizoda.moram priznat,navuko sam se na Kena ko baba na turske sapunice.odlična epizoda sa odličnim dijalozima između Kena i krvnika.digo mi Ken tlak sa onim svojim moraliziranjem i jeftinom patetikom.daj pusti krvnika da odradi svoj posao za koji je plaćen,objesimo gada i svi fino na ručak.

    22.11.2015
    18:24:00 sati
    igor 12
    uredi
  • Barney

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Odlična priča i scenarij,  odlična naslovnica, odličan crtež i odlična recenzija! Vrlo ozbiljna tema i sa odličnim dijalozima.

    Najjači lik je definitivno George Maledon. Vrlo mudar, iskusan i smiren.

    Vincent: PUSTITE ME! AAAAH! POMOZITE MI!

    Maledon: Poslušaj me,  momče. Ne vrijedi ti se otimati, ionako odavde nećeš živ izaći.

    Vincent: Strah me je...

    Maledon: Neće te boljeti. Ja sam profesionalac. Past ćeš četiri stope, a omču ću namjestiti tako da ti odmah slomi vrat. Nećeš ništa osjetiti. Pouzdaj se u mene!

    Od ove priče sam očekivao puno i dobio sam puno. Stoga po mom ukusu definitivno spada u Top 5 najboljih epizoda serijala.

    24.03.2016
    17:29:00 sati
    Barney
    uredi
  • Hercule Poirot

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Vrhunska priča s ozbiljnom temom koja nudi propitkivanje i analizu pogleda na temu smrtne kazne i s njom povezanim idealom ostvarivanja pravde.

    04.07.2019
    08:59:00 sati
    Hercule Poirot
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    28.11.2019
    00:45:00 sati
    benx40
    uredi
  • Jocko

    Ukupna ocjena 87%

    9, 9, 8, 9

    Uf, ovo je bilo gorko. Sviđa mi se recenzija, a i predgovor koji se dotiče političke klime u Italiji 70-ih, a o kome ja nemam i nisam imao pojma. Zapravo, ta ''''klima'''' nikad ne može da izađe iz ''''mode'''', a neka pitanja poput smrtne kazne su univerzalna i večna poput ''''Ima li Boga?''''. 
    Dok pišem ovaj komentar, jedna 12-godišnja devojčica je nađena živa u selu iznad Niša, ošišana na kratko od strane pedofila i manijaka opsednutog kosom, koji ju je vukao sa sobom po selima i šumama 9 dana; koji je ''''uredno'''' odslužio 12-godišnju kaznu zatvora i pušten na slobodu da radi ono što najviše voli. 
    Opet se digla prašina oko smrtne kazne.
    I dok Berardi kroz Kenova usta i prikaz smrtne kazne odlazi u patetiku (što me malo iritira), a Maledon (Male - ital. Zlo, nije slučajno to prezime) iznosi svoje podjednako ubedljive razloge za smrtnu kaznu, ja ipak zauzimam sredinu.

    Umesto smrtne kazne treba uvesti svakodnevni težak 12-časovni rad do kraja života. Zamislite samo koliko bi za života koristi društvu dao jedan takav osuđenik, uz trošak od tri skromna obroka na dan, poneki lek i povremenu zamenu odeće. To nije nikakav trošak za koristi koje bi društvo moglo da ima od teškog fizičkog rada, na dugi period.
    Za pristalice zatvora - zašto da smradovi sede i dosađuju se, kad mogu da budu moderni volovi?
    Za pristalice smrtne kazne - zašto ih ubiti, kad mogu da budu od koristi?
    Za pristalice javne smrtne kazne - zašto od tuđe smrti praviti spektakl?
    Pristalice nordijskog sistema doživotne robije gde manijak iz vatrenog oružja ubije 77 mladih ljudi i dobije 21 godinu zatvora koji infrastrukturom i mogućnostima pre podseća na hotel... Pristalice tog sistema su idioti i zaslužuju da budu obešeni.

    I još nešto... Ljudi su različiti. Neke ni 10 smrtnih kazni ne bi promenilo. A neke bi pretnja smrtnom kaznom i bliski susret sa smrću zauvek promenio. Pogledajte dečaka iz stripa - bezobrazno derište i ubica, da, ali kada je došlo vreme za (onakvu) smrt, usledile su iskrene i jezive suze, na koje mnogi nisu imuni. Postavlja se pitanje, da li bi mladi Vincent, da je u poslednjem trenutku oslobođen smrtne kazne, promenio svoj pogled na svet i postao bolji čovek, ili bi nastavio po starom? To je do čoveka, i to niko ne može da zna, pa ni sAm Vincent, a ponajmanje mi.
     
    dodatak...........
    Iako scenario zaslužuje 10, neću mu dati, samo zbog autorove prevelike želje da progovara kroz Kena. Sam prikaz smrtne kazne i onoga što svi likovi pričaju je svesno prenaglašen kako bi se ocrnila smrtna kazna i sam čin iste. Ali je to zaista dobro urađeno, što kažu direkt u želudac: počev od Maledona, komentara gledalaca i zaposlenih u novinama.
    Maledon je vrlo zanimljiv i svestran lik. Twist sa njim kao krvnikom me je pozitivno iznenadio, jer sam pomislio da je zaista sudija. A to što je spasio dečaka iz vatre (koji ga je neposredno pre toga ranio i zamalo ubio u zatvoru!), samo da bi ga sutra obesio - pa šta. Maledon je ispao sasvim korektan, dok se Ken duri kao dete. A opet, Ken je taj koji je zamalo završio obešen na Aljasci, pa se i njegovo mišljenje mora uvažiti. Jaki argumenti na sve strane, i dva spomena prethodnih dešavanja (Kenova žena i posinak iz ''Chemako'', te lažna optužba iz ''Balada o Pat O'Shane'').
    Takođe se ova epizoda, kao što se vidi iz naslova i zanimljive naslovnice, tiče i medija (novina) te uticaja istih na dešavanja - setimo se samo da su u novinama objavili imena porote i svedoka i tako olakšali zločincima da ih pronađu.
    Ambrozini mi je kao crtač od sjaja (prva dva Dilana i sekvence iz prošlosti u Dugačkom pozdravu) do očaja (Jedno doba jedna priča: Još jedna cigareta); ovde je dobro, ali sve preko osmice mi je previše. Naslovna jedna od jednostavnih, ali kao što Barker kaže, neobična i epohalna za strip ovog žanra. Uostalom, novine i jesu jedan od glavnih sporednih likova u ovoj epizodi :)  

    29.12.2019
    17:24:00 sati
    Jocko
    uredi
  • viki_ri

    Ukupna ocjena 94%

    9, 9, 10, 10

    11.04.2020
    23:43:00 sati
    viki_ri
    uredi

Najnovije

Vijesti

    Magazin

    Recenzije

    • Povratak Zimske Zmije
      Kod: ZG VCZS 20
      Ocjena: 91%
      Vrijeme: 7.8.2020. 17:10:00
      Autor: igor 12
      Broj komentara: 6
      Broj pogleda: 666
    • Brži od zvečarke
      Kod: TX LMS 23
      Ocjena: 51%
      Vrijeme: 7.8.2020. 0:14:00
      Autor: tex2
      Broj komentara: 1
      Broj pogleda: 429
    • Skate-board boys
      Kod: AF SS 417
      Ocjena: 66%
      Vrijeme: 3.8.2020. 16:03:00
      Autor: Kila Banana
      Broj komentara: 4
      Broj pogleda: 421
    • Davitelj s Manhattana
      Kod: NR LIB 1c
      Ocjena: 88%
      Vrijeme: 2.8.2020. 16:46:00
      Autor: ReemCP
      Broj komentara: 8
      Broj pogleda: 459
    • Strange Planet
      Kod: STP MOG 1/2
      Ocjena: 69%
      Vrijeme: 29.7.2020. 0:31:00
      Autor: Paka01
      Broj komentara: 0
      Broj pogleda: 276

    Aukcije

    Forum

    Najčitanije

    Vijesti

      Magazin

      Recenzije

      • Poslije apokalipse
        Kod: NN LIB 55
        Ocjena: 100%
        Vrijeme: 23.5.2020. 17:54:00
        Autor: Jerry Krause
        Broj komentara: 4
        Broj pogleda: 2725
      • Put za raj
        Kod: ZG VCSP 32
        Ocjena: 50%
        Vrijeme: 3.7.2020. 23:14:00
        Autor: Djole
        Broj komentara: 12
        Broj pogleda: 2495
      • Hellgate u plamenu
        Kod: ZG LU 275/276
        Ocjena: 87%
        Vrijeme: 23.6.2020. 1:11:00
        Autor: igor 12
        Broj komentara: 16
        Broj pogleda: 1530
      • Gradske bande
        Kod: NN LIB 57/c-58/a
        Ocjena: 82%
        Vrijeme: 13.6.2020. 19:59:00
        Autor: Jerry Krause
        Broj komentara: 0
        Broj pogleda: 1236
      • Rendžeri, zbogom!
        Kod: KT LMS 690/691
        Ocjena: 77%
        Vrijeme: 3.6.2020. 15:58:00
        Autor: Spock
        Broj komentara: 8
        Broj pogleda: 1149

      Aukcije

      • Alan Ford br.1
        Vrijeme: 10.08.2020 21:48:24
        Prodavač: bicko
        Cijena: 402 kn
        Broj ponuda: 16
        Broj pogleda: 533
      • ZagorLMS br.85
        Vrijeme: 10.08.2020 21:40:49
        Prodavač: bicko
        Cijena: 253 kn
        Broj ponuda: 12
        Broj pogleda: 275
      • ZagorLMS br.83
        Vrijeme: 10.08.2020 21:39:38
        Prodavač: bicko
        Cijena: 199 kn
        Broj ponuda: 12
        Broj pogleda: 260
      • Alan Ford br.18
        Vrijeme: 10.08.2020 21:53:24
        Prodavač: bicko
        Cijena: 142 kn
        Broj ponuda: 8
        Broj pogleda: 202
      • Zagor Klasik komplet 1-47
        Vrijeme: 15.08.2020 19:32:22
        Prodavač: Mord
        Cijena: 344 kn
        Broj ponuda: 64
        Broj pogleda: 196

      Forum