Uzavreli grad

Ken Parker

KP LIB 13 | 96 str.

Ken i Pat dolaze u Canyon City u potrazi za njenom majkom Muriel Chase, upravo u trenutku kad grupa bandita sprema nevjerojatan pothvat – pljačku cijelog grada!

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 79%

Priča 7

Scenarij 9

Crtež 8

Naslovnica 7

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 76%

P*7

S*7

C*7

N*7

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Uzavreli grad
    KP LIB 13
  • Vreli grad
    KP LMS 471

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • La citta calda
    KP CW 10
  • La citta calda
    KP SR 13

ZANIMLJIVOSTI

  • Prve epizoda Ken Parkera u kojoj uopće nema didaskalija, što je još jedna iznimka u odnosu na ostale serijale u Bonelliju

Ken i Pat napuštaju Deerlane i u potrazi na njenom majkom put ih nanosi u Canyon City, maleni gradić u Sjeveroj Dakoti. Istovremeno, u Canyon Cityu se okuplja grupa bandita pridošlih sa svih strana, na poziv tajanstvenog Bert Knighta. On i njegova gospođa, uz pomoć ostale osmorice namjerava opljačkati ni manje ni više nego cijeli grad! Naizgled nemoguće, ali možda ipak i izvedivo? Planove im remete Ken i Pat koje potraga za majkom dovodi pred njihova vrata. Ken u obračunu ubija jednog od razbojnika i biva primoran preuzeti njegovo mjesto, kako bi spasio sebe i Pat. Pljačka teče po planu, ali na kraju se ipak dešava obrat...

Giancarlo Berardi voli krimiće. To je bilo očito puno prije nego je u kasnim devedesetim kreirao svoju Juliu, ali za razliku od avantura ove kriminologinje sa likom Audrey Hepburn, kod Ken Parkera krimić je sredstvo da se čitatelju zaokupi pažnja dok se Berardi bavi onim što ga zaista zanima, odnosima svojih likova, njihovim emocijama i sudbinama. Tako i ovdje, u pozadini napete krimi priče imamo finu razradu karaktera naše pjegave junakinje, preko njenog odnosa sa Elaine Knight i Kenom. Kao i u prošloj epizodi i ovdje smo svjedoci te borbe djevojčice i žene unutar Pat, koja se posebno manifestira u njenom odnosu sa Kenom, s kojim se, glumeći ženu, često svađa da bi u teškim momentima, postavši ponovo dijete, potražila sigurnost i zaštitu u njegovoj blizini. Isto tako, ključni momenti ove epizode su trenuci razgovora sa Elaine (vidi stranice 86 i 87, u kojima Berardi politički nekorektno «opravdava» ženin izbor napuštanja obitelji), kada izlazi na vidjelo njena potreba za majkom, koja je toliko izražena da postaje uvjerena da je Elaine zaista njena majka, na što Elaine odgovara sa: «Žao mi je. Nisam osoba koju tražiš. U svakom slučaju, ne bi to ni mogla biti... Shvaćaš?» ostavljajući ipak malu dozu sumnje u mislima čitatelja. Sama priča je, prema navodima na uBC-u hommage poznatom američkom piscu kriminalističkih romana, Donaldu Westlake-u, a zanimljiva je i zato što su glavne uloge podijeljene velikom broju likova, malim humorističkim epizodicama koje Berardi koristi kako bi produžio napetost do kraja epizode te posebnom atmosferom za koju nedvojbeno velike zasluge pripadaju i crtaču Giorgio Trevisanu.

«Vreli grad» je prva (od, kako će se kasnije pokazati, mnogobrojnih) epizoda Ken Parkera koju je crtao Giorgio Trevisan, uz Milazza zasigurno najomiljeniji i najcijenjeniji član crtačke ekipe. Svojim specifičnim, lepršavim, rekao bi poetičnim stilom zaslužio je mnoge simpatije fanova, iako nisu svi blagonakloni prema njemu. Meni se osobno sviđa, ne toliko zbog samog stila ili virtuoznosti crteža koliko zbog činjenice da se izvanredno razumije sa Berardijem i uspijeva prenijeti duh i amtosferu njegovih scenarija kroz svoj crtež. Trevisan je uz Milazza jedini crtač koji je ostao vjeran Ken Parkeru do samog kraja, kroz sve njegove reinkarnacije u raznoraznim edicijama i izdavačima i svojim radom na konstantno visokom nivou je ostavio neizbrisiv trag u serijalu.

Izbačene stranice

Već po običaju, red dolazi da kažemo i par riječi o Dnevnikovom izdanju. Nevjerojatno kako se svaki put iznova iznenadim količinom kretenizama koji su napravljeni u svakom novom stripu kojeg idem analizirati. Pa to je zaista prestrasno. Jednostavno mi nikako ne ide u glavu čemu toliko nepotrebnih cenzura, izbacivanja, prekrajanja još k tome popraćena i uobičajno drvenim i nespretnim prijevodom rezultiraju na kraju prilično osakaćenim stripom. Dat ćemo nekoliko najočitijih primjera, čisto ilustracije radi, jer toga ima previše da bi sve nabrajali:

Stranica 1: «Poslije kratkotrajnog pljuska dolazi vedro, govorio je moj otac» umjesto «Moj je otac govorio kako su ljetni pljuskovi poput dječjih suza...Traju par trenutaka a onda se vrati spokoj»
Str. 5: «Što misliš o rasistima? – Mrzim ih koliko i nametljivce!» umjesto «Što misliš o rasistima? Mrzim ih. Skoro kao i crnce!»
Str. 18. «Svako bi dobio 30 tisuća dolara» - «Hm...Lepa svota» umjesto «Ako i umanjimo cfru ukupni plijen bi bio 300 tisuća dolara..što podijeljeno sa 10 daje 30 tisuća po osobi!» - «Ovdje nas je 9, tko je deseti?»
Str 44. «Ne. Već je bukvalno shvatio.Mislila sam da će me uhapsiti!» umjesto «Doslovno je nasrnuo na mene, mislila sam da će me proždrti!» (referira se na scenu na 2 stranice koju je Dnevnik izbacio u kojoj šerif pokušava napastvovati Elaine) «Ti se nimalo ne plaši.Ja kao tvoj muž...» umjesto «Govorim ozbiljno. Ti si jedna od najuzbudljivijih žena koje poznajem!»
Str. 45: «Takve izjave na mene ne ostavljaju utisak. - Ako ti nisu dovoljne riječi, mogu ti dokazati činjenicama! – A sad se ne brini... – A ako posumnja? – Ne mogu da verujem da je on njen muž!» umjesto «Već sam prestara da bi takve riječi ostavile utisak na mene. – Ako ti nisu dovoljne riječi, mogu ti dokazati djelima... - ... osim ako nisi prestara i za to... – Da se okladimo? – Djevojka iz dobra familije ne bi trebala prisustvovati određenim scenama!» Ovdje se ne radi samo o cenzuri nego o strašnom spoileru, jer u biti nam Dnevnik inzistiranjemna činjenici da je šerifov zamjenim Elainein muž unaprijed otkriva obrat na kraju u kojem se to otkriva, skupa sa pozadinom cijele priče. Nadalje, u originalu Elaine naravno leži gola u krevetu, dok je dnevnik docrtao spavaćicu, kao i u nekim slučajevima prije...
Str. 53 «Vi ste mi dali vašu reč...u svakom slučaju...oni su muž i žena!» umjesto «Pristojna djevojka neke stvari ne bi trebala izgovoriti...uglavnom, radili su zum-zum!»
Str. 67. «Da li si sigurna da dolazi! - Sto posto javio je da danas stiže! – Znači...» umjesto «Da li si bar sigurna u to? - Sto posto! Tri tjedna kašnjenja nisu šala! – Isuse, Isuse...» (referira se na trudnoću)
Str. 78: kratka epizoda sa dva «feminizirana» homoseksualca, koje Berardi ismijava tako što ne znaju izgovoriti slovo r, Dnevnik je to normalno preveo.
Str. 94. «S obzirom na dokaze dobićete svaki 3 meseca zatvora» umjesto «Da sam ih uhapsio prije pljačke, s dokazima koje sam imao u ruci dobili bi svaki po 3 mjeseca zatvora!»
Naslovnica koju je Dnevnik objavio je replika scene iz stripa, za koju nije naveden autor, originalna naslovnica je naravno puno ljepsa, iako malo manje atraktivna.

Cenzura na djelu!

Saga o Pat O’Shane se nastavlja. Nakon odličnog prvog dijela drugi dio je istina nešto slabiji, ali ipak dovoljno dobar da vas zainteresira da potražite i nastavak! Ne propustiti!

Naprijed

KP LMS 466 Balada o Pat O’Shane

KP LIB 15 Ljudi, stoka i junaci

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • Aco

    Ukupna ocjena 68%

    8, 6, 6, 8

    Sam početak je obećavajući i intrigantan - sprema se velika pljačka cijelog grada a pozvani su "umjetnici" sa svih strana(nešto kao u filmu Ocean 11).Međutim,kad krene sama pljačka jednostavno se izgubim,nikako ne mogu pohvatati sve konce priče : Tko pljačka?Gdje pljačka?Sa kim?Možda je to zbog meni dosta prosječnog Trevisanovog crteža,možda zbog loše štampe ili Dnevnokovog sakaćenja,ali jedostavno mi čitanje više nije tako zanimljivo kao na samom početku.Fino je prikazan odnos između Pat i Muriel dok čekaju ostale da se vrate sa pljačke.Sa jedne strane napetost i akcija u gradu a sa druge zanimljiv i na momente dosta sentimentalan razgovor dvije žene.I na kraju mi nije jasno da li je Muriel njezina majka ili ne? Trevisan me podsjeća na ozloglašenog Henryja iz MM staffa;ne leži mi.Milazzo je drugi svijet za njega.
    07.10.2004
    16:52:00 sati
    Aco
    uredi
  • Ukupna ocjena 82%

    9, 8, 8, 7

    Meni je ovaj drugi dio o Pat, bolji. Super ideja i izvedba pljačke cijelog grada, okupljanje ekipe profesionalaca i protuudarac policije na kraju. Dobar krimić. Odnos sa Elaine nije razjašnjen do kraja (namjerno), tako da svakome ostaje interpretacija, je li Pat pronašla majku ili nije. Trevisan nije loš.
    10.10.2004
    13:00:00 sati
    stinky
    uredi
  • ken2

    Ukupna ocjena 83%

    8, 9, 8, 8

    zanimljiv strip, kao i sve epizode s pat, ali nešto lošiji od balade i jednog ljeta, trevisan mi je poslije milazza najdraži crtač ken parkera, ponekad ga i nadmaši, ovo je njegova premijera u serijalu i to ovu epizodu čini dodatno posebnom, ipak, njegovi vrhunci stižu u epizodama romantična lady, vrelo života i normin princ
    23.07.2005
    22:09:00 sati
    ken2
    uredi
  • Prodigy

    Ukupna ocjena 93%

    9, 10, 9, 9

    Jos jedna super prica.
    Markos ko recenzent sugerira da Elaine nije Pat-ina majka,ja sam nekako stekao dojam da je to do kraja otvoreno i da bi i dalhje mogla bit.Puno radnje,mnogo likova,iznenadjujuci zavrsetak - sve ono sto smo od Kena navikli nam je servirano i u ovoj epizodi.
    16.12.2005
    12:22:00 sati
    Prodigy
    uredi
  • Barker

    Ukupna ocjena 75%

    7, 8, 8, 6

    Ideja o masovnoj pljacki celog jednog grada, koliko god megalomanski to izgledalo, ovde ipak funkcionise. Jedino je problem to sto nije bas najjasnije ko, sta, gde, radi u svim onim paralelnim kadrovima pljacke. Ono sto mi se veoma dopada, je to kako Berardi lako uklopljuje mnostvo likova u pricu, a pre svega Kena i Pat, a pritom vesto barata sa humorom, tugom i emocijama.
    21.12.2005
    20:25:00 sati
    Barker
    uredi
  • Bljak

    Ukupna ocjena 80%

    8, 9, 8, 5

    dobra epizoda...
    26.01.2006
    01:51:00 sati
    Bljak
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 70%

    8, 6, 7, 7

    A što reći... svakako je pljačka cijelog grada bila dobra zamisao za epizodu, ali nije dobro sprovedena u djelo. Kao što je rekao Aco:" jednostavno se izgubim kad počne pljačka." Totalno su me zbunili ti paralelni kadrovi pljačke, tako da nisam baš skužio kako se uopće odvijala. Ono što sam skužio o samoj pljački jest da im plan nije uopće bio nešto posebno-opljačkati grad i onda se vratiti kući, umjesto da pobjegnu...bezvezno ipak. Jedino je dobar način na koji su ih uhvatili haha. Što se tiče odnosa Pat i one žene Berardi nas je ostavio u velikoj sumnji... Ovo je moje upoznavanje s još jednim crtačem - Trevisanom i dat ću mu sedmicu jer mi nije nešto posebno (ali ipak je bolji od Allesandrinija). Naslovnica je slaba. Da zaključim-ovo mi je najlošija epizoda Kena u ovih prvih 15 brojeva.
    15.02.2006
    19:46:00 sati
    mpavin
    uredi
  • chavez

    Ukupna ocjena 78%

    8, 8, 8, 6

    Trevisan mi je -odličan.Berardi kao i obično jako dobar.Jedino mi se naslovnica ne sviđa(original).Malo veze ima sa naslovom.
    03.03.2006
    14:41:00 sati
    chavez
    uredi
  • npetros2@htnet-dsl

    Ukupna ocjena 52%

    5, 4, 7, 4

    Slabo i prožvakano po ko za koji put... Čudi me kako Ken prihvaća biti negativac cijelo vrijeme.
    31.12.2006
    02:19:00 sati
    npetros2@htnet-dsl
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    ...lijepi plan pljačke
    06.01.2007
    20:46:00 sati
    Neustrašivi Chico
    uredi
  • D.J.

    Ukupna ocjena 83%

    9, 9, 7, 8

    Ken kao sporedni lik u dinamicnoj prici u kojoj se konstantno nekoliko radnji odvija u isto vrijeme i to naravno jako uspijesno. Trvisan nije los iako mi na trenutke likovi izgledaju previse drveno, Maraffa mi je puno bolji. Berrardi me ostavio s dojmom da je "Elain" prava Pat-ina majka.
    18.04.2007
    22:02:00 sati
    D.J.
    uredi
  • flamboyant soul

    Ukupna ocjena 67%

    6, 7, 7, 7

    Ni meni nisu baš bile najjasnije sve te scene za vrijeme pljačke, u kojima nastupaju sporedni likovi, nisam ih uspio sve ''pohvatati'', a ni sam plan nije baš neznamkako kompliciran. Tako da nisam nešto naročito oduševljen, ali svakako nisam ni razočaran.
    10.01.2009
    01:19:00 sati
    flamboyant soul
    uredi
  • Ukupna ocjena 80%

    8, 8, 8, 8

    Sasvim pristojna epizoda. Malo su zakomplicirali s planom pljačke, ali i to je podnošljivo. Još jedna epizoda s Pat ne može biti loša.
    09.02.2009
    10:00:00 sati
    mars1
    uredi
  • Panon

    Ukupna ocjena 77%

    8, 7, 8, 8

    Solidna epizoda o neobičnom planu pljačke s dozom Kenova i Patina humora. Bilo je nekih dijelova priče, koje je teško razumjeti, jer scenarist baš zakomplcira dijaloge.
    20.03.2009
    15:34:00 sati
    Panon
    uredi
  • King Warrior

    Ukupna ocjena 44%

    5, 4, 4, 5

    Dosta naporna epizoda za citanje,teska zbrka,crtez mi nikako nije legao,a i naslovnica apsolutno ne pase ovoj prici.
    30.05.2009
    20:50:00 sati
    King Warrior
    uredi
  • dcopic

    Ukupna ocjena 77%

    7, 8, 8, 8

    Još jedna prosječna, ali zanimljiva epizoda, pravi krimić. Dolazak Trevisana u serijal pun je pogodak, jer njegov crtež odgovara stripu kao što je Ken Parker. Zanimljiva i ležerna orginalna naslovnica, sviđa mi se...

    22.01.2010
    08:58:00 sati
    dcopic
    uredi
  • acestroke

    Ukupna ocjena 57%

    5, 5, 8, 3

    Nista narocito.  Po sto je ovo druga Kenova prica sa Pat O'Shane, a zato sto ni tu nisam dobro ocjenio, mozemo li da zakljucimo da je ona nekako pogresan lik za njegov serijal?  Otkad se prvi put pojavila, nisam s nicime odusevljen.  Ona naslovnica koju je Dnevnik objavio u LMS izdanju je uzas nad uzasima; ljudi mogu da pomisle da se ovdje radi o nekoj horor epizodi sa duhovima... kakvi su to idioti u Dnevniku objaljivali stripove sve te godine me nikad nece prestati cudit... a i ova originalna naslovnica je nekako losa: izgleda kao da ce Ken da zbari Pat, kao da ceka da ona uskoci u krevet s njim; pogresnu poruku salje ova naslovna, pa zato mi se nikako i ne svidja (ali je ipak bolja od Dnevnikove). 

    Sto se tice Trevisanovog crtez, puno mi se svidja.  Covjek je talenotvan, i njego stil super pase Kenovom serijalu.  Prica kao prica je nekako dosadna; ovo je puno slabija nego ona ranija Kenova epizoda, "Velika Pljacka u San Fransiscu".  Ta je bila puno bolja, i tu smo imali likove koji su puno vise nezaboravljiviji od ikog u ovoj prici.  I onaj mali 'subplot' s onom zenom i Pat, i koju Pat vjeruje da joj je majka, ne nekako naivno, i citavo vrijeme izgleda da ce nesto da zakljuci, a na kraju ne dobismo nista.  Veoma osrednje, kao i poslednja epizoda.  

    25.10.2010
    17:19:00 sati
    acestroke
    uredi
  • Opti

    Ukupna ocjena 63%

    9, 6, 3, 9

    Priča s heistom grada je imala neki potencijal, ali je obrađena predosadno da bi se radnja mogla komotno pratiti. U početku je to dosta intrigantno, ali pred kraj, kad počne pljačka, sve postaje prekonfuzno da bi se moglo pratiti s lakoćom, a ktome još ni plan pljačke nije razumljivo osmišljen. Najupečatljivije scene su one koje u biti nemaju nikakve veze s ostatkom radnje, kao npr. ona sa duhom.

    Crtež je apsolutna katastrofa, dno dna. Svi likovi su tako slični i ružni, pozadine bez veze naškrabane, apsolutni očaj zbog kojeg je teško pratit radnju. A pogotovo tek kad počne pljačka to postaje konfuzno i neprativo. Orig. naslovnica je sjajna (makar nepotrebno aludirajuća na hebefiliju), a LMS-ova je tipična navlakuša.

    15.12.2010
    15:35:00 sati
    Opti
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 98%

    10, 10, 10, 8

    Dnevnikovo izdanje je koliko se sjećam biojedan od prvih stripova sa Kenom koji sam imao, i najduže sačuvao. Uz Dugu pušku-prvi broj. Bio je bez korica, prve i zadnje stranice. Crtež mi je tad bio jako odbojan. I povlačio se taj strip po kutijama dok nisam krenuo već i na faks dok ga nisam konačno odlučio pročitati. I oduševio me.U tovrijeme Libellus započinje sa izdavanjem, a sve ostalo je povijest. Crtež Trevisana mi je odličan. Jedino je naslovnica ove priče malo prejednostavna.

    17.02.2011
    17:59:00 sati
    hrvoje23
    uredi
  • amnesiac

    Ukupna ocjena 92%

    10, 9, 10, 5

    Prvo što mi je prilikom čitanja ovog stripa palo u oči je fantastični Trevisanov crtež. I kad imate takvog majstora čitanje epizode je umnogome olakšano. Trevisan me možda i više oduševljava od Milazza (mada je to zaista teško). Već drugi put namjere pljačkaša ne idu po zacrtanom planu (prvi put u Pravoj Gospodi) i tu se vidi Berardijevo umijeće. Neočekivani obrti i Ken koji nijednog trena ne pomišlja da otkaže poslušnost i usprotivi se svom učešću u pljački. Time pokazuje da nije superheroj nego čovjek što je Berardijeva zasluga. Krimi priča u vesternu mi je baš lijepo legla, i nema bespotrebnih ubistava i akcije. Odnos Elain – Pat je odlično odrađen, prirodan. Jedino ubistvo u stripu je Kenovo maslo. Paul Sherwood je ubijen i jedina Berardijeva greška je što njegov brat Gary pokazuje gotovo nikoliko emocija i lagano pristaje da Kenu oprosti tu „sitnicu“ samo da im on pomogne u pljački. Zato jedan bod manje za scenario. Za razliku od Trevisana koji je posao odradio maestralno, Milazzo se propisno obrukao što se tiče naslovnice (libellus). Krajnje nemaštovito i nejasno da bi se dalo zaključiti da je u pitanju pedofilski strip.

    01.11.2011
    23:37:00 sati
    amnesiac
    uredi
  • Ukupna ocjena 70%

    7, 5, 8, 10

    Pat mi je super zabavan lik koji spašava ovu priču. Bez nje bi sve skupa bila jedna obična pljačka, s njom dobijamo i druge motive u priči.

     

     

    23.05.2012
    12:26:00 sati
    tekumze
    uredi
  • Ukupna ocjena 87%

    8, 9, 9, 9

    04.10.2012
    15:01:00 sati
    coszinus
    uredi
  • Combatrock

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    LMS naslovnica fenomenalna.

    01.01.2013
    20:44:00 sati
    Combatrock
    uredi
  • Guzonjin sin

    Ukupna ocjena 76%

    7, 8, 8, 7

    24.10.2013
    19:19:00 sati
    Guzonjin sin
    uredi
  • Stripmen

    Ukupna ocjena 84%

    10, 8, 7, 9

    Obožavam krimiće tako da mi je ova epizoda itekao legla čak je i dnevnik nije mogao upropastiti,mada se itekao potrudio.

    25.09.2014
    12:47:00 sati
    Stripmen
    uredi
  • Oki

    Ukupna ocjena 42%

    4, 4, 5, 3

    Ovu cjelokupnu pljačku sam shvatio kao sporednu stvar u ovoj priči,a glavno je to što Pat traži majku,a dali ju je pronašla...ne zna se?
    01.10.2014
    12:27:00 sati
    Oki
    uredi
  • igor 12

    Ukupna ocjena 76%

    8, 7, 8, 7

    zanimljiva ideja i radnja,ali možda malo slabija od prvog dijela balade.britkim humorom male Pat ne zaostaje ni ova epizoda.objašnjenje da li joj je Elaine majka nismo dobili,ostavljeno je na nama da zaključimo.a naslovnica brate mili čista pedofilija

    11.11.2015
    17:10:00 sati
    igor 12
    uredi
  • Jocko

    Ukupna ocjena 85%

    8, 9, 9, 7

    Nisam očekivao ovako niže ocene za ovu epizodu. Kao što je već rečeno, ima vajb Ocean 11 ili Magnificent 7, velika pljačka u malom gradiću, puno interesantnih likova. Ne znam za Dnevnikovu sakatu verziju, ali u Libelusovoj tj originalnoj je vrlo lako provaliti redosled događaja u pljački, nije mi uopšte bilo komplikovano da pratim, iako se sam poduhvat zaista čini grandioznim, a ima i mana (npr. tri eksplozije u isto vreme su morale da stvore takvu buku da se više od nekoliko ljudi digne na uzbunu od straha). Inače je sam početak stripa kao i upoznavanje sa neobičnim i mahom simpatičnim likovima odrađeno super, kao i afere pomenute žene Elene - dakle sa aspekta karakterizacije likova i međuljudskih odnosa, Berardi opet poentira kao i skoro uvek do sada. Ovde je Pat uprkos manjoj minutaži i dalje podjednako zabavna kao u Baladi, s tim što osim komičnih scena ima i onih dramatičnih. Kada dođe do izvođenja same pljačke, vrlo napeto se nižu postupne scene pljačke sa scenama između Elene i Pat, koje po napetosti mogu da pariraju onim pljačkaškim. Na kraju zaista ne mogu da shvatim je li ili nije Elena njena majka. Ispostavlja se da se ona zove Glenda Dawson, ali to ime kao i ime Elena može podjednako da bude lažno. Dakle ili je Pat zaista zbog niza slučajnosti i želje za majčinskom figurom umislila da joj je to majka, ili je to zaista njena majka, a ono ''nisam osoba koju tražiš, ne bih to nikada mogla biti... shvataš?'', iskreno ne shvatam šta je mislila time. Što se obrta u vezi sa pljačkom tiče, super je.
    Crtež je super, mada su lica na momente konfuzna, pa je lako pomešati neke od likova, a linijast crtež ponekad izgleda suviše ''naškrabano'' i neuredno, nedovršeno... Uveren sam da će pomenuti hvaljeni crtač kasnije imati još bolji crtež, iako mi je i ovaj super, a odličan je koliko za vestern, toliko i za victorian age, kao i horor, što se vidi u nekoliko stranica u scenama sa 'duhom'. Jezivo! Dajem 9 umesto 8 jer me je kupio na prvu odličnom atmosferom. Podseća me malo na Coppolu i Roija iz Dylan Doga i Sergia Toppija.
    Za naslovnu se slažem da ostavlja pogrešan dojam, Kenova poza je još i prijateljska, opuštena, kao i dobroćudan izraz lica, ali Pat dira kosu (signal sviđanja) + njena ruka je možda i namerno nacrtana tako da na prvi pogled izgleda neprikladno + izraz lica. Ova naslovna bi ubedljivo najbolje odgovarala scenariju po kome Pat puni 18 i udaje se za Kena... Ali kako to nije slučaj, deluje isuviše intimno na pogrešan način. Mada budimo realni, ova scena sa Pat i Kenom na krevetu u hotelskoj sobi se sigurno stvarno dogodila u epizodi - nema ništa čudno u činjenici da se Pat muva oko Kenovog kreveta i zapričava ga - to je ona žena u njoj. Ipak naslovnoj zameram to što ne oslikava ono što se u priči događa.

    27.03.2018
    13:56:00 sati
    Jocko
    uredi
  • Bombarder

    Ukupna ocjena 80%

    7, 9, 8, 8

    Nastavak avantura sa Pat O' Sejn, malo slabiji nastavak ali i dalje meni dobar.Svidja mi se Berardijev prikaz stalne borbe u Pat, kao i dobar prikaz ludila mozga u kom se jedan tinejdzer zatekne, pogotovo kad je jos pritom i bez igdje ikoga.
    Svidja mi se dio price sa potencijalnom majkom kao i otvoren kraj koji citaocu ostavlja da se zapita da li je ona majka ili ne.Sama pljacka mi je nekako zbrzana, mozda se to moglo malo vise protegnuti, mozda je i zbog broja stranica.Sve u svemu, epizoda mi je u globalu solidna, dobra cak. Mozda najveca zamjerka ide na kraj, koji mi djeluje bas zbrzano.
    Takodje, Berardi inteligentno provuce svoja uvjerenja zivotna kroz pricu (bili saglasni sa njim ili ne).

    05.02.2019
    21:59:00 sati
    Bombarder
    uredi

Anketa

Što vam je najinteresantnije na stripovi.com?

Rezultati

Arhiva

Najnovije

Vijesti

  • Oscar 2018.
    Vrijeme: 01.02.2019 09:02:00
    Prodavač: Markos
    Broj pogleda: 929

Magazin

Recenzije

  • Flashback
    Kod: LUK PHPR 6
    Ocjena: 92%
    Vrijeme: 13.2.2019. 2:42:00
    Autor: Sarghan
    Broj komentara: 0
    Broj pogleda: 339
  • Vukovi
    Kod: LUK PHPR 7
    Ocjena: 77%
    Vrijeme: 13.2.2019. 2:15:00
    Autor: Sarghan
    Broj komentara: 0
    Broj pogleda: 279
  • Derbi
    Kod: AF SA 49
    Ocjena: 100%
    Vrijeme: 7.2.2019. 23:01:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 12
    Broj pogleda: 809
  • Venus Sky-Lab
    Kod: NN LIB 63a
    Ocjena: 74%
    Vrijeme: 2.2.2019. 20:41:00
    Autor: Jerry Krause
    Broj komentara: 0
    Broj pogleda: 1472
  • Traper Kerry 2
    Kod: TRPK PPHR
    Ocjena: 85%
    Vrijeme: 2.2.2019. 15:23:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 10
    Broj pogleda: 796

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

  • Oscar 2018.
    Vrijeme: 01.02.2019 09:02:00
    Prodavač: Markos
    Broj pogleda: 929

Magazin

Recenzije

  • Antarktika
    Kod: ZG LU 267-269
    Ocjena: 83%
    Vrijeme: 25.12.2018. 21:11:00
    Autor: nagor
    Broj komentara: 17
    Broj pogleda: 2978
  • Pripovijesti iz Darkwooda
    Kod: ZG MX 31
    Ocjena: 77%
    Vrijeme: 31.12.2018. 0:39:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 16
    Broj pogleda: 2399
  • Prikazanja
    Kod: DD SD 15
    Ocjena: 67%
    Vrijeme: 14.12.2018. 15:51:00
    Autor: Jocko
    Broj komentara: 7
    Broj pogleda: 2270
  • Sablasti za Digging Billa
    Kod: ZG KOZA 6
    Ocjena: 80%
    Vrijeme: 6.1.2019. 21:38:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 21
    Broj pogleda: 2200
  • Tajne
    Kod: LUK PHPR 4
    Ocjena: 90%
    Vrijeme: 23.11.2018. 0:46:00
    Autor: Sarghan
    Broj komentara: 0
    Broj pogleda: 1994

Aukcije

Forum